Samlad effektbedömning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Samlad effektbedömning"

Transkript

1 Samlad effektbedömning 1(19) Samlad effektbedömning Objekt: BVGv_002 Datum för upprättande: Upprättad av: Hans Thorselius, Danielsondosk AB Kvalitetsgranskad av: Pär Ström Godkänd av: Sten Hammarlund KARTBILD Figur 1: Förslag till utformning av Södra centrum med Resecentrums olika funktioner.

2 2(19) SAMMANFATTANDE KOMMENTAR Denna effektbedömning avser utbyggnad av ett nytt resecentrum i Falun i nytt läge drygt 300 meter närmare centrum. Utbyggnaden bidrar till förbättrad tillgänglighet till kollektivtrafiken i allmänhet och tåget i synnerhet. Flytten bidrar till förkortade bytestider för de resenärer som färdas till/från tåget med egen bil eller med lokal och regional kollektivtrafik. Objektet är ett av flera som pekas ut som viktiga i Regional systemanalys Dalarna. Enligt systemanalysen är det viktigt att utveckla Dalarna att omfattas av större men färre arbetsmarknadsregioner, vilket ställer ökade krav på tillgängligheten. God tillgänglighet till högre utbildning, helst på orten men även genom möjligheter till dagpendling, är av stor betydelse för att förbättra kompetensförsörjningen med högt utbildade. Ett nytt resecentrum i Falun är en mycket viktig del för att uppnå dessa mål. Falun är en evenemangsstad med regelbundet återkommande idrottsevenemang som t.ex. Svenska skidspelen. Lugnets idrottsområde, som är en viktig arena för dessa evenemang, ligger inom gångavstånd från centrum. Ett resecentrum är en viktig del i utvecklingen av evenemangsstaden. Resecentrum ger kvalitetshöjande effekter, exempelvis bättre komfort, orienterbarhet och service samt ökad upplevd trygghet. Detta är effekter som bör innebära att vänte- och bytestid vid resecentrum upplevs som mindre uppoffrande. Dessvärre saknas metoder för värdering av denna typ av effekter. Däremot har effekterna av den förbättrade tillgängligheten som resecentrum medför bedömts. Detta ger tidsvinster för resenärer som har Falun som start- eller målpunkt men bidrar även till ett ökat tågresande och därmed till ett minskat resande med bil. Endast de kostnader som är nödvändiga för resecentrums funktion har belastat kalkylen. Detta innebär att delar av föreslagna vägombyggnader, vilka bl.a. möjliggör nyexploatering med bostäder och verksamheter, inte har beaktats. Avtal finns om samfinansiering av projektet. Enligt avtalet ska Banverket bekosta de åtgärder som berör järnvägen inklusive plattformar och del av öppning i banvallen vid resecentrum. Övriga åtgärder bekostas av Falu kommun, Dalatrafik och Jernhusen. Enligt den samhällsekonomiska kalkylen bedöms utbyggnaden ge nyttor på cirka 150 Mkr. Detta motsvarar närmare 90 % av kostnaderna som har belastat kalkylen. Den kalkylerbara lönsamheten beräknas således uppgå till cirka -0,1. Känslighetsanalyser avseende resandetillväxt och värdering av koldioxid har endast marginell effekt på resultatet. Kalkylresultatet ska betraktas som relativt osäkert då det saknas heltäckande av- och påstigandestatistik för Falun. Bedömningen av antalet berörda resenärer baseras på resanderäkning för en av berörda tåglinjer, en resvaneundersökning av fördelningen på anslutande trafikslag i Falun samt Banverkets basprognos (2020). Det finns dock ingen anledning att anta att prognosen underskattar det framtida resandet.

3 Åtgärderna bedöms bidra positivt till uppfyllelse av samtliga transportpolitiska delmål. Åtgärderna bidrar därmed även positivt till uppfyllelse av det övergripande målet en långsiktigt hållbar transportförsörjning. Metoder för kvantifiering av den standardhöjning som själva resecentrum medför saknas. Då beräknade tillgänglighetsvinster bedöms kunna motivera en stor del av kostnaderna, finns det goda förutsättningar för att åtgärderna bidrar till målet om samhällsekonomisk effektivitet. 3(19)

4 4(19) BAKGRUND Nuläge, problem och önskemål Sedan 2003 driver Falu kommun, tillsammans med Banverket, Dalatrafik och Jernhusen, ett projekt kring utveckling av ett nytt resecentrum i Falun. Projektet är en fortsättning på samarbete mellan parterna som fanns kring utveckling av stationsområdet på 1990-talet. Nuvarande järnvägsstation är belägen på den nordöstra sidan av sjön Tisken. Kopplingen till centrum är bristfällig, bl.a. till den lokala busstrafiken som angör en knutpunkt i centrum längs Östra Hamngatan/Falugatan cirka 800 meter från nuvarande järnvägsstation. Önskemålet är att förbättra tillgängligheten till tåget, dels genom att flytta stationen mot centrum, dels genom att förkorta bytestider genom att samla funktioner för olika trafikslag kring ett nytt resecentrum. Figur 2: Resecentrum Faluns principiella innehåll och utformning (källa: Fördjupad översiktsplan Södra centrum, antagen 2006).

5 5(19) Förslag till åtgärd Följande åtgärder ingår i projektet: Stationen flyttas cirka 300 meter åt nordväst närmare centrum. Stationen byggs med sidoliggande plattformar. Planskilda passager under spåren. Ny regionbussterminalen i anslutning till plattformarna. Terminalbyggnad med service. Cykelparkering, korttidsparkering och angöring för taxi i anslutning till resecentrum. Långtidsparkering vid nuvarande plattformar. Ny bussangöring förtätortstrafiken vid Knutpunkten. Bussangöringen flyttas från nuvarande läge längre norrut vid Östra Hamngatan/Falugatan. Ombyggnad av vägsystemet kring resecentrum. Vägombyggnaderna berör Korsnäsvägen, Promenaden, Parkgatan, Åsgatan, Tullkammaregatan och Trotzgatan. Regionbusstrafiken kommer att angöra dels den nya regionbussterminalen vid resecentrum, dels Knutpunkten. EKONOMI OCH PLANERING Anläggningskostnad inkl. riskbedömning och ev. finansiering Den samhällsekonomiska bedömningen har belastats med kostnader för samtliga åtgärder enligt ovan med undantag för delar av ombyggnad av vägsystemet. Dessa åtgärder är inte en avgörande förutsättning för resecentrum och medför dessutom andra nyttor, exempelvis möjlig nyexploatering, som inte har kunnat kvantifieras i monetära termer. Kostnadsbedömningen bygger på olika underlag (för hela paketet av åtgärder utförd 2004 och successiv kalkyl för järnvägsdelarna utförd 2008) med förmodade skillnader i detaljeringsnivå, och ska därför betraktas som relativt osäker. Omräkningen till en gemensam prisnivå innebär ytterligare osäkerhet. Anläggningskostnaden till grund för den samhällsekonomiska bedömningen har med 50 % säkerhetsintervall bedömts uppgå till 156 Mkr i kalkylprisnivån De vägombyggnader som har frånräknats har en bedömd kostnad på cirka 95 Mkr. Med 85 % säkerhetsintervall uppgår den bedömda anläggningskostnaden till cirka 170 Mkr i kalkylprisnivån Exklusive schablonmässig bedömning av block 1 och 2 i den successiva kalkylen, vilka enligt gemensamma planeringsdirektiv ska exkluderas i den samhällsekonomiska bedömningen.

6 6(19) I terminalbyggnaden ingår vissa utrymmen för kommersiella verksamheter (kiosk, café eller liknande), kostnader som ej bör belasta den samhällsekonomiska bedömningen då intäkterna inte har kunnat bedömas. Kostnaderna för dessa utrymmen bedöms dock vara relativt små i sammanhanget. Avtal finns om samfinansiering av projektet (Ramavtal 2005). Enligt avtalet ska Banverket bekosta de åtgärder som berör järnvägen inklusive plattformar och del av öppning i banvallen vid resecentrum. Övriga åtgärder bekostas av Falu kommun, Dalatrafik och Jernhusen. Komplexitet och möjlighet till etappindelning Möjligheten att etappindela utbyggnaden av resecentrum och dess olika funktioner har inte studerats. Tidshorisont Genomförandet påbörjas under senare delen av 2010 med ett färdigställande Falu kommun kommer att söka VM på skidor för Detta evenemang kommer att ha en tydlig miljöprofil med en kraftfull satsning på kollektiva transporter för deltagare och publik under tävlingsveckan. Detta förutsätter ett utbyggt och väl fungerande nytt resecentrum. (Vid senaste VM var det åskådare på den mest besökta tävlingsdagen). Planeringsläge, fysisk och ekonomisk plan Åtgärden ingår i Framtidsplanen men ströks i den reviderade Framtidsplanen (2007) som aldrig godkändes av regeringen. Falu kommun har tagit fram och antagit Fördjupad Översiktsplan för Södra centrum (2006) innefattande nytt resecentrum enligt redovisat förslag. Detaljplanen för den första delen av genomförandet Knutpunkten och flytten av Korsnäsvägen kommer att antas av kommunfullmäktige i april 2009.

7 7(19) SAMMANHANG Andra förutsättningar av betydelse samt relation till andra åtgärder Gällande framtidsplan innehåller partiellt dubbelspår mellan Falun och Borlänge, etapputbyggnad från Falun respektive Borlänge. Inom ramen för pågående åtgärdsplanering redovisas förslag till kapacitetsutbyggnader på sträckan Falun-Borlänge, antingen dubbelspår på hela sträckan eller partiella dubbelspår närmast Falun och Borlänge. Även mindre kapacitetsförbättringar som samtidiga infarter diskuteras. Redovisad lösning för och lokalisering av nytt resecentrum i Falun påverkar inte val av lösning på sträckan Falun-Borlänge. Alternativa åtgärder för att uppnå syftet Samhällets åtgärder i transportsystemet ska bygga på en helhetssyn och syfta till att säkerställa en samhällsekonomiskt effektiv och långsiktigt hållbar transportförsörjning för medborgare och näringsliv i hela landet. Den s.k. fyrstegsprincipen utgör en allmän planeringsprincip för hushållning av resurser och minskning av transportsystemets negativa effekter. Fyrstegsprincipens fyra steg innebär att innan mer långtgående åtgärder i infrastrukturen övervägs ska smärre åtgärder såsom möjligheten till påverkan på transportbehovet och val av transportsätt prövas. En ny knutpunkt för kollektivtrafiken (lokal och regional) utreddes i mitten av 1990-talet. Ett flertal alternativ till dagens läge Östra hamngatan/falugatan beskrevs och värderades. Det läge som visade sig vara bäst både ur trafikeringssynpunkt och ur resenärsynpunkt var ett läge i södra delen av centrum, i närheten av järnvägen. I detta arbete diskuterades också möjligheterna att flytta stationens plattformar närmare centrum. Kommunen har också infört ett helt nytt kollektivtrafiksystem för lokaltrafiken som bygger på genomgående linjer med hög turtäthet och som bör mötas i en ny knutpunkt för att få bra omstigningsmöjligheter mellan olika busslinjer och olika transportslag. Knutpunkten ligger fortfarande längs Östra Hamngatan Falugatan. Det som nu fattas är själva resecentrum med ett nytt läge för knutpunkten med bättre kontakt med övriga transportslag. Då syftet med resecentrum är att öka tillgängligheten, dels till bostäder och verksamheter i Falun, dels vid byten till anslutande transportslag, krävs åtgärder enligt fyrstegsprincipens steg 4 nyinvesteringar och större ombyggnadsåtgärder. För att få full effekt av ett nytt resecentrum krävs dock andra åtgärder för att öka kollektivtrafikresandet. Falu kommun bedriver därför ett aktivt arbete inom mobility management som syftar till att förändra människors attityder till kollektiva resor. Detta är i linje med steg 1 enligt fyrstegsprincipen. I Falun planeras nya områden för bostäder och verksamheter. Dessa lokaliseras i huvudsak i anslutning till befintlig infrastruktur, framför allt stomlinjerna i stadsbussnätet. Resecentrum blir då en än viktigare punkt i staden för byte mellan olika transportslag.

8 8(19) Genom att utveckla ett attraktivt resecentrum i Södra centrum blir denna del av staden attraktiv för lokalisering av nya verksamheter, som kan dra nytta av det goda läget från kommunikationssynpunkt och det centrala läget i staden. PRISSATTA EFFEKTER Effekter i UA Nedan redovisas beräknade samhällsekonomiska effekter av etapputbyggnaden. Effektberäkningen bygger på följande bedömda tillgänglighetseffekter av utbyggnaden: Resecentrum lokaliseras mer centralt i förhållande till bostäder och arbetsplatser i Falun. Med hänsyn till områdesstatistik över boende och sysselsatta 2 bedöms den genomsnittliga förflyttningen till/från resecentrum förkortas med cirka 200 meter 3. Detta berör samtliga anslutningsresor till/från tåget med undantag för anslutningsresor med buss. Den genomsnittliga tidsvinsten för berörda resenärer beräknas uppgå till cirka 1,2 minuter. Knutpunkten för tätortstrafiken flyttas söderut samtidigt som resecentrum flyttas norrut. Sammantaget bedöms gångavståndet för de resenärer som byter mellan tätortsbuss och tåg förkortas med cirka 500 meter. Tidsvinsten för dessa resenärer beräknas uppgå till drygt 6 minuter 4. Bytestiden mellan landsbygdsbuss och tåg förändras endast marginellt. Samtliga byten mellan buss och tåg antas dock ske till/från tätortstrafiken. Samordningen av lokal och regional busstrafik vid resecentrum medför att bytestiden mellan buss och buss reduceras. Bytestidsvinsten för dessa resenärer bedöms uppgå till i genomsnitt cirka 1 minut. Kostnadsförändringar vid linjeomläggningar för den lokala och regionala busstrafiken har inte kunnat bedömas. Utbyggnaden påverkar inte godstrafiken på Bergslagsbanan. 2 Källa: Stadsbyggnadskontoret, Falu kommun. 3 Analysen bygger på uppgifter om antalet boende och sysselsatta inom cirka 2 kilometer från resecentrum. 4 Att tidsvinsten i förhållande till avståndsförändringen blir större för dessa resenärer än för övriga resenärer/anslutningsresor beror på lägre medelhastighet vid gångflyttning än genomsnittligt för gång, cykel och bil.

9 9(19) Övriga kalkylförutsättningar I övrigt gäller följande kalkylförutsättningar: Tabell 1: Kalkylförutsättningar Diskonteringsår 2010 Byggtid, antal år (projektspecifik) 3 Byggstartår (kalkylmässigt) 2010 Trafikstartår (kalkylmässigt och projektspecifikt) = 2010+Byggtid 2013 Kalkylperiod från trafikstart 40 år Bedömningsperiod (byggtid + kalkylperiod) Ekonomisk livslängd (projektspecifik), antal år 60 Prisnivå 2006 Prognosår och scenario 2020 Personprognos: P Basprognos_ÅP Godsprognos: - Årlig resandetillväxt 5 T.o.m år 2020: 0,91 % Fr. o.m. år 2021: 1,08 % ASEK nivå 4 Basprognosens tidsvärde (åktidsvärde) på tåglinjerna öster och väster om Falun har använts i kalkylen (116 kr/timme). Tidsvärdet för byten mellan buss och buss förutsätter 4 % tjänsteresenärer och tidsvärden enligt ASEK4 (se referenser). Detta ger ett genomsnittligt tidsvärde på 109 kr/timme. Dessvärre saknas heltäckande statistik över antalet av- och påstigande tågresenärer i Falun. Bedömningen av antalet berörda tågresenärer med tidshorisont 2020 har därför gjorts med utgångspunkt från följande underlag: Banverkets Basprognos 2020: prognostiserat antal tågresenärer öster och väster om Falun 6. 5 För berörda tåglinjer enligt filen Tillväxt och pkm per linje EET.xls. 6 En prognos över antalet tågresenärer 2015 mellan Borlänge och Falun redovisas även i rapporten Tågpendling i Dalarna (TFK, 2008). Enligt denna bedöms antalet resenärer uppgå till knappt år 2015 jämfört med Basprognosens drygt år Förutsättningar vad avser utbud och restider är likvärdiga. Prognosernas samstämmighet är således relativt god.

10 10(19) Resanderäkning 2007 på tåglinje 53, Gävle-Mjölby (Tåg i Bergslagen). Enligt räkningen är drygt 70 % av resenärerna öster och väster om Falun av- eller påstigande i Falun. Resvaneundersökning vid Falun järnvägsstation 2003 (TFK). I undersökningen redovisas bl.a. fördelningen på färdsätt för anslutningsresan till eller från stationen. Utifrån dessa underlag har följande resandevolymer 2020 utgjort input till kalkylen: Tabell 2: Prognostiserat antal av- och påstigande tågresenärer i Falun år 2020 utifrån tillgängliga underlag. Anslutningsresa Andel 1000-tal resenärer år 2020 Taxi 9 % 67 Cykel 9 % 67 Bil 14 % 105 Kiss and Ride 27 % 202 Koll 17 % 127 Gång 24 % 180 Totalt 100 % 748 Som tidigare nämnts, bedöms resecentrum även medföra att bytestiden mellan andra kollektiva transportslag än tåg, d.v.s. mellan olika bussystem (tätorts- och regionbuss) reduceras med cirka 1 minut. Bedömningen av antalet berörda resenärer baseras på underlagsmaterial till Kollektivtrafikutredning för Falun (1995) och program för Fördjupad Översiktsplan för Södra centrum (2001). Enligt denna bedöms antalet berörda bytesresenärer uppgå till cirka per dygn. Med hänsyn till framtida resande tillämpas resandet bytesresenärer per dygn år Detta motsvarar cirka resenärer per år (jämför tabell 2 ovan).

11 11(19) Nyckeltal Tabell 3: Nyckeltal Nyckeltal Huvud- Känslighetsanalys Känslighets- Känslighetsanalys Känslighetsanalys samhällsekonomisk effektivitet 7 analys Inv.kostn 50 % (Huvudanalys) Inv.kostn 85 % analys Noll trafiktillväxt efter år 2020 (Inv.kostn Hög trafiktillväxt (1,5 ggr normal) efter år 2020 (Inv.kostn CO2 värdering 3,50 kr/kg 8 (Inv.kostn 50 %) 50 %) 50 %) Nettonuvärde Nettonuvärdeskvot, NNK Nyttokostnadskvot, NK Investeringskostnad minus Restvärde (diskonterad, inkl. SF) -0,11-0,18-0,18-0,06-0,10-0,11-0,18-0,18-0,06-0, Nyckeltal Kostnadseffektivitet 9 Restid (kr/timme): Nettonuvärde=Nytta-(Investeringskostnader minus Restvärde), NNK=Nettonuvärde/(Investeringskostnad minus Restvärde), NK=Nettonuvärde/Kostnader (Kostnader=Investering, Drift, Underhåll och Reinvestering). 8 En höjd värdering av CO 2 från 1,50 kr till 3,50 kr/kg innebär att vägtrafikens externa miljökostnad per fordonskilometer ökar; från 0,46 kr till 0,73 kr för personbil och från 3,12 kr till 4,74 kr för lastbil. 9 Kostnadseffektiviteten beräknas som annuitetsberäknad kostnad (ej restvärdesjusterad kostnad) dividerat med effekten för prognosår 1 för åtgärden.

12 12(19) Sammanvägning Tabell 4: Sammanvägning (huvudkalkyl). Samhällsekonomisk effekt för Huvudanalys Effekt prognosår 2020 Nuvärde, miljoner kr Resenärer Godskunder Trafikföretag Budgeteffekter Externa kostnader Övrigt Restid Persontimmar 142 Mkr Reskostnad 0,0 Mkr/år 0 Mkr Vägavgift/vägskatt 0,0 Mkr/år 0 Mkr Restidsosäkerhet, förseningar 0,0 Persontimmar 0 Mkr Komfort 0,0 Mkr/år 0 Mkr Transporttid 0 Tontimmar 11 0 Mkr Transportkostnad 0,0 Mkr/år 0 Mkr Vägavgift/vägskatt 0,0 Mkr/år 0 Mkr Restidsosäkerhet, förseningar 0,0 Tontimmar 0 Mkr Övriga effekter godskunder 0,0 Mkr/år 0 Mkr Biljettintäkter 1,3 Mkr exkl moms 26 Mkr Trafikeringskostnad 12-0,5 Mkr exkl moms -14 Mkr Drivmedelsskatter, moms, banavgifter, tågdrift (sk 1) -0,3 Mkr/år -6 Mkr Tågtrafik 0,0 Mkr/år 0 Mkr Övrig trafik 0,2 Mkr/år 4 Mkr Buller 0,0 Mkr/år 0 Mkr Plankorsningar väg/järnväg 0,0 Mkr/år 0 Mkr Barriär 0,0 Mkr/år 0 Mkr Annan 0,0 Mkr/år 0 Mkr Drift&Underhåll, väg - Mkr/år 0 Mkr Drift&Underhåll, jvg - 0 Mkr Reinvesteringar, jvg - 0 Mkr Investeringskost 50% minus restvärde inkl. SF (disk) Mkr Nettonuvärde Mkr Kommentarer till kalkylresultatet: Resultatet domineras av restidsvinster till följd av förbättrad tillgänglighet i Falun. Av redovisade restidsvinster utgör effekter till följd av förkortade bytestider mellan tåg och andra trafikslag närmare 90 %. 10 Samtliga tidskomponenter; åktid, anslutningstid, bytestid, turintervall, förseningstid, ärenden samt befintliga/kvarvarande respektive tillkommande/försvinnande trafik 11 Samtliga transportslag. 12 Trafikeringskostnad består av fordonskostnader, omkostnader, overheadkostnader och banavgifter (tågtrafik)

13 13(19) Mkr Resenärer Godskunder Trafikföretag Budgeteffekter Externa kostnader DoU + reinvest Övrigt Investeringskostnad -200 Figur 2: Fördelning av nyttor och kostnader för huvudanalys 50 %, diskonterat till år Emissionsförändringar Tabell 5: Förändrade utsläppsvolymer av luftföroreningar (ton per år) och koldioxid (1000 ton per år) UA-JA Färdmedel HC NOx SO2 Partiklar CO2 Tåg Övrig spårtrafik Flyg Buss Personbil -0,2-0, ,1 Yrkestrafik väg Totalt all trafik -0,2-0, ,1

14 14(19) EJ PRISSATTA EFFEKTER Typ av effekt/mått Kvantifierad effekt Kvalitativ bedömning/uppskattad storleksordning Buller - Ingen effekt Luftföroreningar - Positiv effekt (utöver värderade effekter). Falu kommun strävar efter att utveckla ett funktionsblandat centrum. Detta förutsätter att ytterligare bostäder kan byggas. Mätningar av luftkvaliteten i Falu centrum indikerar att risk finns att miljökvalitetsnormen för luft överskrids. Detta skulle göra ytterligare bostadsbyggande i centrum omöjligt. Länsstyrelsen har i ett antal planärenden lyft fram denna problematik och krävt att kommunen redovisar vilka åtgärder man avser att vidta för att inte miljökvalitetsnormen för luft ska överskridas. Kommunen har därför till länsstyrelsen redovisat ett antal åtgärder där bl.a. tillkomsten av ett resecentrum ingår. Kompletterat med att antal insatser för att påverka resenärernas beteenden avser kommunen att få fler resenärer att välja kollektivt resande. På detta sätt kommer miljökvalitetsnormen för luft att kunna klaras samt ytterligare bostäder i centrum kunna byggas. Påverkan landsbygd - Ingen effekt Påverkan tätort - Positiv effekt. En tät stad med goda samband är attraktiv för företag att etablera sig i. Tillkomsten av resecentrum kommer att öka stadens attraktivitet och bidra till en positiv utveckling av befolkning och näringsliv. Södra centrum är en del av staden som starkt påverkats av 50- och 60-talets planeringsideal. Området domineras av en trafikapparat som kraftigt bryter med den traditionella kvartersstadens form. Barriärer i form av hårt trafikerade gator gör det svårt att ta sig mellan olika delar av staden och hela området är svårt att orientera sig i för resenärerna. Tillkomsten av Rescentrum Falun ger avgörande möjligheter att skapa bra samband mellan innerstadens delar och att skapa ett sammanhängande stadslandskap inom kvartersstadens ram där det är lätt för resenären att orientera sig. Påverkan naturområden - Ingen effekt

15 15(19) Typ av effekt/mått Kvantifierad effekt Kvalitativ bedömning/uppskattad storleksordning Exploateringseffekter - Positiv effekt. Med genomförandet av Resecentrum Falun och de vägombyggnader som ingår skapas nya byggrätter. Enligt Falu kommuns beräkningar kan cirka m 2 nya byggrätter för framför allt verksamheter men på sikt även för bostäder tillskapas. Den tillkommande exploateringen är i huvudsak en följd av vägombyggnader som inte har belastat den samhällsekonomiska kalkylen. Arbetsmarknadseffekter - Positiv effekt. Den förbättrade tillgängligheten till tåget i Falun leder till förkortade restider, vilket kan bidra till positiva arbetsmarknadseffekter (bättre matchning på arbetsmarknaden), effekter som åtminstone delvis inte ingår i den värderade tillgänglighetsförändringen. Goda kommunikationer är en förutsättning för Faluns överlevnad och utveckling. Genom goda kommunikationer blir arbetsmarknadsregionen större och möjligheterna till matchning av arbetssökande och jobbutbud ökar. Detta kräver goda bytesmöjligheter mellan olika transportslag. Ett resecentrum gynnar på detta sätt utvecklingen av näringslivet och bidrar till att Falun blir en attraktiv ort at leva och verka i. Regionala effekter - Positiv effekt för Falun som en del i Falun- Borlängeregionen. Resecentrum gör det lättare för Dalarnas medborgare att nå länslasarettet, högskolan och gymnasieskolor. Kvalitetshöjning bytespunkt - Positiv effekt då resecentrum ger kvalitetshöjande effekter, exempelvis bättre komfort, orienterbarhet och service samt ökad upplevd trygghet. Detta är effekter som bör innebära att vänte- och bytestid vid resecentrum upplevs som mindre uppoffrande. Metoder för värdering av denna typ av effekter saknas. Restidsosäkerhet/trängsel - Ingen effekt Barriäreffekter - Positiv effekt. Se Påverkan tätort ovan.

16 16(19) Slutsatser om samhällsekonomisk lönsamhet Resecentrum ger kvalitetshöjande effekter, exempelvis bättre komfort, orienterbarhet och service samt ökad upplevd trygghet. Detta är effekter som bör innebära att vänte- och bytestid vid resecentrum upplevs som mindre uppoffrande. Dessvärre saknas metoder för värdering av denna typ av effekter. Däremot har effekterna av den förbättrade tillgängligheten som resecentrum medför bedömts. Detta ger tidsvinster för resenärer som har Falun som start- eller målpunkt men bidrar även till ett ökat tågresande och därmed till ett minskat resande med bil. Endast de kostnader som är nödvändiga för resecentrums funktion har belastat kalkylen. Detta innebär att delar av föreslagna vägombyggnader, vilka bl.a. möjliggör nyexploatering med bostäder och verksamheter, inte har beaktats. Enligt den samhällsekonomiska kalkylen bedöms utbyggnaden ge nyttor på cirka 150 Mkr. Detta motsvarar närmare 90 % av kostnaderna som har belastat kalkylen. Den kalkylerbara lönsamheten beräknas således uppgå till cirka -0,1. Känslighetsanalyser avseende resandetillväxt och värdering av koldioxid har endast marginell effekt på resultatet. Kalkylresultatet ska betraktas som relativt osäkert då det saknas heltäckande av- och påstigandestatistik för Falun. Bedömningen av antalet berörda resenärer baseras på resanderäkning för en av berörda tåglinjer, en resvaneundersökning av fördelningen på anslutande trafikslag i Falun samt Banverkets basprognos (2020). Det finns dock ingen anledning att anta att prognosen underskattar det framtida resandet. FÖRDELNINGSEFFEKTER Då andelen kvinnliga resenärer i kollektivtrafiken normalt överstiger 50 % bedöms mer än hälften av beräknade restidsvinster tillfalla kvinnor. Arbetspendlingsmönstret för kvinnor karaktäriseras av stark fokusering på läns- och utbildningscentrum Falun/Borlänge. Stärkta möjligheter till dagspendling är en viktig faktor för att balansera kvinnoandelarna mellan kommunerna i regionen. Ett centrumnära resecentrum med modern utformning som bidrar till trygghet och erbjuder god tillgänglighet och orienterbarhet och förutsättningar för effektiva byten mellan transportsätt kommer arbetspendlare tillgodo.

17 17(19) MÅLUPPFYLLELSEBEDÖMNING Transportpolitiskt mål Delmål: Tillgänglighet Delmål: Transportkvalitet Delmål: Säkerhet Delmål: Miljö Delmål: Regional utv. Delmål: Jämställdhet Bedömning av åtgärdens bidrag till måluppfyllelse Åtgärderna bidrar positivt till uppfyllelse av målet Ett tillgängligt transportsystem. Den förbättrade tillgängligheten till tåget i Falun leder till förkortade restider. Resecentrum utformas med hög standard vilket underlättar byten och minskar den upplevda uppoffringen av vänte- och bytestid. Resecentrum utformas med hänsyn till funktionshindrade. Den spårburna persontrafiken får sammantaget en förbättrad konkurrenskraft. Åtgärderna förväntas därför medföra ett ökat transportarbete på järnväg. Åtgärderna bidrar positivt till uppfyllelse av målet En hög transportkvalitet. Resecentrum ger en kvalitetshöjning för de resenärer som byter till/från tåget eller mellan andra transportslag. Åtgärderna bidrar positivt till uppfyllelse av målet En säker trafik. Den förbättrade tillgängligheten leder till en överflyttning av persontransporter från väg till järnväg, vilket ger minskade olyckskostnader på väg. Väl placerade passager motverkar spårspring. Åtgärderna bidrar positivt till uppfyllelse av målet En god miljö. Den förbättrade tillgängligheten leder till en överflyttning av persontransporter från väg till järnväg, vilket bidrar till minskade utsläpp. Åtgärderna bidrar positivt till uppfyllelse av målet En positiv regional utveckling. Åtgärderna ger förkortade restider, vilket bidrar till förbättrade möjligheter för framför allt arbetspendling. Den spårburna trafiken, får en förbättrad konkurrenskraft. Åtgärderna förväntas därför medföra ett ökat transportarbete på järnväg. Med förkortade restider och överhuvudtaget förbättrade pendlingsmöjligheter, t.ex. genom väl fungerande resecentrum, skulle Dalarna, som idag i alltför hög grad har isolerade arbetsmarknader, kunna fungera som en sammanhängande region. Åtgärderna är även viktiga för att underlätta pendling till gymnasieutbildning och högre utbildning. Grupper som valt bort bil eller som inte har råd med bil kan, med föreslagna åtgärder, bättre utnyttja kollektivtrafiken. Ur ett könsperspektiv torde det också vara positivt eftersom fler kvinnor än män saknar tillgång till bil och nyttjar kollektivtrafiken i högre utsträckning. Trygghet har ofta ett starkt genusperspektiv varför en modern utformning som bidrar till upplevelse av trygghet kan antas komma kvinnor till godo i stor utsträckning. Åtgärderna bedöms innebära ökad tillgänglighet/ökad upplevd trygghet för funktionshindrade. Åtgärderna bidrar därför positivt till uppfyllelse av målet Ett jämställt transportsystem.

18 18(19) Transportpolitiskt mål Det övergripande målet* Bedömning av åtgärdens bidrag till måluppfyllelse Åtgärderna bidrar till en långsiktigt hållbar transportförsörjning från miljömässig, ekonomisk, kulturell och social synpunkt. Metoder för kvantifiering av den standardhöjning som själva resecentrum medför saknas. Då beräknade tillgänglighetsvinster bedöms kunna motivera en stor del av kostnaderna, finns det goda förutsättningar för att åtgärderna bidrar till målet om samhällsekonomisk effektivitet. * Bedömning av såväl samhällsekonomisk effektivitet som långsiktig hållbarhet. Målkonflikter transportpolitiska mål Det finns inga konflikter inom eller mellan de transportpolitiska målen. Regionala och kommunala mål I det regionala utvecklingsprogrammet för Dalarna, Dalastrategin Med förenade krafter mot 2016, sägs att Dalarna 2016 är en region där Falun/Borlänge fungerar som en sammanhållen tvåkärnig stadsregion som skapar tillväxt och nya möjligheter för hela Dalarna. Ett väl fungerande resecentrum i Falun bidrar till att detta mål kan uppfyllas. Falu kommun har antagit tre program för långsiktigt hållbar utveckling inom tillväxt, miljö och folkhälsa. I dessa lyfts resecentrum fram som en viktig förutsättning för tillväxt; väl fungerande kommunikationer och miljö och folkhälsa; underlätta för medborgarna att resa kollektivt och därmed minska utsläppen av miljöfarliga ämnen och växthusgaser. Ett resecentrum bidrar därför till att nå målen i kommunens hållbarhetsprogram. Hur väl uppfylls projektmålen? Järnväg och buss ger möjlighet till regionförstoring när det gäller arbetspendling inom kommunen och i och till Mittdalarna och Gävleområdet. Genom utveckling av ett nytt resecentrum i Falun, med bättre service och komfort och i ett mer tillgängligt läge, kan Falun tidsmässigt knytas närmare regionen i övrigt. Tillkomsten av ett resecentrum bidrar till en överflyttning till kollektivt resande i stort, både till buss och tåg. Vald utformning och lokalisering av resecentrum bedöms mycket väl komma att bidra till uppfyllelse av dessa projektmål.

19 19(19) REFERENSER PM. Samhällsekonomisk utvärdering av resecentrum i Karlstad. SWECO VBB VIAK, Idéskiss Resecentrum Falun. SWECO FFNS ARKITEKTER, Falun Resecentrum Resvaneundersökning av resenärer vid Falun järnvägsstation. TFK, juni Resecentrum Falun. Slutrapport Banverket, Dalatrafik, Falu kommun och Jernhusen. Konsekvensbeskrivning. Översiktsplan för Falu kommun. Fördjupning för Södra centrum. Antagen av kommunfullmäktige Översiktsplan för Falu kommun. Fördjupning för Södra centrum. Antagen av kommunfullmäktige Resanderäkning Gävle-Mjölby, linje 53. Tåg i Bergslagen, Regional systemanalys Dalarna. Region Dalarna, slutrapport Tågpendling i Dalarna. Förutsättningar och förslag till trafikupplägg. TFK, slutrapport PM. Identifiering av effekter av åtgärder i befintliga bytespunkter i järnvägstransportsystemet. WSP Analys & Strategi, Samhällsekonomiska principer och kalkylvärden för transportsektorn: ASEK 4. SIKA PM, 2008:03.

Samlad effektbedömning

Samlad effektbedömning Samlad effektbedömning 1(13) Samlad effektbedömning Objekt: BVMa_020 Kust till kustbanan, Datum för upprättande: Upprättad av: Hans Thorselius, danielsondosk ab Kvalitetsgranskad av: Pär Ström Godkänd

Läs mer

Samlad effektbedömning

Samlad effektbedömning Samlad effektbedömning 1(12) Samlad effektbedömning Objekt: BVGv_001 Domnarvet, ny växelförbindelse Datum för upprättande: Upprättad av: Hans Thorselius, Danielsondosk AB Kvalitetsgranskad av: Pär Ström

Läs mer

Samlad effektbedömning

Samlad effektbedömning Samlad effektbedömning 1(8) Samlad effektbedömning OBJEKT: INFARTSPARKERINGAR DATUM FÖR UPPRÄTTANDE 2008-09-03 REV 09 05 07 UPPRÄTTAD AV: ANDERS BJÖRLINGER KARTBILD SAMMANFATTANDE KOMMENTAR Det är nödvändigt

Läs mer

Samlad effektbedömning

Samlad effektbedömning Samlad effektbedömning 1(15) Samlad effektbedömning Objekt: BVMa_029 Malmö-Staffanstorp-Dalby, nytt enkelspår Datum för upprättande: Upprättad av: Hans Thorselius, Danielsondosk AB Godkänd av: KARTBILD

Läs mer

Samlad effektbedömning

Samlad effektbedömning Samlad effektbedömning 1(21) Samlad effektbedömning OBJEKT: ÅDALSBANAN, SUNDSVALL-HÄRNÖSAND JÄRNVÄG I NY STRÄCKNING SAMT TRIANGELSPÅR I MALAND OCH ELEKTRIFIERING AV TUNADALSSPÅRET DATUM FÖR UPPRÄTTANDE:

Läs mer

Samlad effektbedömning

Samlad effektbedömning Samlad effektbedömning 1(13) Samlad effektbedömning OBJEKT: BVMa_016, dubbelspårutbyggnad Datum för upprättande: Upprättad av: Joakim Johansson, WSP analys och strategi Kvalitetsgranskad av: Pär Ström

Läs mer

Samlad effektbedömning

Samlad effektbedömning Samlad effektbedömning 1(14) Samlad effektbedömning Objekt: BVGb_015 (tunnel) inklusive resecentrum Datum för upprättande: (rev BV 2009-05-19) Upprättad av: Hans Thorselius, Danielsondosk ab Reviderad

Läs mer

Samlad effektbedömning för tidigare beslutade objekt i åtgärdsplanen ( låsningar )

Samlad effektbedömning för tidigare beslutade objekt i åtgärdsplanen ( låsningar ) Samlad effektbedömning 1(9) Samlad effektbedömning för tidigare beslutade objekt i åtgärdsplanen 2010-2020 ( låsningar ) Objekt: BVMa_012 Tunneln genom Hallandsås Datum för upprättande: 2009-05-12 Upprättad

Läs mer

Samlad effektbedömning

Samlad effektbedömning Samlad effektbedömning 1(13) Samlad effektbedömning OBJEKT: BVMa_025, hastighetsanpassning 160 km/h och ökad kapacitet Datum för upprättande: Upprättad av: Joakim Johansson, WSP analys och strategi Kvalitetsgranskad

Läs mer

Samlad effektbedömning

Samlad effektbedömning Samlad effektbedömning 1(12) Samlad effektbedömning OBJEKT: TUNNELBANA FRÅN ODENPLAN TILL KAROLINSKA/NORRA STATION DATUM FÖR UPPRÄTTANDE: 2008-09-25 REVIDERAD 2009 04 03 UPPRÄTTAD AV: ERIK SJAUNJA SAMMANFATTANDE

Läs mer

Utbyggnad av slussar i Trollhätte kanal

Utbyggnad av slussar i Trollhätte kanal Samlad effektbedömning 1(10) Version: 1 Objektnr: SjöV 005 Svante Roupé 2009-08-31 Anders Ljungberg 2009-10-09 Utbyggnad av slussar i Trollhätte kanal SAMMANFATTANDE KOMMENTAR Utbyggnad av nya slussar

Läs mer

Samlad effektbedömning för tidigare beslutade objekt i åtgärdsplanen ( låsningar )

Samlad effektbedömning för tidigare beslutade objekt i åtgärdsplanen ( låsningar ) Samlad effektbedömning 1(6) Samlad effektbedömning för tidigare beslutade objekt i åtgärdsplanen 2010-2020 ( låsningar ) OBJEKT: BVGb_008 Trollhättan-Göteborg (Olskroken), dubbelspår (inklusive stationer

Läs mer

Samlad effektbedömning

Samlad effektbedömning Samlad effektbedömning 1(10) Samlad effektbedömning OBJEKT: SPÅRVÄG SYD DATUM FÖR UPPRÄTTANDE: 2008-08-27, KOMPLETTERAD 08-09-29 REV 2009 02 24 REV 2009 04 07 UPPRÄTTAD AV: MONICA CASEMYR KARTBILD SAMMANFATTANDE

Läs mer

Samlad effektbedömning

Samlad effektbedömning Samlad effektbedömning 1(5) Samlad effektbedömning OBJEKT: BROMMAPLAN DATUM FÖR UPPRÄTTANDE: 2008-08-22 UPPRÄTTAD AV: ANDERS BJÖRLINGER SAMMANFATTANDE KOMMENTAR Brommaplan är en av Stockholms större trafikknutpunkter

Läs mer

Farled till Norrköpings hamnar

Farled till Norrköpings hamnar Samlad effektbedömning 1(10) Objektnr: SjöV 001 Anders Ljungberg 090313 Gunnar Eriksson 091209 Farled till Norrköpings hamnar SAMMANFATTANDE KOMMENTAR Utbyggnaden av farleden till Norrköpings hamnar för

Läs mer

E22 Förbi Söderköping

E22 Förbi Söderköping 22 Samlad effektbedömning 1(10) VSÖ_004 E22 Förbi Söderköping 801 843 22 852845 845 210 210 781 780 210 839 780 NY KÖPING FINSPÅNG OXELÖSUND NORRKÖPING MOTALA LINKÖPING TRANÅS Bakgrundskartan: Copyright

Läs mer

Samlad effektbedömning

Samlad effektbedömning Samlad effektbedömning 1(14) Samlad effektbedömning OBJEKT: SPÅRVÄG OST DATUM FÖR UPPRÄTTANDE: 2008-08-28 REV 09 02 24 REV 09 04 07 REV 09 05 05 UPPRÄTTAD AV: MARIA HÅKANSSON, SL PLANERING Spårväg Ost.

Läs mer

SAMMANFATTANDE KOMMENTAR

SAMMANFATTANDE KOMMENTAR Samlad effektbedömning 1(9) Version: 2 090315 091209 Horstensleden SAMMANFATTANDE KOMMENTAR Horstensleden möjliggör separering av in- och utgående trafik till Stockholms hamn samtidigt som den resulterar

Läs mer

Till grund för vidare handläggning av ärendet avseende utbyggnad av Västkustbanan, delen Varberg-Hamra, ligger upprättad järnvägsutredning (BVRT

Till grund för vidare handläggning av ärendet avseende utbyggnad av Västkustbanan, delen Varberg-Hamra, ligger upprättad järnvägsutredning (BVRT PM Uppdatering Ärendenummer: TRV 2010/23383 di'\) cr:; TRAFIKVERKET TrafIkverket Datum: 2010-09-29 40533 GÖTEBORG Besöksadress: Stampgatan 34 Telefon: 0771 921 921 Texttelefon: 0243-750 90 WWN.trafikverket.se

Läs mer

Effektbeskrivning av olika lokaliseringar av ett nytt resecentrum i Mora

Effektbeskrivning av olika lokaliseringar av ett nytt resecentrum i Mora DANIELSONDOSK 2010-12-06 Mora Resecentrum - effektbeskrivning 1 Effektbeskrivning av olika lokaliseringar av ett nytt resecentrum i Mora Sammanfattning... 2 1 Inledning... 4 1.1 Bakgrund... 4 1.2 Omfattning

Läs mer

Utbyggnad av farleden till Gävle hamn

Utbyggnad av farleden till Gävle hamn Samlad effektbedömning 1(11) Version: 4 Objektnr: SjöV 002 Henrik Swahn 090203 Redigerad och Anders Ljungberg 090310 Utbyggnad av farleden till Gävle hamn SAMMANFATTANDE KOMMENTAR Utbyggnaden av inseglingen

Läs mer

Effektredovisning för BVMa_018 Malmö Fosieby- Trelleborg, hastighetsanpassning (160 km/tim), mötesstation m.m.

Effektredovisning för BVMa_018 Malmö Fosieby- Trelleborg, hastighetsanpassning (160 km/tim), mötesstation m.m. Datum 2009-06-10 1 Bilaga -- PM Effektredovisning för BVMa_018 Malmö Fosieby- Trelleborg, hastighetsanpassning (160 km/tim), mötesstation m.m. Handläggare: Telefon: e-post: Datum Bilaga Innehåll 1 Effektbeskrivning

Läs mer

Utbyggnad av Södertälje sluss och kanal samt farleden till hamnarna i Mälaren

Utbyggnad av Södertälje sluss och kanal samt farleden till hamnarna i Mälaren Utbyggnad av Södertälje sluss och kanal samt farleden till hamnarna i Mälaren Samlad effektbedömning 1(12) Objektnr: SjöV 004 Henrik Swahn 090204 Redigerad och Anders Ljungberg 090529 SAMMANFATTANDE KOMMENTAR

Läs mer

Samlad effektbedömning

Samlad effektbedömning Samlad effektbedömning 1(15) Samlad effektbedömning OBJEKT: SPÅRVÄG NORR KISTAGRENEN DATUM FÖR UPPRÄTTANDE: 2008-08-28 REV 2009 02 24 REV 09 04 07 REV 09 05 05 UPPRÄTTAD AV: STEFAN PERSSON KARTBILD 2(15)

Läs mer

Effektredovisning för BVMa_020 Kust till kustbanan, Växjö bangårdsombyggnad

Effektredovisning för BVMa_020 Kust till kustbanan, Växjö bangårdsombyggnad PM Effektredovisning för BVMa_020 Kust till kustbanan, Växjö bangårdsombyggnad Handläggare: Hans Thorselius, DANIELSONDOSK AB Telefon: 0733-96 52 90 e-post:hans.thorselius@danielsondosk.se Innehåll 1 Effektbeskrivning

Läs mer

2006-12-04. Ostlänken. Beräkning av samhällsekonomiska effekter

2006-12-04. Ostlänken. Beräkning av samhällsekonomiska effekter 2006-12-04 Ostlänken Beräkning av samhällsekonomiska effekter Förord Ostlänken avser ett nytt dubbelspår på Södra stambanan från Järna till Linköping via Nyköping/Skavsta och Norrköping. Banverket genomförde

Läs mer

Flerregional systemanalys för Ostlänken. Mars 2009

Flerregional systemanalys för Ostlänken. Mars 2009 Flerregional systemanalys för Ostlänken Mars 2009 1 Nyköping- Östgötalänken AB, ägare och adjungerade 2008 Ägare Kommunerna Mjölby, Linköping, Norrköping, Nyköping, Oxelösund, Trosa, Botkyrka + Regionförbundet

Läs mer

Trafikverkets modellverktyg

Trafikverkets modellverktyg Trafikverkets modellverktyg Sampers/Samkalk analys av infrastrukturinvesterings effekter för persontrafiken, totalt och fördelat på trafikslag, och en samhällsekonomisk kalkyl över åtgärdens nationella

Läs mer

Resenärernas värdering av kvalitetsfunktioner

Resenärernas värdering av kvalitetsfunktioner Bulletin 267, 2011 Trafik och väg Institutionen för Teknik och samhälle LTH, Lunds Universitet Samtrafiken Resenärernas värdering av kvalitetsfunktioner vid bytespunkter Tillämpningsrapport Hans Thorselius

Läs mer

Effektredovisning för BVGb_015 Varberg, dubbelspår (tunnel) inklusive resecentrum

Effektredovisning för BVGb_015 Varberg, dubbelspår (tunnel) inklusive resecentrum 2008-xx-xx x PM Effektredovisning för BVGb_015 Varberg, dubbelspår (tunnel) inklusive resecentrum Handläggare: Telefon: e-post: Innehåll 1 Effektbeskrivning av åtgärd...3 1.1 Allmänt...3 1.2 Trafikering...3

Läs mer

Ostlänken - känslighetsanalys vid kraftigt minskad biltrafik

Ostlänken - känslighetsanalys vid kraftigt minskad biltrafik [ NY] 1(19) Ostlänken - känslighetsanalys vid kraftigt minskad biltrafik Sampers/Samkalkresultat Ostlänken Järna-Linköping Känslighetsanalys 12 procent mindre personbilstrafik och oförändrad lastbilstrafik

Läs mer

Samlad effektbedömning

Samlad effektbedömning Samlad effektbedömning 1(6) Samlad effektbedömning OBJEKT: BYTESPUNKTER FÖR BUSS DATUM FÖR UPPRÄTTANDE: 2008-08-31 UPPRÄTTAD AV: ANDERS BJÖRLINGER SAMMANFATTANDE KOMMENTAR Upprustningsåtgärder av bytespunkter

Läs mer

Effektredovisning för BVGv_005 Skutskär-Furuvik, dubbelspår

Effektredovisning för BVGv_005 Skutskär-Furuvik, dubbelspår PM Effektredovisning för BVGv_005 Skutskär-Furuvik, dubbelspår Handläggare: Hans Thorselius, DANIIELSONDOSK AB Telefon: 0733-96 52 90 e-post:hans.thorselius@danielsondosk.se Innehåll 1 Effektbeskrivning

Läs mer

Effektredovisning för BVMa_002 Emmaboda- Karlskrona/Kalmar, fjärrblockering samt spårupprustning och hastighetsanpassning till 160 km/h

Effektredovisning för BVMa_002 Emmaboda- Karlskrona/Kalmar, fjärrblockering samt spårupprustning och hastighetsanpassning till 160 km/h PM Effektredovisning för BVMa_002 Emmaboda- Karlskrona/Kalmar, fjärrblockering samt spårupprustning och hastighetsanpassning till 160 km/h Handläggare: Hans Thorselius, DANIELSONDOSK AB Telefon: 0733-96

Läs mer

Samlad effektbedömning

Samlad effektbedömning Samlad effektbedömning 1(14) Samlad effektbedömning Objekt: BVSt_024 Märsta bangårdsombyggnad Datum för upprättande: Upprättad av: Joakim Johansson, WSP analys och strategi SAMMANFATTANDE KOMMENTAR Målet

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Anders Lundberg UPPRÄTTAD AV. Linda Isberg

UPPDRAGSLEDARE. Anders Lundberg UPPRÄTTAD AV. Linda Isberg UPPDRAG Ostkustbanan underlag Sverigeförhandlingen UPPDRAGSLEDARE Anders Lundberg DATUM 2016-04-29 Rev 2015-05-09 UPPDRAGSNUMMER 7001346100 UPPRÄTTAD AV Linda Isberg SLUTVERSION Dokumentation och resultat

Läs mer

DEL 1 AV 3: ARBETSPENDLING I SKÅNE MAJ 2013

DEL 1 AV 3: ARBETSPENDLING I SKÅNE MAJ 2013 hela DEL 1 AV 3: ARBETSPENDLING I SKÅNE MAJ 2013 Det är 30 % fler som arbetar i Malmö/Lund än som bor där - effektiv pendling med kollektivtrafik är nödvändig! kåne är en region med 1,3 miljoner invånare,

Läs mer

Remiss - Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025

Remiss - Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025 Dnr KS-2013-328 Dpl 05 sid 1 (7) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Remissvar 2013-08-14 Peter Thörn, peter.thorn@karlstad.se Remiss - Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025 Dnr KS-2013-328 Dpl

Läs mer

Effektredovisning för Godssystemkalkyl BVGv_019 Gävle-Storvik, mötesstation BVGv_016 Storvik-Frövi, mötesstation och samtidig infart

Effektredovisning för Godssystemkalkyl BVGv_019 Gävle-Storvik, mötesstation BVGv_016 Storvik-Frövi, mötesstation och samtidig infart PM Effektredovisning för Godssystemkalkyl BVGv_019 Gävle-Storvik, mötesstation BVGv_016 Storvik-Frövi, mötesstation och samtidig infart Handläggare: Hans Thorselius, DANIIELSONDOSK AB Telefon: 0733-96

Läs mer

Leif Nilsson. Aktuellt om trafiken i Sundsvall

Leif Nilsson. Aktuellt om trafiken i Sundsvall Leif Nilsson Ordförande stadsbyggnadsnämnden Aktuellt om trafiken i Sundsvall Videokonferens 17 sept. 2008 Trafikstrategi Trafikstrategins övergripande mål är att medverka till att skapa en attraktiv stad

Läs mer

Västlänken en tågtunnel under Göteborg

Västlänken en tågtunnel under Göteborg BRVT 2006:03:15 2006-02-09 Järnvägsutredning inklusive miljökonsekvensbeskrivning (MKB) Västlänken en tågtunnel under Göteborg Västlänken 03 Byggskedet 13 Mark, vatten och resursanvändning 04 Gestaltning

Läs mer

Regionala systemanalyser

Regionala systemanalyser PM 2008-06-02 Regionala systemanalyser Jämställdhetsperspektiv: funktioner - åtgärder Jämställdhet i investeringsplaneringar handlar om att: Både män och kvinnor ska kunna påverka fördelningen av samhällets

Läs mer

Effekter och samhällsekonomisk bedömning för Västkustbanan, sträckan Ängelholm - Maria

Effekter och samhällsekonomisk bedömning för Västkustbanan, sträckan Ängelholm - Maria PM Effekter och samhällsekonomisk bedömning för Västkustbanan, sträckan Ängelholm - Maria Innehåll 1 Sammanfattning...3 2 Objektbeskrivning...3 2.1 Bakgrund och syfte...3 3 Förutsättningar och effekter...4

Läs mer

Lönkalk. Användarhandledning. version Plet PM 2016:05

Lönkalk. Användarhandledning. version Plet PM 2016:05 Lönkalk Användarhandledning version 3.0 2016-04-01 Plet PM 2016:05 Innehåll 1. INLEDNING 3 2. BAKGRUND 3 3. SYFTE 3 4. HANDLEDNING TILL LÖNKALK 4 4.1 Indata 4 4.1.1 Kalkylförutsättningar 4 Skattefaktor

Läs mer

Höghastighetsbanor (Linköping-Bollebygd, Mölnlycke- Almedal, Jönköping-Lund), US5, YTR001

Höghastighetsbanor (Linköping-Bollebygd, Mölnlycke- Almedal, Jönköping-Lund), US5, YTR001 Höghastighetsbanor (Linköping-Bollebygd, Mölnlycke- Almedal, Jönköping-Lund), US5, YTR001 1. Beskrivning av åtgärden Nuläge och brister: Södra stambanan och Västra stambanan är mycket hårt belastade. Restiderna

Läs mer

Effektredovisning för BVMa_017 Södertunneln Helsingborg

Effektredovisning för BVMa_017 Södertunneln Helsingborg PM Effektredovisning för BVMa_017 Södertunneln Helsingborg Handläggare: Hans Thorselius, DANIELSONDOSK AB Telefon: 0733-96 52 90 e-post:hans.thorselius@danielsondosk.se Innehåll 1 Effektbeskrivning av

Läs mer

Samhällsekonomisk analys av järnvägsinvesteringar förklarat på ett enklare sätt

Samhällsekonomisk analys av järnvägsinvesteringar förklarat på ett enklare sätt Samhällsekonomisk analys av järnvägsinvesteringar förklarat på ett enklare sätt I den här broschyren får du en inblick i hur Trafikverket gör samhällsekonomiska analyser av järnvägsinvesteringar. Inledningsvis

Läs mer

Remissmöte om inriktningen för transportinfrastrukturplaneringen. fokus på hållbara transporter. Lena Erixon, GD

Remissmöte om inriktningen för transportinfrastrukturplaneringen. fokus på hållbara transporter. Lena Erixon, GD TMALL 0141 Presentation v 1.0 Remissmöte om inriktningen för transportinfrastrukturplaneringen med fokus på hållbara transporter Lena Erixon, GD 2016-09-09 Tillgänglighet i det hållbara samhället Tillgänglighet

Läs mer

Lennart Lennefors. Projektledare och transportanalytiker. Planeringsavdelningen

Lennart Lennefors. Projektledare och transportanalytiker. Planeringsavdelningen Lennart Lennefors Projektledare och transportanalytiker Planeringsavdelningen Snabbfakta om Trafikverket Generaldirektör Gunnar Malm. Huvudkontor i Borlänge. Regionkontor i Eskilstuna, Gävle, Göteborg,

Läs mer

PM Bullerberäkningar Analys & Strategi

PM Bullerberäkningar Analys & Strategi PM Bullerberäkningar 2009-05-28 Analys & Strategi Konsulter inom samhällsutveckling WSP Analys & Strategi är en konsultverksamhet inom samhällsutveckling. Vi arbetar på uppdrag av myndigheter, företag

Läs mer

Samlad effektbedömning för tidigare beslutade objekt i åtgärdsplanen 2010-2020 ( låsningar )

Samlad effektbedömning för tidigare beslutade objekt i åtgärdsplanen 2010-2020 ( låsningar ) Samlad effektbedömning 1(8) Samlad effektbedömning för tidigare beslutade objekt i åtgärdsplanen 2010-2020 ( låsningar ) OBJEKT: BVGb_006 Kraftsamling Göteborg, ofördelat Datum för upprättande: 2009-10-09

Läs mer

Lönkalk. Användarhandledning. version xx-xx

Lönkalk. Användarhandledning. version xx-xx Lönkalk Användarhandledning version 3.2 2019-xx-xx Innehåll 1. INLEDNING 3 2. BAKGRUND 3 3. SYFTE 3 4. HANDLEDNING TILL LÖNKALK 4 4.1 Indata 4 4.1.1 Kalkylförutsättningar 4 Skattefaktor 5 Diskonteringsränta

Läs mer

Utvärdering av infrastrukturplanerna 2010 2021 ur miljömålsperspektiv

Utvärdering av infrastrukturplanerna 2010 2021 ur miljömålsperspektiv Utvärdering av infrastrukturplanerna 2010 2021 ur miljömålsperspektiv Joanna Dickinson, Trivector Traffic Uppdrag Utvärdering åt Miljömålsrådet Utvärdering åt länsstyrelsen i Västra Götaland Hur har miljömålen

Läs mer

Effektanalys. EVA Grundrapport Tage Tillander, Scandiaconsult, Karta

Effektanalys. EVA Grundrapport Tage Tillander, Scandiaconsult, Karta EVA Grundrapport Effektanalys Karta EVA Grundrapport 2(13) Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 1. ÖVERSIKT... 3 2. SAMMANFATTNING... 4 3. TRAFIKOMFÖRDELNING... 6 4. EFFEKTREDOVISNING... 7 5.

Läs mer

Miljöaspekt Befolkning

Miljöaspekt Befolkning Miljöaspekt Befolkning - Reviderat förslag av miljöbedömningsgrund för Nationell plan 20170116 Definition Miljöaspekten Befolkning kan vara mycket bred. I denna miljöbedömningsgrund är aspekten reducerad

Läs mer

Effektredovisning för Godssystemkalkyl BVGv_003 Gävle-Sundsvall, ökad kapacitet BVGv_009 Söderhamn-Kilafors, ökad kapacitet, STAX 25, lastprofil C

Effektredovisning för Godssystemkalkyl BVGv_003 Gävle-Sundsvall, ökad kapacitet BVGv_009 Söderhamn-Kilafors, ökad kapacitet, STAX 25, lastprofil C PM Effektredovisning för Godssystemkalkyl BVGv_003 Gävle-Sundsvall, ökad kapacitet BVGv_009 Söderhamn-Kilafors, ökad kapacitet, STAX 25, lastprofil C Handläggare: Hans Thorselius, DANIIELSONDOSK AB Telefon:

Läs mer

Tåg i tid. Nu tar vi första steget mot framtidens tågtrafik

Tåg i tid. Nu tar vi första steget mot framtidens tågtrafik Tåg i tid Nu tar vi första steget mot framtidens tågtrafik Sedan våren 2011 har Region Värmland och Karlstads kommun tillsammans med Trafikverket drivit projektet Tåg i tid. Aktörerna har arbetat fram

Läs mer

Systemanalys Gävle-Göteborg

Systemanalys Gävle-Göteborg Vision Bergslagsbanan och Systemanalys Gävle-Göteborg Genomgång med Partnerskap Bergslagsbanans lednings-/tjänstemannagrupp 26 oktober 2010 2010-10-24 Trafikverket arbetar utifrån transportpolitiska mål

Läs mer

Effektredovisning för BVSt_020 Laxå bangårdsombyggnad

Effektredovisning för BVSt_020 Laxå bangårdsombyggnad 2008-11-24 Till amlad effektbedömning PM Effektredovisning för BVt_020 Laxå bangårdsombyggnad Handläggare: Joakim Johansson, WP A& Telefon: 08-688 77 46 e-post: joakim.p.johansson@wspgroup.se Innehåll

Läs mer

Region Östergötlands modell för beräkning av kollektivtrafikens samhällsnytta

Region Östergötlands modell för beräkning av kollektivtrafikens samhällsnytta Region Östergötlands modell för beräkning av kollektivtrafikens samhällsnytta Handläggare: Eva Skagerström Verksamhet: Ledningsstaben Datum: Beslutad 2017-09-21 Diarienummer: TSN 2017-170 www.regionostergotland.se

Läs mer

Åtgärdsvalsstudie, E20 Genom Västra Götaland

Åtgärdsvalsstudie, E20 Genom Västra Götaland Åtgärdsvalsstudie, E20 Genom Västra Götaland Underlags-PM - Samhällsekonomi 2012-09-17 Säffle Åmål Hallsberg ± ³ Laxå ± ³ Mellerud Mariestad Askersund E20 26 ± ³ Töreboda ± ³ 45 E20 Götene Motala Karlsborg

Läs mer

Datum Bilaga

Datum Bilaga PM Effektredovisning för BVSt_016 Uppsala-Borlänge, hastighetshöjande åtgärder och ökad kapacitet, etapp 1, BVSt_019 Uppsala-Borlänge, hastighetshöjande åtgärder och ökad kapacitet, etapp 2 Handläggare:

Läs mer

RAPPORT SAMHÄLLSEKONOMISK UTVÄRDERING AV ALTERNATIV FÖR VÄSTRA LÄNKEN UMEÅ

RAPPORT SAMHÄLLSEKONOMISK UTVÄRDERING AV ALTERNATIV FÖR VÄSTRA LÄNKEN UMEÅ ra04s 2011-02-17 RAPPORT SAMHÄLLSEKONOMISK UTVÄRDERING AV ALTERNATIV FÖR VÄSTRA LÄNKEN UMEÅ Trafikverket Region Nord Umeå Västra länken Uppdragsnummer 2391971 Resultat av trafikprognoser och samhällsekonomiska

Läs mer

Åtgärdsvalsstudie Västra stambanan genom Västra Götaland

Åtgärdsvalsstudie Västra stambanan genom Västra Götaland Åtgärdsvalsstudie Västra stambanan genom Västra Götaland Kortversion 2015-10-14 Västra stambanan är en av Sveriges viktigaste järnvägar. Banans kapacitet är idag fullt utnyttjad samtidigt som efterfrågan

Läs mer

Nedan redovisas vilka kalkylvärden/parametrar som studerats samt kommentarer till genomförda beräkningar och resultat.

Nedan redovisas vilka kalkylvärden/parametrar som studerats samt kommentarer till genomförda beräkningar och resultat. Banverket/HK 1999-02-16 Lena Wieweg Känslighetsanalyser, järnvägsinvesteringar 1. Beskrivning Med syfte att studera kalkylresultatens känslighet för förändringar av ett antal kalkylvärden/parametrar har

Läs mer

Effektanalys Gravaleden

Effektanalys Gravaleden EVA Grundrapport 2017-02-23 Gravaleden catharina-rosenkvist@wspgroup.se Kalkyldatum Nr 2017-02-23 - Effektanalys Gravaleden Karta Grundrapport.docx EVA-version 2.96 EVA Grundrapport 2(13) Kalkyldatum Nr

Läs mer

PM Samhällsekonomiska kalkyler

PM Samhällsekonomiska kalkyler Projektdokumentation PM Samhällsekonomiska kalkyler Spårvägstrafik Lund C - Lund ESS Datum: 2014-03-04 Rev datum: 2014-05-07/ Dokumentbeteckning: Beräkningar_Lund.xlsx SPIS Titel: PM Samhällsekonomiska

Läs mer

Effektredovisning för BVSt_020 Flen, bangårdsombyggnad etapp 2

Effektredovisning för BVSt_020 Flen, bangårdsombyggnad etapp 2 2008-11-24 Till amlad effektbedömning PM Effektredovisning för BVt_020 Flen, bangårdsombyggnad etapp 2 Handläggare: Joakim Johansson, WP A& Telefon: 08-688 77 46 e-post: joakim.p.johansson@wspgroup.se

Läs mer

Kort beskrivning av skillnader mellan samhällsekonomiska resultat för EVA-kalkyler i nuvarande planeringsomgång ( ) och föregående ( )

Kort beskrivning av skillnader mellan samhällsekonomiska resultat för EVA-kalkyler i nuvarande planeringsomgång ( ) och föregående ( ) Kort beskrivning av skillnader mellan samhällsekonomiska resultat för EVA-kalkyler i nuvarande planeringsomgång (2010 2021) och föregående (2004 2015) 2008-12-15 Carsten Sachse, Vägverket Konsult Rev081218Peo

Läs mer

Effektredovisning för BVSt_024 Märsta Bangårdsombyggnad

Effektredovisning för BVSt_024 Märsta Bangårdsombyggnad 2009-01-30 Till Samlad effektbedömning PM Effektredovisning för BVSt_024 Märsta Bangårdsombyggnad Handläggare: Joakim Johansson, WSP A&S Telefon: 08-688 77 46 e-post: joakim.p.johansson@wspgroup.se Innehåll

Läs mer

Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning. Tema-PM inom Strukturbild Blekinge

Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning. Tema-PM inom Strukturbild Blekinge Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning Tema-PM inom Strukturbild Blekinge April 2019 Hur hänger det ihop? Samhällsplanering och samhällsutveckling är idag komplexa frågor med många olika aktörer

Läs mer

Översiktlig beskrivning av dataanvändning för Sampersmodellen

Översiktlig beskrivning av dataanvändning för Sampersmodellen 1(11) Översiktlig beskrivning av dataanvändning för Sampersmodellen - som underlag för rafikanalys uppdrag att utreda hur kunskapen om järnvägstransporter kan förbättras (Regeringsuppdrag, N2017/03480/S)

Läs mer

Höghastighetsbanor en samhällsbygge för stärkt utveckling och konkurrenskraft (SOU 2009:74). Svar på remiss, kontorsyttrande.

Höghastighetsbanor en samhällsbygge för stärkt utveckling och konkurrenskraft (SOU 2009:74). Svar på remiss, kontorsyttrande. STADSLEDNINGSKONTORET EXPLOATERINGSKONTORET TRAFIKKONTORET MILJÖFÖRVALTNINGEN Bilaga 1 2009-10-29 DNR 314-2120/2009 DNR E2009-000-01681 DNR T2009-000-03390 DNR 2009-011868-217 Kontaktperson stadsledningskontoret

Läs mer

Remissvar på nationell plan för transportsystemet 2014-2025 KS-2013/634

Remissvar på nationell plan för transportsystemet 2014-2025 KS-2013/634 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2013/634 2013-09-13 Kommunstyrelsen Remissvar på nationell plan för transportsystemet 2014-2025 KS-2013/634 Förslag

Läs mer

Koncernkontoret Området för samhällsplanering

Koncernkontoret Området för samhällsplanering Området för samhällsplanering Datum 2015-11-06 Dnr 1500321 1 (6) Sverigeförhandlingen Förtydligande avseende s nyttoanalys till Sverigeförhandlingen Sverigeförhandlingen har den 23 oktober 2015 skickat

Läs mer

Effektredovisning för BVGb_009 Göteborg - Skövde, ökad kapacitet samt Sävenäs, ny infart och utformning (rangerbangårdsombyggnad)

Effektredovisning för BVGb_009 Göteborg - Skövde, ökad kapacitet samt Sävenäs, ny infart och utformning (rangerbangårdsombyggnad) Effektredovisning för BVGb_009 Göteborg - kövde, ökad kapacitet samt ävenäs, ny infart och utformning (rangerbangårdsombyggnad) Handläggare: Maria Zachariadis, ZG Telefon: 031-103405 e-post:: maria.zachariadis@banverket.se

Läs mer

PM EFFEKTER AV HÖGHASTIGHETSJÄRNVÄG I TRAFIKVERKETS KLIMATSCENARIO 3

PM EFFEKTER AV HÖGHASTIGHETSJÄRNVÄG I TRAFIKVERKETS KLIMATSCENARIO 3 UPPDRAGSNAMN PM EFFEKTER AV HÖGHASTIGHETSJÄRNVÄG I TRAFIKVERKETS KLIMATSCENARIO 3 Bakgrund Trafikverket har givit WSP i uppdrag att analysera klimatpåverkan från den planerade höghastighetsjärnvägen mellan

Läs mer

Beräkningsmetodik för transportsektorns samhällsekonomiska analyser

Beräkningsmetodik för transportsektorns samhällsekonomiska analyser Version 2015-04-01 Beräkningsmetodik för transportsektorns samhällsekonomiska analyser Kapitel 1 Introduktion Yta för bild 2 Innehåll Förord... 4 1 Introduktion... 5 1.1 Transportpolitikens mål och Trafikverkets

Läs mer

falun.se/resecentrum Samhällsinformation Resecentrum Falun Följ med på resan! Ett viktigt steg mot en större stad

falun.se/resecentrum Samhällsinformation Resecentrum Falun Följ med på resan! Ett viktigt steg mot en större stad falun.se/resecentrum Samhällsinformation Resecentrum Falun Ett viktigt steg mot en större stad Följ med på resan! Nu bygger vi framtidens Falun En satsning för dig och morgondagens falubor! I en modern

Läs mer

Samhällsekonomiska principer och kalkylvärden för transportsektorn: ASEK 5.2. Kapitel 19 Fördelningseffekter och jämställdhet

Samhällsekonomiska principer och kalkylvärden för transportsektorn: ASEK 5.2. Kapitel 19 Fördelningseffekter och jämställdhet Version 2015-04-01 Samhällsekonomiska principer och kalkylvärden för transportsektorn: ASEK 5.2 Kapitel 19 Fördelningseffekter och jämställdhet G L 6(1+0,1) 6 12 120 80 100 1 2 Innehåll 19 Fördelningseffekter

Läs mer

Umeåprojektet Västra länken Söderslätt Norra länken, alt. öster Prästsjön., YN003

Umeåprojektet Västra länken Söderslätt Norra länken, alt. öster Prästsjön., YN003 Umeåprojektet Västra länken Söderslätt Norra länken, alt. öster Prästsjön., YN003 Infoga diagram, figur eller bild här 1. Beskrivning av åtgärden Nuläge och brister: Två tungt trafikerade vägar (väg 503

Läs mer

PM: Alternativ användning av investeringar i regional plan

PM: Alternativ användning av investeringar i regional plan PM: Alternativ användning av investeringar i regional plan Hur kan planen bidra till uppfyllnad av klimatmålen år 2030 Trivector PM 2013:18 Rasmus Sundberg Katarina Evanth 2013-04-30 Alternativ användning

Läs mer

Effektredovisning för BVLu_018 Luleå-Kiruna ökad hastighet

Effektredovisning för BVLu_018 Luleå-Kiruna ökad hastighet PM Effektredovisning för BVLu_018 Luleå-Kiruna ökad hastighet Handläggare: Telefon: e-post: Innehåll 1 Effektbeskrivning av åtgärd...3 1.1 Allmänt...3 1.2 Trafikering...3 1.3 Restider/transporttider/avstånd...3

Läs mer

Kompletterande information om nyttan av väg- och järnvägsinvesteringar

Kompletterande information om nyttan av väg- och järnvägsinvesteringar Mattias Lundberg E-post: mattias.lundberg@sika-institute.se PM 133-220-99 2000-02-29 Näringsdepartementet Att: Ann-Katrin Berglund 103 33 STOCKHOLM Kompletterande information om nyttan av väg- och järnvägsinvesteringar

Läs mer

Jönköping-Värnamo, kapacitetsbrister, UA2, XSY302

Jönköping-Värnamo, kapacitetsbrister, UA2, XSY302 Jönköping-Värnamo, kapacitetsbrister, UA2, XSY302 1. Beskrivning av åtgärden UA2 Befinlig sträckning (lila), UA3 Nysträckningsalternativ Byarum Tenhult (grönt) och UA4 Nysträckningsalternativ Torsvik Tenhult

Läs mer

Sammanfattnin: Bilaga

Sammanfattnin: Bilaga Bilaga Sammanfattnin: Uppdraget Mitt uppdrag har varit att utreda förutsättningarna för en utbyggnad av höghastighetsbanor för järnväg i Sverige. Jag har i enlighet med mitt direktiv analyserat om en eventuell

Läs mer

Samlad effektbedömning av förslag till nationell plan och länsplaner för transportsystemet

Samlad effektbedömning av förslag till nationell plan och länsplaner för transportsystemet Samlad effektbedömning av förslag till nationell plan och länsplaner för transportsystemet 2018 2029 PM Effekter för godstrafik Systemanalys ÅP 2018-2029 1(12) Kopia till: Effekter för godstrafik Systemanalys

Läs mer

Effektredovisning för BVLu_007 Malmbanan, ökad kapacitet (Harrå)

Effektredovisning för BVLu_007 Malmbanan, ökad kapacitet (Harrå) PM Effektredovisning för BVLu_007 Malmbanan, ökad kapacitet (Harrå) Handläggare: Telefon: e-post: Innehåll 1 Effektbeskrivning av åtgärd...3 1.1 Allmänt...3 1.2 Trafikering...3 1.3 Restider/transporttider/avstånd...3

Läs mer

Varför bildas Trafikverket?

Varför bildas Trafikverket? Varför bildas Trafikverket? Ett trafikslagsövergripande synsätt Ett tydligare kundperspektiv Stärkt regional förankring En effektivare organisation Stödja innovation och produktivitetsförbättring i anläggningsbranschen

Läs mer

PM 2009-06-11 Trollhätte kanal. 1 Emissionsberäkning BVH. 1.1 Scenarier

PM 2009-06-11 Trollhätte kanal. 1 Emissionsberäkning BVH. 1.1 Scenarier 1 Emissionsberäkning BVH För att kunna göra en bedömning av det samhällsekonomiska värdet av åtgärder i farleden genom så behöver förändringarna i möjligaste mån kvantifieras. En av de parametrar som kommer

Läs mer

Kommittédirektiv. Höghastighetsbanor. Dir. 2008:156. Beslut vid regeringssammanträde den 18 december 2008.

Kommittédirektiv. Höghastighetsbanor. Dir. 2008:156. Beslut vid regeringssammanträde den 18 december 2008. Kommittédirektiv Höghastighetsbanor Dir. 2008:156 Beslut vid regeringssammanträde den 18 december 2008. Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ska utreda förutsättningarna för en utbyggnad av

Läs mer

Samhällsekonomisk analys förklarat på ett enklare sätt

Samhällsekonomisk analys förklarat på ett enklare sätt Samhällsekonomisk analys förklarat på ett enklare sätt 2 Enligt Riksdagens Förordning (2010:185) ska Trafikverket, med utgångspunkt i ett trafikslagsövergripande perspektiv, ansvara för den långsiktiga

Läs mer

Sammanfattning av förslag till målbild presenterad i juni 2005

Sammanfattning av förslag till målbild presenterad i juni 2005 Sammanfattning av förslag till målbild presenterad i juni 2005 K2020 Framtidens kollektivtrafik i Göteborgsområdet är benämningen på en översyn av kollektivtrafiken, som genomförs i samverkan mellan Trafikkontoret,

Läs mer

Effektredovisning för BVMa_024 Sandhem-Nässjö, hastighetsanpassning 160 km/h och ökad kapacitet

Effektredovisning för BVMa_024 Sandhem-Nässjö, hastighetsanpassning 160 km/h och ökad kapacitet Datum Bilaga 2008-11-21 Till Samlad effektbedömning för Sandhem-Nässjö PM Effektredovisning för BVMa_024 Sandhem-Nässjö, hastighetsanpassning 160 km/h och ökad kapacitet Handläggare: sirje pädam, wsp A&S

Läs mer

ÖVERSIKTSPLAN 2010 för Uppsala kommun

ÖVERSIKTSPLAN 2010 för Uppsala kommun Underlagsrapport till ÖVERSIKTSPLAN 2010 för Uppsala kommun SAMHÄLLSEKONOMISK ANALYS av framtida kollektivtrafiksystem i Uppsala TRAFFIC AB RAPPORT 2009:77 VERSION 1.0 01.0 Framtida kollektivtrafiksystem

Läs mer

GRUPPDISKUSSION NULÄGET OCH UTMANINGARNA

GRUPPDISKUSSION NULÄGET OCH UTMANINGARNA GRUPPDISKUSSION NULÄGET OCH UTMANINGARNA Har vi beskrivit nuläget rätt? Frågan om Storregion fattas nodstäder i hela storregionen och arbetsmarknadsregioner. Planera utifrån prognoser istället för mål-förhållningssätt,

Läs mer

Västsvenska paketet. En förutsättning för en fördubblad kollektivtrafik

Västsvenska paketet. En förutsättning för en fördubblad kollektivtrafik Västsvenska paketet En förutsättning för en fördubblad kollektivtrafik Stora krav på transportsystemen Befolkningsökningen, urbaniseringen, globaliseringen och miljön ställer nya och hårdare krav på transporter

Läs mer

Diskussionsunderlag samhällsekonomiska kalkyler

Diskussionsunderlag samhällsekonomiska kalkyler Datum: 2011-06-15 Version: 2.0 Beteckning: PM Partnerskap Bergslagsbanan c/o Falun Borlänge-regionen AB Forskargatan 3 781 70 Borlänge Telefon 0243-24 80 50 E-post: info@bergslagsbanan.se www.bergslagsbanan.se

Läs mer

2 Bakgrund. 2.1 Brister, problem och syfte. 2.2 Aktualitet. 2.3 Tidigare utredningar och beslut

2 Bakgrund. 2.1 Brister, problem och syfte. 2.2 Aktualitet. 2.3 Tidigare utredningar och beslut 2 Bakgrund 2.1 Brister, problem och syfte Den planerade utbyggnaden av handelsområdet Marieberg bedöms försämra dagens redan ansträngda väginfrastruktur. Trafiken bedöms främst öka på väg 571, mellan området

Läs mer

Ärendet behandlar godkännande av rapporten Lokaliseringsutredning, Tunnelbana Sofia - Gullmarsplan/söderort.

Ärendet behandlar godkännande av rapporten Lokaliseringsutredning, Tunnelbana Sofia - Gullmarsplan/söderort. JIL TJÄNSTEUTLÅTANDE Stockholms läns landsting 2015 os 03 Förvaltning för utbyggd tunnelbana LS 2015-0140 FUT 1501-0022 Ankom Stockholms läns landstin-' Landstingsstyrelsens beredning för utbyggd tunnelbana

Läs mer