Samlad effektbedömning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Samlad effektbedömning"

Transkript

1 Samlad effektbedömning 1(13) Samlad effektbedömning OBJEKT: BVMa_025, hastighetsanpassning 160 km/h och ökad kapacitet Datum för upprättande: Upprättad av: Joakim Johansson, WSP analys och strategi Kvalitetsgranskad av: Pär Ström Godkänd av: Sten Hammarlund SAMMANFATTANDE KOMMENTAR Syftet är att öka standarden på sträckan Hässleholm Helsingborg så att restiderna och förseningsriskerna minskar och att kapaciteten och systemets flexibilitet ökar. Sträckan ska anpassas till största tillåtna hastighet 160 km/h. Åtgärderna på sträckan innefattar banåtgärder, kontaktledningsåtgärder, signalåtgärder och plankorsningsåtgärder. Samhällsekonomisk effektivitet: Den samhällsekonomiska kalkylen av de prissatta effekterna av åtgärden ger en nettonuvärdeskvot 1,60. Det innebär att den beräknade samhällsekonomiska nyttan av åtgärden överstiger åtgärdens samhällsekonomiska kostnad med 160 %. Nettoeffekten av de icke prissatta effekterna bedöms vara positiv och påverkar därför lönsamheten positivt. Genomförda känslighetsanalyser visar dessutom att kalkylresultatet är robust. Den samlade bedömningen är att objektet har en mycket hög samhällsekonomisk lönsamhet. Långsiktigt hållbar transportförsörjning: Åtgärden bedöms ge ett positivt bidrag till långsiktigt hållbar transportförsörjning genom att transportmöjligheterna i regionen förbättras samtidigt som utsläppen av koldioxid och lokala luftföroreningar minskar.

2 2(13) Åtgärdens kostnadseffektivitet: Åtgärdens kostnad för en timmes restidsvinst är 53,4 kr, vilket ligger under det genomsnittliga tidsvärdet på sträckan som uppgår till 79,9 kr. Beräkningarna visar således att åtgärden är kostnadseffektiv. De mest betydande effekterna: Enligt genomförd kalkyl utgörs den mest betydande effekten av åtgärderna av restidsvinster för passagerare. Inbesparing i trafikeringskostnader och trafiksäkerhetseffekter (vid plankorsningar) är andra betydelsefulla poster. Storleken på förseningstidsvinsterna är svårbedömd och har därför inte kvantifierats och prissatts i kalkylen. Med tanke på åtgärdens syfte och omfattning finns det emellertid skäl att utgå ifrån att åtgärdens effekter på störningskänsligheten i systemet och resulterande förseningstidsvinster för resenärerna kan vara betydande. Bedömningens säkerhet: Kalkylen (som visar att åtgärden är mycket lönsam) bygger inte på några betydande osäkerheter. Föreliggande osäkerhet kring exempelvis förseningstidsvinsten har istället hanterats genom att exkludera denna tidsvinst från kalkylen. Känslighetsanalysen visar t.ex. dessutom att nettonuvärdeskvoten är fortsatt hög även i en situation där resandetillväxten skulle avstanna. BAKGRUND Nuläge Sträckan Hässleholm Helsingborg är 72 km lång och utgör en del av Skånebanan mellan Kristianstad och Helsingborg. Skånebanan trafikeras både av gods- och persontåg. Skånetrafiken har utrett framtida trafik på Skånebanan och har beslutat om ny trafikering från och med juni år Denna trafikering innebär att tågmöten mellan persontåg normalt sker i Finja, Kärreberga, Bjuv och Mörarp. I högtrafik sker även tågmöten i Påarp. Mellan Hässleholm och Helsingborg finns 12 platser för tåg att mötas. Samtidig infart finns på alla stationer utmed sträckan med undantag för Kvidinge där det dock kommer att byggas senast år Befintlig banöverbyggnad och spårväxlar utmed sträckan är starkt nedslitet och i behov av upprustning/byte. Kontaktledningssystemet är ej enligt standard på vissa stationer och stolparna är slitna men merparten kan behållas. Mellan Hässleholm och Helsingborg finns ett 40-tal plankorsningar, varav nästan en fjärdedel saknar skydd. Problem och önskemål Standarden på sträckan Hässleholm Helsingborg är idag undermålig. Önskemålet är att öka standarden på sträckan så att restiderna och förseningsriskerna minskar och att kapaciteten och systemets flexibilitet ökar. Målet är att Skånebanan mellan Hässleholm och Helsingborg ska uppfylla nedanstående funktionskrav: Restiden mellan Hässleholm och Helsingborg skall ej överstiga 55 minuter.

3 3(13) Antalet resenärer utmed Skånebanan skall öka. Befintliga vägskydd skall anpassas för den största tillåtna hastigheten och oskyddade plankorsningar slopas eller byggas om. Värdefulla och skyddsvärda miljöer samt vattenskyddsområden skall inte få en negativ påverkan jämfört med idag. Bullernivåerna utmed Skånebanan skall ej överskida nivåer enligt etappmål 1 (det vill säga maximal ljudnivå inomhus i sovrum skall ej överskrida 55 db(a) vid fler än fem tillfällen per natt, kl 22 06). Förslag till åtgärd Anpassning till största tillåtna hastighet 160 km/h. Banåtgärder Spårjustering (bax) inom befintlig överbyggnad (maximalt 30 centimeter) samt maximal rälsförhöjning (150 mm). Kurvrätningar genomförs ej. Genom att anpassa befintlig geometri kommer hastigheten att bli 160 km/h med några få undantag. Åtgärderna skall utföras så att banan medger godståg med lastprofil C på de ställen där banan justeras. Inom projektet utförs inga åtgärder på befintliga plattformar. Spårjusteringarna innebär att breddning av järnvägsbanken kommer att ske på några ställen, med åtföljande förlängningar av trummor och flytt av dräneringssystem. Kontaktledningsåtgärder Förutsättning för en hastighetshöjning är att kontaktledningsanläggningen byggs om på stationerna Västra Torup, Hyllstofta, Kvidinge och Kärreberga. En följd av spåråtgärderna mellan Hässleholm och Åstorp blir att stolpar måste flyttas i innerkurva och utliggare byggas om i ytterkurva. Signalåtgärder Alla stationer och blocksignaler kompletteras med utökad försignalering för att klara högre hastighet. ATC-systemet anpassas till ny hastighetsprofil. När hastighetsanpassningen genomförs måste även behovet av stoppunkter, U-tavlor och repeterbaliser utredas och anpassas till den planerade trafiken. Plankorsningsåtgärder För att kunna höja hastigheten till 160 km/h krävs att oskyddade plankorsningar slopas eller förses med bomanläggning. Befintliga vägskyddsanläggningar och bomanläggningar på stationer måste anpassas till den högre hastigheten. Mellan Hässleholm och Helsingborg finns totalt 39 korsningar i plan mellan väg och järnväg, varav 30 har vägskydd som måste anpassas. Resterande nio korsningar slopas eller ersätts med totalt tre planskildheter. Mellan Hässleholm och Åstorp finns 19 korsningar i plan och av dessa har 18 vägskydd som måste anpassas. På sträckan slopas en korsning och den ersätts med en planskildhet. För att höja personsäkerheten i samband med hastighetshöjningen förses plattformsövergångarna i Klippan och Perstorp med plattformsbommar. Miljöåtgärder

4 4(13) Då etappmål 1 uppnåtts utmed Skånebanan föreslås inga bulleråtgärder inom detta projekt. Uteplatser där ekvivalentnivån överstiger 70 db(a) kommer dock att bullerskyddas enligt kommande etappmål 2. Etappmål 2 kommer att utföras oberoende av hastighetsanpassningen. EKONOMI OCH PLANERING Anläggningskostnad inkl. riskbedömning och ev. finansiering Sannolikhetsgrad 50 procent: Anläggningskostnaden för objektet (objekt nr F ) uppgår till i prisnivå 2006-medel. Med reduktion för block 1 ( kr) och block 2 (1 100 kr) blir anläggningskostnaden kr. Sannolikhetsgrad 85 procent: Med reduktion för block 1 och för block 2 uppgår anläggningskostnaden till kr. Uppgifter om drift-, underhålls och reinvesteringskostnader finns inte framtagna för objektet. Vad gäller slitaget på bana är dock bedömningen att de ökande rälsförhöjningarna inte nämnvärt påverkar framtida underhållskostnader. 1 Att signalåtgärder och kontaktledningsåtgärder ingår i objektet innebär att vissa drift- och underhållsåtgärder skjuts i framtiden. Dessa har inte beaktats i beräkningarna. Plankorsningsåtgärderna kan påverka de framtida drift- och underhållskostnaderna på olika sätt. I de fall plankorsningar slopas kommer kostnaderna att reduceras. I de fall det är fråga om att anpassa korsningarna, t.ex. genom att ersätta halvbom med helbom och detektorer, kan kostnaderna istället öka. Med tanke på att majoriteten av plankorsningarna kommer att anpassas förefaller det som sannolikt att de totala drift- och underhållskostnaderna kommer att öka marginellt. Dessa eventuella kostnadsökningar har inte beaktats i beräkningarna. Komplexitet och möjlighet till etappindelning Hastighetshöjningen på Skånebanan mellan Hässleholm och Helsingborg är i Framtidsplan för järnvägen planerat till efter år 2015 (efter revideringen år 2007). En förutsättning för höjning av hastigheten är att spåren utmed sträckan byts. Spårbyte på sträckan Hässleholm Klippan är planerat år medan sträckan Åstorp Helsingborg inte är aktuell för spårbyte förrän år Det är viktigt för det fortsatta arbetet att dessa två projekt (hastighetshöjning och spårbyte) samordnas i tid och omfattning. Kurvrätningar och rälsförhöjningar kan göras vid ett spårbyte även om vägskyddsåtgärder görs vid ett senare tillfälle. Hastigheten kan dock inte höjas förrän vägskydden är åtgärdade. Trafiken behöver inte stängas av under byggtiden. 2 1 Se Utredning i förstudieskedet Skånebanan, BV Källa: Banverkets kalkylmall för objektet.

5 5(13) Tidshorisont Spårbyte på sträckan Hässleholm-Klippan är planerat till medan sträckan Åstorp- Helsingborg är aktuell för spårbyte Hastighetshöjningen bör göras samtidigt som spårbytena. Planeringsläge, fysisk och ekonomisk plan Förstudien är avslutad och Systemhandling ska på börjas hösten SAMMANHANG Andra förutsättningar av betydelse samt relation till andra åtgärder Se text under rubriken Komplexitet och möjlighet till etappindelning ovan. PRISSATTA EFFEKTER Prissatta effekter enligt Bansek De samhällsekonomiska kalkylerna är genomförda med Bansek. I kalkylerna har ursprungligen följande prognosunderlag använts: Person: P Basprognos_ÅP Gods: G Bas Personprognosens resande år 2006 avviker emellertid kraftigt ifrån Skånetrafikens statistik. Med antagande om en resandetillväxt enligt basprognosen, har basprognosen för 2020 därför räknats upp med samma faktor som avvikelsen mellan statistik och prognos Det innebär att en uppräkningsfaktor på 1,74 tillämpats. Resande som enligt basprognosen uppgår till drygt 620 tusen resor år 2020 räknas därmed upp till 1,08 miljoner resor. Denna metod för att räkna upp resandet i basprognosen har förankrats med projektgruppen för delprojektet Samhällsekonomi stora objekt inom ramen för åtgärdsplaneringen. Korrigeringarna av prognostiserade resandevolymer har gjorts enligt metodik beskriven i Banverket beräkningshandledning BVH 706. Åtgärden antas inte ingå i UA.

6 6(13) Kalkylförutsättningar (specifika för Åtgärdsplaneringen där inte annat anges) Diskonteringsår 2010 Byggtid, antal år (projektspecifik) 2 Byggstartår (kalkylmässigt) 2010 Trafikstartår (kalkylmässigt och projektspecifikt) = 2010+Byggtid 2012 Kalkylperiod från trafikstart Bedömningsperiod (byggtid + kalkylperiod) Ekonomisk livslängd (projektspecifik), antal år 40 år 42 år 60 år Prisnivå Prognosår och scenario 2020 EET* ASEK nivå 4 * För känslighetsanalysen Referensscenario har följande prognosunderlag använts: P-ref_scen2020 och G-ref_scenBas2020. Eftersom vi har korrigerat personprognoserna efter Skånetrafikens statistik har även resandet i P-ref_scen2020 räknats upp med faktor 1,74. Nyckeltal Nyckeltal Huvud- Känslighe Känslighets- Känslighets- Känslighets Känslighets samhällsekonomisk. analys tsanalys analys analys analys analys effektivitet 3 Inv.kostn 50 % (Huvudanalys) Inv.kostn Noll trafiktillväxt efter år 2020 Hög trafiktillväxt (1,5 ggr normal) efter år 2020 CO2 värdering 3,50 kr/kg Referenssce nario 85 % (Inv.kostn (Inv.kostn (Inv.kostn 50 %) 50 %) 50 %) Nettonuvärde 213,2 181,8 180,3 233,6 219,2 204,2 Nettonuvärdeskvot, NNK Nyttokostnadskvot, NK Investeringskostnad minus Restvärde (diskonterad, inkl. SF) 1,60 1,11 1,36 1,76 1,65 1,54 1,60 1,11 1,36 1,76 1,65 1,54 133,0 164,4 133,0 133,0 133,0 133,0 3 Nettonuvärde=Nytta-(Investeringskostnader minus Restvärde), NNK=Nettonuvärde/(Investeringskostnad minus Restvärde), NK=Nettonuvärde/Kostnader (Kostnader=Investering, Drift, Underhåll och Reinvestering).

7 7(13) Huvudanalysen visar att objektet är mycket lönsamt. Med en NNK på 1,60 överstiger nyttan kostnaden med 160 procent. Känslighetsanalyserna visar också att resultatet är robust. Även kalkylen för referensscenariot (övriga känslighetsanalyser liksom huvudanalysen avser EET-scenariot) ger en hög lönsamhet med en NNK på 1,54, dvs. något lägre än för huvudanalysen. Den främsta skillnaden mot huvudanalysen (EET) är att referensscenariot ger lägre totala restidsvinster (skillnad på drygt 16 Mkr). Transporttidsvinsterna och tågdriftskostnadsvinsterna för gods är endast marginellt lägre i referensscenariot (skillnad på totalt 1,0 Mkr). Biljettintäkterna (exkl. moms) är 2,4 Mkr lägre i referensscenariot medan trafikeringskostnaderna för persontrafik är 2,8 Mkr högre och budgeteffekterna (drivmedelsskatter mm.) är 8,1 Mkr högre i referensscenariot (budgeteffekterna är 3,5 Mkr i referensscenariot och -4,6 Mkr i huvudscenariot). Nyckeltal Kostnadseffektivitet 4 Restid: Kostnaden för en timmes restidsvinst för passagerare är 53,4 kr år Det genomsnittliga tidsvärdet för resenärerna är 79,9 kr. Nyckeltalen beräknas endast för huvudanalysen 4 Kostnadseffektiviteten beräknas som annuitetsberäknad kostnad (ej restvärdesjusterad kostnad) dividerat med effekten för prognosår 1 för åtgärden

8 8(13) Samhällsekonomisk effekt för Huvudanalys Effekt prognosår 2020 Nuvärde, miljoner kr Resenärer Restid Persontimmar 5 224,2 Mkr Reskostnad Mkr/år Mkr Vägavgift/vägskatt Mkr/år Mkr Restidsosäkerhet, förseningar Persontimmar Mkr Komfort Mkr/år Mkr Godskunder Transporttid Tontimmar 6 10,2 Mkr Transportkostnad 0,75 Mkr/år 15,4 Mkr Vägavgift/vägskatt Mkr/år Mkr Restidsosäkerhet, förseningar Tontimmar Mkr Övriga effekter godskunder Mkr/år Mkr Trafikföretag Biljettintäkter 1,53 Mkr exkl moms 32,4 Mkr Trafikeringskostnad 7 2,51 Mkr exkl moms 43,4 Mkr Budgeteffekter Drivmedelsskatter, moms, banavgifter -0,14 Mkr/år -4,6 Mkr Externa kostnader Tågtrafik -0,01 Mkr/år -0,2 Mkr Övrig trafik 0,51 Mkr/år 10,6 Mkr Övrigt Buller Mkr/år Mkr Plankorsningar väg/järnväg 0,78 Mkr/år 14,8 Mkr Barriär Mkr/år Mkr Annan Mkr/år Mkr Drift&Underhåll, väg Mkr/år Mkr Drift&Underhåll, jvg - Mkr Reinvesteringar, jvg - Mkr Investeringskost50% minus restvärde inkl. SF (disk) - 133,0 Mkr Nettonuvärde - 213,2 Mkr Som komplement till ovanstående kalkylsammanställning redovisas effekter på emissioner i följande tabell. Kalkylsammanställningen ovan redovisas i diagram. 5 Samtliga tidskomponenter; åktid, anslutningstid, bytestid, turintervall, förseningstid, ärenden samt befintliga/kvarvarande respektive tillkommande/försvinnande trafik 6 Samtliga 7 Trafikeringskostnad består av fordonskostnader, omkostnader, overheadkostnader och banavgifter (tågtrafik)

9 9(13) Tabell: Förändrade utsläppsvolymer av luftföroreningar (ton per år) och koldioxid (1000 ton per år) UA-JA Färdmedel HC NOx SO2 Partiklar CO2 Tåg Övrig spårtrafik Flyg Buss Personbil -0,2-0,3 0,0 0,0-0,101 Yrkestrafik väg 0,0-0,5 0,0 0,0-0,042 Totalt all trafik -0,2-0,8 0,0 0,0-0,143 Fördelning av Nyttor och Kostnader för Huvudanalys 50%, diskonterat till år 2010

10 10(13) EJ PRISSATTA EFFEKTER Typ av effekt/mått Kvantifierad effekt Kvalitativ bedömning/uppskattad storleksordning Buller* (om ej med i kalkyl) - Sammantaget är det osäkert om det sker någon påverkan på buller Hastighetshöjningen och de nya tågtyperna kommer inte att leda till någon nämnvärd ökning av befintliga ljudnivåer. Vid bytet till de nya pågatågen (X61) kommer ljudnivån att bli lägre vid passage av dessa tåg jämfört med dagens pågatåg (X11). Detta gäller även om de nya tågen framförs i hastigheter över 140 km/h. Vid en eventuell tätare trafik kan ekvivalentnivån påverkas marginellt. För att ökningen skall vara hörbar, vilket innebär en ökning av ljudnivån med 3 db(a), måste dock antalet tåg fördubblas. Med tanke på banans kapacitet är detta inte troligt. Om ökningen av ekvivalentnivån understiger 3 db(a) vidtas inga åtgärder vid justering av befintlig bana. Påverkan landsbygd - Påverkan tätort - Påverkan naturområden - En höjning av hastigheten kan innebära att vibrationsnivåerna ökar. Detta gäller framförallt mellan Åstorp och Mörarp där det finns sand och lera. Bättre spår medför dock att vibrationsnivåerna minskar. Sammantaget bedöms åtgärden ge en marginellt negativ påverkan på landsbygd Slopning av nio plankorsningar kan ge upphov till barriärer. Vid alla de slopade korsningarna finns dock alternativa vägar över järnvägen, ofta på väldigt nära avstånd. Dessutom ersätts några korsningar av planskilda korningar. Sammantaget bedöms åtgärden inte ge någon påverkan på tätort eftersom ingen ny mark tas i anspråk Sammantaget är det osäkert om det sker någon påverkan på naturområden Spåret sidoförflyttas/baxas mindre än 0,25 meter i befintliga kurvor över respektive vattenskyddsområde. Detta kan påverka befintlig bankropp. Vid vattenskyddsområdet väster om Tyringe (km km ) måste fyra kontaktledningsstolpar flyttas och vid Perstorp (km km ) måste två stolpar flyttas. Dessa stolpar bedöms komma att flyttas inom befintlig järnvägsmark. Om spårjustering eller flytt av kontaktledningsstolpar görs inom vattenskyddsområdena (oavsett om det är järnvägsområde eller ej) skall samråd ske med länsstyrelsen. Detta görs i byggskedet. Länsstyrelsen beslutar då om eventuell miljöpåverkan. Eftersom de föreslagna åtgärderna inte innebär ombyggnad utanför befintligt järnvägområde kommer

11 11(13) Exploateringseffekter - Arbetsmarknadseffekter - Restidsosäkerhet/trängsel - (om ej med i kalkyl) Drift- och underhållskostnader övriga skyddsvärda områden utmed järnvägen inte att påverkas. Inte heller detaljplanelagt område kommer att beröras. Sammantaget bedöms åtgärden inte ge någon exploateringseffekt eftersom ingen ny mark tas i anspråk Sammantaget bedöms åtgärden ge en marginellt positiv påverkan på arbetsmarknaden Hastighetshöjningen kommer att öka möjligheten till pendling. Sammantaget bedöms åtgärden ge en positiv påverkan på restidsosäkerhet/trängsel Åtgärden leder till att störningskänsligheten i systemet kommer att minska och att förseningstiderna därmed kommer att reduceras. Sammantaget bedöms åtgärden leda till en marginell ökning i drift- och underhållskostnader Uppgifter om drift-, underhålls och reinvesteringskostnader finns inte framtagna för objektet. Vad gäller slitaget på bana är dock bedömningen att de ökande rälsförhöjningarna inte nämnvärt påverkar framtida underhållskostnader. Att signalåtgärder och kontaktledningsåtgärder ingår i objektet innebär att vissa driftoch underhållsåtgärder skjuts i framtiden. Plankorsningsåtgärderna kan påverka de framtida driftoch underhållskostnaderna på olika sätt. I de fall plankorsningar slopas kommer kostnaderna att reduceras. I de fall det är fråga om att anpassa korsningarna kan kostnaderna istället öka. Med tanke på att majoriteten av plankorsningarna kommer att anpassas förefaller det som sannolikt att de totala driftoch underhållskostnaderna kommer att öka marginellt. *För effekter som har utretts separat hänvisas till referens i referenslistan. Slutsatser om samhällsekonomisk lönsamhet: Nettoeffekten av de icke prissatta effekterna är sannolikt positiv, framförallt med anledning av åtgärdens effekter på förseningstiderna, och påverkar därför lönsamheten positivt. Enligt den samhällsekonomiska kalkylen och genomförda känslighetsanalyser har objektet en mycket hög samhällsekonomisk lönsamhet. Slutsatsen är därför att åtgärden är samhällsekonomiskt lönsam. FÖRDELNINGSEFFEKTER Objektet leder till minskad restid och minskad förseningstid för alla tågresenärer på sträckan. Då kvinnor reser kollektivt i större utsträckning än män, förbättras därför resmöjligheten för kvinnor. De negativa barriäreffekterna för vägtrafiken på grund av slopade korsningar är små.

12 12(13) MÅLUPPFYLLELSEBEDÖMNING Transportpolitiskt mål Delmål: Tillgänglighet Delmål: Transportkvalitet Delmål: Säkerhet Delmål: Miljö Delmål: Regional utv. Delmål: Jämställdhet Det övergripande målet* Bedömning av åtgärdens bidrag till måluppfyllelse Sammantaget bedöms åtgärden ge en marginellt positiv påverkan på delmålet om tillgänglighet Åtgärden bidrar till uppfyllelse av målet genom förkortade restider för personoch godstrafik. Sammantaget bedöms åtgärden ge en positiv påverkan på delmålet transportkvalitet. Genom att spårkapaciteten kan utnyttjas bättre minskar störningskänsligheten och därmed också risken för förseningar. Även restidsvinsterna innebär en förbättring av transportkvaliteten. Sammantaget bedöms åtgärden ge en marginellt positiv påverkan på delmålet säkerhet Anpassning eller slopning av plankorsningar innebär att säkerheten ökar. Säkerhetseffekterna uppgår till ca 5 procent av restidsvinsterna. Sammantaget bedöms åtgärden ge en marginell positiv påverkan på delmålet miljö Snabbare restid och fler turer innebär att fler kommer att välja tåg framför bil. Överföring av trafik från väg till järnväg leder till minskade utsläpp av koldioxid och lokala luftföroreningar. Sammantaget bedöms åtgärden ge en marginell positiv påverkan på delmålet regional utveckling Kortare restider ökar pendlingsmöjligheterna, till både Helsingborg, Hässleholm och Kristianstad. Detta främjar en positiv regional utveckling i norra Skåne. Sammantaget saknas kunskap om åtgärdens långsiktiga effekter på jämställdheten mellan kvinnor och män Svaga grupper som inte har råd att ha bil gynnas genom åtgärden. Även ur ett könsperspektiv torde åtgärden vara positiv eftersom kvinnor åker mer kollektivt än män. Det senare baseras på information om nuvarande resmönster och resultat från attitydundersökningar. Hur olika transportpolitiska åtgärder påverkar jämställdheten på längre sikt finns det ingen kunskap om.. Sammantaget bedöms åtgärden ge ett positivt bidrag till det övergripande målet Åtgärden är samhällsekonomiskt lönsam och bidrar till långsiktig hållbarhet genom att transportmöjligheterna förbättras samtidigt som utsläppen av koldioxid och lokala luftföroreningar minskar. * Bedömning av såväl samhällsekonomisk effektivitet som långsiktig hållbarhet. Målkonflikter Inga avgörande målkonflikter har identifierats.

13 13(13) Hur väl uppfylls projektmålen? (Upprättarens bedömning av om åtgärden får önskade effekter) Projektmålen är att öka standarden på sträckan Hässleholm Helsingborg så att restiderna och förseningsriskerna minskar och att kapaciteten och systemets flexibilitet ökar. Sträckan ska anpassas till största tillåtna hastighet 160 km/h. Målet bedöms uppfyllas. REFERENSER Utredning i förstudieskedet Skånebanan (BV ) Banverkets kalkylmall för FS Skånebanan, upprättad

Samlad effektbedömning

Samlad effektbedömning Samlad effektbedömning 1(13) Samlad effektbedömning OBJEKT: BVMa_016, dubbelspårutbyggnad Datum för upprättande: Upprättad av: Joakim Johansson, WSP analys och strategi Kvalitetsgranskad av: Pär Ström

Läs mer

Samlad effektbedömning

Samlad effektbedömning Samlad effektbedömning 1(13) Samlad effektbedömning Objekt: BVMa_020 Kust till kustbanan, Datum för upprättande: Upprättad av: Hans Thorselius, danielsondosk ab Kvalitetsgranskad av: Pär Ström Godkänd

Läs mer

Effektredovisning för BVMa_025 Hässleholm- Helsingborg, hastighetsanpassning 160 km/h och ökad kapacitet

Effektredovisning för BVMa_025 Hässleholm- Helsingborg, hastighetsanpassning 160 km/h och ökad kapacitet 2009-05-13 Till Samlad effektbedömning PM Effektredovisning för BVMa_025 - Helsingborg, hastighetsanpassning 160 km/h och ökad kapacitet Handläggare: Joakim Johansson, WSP A&S Telefon: 08-688 77 46 e-post:

Läs mer

Samlad effektbedömning

Samlad effektbedömning Samlad effektbedömning 1(14) Samlad effektbedömning OBJEKT: SPÅRVÄG OST DATUM FÖR UPPRÄTTANDE: 2008-08-28 REV 09 02 24 REV 09 04 07 REV 09 05 05 UPPRÄTTAD AV: MARIA HÅKANSSON, SL PLANERING Spårväg Ost.

Läs mer

Effektredovisning för BVGv_005 Skutskär-Furuvik, dubbelspår

Effektredovisning för BVGv_005 Skutskär-Furuvik, dubbelspår PM Effektredovisning för BVGv_005 Skutskär-Furuvik, dubbelspår Handläggare: Hans Thorselius, DANIIELSONDOSK AB Telefon: 0733-96 52 90 e-post:hans.thorselius@danielsondosk.se Innehåll 1 Effektbeskrivning

Läs mer

Samlad effektbedömning

Samlad effektbedömning Samlad effektbedömning 1(12) Samlad effektbedömning Objekt: BVGv_001 Domnarvet, ny växelförbindelse Datum för upprättande: Upprättad av: Hans Thorselius, Danielsondosk AB Kvalitetsgranskad av: Pär Ström

Läs mer

Samlad effektbedömning

Samlad effektbedömning Samlad effektbedömning 1(8) Samlad effektbedömning OBJEKT: INFARTSPARKERINGAR DATUM FÖR UPPRÄTTANDE 2008-09-03 REV 09 05 07 UPPRÄTTAD AV: ANDERS BJÖRLINGER KARTBILD SAMMANFATTANDE KOMMENTAR Det är nödvändigt

Läs mer

2006-12-04. Ostlänken. Beräkning av samhällsekonomiska effekter

2006-12-04. Ostlänken. Beräkning av samhällsekonomiska effekter 2006-12-04 Ostlänken Beräkning av samhällsekonomiska effekter Förord Ostlänken avser ett nytt dubbelspår på Södra stambanan från Järna till Linköping via Nyköping/Skavsta och Norrköping. Banverket genomförde

Läs mer

Samlad effektbedömning för tidigare beslutade objekt i åtgärdsplanen 2010-2020 ( låsningar )

Samlad effektbedömning för tidigare beslutade objekt i åtgärdsplanen 2010-2020 ( låsningar ) Samlad effektbedömning 1(8) Samlad effektbedömning för tidigare beslutade objekt i åtgärdsplanen 2010-2020 ( låsningar ) OBJEKT: BVGb_006 Kraftsamling Göteborg, ofördelat Datum för upprättande: 2009-10-09

Läs mer

Samlad effektbedömning

Samlad effektbedömning Samlad effektbedömning 1(6) Samlad effektbedömning OBJEKT: BYTESPUNKTER FÖR BUSS DATUM FÖR UPPRÄTTANDE: 2008-08-31 UPPRÄTTAD AV: ANDERS BJÖRLINGER SAMMANFATTANDE KOMMENTAR Upprustningsåtgärder av bytespunkter

Läs mer

Samlad effektbedömning för tidigare beslutade objekt i åtgärdsplanen ( låsningar )

Samlad effektbedömning för tidigare beslutade objekt i åtgärdsplanen ( låsningar ) Samlad effektbedömning 1(9) Samlad effektbedömning för tidigare beslutade objekt i åtgärdsplanen 2010-2020 ( låsningar ) Objekt: BVMa_012 Tunneln genom Hallandsås Datum för upprättande: 2009-05-12 Upprättad

Läs mer

Effektredovisning för BVMa_017 Södertunneln Helsingborg

Effektredovisning för BVMa_017 Södertunneln Helsingborg PM Effektredovisning för BVMa_017 Södertunneln Helsingborg Handläggare: Hans Thorselius, DANIELSONDOSK AB Telefon: 0733-96 52 90 e-post:hans.thorselius@danielsondosk.se Innehåll 1 Effektbeskrivning av

Läs mer

Effektredovisning för Godssystemkalkyl BVGv_003 Gävle-Sundsvall, ökad kapacitet BVGv_009 Söderhamn-Kilafors, ökad kapacitet, STAX 25, lastprofil C

Effektredovisning för Godssystemkalkyl BVGv_003 Gävle-Sundsvall, ökad kapacitet BVGv_009 Söderhamn-Kilafors, ökad kapacitet, STAX 25, lastprofil C PM Effektredovisning för Godssystemkalkyl BVGv_003 Gävle-Sundsvall, ökad kapacitet BVGv_009 Söderhamn-Kilafors, ökad kapacitet, STAX 25, lastprofil C Handläggare: Hans Thorselius, DANIIELSONDOSK AB Telefon:

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Anders Lundberg UPPRÄTTAD AV. Linda Isberg

UPPDRAGSLEDARE. Anders Lundberg UPPRÄTTAD AV. Linda Isberg UPPDRAG Ostkustbanan underlag Sverigeförhandlingen UPPDRAGSLEDARE Anders Lundberg DATUM 2016-04-29 Rev 2015-05-09 UPPDRAGSNUMMER 7001346100 UPPRÄTTAD AV Linda Isberg SLUTVERSION Dokumentation och resultat

Läs mer

Godsstråket genom Skåne - för både persontrafik och godstrafik

Godsstråket genom Skåne - för både persontrafik och godstrafik 2012-06-13 Godsstråket genom Skåne - för både persontrafik och godstrafik Kommunerna längs Godsstråket genom Skåne ser stora möjligheter och potential för att stråket i framtiden ska ha en viktig roll

Läs mer

Samlad effektbedömning

Samlad effektbedömning Samlad effektbedömning 1(21) Samlad effektbedömning OBJEKT: ÅDALSBANAN, SUNDSVALL-HÄRNÖSAND JÄRNVÄG I NY STRÄCKNING SAMT TRIANGELSPÅR I MALAND OCH ELEKTRIFIERING AV TUNADALSSPÅRET DATUM FÖR UPPRÄTTANDE:

Läs mer

Samlad effektbedömning för tidigare beslutade objekt i åtgärdsplanen ( låsningar )

Samlad effektbedömning för tidigare beslutade objekt i åtgärdsplanen ( låsningar ) Samlad effektbedömning 1(6) Samlad effektbedömning för tidigare beslutade objekt i åtgärdsplanen 2010-2020 ( låsningar ) OBJEKT: BVGb_008 Trollhättan-Göteborg (Olskroken), dubbelspår (inklusive stationer

Läs mer

Samlad effektbedömning

Samlad effektbedömning Samlad effektbedömning 1(14) Samlad effektbedömning Objekt: BVGb_015 (tunnel) inklusive resecentrum Datum för upprättande: (rev BV 2009-05-19) Upprättad av: Hans Thorselius, Danielsondosk ab Reviderad

Läs mer

Effektredovisning för BVMa_002 Emmaboda- Karlskrona/Kalmar, fjärrblockering samt spårupprustning och hastighetsanpassning till 160 km/h

Effektredovisning för BVMa_002 Emmaboda- Karlskrona/Kalmar, fjärrblockering samt spårupprustning och hastighetsanpassning till 160 km/h PM Effektredovisning för BVMa_002 Emmaboda- Karlskrona/Kalmar, fjärrblockering samt spårupprustning och hastighetsanpassning till 160 km/h Handläggare: Hans Thorselius, DANIELSONDOSK AB Telefon: 0733-96

Läs mer

Västlänken en tågtunnel under Göteborg

Västlänken en tågtunnel under Göteborg BRVT 2006:03:15 2006-02-09 Järnvägsutredning inklusive miljökonsekvensbeskrivning (MKB) Västlänken en tågtunnel under Göteborg Västlänken 03 Byggskedet 13 Mark, vatten och resursanvändning 04 Gestaltning

Läs mer

Bullerutredning, väg- och järnvägstrafik. Kilafors - Söderhamn Etapp 2: Marmaverken - Söderhamn. Trafikverket 2014-08-29

Bullerutredning, väg- och järnvägstrafik. Kilafors - Söderhamn Etapp 2: Marmaverken - Söderhamn. Trafikverket 2014-08-29 10193629 Trafikverket 2014-08-29 RAPPORT Marmaverken - Söderhamn Trafikverket Kund Trafikverket Konsult WSP Akustik, Göteborg Box 13033 402 51 Göteborg Besök: Ullevigatan 19 Tel: 010 722 50 00 www.wspgroup.se

Läs mer

Samlad effektbedömning

Samlad effektbedömning Samlad effektbedömning 1(15) Samlad effektbedömning Objekt: BVMa_029 Malmö-Staffanstorp-Dalby, nytt enkelspår Datum för upprättande: Upprättad av: Hans Thorselius, Danielsondosk AB Godkänd av: KARTBILD

Läs mer

GC-kalk. Trafikverket, 781 89 Borlänge. Besöksadress: Rödavägen 1. Telefon: 0771-921 921 Textelefon: 0243-750 90 www.trafikverket.

GC-kalk. Trafikverket, 781 89 Borlänge. Besöksadress: Rödavägen 1. Telefon: 0771-921 921 Textelefon: 0243-750 90 www.trafikverket. GCkalk Trafikverket, 781 89 Borlänge. Besöksadress: Rödavägen 1. Telefon: 0771 921 921 Textelefon: 0243 750 90 www.trafikverket.se Version 1,3 Kalkylläge Cykel Tätort Indata nät NULÄGE (JA) Sträcka Rutt

Läs mer

Effektredovisning för BVLu_017 Norrbotniabanan, etapp 1

Effektredovisning för BVLu_017 Norrbotniabanan, etapp 1 Datum 2009-12-04 1 Bilaga PM Effektredovisning för BVLu_017 Norrbotniabanan, etapp 1 Handläggare: Henry Degerman Telefon: 0920-351 13 e-post:henry.degerman@banverket.se Innehåll 1 Effektbeskrivning av

Läs mer

Åtgärdsvalsstudie Västra stambanan genom Västra Götaland

Åtgärdsvalsstudie Västra stambanan genom Västra Götaland Åtgärdsvalsstudie Västra stambanan genom Västra Götaland Kortversion 2015-10-14 Västra stambanan är en av Sveriges viktigaste järnvägar. Banans kapacitet är idag fullt utnyttjad samtidigt som efterfrågan

Läs mer

Karta. Bakgrund och målbild. Kartor som visar aktuella sträckor, se bilaga 1.

Karta. Bakgrund och målbild. Kartor som visar aktuella sträckor, se bilaga 1. Ärendenr: TRV 2012/15041 Trafikverket Region Öst Stefan Tykesson Avdelning Samhälle Besöksadress: Tullgatan 8 Telefon: 0771-921 921 www.trafikverket.se e-post stefan.tykesson@trafikverket.se Direkt: 010

Läs mer

Förstudie slutrapport 2011-05-09. Lerums Kommun, Västra Götaland

Förstudie slutrapport 2011-05-09. Lerums Kommun, Västra Götaland Förstudie slutrapport 2011-05-09 Västra Stambanan, Göteborg Skövde, Punktinsatser för effektivare tågtrafik Förbigångsspår Lerum/Stenkullen Lerums Kommun, Västra Götaland Ärendennummer: TRV 2011/34318

Läs mer

Enkel-SEB utan samhällsekonomisk kalkyl

Enkel-SEB utan samhällsekonomisk kalkyl STÖDDOKUMENT 1 (29) Dokumentdatum Stöddokument 216-4-1 2. Fastställt av Ersätter Chef VO Planering 1. Skapat av Agnes von Koch, PLnpp Enkel-SEB utan samhällsekonomisk kalkyl 1. Syfte I Riktlinje Samlad

Läs mer

SAMMANFATTANDE KOMMENTAR

SAMMANFATTANDE KOMMENTAR Samlad effektbedömning 1(9) Version: 2 090315 091209 Horstensleden SAMMANFATTANDE KOMMENTAR Horstensleden möjliggör separering av in- och utgående trafik till Stockholms hamn samtidigt som den resulterar

Läs mer

Effektredovisning för BVMa_018 Malmö Fosieby- Trelleborg, hastighetsanpassning (160 km/tim), mötesstation m.m.

Effektredovisning för BVMa_018 Malmö Fosieby- Trelleborg, hastighetsanpassning (160 km/tim), mötesstation m.m. Datum 2009-06-10 1 Bilaga -- PM Effektredovisning för BVMa_018 Malmö Fosieby- Trelleborg, hastighetsanpassning (160 km/tim), mötesstation m.m. Handläggare: Telefon: e-post: Datum Bilaga Innehåll 1 Effektbeskrivning

Läs mer

Utbyggnad av slussar i Trollhätte kanal

Utbyggnad av slussar i Trollhätte kanal Samlad effektbedömning 1(10) Version: 1 Objektnr: SjöV 005 Svante Roupé 2009-08-31 Anders Ljungberg 2009-10-09 Utbyggnad av slussar i Trollhätte kanal SAMMANFATTANDE KOMMENTAR Utbyggnad av nya slussar

Läs mer

Ärendenr: TRV 2012/52688

Ärendenr: TRV 2012/52688 Ärendenr: TRV 2012/52688 Trafikverket Region Väst Magnus Andersson Samhälle Telefon: 0771-921 921 www.trafikverket.se magnus.b.andersson@trafikverket.se Direkt: 010-123 61 40 Beredningsunderlag till förslag

Läs mer

Effektredovisning för BVMa_024 Sandhem-Nässjö, hastighetsanpassning 160 km/h och ökad kapacitet

Effektredovisning för BVMa_024 Sandhem-Nässjö, hastighetsanpassning 160 km/h och ökad kapacitet Datum Bilaga 2008-11-21 Till Samlad effektbedömning för Sandhem-Nässjö PM Effektredovisning för BVMa_024 Sandhem-Nässjö, hastighetsanpassning 160 km/h och ökad kapacitet Handläggare: sirje pädam, wsp A&S

Läs mer

Samlad effektbedömning

Samlad effektbedömning Samlad effektbedömning 1(5) Samlad effektbedömning OBJEKT: BROMMAPLAN DATUM FÖR UPPRÄTTANDE: 2008-08-22 UPPRÄTTAD AV: ANDERS BJÖRLINGER SAMMANFATTANDE KOMMENTAR Brommaplan är en av Stockholms större trafikknutpunkter

Läs mer

Effektredovisning för BVSt_020 Laxå bangårdsombyggnad

Effektredovisning för BVSt_020 Laxå bangårdsombyggnad 2008-11-24 Till amlad effektbedömning PM Effektredovisning för BVt_020 Laxå bangårdsombyggnad Handläggare: Joakim Johansson, WP A& Telefon: 08-688 77 46 e-post: joakim.p.johansson@wspgroup.se Innehåll

Läs mer

FÖRENKLAD ÅTGÄRDSVALSSTUDIE VÄG 40 GENOM LANDVETTER

FÖRENKLAD ÅTGÄRDSVALSSTUDIE VÄG 40 GENOM LANDVETTER Sektorn för samhällsbyggnad Trafikverksamheten FÖRENKLAD ÅTGÄRDSVALSSTUDIE VÄG 40 GENOM LANDVETTER Bullerskydd PUBLIKATION 2015:01 Titel: Datum: Beställare: Kontakt: Förenklad åtgärdsvalsstudie Väg 40

Läs mer

Farled till Norrköpings hamnar

Farled till Norrköpings hamnar Samlad effektbedömning 1(10) Objektnr: SjöV 001 Anders Ljungberg 090313 Gunnar Eriksson 091209 Farled till Norrköpings hamnar SAMMANFATTANDE KOMMENTAR Utbyggnaden av farleden till Norrköpings hamnar för

Läs mer

Effektredovisning för BVSt_020 Flen, bangårdsombyggnad etapp 2

Effektredovisning för BVSt_020 Flen, bangårdsombyggnad etapp 2 2008-11-24 Till amlad effektbedömning PM Effektredovisning för BVt_020 Flen, bangårdsombyggnad etapp 2 Handläggare: Joakim Johansson, WP A& Telefon: 08-688 77 46 e-post: joakim.p.johansson@wspgroup.se

Läs mer

Remiss - Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025

Remiss - Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025 Dnr KS-2013-328 Dpl 05 sid 1 (7) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Remissvar 2013-08-14 Peter Thörn, peter.thorn@karlstad.se Remiss - Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025 Dnr KS-2013-328 Dpl

Läs mer

Sammanfattnin: Bilaga

Sammanfattnin: Bilaga Bilaga Sammanfattnin: Uppdraget Mitt uppdrag har varit att utreda förutsättningarna för en utbyggnad av höghastighetsbanor för järnväg i Sverige. Jag har i enlighet med mitt direktiv analyserat om en eventuell

Läs mer

Beredningsunderlag och Konsekvensutredning

Beredningsunderlag och Konsekvensutredning Beredningsunderlag och Konsekvensutredning Trafikverket Region Väst Elisabeth Lunman Samhälle Telefon: 0771-91 91 www.trafikverket.se elisabeth.lunman@trafikverket.se Direkt: 010-1 60 04 Beredningsunderlag

Läs mer

KV KOKILLEN KOMPLETTERANDE BULLERBERÄKNINGAR

KV KOKILLEN KOMPLETTERANDE BULLERBERÄKNINGAR RAPPORT KV KOKILLEN KOMPLETTERANDE BULLERBERÄKNINGAR KONCEPT 2015-03-25 Uppdrag 261698, Kv Kokillen - bullerutredning Titel på rapport: Kv Kokillen kompletterande bullerberäkningar Status: Datum: 2015-03-25

Läs mer

3 Utredningsalternativ

3 Utredningsalternativ 3 U T R ED N I N GS A LT ER N AT I V O CH U R VA L SPRO CESS 3 Utredningsalternativ Det finns tre korridorer (Röd, Blå och Grön) för Ostlänken mellan Norrköping och Linköping som skiljer sig åt genom att

Läs mer

Samlad effektbedömning

Samlad effektbedömning Samlad effektbedömning 1(12) Samlad effektbedömning OBJEKT: TUNNELBANA FRÅN ODENPLAN TILL KAROLINSKA/NORRA STATION DATUM FÖR UPPRÄTTANDE: 2008-09-25 REVIDERAD 2009 04 03 UPPRÄTTAD AV: ERIK SJAUNJA SAMMANFATTANDE

Läs mer

RAPPORT 2012:87 VERSION 1.2. Buller vid Slottet. Sunne kommun

RAPPORT 2012:87 VERSION 1.2. Buller vid Slottet. Sunne kommun RAPPORT 2012:87 VERSION 1.2 Buller vid Slottet Sunne kommun Dokumentinformation Titel: Buller vid Slottet Sunne kommun Serie nr: 2012:87 Projektnr: 12132 Författare: Petra Ahlström, Kvalitetsgranskning

Läs mer

Jönköping-Värnamo, kapacitetsbrister, UA2, XSY302

Jönköping-Värnamo, kapacitetsbrister, UA2, XSY302 Jönköping-Värnamo, kapacitetsbrister, UA2, XSY32 1. Beskrivning av åtgärden UA2 Befinlig sträckning (lila), UA3 Nysträckningsalternativ Byarum Tenhult (grönt) och UA4 Nysträckningsalternativ Torsvik Tenhult

Läs mer

Remissyttrande över förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025

Remissyttrande över förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025 1(8) Till Diarienr: N2013/2942/TE Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Förslag: Remissyttrande över förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025 Regionförbundet och Landstinget i Jönköpings

Läs mer

Förstudie Mötesspår mellan Karlshamn och Bräkne-Hoby. Jenny Åkerholm 040-20 29 45 jenny.akerholm@banverket.se

Förstudie Mötesspår mellan Karlshamn och Bräkne-Hoby. Jenny Åkerholm 040-20 29 45 jenny.akerholm@banverket.se Förstudie Mötesspår mellan Karlshamn och Bräkne-Hoby Jenny Åkerholm 040-20 29 45 jenny.akerholm@banverket.se Dagordning Trafikering Sven Hult, Blekingetrafiken Projektet Peter Andersson, Tyréns Miljö Edyta

Läs mer

Vägutredning beslutshandling E20 delen Tollered - Alingsås Objektnr 5196 Oktober 2001 E20, delen Tollered - Alingsås Beslutshandling 1 Innehållsförteckning Sida 1. Sammanfattning av vägutredningen 2 1.1

Läs mer

Bilaga 1 Översiktliga kartor som visar aktuella sträckor med hastighetsförändringar.

Bilaga 1 Översiktliga kartor som visar aktuella sträckor med hastighetsförändringar. Beredningsunderlag och Konsekvensutredning 2012-05-02 Ärendenr: TRV 2012/1511 Trafikverket Region Mitt Fredrik Jansson Trafikmiljö Besöksadress: N Kaplansgatan 1 www.trafikverket.se Tele fredrik.h.jansson@trafikverket.se

Läs mer

Utbyggnad av farleden till Gävle hamn

Utbyggnad av farleden till Gävle hamn Samlad effektbedömning 1(11) Version: 4 Objektnr: SjöV 002 Henrik Swahn 090203 Redigerad och Anders Ljungberg 090310 Utbyggnad av farleden till Gävle hamn SAMMANFATTANDE KOMMENTAR Utbyggnaden av inseglingen

Läs mer

BILAGA 1. BERÄKNINGSFÖRUTSÄTTNINGAR

BILAGA 1. BERÄKNINGSFÖRUTSÄTTNINGAR BILAGA 1. BERÄKNINGSFÖRUTSÄTTNINGAR Del 1. Beräkningsförutsättningar Tågtrafik Buller- och vibrationsutredning har genomförts med prognosår 2030. Dingersjö är då en förlängd mötesstation. 1.1 Antal tåg

Läs mer

2013-02-12 Ärendenr:TRV 2014/11500

2013-02-12 Ärendenr:TRV 2014/11500 Beredningsunderlag och Konsekvensutredning 2013-02-12 Ärendenr:TRV 2014/11500 Trafikverket Region Stockholm Daniel Andersson Trafikmiljö Besöksadress: Solnastrandväg 98 Telefon: 0771-921 921 www.trafikverket.se

Läs mer

E22 Förbi Söderköping

E22 Förbi Söderköping 22 Samlad effektbedömning 1(10) VSÖ_004 E22 Förbi Söderköping 801 843 22 852845 845 210 210 781 780 210 839 780 NY KÖPING FINSPÅNG OXELÖSUND NORRKÖPING MOTALA LINKÖPING TRANÅS Bakgrundskartan: Copyright

Läs mer

Effektredovisning för BVLu_018 Luleå-Kiruna ökad hastighet

Effektredovisning för BVLu_018 Luleå-Kiruna ökad hastighet PM Effektredovisning för BVLu_018 Luleå-Kiruna ökad hastighet Handläggare: Telefon: e-post: Innehåll 1 Effektbeskrivning av åtgärd...3 1.1 Allmänt...3 1.2 Trafikering...3 1.3 Restider/transporttider/avstånd...3

Läs mer

ÄLVDALSBANAN 2009-07-01

ÄLVDALSBANAN 2009-07-01 ÄLVDALSBANAN 2009-07-01 Mora Älvdalens Järnväg AB Byggtid 1898 1900 Trafik MVJ t o m 1909 Broförbindelse över Österdalälven i Mora år 1896. FRMJ Trafikerades av GDJ under åren 1909 1948. Banan förstatligades

Läs mer

Flerregional systemanalys för Ostlänken. Mars 2009

Flerregional systemanalys för Ostlänken. Mars 2009 Flerregional systemanalys för Ostlänken Mars 2009 1 Nyköping- Östgötalänken AB, ägare och adjungerade 2008 Ägare Kommunerna Mjölby, Linköping, Norrköping, Nyköping, Oxelösund, Trosa, Botkyrka + Regionförbundet

Läs mer

Jönköping-Värnamo, kapacitetsbrister, UA3, XSY302

Jönköping-Värnamo, kapacitetsbrister, UA3, XSY302 Jönköping-Värnamo, kapacitetsbrister, UA3, XSY32 1. Beskrivning av åtgärden UA2 Befinlig sträckning (lila), UA3 Nysträckningsalternativ Byarum Tenhult (grönt) och UA4 Nysträckningsalternativ Torsvik Tenhult

Läs mer

2012-04-25 Ärendenr: TRV 2012/1483

2012-04-25 Ärendenr: TRV 2012/1483 Mall Beredningsunderlag och Konsekvensutredning 2012-04-25 Trafikverket Region Mitt Fredrik Jansson SMbt Kaplansgatan 1, Gävle Telefon: 0771-921 921 www.trafikverket.se Direkt:026-147305 Beredningsunderlag

Läs mer

Kalkyl PM. E20 förbi Hova

Kalkyl PM. E20 förbi Hova Kostnadsanalys med Successivprincipen projekt Kalkyl genomförd 2008-05-06, 2008-06-12 samt 2008-07-08 Datum: 2008-07-08 Rev 2008-10-26 1(10) 1. Bakgrund E 20 är en viktig kommunikationsled som ingår i

Läs mer

Bullerskyddsprogram för Täby kommun

Bullerskyddsprogram för Täby kommun Bullerskyddsprogram för Täby kommun Illustration: Boverket, Kiran Gerhardsson antaget av Stadsbyggnadsnämnden 2009-10-20 Innehåll Inledning... 2 Ljudnivå och bedömning av buller... 2 Mål, ansvar och riktvärden...

Läs mer

Stambanan genom övre Norrland och behovet av Norrbotniabanan. Kapacitetsbrist på järnvägssystemet kostar arbetstillfällen

Stambanan genom övre Norrland och behovet av Norrbotniabanan. Kapacitetsbrist på järnvägssystemet kostar arbetstillfällen Stambanan genom övre Norrland och behovet av Norrbotniabanan Kapacitetsbrist på järnvägssystemet kostar arbetstillfällen Järnvägens transportproblem År 2006 mdr tonkm År 2050 Tillgänglig kapacitet 22,3

Läs mer

I nollalternativet och alternativ A bedöms inte tillgängligheten påverkas längs sträckan.

I nollalternativet och alternativ A bedöms inte tillgängligheten påverkas längs sträckan. Tillgänglighet I nollalternativet och alternativ A bedöms inte tillgängligheten påverkas längs sträckan. De föreslagna åtgärderna i alternativ B och C ger överlag fortsatt god tillgänglighet till bostäder,

Läs mer

Remissvar på nationell plan för transportsystemet 2014-2025 KS-2013/634

Remissvar på nationell plan för transportsystemet 2014-2025 KS-2013/634 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2013/634 2013-09-13 Kommunstyrelsen Remissvar på nationell plan för transportsystemet 2014-2025 KS-2013/634 Förslag

Läs mer

ANALYS AV NORRTÅGS TRAFIKERINGSUPPLÄGG SAMT AV EN GENERELL TRAFIKERINGSMINSKNING

ANALYS AV NORRTÅGS TRAFIKERINGSUPPLÄGG SAMT AV EN GENERELL TRAFIKERINGSMINSKNING ANALYS AV NORRTÅGS TRAFIKERINGSUPPLÄGG SAMT AV EN GENERELL TRAFIKERINGSMINSKNING 2 Förord har av Näringsdepartementet ombetts att genomföra vissa analyser som underlag för överväganden om marknadstillträdet

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Stina Nilsson Projektledare 040-675 32 58 Stina.J.Nilsson@skane.se YTTRANDE Datum 2016-03-18 Dnr 1600335 1 (7) Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se Remiss.

Läs mer

DELRAPPORT UTVÄRDERING AV SVERIGEFÖRHANDLINGENS URVALSKRITERIER OCH BESLUTSUNDERLAG, MARS 2016

DELRAPPORT UTVÄRDERING AV SVERIGEFÖRHANDLINGENS URVALSKRITERIER OCH BESLUTSUNDERLAG, MARS 2016 DELRAPPORT UTVÄRDERING AV SVERIGEFÖRHANDLINGENS URVALSKRITERIER OCH BESLUTSUNDERLAG, MARS 2016 Det har gått nästan två månader sedan Sverigeförhandlingen lämnade sitt besked om att höghastighetsbanans

Läs mer

Samlad effektbedömning

Samlad effektbedömning Samlad effektbedömning 1(10) Samlad effektbedömning OBJEKT: SPÅRVÄG SYD DATUM FÖR UPPRÄTTANDE: 2008-08-27, KOMPLETTERAD 08-09-29 REV 2009 02 24 REV 2009 04 07 UPPRÄTTAD AV: MONICA CASEMYR KARTBILD SAMMANFATTANDE

Läs mer

YTTRANDE. Datum 2016-04-07 Dnr 1600335

YTTRANDE. Datum 2016-04-07 Dnr 1600335 Regionstyrelsen YTTRANDE Datum 2016-04-07 Dnr 1600335 1 (7) Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se Remiss. Delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastighetsjärnvägens finansiering och

Läs mer

2006:18. Samhällsekonomiska kalkyler för Nordsydliga förbindelser i Stockholm

2006:18. Samhällsekonomiska kalkyler för Nordsydliga förbindelser i Stockholm 2006:18 Samhällsekonomiska kalkyler för Nordsydliga förbindelser i Stockholm FÖRORD Denna rapport är ett komplement till vägutredningen Nordsydliga förbindelser i Stockholm. Målet för vägutredningen är

Läs mer

Beredningsunderlag och Konsekvensutredning. 2012-05-23 Ärendenr: TRV 2012/16296

Beredningsunderlag och Konsekvensutredning. 2012-05-23 Ärendenr: TRV 2012/16296 Beredningsunderlag och Konsekvensutredning 2012-05-23 Trafikverket Region Väst Lena Löfvenholm Samhälle Besöksadress: Hamntorget, Karlstad Telefon: 0771-921 921 www.trafikverket.se lena.lofvenholm@trafikverket.se

Läs mer

FÖRSTUDIE Bergslagsbanan, Gävle - Storvik. Gävle och Sandvikens kommun, Gävleborgs län. Slutrapport 2011-05-30 Dnr TRV 2010/28058

FÖRSTUDIE Bergslagsbanan, Gävle - Storvik. Gävle och Sandvikens kommun, Gävleborgs län. Slutrapport 2011-05-30 Dnr TRV 2010/28058 FÖRSTUDIE Bergslagsbanan, Gävle - Storvik Gävle och Sandvikens kommun, Gävleborgs län Slutrapport 2011-05-30 Dnr TRV 2010/28058 Titel: Förstudie Bergslagsbanan, Gävle - Storvik, Gävle och Sandvikens kommun,

Läs mer

Karlsborgsbanan Förslag till återupptagen tågtrafik

Karlsborgsbanan Förslag till återupptagen tågtrafik Det är känt att goda tågförbindelser brukar ge orterna längs en bana ett uppsving och till och med kunna vända en avfolkningstrend. Men, tyvärr inser inte många styrande i Skövde med omgivning vilken fantastisk

Läs mer

KINNEKULLEBANAN Ett samarbetsprojekt mellan kommunerna Laxå Gullspång Mariestad Götene Lidköping Vara

KINNEKULLEBANAN Ett samarbetsprojekt mellan kommunerna Laxå Gullspång Mariestad Götene Lidköping Vara INNEHÅLLSFÖRTECKNING SAMMANFATTNING 2 BAKGRUND 3 SYFTE 3 MÅLBILD 3 STRATEGI 3 KINNEKULLEBANAN Ett samarbetsprojekt mellan kommunerna Laxå Gullspång Mariestad Götene Lidköping Vara REGIONAL UTVECKLING 4

Läs mer

November 2015 Lommabanan

November 2015 Lommabanan November 2015 banan Kävlinge Furulund Malmö Om banan banan sträcker sig från Kävlinge i norr till Arlöv i söder där den ansluter till Södra stambanan. Banan som öppnades för trafik år 1886 är enkelspårig

Läs mer

Inkomna remissynpunkter Landstinget och länets kommuner

Inkomna remissynpunkter Landstinget och länets kommuner Inkomna remissynpunkter och länets kommuner Som helhet har den regionala infrastrukturplanen för Västmanlands län tagits emot väl av länets kommuner och avseende struktur, upplägg och innehåll. Inkomna

Läs mer

UPPFÖLJNING AV DE TRANSPORTPOLITISKA MÅLEN MAJ 2002

UPPFÖLJNING AV DE TRANSPORTPOLITISKA MÅLEN MAJ 2002 UPPFÖLJNING AV DE TRANSPORTPOLITISKA MÅLEN MAJ 2002 STATENS INSTITUT FÖR KOMMUNIKATIONSANALYS UPPFÖLJNING AV DE TRANSPORTPOLITISKA MÅLEN MAJ 2002 STATENS INSTITUT FÖR KOMMUNIKATIONSANALYS INNEHÅLL De transportpolitiska

Läs mer

Höghastighetsjärnväg i Sverige våra tekniska val. Christer Löfving, Trafikverket

Höghastighetsjärnväg i Sverige våra tekniska val. Christer Löfving, Trafikverket 1 Höghastighetsjärnväg i Sverige våra tekniska val Christer Löfving, Trafikverket 10 11 12 Höghastighet i omvärlden Sedan länge satsar Japan, Frankrike, Spanien, Tyskland, Italien och Benelux på höghastighet.

Läs mer

Järnvägens bidrag till samhällsutvecklingen inriktningsunderlag 2010 2019

Järnvägens bidrag till samhällsutvecklingen inriktningsunderlag 2010 2019 Järnvägens bidrag till samhällsutvecklingen inriktningsunderlag 2010 2019 Underlagsrapport Banavgifter Underlagsrapport Banavgifter Banverkets inriktningsunderlag omfattar följande rapporter: Järnvägens

Läs mer

Åtgärdsstrategier. Jämförelsealternativet (JA) Utvecklingsalternativet (UA)

Åtgärdsstrategier. Jämförelsealternativet (JA) Utvecklingsalternativet (UA) Åtgärdsstrategier Flexibilitet är ett nyckelord för studier/analyser i tidiga planeringsskeden. Trots prognoser och utvecklingstrender är det svårt att veta exakt hur rv 55 kommer att utvecklas framöver,

Läs mer

grön obligation Återrapportering av

grön obligation Återrapportering av Återrapportering av grön obligation Som första landsting i Sverige emitterade Stockholms läns landsting i maj 2014 en grön obligation. Obligationen finansierade två miljöinriktade investeringsprojekt:

Läs mer

Kapacitetsanalys av två principutformningar av bansystemet på Ostlänken

Kapacitetsanalys av två principutformningar av bansystemet på Ostlänken Kapacitetsanalys av två principutformningar av bansystemet på OSKAR FRÖIDH TORLEIF JANSSON Slutrapport 2005 TRITA-INFRA 05-017 ISSN 1651-0216 ISRN KTH/INFRA/--05/017 SE ISBN 91-7323-123-1 KTH Arkitektur

Läs mer

Längs delsträcka 11 föreslås fyra hållplatslägen:

Längs delsträcka 11 föreslås fyra hållplatslägen: Vid handelsområdet i Väla lokaliseras den norra ändhållplatsen av spårvägen mellan Väla centrum och IKEA, spårvägen lokaliseras söderut under Djurhagshusvägen och Ängelholmsleden (E4) till norra änden

Läs mer

Samlad effektbedömning

Samlad effektbedömning Samlad effektbedömning 1(39) Samlad effektbedömning Objekt: BVLu_017 Norrbotniabanan, etapp 1 Datum för upprättande: 2009-12-04 Upprättad av: Henry Degerman Kvalitetsgranskad av: Pär Ström Godkänd av:

Läs mer

Skånebanan. Hässleholm - Helsingborg. Utredning i förstudieskedet. Slutrapport med Banverkets ställningstagande. anpassning till 160 km/h

Skånebanan. Hässleholm - Helsingborg. Utredning i förstudieskedet. Slutrapport med Banverkets ställningstagande. anpassning till 160 km/h BV 2008-04-18 Utredning i förstudieskedet Skånebanan Slutrapport med Banverkets ställningstagande Hässleholm - Helsingborg anpassning till 160 km/h Banverkets projektgrupp Projektansvarig Projektledare

Läs mer

Exporten 12, Lantmannen 12/13 samt Rangeringen 5, Kävlinge östra centrum Bullerutredning

Exporten 12, Lantmannen 12/13 samt Rangeringen 5, Kävlinge östra centrum Bullerutredning Kävlinge Centrumutveckling AB Att: Johan Plyhr Exporten 12, Lantmannen 12/13 samt Rangeringen 5, Kävlinge östra centrum 2011-01-27 Rev 2011-12-15 med justering av godstågens hastighet till 100km/h samt

Läs mer

Analys av trafiken i Oskarshamn vid ankomst Gotlandsfärja

Analys av trafiken i Oskarshamn vid ankomst Gotlandsfärja 1 (11) PM Analys av trafiken i Oskarshamn vid ankomst Gotlandsfärja Ansvarig mikrosimulering/trafikanalys: Handläggare mikrosimulering: Författare detta PM: Granskning detta PM: Sebastian Hasselblom Felicia

Läs mer

Höghastighetsbanor en samhällsbygge för stärkt utveckling och konkurrenskraft (SOU 2009:74). Svar på remiss, kontorsyttrande.

Höghastighetsbanor en samhällsbygge för stärkt utveckling och konkurrenskraft (SOU 2009:74). Svar på remiss, kontorsyttrande. STADSLEDNINGSKONTORET EXPLOATERINGSKONTORET TRAFIKKONTORET MILJÖFÖRVALTNINGEN Bilaga 1 2009-10-29 DNR 314-2120/2009 DNR E2009-000-01681 DNR T2009-000-03390 DNR 2009-011868-217 Kontaktperson stadsledningskontoret

Läs mer

Svenska synpunkter på höghastighetståg

Svenska synpunkter på höghastighetståg IVA Väst seminarium Oslo 2015-01-13 Svenska synpunkter på höghastighetståg Jörgen Einarsson Region Väst Varför behövs nya transportförbindelser? Den Skandinaviska 8-miljoners-staden. Nationella nyttor.

Läs mer

Effekter och samhällsekonomisk bedömning för Västkustbanan, sträckan Ängelholm - Maria

Effekter och samhällsekonomisk bedömning för Västkustbanan, sträckan Ängelholm - Maria PM Effekter och samhällsekonomisk bedömning för Västkustbanan, sträckan Ängelholm - Maria Innehåll 1 Sammanfattning...3 2 Objektbeskrivning...3 2.1 Bakgrund och syfte...3 3 Förutsättningar och effekter...4

Läs mer

Buller vid Burlövs egna hem

Buller vid Burlövs egna hem Rapport:2013:73 / Version: 1.0 Buller vid Burlövs egna hem Burlövs kommun Dokumentinformation Titel: Buller vid Burlövs egna hem Burlövs kommun Serie nr: 2013:73 Projektnr: 13141 Författare: Lovisa Indebetou

Läs mer

Bullerkarta 1. Vägtrafikbuller i dag TPL Handen (Bullerutredning TPL Handen, Structor 2012).

Bullerkarta 1. Vägtrafikbuller i dag TPL Handen (Bullerutredning TPL Handen, Structor 2012). Bullerkarta 1. Vägtrafikbuller i dag TPL Handen (Bullerutredning TPL Handen, Structor 2012). 30 4.4 Luft Luftkvaliteten vid trafikplats Handen är i första hand beroende av kvaliteten på bakgrundsluften,

Läs mer

Trafikverkets förslag till nationell plan för transportsystemet 2014 2025; N2013/2942/TE

Trafikverkets förslag till nationell plan för transportsystemet 2014 2025; N2013/2942/TE SVENSK TURISM AB REMISSYTTRANDE Box 3546 2013-09-26 103 69 Stockholm Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Trafikverkets förslag till nationell plan för transportsystemet 2014 2025; N2013/2942/TE Svensk

Läs mer

LÅNGTIDSUTVÄRDERING AV HASTIGHETSPÅMINNANDE VMS I RÄVLANDA

LÅNGTIDSUTVÄRDERING AV HASTIGHETSPÅMINNANDE VMS I RÄVLANDA LÅNGTIDSUTVÄRDERING AV HASTIGHETSPÅMINNANDE VMS I RÄVLANDA Göteborg 2003-11-28 SWECO VBB ITS SWECO VBB Gullbergs Strandgata 3 Box 2203, 403 14 Göteborg Telefon 031-62 75 00 Telefax 031-62 77 22 Dokumentinformation

Läs mer

Bilaga 1. Nya färjeleder i Stockholm, Bergs oljehamn Frihamnen Utredning 100316

Bilaga 1. Nya färjeleder i Stockholm, Bergs oljehamn Frihamnen Utredning 100316 Bilaga 1. Nya färjeleder i Stockholm, Bergs oljehamn Frihamnen Utredning 100316 Sammanfattning Vägverket planerar en färjeled mellan Bergs oljehamn, Nacka, och Frihamnen, Stockholm. Syftet med färjeleden

Läs mer

Effektanalys Gravaleden

Effektanalys Gravaleden EVA Grundrapport 2017-02-23 Gravaleden catharina-rosenkvist@wspgroup.se Kalkyldatum Nr 2017-02-23 - Effektanalys Gravaleden Karta Grundrapport.docx EVA-version 2.96 EVA Grundrapport 2(13) Kalkyldatum Nr

Läs mer

ERTMS finansiering av ombordutrustning

ERTMS finansiering av ombordutrustning ERTMS finansiering av ombordutrustning 12 mars 2013 Agenda Kostnader och nyttor för ERTMS fördelning på aktörer Kostnader för ERTMS-ombordutrustning och hur de påverkar järnvägsbranschen Möjliga finansieringsalternativ

Läs mer

Järnvägssystemet Järna Stockholm

Järnvägssystemet Järna Stockholm Järnvägssystemet Järna Stockholm Kapacitetsanalys och objektsbeskrivning Underlag till Sverigeförhandlingen Stockholm C Älvsjö Flemingsberg Södertälje Syd Saltå Ostlänken Titel: Järnvägssystemet Järna

Läs mer

Bullerutredning Ljungskogen. Malmö 2015-01-13

Bullerutredning Ljungskogen. Malmö 2015-01-13 Malmö 2015-01-13 Datum 2015-01-13 Uppdragsnummer 61661253716 Utgåva/Status Rev 3 Jenny Ekman Johan Jönsson Jens Karlsson Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll Sverige AB Skeppsgatan 5 211 11 Malmö

Läs mer

Trångsektorsplan Göteborg - tågplan T11

Trångsektorsplan Göteborg - tågplan T11 Ert datum Er beteckning Leveransdivisionen Planering Box 1070 SE-172 22 SUNDBYBERG Sverige Besöksadress: Landsvägen 50A Telefon 08-762 20 20 Telefax www.banverket.se Rapport Trångsektorsplan Göteborg -

Läs mer