Trafikanalys med samhällsekonomisk kalkyl för linbana mellan Häggvik och Väsjön

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Trafikanalys med samhällsekonomisk kalkyl för linbana mellan Häggvik och Väsjön"

Transkript

1 Bilaga 2 UPPDRAG Linbana Sollentuna trafikanalys UPPDRAGSLEDARE Linda Isberg DATUM UPPDRAGSNUMMER UPPRÄTTAD AV Linda Isberg Version 2.2 Trafikanalys med samhällsekonomisk kalkyl för linbana mellan Häggvik och Väsjön Bildkälla: Sollentuna kommun 1 (31) S w e co S we c o So ci e t y A B Li nd a Is be r g -14 Gjörwellsgatan 22 Box SE Stockholm, Sverige Telefon Fax Org.nr Styrelsens säte: Stockholm Trafikanalytiker Stockholm Telefon direkt +46 (0) linda.isberg@sweco.se

2 Sammanfattning Syftet med den här rapporten är att belysa effekterna av en trafikering med buss och linbana mellan Södersätra/Väsjö torg och Häggviks pendeltågsstation. I analyserna har full utbyggnad av Väsjön antagits, med cirka nya lägenheter och cirka invånare. Linbanan som går mellan Häggvik och Södersätra får i prognoserna som genomförts cirka påstigande resenärer under morgonens tre maxtimmar klockan 6-9 år 2030, varav drygt av resenärerna kliver på stationen i Södersätra eller Väsjö torg. Det kortare linbanealternativet, mellan Häggvik och Väsjö torg, får något färre påstigande resenärer, cirka En stor andel av resenärerna från Väsjön väljer linbana framför de bussar som fortfarande trafikerar området (Linje 526 och linje 607). I områden nära linbanestationerna (<500 meter) väljer i stort sett alla kollektivtrafikresenärer att resa med linbanan och i områden som ligger lite längre bort cirka hälften av resenärerna, resterande resenärer reser med buss. Linbanan avlastar därmed den kvarvarande busstrafiken, som i jämförelsealternativet har några linjer med potentiella kapacitetsproblem. Det gäller främst linje 607 i de mest belastade tidsperioderna under morgonrusningen. Linbanan genererar liten eller ingen överflyttning från bil (jämfört med jämförelsealternativet) i efterfrågemodellen, vilket förmodligen beror på att resan med linbanan i de flesta fall utgör en första liten del i en längre resa från Väsjön till till exempel Stockholms centralare delar. Linbanan som endast går till Väsjö torg får något färre påstigande resenärer än alternativet till Södersätra och alltså en något mindre överflyttning från buss. Häggvik pendeltågsstation blir en attraktivare bytespunkt (+50% fler resenärer jämfört med jämförelsealternativet) då linbanan trafikerar stationen och fler väljer att byta i Häggvik jämfört med Sollentuna station. 9 av 10 resenärer med linbanan väljer att byta till pendeltåg i Häggvik för vidare resa (främst mot Stockholms centrum). De totala restidsvinsterna i kollektivtrafiksystemet, KRESU, är något större i alternativet med linbana hela vägen till Södersätra jämfört med trafikering endast till Väsjö torg, men det senare har lägre investerings- och driftskostnader. Inget av huvudalterantiven beräknas få en positiv NNK-kvot 1. Känslighetsanalyserna visar dock att det går att öka restidsvinsterna ytterligare för båda alternativen, genom att anta att linbanan har en egen attraktionskraft, motsvarande den spårbundna trafikens spårfaktor, eller om resenärsunderlaget utökas ytterligare i området. I kalkylerna påverkar valet av busstrafikering i jämförelsealternativet nyttan av linbanan, när denna ersätter viss busstrafikering, eftersom operatörerna får minskade kostnader för att inte köra bussen men också ökade kostnader för att köra linbanan. Det blir tydligt att 1 NNK= Nettonuvärdeskvot, som är ett lönsamhetsmått och visar samhällsekonomisk vinst per satsad krona. 2 (31)

3 driftkostnaderna för operatörerna är avgörande för åtgärdens lönsamhet, då dessa kostnader (tillsammans med investeringskostnaden) ställs mot resenärens restidsvinster. Linbanan har en kapacitet på cirka 1800 personer per riktning per timme med tänkt utformning (avgångar var 20:e sekund och gondoler som rymmer 10 personer). Generellt sett bör kapaciteten räcka till med utgångspunkt i det resandeunderlag som använts i analyserna (cirka invånare i Väsjön) men det kan under kortare perioder under morgon- och eftermiddagsrusning uppstå kapacitetsproblem. Detta gäller under morgonrusningen främst resenärer som reser mot Häggvik och som kliver på stationen i Edsberg, eftersom vissa avgångar redan kan vara ganska fulla av resenärer som stigit på i Södersätra och/eller Väsjö torg. Cirka hälften av alla resenärer som sitter ombord på linbanan mellan Edsberg och Häggvik kommer från Väsjö-området. I jämförelsealternativet, där Väsjön endast trafikeras av bussar, kan trängsel uppstå ombord på vissa av dessa bussar under maxtimmen. Det gäller framförallt buss 607 mellan Väsjön och Sollentuna med slutdestination Karolinska sjukhuset. Eftersom modellen inte hanterar trängsel, varken i vägnätet eller ombord på bussarna, kan resenärerna uppföra sig lite annorlunda än vad de gör i verkligheten, då alla resenärer kommer med, och därmed uteslutande välja en buss. Det finns förmodligen perioder under dagen då en linbana genererar ett större resande än vad bussen gör, i och med att den höga avgångsfrekvensen kan uppehållas även utanför rusningsperioderna. Tillgängligheten mellan Häggvik och Väsjön kommer förmodligen att kunna förbättras med linbana jämfört med busstrafik under lågtrafik och helger. I Väsjöområdet kommer det att finnas sportanläggningar och en slalombacke. En attraktiv kollektivtrafikförbindelse kommer att vara viktig för att resor till och från sportanläggningarna i så låg grad som möjligt utförs med bil. En städad trafikmiljö intill aktiviteterna i centrala Väsjön är viktig för de boende i området. En linbana med god tillgänglighet under helger kan även uppmuntra boende i området att utföra lokala resor (t ex inköpsresor till Häggvik) utan bil. Ingen av dessa förutsättningar hanteras av den samhällsekonomiska kalkylen. 3 (31)

4 Innehållsförteckning 1 Inledning Bakgrund Syfte Metodik Begrepp Förutsättningar för analyserna Modell Infrastruktur Markanvändning Genomförda analyser Jämförelsealternativ Utredningsalternativ 1 - Linbana till Södersätra Utredningsalternativ 2 - Linbana till Väsjö torg Känslighetsanalyser Effekter på resandet Antal påstigande resenärer Kapacitetsutnyttjande på bussar och linbana Restidsvinster Samhällsekonomisk kalkyl Förutsättningar Resultat från SAMS Övriga effekter Tidigare genomförd kalkyl Slutsatser (31)

5 1 Inledning Sweco har på uppdrag av Sollentuna kommun tagit fram prognoser för kollektivtrafiktrafikering med buss och linbana mellan Häggviks pendeltågsstation och Väsjö torg/södersätra nordöst om Väsjön. Analyserna har genomförts med Trafikförvaltningen Stockholms läns landstings (i fortsättningen kallat för Trafikförvaltningen) nätutläggningsmodell Visum kopplad till prognosmodellen SIMS för efterfrågeberäkning. Den samhällsekonomiska kalkylen har genomförts med Trafikförvaltningens samhällsekonomiska kalkylark SAMS. Beställare på Sollentuna kommun har varit Anja Quester, Karin Sköld och Lisa Brattström. Från Sweco har Linda Isberg, Arvid Gentele och Magnus Fransson deltagit. Tjänstemän från Trafikförvaltningen har bidraget med granskning av modellantaganden, utkast på busstrafikering samt andra frågor kring kollektivtrafik. 1.1 Bakgrund Under våren 2015 genomfördes programsamråd för linbanesträckan Häggvik-Väsjön, med möjlig förlängning till Södersätra. I samband med att programhandlingarna togs fram ändrades förutsättningarna för Södersätra, då planerad väg för bussen inte gick att realisera. Utgångspunkten därefter är en förlängning av linbanan till Södersätra. För att kunna göra jämförelser mellan dessa två alternativ har denna trafikanalys beaktat både sträckan Häggvik- Väsjö torg samt Häggvik Södersätra. Sedan programhandlingarna togs fram har även antalet bostäder och därmed invånarantal räknats upp. Utgångspunkten i föreliggande rapport är bostäder och invånare. Även andra förutsättningar för systemet har uppdaterats efter programhandlingen. Citat ur programhandlingen: Väsjön (.)behöver en tydlig och attraktiv kollektivtrafikförbindelse till pendeltåg och omvärlden. En linbana skulle försörja Väsjön med en utmärkt kollektivtrafik, profilera området och höja attraktiviteten. Även området kring Edsvik och eleverna på Rudbecks gymnasium ges förbättrade kollektivtrafikmöjligheter och ökad attraktivitet. En linbana är ett fast, spårbundet och pålitligt system (liksom tunnelbana och spårvagn) och är mer efterfrågat än exempelvis bussförbindelser. Linbanan har hög kapacitet och mycket kort väntetid vilket i hög grad bidrar till en bra resupplevelse. Den är miljövänlig med låg energiförbrukning, låga bullernivåer och inga luftföroreningar. Den är bekväm och driftsäker, gör litet markintrång, byggs snabbt och innebär en relativt låg anläggningskostnad. En ambition är att linbanan ska bli en del av ordinarie kollektivtrafik och gälla under SL:s biljettsystem. 5 (31)

6 1.2 Syfte Syftet med den här rapporten är att belysa effekterna av en trafikering med buss och linbana mellan Södersätra/Väsjö torg och Häggviks pendeltågsstation. I analyserna som presenteras i denna jämförs en trafikering med linbana mot en trafikering med buss. I analyserna har full utbyggnad av Väsjön antagits, med cirka nya lägenheter och cirka invånare. 1.3 Metodik Analyserna har genomförts för ett prognosår 2030 med Trafikförvaltningens officiella prognosmodellsystem Visum/SIMS, som är ett modellsystem som beräknar efterfrågan på resor med utgångspunkt i befolkning och arbetsplatser samt tillgänglig infrastruktur. Resenärernas fördelning mellan olika kollektiva färdmedel har tagits fram med hjälp av nätutläggningsmodellen Visum. Alla analyser har genomförts för morgonens maxtimmar, mellan klockan 6-9 och sedan räknats upp till dygn eller år där det behövs. Den samhällsekonomiska kalkylen har genomförts med Trafikförvaltningens samhällsekonomiska kalkylark SAMS och med värderingar av restid mm enligt ASEK 6 2. I uppdraget har ett flertal känslighetsanalyser genomförts för att studera känsligheten i analyserna och se hur alternativa förutsättningar påverkar resultaten. 1.4 Begrepp SIMS Modell som genererar reseefterfrågan utifrån befolkning, arbetsplatser och tillgänglig infrastruktur och trafikutbud. Visum Modell som fördelar resenärerna på olika kollektiva transportmedel utifrån den genererade efterfrågan i SIMS. SAMS Kalkylverktyg för att räkna samhällsekonomi för åtgärder i kollektivtrafiken. Arket utgår från principer och värderingar enligt ASEK _0.pdf Analysmetod och samhällsekonomiska kalkylvärden för transportsektorn: ASEK 6.0, 6 (31)

7 Maxkvart En 15-minutersperiod under morgonens rusningstrafik när antalet resenärer antas vara som flest. I denna 15-minutersperiod antas drygt 30% av alla som reser under en maxtimme att resa. Utredningsalternativ Ett eller fler scenarier som innehåller den åtgärd i kollektivtrafiksystemet som analyseras, i detta fall linbana. Jämförelsealternativ Scenario som inte innehåller den åtgärd som ska analyseras, i detta fall trafikering med enbart buss och som utredningsalternativet jämförs mot. Känslighetsanalys Analys för att studera känsligheten i utredningsalternativet och hur olika förutsättningar kan påverka utredningsalternativet. Nettonuvärde Effekter, både i form av nyttor och av kostnader, som kan kvantifieras och prissättas räknas om (diskonteras) till ett nuvärde. Diskonteringen till nuvärde är nödvändigt då den talar om hur vi idag värderar nyttor och kostnader som infaller i framtiden. För omräkningen nyttjas en diskonteringsränta, vilken fastställs av ASEK och som för närvarande uppgår till 3,5 %. När samtliga effekters nuvärden beräknats kan de jämföras med varandra och ett nettonuvärde räknas fram. Nettonuvärdet är nuvärdet av de totala nyttorna minus nuvärdet av de totala kostnaderna. Ett positivt nettonuvärde indikerar att nyttorna av investeringen överstiger kostnaderna, det vill säga att investeringen är lönsam, och vice versa. NNK Utifrån nettonuvärdet kan en nettonuvärdeskvot beräknas. Nettonuvärdeskvoten är ett lönsamhetsmått och ett rangordningsinstrument och tolkas som samhällsekonomisk vinst per satsad krona. När nettonuvärdekvoten är 0 innebär det att de nuvärdesberäknade effekterna precis tar ut varandra och att avkastningskravet på 3,5 % uppfylls. Nettonuvärdeskvoten 1 innebär att varje investerad krona ger ett överskott på 1 krona över kalkylperioden utöver avkastningskravet. 7 (31)

8 2 Förutsättningar för analyserna 2.1 Modell Analyserna har genomförts för ett prognosår 2030 med Trafikförvaltningens officiella prognosmodellsystem Visum/SIMS. Den samhällsekonomiska kalkylen har genomförts med Trafikförvaltningens samhällsekonomiska kalkylark SAMS. 2.2 Infrastruktur Infrastrukturen som används i analyserna består av kollektivtrafiklinjer, deras turtäthet, hållplatstrafikering och sträckning och beskriver en situation under morgonens maxtimmar klockan 6-9 år Infrastrukturen är hämtad från Trafikförvaltningens trafiknät, framtagna enligt Trafikförvaltningens planer för år Stora kommande infrastrukturinvesteringar i kollektivtrafiken såsom till exempel blå tunnelbanelinjes förlängning till Nacka respektive Barkarby, gul tunnelbanelinje mellan Odenplan och Arenastaden, Förbifart Stockholm, pendeltåg i Citybanan samt tvärbanans förlängningar till Kista/Helenelund finns representerade. 2.3 Markanvändning I analyserna har en markanvändning med en fördelning av befolkning och arbetsplatser för år 2030, med utgångspunkt i RUFS2010+Stockholmsförhandlingen, använts. I den beräknas Stockholms län har cirka 2,6 miljoner invånare år 2030 samt 1,4 miljoner arbetsplatser. Markanvändningen har justerats med avseende på Sollentuna kommun för att bättre återspegla kommunens planerade utbyggnad av Väsjöområdet (och resten av kommunen). Det innebär cirka fler invånare i Sollentuna kommun jämfört med RUFS2010 och en befolkning på cirka invånare år Antalet arbetsplatser i Sollentuna kommun beräknas till cirka I Väsjön beräknas cirka 4000 nya bostäder ( invånare) och cirka 500 nya arbetsplatser år Dessa fördelar sig lokalt enligt Figur 1 nedan. I övriga Sollentuna beräknas bostäder för ytterligare cirka invånare. Av dessa exploateringar återfinns bostäder för cirka invånare i området kring Häggvik där linbanans ena slutstation ligger. 3 2,5-3 personer per hushåll har använts för beräkning av befolkning utifrån antalet bostäder. 4 Enligt förslag från Sollentuna kommun, oktober (31)

9 Figur 1. Befolkning och arbetsplatser fördelade i olika områden i Väsjön. Fullt utbyggt beräknas området ha cirka invånare och 500 arbetsplatser år Källa: Sollentuna kommun. 9 (31)

10 3 Genomförda analyser 3.1 Jämförelsealternativ För att kunna studera effekterna av en åtgärd i modellen behövs något att jämföra mot, kallat jämförelsealternativ. Det är mot det här alternativet som skillnader och senare nyttoeffekter jämförs mot. I jämförelsealternativet trafikeras Väsjön endast av bussar och linbanan är alltså inte utbyggd. Bussarnas sträckning och turtäthet är framtaget i samarbete med Trafikförvaltningen och så långt det är möjligt, med de förutsättningar som finns idag, anpassat till ett resbehov utifrån ett fullt utbyggt Väsjön, med cirka nya invånare och 500 nya arbetsplatser. Bussarnas hastigheter i området har försökt anpassats till en trafiksituation år 2030 med avseende på framtida trängselproblematik. Som hjälp har vägar med likande trafiksituation (ådt) i länet använts som utgångspunkt för att ta fram busshastigheter. Dessa visar på en genomsnittlig hastighet på cirka 20 km /h, inklusive tid för stopp. Pendeltågen som trafikerar Häggvik och Sollentuna har en genomsnittlig turtäthet på 5 minuter. Bussar som angör pendeltågsstationerna är anpassade för pendeltågens avgångar. När Väsjön är fullt utbyggt antas området trafikeras av följande busslinjer (morgonens maxtimmar klockan 6-9): Linje 500. Ny snabblinje mellan Väsjön och Häggvik (7.5-minuterstrafik). Restid cirka 11 minuter från Väsjö-området. Linje 526 mellan Flintlåsvägen och Sergels torg via Edsberg. Linjen förlängs från Edsberg till Väsjön (15-minuterstrafik) Linje 527 mellan Sollentuna station och Vaxmora. Jämfört med idag kortas linjen kortas av och slutar i Vaxmora istället för Fornboda. Linje 607 tar över trafikeringen mellan Vaxmora och Fornboda. (20-minunterstrafik) Linje 607 mellan Karolinska och Danderyds sjukhus. Linjen delas i två; en linje trafikerar Danderyd Sollentuna och en linje Karolinska Sollentuna Edsberg Väsjön- Fornboda. (5-minuterstrafik) Väsjön trafikeras av bussar enligt Figur (31)

11 Figur 2. Trafikering av bussar i jämförelsealternativet 2030 ingen linbana. Källa: Trafikförvaltningen. Från Väsjön är det alltså tre bussar som trafikerar med destination Häggvik, Sollentuna/Hötorget och Sollentuna/Karolinska sjukhuset. Bussarna mot Häggvik och Karolinska (Linje 500 och linje 607) går med 7.5 respektive 5-minuterstrafik i rusning och bussen mot Hötorget går med 15-minutersfrekvens. Bussarna som går till pendeltågsstationerna i Häggvik och Sollentuna är passade mot pendeltågens avgångar för ett effektivt byte. Generellt sett bör kapaciteten räcka till med utgångspunkt i det resandeunderlag som använts i analyserna (cirka invånare i Väsjön) men det kan under kortare perioder under morgonoch eftermiddagsrusning uppstå kapacitetsproblem på bussarna. Detta gäller under morgonrusningen främst resenärer som reser med linje 607 mot Sollentuna centrum, se Figur (31)

12 Problemen gäller framförallt resenärer som kliver på bussen i Edsberg, då bussarna redan kan vara fyllda av resenärer från Väsjö-området. Det ska dock tas i beaktande att modellen inte tar hänsyn till trängsel, varken på vägnätet eller ombord på bussarna och att alla resenärer kommer med. I verkligheten hade kanske fördelningen av resenärer mellan bussarna varit annorlunda, då trängseln kan påverka vägvalet eller resans starttidpunkt. Figur 3. Antal av- och påstigande på busslinje 500 mellan Väsjön och Häggvik station i jämförelsealternativet. Bilden visar också belastningen ombord på bussen samt bussens kapacitet under en 15-minutersperiod i morgonens rusningstrafik när antalet resenärer antas vara som flest. Buss 500 har 7.5-minuterstrafik under morgonens maxtimmar klockan (31)

13 Figur 4. Antal av- och påstigande på busslinje 526 mellan Väsjöområdet och Hötorget/Sergels torg i Stockholms centrum i jämförelsealternativet. Bilden visar också belastningen ombord på bussen samt bussens kapacitet under en 15-minutersperiod i morgonens rusningstrafik när antalet resenärer antas vara som flest. Buss 526 har 10-minuterstrafik under morgonens maxtimmar klockan 6-9. Figur 5. Antal av- och påstigande på busslinje 607 mellan Väsjöområdet och Karolinska sjukhuset i jämförelsealterantivet. Bilden visar också belastningen ombord på bussen samt bussens kapacitet under en 15-minutersperiod i morgonens rusningstrafik när antalet resenärer antas vara som flest. Buss 607 har 5-minuterstrafik under morgonens maxtimmar klockan (31)

14 3.2 Utredningsalternativ 1 - Linbana till Södersätra I det första utredningsalternativet analyseras effekterna av en linbana mellan Häggvik pendeltågsstation och Södersätra. I modellen är den totala restiden mellan Häggvik och Södersätra med linbanan cirka 10.5 minuter. Linbanan ersätter då buss 500 som i jämförelsealternativet trafikeras sträckan mot Häggviks station via Frestavägen. Buss 500 är en snabb-buss som trafikerar stationerna i Väsjön och sedan kör direkt in mot Häggvik station. Från Väsjön tar det cirka 11 minuter att resa med bussen. Övriga bussar trafikeras som i jämförelsealternativet. Figur 6. Översikt över linbanans sträckning samt dess fyra stationer. Linbanan avgår var 20:e sekund och har en kapacitet på 10 personer per vagn. Under en timme har linbanan en kapacitet på personer i varje riktning. Eftersom linbanan har färre hållplatser än bussen blir det i genomsnitt något längre att gå till en linbanestation. Turtätheten är i sin tur desto högre, och eftersom linbanan går så ofta behöver resenärerna aldrig konsultera tidtabellen. 14 (31)

15 Tabell 1. Förutsättningar för linbanan mellan Häggvik och Södersätra. Förutsättning Frekvens Kapacitet Kapacitet Hastighet Hastighet Hållplatsstopp 20 sekunder 10 personer/vagn personer/h 20 km/h 5.5 m/s 20 sekunder Stationerna Häggvik Pendeltågsstationen i Häggvik blir en viktig bytespunkt för resenärer som framför allt ska resa vidare in mot Stockolms centrum (och omvänt). Det har i analyserna antagits en smidig omstigning mellan pendeltåg och linbanan i modellen, med en minut. Exakt hur anslutningen kommer att se ut är inte klart. I dagsläget föreslås anslutningen från den centrala tågperrongen till linbanestationen ske via en gångbro som leder över järnvägsspåren direkt till den upphöjda hållplatsen för linbanan. Edsberg Stationen i Edsberg får ett stort upptagningsområde, både för bytande resenärer och för de invånare som bor i närheten. Här finns också flera stora målpunkter, med skolor, konsthall samt sim- och sporthall. Väsjö torg Stationen Väsjö torg förläggs på sydvästra sidan om Väsjön. Här planeras de flesta bostäderna i området, och i upptagningsområdet för den här stationen beräknas cirka personer bo. Även här finns attraktiva målpunkter i form av tex Väsjöbacken. Södersätra Stationen förläggs på nordöstra sidan om Väsjön och har ett upptagningsområde på cirka personer i Södersätra och Norrsätra. 15 (31)

16 3.3 Utredningsalternativ 2 - Linbana till Väsjö torg I det andra utredningsalternativet analyseras effekterna av en linbana mellan Häggvik pendeltågsstation och Väsjö torg, alltså en station kortare än i Utredningsalterantiv 1. I modellen är den totala restiden mellan Häggvik och Väsjö torg med linbanan är cirka 7.5 minuter. I övrigt är förutsättningarna desamma som för Utredningsalternativ 1. Figur 7. Översikt över linbanans sträckning samt dess tre stationer i Utredningsalternativ 2. I Utredningsalternativ 2 trafikeras inte den sista stationen i Södersätra. 16 (31)

17 3.4 Känslighetsanalyser I uppdraget har ett par känslighetsanalyser genomförts. Känslighetsanalyserna syftar till att studera alternativa markanvändningar samt att försöka spegla att en linbana kan vara attraktivare än en buss Känslighetsanalys RUFS markanvändning enligt RUFS2010 plus Stockholmsförhandlingen I detta alternativ har det genomförts analyser med en mindre exploatering i Väsjön än i huvudalternativet. I det här fallet används markanvändning enligt RUFS2010+Stockholmsförhandlingen där endast cirka personer antas bo i Väsjön, jämfört med cirka i huvudalternativen för Utredningsalternativ 1 och Utredningsalternativ 2. Känslighetsanalysen genomförs för att analyserna av linbanan ska bli jämförbara med andra analyser som genomförs med just RUFS2010 plus Stockholmsförhandlingen. Känslighetsanalysen är genomförd både för linbana till Södersätra och linbana till Väsjö torg Känslighetsanalys spårfaktor attraktivare linbana Vid analyser av spårbunden trafik anses det ofta att spårbunden trafik, till exempel spårväg, är attraktivare att resa med än till exempel buss, trots att sträckning och restid kan vara densamma. Samma fenomen skulle kunna gälla även för linbana. Det kan upplevas vara attraktivare att resa med linbana än med buss. I detta alternativ testas en linbana med en faktor som motsvarar attraktiviteten hos spårväg jämfört med buss, det vill säga att den upplevda restiden antas vara mindre med linbanan (cirka 80% av buss). Känslighetsanalysen är genomförd både för linbana till Södersätra och linbana till Väsjö torg. 17 (31)

18 4 Effekter på resandet I följande kapitel presenteras resultat från de genomförda analyserna, med fokus på de två huvudalternativen. 4.1 Antal påstigande resenärer Linbanan som går mellan Häggvik och Södersätra får cirka påstigande resenärer under morgonens tre maxtimmmar klockan 6-9, varav drygt av resenärerna kliver på i Södersätra eller Väsjö torg. En stor andel av resenärerna från Väsjön väljer linbana framför de bussar som fortfarande trafikerar området (Linje 526 och linje 607). I områden nära linbanestationerna väljer i stort sett alla resenärer att resa med linbanan och i områden som ligger lite längre bort cirka hälften av resenärerna. Figur 8. Skillnad i antal resenärer då linbana mellan Häggvik och Södersätra (Utredningsalternativ1) ersätter buss på sträckan (jämförelsealternativ) under morgonens tre maxtimmar klockan 6-9. Rött visar ökningar i antal resenärer och grönt minskningar. Siffrorna är avrundade till närmsta hundratal. 18 (31)

19 Linbanan genererar liten eller ingen överflyttning från bil (jämfört med jämförelsealternativet) i efterfrågemodellen, vilket förmodligen beror på att resan med linbanan i de flesta fall utgör en första liten del i en längre resa från Väsjön till till exempel Stockholms centralare delar. Denna första delresa är inte avgörande för valet mellan bil och kollektivtrafik och både buss och linbana har även en liknande tillgänglighet till pendeltåget i Häggvik. Bussarna kan ha en kortare restid (beroende på trängsel) medan linbanan har kortare (inga) väntetider. Linbanan som endast går till Väsjö torg får något färre påstigande resenärer än alternativet till Södersätra och alltså en något mindre överflyttning från buss. Häggvik pendeltågsstation blir en attraktivare bytespunkt (+50% fler resenärer jämfört med jämförelsealternativet) då linbana trafikerar stationen och fler väljer att byta i Häggvik jämfört med Sollentuna station. 9 av 10 resenärer med linbanan väljer att byta till pendeltåg i Häggvik för vidare resa (främst mot Stockholms centrum). Figur 9. Skillnad i antal resenärer då linbana mellan Häggvik och Väsjö torg (Utredningsalternativ 2) ersätter buss på sträckan (jämförelsealternativet) under morgonens tre maxtimmar klockan 6-9. Rött visar ökningar i antal resenärer och grönt minskningar. Siffrorna är avrundade till närmsta hundratal. 19 (31)

20 Figur 10. Antalet påstigande resenärer på linbanan och på bussar som trafikerar Väsjön under morgonens maxtimmar klockan 6-9. Resultaten presenteras för de två huvudalternativen; linbana mellan Häggvik och Södersätra (Utredningsalternativ 1) och mellan Häggvik och Väsjö torg (Utredningsalternativ 2). I jämförelsealternativet trafikeras sträckan mellan Väsjön och Häggvik av buss Kapacitetsutnyttjande på bussar och linbana Under morgonens tre maxtimmar mellan klockan 6-9 råder generellt inga kapacitetsproblem på linbanan i något av trafikeringsalternativen. Problem kan dock uppstå i de mest belastade perioderna under morgonenen. Den 15-minutersperiod under morgonens rusningstrafik när antalet resenärer antas vara som flest, brukar benämnas maxkvart. Studeras resandet under den här perioden kan trängselproblem förmodligen uppstå i Edsberg. Linbanan har redan ett stort antal resenärer när den närmar sig Edsberg, och här kan det bli problematiskt för resenärerna att kliva på. 20 (31)

21 Figur 11. Kapacitetsutnyttjande på linbanan i morgonens maxkvart i alternativet där linbanan går mellan Södersätra och Häggvik pendeltågsstation. Bilden visar också antalet av- och påstigande resenärer samt linbanans kapacitet under en 15-minutersperiod i morgonens rusningstrafik när antalet resenärer antas vara som flest. 4.3 Restidsvinster I utredningsalternativet där linbanan går hela vägen till Södersätra (Utredningsalterantiv 1) fås en total restidsvinst för hela kollektivtrafiksystemet på totalt 554 timmar under morgonens tre maxtimmar klockan 6-9. Det betyder att resenärernas samlade upplevda restid minskar med 554 timmar jämfört med jämförelsealternativet där endast bussar trafikerar Väsjö-området. Det innebär i genomsnitt cirka 9 minuters upplevd restidsvinst per påstigande resenär på linbanan. En stor del av denna restidsvinst beror på minskade väntetider, då linbanan har mycket högre turtäthet än bussen. Restidsvinsterna fördelar sig lite olika beroende på var resenärerna bor och hur många de är. I Figur 12 visas de resenärer eller områden som får restidsvinster i och med en linbana till Södersätra med gröna pluppar. Ju större pluppar desto större restidsnytta, antingen beroende på att det bor många resenärer i området eller att de resenärer som bor där får en stor restidsvinst, eller både och. Restidsvinsterna är starkt knutna till områden nära Väsjön (där resenärerna bor) samt områden i centrala Stockholm eller Kista (där resenärerna har sitt arbete). 21 (31)

22 Figur 12. Restidsvinster under morgonens maxtimme klockan 6-9 fördelade på resenärer/områden i Utredningsalternativ 1 linbana mellan Häggvik och Södersätra jämfört jämförelsealternativet, där buss körs på sträckan. Ju större pluppar desto större restidsnytta, antingen beroende på att det bor många resenärer i området eller att de resenärer som bor där får stora restidsvinster, eller både och. I utredningsalternativet där linbanan endast går till Väsjö torg (Utredningsalternativ 2) fås en total restidsvinst för hela kollektivtrafiksystemet på totalt 465 timmar under morgonens tre maxtimmar klockan 6-9. Det betyder att resenärernas samlade upplevda restid minskar med 465 timmar jämfört med jämförelsealternativet där endast bussar trafikerar Väsjö-området. Det innebär i genomsnitt knappt 9 minuters upplevd restidsvinst per påstigande resenär på linbanan. Restidsvinsterna fördelar sig på resenärer/områden enligt Figur 13. I Figur 13 visas de resenärer eller områden som får restidsvinster i och med en linbana till Väsjö torg med gröna pluppar. Resenärer eller områden som får restidsförluster visas med röda pluppar. I figuren syns tydligt ett par områden (Norrsätra och Södersätra) som upplever försämringar i och med att Väsjön börjar trafikeras med linbana istället för buss. Det beror på att linbanan inte trafikerar dessa områden, som i jämförelsealternativet trafikerades av buss 500, som nu dras in. Det betyder att dessa resenärer upplever ett sämre utbud. Restidsvinsterna är inte lika stora i Utredningsalternativ 2 som i Utredningsalternativ 1, vilket beror på att linbanan i 22 (31)

23 Utredningsalternativ 1 har ett större upptagningsområde och att fler resenärer i Utredningsalternativ 2 drabbas av att buss 500 dras in. Figur 13. Restidsvinster under morgonens maxtimme klockan 6-9 fördelade på resenärer/områden i utredningsalternativ 2 linbana mellan Häggvik och Väsjö torg jämfört jämförelsealternativet, där buss körs på sträckan. Grönt visar restidsvinster och rött visar restidsförluster. Ju större pluppar desto större restidsnytta, antingen beroende på att det bor många resenärer i området eller att de resenärer som bor där får stora restidsvinster, eller både och. 23 (31)

24 5 Samhällsekonomisk kalkyl Alternativens samhällsekonomiska effekter har beräknats med Trafikförvaltningens samhällsekonomiska beräkningsmodell SAMS. Alla värderingar som används är enligt ASEK6 5. De samhällsekonomiska beräkningarna är genomförda för de olika utredningsalternativen jämfört med jämförelsealternativet för prognosåret 2030 samt för hela kalkylperioden (30 år). Kalkylperioden motsvarar den ekonomiska livslängd som åtgärden beräknas ha. Traditionellt brukar samhällsekonomiska beräkningar göras för att ta fram en så kallad nettonuvärdeskvot (NNK) som mått på investeringarnas nyttor. En NNK ställer nettonuvärdet av investeringen i relation till investeringskostnaden. Nettonuvärdet är alla intäkter minus alla kostnader diskonterade (omräknade) till samma tidpunkt. Ju högre positivt NNK- värde en åtgärd har desto större avkastning ger den per satsad krona. Ett negativt NNK- värde visar att åtgärden är olönsam utifrån de förutsättningar som använts i kalkylen. NNK används traditionellt till att kunna jämföra och rangordna olika investeringar. 5.1 Förutsättningar I Tabell 2 visas de kalkylförutsättningar som gäller för kalkylerna. De två utredningsalternativen för linbanan beräknas ha olika investeringskostnader. I analyserna har också två olika driftskostnader använts för respektive alternativ, en hög kostnad och en låg. Detta beror på att det finns stora osäkerheter kopplade till driftkostnaden av linbanan. Linbanan beräknas ta 1-2 år att bygga. I analyserna har ett år använts, det har i det här fallet liten betydelse om ett eller två byggår antas. I den samhällsekonomiska kalkylen har en trafikering av linbana (utredningsalternativ) ställts mot trafikering av samma sträcka med buss (jämförelsealternativ). En del av den nyttovinst som görs av att trafikera med linbana är att driftkostnaden för buss sjunker. I analyserna har det antagits att det krävs 5 bussfordon för att trafikera linje 500 under morgonrusningen, bussar som sedan frigörs när linje 500 tas bort i linbanealternativen. Tabell 2. Förutsättningar för den samhällsekonomiska kalkylen i SAMS. Kalkylunderlaget är levererat av Sollentuna kommun, Utredningsalternativ 1: Linbana till Södersätra Utredningsalterantiv 2: Linbana till Väsjö torg Investeringskostnad 500 miljoner kr 400 miljoner kr Driftskostnad min 32 miljoner kr 28 miljoner kr Driftskostnad max 52 miljoner kr 44 miljoner kr Byggtid 1-2 år 1-2 år Kalkylperiod 30 år 30 år Prisnivå Samhällsekonomiska principer och kalkylvärden för transportsektorn: ASEK 6 (ASEK står för Arbetsgruppen för samhällsekonomiska kalkyl- och analysmetoder inom transportområdet) 24 (31)

25 5.2 Resultat från SAMS Förutsättningarna för de olika alternativa trafikeringarna kan ses under kapitel 3 Genomförda analyser, sidan 10. Samhällsekonomin beräknas utifrån den kollektivtrafikering och de resor som genereras under morgonens maxtimmar klockan 6-9. Inga separata analyser genomförs för till exempel eftermiddagens maxtimmar, utan morgonens maxtimmar används för uppräkning till dygn och år utifrån uppräkningstal från Trafikförvaltningen. Följande alternativ har beräknats: Utredningsalterantiv 1 Linbana mellan Häggvik och Södersätra (i parentes förkortningar i diagrammen): Låg driftskostnad (UA1 låg) Hög driftkostnad (UA1 hög) Attraktivare linbana spårfaktor (UA1 låg KA spårfaktor) Känslighetsanalys mindre exploatering (enligt RUFS) i Väsjön (UA1 låg KA RUFS) Utredningsalterantiv 2 Linbana mellan Häggvik och Väsjö torg: Låg driftskostnad (UA2 låg) Hög driftkostnad (UA2 hög) Attraktivare linbana spårfaktor (UA2 låg KA spårfaktor) Känslighetsanalys mindre exploatering (enligt RUFS) i Väsjön (UA2 låg KA RUFS) Alla ovanstående alternativ jämförs mot jämförelsealternativet, där Väsjön endast försörjs av buss. I utredningsalternativen ersätts busstrafiken delvis med linbana och busslinje 500 tas bort. I Figur 14 redovisas summan av restidseffekter som kollektivtrafikresenärerna upplever under ett helt dygn. Det betyder att effekterna under kapitel 4.3 Restidsvinster räknats upp till ett dygn. Avseende restidseffekterna har dessa beräknats baserat på den upplevda restiden. Detta innebär att hänsyn tagits till gångtid till busshållplatsen/linbanestationen, respektive färdmedels turtäthet (det vill säga väntetiden vid hållplatsen/stationen) samt själva åktiden i fordonet. När dessa vägs samman erhålls hur lång tid en resa tar totalt. Att enbart titta på själva åktiden blir missvisande. Utredningsalterantiv 1, det vill säga linbana till Södersätra, får de största positiva restidseffekterna både med och utan spårfaktor. Alternativen med den lägre exploateringen i området (UA1/UA2 låg KA RUFS) får lägst restidseffekter, eftersom färre resenärer här finns i kollektivtrafiksystemet. 25 (31)

26 Figur 14. Restidseffekter, mätt som antalet vunna timmar för alla resenärer i kollektivtrafiksystemet under ett dygn för de olika analyserade alternativen, jämfört med jämförelsealternativet där endast buss körs. Se beskrivningar av respektive alternativ ovan. En positiv NNK innebär att investeringen är samhällsekonomiskt lönsam, men brukar främst användas till att kunna jämföra och rangordna olika investeringar. I Figur 15 visas NNK för alla analyserade alternativ. Restidsnyttan som fås genom att köra linbana istället för buss uppväger inte kostnaden att bygga och trafikera banan utifrån de förutsättningar som antagits. Alla alternativ uppvisar en negativ NNK utom känslighetsanalyserna med spårfaktor för de båda utredningsalternativen. För flera av alternativen är åtgärdernas effekter totalt sett negativa, vilket betyder att det inte går att beräkna någon NNK. Dessa är markerade med ett streck i figuren. Figur 15. Nettonuvärdeskvot för de olika analyserade alternativen. För tre av alternativen går det inte att beräkna någon NNK. Det beror på att restidsnyttorna inte uppväger kostnaderna att trafikera alternativet och att åtgärden alltså är olönsam även utan en investeringskostnad. 26 (31)

27 Lönsamheten för linbana till Södersätra (utredningsalternativ 1) sett över hela kalkylperioden (30 år) visas i sin helhet i Tabell 3. I kalkylen ställs, enkelt beskrivet, kostnaderna som operatörerna har (producentöverskott) mot de restidsvinster resenärerna får (konsumentöverskott). Om resenärernas restidsvinster överstiger kostnaderna för att driva trafikeringen kan åtgärden vara samhällsekonomisk lönsam. Då ställs investeringens nyttor i relation till investeringskostnaden. I huvudkalkylen, då linbanan trafikerar mellan Häggvik och Södersätra kostar det operatörerna cirka 741 miljoner att trafikera linbanan, sett över en 30- årsperiod. Samtidigt fås minskade kostnader (225 miljoner) i och med att busstrafiken (linje 500) på sträckan minskas. Kostnaden för att köra buss är i kalkylen beräknad med hjälp av schablonkostnader som Trafikförvaltningen har för att trafikera bussar i Stockholms län. Här ingår följande: Rörlig kostnad per utbudstimme för personalkostnader och administration. I linbanealternativen körs 8 timmar mindre buss. Rörlig kostnad per utbudskilometer för drivmedel och reparation. I linbanealternativen körs 167 km mindre buss. Fast kostnad per fordon på kr för underhåll, försäkring, skatt, avskrivningar etc. I alternativet beräknas 5 bussfordon behövas för att trafikera linje 500 under morgonrusningen. Ytterligare fast påslag för trafikledning, overhead mm på 10% I Tabell 4 visas som jämförelse samma beräkning men för känslighetsalternativet där linbanan får en ökad attraktivitet genom en så kallad spårfaktor. Här ses att restidsvinsterna för resenärerna ökar, medan andra kostnader är desamma. Detta medför att nettonuvärdet blir positivt och att NNK kan beräknas (positivt). 27 (31)

28 Tabell 3. Lönsamhetsberäkning för Linbana till Södersätra (utredningsalternativ 1, låg driftskostnad) i jämförelse mot att trafikera med buss enligt jämförelsealternativet, sett över hela investeringens kalkylperiod, 30 år. Lönsamhet (hela investeringens kalkylperiod, 30 år) Mkr Totalt Bil Koll Producentöverskott Biljettintäkter 0 0 Driftkostnader* Buss (ytterstad) 225 Lokalbana 0 Tunnelbana 0 Pendeltåg 0 Linbana -741 Moms på biljettintäkter 0 0 Budgeteffekter Drivmedelsskatt för vägtrafik Personbil 0 Buss (ytterstad) -4 Moms på biljettintäkter 0 0 Konsumentöverskott Restider Ursprungliga/kvarvarande 881 Tillkommande/bortfallande 0 Externa effekter Luftföroreningar och klimatgaser Personbil 0 Buss (ytterstad) 3 Trafiksäkerhet Personbil 0 Buss (ytterstad) 3 Lokalbana i blandtrafik 0 DoU och reinvesteringar DoU vägtrafik SUMMA effekter 369 Investeringskostnad, rak summering (inklusive skattefaktor) 488 Nettonuvärde (NNV) -120 Nettoavkastningen per investerad krona (NNK) (31)

29 Tabell 4. Lönsamhetsberäkning för Linbana till Södersätra (utredningsalternativ 1, låg driftskostnad, känslighetsanalys spårfaktor ) i jämförelse mot att trafikera med buss enligt jämförelsealternativet, sett över hela investeringens kalkylperiod, 30 år. Lönsamhet (hela investeringens kalkylperiod, 30 år) Mkr Totalt Bil Koll Producentöverskott Biljettintäkter 0 0 Driftkostnader* Buss (ytterstad) 225 Lokalbana 0 Tunnelbana 0 Pendeltåg 0 Linbana -741 Moms på biljettintäkter 0 0 Budgeteffekter Drivmedelsskatt för vägtrafik Personbil 0 Buss (ytterstad) -4 Moms på biljettintäkter 0 0 Konsumentöverskott Restider Ursprungliga/kvarvarande Tillkommande/bortfallande 0 Externa effekter Luftföroreningar och klimatgaser Personbil 0 Buss (ytterstad) 3 Trafiksäkerhet Personbil 0 Buss (ytterstad) 3 Lokalbana i blandtrafik 0 DoU och reinvesteringar DoU vägtrafik SUMMA effekter 513 Investeringskostnad, rak summering (inklusive skattefaktor) 488 Nettonuvärde (NNV) 25 Nettoavkastningen per investerad krona (NNK) (31)

30 5.3 Övriga effekter Modellverktyg och samhällsekonomiska beräkningar har utformats för att komma så nära verkligheten som möjligt och ge oss så bra beslutsunderlag som det går, men kan ändå vara trubbiga verktyg som inte tar hänsyn till alla effekter. I dessa analyser stämmer resandeförändringarna som uppvisas väl överens med vad man kan förvänta sig baserat på erfarenheter och kunskap om resenärers beteenden. Hur stor påverkan på resandet som en förkortad restid har i verkligheten är dock svårt att säga säkert, i och med att de nyttor som förändringen innebär kanske inte framgår tillräckligt tydligt för resenärer som använder andra färdmedel, och att de därmed inte ser anledning att byta färdsätt. På samma sätt behöver förändringar som innebär negativa nyttor för resenärerna inte nödvändigtvis innebära att linbana eller bussar tappar resande, eftersom det inte är säkert att resenärerna har något realistiskt alternativ till att resa med dessa färdmedel. Kanske har de inte de ekonomiska förutsättningarna att resa med bil, kanske upplevs biltrafiken ha så hög trängsel att bilresan inte är ett alternativ. Modellen och analyserna tar inte heller hänsyn till eventuella exploateringseffekter och en eventuell ökad attraktivitet (eller oattraktivitet) av att bo längs med linbana. 5.4 Tidigare genomförd kalkyl År 2015 genomfördes ett uppdrag för att belysa de samhällsekonomiska effekterna av en linbana i Sollentuna. Denna kalkyl visade på negativ NNK, Här jämfördes linbaneinvesteringens NNK med investeringar i annan spårbunden infrastruktur, vilket resulterade i att den beräknats bättre än till exempel tunnelbana till Nacka, men sämre än Citybanan, två investeringar som dock är mer omfattande än linbanan. I denna tidigare kalkyl antogs att bussen, som ersätts av linbanan, hade en turtäthet på 15 minuter och en restid på knappt 11 minuter. Linbanan gick mellan Häggvik och Väsjö torg med en turtäthet på 13 sekunder, och hade ett extra stopp på vägen (Tunberget) jämfört med denna :s trafikering. Analyserna genomfördes också i en tidigare version av Trafikförvaltningens kalkylark SAMS, med värderingar enligt ASEK 5 istället för 6 och en kortare kalkylperiod (20 istället för 30 år). Den årliga kostnaden för drift och underhåll var betydligt lägre (2.6 miljoner jämfört med miljoner) och restidsnyttan för kollektivtrafikresenärerna beräknades manuellt istället för med modell (Visum). Förutsättningarna för de två analyserna skiljer sig med andra ord åt på flera punkter, men effekterna och slutresultatet liknar varandra, då båda analyserna har negativa nettonuvärden för huvudkalkylerna men där känslighetsanalyserna visar potential för ökad lönsamhet. 30 (31)

31 6 Slutsatser De båda linbanetrafikeringarna är relativt likvärdiga när det gäller antalet resenärer; alternativet till Södersätra har cirka påstigande resenärer i morgonens maxtimmar klockan 6-9 år 2030, vilket är knappt 10% fler resenärer än alternativet till Väsjö torg. Alternativet till Södersätra får högst restidsnytta, vilket beror på att alternativet har flest resenärer som har tillgång till linbanan. Alternativet till Väsjö torg har lägre investerings- och driftkostnad, vilket medför att detta alternativet får en bättre NNK-kvot än alternativet till Södersätra. Känslighetsanalyserna visar att det finns potential till att öka restidsnyttan, antingen genom att fler bostäder eller arbetsplatser byggs eller genom att linbanan av andra anledningar än den faktiska restiden uppfattas som attraktivare. Båda alternativen ersätter en busstrafikering som för vissa busslinjer under vissa tidsperioder kan ha trängselproblem. Eftersom modellen varken tar hänsyn till trängsel i vägnätet eller ombord på bussarna kan resenärerna i modellen bete sig lite annorlunda än i verkligheten och göra andra val. Det kan dock inte uteslutas att det uppstår kapacitetsproblem på vissa bussar under vissa perioder i alternativet när endast buss körs. 31 (31)

Program för linbana mellan Häggvik station och Väsjön, Häggvik och Edsberg, Sollentuna Kommun

Program för linbana mellan Häggvik station och Väsjön, Häggvik och Edsberg, Sollentuna Kommun Program för linbana mellan Häggvik station och Väsjön, Häggvik och Edsberg, Sollentuna Kommun Programsamrådshandling 2015-03-06 Dnr 2015/0229 KS203 Visionsbild över Väsjön (illustration: DinellJohansson)

Läs mer

Lokaliseringsutredning Sofia-Gullmarsplan/söderort

Lokaliseringsutredning Sofia-Gullmarsplan/söderort Maj 2015 Lokaliseringsutredning Sofia-Gullmarsplan/söderort PM Trafikanalys Titel: Lokaliseringsutredning Sofia-Gullmarsplan/söderort, PM Trafikanalys Konsult: Sweco Uppdragsledare: Cornelis Harders och

Läs mer

Tunnelbana mellan Odenplan och Arenastaden

Tunnelbana mellan Odenplan och Arenastaden Handläggare Lei Guo Tel +46 55 3 59 Mobil +4672226225 Epost lei.guo@afconsult.com 2152 Tunnelbana mellan Odenplan och Arenastaden Uppdaterade trafikanalyser ÅFInfrastructure Lei Guo Trafikanalytiker Sofia

Läs mer

Komplettering: Resenärseffekter av en utbyggnad från Kungsträdgården till Grön linje söderut före Tunnelbana till Nacka

Komplettering: Resenärseffekter av en utbyggnad från Kungsträdgården till Grön linje söderut före Tunnelbana till Nacka 1(5) Handläggare Beatrice Gustafsson 08-686 3907 beatrice.gustafsson@sll.se Komplettering: Resenärseffekter av en utbyggnad från Kungsträdgården till Grön linje söderut före Tunnelbana till Nacka På uppdrag

Läs mer

SAMHÄLLSEKONOMISK ANALYS AV LINBANA MELLAN VÄSJÖN OCH HÄGGVIK

SAMHÄLLSEKONOMISK ANALYS AV LINBANA MELLAN VÄSJÖN OCH HÄGGVIK 2013-06-14 Dnr 2013/0677 KS Bild: 2014 Doppelmayr Scandinavia AB SAMHÄLLSEKONOMISK ANALYS AV LINBANA MELLAN VÄSJÖN OCH HÄGGVIK 2014-05-18 UPPDRAGSNUMMER 6294859000 UTREDNING LINBANA VÄSJÖN-HÄGGVIK 1 (21)

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Anders Lundberg UPPRÄTTAD AV. Linda Isberg

UPPDRAGSLEDARE. Anders Lundberg UPPRÄTTAD AV. Linda Isberg UPPDRAG Ostkustbanan underlag Sverigeförhandlingen UPPDRAGSLEDARE Anders Lundberg DATUM 2016-04-29 Rev 2015-05-09 UPPDRAGSNUMMER 7001346100 UPPRÄTTAD AV Linda Isberg SLUTVERSION Dokumentation och resultat

Läs mer

Lönkalk. Användarhandledning. version xx-xx

Lönkalk. Användarhandledning. version xx-xx Lönkalk Användarhandledning version 3.2 2019-xx-xx Innehåll 1. INLEDNING 3 2. BAKGRUND 3 3. SYFTE 3 4. HANDLEDNING TILL LÖNKALK 4 4.1 Indata 4 4.1.1 Kalkylförutsättningar 4 Skattefaktor 5 Diskonteringsränta

Läs mer

Lönkalk. Användarhandledning. version Plet PM 2016:05

Lönkalk. Användarhandledning. version Plet PM 2016:05 Lönkalk Användarhandledning version 3.0 2016-04-01 Plet PM 2016:05 Innehåll 1. INLEDNING 3 2. BAKGRUND 3 3. SYFTE 3 4. HANDLEDNING TILL LÖNKALK 4 4.1 Indata 4 4.1.1 Kalkylförutsättningar 4 Skattefaktor

Läs mer

Ostlänken - känslighetsanalys vid kraftigt minskad biltrafik

Ostlänken - känslighetsanalys vid kraftigt minskad biltrafik [ NY] 1(19) Ostlänken - känslighetsanalys vid kraftigt minskad biltrafik Sampers/Samkalkresultat Ostlänken Järna-Linköping Känslighetsanalys 12 procent mindre personbilstrafik och oförändrad lastbilstrafik

Läs mer

FRAMKOMLIGHETSÅTGÄRDER SOM FLYTTAR TYRESÖ 15 MINUTER NÄRMRE CITY! Malin Gibrand, Affärsområdesansvarig Trafikplanering Trivector

FRAMKOMLIGHETSÅTGÄRDER SOM FLYTTAR TYRESÖ 15 MINUTER NÄRMRE CITY! Malin Gibrand, Affärsområdesansvarig Trafikplanering Trivector FRAMKOMLIGHETSÅTGÄRDER SOM FLYTTAR TYRESÖ 15 MINUTER NÄRMRE CITY! Malin Gibrand, Affärsområdesansvarig Trafikplanering Trivector 2 Trivector VARJE DAG SKER 290 000 RESOR MED STOMBUSSARNA LIKA MÅNGA RESOR

Läs mer

Slutredovisning av fördjupat utredningsuppdrag för linbana som kollektivtrafik mellan Häggvik och Väsjön

Slutredovisning av fördjupat utredningsuppdrag för linbana som kollektivtrafik mellan Häggvik och Väsjön Kommunledningskontoret Tjänsteutlåtande 2017-0 5-24 Lisa Brattström Sidan 1 av 6 Projektledare stadsbyggnad +46 8 579 21094 Dnr 2013/0677 KS - 79 Diariekod: 310 Stadsbyggnadsnämnden Slutredovisning av

Läs mer

Idéer till nya tunnelbanor: några översiktliga analyser

Idéer till nya tunnelbanor: några översiktliga analyser KTH ROYAL INSTITUTE OF TECHNOLOGY Idéer till nya tunnelbanor: några översiktliga analyser Jonas Eliasson Professor Transportsystemanalys, KTH Institutionen för Transportvetenskap och Centrum för Transportstudier

Läs mer

Kollektivtrafikens långsiktiga samhällsnytta i Storstad. Maria Börjesson

Kollektivtrafikens långsiktiga samhällsnytta i Storstad. Maria Börjesson Kollektivtrafikens långsiktiga samhällsnytta i Storstad - fallstudie Stockholms tunnelbana Maria Börjesson Bakgrund En del misstror samhällsekonomiska kalkyler: - Tunnelbanan i Stockholm inte skulle ha

Läs mer

Sammanfattning. Kalkylerna är robusta

Sammanfattning. Kalkylerna är robusta Sammanfattning Kalkylerna är robusta Den svenska transportpolitiken bygger på samhällsekonomiska kalkyler eftersom offentliga medel är en begränsad resurs och det är viktigt att de används där de kan göra

Läs mer

SAMHÄLLSEKONOMISK KALKYL FÖR ELVÄGSINVESTERINGAR

SAMHÄLLSEKONOMISK KALKYL FÖR ELVÄGSINVESTERINGAR SAMHÄLLSEKONOMISK KALKYL FÖR ELVÄGSINVESTERINGAR MANUAL TILL EXCELVERKTYG 2018-12-03 SAMHÄLLSEKONOMISK KALKYL FÖR ELVÄGSINVESTERINGAR Manual till Excelverktyg KUND Trafikverket KONSULT WSP Advisory WSP

Läs mer

Nedan redovisas vilka kalkylvärden/parametrar som studerats samt kommentarer till genomförda beräkningar och resultat.

Nedan redovisas vilka kalkylvärden/parametrar som studerats samt kommentarer till genomförda beräkningar och resultat. Banverket/HK 1999-02-16 Lena Wieweg Känslighetsanalyser, järnvägsinvesteringar 1. Beskrivning Med syfte att studera kalkylresultatens känslighet för förändringar av ett antal kalkylvärden/parametrar har

Läs mer

Komplettering: Resenärseffekter av en utbyggnad till Barkarby station från Akalla respektive Hjulsta

Komplettering: Resenärseffekter av en utbyggnad till Barkarby station från Akalla respektive Hjulsta 1(5) Handläggare Beatrice Gustafsson 8-686 397 beatrice.gustafsson@sll.se Komplettering: Resenärseffekter av en utbyggnad till Barkarby station från respektive På uppdrag av regeringens förhandlingspersoner

Läs mer

Tyresö kommun saknar en snabb och gen koppling till en pendeltågstation.

Tyresö kommun saknar en snabb och gen koppling till en pendeltågstation. 2 (7) Syftet med strategin är att: Tydliggöra och fastställa principer för stomtrafik i Stockholms län, utanför de centrala delarna Identifiera lämpliga stråk för ny stomtrafik, särskilt tvärgående sådana

Läs mer

M: Trafikprognoser i ÖP 2030 VÄXJÖ KOMMUN

M: Trafikprognoser i ÖP 2030 VÄXJÖ KOMMUN M: Trafikprognoser i ÖP 2030 VÄXJÖ KOMMUN Oktober 2011 Denna utredning har utförts under dec 2010 till okt 2011 av följande projektorganisation: Konsult Tyréns AB Kungsgatan 6 252 21 HELSINGBORG Tel: 010-452

Läs mer

Kompletterande information om nyttan av väg- och järnvägsinvesteringar

Kompletterande information om nyttan av väg- och järnvägsinvesteringar Mattias Lundberg E-post: mattias.lundberg@sika-institute.se PM 133-220-99 2000-02-29 Näringsdepartementet Att: Ann-Katrin Berglund 103 33 STOCKHOLM Kompletterande information om nyttan av väg- och järnvägsinvesteringar

Läs mer

Hur pendeltågstrafiken fungerar idag och hur SL vill utveckla den i framtiden

Hur pendeltågstrafiken fungerar idag och hur SL vill utveckla den i framtiden Trafikenheten 1(14) Vår referens Helena Sundberg 08 686 1480 helena.sundberg@sl.se Hur pendeltågstrafiken fungerar idag och hur SL vill utveckla den i framtiden Trafikenheten 2(14) Sammanfattning Stockholmsregionen

Läs mer

Väg 44, förbifart Lidköping, delen Lidköping-Källby

Väg 44, förbifart Lidköping, delen Lidköping-Källby Väg 44, förbifart Lidköping, delen Lidköping-Källby Lidköping och Götene kommuner, Västra Götalands län Projektnummer: 101598 PM Trafikanalys 2013-03-15 Titel: Väg 44 förbifart Lidköping, delen Lidköping-Källby,

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Mauricio Ruiz UPPRÄTTAD AV. Johanna Johansson

UPPDRAGSLEDARE. Mauricio Ruiz UPPRÄTTAD AV. Johanna Johansson UPPDRAG Trafikutredning Primus UPPDRAGSNUMMER 3780081000 UPPDRAGSLEDARE Mauricio Ruiz UPPRÄTTAD AV Johanna Johansson DATUM 01 REVIDERAT 09 Trafikutredning Primus Stockholm stad vill möjliggöra för nya

Läs mer

Bussutredning för ny påfartsramp vid Björknäs. Per Francke 101011 / 01. 101007 / Magnus Dahlström Magnus Dahlström

Bussutredning för ny påfartsramp vid Björknäs. Per Francke 101011 / 01. 101007 / Magnus Dahlström Magnus Dahlström Ny påfartsramp vid Björknäs Datum / Version: 2010-10-11 / 01 Sidan 1 av 12 Bussutredning för ny påfartsramp vid Björknäs HANDLÄGGARE: DATUM / VERSION: Per Francke 101011 / 01 GRANSKAD (DATUM / SIGNATUR):

Läs mer

Svar på Trafikförvaltningens trafikförändringsremiss, T20

Svar på Trafikförvaltningens trafikförändringsremiss, T20 1(5) Svar på Trafikförvaltningens trafikförändringsremiss, T20 Ärendet Landstingets trafikförvaltning har påbörjat arbetet med trafikförändringar inför december 2019. Detta arbete innefattar både utökningar

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Joacim Thelin UPPRÄTTAD AV. Joacim Thelin

UPPDRAGSLEDARE. Joacim Thelin UPPRÄTTAD AV. Joacim Thelin UPPDRAG Trafikanalys HÖR UPPDRAGSNUMMER 7001006000 UPPDRAGSLEDARE Joacim Thelin UPPRÄTTAD AV Joacim Thelin DATUM Trafikanalys HÖR Sweco har fått i uppdrag av Sundbybergs stad att utreda två olika alternativ

Läs mer

Aktiviteter & resultat (projektidé nr 2)

Aktiviteter & resultat (projektidé nr 2) Arbetsmetod - 3 steg Aktiviteter & resultat (projektidé nr 2) 1. Sammanställning av SL:s statistik avseende förseningar och trängsel * 2. Bearbetning av statistik genom konstruktion av parametervärden,

Läs mer

Stockholm Stockholm behöver en ny tunnelbanelinje

Stockholm Stockholm behöver en ny tunnelbanelinje Stockholm 2013-02-20 Stockholm behöver en ny tunnelbanelinje www.socialdemokraterna.se/stockholm I korthet: En helt ny lila tunnelbanelinje från syd till nord. Hagsätra Älvsjö Årstafältet Liljeholmen Fridhemsplan

Läs mer

Förstudie för Spårväg syd

Förstudie för Spårväg syd SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING DNR: 1.5.3.-414/11 SID 1 (5) 2011-10-19 Handläggare: Inger Bogne Telefon: 508 15450 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2011-11-10 Förstudie för Spårväg syd Svar på remiss från

Läs mer

Superbuss Malmö. Ekonomisk kalkyl. Sida 1(9) Dokumentnamn: Författare: Datum: 2012-05-11 Ärende 8 bilaga 2 Superbuss Malmö Ekonomisk kalkyl 120120-kn

Superbuss Malmö. Ekonomisk kalkyl. Sida 1(9) Dokumentnamn: Författare: Datum: 2012-05-11 Ärende 8 bilaga 2 Superbuss Malmö Ekonomisk kalkyl 120120-kn Superbuss Malmö Ekonomisk kalkyl Sida 1(9) Innehåll Innehåll... 2 1. Inledning... 3 2. Intäkter... 3 2.1. Jämförelsealternativ Ledbuss... 3 2.2. Utredningsalternativ Superbuss... 4 3. Investeringskostnader...

Läs mer

Trafikverkets modellverktyg

Trafikverkets modellverktyg Trafikverkets modellverktyg Sampers/Samkalk analys av infrastrukturinvesterings effekter för persontrafiken, totalt och fördelat på trafikslag, och en samhällsekonomisk kalkyl över åtgärdens nationella

Läs mer

PM samhällsekonomisk nyttoberäkning av Västlänkens avlastande trängseleffekt

PM samhällsekonomisk nyttoberäkning av Västlänkens avlastande trängseleffekt PM samhällsekonomisk nyttoberäkning av Västlänkens avlastande trängseleffekt TRAFIKVERKET Enkla modeller paket 1 Åtgärdsplaneringen 2013-06-07 Enkla modeller paket 1 Åtgärdsplaneringen PM samhällsekonomisk

Läs mer

Trafikförändring. Linje 541, 543, 546, 550, 560, 567

Trafikförändring. Linje 541, 543, 546, 550, 560, 567 Trafikförändring Linje 541, 543, 546, 550, 560, 567 Bakgrund SL har med entreprenören Nobia inlett ett samarbete i syfte att förbättra kollektivtrafiken inom trafikområde Kallhäll södra, d.v.s. primärt

Läs mer

MED NYA TUNNELBANAN MOT FRAMTIDEN

MED NYA TUNNELBANAN MOT FRAMTIDEN MED NYA TUNNELBANAN MOT FRAMTIDEN För att Stockholmsregionen ska kunna fortsätta växa och utvecklas på ett långsiktigt hållbart sätt behövs mer kapacitet i kollektivtrafiksystemet. STOCKHOLM BLAND DE SNABBAST

Läs mer

Yttrande över Trafikförvaltningens förslag till Trafikförändringar 2017/2018 (T18)

Yttrande över Trafikförvaltningens förslag till Trafikförändringar 2017/2018 (T18) 2017-04-10 1 (6) Förslag till yttrande KFKS 2017/151 Trafikförvaltningen Stockholms läns landsting Trafikavdelningen 105 73 Stockholm Yttrande över Trafikförvaltningens förslag till Trafikförändringar

Läs mer

Spårtaxis ekonomi, ett räkneexempel

Spårtaxis ekonomi, ett räkneexempel Spårtaxis ekonomi, ett räkneexempel När man debatterar för spårtaxi är det vanligaste motargumentet man hör att det blir för dyrt. Detta är helt fel. I stället kan spårtaxisystem vara självfinansierande

Läs mer

Diskussionsunderlag avseende Stockholms läns landstings medverkan i Trafikverkets utredningsarbete kring östlig förbindelse

Diskussionsunderlag avseende Stockholms läns landstings medverkan i Trafikverkets utredningsarbete kring östlig förbindelse 1(7) Diskussionsunderlag avseende Stockholms läns landstings medverkan i Trafikverkets utredningsarbete kring östlig förbindelse Stockholms läns landsting Trafikförvaltningen 105 73 Stockholm Leveransadress:

Läs mer

SVERIGEFÖRHANDLINGEN MISSAR SINA MÅL

SVERIGEFÖRHANDLINGEN MISSAR SINA MÅL SVERIGEFÖRHANDLINGEN MISSAR SINA MÅL En sammanfattning av Nätverket Höghastighetsbanans analys av urvalskriterier och beslutsunderlag för vägvalet genom Småland SAMMANFATTNING Den 1 februari 2016 presenterade

Läs mer

Remiss: Trafikförändringar i SL-trafiken 2017/2018 (T18)

Remiss: Trafikförändringar i SL-trafiken 2017/2018 (T18) 25 april 2017 Dnr 2017/114 Samhällsutveckling Helene Olofsson Mirja Thårlin Kommunstyrelsen Remiss: Trafikförändringar i SL-trafiken 2017/2018 (T18) Inledning Trafikförvaltningen inom Stockholms läns landsting

Läs mer

Trafikanalys TA-plan Fisksätra trafikplats

Trafikanalys TA-plan Fisksätra trafikplats UPPDRAG Analys TA-plan Fisksätra tpl UPPDRAGSNUMMER 7001219000 UPPDRAGSLEDARE Joacim Thelin UPPRÄTTAD AV Joacim Thelin DATUM Trafikanalys TA-plan Fisksätra trafikplats Sweco har fått i uppdrag av Nacka

Läs mer

ÖVERSIKTSPLAN 2010 för Uppsala kommun

ÖVERSIKTSPLAN 2010 för Uppsala kommun Underlagsrapport till ÖVERSIKTSPLAN 2010 för Uppsala kommun SAMHÄLLSEKONOMISK ANALYS av framtida kollektivtrafiksystem i Uppsala TRAFFIC AB RAPPORT 2009:77 VERSION 1.0 01.0 Framtida kollektivtrafiksystem

Läs mer

Analyser av Östlig förbindelse

Analyser av Östlig förbindelse Analyser av Östlig förbindelse Eller några synpunkter på hur Sampers kan förbättras för denna typ av analyser. Sampers användardag 2015-12-14 Christian Nilsson Genomfört arbete Analyser av. Östlig förbindelse.

Läs mer

Effektredovisning för BVMa_018 Malmö Fosieby- Trelleborg, hastighetsanpassning (160 km/tim), mötesstation m.m.

Effektredovisning för BVMa_018 Malmö Fosieby- Trelleborg, hastighetsanpassning (160 km/tim), mötesstation m.m. Datum 2009-06-10 1 Bilaga -- PM Effektredovisning för BVMa_018 Malmö Fosieby- Trelleborg, hastighetsanpassning (160 km/tim), mötesstation m.m. Handläggare: Telefon: e-post: Datum Bilaga Innehåll 1 Effektbeskrivning

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2007:18 1 (5) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2005:33 av Bo Johansson och Rolf Bromme (fp) om inrättande av en busslinje mellan Danderyds sjukhus och Löwenströmska sjukhuset (Närakuten

Läs mer

Delredovisning juli 2014 1(189) Strategisk utveckling Planering. RAPPORT 2014-01-08, rev 2014-07-01

Delredovisning juli 2014 1(189) Strategisk utveckling Planering. RAPPORT 2014-01-08, rev 2014-07-01 1(189) BILAGA 11 - Dokumentation Trafikanalys till Åtgärdsvals- och idéstudie av regional kapacitetsstark kollektivtrafik till Nordostsektorn i Stockholms län Delredovisning juli 2014 Stockholms läns landsting

Läs mer

Trafikförändringar i SL-trafiken 2017/2018

Trafikförändringar i SL-trafiken 2017/2018 Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för samhällsplanering Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-03-20 Handläggare David Eriksson Telefon: 08-508 220 53 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Tunnelbaneprojekten i Stockholmsförhandlingen 2013

Tunnelbaneprojekten i Stockholmsförhandlingen 2013 1 Tunnelbaneprojekten i Stockholmsförhandlingen 2013 2013-06-03 Aktuella projekt i Stockholmsförhandlingen 2013 1. Tunnelbana till Nacka 2. Avgrening från Tunnelbana till Nacka till Grön linje söderut

Läs mer

Marcus Andersson, SL Malin Gibrand, Trivector Traffic. Spårvägs- och stomnätsstrategi för Stockholmsregionens centrala delar

Marcus Andersson, SL Malin Gibrand, Trivector Traffic. Spårvägs- och stomnätsstrategi för Stockholmsregionens centrala delar Marcus Andersson, SL Malin Gibrand, Trivector Traffic Spårvägs- och stomnätsstrategi för Stockholmsregionens centrala delar Upplägg Utmaningar i Stockholmstrafiken Varför en strategi? Strategins grundbultar

Läs mer

Samhällsekonomi - spårvagn Lund C till ESS

Samhällsekonomi - spårvagn Lund C till ESS Författare Datum Version Sida Dokument Samhällsekonomi - spårvagn Lund C till Lund ESS 2014-03-10 1.6 Samhällsekonomi - spårvagn Lund C till ESS En analys av spårvagnstrafik jämfört med en utbyggnad av

Läs mer

Tjänsteskrivelse Yttrande inför trafikförändringar i SLtrafiken

Tjänsteskrivelse Yttrande inför trafikförändringar i SLtrafiken MARLENE SJÖDIN SID 1/6 TRAFIKPLANERARE 0858785141 MARLENE.SJODIN@VALLENTUNA.SE KOMMUNSTYRELSEN Tjänsteskrivelse Yttrande inför trafikförändringar i SLtrafiken 2013/2014 Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Frågor & svar kring linbana i Sollentuna

Frågor & svar kring linbana i Sollentuna Sida 1 av 6 Frågor & svar kring linbana i Sollentuna Frågor kring förutsättningarna för linbana som kollektivtrafik Varför vill Sollentuna satsa på linbana? Sollentuna är en kommun som växer. Inte minst

Läs mer

Åtgärdsvals- och idéstudie av regional kapacitetsstark kollektivtrafik till Nordostsektorn i Stockholms län. Utökad styrgrupp

Åtgärdsvals- och idéstudie av regional kapacitetsstark kollektivtrafik till Nordostsektorn i Stockholms län. Utökad styrgrupp Åtgärdsvals- och idéstudie av regional kapacitetsstark kollektivtrafik till Nordostsektorn i Stockholms län Utökad styrgrupp 2013-09-27 2 Agenda 1. Läget i korthet information från projektet 2. Resultat

Läs mer

Landstingets arbete inför. Sverigeförhandlingen

Landstingets arbete inför. Sverigeförhandlingen 1 Landstingets arbete inför Sverigeförhandlingen 3 december 2015 2 Sverigeförhandlingens uppdrag Höghastighetsjärnvägar Åtgärder i storstäderna 100 000 nya bostäder Järnväg i norr Cykelåtgärder Finansiering

Läs mer

Prognos över resandeutveckling Akalla Barkarby. Tunnelbana Akalla - Barkarby

Prognos över resandeutveckling Akalla Barkarby. Tunnelbana Akalla - Barkarby Prognos över resandeutveckling Akalla Barkarby Tunnelbana Akalla - Barkarby Titel: Prognos över resandeutveckling Akalla Barkarby Utgivningsdatum: 2017-03-20 Projektledare: Anna Nylén Rapportansvarig:

Läs mer

Samhällsekonomi - spårvagn Lund C till ESS

Samhällsekonomi - spårvagn Lund C till ESS Författare Datum Version Sida 2015-02-17 2.0 Dokument Samhällsekonomi - spårvagn Lund C till Lund ESS Samhällsekonomi - spårvagn Lund C till ESS En analys av spårvagnstrafik jämfört med en utbyggnad av

Läs mer

RAPPORT SAMHÄLLSEKONOMISK UTVÄRDERING AV ALTERNATIV FÖR VÄSTRA LÄNKEN UMEÅ

RAPPORT SAMHÄLLSEKONOMISK UTVÄRDERING AV ALTERNATIV FÖR VÄSTRA LÄNKEN UMEÅ ra04s 2011-02-17 RAPPORT SAMHÄLLSEKONOMISK UTVÄRDERING AV ALTERNATIV FÖR VÄSTRA LÄNKEN UMEÅ Trafikverket Region Nord Umeå Västra länken Uppdragsnummer 2391971 Resultat av trafikprognoser och samhällsekonomiska

Läs mer

Bilagan följer i ordning de steg och förutsättningar som bör genomföras för komplettering av kalkyl.

Bilagan följer i ordning de steg och förutsättningar som bör genomföras för komplettering av kalkyl. Bilaga 3 Genomförande av kalkyl i Excelark Denna bilaga utgör stöd vid hantering av det excelark som rekommenderas för genomförande av samhällsekonomisk kalkylering med stöd av mikro eller mesomodeller

Läs mer

Förstudie av tvärförbindelse mellan Roslagsbanan och Arlanda

Förstudie av tvärförbindelse mellan Roslagsbanan och Arlanda 1(6) Strategisk Utveckling Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 Jens.plambeck@sll.se Version Trafiknämnden 2013-12-10, punkt 8 TN 2013-0695 Förstudie av tvärförbindelse mellan Roslagsbanan och Arlanda

Läs mer

Samlad effektbedömning

Samlad effektbedömning Samlad effektbedömning 1(13) Samlad effektbedömning Objekt: BVMa_020 Kust till kustbanan, Datum för upprättande: Upprättad av: Hans Thorselius, danielsondosk ab Kvalitetsgranskad av: Pär Ström Godkänd

Läs mer

Trafikförändringar i SL-trafiken 2018/2019

Trafikförändringar i SL-trafiken 2018/2019 Hägersten-Liljeholmen stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande Sida 1 (4) 2018-03-20 Handläggare Linda Palo Telefon: 0850822033 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2018-04-19 Trafikförändringar i SL-trafiken

Läs mer

2011-08-17 LS 1010-0799

2011-08-17 LS 1010-0799 Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1(3) Ankom Stockholms läns landsting 2011-08-17 LS 1010-0799 2011-08- 1 7 Landstingsstyrelsen LANDSTINGSSTYRELSEN Dnr: 1 1-08- 1 7 * 02 5 Motion 2010:9 av Nanna Wikholm

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i områdena

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i områdena 1(5) Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 Jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2014-04-29, punkt 11 Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i områdena Järfälla och Upplands-Bro Ärendebeskrivning Trafiknämnden

Läs mer

Regional linjetrafik 2018

Regional linjetrafik 2018 Regional linjetrafik 2018 805 miljoner kilometer var det totala utbudet. + 0,9 % utbudskilometer jämfört med 2017. 1,6 miljarder påstigningar skedde i den regionala linjetrafiken. + 3,3 % påstigningar

Läs mer

Yttrande över Trafikförvaltningens förslag till Trafikförändringar 2014/2015.

Yttrande över Trafikförvaltningens förslag till Trafikförändringar 2014/2015. TJÄNSTESKRIVELSE 1 [8] Mottagare Samhällsbyggnadsnämnden Yttrande över Trafikförvaltningens förslag till Trafikförändringar 2014/2015. Förslag till beslut föreslår samhällsbyggnadsnämnden besluta att som

Läs mer

Svar på Trafikförvaltningens trafikförändringsremiss, T20

Svar på Trafikförvaltningens trafikförändringsremiss, T20 1(7) Svar på Trafikförvaltningens trafikförändringsremiss, T20 Ärendet Landstingets trafikförvaltning har påbörjat arbetet med trafikförändringar inför december 2019. Detta arbete innefattar både utökningar

Läs mer

Strategier för genomförande av banarbeten

Strategier för genomförande av banarbeten RAPPORT Strategier för genomförande av banarbeten Spår- och växelbyten Gävle - Åänge Samhällsekonomisk analys 2019-03-06 1 (16) TMALL 0004 Rapport generell v 2.0 Trafikverket Postadress: Adress, Post nr

Läs mer

Samlad effektbedömning

Samlad effektbedömning Samlad effektbedömning 1(8) Samlad effektbedömning OBJEKT: INFARTSPARKERINGAR DATUM FÖR UPPRÄTTANDE 2008-09-03 REV 09 05 07 UPPRÄTTAD AV: ANDERS BJÖRLINGER KARTBILD SAMMANFATTANDE KOMMENTAR Det är nödvändigt

Läs mer

Effektredovisning för BVGv_017 Ramnäs- Brattheden,mötesspår

Effektredovisning för BVGv_017 Ramnäs- Brattheden,mötesspår 2008-12-03 x PM Effektredovisning för BVGv_017 Ramnäs- Brattheden,mötesspår Handläggare: Håkan Berell Telefon: 070-307 04 43 e-post: hakan.berell@wspgroup.se Innehåll 1 Effektbeskrivning av åtgärd...3

Läs mer

Effektredovisning för BVGb_009 Göteborg - Skövde, ökad kapacitet samt Sävenäs, ny infart och utformning (rangerbangårdsombyggnad)

Effektredovisning för BVGb_009 Göteborg - Skövde, ökad kapacitet samt Sävenäs, ny infart och utformning (rangerbangårdsombyggnad) Effektredovisning för BVGb_009 Göteborg - kövde, ökad kapacitet samt ävenäs, ny infart och utformning (rangerbangårdsombyggnad) Handläggare: Maria Zachariadis, ZG Telefon: 031-103405 e-post:: maria.zachariadis@banverket.se

Läs mer

PM: Trafikanalys Skra Bro

PM: Trafikanalys Skra Bro 2016-04-28 Lina Svensson PM: Trafikanalys Skra Bro Med anledning av framtida exploateringar i området vid Skra Bro har en trafikanalys gjorts internt på Trafikkontoret för att säkerställa kapaciteten på

Läs mer

GC-kalk. Trafikverket, 781 89 Borlänge. Besöksadress: Rödavägen 1. Telefon: 0771-921 921 Textelefon: 0243-750 90 www.trafikverket.

GC-kalk. Trafikverket, 781 89 Borlänge. Besöksadress: Rödavägen 1. Telefon: 0771-921 921 Textelefon: 0243-750 90 www.trafikverket. GCkalk Trafikverket, 781 89 Borlänge. Besöksadress: Rödavägen 1. Telefon: 0771 921 921 Textelefon: 0243 750 90 www.trafikverket.se Version 1,3 Kalkylläge Cykel Tätort Indata nät NULÄGE (JA) Sträcka Rutt

Läs mer

Samhällsekonomisk analys och underhåll förklarat på ett enklare sätt

Samhällsekonomisk analys och underhåll förklarat på ett enklare sätt Samhällsekonomisk analys och underhåll förklarat på ett enklare sätt I den här broschyren får du en inblick i hur Trafikverket arbetar med samhällsekonomiska analyser på underhållsområdet och hur vi arbetar

Läs mer

Samlad effektbedömning

Samlad effektbedömning Samlad effektbedömning 1(14) Samlad effektbedömning OBJEKT: SPÅRVÄG OST DATUM FÖR UPPRÄTTANDE: 2008-08-28 REV 09 02 24 REV 09 04 07 REV 09 05 05 UPPRÄTTAD AV: MARIA HÅKANSSON, SL PLANERING Spårväg Ost.

Läs mer

är öppen för på- och avstigning.

är öppen för på- och avstigning. Detaljplaneprogram Linbanans stationer Programförslaget innehåller fyra linbanestationer mellan Häggvik station och Väsjön. Möjlighet finns att förlänga sträckan med ytterligare en station i Södersätra.

Läs mer

Handkalkyl: Handledning och Manual Version 2,1. Objekt: Handkalkyl 2.1. Datum: 2010-02-16

Handkalkyl: Handledning och Manual Version 2,1. Objekt: Handkalkyl 2.1. Datum: 2010-02-16 Handkalkyl: Handledning och Manual Version 2,1 Objekt: Handkalkyl 2.1 Innehål: Handledning och Manual Datum: 2010-02-16 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Handkalkylering: samhällsekonomiska

Läs mer

Tunnelbana till Karolinska

Tunnelbana till Karolinska 2007_3 Tunnelbana till 1(55) Tunnelbana till Karolinska Idéstudie PLAN-rapport 2007:3 2007_3 Tunnelbana till 2(55) Vi erbjuder alla i Stockholms län en väl utbyggd, attraktiv och lättillgänglig kollektivtrafik

Läs mer

PM Samhällsekonomiska kalkyler

PM Samhällsekonomiska kalkyler Projektdokumentation PM Samhällsekonomiska kalkyler Spårvägstrafik Lund C - Lund ESS Datum: 2014-03-04 Rev datum: 2014-05-07/ Dokumentbeteckning: Beräkningar_Lund.xlsx SPIS Titel: PM Samhällsekonomiska

Läs mer

2006-12-04. Ostlänken. Beräkning av samhällsekonomiska effekter

2006-12-04. Ostlänken. Beräkning av samhällsekonomiska effekter 2006-12-04 Ostlänken Beräkning av samhällsekonomiska effekter Förord Ostlänken avser ett nytt dubbelspår på Södra stambanan från Järna till Linköping via Nyköping/Skavsta och Norrköping. Banverket genomförde

Läs mer

^^^^^^^2^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^ Bilaga 2. Förstudie Tvärbana Norr KIstaq renen. Storstockholms Lokaltrafik

^^^^^^^2^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^ Bilaga 2. Förstudie Tvärbana Norr KIstaq renen. Storstockholms Lokaltrafik Bilaga 2 Förstudie Tvärbana Norr KIstaq renen I den här förstudien har möjliga sträckningar för Kistagrenen av Tvärbana Norr studerats. Kistagrenen börjar vid förgrenings punkten med Solnagrenen i Ulvsunda.

Läs mer

Yttrande över remiss - Trafikutredning avseende pendeloch regionaltåg, Trafikförvaltningen, Stockholms Läns Landsting

Yttrande över remiss - Trafikutredning avseende pendeloch regionaltåg, Trafikförvaltningen, Stockholms Läns Landsting Tjänsteutlåtande Trafikplanerare 2015-08-11 Harry Bertilsson 08-59097653 Dnr: harry.bertilsson@upplandsvasby.se KS/2015:274 Trafikförvaltningen, Stockholms läns landsting Yttrande över remiss - Trafikutredning

Läs mer

Effektberäkningar föreslagna trafikförändringar augusti T16 Haninge kommun

Effektberäkningar föreslagna trafikförändringar augusti T16 Haninge kommun Effektberäkningar föreslagna trafikförändringar augusti T16 Haninge kommun Metodbeskrivning... 2 Linje 806 Gullmarsplan - Söderby... 3 Linje 807 Gullmarsplan - Svartbäcken... 3 Linje 809 Gullmarsplan -

Läs mer

Västlänken en tågtunnel under Göteborg

Västlänken en tågtunnel under Göteborg BRVT 2006:03:15 2006-02-09 Järnvägsutredning inklusive miljökonsekvensbeskrivning (MKB) Västlänken en tågtunnel under Göteborg Västlänken 03 Byggskedet 13 Mark, vatten och resursanvändning 04 Gestaltning

Läs mer

GÄVLE KOMMUN TRAFIKANALYS HILLE GÄVLE

GÄVLE KOMMUN TRAFIKANALYS HILLE GÄVLE GÄVLE KOMMUN TRAFIKANALYS HILLE GÄVLE 2018-05-18 TRAFIKANALYS HILLE Gävle Gävle kommun KONSULT WSP Analys & Strategi 121 88 Stockholm-Globen Besök: Arenavägen 7 Tel: +46 10 7225000 WSP Sverige AB Org nr:

Läs mer

LINJE FYRA, MER KOLLEKTIVTRAFIK FÖR ETT VÄXANDE STOCKHOLM. Rapport. 2014-12-22 Upprättad av: WSP Analys och Strategi

LINJE FYRA, MER KOLLEKTIVTRAFIK FÖR ETT VÄXANDE STOCKHOLM. Rapport. 2014-12-22 Upprättad av: WSP Analys och Strategi LINJE FYRA, MER KOLLEKTIVTRAFIK FÖR ETT VÄXANDE STOCKHOLM Rapport 2014-12-22 Upprättad av: WSP Analys och Strategi KUND BILSWEDEN och Sveriges Bussföretag KONSULT WSP Sverige AB 121 88 Stockholm-Globen

Läs mer

Yttrande över trafikförändringsremiss T20

Yttrande över trafikförändringsremiss T20 1 (3) Södertälje kommun Datum 2019-03-07 Diarienummer TN 2018-1821 Region Stockholm Trafikförvaltningen 105 73 STOCKHOLM Ärende Remiss: Inför trafikförändringar i SL-trafiken och Waxholmsbolagets trafik

Läs mer

Effektredovisning för BVMa_020 Kust till kustbanan, Växjö bangårdsombyggnad

Effektredovisning för BVMa_020 Kust till kustbanan, Växjö bangårdsombyggnad PM Effektredovisning för BVMa_020 Kust till kustbanan, Växjö bangårdsombyggnad Handläggare: Hans Thorselius, DANIELSONDOSK AB Telefon: 0733-96 52 90 e-post:hans.thorselius@danielsondosk.se Innehåll 1 Effektbeskrivning

Läs mer

Förslag till yttrande över motion 2014:6 av Anna Sehlin m.fl. (V) om förlängning av tunnelbana från Hjulsta till Barkarby

Förslag till yttrande över motion 2014:6 av Anna Sehlin m.fl. (V) om förlängning av tunnelbana från Hjulsta till Barkarby 1(3) Handläggare Jens Plambeck +4686861651 Jens.plambeck@sll.se 2015-01-22 Trafiknämnden 2015-02-03, punkt 11 TN 2014-0321 Förslag till yttrande över motion 2014:6 av Anna Sehlin m.fl. (V) om förlängning

Läs mer

Flerregional systemanalys för Ostlänken. Mars 2009

Flerregional systemanalys för Ostlänken. Mars 2009 Flerregional systemanalys för Ostlänken Mars 2009 1 Nyköping- Östgötalänken AB, ägare och adjungerade 2008 Ägare Kommunerna Mjölby, Linköping, Norrköping, Nyköping, Oxelösund, Trosa, Botkyrka + Regionförbundet

Läs mer

Trafikanalys: Utbyggnad av bostäder i Frösö Park och Söder om Vallsundsbron.

Trafikanalys: Utbyggnad av bostäder i Frösö Park och Söder om Vallsundsbron. 14 PM UPPDRAG Trafikanalys Östersund UPPDRAGSNUMMER 12601307 UPPDRAGSLEDARE Sara Johansson UPPRÄTTAD AV Sara Johansson DATUM 2018-03-25 VERSION 1.7 Trafikanalys: Utbyggnad av bostäder i Frösö Park och

Läs mer

Sektorn för samhällsbyggnad Trafikverksamheten

Sektorn för samhällsbyggnad Trafikverksamheten Sektorn för samhällsbyggnad Trafikverksamheten Kollektivtrafik i Södra Landvetter En studie av alternativa spårburna system PUBLIKATION 2009:04 Dokumentinformation Titel: Trivector Serie nr: Kollektivtrafik

Läs mer

Trafikförändringar i SL-trafiken och Waxholmsbolagets trafik 2019/2020 (T20). Svar på remiss från kommunstyrelsen

Trafikförändringar i SL-trafiken och Waxholmsbolagets trafik 2019/2020 (T20). Svar på remiss från kommunstyrelsen Dnr Sida 1 (5) 2019-03-18 Handläggare Johanna Eriksson 08-508 26 236 Till Trafiknämnden 2019-04-25 Trafikförändringar i SL-trafiken och Waxholmsbolagets trafik 2019/2020 (T20). Svar på remiss från kommunstyrelsen

Läs mer

1 Bakgrund 1. 2 Nuläge Trafikflöde och hastighet Kollektivtrafik 2. 3 Nyetablering 2

1 Bakgrund 1. 2 Nuläge Trafikflöde och hastighet Kollektivtrafik 2. 3 Nyetablering 2 Innehållsförteckning 1 Bakgrund 1 2 Nuläge 1 2.1 Trafikflöde och hastighet 1 2.2 Kollektivtrafik 2 3 Nyetablering 2 3.1.1 Sikt 3 3.1.2 Avfartsramp E20 Väg 509 5 3.1.3 Tillgänglighet och trafiksäkerhet

Läs mer

TMALL 0141 Presentation v 1.0

TMALL 0141 Presentation v 1.0 TMALL 0141 Presentation v 1.0 Innehåll 1. Metod och modell för konsistent trafikutbud = tågtrafikindata till efterfrågemodeller (Sampers, Samgods) 2. Fördelning av resande mellan tåglinjer; höghastighetsanalysen

Läs mer

SÖDRA BOHUSBANAN UDDEVALLA STENUNGSUND STORA HÖGA KODE GÖTEBORG LJUNGSKILE SVENSHÖGEN YTTERBY UDDEVALLA GÖTEBORG PÅ 40 MINUTER

SÖDRA BOHUSBANAN UDDEVALLA STENUNGSUND STORA HÖGA KODE GÖTEBORG LJUNGSKILE SVENSHÖGEN YTTERBY UDDEVALLA GÖTEBORG PÅ 40 MINUTER SÖDRA BOHUSBANAN UDDEVALLA GÖTEBORG PÅ 40 MINUTER UDDEVALLA STENUNGSUND STORA HÖGA KODE LJUNGSKILE SVENSHÖGEN YTTERBY GÖTEBORG Vi gör Västsverige starkare Bygg ut Södra Bohusbanan stärk hela regionen Potentialen

Läs mer

Effektredovisning för BVSt_020 Laxå bangårdsombyggnad

Effektredovisning för BVSt_020 Laxå bangårdsombyggnad 2008-11-24 Till amlad effektbedömning PM Effektredovisning för BVt_020 Laxå bangårdsombyggnad Handläggare: Joakim Johansson, WP A& Telefon: 08-688 77 46 e-post: joakim.p.johansson@wspgroup.se Innehåll

Läs mer

Samhällsekonomisk analys av järnvägsinvesteringar förklarat på ett enklare sätt

Samhällsekonomisk analys av järnvägsinvesteringar förklarat på ett enklare sätt Samhällsekonomisk analys av järnvägsinvesteringar förklarat på ett enklare sätt I den här broschyren får du en inblick i hur Trafikverket gör samhällsekonomiska analyser av järnvägsinvesteringar. Inledningsvis

Läs mer

Flikar för indata, delresultat, samhällsekonomisk kalkyl samt anläggande av busskörfält.

Flikar för indata, delresultat, samhällsekonomisk kalkyl samt anläggande av busskörfält. 2019-02-20 Manual SAMBU 1.0 Nuvarande text avser SAMBU kalkylversion 1.0 1. Inledning Syftet med manualen är att underlätta genomförandet av översiktliga nytto-kostnadsanalyser av implementation av kollektivtrafikkörfält

Läs mer

Trafikutredning avseende pendeltåg och regionaltåg. Etapp 1: trafikupplägg år 2017/2018

Trafikutredning avseende pendeltåg och regionaltåg. Etapp 1: trafikupplägg år 2017/2018 Stadsledningskontoret Exploateringskontoret Trafikkontoret Stadsbyggnadskontoret Handläggare Stadsledningskontoret Anton Västberg Telefon: 08-508 293 05 Till Kommunstyrelsen Gemensamt tjänsteutlåtande

Läs mer

SCENARIO VÄLSVIKEN. Karlstad trafikmodell

SCENARIO VÄLSVIKEN. Karlstad trafikmodell SCENARIO VÄLSVIKEN Karlstad trafikmodell 2017-05-16 SCENARIO VÄLSVIKEN Karlstad trafikmodell KUND Karlstads Kommun KONSULT WSP Analys & Strategi 121 88 Stockholm-Globen Besök: Arenavägen 7 Tel: +46 10

Läs mer

ANSÖKAN OM INVESTERINGSMEDEL FÖR KLIMATÅTGÄRDER 2017

ANSÖKAN OM INVESTERINGSMEDEL FÖR KLIMATÅTGÄRDER 2017 Bilaga 8 Sida 1 (5) ANSÖKAN OM INVESTERINGSMEDEL FÖR KLIMATÅTGÄRDER 2017 Nämnderna ska i sin ansökan redovisa projektets utformning genom att redogöra för följande punkter. Namn på projektet/åtgärden:

Läs mer