PROTOKOLL 1 (59)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PROTOKOLL 1 (59)"

Transkript

1 PROTOKOLL 1 (59) Kommunfullmäktige Plats och tid Forumsalen, Campus Skellefteå, klockan , Beslutande Se sidan 2 Övriga deltagande Lotta Fahlgren Lidman, sekreterare Justerare Harriet Classon och Agneta Hansson Paragrafer Ersättare Eva Fransson och Joakim Wallström Underskrifter.. Ann-Christin Westerlund, ordförande Lotta Fahlgren Lidman, sekreterare.. Harriet Classon, justerare.. Agneta Hansson, justerare BEVIS OM ANSLAG Justering av kommunfullmäktiges protokoll har tillkännagivits på kommunens anslagstavla Sammanträdesdatum Anslaget har satts upp Anslaget tas ner efter Förvaringsplats för protokollet Kommunledningskontoret/sekretariatet Underskrift. Åsa Lundmark

2 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 2 Beslutande Samtliga ordinarie ledamöter med undantag av: Förhindrad ledamot Stefan Bergman (S) Ulla Bråndal (FP) Birgitta Burström (FP) Lars Carlsson (V) Marlene Degerman (S) Åsa Etelämäki (S) Asmir Hajdarpasic (S) Ida Lindh (FP) Börje Lindström (S) Carl-Göran Lundmark (S) Karin Långström (S) Andreas Löwenhöök (M) Roger Marklund (S) Carina Sundbom (C) Lilian Westerlund Parbring (S) Glenn Wikman (FP) Bert Öhlund (S) Inkallad ersättare Gunnel Sandström (S) Inger Sundbom (FP) Inger Andersson-Öberg (FP) Ylva Hedquist-Hedlund (V) Robert Ingberg (S), närv och tjg fr o m kl 11.35, 159 Gun-Marie Johansson (S) Daniel Enwall (S), närv och tjg fr o m kl 13.30, 160 Saknar ersättare Tomas Teglund (S) Saknar ersättare Iris Nilsson (S) Gunnar Fransson (M) Britt-Marie Nyhlén (S) Mari L Hedström (C) Gunilla Lundström (S) Duncan Mckie (FP) Ulf Anderson (S)

3 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Dnr KS Extra ärende Ordföranden anmäler följande extra ärende att behandlas efter ärende 32. Avsägelse från Fredrik Åberg (C) av uppdraget som ersättare i valnämnden och eventuellt fyllnadsval. Det extra ärendet får behandlas.

4 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Dnr KS Fråga av Valter Stenberg (S) om vatten-, avlopp- och soptaxan är högre i Skellefteå än i Robertsfors kommun Kommunfullmäktigeledamoten Valter Stenberg (S) har till tekniska nämndens ordförande ställt följande fråga: I slutet på april fick jag ett brev från Villaägarnas riksförbund. De ville att jag skulle bli medlem och motivet för detta var att de arbetar för kostnaderna för villaägarna ska minska. I brevet skriver de också att kostnaderna i Skellefteå är betydligt högre än vår grannkommun Robertsfors. De skriver att jag som villaägare betalar kronor mer än den som bor i ett likvärdigt hus i Robertsfors. Detta beror enligt Villaägarnas riksförbund på politiska beslut som t.ex. taxor på vatten/avlopp och sophantering och inte på att huspriserna varierar. Min fråga är: Stämmer uppgifterna från Villaägarnas riksförbund? Och om inte hur kommer det sig? Med kommunfullmäktiges medgivande besvarar tekniska nämndens ordförande Ola Burström (S) frågan. Sedan Valter Stenberg (S) yttrat sig förklaras behandlingen av ärendet avslutad.

5 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Dnr KS Fråga av Lars Åhman (FP) om bättre information i Skellefteå busstations väderskydd Kommunfullmäktigeledamoten Lars Åhman (FP) har till tekniska nämndens ordförande ställt följande fråga: I samband med sommarfullmäktige 2012 samt 2013 har jag lyft frågan om det delvis sjaskiga intryck som väderskydden på busstationen ger. Som jag också tidigare har argumenterat så är Skellefteå busstation ett av de första intryck som många besökande till Skellefteå får av centralorten. Det första intrycket är något som sätter djupa spår. Dessutom bidrar en mer positiv atmosfär på stationen något till att vi blir fler som väljer buss som transportmedel. Redan ifjol sommar befriades väderskydden från de urblekta kartorna. Det var bra. Men ytorna står nu som då tomma med lockelser för diverse fria annonsörer och antidemokratiska krafter att sprida sina respektive budskap. Folkpartiet har här i fullmäktige talat för och i skrivelser föreslagit fräsch och snygg information i väderskydden, information som ger en positiv bild av Skellefteå. 37 månader efter det att frågan väckts i fullmäktige återstår en hel del att göra för att busstationen ska kännas välkomnande för både lokala bussresenärer och mer långväga besökande. Med anledning av detta vill jag åter fråga När kommer Skellefteås busstation att få snygg och fräsch information på väderskydden? Med kommunfullmäktiges medgivande besvarar tekniska nämndens ordförande Ola Burström (S) frågan. Sedan Lars Åhman (FP) yttrat sig förklaras behandlingen av ärendet avslutad.

6 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Dnr KS Fråga av Lars Åhman (FP) om vad som händer med trafiksäkerheten på Sörböle Kommunfullmäktigeledamoten Lars Åhman (FP) har till tekniska nämndens ordförande ställt följande fråga: Stilleståndsdagen 11 november i fjol hade förskole- och skolråden på Sörböle inbjudit till en diskussionskväll med tjänstemän och politiker från kommunala förvaltningar för att komma fram med förslag på att säkra trafiksituationen för barn och elever vid förskolor och skolor i området. Mötet var konstruktivt upplagt och en rad förslag på förbättringar lyftes. Bland annat lyftes: - Parkeringsförbud på gatorna kring Sörböleskolorna (främst Östergatan och Klostergatan) vardagar under skoltid. - Markera gång- och cykelvägen förbi skolorna och förskolan tydligare under vintern så att den inte ses som en del av gatan. - Anlägga en promenad- och cykelstig alldeles väster om Sörböleskolan 6-9. Som kontaktpolitiker i området får jag en lång rad frågor kring vad som händer med förslagen. En återkoppling efterlyses. Jag vet att min kollega Jens Wennberg också lyft frågan i tekniska nämnden, men det är här i kommunfullmäktige som debatten blir offentlig och svaret når ut till de intresserade i området. Med anledning av detta vill jag fråga 1. Vad har gjorts för att förbättra trafiksäkerheten på Sörböle utifrån de förslag som väcktes på mötet den 11 november 2013? 2. Om frågan legat vilande, hur ser tidsschemat framöver ut? Med kommunfullmäktiges medgivande besvarar tekniska nämndens ordförande Ola Burström (S) frågan. Sedan Lars Åhman (FP) yttrat sig förklaras behandlingen av ärendet avslutad.

7 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Dnr KS Interpellation av Ylva Hedquist-Hedlund (V) om att inrätta en mobil miljöstation (12/14) Kommunfullmäktigeledamoten Ylva Hedquist-Hedlund (V) har till tekniska nämndens ordförande ställt följande interpellation: Norsjö och Vindeln har råd. Då har också en av Sveriges rikaste kommuner råd. Det handlar om en mobil miljöstation. En skrivelse har skickats in till tekniska kontoret från byarna Kalvträsk, Åsträsk, Villvattnet och Storbrännan, byar där invånarna har upp till fem mil för att nå en miljöstation. Jag är väl medveten om att denna fråga behandlats tidigare i en motion och att svaret blev att avvakta med utredning till dess kretsloppspropositionen är beslutad. Jag vill nu ta upp frågan på nytt. Landsbygdens frågor är viktiga. Detta är en fråga som engagerar bybor i de perifera kommunområdena, kommuninnevånare som värnar sin miljö och som vill ta ett ansvar att hela kommunen ska kunna utvecklas. Vad är det som hindrar att en mobil miljöstation inrättas i väntan på kretsloppspropositionen? Tekniska nämndens ordförande Ola Burström (S) lämnar följande svar: Interpellanten frågar, vad är det som hindrar att en mobil miljöstation inrättas i avvaktan på kretsloppspropositionen? Begreppet miljöstation användes tidigare för de låsta containrar som fanns för hushållens farliga avfall. Dessa placerades vanligtvis på någon bensinstation och personalen ansvarade för nycklarna. I dag pratar vi om återvinningscentraler (ÅVC) och återvinningsstationer (ÅVS). Kommunen ansvarar för återvinningscentralerna och producenterna ansvarar för återvinningsstationerna. Jag har tolkat interpellationen så att det är en mobil återvinningsstation som avses. En återvinningsstation är till för att hushållen ska få lämna sina förpackningar och det är producenternas ansvar att se till att det finns insamlingssystem. Farligt avfall får inte lämnas vid återvinningsstationerna utan detta ska lämnas vid kommunens återvinningscentraler.

8 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 8 Vid införandet av lagen om producentansvar skrevs det in att kommunerna inte tilläts att belasta renhållningstaxan med kostnader för insamling av producentansvarsmaterial. Jag är medveten om att det finns någon enstaka kommun som bryter mot detta, men jag tycker inte det är rimligt att bryta mot lagen och låta medborgarna betala för detta ytterligare en gång när man redan betalt till producenterna när man köpte varan. I den därpå följande debatten deltar Ylva Hedquist-Hedlund (V), Ola Burström (S), Daniel Öhgren (C), Marika Wallgren (KD), Hans Brettschneider (MP), Harriet Classon (S), Inger Andersson-Öberg (FP), Lorents Burman (S) och Hans-Eric Wallin (V). Behandlingen av ärendet förklaras därefter avslutad.

9 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Dnr KS Interpellation av Börje Lindström (S) om utredning av nedläggningen av SOS larmcentral i Skellefteå (15/14) Kommunfullmäktigeledamoten Börje Lindström (S) har till tekniska nämndens ordförande ställt följande interpellation: SOS larmcentral stängdes i Skellefteå formellt den 31 maj 2013, i praktiken stängdes den ner cirka 2 månader tidigare på grund av personalbrist. Larm till SOS efter nedläggningen hanteras i första hand när det gäller räddningstjänst i Luleå. Ambulans larmas från Östersund i första hand. Med anledning av denna förändring ställer jag följande frågor: Är en utredning gjord nu när ett år har gått efter nedläggningen på: 1. Har larmtider förändrats? 2. Har insatstid förändrats? 3. Hur upplever personalen inom räddningstjänst och ambulans förändringen? Om inte en utredning är gjord, när planeras den för att få en överblick över konsekvenserna efter nedläggningen? Interpellationen bordläggs.

10 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Dnr KS Interpellation av Carina Sundbom (C) om cykelplan 2011 (16/14) Kommunfullmäktigeledamoten Carina Sundbom (C) har till tekniska nämndens ordförande ställt följande interpellation: Skellefteå kommun har en cykelplan från 2011 som ska fungera som ett planeringsunderlag för trafikplanering, projektering med mera. Cykelplanen ska bidra till att uppfylla kommunala mål, såsom miljömål, renare stadsluft och folkhälsopolitiska mål. Planen har även stor betydelse i ett jämställdhetsperspektiv. Men det är viktigt att det inte stannar vid en plan. Eftersom vi i Centerpartiet vill det ska vara enkelt och säkert att cykla i vår kommun vill vi ha säkra trafiklösningar för de som cyklar och går. Därför är det oerhört viktigt att det blir byggt bra cykelinfrastruktur i enlighet med cykelplanen. Hur ser det då ut med det som planerades i cykelplanen? Har det som var planerat fram till 2013 genomförts? - För år 2014 finns följande åtgärder inplanerade för vägar där kommunen är väghållare: - Cykelbana längs Klockarbergsvägen, Erikslid-Sjungande Dalen - Korsning Torsgatan/Morö Backevägen - Korsning Skelleftehamnsvägen vid Ursviksskolan - Cykelbana längs Hamngatan i Kåge, Bleckslagargatan-Mörviksvägen. Med anledning av detta frågar jag kommunfullmäktige: - Har det som var planerat fram till 2013 genomförts? Om inte när kommer de att genomföras? - Kommer åtgärderna planerade för 2014 att genomföras under året? Om inte när kommer de att genomföras? Interpellationen bordläggs.

11 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Dnr KS Interpellation av Carina Sundbom (C) om samråd vid vindkraftsetableringar (17/14) Kommunfullmäktigeledamoten Carina Sundbom (C) har till kommunstyrelsens ordförande ställt följande interpellation: Skellefteå kommun jobbar med att ta fram ett tematiskt tillägg avseende vindkraft till kommunens översiktsplan. Den har presenterats i en preliminär version, daterad Del 3: Miljökonsekvensbeskrivning beskriver (på sidan 19) betydelsen av att närboende ges ett reellt inflytande när det gäller etablering av vindkraft. Det tematiska tillägget ger kommunens medborgare möjlighet att i ett väldigt tidigt skede ge sina synpunkter på översiktsplanen. Del 1: Förutsättningar skriver (på sidan 28) att en generellt angiven avståndsgräns mellan vindkraftverk och bostäder är endast en riktlinje för bedömningen. De faktiska förhållandena är i varje enskilt fall avgörande. I planen används 1000 meters avstånd till bostäder. Dock måste avståndet prövas i varje enskilt fall och kan vid behov utökas eller minskas. Det är bra att medborgarna tidigt blir varse om vilka områden som kan bli aktuella för vindkraft, det är dock först när en exploatör börjar planera en vindkraftpark som konsekvenserna blir tydliga. Det är viktigt att de närboende (och andra intressenter) i ett tidigt skede bjuds in till en nära dialog som ger ett reellt inflytande. Med anledning av detta frågar jag kommunfullmäktige: Hur säkerställs att närboende (och andra intressenter) i ett tidigt skede bjuds in i dialog så att de kan påverka vindkraftsetableringar i deras närhet? Interpellationen bordläggs.

12 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Dnr KS Motion av Carina Sundbom (C) om fler målgrupper som testresenär med buss (3/14) Sammanfattning Kommunfullmäktigeledamoten Carina Sundbom (C) föreslår i en motion att tekniska nämnden får i uppdrag att utreda om det finns möjlighet att utöka testresenärer till fler målgrupper. Centerpartiet vill ha en bättre miljö för skellefteborna, bland annat renare luft. Ett sätt att få bättre luftkvalitet är att få fler människor att lämna bilen hemma och åka buss dit man ska. Skellefteå kommuns Framtidsvägen jobbar med att få fler människor att ta bussen, till exempel genom testresenär. Som testresenär har de som arbetspendlar fått möjlighet att få ett busskort och åka gratis buss till och från jobbet under en månad, om vissa kriterier uppfyllts. Denna verksamhet kan utvidgas till att gälla fler målgrupper. Genom Framtidsvägens testresenär vill man introducera bussen för bilister. Syftet är att få fler att provåka med buss och att få fler att börja pendla med buss. Detta bidrar till säkrare trafikmiljö, succesivt minskade koldioxidutsläpp och fler lär sig om eget engagemang för miljöpåverkan. Testresenärerna får även lämna synpunkter på resandet och utifrån dessa får man möjlighet att förbättra bustrafiken. Det finns andra målgrupper i Skellefteå som skulle kunna delta som testresenärer och lära sig åka buss, till exempel pensionärer och andra daglediga kvinnor och män. Föräldralediga pappor kan också vara en målgrupp att nå. Naturligtvis behövs andra kriterier än för de som arbetspendlar, men det skulle få många fler att fundera på att lära sig åka buss. En månad som testresenär väcker intresse att ta bussen istället för bilen för alla som fått testa detta. För varje medborgare som tar bussen istället för bilen spar vi på vår miljö och minskar luftproblemen i stan. Tekniska nämnden anför att en utvärdering av de sex testresenärsperioder som hittills har genomförts mellan har påbörjats och ska vara klar i höst. Med det som underlag kommer beslut att tas tillsammans med Skelleftebuss för att se hur aktiviteten Testresenär kan vidareutvecklas. Motionen bifalls. Inlägg Daniel Öhgren (C) yttrar sig.

13 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 13 Beslutsunderlag Kommunstyrelsens protokoll , 234 Tekniska nämndens protokoll , 109 Tekniska kontorets tjänsteskrivelse Motion (3/14) Beslutet sänds till: Motionären Tekniska nämnden

14 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Dnr KS Motion av Maria Wiksten (KD), Lennart Hägglund (KD) och Marika Vallgren (KD) om konceptet Alkoholfri klass inom högstadieskolan (6/13) Sammanfattning Kommunfullmäktigeledamöterna Lennart Hägglund (KD), Marika Wallgren (KD) och Maria Wiksten (KD) föreslår i en motion att kommunen i samarbete med landstinget utvecklar och erbjuder konceptet Alkoholfri klass i högstadiet. Alkoholfri klass är ett koncept som handlar om att skolklasser utmanar varandra i att ta avstånd från alkohol genom att skriva på ett gemensamt kontrakt om avhållsamhet. Barn- och grundskolenämnden anför att i grundskolan pågår ett arbete Tobaksfri Duo som bygger på samma koncept som motionen beskriver. Tobak är den drog som är lättillgänglig för högstadieungdomar och kan vara en inkörsport till alkohol. Resultatet av drogvaneundersökningen visar att alkoholanvändning hos ungdomar i högstadiet är låg, däremot sker en markant ökning hos elever i åk 2 på gymnasiet. Med detta som grund ser nämnden att konceptet Alkoholfri klass bör i första hand riktas till gymnasiet och dess åldersgrupp. Barn- och grundskolenämnden har, efter dialog med FRIS, konstaterat att eftersom alkoholanvändandet är relativt lågt i grundskolan, samt att det förebyggande arbetet håller väldigt hög klass i en nationell jämförelse, så skulle effekten av en alkoholfri klass inte på något sätt förbättra alkoholfriheten. Motionen avslås. Reservation Samtliga ledamöter tillhörande Kristdemokraternas fullmäktigegrupp reserverar sig mot beslutet. Inlägg Lennart Hägglund (KD), Maria Marklund (S), Marika Wallgren (KD), Hans Brettschneider (MP), Jeanette Velander (V), Stina Engström (FP), Daniel Ådin (S), Ann Åström (S), Ylva Hedqvist-Hedlund (V), Bertil Almgren (S), Inger Andersson-Öberg (FP) och Daniel Öhgren (C) yttrar sig.

15 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 15 Yrkande 1 Kommunstyrelsen föreslår att motionen avslås. Lennart Hägglund (KD) yrkar bifall till motionen. Beslutsgång 1 Ordförande ställer kommunstyrelsens förslag och Lennart Hägglunds yrkande var för sig under proposition och finner att kommunfullmäktige bifallit kommunstyrelsens förslag. Votering begärs och verkställs över följande godkända voteringsproposition: Den som stöder kommunstyrelsens förslag röstar ja. Den som stöder Lennart Hägglunds yrkande röstar nej. Omröstningsresultat 1 Vid uppropet avges 56 ja-röster och 4 nej-röster. 1 ledamot avstår från att rösta och 4 ledamöter är frånvarande. Hur var och en röstat framgår av bilagda voteringslista. Yrkande 2 Kommunstyrelsen föreslår att barn- och grundskolenämnden får i uppdrag att belöna de klasser som ha bästa alkoholfria resultatet på ANDTundersökningen. Maria Marklund (S) yrkar att barn- och grundskolenämnden själva fattar beslut kring belöning och att beslutsförslaget därför stryks. Beslutsgång 2 Ordförande ställer kommunstyrelsens förslag och Maria Marklunds yrkande var för sig under proposition och finner att kommunfullmäktige bifallit Maria Marklunds förslag. Beslutsunderlag Kommunstyrelsens protokoll , 214 Barn- och grundskolenämndens protokoll , 73 Skol- och kulturkontorets tjänsteskrivelse Resultat av drogvaneundersökningen 2013 Kommunfullmäktiges protokoll , 155 Kommunstyrelsens protokoll , 281 Barn- och grundskolenämndens protokoll , 116 Skol- och kulturkontorets tjänsteskrivelse Motion (6/13) Beslutet sänds till: Motionärerna Barn- och grundskolenämnden

16 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Dnr KS Motion av Ida Lindh (FP), Stina Engström (FP) och Birgitta Burström (FP) om handlingsplan och utbildningsinsatser för att minska våld mot äldre (19/13) Sammanfattning Kommunfullmäktigeledamöterna Birgitta Burström (FP), Stina Engström (FP) och Ida Lindh (FP) föreslår i en motion att kommunen tar fram en handlingsplan för hur personal i Skellefteå kommun ska agera vid misstanke om förekomst av våld bland äldre. Utbildning ska också ske till personal som arbetar med äldre. Information till allmänheten ska också ske. Nationellt centrum för kvinnofrids rapport Våld i nära relationer bland äldre visar att gruppen äldre över 80 år löper två till tre gånger så hög risk att utsättas för våld eftersom risken för exempelvis demens och annan kognitiv begränsning ökar med hög ålder. Den beroendeställning, mot en partner eller en annan person, som hög ålder eller svag hälsa ofta kan innebära försvårar även ett uppbrott från en relation präglad av våld. Socialnämnden anför att socialkontoret har en befintlig handlingsplan för våld mot kvinnor och barn där även våld mot män och hjälp för dessa tas upp. Under förra året omarbetades denna för att även innefatta äldre och arbetet startades för att handlingsplanen även ska gälla personer med funktionsnedsättningar. Målet är att handlingsplanen ska revideras och vara övergripande för socialkontorets samtliga avdelningar. I samband med detta har arbetet med att ta fram utbildningsmaterial påbörjats. Motionen avslås med hänvisning till att ett handlingsprogram redan finns och insatser gällande utbildning redan pågår. Inlägg Stina Engström (FP), Gunilla Lundström (S), Kenneth Fahlesson (S), Lars Åhman (FP) och Harriet Classon (S) yttrar sig. Beslutsunderlag Kommunstyrelsens protokoll , 239 Socialnämndens protokoll Socialkontorets tjänsteskrivelse Motion (19/13)

17 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 17 Beslutet sänds till: Motionärerna socialnämnden

18 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Dnr KS Resultat av folkomröstningen om centrumbron Sammanfattning Skellefteå kommun har genomfört en folkomröstning om byggandet av centrumbron. Valdeltagandet blev över 50 procent och utfallet var ett tydligt nej, en majoritet av de som röstat vill inte att kommunen ska bygga den planerade bron. Med anledning av utfallet av folkomröstningen föreslås att kommunen avbryter planeringen av centrumbron. Kommunen avbryter planeringen av centrumbron. Inlägg Lorents Burman (S), Håkan Lindh (FP), Hans Brettschneider (MP) och Hans-Eric Wallin (V) yttrar sig. Beslutsunderlag Kommunstyrelsens protokoll , 254 Beslutet sänds till: Kommunledningskontoret/Samhällsutveckling

19 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Dnr KS Överläggningar med Trafikverket om ny dragning av väg E4 Sammanfattning Med anledning av resultatet av folkomröstningen om centrumbron har kommunfullmäktige föreslagits avbryta planeringen av bron. Centrumbron ingick som en del i den avsiktsförklaring kommunen gjort med Trafikverket om ny dragning av väg E4 genom Skellefteå. Detta innebär att nya överläggningar med Trafikverket ska inledas. Kommunstyrelsen får i uppdrag att inleda nya förhandlingar med Trafikverket med anledning av förändrade förutsättningar gällande avsiktsförklaringen om ny dragning av väg E4 genom Skellefteå. Inlägg Lorents Burman (S) yttrar sig. Beslutsunderlag Kommunstyrelsens protokoll , 350 Beslutet sänds till: Kommunledningskontoret/samhällsutveckling

20 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Dnr KS Förslag till nämndsorganisation med mera efter 2014 års val Sammanfattning Kommunstyrelsen beslutade att en arbetsgrupp skulle se över nämndsorganisationen inför kommande val. I arbetsgruppen har företrädare för samtliga partier som är representerade i kommunfullmäktige deltagit. En redovisning av arbetsgruppens förslag och arbete framgår av tjänsteskrivelsen. Den större förändring som föreslås är att kollektivtrafikkommittén upphör. En förändrad organisation när det gäller samhällsbyggnad kan komma att innebära förändring i ansvarsfördelning mellan framförallt nuvarande tekniska nämnden och bygg- och miljönämnden och detta får då hanteras i särskilda beslut. Beträffande kultur och fritid föreslås en utredning under nästa mandatperiod för att undersöka möjligheterna för dessa verksamheter att närma sig varandra när det gäller nämnds- och förvaltningsorganisation. 1. Kollektivtrafikkommittén upphör och de frågor som hanteras där hanteras fortsättningsvis av kommunstyrelsen. 2. Beträffande samhällsbyggnadsfrågor förändras inte antalet nämnder men det kan utifrån pågående utvecklingsarbete bli aktuellt med förändring i ansvarsfördelning mellan nämnderna. Detta hanteras i särskilda beslut. 3. Nämndsorganisationen för skola och kultur förändras inte inför kommande mandatperiod. 4. En utredning tillsätts med uppdrag att utreda förutsättningarna för en gemensam nämnds- och förvaltningsorganisation för kultur- och fritidsfrågor. Förslag ska presenteras under kommande mandatperiod. 5. Skellefteå kommun föreslår Region Västerbotten att styrelserna i de bolag som kommunen och regionen äger tillsammans ska arbeta utan ersättare. 6. Kommunstyrelsen tar i början av nästa mandatperiod ställning till hantering av strategiska frågor/tillväxtfrågor, inklusive kollektivtrafikfrågor, för att de ska bli mer synliggjorda i kommunstyrelsen. 7. Reglementen och styrdokument ändras i enlighet med genomförda förändringar.

21 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Uppföljning av reglementen med anledning av tidigare genomförda förändringar sker kontinuerligt. 9. Kommunstyrelsen får i uppdrag att bereda frågan om justering av budget med anledning av de föreslagna förändringarna. 10. Gruppens arbete med övriga aktuella frågor rörande nämndsorganisation noteras. 11. Kommunens politiska organisation förblir under kommande mandatperiod densamma som under nuvarande mandatperiod med justeringar enligt ovanstående. Inlägg Johan Söderberg (M), Harriet Classon (S), Hans Brettschneider (MP), Hans-Eric Wallin (V), Kjell Hanseklint (V), Lennart Hägglund (KD), Daniel Öhgren (C) och Bertil Almgren (S) yttrar sig. Yrkande 1 Kommunstyrelsen föreslår att en utredning tillsätts med uppdrag att utreda förutsättningarna för en gemensam nämnds- och förvaltningsorganisation för kultur- och fritidsfrågor. Förslag ska presenteras under kommande mandatperiod. Hans-Eric Wallin (V) yrkar att en utredning tillsätts med uppdrag att utreda nämnds- och förvaltningsorganisation för skol-, kultur- och fritidsfrågor. Utredningens resultat och förslag presenteras för kommunfullmäktige i god tid före att nämnds- och förvaltningsorganisationen för mandatperioden ska fastställas. Beslutsgång 1 Ordförande ställer kommunstyrelsens förslag och Hans-Eric Wallins yrkande var för sig under proposition och finner att kommunfullmäktige bifallit kommunstyrelsens förslag. Votering begärs och verkställs över följande godkända voteringsproposition: Den som stöder kommunstyrelsens förslag röstar ja. Den som stöder Hans-Eric Wallins yrkande röstar nej. Omröstningsresultat 1 Vid uppropet avges 47 ja-röster och 16 nej-röster. 2 ledamöter är frånvarande. Hur var och en röstat framgår av bilagda voteringslista. Yrkande 2 Kommunstyrelsen föreslår att en utredning tillsätts med uppdrag att utreda förutsättningarna för en gemensam nämnds- och förvaltningsorganisation för kultur och fritidsfrågor och att förslag ska presenteras under kommande mandatperiod.

22 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 22 Hans-Eric Wallin (V) yrkar att den föreslagna punkten stryks. Johan Söderberg (M) yrkar att en gemensam kultur- och fritidsnämnd bildas. Beslutsgång 2 Ordförande ställer bifall respektive avslag till kommunstyrelsens förslag, Hans-Eric Wallins yrkande och Johan Söderbergs yrkande var för sig under proposition och finner att kommunfullmäktige bifallit kommunstyrelsens förslag. Votering begärs. För att utse motförslag till kommunstyrelsens förslag i huvudvoteringen ställer ordförande Hans-Eric Wallins och Johan Söderbergs yrkanden var för sig under proposition och finner att kommunfullmäktige bifallit Hans-Eric Wallins yrkande som motförslag i huvudvoteringen. Votering begärs och verkställs över följande godkända voteringsproposition: Den som stöder Hans-Eric Wallins yrkande som motförslag i huvudvoteringen röstar ja. Den som stöder Johan Söderbergs yrkande som motförslag i huvudvoteringen röstar nej. Omröstningsresultat 2 Vid uppropet avges 38 ja-röster och 13 nej-röster. 12 ledamöter avstår från att rösta och 2 ledamöter är frånvarande. Hur var och en röstat framgår av bilagda voteringslista. Beslutsgång 2:1 Huvudvotering verkställs över följande godkända voteringsproposition: Den som stöder kommunstyrelsens förslag röstar ja. Den som stöder Hans-Eric Wallins yrkande röstar nej. Omröstningsresultat 2:1 Vid uppropet avges 43 ja-röster och 20 nej-röster. 2 ledamöter är frånvarande. Hur var och en röstat framgår av bilagda voteringslista. Yrkande 3 Kommunstyrelsen föreslår att nämndsorganisationen för skola och kultur inte förändras inför kommande mandatperiod. Johan Söderberg (M) yrkar att kommunen inrättar en gemensam utbildningsnämnd genom en sammanslagning av nuvarande barn- och grundskolenämnd och gymnasienämnd.

23 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 23 Hans-Eric Wallin (V) yrkar att kommunen inrättar en bildningsnämnd genom sammanslagning av nuvarande barn- och grundskolenämnd, gymnasienämnd och kulturnämnd. Beslutsgång 3 Ordförande ställer bifall respektive avslag till kommunstyrelsens förslag, Johan Söderbergs yrkande och Hans-Eric Wallins yrkande var för sig under proposition och finner att kommunfullmäktige bifallit kommunstyrelsens förslag. Votering begärs. För att utse motförslag till kommunstyrelsens förslag i huvudvoteringen ställer ordförande Johan Söderbergs och Hans-Eric Wallins yrkanden var för sig under proposition och finner att kommunfullmäktige bifallit Johan Söderbergs yrkande som motförslag i huvudvoteringen. Votering begärs och verkställs över följande godkända voteringsproposition: Den som stöder Johan Söderbergs yrkande som motförslag i huvudvoteringen röstar ja. Den som stöder Hans-Eric Wallins yrkande som motförslag i huvudvoteringen röstar nej. Omröstningsresultat 3 Vid uppropet avges 25 ja-röster och 10 nej-röster. 28 ledamöter avstår från att rösta och 2 ledamöter är frånvarande. Hur var och en röstat framgår av bilagda voteringslista. Beslutsgång 3:1 Huvudvotering verkställs över följande godkända voteringsproposition: Den som stöder kommunstyrelsens förslag röstar ja. Den som stöder Johan Söderbergs yrkande röstar nej. Omröstningsresultat 3:1 Vid uppropet avges 42 ja-röster och 20 nej-röster. 1 ledamot avstår från att rösta och 2 ledamöter är frånvarande. Hur var och en röstat framgår av bilagda voteringslista. Yrkande 4 Kommunstyrelsen föreslår att nämndsorganisationen för samhällsbyggnadsfrågor inte ändras när det gäller antalet nämnder och att ansvarsfördelningen mellan nämnderna tas i särskilt beslut. Johan Söderberg (M) yrkar att nämnderna ska byta namn och att en av dem ska benämnas samhällsbyggnadsnämnd.

24 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 24 Beslutsgång 4 Ordförande ställer kommunstyrelsens förslag och Johan Söderbergs yrkande var för sig under proposition och finner att kommunfullmäktige bifallit kommunstyrelsens förslag. Votering begärs och verkställs över följande godkända voteringsproposition: Den som stöder kommunstyrelsens förslag röstar ja. Den som stöder Johan Söderbergs yrkande röstar nej. Omröstningsresultat 4 Vid uppropet avges 42 ja-röster och 21 nej-röster. 2 ledamöter är frånvarande. Hur var och en röstat framgår av bilagda voteringslista. Yrkande 5 Kommunstyrelsen föreslår att personalnämnden ska finnas kvar. Johan Söderberg (M) yrkar att personalnämnden ska ersättas av ett personalutskott i kommunstyrelsen. Beslutsgång 5 Ordförande ställer kommunstyrelsens förslag och Johan Söderbergs yrkande var för sig under proposition och finner att kommunfullmäktige bifallit kommunstyrelsens förslag. Votering begärs och verkställs över följande godkända voteringsproposition: Den som stöder kommunstyrelsens förslag röstar ja. Den som stöder Johan Söderbergs yrkande röstar nej. Omröstningsresultat 5 Vid uppropet avges 43 ja-röster och 20 nej-röster. 2 ledamöter är frånvarande. Hur var och en röstat framgår är bilagda voteringslista. Beslutsunderlag Kommunstyrelsens protokoll , 229 Kommunledningskontorets tjänsteskrivelse Kommunstyrelsens protokoll , 67 Motion (8/14)

25 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 25 Beslutet sänds till: Kollektivtrafikkommittén Samtliga nämnden Region Västerbotten Kommunledningskontoret/ekonomi och finans Kommunledningskontoret/ledningssekreterare Kommunledningskontoret/Margaretha Granström

26 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Dnr KS Motion av Hans Brettschneider (MP) och Maria Wiksten (KD) om att alla politiska partier som finns representerade i kommunfullmäktige ska få utse ledamöter till kommunrevisionen (8/14) Kommunfullmäktigeledamöterna Hans Brettschneider (MP) och Maria Wiksten (KD) anför i motion bland annat att internkontroll och revision av den kommunala förvaltningen är central i det demokratiska kommunsverige. Den är viktig och central för att medborgarna ska ha förtroende för vad som sker i den kommunala förvaltningen så att resurserna används på bästa möjliga sätt för att betjäna medborgarna. Kommunrevisionen är opolitisk men är tillsatt av de politiska partierna. Varje revisor är sin egen myndighet. Revisionen är ett kontrollorgan för fullmäktige och granskar nämnderna utifrån risk- och väsentlighetsanalys. I Skellefteå kommun finns det sju kommunala revisorer: tre ledamöter som är utsedda av Socialdemokraterna och vardera en från Moderaterna, Vänsterpartiet, Folkpartiet och Centerpartiet. Det innebär att i dag är det två partier som är representerade i fullmäktige som inte har utsett någon ledamot i den kommunala revisionen. Vilket ur ett demokratiskt perspektiv är en brist. Det är en anständighetsfråga att alla partier som finns representerade i kommunfullmäktige ska ha utsett en ledamot i den kommunala revisionen. Detta gynnar arbetet i den kommunala revisionen då fler perspektiv på vad som ska granskas då kan ges och att den även skulle gynna demokratin. Kristdemokraterna och Miljöpartiet föreslår att alla politiska partier som finns representerade i kommunfullmäktige inför nästa mandatperiod ska få utse ledamöter för att stärka och utveckla såväl granskningen, den kommunala revisionens roll och utveckla demokratin i Skellefteå kommun. Gruppen som arbetat med översyn av nämndorganisationen inför kommande mandatperiod har utrett frågan och föreslår att motionen ska avslås med hänvisning till att revisorerna inte arbetar partipolitiskt i det uppdraget och att nuvarande antal revisoret (sju) bedöms vara lagom många. Motionen avslås. Inlägg Hans Brettschneider (MP) yttrar sig.

27 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 27 Yrkande Kommunstyrelsen föreslår att motionen avslås. Hans Brettschneider (MP) yrkar att motionen bifalls. Beslutsgång Ordförande ställer kommunstyrelsens förslag och Hans Brettschneiders yrkande var för sig under proposition och finner att kommunfullmäktige bifallit kommunstyrelsens förslag. Votering begärs och verkställs över följande godkända voteringsproposition: Den som stöder kommunstyrelsens förslag röstar ja. Den som stöder Hans Brettschneiders yrkande röstar nej. Omröstningsresultat Vid uppropet avges 55 ja-röster och 6 nej-röster. 4 ledamöter är frånvarande. Hur var och en röstat framgår av bilagda voteringslista. Beslutsunderlag Kommunstyrelsens protokoll , 229 Kommunledningskontorets tjänsteskrivelse Motion (8/14) Beslutet sänds till: Motionärerna Kommunledningskontoret/ledningssekreteraren

28 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Dnr KS Delårsrapport april 2014, Skellefteå kommun Sammanfattning Kommunledningskontoret har upprättat delårsrapport per Redovisningen är utformad i enlighet med god redovisningssed och den kommunala redovisningslagen. Finansiella mål Delårsresultatet för kommunen uppgår till -81 (-69) miljoner kronor, varav 86 miljoner kronor avser skattefinansierad verksamhet och 5 miljoner kronor avser affärsverksamhet. Kommunens delårsresultat är sämre än samma period föregående år, vilket beror på att intäkter från skatter och statsbidrag inte ökat i samma takt som verksamhetens kostnader. Kommunfullmäktige har under 2014 tagit två beslut som förändrat kommunens budgeterade plusresultat på 62 miljoner kronor. För det första har nämnders överskott från 2013, motsvarande 125 miljoner kronor, förts över till 2014 och utgör nu en del av verksamhetens utrymme. För det andra har barn-och grundskolenämnden tilldelats ett extra anslag på 60 miljoner kronor. Detta ger sammantaget ett reviderat budgetresultat på minus 123 miljoner kronor. Årsprognosen för kommunens ekonomiska resultat pekar just nu mot ett minus på 35 miljoner kronor. Detta avviker positivt från fullmäktiges reviderade budget med 88 miljoner kronor. De största prognostiserade avvikelserna är (miljoner kronor): Ökade skatteintäkter och stadsbidrag + 40 Ökade pensionskostnader - 23 Överskott i skattefinansierad verksamhet + 39 Resultat affärsverksamheter (bl.a. vattenförsörjning 12,6 mnkr) + 14 Bedömningen är att Skellefteå kommun kommer att uppfylla samtliga finansiella mål som fastställdes i budget 2014 förutom två. Det första gäller resultatmålet för skattefinansierad verksamhet om minst 1 procent av skatter och statsbidrag och det andra gäller elförsörjningens bidrag. Prognosen pekar just nu på att resultaten inom elförsörjningen inte fullt ut kommer att räcka till för att ge ett bidrag till den skattefinansierade verksamheten med motsvarande 4 procent av Skellefteå krafts budgeterade egna kapital vid årets utgång. Verksamhetsmål Av alla nämnder och bolag är det endast tre som bedöms klara måluppfyllelse inom samtliga perspektiv vid årets slut. Totalt har nämnderna och bolagen beslutat om 52 mål som följer fullmäktiges styrkort. För 69 procent av målen prognostiseras måluppfyllelse, för

29 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL procent delvis måluppfyllelse och för 8 procent prognostiseras ej måluppfyllelse. Sammanfattande bedömning om god ekonomisk hushållning För att bedöma om en kommun bedrivit sin verksamhet med god ekonomisk hushållning tas hänsyn både till efterlevanden av de finansiella målen och verksamhetsmålen. Kommunledningskontorets bedömning är att kommunens verksamhet 2014 kommer att bedrivas i enlighet med god ekonomisk hushållning. Detta trots att kommunen inte ser ut att klara två av de finansiella målen. Skellefteå kommun har i grunden en god finansiell ställning. Trots det befarade underskottet ligger kommunen kvar på en soliditet som överstiger de flesta kommuner i Sverige. I budget 2015 och plan planeras återigen för plusresultat i nivå med kommunfullmäktiges policy för god ekonomisk hushållning. Delårsrapporten visar att nämnder och bolag drivit sina verksamheter enligt fastställda reglementen, bolagsordningar och ägardirektiv. Utöver det är bedömningen att 92 procent av målen i styrkorten kommer att ha hel eller delvis måluppfyllelse innan årets slut. I bokslut 2013 låg motsvarande siffra på 88 procent. Kommunledningskontoret föreslår att de nämnder som bedömer att de inte kommer att nå måluppfyllelse lämnar in en beskrivning om hur man kommer att arbeta för att målen ska nås. Beskrivningen lämnas in i samband med delårsrapporten i augusti om prognosen fortfarande pekar mot ej måluppfyllelse. Åtgärder för att komma till rätta med avvikelser gällande verksamhetsmålen har samma minimikrav som åtgärder inom ekonomiområdet. För varje åtgärd ska det framgå vilken/vilka åtgärder som ämnas genomföras, när åtgärden/åtgärderna ska genomföras samt vem (vilken chefsnivå) som ansvarar för att åtgärden/åtgärderna genomförs. 1. Delårsrapporten fastställs. 2. De nämnder som bedömer att de inte kommer att nå måluppfyllelse lämnar in en beskrivning om hur man kommer att arbeta för att målen ska nås. Beskrivningen lämnas in i samband med delårsrapporten i augusti om prognosen fortfarande pekar mot ej måluppfyllelse Beslutsunderlag Kommunstyrelsens protokoll , 247 Kommunledningskontorets tjänsteskrivelse Delårsrapport april 2014, Skellefteå kommun Beslutet sänds till: Kommunledningskontoret/ekonomi och finans Samtliga nämnder

30 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Dnr KS Finanspolicy för Skellefteå kommunkoncern Sammanfattning Kommunledningskontoret har gjort översyn av Finanspolicyn efter att Skellefteå Stadshus AB har tagit över Internbankens utlåning till bolagen samt att kommunens egna likvida medel inte används till finansiering av lån till bolagen. Föreslag till finanspolicy fastställs. Inlägg Lars Åhman (FP) och Lorents Burman (S) yttrar sig. Beslutsunderlag Kommunstyrelsens protokoll , 250 Tjänsteskrivelse, finanspolicy för Skellefteå kommunkoncern Finanspolicy för Skellefteå Kommunkoncern Regler för finansverksamheten i Skellefteå kommun Regler för finansverksamheten i Skellefteå Stadshus Beslutet sänds till: Kommunchef Ekonomichef Chefekonom Skellefteå Stadshus AB

31 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Dnr KS Regler för den finansiella verksamheten i Skellefteå kommun Sammanfattning Kommunledningskontoret har gjort översyn av reglerna efter att Skellefteå Stadshus AB har tagit över Internbankens utlåning till bolagen samt att kommunens egna likvida medel inte används till finansiering av lån till bolagen. Reglerna är anpassade efter kommunledningskontorets förslag till ny finanspolicy för Skellefteå kommunkoncern. Styrelsen för Skellefteå Stadshus AB tar beslut om regler för den finansiella verksamheten i bolagskoncernen. Föreslagna regler för den finansiella verksamheten i Skellefteå kommun fastställs. Beslutsunderlag Kommunstyrelsens protokoll , 249 Tjänsteskrivelse, Regler för den finansiella verksamheten i Skellefteå kommun Finanspolicy för Skellefteå kommunkoncern Regler för Skellefteå kommuns finansiella verksamhet Beslutet sänds till: Kommunchef Ekonomichef Chefekonom Skellefteå Stadshus AB

32 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Dnr KS Regler för finansverksamheten i Skellefteå Stadshus AB koncernen Sammanfattning VD presenterar förslag utarbetat förslag till regler för finansverksamheten i koncernen. Förslaget innebär anpassning till regelverket K3 och innehåller därför ett förslag till ändrad struktur för koncerninterna räntesänkningar. Styrelsen för Skellefteå Stadshus AB beslutade , 47, att att godkänna förslaget till regler för finansverksamheten i koncernen överlämna förslaget till kommunfullmäktige. Godkänna förslaget till regler för finansverksamheten i koncernen. Beslutsunderlag Kommunstyrelsens protokoll , 252 Skellefteå stadshus AB:s protokoll , 47 Regler för finansverksamheten i Skellefteå stadshus AB koncernen Beslutet sänds till: Kommunchef Ekonomichef Chefekonom Skellefteå Stadshus AB

33 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Dnr KS Delårsrapport , Skellefteå Stadshus AB Sammanfattning Måluppfyllelse och ekonomiskt resultat enligt delårsrapport per avseende moderbolag och dotterbolag presenteras. Styrelsen för Skellefteå Stadshus AB beslutade , 42, att godkänna delårsrapporten och överlämna den till kommun fullmäktige. Godkänna delårsrapporten. Beslutsunderlag Kommunstyrelsens protokoll , 251 Skellefteå stadshus AB:s protokoll , 42 Skellefteå stadshus AB:s Delårsrapport Beslutet sänds till: Skellefteå Stadshus AB Kommunledningskontoret/ekonomi och finans Kommunchef

34 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Dnr KS Ändring av bolagsordning för Skebo Parkering Aktiebolag Sammanfattning Kommunfullmäktige godkände , 49, bolagsordning för Skebo parkering aktiebolag. VD presenterar förslag till ändring avseende aktiekapital samt redaktionella ändringar. Styrelsen för Skellefteå Stadshus AB beslutade , 48, att föreslå kommunfullmäktige att ändra bolagsordning för Skebo parkering aktiebolag enligt förslag. Ändra bolagsordning för Skebo parkering aktiebolag enligt förslag. Beslutsunderlag Skellefteå stadshus AB:s protokoll , 48 Bolagsordning för Skebo parkering aktiebolag Beslutet sänds till: Skellefteå Stadshus AB Skelleftebostäder AB Kommunledningskontoret/Margaretha Granström

35 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Dnr KS Överklagande av detaljplan för del av Skellefteå 4:1 med flera, ny bro över Skellefteälven, stadsdelen Centrala stan Sammanfattning Mark- och miljödomstolen har för yttrande översänt handlingar angående överklagande av Länsstyrelsen i Västerbottens beslut av antagen detaljplan för del av Skellefteå 4:1 med flera, ny bro över Skellefteälven, inom stadsdelen Centrala stan i Skellefteå kommun. Sakägare har överklagat länsstyrelsens beslut med hänvisning till flera olika skäl där man anser att kommunen felaktigt eller inte tillräckligt väl redovisat konsekvenserna av detaljplanen. Skälen omfattar planområdets avgränsning, miljöbedömningen, trafiksäkerheten, dricksvattenförsörjningen, kulturmiljön, naturvärden, skred- och rasrisker samt markföroreningar. Med anledning av framförda skäl anser de att länsstyrelsens beslut att avslå överklagningarna av kommunens beslut att anta detaljplanen ska upphävas. Skellefteå kommuns skäl till att man motsätter sig yrkandet i målet framgår av tjänsteskrivelsen till detta beslut. Yttrandet godkänns. Inlägg Håkan Lindh (FP) och Lorents Burman (S) yttrar sig. Yrkande Kommunstyrelsen föreslår att yttrandet godkänns. Håkan Lindh (FP) yrkar att kommunen lägger till följande till sitt yttrande: I Skellefteå kommun har det hållits en folkomröstning med frågan ska centrumbron byggas. Resultatet blev ett tydligt nej. Skellefteå kommun avser att följa folkomröstningsresultatet och inte fullfölja planerna på att bygga centrumbron. Det innebär att detaljplanen för en ny bro över Skellefteälven inte längre är aktuell att förverkligas. Om planen vinner laga kraft är kommunens avsikt att genom beslut i kommunfullmäktige upphäva detaljplanen. Beslutsgång Ordförande ställer bifall respektive avslag till tilläggsyrkandet var för sig under proposition och finner att kommunfullmäktige avslagit yrkandet.

36 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 36 Beslutsunderlag Kommunstyrelsens protokoll , 230 Bygg- och miljökontorets tjänsteskrivelse Mark- och miljödomstolens föreläggande om yttrande (mål P677-14) Beslutet sänds till: Mark och miljödomstolen Bygg- och miljönämnden

37 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Dnr KS Förslag på justeringar av bolagsordningar för Skellefteå museum AB samt Västerbottensteatern AB Sammanfattning Från och med 1 januari 2013 infördes ändringar i kommunallagen (3 kap. 17 ) som innebär att bolagsordningar i kommunala aktiebolag ska innehålla bland annat det kommunala ändamålet med bolaget och vilka kommunalrättsliga principer som gäller för bolaget (ägardirektiv är inte längre tillräckligt). Bland annat mot bakgrund av detta initierade Region Västerbotten våren 2013 en översyn av bolagsordningarna för de kulturbolag regionen äger helt eller delvis. Syftet var att ta fram formuleringar i bolagsordningarna som är anpassade till de nya lagändringarna i kommunallagen. Förslag till justeringar i bolagsordningarna har tagits fram i dialog med kommuncheferna inom de berörda kommunerna, bland annat Skellefteå. Dialog har också förts med respektive bolags verkställande direktör. 1. Skellefteå kommun godkänner för sin del revideringen av bolagsordning för Skellefteå museum AB. 2. Skellefteå kommun godkänner för sin del revideringen av bolagsordning för Västerbottensteatern AB. 3. Under förutsättning att Region Västerbotten tar samma beslut, ska styrelsen för de båda bolagen bestå av sju ledamöter. Beslutsunderlag Kommunstyrelsens protokoll , 248 Kommunstyrelsens protokoll , 331 Kommunstyrelsens arbetsutskotts protokoll , 489 Region Västerbottens skrivelse Bolagsordning Skellefteå museum AB Bolagsordning Västerbottensteatern AB Beslutet sänds till: Skellefteå Stadshus AB Skellefteå museum AB Västerbottensteatern AB Region Västerbotten Kommunledningskontoret/Margaretha Granström

38 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Dnr KS Reglemente för valnämnden Sammanfattning Valnämnden har inte något gällande reglemente. Nämnden har därför hos kommunfullmäktige framfört önskemål om att ett reglemente upprättas. Kommunfullmäktige beslutade att detta ska ske. Kommunledningskontoret har utarbetat förslag till reglemente för valnämnden. Detta framgår av särskild bilaga. Reglemente för valnämnden fastställs. Beslutsunderlag Kommunstyrelsens protokoll , 219 Kommunledningskontorets tjänsteskrivelse Kommunfullmäktiges protokoll , 73 Valnämndens protokoll , 10 Beslutet sänds till: Valnämnden

39 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Dnr KS Behov av fler anställda professionella förvaltare Sammanfattning Behovet av förvaltare och gode män har ökat under längre tid. Sedan ett antal år har kommunen professionella förvaltare anställda och även deras arbetsbörda har över tid vuxit. I dagsläget finns tre tjänster som professionell förvaltare. Kommunstyrelsen beslutade bland annat att kommunledningskontoret fick tidigarelägga rekrytering av en professionell förvaltare som ersättare för en pensionsavgång årsskiftet 2013/2014. I det beslutet sägs också att en uppföljning ska göras 2014 för att bedöma långsiktigt resursbehov. Skellefteå kommuns professionella förvaltare har utvecklat ett arbetssätt som uppmärksammats som ett föredöme i andra kommuner. Ett kontinuerligt utvecklingsarbete pågår för att utveckla processen och arbeta med rätt saker. Kommunledningskontoret konstaterar att behovet av professionella förvaltare är fortsatt stort och att detta ökade behov kan anses vara långsiktigt. Det handlar både om att antalet ärenden fortsätter att vara högt och om att de frågor som ska hanteras blir allt mer komplicerade och tidskrävande. Bedömningen att behovet av professionella förvaltare är stort understöds också av underlag som inhämtats från överförmyndarverksamheten och tingsrätten. De ökade behoven har också bland annat uppmärksammats i en skrivelse inkommen från en privatperson som fungerar som stöd- och kontaktperson. Mot den bakgrunden har kommunstyrelsen beslutat att inrätta en fjärde tjänst som professionell förvaltare från Beslutet gäller under förutsättning av kommunfullmäktiges beslut om finansiering. 1. Finansiering av en fjärde tjänst som professionell förvaltare sker genom att kommunstyrelsens ram ökas med kronor för 2014 samt därefter med kronor per år. 2. Finansiering sker ur rörelsekapitalet. Beslutsunderlag Kommunstyrelsens protokoll , 231 Kommunledningskontorets tjänsteskrivelse Överförmyndarenhetens tjänsteskrivelse

PROTOKOLL 1 (7)

PROTOKOLL 1 (7) PROTOKOLL 1 (7) 2013-04-24 Kommunfullmäktige Plats och tid Forumsalen Campus Skellefteå, klockan 10.00-12.30, 13.30-18.50 Beslutande Se sidan 2 Övriga deltagande Lars Björklund, sekreterare Justerare Paragrafer

Läs mer

PROTOKOLL 1 (11)

PROTOKOLL 1 (11) PROTOKOLL 1 (11) 2015-04-21 Kommunfullmäktige Plats och tid Forumsalen, Campus Skellefteå, klockan 10.00-18.05 Beslutande Se sidan 2 Övriga deltagande Lotta Fahlgren Lidman, sekreterare Justerare Hans

Läs mer

PROTOKOLL 1 (11)

PROTOKOLL 1 (11) PROTOKOLL 1 (11) 2012-11-06 Kommunfullmäktige Plats och tid Forumsalen, Campus Skellefteå, klockan 10.00-12.25, 13.25-18.00 Beslutande Se sidan 2 Övriga deltagande Lars Björklund, sekreterare Justerare

Läs mer

PROTOKOLL 1 (5) 2014-11-03

PROTOKOLL 1 (5) 2014-11-03 PROTOKOLL 1 (5) 2014-11-03 Kommunstyrelsen Plats och tid Kommunstyrelsens sammanträdesrum, klockan 10.00-11.15 Beslutande Rickard Carstedt (S) Harriet Classon (S) Lennart Hägglund (KD) Rose-Marie Johansson

Läs mer

PROTOKOLL 1 (6)

PROTOKOLL 1 (6) PROTOKOLL 1 (6) 2018-03-14 Kommunstyrelsen Plats och tid Kommunstyrelsens sammanträdesrum (301), onsdag 2018-03-14 kl. 17.00 17.15 Beslutande Lorents Burman (S), ordförande Maria Marklund (S) Ann Åström

Läs mer

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (10) Kommunfullmäktige

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (10) Kommunfullmäktige SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (10) Plats och tid Forumsalen, Campus Skellefteå, kl 10.00-20.55 Beslutande Se sid 2 Övriga deltagande Lars Björklund, sekreterare Utses justera Agneta Hansson och Karl-Erik

Läs mer

PROTOKOLL 1 (8)

PROTOKOLL 1 (8) PROTOKOLL 1 (8) 2012-10-23 Kommunstyrelsen Plats och tid Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl. 13.00-16.05 Beslutande Bert Öhlund (S), ordförande Rickard Carstedt (S) Rose-Marie Johansson (S) Håkan Lindh

Läs mer

PROTOKOLL 1 (12)

PROTOKOLL 1 (12) PROTOKOLL 1 (12) 2010-02-16 Kommunstyrelsen Plats och tid Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 8.00-8.40 Beslutande Bert Öhlund (S), ordförande Rickard Carstedt (S) Harriet Classon (S) Lena Håkansson (S)

Läs mer

Utredning av Mobackenskolan och område väst

Utredning av Mobackenskolan och område väst SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 21 531 Dnr KS 2015-000831 291 Utredning av Mobackenskolan och område väst Sammanfattning Nämnden för support och lokalers arbetsutskott anför att i samband med att inomhusmiljöproblemen

Läs mer

PROTOKOLL 1 (5)

PROTOKOLL 1 (5) PROTOKOLL 1 (5) 2016-09-13 Kommunstyrelsen Plats och tid Forumsalen, Campus Skellefteå, kl. 09.45 09.55 Beslutande Lorents Burman (S), ordförande Agneta Hansson (V) Andreas Löwenhöök (M), ej 404 Andreas

Läs mer

Nämndernas styrkort år 2016

Nämndernas styrkort år 2016 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 69 Kommunfullmäktige 2015-09-15 223 Dnr KS 2015-000636 100 Nämndernas styrkort år 2016 Sammanfattning Budgetberedningen lämnar förslag till nämndernas styrkort för år 2016,

Läs mer

Skola i toppklass år 2020, mål och övergripande strategi med mera

Skola i toppklass år 2020, mål och övergripande strategi med mera SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 57 Kommunfullmäktige 2015-09-15 217 Dnr KS 2015-000246 600 Skola i toppklass år 2020, mål och övergripande strategi med mera Sammanfattning I samband med behandling av en motion

Läs mer

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (9) Kommunstyrelsen

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (9) Kommunstyrelsen SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (9) Plats och tid Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl. 13.00-15.30 Beslutande Bert Öhlund, ordförande Rickard Carstedt Harriet Classon Lena Håkansson Anders Hård Heléna Lindahl

Läs mer

PROTOKOLL 1 (23) 2011-12-13

PROTOKOLL 1 (23) 2011-12-13 PROTOKOLL 1 (23) 2011-12-13 Kommunfullmäktige Plats och tid Forumsalen, Campus Skellefteå, kl 10.00-12.30, 13.30-16.35 Beslutande Se sidan 2 Övriga deltagande Alf Granström, ordförande Skelleftebostäder

Läs mer

PROTOKOLL 1 (10)

PROTOKOLL 1 (10) PROTOKOLL 1 (10) 2018-05-23 Kommunstyrelsen Plats och tid Kommunstyrelsens sammanträdesrum (301), onsdag 2018-05-23 kl. 08.45 10.30, 11.00 11.30 Beslutande Lorents Burman (S), ordförande Maria Marklund

Läs mer

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (5) Kommunfullmäktige 2009-03-10

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (5) Kommunfullmäktige 2009-03-10 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (5) Plats och tid Forumsalen, Campus Skellefteå, kl 15.00-15.10 Beslutande Se sid 2 Övriga deltagande Lars Björklund, sekreterare Utses justera Bert Öhlund och Hans-Eric Wallin

Läs mer

Detaljplan för del av Skellefteå 4:1 med flera, ny bro över Skellefteälven, stadsdelen Centrala stan

Detaljplan för del av Skellefteå 4:1 med flera, ny bro över Skellefteälven, stadsdelen Centrala stan SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 21 273 Dnr KS 2013-000764 214 Detaljplan för del av Skellefteå 4:1 med flera, ny bro över Skellefteälven, stadsdelen Centrala stan Sammanfattning Kommunfullmäktige beslutade

Läs mer

PROTOKOLL 1 (10) 2011-02-14

PROTOKOLL 1 (10) 2011-02-14 PROTOKOLL 1 (10) 2011-02-14 Personalnämnden Plats och tid Stadshuset kl 08.00-11.10 Beslutande Harriet Classon (S) ordf Lennart Burvall (S) Tomas Teglund (S) Maria Wiksten (KD) Monica Grape (M) Övriga

Läs mer

8. Interpellation av Carina Sundbom (C) om testanläggning för spårbunden teknik inom Skellefteå kommun (22/15)

8. Interpellation av Carina Sundbom (C) om testanläggning för spårbunden teknik inom Skellefteå kommun (22/15) Kommunfullmäktige Kungörelse Tid och plats för Tisdag 15 september 2015, klockan 10.00 sammanträde Forumsalen, Campus Skellefteå Klockan 10.00-10.30 Gunnar Landsell, Luleå tekniska universitet, berättar

Läs mer

Riktlinjer för en utvecklad invånardialog

Riktlinjer för en utvecklad invånardialog SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLLSUTDRAG Kommunfullmäktige 2014-10-14 232 Dnr KS 2014-000480 101 Riktlinjer för en utvecklad invånardialog Sammanfattning Skellefteå kommun har arbetat med invånardialoger under

Läs mer

PROTOKOLL 1 (32) 2010-04-20

PROTOKOLL 1 (32) 2010-04-20 PROTOKOLL 1 (32) 2010-04-20 Kommunfullmäktige Plats och tid Forumsalen, Campus Skellefteå, kl 13.30-19.30 Beslutande Se sid 2 Övriga deltagande Jan-Anders Melander, vice ordförande i kommunrevisionen,

Läs mer

PROTOKOLL 1 (19)

PROTOKOLL 1 (19) PROTOKOLL 1 (19) 2016-04-26 Kommunfullmäktige Plats och tid Forumsalen, Campus Skellefteå, klockan 10.00-12.30, 13.15-18.35. Beslutande Se sidan 2 Övriga deltagande Johan Forssell, sekreterare Justerare

Läs mer

PROTOKOLL 1 (7)

PROTOKOLL 1 (7) PROTOKOLL 1 (7) 2018-10-04 Nämnden för support och lokaler Plats och tid Stadshuset, sammanträdesrum Guldrummet. Klockan 10.00 12.00 Beslutande Tomas Teglund (S), ordförande Hans Brettschneider (MP), vice

Läs mer

12. Fråga av Andreas Westerberg (L) om mängden personal för de äldre som nyttjar hemtjänst eller annan äldreomsorg

12. Fråga av Andreas Westerberg (L) om mängden personal för de äldre som nyttjar hemtjänst eller annan äldreomsorg Kommunfullmäktige Kungörelse Tid och plats för Tisdag 13 september 2016, klockan 10.00 sammanträde Forumsalen, Campus Skellefteå Teckenspråkstolkning av punkterna 40-41 med början cirka klockan 13.30 Ärende

Läs mer

Vid uppropet antecknas närvaro för 41 ordinarie ledamöter, 8 tjänstgörande ersättare och 13 ej tjänstgörande ersättare, bilaga A.

Vid uppropet antecknas närvaro för 41 ordinarie ledamöter, 8 tjänstgörande ersättare och 13 ej tjänstgörande ersättare, bilaga A. 1 Sessionssalen, kommunhuset, kl. 18:30 20:35 44-52 Vid uppropet antecknas närvaro för 41 ordinarie ledamöter, 8 tjänstgörande ersättare och 13 ej tjänstgörande ersättare, bilaga A. Plats och tid Paragrafer

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Kommunfullmäktige 2018-12-12 227 Plats och tid Förvaltningsbyggnaden Arvidsjaur klockan 19.00-20.20. Beslutande Samtliga kommunfullmäktigeledamöter med undantag av: Samuel Wigenstam, Kristina Taimi, Marcus

Läs mer

PROTOKOLL 1 (14)

PROTOKOLL 1 (14) PROTOKOLL 1 (14) 2019-01-10 Socialnämnden Plats och tid Stadshuset kl. 9.40-11.30 Beslutande Iosif Karambotis (S), ordförande Anna Lundström (S), vice ordförande Magnus Nilsson (S) Rose-Marie Lundström

Läs mer

PROTOKOLL 1 (50)

PROTOKOLL 1 (50) PROTOKOLL 1 (50) 2014-04-15 Kommunfullmäktige Plats och tid Forumsalen, Campus Skellefteå, klockan 13.00-17.00 Beslutande Se sidan 2 Övriga deltagande Lotta Fahlgren Lidman, sekreterare Jan-Anders Melander,

Läs mer

PROTOKOLL 1 (36)

PROTOKOLL 1 (36) PROTOKOLL 1 (36) 2014-11-18 Kommunfullmäktige Plats och tid Forumsalen, Campus Skellefteå, klockan 10.30-12.30, 13.30-17.25 Beslutande Se sidan 2 Övriga deltagande Lotta Fahlgren Lidman, sekreterare Justerare

Läs mer

Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041

Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041 Kommunfullmäktige 16 (60) Kf 140 Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041 Kommunfullmäktige beslutade 2012-06-25 122 bland annat om förändringar i kommunens nämndorganisation. Förändringarna avsåg antalet

Läs mer

Justerare Mari L Hedström Paragrafer BEVIS OM ANSLAG

Justerare Mari L Hedström Paragrafer BEVIS OM ANSLAG PROTOKOLL 1 (8) För- och grundskolenämnden 2016-09-20 Plats och tid Stadshuset, kl. 13.00-13.45 ande Fredrik Stenberg (S), ordförande Mari-Louise Larsson (S) Kamel Mnad (S) Jan Lundgren (S) Lena Nyström

Läs mer

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 14 juni 2012 kl. 8.00 9.15 ajournering kl. 8.15-9.05

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 14 juni 2012 kl. 8.00 9.15 ajournering kl. 8.15-9.05 Kommunstyrelsen 1 (7) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 14 juni 2012 kl. 8.00 9.15 ajournering kl. 8.15-9.05 Harald Hjalmarsson (M), ordf. Christin Rampeltin Molin (M) Katarina

Läs mer

PROTOKOLL 1 (8)

PROTOKOLL 1 (8) PROTOKOLL 1 (8) 2014-02-21 Valnämnden Plats och tid Sammanträdesrum E3, bottenvåningen Stadshuset, kl. 08.30-11.00 Beslutande Siv Brännström (S), ordförande Lennart Bergman (S) Ulla Bråndahl (FP) Agneta

Läs mer

PROTOKOLL 1 (32) 2012-01-24

PROTOKOLL 1 (32) 2012-01-24 PROTOKOLL 1 (32) 2012-01-24 Kommunfullmäktige Plats och tid Forumsalen, Campus Skellefteå, kl 10.00-12.20, 13.20-15.30 Beslutande Se sid 2 Övriga deltagande Lars Björklund, sekreterare Justerare Paragrafer

Läs mer

PROTOKOLL 1 (24)

PROTOKOLL 1 (24) PROTOKOLL 1 (24) 2017-11-07 Gemensam överförmyndarnämnd Plats och tid Odenrummet 13:45 15:45 Beslutande Valter Stenberg(S), ordförande Lilian Nilsson(V), vice ordförande Ann-Sofi Sehlstedt(S) Lars-Eric

Läs mer

PROTOKOLL 1 (9)

PROTOKOLL 1 (9) PROTOKOLL 1 (9) 2014-08-15 Valnämnden Plats och tid Sammanträdesrum E3, bottenvåningen Stadshuset, kl. 8.30-11.30 Beslutande Siv Brännström (S), ordförande Lennart Bergman (S) Kjell Norén (S) Gun Sundberg

Läs mer

PROTOKOLL 1 (11)

PROTOKOLL 1 (11) PROTOKOLL 1 (11) 2010-08-11 Fritidsnämnden Plats och tid E-fyran, stora grupprummet, kl. 13.00 16.30 Gruppmöten kl. 12.00 13.00 Beslutande Leif Öberg, (S) ordförande Joakim Wallström, (V) vice ordförande

Läs mer

Marie Irbladh (C) Annie Karlsson (S) Martin Cervin (SD) Linn Alenius Wallin (FI) Angelie Fröjdh (M) Håkan Andersson (C) Anders Svärd (S)

Marie Irbladh (C) Annie Karlsson (S) Martin Cervin (SD) Linn Alenius Wallin (FI) Angelie Fröjdh (M) Håkan Andersson (C) Anders Svärd (S) 1(7) Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl 18.30 19.00 Beslutande Anette Hallberg (S) Teddy Nilsson (SD) Fredrik Jönsson (C) Olof Röstin (M) Ann Böndergaard (S), tjg ers för Karl-Erik Kruse (S) Joakim

Läs mer

PROTOKOLL 1 (9)

PROTOKOLL 1 (9) PROTOKOLL 1 (9) 2012-12-17 Tekniska nämnden Plats och tid Tekniska kontoret, Odenrummet, kl. 13:15 15:30 Beslutande Ola Burström (S), ordförande Lasse Johansson (MP) Christer Granström (S) Mikael Bystedt

Läs mer

PROTOKOLL 1 (42) 2014-05-20

PROTOKOLL 1 (42) 2014-05-20 PROTOKOLL 1 (42) 2014-05-20 Kommunfullmäktige Plats och tid Forumsalen, Campus Skellefteå, klockan 10.00-12.25, 13.25-14.00 Beslutande Se sidan 2 Övriga deltagande Lotta Fahlgren Lidman, sekreterare Justerare

Läs mer

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (21) Kommunstyrelsen

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (21) Kommunstyrelsen SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (21) Plats och tid Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl. 09.00-12.45, 13.30-14.15 Beslutande Övriga deltagande Bert Öhlund, ordförande Harriet Classon Philip Cohen Tore Gabrielsson

Läs mer

PROTOKOLL 1 (13)

PROTOKOLL 1 (13) PROTOKOLL 1 (13) 2018-10-03 Valnämnden Plats och tid Sammanträdesrum Stadshuset rum 104, kl. 8.15-11.40 Beslutande Tobias Wass (S), ordförande Per-Ivar Skogqvist (KD), vice ordförande Agneta Hansson (V)

Läs mer

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (8) Gunnar Andersson (S) ej tjänstgörande ersättare

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (8) Gunnar Andersson (S) ej tjänstgörande ersättare STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (8) Plats och tid Luspengymnasiet, Storuman 2018-02-27, kl. 08.45-09.30 Beslutande Se närvarolista sid. 2 Övriga Maria Mickelsson kommunsekreterare Peter Persson koncernchef

Läs mer

Protokoll 1 (12) Se nästa sida.

Protokoll 1 (12) Se nästa sida. Protokoll 1 (12) Plats och tid Nils/Holger kommunhuset, 2017-04-13, kl. 11.00 11.59 Beslutande Övriga närvarande Se nästa sida. Annika Nilsson, sekreterare Marcus Willman, kommundirektör Cornelia Englén,

Läs mer

PROTOKOLL 1 (5)

PROTOKOLL 1 (5) PROTOKOLL 1 (5) 2012-10-15 Gymnasienämnden Plats och tid Kommunstyrelsens sammanträdesrum, stadshuset, kl 08:00 15.15 ande Bertil Almgren (S) ordförande Maria Bernsson (C) Joakim Dahlgren (S) Hans Ericsson

Läs mer

PROTOKOLL 1 (10)

PROTOKOLL 1 (10) PROTOKOLL 1 (10) 2017-02-03 Valnämnden Plats och tid Sammanträdesrum Stadshotellet, konferensrum Boviken, kl. 8.30-11.15 Beslutande Siv Brännström Lidman (S), ordförande Agneta Hansson (V) tom kl 9.50,

Läs mer

Anna Berkestedt Jonsson, socialchef Sofie Eén, sekreterare. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Anna Berkestedt Jonsson, socialchef Sofie Eén, sekreterare. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. 1(12) Plats och tid Kommunhuset, Mus-Olle, tisdagen den, klockan 8.15-12.40 Beslutande Ledamöter Andreas Karlsson, C, ordförande Elisabeth Svensson, M, 1:e vice ordförande Annika Hansson, S, 2:e vice ordförande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 (11) Protokollet är justerat Justeringen har tillkännagivits genom anslag

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 (11) Protokollet är justerat Justeringen har tillkännagivits genom anslag SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 (11) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ Hässleholms kommun, Kommunfullmäktige Sammanträdesdag Datum då anslaget 2010-10-08 sätts

Läs mer

Kommunstyrelsen. Protokoll Ks 1288/2014. Datum: 2014-12-09 Klockan: 9:00-9:40 Plats: Dialogen, Rådhuset

Kommunstyrelsen. Protokoll Ks 1288/2014. Datum: 2014-12-09 Klockan: 9:00-9:40 Plats: Dialogen, Rådhuset Protokoll Ks 1288/2014 Kommunstyrelsen Datum: 2014-12-09 Klockan: 9:00-9:40 Plats: Dialogen, Rådhuset Närvarande ledamöter Lena Baastad (S), ordförande Lennart Bondeson (KD) Anders Åhrlin (M) Björn Sundin

Läs mer

Beslutande Ledamöter 30 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista. Sara Svensson, Rädda Barnen, 40

Beslutande Ledamöter 30 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista. Sara Svensson, Rädda Barnen, 40 1(14) Plats och tid Aulan Varagårdsskolan i Bjuv, kl 19.00-22.05 Beslutande Ledamöter 30 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista Övriga närvarande Tjänstemän Christer Pålsson,

Läs mer

Kommunledningsförvaltningen, Stadshuset Ronneby

Kommunledningsförvaltningen, Stadshuset Ronneby 1(15) Sammanträdesdatum Plats och tid Kallingesalen Kl 12.30 Beslutande Ledamöter Se särskild förteckning Ersättare Se särskild förteckning Övriga närvarande Se särskild förteckning Justerare Justeringens

Läs mer

PROTOKOLL Kommunstyrelsen. Sammanträdesdatum 2015-05-25

PROTOKOLL Kommunstyrelsen. Sammanträdesdatum 2015-05-25 KOMMUNSTYRELSEN Tid Kl. 10:00 11:50 Ajournering 11.40 11.45 för överläggningar Plats Ledamöter Skeppet, Kommunhuset Se bilaga Övriga Kicki Nordberg kommunchef Anette Oscarsson sektorschef sektor stödfunktioner

Läs mer

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (14) Kommunfullmäktige

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (14) Kommunfullmäktige SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (14) Plats och tid Forumsalen, Campus Skellefteå, kl 10.00-20-20 Beslutande Se sid 2 Övriga deltagande Lars Björklund, sekreterare Utses justera Bertil Almgren och Stefan

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid Stadshuset, rum 1, kl 13.30-14.00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2007-09-19 1 Beslutande Ersättare Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats/tid Bo-Anders Thornberg (m) ordf Jan Nilsson

Läs mer

PROTOKOLL 1 (18)

PROTOKOLL 1 (18) PROTOKOLL 1 (18) 2018-05-15 Gemensam överförmyndarnämnd Plats och tid Odenrummet 14:00 - Beslutande Valter Stenberg(S), ordförande Lilian Nilsson(V), vice ordförande Ann-Sofi Sehlstedt(S) Lars-Eric Lidman(S)

Läs mer

PROTOKOLL 1 (8) 2014-06-03

PROTOKOLL 1 (8) 2014-06-03 PROTOKOLL 1 (8) 2014-06-03 Gemensam måltidsnämnd Plats och tid Sammanträdesrum E1, stadshuset Skellefteå. Klockan 11.00 13.00 Beslutande Stefan Bergman (s), Skellefteå kommun, ordförande Leif Holmqvist

Läs mer

PROTOKOLL. Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum: Plats och tid Sal 105, Ale Kulturrum, kl. 09:05 09:30

PROTOKOLL. Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum: Plats och tid Sal 105, Ale Kulturrum, kl. 09:05 09:30 1(9) PROTOKOLL Plats och tid Sal 105, Ale Kulturrum, kl. 09:05 09:30 Beslutande och tjänstgörande ersättare Närvarande ersättare Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats och tid Paula Örn

Läs mer

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 21 november 2011 kl ajournering kl

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 21 november 2011 kl ajournering kl Kommunstyrelsen 1 (8) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 21 november 2011 kl. 13.00 14.00 ajournering kl. 13.30-13.40 Harald Hjalmarsson (M), ordf. Christin Rampeltin Molin

Läs mer

PROTOKOLL 1 (15) 2015-04-10

PROTOKOLL 1 (15) 2015-04-10 PROTOKOLL 1 (15) 2015-04-10 Personalnämnden Plats och tid Sammanträdesrum 104, kl. 8.00-12.00 Beslutande Monica Widman Lundmark (S), ordförande Tomas Andersson (S) Annika Nyman (S) Peder Zingmark (V) Tjänstgörande

Läs mer

Anna Ahlin (C) ordförande Stig Lundqvist (M) Jonas Nyberg (S) 2:e vice ordförande Joakim Larsson (SD) 9 Christina Svensson (S)

Anna Ahlin (C) ordförande Stig Lundqvist (M) Jonas Nyberg (S) 2:e vice ordförande Joakim Larsson (SD) 9 Christina Svensson (S) Tid och plats 31 oktober 2018, kl. 13:00-14:00 i Kommunhuset, Rådrummet, Tierp Paragrafer 5-9 Utses att justera Stig Lundqvist Beslutande Ledamöter Anna Ahlin (C) ordförande Stig Lundqvist (M) Jonas Nyberg

Läs mer

PROTOKOLL 1 (18)

PROTOKOLL 1 (18) PROTOKOLL 1 (18) 2019-04-09 Gemensam överförmyndarnämnd för Skellefteå, Norsjö, Malå, Arjeplog och Arvidsjaur kommun Plats och tid Odenrummet 14:00 16:20 Beslutande Valter Stenberg(S), ordförande Lilian

Läs mer

PROTOKOLL 1(19) Sammanträdesdatum

PROTOKOLL 1(19) Sammanträdesdatum 1(19) Plats och tid: Mötesrum Hövdingasalen, kl 08:30-09:20 Beslutande och tjänstgörande ersättare: Närvarande ersättare och övriga deltagande: Mikael Berglund (S), ordf Dan Björk (M) Isabell Korn (M)

Läs mer

Vård- och Omsorgsnämnden 2005-01-27 1 (12) Ann Svensson Hans Nilsson

Vård- och Omsorgsnämnden 2005-01-27 1 (12) Ann Svensson Hans Nilsson Vård- och Omsorgsnämnden 2005-01-27 1 (12) Plats och tid Kommunhuset rum 293, kl 13.15 16.30 Beslutande Sören Carlsson (s) Ann Svensson (s) Hans Nilsson (fp) Klas-Gunnar Appel (s) Lennart Samuelsson (s)

Läs mer

Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 17 maj 1999 kl 19 00 19 55 Se bifogad närvarolista

Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 17 maj 1999 kl 19 00 19 55 Se bifogad närvarolista AB VALLENTUNA KOMMUN Kommunfullmäktige 1999-05-17 1(12) Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kommunstyrelsen 2014-05-26 1 Plats och tid Folkets Park Orrskogen, Malung, kl. 15.30-16.30 Beslutande Kurt Podgorski (S) ordförande Johnny Skottheim (S) Hans Unander (S) 90-97 Bengt Nilsson (S) Christin

Läs mer

Anette Karlsson (M) Björn Fagerlund (M) Henrik Karlsson (M) Marie Engström Rosengren (V) ledamot Mats Karlsson (MP)

Anette Karlsson (M) Björn Fagerlund (M) Henrik Karlsson (M) Marie Engström Rosengren (V) ledamot Mats Karlsson (MP) Sida 1 Beslutande organ Plats och tid Vänersalen, Stadshuset kl 15.00 16.25 Beslutande Johan Abrahamsson (M) ordförande Rune Skogsberg (C) 1:e vice ordförande Ida Ekeroth (S) 2:e vice ordförande Anette

Läs mer

Kommunfullmäktige () Beslutande Björn Hörgren (M), ordförande Per Helsing (KD) Marie Johansson, sekreterare Caroline Depui, kommunchef

Kommunfullmäktige () Beslutande Björn Hörgren (M), ordförande Per Helsing (KD) Marie Johansson, sekreterare Caroline Depui, kommunchef Kommunfullmäktige 2014-09-01 1() Plats och tid Sockenstugan, Lövnäs, Hammarö, kl 18:30-19:15 Beslutande Björn Hörgren (M), ordförande Per Helsing (KD) Siw Gidlöf (S) Bengt-Gustav Persson (S) Leif Sandberg

Läs mer

i sammanträdesrum Bolmen, Olofsgatan 9, Ljungby

i sammanträdesrum Bolmen, Olofsgatan 9, Ljungby 1(9) Tid och plats Torsdagen den 23 augusti 2018 kl 14.00-15.30 i sammanträdesrum Bolmen, Olofsgatan 9, Ljungby Beslutande Ann-Charlotte Wiesel (M), ordförande Pia Johansson (S), vice ordförande kl. 14.00-14.40

Läs mer

PROTOKOLL 1 (25)

PROTOKOLL 1 (25) PROTOKOLL 1 (25) 2018-09-11 Gemensam överförmyndarnämnd Plats och tid Odenrummet 14:00 15:55 Beslutande Valter Stenberg(S), ordförande Lilian Nilsson(V), vice ordförande Ann-Sofi Sehlstedt(S) Lars-Eric

Läs mer

Maria Gustafsson (S) och Christina Bruhno (KD)

Maria Gustafsson (S) och Christina Bruhno (KD) 1(16) Plats och tid Riddarsalen i Ödeshög, kl 19:00 20:50 Beslutande Ledamöter Se särskild närvarolista. Ersättare Se särskild närvarolista. Övriga närvarande Se särskild närvarolista. Justerare Justeringens

Läs mer

SIMRISHAMNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunstyrelsen (11) Enligt särskild förteckning, sid 2. Enligt särskild förteckning, sid 2

SIMRISHAMNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunstyrelsen (11) Enligt särskild förteckning, sid 2. Enligt särskild förteckning, sid 2 2006-12-29 1 (11) Plats och tid Rådhuset, kl 08.30-09.20 Beslutande Enligt särskild förteckning, sid 2 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sid 2 Utses att justera Justeringens plats och tid

Läs mer

Politisk organisation KS 2017/584

Politisk organisation KS 2017/584 91 Politisk organisation 2019-2022. KS 2017/584 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag Arbetsutskottets förslag Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen tillstyrka kommunfullmäktige

Läs mer

Kommunfullmäktige Kulturrummet, Kulturhuset, 28:e juni Per-Olof Björkman Karlsson BEVIS

Kommunfullmäktige Kulturrummet, Kulturhuset, 28:e juni Per-Olof Björkman Karlsson BEVIS Plats och tid Kulturrummet, Kulturhuset 19:00 19.49 Beslutande närvarande Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Se bifogad närvarolista Se bifogad närvarolista Johanna Harling, kommunsekreterare,

Läs mer

PROTOKOLL 1 (15) 2013-09-04

PROTOKOLL 1 (15) 2013-09-04 PROTOKOLL 1 (15) 2013-09-04 Personalnämnden Plats och tid Stadshuset kl. 08.30 12.40 Beslutande Harriet Classon (S) ordförande Lennart Burwall (S) Tomas Teglund (S) Maria Wiksten (KD) Monica Grape (M)

Läs mer

101 KS2019/198. Begäran från socialnämnden om tilläggsanslag. Sida 1 av 5. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum

101 KS2019/198. Begäran från socialnämnden om tilläggsanslag. Sida 1 av 5. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Sida 1 av 5 101 KS2019/198 Begäran från socialnämnden om tilläggsanslag Beslut s förslag till kommunfullmäktige Kommunfullmäktige bifaller socialnämndens äskande med 5,2 mnkr. Finansiering av tilläggsanslaget

Läs mer

Mats Rydby, kommunchef Cecilia Håkansson, sekreterare Lena Thore, stadsarkitekt. Bengt Jarring Helene Norrback

Mats Rydby, kommunchef Cecilia Håkansson, sekreterare Lena Thore, stadsarkitekt. Bengt Jarring Helene Norrback Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdeslokalen Karpen, kl. 18.00 19.00 1 (15) Beslutande Se bilaga 1 Övriga deltagande Mats Rydby, kommunchef Cecilia Håkansson, sekreterare Lena Thore, stadsarkitekt

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE Sammanträdesdatum Sida 2009-01-28 1-18

KOMMUNFULLMÄKTIGE Sammanträdesdatum Sida 2009-01-28 1-18 2009-01-28 1-18 Plats och Tid Stadshuset 18.30-19.30 Beslutande Enl bilagd förteckning, sid 2 Övriga deltagande Tf kommunchef Jeanette Lämmel Kommunsekr Irene Larsson Kommunutredare Ida Rådman Utses att

Läs mer

PROTOKOLL 1 (11)

PROTOKOLL 1 (11) PROTOKOLL 1 (11) 2016-11-08 Gemensam överförmyndarnämnd Plats och tid E1 Brinken klockan 14:00 15:30 ande Lilian Nilsson(V), vice ordförande Ann-Sofi Sehlstedt(S) Lars-Eric Lidman(S) Helena Moen(C) Harriet

Läs mer

PROTOKOLL 1 (7)

PROTOKOLL 1 (7) PROTOKOLL 1 (7) 2015-01-13 Kulturnämnden Plats och tid Stadshuset, kl 13.00 ande Emilia Hallin (S) ordförande Christina Nyström (V) Martin Hedqvist (S) Anna Nyström (S) Örjan Fredriksson (S) Jasmine Ravaghi

Läs mer

Dan Nilsson (S), ordf. Malin Wimmerström (S) Marcus Fridlund, (S), tjg. ers. Conny Tyrberg (C)

Dan Nilsson (S), ordf. Malin Wimmerström (S) Marcus Fridlund, (S), tjg. ers. Conny Tyrberg (C) 2019-07-08 1 (10) Plats och tid Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 8 juli 2019 kl. 10.00 10.30 Beslutande Dan Nilsson (S), ordf. Malin Wimmerström (S) Marcus Fridlund, (S), tjg. ers. Conny Tyrberg

Läs mer

PROTOKOLL 1 (15)

PROTOKOLL 1 (15) PROTOKOLL 1 (15) 2018-06-02 Gemensam överförmyndarnämnd Plats och tid Odenrummet 14:00 16:15 ande Valter Stenberg(S), ordförande Lilian Nilsson(V), vice ordförande Ann-Sofi Sehlstedt(S) Lars-Eric Lidman(S)

Läs mer

30 ordinarie ledamöter jämte 4 tjänstgörande ersättare samt 8 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

30 ordinarie ledamöter jämte 4 tjänstgörande ersättare samt 8 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunfullmäktige 2010-11-24 205 Plats och tid Nora Stadshotell 2010-11-24 kl 18.00-19.00 Beslutande 30 ordinarie ledamöter jämte 4 tjänstgörande ersättare samt 8 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad

Läs mer

11. Interpellation av Micaela Löwenhöök (M) om kommunen kan garantera högsta kvalitet inom äldreomsorgen (29/17)

11. Interpellation av Micaela Löwenhöök (M) om kommunen kan garantera högsta kvalitet inom äldreomsorgen (29/17) Kommunfullmäktige Kungörelse Tid och plats för Måndag 11 september 2017, klockan 10.00 sammanträde Forumsalen, Campus Skellefteå Klockan 10.00-11.00 Information från Northvolt (teckenspråkstolkas) Teckenspråkstolkning

Läs mer

Förvaltningskontoret, kl. 17.30 19.45

Förvaltningskontoret, kl. 17.30 19.45 1 (11) Plats och tid Förvaltningskontoret, kl. 17.30 19.45 Beslutande Carl-Göran Svensson (c) Madli-Ann Pohla (m) Staffan Olzon (fp) Christer Grankvist (s) Maria Andersson (s) tjänstgör för Lennart Månsson

Läs mer

Kommunkontoret, sessionssalen onsdag 6 oktober 2004, klockan. Eva Olsson (fp) ers f Kenneth Carlsson (fp) Rune Månsson (s) Magnus Malm (m)

Kommunkontoret, sessionssalen onsdag 6 oktober 2004, klockan. Eva Olsson (fp) ers f Kenneth Carlsson (fp) Rune Månsson (s) Magnus Malm (m) 1(1) Plats och tid: 13.00 16.30 Kommunkontoret, sessionssalen onsdag 6 oktober 2004, klockan Beslutande: Närvarande ej tjänstgörande ersättare Olle Hagström Bo Johansson Zaid Långström (s) ordf Ann Marie

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN Kommunstyrelsen

TOMELILLA KOMMUN Kommunstyrelsen : Plats och tid Kommunhuset i Tomelilla, den, kl. 17.30-18.05 Beslutande Se sidan 2 Övriga närvarande Kanslichef Christian Björkqvist Tf kommunchef/personalchef Maria Wihlborg Utses att justera Torgny

Läs mer

PROTOKOLL 1 (12)

PROTOKOLL 1 (12) PROTOKOLL 1 (12) 2014-04-28 Valnämnden Plats och tid Sammanträdesrum E3, bottenvåningen Stadshuset, kl. 13.30-16.00 Beslutande Siv Brännström (S), ordförande Lennart Bergman (S) Thomas Nordenstam (KD)

Läs mer

ARJEPLOGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden (8)

ARJEPLOGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden (8) Barn- och utbildningsnämnden 2012-10-19 1 (8) Plats och tid Sammanträdesrummet Tjidtjak, Tingsbacka, fredagen den 19 oktober 2012, kl 10.00 11.00. Beslutande Rolf Laestander (S), ordförande Görgen Åberg

Läs mer

PROTOKOLL 1 (21)

PROTOKOLL 1 (21) PROTOKOLL 1 (21) 2018-04-10 Gemensam överförmyndarnämnd Plats och tid Odenrummet 14:00 15:45 Beslutande Valter Stenberg(S), ordförande Lilian Nilsson(V), vice ordförande Ann-Sofi Sehlstedt(S) Harrieth

Läs mer

290 Nya regler för partistöd från och med den 15 oktober 2018 (KSKF/2017:638)

290 Nya regler för partistöd från och med den 15 oktober 2018 (KSKF/2017:638) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2017-11-28 Sida 1(2) 290 Nya regler för partistöd från och med den 15 oktober 2018 (KSKF/2017:638) Beslut Förslag till kommunfullmäktige Kommunledningskontorets

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnd

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnd Tid och plats H-salen, kl. 09:00-10:10 Beslutande Ledamöter Anna Hultstein (M), Ordförande Bengt-Göran Sandell (S), 1:e vice ordförande Yvonne Ekaremål (C) Tobias Adersjö (MP) 16-23 Ulla Svensson (M) 24-27

Läs mer

PROTOKOLL 1 (34)

PROTOKOLL 1 (34) PROTOKOLL 1 (34) 2013-03-19 Kommunfullmäktige Plats och tid Forumsalen, Campus Skellefteå, klockan 10.00-12.30, 13.30-16.25 Beslutande Se sidan 2 Övriga deltagande Lars Björklund, sekreterare Justerare

Läs mer

PROTOKOLL 1 (8)

PROTOKOLL 1 (8) PROTOKOLL 1 (8) 2016-04-27 Gymnasienämnden Plats och tid Odenrummet, samhällsbyggnadskontoret, kl 08.00 15.45 ande Bertil Almgren (S), ordförande Maria Bernsson (C) Joakim Dahlgren (S) Daniela D Angelo

Läs mer

Kommunchef Håkan Bergsten Kommunfullmäktiges ordförande Stefan Zunko (S) Emma Dahlin Aktivitetshuset skjortan den 27 september 2018

Kommunchef Håkan Bergsten Kommunfullmäktiges ordförande Stefan Zunko (S) Emma Dahlin Aktivitetshuset skjortan den 27 september 2018 Plats och tid Aktivitetshuset skjortan Kl 16:30-17:50 Beslutande Anders Berglöv (S), ordförande Emma Dahlin (M), 1:e vice ordförande Karina Bundgaard Krogh (C), 2:e vice ordförande Terese Larsson (S) Torbjörn

Läs mer

Kommunkansliet kl omedelbar justering

Kommunkansliet kl omedelbar justering 1(17) Plats och tid Aulan Varagårdsskolan i Bjuv, kl 19.00-21.10 Beslutande Ledamöter 28 ledamöter eller tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Tjänstemän Övriga Christer Pålsson, kommunchef Göran Skoog,

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2016

Granskning av delårsrapport 2016 Granskningsrapport Anna Carlénius Revisionskonsult Conny Erkheikki Auktoriserad revisor Granskning av delårsrapport 2016 Pajala kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1

Läs mer

PROTOKOLL 1 (11)

PROTOKOLL 1 (11) PROTOKOLL 1 (11) 2019-03-12 Gemensam överförmyndarnämnd Plats och tid Odenrummet 14:00 16:00 ande Valter Stenberg(S), ordförande Lilian Nilsson(V), vice ordförande Annette Lundqvist(M) Agneta Pohjanen(C)

Läs mer

Lena Emilsson (S) tgj ers för Tony Hansson (S) Henrik Wöhlecke (M) vice ordförande Karin Reinisch (M) ledamot Annette Linander (C) ledamot

Lena Emilsson (S) tgj ers för Tony Hansson (S) Henrik Wöhlecke (M) vice ordförande Karin Reinisch (M) ledamot Annette Linander (C) ledamot Sida 1 (9) Plats och tid Stadshuset, klockan 14.00-17.30 ande Cecilia Lind (S) ordförande Lena Emilsson (S) tgj ers för Tony Hansson (S) Henrik Wöhlecke (M) vice ordförande Karin Reinisch (M) ledamot Annette

Läs mer

PROTOKOLL 1 (10)

PROTOKOLL 1 (10) PROTOKOLL 1 (10) 2018-12-11 Gemensam måltidsnämnd Plats och tid Stadshuset, Kommunstyrelsens sammanträdesrum. Klockan 14.00-15.00 ande Tomas Teglund (S), ordförande Janeth Lundberg (S), vice ordförande

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl Plats och tid Barn- och utbildningsförvaltningen, kl. 17.00 18.45 Beslutande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Utses att justera Justeringens plats

Läs mer