Åtgärdsplan för tandvårdsreformen - månadsrapport

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Åtgärdsplan för tandvårdsreformen - månadsrapport"

Transkript

1 1 (5) Socialdepartementet Stockholm Åtgärdsplan för tandvårdsreformen - månadsrapport Inledning Regeringen har begärt månatlig rapportering om de åtgärder Försäkringskassan vidtar för att säkerställa genomförandet av de kompletterande åtgärder som har identifierats i tandvårdssystemet. Syftet är att säkerställa en välfungerande, kostnadseffektiv och säker administration av tandvårdsreformen. Rapporten beskriver november månads arbete och utveckling inom tandvårdsstödet. Sammanfattning Arbetet med tandvårdsstödet fortgår enligt plan. De fora som skapats för samverkan och dialog fortsätter sina gemensamma möten. Release 2 har driftsatts utan problem. Ett intensivt samarbete pågår med alla berörda intressenter inför den version av IT-stödet som planeras till juni Tillgängligheten i Kundcenter är god och privatpersoner och partners är i stort sett nöjda med den service som erbjuds. All verksamhet inom tandvårdstödet är from december linjelagd. Samverkan och dialog Dialogmöten har genomförts med Privattandläkarna, Tjänstetandläkarna och Sveriges Folktandvårdsförening. Vid dessa möten har bland annat rådgivning till tandläkarna, beslut om rätten till tandvård, Försäkringskassans IT-stöd och efterhandskontroller diskuterats. Utöver detta har Försäkringskassan haft separata möten med bland annat Privattandläkarna för att diskutera aktuella frågor. Försäkringskassan har haft kontinuerliga möten med Tandvårds- och läkemedelsverket (TLV) angående regelverket för tandvård. En handlingsplan för framtida samarbete har tagits fram. Försäkringskassan, Socialstyrelsen, Socialdepartementet och TLV har träffats för att informera varandra. Fortsatta möten planeras en gång per kvartal och i övrigt vid behov. Samtal har förts med Sveriges kommuner och landsting (SKL). Verksamhetsområdeschefen för tandvårdsfrågor ingår sedan november i den strategiska styrgrupp för samverkansfrågor som finns mellan Försäkringskassan och SKL. Försäkringskassan har haft löpande kontakter med journalsystemleverantörerna genom gemensamma telefonmöten. Behovet av att stämma av frågor löpande har minskat varför dessa möten fortsättningsvis genomförs varannan vecka. Postadress Besöksadress Telefon Stockholm Adolf Fredriks kyrkogata E-post Internetadress Telefax Org.nr huvudkontoret@forsakringskassan.se

2 2 (5) Utöver dessa telefonmöten har Försäkringskassan träffat samtliga journalsystemleverantörer för att diskutera framtida behov av förbättringar i IT-stödet. IT-stödet Lanseringen av release 2 har fungerat väl. För att utveckla ytterligare förbättringar i IT-systemet pågår ett intensivt arbete inför juni 2009, IT-stödet utvecklas då inför lagändringar och för vårdgivare samt handläggare. Arbetet sker i dialog med alla berörda intressenter. För att underlätta för tandläkarna att nå Försäkringskassan håller en webblösning på att tas fram. Ett antal säkerhetsfrågor återstår att lösa innan driftsättning. Formuläret görs sedan tillgängligt på Försäkringskassans hemsida för de som väljer att skicka in sitt ärende direkt till IT-support. Testmiljö Journalsystemleverantörerna har haft tillgång till en testmiljö sedan den 5 september. Arbetet med att skapa permanenta testmiljöer för journalsystemleverantörerna fortgår och ett förslag till lösning ska inom kort presenteras för dessa. Rätt förväntningar när det gäller tillgängligheten till denna miljö, en tydlig releaseplanering för 2009 samt synkronisering med journalsystemleverantörernas releaseplanering för 2009 anser vi är av största vikt. Prisjämförelsetjänsten Uppdraget att bygga en prisjämförelsetjänst rapporterades till regeringen den 30 november. IT-stödet är, sedan den 10 november 2008, färdigutvecklat. I dialog med Socialdepartementet har beslutats att lanseringen skall ske vid ett senare datum. Kontakter med vårdgivarna planeras under december för att förbereda lanseringen av prisjämförelsetjänsten. Efter beslut om lanseringstidpunkt behöver tandläkarna minst tre månader för att lägga in sina priser i tjänsten. Informationsinsatser görs parallellt varefter allmänheten kan få tillgång till tjänsten. Rådgivning och stöd Kundcenter för partners/privatpersoner Privatpersoner och partners är sedan den 3 november föremål för en enkätförfrågan om service. På en skala mellan 1 (mycket missnöjd) och 5 (mycket nöjd) väljer 81 % av privatkunderna (var 10:e tillfrågas) och 89 % av partners (var fjärde tillfrågas) nöjd eller mycket nöjd. Tandläkarna som har patienter som arbetar i annat nordiskt land har tidigare haft problem med att få besked om patienten har rätt till statlig tandvårdsersättning eller inte. En rutin där vårdgivaren kan kontrollera detta via Kundcenters för partners (KCP) är införd och vårdgivarna är nöjda med lösningen. KCP:s uppgift är att vägleda tandläkarna i tandvårdsportalen. Resultat från slutet av månaden visar att 84 % av vårdgivarna är nöjda med den service de får av KCP.

3 3 (5) De vanligaste frågorna till KCP handlar om korrigeringar av besök som felaktigt rapporterats från vårdgivarna. Tillgängligheten till KCP är fortfarande ca 90 % och medelväntetiden mellan 1-1,5 min. Kompetensutveckling Försäkringskassan har genomfört en fördjupad utbildning för specialister för att tydliggöra vilka frågor som ska besvaras av Försäkringskassan och vilka som ska besvaras av kundens vårdgivare. Antalet frågor från privatpersoner har ökat under senare delen av november vilket ger en naturligt fördjupad kompetens genom erfarenhet. Odontologisk stödfunktion Den odontologiska rådgivningen (FOR-supporten) ges genom att Försäkringskassans KCP vidarebefordrar de frågor, som KCP själv inte kan hantera, till FOR-supporten. FOR-supporten ringer därefter upp vårdgivaren och lämnar det stöd denne behöver i tillämpningen av den nya tandvårdsförsäkringen. Av ca 70 samtal per dag som kommer till KCP går ca 20 samtal vidare till FOR-supporten. Av de samtal som går vidare till FOR-supporten besvaras merparten, dryga 90 %, inom samma arbetsdag. Typen av frågor som kommer till FOR-supporten är kategoriserade enligt förordningen och ca 80 % av frågorna rör protetik. Protetikärendenas andel av frågorna har alltså ökat med 10 % sedan föregående rapport. De frågor som varit frekventa publiceras under Frågor & svar på En första utvärdering av FOR-supporten har genomförts under november. Den visar att det är ett begränsat antal tandläkare som nyttjar tjänsten och att flertalet av de frågor FOR-supporten får kan besvaras av handläggare. Beslut har tagits att FOR-supporten fortsätter tillsvidare för att säkra de kontakter som behövs. Information Informationsbroschyren om tandvårdsreformen finns nu lättillgänglig för beställning på Handläggning Efterhandskontroller Antalet efterkontroller i den nya försäkringen ligger för närvarande på ca 450 ärenden per vecka vilket är en väsentligt lägre nivå än vad som planeras långsiktigt. Orsaken till den låga nivån på efterkontrollerna är flera, bl. a. att omfattningen av manuella ärenden varit större än beräknat, återstående arbete med 65+ samt det faktum att försäkringen är ny. Samtliga tandläkarmottagningar som begärt och fått ersättning över högkostnadsskyddet (3 000 kronor) plus 300 kr är nu i någon omfattning granskade. Av de efterkontrollerade ärendena uppgår korrigeringsfrekvensen till ca 14 %. Processbeskrivning kompletterad med kalkyl har levererats. Arbete med produktionsplaner pågår.

4 4 (5) Antalet ännu ej avgjorda manuella ärenden är ca varav ca 15 % är påbörjade. De manuella ärendena består främst av ärenden som inkommit mer än 14 dagar efter det att åtgärden slutförts samt förfrågningar om försäkringstillhörighet. Försäkringskassan har tagit kontakt med de vårdgivare som har inkommit med många manuella ärenden för att ta reda på skälet till detta. Nya rutiner gällande bedömningen av försäkringstillhörighet håller på att arbetas fram. Utbildning Under november månad har vårdersättningsenheten inom det Nationella försäkringscentret (NFC) i Visby, som handlägger vård enligt EU-fördraget, genomgått en vidareutbildning i regelverket för det statliga tandvårdstödet. Försäkringsodontologisk koordinator och TLV har ansvarat för den del av utbildningen som handlar om vilken tandvård som är ersättningsberättigande. Handläggare på de NFC som handlägger tandvård har genomgått en vidareutbildning i hur korrigeringar av tidigare inlämnade uppgifter ska göras i IT-stödet. Trepartsmöten Trepartsmöten omfattar Kundcenter för partners (KCP), Försäkringsprocesser samt specialister och funktionsbrevlådans handläggare från NFC:s tre tandvårdsenheter. Syftet är att hitta lösningar på de försäkringsmedicinska problemställningar som identifieras i verksamheten och skapa en grund för likartat arbetssätt och gemensamt lärande. Mötena har kommit igång och motsvarar syfte och förväntningar. Organisering av tandvårdsstödets administration Under november har arbetet fortsatt med att överföra erfarenheter från Tandvårdsprojektets till linjeorganisationen. From december är därmed all verksamhet gällande tandvårdsstödet överförd till linjen enligt plan. Projektledningen finns kvar under december för att slutföra administration och besvara ev. frågor från linjen. Utvärdering Under hösten har Försäkringskassan skapat ett forum för diskussion om utvärdering och uppföljning av tandvårdsreformen. Detta forum består förutom Försäkringskassan även av Socialstyrelsen, Tandvårds- och läkemedelsverket samt från forskarvärlden i form representanter från Karolinska och Sahlgrenska universitetssjukhus. Fram till december har tre möten hållits där olika studier har diskuterats. Detta forum har för avsikt att träffas regelmässigt framöver.

5 5 (5) Kostnader för genomförandet av tandvårdsreformen Beräkningar av kostnader för den fortsatta utvecklingen av IT-stödet inför juni 2009 pågår. Beslut i detta ärende har fattats av generaldirektör Curt Malmborg i närvaro av avdelningscheferna Birgitta Målsäter och Gunnar Johansson samt verksamhetsområdeschef Ingrid Strandman, den senare som föredragande. Curt Malmborg Ingrid Strandman

Åtgärdsplan för tandvårdsreformen - månadsrapport

Åtgärdsplan för tandvårdsreformen - månadsrapport 1 (7) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Åtgärdsplan för tandvårdsreformen - månadsrapport Inledning Regeringen har begärt månatlig rapportering om de åtgärder Försäkringskassan vidtar för att säkerställa

Läs mer

Lägesrapport avseende förberedelser för införande av ett nytt tandvårdsstöd

Lägesrapport avseende förberedelser för införande av ett nytt tandvårdsstöd 1 (5) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Lägesrapport avseende förberedelser för införande av ett nytt tandvårdsstöd Regeringen har i beslut den 30 november 2006 uppdragit åt Försäkringskassan att vidta

Läs mer

SPRINGTIME/TLV TANDLÄKARE OM TANDVÅRDSSTÖDET

SPRINGTIME/TLV TANDLÄKARE OM TANDVÅRDSSTÖDET SPRINGTIME/TLV TANDLÄKARE OM TANDVÅRDSSTÖDET Bakgrund & Genomförande BAKGRUND & SYFTE Syftet med undersökningen är att kartlägga landets tandläkare och vårdgivare bedömer att tandvårdsstödet fungerar idag,

Läs mer

Slutrapport avseende införande av ett nytt tandvårdsstöd

Slutrapport avseende införande av ett nytt tandvårdsstöd SVAR PÅ REGERINGSUPPDRAG 1 (7) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Slutrapport avseende införande av ett nytt tandvårdsstöd Regeringen har i beslut den 30 november 2006 uppdragit åt Försäkringskassan

Läs mer

Rapport kontroller inom

Rapport kontroller inom Statligt tandvårsstöd 2013-09-13 044733-2013 Version: 1,0 1 (7) Rapport kontroller inom statligt tandvårdsstöd 2012 Statligt tandvårsstöd 2013-09-13 044733-2013 Version: 1,0 2 (7) Inledning I den här rapporten

Läs mer

Utökat elektroniskt informationsutbyte

Utökat elektroniskt informationsutbyte 1 (5) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Utökat elektroniskt informationsutbyte Uppdraget Efter önskemål från flera myndigheter har ett stort antal lagar och förordningar beslutats för att utöka det

Läs mer

Införande av ett nytt tandvårdsstöd

Införande av ett nytt tandvårdsstöd 2005/298-5 Införande av ett nytt tandvårdsstöd Granskning av Försäkringskassans genomförande av tandvårdsstödet Delrapport: Status i februari 2009 MISSIV DATUM DIARIENR 2009-02-27 2005/298-5 ERT DATUM

Läs mer

Svar på regeringsuppdrag

Svar på regeringsuppdrag SVAR PÅ REGERINGSUPPDRAG 1 (6) Svar på regeringsuppdrag Rapport Utökad information om tandvårdsstöden Försäkringskassan : 2018-08-20 Utökad information om tandvårdsstöden Version 0.1 002669-2018 SVAR PÅ

Läs mer

Datum HK (4100) Dnr

Datum HK (4100) Dnr Wimi 2005 FK90010_003_G Datum 1 (5) Plan för efterhandskontroller gällande det statliga tandvårdsstödet för år 2012 1. Inriktning för efterhandskontrollerna Syftet med efterhandskontrollerna är att utreda

Läs mer

Uppföljning av Högkostnadsskyddet mot sjuklönekostnader

Uppföljning av Högkostnadsskyddet mot sjuklönekostnader 1 (6) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Uppföljning av Högkostnadsskyddet mot sjuklönekostnader Bakgrund Den nya förmånen Högkostnadsskydd mot sjuklönekostnader trädde i kraft den 1 juli 2010. Högkostnadsskyddet

Läs mer

Försäkringskassans kundundersökning för behandlare inom det statliga tandvårdsstödet Sid 1 Månad 20xx Presentationstitel

Försäkringskassans kundundersökning för behandlare inom det statliga tandvårdsstödet Sid 1 Månad 20xx Presentationstitel Försäkringskassans kundundersökning för behandlare inom det statliga tandvårdsstödet 2015 Sid 1 Månad 20xx Presentationstitel Om undersökningen Den första kundundersökningen riktad enbart mot behandlare-

Läs mer

Personliga ombud för personer med psykiska funktionshinder

Personliga ombud för personer med psykiska funktionshinder 1 (5) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Personliga ombud för personer med psykiska funktionshinder Sammanfattning Försäkringskassan föreslår att det i varje län skapas en länsövergripande organisation

Läs mer

Statskontorets rapport Återkrav vid felaktiga utbetalningar Försäkringskassans och CSN:s hantering av återkravsfordringar (2008:12)

Statskontorets rapport Återkrav vid felaktiga utbetalningar Försäkringskassans och CSN:s hantering av återkravsfordringar (2008:12) 1 (5) Finansdepartementet 103 33 Stockholm Statskontorets rapport Återkrav vid felaktiga utbetalningar Försäkringskassans och CSN:s hantering av återkravsfordringar (2008:12) Allmänt I rapporten behandlas

Läs mer

Förslag till ny bestämmelse i förordningen (2003:766) om behandling. av personuppgifter inom socialförsäkringsens administration.

Förslag till ny bestämmelse i förordningen (2003:766) om behandling. av personuppgifter inom socialförsäkringsens administration. Försäkringsprocesser VO Funktionshinder, SA och arbetsskador Pernilla Jeppsson REMISS 1 (2) Beslutsdatum Diarienr 2013-xx 034048-2013 ABH Utbildning och Rådgivning Arbetsgivarföreningen, KFO Vårdföretagarna

Läs mer

Återrapportering Ersättning för höga sjuklönekostnader till arbetsgivare

Återrapportering Ersättning för höga sjuklönekostnader till arbetsgivare 1 (7) Socialdepartementet, 103 33 Stockholm Återrapportering Ersättning för höga er till arbetsgivare Uppdraget Försäkringskassan ska återrapportera de er som olika grupper arbetsgivare har inrapporterat

Läs mer

Återrapportering av arbetet med att följa internationella ärenden

Återrapportering av arbetet med att följa internationella ärenden 1 (5) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Återrapportering av arbetet med att följa internationella ärenden Uppdrag Regeringen har givit Försäkringskassan i uppdrag att redogöra för de ändringar som hitintills

Läs mer

Plan för systematiska insatser för metod- och kompetensutveckling 2012

Plan för systematiska insatser för metod- och kompetensutveckling 2012 1 (6) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Punkt 3 Plan för systematiska insatser för metod- och kompetensutveckling 2012 Svar på regleringsbrevsuppdrag Postadress Besöksadress Telefon 103 51 Stockholm

Läs mer

Historik information om ändringar i vägledningen 2008:2 Statligt tandvårdsstöd

Historik information om ändringar i vägledningen 2008:2 Statligt tandvårdsstöd VÄGLEDNING 2008:2 1 (5) Historik information om ändringar i vägledningen 2008:2 Statligt tandvårdsstöd Vägledningen uppdateras fortlöpande. Omtryck görs endast vid större ändringar eller när antalet ändringar

Läs mer

REGERINGSKANSLIET 2015-10-23 S2015/0557O/FS

REGERINGSKANSLIET 2015-10-23 S2015/0557O/FS W Remiss REGERINGSKANSLIET 2015-10-23 S2015/0557O/FS Socialdepartementet Enheten för folkhälsa och sjukvård SOU 2015:76 (S2015/05570/FS) Ett tandvårdsstöd för alla - fler och starkare patienter samt Tandvårds-

Läs mer

Slopad förmögenhetsskatt m.m.

Slopad förmögenhetsskatt m.m. 1 (8) Finansdepartementet 103 33 Stockholm Slopad förmögenhetsskatt m.m. (Fi2006/2460) Sammanfattning Försäkringskassan har tagit del av promemorian och lämnar nedan synpunkter samt förslag till bestämmelser.

Läs mer

Noomi Näsström Områdeschef Medicinsk tandvård. YTTRANDE 2011-02-11 1 (6) Ds 2010:42. Allmänna synpunkter

Noomi Näsström Områdeschef Medicinsk tandvård. YTTRANDE 2011-02-11 1 (6) Ds 2010:42. Allmänna synpunkter 1 Landstingsstyrelsens förvaltning Noomi Näsström Områdeschef Medicinsk tandvård YTTRANDE 2011-02-11 1 (6) Ds 2010:42 Yttrande över departementspromemorian Friskare tänder till rimliga kostnader även för

Läs mer

Försäkringskassans svar på regeringsuppdrag om uppföljning av tidigare regeringsuppdrag om tillämplig lagstiftning

Försäkringskassans svar på regeringsuppdrag om uppföljning av tidigare regeringsuppdrag om tillämplig lagstiftning 1 (5) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Försäkringskassans svar på regeringsuppdrag om uppföljning av tidigare regeringsuppdrag om tillämplig lagstiftning I regleringsbrevet för budgetåret 2017 fick

Läs mer

Rapport av uttaget av föräldrapenning i enlighet med regeringens regleringsbrev för Försäkringskassan år 2009

Rapport av uttaget av föräldrapenning i enlighet med regeringens regleringsbrev för Försäkringskassan år 2009 1 (11) Socialdepartementet Rapport av uttaget av föräldrapenning i enlighet med regeringens regleringsbrev för Försäkringskassan år 2009 Sammanfattning Fler pappor är hemma längre perioder och tidigare

Läs mer

Försäkringskassans svar på ISF-rapport 2016:4, Aktivitetsförmågeutredningar (AFU) behöver kvalitetssäkras ett genusperspektiv

Försäkringskassans svar på ISF-rapport 2016:4, Aktivitetsförmågeutredningar (AFU) behöver kvalitetssäkras ett genusperspektiv 1 (5) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Försäkringskassans svar på ISF-rapport 2016:4, Aktivitetsförmågeutredningar (AFU) behöver kvalitetssäkras ett genusperspektiv Inspektionen för socialförsäkringens

Läs mer

Yttrande över Ett tandvårdsstöd för alla fler och starkare patienter (SOU 2015:76)

Yttrande över Ett tandvårdsstöd för alla fler och starkare patienter (SOU 2015:76) Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Uppdrag om arbetet med att ta bort hinder för den fria rörligheten

Uppdrag om arbetet med att ta bort hinder för den fria rörligheten 1 (7) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Uppdrag om arbetet med att ta bort hinder för den fria rörligheten Försäkringskassan har i regleringsbrevet för 2010 fått i uppdrag att senast den 28 maj 2010

Läs mer

Försäkringskassans strategiska utvecklingsplan

Försäkringskassans strategiska utvecklingsplan 1 (7) Till Socialdepartementet Försäkringskassans strategiska utvecklingsplan Postadress Besöksadress Telefon 103 51 Stockholm Adolf Fredriks kyrkogata 8 08-786 90 00 E-post Internetadress Telefax Org.nr

Läs mer

Rapport kontroller inom

Rapport kontroller inom 1 (9) Rapport kontroller inom statligt tandvårdsstöd 2013 2 (9) Inledning I den här rapporten återges resultatet från de efterhandskontroller som genomförts enligt produktionsplan 2013, utförda kontrollutredningar

Läs mer

Resultat av genomförda kontroller inom tillfällig föräldrapenning

Resultat av genomförda kontroller inom tillfällig föräldrapenning 1 (6) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Resultat av genomförda kontroller inom tillfällig föräldrapenning 2 (6) Resultat av genomförda kontroller inom tillfällig föräldrapenning I regleringsbrevet till

Läs mer

Svar på regleringsbrevsuppdrag 2014 om hur Försäkringskassan säkerställer att den enskildes rehabiliteringsbehov klarläggs i god tid

Svar på regleringsbrevsuppdrag 2014 om hur Försäkringskassan säkerställer att den enskildes rehabiliteringsbehov klarläggs i god tid 1 (10) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Punkt 2 Svar på regleringsbrevsuppdrag 2014 om hur Försäkringskassan säkerställer att den enskildes rehabiliteringsbehov klarläggs i god tid Postadress Besöksadress

Läs mer

Återrapportering enligt regleringsbrev 2008, urban utvecklingspolitik.

Återrapportering enligt regleringsbrev 2008, urban utvecklingspolitik. 1 (7) Integrations- och jämställdhetsdepartementet 103 33 Stockholm Återrapportering enligt regleringsbrev 2008, urban utvecklingspolitik. Försäkringskassan ska enligt regleringsbrevet för 2008 samverka

Läs mer

Postadress Besöksadress Telefon Stockholm LM Ericssons väg 30, Hägersten

Postadress Besöksadress Telefon Stockholm LM Ericssons väg 30, Hägersten 1 (5) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Redovisning avseende Ramverk för it-kostnader Sammanfattning Enligt Försäkringskassans regleringsbrev för 2017 ska myndigheten delta i arbetet med att undersöka

Läs mer

Regeringens proposition 2007/08:145

Regeringens proposition 2007/08:145 Regeringens proposition 2007/08:145 Byte av namn på Läkemedelsförmånsnämnden Prop. 2007/08:145 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 24 april 2008 Fredrik Reinfeldt Göran

Läs mer

Svar på ISF:s rapport 2014:1 Effekterna av handläggarnas attityder på sjukskrivningstiderna

Svar på ISF:s rapport 2014:1 Effekterna av handläggarnas attityder på sjukskrivningstiderna 1 (5) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Svar på ISF:s rapport 2014:1 Effekterna av handläggarnas attityder på sjukskrivningstiderna ISF har som del av ett egeninitierat projekt studerat betydelsen av

Läs mer

Kvaliteten på intyg och utlåtanden från läkarna

Kvaliteten på intyg och utlåtanden från läkarna 1 (8) Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Kvaliteten på intyg och utlåtanden från läkarna Uppdraget Försäkringskassan ska redovisa kvaliteten på intyg och utlåtanden från läkarna. En redovisning ska lämnas

Läs mer

Ändring av övergångsbestämmelserna till lagen (2008:145) om statligt tandvårdsstöd

Ändring av övergångsbestämmelserna till lagen (2008:145) om statligt tandvårdsstöd Ds 2010:2 Ändring av övergångsbestämmelserna till lagen (2008:145) om statligt tandvårdsstöd Socialdepartementet SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst. För remissutsändningar av SOU och Ds svarar

Läs mer

2015-12-15 S2015/07820/FS

2015-12-15 S2015/07820/FS Remiss 2015-12-15 S2015/07820/FS Socialdepartementet Enheten för folkhälsa och sjukvård Ds 2015:59 Särskilda satsningar på unga och äldres hälsa Remissinstanser: 1. Riksdagens ombudsmän (JO) 2. Diskrimineringsombudsmannen

Läs mer

Utveckla Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets roll inom tandvårdsområdet. Rapportering av regeringsuppdrag

Utveckla Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets roll inom tandvårdsområdet. Rapportering av regeringsuppdrag Utveckla Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets roll inom tandvårdsområdet Rapportering av regeringsuppdrag 2 (25) Citera gärna Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets rapporter, men glöm inte att uppge

Läs mer

Friskare tänder - till rimliga kostnader (SOU 2007:19)

Friskare tänder - till rimliga kostnader (SOU 2007:19) Sundbyberg 2007-06-25 Vår referens: Karin Sandström Diarienummer 07-153 Ange diarienummer vid all korrespondens Socialdepartementet 103 33 Stockholm Friskare tänder - till rimliga kostnader (SOU 2007:19)

Läs mer

Promemoria Förbättringar inom familjepolitiken

Promemoria Förbättringar inom familjepolitiken 1 (5) Socialdepartementet registrator@social.ministry.se s.fst@social.ministry.se Promemoria Förbättringar inom familjepolitiken Försäkringskassan har beretts möjlighet att yttra sig över promemorian Förbättringar

Läs mer

Yttrande över betänkandet (SOU 2009:6) Återkrav inom välfärdssystemen förslag till lagstiftning

Yttrande över betänkandet (SOU 2009:6) Återkrav inom välfärdssystemen förslag till lagstiftning REMISSYTTRANDE 1 (7) Finansdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet (SOU 2009:6) Återkrav inom välfärdssystemen förslag till lagstiftning Finansdepartementets diarienummer Fi2009/1049.

Läs mer

Rapport kontroller inom

Rapport kontroller inom 1 (16) Rapport kontroller inom statligt tandvårdsstöd 2015 2 (16) Inledning I den här rapporten återges resultatet från de efterhandskontroller som genomförts enligt produktionsplan 2015, utförda kontrollutredningar

Läs mer

Yttrande på Förslag på förändringar inom det statliga bilstödet

Yttrande på Förslag på förändringar inom det statliga bilstödet 1 (8) Till Socialdepartementet Yttrande på Förslag på förändringar inom det statliga bilstödet Postadress Besöksadress Telefon 103 51 Stockholm Klara västra kyrkogata 11 08-786 90 00 E-post Internetadress

Läs mer

Svar på regeringsuppdrag

Svar på regeringsuppdrag 1 (6) Svar på regeringsuppdrag Rapport Minska risken för rättsförluster i arbetsskadeförsäkringen Försäkringskassan : 2018-11-12 Minska risken för rättsförluster i arbetsskadeförsäkringen Version 1.0 Dnr

Läs mer

Postadress Besöksadress Telefon 103 51 Stockholm Adolf Fredriks kyrkogata 8 08-786 90 00

Postadress Besöksadress Telefon 103 51 Stockholm Adolf Fredriks kyrkogata 8 08-786 90 00 1 (7) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över betänkande från Utredningen av tillsyn över socialförsäkringsområdet (SOU 2008:10) Sammanfattning Försäkringskassan delar utredningens uppfattning

Läs mer

Svar på regeringsuppdrag Förstärkt arbete med att stödja individen i sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen

Svar på regeringsuppdrag Förstärkt arbete med att stödja individen i sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen SVAR PÅ REGERINGSUPPDRAG 2018-04-09 Dnr 003575:2018 1 (1) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Svar på regeringsuppdrag Förstärkt arbete med att stödja individen i sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen

Läs mer

Lättläst. Om du behöver tandvård

Lättläst. Om du behöver tandvård Lättläst Om du behöver tandvård Om socialförsäkringen Socialförsäkringen är en viktig del av det svenska trygghetssystemet. Den svenska socialförsäkringen gäller i stort sett alla som bor eller arbetar

Läs mer

Postadress Besöksadress Telefon Stockholm Klara Västra Kyrkogata

Postadress Besöksadress Telefon Stockholm Klara Västra Kyrkogata 1 (43) Analys av besöksfrekvenser för tandvårdsbesök i förebyggande syfte och effekterna av skyddet mot höga kostnader i det tandvårdsstöd som infördes den 1 juli 2008 Postadress Besöksadress Telefon 103

Läs mer

Remissvar Ett tandvårdsstöd för alla fler och starkare patienter

Remissvar Ett tandvårdsstöd för alla fler och starkare patienter BESLUTSUNDERLAG 1/1 Regionstyrelsen Remissvar Ett tandvårdsstöd för alla fler och starkare patienter Region Östergötland har beretts möjlighet att yttra sig över betänkandet Ett tandvårdsstöd för alla

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om statligt tandvårdsstöd; SFS 2008:145 Utkom från trycket den 22 april 2008 utfärdad den 10 april 2008. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. 1 kap. Inledande

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden. Yttrande över delbetänkandet Stöd till hälsofrämjande tandvård del 2 (SOU 2006:71), förslaget till grundstöd

Hälso- och sjukvårdsnämnden. Yttrande över delbetänkandet Stöd till hälsofrämjande tandvård del 2 (SOU 2006:71), förslaget till grundstöd Ledningsstaben Klas Lindström 2006-09-25 LiÖ 2006-539 Hälso- och sjukvårdsnämnden Yttrande över delbetänkandet Stöd till hälsofrämjande tandvård del 2 (SOU 2006:71), förslaget till grundstöd Regeringen

Läs mer

Bakgrund... 3 TLV:s metod för att fastställa referenspriset för en åtgärd... 3 Större förändringar i referenspriset 1 september 2014...

Bakgrund... 3 TLV:s metod för att fastställa referenspriset för en åtgärd... 3 Större förändringar i referenspriset 1 september 2014... Bakgrund... 3 TLV:s metod för att fastställa referenspriset för en åtgärd... 3 Större förändringar i referenspriset 1 september 2014...4 Övergångsbestämmelser... 5 Privattandläkarnas synpunkter under arbetets

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden. Yttrande över slutbetänkandet Friskare tänder till rimliga kostnader (SOU 2007:19)

Hälso- och sjukvårdsnämnden. Yttrande över slutbetänkandet Friskare tänder till rimliga kostnader (SOU 2007:19) Ledningsstaben Klas Lindström 2007-05-03 LiÖ 2007-299 Hälso- och sjukvårdsnämnden Yttrande över slutbetänkandet Friskare tänder till rimliga kostnader (SOU 2007:19) Regeringen tillsatte under 2005 en utredning

Läs mer

Uppdrag angående införandet av ett IT-system för utbyte av socialförsäkringsinformation på EU-nivå (S2009/2024/SF)

Uppdrag angående införandet av ett IT-system för utbyte av socialförsäkringsinformation på EU-nivå (S2009/2024/SF) LÄGESRAPPORT 1 (6) Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Uppdrag angående införandet av ett IT-system för utbyte av socialförsäkringsinformation på EU-nivå (S2009/2024/SF) Försäkringskassan har genom regeringsbeslut

Läs mer

Efterhandskontroller inom tandvården

Efterhandskontroller inom tandvården 1 (22) Efterhandskontroller inom tandvården 2 (22) Sammanfattning I den här rapporten redogörs för omfattningen av felaktiga utbetalningar inom det statliga tandvårdsstödet och i vilken omfattning de kan

Läs mer

Återrapportering Ersättning för höga sjuklönekostnader till arbetsgivare

Återrapportering Ersättning för höga sjuklönekostnader till arbetsgivare 1 (7) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Återrapportering Ersättning för höga till arbetsgivare Försäkringskassan ska enligt regleringsbrev 2017 återrapportera de som olika grupper arbetsgivare har rapporterat

Läs mer

För kvalitet Med gemensamt ansvar (SOU 2015:17)

För kvalitet Med gemensamt ansvar (SOU 2015:17) REMISSVAR 1(5) Datum Diarienummer 2015-06-22 2015-60 Socialdepartementet 103 33 Stockholm För kvalitet Med gemensamt ansvar (SOU 2015:17) (S2015/1590/SF) Sammanfattning Det är positivt att frågan om hur

Läs mer

Rapport kontroller inom

Rapport kontroller inom 1 (12) Rapport kontroller inom statligt tandvårdsstöd 2014 2 (12) Inledning I den här rapporten återges resultatet från de efterhandskontroller som genomförts enligt produktionsplan 2014, utförda kontrollutredningar

Läs mer

Det statliga tandvårdsstödet förbättrad information, kontroll och uppföljning

Det statliga tandvårdsstödet förbättrad information, kontroll och uppföljning Socialutskottets betänkande 2016/17:SoU20 Det statliga tandvårdsstödet förbättrad information, kontroll och uppföljning Sammanfattning Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag till ändringar i lagen

Läs mer

Uppsökande verksamhet, nödvändig tandvård för vissa äldre och funktionshindrade

Uppsökande verksamhet, nödvändig tandvård för vissa äldre och funktionshindrade B 1 (10) Avdelningen för särskilda vårdfrågor Tandvårdsenheten Uppsökande verksamhet, nödvändig tandvård för vissa äldre och funktionshindrade Anvisningar för kommunens personal Uppdaterad januari 2014

Läs mer

Valet av rubrik känns lite väl massmedial, och det är vår uppfattning att de fakta som redovisas i rapporten inte ger stöd för en sådan rubrik.

Valet av rubrik känns lite väl massmedial, och det är vår uppfattning att de fakta som redovisas i rapporten inte ger stöd för en sådan rubrik. Riksrevisionen 2012-03-28 Synpunkter på Riksrevisionens utkast till rapport En tandlös reform? Privattandläkarna tackar för visat förtroende och lämnar följande synpunkter på utkastet till rapporten En

Läs mer

Om du behöver tandvård

Om du behöver tandvård Om du behöver tandvård Välkommen till Försäkringskassan Den här broschyren tar kortfattat upp vilka förmåner som finns från socialförsäkringen när det gäller tandvård. Bland annat kan du läsa om tandvårdsbidragen,

Läs mer

Om du behöver tandvård

Om du behöver tandvård Om du behöver tandvård Om socialförsäkringen Socialförsäkringen är en viktig del av det svenska trygghetssystemet. Den svenska socialförsäkringen gäller i stort sett alla som bor eller arbetar i Sverige.

Läs mer

YTTRANDE. Dnr S2015/05570/FS. Regeringskansliet Socialdepartementet Stockholm. Stockholm den 2 februari 2016

YTTRANDE. Dnr S2015/05570/FS. Regeringskansliet Socialdepartementet Stockholm. Stockholm den 2 februari 2016 YTTRANDE Dnr S2015/05570/FS Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Stockholm den 2 februari 2016 Betänkandet Ett tandvårdsstöd för alla fler och starkare patienter (SOU 2015:76 ) samt Tandvårds-

Läs mer

4.1 Beräkning av assistansersättning. 4.2 Slutlig avstämning och kompletterande utbetalning av assistansersättning

4.1 Beräkning av assistansersättning. 4.2 Slutlig avstämning och kompletterande utbetalning av assistansersättning REMISSYTTRANDE 1 (9) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Vissa förslag om utbetalning av assistansersättning Socialdepartementets dnr S2017/07389/FST Sammanfattning Försäkringskassan har i sak inga invändningar

Läs mer

Om du behöver tandvård

Om du behöver tandvård Om du behöver tandvård Om socialförsäkringen Socialförsäkringen är en viktig del av det svenska trygghetssystemet. Den svenska socialförsäkringen gäller för alla som bor eller arbetar i Sverige. Den ger

Läs mer

1 bilaga. Regeringens beslut

1 bilaga. Regeringens beslut Utdrag Protokoll I:7 vid regeringssammanträde 2011-12-15 S2011/11007/FS Socialdepartementet Godkännande av en överenskommelse om fortsatta insatser för att förbättra patienters tillgänglighet till hälso-

Läs mer

Vår beteckning Dnr 037330-2009

Vår beteckning Dnr 037330-2009 1 (7) Tandvårds och läkemedelsförmånsverket Box 55 171 11 Solna Remissyttrande ang. förslag till allmänna råd till Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets föreskrifter och allmänna råd om statligt tandvårdsstöd

Läs mer

Unga som har aktivitetsersättning på grund av nedsatt arbetsförmåga, en delrapport

Unga som har aktivitetsersättning på grund av nedsatt arbetsförmåga, en delrapport 1 (5) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Unga som har aktivitetsersättning på grund av nedsatt arbetsförmåga, en delrapport Postadress Besöksadress Telefon 103 51 Stockholm Klara västra kyrkogata 11

Läs mer

Plan för löpande utvärdering och uppföljning av bedömningsverktyget aktivitetsförmågeutredning (AFU)

Plan för löpande utvärdering och uppföljning av bedömningsverktyget aktivitetsförmågeutredning (AFU) 1 (6) Plan för löpande utvärdering och uppföljning av bedömningsverktyget aktivitetsförmågeutredning (AFU) Wimi FK90010_005_G 2 (6) Plan för löpande utvärdering och uppföljning av bedömningsverktyget aktivitetsförmågeutredning

Läs mer

Regeringen godkänner överenskommelsen om fördjupade medicinska utredningar för (se bilaga).

Regeringen godkänner överenskommelsen om fördjupade medicinska utredningar för (se bilaga). Utdrag Protokoll III:7 vid regeringssammanträde 2013-12-12 S2013/ 8822/SF Socialdepartementet Godkännande av en överenskommelse om fördjupade medicinska utredningar för 2014 2015 1 bilaga Regeringens beslut

Läs mer

Rapport 2011:18. Kontrollen av tandvårdsstödet

Rapport 2011:18. Kontrollen av tandvårdsstödet Rapport 2011:18 Kontrollen av tandvårdsstödet Rapport 2011:18 Kontrollen av tandvårdsstödet En rapport från Inspektionen för socialförsäkringen Stockholm 2011 Rapporten kan beställas från Inspektionen

Läs mer

Förklaring av centrala begrepp

Förklaring av centrala begrepp 2014-03-18 Guide garantiåtagandet Denna guide är framtagen av branschorganisationen Privattandläkarna för att ge stöd till medlemmar i tillämpningen av garantiåtagandet för protetiska behandlingar i tandvården.

Läs mer

Barn- och ungdomstandvård hos privattandläkare som är verksamma i Skåne

Barn- och ungdomstandvård hos privattandläkare som är verksamma i Skåne Enheten för tandvård Tilläggsavtal, till Avtal mellan Region Skåne och Svensk Privattandvård AB om Barn- och ungdomstandvård för 3-19-åringar i Region Skåne 2012. Barn- och ungdomstandvård hos privattandläkare

Läs mer

Det nya tandvårdsstödet från den 1 juli 2008

Det nya tandvårdsstödet från den 1 juli 2008 Social Insurance Report Det nya tandvårdsstödet från den 1 juli 2008 Besöksfrekvenser i förebyggande syfte, samt effekterna av skyddet mot höga kostnader ISSN 1654-8574 Utgivare: Upplysningar: Hemsida:

Läs mer

Åtgärder för ett förbättrat elektroniskt informationsutbyte

Åtgärder för ett förbättrat elektroniskt informationsutbyte 1 (8) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Åtgärder för ett förbättrat elektroniskt informationsutbyte Uppdraget Informationsutbytet mellan arbetslöshetskassorna, Arbetsförmedlingen, Centrala studiestödsnämnden

Läs mer

Arbetsförmedlingens Återrapportering2011

Arbetsförmedlingens Återrapportering2011 Arbetsförmedlingens Återrapportering2011 Sida: 2 av 14 Sida: 3 av 14 Dnr: AF-2011/036396 Datum: 2011-08-10 Återrapportering enligt regeringsbeslut 2011-04-28 om förlängning av uppdraget Uppdrag att upphandla

Läs mer

Svar på regeringsuppdrag

Svar på regeringsuppdrag 1 (12) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Svar på regeringsuppdrag Rapport Återrapportering Ersättning för höga sjuklönekostnader till arbetsgivare Försäkringskassan Beslut i detta ärende har fattats

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 28 april 2015 KLAGANDE Försäkringskassan 103 51 Stockholm MOTPART AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Stockholms dom den 3 februari 2014

Läs mer

Tandvård. Information om socialförsäkringen för dig som behöver tandvård

Tandvård. Information om socialförsäkringen för dig som behöver tandvård Tandvård Information om socialförsäkringen för dig som behöver tandvård Om socialförsäkringen Socialförsäkringen är en viktig del av det svenska trygghetssystemet. Den svenska socialförsäkringen gäller

Läs mer

Avtalsvillkor m.m. för tandvård inom privattandvården

Avtalsvillkor m.m. för tandvård inom privattandvården Avtalsvillkor m.m. för tandvård inom privattandvården För en tandläkare som är medlem i Privattandläkarna (Sveriges Privattandläkarförening) och som antingen själv är vårdgivare, dvs är näringsidkare,

Läs mer

Svar på regeringsuppdrag i regleringsbrev 2016 rörande det nationella programmet för Europeiska socialfonden (ESF)

Svar på regeringsuppdrag i regleringsbrev 2016 rörande det nationella programmet för Europeiska socialfonden (ESF) 1 (9) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Svar på regeringsuppdrag i regleringsbrev 2016 rörande det nationella programmet för Europeiska socialfonden (ESF) 2014-2020 Postadress Besöksadress Telefon 103

Läs mer

Särskild kompletterande pedagogisk utbildning för personer med forskarexamen (U2015/05012/UH)

Särskild kompletterande pedagogisk utbildning för personer med forskarexamen (U2015/05012/UH) 1 (5) Utbildningsdepartementet, 103 33 Stockholm Särskild kompletterande pedagogisk utbildning för personer med forskarexamen (U2015/05012/UH) Sammanfattning Försäkringskassan är positiv till den föreslagna

Läs mer

Delrapport - Uppdrag att förbereda införandet av nya regler för utbyte av läkemedel

Delrapport - Uppdrag att förbereda införandet av nya regler för utbyte av läkemedel Delrapport - Uppdrag att förbereda införandet av nya regler för utbyte av läkemedel Återrapportering av regeringsuppdrag enligt E-hälsomyndighetens regleringsbrev (S2018/04687/FS) Dnr: 2019/02531 Datum:

Läs mer

Avvikelsehantering statistikproduktion

Avvikelsehantering statistikproduktion Avvikelsehantering statistikproduktion Denna processbeskrivning behandlar rutiner för hantering av avvikelser i verksamheten, som medfört eller skulle kunna ha medfört, fel eller förseningar i Trafikanalys

Läs mer

Uppsökande verksamhet, nödvändig tandvård för vissa äldre och funktionshindrade

Uppsökande verksamhet, nödvändig tandvård för vissa äldre och funktionshindrade 1 (10) Avdelningen för särskilda vårdfrågor Tandvårdsenheten Uppsökande verksamhet, nödvändig tandvård för vissa äldre och funktionshindrade Anvisningar för kommunens personal mars 2009 2 (10) Innehåll

Läs mer

För kvalitet Med gemensamt ansvar (SOU 2015:17)

För kvalitet Med gemensamt ansvar (SOU 2015:17) FÖRSLAG TILL YTTRANDE Vårt dnr: Bilaga1 2015-06-12 Avdelning för vård och omsorg Sektionen för hälsa och jämställdhet Anna Östbom Socialdepartementet Fredsgatan 8 Postadress 103 33Stockholm För kvalitet

Läs mer

Uppdrag att redovisa åtgärder för att säkerställa en bättre kontroll och en mer rättssäker hantering av assistansersättningen

Uppdrag att redovisa åtgärder för att säkerställa en bättre kontroll och en mer rättssäker hantering av assistansersättningen Regeringsbeslut II:1 2014-01-16 S2013/3515/FST S2014/398/FST (delvis) Socialdepartementet Försäkringskassan 103 51 Stockholm Uppdrag att redovisa åtgärder för att säkerställa en bättre kontroll och en

Läs mer

Uppdrag avseende förtydligande av TLV:s roll inom tandvårdsområdet. Rapport den 9 november 2010 med anledning av regeringens uppdrag S2009/9127/HS

Uppdrag avseende förtydligande av TLV:s roll inom tandvårdsområdet. Rapport den 9 november 2010 med anledning av regeringens uppdrag S2009/9127/HS Uppdrag avseende förtydligande av TLV:s roll inom tandvårdsområdet Rapport den 9 november 2010 med anledning av regeringens uppdrag S2009/9127/HS 2 Förord Regeringen beslutade den 26 november 2009 att

Läs mer

Samordningskansli Vision e-hälsa 2025

Samordningskansli Vision e-hälsa 2025 Samordningskansli Vision e-hälsa 2025 Återrapportering enligt E-hälsomyndighetens regleringsbrev 2018 (S2017/07302/RS) Dnr: 2017/05088 Datum: 2018-10-31 Förord I regleringsbrevet för 2018 har E-hälsomyndigheten

Läs mer

RSK 677-2005. Utvärdering. Enheten för asyl- och flyktingfrågor. Hälso- och sjukvårdsavdelningen Analysenheten. Lars Palo

RSK 677-2005. Utvärdering. Enheten för asyl- och flyktingfrågor. Hälso- och sjukvårdsavdelningen Analysenheten. Lars Palo RSK 677-2005 Utvärdering Enheten för asyl- och flyktingfrågor Hälso- och sjukvårdsavdelningen Analysenheten Lars Palo Januari 2007 1. Förutsättningar Den 1 januari 1997 överfördes ansvaret för asylsökandes

Läs mer

Socialdepartementet. REMISSVAR Dnr / (5) Telefon

Socialdepartementet. REMISSVAR Dnr / (5) Telefon REMISSVAR 2017-10-04 Dnr 10.1-22558/2017 1 (5) Socialdepartementet Kunskapsstödsutredningens betänkande (SOU 2017:48) Kunskapsbaserad och jämlik vård Förutsättningar för en lärande hälso- och sjukvård

Läs mer

Ansökan om medel från Samordningsförbundet Lycksele

Ansökan om medel från Samordningsförbundet Lycksele Ansökan om medel från Samordningsförbundet Lycksele Ankomstdatum (fylls i av förbundet) Uppgifter om sökande organisation Försäkringskassan Firmatecknare/Chef Roger Johansson Utdelningsadress Box 510 Kontaktperson

Läs mer

Förändrad ledning och styrning av Folktandvården Skåne - avsiktsförklaring

Förändrad ledning och styrning av Folktandvården Skåne - avsiktsförklaring s kansli Tandvårdschef Helena Ozolins helena.ozolins@skane.se Datum 2011-08-15 1 (6) Förändrad ledning och styrning av - avsiktsförklaring Bakgrund I Tandvårdslagen SFS 1985:125 framgår att det ska finnas

Läs mer

Revision av registreringar inom psykiatrisk öppenvård

Revision av registreringar inom psykiatrisk öppenvård Revision av registreringar inom psykiatrisk öppenvård Barn- och ungdomspsykiatri Beroendevård Vuxenpsykiatri Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 08-123 132 00 Datum: 2011-10-19 Diarienummer: HSN1103-0243

Läs mer

Landstingsstyrelsens beslut

Landstingsstyrelsens beslut Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2006-05-15 LS-LED06-159 47 Rätten till ersättning för kostnader för vård i annat EES-land - En översyn. Remissvar Landstingsstyrelsens beslut 1. Landstingsstyrelsen

Läs mer

Försäkringskassans svar på regeringsuppdrag

Försäkringskassans svar på regeringsuppdrag 1 (12) Försäkringskassans svar på regeringsuppdrag Kvalitetsuppföljning av förmånen ersättning för höga sjuklönekostnader (Socialdepartementets dnr S2017/03474/SF) 2 (12) Innehåll Sammanfattning 3 Inledning

Läs mer

Samverkan gällande det statliga tandvårdsstödet

Samverkan gällande det statliga tandvårdsstödet 1 (15) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Samverkan gällande det statliga tandvårdsstödet Försäkringskassan fick i regleringsbrevet för 2009 i uppdrag att i en gemensam redovisning med Socialstyrelsen

Läs mer

Regeringen godkänner överenskommelsen om försäkringsmedicinska. utredningar i form av TMU och SLU 2016.

Regeringen godkänner överenskommelsen om försäkringsmedicinska. utredningar i form av TMU och SLU 2016. Protokoll I:11 vid regeringssammanträde 2015-12-17 S2015/08166/SF Socialdepartementet Godkännande av en överenskommelse om försäkringsmedicinska utredningar i form av TMU och SLU 1 bilaga Regeringens beslut

Läs mer

STHFs styrelseprotokoll nr 1 2014

STHFs styrelseprotokoll nr 1 2014 STHFs styrelseprotokoll nr 1 2014 Plats: SRATs kansli Datum: 15-16 januari 2014 Närvarande: Yvonne Nyblom ordförande Ingela Jägestrand vice ordförande Mari Carlsson ledamot Anna Magnusson ledamot Lillemor

Läs mer