Statskontorets rapport Återkrav vid felaktiga utbetalningar Försäkringskassans och CSN:s hantering av återkravsfordringar (2008:12)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Statskontorets rapport Återkrav vid felaktiga utbetalningar Försäkringskassans och CSN:s hantering av återkravsfordringar (2008:12)"

Transkript

1 1 (5) Finansdepartementet Stockholm Statskontorets rapport Återkrav vid felaktiga utbetalningar Försäkringskassans och CSN:s hantering av återkravsfordringar (2008:12) Allmänt I rapporten behandlas relevanta frågor i sammanhanget och Statskontoret lämnar konstruktiva och konkreta förslag på förbättringsområden för samtliga berörda. Försäkringskassan instämmer i Statskontorets förslag till effektivisering inom återkravsverksamheten. Systemutveckling för resultatredovisning och uppföljning samt vidgade möjligheter till avräkning mot kommande utbetalningar ingår i Försäkringskassans framtida verksamhetsplanering. Vidare instämmer Försäkringskassan i Statskontorets bedömning att motstridiga bestämmelser försvårar möjligheten till kvittning och att ändringar i regelverket skulle underlätta indrivningen. Avsaknaden av verksamhetsmål och ett teknikstöd för att effektivt bedriva indrivningen och kunna föra statistik påverkar effektiviteten. De försäkrade som har skulder hos Försäkringskassan har ofta låg betalningsförmåga och därför är det svårt för denna grupp att betala sina skulder. Försäkringskassan administrerar närmare ett femtiotal förmåner CSN administrerar ett fåtal förmåner. Kostnadseffektiviteten myndigheterna emellan är svår att jämföra. Försäkringskassans synpunkter/kommentarer Sid 8 - Effektivisera genom arbeta strategiskt och minska systemhinder En möjlighet att minska antalet nya återkrav är att införa en beloppsgräns för att ställa återkrav. Hur snabbt Försäkringskassan kan driva in ett återkrav är beroende av den enskildes ekonomi. Många av Försäkringskassans gäldenärer har en låg betalningsförmåga. När det gäller att skriva av de skulder som inte lönar sig att driva in anser Försäkringskassan det önskvärt att kunna avskriva främst de befintliga skulder som består enbart av avgifter. Postadress Besöksadress Telefon Stockholm Klara Västra Kyrkogata E-post Internetadress Telefax Org.nr huvudkontoret@forsakringskassan.se

2 2 (5) Sid 9 - Statskontorets förslag till regeringen Mål på regeringsnivå är av största vikt då detta kommer att påverka verksamhetens utformning och arbetssätt. Det är viktigt att det inom Försäkringskassans verksamhet snarast utarbeta mätmetoder för uppföljning. Sid 10 - Statskontorets förslag till regeringen Försäkringskassan anser att föreslagen effektivitetsåtgärd i form av lagändring genom att fatta interimistiska beslut inte leder till förbättringar inom fordringshanteringen. Eftersom Försäkringskassan idag inte har lagstöd att kvitta avgifter och ränta har Försäkringskassan en mängd återkrav där endast avgifter och ränta återstår. Dessa krav är ofta små men kräver lika mycket tid att driva som övriga krav. Det är därför av högsta betydelse att ändra i lagarna så att kvittningsmöjligheterna även omfattar avgifter och ränta. Försäkringskassan vill peka på vikten av det som tas upp i stycke ett på sid 82 i Statskontorets rapport, och Försäkringskassan delar Statskontorets bedömning på samma sida till fullo. Försäkringskassan emotser därför de förslag som kan komma från utredningen Enklare regler om återkrav (dir 2007:177). Innehållet i not 2 på sid 12 strider mot Försäkringskassans uppfattning om när felaktig utbetalning uppstår. Enligt Försäkringskassans mening uppstår en felaktig utbetalning vid tidpunkten för utbetalningen och inte vid tidpunkten för beslut. Vissa beskrivningar i processen är felaktiga t.ex. not 10 på sid 14. Fordringshanteringen i Östersund lämnar inte över några ärenden till det nationella försäkringscentret i Visby för vidare indrivning. Samma kommentar gäller även not 93 sid 85. Vidare, i diagram 16 på sid 70 under rubriken Fordringstocken ökar för varje år, stämmer inte rubriken med den förklarande texten i tabellen. Jämför rubriken beslutade återkrav med den förklarande texten återkrävt belopp. Sid 11 - Statskontorets uppdrag Att jämföra Försäkringskassan och CSN är intressant men verksamheterna är i många fall inte jämförbara. Försäkringskassan driver in återkrav för runt ett femtiotal förmåner styrda av olika lagar och med varierande handläggningsrutiner. Det är viktigt att beakta skillnaderna mellan gäldenärernas möjligheter att vara bidragsmottagare hos myndigheten och den potentiella risken att bli återkravsskyldig för bidraget. Socialförsäkringen omfattar en hel livstid vilket påverkar antalet krav som en gäldenär kan få. Detta behandlas även på sid 68 i Statskontorets rapport. Sid 68 - Statskontorets bedömning Försäkringskassan instämmer i Statskontorets bedömning och vill tillägga att när en gäldenär får ytterligare skulder för olika felaktigt utbetalda förmåner försvåras indrivningsmöjligheterna. Detta beror bland annat på förmånernas varierande lagstiftning. En ackumulerad skuld försvårar möjligheterna att betala av på en fordran då den månatliga inbetalningen kanske endast täcker räntan.

3 3 (5) Sid 72 och 73 - Statskontorets bedömning På sid 71 andra stycket pekar Statskontoret på att det är en naturlig följd att myndigheten har en stor andel gäldenärer med mycket låg betalningsförmåga. Då dessa gäldenärer ofta har flera återkrav, vilket försvårar återbetalningen, anser Försäkringskassan det vara en viktig punkt att ta i beaktning som dock helt saknas i Statskontorets bedömning på sid 72. Är återkravsverksamheten kostnadseffektiv I rapporten anges att Försäkringskassans statistik om fordringar har brister. Som angetts ovan anser Försäkringskassan att det finns systemutvecklingsbehov avseende statistik m.m. I avsnitt Är återkravsverksamheten kostnadseffektiv redogörs för kostnaden per återkravsbeslut och inbetalda belopp. Det är svårt att härleda hur utredningen kommit fram till dessa kostnader. Det framgår inte om kostnaden per nytt ärende endast handlar om ärenden där medborgaren ska göra egna inbetalningar eller om dessa även omfattar avräkningar/kvittningar (d.v.s. där inbetalning inte görs). Om man tar Försäkringskassans totala kostnad (kolumn 2 i tabell 16) och delar den med antal ärenden som leder till inbetalning resp. inbetalda kronor (kolumn 4 i tabell 16) utan hänsyn till kvittningsärenden blir kostnaden per ärende/krona missvisande. Kostnaden per ärende eller per inbetalda 100 kronor minskar om återkrav som leder till kvittning också ingår i antalet ärenden. Detta eftersom alla de återkrav som kvittas mot annan ersättning (enligt sidan 109 sker 1/3 av alla återbetalningar genom avräkning) då medräknas avseende arbete och andra kostnader för Försäkringskassans administration utan att finnas med i resultatet (inflödet i kronor). Det bör förtydligas om Försäkringskassans avräkningar och kvittningar är medräknade i inbetalda kronor eller om det endast omfattar medborgarens inbetalningar. Sid 75 - Betalningsförelägganden och utmätningar används i liten utsträckning Försäkringskassan ställer sig frågande till hur man gjort bedömningen "liten utsträckning". Att jämföra andelen betalningsföreläggande och utmätningar med antalet utsända inkassokrav är missvisande. Inkassokraven skickas ut maskinellt medan ansökan till Kronofogden sker först efter en manuell betalningsutredning där man gjort bedömningen att Försäkringskassan kommer att få betalt. Detta ska även vara sista utvägen då Försäkringskassan främst siktar in sig på att kunna kvitta skulden i utbetald förmån. Sid 80 - Preliminära bidrag ger upphov till många återkrav Försäkringskassan instämmer i att systemet med bostadsbidrag medför många återkrav. På samma sätt som skattesystemet bygger på preliminärt inbetald skatt innebär inkomstprövningen av bostadsbidrag att det kan uppkomma situationer med återkrav och tilläggsutbetalningar.

4 4 (5) Sid 81 - Motstridiga bestämmelser om kvittning mellan olika förmåner Det finns ingen förmån som endast tillåter tvingande kvittning. Frivilla avdrag kan alltid ske oavsett övriga bestämmelser om avdrag/kvittning. Exemplet med barnbidraget är felaktigt. Barnbidraget kan kvittas mot skulder i vissa andra förmåner. Skillnaderna i lagstiftningen mellan förmånerna påverkar i allra högsta grad handläggningen då som vi tidigare beskrivit en gäldenär kan ha flera olika krav vilket försvårar arbetet med att driva samtliga skulder. Försäkringskassan delar Statskontorets uppfattning att reglerna om avräkning bör likformas. Sid 87 - Införande av ett nytt system har skjutits upp av resursskäl Försäkringskassan instämmer i att det medför svårigheter att det planerade IT-systemets leverans ännu inte är klarlagd. Försäkringskassan har genomfört och genomför förbättringar i det maskinella systemet för hantering av fordringarna (Kåntra) sedan juni Exempelvis har förslag till förbättringar vad avser avbetalningsplaner, brevutskrifter, bevakningsfunktioner lämnats och åtgärder vidtas under hösten Sid 90 - Eftersläpning försvårar indrivning Försäkringskassan har för avsikt att se över den samlade informationen som riktar sig mot de försäkrade för att genom god information bibehålla hög betalningsvilja. Sid Förhindra tillflödet av nya återkravsärenden Statskontoret skriver att Försäkringskassan har små möjligheter att påverka tillflödet av nya återkravsärenden. Försäkringskassan anser däremot att inflödet kan minskas genom att informationen om förmånerna förbättras, handläggningskvalitén ökar och genom översyn av interna processer och rutiner. Försäkringskassan instämmer i att bidragsstrukturen styr vissa förmåner till avstämning i efterhand som leder till att det kan uppstå en felaktig utbetalning. Detta gäller assistansersättning och bostadsbidrag. Sid Gemensamt IT-stöd och nya rutiner för kontroll Det var ingen ny rutin för kontroll av bostadsbidrag som infördes. Riksdagen beslutade om nya regler år 1997 som bl.a. syftade till att bidraget mer skulle motsvara aktuellt behov av bidrag och att bostadsbidraget slutligen fastställs först efter taxering. Sid När uppstår ett återkrav hos Försäkringskassan? Ändrade förhållanden är omständigheter som uppstår efter ett beslut om en förmån. I lagen om allmän försäkring är ändrade förhållanden inte orsak till att förmånstagaren är återbetalningsskyldig men kan leda till återkrav.

5 5 (5) Avslutande kommentarer Sammanfattningsvis vill Försäkringskassan lyfta fram följande punkter: - Försäkringskassan är angelägen om att bedriva en effektiv och rättssäker hantering av fordringarna. - Försäkringskassan i den mån tillgängliga resurser finns kommer att ta fram ett förbättrat teknikstöd. - Försäkringskassan önskar mera likformade regler beträffande möjligheten att besluta om avdrag för att reglera uppkomna fordringar. - Försäkringskassan önskar en regel om lägsta belopp som ska initiera utredning om eventuell återbetalningsskyldighet. Beslut om detta yttrande har fattats av försäkringsdirektör Kristin Ritter i närvaro av byrådirektör Erik Luthander, verksamhetsansvarig för familjeförmåner Bosse Häll, försäkringssamordnare Roland Andersson samt platschefen vid det nationella försäkringscentret i Östersund Lars Andersson som föredragande. På Försäkringskassans vägnar Kristin Ritter

Promemoria Förbättringar inom familjepolitiken

Promemoria Förbättringar inom familjepolitiken 1 (5) Socialdepartementet registrator@social.ministry.se s.fst@social.ministry.se Promemoria Förbättringar inom familjepolitiken Försäkringskassan har beretts möjlighet att yttra sig över promemorian Förbättringar

Läs mer

Yttrande över betänkandet (SOU 2009:6) Återkrav inom välfärdssystemen förslag till lagstiftning

Yttrande över betänkandet (SOU 2009:6) Återkrav inom välfärdssystemen förslag till lagstiftning REMISSYTTRANDE 1 (7) Finansdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet (SOU 2009:6) Återkrav inom välfärdssystemen förslag till lagstiftning Finansdepartementets diarienummer Fi2009/1049.

Läs mer

Slopad förmögenhetsskatt m.m.

Slopad förmögenhetsskatt m.m. 1 (8) Finansdepartementet 103 33 Stockholm Slopad förmögenhetsskatt m.m. (Fi2006/2460) Sammanfattning Försäkringskassan har tagit del av promemorian och lämnar nedan synpunkter samt förslag till bestämmelser.

Läs mer

Särskild kompletterande pedagogisk utbildning för personer med forskarexamen (U2015/05012/UH)

Särskild kompletterande pedagogisk utbildning för personer med forskarexamen (U2015/05012/UH) 1 (5) Utbildningsdepartementet, 103 33 Stockholm Särskild kompletterande pedagogisk utbildning för personer med forskarexamen (U2015/05012/UH) Sammanfattning Försäkringskassan är positiv till den föreslagna

Läs mer

Utökat elektroniskt informationsutbyte

Utökat elektroniskt informationsutbyte 1 (5) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Utökat elektroniskt informationsutbyte Uppdraget Efter önskemål från flera myndigheter har ett stort antal lagar och förordningar beslutats för att utöka det

Läs mer

Ränta och dröjsmålsränta vid återbetalning av sjukersättning enligt 37 kap. socialförsäkringsbalken. Kjell Rempler (Socialdepartementet)

Ränta och dröjsmålsränta vid återbetalning av sjukersättning enligt 37 kap. socialförsäkringsbalken. Kjell Rempler (Socialdepartementet) Lagrådsremiss Ränta och dröjsmålsränta vid återbetalning av sjukersättning enligt 37 kap. socialförsäkringsbalken Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 30 januari 2014 Ulf Kristersson

Läs mer

Historik information om ändringar i vägledningen 2005:3 Återkrav

Historik information om ändringar i vägledningen 2005:3 Återkrav VÄGLEDNING 2005:3 1 (8) Historik information om ändringar i vägledningen 2005:3 Återkrav I denna bilaga lämnas en kort beskrivning av de sakliga ändringar som gjorts i vägledningens olika versioner. De

Läs mer

HFD 2015 ref 10. Lagrum: 16 a kap. lagen (1962:381) om allmän försäkring

HFD 2015 ref 10. Lagrum: 16 a kap. lagen (1962:381) om allmän försäkring HFD 2015 ref 10 Sjukersättning som betalats ut innan Försäkringskassan beslutat att de särskilda reglerna om steglös avräkning ska tillämpas ska inte behandlas som preliminär sjukersättning och kan därmed

Läs mer

Uppföljning av Högkostnadsskyddet mot sjuklönekostnader

Uppföljning av Högkostnadsskyddet mot sjuklönekostnader 1 (6) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Uppföljning av Högkostnadsskyddet mot sjuklönekostnader Bakgrund Den nya förmånen Högkostnadsskydd mot sjuklönekostnader trädde i kraft den 1 juli 2010. Högkostnadsskyddet

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 13 november 2017 KLAGANDE AA MOTPART Försäkringskassan 103 51 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Stockholms dom den 14 april

Läs mer

Utkast till lagrådsremiss Begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige

Utkast till lagrådsremiss Begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige 1 (5) Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Utkast till lagrådsremiss Begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige Justitiedepartementets dnr JU2016/01307/L7. I utkastet till lagrådsremiss

Läs mer

Kommittédirektiv Dir. 2009:47 Sammanfattning av uppdraget Bakgrund

Kommittédirektiv Dir. 2009:47 Sammanfattning av uppdraget Bakgrund Kommittédirektiv Ekonomisk kompensation vid lång handläggningstid hos Försäkringskassan Dir. 2009:47 Beslut vid regeringssammanträde den 20 maj 2009 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ska

Läs mer

Svar på uppdrag i regleringsbrev för 2013 avseende Försäkringskassan, Fordringsstock och fordringshantering

Svar på uppdrag i regleringsbrev för 2013 avseende Försäkringskassan, Fordringsstock och fordringshantering 1 (27) Svar på uppdrag i regleringsbrev för 2013 avseende Försäkringskassan, Fordringsstock och fordringshantering Försäkringskassans analys och förslag i sammanfattning Skuldsättning är ett växande samhällsproblem

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1996:1030) om underhållsstöd; SFS 2004:829 Utkom från trycket den 9 november 2004 utfärdad den 28 oktober 2004. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Återkrav vid felaktiga utbetalningar

Återkrav vid felaktiga utbetalningar 2008:12 Återkrav vid felaktiga utbetalningar Försäkringskassans och CSN:s hantering av återkravsfordringar MISSIV DATUM DIARIENR 2008-06-02 2007/118-5 ERT DATUM ER BETECKNING 2007-05-10 Fi2007/3988 (delvis)

Läs mer

Yttrande över betänkandet Månadsuppgifter - snabbt och enkelt (SOU 2011:40)

Yttrande över betänkandet Månadsuppgifter - snabbt och enkelt (SOU 2011:40) 1 (8) Art4113 Finansdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet Månadsuppgifter - snabbt och enkelt (SOU 2011:40) Försäkringskassan tar med glädje emot lagstiftning som gör det enklare för

Läs mer

Åtgärder mot fusk och felaktigheter med assistansersättning (SOU 2012:6) (S2012/1273/FST)

Åtgärder mot fusk och felaktigheter med assistansersättning (SOU 2012:6) (S2012/1273/FST) 1(5) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Åtgärder mot fusk och felaktigheter med assistansersättning (SOU 2012:6) (S2012/1273/FST) Kronofogdemyndigheten (KFM), som har till uppgift att verkställa beslut

Läs mer

108 kap. 2 och 110 kap. 46 socialförsäkringsbalken. Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 13 november 2017 följande dom (mål nr ).

108 kap. 2 och 110 kap. 46 socialförsäkringsbalken. Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 13 november 2017 följande dom (mål nr ). HFD 2017 ref. 65 Försäkringskassan har inte haft rätt att återkräva föräldrapenning som felaktigt lämnats för barn som varit bosatta utomlands när kassan i ett ärende om barnbidrag för samma barn informerats

Läs mer

Tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) uppgift om grunden för tele-, TV- och Internetfordringar

Tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) uppgift om grunden för tele-, TV- och Internetfordringar Datum Diarienr 2010-11-23 1288-2010 PayEx Finance AB 621 88 Visby Tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) uppgift om grunden för tele-, TV- och Internetfordringar Datainspektionens beslut Datainspektionen

Läs mer

Konsekvensutredning till ändring av CSN:s föreskrifter om återbetalning av studielån

Konsekvensutredning till ändring av CSN:s föreskrifter om återbetalning av studielån Förslag till ändrade föreskrifter om återbetalning av studielån Datum 2016-10-04 Diarienummer 2016-119-7386 1 (12) Konsekvensutredning till ändring av CSN:s föreskrifter om återbetalning av studielån Följande

Läs mer

Kronofogdemyndigheten

Kronofogdemyndigheten KRONOFOGDEMYNDIGHETEN Box 1050, 172 21 SUNDBYBERG Kronofogdemyndigheten Revisionsrapport Intern styrning och kontroll inom skuldsaneringens betalningsförmedling 2018 Som ett led i granskningen av årsredovisningen

Läs mer

Riktlinjer för fakturering och kravverksamhet

Riktlinjer för fakturering och kravverksamhet STYRDOKUMENT RIKTLINJE 2017-11-07 DNR: 2014-000203 Antagen av KS den 10 juni 2014 125 Gäller från och med den 10 juni 2014 tillsvidare Riktlinjer för fakturering och kravverksamhet Inledning... 2 Syfte

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) ny uppföljning av uppgift om grunden för fordran

Beslut efter tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) ny uppföljning av uppgift om grunden för fordran Datum Diarienr 2014-09-15 1358-2014 Sergel Kredittjänster AB Box 184 123 23 Farsta Beslut efter tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) ny uppföljning av uppgift om grunden för fordran Datainspektionens

Läs mer

Sammanfattningsvis gör ISF följande bedömning av förslagen:

Sammanfattningsvis gör ISF följande bedömning av förslagen: REMISSYTTRANDE 1(6) Datum Diarienummer 2012-09-13 2012-134 Regeringen Socialdepartementet 103 33 Stockholm Framställning om ändringar i vissa av socialförsäkringsbalkens bestämmelser och i förordningen

Läs mer

Återrapportering Ersättning för höga sjuklönekostnader till arbetsgivare

Återrapportering Ersättning för höga sjuklönekostnader till arbetsgivare 1 (7) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Återrapportering Ersättning för höga till arbetsgivare Försäkringskassan ska enligt regleringsbrev 2017 återrapportera de som olika grupper arbetsgivare har rapporterat

Läs mer

Ansökan om verkställighet av underhållsbidrag i utländsk valuta m.m.

Ansökan om verkställighet av underhållsbidrag i utländsk valuta m.m. 1(8) Ansökan om verkställighet av underhållsbidrag i utländsk valuta m.m. Vid prövningen av ansökningar om verkställighet där Försäkringskassan trätt i barnets ställe enligt 19 kap. 28-29 socialförsäkringsbalken

Läs mer

Förslag till ny bestämmelse i förordningen (2003:766) om behandling. av personuppgifter inom socialförsäkringsens administration.

Förslag till ny bestämmelse i förordningen (2003:766) om behandling. av personuppgifter inom socialförsäkringsens administration. Försäkringsprocesser VO Funktionshinder, SA och arbetsskador Pernilla Jeppsson REMISS 1 (2) Beslutsdatum Diarienr 2013-xx 034048-2013 ABH Utbildning och Rådgivning Arbetsgivarföreningen, KFO Vårdföretagarna

Läs mer

Historik information om ändringar i vägledningen 2005:2 Fordringshantering hos Försäkringskassan

Historik information om ändringar i vägledningen 2005:2 Fordringshantering hos Försäkringskassan VÄGLEDNING 2005:2 1 (7) Historik information om ändringar i vägledningen 2005:2 Fordringshantering hos Försäkringskassan I denna bilaga lämnas en kort beskrivning av de sakliga ändringar som gjorts i vägledningens

Läs mer

2006:4. Kontroll av skenseparationer ISSN

2006:4. Kontroll av skenseparationer ISSN 2006:4 Kontroll av skenseparationer ISSN 1653-3259 Redovisar 2006:4 Bakgrund och syfte För tilltron till socialförsäkringen är det viktigt att skydda försäkringar och bidrag mot fusk. Riksdagen och regeringen

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 11 mars 2015 KLAGANDE Försäkringskassan 103 51 Stockholm MOTPART AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Sundsvalls dom den 27 september

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) indrivning mot omyndiga

Beslut efter tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) indrivning mot omyndiga Datum Diarienr 2014-11- 10 1890-2014 Inkasso AB Marginalen Box 26134 100 41 Stockholm Beslut efter tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) indrivning mot omyndiga Datainspektionens beslut Inkasso AB Marginalen

Läs mer

Departementspromemoria 2013:42 Utbetalning av barnbidrag och flerbarnstillägg (dnr S2013/4268/FST)

Departementspromemoria 2013:42 Utbetalning av barnbidrag och flerbarnstillägg (dnr S2013/4268/FST) REMISSYTTRANDE Datum Vår beteckning 2013-07-04 Dnr 029918-2013 1 (8) Socialdepartementet s.registrator@regeringskansliet.se s.fst@regeringskansliet.se Departementspromemoria 2013:42 Utbetalning av barnbidrag

Läs mer

Åtgärdsplan för tandvårdsreformen - månadsrapport

Åtgärdsplan för tandvårdsreformen - månadsrapport 1 (5) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Åtgärdsplan för tandvårdsreformen - månadsrapport Inledning Regeringen har begärt månatlig rapportering om de åtgärder Försäkringskassan vidtar för att säkerställa

Läs mer

Yttrande på Förslag på förändringar inom det statliga bilstödet

Yttrande på Förslag på förändringar inom det statliga bilstödet 1 (8) Till Socialdepartementet Yttrande på Förslag på förändringar inom det statliga bilstödet Postadress Besöksadress Telefon 103 51 Stockholm Klara västra kyrkogata 11 08-786 90 00 E-post Internetadress

Läs mer

Historik information om ändringar i vägledningen 2005:3 Återkrav

Historik information om ändringar i vägledningen 2005:3 Återkrav VÄGLEDNING 2005:3 1 (8) Historik information om ändringar i vägledningen 2005:3 Återkrav Vägledningen uppdateras fortlöpande. Omtryck görs endast vid större ändringar eller när antalet ändringar blivit

Läs mer

Tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) uppgift om grunden för tele-, TV- och Internetfordringar

Tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) uppgift om grunden för tele-, TV- och Internetfordringar Datum Diarienr 2010-11-23 1402-2010 Lindorff Sverige AB Box 47297 100 74 Stockholm Tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) uppgift om grunden för tele-, TV- och Internetfordringar Datainspektionens beslut

Läs mer

Kronofogdemyndighetens allmänna råd

Kronofogdemyndighetens allmänna råd Kronofogdemyndighetens allmänna råd ISSN 1653-9931 Kronofogdemyndighetens allmänna råd om bestämmande av förbehållsbeloppet vid löneutmätning under år 2019 1 ; beslutade den 3 december 2018 i anslutning

Läs mer

Etableringsjobb (Ds 2019:13) (A2019/01215/A)

Etableringsjobb (Ds 2019:13) (A2019/01215/A) REMISSYTTRANDE 1 (5) Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm Etableringsjobb (Ds 2019:13) (A2019/01215/A) Försäkringskassan begränsar yttrandet till de delar som berör vår verksamhet. Sammanfattning

Läs mer

Tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) uppgift om grunden för tele-, TV- och Internetfordringar

Tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) uppgift om grunden för tele-, TV- och Internetfordringar Datum Diarienr 2010-11-23 1286-2010 Intrum Justitia Sverige AB 105 24 Stockholm Tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) uppgift om grunden för tele-, TV- och Internetfordringar Datainspektionens beslut

Läs mer

Kronofogdemyndighetens allmänna råd

Kronofogdemyndighetens allmänna råd Kronofogdemyndighetens allmänna råd ISSN 1653-9931 Kronofogdemyndighetens allmänna råd om bestämmande av förbehållsbeloppet vid utmätning av lön m.m. under 2015 1 ; beslutade den 1 december 2014 i anslutning

Läs mer

IAFs redovisning av uppdrag i frågan om uttag av ränta vid ekonomiska återkrav inom arbetslöshetsförsäkringen (N2006/1051/A)

IAFs redovisning av uppdrag i frågan om uttag av ränta vid ekonomiska återkrav inom arbetslöshetsförsäkringen (N2006/1051/A) 2006-04-06 1 (10) Dnr: 2006/432 Regeringen Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM IAFs redovisning av uppdrag i frågan om uttag av ränta vid ekonomiska återkrav inom arbetslöshetsförsäkringen (N2006/1051/A)

Läs mer

Uppdrag att redovisa åtgärder för att säkerställa en bättre kontroll och en mer rättssäker hantering av assistansersättningen

Uppdrag att redovisa åtgärder för att säkerställa en bättre kontroll och en mer rättssäker hantering av assistansersättningen Regeringsbeslut II:1 2014-01-16 S2013/3515/FST S2014/398/FST (delvis) Socialdepartementet Försäkringskassan 103 51 Stockholm Uppdrag att redovisa åtgärder för att säkerställa en bättre kontroll och en

Läs mer

Resultat av genomförda kontroller inom tillfällig föräldrapenning

Resultat av genomförda kontroller inom tillfällig föräldrapenning 1 (6) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Resultat av genomförda kontroller inom tillfällig föräldrapenning 2 (6) Resultat av genomförda kontroller inom tillfällig föräldrapenning I regleringsbrevet till

Läs mer

Beslut vid regeringssammanträde: Delegation för åtgärder mot felaktiga utbetalningar från trygghetssystemen Senast ändrad:

Beslut vid regeringssammanträde: Delegation för åtgärder mot felaktiga utbetalningar från trygghetssystemen Senast ändrad: Sök i Rättsdatabaserna Post 1 av 1 i DIR Dir nr: Dir. 2005:52 Departement: Fi Finansdepartementet Beslut vid regeringssammanträde: 2005-05-12 Rubrik: Delegation för åtgärder mot felaktiga utbetalningar

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 17 december 2013 Ö 822-12 KLAGANDE Dödsboet efter Rolf Nilson, 391007-5716 c/o ÅA MOTPARTER 1. CW 2. MW Ombud för 1 och 2: JE SAKEN Hinder

Läs mer

Riksrevisionens rapport om bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd

Riksrevisionens rapport om bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd Socialförsäkringsutskottets betänkande 2013/14:SfU7 Riksrevisionens rapport om bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd Sammanfattning I detta betänkande behandlar utskottet regeringens skrivelse 2013/14:45

Läs mer

Kronofogden FÖRELÄGGANDE. BF~ENHETEN UTBILDNINGSDATABAS Kundeenter Tel 0771-73 73 00 /Fax 026-187544 Öppet kl 8-18

Kronofogden FÖRELÄGGANDE. BF~ENHETEN UTBILDNINGSDATABAS Kundeenter Tel 0771-73 73 00 /Fax 026-187544 Öppet kl 8-18 Kronofogden BF~ENHETEN UTBILDNINGSDATABAS Kundeenter Tel 0771-73 73 00 /Fax 026-187544 Öppet kl 8-18 Kronofogdemyndigheten GÄVLEBORGS LÄN 801 2 9 GÄVLE FÖRELÄGGANDE Datum 2010-12-29 840107*9622 Målnummer

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om försäkringsmedicinska utredningar Utfärdad den 8 november 2018 Publicerad den 13 november 2018 Regeringen föreskriver följande. Inledande bestämmelser 1 I denna

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 3 januari 2005 Ö 2353-01 KLAGANDE Skatteverket, 171 94 SOLNA MOTPART SD SAKEN Kvittning av EU-bidrag ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Hovrätten för

Läs mer

Återrapportering av arbetet med att följa internationella ärenden

Återrapportering av arbetet med att följa internationella ärenden 1 (5) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Återrapportering av arbetet med att följa internationella ärenden Uppdrag Regeringen har givit Försäkringskassan i uppdrag att redogöra för de ändringar som hitintills

Läs mer

Tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) uppgift om grunden för tele-, TV- och Internetfordringar

Tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) uppgift om grunden för tele-, TV- och Internetfordringar Datum Diarienr 2010-11-23 1287-2010 Sergel Kredittjänster AB Box 38041 100 64 Stockholm Tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) uppgift om grunden för tele-, TV- och Internetfordringar Datainspektionens

Läs mer

Arbetslöshetskassornas fordringar gällande felaktigt utbetald arbetslöshetsersättning

Arbetslöshetskassornas fordringar gällande felaktigt utbetald arbetslöshetsersättning 2014:1 Arbetslöshetskassornas fordringar gällande felaktigt utbetald arbetslöshetsersättning Kartläggning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2012/674 Samtliga

Läs mer

Förslag till lag om ändring i 51 kap. 11 socialförsäkringsbalken

Förslag till lag om ändring i 51 kap. 11 socialförsäkringsbalken Promemoria 2016-12-20 S2016/07902/FST Socialdepartementet Förslag till lag om ändring i 51 kap. 11 socialförsäkringsbalken 1. Sammanfattning I promemorian lämnas förslag till ändring i 51 kap. 11 andra

Läs mer

Underlag till Skatteupplysningen och Försäkringskassans Kundcenter för partner.

Underlag till Skatteupplysningen och Försäkringskassans Kundcenter för partner. Frågor och svar till förmånen Ersättning höga sjuklönekostnader Underlag till Skatteupplysningen och Försäkringskassans Kundcenter för partner. Vad innebär ersättning för höga sjuklönekostnader? Det innebär

Läs mer

Förordning om försäkringsmedicinska utredningar

Förordning om försäkringsmedicinska utredningar Förordning om försäkringsmedicinska utredningar 2018-12-04 Inledande bestämmelser 1 I denna förordning finns kompletterande bestämmelser till lagen (2018:744) om försäkringsmedicinska utredningar. 2 Denna

Läs mer

Remiss: Förordning om stöd till kommuner för kostnader avseende flyttning, uppställning och skrotning av vissa fordon

Remiss: Förordning om stöd till kommuner för kostnader avseende flyttning, uppställning och skrotning av vissa fordon 1 (2) TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2018-08-14 Tekniska nämnden Samhällsbyggnadskontoret Remiss: Förordning om stöd till kommuner för kostnader avseende flyttning, uppställning och skrotning av vissa fordon Diarienummer:

Läs mer

Sanktionsavgifter på trygghetsområdet (SOU 2011:3)

Sanktionsavgifter på trygghetsområdet (SOU 2011:3) REMISSYTTRANDE 1(5) Datum Diarienummer 20110-09-28 2011-113 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Sanktionsavgifter på trygghetsområdet (SOU 2011:3) (diarienummer S2011/942/SF) Sammanfattning ISF konstaterar

Läs mer

Svar på ISF:s rapport 2014:1 Effekterna av handläggarnas attityder på sjukskrivningstiderna

Svar på ISF:s rapport 2014:1 Effekterna av handläggarnas attityder på sjukskrivningstiderna 1 (5) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Svar på ISF:s rapport 2014:1 Effekterna av handläggarnas attityder på sjukskrivningstiderna ISF har som del av ett egeninitierat projekt studerat betydelsen av

Läs mer

Kommittédirektiv. Stärkt rättssäkerhet och effektiv handläggning i ärenden och mål om socialförsäkring. Dir. 2016:104

Kommittédirektiv. Stärkt rättssäkerhet och effektiv handläggning i ärenden och mål om socialförsäkring. Dir. 2016:104 Kommittédirektiv Stärkt rättssäkerhet och effektiv handläggning i ärenden och mål om socialförsäkring Dir. 2016:104 Beslut vid regeringssammanträde den 8 december 2016. Sammanfattning En särskild utredare

Läs mer

Tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) användande av konkursinstitutet

Tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) användande av konkursinstitutet Datum Diarienr 2011-10-05 466-2011 Likviditetskontroll Kreditfakta i Norrköpings KB Linköpingsvägen 55 602 36 Norrköping Tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) användande av konkursinstitutet Datainspektionens

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) ny uppföljning av uppgift om grunden för fordran

Beslut efter tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) ny uppföljning av uppgift om grunden för fordran Datum Diarienr 2014-09-15 1360-2014 Transcom Credit Management Services AB 691 77 Karlskoga Beslut efter tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) ny uppföljning av uppgift om grunden för fordran Datainspektionens

Läs mer

Kravpolicy. Vision. Program. Policy. Regler. Handlingsplan. Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd

Kravpolicy. Vision. Program. Policy. Regler. Handlingsplan. Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Kravpolicy Vision Program Policy Regler Handlingsplan Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Innehåll Inledning... 3 Syfte... 3 Organisation... 3 Utsändning av faktura... 3 Inkassokrav... 4

Läs mer

Bostadsbidrag. barnfamiljer. Några viktiga gränser. Vilka barnfamiljer kan få bostadsbidrag? Preliminärt och slutligt bidrag

Bostadsbidrag. barnfamiljer. Några viktiga gränser. Vilka barnfamiljer kan få bostadsbidrag? Preliminärt och slutligt bidrag Bostadsbidrag barnfamiljer Barnfamiljer med låga inkomster kan få bostadsbidrag. Hur mycket du kan få beror på dina inkomster, dina boendekostnader, bostadens storlek och hur många barn du har. Du söker

Läs mer

Vägledning 2005:2 Version 13. Fordringshantering hos Försäkringskassan

Vägledning 2005:2 Version 13. Fordringshantering hos Försäkringskassan Fordringshantering hos Försäkringskassan Vägledningarna innehåller en samlad information om vad som gäller på ett visst område och är ett stöd i handläggningen. En vägledning kan innehålla beskrivningar

Läs mer

Postadress Besöksadress Telefon 103 51 Stockholm Adolf Fredriks kyrkogata 8 08-786 90 00

Postadress Besöksadress Telefon 103 51 Stockholm Adolf Fredriks kyrkogata 8 08-786 90 00 1 (7) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över betänkande från Utredningen av tillsyn över socialförsäkringsområdet (SOU 2008:10) Sammanfattning Försäkringskassan delar utredningens uppfattning

Läs mer

Trygghetssystemen utomlands

Trygghetssystemen utomlands Socialförsäkringsutskottets betänkande 2008/09:SfU11 Trygghetssystemen utomlands Sammanfattning I betänkandet behandlar utskottet en framställning av Riksrevisionens styrelse angående trygghetssystemen

Läs mer

Information om återkrav och betalning

Information om återkrav och betalning 2015-07-01 Information om återkrav och betalning Inledning Vi måste utreda Arbetslöshetsförsäkringen sköts i Sverige av arbetslöshetskassorna, bland annat av Arbetslöshetskassan Vision, med stöd i lag.

Läs mer

Barnbidrag 2012 SO0213

Barnbidrag 2012 SO0213 2013-03-18 1(8) Barnbidrag 2012 SO0213 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter redovisas undersökningens innehåll och

Läs mer

Bostadsbidrag till barnfamiljer m.fl Referensåret 2012 SF0105

Bostadsbidrag till barnfamiljer m.fl Referensåret 2012 SF0105 2013-02-13 1(9) Bostadsbidrag till barnfamiljer m.fl Referensåret 2012 SF0105 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter

Läs mer

Återrapportering Ersättning för höga sjuklönekostnader till arbetsgivare

Återrapportering Ersättning för höga sjuklönekostnader till arbetsgivare 1 (7) Socialdepartementet, 103 33 Stockholm Återrapportering Ersättning för höga er till arbetsgivare Uppdraget Försäkringskassan ska återrapportera de er som olika grupper arbetsgivare har inrapporterat

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om stöd vid korttidsarbete; utfärdad den 28 november 2013. SFS 2013:948 Utkom från trycket den 6 december 2013 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. Lagens tillämpningsområde

Läs mer

Datainspektionen informerar. Värt att veta om inkasso. (reviderad den 1 april 2006)

Datainspektionen informerar. Värt att veta om inkasso. (reviderad den 1 april 2006) Datainspektionen informerar 8 Värt att veta om inkasso (reviderad den 1 april 2006) En viktig regel i vårt samhälle är att man ska betala sina räkningar och andra skulder i rätt tid. Ibland händer det

Läs mer

4.1 Beräkning av assistansersättning. 4.2 Slutlig avstämning och kompletterande utbetalning av assistansersättning

4.1 Beräkning av assistansersättning. 4.2 Slutlig avstämning och kompletterande utbetalning av assistansersättning REMISSYTTRANDE 1 (9) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Vissa förslag om utbetalning av assistansersättning Socialdepartementets dnr S2017/07389/FST Sammanfattning Försäkringskassan har i sak inga invändningar

Läs mer

Försäkringskassans yttrande över Ds 2017:4 Sjukpenning i avvaktan på slutligt beslut

Försäkringskassans yttrande över Ds 2017:4 Sjukpenning i avvaktan på slutligt beslut 1 (9) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Försäkringskassans yttrande över Ds 2017:4 Sjukpenning i avvaktan på slutligt beslut Sammanfattning Sjukförsäkringen har hittills varit utformad utifrån att den

Läs mer

Försäkringskassans svar på regeringsuppdrag om uppföljning av tidigare regeringsuppdrag om tillämplig lagstiftning

Försäkringskassans svar på regeringsuppdrag om uppföljning av tidigare regeringsuppdrag om tillämplig lagstiftning 1 (5) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Försäkringskassans svar på regeringsuppdrag om uppföljning av tidigare regeringsuppdrag om tillämplig lagstiftning I regleringsbrevet för budgetåret 2017 fick

Läs mer

ej8 2009 -C4- O3 1CSO ~CYrQ 1

ej8 2009 -C4- O3 1CSO ~CYrQ 1 Södertälje U kommun ej8 2009 -C4- O3 1CSO ~CYrQ 1 2009-04-02 Tjänsteskrivelse Dnr Rnr Dnr KS09/81 Kontor Kommunstyrelsens kontor Handläggare Ola Schön 08-550 219 29 ola. schon@sodertalje.se Kommunstyrelsen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om förfarandet vid skattereduktion för hushållsarbete; SFS 2009:194 Utkom från trycket den 31 mars 2009 utfärdad den 19 mars 2009. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande.

Läs mer

Socialförsäkringsbalk (2010:110)

Socialförsäkringsbalk (2010:110) Socialförsäkringsbalk (2010:110) 51 kap. Assistansersättning Innehåll 1 /Upphör att gälla U:2013-07-01/ I detta kapitel finns bestämmelser om - rätten till assistansersättning i 2-6, - förmånstiden i 7

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om studiestartsstöd; Utkom från trycket den 14 juni 2017 utfärdad den 1 juni 2017. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. Inledande bestämmelser Lagens innehåll

Läs mer

Framställan om medel för att ytterligare stärka Försäkringskassans arbete mot missbruk av socialförsäkringen

Framställan om medel för att ytterligare stärka Försäkringskassans arbete mot missbruk av socialförsäkringen SKRIVELSE TILL REGERINGEN 1 (8) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Framställan om medel för att ytterligare stärka Försäkringskassans arbete mot missbruk av socialförsäkringen Sammanfattning Försäkringskassan

Läs mer

Bostadsbidrag. barnfamiljer. Några viktiga gränser. Vilka barnfamiljer kan få bostadsbidrag? Preliminärt och slutligt bidrag

Bostadsbidrag. barnfamiljer. Några viktiga gränser. Vilka barnfamiljer kan få bostadsbidrag? Preliminärt och slutligt bidrag Bostadsbidrag barnfamiljer Barnfamiljer med låga inkomster kan få bostadsbidrag. Hur mycket du kan få beror på dina inkomster, dina boendekostnader, bostadens storlek och hur många barn du har. Du söker

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 27 maj 2013 KLAGANDE AA Ombud: Advokat Peter Winn Advokatfirman Winn AB Östra Larmgatan 1 411 07 Göteborg MOTPART Försäkringskassan 103

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) indrivning mot omyndiga

Beslut efter tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) indrivning mot omyndiga Datum Diarienr 2014-11- 10 1898-2014 Visma Collectors AB Box 1173 251 11 Helsingborg Beslut efter tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) indrivning mot omyndiga Datainspektionens beslut Visma Collectors

Läs mer

Regler för Munkedals kommun fakturerings och kravverksamhet

Regler för Munkedals kommun fakturerings och kravverksamhet Regler för Munkedals kommun fakturerings och kravverksamhet Regler för Munkedals kommun fakturerings och kravverksamhet Typ av dokument: Regler Handläggare: Ekonomichef/eknomienheten Therese Nilsson Antagen

Läs mer

2 En ansökan om medlemskap ska vara skriftlig och undertecknad.

2 En ansökan om medlemskap ska vara skriftlig och undertecknad. FÖRFATTNINGSSAMLING Ansvarig utgivare: Ulf Staffansson Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringens föreskrifter om arbetslöshetskassor; beslutade den 16 december 2013. IAFFS 2013:1 Utkom från trycket den

Läs mer

Försäkringskassans kontrollutredningar - Andra tertialen 2014

Försäkringskassans kontrollutredningar - Andra tertialen 2014 RESULTATUPPFÖLJNING 1 (10) Försäkringskassans kontrollutredningar - Andra tertialen 2014 Inledning En av Försäkringskassans grundläggande uppgifter är att säkerställa att felaktiga utbetalningar inte görs

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om körkortslån Utfärdad den 14 juni 2018 Publicerad den 21 juni 2018 Regeringen föreskriver följande. Inledande bestämmelser 1 Denna förordning innehåller bestämmelser

Läs mer

Beskrivning av ärendeslag

Beskrivning av ärendeslag 1 (7) Beskrivning av ärendeslag Nedan följer en beskrivning av Försäkringskassans ärendeslag som berörs av internationell lagstiftning. På grund av den stora textmassan presenteras intressenternas statistikbehov

Läs mer

Upplysningar om lönegarantihandläggning

Upplysningar om lönegarantihandläggning Upplysningar om lönegarantihandläggning 1. Upplysningar till blanketterna m.m. Blankett B1, KFM 9580, bör användas för beslut om lönegaranti, både bifall och avslag. Blankett B2, KFM 9581, bör användas

Läs mer

Kostnadsränta för kommuner

Kostnadsränta för kommuner PROMEMORIA Datum Bilaga till 2017-04-18 Dnr 131 524080-16/113 Åse Nevhage 010-574 56 46 ase.nevhage@skatteverket.se Kostnadsränta för kommuner Postadress: 171 94 SOLNA Telefon: 0771-567 567 Mejl via "Kontakta

Läs mer

Bostadsbidrag. barnfamiljer. Vilka barnfamiljer kan få bostadsbidrag? Några viktiga gränser

Bostadsbidrag. barnfamiljer. Vilka barnfamiljer kan få bostadsbidrag? Några viktiga gränser Bostadsbidrag barnfamiljer Barnfamiljer med låga inkomster kan få bostadsbidrag. Hur mycket du kan få beror på dina inkomster, dina boende kostnader, bostadens storlek och hur många barn du har. Du söker

Läs mer

Tredje avstämningen av bostadsbidrag

Tredje avstämningen av bostadsbidrag REDOVISAR 21:6 Tredje avstämningen av bostadsbidrag Resultat av genomförda avstämningar av bostadsbidrag till barnfamiljer och ungdomar Enheten för statistisk analys 21-6-14 Upplysningar: Katriina Severin

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) indrivning mot omyndiga

Beslut efter tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) indrivning mot omyndiga Datum Diarienr 2014-11- 10 1895-2014 Pay Solutions Sweden AB Kaserntorget 7 411 18 Göteborg Beslut efter tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) indrivning mot omyndiga Datainspektionens beslut Pay Solutions

Läs mer

Fortsatt förälder- om ansvar, ekonomi och samarbete för barnens skull (SOU 2011:51)

Fortsatt förälder- om ansvar, ekonomi och samarbete för barnens skull (SOU 2011:51) REMISSYTTRANDE 1(6) Datum Diarienummer 2011-10-07 2011-111 Socialdepartementet 133 33 Stockholm Fortsatt förälder- om ansvar, ekonomi och samarbete för barnens skull (SOU 2011:51) (S2011/5725/FST) Sammanfattning

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 28 juni 2011 KLAGANDE AA Ombud: Advokat Hans Sundberg Advokatfirman Wagnsson Östra Storgatan 3 611 34 Nyköping MOTPART Skatteverket 171

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 1 juli 2013 KLAGANDE Försäkringskassan 103 51 Stockholm MOTPART AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Jönköpings dom den 14 december 2011

Läs mer

Plan för systematiska insatser för metod- och kompetensutveckling 2012

Plan för systematiska insatser för metod- och kompetensutveckling 2012 1 (6) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Punkt 3 Plan för systematiska insatser för metod- och kompetensutveckling 2012 Svar på regleringsbrevsuppdrag Postadress Besöksadress Telefon 103 51 Stockholm

Läs mer

71 Övriga bestämmelser om verkställighet

71 Övriga bestämmelser om verkställighet Övriga bestämmelser om verkställighet, Avsnitt 71 1 71 Övriga bestämmelser om verkställighet Bestämmelser om verkställighet Övergångsbestämmelser 71.1 Inledning I detta avsnitt behandlas bestämmelser om

Läs mer

% KFM A 2013:1 Verkställighet och indrivning

% KFM A 2013:1 Verkställighet och indrivning Kronofogdemyndighetens allmänna råd ISSN 1653-9931 Kronofogdemyndighetens allmänna råd om bestämmande av förbehållsbeloppet vid utmätning av lön m.m. under 2014 1 ; beslutade den 2 december 2013 i anslutning

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) uppföljning av uppgift om grunden för fordran

Beslut efter tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) uppföljning av uppgift om grunden för fordran Datum Diarienr 2012-11-19 1326-2012 Intrum Justitia Sverige AB 105 24 Stockholm Beslut efter tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) uppföljning av uppgift om grunden för fordran Datainspektionens beslut

Läs mer