KILLEBERGS TORVINDUSTRI AB. Teknisk beskrivning till ansökan om tillstånd enligt miljöbalken i ärende om täktverksamhet.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KILLEBERGS TORVINDUSTRI AB. Teknisk beskrivning till ansökan om tillstånd enligt miljöbalken i ärende om täktverksamhet."

Transkript

1 KILLEBERGS TORVINDUSTRI AB SVANABODA TORVTÄKT ÄLMHULTS KOMMUN Teknisk beskrivning till ansökan om tillstånd enligt miljöbalken i ärende om täktverksamhet Nr (1)

2 Innehåll 1 LOKALISERING GEOLOGI ALLMÄNT OM MYR- OCH MOSSBILDNING GEOLOGIN RUNT OCH INOM VIREHULTSMOSSEN (SVANABODA) BEARBETNINGSPLAN FÖR VERKSAMHETEN EXPONERING EFTERBEHANDLINGSPLAN AREALER M M BERÄKNAT ÅRSUTTAG TIDPLAN VERKSAMHETENS BEDRIVANDE VERKSAMHETEN PÅ TÄKTEN VERKSAMHETEN I FABRIKEN DIKNING OCH SEDIMENTATIONSDAMMAR UTTRANSPORTER AVFALLSHANTERING OLJE- OCH KEMIKALIEHANTERING DEN MOBILA MASKINPARKEN SERVICE OCH UNDERHÅLL DRIVMEDELSFÖRBRUKNING VISSA SPECIFIKA FRÅGOR OCH SKYDDSÅTGÄRDER YT- OCH GRUNDVATTEN KONTROLL AV VERKSAMHETEN REFERENSER...11 Nr (2)

3 1 Lokalisering Det aktuella verksamhetsområdet är beläget ca 500 m söder om riksväg 120 och ca m väster om Älmhults tätort. Verksamhetsområdet är beläget i ett svagt kuperat landskap och gränsar till småskaligt skogs- och jordbruk samt mindre moss- och våtmarksområden. 2 Geologi 2.1 Allmänt om myr- och mossbildning Mossar har kontinuerligt bildats alltsedan istidens slut fram till i våra dagar. Vanligen beskrivs tre olika sätt genom vilka en myr med mosse och kärr kan bildas. Dessa tre sätt är i enlighet med Rydin m fl (1999), och Franzén (1986) följande: Försumpningsmyr (paludification). En myr som har bildats direkt på fasta marken. Skogsmark försumpas till kärr och till mosse. Mossen växer sedan till och bildar högmosse med laggkärr. Igenväxningsmyr (terrestrialization). Igenväxning av grunda vattensamlingar eller andra små stagnanta vattendrag är en annan vanligt förekommande typ av mossebildning. Vattensamlingen växer igen med vass och torv bildas. Primär myrbildning (primary mire formation). När myrbildningen börjar direkt, till exempel efter att landet höjt sig ur havet. I Sverige är försumpning den vanligaste orsaken till myrbildning. De klimatsvägningar som skett efter den senaste istiden har reglerat denna process. Försumpningsmyrar dominerar starkt i trakter med hög nederbörd och låg avdunstning. Nedan beskriven process är en sammanställning från Franzén (1986). Figurerna 1-4 är hämtade ur Franzén (1986). Den senaste inlandsisen avsmälte från högplatån för cirka år sedan och blottade då ett småkuperat moränlandskap med fuktiga sänkor, genomdraget av bäckar. Morän är en jordart som skapats genom inlandsisens nötning av beggrunden. I djupare sänkor fanns sjöar och mindre öppna vattenytor. Klimatet var torrt och varmt (se figur 1). Nr (3)

4 Figur 1: För ca år sedan. Inlandsisen har smält. Sjöar och mindre öppna vattenytor har bildats i djupare sänkor. Klimatet var torrt och varmt. Från Franzén (1986). Ett par tusen år senare, för cirka år sedan började det torra och varmare klimatet att åter gå mot ett fuktigare och kallare klimat. Den ökade nederbördsmängden i kombination med minskande avdunstning ledde till att marken var vattenmättad under stora delar av året. Blöta sänkor utvecklades till kärr. Vitmossor och andra myrväxter bredde ut sig i dessa sänkor och ut över den vattenmättade fastmarken. Vattensamlingarna började växa igen (se figur 2). Figur 2: För ca år sedan. Ett fuktigare och kallare klimat har lett till att blöta sänkor utvecklats till kärr. Från Franzén (1986). Den postglaciala värmetiden inträffade för cirka år sedan. Det blev åter varmare och de blöta sänkorna torkade ut och omvandlades till rishedar. Samtidigt vandrade trädvegetation in på de torraste partierna. På mossarna koloniserade främst tall, och i kärren var det huvudsakligen lövträd som dominerade (se figur 3). Figur 3: För ca år sedan. Den postglaciala värmetiden med sitt varmare klimat ledde till att blöta sänkor torkade ut. Buskar och träd etablerades på de torraste partierna på mossar och i kärr. Från Franzén (1986). Klimatet förändrades så småningom för att åter gå mot kallt och fuktigt. Ett skede påbörjades i myrens historia som fortfarande pågår. Försumpning tog fart igen och mossarna bredde ut sig på nytt och växte på höjden. Värmetidens skogar dränktes och de döda träden begravdes i mossens torvlager, där de går att finna än idag. I en del myrar kan höjdpartier i det ursprungliga moränlandskapet sticka upp som öar ur myren (se figur 4). Nr (4)

5 Figur 4: Nutid. Försumpning som en följd av kallare och fuktigare klimat. Mossarna bereder ut sig och växer på höjden. Från Franzén (1986). Den huvudsakliga torvtillväxten i våra mossar har alltså ägt rum från värmeti- dens slut fram tills idag, och det pågår fortfarande (Franzén 1986). Det kontinu- erligt ändrade klimatet under de senaste åren har således påverkat torv- bildningen och därmed myrbildningen. I borrkärnor gjorda i mossar kan man utläsa att öppna mossestadier omväxlas med tallmossar när klimatet varit lite torrare. 2.2 Geologin runt och inom Virehultsmossen (Svanaboda) Jordarterna runt Virehultsmossen består i huvudsak av morän (d v s en osorterad blandning av olika jordarter i fraktionerna lera till block). Strax norr om Virehultsmossen återfinns moränbacklandskap, d v s kullar bestående av morän. Själva Virehultsmossen utgörs, enligt Sveriges Geologiska Undersökning (SGU), i huvudsak av s k mossetorv (se figur 5). Figur 5: Utdrag från SGUs karttjänst jordarter. Virehultsmossen (Svanaboda) representeras av en röd cirkel. Öster om Virehultsmossen löper en större sand- och grusformation (grönt fält i figur 5). Formationen är upptaget i SGU:s rapport - Identifiering av geologiska formationer av nationell betydelse för vattenförsörjningen, Rapport och meddelanden nr 115. Hela formationen sträcker sig från Killeberg i söder upp mot sjön Möckelns norra strand. Formation har i sin helhet angivits ha högt Nr (5)

6 potentiellt vattenuttag (> 25 l/s) och benämnts klass 1. Förekomster med en sådan hög potential har sedan indelats i fyra klasser beroende på om det finns andra grundvattenförekomster i närheten och om det i andra hand finns ett högt befolkningstryck (för definitioner m m hänvisar Bolaget till SGUs rapport). Förekomsten har klass A, d v s en förekomst där det råder ett högt befolkningstryck och där det finns få andra grundvattenområden i närheten. 3 Bearbetningsplan för verksamheten Till grund för bearbetnings- och efterbehandlingsplanen ligger en underlagskarta vilken är fotogrametiskt upprättad 2011 av Metria. Kartan redovisas inte särskilt, utan utgör underlag för bearbetnings- och efterbehandlingsplanen och redovisar täktens närområde i skala 1:5 000 med höjdkurvor med 1 meters ekvidistans. Koordinater anges i SWEREF 99 TM. Höjdsystemet är Rikets höjdsystem RH Av bearbetningsplanen framgår gränser för det sökta verksamhets- och brytningsområdet. Det avgränsade täktområdet innefattar område för utvinning av torv, samt hela den samlade yta som genereras av brytning, upplagsområden, interna transportvägar, skyddsområden o dyl. 3.1 Exponering Verksamhetsområdet är relativt väl skyddat mot exponering. Omgivande marker utgörs av skogs- och våtmark. Torvproduktionen sker till stor del i skydd av bevarade skogsbälten runt verksamhetsområdet. Insynen från allmän väg är mycket begränsad. 3.2 Efterbehandlingsplan Ett förslag på efterbehandlingsplan bifogas ansökan, se flik 5. Bolaget har yrkat på att en slutlig efterbehandlingsplan skall lämnas in till Länsstyrelsen senast 5 år före det att täktverksamheten beräknas vara avslutad i sin helhet, samt att den slutliga detaljutformningen av efterbehandlingen i god tid skall planeras efter samråd med markägaren, tillsynsmyndigheten (f n Älmhults kommun) och Länsstyrelsen. Bolaget förespråkar att verksamhets- och brytningsområdet efterbehandlas till en våtmark eventuellt med inslag av skogsmark, detta alternativ till efterbehandling är i led med Kronobergs läns regionala miljömålen för myllrande våtmarker där det senast år 2010 skall ha anlagts 250 ha våtmark eller småvatten i odlingslandskapet. Efterbehandlingen skall ses som ett ramprogram för landskapsplaneringen, där vissa avvikelser och anpassningar får ske i detaljutförandet vid tiden för täktens avslutning. Nr (6)

7 3.3 Arealer m m Det planerade verksamhetsområdet blir ca 62 ha, torvproduktion kommer att bedrivas inom merparten av verksamhetsområdet med undantag för verksamhetsområdets nordöstra del där Bolagets fabriksområde är beläget. Brytningsområdets storlek är något mindre än verksamhetsområdet, och areal uppgår till ca 60 ha. 3.4 Beräknat årsuttag Den maximala årliga produktionen av blocktorv under tillståndstiden beräknas uppgå till ca m 3 /år. 3.5 Tidplan Bolaget ansöker om att tillstånd ska meddelas för i första hand en icke tidsbegränsad period och i andra hand för en 30- årsperiod. Torvproduktion beräknas att pågå i ca 25 år. Därefter kommer området att efterbehandlas, vilket uppskattas ta ca 5 år. 4 Verksamhetens bedrivande 4.1 Verksamheten på täkten Täktverksamheten innebär brytning av blocktorv med grävmaskin. Med hjälp av vanliga grävmaskiner utrustade med ett speciellt grävaggregat grävs större block upp ur mossen. Tegdiken kommer att bildas inom den del av det utökade brytningsområdet där torvtäkt inte bedrivits sedan tidigare. Tegdikena är ca 0,5-1,5 m djupa med ca 20 m avstånd. Tegdikenas bredd ökar allt eftersom produktionen fortskrider. Allt eftersom att tegdikenas bredd ökar, minskar den plint som grävmaskinen står på när torven skördas. När plinten blivit alltför smal för att bära en grävmaskin skördas även denna torv. Detta innebär att mossens yta sänks allt eftersom torven skördas. Blocken staplas för hand på pallar och lagring sker utmed tegdikena. Blocktorven transporteras m h a traktor med släp till Bolagets fabrik för vidare förädling och paketering. Underhållsarbete på täkten kan komma att ske dagtid året runt. Transporter till och från täkten sker söderut och ansluter till väg 120 (se registerkarta alt översiktskarta, flik 5). Nr (7)

8 4.2 Verksamheten i fabriken Efter det att blocktorven torkat transporteras den till Bolaget fabrik. Vid fabriken rivs torven till mindre fraktioner som därefter sorteras efter storlek. Beroende på storleken på den rivna torven transporteras den till olika lagringsutrymmen. Beroende på vilken produkt som efterfrågas används olika fraktioner av den rivna torven. För vissa produkter tillsätts gödningsmedel alt kalk. De färdiga produkterna paketeras, läggs på pallar, och transporteras med lastbil till kund. 4.3 Dikning och sedimentationsdammar 1,5-2 m djupa kantdiken kommer att anläggas runt den del av brytningsområdet där torvtäkt inte bedrivs i dagsläget. Kantdikena har till uppgift att avskära tillrinning av vatten till täktområdet från den intilliggande marken, kantdikena leder även dräneringsvatten från täktområdet till sedimentationsdammen (se bearbetningsplan flik 5). Ca 1-1,5 m djupa tegdiken kommer att dikas med ca 20 m avstånd i de delar av produktionsområdet där torvtäkt inte bedrivits sedan tidigare. Dessa diken leder bort regn och snösmältningsvatten från området. Vattnet från brytningsområdet leds via dikessystem till sedimentationsdammar i verksamhetsområdets norra del. Sedimentationsdammarna har en areal på ca m 2, d v s en storlek av 15 m 2 /avvattnad ha torvmosse. Bakgrunden till en dimensionering av sedimentationsdammar med en storlek av 5 m 2 /avvattnad ha kommer från Johansson (1984). Arbetet refereras till i Stenbeck (1985). Johansson utgår från Stokes lag, laminär strömning, densiteten på partiklar och tittar på sambandet vattenföring och diameter på partiklarna samt storlek på sedimentationsdammar. Ytterligare förutsättningar är att det är högflöde (3 5 l/s och ha). Sammanfattningsvis kan det sägas att effektiviteten för sedimentationsdammarna ökar kraftigt upp till ca 5 m 2 /ha produktionsyta. Därefter så ökar inte effektiviteten nämnvärt vid ökad storlek på sedimentationsdammen. Vatten från sedimentationsdammen avrinner via ett huvuddike österut mot Älmhult. Diket ansluter därefter till Älmhults dagvattensystem som för vattnet söderut mot Drivån. Drivån mynnar efter ca 20 km i Osbysjön. Sedimentationsdammarna är försedd med ytläns samt överfallströskel och har utformats så att den lätt kan rensas med grävmaskin. Vid sedimentationsdammarnas inlopp finns skärmar som bromsar vattenflödet in i sedimentationsdammarna. Områdets utformning och lägen av diken och dammar framgår av bearbetningsplanen (se flik 5). Genom att marken dikas sänks vattennivån, detta medför att områdets vattenmagasinerande förmåga stärks och flödet blir jämnare vid häftig nederbörd. Nr (8)

9 4.4 Uttransporter Transporter till och från verksamhets- och brytningsområdet kommer även fortsättningsvis att gå norrut till väg 120. Transporterna från täkten beräknas uppgå till ca 200 lastbilar årligen vilket motsvarar i genomsnitt 1-2 transport per dag. Under perioden mars- juni sker sker en ökning i antalet transporter. Denna period sammanfaller med odlingssäsongen för professionella odlare och hobbyodlare. Utöver de verksamhetsrelaterade transporterna tillkommer ett fåtal lastbilstransporter med reservdelar, gödningsmedel m m. 4.5 Avfallshantering Bolaget arbetar med att så långt som möjligt minska avfallsmängderna och återvinna det avfall som uppkommer. Allt hanteras varsamt för längre livslängd och förbrukningen av produkterna är sparsam. Upphandling sker med lämpligt avfallsbolag för omhändertagande av spilloljor, filter o dyl, liksom farligt avfall. Innan en entreprenör anlitas för transport av avfall förvissar sig Bolaget om att entreprenören har tillstånd för att ta emot avfallet och att transportera det. 4.6 Olje- och kemikaliehantering Verksamheten kommer att innebära hantering inklusive förvaring av oljeprodukter och andra kemikalier. Utrustning och fordon som kommer att användas i verksamheten utrustas och underhålls på sådant sätt att risken för eventuella utsläpp vid haverier minimeras. Bolaget förvarar f n diesel i en enkelmantlad tank. Tanken är försedd med påkörningsskydd. Oljor, smörjmedel m m förvaras under tak. De bränslen som kommer att användas är av miljöklass 1 eller likvärdigt bränsle. Varuinformationsblad och kemikalieförteckning för samtliga kemiska produkter kommer att finnas samlade i enlighet med verksamhetsutövarens egenkontroll. Nr (9)

10 4.7 Den mobila maskinparken Den interna mobila maskinparken som används vid verksamheten redovisas i tabell 1. Tabell 1. Maskinpark för verksamheten vid Svanaboda. Maskin Antal Kommentar TRAKTOR - New Holland Ti 100 A el likvärdig GRÄVMASKIN - Hitachi 70 LC el likvärdig 2 2 Utlastning av torv Dieseldriven Skörd av torv, underhåll av dikessystem mm Dieseldriven 4.8 Service och underhåll Daglig service och underhåll och akuta reparationer av maskiner sker på plats. Större servicearbeten sker vid auktoriserad verkstad för respektive maskinmärke. 4.9 Drivmedelsförbrukning Den mobila maskinparken drivs med dieselolja av miljöklass 1 eller motsvaran- de bränsle. En normal årsförbrukning beräknas till ca 20 m 3 diesel vid en årsproduktion av ca m 3 torv. 5 Vissa specifika frågor och skyddsåtgärder 5.1 Yt- och grundvatten Vattnet som samlas inom täktområdet är vatten i form av vanlig nederbörd. Detta vatten bortleds genom anlagt dikessystem via Bolagets sedimentationsdammar. Bolagets sedimentationsdammarna är utrustade med flytläns och överfallströskel (Thomsonöverfall eller likvärdigt) samt skärmar vid sedimentationsdammens inlopp. Sedimentering i dammar är en av de vanligaste metoderna för extraktion av fasta partiklar och näringsämnen ur dräneringsvatten. Ett långsamt flöde är att föredra genom sedimentationsdammarna eftersom detta medför att fler partiklar hinner sedimentera innan vattnet helt passerat dammen. Det material som bildas på sedimentationsdammens botten rensas vid behov och läggs upp på särskilda områden inom verksamhetsområdet för att sedan (när sedimentet torkat) användas inom produktionen. När vattnet passerat Nr (10)

11 sedimenteringsdammarna i norr leds det ut i befintligt dikessystem som för vattnet västerut till Drivån. 6 Kontroll av verksamheten Kontroll av verksamheten sker enligt Bolagets förslag, se under flik 7. 7 Referenser Franzén, L. (1986) Komosse strövtåg i Tidlöst Landskap Svenska Naturskyddsföreningen, SmpTRYCK, Växjö. Johansson, J- Å, Effektiviteten hos sedimentationsbassänger på torvtäkter en preliminär utvärdering samt förslag till förbättringar. Limnologiska institutionen, Uppsala Universitet, stencil 14 s. Rydin, H., Sjörs, H & Löfroth, M. (1999). Mires. Acta Phytogeographica Suecica 84: Stenbeck, G, Energitorvtäkter - tänkbara miljökonsekvenser. Naturvårdsverket rapport Sveriges Geologiska Undersöknings hemsida Jönköping GeoPro AB Oskar Karlsson Nr (11)

TORVTÄKT RUNNEBODAMYREN I LJUNGBY RESPEKTIVE ÄLMHULTS KOMMUNER

TORVTÄKT RUNNEBODAMYREN I LJUNGBY RESPEKTIVE ÄLMHULTS KOMMUNER JIFFY UNITORV AB TORVTÄKT RUNNEBODAMYREN I LJUNGBY RESPEKTIVE ÄLMHULTS KOMMUNER Förslag till kontroll av verksamheten gällande torvtäkt inom fastigheterna Gydingstorp 1:11 m fl i Ljungby respektive Älmhults

Läs mer

Jiffy Unitorv AB (Bolaget) C/O Johnny Fohlins redovisningsbyrå Box 115 362 22 TINGSRYD

Jiffy Unitorv AB (Bolaget) C/O Johnny Fohlins redovisningsbyrå Box 115 362 22 TINGSRYD Jönköping 2012-05-16 Länsstyrelsen i Kronobergs län 351 86 VÄXJÖ Ansökan om tillstånd till täktverksamhet inom fastigheterna Gydingstorp 1:11, Moen 1:4, Runneboda 1:3 samt Bjällerberg 1:10 och 1:12 i Ljungby

Läs mer

EMMALJUNGA TORVMULL AB TORVTÄKT STORA HOLMEBO VÄRNAMO OCH LJUNGBY KOMMUNER

EMMALJUNGA TORVMULL AB TORVTÄKT STORA HOLMEBO VÄRNAMO OCH LJUNGBY KOMMUNER EMMALJUNGA TORVMULL AB TORVTÄKT STORA HOLMEBO VÄRNAMO OCH LJUNGBY KOMMUNER Förslag till kontroll av verksamheten gällande torvtäkt inom Stora Holmebo i Värnamo och Ljungby kommuner 2010-11-03 Nr 161-02

Läs mer

2014-04-04. Dagordning. Torv. Hasselfors Garden AB. Torv användningsområden. Torvförekomst. Möte angående Spängermossen 2014-03-27

2014-04-04. Dagordning. Torv. Hasselfors Garden AB. Torv användningsområden. Torvförekomst. Möte angående Spängermossen 2014-03-27 Dagordning Presentation Hasselfors Garden AB och Enbio AB Torv Vad är det? Vad används det till? Möte angående Spängermossen 2014-03-27 Planerad verksamhet Plats varför Spängermossen? Produktionsmetod

Läs mer

Att anlägga eller restaurera en våtmark

Att anlägga eller restaurera en våtmark Att anlägga eller restaurera en våtmark Vad är en våtmark? Att definiera vad som menas med en våtmark är inte alltid så enkelt, för inom detta begrepp ryms en hel rad olika naturtyper. En våtmark kan se

Läs mer

Teknisk beskrivning. Neova AB. Kenttämaanvuoma. Uppsala 2012-12-06

Teknisk beskrivning. Neova AB. Kenttämaanvuoma. Uppsala 2012-12-06 Neova AB Uppsala 2012-12-06 Datum 2012-12-06 Uppdragsnummer 61151149095 Utgåva/Status Slutgiltig Lisa Fernius Uppdragsledare Mattias von Brömssen Granskare Ramböll Sverige AB Dragarbrunnsgatan 78B 753

Läs mer

Underlag inför samråd. Ansökan för vattenverksamhet Brösarps vattentäkt, Tomelilla kommun. 1 Inledning

Underlag inför samråd. Ansökan för vattenverksamhet Brösarps vattentäkt, Tomelilla kommun. 1 Inledning Uppdragsnr: 10099327 1 (5) Underlag inför samråd Ansökan för vattenverksamhet Brösarps vattentäkt, Tomelilla kommun 1 Inledning Föreliggande PM utgör underlag inför samråd 2009-02-24, gällande uttag av

Läs mer

Projektplan: åtgärder för att minska näringslackage

Projektplan: åtgärder för att minska näringslackage Handläggare Datum Renate Foks 2015-03-01 0480 450173 Projektplan: åtgärder för att minska näringslackage från Slakmöre dike Introduktion Norra Möre Vattenråd och Kalmar Norra Miljösektion (en sektion i

Läs mer

Planerad ansökan om bergtäkt på Naverstad-Sögård 1:5, Tanums kommun underlag för samråd

Planerad ansökan om bergtäkt på Naverstad-Sögård 1:5, Tanums kommun underlag för samråd 1 (6) Planerad ansökan om bergtäkt på Naverstad-Sögård 1:5, Tanums kommun underlag för samråd 1. Administrativa uppgifter: 2011-10-02 Sökande: Kontaktperson hos sökande: Konsult, kontaktperson för ärendet

Läs mer

Till Länsstyrelsen Gotlands län

Till Länsstyrelsen Gotlands län 2018-01-19 Till Länsstyrelsen Gotlands län Verksamhets- SMA Mineral AB, 556206-3874 ut Ombud: Jur.kand. Sofia Hedelius Alrutz' Advokatbyrå AB Box 7493 103 92 Stockholm Tel: 08-679 73 65 E-post: sofia.hedelius@alrutz.se

Läs mer

Föreläggande om komplettering av tillståndsansökan enligt 9 kap. miljöbalken

Föreläggande om komplettering av tillståndsansökan enligt 9 kap. miljöbalken FÖRELÄGGANDE 1 (6) 2018-06-19 Dnr 551-9381-17 Miljöprövningsdelegationen Swerock AB monica.almefelt@swerock.se Föreläggande om komplettering av tillståndsansökan enligt 9 kap. miljöbalken Föreläggande

Läs mer

Grundvattenbortledning M Bilaga 14. Omläggning av vattendrag vid Akalla trafikplats

Grundvattenbortledning M Bilaga 14. Omläggning av vattendrag vid Akalla trafikplats Grundvattenbortledning M 3346-11 Bilaga 14. Omläggning av vattendrag vid Akalla trafikplats FS61 Trafikplats Akalla PM 2(11) Objektnamn Entreprenadnummer FS61 Entreprenadnamn Trafikplats Akalla Beskrivning

Läs mer

PM, dagvattenhantering

PM, dagvattenhantering , dagvattenhantering Tillhörande detaljplan för Isgärde 4:74, Mörbylånga kommun 2015-12-02 Innehållsförteckning 1 BAKGRUND... 5 2 PLANERAD MARKANVÄNDNING... 5 3 BEFINTLIGA FÖRHÅLLANDEN... 6 4 DAGVATTEN...

Läs mer

V REPISVAARA HYDROGEOLOGISK UTREDNING

V REPISVAARA HYDROGEOLOGISK UTREDNING V REPISVAARA HYDROGEOLOGISK UTREDNING 2018-09-06 V REPISVAARA HYDROGEOLOGISK UTREDNING KUND Gällivare kommun KONSULT WSP Environmental Sverige Storgatan 59 901 10 Umeå Besök: Norra Skeppargatan 11 Tel:

Läs mer

Hamn- och krossverksamhet på fastigheten Näsby 3:24 i Nykvarns kommun, Stockholms län

Hamn- och krossverksamhet på fastigheten Näsby 3:24 i Nykvarns kommun, Stockholms län 1(21) TEKNISK BESKRIVNING Hamn- och krossverksamhet på fastigheten Näsby 3:24 i Nykvarns kommun, Stockholms län 2(21) TEKNISK BESKRIVNING Hamn- och krossverksamhet på fastigheten Näsby 3:24 i Nykvarns

Läs mer

Markavvattning och bevattningsbehov i landskapet vid förändrat klimat. Harry Linnér Mark och miljö Sveriges Lantbruksuniversitet

Markavvattning och bevattningsbehov i landskapet vid förändrat klimat. Harry Linnér Mark och miljö Sveriges Lantbruksuniversitet Markavvattning och bevattningsbehov i landskapet vid förändrat klimat Harry Linnér Mark och miljö Sveriges Lantbruksuniversitet Nederbörd Avdunstning = Avrinning 4-500 mm 2-400 mm 6-800 mm = 2-4000 m 3

Läs mer

Information/samråd rörande ny bergtäkt inom fastigheten Hall 4:1 i Södertälje kommun samt Snäckstavik 3:110 i Botkyrka kommun, Stockholms län.

Information/samråd rörande ny bergtäkt inom fastigheten Hall 4:1 i Södertälje kommun samt Snäckstavik 3:110 i Botkyrka kommun, Stockholms län. 1(5) Datum: 2013-02-07 Beteckning: 2013:68 Till berörda Information/samråd rörande ny bergtäkt inom fastigheten Hall 4:1 i Södertälje kommun samt Snäckstavik 3:110 i Botkyrka kommun, Stockholms län. (tidigare

Läs mer

Enhets chef Carola Gunnarsson 39-42 Miljöinspektör Eivor Oskarsson 39 och del av 42 Livsmedelsinspektör Marie-Louice Nilsson Del av 42

Enhets chef Carola Gunnarsson 39-42 Miljöinspektör Eivor Oskarsson 39 och del av 42 Livsmedelsinspektör Marie-Louice Nilsson Del av 42 2012-10-29 1(9) Plats och tid: Sammanträdesrummet Salen, kl 13,30-16,00 Beslutande John-Erik Pettersson (m) Torbjörn Svensson (s) Solweig Nilsson (aa) Övriga deltagare Enhets chef Carola Gunnarsson 39-42

Läs mer

SAMRÅDSUNDERLAG

SAMRÅDSUNDERLAG 2015-12-16 SAMRÅDSUNDERLAG Underlag för samråd enligt 6 kap. 4 miljöbalken inför upprättande av ansökan och miljökonsekvensbeskrivning för planerad vattenverksamhet enligt 11 kap. miljöbalken samt omprövning

Läs mer

Lundsjön-Dammsjön Saltsjöbadens Golfklubbs uttag av vatten från Lundsjön-Dammsjön och eventuell påverkan på sjöns vattenstånd

Lundsjön-Dammsjön Saltsjöbadens Golfklubbs uttag av vatten från Lundsjön-Dammsjön och eventuell påverkan på sjöns vattenstånd Lundsjön-Dammsjön Saltsjöbadens Golfklubbs uttag av vatten från Lundsjön-Dammsjön och eventuell påverkan på sjöns vattenstånd Av Magnus Enell Jonas Fejes Miljökommitteen Saltsjöbadens Golfklubb 24 mars

Läs mer

Bergmaterialrådet 12 mars, Björn Holgersson och Kajsa Bovin SGU Enheten för Grundvatten. Vattenverksamhet?

Bergmaterialrådet 12 mars, Björn Holgersson och Kajsa Bovin SGU Enheten för Grundvatten. Vattenverksamhet? Bergmaterialrådet 12 mars, 2014 Björn Holgersson och Kajsa Bovin SGU Enheten för Grundvatten Vattenverksamhet? Bergtäkt = Vattenverksamhet? Ja! Väldigt ofta! Men, är vattenverksamheten tillståndspliktig?

Läs mer

Yt- och grundvattenförhållanden inom fastigheten Frötuna- Nodsta 11:1, Norrtälje kommun

Yt- och grundvattenförhållanden inom fastigheten Frötuna- Nodsta 11:1, Norrtälje kommun Yt- och grundvattenförhållanden inom fastigheten Frötuna- Nodsta 11:1, Norrtälje kommun SAMMANFATTNING Utredningsområdet omfattar både befintligt och planerat deponiområde och kan hydrologiskt indelas

Läs mer

Planerad ansökan om bergtäkt på Forshälla-Köperöd 1:7, Uddevalla kommun samrådsinformation

Planerad ansökan om bergtäkt på Forshälla-Köperöd 1:7, Uddevalla kommun samrådsinformation Planerad ansökan om bergtäkt på Forshälla-Köperöd 1:7, Uddevalla kommun samrådsinformation 1. Administrativa uppgifter: 2012-01-03 1 (6) Sökande: Kontaktperson hos sökande: Konsult, kontaktperson för ärendet

Läs mer

Krökesbo 1:26, Boarp 1:60, Snuggarp 2:15 resp. Karsbo 2:5 resp. Källarp 2:1 Nässjö och Jönköpings kommun Jönköping Camilla Sarin

Krökesbo 1:26, Boarp 1:60, Snuggarp 2:15 resp. Karsbo 2:5 resp. Källarp 2:1 Nässjö och Jönköpings kommun Jönköping Camilla Sarin Skanska Asfalt och Betong AB 1(5) Samrådsunderlag Samråd enligt 13 Lag (1999:381) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor, Seveso Tre bergtäkter inom fastigheterna

Läs mer

Planerad ansökan (reviderad) om ökning av verksamheten med bergtäkt på Klinte Klintebys 1:4, Gotlands kommun

Planerad ansökan (reviderad) om ökning av verksamheten med bergtäkt på Klinte Klintebys 1:4, Gotlands kommun 1 (6) Till boende / företag kring bergtäkten på Klinte Klintebys 1:4, Gotland 2016-05-26 Planerad ansökan (reviderad) om ökning av verksamheten med bergtäkt på Klinte Klintebys 1:4, Gotlands kommun underlag

Läs mer

Inventering av biotopskyddsområden inför anläggning av kommunalt vatten och avlopp

Inventering av biotopskyddsområden inför anläggning av kommunalt vatten och avlopp Datum 2015-08-17 PM Inventering av biotopskyddsområden inför anläggning av kommunalt vatten och avlopp Sträckan Ammenäsvägen VästVatten AB EnviroPlanning AB Lilla Bommen 5 C, 411 04 Göteborg Besöksadress

Läs mer

Samråd enligt 6 kap. 4 Miljöbalken Halmstads kommun, Teknik- och fritidsförvaltningen Ny gång- och cykelbro över Genevadsån

Samråd enligt 6 kap. 4 Miljöbalken Halmstads kommun, Teknik- och fritidsförvaltningen Ny gång- och cykelbro över Genevadsån Halmstad 2014-10-03 Samråd enligt 6 kap. 4 Miljöbalken Halmstads kommun, Teknik- och fritidsförvaltningen Ny gång- och cykelbro över Genevadsån 1 Inledning Teknik- och fritidsförvaltningen i Halmstads

Läs mer

Dagvattenutredning Mörby 1:62 och 1:65, Ekerö

Dagvattenutredning Mörby 1:62 och 1:65, Ekerö Datum 2014-05-20 Reviderad - Dagvattenutredning Mörby 1:62 och 1:65, Ekerö Ramböll Sverige AB Dragarbrunnsgatan 78B 753 20 Uppsala Region Mitt Uppdrag Beställare Mörby Järntorget Bostad AB T: +46-10-615

Läs mer

Information om anmälan enligt miljöbalken

Information om anmälan enligt miljöbalken Information om anmälan enligt miljöbalken När ska en anmälan göras? Husbehovstäkter omfattas idag normalt inte av tillstånds- eller anmälningsplikt enligt miljöbalken. Husbehovstäkter som kan komma att

Läs mer

Anmälan för samråd enligt 12 kap. 6 miljöbalken

Anmälan för samråd enligt 12 kap. 6 miljöbalken Anmälan för samråd enligt 12 kap. 6 miljöbalken 1(6) Mottagare Skogsstyrelsen Samrådsanmälan Box 7 351 03 Växjö Enligt 12 kap 6 miljöbalken ska skogsbruksåtgärder som kan komma att väsentligt ändra naturmiljön

Läs mer

Dagvattenutredning: detaljplan för del av Billeberga 10:34

Dagvattenutredning: detaljplan för del av Billeberga 10:34 Datum 2012-02-21 Diarienummer P 2008-0230 Dagvattenutredning: detaljplan för del av Billeberga 10:34 En beräkning görs för att uppskatta mängden dagvatten som uppstår vid stora nederbördsmängder samt att

Läs mer

9. Grundvatten av god kvalitet

9. Grundvatten av god kvalitet 9. Grundvatten av god kvalitet Grundvattnet ska ge en säker och hållbar dricksvattenförsörjning samt bidra till en god livsmiljö för växter och djur i sjöar och vattendrag. Målet innebär i ett generationsperspektiv

Läs mer

Ansökan om tillstånd enligt 9 kap. miljöbalken till täkt på fastigheterna Grän 3:1, 4:1, 1:18 och Karby 2:1

Ansökan om tillstånd enligt 9 kap. miljöbalken till täkt på fastigheterna Grän 3:1, 4:1, 1:18 och Karby 2:1 1 (6) MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN Datum Diarienummer 2014-10-14 2012-5963- MI Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 6 november 2014 Adressat: Länsstyrelsen i Uppsala län 751 86 UPPSALA

Läs mer

Inventering av biotopskyddsområden inför anläggning av kommunalt vatten och avlopp

Inventering av biotopskyddsområden inför anläggning av kommunalt vatten och avlopp Datum 2014-12-11 PM Inventering av biotopskyddsområden inför anläggning av kommunalt vatten och avlopp Stjärnekullevägen, Uddevalla kommun VästVatten AB EnviroPlanning AB Lilla Bommen 5 C, 411 04 Göteborg

Läs mer

Rapport nr: 2015:09 Projekt nr: 1519

Rapport nr: 2015:09 Projekt nr: 1519 Rapport nr: 2015:09 Projekt nr: 1519 1 (3) arkivrapport till. Länsstyrelsen i Södermanlands län att; Ann Luthander 611 86 Nyköping från. Sörmlands Arkeologi AB, Lars Norberg datum. 2015-10-28 ang. förenklad

Läs mer

PM DAGVATTENUTREDNING GROSTORP

PM DAGVATTENUTREDNING GROSTORP RAPPORT PM DAGVATTENUTREDNING GROSTORP SLUTRAPPORT 2014-05-19 Uppdrag: 250825, Dp Grostorp i Finspång Titel på rapport: PM Dagvattenutredning Grostorp Status: Datum: 2014-05-19 Medverkande Beställare:

Läs mer

Säfsen 2:78, utredningar

Säfsen 2:78, utredningar SÄFSEN FASTIGHETER Säfsen 2:78, utredningar Dagvattenutredning Uppsala Säfsen 2:78, utredningar Dagvattenutredning Datum 2014-11-14 Uppdragsnummer 1320010024 Utgåva/Status Michael Eriksson Magnus Sundelin

Läs mer

Tillståndsansökan för vattenverksamhet Samrådshandling fortsatt samråd

Tillståndsansökan för vattenverksamhet Samrådshandling fortsatt samråd Tillståndsansökan för vattenverksamhet Samrådshandling fortsatt samråd Utrivning av Milsbro och Gällsta kraftverk i Gnarpsån samt omledning av Lunnsjöbäcken vid Lunnsjöns utlopp och vid bäckens utlopp

Läs mer

Sammanställning av geologin kring Östra Sallerups kyrka

Sammanställning av geologin kring Östra Sallerups kyrka Sammanställning av geologin kring Östra Sallerups kyrka Ulf Sivhed 20171117 Under hösten 2017 startade en studiecirkel med syfte att klargöra om det är möjligt att inplantera rudor i de dammar, som finns

Läs mer

Detta är en checklista för vad som behöver vara med i anmälan.

Detta är en checklista för vad som behöver vara med i anmälan. Regler om miljöfarlig verksamhet finns i 9 kap. miljöbalken. Vilka verksamheter som är anmälningspliktiga framgår av miljöprövningsförordningen (2013:251). Anmälan måste vara komplett för att miljöförvaltningen

Läs mer

Lär dig mer om markavvattning

Lär dig mer om markavvattning Lär dig mer om markavvattning Foto: Länsstyrelsen Denna broschyr är till för dig som vill fördjupa dina kunskaper om markavvattning och markavvattningsföretag. På Länsstyrelsens webbplats finns ytterligare

Läs mer

Sura sulfatjordar vad är det?

Sura sulfatjordar vad är det? Sura sulfatjordar vad är det? En miljörisk i Norrlands kustland vatten och människan i landskapet vesi ja ihminen maisemassa Sura sulfatjordar har ett lågt ph ofta under 4. Jorden blir sur när sulfidmineral

Läs mer

Norra Stockholmsåsen. Vår viktigaste reservvattenkälla

Norra Stockholmsåsen. Vår viktigaste reservvattenkälla Norra Stockholmsåsen Vår viktigaste reservvattenkälla Norra Stockholmsåsen Norra Stockholmsåsen är en del av en 60 km lång rullstensås som sträcker sig från södra Uppland ner genom Stockholm till Västerhaninge.

Läs mer

UTÖKNING NORRA INDUSTRIOMRÅDET DAGVATTENUTREDNING

UTÖKNING NORRA INDUSTRIOMRÅDET DAGVATTENUTREDNING UTÖKNING NORRA INDUSTRIOMRÅDET DAGVATTENUTREDNING SLUTRAPPORT (REV. 2013-09-12) Uppdrag: 246365, Översiktlig geoteknik, dagvatten Norra Industriområdet, Storuman Titel på rapport: Norra Industriområdet,

Läs mer

Inventering av större vattensalamander i Gråbo grustäkt. Lerums kommun

Inventering av större vattensalamander i Gråbo grustäkt. Lerums kommun Inventering av större vattensalamander i Gråbo grustäkt Lerums kommun 2014-12-08 Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 1.1 Bakgrund... 2 1.2 Beskrivning av området... 2 2. Metod... 3 3. Resultat... 4

Läs mer

Fosfor och kvävereducerande åtgärder i Kilstabäcken

Fosfor och kvävereducerande åtgärder i Kilstabäcken Fosfor och kvävereducerande åtgärder i Kilstabäcken Dnr 501-6810-2011 Innehåll Innehåll... 1 Bakgrund... 1 Utredning och val av åtgärd... 2 Teknisk beskrivning... 3 Resultat... 4 Skötsel... 4 Deltagande...

Läs mer

Naturreservatet Pipmossens domänreservat

Naturreservatet Pipmossens domänreservat Naturreservatet Pipmossens domänreservat Skötselplan Upprättad 1996 Länsstyrelsen i Östergötlands län SKÖTSELPLAN FÖR PIPMOSSENS DOMÄNRESERVAT Skötselplanen gäller utan tidsbegränsning. En översyn ska

Läs mer

Dagvattenutredning. Boviksvägen, Alhem. Datum:

Dagvattenutredning. Boviksvägen, Alhem. Datum: Dagvattenutredning Boviksvägen, Alhem Datum: 2018-07-04 1 Innehåll Bakgrund... 3 Förutsättningar... 4 Topografin i området:... 4 Flödesberäkningar... 5 Flöden före exploatering... 5 Markanvändning efter

Läs mer

UNDERLAG FÖR SAMRÅD ENLIGT 6 KAP. 4 MILJÖBALKEN AVSEENDE NYTT TILLSTÅND FÖR DEPONERING, MARKSANERING SYDOST

UNDERLAG FÖR SAMRÅD ENLIGT 6 KAP. 4 MILJÖBALKEN AVSEENDE NYTT TILLSTÅND FÖR DEPONERING, MARKSANERING SYDOST UNDERLAG FÖR SAMRÅD ENLIGT 6 KAP. 4 MILJÖBALKEN AVSEENDE NYTT TILLSTÅND FÖR DEPONERING, MARKSANERING SYDOST 1 Administrativa uppgifter Bolaget: Marksanering Sydost AB Postadress: Box 952 191 29 Sollentuna

Läs mer

Information till dig som vill söka tillstånd till täkt

Information till dig som vill söka tillstånd till täkt Allmänt Information till dig som vill söka tillstånd till täkt Det krävs tillstånd enligt 9 kap miljöbalken (MB) för att få bedriva täkt av berg, sten, grus, sand, lera, jord, torv eller andra jordarter.

Läs mer

Information som samråd för ny bergtäkt vid Degerberget inom del av fastigheten Håkmark 1:66 i Umeå kommun

Information som samråd för ny bergtäkt vid Degerberget inom del av fastigheten Håkmark 1:66 i Umeå kommun Sid 1 Länsstyrelsen i Västerbottens län Naturvård 901 86 UMEÅ Information som samråd för ny bergtäkt vid Degerberget inom del av fastigheten Håkmark 1:66 i Umeå kommun Vägverket Produktion har för avsikt

Läs mer

Teknisk beskrivning Vestas V112. Foto Vestas

Teknisk beskrivning Vestas V112. Foto Vestas Teknisk beskrivning Vestas V112 Foto Vestas Vestas V112 Driftdata Märkeffekt 3 000 kw Inkopplingsvind 3 m/s Märkvind 12 m/s Urkopplingsvind 25 m/s Ljudnivå 7 m/s 100 db(a) 8 m/s 102,8 db(a) 10 m/s 106,5

Läs mer

Figur 1. Älvmagasin Bjurfors Nedre, 6.8 km långt, 164-166 meter över havet.

Figur 1. Älvmagasin Bjurfors Nedre, 6.8 km långt, 164-166 meter över havet. 9 Figur 1. Älvmagasin Bjurfors Nedre, 6.8 km långt, 164-166 meter över havet. 1 Innehåll Bäck 8... 3 Bäck 9... 9 Bäck 10... 11 Bäck 57... 15 Bäck 11... 17 Bäck 12... 20 Bäck 13... 23 Bäck 14... 27 2 Bäck

Läs mer

Yttrande till Miljöprövningsdelegationen angående Tillstånd - Lilla Nyby återvinningsverksamhet - Vilsta 3:31

Yttrande till Miljöprövningsdelegationen angående Tillstånd - Lilla Nyby återvinningsverksamhet - Vilsta 3:31 Miljö- och räddningstjänstnämnden Datum 1 (5) YTTRANDE Jana Lervik 016-710 12 49 Miljö- och räddningstjänstnämnden Yttrande till Miljöprövningsdelegationen angående Tillstånd - Lilla Nyby återvinningsverksamhet

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING VITA KORSET

DAGVATTENUTREDNING VITA KORSET DAGVATTENUTREDNING VITA KORSET 2018-11-06 UTKAST 2018-11-06 UPPDRAG 289281, Dagvattenutredning Vita Korset, Älmhult Titel på rapport: Dagvattenutredning Datum: 2018-11-06 MEDVERKANDE Beställare: Kontaktperson:

Läs mer

Förprojektering Smedby 6:1

Förprojektering Smedby 6:1 Norrköpings Kommun PM Hydrogeologi Uppsala PM Hydrogeologi Datum 2016-09-30 Uppdragsnummer 1320015727 Utgåva/Status Helene Snöberg Agnes Forsberg Benjamin Reynolds Uppdragsledare Handläggare Granskare

Läs mer

Reningsverk Bydalen - Geologi

Reningsverk Bydalen - Geologi Geokonsult Åre Strandvägen 28 83005 Järpen Telefon 072 7192086 Johan.kjellgren@geokon.se www.geokon.se SWECO Environment Kjell Jonsson Reningsverk Bydalen - Geologi 2014-09-19 Bakgrund Med anledning av

Läs mer

Sura sulfatjordar vad är det? En miljörisk i Norrlands kustland

Sura sulfatjordar vad är det? En miljörisk i Norrlands kustland Sura sulfatjordar vad är det? En miljörisk i Norrlands kustland Sura sulfatjordar har ett lågt ph ofta under 4. Jorden blir sur när sulfidmineral som består av järn och svavel exponerats för luftens syre.

Läs mer

Skogsstyrelsens författningssamling

Skogsstyrelsens författningssamling Skogsstyrelsens författningssamling ISSN 0347-5212 Skogsstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om anmälningsskyldighet för samråd enligt 12 kap. 6 miljöbalken avseende skogsbruksåtgärder beslutade den

Läs mer

Väg 919, Vadstena-Motala Gång- och cykelväg

Väg 919, Vadstena-Motala Gång- och cykelväg Tekniskt PM Avvattning och ledningar Väg 919, Vadstena-Motala Vadstena och Motala kommun, Östergötlands län Granskningshandling 2017-10-06 Dokumenttitel: Tekniskt PM Avvattning och ledningar Skapat av:

Läs mer

1 Bakgrund/syfte Område Geologi Befintlig byggnation... 3

1 Bakgrund/syfte Område Geologi Befintlig byggnation... 3 Geoteknik PM Handläggare Mikael Johansson Tel +46 10 505 04 42 Date 2016-02-19 Uppdragsnr 588965 Mobil +46 72 219 15 48 Albyberg Etapp 2 E-mail mikael.a.johansson@afconsult.com PM Geoteknik Innehåll 1

Läs mer

Åtgärder inom Kungsbackaåns avrinningsområde

Åtgärder inom Kungsbackaåns avrinningsområde Datum: 2016-11-11 Åtgärder inom Kungsbackaåns avrinningsområde Kungsbackaåns vattenråd EnviroPlanning AB Lilla Bommen 5 C, 411 04 Göteborg Besöksadress Lilla Bommen 5 C Telefon 031-771 87 40 Hemsida www.enviroplanning.se

Läs mer

Utredning om dagvattenhantering för del av fastigheten Korsberga 1:1

Utredning om dagvattenhantering för del av fastigheten Korsberga 1:1 Falköping 2017 12 01 Utredning om dagvattenhantering för del av fastigheten Korsberga 1:1 Undertecknad har på uppdrag Grävfirma Jan Lundblad AB utfört en hydrologisk utredning för det område som berörs

Läs mer

Vattnets betydelse i samhället

Vattnets betydelse i samhället 9 Vattnets betydelse i samhället Vatten är vårt viktigaste livsmedel och är grundläggande för allt liv, men vatten utnyttjas samtidigt för olika ändamål. Det fungerar t.ex. som mottagare av utsläpp från

Läs mer

Samrådsunderlag. Fortsatt drift av vindkraftverk pa fastigheterna Nedra Vannborga 1:1 och Ö vra Vannborga 13:1, Borgholms kommun

Samrådsunderlag. Fortsatt drift av vindkraftverk pa fastigheterna Nedra Vannborga 1:1 och Ö vra Vannborga 13:1, Borgholms kommun Samrådsunderlag Fortsatt drift av vindkraftverk pa fastigheterna Nedra Vannborga 1:1 och Ö vra Vannborga 13:1, Borgholms kommun Ärende Kalmarsund Vind driver två vindkraftverk på fastigheterna Nedra Vannborga

Läs mer

Våtmarker och dammar en uppföljning inom landsbygdsprogrammet

Våtmarker och dammar en uppföljning inom landsbygdsprogrammet Våtmarker och dammar en uppföljning inom landsbygdsprogrammet Uppgifterna gäller stöd inom landsbygdsprogrammet fram till och med den 2 oktober 2018 Uppföljningen är gjord av Sara Grigoryan Sammanfattning

Läs mer

RAPPORT. Brunnsäng 1:1 SÖDERTÄLJE KOMMUN STOCKHOLM/GEOTEKNIK TEKNISKT PM GEOTEKNIK UPPDRAGSNUMMER PROJEKTERINGSUNDERLAG

RAPPORT. Brunnsäng 1:1 SÖDERTÄLJE KOMMUN STOCKHOLM/GEOTEKNIK TEKNISKT PM GEOTEKNIK UPPDRAGSNUMMER PROJEKTERINGSUNDERLAG SÖDERTÄLJE KOMMUN Brunnsäng 1:1 UPPDRAGSNUMMER 2177001000 TEKNISKT PM GEOTEKNIK STOCKHOLM/GEOTEKNIK VICTOR STENBERG Innehållsförteckning 1 Uppdrag och syfte 2 2 Underlag 2 3 Objekt 2 3.1 Befintliga förhållanden

Läs mer

Tomma ledningsschakt i Stenkvista

Tomma ledningsschakt i Stenkvista Tomma ledningsschakt i Stenkvista Arkeologisk förundersökning i form av schaktövervakning Våmtorp 1:7, Stenkvista sn, Eskilstuna kommun, Södermanlands län SAU rapport 2012:10 Anneli Sundkvist SAU rapporter

Läs mer

Kvalitetsgranskning: Handläggare: Denis van Moeffaert. Aino Krunegård Ronie Wickman

Kvalitetsgranskning: Handläggare: Denis van Moeffaert. Aino Krunegård Ronie Wickman UPPDRAGSNUMMER ÖVERSIKTLIG DAGVATTENUTREDNING ARNÖ 1:3 SÖDER FLÄTTNALEDEN BJÖRKÖ, NYKÖPING NYKÖPINGS KOMMUN NYKÖPING Handläggare: Aino Krunegård Ronie Wickman Kvalitetsgranskning: Denis van Moeffaert 1

Läs mer

Riktlinjer för skogsbruk inom vattenskyddsområde för Lygnern vattentäkt. Inledning. TJÄNSTESKRIVELSE. Nämnden för Teknik Kungsbacka kommun

Riktlinjer för skogsbruk inom vattenskyddsområde för Lygnern vattentäkt. Inledning. TJÄNSTESKRIVELSE. Nämnden för Teknik Kungsbacka kommun TJÄNSTESKRIVELSE Nämnden för Teknik Kungsbacka kommun Riktlinjer för skogsbruk inom vattenskyddsområde för Lygnern vattentäkt. 1 (6) Datum 2014-02-21 Inledning. Lygnern- Fjärås Bräcka vattentäkt är Kungsbacka

Läs mer

Samtliga veckans ord v VECKANS ORD v 35 (+ omprov v 37)

Samtliga veckans ord v VECKANS ORD v 35 (+ omprov v 37) Samtliga veckans ord v 35-42 VECKANS ORD v 35 (+ omprov v 37) bytesdjur ett djur som äts av ett annat djur mossa växer över stenar och trädrötter promenera kan vara skönt att göra i skogen barrskog skog

Läs mer

HYDROLOGISKA FÖRHÅLLANDEN Bakgrund

HYDROLOGISKA FÖRHÅLLANDEN Bakgrund 2009-06-09 Täby kommun Gripsvall HYROLOGISKA FÖRHÅLLANEN Bakgrund Täby kommun arbetar med en fördjupad översiktsplan gällande bebyggelse i Gripsvallsområdet (Figur 1). Inom ramen för detta arbete tar Conec

Läs mer

Beskrivning biotopskyddade objekt

Beskrivning biotopskyddade objekt Stadsbyggnadskontoret Göteborgs stad, Detaljplan Halvorsäng Beskrivning biotopskyddade objekt Bilaga till dispensansökan biotopskydd Göteborg, 2010-10-05 Peter Rodhe Innehållsförteckning 1 INLEDNING...

Läs mer

VAJKIJAUR 3:18 HYDROGEOLOGISK UTREDNING

VAJKIJAUR 3:18 HYDROGEOLOGISK UTREDNING VAJKIJAUR 3:18 HYDROGEOLOGISK UTREDNING 2019-04-12 VAJKIJAUR 3:18 HYDROGEOLOGISK UTREDNING KUND Jokkmokks kommun KONSULT WSP Environmental Sverige Östra Strandgatan 24 903 33 Umeå Besök: Norra Skeppargatan

Läs mer

Naturreservatet Orrkojgölarnas domänreservat

Naturreservatet Orrkojgölarnas domänreservat Naturreservatet Orrkojgölarnas domänreservat Skötselplan Upprättad 1996 Länsstyrelsen i Östergötlands län SKÖTSELPLAN FÖR ORRKOJGÖLARNAS DOMÄNRESERVAT Skötselplanen gäller utan tidsbegränsning. En översyn

Läs mer

PM Översiktlig naturvärdesbedömning, tillhörande planprogram för Hallersrud 1:67, Hammarö kommun

PM Översiktlig naturvärdesbedömning, tillhörande planprogram för Hallersrud 1:67, Hammarö kommun Version 1.00 Projekt 7390 Upprättad 2015-12-21 Reviderad PM Översiktlig naturvärdesbedömning, tillhörande planprogram för Hallersrud 1:67, Hammarö kommun Sammanfattning En inventering har skett i samband

Läs mer

RAPPORT. Åseda nytt Industriområde UPPVIDINGE KOMMUN. Granskning VÄXJÖ VATTEN OCH MILJÖ. Daniel Pehrsson DAGVATTENHANTERING UPPDRAGSNUMMER

RAPPORT. Åseda nytt Industriområde UPPVIDINGE KOMMUN. Granskning VÄXJÖ VATTEN OCH MILJÖ. Daniel Pehrsson DAGVATTENHANTERING UPPDRAGSNUMMER RAPPORT UPPVIDINGE KOMMUN Åseda nytt Industriområde UPPDRAGSNUMMER 13005732 DAGVATTENHANTERING SLUTRAPPORT 2018-06-29 VÄXJÖ VATTEN OCH MILJÖ Granskning Daniel Pehrsson Sammanfattning Dagvattenhanteringen

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING INFÖR UTBYGGNAD AV. Väsjön norra

DAGVATTENUTREDNING INFÖR UTBYGGNAD AV. Väsjön norra DAGVATTENUTREDNING INFÖR UTBYGGNAD AV Väsjön norra MAJ 2013 2 (9) 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2 2 Inledning 3 3 Geologi 3 4 Dagvattenhantering 3 4.1 Väsjön 3 4.2 Förslag till dagvattenhantering 4 4.3 Reningsbehov

Läs mer

Översiktlig utbredning av detaljplaneområdet. DAGVATTENUTREDNING MELBY 3:

Översiktlig utbredning av detaljplaneområdet. DAGVATTENUTREDNING MELBY 3: Översiktlig utbredning av detaljplaneområdet. DAGVATTENUTREDNING MELBY 3:16 2018-06-14 DAGVATTENUTREDNING MELBY MELBY 3:16 På uppdrag av Modern Art Projekt Sweden AB utförts platsbesök samt upprättande

Läs mer

Uponor Smart Trap Effektiv rening av dagvatten från föroreningar och sediment

Uponor Smart Trap Effektiv rening av dagvatten från föroreningar och sediment Uponor Smart Trap Effektiv rening av dagvatten från föroreningar och sediment Uponor Smart Trap Effektiv rening av dagvatten 011 Förorenat dagvatten ett växande problem I takt med att antalet hårdgjorda

Läs mer

VA och dagvattenutredning

VA och dagvattenutredning Teknisk försörjning 1(6) VA och dagvattenutredning Miljö Området ligger vid fjorden Gullmarn som är ett Natura 2000 område, vilket innebär att det klassas som områden med särskilda skydds- och bevarandevärden

Läs mer

Fastighet och sökande/anmälare

Fastighet och sökande/anmälare ANMÄLNINGSBLANKETT Datum Sid 1 (5) Bygg- och miljöförvaltningen Box 66 742 21 Östhammar byggochmiljo@osthammar.se Fastighet och sökande/anmälare Fastighetsbeteckning Fastighetsägare (om annan än sökande)

Läs mer

Anmälan Verksamhetsutövare Faktureringsadress om annan än ovanstående Vilken typ av mark avses att uppodlas?

Anmälan Verksamhetsutövare Faktureringsadress om annan än ovanstående Vilken typ av mark avses att uppodlas? Anmälan Enligt 2 kap. 4 Miljöprövningsförordning (2013:251) Uppodling av annan mark än jordbruksmark 1 Anmälan med bilagor skickas i två exemplar till: Miljönämnden 595 80 Mjölby. Anmälan ska lämnas in

Läs mer

Datum Handläggare Lars Erik. Widarsson Telefon E post. Allerum. Innehåll. sidan magasin.

Datum Handläggare Lars Erik. Widarsson Telefon E post. Allerum. Innehåll. sidan magasin. Datum 2015 03 15 Handläggare Lars Erik Widarsson Telefon 010 490 E post 97 68 lars erik.widarsso@nsva.se Allerum 1:32 Underlag om vatten, avlopp och avvattning till detaljplan förutsättningar och diskussion

Läs mer

Ansökan om omprövning av dikningsföretag i Fels mosse, Lunds och Lomma kommuner, Skåne län

Ansökan om omprövning av dikningsföretag i Fels mosse, Lunds och Lomma kommuner, Skåne län Växjö Tingsrätt Mark och miljödomstolen Kungsgatan 8 351 86 VÄXJÖ paketadress Ansökan om omprövning av dikningsföretag i Fels mosse, Sökande Adress Org. nr Lunds kommun Tekniska förvaltningen 212000-1132

Läs mer

Utdelningsadress Postnummer Postort. Faktureringsadress (om annan än ovan) Postnummer Postort

Utdelningsadress Postnummer Postort. Faktureringsadress (om annan än ovan) Postnummer Postort BLE 063 2018-06-29 Skickas till: Höörs kommun Miljö- och byggmyndigheten Box 53 243 21 Höör Om ni ska starta schaktningsarbete, måste ni ansöka om tillstånd för verksamheten till miljö- och byggmyndigheten.

Läs mer

Tillsyn enligt miljöbalken, Företag, fastigheten Fastighet 1:1

Tillsyn enligt miljöbalken, Företag, fastigheten Fastighet 1:1 INSPEKTIONSRAPPORT 1 (6) Miljöskyddsenheten Handläggare, 0340-882 70 Namn Adress Postnr Tillsyn enligt miljöbalken, Företag, fastigheten Fastighet 1:1 Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen gjorde den en

Läs mer

JORDENS RESURSER Geografiska hösten 2015

JORDENS RESURSER Geografiska hösten 2015 JORDENS RESURSER Geografiska hösten 2015 JORDENS SKOGAR Nästan en tredjedel av hela jordens landyta är täckt av skog. Jordens skogsområden kan delas in i tre olika grupper: Regnskogar Skogar som är gröna

Läs mer

Ansökan om tillstånd för etablering av verksamhet, som enligt miljöbalken är anmälningspliktig, inom vattenskyddsområde

Ansökan om tillstånd för etablering av verksamhet, som enligt miljöbalken är anmälningspliktig, inom vattenskyddsområde Ansökan om tillstånd för etablering av verksamhet, som enligt miljöbalken är anmälningspliktig, inom vattenskyddsområde Företagsuppgifter Namn/anmälare Adress Postadress Telefon (dagtid) Mobil E-postadress

Läs mer

Sammanställning av kartering och uppmätning av torrfåran vid Bosgårdens kraftverk i Storån

Sammanställning av kartering och uppmätning av torrfåran vid Bosgårdens kraftverk i Storån Sammanställning av kartering och uppmätning av torrfåran vid Bosgårdens kraftverk i Storån 2006-05-11 Arbetsmaterial Andreas Bäckstrand, Länsstyrelsen Västra Götaland Torrfåran vid Bosgårdens kraftverk

Läs mer

Ansökan om tillstånd för schaktnings-, markarbeten och/eller husbehovstäkt inom vattenskyddsområde

Ansökan om tillstånd för schaktnings-, markarbeten och/eller husbehovstäkt inom vattenskyddsområde Ansökan om tillstånd för schaktnings-, markarbeten och/eller husbehovstäkt inom vattenskyddsområde Blanketten skickas till Miljösamverkan östra Skaraborg, 541 83 Skövde eller info@miljoskaraborg.se Om

Läs mer

Avledning av vatten med diken

Avledning av vatten med diken Avledning av vatten med diken Anna-Maria Perttu innovativ dagvattenhantering Avledning av vatten med diken Diken används i dagvattensystem för att på ett enkelt sätt leda iväg överskottsvatten från ett

Läs mer

INFORMATION INFÖR TIDIGT SAMRÅD I SAMBAND MED ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN

INFORMATION INFÖR TIDIGT SAMRÅD I SAMBAND MED ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN INFORMATION INFÖR TIDIGT SAMRÅD I SAMBAND MED ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN Namn Adress Postadress Telefonnummer Fastighetsbeteckning där det planerade stallet ska ligga samt för spridningsarealerna:

Läs mer

2.14 Grundvatten, grus och berg

2.14 Grundvatten, grus och berg 2.14 Grundvatten, grus och berg Allmänt Grundvattenresurser Sveriges riksdag har formulerat 16 miljökvalitetsmål med tillhörande delmål. Däri sägs att grundvattenförande geologiska formationer av vikt

Läs mer

Hydrologiska och hydrokemiska förändringar i Gripsvallsområdet 2010-03-09

Hydrologiska och hydrokemiska förändringar i Gripsvallsområdet 2010-03-09 Hydrologiska och hydrokemiska förändringar i Gripsvallsområdet 2010-03-09 1 2 Figur 1. Gripsvall, planområde. Från kommunens FÖP. BAKGRUND I samband med utarbetandet av FÖP Gripsvall undersöktes också

Läs mer

Metod Kalkmedel 2006 2007 2008 Antal ton. Hkp sjö Kalkmjöl 49,0 39,0 50,0 138,0. Hkp våtm Grov 0,2-0,8 170,0 161,0 161,0 492,0

Metod Kalkmedel 2006 2007 2008 Antal ton. Hkp sjö Kalkmjöl 49,0 39,0 50,0 138,0. Hkp våtm Grov 0,2-0,8 170,0 161,0 161,0 492,0 EKSJÖ KOMMUN Planerade Kalkningar 2006-2008 Projektperioden är tre år och omfattar 2006-2008. Under treårsperioden 2007 reviderades kalkplanen beroende på minskade anslag från staten. Framförallt har nu

Läs mer

Hur bör odlingslandskapets vattensystem klimatanpassas- nya dimensioneringskriterier för markavvattning och bevattning

Hur bör odlingslandskapets vattensystem klimatanpassas- nya dimensioneringskriterier för markavvattning och bevattning Hur bör odlingslandskapets vattensystem klimatanpassas- nya dimensioneringskriterier för markavvattning och bevattning Moment i dagens föredrag Orientering Klimatinformationsprojektet, en kort återblick

Läs mer

Skellefteå Kraft på kartan

Skellefteå Kraft på kartan Skellefteå Kraft på kartan Affärsområde värme Antal fjärrvärmekunder Antal biopelletskunder Levererad fjärrvärme, GWh Levererad biopellets, ton Producerad el, GWh Antal årsanställda 2010 7 073 2009 5 700

Läs mer

Finns det tillräckligt med grundvatten? -Hur kan vi jobba förebyggande för att undvika brist i framtiden?

Finns det tillräckligt med grundvatten? -Hur kan vi jobba förebyggande för att undvika brist i framtiden? Finns det tillräckligt med grundvatten? -Hur kan vi jobba förebyggande för att undvika brist i framtiden? Odling i balans den 18 januari 2018 Magdalena Thorsbrink, SGU Illustration: Romain Trystram Sveriges

Läs mer

Planerade bostäder inom Ullstämma 5:8. Rapport 2018:54 Arkeologisk utredning, etapp 2

Planerade bostäder inom Ullstämma 5:8. Rapport 2018:54 Arkeologisk utredning, etapp 2 Planerade bostäder inom Ullstämma 5:8 Rapport 2018:54 Arkeologisk utredning, etapp 2 Östergötlands län, Linköpings kommun, Landeryds socken, inom Ullstämma 5:8 Annika Helander Arkeologerna Statens historiska

Läs mer