Hamn- och krossverksamhet på fastigheten Näsby 3:24 i Nykvarns kommun, Stockholms län

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hamn- och krossverksamhet på fastigheten Näsby 3:24 i Nykvarns kommun, Stockholms län"

Transkript

1 1(21) TEKNISK BESKRIVNING Hamn- och krossverksamhet på fastigheten Näsby 3:24 i Nykvarns kommun, Stockholms län

2 2(21) TEKNISK BESKRIVNING Hamn- och krossverksamhet på fastigheten Näsby 3:24 i Nykvarns kommun, Stockholms län Sökanden Skanska AB Region Bergmaterial Industrivägen Solna Organisationsnummer: Kontaktpersoner, Skanska AB Tfn: alt E-post: torbjorn.a.andersson@skanska.se

3 3(21) 1 INLEDNING BAKGRUND ÖVERSIKT PLANERAD VERKSAMHET PLANRITNING ANSÖKANS OMFATTNING VERKSAMHETSBESKRIVNING HAMNVERKSAMHET KROSSVERKSAMHET UPPLAG TRANSPORTER ELDRIFT OCH KEMIKALIEHANTERING VATTENHANTERING AVFALLSHANTERING ARBETSTIDER TIDPLAN... 21

4 4(21) 1 Inledning 1.1 Bakgrund Skanska AB (Bolaget) är landets största leverantör av bergmaterialprodukter. Bolagets ambition är att leverera rätt kvalitet av bergmaterialprodukter till förmånliga priser. Råvaran till bergmaterialprodukterna kommer ofta från Bolagets egna täkter, men en betydande del utgörs också av återvunnet överskottsmaterial från andra projekt, s.k. entreprenadberg. Bl.a. med syfte att ta emot och förädla primärkrossat berg från den kommande tunneldrivningen av Förbifart Stockholm, se nedan, har Bolaget förvärvat fastigheten Näsby 3:24 i Nykvarns kommun, se figur nedan. Näsby 3:24_2 Näsby 3:24_1 Fig Kartor över lokalisering av fastigheten Näsby 3:24 i Nykvarns kommun. Lokaliseringen markerad med röd ellips.

5 5(21) Förbifart Stockholm är ett infrastrukturprojekt vilket pågått sedan år Regeringen gav Förbifart Stockholm tillåtlighet i september Syftet med förbifarten är att binda samman de norra och södra länsdelarna av Stockholms län, se figur nedan, att avlasta Essingeleden och Stockholms innerstad samt att minska sårbarheten i Stockholms trafiksystem. Projektet är ett av Sveriges genom tiderna största infrastrukturprojekt. Projektet pågår sedan Projekteringen pågår för närvarande, ledningar flyttas och undersökningar av markoch vattenförhållanden görs i fält. De kommande byggarbetsplatserna förbereds genom att bland annat dra fram vatten, el och väg. De arbeten som görs nu är sådana som Trafikverket har tillstånd att göra innan arbetsplanen vunnit laga kraft och miljödomarna är i hamn. Kring årsskiftet 2014/2015 beräknas de första arbetstunnlarna och tillfällig hamnanläggning i Sätra/Skärholmen börja byggas. De större entreprenaderna beräknas starta våren Fig Webbkarta Förbifart Stockholm. Förbifartens sträckning markerad med röd linje. Källa:

6 6(21) Drygt 18 kilometer av Förbifart Stockholms 21 kilometer kommer att gå i tunnel. Syftet med att förlägga förbifarten i tunnel är att undvika att ta i anspråk landområden med viktiga natur- och kulturvärden. Mängden berg som ska sprängas ut ur de blivande tunnlarna uppgår till ca 20 miljoner ton. Denna mängd berg måste transporteras bort och så småningom användas till andra ändamål. För att undvika att belasta vägnätet med tunga transporter och för att på ett miljömässigt och effektivt sätt transportera bergmassor från tunnelbygget planerar Trafikverket att anlägga tre tillfälliga hamnar, Sätra varv i Norsborg, Malmviken på södra Lovön och en på Norra Lovön, varifrån primärkrossat berg sedan ska transporteras på fartyg till tillfälliga mottagningsplatser, se figur nedan. Bolaget planerar för att Taxinge ska utgöra en av dessa tillfälliga hamnar/mottagningsplatser. De tre tillfälliga hamnarna, vilka Trafikverket själva planerar, kräver tillstånd enligt miljöbalken och Trafikverket har i juni år 2011 lämnat in ansökan om byggande och drift av tillfällig hamn till Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt. Prövningen vid domstolen pågår för närvarande. Norra Lovön Malmviken Taxinge Sätra varv Fig De tre tillfälliga hamnarna Sätra varv, Malmviken och Norra Lovön för vilka Trafikverket har ansökt om tillstånd, Bolagets planerade tillfälliga mottagningsanläggning i Taxinge samt exempel på transport i allmän farled från Sätra varv till Taxinge. Som redogörs för nedan har Bolaget, bl.a. med syfte att ta emot och förädla primärkrossat berg från tunneldrivningen av Förbifart Stockholm, förvärvat fastigheten Näsby 3:24 i Nykvarns kommun. Förvärvet innebär

7 7(21) att Bolaget, efter det att erforderliga tillstånd enligt miljöbalken meddelats, kan ta emot och vidareförädla ca 1,5 miljoner ton av de totalt ca 20 miljoner ton bergmaterial som tunneldrivningen kommer att generera, för vidare användning i infrastruktur- och byggprojekt i regionen. 1.2 Översikt planerad verksamhet På fastigheten Näsby 3:24 finns sedan tidigare en hamn/kajanläggning, se figur nedan, vilken har tillhört Fortifikationsverket. Bolaget avser att ta hamnen i drift för att ta emot fartyg med primärkrossat berg från de tillfälliga hamnar vilka Trafikverket avser att anlägga för att ta emot tunnelberg i projektet Förbifart Stockholm. Trafikverkets beräkningar avseende tunnelarbetenas antagna framskridande visar en utlastning av bergmassor beräknad på ca 4-5 år. Verksamheten vid hamnen i den del som avser mottagande av bergmassor beräknas pågå under samma period. Fig Befintlig kaj på fastigheten Näsby 3:24 (2) i Nykvarns kommun. För lokalisering, se figur ovan.

8 8(21) På fastigheten finns också sedan tidigare ett bergrum vilket Bolaget avser att använda för uppställning av den utrustning vilken behövs för att efterkrossa och förädla det primärkrossade berg som man avser att ta emot, se figur nedan. Bolaget bedömer att man därmed på den rubricerade fastigheten kommer att kunna ta emot och vidareförädla upp till 1,5 miljoner ton av de totalt ca 20 miljoner ton bergmaterial som tunneldrivningen kommer att generera. Färdigprocessade bergmaterialprodukter kommer därefter att kunna användas i infrastruktur- och byggprojekt i regionen. Genom att ta hand om och vidareförädla det primärkrossade bergmaterialet från tunneldrivning av Förbifart Stockholm, bidrar den planerade verksamheten till samhällets mål om ett hållbart utnyttjande av resurser och en minskad användning av naturgrus. Fig Ingång till bergrum på fastigheten Näsby 3:24 i Nykvarns kommun. För lokalisering, se figur ovan.

9 9(21) 2 Planritning Inför ansökan har en planritning, ritning M101, över verksamheten utarbetats (verksamhetsplan). Ritningen redovisas i bilaga A1 till ansökan under flik 2. Ritningen ska ses som en översiktlig redovisning, där vissa avvikelser och anpassningar får ske i samband med verksamhetens bedrivande. Till grund för verksamhetsplan i ritning M101 ligger en grundkarta framställd på flygfotogrammetrisk väg vilken är kompletterad med inmätningar i fält. Planen redovisas i koordinatsystemet SWEREF och i höjdsystemet RH Av verksamhetsplanen framgår bl.a. gränser och arealer för verksamhetsområde för hamn- och krossverksamhet, vilka också sammanfaller med fastighetsgräns för de två skiftena av fastigheten Näsby 3:24. Därutöver framgår också avgränsning av områden för upplag samt även areal för upplagsområden. Planen redovisas i skala 1: 2000 med en ekvidistans på 1 meter.

10 10(21) 3 Ansökans omfattning Den planerade verksamheten och de anläggningar som krävs för bedrivande av densamma, redogörs för mer detaljerat nedan under kap. 4. De olika delarna av verksamheten är antingen tillstånds- eller anmälningspliktiga enligt gällande bestämmelser i miljöbalken. Den planerade hamnverksamheten utgör en tillståndspliktig verksamhet enligt 9 kap. miljöbalken. Tillstånd till hamnverksamhet söks hos Miljöprövningsdelegationen (MPD) vid Länsstyrelsen inom det prövningsområde inom vilket den planerade verksamheten är belägen, i detta fall vid Länsstyrelsen i Stockholms län. Enligt samma balk utgör den planerade krossverksamhet en anmälningspliktig verksamhet, för vilken anmälan ska ske till den kommunala nämnden, i detta fall Miljö- och samhällsbyggnadsavdelningen i Nykvarns kommun på delegation av Bygg- och miljönämnden i samma kommun. Den planerade verksamheten omfattas av verksamhetskoder enligt miljöprövningsförordningen (2013:251) vilka framgår av tabell 3.1 nedan. Tabell 3.1. Verksamhetskoder vilka omfattas av den planerade verksamheten. Verksamhetskod Beskrivning Hamn där trafik medges för fartyg med en bruttodräktighet på mer än Tillståndsplikt B Anmälningsplikt C Anläggning för sortering eller krossning av berg, naturgrus eller andra jordarter 1. inom område som omfattas av detaljplan eller områdesbestämmelser, eller 2. utanför område som omfattas av detaljplan eller områdesbestämmelser, om verksamheten bedrivs på samma plats under en längre tid än trettio kalenderdagar under en tolvmånadersperiod. Med syfte att få en samlad prövning av den planerade verksamheten enligt ovan, avser Bolaget att gå in med en samlad ansökan om hamn- och krossverksamhet till MPD vid Länsstyrelsen i Stockholms län.

11 11(21) 4 Verksamhetsbeskrivning Den planerade verksamheten kommer att bedrivas på de två skiftena/områdena av fastigheten Näsby 3:24, se figur 4.1 nedan. På det norra skiftet av fastigheten kommer att bedrivas hamnverksamhet och på det södra skiftet/området kommer att bedrivas upplag av mottaget primärkrossat bergmaterial, krossverksamhet i bergrum samt upplag och uttransport av färdigprocessade bergmaterialprodukter. 4.1 Hamnverksamhet Hamnen i Taxinge består av en befintlig kaj med hamnplan, se figur nedan. Tidigare ägare till hamnen och bergrummet var Fortifikationsverket och hamnen har tidigare använts vid transport av petroleumprodukter vilka sedan slutet av 1950-talet har lagrats i bränslecisterner och oljefat i bergrummet inom ramen för Totalförsvaret. Bolaget bedömer att kaj och hamnplan kan tas i bruk för ändamålet utan om- eller tillbyggnader. Bolaget avser därmed att ta hamnen i drift i befintligt skick. Den planerade ansökan i den del som avser hamnverksamhet, omfattar lossning och mottagning och av primärkrossat bergmaterial från tunneldriften av Förbifart Stockholm. Materialet kommer att transporteras på fartyg från Trafikverkets tre tillfälliga hamnar enligt ovan. Trafikverkets beräkningar avseende tunnelarbetenas antagna framskridande visar en utlastning av bergmassor under en tidsperiod av ca 4-5 år. Verksamheten vid hamnen i den del som avser mottagande av bergmassor enligt ovan beräknas därför pågå under en femårsperiod. Den förväntade mängden förkrossat bergmaterial vilket under en femårsperiod kommer att tas emot i hamnen beräknas i medeltal uppgå till ca ton/år, dock totalt maximalt 1,5 miljon ton under perioden. Då de transporterande fartygen kommer att ha en lastningskapacitet på mellan ton beräknas antalet fartygsanlöp i samband med leveranser av förkrossat berg därmed att uppgå till ca stycken per år. Räknat på 220 årsarbetsdagar innebär detta i praktiken knappt ett fartygsanlöp om dagen under helgfri mån-fre kl Kapaciteten i hamnen och de föreslagna arbetstiderna, dagtid kl , se nedan under kap. 4.8, medger dock två fartygsanlöp om dagen, vilket innebär att Bolaget i hamnen, räknat på 220 årsarbetsdagar, maximalt kan ta emot 440 fartyg med en last om ton per år, dock aldrig mer än totalt 1,5 miljoner ton under femårsperioden enligt ovan. En del av de bergmaterialprodukter vilka kommer att vidareförädlas på platsen genom efterkrossning/sortering kommer att återutlastas via hamnen för vidare transport in till och avsättning i Stockholmsområdet. Utöver Stockholmsområdet finns det också förutsättning för vidare transport till områden där efterfrågan på bergmaterialprodukter är stor och vilka kan nås sjövägen från Östersjön via Mälaren. Bolaget bedömer att den mängd bergmaterialprodukter som kan återutlastas via hamnen uppgår till ca ton. Av dessa ton

12 12(21) kommer uppskattningsvis ca ton att lastas ut under den femårsperiod av då också mottagning av förkrossat berg sker i hamnen. Totalt medför denna utlastning ytterligare ca stycken fartygsanlöp per år under en femårsperiod i tillägg till vad som redovisats ovan. Resterande ca ton kommer att lastas ut under en period av maximalt fem år efter det att mottagning av primärkrossat tunnelberg vid kajen har upphört och kommer då att medföra ca stycken fartygsanlöp per år under en femårsperiod. Hamnverksamhet inkl. lossning av fartyg med primärkrossat berg. Transport via transportband till krossanläggning. Transportband Upplag av mottaget primärkrossat berg. Krossverksamhet i bergrum. Upplag och uttransport av färdigprocessade bergmaterialprodukter. Fig Beskrivning av var respektive verksamhet kommer att bedrivas i området. In- och utfartsväg framgår av orange pilar.

13 Skanska Sverige 13(21) Sammantaget bedömer därmed Bolaget att verksamhet i hamnen kommer att pågå under en period av maximalt 10 år och man ansöker därmed om tillstånd att få bedriva hamnverksamheten under en tidsperiod av 10 år fr.o.m. det att meddelat tillstånd vunnit laga kraft. Fig Bilder över befintlig kaj, dykdalb och hamnplan. Vid kajen kommer att pågå verksamhet och drift av fartyg, grävskopa på fartyg en frontlastare på kajen. Lossat bergmaterial kommer att transporteras vidare på transportband till upplagsplats och vidare till krossning i bergrum enligt vad som framgår av kap. 4.2 nedan. Tiden för lossning av fartyg vid kaj beräknas uppgå till ca 3-4 timmar. Bolaget ansöker om att få bedriva verksamhet dagtid kl helgfri mån-fre. Teoretiskt kan Bolaget därmed ta emot i medeltal två fartyg om dagen vid kajen. I praktiken kommer frågan om ett eller två fartygsanlöp om dagen i hög grad att styras av Trafikverkets utlastning vid de tillfälliga hamnar från vilka fartygen utgår.

14 14(21) 4.2 Krossverksamhet Från hamnen kommer primärkrossat bergmaterial att transporteras vidare på transportband till plats för upplag och omlastning utanför bergrummet, se verksamhetsplan i ritning M101 i bilaga A1 till ansökan under flik 2. Från upplags-/omlastningsplats kommer därefter en del av materialet att transporteras till en mobil krossanläggning vilken kommer att stå uppställd i bergrum, se figur nedan. Transport från upplagsplatsen till krossen kommer att ske via transportband och från krossen kommer det färdigkrossade materialet att transporteras tillbaks med transportband till plats för upplag/omlastning med transportband inför vidare transport med lastbil ut på marknaden, eller för transport till upplagsplats uppe på berget, se nedan under kap. 4.3, i väntan på leverans ut till marknaden. Den del av det primärkrossade materialet som inte krossas direkt kommer att köras upp på berget med dumper för att där läggas i upplag i väntan på vidare krossning och utleverans, se vidare verksamhetsplan i ritning M101 i bilaga A1 till ansökan under flik 2. Krossanläggningen kommer att vara uppställd i bergrum, se figur nedan. Detta innebär att krossanläggningen kommer att vara väl avskärmad från omgivningen och den bullerutredning vilken har utförts av WSP Akustik, se kap i miljökonsekvensbeskrivning (MKB), bilaga B till ansökan under flik 3, visar verksamheten kan bedrivas med innehållande av de riktvärden vilka framgår av Naturvårdsverkets vägledning om industribuller. Fig Bild över bergrum inom vilket Bolaget planerar uppställning av krossverk.

15 15(21) För att minska bullerspridning från hjullastare och lastbilstransporter i upplags- och utlastningsområde, planerar Bolaget att vidta bullerdämpande åtgärder, viket innefattar uppförande av en bullervall mot norr, se vidare under kap. 5.9 i MKB. 4.3 Upplag Som redogjorts för ovan, kommer en del av det mottagna primärkrossade materialet att köras upp på berget med dumper för att där läggas i upplag i väntan på vidare krossning och utleverans, se vidare verksamhetsplan i ritning M101 i bilaga A1 till ansökan under flik 2. Bolaget har beräknat att område för upplag uppe på berget rymmer ca ton. Upplagens gestaltning i landskapet redovisas under kap. 5.8 i MKB i bilaga B till ansökan under flik Transporter Fartygstransporter Fartygstransporter från Trafikverkets tillfälliga hamnar till Bolagets planerade tillfälliga mottagningsanläggning i Taxinge kommer att ske i allmän farled, se figur nedan. Från allmän farled har sedan tidigare Försvarsmakten haft en inseglingsled till hamnen i Taxinge. Bolaget avser att utnyttja samma inseglingsled som tidigare Försvarsmakten och kommer också, före det att hamnverksamheten sätts i gång, av Sjöfartsverket att begära sjömätning av inseglingsled och hamnbassäng samt utprickning av inseglingsleden. Som redovisats ovan, beräknas den förväntade mängden förkrossat bergmaterial vilken kommer att hanteras i hamnen att i medeltal uppgå till ca ton/år, dock totalt maximalt 1,5 miljon ton under perioden. Då de transporterande fartygen kommer att ha en lastningskapacitet på mellan ton beräknas antalet fartygsanlöp i samband med leveranser av förkrossat berg därmed att uppgå till ca stycken per år. Därtill ska läggas ytterligare ca fartygsanlöp under en tioårsperiod i samband med återutlastning av bergmaterialprodukter för leverans tillbaks till Stockholmsregionen m.m. i enlighet med vad som framförts ovan under kap Lastbilstransporter Transport av färdigprocessade bergmaterialprodukter med lastbil från området ut till marknaden kommer att ske via in- och utfartsväg vilken framgår av figur 4.1 ovan och vidare på den banvall för järnväg som tidigare gick i området och vilken Bolaget planerar att förstärka, se figur nedan. In- och utfartsvägen kommer att ansluta till väg 576, vilken ca 8 km österut ansluter till E20 vid trafikplats Nykvarn.

16 16(21) Antalet transporter av bergmaterial på årsbasis kommer i hög grad att styras av samhällets efterfrågan av de aktuella produkterna. Utifrån befintliga verksamheter i regionen är det enligt Bolaget en rimlig bedömning att ca ton per år kommer att levereras ut på lastbil från den planerade verksamheten. Räknat på 220 årsarbetsdagar och en lastkapacitet om ca 30 ton (bil med släp) innebär detta ca 45 fordonsrörelser (in- och uttransport) per dag på den planerade in- och utfartsvägen. Som framförts ovan bedömer Bolaget att ca ton av de totalt 1,5 miljoner ton mottagna mängderna av primärkrossat bergmaterial kan återutlastas via kajen för transport tillbaks till Stockholmsregionen m.m. Det innebär att resterande ca 1 miljon ton kommer att transporteras ut på lastbil. Under förutsättning att efterfrågan i regionen ligger på ca ton per år, kommer denna del av verksamheten därmed att pågå under en period av ca 7 år.

17 17(21) Fig Utdrag ur sjökort över östra Mälaren, redovisande bl.a. allmänna farleder, samt utsnitt över allmän farled i Gripsholmsviken med approximerad inseglingsled (grön streckad linje) till hamnen i Taxinge.

18 18(21) Ny anslutning till väg 576 Väg 576 Fig Planerad in- och utfartsväg på banvall för tidigare järnväg markerad med röd streckad linje och pilar. Lokalisering av planerad hamn- och krossverksamhet markerad med röda cirklar. 4.5 Eldrift och kemikaliehantering Drift av maskiner, processutrustning och uppvärmning av kontor/manskapsbod, kommer att ske med diesel och el. El finns framdraget till området sedan tidigare. Krossutrustning kommer om möjligt att drivas med el från nätet. Lastmaskiner och dumprar samt dieseldrivna stationära arbetsredskap, kommer att drivas med dieselolja av miljöklass 1. Diesel kommer att förvaras i ADR-godkända tankar. Övriga kemikalier som hydrauloljor, smörjoljor, motorolja, smörjfetter, spolarvätska och dyl. kommer att förvaras i miljöcontainer. All tankning och hantering av diesel och oljor kommer att ske på hårdgjord tankningsplats bestående av packat stenmjöl. När maskinerna inte används kommer de att ställas upp på hårdgjort underlag. Rutiner samt varuinformationsblad för samtliga oljor och kemiska produkter kommer att finnas samlade och tillgängliga i arbetsbod.

19 19(21) Som förebyggande åtgärd för att minimera konsekvenserna av ett eventuellt haveri eller oljespill kommer det att finnas absorberingsutrustning på anläggningen och även i varje lastmaskin och dumper. Vid eventuellt oljespill kommer absorberingsmedel att användas omgående. 4.6 Vattenhantering Avrinnande ytvatten (nederbörd) från upplags-/omlastningsyta utanför bergrum kommer att ledas till dike och vidare till sedimentationsdamm innan det släpps vidare till dike längs med in- och utfartsväg vilket leder vidare till Taxingeån vilken i sin tur mynnar i Gripsholmsviken i Mälaren. I område för upplag uppe på berget kommer nederbörd att infiltrerar/rinna av som i nuläget. I hamnområdet kommer avrinnande ytvatten att avledas mot omgivande mark för att där infiltrera ned genom marken. Miljöprovtagning kommer att ske på utgående vatten från sedimentationsdamm i enlighet med det förslag till kontroll av verksamheten som ska upprättas inom tre månader efter det att meddelat tillstånd tagits i anspråk. Kontors- och personalutrymmen kommer att förses med vatten från borrad brunn inom verksamhetsområdet. Vatten för bekämpning av damning i område för upplag och omlastning utanför bergrummet kommer att tas från sedimentationsdamm enligt ovan. I hamnområdet kommer vatten för dammbekämpning att tas från Mälaren. De produkter som kommer att användas i verksamheten och som vid oförsiktig hantering kan påverka vattenkvalitén är petroleumprodukter. Därutöver kan finmaterial följa med avrinnande ytvatten och grumla vattenflöden nedströms. 4.7 Avfallshantering I all verksamhet som Bolaget bedriver arbetas med att så långt som möjligt minska avfallsmängderna genom att källsortera det avfall som uppkommer och om möjligt lämna vidare för återanvändning eller återvinning. All utrustning i verksamheten hanteras varsamt för ökad livslängd och förbrukning av produkter är sparsam. Farligt avfall i form av oljefilter etc. kommer att sorteras i separata behållare vilka kommer förvaras på sådant sätt att föroreningar inte kan nå omgivande mark och vatten. Innan en entreprenör anlitas för transport av avfall förvissar sig Bolaget om att entreprenören har tillstånd att ta emot avfallet och transportera det till godkänd behandlingsanläggning. Avfallsproduktionen inom verksamhetsområdet bedöms bli liten och mängderna bedöms stå i rimlig proportion till den planerade produktionens storlek. Bolaget bedömer att hanteringen av avfall inom verksamheten uppfyller

20 20(21) kraven på god resurshushållning och möjligheterna till återanvändning och återvinning. Hanteringen av avfall som sådan bedöms inte medföra någon miljöpåverkan av betydelse. 4.8 Arbetstider Den normala arbetstiden för den planerade verksamheten är dagtid, kl , helgfri måndag-fredag. Vid vissa tillfällen kan det vid behov, efter anmälan till tillsynsmyndigheten och med beaktande av Naturvårdsverkets riktvärden för externt industribuller, bli aktuellt med drift utanför ordinarie arbetstider enligt ovan. Verksamheten kan då komma att bedrivas även kvällstid, kl , helgfri måndag-fredag.

21 21(21) 5 Tidplan Verksamheten enligt ansökan beräknas pågå under en tidsperiod om 10 år från det att tillståndet vunnit laga kraft.

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING (MKB) Hamn- och krossverksamhet på fastigheten Näsby 3:24 i Nykvarns kommun, Stockholms län

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING (MKB) Hamn- och krossverksamhet på fastigheten Näsby 3:24 i Nykvarns kommun, Stockholms län 1(76) MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING (MKB) Hamn- och krossverksamhet på fastigheten Näsby 3:24 i Nykvarns kommun, Stockholms län 2(76) MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING (MKB) Hamn- och krossverksamhet på fastigheten

Läs mer

2012-07-04. Upprättad av: Jenny Malmkvist Granskad av: John Sjöström Godkänd av: Jenny Malmkvist

2012-07-04. Upprättad av: Jenny Malmkvist Granskad av: John Sjöström Godkänd av: Jenny Malmkvist UNDERLAG FÖR SAMRÅD (6 KAP 4 MB) Ansökan om ändringstillstånd för Bergtäkt Gladö kvarn inom fastigheterna i Björksättra 1:3 och Gladö 76:5 i Huddinge kommun, Swerock AB. 2012-07-04 Upprättad av: Jenny

Läs mer

ÄNDRING AV TILLSTÅND FÖR TÄKT I FURUBY FÖR ASFALTBOLAGET SVERIGE AB:S ASFALTSVERK

ÄNDRING AV TILLSTÅND FÖR TÄKT I FURUBY FÖR ASFALTBOLAGET SVERIGE AB:S ASFALTSVERK ÄNDRING AV TILLSTÅND FÖR TÄKT I FURUBY FÖR ASFALTBOLAGET SVERIGE AB:S ASFALTSVERK SUNE CARLSSONS ÅKERI AB L:\3801\Växjö\Asfaltbolaget Sverige AB\10161040_Ändringstillstånd asfaltsverk\4_dokument, egna\samråd\samrådsunderlag

Läs mer

Ytterligare komplettering av ansökan om tillstånd till hamn-och krossverksamhet, Taxinge, Nykvarns kommun Lst dnr

Ytterligare komplettering av ansökan om tillstånd till hamn-och krossverksamhet, Taxinge, Nykvarns kommun Lst dnr Sida 1 (6) Vår kontakt: Torbjörn Andersson Telefon 010-448 13 42 torbjorn.a.andersson@skanska.se Skanska 0Asfalt och Betong AB Marknadsfunktion Ytterligare komplettering Version 1 Länsstyrelsen i Stockholms

Läs mer

Ansökan om tillstånd för ändrad täktverksamhet och utökning av Asfaltbolaget Sverige AB:s asfaltverk

Ansökan om tillstånd för ändrad täktverksamhet och utökning av Asfaltbolaget Sverige AB:s asfaltverk Ansökan om tillstånd för ändrad täktverksamhet och utökning av Asfaltbolaget Sverige AB:s asfaltverk Furuby berg- och moräntäkt Sune Carlssons Åkeri AB Samrådsunderlag enligt 6 kap 4 MB 2015-03-04 WSP

Läs mer

ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN 9 kap 6, 1 kap 10 miljöprövningsförordningen (2013:251)

ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN 9 kap 6, 1 kap 10 miljöprövningsförordningen (2013:251) Anmälan skickas i två exemplar till Västerviks kommun Miljö och byggnadskontoret 593 80 Västervik Telefon: 0490-25 40 00 E-post: mbn@vastervik.se ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN 9 kap 6, 1 kap 10 miljöprövningsförordningen

Läs mer

Mattias Larsson, chef Myndighetsstaben Sören Linder, bygglovchef Catarina Bernau, miljöchef Evelina Lilja, Sekreterare.

Mattias Larsson, chef Myndighetsstaben Sören Linder, bygglovchef Catarina Bernau, miljöchef Evelina Lilja, Sekreterare. Sammanträdesprotokoll 1 (11) Plats och tid stadshuset Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, 671 81 Arvika, kl. 14.15 14.45 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Kenneth Wåhlund, ordförande (S) Gerd Karlsson,

Läs mer

Anmälan enligt miljöbalken (1998:808) Anmälan enligt 1 kap. 10-11 Miljöprövningsförordning (2013:251) Innehållsförteckning

Anmälan enligt miljöbalken (1998:808) Anmälan enligt 1 kap. 10-11 Miljöprövningsförordning (2013:251) Innehållsförteckning Miljö och bygg Anmälan enligt miljöbalken (1998:808) Anmälan enligt 1 kap. 10-11 Miljöprövningsförordning (2013:251) Innehållsförteckning 1 Administrativa uppgifter... 1 2 Verksamhetsbeskrivning... 2 2.1

Läs mer

Yttrande över LKAB:s ansökan om etablering och drift av bentonitanläggning på Sandskär, Luleå kommun

Yttrande över LKAB:s ansökan om etablering och drift av bentonitanläggning på Sandskär, Luleå kommun Miljönämnden 2012-01-26 10 1 Miljönämndens arbetsutskott 2012-01-19 10 1 Dnr 11-2489 Yttrande över LKAB:s ansökan om etablering och drift av bentonitanläggning på Sandskär, Luleå kommun Yttrande Miljönämnden

Läs mer

Gör din vardag enklare

Gör din vardag enklare Leverantörsdag 6 februari 2013 Upphandling av entreprenader i Förbifart Stockholm Johan Brantmark, Projektchef Gör din vardag enklare Trafikverket Stora Projekt, 2013 3 2013-02-05 Trafikverket Verksamhetsidé,

Läs mer

Kommunicering via e-post? Kordinater (ange centrumpunkt för punktförorening alt. hörn/noder för förorenat område, SWEREF 15.00)

Kommunicering via e-post? Kordinater (ange centrumpunkt för punktförorening alt. hörn/noder för förorenat område, SWEREF 15.00) Saneringsanmälan Enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Anmälare Verksamhetsutövare Personnummer/organisationsnummer Gatuadress Postnummer och ort E-postadress Fastighetsbeteckning

Läs mer

Tillstånd enligt miljöbalken till mellanlagring av farligt avfall

Tillstånd enligt miljöbalken till mellanlagring av farligt avfall BESLUT Aktbilaga 15 1 (9) Miljöprövningsdelegationen Miljöskyddsenheten Hans Sjöberg 026-17 12 12 hans.sjoberg@x.lst.se SMA Svenska Mineral AB Box 27 820 22 Sandarne Tillstånd enligt miljöbalken till mellanlagring

Läs mer

TORVTÄKT RUNNEBODAMYREN I LJUNGBY RESPEKTIVE ÄLMHULTS KOMMUNER

TORVTÄKT RUNNEBODAMYREN I LJUNGBY RESPEKTIVE ÄLMHULTS KOMMUNER JIFFY UNITORV AB TORVTÄKT RUNNEBODAMYREN I LJUNGBY RESPEKTIVE ÄLMHULTS KOMMUNER Förslag till kontroll av verksamheten gällande torvtäkt inom fastigheterna Gydingstorp 1:11 m fl i Ljungby respektive Älmhults

Läs mer

Tillstånd att anlägga och driva tillfälliga hamnar vid Norra Lovö, Malmviken och Sätra varv mm i Ekerö och Stockholms kommuner (Förbifart Stockholm)

Tillstånd att anlägga och driva tillfälliga hamnar vid Norra Lovö, Malmviken och Sätra varv mm i Ekerö och Stockholms kommuner (Förbifart Stockholm) 2 Tillstånd att anlägga och driva tillfälliga hamnar vid Norra Lovö, Malmviken och Sätra varv mm i Ekerö och Stockholms kommuner (Förbifart Stockholm) INNEHÅLL A. Komplettering i mål M 3342-11, 3343-11

Läs mer

Samrådsunderlag, myndigheter. Tidsbegränsat ändringstillstånd för år 2015, RGS 90 Göteborg, Arendal 12:117

Samrådsunderlag, myndigheter. Tidsbegränsat ändringstillstånd för år 2015, RGS 90 Göteborg, Arendal 12:117 RGS 90 Sverige AB 813-139 Samrådsunderlag, myndigheter Tidsbegränsat ändringstillstånd för år 2015, RGS 90 Göteborg, Arendal 12:117 1 Bakgrund 1.1 Ansökan om nytt miljötillstånd RGS 90 Sverige AB (RGS

Läs mer

Administrativa uppgifter

Administrativa uppgifter Insändes till: Östersunds kommun 831 82 ÖSTERSUND Anmälan enligt 9 kap 6 miljöbalken samt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Administrativa uppgifter Anläggning, namn Besöksadress

Läs mer

Ny verksamhet Befintlig verksamhet Avslutande av verksamhet Annat. byggomiljokontoret@norrkoping.se Bygg- och miljökontoret Miljö- och hälsoskydd

Ny verksamhet Befintlig verksamhet Avslutande av verksamhet Annat. byggomiljokontoret@norrkoping.se Bygg- och miljökontoret Miljö- och hälsoskydd Administrativa uppgifter 1(8) ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET - Enligt 9 kap. 6 i miljöbalken samt 10 i miljöprövningsförordningen (2013:251) Anläggning, namn Organisations- eller personnummer Kund-ID

Läs mer

Mark- och miljööverdomstolen Svea Hovrätt Box 2290 103 17 Stockholm den 18 augusti 2015

Mark- och miljööverdomstolen Svea Hovrätt Box 2290 103 17 Stockholm den 18 augusti 2015 Mark och miljööverdomstolen Svea Hovrätt Box 2290 103 17 Stockholm den 18 augusti 2015 Yttrande angående transportvillkor i mål nr M961614 Anläggande och drift av hamn vid Norvikudden i Nynäshamns kommun

Läs mer

ANMÄLAN om miljöfarlig verksamhet enligt miljöprövningsförordningen (2013:251)

ANMÄLAN om miljöfarlig verksamhet enligt miljöprövningsförordningen (2013:251) ANMÄLAN om miljöfarlig verksamhet enligt miljöprövningsförordningen (2013:251) 1(9) Skickas i 2 ex till: Miljönämnden Stadshuset 281 80 HÄSSLEHOLM Administrativa uppgifter Fastighetsbeteckning Anläggningens

Läs mer

ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN. 1.Företaget 1.1 Administrativa data. 1.2 Anmälan avser

ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN. 1.Företaget 1.1 Administrativa data. 1.2 Anmälan avser Anmälan enligt miljöbalken STADSBYGGNAD Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden 245 80 Staffanstorp ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN 1.Företaget 1.1 Administrativa data Anläggningens namn: Besöksadress: Utdelningsadress:

Läs mer

Yttrande om samrådsunderlag betr. Hamn-, kross- och vattenverksamhet på fastigheten Näsby 3:24 i Nykvarns kommun

Yttrande om samrådsunderlag betr. Hamn-, kross- och vattenverksamhet på fastigheten Näsby 3:24 i Nykvarns kommun MUSEIFÖRENINGEN Tjänsteställe, handläggarens namn och telefon Banavdelningen, Hans Wicklund, 070-6393722 Sändlista: Skanska asfalt och betong AB, region bergmaterial. Länsstyrelsen i Stockholms län (D.nr.

Läs mer

Anmälan om ändring av verksamhet enligt miljöbalken

Anmälan om ändring av verksamhet enligt miljöbalken Anmälan om ändring av verksamhet enligt miljöbalken 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Mellanlagring av avfall, Östra Hamnen, Halmstad Halmstads Energi och Miljö AB 2012-07-11

Läs mer

DOM 2015-12-22 meddelad i Nacka Strand

DOM 2015-12-22 meddelad i Nacka Strand 1 NACKA TINGSRÄTT DOM 2015-12-22 meddelad i Nacka Strand Mål nr M 3337-15 SÖKANDE NCC Roads AB, 556302-3307 172 80 Solna Ombud: Advokat Agnes Larfeldt Alvén Agnes Advokatbyrå AB Box 2035 132 02 Saltsjö-Boo

Läs mer

E18 Norrtälje Kapellskär. Samrådsunderlag arbetsplan

E18 Norrtälje Kapellskär. Samrådsunderlag arbetsplan E18 Norrtälje Kapellskär Samrådsunderlag arbetsplan E18 Norrtälje Kapellskär Trafikverket planerar för att bygga om E18 mellan Norrtälje och Kapellskär. Sträckan är cirka 23 km lång, mycket olycksdrabbad

Läs mer

Svenska Kläckeribolaget AB inbjuder till Tidigt Samråd den 4 februari 2003 kl. 15.00 enligt Miljöbalken

Svenska Kläckeribolaget AB inbjuder till Tidigt Samråd den 4 februari 2003 kl. 15.00 enligt Miljöbalken Håkan Andersson 2003-01-23 1 Agellus Miljökonsulter 0413-150 53 Svenska Kläckeribolaget AB inbjuder till Tidigt Samråd den 4 februari 2003 kl. 15.00 enligt Miljöbalken Välkomna till tidigt samråd inför

Läs mer

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13:30-14:20. Annika Lundström (S) Bengt Larsson (M) Åke Wallman (KD)

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13:30-14:20. Annika Lundström (S) Bengt Larsson (M) Åke Wallman (KD) Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13:30-14:20 Beslutande ledamöter Sune G Jansson (M), ordf. Annika Lundström (S) Bengt Larsson (M) Åke Wallman (KD) Övriga närvarande: Göran Hammarlund (FP) Britta Eklund

Läs mer

ANMÄLAN AV MILJÖFARLIG VERKSAMHET

ANMÄLAN AV MILJÖFARLIG VERKSAMHET Anmälan enligt miljöbalken och förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 21 1(13) ARJEPLOGS KOMMUN ANMÄLAN AV MILJÖFARLIG VERKSAMHET Anmälan avser Ny verksamhet. Planerat startdatum: Ändring

Läs mer

Detaljplan för del av fastigheten Helenelund 7:5, vid Skogstorpsvägen, Helenelund. 665 Laga kraft 2015-10-20 Dnr 2008/415 KS 203

Detaljplan för del av fastigheten Helenelund 7:5, vid Skogstorpsvägen, Helenelund. 665 Laga kraft 2015-10-20 Dnr 2008/415 KS 203 Detaljplan för del av fastigheten Helenelund 7:5, vid Skogstorpsvägen, Helenelund 665 Laga kraft 2015-10-20 Dnr 2008/415 KS 203 Innehållsförteckning Planbeskrivning HANDLINGAR 1 BAKGRUND OCH SYFTE 1 TIDIGARE

Läs mer

Miljöpolicy för Sandvikens Sotarverktyg Försäljnings AB

Miljöpolicy för Sandvikens Sotarverktyg Försäljnings AB Miljöpolicy för Sandvikens Sotarverktyg Försäljnings AB Vi ska i vår verksamhet eftersträva att i minsta möjliga grad belasta den yttre miljön. Detta ska vi åstadkomma genom att: - så långt det är möjligt

Läs mer

2006-08-22. för miljöfarlig verksamhet enligt 9 kapitlet i miljöbalken

2006-08-22. för miljöfarlig verksamhet enligt 9 kapitlet i miljöbalken 2006-08-22 för miljöfarlig verksamhet enligt 9 kapitlet i miljöbalken 1 Att söka tillstånd enligt miljöbalken Ett tillstånd enligt miljöbalken är ett viktigt beslut för företaget. Tillståndet kan t ex

Läs mer

ANMÄLAN AV MILJÖFARLIG VERKSAMHET

ANMÄLAN AV MILJÖFARLIG VERKSAMHET ANMÄLAN AV MILJÖFARLIG VERKSAMHET 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt 10-11 miljöprövningsförordningen (2013:251) Om ni ska starta miljöfarlig verksamhet måste ni lämna in en anmälan till samhällsnämnden.

Läs mer

Tillstånd enligt miljöbalken (1998:808) till mellanlagring av avfall vid NEMAX Miljöhantering AB, Lekebergs kommun. Kod 90.50 B, 90.

Tillstånd enligt miljöbalken (1998:808) till mellanlagring av avfall vid NEMAX Miljöhantering AB, Lekebergs kommun. Kod 90.50 B, 90. 1(9) Miljöprövningsdelegationen NEMAX Miljöhantering AB Skoftesta Gård 692 93 KUMLA Tillstånd enligt miljöbalken (1998:808) till mellanlagring av avfall vid NEMAX Miljöhantering AB, Lekebergs kommun. Kod

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Funäsdalen13:32 och 77:5

Detaljplan för fastigheten Funäsdalen13:32 och 77:5 1 LAGAKRAFTHANDLING Enkelt planförfarande Detaljplan för fastigheten Funäsdalen13:32 och 77:5 Funäsdalen 13:32 och 77:5, Funäsdalen HÄRJEDALENS KOMMUN, Jämtlands län MBN 290 PLAN 0041/2010 Planförfattare

Läs mer

RAPPORT SAMRÅDSUNDERLAG 2016-04-22

RAPPORT SAMRÅDSUNDERLAG 2016-04-22 RAPPORT SAMRÅDSUNDERLAG 2016-04-22 Uppdrag 260868, Siporexfastigheten i Dalby/Ansökan om B-tillstånd Titel på rapport: Samrådsunderlag Status: Reviderad slutversion Datum: 2016-04-22 Medverkande Beställare:

Läs mer

Förbifart Stockholm 2013 och framåt

Förbifart Stockholm 2013 och framåt Förbifart Stockholm 2013 och framåt Förstudie Vägutredning REGERINGENS TILLÅTLIGHETS-PRÖVNING MKB, 2009 ARBETSPLAN MKB ÖVRIGA PRÖVNINGAR (Natura 2000) (Natur- kulturreservat) KOMMUNALA DETALJPLANER MILJÖDOMAR

Läs mer

Remiss Funktionellt prioriterat vägnät (TRV 2014/72378) KS/2015:186

Remiss Funktionellt prioriterat vägnät (TRV 2014/72378) KS/2015:186 TJÄNSTESKRIVELSE 2015-08-24 Kommunstyrelsen Oscar Olsson Samhällsplanerare Telefon 08-555 014 80 oscar.olsson@nykvarn.se Remiss Funktionellt prioriterat vägnät (TRV 2014/72378) KS/2015:186 Förvaltningens

Läs mer

Riktlinjer för utsläpp till avlopp från fordonstvättar

Riktlinjer för utsläpp till avlopp från fordonstvättar Reviderad 2012-11-01 Riktlinjer för utsläpp till avlopp från fordonstvättar För att minska utsläppen av olja och metaller från fordonstvättar till avloppsnätet och efterföljande recipient har Käppalaförbundet

Läs mer

Miljörapport. Hetvattencentralen Hallstahammar 2013.

Miljörapport. Hetvattencentralen Hallstahammar 2013. Miljörapport. Hetvattencentralen Hallstahammar 2013. TEXTDEL MILJÖRAPPORT FÖR HETVATTENCENTRALEN HALLSTAHAMMAR 2013 ADMINISTRATIVA UPPGIFTER UPPGIFTER OM ANLÄGGNINGEN Anläggningens (platsens) namn: Hetvattencentralen

Läs mer

Trafikföringgsprinciper i byggskedet Arbetshandledning

Trafikföringgsprinciper i byggskedet Arbetshandledning Version 1.0 2015-10-15 1 Trafikföringgsprinciper i byggskedet Arbetshandledning Inledning Vikten av att arbeta tillsammans och övergripande Göteborg utvecklas just nu i ett rasande tempo som vi inte sett

Läs mer

Nyheter i SMP infö r miljö rappörteringen 2016

Nyheter i SMP infö r miljö rappörteringen 2016 1 Nyheter i SMP infö r miljö rappörteringen 2016 Ändringar som berör dig som har en täktverksamhet Ingen utlevererad mängd Under lägg till typ mängduppgift finns nu möjlighet att välja levererat per användningsområde-

Läs mer

Egenkontroll. - ditt ansvar som verksamhetsutövare

Egenkontroll. - ditt ansvar som verksamhetsutövare Samhällsbyggnadsförvaltningen Miljöavdelningen Egenkontroll - ditt ansvar som verksamhetsutövare Som företagare är det ditt ansvar att veta hur din verksamhet påverkar omgivningen. Detsamma gäller även

Läs mer

Masshantering. Sven Brodin

Masshantering. Sven Brodin Masshantering Sven Brodin Sven Brodin, Entreprenadingenjör. Jag arbetar med nyanläggning av vägar och VA. Och där med Hållbar Materialförsörjning genom återvinning av: Schaktmassor. Sandningssand. Asfalt

Läs mer

I arbetet med denna handling har ett antal förutsättningar identifierats:

I arbetet med denna handling har ett antal förutsättningar identifierats: 4 Alternativ 4.1 Förutsättningar för lokaliseringen I arbetet med denna handling har ett antal förutsättningar identifierats: Vägkorridorer för ny sträckning av väg 44 studeras, se avsnitt 2.5.1 Geografiska

Läs mer

Vi anhåller om att få vara part i målet M5735-14 och bli delaktig av alla skrivelser samt få närvara vid huvudförhandlingen.

Vi anhåller om att få vara part i målet M5735-14 och bli delaktig av alla skrivelser samt få närvara vid huvudförhandlingen. Mark och Miljödomstolen vid Nacka tingsrätt Box 1104 131 26 Nacka Strand mmd.nacka@dom.se Kopia till Länsstyrelsen Stockholms län Länsstyrelsen Uppsala län Miljönämnden Håbo kommun Miljönämnden Upplands-Bro

Läs mer

Trafikbullerutredning. Brandbergen Centrum. Sammanfattning. Ida-Maria Classon

Trafikbullerutredning. Brandbergen Centrum. Sammanfattning. Ida-Maria Classon Uppdrag Beställare Att Handläggare Granskare Rapportnr Brandbergen Centrum Haninge Kommun Ida-Maria Classon Jan Pons Monica Waaranperä 1320007389 R1 Datum 2014-05-06 Ramböll Sverige AB Box 17009, Krukmakargatan

Läs mer

Årlig tillsynsrapport för Oljehamnen

Årlig tillsynsrapport för Oljehamnen MILJÖFÖRVALTNINGEN Årlig tillsynsrapport för Oljehamnen Januari 2010 till november 2010 Oljehamnen vid Loudden. Trafikbild från hamnens södra del 18/6 1948. Bild från Stockholms hamnar AB www.stockholm.se/miljoforvaltningen

Läs mer

Detaljplan för dagvattendamm och serviceväg i Kronåsen, Tureberg, som berörs av Förbifart Stockholm

Detaljplan för dagvattendamm och serviceväg i Kronåsen, Tureberg, som berörs av Förbifart Stockholm Kommunledningskontoret Planbeskrivning Helena Johansson Sidan 1 av 10 Planarkitekt 08-579 216 57 Planbeskrivning Detaljplan för dagvattendamm och serviceväg i Kronåsen, Tureberg, som berörs av Förbifart

Läs mer

Advokat Joakim A. Nyman, Joakim A. Nyman Advokat AB Köpmangatan 41, 831 30 ÖSTERSUND Tel 063-103332 Fax 063-100332 joakim@nymanadvokat.

Advokat Joakim A. Nyman, Joakim A. Nyman Advokat AB Köpmangatan 41, 831 30 ÖSTERSUND Tel 063-103332 Fax 063-100332 joakim@nymanadvokat. 1 Östersunds Tingsrätt Mark- och miljödomstolen Box 708 831 28 ÖSTERSUND Sökande Jämtkraft AB, 556001-6064 Box 394, 831 25 ÖSTERSUND Ombud Advokat Joakim A. Nyman, Joakim A. Nyman Advokat AB Köpmangatan

Läs mer

Miljörapport. Hetvattencentralen Hallstahammar 2014.

Miljörapport. Hetvattencentralen Hallstahammar 2014. Miljörapport. Hetvattencentralen Hallstahammar 2014. Textdel 2014 års miljörapport Hetvattencentralen Hallstahammar ADMINISTRATIVA UPPGIFTER UPPGIFTER OM ANLÄGGNINGEN Anläggningens (platsens) namn: Hetvattencentralen

Läs mer

ANMÄLAN 1 (12) ANMÄLAN AV MILJÖFARLIG VERKSAMHET Enligt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

ANMÄLAN 1 (12) ANMÄLAN AV MILJÖFARLIG VERKSAMHET Enligt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd ANMÄLAN 1 (12) ANMÄLAN AV MILJÖFARLIG VERKSAMHET Enligt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Anmälan avser: Ny verksamhet Befintlig verksamhet Ändring av befintlig verksamhet

Läs mer

Dnr 2011-1297 Tillstånd till grundvattenbortledning för Förbifart Stockholm, ert dnr M 3346-11. Bygg- och miljöförvaltningens förslag till beslut

Dnr 2011-1297 Tillstånd till grundvattenbortledning för Förbifart Stockholm, ert dnr M 3346-11. Bygg- och miljöförvaltningens förslag till beslut TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2012-01-03 Miljö- och bygglovsnämnden Dnr 2011-1297 Tillstånd till grundvattenbortledning för Förbifart Stockholm, ert dnr M 3346-11 Förslag till beslut Bygg- och miljöförvaltningens

Läs mer

E4 Förbifart Stockholm

E4 Förbifart Stockholm E4 Förbifart Stockholm Projektstyrningsdokument TRV Kontrollprogram under byggtiden Bilaga 3 Hamnanläggningar och sjötransporter BYGGHANDLING 2014-09-23 0N130003_Bilaga 3 Hamnanläggningar och sjötransporter_140923

Läs mer

Detaljplan för fast Västiås 1:2, Vemdalen

Detaljplan för fast Västiås 1:2, Vemdalen 1 ANATAGANDEHANDLING Normalt planförfarande Detaljplan för fast Västiås 1:2, Vemdalen Västiås 1:2, Vemdalen HÄRJEDALENS KOMMUN, Jämtlands län Upprättad 2012 01 15 PLAN OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING PLANBESKRIVNING

Läs mer

Ett samrådsmöte hölls i kommunhuset den 3 september 2012.

Ett samrådsmöte hölls i kommunhuset den 3 september 2012. PROGRAMSAMRÅDSREDOGÖRELSE Dnr KS/2012:80 Hur programsamrådet har bedrivits Plansamrådet har pågått under tiden 2012-09 03 2012-09-30 Ett samrådsmöte hölls i kommunhuset den 3 september 2012. Förutsättningar

Läs mer

Optisk sortering av hushållsavfall. Lägesrapport

Optisk sortering av hushållsavfall. Lägesrapport Dnr Sida 1 (7) 2013-07-01 Handläggare Maria Arveström 08-508 465 62 Till Trafik- och renhållningsnämnden 2013-08-29 Förslag till beslut 1. Trafik- och renhållningsnämnden godkänner lägesrapporten. Fredrik

Läs mer

DOM 2014-11-11 Stockholm

DOM 2014-11-11 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060108 DOM 2014-11-11 Stockholm Mål nr M 493-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-12-20 i mål nr M 7167-12, se

Läs mer

RAPPORT. Östlig förbindelse. Trafikanalys och nyttor. Sammanfattande rapport april 2016

RAPPORT. Östlig förbindelse. Trafikanalys och nyttor. Sammanfattande rapport april 2016 RAPPORT Östlig förbindelse Trafikanalys och nyttor Sammanfattande rapport april 2016 Trafikverket Postadress: Adress, Post nr Ort E-post: trafikverket@trafikverket.se Telefon: 0771-921 921 TMALL 0004 Rapport

Läs mer

DOM 2015-12-04 Stockholm

DOM 2015-12-04 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060105 DOM 2015-12-04 Stockholm Mål nr M 11835-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-12-17 i mål nr M 3345-11, se

Läs mer

Ansökan om ändring av nätkoncession för befintliga 40 kv-kraftledningar vid Stornorrfors, Umeå kommun

Ansökan om ändring av nätkoncession för befintliga 40 kv-kraftledningar vid Stornorrfors, Umeå kommun SAMRÅDSREDOGÖRELSE Ansökan om ändring av nätkoncession för befintliga 40 kv-kraftledningar vid Stornorrfors, Umeå kommun UMEÅ 2015-02-03 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Inledning 3 2 Samrådets genomförande 3 3

Läs mer

INFORMATION OM EGENKONTROLL

INFORMATION OM EGENKONTROLL INFORMATION OM EGENKONTROLL Väl fungerande rutiner i verksamheten gör att fel på utrustning och felaktig hantering kan upptäckas innan allvarlig skada inträffar. Egenkontrollen är ett verktyg för att skapa

Läs mer

Underlag för samråd enl. MB 6 kap 4 Nätkoncession vid Täfteå, Umeå Kommun

Underlag för samråd enl. MB 6 kap 4 Nätkoncession vid Täfteå, Umeå Kommun Underlag för samråd enl. MB 6 kap 4 Nätkoncession vid Täfteå, Umeå Kommun 2015 Innehåll 1 BAKGRUND OCH SYFTE... 3 1.1 Koncessionsansökan... 3 1.2 Projektets omfattning... 3 1.3 Tidplan... 3 1.4 Samråd...

Läs mer

1 (11) Granskningshandling 2016-01-05 835/15. Detaljplan för del av Staden 2:20 och 2:28 NY BRO TILL HÅGESTAÖN. Standardförfarande

1 (11) Granskningshandling 2016-01-05 835/15. Detaljplan för del av Staden 2:20 och 2:28 NY BRO TILL HÅGESTAÖN. Standardförfarande Granskningshandling Datum 2016-01-05 1 (11) Detaljplan för del av Staden 2:20 och 2:28 NY BRO TILL HÅGESTAÖN Standardförfarande 2 (11) PLANBESKRIVNING Handlingar Till planen finns följande handlingar -

Läs mer

Information för fordonsverkstäder

Information för fordonsverkstäder Information för fordonsverkstäder Denna skrift är tänkt som en hjälp för att informera om de grundläggande miljökrav som finns i Miljöbalken (1998:808) och andra bestämmelser för dig som bedriver fordonsverkstad.

Läs mer

E4 förbifart Stockholm Arbetsplan Gestaltningsprogram del 1: Ytlägen Ansluter till: Gestaltningsprogram del 2: Tunnlar Utställelsehandling 2011-05-05

E4 förbifart Stockholm Arbetsplan Gestaltningsprogram del 1: Ytlägen Ansluter till: Gestaltningsprogram del 2: Tunnlar Utställelsehandling 2011-05-05 E4 förbifart Stockholm Arbetsplan Gestaltningsprogram del 1: Ytlägen Ansluter till: Gestaltningsprogram del 2: Tunnlar Objektnummer 8448590 Titel: E4 Förbifart Stockholm, Arbetsplan Gestaltningsprogram

Läs mer

Anläggning för deponering av inert material, Dvärred, Mölndals kommun

Anläggning för deponering av inert material, Dvärred, Mölndals kommun Samrådsunderlag VIAVEST Anläggning för deponering av inert material,, Mölndals kommun Göteborg 2015-10-14 Datum 2015-10-14 Uppdragsnummer 61471357362 Utgåva/Status Slutlig Teresia Kling Uppdragsledare

Läs mer

Från informationsmötet om kommunalt vatten och avlopp i Enviken

Från informationsmötet om kommunalt vatten och avlopp i Enviken Datum 2013-08-20 Ärendenummer 2012-000854 Sida 1 av 9 Till fastighetsägare i Envikens verksamhetsområde för vatten och avlopp Från informationsmötet om kommunalt vatten och avlopp i Enviken Här kommer

Läs mer

Planerad ansökan om bergtäkt på Naverstad-Sögård 1:5, Tanums kommun underlag för samråd

Planerad ansökan om bergtäkt på Naverstad-Sögård 1:5, Tanums kommun underlag för samråd 1 (6) Planerad ansökan om bergtäkt på Naverstad-Sögård 1:5, Tanums kommun underlag för samråd 1. Administrativa uppgifter: 2011-10-02 Sökande: Kontaktperson hos sökande: Konsult, kontaktperson för ärendet

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Tisdag 9 september 2014 Bygg- och miljönämnden 2014-09-01 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet TJÄDERN TISDAG Datum: 2014-09-09 Tid: 10:00 Sammanträde:

Läs mer

BESLUT 2000-03-20. Miljöenheten Erik Bergman Värmlandsschakt ek. för. Wibeligatan 7 652 55 KARLSTAD

BESLUT 2000-03-20. Miljöenheten Erik Bergman Värmlandsschakt ek. för. Wibeligatan 7 652 55 KARLSTAD 1 (11) Miljöenheten Erik Bergman Delgivningskvitto sschakt ek. för. Wibeligatan 7 652 55 KARLSTAD Ansökan om tillstånd enligt 12 kap miljöbalken till täkt av berg och grus BESLUT meddelar med stöd av 12

Läs mer

DOM 2014-05-07 Stockholm

DOM 2014-05-07 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060205 DOM 2014-05-07 Stockholm Mål nr M 405-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-12-19 i mål nr M 776-13, se bilaga

Läs mer

Riktlinjer för utsläpp till avlopp från fordonstvättar och andra bilvårdsanläggningar

Riktlinjer för utsläpp till avlopp från fordonstvättar och andra bilvårdsanläggningar 2016-05-06 Riktlinjer för utsläpp till avlopp från fordonstvättar och andra bilvårdsanläggningar Sid 1 av 10 Sammanfattning Det är viktigt att både det renade avloppsvatten som släpps ut från avloppsreningsverken

Läs mer

Komplettering av ansökan om tillstånd till hamnoch krossverksamhet, Taxinge, Nykvarns kommun Lst dnr 5511-24778-2014

Komplettering av ansökan om tillstånd till hamnoch krossverksamhet, Taxinge, Nykvarns kommun Lst dnr 5511-24778-2014 Sida 1 (15) Skanska Asfalt och Betong AB Marknadsfunktion Länsstyrelsen i Stockholms län Miljöprövningsdelegationen Box 22067 104 22 Stockholm Komplettering av ansökan om tillstånd till hamnoch krossverksamhet,

Läs mer

Sörby Urfjäll 28:4 mfl Detaljplan för kontor med utbildningslokaler mm Gävle kommun, Gävleborgs län

Sörby Urfjäll 28:4 mfl Detaljplan för kontor med utbildningslokaler mm Gävle kommun, Gävleborgs län MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING 2011-02-15 Utställningshandling Dnr:10BMN244 Handläggare: Lars Westholm Sörby Urfjäll 28:4 mfl Detaljplan för kontor med utbildningslokaler mm Gävle kommun, Gävleborgs län Foto:

Läs mer

Föreskrifter om avfallshantering för Nordanstigs kommun

Föreskrifter om avfallshantering för Nordanstigs kommun ac Föreskrifter om avfallshantering för Nordanstigs kommun Inledande bestämmelser 1 För kommunens avfallshantering gäller dels bestämmelserna i Miljöbalken (SFS 1998:808), dels föreskrifter om avfallshanteringen

Läs mer

RAPPORT ANSÖKAN OM TILLSTÅND FÖR BRÄNNVALLEN SLAMAVVATTNINGSANLÄGGNING ÅRE KOMMUN SWECO ENVIRONMENT AB ÖSTERSUND VATTEN OCH MILJÖ SAMRÅDSUNDERLAG

RAPPORT ANSÖKAN OM TILLSTÅND FÖR BRÄNNVALLEN SLAMAVVATTNINGSANLÄGGNING ÅRE KOMMUN SWECO ENVIRONMENT AB ÖSTERSUND VATTEN OCH MILJÖ SAMRÅDSUNDERLAG ÅRE KOMMUN UPPDRAGSNUMMER1644649000 SAMRÅDSUNDERLAG SAMRÅDSUNDERLAG ÖSTERSUND SWECO ENVIRONMENT AB ÖSTERSUND VATTEN OCH MILJÖ JESSIC RAFTSJÖ LINDBERG HELENA FUREMAN 1 (9) S w e co Bangårdsgatan 2 Box 553

Läs mer

Samrådshandling Enkelt planförfarande 2014-12-01 PLANBESKRIVNING. Förslag till detaljplan för fastigheten FISKETORP 1:28 Fisketorp Hede

Samrådshandling Enkelt planförfarande 2014-12-01 PLANBESKRIVNING. Förslag till detaljplan för fastigheten FISKETORP 1:28 Fisketorp Hede Samrådshandling Enkelt planförfarande 2014-12-01 PLANBESKRIVNING Förslag till detaljplan för fastigheten FISKETORP 1:28 Fisketorp Hede Munkedals kommun Västra Götalands län Infarten till Fisketorp med

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Antagandehandling 2009-08-12. Ändring av detaljplan för del av Grönviks varv, Näs 1:230 Ödsmål

PLANBESKRIVNING. Antagandehandling 2009-08-12. Ändring av detaljplan för del av Grönviks varv, Näs 1:230 Ödsmål STENUNGSUNDS KOMMUN Antagandehandling 2009-08-12 PLANBESKRIVNING Ändring av detaljplan för del av Grönviks varv, Näs 1:230 Ödsmål Stenungsunds kommun Västra Götalands län Normalt Planförfarande 1 Normalt

Läs mer

YTTRANDE 2009-02-05 Dnr 548 8680-08. Nacka tingsrätt Miljödomstolen Box 1104 131 26 Nacka Strand

YTTRANDE 2009-02-05 Dnr 548 8680-08. Nacka tingsrätt Miljödomstolen Box 1104 131 26 Nacka Strand 1 (5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY YTTRANDE 2009-02-05 Dnr 548 8680-08 Nacka tingsrätt Miljödomstolen Box 1104 131 26 Nacka Strand Yttrande i mål M 1452-07 beträffande Kapellskärs Hamn AB:s

Läs mer

Förslag till bostäder Hamn 1:203 Njurunda - Planprogram

Förslag till bostäder Hamn 1:203 Njurunda - Planprogram Förslag till bostäder Hamn 1:203 Njurunda - Planprogram N Program till detaljplan för Hamn 1:203, Sundsvalls kommun Upprättad på Stadsbyggnadskontoret 2014-08-20 Detaljplan 2281K-NJU-25 PROGRAMSAMRÅD Stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

1.5 Konsekvenser av vägförslaget. 1.6 Fastställelseprövning. 1.7 Kostnader. 1.8 Fortsatt arbete (genomförande)

1.5 Konsekvenser av vägförslaget. 1.6 Fastställelseprövning. 1.7 Kostnader. 1.8 Fortsatt arbete (genomförande) underhåll. Cykelvägen som idag är kommunal blir på de delar som ingår i arbetsplanen statlig. Vid trafikplats Hjulsta övergår den cirkulationsplats som byggs för att ansluta Akallalänken till från att

Läs mer

Bilaga K:1 Förslag till villkor

Bilaga K:1 Förslag till villkor Bilaga K:1 Förslag till villkor 1. Villkorsdiskussion 1.1 Inledning SKB har i avsnitt 8 i ansökan lämnat förslag till villkor och därutöver redogjort för sin uppfattning om behovet av villkor. Flera remissinstanser

Läs mer

TÖRINGE 7:40 (f d Vinbygården) Falkenbergs kommun

TÖRINGE 7:40 (f d Vinbygården) Falkenbergs kommun S A M R Å D S H A N D L I N G Detaljplan för TÖRINGE 7:40 (f d Vinbygården) Falkenbergs kommun P L A N B E S K R I V N I N G Upprättad 2013-08-19 Reviderad 1 (9) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING 3 2 PLANENS

Läs mer

Gemensam policy för verksamheter som verkar på Södertörn. Botkyrka, Haninge, Huddinge, Nacka, Nynäshamn, Nykvarn, Salem, Södertälje, Tyresö, Värmdö

Gemensam policy för verksamheter som verkar på Södertörn. Botkyrka, Haninge, Huddinge, Nacka, Nynäshamn, Nykvarn, Salem, Södertälje, Tyresö, Värmdö Gemensam policy för verksamheter som verkar på Södertörn Botkyrka, Haninge, Huddinge, Nacka, Nynäshamn, Nykvarn, Salem, Södertälje, Tyresö, Värmdö Vägledning Hantering och lagring av kemiska produkter

Läs mer

Växjö Energi AB. Förändrad verksamhet vid Sandviksverket i Växjö. Ny biobränsleeldad kraftvärmepanna

Växjö Energi AB. Förändrad verksamhet vid Sandviksverket i Växjö. Ny biobränsleeldad kraftvärmepanna Utfärdare Grontmij AB Datum Beskrivning 2010-08-17 Samrådsunderlag Växjö Energi AB Förändrad verksamhet vid Sandviksverket i Växjö Ny biobränsleeldad kraftvärmepanna UNDERLAG FÖR SAMRÅD 7 SEPTEMBER 2010

Läs mer

MILJÖDIREKTIV VID PROJEKTERING OCH BYGGANDE DIVISION STOCKHOLM

MILJÖDIREKTIV VID PROJEKTERING OCH BYGGANDE DIVISION STOCKHOLM Division Stockholm DIREKTIV D-LFV 2005-1997 1(10) MILJÖDIREKTIV VID PROJEKTERING OCH BYGGANDE DIVISION STOCKHOLM Bilaga till Administrativa föreskrifter (AF) Division Stockholm DIREKTIV D-LFV 2005-1997

Läs mer

Översiktlig revision och miljöbedömning av SGR:s glaskrossverksamhet i Lessebo och Kristianstad

Översiktlig revision och miljöbedömning av SGR:s glaskrossverksamhet i Lessebo och Kristianstad Översiktlig revision och miljöbedömning av SGR:s glaskrossverksamhet i Lessebo och Kristianstad Kristianstad 2009-09-08, rev. 2010-11-22 Upprättad av: Åsa Lindskog Granskad av: Ulf Wiklund 2 (14) Innehållsförteckning

Läs mer

Ändring av detaljplaner för del av Vårdbiträdet 1 i Lund, Lunds kommun (Tornavägen Baravägen) Reservkraftverk

Ändring av detaljplaner för del av Vårdbiträdet 1 i Lund, Lunds kommun (Tornavägen Baravägen) Reservkraftverk PÄ 14/2015a Ändring av detaljplaner för del av Vårdbiträdet 1 i Lund, Lunds kommun (Tornavägen Baravägen) Reservkraftverk Upprättad Innehåll: Planbeskrivning Samrådshandling, enligt 6 kap miljöbalken 2014-09-29

Läs mer

Flackarp Arlöv, fyra spår Åtta kilometer utbyggnad av Södra stambanan

Flackarp Arlöv, fyra spår Åtta kilometer utbyggnad av Södra stambanan Flackarp Arlöv, fyra spår Åtta kilometer utbyggnad av Södra stambanan Grönt ljus för Flackarp Arlöv, fyra spår Många fördelar med utbyggnaden Efterlängtat tillåtlighetsbeslut från regeringen skapar stora

Läs mer

PM MAJ 2012 BETECKNING 109123 HAMNAR LOSSNINGSPLATSER FÖR VINDKRAFTVERK INFÖR PLANERAD VINDKRAFTSETABLERING VID FÄNGSJÖN OCH STORSJÖHÖJDEN

PM MAJ 2012 BETECKNING 109123 HAMNAR LOSSNINGSPLATSER FÖR VINDKRAFTVERK INFÖR PLANERAD VINDKRAFTSETABLERING VID FÄNGSJÖN OCH STORSJÖHÖJDEN PM MAJ 2012 BETECKNING 109123 HAMNAR LOSSNINGSPLATSER FÖR VINDKRAFTVERK INFÖR PLANERAD VINDKRAFTSETABLERING VID FÄNGSJÖN OCH STORSJÖHÖJDEN 1 Titel: PM Hamnar Innehållsförteckning Allmänt... 3 Identifiering

Läs mer

Renhållningstaxa för Region Gotland (inkl. moms)

Renhållningstaxa för Region Gotland (inkl. moms) Renhållningstaxa för Region Gotland (inkl. moms) Antagen av kommunfullmäktige 2009-02-23 Gäller fr.o.m. 2009-04-01 Avgifterna är justerade enligt indexförändring december 2008 - oktober 2012. Gäller fr.o.m.

Läs mer

SAMRÅDSHANDLING 2014-10-29 PLANBESKRIVNING. Detaljplan för del av SELLEBERGA 17:1, i Bjuv Bjuvs kommun

SAMRÅDSHANDLING 2014-10-29 PLANBESKRIVNING. Detaljplan för del av SELLEBERGA 17:1, i Bjuv Bjuvs kommun PLANBESKRIVNING Dnr 2014/0297 Detaljplan för del av SELLEBERGA 17:1, i Bjuv Bjuvs kommun Postadress Besöksadress Telefon Telefax Postgiro Bankgiro E-post Org.nr Box 501 Mejerigatan 3 042 458 50 00 042

Läs mer

Miljörapport 2014. PC Öster KATRINEHOLM

Miljörapport 2014. PC Öster KATRINEHOLM Miljörapport 2014 PC Öster KATRINEHOLM INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 GRUNDDEL 2 1.1 ALLMÄNNA UPPGIFTER 2 2 TEXTDEL 3 2.1 ORGANISATIONENS UPPBYGGNAD 3 2.2 LOKALISERING 3 2.3 BESKRIVNING AV DRIFT OCH PRODUKTIONSANLÄGGNINGAR

Läs mer

Planerad ansökan om bergtäkt på Forshälla-Köperöd 1:7, Uddevalla kommun samrådsinformation

Planerad ansökan om bergtäkt på Forshälla-Köperöd 1:7, Uddevalla kommun samrådsinformation Planerad ansökan om bergtäkt på Forshälla-Köperöd 1:7, Uddevalla kommun samrådsinformation 1. Administrativa uppgifter: 2012-01-03 1 (6) Sökande: Kontaktperson hos sökande: Konsult, kontaktperson för ärendet

Läs mer

DOM 2015-04-20 Stockholm

DOM 2015-04-20 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060304 DOM 2015-04-20 Stockholm Mål nr M 2791-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, slutliga beslut 2015-03-25 i mål nr M

Läs mer

Näringslivslunch. 2 september. Anna Hamberg

Näringslivslunch. 2 september. Anna Hamberg Näringslivslunch 2 september Anna Hamberg Välkomna Anna-Lena Johansson, 1:e vice ordförande kommunstyrelsen Aktuellt avseende infrastruktursatsningar i Stockholmsregionen Tyra Wikström, enhetschef Samhällsplanering,

Läs mer

3 Utredningsalternativ

3 Utredningsalternativ 3 U T R ED N I N GS A LT ER N AT I V O CH U R VA L SPRO CESS 3 Utredningsalternativ Det finns tre korridorer (Röd, Blå och Grön) för Ostlänken mellan Norrköping och Linköping som skiljer sig åt genom att

Läs mer

Åtgärdsvalsstudie Västra stambanan genom Västra Götaland

Åtgärdsvalsstudie Västra stambanan genom Västra Götaland Åtgärdsvalsstudie Västra stambanan genom Västra Götaland Kortversion 2015-10-14 Västra stambanan är en av Sveriges viktigaste järnvägar. Banans kapacitet är idag fullt utnyttjad samtidigt som efterfrågan

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖR FRITIDSHUS I HÅLLANS FRITIDSOMRÅDE HÄRJEDALENS KOMMUN, JÄMTLANDS LÄN. Planområdet 1(14) FUNÄSDALEN 32:25, m fl

ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖR FRITIDSHUS I HÅLLANS FRITIDSOMRÅDE HÄRJEDALENS KOMMUN, JÄMTLANDS LÄN. Planområdet 1(14) FUNÄSDALEN 32:25, m fl 1(14) ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖR FRITIDSHUS I HÅLLANS FRITIDSOMRÅDE FUNÄSDALEN 32:25, m fl HÄRJEDALENS KOMMUN, JÄMTLANDS LÄN UPPRÄTTAD 2009-06-11 REVIDERAD 2010-05-06 Planområdet Planförfattare:

Läs mer

Kombiterminal vid Rosersbergs södra industriområde, Sigtuna kommun

Kombiterminal vid Rosersbergs södra industriområde, Sigtuna kommun Handläggare Paul Appelqvist Tel +4610-505 00 00 Fax +4610-505 11 83 ingemansson@afconsult.com RAPPORT 1 (15) Datum Uppdragsnr 562354 Rev 1 2011-04-08: Ny layout för Etapp 2 Beställare Gävle Containerterminal

Läs mer