Skogsskador Region Nord 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Skogsskador Region Nord 2014"

Transkript

1 RAPPORT Datum Diarienr 2015/653 1(8) Elin Lindström Jönsson, Gullik Nilsson, Björn Lehto, Anders Lindqvist, Per-Arne Malmberg, P- O Ringnér, Jörgen Sundin, Rikard Vesterlund, Niklas Åberg, Bo Leijon och Alf Pedersen Skogsskador Region Nord 2014 Denna rapport har tagits fram av skogsskadesamordnarna i Skogsstyrelsens åtta distrikt i Region Nord (omfattande Norrbottens, Västerbottens, Jämtlands och Västernorrlands län). Underlag har samlats in genom egna fältobservationer samt genom kontakter med kollegor vid Skogsstyrelsen samt i vissa fall även via kontakter med andra skogliga organisationer. Distriktens uppgifter har sedan sammanställts av de regionala skadesamordnarna för skogsskador i Region Nord (Alf Pedersen och Anders Lindqvist). Denna samlade beskrivning av skogsskador inom Region Nord kommer tillsammans med liknande rapporter från Skogsstyrelsens övriga två regioner att ligga till grund för en nationell rapport. Den läsare som vill ha mer upplysningar om skogsskador eller diskutera skogsskador kan vända sig till berört Skogsstyrelsedistrikt. Skogsskadeåret 2014 i Region Nord kännetecknas av effekterna av stormarna Omhändertagande och förebyggande arbete för att undvika massförökning av insekter har varit stort fokus under året. I övrigt har inte några nya och mer omfattande skador drabbat regionen. Vi ser fortfarande tre fokusområde i arbetet med skogsskador av större omfattning: älgskadorna på tallungskog har generellt sett minskat något under I Norr- och Västerbottens kustland ligger skadorna till och med nere på 2 3 %. Oklart vad som är orsak, viltförvaltningen eller vinterns väder. törskateangreppen i yngre tallskog, särskilt svåra i norra Norrbottens län men som finns i hela Region Nord den växande populationen granbarkborre i Västernorrland och Jämtland (främst östra delarna). Bra förökningsframgång och troligen också en andra generationssvärmning innebar att populationen framförallt i Medelpad är mycket större än tidigare under angreppet. I denna rapport redovisas skadorna grupperade på följande sätt: Väderleksbetingade skador Däggdjur Postadress Besöksadress Telefon Organisationsnr E-post Huvudkontor Vallgatan skogsstyrelsen@skogsstyrelsen.se Skogsstyrelsen Jönköping Fax Momsreg.nr Jönköping SE

2 Skogsstyrelsen (8) Svampskador Insektsskador Övriga skador Väderleksbetingade skador Stormskador Under året har det fallit lite spridda vindfälle på flera håll. Inga stora volymer och många gånger kan det handla om nya vindfälle i bestånd som drabbades av vindfälle sent Lokala stormbyar, tromber och kraftig vind i samband med åskväder har drabbat Pajala samt centrala och södra Jämtland. Enligt uppgift är det små volymer skog som drabbats och väldigt lokalt. Västernorrland och framförallt i Medelpad har haft stora volymer ej omhändertagna vindfälle av gran från stormen Ivar i december NRS (Nationellt Riktad Skadeinventering, SLU) kom fram till att det fanns ca 1,2 miljoner m 3 sk rått virke kvar i skogen i slutet av september. Snöbrott Norra Norrbottens distrikt, västra delarna av Skellefteå distrikt och Södra Lapplands distrikt rapporterar om snöbrott. Det har varit lokalt förekommande och i liten omfattning. Holmen har tagit hand om ca 3500 m 3 sk i västra delarna av Skellefteå distrikt. Frostskador Frosttorka på plant- och ungskog har noteras på vissa ställen i västra Jämtland under vårvintern. Även tidigare skadad granungskog (2013) har på nytt drabbats. Dessa stammar uppvisade frekvent förekommande stamsprickor (Offerdal).

3 Skogsstyrelsen Frosttorka och stamsprickor? ( Foto: Jörgen Sundin) Brand Inom södra delen av Umeå distrikt har skog motsvarande ca 2 hektar brunnit. Skador av däggdjur Älg ÄBIN-resultat I de flesta områden inom regionen, där mätserier från ÄBIN finns, var ungskogen mindre drabbad av älgbetesskador vintern än åren innan. Kort vinter, litet snödjup och i vissa områden tillgång på kvistbete från stormfälld tallskog har förts fram som tänkbara förklaringar. Viltförvaltningens strävan att anpassa älgstammen till vad skogen tål antas också börja ge effekt i vissa områden. I södra och östra delarna av Norrbottens län inventerades tre älgförvaltningsområdern (ÄFO) med sammanlagt nio delområden. Färska skador på tallungskog låg på ca 3,7 7,4 % på ÄFO-nivå. I åtta av delområdena var de färska skadorna ungefär lika eller lägre än vid föregående inventering. Tydligaste minskningen noterades i nordost (ÄFO 5, RåneåHaparanda). I inlandet (ÄFO 3) var skadorna tvärtom ungefär lika (Arvidsjaur) eller högre (Arjeplog) än vid föregående inventering. Där rapporterades normala snöförhållanden och tydliga säsongsvandringar och vinterkoncentrationer av älg. Situationen är bekymmersam eftersom stora områden i Arjeplogs kommun sedan tidigare är hårt belastade av älgskador. Hela Västerbottens län inventerades med uppdelning på fem ÄFO:n. Här var minskningen av färska skador markant jämfört med året innan (2,8 mot 12,4 %) och tydligast i inlandet. På ÄFO-nivå noterades ca 1,5 3 % färska skador på tall. 3(8)

4 Skogsstyrelsen (8) I Västernorrland län inventerades Örnsköldsviks ÄFO. Också här sjönk andelen färska skador jämfört med året innan från 18 till 6 % (2 8 % i delområdena). I Jämtland län inventerades två ÄFO:n. Från Härjedalens ÄFO (fyra delområden) rapporterades 3 % färska skador (2 6% per delområde). I Östersund-Sundsvalls ÄFO var motsvarande siffror 7 % (5 8 %) med de högsta skadorna närmare Sundsvall. Här saknas referens från åren närmast innan men skadenivån måste bedömas som relativt hög mot bakgrund av de kraftigt sjunkande skadenivåerna i andra delar av regionen. ÄBIN har under 2014 utförts av Skogsstyrelsen och Svensk Naturförvaltning AB på uppdrag av Älgförvaltningsområdena. Kronhjort Lokal stam av kronhjort finns i Nordmaling/Hörnefors. Stammen sprider sig sakta och antalet hjortar blir sakta större. Det rapporteras om skador av dem; oklart om de ökar eller ligger på jämn nivå. Det efterfrågas en riktad inventering för att få en tydligare bild över omfattning och skadornas dynamik över tid. Även i Oviken och Ytterhogdal finns lokala kronhjortsstammar. Också här kommer rapporter om skador av dessa djur. Sork Rapporter om sorkskador har förekommit i Västernorrland men i liten omfattning. Skadorna kan ha större omfattning än vad rapporteringen antyder, vilket i så fall ännu inte uppdagats med det fokus som varit på stormskador och granbarkborre. Observation på förekomst av sork finns på Västernorrlands och Norra Jämtlands distrikt. På vissa håll har det varit rikligt med sork. Detta signalerar att det finns risk för problem med sorkskador kommande sommar (2015). Vinterns (2104/2015) växlande temperaturer och snödjup kan ha en bromsande effekt på sorkpopulationens ökning i vinter.

5 Skogsstyrelsen (8) Statistik från folkhälsomyndigheten gällande rapporterade fall av sorkfeber under perioden i Jämtland och Härjedalen. Omfattande sorkskador har vi haft i Jämtland 2005, 2008 och Av de 54 fall sorkfeber som rapporterats under 2014 är 12 fall inrapporterade under december månad. Frågan är vad det säger om risken för sorkskador Svampskador Granrost Granrost har observerats under året i Jämtland, möjligen i lite större omfattning än tidigare. Skvattramrost I de norra och östra delarna av Norrbotten har skvattramrost uppträtt även under Förekomsten ser ut att bli årligt återkommande. Törskatesvamp I norra delen av Norrbottens län bedömts situationen som fortsatt allvarlig. Angrepp har där observerats även i självföryngringar, ofta på bättre marker. Tidigare har skadorna främst uppträtt i planteringar. Inom södra delen av Norrbottens län beskrivs skadorna förekommande i några bestånd och med begränsade skador. På nivå som tidigare år. På Skellefteå distrikt har observerats en hel del törskateangrepp. Skadorna rapporteras från ungskogar samt från medelålders bestånd. Arealerna bedöms inte öka. I centrala Jämtland finns också törskateangrepp i ungskogar. Utbredning och omfattning oklart. Pia Barklund från SLU i Uppsala samlade in svamp i blåroststadium för analyser under försommaren i detta område.

6 Skogsstyrelsen (8) Knäckesjuka Knäckesjuka har observerats i Norrbotten och i Jämtland. Bedömningen i norr är att angreppen är färre än tidigare år. Den torra sommaren skulle kunna vara en orsak till detta. Observationerna i östra Jämtland bedöms som betydande, vilket är i nivå med tidigare år. Gremmeniella På höjdläge söder om Ljungan i Västernorrlands län finns rapporter om angrepp av gremmeniella. I västra Jämtland, Offerdal, har gremmeniella observerats på contortaföryngring (se bild). Contorta med förmodat gremmeniellaangrepp i Offerdal sommaren Foto Jörgen Sundin. Gråbarrsjuka Viss omfattning inom hela distriktet, södra Jämtland. Björkrost Mindre angrepp av björkrost har observerats inom Gällivare kommun. Övrigt Inom Skellefteå distrikt lade man märke till missfärgade barr, gul/orange/röda på tall- och contortaungskogar. Orsaken är inte utredd.

7 Skogsstyrelsen (8) Insektsskador Granbarkborre Inga angrepp av granbarkborre på stående skog har rapporterats förutom de få angrepp som hittades i samband med kantinventeringen som utfördes under hösten. Likaså har fångsterna i feromonfällorna för svärmningsövervakningen varit relativt små. Orsaken är inte avsaknad av granbarkborrar utan snarare det rikliga utbudet av idealsubstratet vindfälld gran. Den stormfällda granen efter stormen Ivar som fanns kvar då granbarkborren svärmade relativt tidigt i maj månad angreps rikligt. Tidig svärmning, varm och torr sommar samt fortfarande rikligt utbud av färsk vindfälld gran gav förutsättningar för svärmning sent i juli månad framförallt i Västernorrlands östra delar. Detta kan vara en så kallad 2:a generations svärmning. Observationer av larvutveckling från den sena svärmningen visade att dessa kullar till stor del utvecklades så att de hade stor sannolikhet att överleva vintern. Drabbat område är Västernorrland och östra Jämtland där stormen Ivar drog fram och med tyngdpunkt i Medelpad. Granbarkborren har haft god förökningsframgång under 2014 enligt Martin Schröders, SLU, undersökning. Angående granbarkborre, beakta också information under avsnittet stormskador. Dubbelögad bastborre Vid SLU:s inventeringar inom Västernorrland hösten 2014 är ca 10 % av insektsangripna vindfälle av gran angripna av dubbelögad bastborre. Tidigare inventeringar har visat större andel, ca 30 %, då det handlar om angrepp på stående skog. Fångstförsök av dubbelögad bastborre har pågått även sommaren 2014 med mer är 100 fällor. Framförallt för att utveckla lämpliga doftämne som attraherar dem. Detta har varit ett samarbete mellan Mittuniversitetet, SLU och Skogsstyrelsen. Skälet till intresse för dubbelögad bastborre är de indikationer från de senaste åren på att den kan vara en lika stor skadegörare som på gran som granbarkborren. Märgborre Inga rapporter trots stora mängder stormfälld tall. Röd tallstekel Mindre angrepp av röd tallstekel har uppträtt i Haparanda kommun. Snytbagge Skellefteå distrikt rapporterar kraftiga snytbaggeangrepp på nyplanterade hyggen. Framförallt steniga hyggen med exponering åt söder och belägna under 200-metersnivån.

8 Skogsstyrelsen (8) Övriga skador Snöskoter Snöskotertrafik över planteringar ses som ett utbrett problem. Skotrarna med kraftigare och kraftigare motorer och aggressiva mattor med höga kammar riskerar att orsaka omfattande skador på de föryngringar som berörs. Okynnestrafik utanför skoterlederna ökar på vissa håll samt att kunskapen och respekten för skogsbruket bleknar. Även trafik med fyrhjulingar orsakar skador. Stora skador har inte rapporterats däremot mindre och på flera ställe. I vissa område har rapporterade skador ökat. Osäkerhet råder om det är en ökning av faktiska skador eller att tålamodet hos berörda skogsägare minskat och benägenheten att rapportera har ökat. De flesta av regionens distrikt har kommenterat snöskoterskadorna.

Skogsskador inom Region Nord 2016

Skogsskador inom Region Nord 2016 Skogsskaderapport Region Nord 2016 Datum 2017-03-08 Diarienr 2017/433 1(8) Jörgen Sundin, Magnus Frimodig, Niklas Åberg, Anna Marntell, Bjarne Almqvist, Rickard Vesterlund, Anders Lindqvist, Björn Lehto

Läs mer

Skogsskador Region Nord 2015

Skogsskador Region Nord 2015 Datum 2016-02-17 Diarienr 2016/529 1(6) Elin Lindström Jönsson, Björn Lehto, Anders Lindqvist, Per-Arne Malmberg, Magnus Frimodig, Jörgen Sundin, Clas Fries, Rikard Vesterlund, Niklas Åberg, Bo Leijon

Läs mer

Skogsskador i Region Nord året 2013

Skogsskador i Region Nord året 2013 Skogsskaderapport Region Nord för 2013 1(9) Datum 2014-04-09 Diarienr 2014/980 Bjarne Almqvist, Magnus Frimodig, Björn Lehto, Anders Lindqvist, Per-Arne Malmberg, P-O Ringnér, Jörgen Sundin, Rikard Vesterlund,

Läs mer

Skogsskador i Region Mitt 2012

Skogsskador i Region Mitt 2012 Skogsskaderapport Region Mitt för 2012 1(5) Datum 2013-03-28 Diarienr 2013/423 Magnus Hedspång, Ulf Lindenbaum, Sven-Olle Larsson, Magnus Frimodig, Per-Olov Ringnér, Jörgen Sundin, Niklas Åberg, Clas Fries

Läs mer

Skogsskador i Region Väst 2012

Skogsskador i Region Väst 2012 Region Väst för 2012 Datum 2013-03-05 Diarienr 2013/423 1(5) Ingemar Strid, Ingvar Persson, Anders Settergren, Håkan Kollander, Anders Bäckman, Bengt KR Johansson, Lars Karlsson Skogsskador i Region Väst

Läs mer

Skogsskador i Region Nord 2018

Skogsskador i Region Nord 2018 Skogsskaderapport Region Nord 2018 Datum 2019-03-11 Diarienr 2019/547 1(10) Anna Marntell Regional skogsskadesamordnare Region Nord Skogsskador i Region Nord 2018 Figur 1. Karta över Västerbotten och Norrbotten

Läs mer

Skogsskador i Region Nord 2017

Skogsskador i Region Nord 2017 Skogsskaderapport Region Nord 2017 Datum 2018-03-05 Diarienr 2018/949 1(8) Per-Arne Malmberg, Björn Lehto, Anders Lindqvist, Rickard Vesterlund, Elin Lindström Jönsson, Jörgen Sundin, Niklas Åberg, Anna

Läs mer

Skogsskador i Region Nord 2011

Skogsskador i Region Nord 2011 PM: Skogsskaderapport 2011 Datum 2012-01-25 (Text till karta 2 justerad 2 feb.) Diarienr 2012/338 1(8) Clas Fries, Anders Lindqvist, Per-Arne Malmberg Skogsskador i Region Nord 2011 Denna rapport har tagits

Läs mer

Skogsskador i Region Öst 2012

Skogsskador i Region Öst 2012 Region Öst för 2012 Datum 2013-02-28 Diarienr 2013/423 1(5) Milena Stefanovic, Lennart Weidinger, Anna Cederholm, Niklas Peil, Lars Strand, Karin Wågström, Lars Karlsson Skogsskador i Region Öst 2012 Denna

Läs mer

Skogsskador i Region Mitt 2013

Skogsskador i Region Mitt 2013 1(7) Datum 2014-04-28 Diarienr 2014/783 Alf Olofsson, Rolf Gransvik, Ulf Lindenbaum, Magnus Hedspång, Sven-Olle Larsson, Stefan Forsberg, Erik Häggkvist, Sven Kihlström, Staffan Dackman, Linda Munter,

Läs mer

Skogsskador i Region Mitt 2017

Skogsskador i Region Mitt 2017 Skogsskaderapport Region Mitt 2017 Datum 2018-01-22 Diarienr 2018/656 1(x) Stefan Forsberg, Magnus Hedspång, Nils Frank, Karin Wågström, Lars Gullberg, Hans Källsmyr Skogsskador i Region Mitt 2017 Inledning

Läs mer

Skogsskador i Region Mitt 2014

Skogsskador i Region Mitt 2014 Stefan Forsberg, Erik Häggkvist, Kristoffer Almqvist Karin Wågström, Magnus Hedspång, Åsa Lundberg, Hans Källsmyr Datum 2015-04-24 Diarienr 2015/1033 1(10) Skogsskador i Denna rapport har tagits fram av

Läs mer

Stormen Dagmar fällde 4-5 miljoner skogskubikmeter från Mälardalen i söder till Jämtland och Västernorrland i norr

Stormen Dagmar fällde 4-5 miljoner skogskubikmeter från Mälardalen i söder till Jämtland och Västernorrland i norr PM 1(5) Datum 2012-01-11 Diarienr 2012/121 Clas Fries Box 284, 901 06 Umeå clas.fries@skogsstyrelsen.se Tfn 090-158314 Stormen Dagmar fällde 4-5 miljoner skogskubikmeter från Mälardalen i söder till Jämtland

Läs mer

Skogsskador i Region Syd 2013

Skogsskador i Region Syd 2013 Region Syd för 2013 Datum 2014-03-10 Diarienr 2014/783 1(11) Ingemar Strid, Ingvar Persson, Håkan Kollander, Anders Settergren Anders Bäckman, Bengt KR Johansson, Milena Stefanovic, Lennart Weidinger,

Läs mer

Skogsskador i Region Syd 2017

Skogsskador i Region Syd 2017 Skogsskaderapport Region Syd 2017 Datum 2018-01-30 Diarienr 2018/429 1(8) Stig Hermansson Skogsskador i Region Syd 2017 Inledning Denna rapport har tagits fram gemensamt av skogsskadesamordnarna i Skogsstyrelsens

Läs mer

Varför blir det utbrott av granbarkborre? Martin Schroeder, Inst Ekologi, SLU

Varför blir det utbrott av granbarkborre? Martin Schroeder, Inst Ekologi, SLU Varför blir det utbrott av granbarkborre? Martin Schroeder, Inst Ekologi, SLU Innehåll (1) Historik utbrott (2) Vad styr hur stora skadorna blir (3) Var dödas träd (4) Situationen i Västernorrland (5)

Läs mer

Skogsskador i Region Mitt 2018

Skogsskador i Region Mitt 2018 Skogsskaderapport Region Mitt 2018 Datum 2019-02-01 Diarienr 2019/411 1(x) Stefan Forsberg, Magnus Hedspång, Nils Frank, Karin Wågström, Lars Gullberg, Hans Källsmyr Skogsskador i Region Mitt 2018 Inledning

Läs mer

ÄBIN Norrbotten ÄFO 1, 2 och 6. Beställare: Skogsbruket. Med stöd av Skogsbruket Älgvårdsfonden Skogsstyrelsen

ÄBIN Norrbotten ÄFO 1, 2 och 6. Beställare: Skogsbruket. Med stöd av Skogsbruket Älgvårdsfonden Skogsstyrelsen ÄBIN 2013 Norrbotten ÄFO 1, 2 och 6 Beställare: Skogsbruket Med stöd av Skogsbruket Älgvårdsfonden Skogsstyrelsen 2013-08-23 ÄBIN är en objektiv stickprovsmetod ÄBINområde Km-ruta Bestånd Provyta ÄFO 100

Läs mer

Snytbaggeskador i Norrland

Snytbaggeskador i Norrland Snytbaggeskador i Norrland Preliminär sammanställning av resultat från sex års inventeringar, 2006 2011 Claes Hellqvist Göran Nordlander Institutionen för ekologi, Uppsala Version 1 2012 01 27 Inledning

Läs mer

Riktad skogsskadeinventering av törskaterost 2008

Riktad skogsskadeinventering av törskaterost 2008 Institutionen för skoglig resurshushållning 2009-01-30 Sören Wulff Per Hansson Riktad skogsskadeinventering av törskaterost 2008 Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) genomförde för andra året i rad en riktad

Läs mer

Nyckelbiotopsinventering på Västra Ekedal (Kil 9425)

Nyckelbiotopsinventering på Västra Ekedal (Kil 9425) Nyckelbiotopsinventering på Västra Ekedal (Kil 9425) Värmdö kommun Stefan Eklund 2013-05-24 Figur 1 Tallticka RAPPORT Västra Ekedal 2013 Postadress Besöksadress Telefon Organisationsnr E-post Huvudkontor

Läs mer

Skogsskador i Region Mitt 2016

Skogsskador i Region Mitt 2016 Skogsskaderapport Region Mitt 2016 Datum 2017-02-23 Diarienr 2017/639 1(x) Stefan Forsberg, Magnus Hedspång, Nils Frank, Karin Wågström, Lars Gullberg, Hans Källsmyr Skogsskador i Region Mitt 2016 Inledning

Läs mer

Riktad inventering av skador på skog

Riktad inventering av skador på skog Institutionen för skoglig resurshushållning 2007-10-26 Sören Wulff Per Hansson Riktad inventering av skador på skog 1. Inledning Riktad skogsskadeövervakning innebär att i objektiva inventeringar övervaka

Läs mer

Skogsskador i Region Syd 2018

Skogsskador i Region Syd 2018 Skogsskaderapport Region Syd 2018 Datum 2019-02-08 Diarienr 2019/438 1(12) Mats Carlén Skogsskador i Region Syd 2018 Inledning Denna rapport har tagits fram gemensamt av Region Syds skogsskadesamordnare,

Läs mer

Institutionen för skoglig resurshushållning NRS Riktad skogsskadeinventering av törskaterost i Norr- och Västerbotten

Institutionen för skoglig resurshushållning NRS Riktad skogsskadeinventering av törskaterost i Norr- och Västerbotten Institutionen för skoglig resurshushållning 2012-10-30 Sören Wulff Per Hansson NRS 2012 Riktad skogsskadeinventering av törskaterost i Norr- och Västerbotten För att effektivisera övervakningen av skogsskador

Läs mer

Övervakning av granbarkborre med feromonfällor och kantträdsinventering 2013

Övervakning av granbarkborre med feromonfällor och kantträdsinventering 2013 Övervakning av granbarkborre med feromonfällor och kantträdsinventering 213 Åke Lindelöw SLU Inst f ekologi 1 Långsiktig övervakning av granbarkborre med feromonfällor och kantträdsinventering 213 Genomförande

Läs mer

Skogsstyrelsens arbete efter stormen Gudrun och Per - Seminarium i Ås 2010-02-09 Tema barkborrar

Skogsstyrelsens arbete efter stormen Gudrun och Per - Seminarium i Ås 2010-02-09 Tema barkborrar Skogsstyrelsens arbete efter stormen Gudrun och Per - Seminarium i Ås 2010-02-09 Tema barkborrar Stormar 2005 Stormen Gudrun ca 75 milj. m3sk 2007 Stormen Per ca 16 milj. m3sk 2008 Stormar ca 3 milj. m3sk

Läs mer

Övervakning av granbarkborre med feromonfällor och kantträdsinventering 2011

Övervakning av granbarkborre med feromonfällor och kantträdsinventering 2011 Övervakning av granbarkborre med feromonfällor och kantträdsinventering 211 Åke Lindelöw SLU Inst f ekologi 1 Övervakning av granbarkborre med feromonfällor och kantträdsinventering 211 Genomförande Tre

Läs mer

Skogsskadenätverkets årliga träff 5/12, 2018

Skogsskadenätverkets årliga träff 5/12, 2018 Skogsskadenätverkets årliga träff 5/12, 2018 Mötessammanfattning Mötet fortlöpte enligt planerat program. Merparten av de inbjudna deltagarna deltog och dagen fylldes med bra diskussioner och en tydligare

Läs mer

Nationell Riktad Skadeinventering (NRS) 2014

Nationell Riktad Skadeinventering (NRS) 2014 Nationell Riktad Skadeinventering (NRS) 2014 Sören Wulff Foto: Sören Wulff Arbetsrapport 432 2014 Sveriges lantbruksuniversitet ISSN 1401 1204 Institutionen för skoglig resurshushållning ISRN SLU SRG AR

Läs mer

Nationell Riktad Skogsskadeinventering (NRS) 2015

Nationell Riktad Skogsskadeinventering (NRS) 2015 Nationell Riktad Skogsskadeinventering (NRS) 2015 Sören Wulff Foto: Sören Wulff Arbetsrapport 447 2015 Sveriges lantbruksuniversitet ISSN 1401 1204 Institutionen för skoglig resurshushållning ISRN SLU

Läs mer

PM angående 10-årsdagen av stormen Gudrun och hur erfarenheterna av stormen har påverkat skogsbruket

PM angående 10-årsdagen av stormen Gudrun och hur erfarenheterna av stormen har påverkat skogsbruket Datum 2014-12-15 1(5) Skogsenheten Jonas Bergqvist jonas.bergqvist@skogsstyrelsen.se Tfn 036-35 93 25 PM angående 10-årsdagen av stormen Gudrun och hur erfarenheterna av stormen har påverkat skogsbruket

Läs mer

Bekämpning av skador från granbarkborrar

Bekämpning av skador från granbarkborrar Bekämpning av skador från granbarkborrar Finns det döda granar eller stormfällda träd i din skog? Skogscentralen 2014 { 2 } Gå till skogen kontrollera framför allt gamla grandungar! Upptäcker du stående

Läs mer

Skogsskador i Region Syd 2016

Skogsskador i Region Syd 2016 Skogsskaderapport Region Syd 2016 Datum 2017-02-28 Diarienr 2017/692 1(x) Anna Cederholm, Stig Hermansson, Håkan Kollander, Bertil Lundahl, Ingemar Strid, Ingvar Persson, Christian Persson, Anders Bäckman,

Läs mer

Delrapport för projektet Granbarkborrens förökningsframgång 2010

Delrapport för projektet Granbarkborrens förökningsframgång 2010 Bilaga 1 Uppsala 2010-08-2 Martin Schroeder Inst Ekologi SLU Delrapport för projektet Granbarkborrens förökningsframgång 2010 Under sommaren har granbarkborrens aktivitet följts upp i fem av de skyddade

Läs mer

Hej! Här kommer rådgivningskvittot digitalt. Jag skickar brochyr också men de kommer med post nästa vecka.

Hej! Här kommer rådgivningskvittot digitalt. Jag skickar brochyr också men de kommer med post nästa vecka. Stockholms distrikt Stefan Eklund Galgbacksvägen 5, 18630 VALLENTUNA stefan.eklund@skogsstyrelsen.se Tfn 08-51451462 Fastighet VÄRMDÖ-EVLINGE 9:1 Kommun Värmdö Församling Värmdö Kopia för kännedom 1(2)

Läs mer

Tallföryngring i Sverige: aktuell situation, problem och möjligheter

Tallföryngring i Sverige: aktuell situation, problem och möjligheter Tallföryngring i Sverige: aktuell situation, problem och möjligheter Jonas Bergquist Älg Älg, rådjur, dovhjort, kronhjort Plantering av tall i södra Sverige Naturlig föryngring av tall i södra Sverige

Läs mer

Skador på tallungskog orsakade av älgbete - Gästrikland

Skador på tallungskog orsakade av älgbete - Gästrikland Skador på tallungskog orsakade av älgbete - Gästrikland Foto: J Lemel Foto: Jonas Lemel September 2005 Rapporten är beställd av: Stora Enso Korsnäs AB Stiftet i Uppsala Rapport 20-2005 Svensk Naturförvaltning

Läs mer

Förökningsframgång för granbarkborre i stormfällda och dödade granar i Medelpad och Jämtland under 2015

Förökningsframgång för granbarkborre i stormfällda och dödade granar i Medelpad och Jämtland under 2015 Uppsala 2016-02-25 Professor Martin Schroeder Institutionen för Ekologi, SLU Förökningsframgång för granbarkborre i stormfällda och dödade granar i Medelpad och Jämtland under 2015 Granbarkborredödade

Läs mer

Rådgivning inom projektet Klimatanpassat skogsbruk och vatten

Rådgivning inom projektet Klimatanpassat skogsbruk och vatten RÅDGIVNINGSKVITTO 1(7) Datum 2014-02-21 Ärendenr R 390-2014 Stefan Eklund Stockholms distrikt Galgbacksvägen 5, 18630 VALLENTUNA stefan.eklund@skogsstyrelsen.se 08-51451462 Värmdö-Evlinge fast ägare för.

Läs mer

Vilka skogsskador kan vi förvänta oss framöver? Gunnar Isacsson, Skogsstyrelsen

Vilka skogsskador kan vi förvänta oss framöver? Gunnar Isacsson, Skogsstyrelsen Vilka skogsskador kan vi förvänta oss framöver? Gunnar Isacsson, Skogsstyrelsen Föredragets innehåll Klimatförändringar Befintliga skogsskadegörare i nytt klimat Nya skadegörare på gång Vad kan vi göra

Läs mer

SLU Åke Lindelöw Sören Wulff Rapport Normaltillstånd av barkborrepopulationen

SLU Åke Lindelöw Sören Wulff Rapport Normaltillstånd av barkborrepopulationen SLU Åke Lindelöw Sören Wulff 2010-11-19 Rapport Normaltillstånd av barkborrepopulationen Kan man beskriva ett normaltillstånd för granbarkborre? Normaltillståndet kan beskrivas som en nivå (population,

Läs mer

Nationell Riktad Skadeinventering (NRS) 2013

Nationell Riktad Skadeinventering (NRS) 2013 Nationell Riktad Skadeinventering (NRS) 2013 Sören Wulff Foto: Sören Wulff Arbetsrapport 406 2013 Sveriges lantbruksuniversitet ISSN 1401 1204 Institutionen för skoglig resurshushållning ISRN SLU SRG AR

Läs mer

DEN NYA ÄLGFÖRVALTNINGEN - HUR BLEV DEN? Göran Bergqvist Nationellt klövviltansvarig Svenska Jägareförbundet

DEN NYA ÄLGFÖRVALTNINGEN - HUR BLEV DEN? Göran Bergqvist Nationellt klövviltansvarig Svenska Jägareförbundet - HUR BLEV DEN? Göran Bergqvist Nationellt klövviltansvarig Svenska Jägareförbundet NÅGRA MÅL I DEN NYA ÄLGFÖRVALTNINGEN (DET FINNS FLER ) Adaptiv Kostnadseffektiv Markägarsidans inflytande stärkas ÄLGFÖRVALTNINGSOMRÅDEN

Läs mer

Nationell Riktad Skogsskadeinventering (NRS) 2016

Nationell Riktad Skogsskadeinventering (NRS) 2016 Nationell Riktad Skogsskadeinventering (NRS) 2016 Foto: Sören Wulff Sören Wulff Arbetsrapport 466 2016 Sveriges lantbruksuniversitet ISSN 1401 1204 Institutionen för skoglig resurshushållning ISRN SLU

Läs mer

Långsiktig övervakning av granbarkborre med feromonfällor och kantträdsinventering

Långsiktig övervakning av granbarkborre med feromonfällor och kantträdsinventering Fakulteten för skogsvetenskap Institutionen för ekologi Långsiktig övervakning av granbarkborre med feromonfällor och kantträdsinventering 1995-216 Åke Lindelöw Uppsala 217 SLU Institutionen för ekologi,

Läs mer

Regeringsuppdrag avseende beräkning av hur stor del av Skogsstyrelsens anslag som kan härledas till arbete med biologisk mångfald

Regeringsuppdrag avseende beräkning av hur stor del av Skogsstyrelsens anslag som kan härledas till arbete med biologisk mångfald PM 1(6) Datum 2017-06-12 Diarienr 2017/461 Stefan Karlsson Regeringsuppdrag avseende beräkning av hur stor del av Skogsstyrelsens anslag som kan härledas till arbete med biologisk mångfald Generellt om

Läs mer

Nationell Riktad Skadeinventering (NRS) 2012

Nationell Riktad Skadeinventering (NRS) 2012 Nationell Riktad Skadeinventering (NRS) 2012 Foto: Sören Wulff Sören Wulff och Per Hansson Arbetsrapport 386 2013 Sveriges lantbruksuniversitet ISSN 1401 1204 Institutionen för skoglig resurshushållning

Läs mer

Älgstammen i Örnsköldsviks ÄFO 2015/2016

Älgstammen i Örnsköldsviks ÄFO 2015/2016 Älgstammen i Örnsköldsviks ÄFO 215/216 På uppdrag av Holmen Skog har Svensk Naturförvaltning AB u ört en modellberäkning av älgstammens storlek, sammansä ning och utveckling i Örnsköldsviks älgförvaltningsområde

Läs mer

Snytbaggen - åtgärder i Norrland. Handledning producerad av Snytbaggeprogrammet vid SLU Kontakt:

Snytbaggen - åtgärder i Norrland. Handledning producerad av Snytbaggeprogrammet vid SLU Kontakt: Snytbaggen - åtgärder i Norrland Handledning producerad av Snytbaggeprogrammet vid SLU Kontakt: www.snytbagge.se Snytbaggeskador i Norrland Skador av snytbagge på barrträdsplantor betraktas allmänt som

Läs mer

Sambandet mellan älgtäthet och betesskador på tall i Västerbo en

Sambandet mellan älgtäthet och betesskador på tall i Västerbo en Sambandet mellan älgtäthet och betesskador på tall i Västerbo en Svensk Naturförvaltning AB har på uppdrag av Skogsbrukets Viltgrupp analyserat sambandet mellan älgtäthet och älgbetesskador på tall i Västerbo

Läs mer

Uppsala Martin Schroeder Inst Ekologi, SLU Box Uppsala. Granbarkborrens förökningsframgång under 2009

Uppsala Martin Schroeder Inst Ekologi, SLU Box Uppsala. Granbarkborrens förökningsframgång under 2009 Uppsala 2009-10-08 Martin Schroeder Inst Ekologi, SLU Box 7044 750 07 Uppsala Granbarkborrens förökningsframgång under 2009 1 Bakgrund Granbarkborrens förökningsframgång under 2009 är en viktig information

Läs mer

Skador på tallungskog orsakade av älgbete på marker i Fredriksberg 2008

Skador på tallungskog orsakade av älgbete på marker i Fredriksberg 2008 FAKTABLAD Skador på tallungskog orsakade av älgbete på marker i Fredriksberg 2008 Arbetet är beställt av: Bergvik Skog AB Rapport 11-2008 Svensk Naturförvaltning AB www.naturförvaltning.se Bakgrund För

Läs mer

Älgbetesinventering 2016

Älgbetesinventering 2016 Älgbetesinventering 2016 ÄFO: Östersund-Sundsvall Län: Jämtland Kartan visar områdets avgränsning samt det stickprov av kilometerrutor där inventering i ungskog har skett. Via detta stickprov görs en statistisk

Läs mer

Beskrivning av samverkan i arbetet med projektet och i projektet Skogsskador i ett uthålligt skogsbruk fokus granbarkborre.

Beskrivning av samverkan i arbetet med projektet och i projektet Skogsskador i ett uthålligt skogsbruk fokus granbarkborre. Datum 2014-10-06 1(6) Västernorrland Alf Pedersen alf.pedersen@skogsstyrelsen.se Tfn 0640-17544 Beskrivning av samverkan i arbetet med projektet och i projektet Skogsskador i ett uthålligt skogsbruk fokus

Läs mer

Förebygg granbarkborreskador Har du döda granar eller stormfällen i din skog?

Förebygg granbarkborreskador Har du döda granar eller stormfällen i din skog? Förebygg granbarkborreskador Har du döda granar eller stormfällen i din skog? Skogscentralen och Skogsforskningsinstitutet 2014 { 2 } Gå ut i skogen och kontrollera framför allt dina gamla granbestånd!

Läs mer

Skador på tallungskog orsakade av älgbete på marker i Årsunda älgförvaltningsområde

Skador på tallungskog orsakade av älgbete på marker i Årsunda älgförvaltningsområde Skador på tallungskog orsakade av älgbete på marker i Årsunda älgförvaltningsområde Foto: Jonas Lemel Augusti 2006 Arbetet är beställt av Bergvik Skog AB Rapport 13-2006 Svensk Naturförvaltning AB www.naturforvaltning.se

Läs mer

Älgbetesinventering 2018

Älgbetesinventering 2018 Älgbetesinventering 2018 ÄFO: Östersund_Sundsvall Län: Jämtlands län Kartan visar områdets avgränsning samt det stickprov av kilometerrutor där inventering i ungskog har skett. Via detta stickprov görs

Läs mer

Miljömålet levande skogar från ord till handling i länet

Miljömålet levande skogar från ord till handling i länet LokalEko 2 2014 Strömsund, Åre, Krokoms och Östersunds kommuner Bergs, Härjedalens, Bräcke och Ragunda kommuner Norra och Södra Jämtlands Distrikt Miljömål Miljömålet levande skogar från ord till handling

Läs mer

Älgbetesinventering och foderprognos 2017/2018

Älgbetesinventering och foderprognos 2017/2018 Älgbetesinventering och foderprognos 2017/2018 Äbinresultat för ÄFO registrerade i Jämtlands län Kartan utgörs av de ÄFO som är registrerade till länet samt det stickprov av kilometerrutor där inventering

Läs mer

2011 års energitorvproduktion och koncessionsläget 2012-01-01

2011 års energitorvproduktion och koncessionsläget 2012-01-01 2011 års energitorvproduktion och koncessionsläget 2012-01-01 Lars Norlin Enheten gruvnäring mars 2012 SGU-rapport 2012:11 Dnr 432-2036/2011 Vattenklöver är vanlig i kärr och myrar. Bildar en stark rotfilt

Läs mer

Referenshägn för studier av påverkan av klövviltsbete på vegetationsutveckling ett samarbetsprojekt mellan Holmen Skog och SLU Årsrapport 2016

Referenshägn för studier av påverkan av klövviltsbete på vegetationsutveckling ett samarbetsprojekt mellan Holmen Skog och SLU Årsrapport 2016 Referenshägn för studier av påverkan av klövviltsbete på vegetationsutveckling ett samarbetsprojekt mellan Holmen Skog och SLU Årsrapport 1 Kontaktpersoner: SLU: Lars Edenius, Holmen: Peter Christofersson

Läs mer

ÄBIN Norrbotten Skogsstyrelsen Skogsbruket Älgvårdsfonden. Bo Leijon

ÄBIN Norrbotten Skogsstyrelsen Skogsbruket Älgvårdsfonden. Bo Leijon ÄBIN Norrbotten 2012 Skogsstyrelsen Skogsbruket Älgvårdsfonden Bo Leijon ÄBIN i älgförvaltningen ÄBIN är en objektiv, kvalitetssäkrad älgskadeinventering för en adaptiv, kunskapsbaserad älgförvaltning

Läs mer

Älgbetesinventering 2018

Älgbetesinventering 2018 Älgbetesinventering 2018 ÄFO: Östersund_Sundsvall Delomr. 1 Län: Jämtlands län Kartan visar områdets avgränsning samt det stickprov av kilometerrutor där inventering i ungskog har skett inom delområdet.

Läs mer

Naturvårdseffekter av granbarkborrebekämpningen

Naturvårdseffekter av granbarkborrebekämpningen Sundsvall 2012-03-13 Naturvårdseffekter av granbarkborrebekämpningen Bengt Gunnar Jonsson Mittuniversitetet, Sundsvall Skurken Mittuniversitetet i projektet Utveckling av feromon för dubbelögad bastborre

Läs mer

Åtgärder för att minska skador på skog. Arbetsgruppens förslag

Åtgärder för att minska skador på skog. Arbetsgruppens förslag Åtgärder för att minska skador på skog Arbetsgruppens förslag 1 Arbetsgruppen från skogsbruket och Sekretariat från Skogsstyrelsen Arbetsgrupp Ola Kårén, SCA Ulf Eriksson, Vadsbo skog Bo Jansson, Billerud

Läs mer

Långsiktig övervakning av granbarkborre med feromonfällor och kantträdsinventering

Långsiktig övervakning av granbarkborre med feromonfällor och kantträdsinventering Fakulteten för skogsvetenskap Institutionen för ekologi Långsiktig övervakning av granbarkborre med feromonfällor och kantträdsinventering 199-218 Åke Lindelöw Foto: Petter Öhrn Uppsala 219 SLU, Institutionen

Läs mer

Skador på tallungskog orsakade av älgbete på marker i Skultuna

Skador på tallungskog orsakade av älgbete på marker i Skultuna Skador på tallungskog orsakade av älgbete på marker i Skultuna Foto: Jonas Lemel September 2006 Arbetet är beställt av: Sveaskog AB Bergvik Skog AB Rapport 19-2006 Svensk Naturförvaltning AB www.naturforvaltning.se

Läs mer

Anpassning av Svensk PEFC standard vid tillvaratagande av stormfällt virke och/eller barkborreangripna träd i områden drabbade av stormen Dagmar

Anpassning av Svensk PEFC standard vid tillvaratagande av stormfällt virke och/eller barkborreangripna träd i områden drabbade av stormen Dagmar Anpassning av Svensk PEFC standard vid tillvaratagande av stormfällt virke och/eller barkborreangripna träd i områden drabbade av stormen Dagmar Bakgrund Stormen Dagmar drabbade mellersta Sverige natten

Läs mer

Fårnäringens utveckling

Fårnäringens utveckling Fårnäringens utveckling 2 215 Gäller Södra-, Mellersta- och Norra Rovdjursförvaltningsområdena 2-215, samt rovdjursskador inom näringen under 215. Anders Ekholm juli 216 awekholm@gmail.com Utveckling över

Läs mer

Långsiktig övervakning av granbarkborre med feromonfällor och kantträdsinventering

Långsiktig övervakning av granbarkborre med feromonfällor och kantträdsinventering Fakulteten för skogsvetenskap Institutionen för ekologi Långsiktig övervakning av granbarkborre med feromonfällor och kantträdsinventering 1995-215 Åke Lindelöw Uppsala 216 SLU, Institutionen för ekologi,

Läs mer

Tänk vilt när du sköter skog!

Tänk vilt när du sköter skog! Tänk vilt när du sköter skog! För skogen och viltet Skogsstyrelsen, Jönköping 2014 Redaktör Royne Andersson Författare Matts Rolander Foto Omslag Rune Ahlander, 4m Johan Nitare sid 3 Michael Ekstrand sid

Läs mer

Älgbetesinventering och foderprognos 2017

Älgbetesinventering och foderprognos 2017 Älgbetesinventering och foderprognos 2017 ÄFO: Örnsköldsvik Län: Västernorrlands län Kartan visar områdets avgränsning samt det stickprov av kilometerrutor där inventering i ungskog har skett. Via detta

Läs mer

Granbarkborren scenario - bekämpning. Hussborg Gunnar Isacsson

Granbarkborren scenario - bekämpning. Hussborg Gunnar Isacsson Granbarkborren scenario - bekämpning Hussborg 2014-09-23 Gunnar Isacsson Innehåll Gissningar om framtiden Bekämpningsåtgärder Förebyggande åtgärder Övervakning gbb 2014, norra bekämpningsområdet Hemsö

Läs mer

Älgstammen i Västerbo en Nordöstra ÄFO Vintern 2014/2015

Älgstammen i Västerbo en Nordöstra ÄFO Vintern 2014/2015 Älgstammen i Västerbo en Nordöstra ÄFO Vintern 2014/2015 Svensk Naturförvaltning AB har gjort en beräkning av älgstammens storlek och sammansä ning i Västerbo ens läns Nordöstra älgförvaltningsområde.

Läs mer

Långsiktig övervakning av granbarkborre med feromonfällor och kantträdsinventering

Långsiktig övervakning av granbarkborre med feromonfällor och kantträdsinventering Fakulteten för skogsvetenskap Institutionen för ekologi Långsiktig övervakning av granbarkborre med feromonfällor och kantträdsinventering 1995-214 Åke Lindelöw Uppsala 215 SLU, Institutionen för ekologi,

Läs mer

Svag nedgång på skogsfastigheter

Svag nedgång på skogsfastigheter Pressmeddelande 040205 Ny statistik från LRF Konsult Skogsbyrån: Svag nedgång på skogsfastigheter Enligt den senaste statistiken från LRF Konsult Skogsbyrån var genomsnittspriserna på skogsfastigheter

Läs mer

Älgbetesinventering 2016

Älgbetesinventering 2016 Älgbetesinventering 2016 ÄFO: Östersund-Sundsvall, delomr. 1 Län: Jämtland Kartan visar ÄFO-områdets avgränsning samt det stickprov av kilometerrutor där inventering i ungskog har skett. Via detta stickprov

Läs mer

Älgbetesskador i tallungskog

Älgbetesskador i tallungskog ÄLGBETESSKADOR I SÖDRA GÄSTRIKLANDS VFO 2009........................................................................................................... Älgbetesskador i tallungskog Södra Gästriklands VFO

Läs mer

Avrapportering av regeringsuppdrag om redovisning av hänsyn till natur- och kulturmiljövärden

Avrapportering av regeringsuppdrag om redovisning av hänsyn till natur- och kulturmiljövärden Missiv Datum 2014-04-11 Diarienr 2009/8056 Regeringssliet Landsbygdsdepartementet 103 33 Stockholm Avrapportering av regeringsuppdrag om redovisning av till natur- och kulturmiljövärden Regeringen har

Läs mer

Handlingsplan för bekämpning av granbarkborren år 2008

Handlingsplan för bekämpning av granbarkborren år 2008 Datum 2008-01-31 Diarienr 2008/597 1(10) Handlingsplan för bekämpning av granbarkborren år 2008 Bakgrund Den 1 november 2007 fastslogs (protokoll 266) Skogsstyrelsens ståndpunkter och strategi för de närmaste

Läs mer

Älgbetesinventering 2018

Älgbetesinventering 2018 Älgbetesinventering 2018 ÄFO: Norrbotten 1 Län: Norrbottens län Kartan visar områdets avgränsning samt det stickprov av kilometerrutor där inventering i ungskog har skett. Via detta stickprov görs en statistisk

Läs mer

Långsiktig övervakning av granbarkborre med feromonfällor och kantträdsinventering

Långsiktig övervakning av granbarkborre med feromonfällor och kantträdsinventering Fakulteten för skogsvetenskap Institutionen för ekologi Långsiktig övervakning av granbarkborre med feromonfällor och kantträdsinventering 1995-17 Åke Lindelöw Uppsala 17 SLU Institutionen för ekologi,

Läs mer

Långsiktig övervakning av granbarkborre med feromonfällor och kantträdsinventering

Långsiktig övervakning av granbarkborre med feromonfällor och kantträdsinventering Fakulteten för skogsvetenskap Institutionen för ekologi Långsiktig övervakning av granbarkborre med feromonfällor och kantträdsinventering 1995-217 Åke Lindelöw Uppsala 217 SLU Institutionen för ekologi,

Läs mer

Granbarkborre Biologi och bekämpning

Granbarkborre Biologi och bekämpning Granbarkborre 2019 Biologi och bekämpning Biologi Effekter i landskapet, Kråketorp Kråketorps naturreservat Stormskador efter Gudrun och Per, vindfällen upparbetades inte Drygt 200 ha, i stort sett all

Läs mer

Skador på tallungskog orsakade av älgbete på marker i Malingsbo

Skador på tallungskog orsakade av älgbete på marker i Malingsbo Skador på tallungskog orsakade av älgbete på marker i Malingsbo Foto: Jonas Lemel September 2006 Arbetet är beställt av: Sveaskog AB Bergvik Skog AB Rapport 18-2006 Svensk Naturförvaltning AB www.naturforvaltning.se

Läs mer

Älgbetesinventering och foderprognos 2017

Älgbetesinventering och foderprognos 2017 Älgbetesinventering och foderprognos 2017 Rutor slumpmässigt utlagda i delområde ÄFO: Norrbotten 2, Delomr. 1 Län: Norrbottens län Kartan visar Älgförvaltningsområdets avgränsning samt det stickprov av

Läs mer

Älgbetesinventering 2018

Älgbetesinventering 2018 Älgbetesinventering 2018 ÄFO: Jönköping 6 Län: Jönköpings län Kartan visar områdets avgränsning samt det stickprov av kilometerrutor där inventering i ungskog har skett. Via detta stickprov görs en statistisk

Läs mer

Älgstammen i Norrbo en ÄFO 6 Vintern 2014/2015

Älgstammen i Norrbo en ÄFO 6 Vintern 2014/2015 Älgstammen i Norrbo en ÄFO 6 Vintern 214/215 Svensk Naturförvaltning AB har gjort en beräkning av älgstammens storlek och sammansä ning i Norrbo ens älgförvaltningsområde 6. Uppgi erna kan fungera som

Läs mer

Älgbetesinventering (ÄBIN) 2015

Älgbetesinventering (ÄBIN) 2015 Älgbetesinventering (ÄBIN) 2015 Kartan visar områdets avgränsning samt det slumpmässiga stickprov av kilometerrutor där inventering i ungskog har skett. Via detta stickprov görs en statistisk skattning

Läs mer

SCA Skog. Utvärdering enligt svenska FSC -standardens kriterie

SCA Skog. Utvärdering enligt svenska FSC -standardens kriterie SCA Skog Utvärdering enligt svenska FSC -standardens kriterie 8.2 2016-06-01 I enlighet med kraven i den svenska FSC-standardens kriterie 8:2 övervakar och utvärderar SCA Skog verksamhetens utfall enligt

Läs mer

Rapport från inventering av naturområden vid Välsviken i Karlstads kommun

Rapport från inventering av naturområden vid Välsviken i Karlstads kommun RAPPORT 1(6) Datum 2013-08-29 Diarienr Västra Värmlands distrikt Roger Gran Sundsgatan 17, 661 40 Säffle roger.gran@skogsstyrelsen.se Tfn 0533-46176 Rapport från inventering av naturområden vid Välsviken

Läs mer

Storm och barkborrar Hussborg 23-24 september. Välkomna!

Storm och barkborrar Hussborg 23-24 september. Välkomna! Storm och barkborrar Hussborg 23-24 september Välkomna! Varför ett projekt? Bakgrundsbeskrivning Anna Marntell, idékläckare och projektägare Foto: Anna Marntell Innehåll och hållpunkter Tisdag Riskmedvetenhet

Läs mer

Älgbetesinventering 2018

Älgbetesinventering 2018 Älgbetesinventering 2018 ÄFO: Norrbotten 5 Län: Norrbottens län Kartan visar områdets avgränsning samt det stickprov av kilometerrutor där inventering i ungskog har skett. Via detta stickprov görs en statistisk

Läs mer

Fångstvirkesfällor mot barkborrar

Fångstvirkesfällor mot barkborrar Fångstvirkesfällor mot barkborrar Gångsystem från granbarkborrar. Angreppen av barkborrar kan bli omfattande Angreppen av barkborrar i södra Sverige kan utvecklas till en rysare. Förra årets milda väder

Läs mer

Älgstammen i Norrbo en ÄFO 5 Vintern 2014/2015

Älgstammen i Norrbo en ÄFO 5 Vintern 2014/2015 Älgstammen i Norrbo en ÄFO 5 Vintern 214/215 Svensk Naturförvaltning AB har gjort en beräkning av älgstammens storlek och sammansä ning i Norrbo ens älgförvaltningsområde 5. Uppgi erna kan fungera som

Läs mer

Tall i contortamiljö Hur klarar svensk tall kraftig exponering av contortans skadegörare?

Tall i contortamiljö Hur klarar svensk tall kraftig exponering av contortans skadegörare? Tall i contortamiljö Hur klarar svensk tall kraftig exponering av contortans skadegörare? och hur klarar tall Mountain Pine Beetle? Anders Fries Institutionen för skoglig genetik och växtfysiologi, SLU,

Läs mer

ÄBIN Västerbotten 2012

ÄBIN Västerbotten 2012 ÄBIN Västerbotten 212 Skogsstyrelsen Skogsbruket Älgvårdsfonden Bo Leijon ÄBIN i älgförvaltningen ÄBIN är en objektiv, kvalitetssäkrad älgskadeinventering för en adaptiv, kunskapsbaserad älgförvaltning

Läs mer

Älgbetesinventering och foderprognos 2017

Älgbetesinventering och foderprognos 2017 Älgbetesinventering och foderprognos 2017 ÄFO: ÄFO 1 Län: Värmlands län Kartan visar områdets avgränsning samt det stickprov av kilometerrutor där inventering i ungskog har skett. Via detta stickprov görs

Läs mer

VILDSVINSSYMPOSIUM - INLEDNING. Daniel Ligné Riksjaktvårdskonsulent Svenska Jägareförbundet

VILDSVINSSYMPOSIUM - INLEDNING. Daniel Ligné Riksjaktvårdskonsulent Svenska Jägareförbundet VILDSVINSSYMPOSIUM - INLEDNING Daniel Ligné Riksjaktvårdskonsulent Svenska Jägareförbundet INLEDNING ALLMÄNNA UPPDRAGET Stärka samverkan mellan lantbrukare, markägare och jägare Utarbeta verktyg: inventering,

Läs mer