Skogsskador i Region Väst 2012

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Skogsskador i Region Väst 2012"

Transkript

1 Region Väst för 2012 Datum Diarienr 2013/423 1(5) Ingemar Strid, Ingvar Persson, Anders Settergren, Håkan Kollander, Anders Bäckman, Bengt KR Johansson, Lars Karlsson Skogsskador i Region Väst 2012 Denna rapport har tagits fram av skogsskadesamordnarna i Skogsstyrelsens sex distrikt i Region Väst (omfattande Västra Götalands, Hallands och Jönköpings län) och sakansvarige för skogsskador i södra delen av landet (Lars Karlsson). Underlag har samlats in genom egna fältobservationer samt genom kontakter med kollegor vid Skogsstyrelsen samt i vissa fall via kontakter med andra skogliga organisationer. Denna samlade beskrivning av skogsskador inom Region Väst är den första i sitt slag. Den kommer tillsammans med liknande rapporter från Skogsstyrelsens övriga fyra regioner att ligga till grund för en nationell rapport. Den läsare som vill ha mer upplysningar om skogsskador eller diskutera skogsskador kan vända sig till berört Skogsstyrelsedistrikt. Insektsskador Granbarkborren I distrikt Fyrbodal har granbarkborreangreppen fortsatt att minska under 2012 och angreppen är relativt små. År 2009 fanns flera områden med större angrepp i Dalsland men de har minskat under flera år och 2012 var det sällan man såg mer än enstaka träd som var angripna. Den största anledning till att granbarkborreskadorna inte blev större beror säkerligen på vädret. Nederbördsmängderna var stora fr o.m. april månad ända till långt fram på senhösten. Förutom augusti månad som hade relativt lite nederbörd. Regnet har gjort granarna vitala och samtidigt varit ogynnsamt för granbarkborrarna. I Göteborgs distrikt upplever man att granbarkborreskadorna är på nedåtgång. Enstaka områden finns med skadade volymer på m3sk men den allmänna uppfattningen är att den totala skadevolymen är lägre under 2012 jämfört med Skadorna gav sig till känna sent på året. I Halland kunde man konstatera en väsentlig ökning av skadorna från 2010 till 2011, men enligt distriktets bedömning har skadorna 2012 minskat till närmare 2010 års nivå. De flesta skador har uppmärksammats i Hylte och Falkenbergs kommuner och i dessa kommuner är skadorna på en fortsatt hög Postadress Besöksadress Telefon Organisationsnr E-post Huvudkontor Vallgatan skogsstyrelsen@skogsstyrelsen.se Skogsstyrelsen Jönköping Fax Momsreg.nr Jönköping SE

2 (5) nivå. I Varbergs kommun finns det begränsade skador medan i kommunerna Kungsbacka, Laholm och Halmstad rör det sig endast om enstaka skador. Skadorna förekommer främst i anslutning till gamla angrepp och i nyare hyggeskanter. I Skaraborg håller sig granbarkborrarna på en kontrollerad nivå och inget exceptionellt har inträffat under året. På Höglandets distrikt finns angrepp av granbarkborre framförallt i södra delen av Sävsjö kommun, d v s den del som gränsar mot Kronobergs län. I övriga delar av distriktet har angreppen varit mindre. På Jönköpings distrikt upplever man att det till största delen rör sig om normala skador av granbarkborren. Dock finns några lokala problemområden i anslutning till naturreservat, samt norr om Bredaryd och väster om Smålandsstenar mot Halland och Västergötland. Snytbaggen Skador av snytbaggen förekommer i ungefär samma utsträckning som tidigare. Angreppen kan dock variera kraftigt mellan olika hyggen. Endast några enstaka försäkringsärenden där snytbaggen kan ha varit orsak till skadan har rapporterats. Distrikt Fyrbodal rapporterar om iakttagelser om minskade snytbaggeskador efter stubbrytning. I ett område runt Bäckefors, som tidigare haft mycket kraftiga skador, har nu andelen skador minskat kraftigt på de hyggen där det brutits stubbar. Det finns flera stora hyggen där det brutits stubbar som har mycket små snytbaggeskador. Liknande hyggen utan stubbrytning har åren innan haft mycket stora snytbaggeskador. Röda Tallstekeln Röd tallstekel har angripit tallskog i delar av norra Dalsland. Omfattningen av angreppen bedöms vara ungefär lika som under Skadorna klassas som lätta angrepp och berör ett område på några tusen hektar. Inga rapporter om angrepp av röd tallstekel från övriga distrikt. Övriga insekter Jönköpings distrikt rapporterar om något större omfattning på märgborreskadorna än normalt p g a tidigare års snöbrottsskador i Habo och Mullsjö kommuner. Hallands distrikt rapporterar att lärkborrefällor varit utplacerade på tre platser i södra Halland under Inga lärkborrar har fångats i dessa fällor. Svampskador Distrikten Fyrbodal och Halland upplever att angreppen av rotticka successivt ökar men påpekar också att förändringar i skadenivåer är svåra att utläsa för ett enskilt år.

3 (5) Distrikt Fyrbodal rapporterar att 2011 var ett år med stora angrepp av granrost. Granrostangrepp är fortfarande vanliga men det har skett en kraftig minskning under Även distrikten Halland och Jönköping har uppmärksammat angrepp av granrost och björkrost. Enstaka rapporter om Gremmeniella abietina på gran har förekommit i Fyrbodal och Halland. Samtliga distrikt rapporterar om fortsatta angrepp av askskottsjukan och askskottsjukan verkar vara spridd över hela området. Göteborgs distrikt bedömer att askskottsjukan minskat något under 2012 och att tidigare angripna träd t o m ser ut att ha repat sig något under de två senaste åren. Även distrikt Skaraborg upplever att skadebilden inte varit lika tydlig under det senaste året. Distrikt Fyrbodal rapporterar att almsjuka hittades på några ställen i Dalsland under 2012 men att den fortfarande verkar vara ovanlig i lanskapet. I Bohuslän är den dock vanlig. Almsjukan har funnits där i många år och tycks sprida sig sakta men säkert. Den har t ex funnits länge på Tjörn och Orust och i Ljungskiletrakten. Den är nu etablerad i Uddevalla-trakten, bl.a. i Bodeleåns dalgång vid Gustavsberg. Där finns nu många döda träd, varav en del mycket grova. Distrikt Skaraborg rapporterar att almsjuka har konstaterats på Kinnekulle och även på några andra platser i trakterna av Skövde och Hjo. Distrikt Jönköping meddelar att almsjukan är allmänt utbredd och enstaka träd dör varje år. Flera sjuka bestånd finns mellan Jönköping och Gränna. Distrikt Fyrbodal upplever att skador av Phytophthora på al verkar vara relativt vanliga och spridda i området. Två skadade områden har besiktigats och på det ena området fann man Phytophthora pluvirora och i det andra området Phytophthora alni ssp. uniformis. Göteborgs distrikt bedömer att skadorna på al har varit av mindre omfatttning under Distrikt Skaraborg rapporterar om ett kraftigt angrepp av lövträdskräfta i en ca 20 år gammal lindplantering. Beståndet är ca 2 ha och uppvisar 50-60% skador. Väderleksbetingade skador Stormskador Stormskador inträffade framförallt under senare delen av 2011, där den s k Adventsstormen medförde mest stormskador. Därefter inträffade ytterligare ett antal mindre stormar under slutet av 2011 och början av 2012 som fyllde på med stormfällda träd. Under det aktuella året 2012 har dock stormskadorna sammantaget varit av ringa omfattning. Distrikt Jönköping rapporterar dock om en lokal tromb i Tenhult-Ödestugu.

4 (5) Snöbrottsskador Snöbrottsskadorna verkar ha varit av begränsad omfattning under året. Skaraborgs distrikt rapporterar om snöbrott i mindre omfattning i Hökensåsområdet och Jönköpings distrikt om spridda snöbrott runt Mullsjö och öster öm Gränna. I övrigt inga rapporter om snöbrottsskador. Skador orsakade av däggdjur Inom region Väst genomförs inte ÄBIN (älgbetesinventeringen) eller någon annan systematisk och objektiv inventering av älgskador. Redovisningen nedan utgörs av samlade bedömningar av betesskador mm från de olika distriktens skadesamordnare. Fyrbodal Älgskador på tall är vanliga i stora delar av norra Dalsland men förekommer i hela området. Vissa områden i norra Dalsland har omfattande älgskador på tall. Generellt verkar älgstammen öka så rimligtvis bör skadenivån öka de kommande åren. Även i Bohuslän är älgbetning på många ställen ett stort problem på tallungskog. Asp, rönn och sälg är oftast bortbetat i området men föryngring av träden förkommer i bergbranter, blockmarker, i kanten av åkrar och på övergiven jordbruksmark. Även i vissa skogsområden nära samhällen förekommer också föryngring av dessa trädslag. Göteborg Under de snörika vintrarna 2010 och 2011 var det stora problem med sorkskador på framförallt lövplanteringar men under 2012 har sorkskadorna i stort sett uteblivit. Barkflängning av älg har observerats på enstaka platser, framförallt i Marks kommun. Betesskadorna av älg och rådjur är ungefär som tidigare, d v s på en för hög nivå. Halland I början av 2012 blev det betesskador i viss omfattning på tall och i lite mindre omfattning på vårtbjörk. Sidobetning på gran av älg förekommer där brist på bete börjar uppstå. Där man har en hög rådjursstam har det under vårvintern förekommit toppbetning på relativt nyplanterade granar. Skaraborg Problem med älg finns mer eller mindre över hela distriktet men mest uttalat i sydöstra delen, d v s Falköping och Tidaholms kommuner där det förekommer ett rätt omfattande barkgnag på medelålders gran. Överlag är nog älgstammen på väg upp numerärt sett. Betesskador av rådjur på granplantor förekommer, men tätheten på rådjursstammen varierar över distriktet. Likaså finns numera kronhjort spridd över distriktet vilket innebär lokala skador förorsakade av barkgnag.

5 (5) Höglandet Fortsatt stora skador av älg på ungskogar av tall och löv. Ökande rådjurstam och därmed mer plantbetning på gran och tall. Jönköping Stora skador av älg. Bete och antal älgar ej i balans.betesskador av rådjur på gran- och tallplantor men med lokala variationer. Lokala sorkskador främst på f d jordbruksmark. Andra skador Distrikt Fyrbodal rapporterar om sprickbildning på ca 45-åriga granar som växer på bördig mark, G36. Träden får kådflöden och dör efterhand. Insekter eller röta bedöms inte vara huvudorsaken. Om det här problemet har ökat eller minskat är svårt att uttala sig om. Göteborg och Skaraborg rapporterar om några enstaka mindre bränder.

Skogsskador i Region Syd 2013

Skogsskador i Region Syd 2013 Region Syd för 2013 Datum 2014-03-10 Diarienr 2014/783 1(11) Ingemar Strid, Ingvar Persson, Håkan Kollander, Anders Settergren Anders Bäckman, Bengt KR Johansson, Milena Stefanovic, Lennart Weidinger,

Läs mer

Skogsskador i Region Öst 2012

Skogsskador i Region Öst 2012 Region Öst för 2012 Datum 2013-02-28 Diarienr 2013/423 1(5) Milena Stefanovic, Lennart Weidinger, Anna Cederholm, Niklas Peil, Lars Strand, Karin Wågström, Lars Karlsson Skogsskador i Region Öst 2012 Denna

Läs mer

Skogsskador i Region Syd 2017

Skogsskador i Region Syd 2017 Skogsskaderapport Region Syd 2017 Datum 2018-01-30 Diarienr 2018/429 1(8) Stig Hermansson Skogsskador i Region Syd 2017 Inledning Denna rapport har tagits fram gemensamt av skogsskadesamordnarna i Skogsstyrelsens

Läs mer

Skogsskador Region Nord 2014

Skogsskador Region Nord 2014 RAPPORT Datum 2015-03-09 Diarienr 2015/653 1(8) Elin Lindström Jönsson, Gullik Nilsson, Björn Lehto, Anders Lindqvist, Per-Arne Malmberg, P- O Ringnér, Jörgen Sundin, Rikard Vesterlund, Niklas Åberg, Bo

Läs mer

Skogsskador i Region Mitt 2013

Skogsskador i Region Mitt 2013 1(7) Datum 2014-04-28 Diarienr 2014/783 Alf Olofsson, Rolf Gransvik, Ulf Lindenbaum, Magnus Hedspång, Sven-Olle Larsson, Stefan Forsberg, Erik Häggkvist, Sven Kihlström, Staffan Dackman, Linda Munter,

Läs mer

Skogsskador i Region Syd 2016

Skogsskador i Region Syd 2016 Skogsskaderapport Region Syd 2016 Datum 2017-02-28 Diarienr 2017/692 1(x) Anna Cederholm, Stig Hermansson, Håkan Kollander, Bertil Lundahl, Ingemar Strid, Ingvar Persson, Christian Persson, Anders Bäckman,

Läs mer

Skogsskador i Region Mitt 2012

Skogsskador i Region Mitt 2012 Skogsskaderapport Region Mitt för 2012 1(5) Datum 2013-03-28 Diarienr 2013/423 Magnus Hedspång, Ulf Lindenbaum, Sven-Olle Larsson, Magnus Frimodig, Per-Olov Ringnér, Jörgen Sundin, Niklas Åberg, Clas Fries

Läs mer

Skogsskador i Region Nord året 2013

Skogsskador i Region Nord året 2013 Skogsskaderapport Region Nord för 2013 1(9) Datum 2014-04-09 Diarienr 2014/980 Bjarne Almqvist, Magnus Frimodig, Björn Lehto, Anders Lindqvist, Per-Arne Malmberg, P-O Ringnér, Jörgen Sundin, Rikard Vesterlund,

Läs mer

Skogsskador inom Region Nord 2016

Skogsskador inom Region Nord 2016 Skogsskaderapport Region Nord 2016 Datum 2017-03-08 Diarienr 2017/433 1(8) Jörgen Sundin, Magnus Frimodig, Niklas Åberg, Anna Marntell, Bjarne Almqvist, Rickard Vesterlund, Anders Lindqvist, Björn Lehto

Läs mer

Skogsskador i Region Mitt 2014

Skogsskador i Region Mitt 2014 Stefan Forsberg, Erik Häggkvist, Kristoffer Almqvist Karin Wågström, Magnus Hedspång, Åsa Lundberg, Hans Källsmyr Datum 2015-04-24 Diarienr 2015/1033 1(10) Skogsskador i Denna rapport har tagits fram av

Läs mer

Skogsskador i Region Mitt 2017

Skogsskador i Region Mitt 2017 Skogsskaderapport Region Mitt 2017 Datum 2018-01-22 Diarienr 2018/656 1(x) Stefan Forsberg, Magnus Hedspång, Nils Frank, Karin Wågström, Lars Gullberg, Hans Källsmyr Skogsskador i Region Mitt 2017 Inledning

Läs mer

Skogsskador Region Nord 2015

Skogsskador Region Nord 2015 Datum 2016-02-17 Diarienr 2016/529 1(6) Elin Lindström Jönsson, Björn Lehto, Anders Lindqvist, Per-Arne Malmberg, Magnus Frimodig, Jörgen Sundin, Clas Fries, Rikard Vesterlund, Niklas Åberg, Bo Leijon

Läs mer

Skogsskador i Region Nord 2011

Skogsskador i Region Nord 2011 PM: Skogsskaderapport 2011 Datum 2012-01-25 (Text till karta 2 justerad 2 feb.) Diarienr 2012/338 1(8) Clas Fries, Anders Lindqvist, Per-Arne Malmberg Skogsskador i Region Nord 2011 Denna rapport har tagits

Läs mer

Skogsskador i Region Mitt 2018

Skogsskador i Region Mitt 2018 Skogsskaderapport Region Mitt 2018 Datum 2019-02-01 Diarienr 2019/411 1(x) Stefan Forsberg, Magnus Hedspång, Nils Frank, Karin Wågström, Lars Gullberg, Hans Källsmyr Skogsskador i Region Mitt 2018 Inledning

Läs mer

Skogsskador i Region Syd 2018

Skogsskador i Region Syd 2018 Skogsskaderapport Region Syd 2018 Datum 2019-02-08 Diarienr 2019/438 1(12) Mats Carlén Skogsskador i Region Syd 2018 Inledning Denna rapport har tagits fram gemensamt av Region Syds skogsskadesamordnare,

Läs mer

Skogsskador i Region Mitt 2016

Skogsskador i Region Mitt 2016 Skogsskaderapport Region Mitt 2016 Datum 2017-02-23 Diarienr 2017/639 1(x) Stefan Forsberg, Magnus Hedspång, Nils Frank, Karin Wågström, Lars Gullberg, Hans Källsmyr Skogsskador i Region Mitt 2016 Inledning

Läs mer

Naturvårdsåtgärd nyckelbiotop, Ekeby 4:1

Naturvårdsåtgärd nyckelbiotop, Ekeby 4:1 Ärende 4 1 (2) TJÄNSTESKRIVELSE 2018-01-16 Miljökontoret Miljönämnden Naturvårdsåtgärd nyckelbiotop, Ekeby 4:1 Dnr: 2018-154 Sammanfattning av ärendet I samband med nyckelbiotopsinventering som genomfördes

Läs mer

Betesskador av älg i Götaland

Betesskador av älg i Götaland Betesskador av älg i Götaland Konsekvenser för virkesproduktion och ekonomi OM SÖDRA Södra grundades 1938 och är Sveriges största skogsägarförening med mer än 50 000 skogsägare som medlemmar. Södra är

Läs mer

Skogsskador i Region Nord 2018

Skogsskador i Region Nord 2018 Skogsskaderapport Region Nord 2018 Datum 2019-03-11 Diarienr 2019/547 1(10) Anna Marntell Regional skogsskadesamordnare Region Nord Skogsskador i Region Nord 2018 Figur 1. Karta över Västerbotten och Norrbotten

Läs mer

Nyckelbiotopsinventering på Västra Ekedal (Kil 9425)

Nyckelbiotopsinventering på Västra Ekedal (Kil 9425) Nyckelbiotopsinventering på Västra Ekedal (Kil 9425) Värmdö kommun Stefan Eklund 2013-05-24 Figur 1 Tallticka RAPPORT Västra Ekedal 2013 Postadress Besöksadress Telefon Organisationsnr E-post Huvudkontor

Läs mer

Skogsskador i Region Nord 2017

Skogsskador i Region Nord 2017 Skogsskaderapport Region Nord 2017 Datum 2018-03-05 Diarienr 2018/949 1(8) Per-Arne Malmberg, Björn Lehto, Anders Lindqvist, Rickard Vesterlund, Elin Lindström Jönsson, Jörgen Sundin, Niklas Åberg, Anna

Läs mer

Samråd om skogsbruksåtgärder

Samråd om skogsbruksåtgärder SAMRÅD 1(3) Datum 2015-03-05 Ärendenr A 67163-2014 Hallands distrikt Anders Hejnebo Ryttarevägen 8, 30262 HALMSTAD anders.hejnebo@skogsstyrelsen.se Tfn 035-136835 Er referens MAST00191878_1_1_T orpa Fastighet

Läs mer

Tallföryngring i Sverige: aktuell situation, problem och möjligheter

Tallföryngring i Sverige: aktuell situation, problem och möjligheter Tallföryngring i Sverige: aktuell situation, problem och möjligheter Jonas Bergquist Älg Älg, rådjur, dovhjort, kronhjort Plantering av tall i södra Sverige Naturlig föryngring av tall i södra Sverige

Läs mer

Rådgivning inom projektet Klimatanpassat skogsbruk och vatten

Rådgivning inom projektet Klimatanpassat skogsbruk och vatten RÅDGIVNINGSKVITTO 1(7) Datum 2014-02-21 Ärendenr R 390-2014 Stefan Eklund Stockholms distrikt Galgbacksvägen 5, 18630 VALLENTUNA stefan.eklund@skogsstyrelsen.se 08-51451462 Värmdö-Evlinge fast ägare för.

Läs mer

Hej! Här kommer rådgivningskvittot digitalt. Jag skickar brochyr också men de kommer med post nästa vecka.

Hej! Här kommer rådgivningskvittot digitalt. Jag skickar brochyr också men de kommer med post nästa vecka. Stockholms distrikt Stefan Eklund Galgbacksvägen 5, 18630 VALLENTUNA stefan.eklund@skogsstyrelsen.se Tfn 08-51451462 Fastighet VÄRMDÖ-EVLINGE 9:1 Kommun Värmdö Församling Värmdö Kopia för kännedom 1(2)

Läs mer

Älgbetesinventering Gävle-Dala viltförvaltningsområde 2010

Älgbetesinventering Gävle-Dala viltförvaltningsområde 2010 Älgbetesinventering Gävle-Dala viltförvaltningsområde 2010 Sammanfattning Under våren och försommaren 2010 har Skogsstyrelsen genomfört en älgbetesinventering inom Gävle-Dala viltförvaltningsområde. Inventeringen

Läs mer

Skador på tallungskog orsakade av älgbete på marker i Fredriksberg 2008

Skador på tallungskog orsakade av älgbete på marker i Fredriksberg 2008 FAKTABLAD Skador på tallungskog orsakade av älgbete på marker i Fredriksberg 2008 Arbetet är beställt av: Bergvik Skog AB Rapport 11-2008 Svensk Naturförvaltning AB www.naturförvaltning.se Bakgrund För

Läs mer

Stormen Dagmar fällde 4-5 miljoner skogskubikmeter från Mälardalen i söder till Jämtland och Västernorrland i norr

Stormen Dagmar fällde 4-5 miljoner skogskubikmeter från Mälardalen i söder till Jämtland och Västernorrland i norr PM 1(5) Datum 2012-01-11 Diarienr 2012/121 Clas Fries Box 284, 901 06 Umeå clas.fries@skogsstyrelsen.se Tfn 090-158314 Stormen Dagmar fällde 4-5 miljoner skogskubikmeter från Mälardalen i söder till Jämtland

Läs mer

I denna folder presenteras kortfattat projektets

I denna folder presenteras kortfattat projektets Det går att minska de omfattande betesskadorna på tall. Det går också att öka andelen tall i skogen. Och det går att göra genom ökad samverkan mellan jägare och skogsägare, något som båda grupperna tjänar

Läs mer

PM angående 10-årsdagen av stormen Gudrun och hur erfarenheterna av stormen har påverkat skogsbruket

PM angående 10-årsdagen av stormen Gudrun och hur erfarenheterna av stormen har påverkat skogsbruket Datum 2014-12-15 1(5) Skogsenheten Jonas Bergqvist jonas.bergqvist@skogsstyrelsen.se Tfn 036-35 93 25 PM angående 10-årsdagen av stormen Gudrun och hur erfarenheterna av stormen har påverkat skogsbruket

Läs mer

Vilka skogsskador kan vi förvänta oss framöver? Gunnar Isacsson, Skogsstyrelsen

Vilka skogsskador kan vi förvänta oss framöver? Gunnar Isacsson, Skogsstyrelsen Vilka skogsskador kan vi förvänta oss framöver? Gunnar Isacsson, Skogsstyrelsen Föredragets innehåll Klimatförändringar Befintliga skogsskadegörare i nytt klimat Nya skadegörare på gång Vad kan vi göra

Läs mer

Kommunerna i Västra Götalands och Hallands län Den finansiella profilen

Kommunerna i Västra Götalands och Hallands län Den finansiella profilen Kommunerna i Västra Götalands och Hallands län Den finansiella profilen 214-214 Resultat före extraordinära poster / verksamhetens kostnader 5 4 2% 3 2 2 2,5 1,6 2,1 2 2 2,3 2,5 1,6 1 1,2 21 211 212 213

Läs mer

Älgbetesinventering Uppsala län 2009 Bälinge vfo Östervåla vfo Tierp vfo Östhammar vfo

Älgbetesinventering Uppsala län 2009 Bälinge vfo Östervåla vfo Tierp vfo Östhammar vfo Älgbetesinventering Uppsala län 2009 Bälinge vfo Östervåla vfo Tierp vfo Östhammar vfo 1 Älgbetesinventering i Uppland 2009 Sammanfattning Trenden med minskande älgbetesskador de senaste åren inom inventeringsområdena

Läs mer

Älgbetesskador i tallungskog

Älgbetesskador i tallungskog ÄLGBETESSKADOR I SÖDRA GÄSTRIKLANDS VFO 2009........................................................................................................... Älgbetesskador i tallungskog Södra Gästriklands VFO

Läs mer

Älgbetesinventering 2018

Älgbetesinventering 2018 Älgbetesinventering 2018 ÄFO: Jönköping 4 Län: Jönköpings län Kartan visar områdets avgränsning samt det stickprov av kilometerrutor där inventering i ungskog har skett. Via detta stickprov görs en statistisk

Läs mer

Älgbetesinventering 2018

Älgbetesinventering 2018 Älgbetesinventering 2018 ÄFO: Jönköping 6 Län: Jönköpings län Kartan visar områdets avgränsning samt det stickprov av kilometerrutor där inventering i ungskog har skett. Via detta stickprov görs en statistisk

Läs mer

Älgbetesinventering 2018

Älgbetesinventering 2018 Älgbetesinventering 2018 ÄFO: 6. Örebro läns sydöstra Län: Örebro län Kartan visar områdets avgränsning samt det stickprov av kilometerrutor där inventering i ungskog har skett. Via detta stickprov görs

Läs mer

Älgbetesinventering (ÄBIN) 2015

Älgbetesinventering (ÄBIN) 2015 Älgbetesinventering (ÄBIN) 2015 HÄR SKA KARTA IN SOM BESKÄRS TILL LÄMPLIG STORLEK. Kartan visar ÄFO i länet samt det slumpmässiga stickprov av kilometerrutor där inventering i ungskog har skett. Via detta

Läs mer

Tänk vilt när du sköter skog!

Tänk vilt när du sköter skog! Tänk vilt när du sköter skog! För skogen och viltet Skogsstyrelsen, Jönköping 2014 Redaktör Royne Andersson Författare Matts Rolander Foto Omslag Rune Ahlander, 4m Johan Nitare sid 3 Michael Ekstrand sid

Läs mer

Klövviltsförvaltning och biologisk mångfald. Kunskapsbaserad förvaltning

Klövviltsförvaltning och biologisk mångfald. Kunskapsbaserad förvaltning Klövviltsförvaltning och biologisk mångfald Kunskapsbaserad förvaltning Skogen i Jönköpings län Virkesförråd fördelat på trädslag, milj.m3sk Andel produktiv skogsmark fördelad på marktyp 12,1 28 % 37,1

Läs mer

Rapport från inventering av naturområden vid Välsviken i Karlstads kommun

Rapport från inventering av naturområden vid Välsviken i Karlstads kommun RAPPORT 1(6) Datum 2013-08-29 Diarienr Västra Värmlands distrikt Roger Gran Sundsgatan 17, 661 40 Säffle roger.gran@skogsstyrelsen.se Tfn 0533-46176 Rapport från inventering av naturområden vid Välsviken

Läs mer

Älgskadeinventering Uppsala län 2010 Bälinge vfo Östervåla vfo Tierp vfo Östhammar vfo Vattholma vfo Norrtälje N vfo

Älgskadeinventering Uppsala län 2010 Bälinge vfo Östervåla vfo Tierp vfo Östhammar vfo Vattholma vfo Norrtälje N vfo Älgskadeinventering Uppsala län 2010 Bälinge vfo Östervåla vfo Tierp vfo Östhammar vfo Vattholma vfo Norrtälje N vfo 1 Älgskadeinventering i Uppsala län 2010 Sammanfattning Under ett antal år har älgbetesskadorna

Läs mer

Älgbetesinventering (ÄBIN) 2015

Älgbetesinventering (ÄBIN) 2015 Älgbetesinventering (ÄBIN) 2015 Län: ÄFO: Områdets areal, (ha) 145300 Värmland Bergslagskanalen Inventeringen av detta område koordineras av Skogforsk med finansiering av skogsbruket. Skogsstyrelsen står

Läs mer

Älgbetesinventering 2018

Älgbetesinventering 2018 Älgbetesinventering 2018 ÄFO: Norrbotten 1 Län: Norrbottens län Kartan visar områdets avgränsning samt det stickprov av kilometerrutor där inventering i ungskog har skett. Via detta stickprov görs en statistisk

Läs mer

Beskrivning och utvärdering av viltskyddsmetoder

Beskrivning och utvärdering av viltskyddsmetoder Beskrivning och utvärdering av viltskyddsmetoder Författare: Emma Hartelius Klass: AT-17 LIA-period LIA II Handledare: Åsa Andersson, Skogsinspektor på Södra Datum då rapporten lämnas in: 2018-05-04 Sammanfattning

Läs mer

ÄBIN Norrbotten ÄFO 1, 2 och 6. Beställare: Skogsbruket. Med stöd av Skogsbruket Älgvårdsfonden Skogsstyrelsen

ÄBIN Norrbotten ÄFO 1, 2 och 6. Beställare: Skogsbruket. Med stöd av Skogsbruket Älgvårdsfonden Skogsstyrelsen ÄBIN 2013 Norrbotten ÄFO 1, 2 och 6 Beställare: Skogsbruket Med stöd av Skogsbruket Älgvårdsfonden Skogsstyrelsen 2013-08-23 ÄBIN är en objektiv stickprovsmetod ÄBINområde Km-ruta Bestånd Provyta ÄFO 100

Läs mer

Älgbetesinventering och foderprognos 2015/2016

Älgbetesinventering och foderprognos 2015/2016 Älgbetesinventering och foderprognos 2015/2016 Västra Götalands län Kartan visar slumpvis utlagda kilometerrutor där inventering i ungskog har skett under 2015 och 2016. Ur detta stickprov har en statistisk

Läs mer

Älgbetesinventering 2018

Älgbetesinventering 2018 Älgbetesinventering 2018 ÄFO: ÄFO 7 Län: Värmlands län Kartan visar områdets avgränsning samt det stickprov av kilometerrutor där inventering i ungskog har skett. Via detta stickprov görs en statistisk

Läs mer

Älgbetesinventering 2018

Älgbetesinventering 2018 Älgbetesinventering 2018 ÄFO: 7. Tiveden Län: Örebro län Kartan visar områdets avgränsning samt det stickprov av kilometerrutor där inventering i ungskog har skett. Via detta stickprov görs en statistisk

Läs mer

Älgbetesinventering 2018

Älgbetesinventering 2018 Älgbetesinventering 2018 ÄFO: Mellersta Norra Län: Skåne län Kartan visar områdets avgränsning samt det stickprov av kilometerrutor där inventering i ungskog har skett. Via detta stickprov görs en statistisk

Läs mer

Älgbetesinventering 2016

Älgbetesinventering 2016 Älgbetesinventering 2016 ÄFO: Östersund-Sundsvall, delomr. 1 Län: Jämtland Kartan visar ÄFO-områdets avgränsning samt det stickprov av kilometerrutor där inventering i ungskog har skett. Via detta stickprov

Läs mer

Älgbetesinventering 2018

Älgbetesinventering 2018 Älgbetesinventering 2018 ÄFO: Norrbotten 5 Län: Norrbottens län Kartan visar områdets avgränsning samt det stickprov av kilometerrutor där inventering i ungskog har skett. Via detta stickprov görs en statistisk

Läs mer

Älgbetesinventering 2018

Älgbetesinventering 2018 Älgbetesinventering 2018 ÄFO: Jönköping 8 Län: Jönköpings län Kartan visar områdets avgränsning samt det stickprov av kilometerrutor där inventering i ungskog har skett. Via detta stickprov görs en statistisk

Läs mer

Älgbetesinventering (ÄBIN) 2015

Älgbetesinventering (ÄBIN) 2015 Älgbetesinventering (ÄBIN) 2015 Kartan visar områdets avgränsning samt det slumpmässiga stickprov av kilometerrutor där inventering i ungskog har skett. Via detta stickprov görs en statistisk skattning

Läs mer

Älgbetesinventering. Jämtlands län område 2 och 6 samt förvaltningsområdet Ragunda-Hammerdal

Älgbetesinventering. Jämtlands län område 2 och 6 samt förvaltningsområdet Ragunda-Hammerdal Älgbetesinventering Jämtlands län 2009 - område 2 och 6 samt förvaltningsområdet Ragunda-Hammerdal 1 2 Älgbetesinventeringen i Jämtland 2009 Sammanfattning Under våren och försommaren 2007 har älgbetesinventeringen

Läs mer

Skador på tallungskog orsakade av älgbete på marker i Årsunda älgförvaltningsområde

Skador på tallungskog orsakade av älgbete på marker i Årsunda älgförvaltningsområde Skador på tallungskog orsakade av älgbete på marker i Årsunda älgförvaltningsområde Foto: Jonas Lemel Augusti 2006 Arbetet är beställt av Bergvik Skog AB Rapport 13-2006 Svensk Naturförvaltning AB www.naturforvaltning.se

Läs mer

Älgbetesinventering 2018

Älgbetesinventering 2018 Älgbetesinventering 2018 ÄFO: Östersund_Sundsvall Län: Jämtlands län Kartan visar områdets avgränsning samt det stickprov av kilometerrutor där inventering i ungskog har skett. Via detta stickprov görs

Läs mer

Skador på tallungskog orsakade av älgbete på marker i Malingsbo

Skador på tallungskog orsakade av älgbete på marker i Malingsbo Skador på tallungskog orsakade av älgbete på marker i Malingsbo Foto: Jonas Lemel September 2006 Arbetet är beställt av: Sveaskog AB Bergvik Skog AB Rapport 18-2006 Svensk Naturförvaltning AB www.naturforvaltning.se

Läs mer

Älgbetesinventering 2018

Älgbetesinventering 2018 Älgbetesinventering 2018 ÄFO: Norrbotten 4 Delomr. 2 Län: Norrbottens län Kartan visar områdets avgränsning samt det stickprov av kilometerrutor där inventering i ungskog har skett inom delområdet. Via

Läs mer

Älgbetesinventering och foderprognos 2015/2016

Älgbetesinventering och foderprognos 2015/2016 Älgbetesinventering och foderprognos 2015/2016 Kronobergs län Kartan visar slumpvis utlagda kilometerrutor där inventering i ungskog har skett under 2015 och 2016. Ur detta stickprov har en statistisk

Läs mer

Lokaleko. Skogsskador då och nu. -Hur får vi framtida robusta skogar?

Lokaleko. Skogsskador då och nu. -Hur får vi framtida robusta skogar? Lokaleko Information från Skogsstyrelsen Nummer 1 I 2018 Kronobergs distrikt LEDARE. JERKER BERGDAHL. DISTRIKTSCHEF Skogsskador då och nu -Hur får vi framtida robusta skogar? Kommer vädret 2017 gå till

Läs mer

Älgbetesinventering 2016

Älgbetesinventering 2016 Älgbetesinventering 2016 ÄFO: Norrtälje S Län: Stockholm Kartan visar områdets avgränsning samt det stickprov av kilometerrutor där inventering i ungskog har skett. Via detta stickprov görs en statistisk

Läs mer

Älgbetesinventering 2018

Älgbetesinventering 2018 Älgbetesinventering 2018 ÄFO: Östersund_Sundsvall Delomr. 1 Län: Jämtlands län Kartan visar områdets avgränsning samt det stickprov av kilometerrutor där inventering i ungskog har skett inom delområdet.

Läs mer

Älgbetesinventering 2016

Älgbetesinventering 2016 Älgbetesinventering 2016 ÄFO: Mellersta Norra Län: Skåne Kartan visar områdets avgränsning samt det stickprov av kilometerrutor där inventering i ungskog har skett. Via detta stickprov görs en statistisk

Läs mer

Älgbetesinventering 2016

Älgbetesinventering 2016 Älgbetesinventering 2016 ÄFO: Gävle-Dala Län: Dalarna Kartan visar områdets avgränsning samt det stickprov av kilometerrutor där inventering i ungskog har skett. Via detta stickprov görs en statistisk

Läs mer

Älgbetesinventering 2016

Älgbetesinventering 2016 Älgbetesinventering 2016 ÄFO: Köping-Västerås Län: Västmanland Kartan visar områdets avgränsning samt det stickprov av kilometerrutor där inventering i ungskog har skett. Via detta stickprov görs en statistisk

Läs mer

Referensområden för klövviltförvaltning i södra Sverige

Referensområden för klövviltförvaltning i södra Sverige Referensområden för klövviltförvaltning i södra Sverige Ett projekt inom programområde Skog, Fortlöpande miljöanalys (Foma), SLU Kronhjort. Foto: Lars Edenius Årsrapport 2015 Lars Edenius, Vilt, fisk &

Läs mer

Älgbetesinventering 2016

Älgbetesinventering 2016 Älgbetesinventering 2016 ÄFO: Östersund-Sundsvall Län: Jämtland Kartan visar områdets avgränsning samt det stickprov av kilometerrutor där inventering i ungskog har skett. Via detta stickprov görs en statistisk

Läs mer

Älgbetesinventering och foderprognos 2015/2016

Älgbetesinventering och foderprognos 2015/2016 Älgbetesinventering och foderprognos 2015/2016 Uppsala län Kartan visar slumpvis utlagda kilometerrutor där inventering i ungskog har skett under 2015 och 2016. Ur detta stickprov har en statistisk skattning

Läs mer

ÄBIN Västerbotten 2012

ÄBIN Västerbotten 2012 ÄBIN Västerbotten 212 Skogsstyrelsen Skogsbruket Älgvårdsfonden Bo Leijon ÄBIN i älgförvaltningen ÄBIN är en objektiv, kvalitetssäkrad älgskadeinventering för en adaptiv, kunskapsbaserad älgförvaltning

Läs mer

Inventering av betesskador på planterad tall 2-5 vegetationsperioder efter plantering i de tre Smålandslänen

Inventering av betesskador på planterad tall 2-5 vegetationsperioder efter plantering i de tre Smålandslänen Inventering av betesskador på planterad tall 2-5 vegetationsperioder efter plantering i de tre Smålandslänen Rapporten är framtagen inom den regionala skogsstrategin för Småland med finansiering från det

Läs mer

Skoglig inventering/naturvärdesinventering inom Grundviken

Skoglig inventering/naturvärdesinventering inom Grundviken Östra Värmlands distrikt Magnus Nordström Gräsdalsgatan 15, 653 43 Karlstad magnus.nordstrom@skogsstyrelsen.se Tfn 054-55 57 18 RAPPORT GRUNDVIKEN 1(6) Datum 2010-07-02 Er referens Catharina Knutsson Karlstads

Läs mer

Skador på tallungskog orsakade av älgbete - Gästrikland

Skador på tallungskog orsakade av älgbete - Gästrikland Skador på tallungskog orsakade av älgbete - Gästrikland Foto: J Lemel Foto: Jonas Lemel September 2005 Rapporten är beställd av: Stora Enso Korsnäs AB Stiftet i Uppsala Rapport 20-2005 Svensk Naturförvaltning

Läs mer

Rapport betesinventering augusti 2017

Rapport betesinventering augusti 2017 Rapport betesinventering augusti Bakgrund Betesinventeringen genomfördes mellan 3 juli till 21 juli och omfattade 133 bestånd fördelat på Holmens skogsinnehav i region köping. Den totala inventerade arealen

Läs mer

Älgbetesinventering. Västernorrlands län Område 11(förvaltningsområde Örnsköldsvik) Område 12 (del av förvaltningsområde Strömsund - Junsele)

Älgbetesinventering. Västernorrlands län Område 11(förvaltningsområde Örnsköldsvik) Område 12 (del av förvaltningsområde Strömsund - Junsele) Älgbetesinventering Västernorrlands län 2010 Område 11(förvaltningsområde Örnsköldsvik) Område 12 (del av förvaltningsområde Strömsund - Junsele) 1 Älgbetesinventeringen i Västernorrland 2010 Sammanfattning

Läs mer

Risker för svampsjukdomar i teori och praktik

Risker för svampsjukdomar i teori och praktik Risker för svampsjukdomar i teori och praktik Pia Barklund Institutionen för Skoglig Mykologi och Patologi Pia.Barklund@mykopat.slu.se www skogsskada.slu.se Främmande trädslag möjlighet eller hot 6 7 oktober

Läs mer

Älgbetesinventering och foderprognos 2017/2018

Älgbetesinventering och foderprognos 2017/2018 Älgbetesinventering och foderprognos 2017/2018 Äbinresultat för ÄFO registrerade i Jämtlands län Kartan utgörs av de ÄFO som är registrerade till länet samt det stickprov av kilometerrutor där inventering

Läs mer

Älgbetesinventering och foderprognos 2015/2016

Älgbetesinventering och foderprognos 2015/2016 Älgbetesinventering och foderprognos 2015/2016 Skåne län Kartan visar slumpvis utlagda kilometerrutor där inventering i ungskog har skett under 2015 och 2016. Ur detta stickprov har en statistisk skattning

Läs mer

Älgbetesinventering och foderprognos 2015/2016

Älgbetesinventering och foderprognos 2015/2016 Älgbetesinventering och foderprognos 2015/2016 Örebro län Kartan visar slumpvis utlagda kilometerrutor där inventering i ungskog har skett under 2015 och 2016. Ur detta stickprov har en statistisk skattning

Läs mer

Regeringsuppdrag avseende beräkning av hur stor del av Skogsstyrelsens anslag som kan härledas till arbete med biologisk mångfald

Regeringsuppdrag avseende beräkning av hur stor del av Skogsstyrelsens anslag som kan härledas till arbete med biologisk mångfald PM 1(6) Datum 2017-06-12 Diarienr 2017/461 Stefan Karlsson Regeringsuppdrag avseende beräkning av hur stor del av Skogsstyrelsens anslag som kan härledas till arbete med biologisk mångfald Generellt om

Läs mer

Gran i Götaland en historisk exposé med hjälp av statistik från Riksskogstaxeringen

Gran i Götaland en historisk exposé med hjälp av statistik från Riksskogstaxeringen Gran i Götaland en historisk exposé med hjälp av statistik från Riksskogstaxeringen Urban Nilsson och Pelle Gemmel Virkesförrådets utveckling från 1923 till 23 Virkesförrådet i Götaland har ökat dramatisk

Läs mer

Roy Jansson. Kopia för kännedom 1(2)

Roy Jansson. Kopia för kännedom 1(2) Göteborgs distrikt Christer Lundberg Frihamnen 16 B, 41755 GÖTEBORG christer.lundberg@skogsstyrelsen.se Tfn 031-7056261 Fastighet KILANDA-TORP 1:21 Kommun Ale Församling Starrkärr-Kilanda Kopia för kännedom

Läs mer

Information om nyckelbiotoper

Information om nyckelbiotoper Datum 2017-10-05 Ärendenr N 9264-1997 1(2) tefan Eklund tockholm-gotlands distrikt Galgbacksvägen 5, 186 30 Vallentuna stefan.eklund@skogsstyrelsen.se Tfn 08-51451462 Fastighet UNDBY 7:10 Kommun Haninge

Läs mer

Skador på tallungskog orsakade av älgbete på marker i Skultuna

Skador på tallungskog orsakade av älgbete på marker i Skultuna Skador på tallungskog orsakade av älgbete på marker i Skultuna Foto: Jonas Lemel September 2006 Arbetet är beställt av: Sveaskog AB Bergvik Skog AB Rapport 19-2006 Svensk Naturförvaltning AB www.naturforvaltning.se

Läs mer

Älgobservationer Obs per mantimme Andel tjur av vuxna Kalvar per vuxet hondjur. Hjälmserydsbygdens Älgskötselområde. Inventering april/maj 2018

Älgobservationer Obs per mantimme Andel tjur av vuxna Kalvar per vuxet hondjur. Hjälmserydsbygdens Älgskötselområde. Inventering april/maj 2018 Älgobservationer Obs per mantimme Andel tjur av vuxna Kalvar per vuxet hondjur 0,14 Älgobs per mantimme Obs / tim 0,12 0,1 0,08 0,06 0,04 0,02 0 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 Obs / tim Linjär (Obs

Läs mer

Anteckningar från Dialogexkursionen 8 november 2012

Anteckningar från Dialogexkursionen 8 november 2012 Datum 2012-11-21 Diarienr 1(6) Stockholms distrikt Sören Nissilä, Natur/Miljö Sörmlands distrikt Linda Nilsson Anteckningar från Dialogexkursionen 8 november 2012 Introduktion till dagen Frågeställningar

Läs mer

1 1(4) ISKOGSSTYRELSEN. Naturvårdsavtal Diarienr 2011/3835. Naturvårdsavtal på fastigheten Arjeplog ARJEPLOGS SKOLBORD 1:2

1 1(4) ISKOGSSTYRELSEN. Naturvårdsavtal Diarienr 2011/3835. Naturvårdsavtal på fastigheten Arjeplog ARJEPLOGS SKOLBORD 1:2 1 1(4) ISKOGSSTYRELSEN Naturvårdsavtal Diarienr 2011/3835 Naturvårdsavtal på fastigheten Arjeplog ARJEPLOGS SKOLBORD 1:2 Mellan staten genom Skogsstyrelsen och Sveaskog förvaltnings AB(556016-9020), nedan

Läs mer

Naturvårdseffekter av granbarkborrebekämpningen

Naturvårdseffekter av granbarkborrebekämpningen Sundsvall 2012-03-13 Naturvårdseffekter av granbarkborrebekämpningen Bengt Gunnar Jonsson Mittuniversitetet, Sundsvall Skurken Mittuniversitetet i projektet Utveckling av feromon för dubbelögad bastborre

Läs mer

Nytt klimat nya skogsskador Gunnar Isacsson, Skogsstyrelsen

Nytt klimat nya skogsskador Gunnar Isacsson, Skogsstyrelsen Nytt klimat nya skogsskador Gunnar Isacsson, Skogsstyrelsen Foto: Anna Marntell, Skogsstyrelsen Klimatförändringar och transport via världshandeln ger Fler möjligheter för främmande arter att nå Sverige.

Läs mer

Bekämpning av skador från granbarkborrar

Bekämpning av skador från granbarkborrar Bekämpning av skador från granbarkborrar Finns det döda granar eller stormfällda träd i din skog? Skogscentralen 2014 { 2 } Gå till skogen kontrollera framför allt gamla grandungar! Upptäcker du stående

Läs mer

Skador på tallungskog orsakade av älgbete på marker i Norn

Skador på tallungskog orsakade av älgbete på marker i Norn Skador på tallungskog orsakade av älgbete på marker i Norn Foto: Jonas Lemel September 2006 Arbetet är beställt av Bergvik Skog AB Rapport 17-2006 Svensk Naturförvaltning AB www.naturforvaltning.se Bakgrund

Läs mer

Riktad inventering av skador på skog

Riktad inventering av skador på skog Institutionen för skoglig resurshushållning 2007-10-26 Sören Wulff Per Hansson Riktad inventering av skador på skog 1. Inledning Riktad skogsskadeövervakning innebär att i objektiva inventeringar övervaka

Läs mer

Referensområden för klövviltförvaltning i södra Sverige

Referensområden för klövviltförvaltning i södra Sverige Referensområden för klövviltförvaltning i södra Sverige Ett projekt inom programområde Skog, Fortlöpande miljöanalys (Foma), SLU Kronhjort. Foto: Lars Edenius Årsrapport 2013 Lars Edenius, Vilt, fisk &

Läs mer

Förebygg granbarkborreskador Har du döda granar eller stormfällen i din skog?

Förebygg granbarkborreskador Har du döda granar eller stormfällen i din skog? Förebygg granbarkborreskador Har du döda granar eller stormfällen i din skog? Skogscentralen och Skogsforskningsinstitutet 2014 { 2 } Gå ut i skogen och kontrollera framför allt dina gamla granbestånd!

Läs mer

Snytbaggeskador i Norrland

Snytbaggeskador i Norrland Snytbaggeskador i Norrland Preliminär sammanställning av resultat från sex års inventeringar, 2006 2011 Claes Hellqvist Göran Nordlander Institutionen för ekologi, Uppsala Version 1 2012 01 27 Inledning

Läs mer

ÄBIN Norrbotten Skogsstyrelsen Skogsbruket Älgvårdsfonden. Bo Leijon

ÄBIN Norrbotten Skogsstyrelsen Skogsbruket Älgvårdsfonden. Bo Leijon ÄBIN Norrbotten 2012 Skogsstyrelsen Skogsbruket Älgvårdsfonden Bo Leijon ÄBIN i älgförvaltningen ÄBIN är en objektiv, kvalitetssäkrad älgskadeinventering för en adaptiv, kunskapsbaserad älgförvaltning

Läs mer

Remiss: Skogsstyrelsens policy för skogsskador orsakade av hjortdjur

Remiss: Skogsstyrelsens policy för skogsskador orsakade av hjortdjur Bilaga 1 Nr 1(6) 2017/1147 Remiss: Skogsstyrelsens policy för skogsskador orsakade av hjortdjur Ställningstaganden Skogsstyrelsens ställningstaganden indelas i målbilder och ståndpunkter. Målbilder beskriver

Läs mer

Älgbetesinventering 2019

Älgbetesinventering 2019 Älgbetesinventering 209 ÄFO: Kronoberg 6 Län: Kronobergs län Kartan visar områdets avgränsning samt det stickprov av kilometerrutor där inventering i ungskog har skett. Via detta stickprov görs en statistisk

Läs mer

Skötselplan Brunn 2:1

Skötselplan Brunn 2:1 Skötselplan Brunn 2:1 M:\Uppdrag\Brunn\Skötselplan Brunn.docx Skogsstyrelsen 2016-02-10 2(5) Skötselplan för Brunn 2:1, Värmdö kommun Denna skötselplan innehåller förslag på åtgärder inom de delar som

Läs mer

Skogens miljövärden Medelpad

Skogens miljövärden Medelpad Skogens miljövärden Medelpad Mjösjön 1:1, Ånge kommun Beskrivning: Ett självföryngrat bestånd på ca 33 hektar med blandskog som uppkommit efter skogsbrand och dimensionshuggning på 1800-talet. Numera domineras

Läs mer