Styrelsen har hållit 23 protokollförda sammanträden samt ett internat på Djurönäset den 1-2 september.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Styrelsen har hållit 23 protokollförda sammanträden samt ett internat på Djurönäset den 1-2 september."

Transkript

1 Verksamhetsberättelse 2010/11 för Saco-S lokalförening vid KTH Dokumentet följer en ny struktur detta år som utgår från verksamhetsplanen. Under de rubriker där mål funnits uppsatta i verksamhetsplanen finns dessa med och kommenteras. Styrelse Föreningens styrelse för verksamhetsåret utsågs vid årsmötet Styrelsen har därefter inom sig valt Olle Jönsson till vice ordförande och Lars-Gunnar Andersson till sekreterare. Rikard Lingström, ordförande Olle Jönsson, vice ordförande Lars Abrahamsson Lars-Gunnar Andersson, sekreterare Hans Edin Ann Fylkner Minna Hakkarainen Yohannes Kiros David Spangenberg Styrelsen har dessutom adjungerat Eilert Berglind och Örjan Svane till styrelsen med närvaro och yttranderätt. Båda har under året haft förtroendeuppdrag för föreningen, se nedan, som representanter i KTH-organ. Styrelsen har hållit 23 protokollförda sammanträden samt ett internat på Djurönäset den 1-2 september. Styrelsens arbetssätt har utvecklats under året, bl.a. har tydligare riktlinjer för hur den fackliga nedsättningen ska fördelas tagits fram. Representanter i KTH-organ Universitetsstyrelsen: Rikard Lingström MBL-förhandling inför universitetsstyrelsen: Rikard Lingström och Olle Jönsson Centrala samverkansgruppen (CSG): Rikard Lingström och Olle Jönsson Fakultetsnämnden (t o m 31/3): Eilert Berglind Fakultetsrådet (fr o m 1/4): Hans Edin Personalplaneringskommittén (PPK): Ann Fylkner (gruppledare), David Spangenberg och Örjan Svane Personalansvarsnämnden (har ej sammanträtt under året): Rikard Lingström och ersättare Hans Edin

2 Jämställdhets- och mångfaldskommittén: Hans Edin t o m mars därefter Yohannes Kiros Redaktionskommittén: Chris Druid Ansvarsuppgifter inom styrelsen Kontaktpersoner mot skolorna: ABE: Ann Fylkner BIO: Lars-Gunnar Andersson CHE: Yohannes Kiros CSC: David Spangenberg ECE (biblioteket): Ann Fylkner EES: Hans Edin ICT: Hans Edin ITM: Olle Jönsson SCI: Lars-Gunnar Andersson STH: Ann Fylkner UF: David Spangenberg Styrelsen har under året utvecklat kontaktpersonernas ansvarsuppgifter, mer om detta under rubriken samverkan. Kontaktpersonerna står numera, istället för ordförande, som facklig kontakt på anställningsannonser. Löneförhandlingar: Olle Jönsson, (ansvarig), Minna Hakkarainen (bitr ansvarig), Rikard Lingström (ramförhandlingar och doktorandstegen) och Lars Abrahamsson (doktorandstegen). Skolansvarig deltar i beredningsarbetet vid respektive skola. Medlemsregister: Olle Jönsson Hemsida: Minna Hakkarainen Doktorandfrågor: Lars Abrahamsson Samordning skyddsombudsfrågor: Ann Fylkner Förbunden och Saco-S Föreningen arbetar aktivt tillsammans med kontaktförbundet Sveriges Ingenjörer men har även kontinuerliga kontakter med i första hand Sveriges universitetslärarförbund (SULF), Jusek och Naturvetarna. Ann Fylkner har varit representant för Sveriges ingenjörer i Saco-S representantskap. Rikard Lingström och Lars Abrahamsson har representerat SULF i representantskapet. Ann Fylkner, Olle Jönsson och Hans Edin har under året varit medlemmar i Sveriges ingenjörers högskolegrupp. Rikard Lingström är 2:e vice förbundsordförande i SULF. Lars Abrahamsson är ledamot i förbundsstyrelsen och har under året varit ordförande i Sveriges Doktorandförening.

3 Autonomipropositionen En av de viktigaste frågorna för föreningen under året har varit att lokalt påverka konsekvenserna av förändringarna som följer av regeringens s.k. autonomiproposition. Från den 1 januari 2011 gäller en ny högskolelag och högskoleförordning. De förändringar som skett innebär att lärosätena har fått en större frihet att bestämma över sin inre organisation, bl a behöver inte längre en fakultetsnämnd finnas. Dessutom har stora delar av regelverket kring tjänster och tidsbegränsningar av dessa tagits bort ur högskoleförordningen. Vid KTH har förändringarna inneburit att fakultetsnämnden ersatts av ett fakultetsråd och att linjeorganisationens ställning stärkts på bekostnad av den kollegiala organisationen. Föreningen har framfört kritik kring detta i såväl centrala samverkansgruppen som i universitetsstyrelsen och i fakultetsnämnden, såväl skriftligt som muntligt. Frågan om ny anställningsordning är ännu inte avgjord. Föreningen fick under hösten gehör för kravet på att frågan inte ska hanteras förrän det står helt klart i vilken mån tidsbegränsningar av anställningar kommer regleras genom centralt eller lokalt kollektivavtal. I väntan på att diskussioner mellan de centrala parterna ska bli klara gäller de gamla reglerna som längst till den sista september. Kommunikation och delaktighet Utveckla hemsidan som kommunikationskanal. 200 besökare på hemsidan per månad. Hemsidan ( har uppdaterats med bl.a. ansvarsområden för styrelsemedlemmar, centrala och lokal avtal, lönestatistik, information till doktorander och länkar till SACO och SACO-S. Hemsidan har även uppdaterats kontinuerligt med aktuell information om medlemsmöten, årsmöte, löneförhandlingar osv. Den räkning per dag som går att följa visar att det är ca 5-25 besökare per dag, d v s målet får anses vara uppfyllt. Ge ut fyra stycken informationsblad under verksamhetsåret. Styrelsen har under året skickat ut tre elektroniska medlemsbrev. Hålla minst ett medlemsmöte utöver årsmöte Den 16/9 arrangerades ett välbesökt medlemsmöte med tema kring autonomi och nytt akademiskt karriärsystem. Sveriges Ingenjörer och den lokala SULF-föreningen arrangerade i samarbete den 1/12 ett seminarium kring svensk forskningspolitik. Utöver detta har ett lokalt medlemsmöte arrangerats på STH-skolan. Medlemsrekrytering En stark medlemsbas är den viktigaste av förutsättningar för ett framgångsrikt fackligt arbete. En oroande utveckling är att antalet fackliga medlemmar under de senaste åren sjunkit.

4 Under året har arbetet med medlemsrekrytering drivits av en arbetsgrupp inom styrelsen, bestående av Yohannes Kiros (sammankallande), Lars Abrahamsson och Hans Edin. Gruppen har i samarbete med kontaktförbundet Sveriges Ingenjörer tagit fram en rekryteringsbroschyr. Broschyrerna har redan börjat delas ut på en del institutioner med hjälp av styrelsemedlemmar. Rikard Lingström har medverkat vid information till nyanställda. Ökning av antalet medlemmar med 10 % till 1 april Medlemsregistret visar att antalet medlemmar ökat med närmare 5 % från ca 1370 i april 2010 till 1430 i april Målet i verksamhetsplanen har därmed inte uppnåtts. Dessutom bör utvecklingen ses i perspektivet att antalet anställda vid KTH under samma period ökat med omkring 10 %. Den fackliga anslutningsgraden har därmed inte ökat. Särskilt oroande är att organiseringsgraden är mycket låg bland doktorander och biträdande lektorer, 33 % respektive 45 %. Inom den senare gruppen är trenden dessutom negativ. Samverkan Samverkan sker på den nivå där beslut fattas; i centrala samverkansgruppen, i skolsamverkansgrupper och i lokala samverkansgrupper. Samverkan är en viktig del av det fackliga inflytandet och fungerar väl på central nivå där arbetet sker aktivt tillsammans med de övriga två fackliga organisationerna ST och SEKO. Dock fungerar inte samverkan tillfredställande på alla skolor och den är bristfällig eller saknas helt på avdelningsnivå. Under året har ett nytt samverkansavtal tagits fram som huvudsakligen innebär förändringar för samverkan på central nivå och där påverkar organisation för kommittéernas arbete. En utbildning för nya fackliga ledamöter i skolsamverkansgrupperna (SSG) har tagits fram gemensamt av de fackliga organisationerna och genomförs nu under våren och hösten. Ann Fylkner har varit ansvarig för detta arbete under verksamhetsåret. Att utbildningen sker i fackens regi innebär en markant skillnad i engagemang och motivation. Mellan mötena besöker de tre facken SSG-deltagarna för uppföljning av arbetet i de olika SSG. Under året har också genomförts träffar där centrala samverkansgruppen träffat tre skolsamverkansgrupper i taget. Inom styrelsen har rollen förtydligats för de skolansvariga inom styrelsen. En del i detta handlar om att ta en mer aktiv roll i kontakten med skolsamverkansgrupperna. Kommunikationen mellan styrelse och representanter i samverkansgrupperna ska stärkas och detta oberoende av om det finns någon styrelseledamot i samverkansgruppen eller inte. En ytterligare del i att stärka samverkan handlar om att utveckla samarbetet mellan de olika fackliga organisationerna. Även detta ingår i de skolansvarigas uppgifter. Lokala samverkansgrupper enligt avtal KTHs skolor får inom kort en obligatorisk avdelningsnivå. Vi är inför den förändringen överens med arbetsgivaren om att ta ett grepp kring samverkan på den nya avdelningsnivån. Målet kvarstår under 2011.

5 Minimigräns för facklig nedsättning vid uppdrag i skolsamverkansgrupp Det nya samverkansavtalet innehåller en tydlig skrivning om facklig nedsättning vid uppdrag i samverkansgrupp. Målet får sägas vara uppfyllt, men frågan måste även fortsättningsvis bevakas. Fungerande samverkan vid alla skolor Målet är att betrakta som mer långsiktigt och har inte uppnåtts under året. På flera skolor återstår en hel del arbete innan målet kan sägas vara uppnått. Anställning och löner I årets löneförhandling har vi tillsammans med arbetsgivaren kommit överens om att utgå från ett golv (2,3 %) i stället från ett tak som tidigare. Det ser ut som att detta kommer resultera i ett bättre utfall för våra medlemmar. Det lokala avtalet är ettårigt. Doktorandlönerna har sammantaget räknats upp med 2,3 %. Professorerna ingår inte längre i chefslönekretsen. Höja lärarnas status genom bl.a. fortsatt satsning på lärarna i löneförhandlingarna Frågan hanteras i individförhandlingarna och dessa är i början av maj inte avslutade. Alla medlemmar erbjuds lönesamtal Beträffande lönesamtal så är antalet betydligt fler i år som erbjudits detta. Resultatet pekar även på att detta medför en bättre löneutveckling. Undervisande forskare erbjudas läraranställning Hanteras i diskussionen kring ny anställningsordning. Inledande diskussioner har skett men förhandlingar kommer inte att påbörjas förrän centrala förhandlingar slutförts som bl a kommer att avgöra hur frågan om tidsbegränsningar utöver lagen om anställningsskydd kommer att hanteras. Doktorander En av de viktigaste uppgifterna i arbetet med doktorandfrågorna handlar om att sprida information till doktorander, till såväl oorganiserade som organiserade. Den förstnämnda gruppen med ambitionen att också öka antalet medlemmar. Arbetet har visat sig framgångsrikt vad avser antalet medlemmar inom gruppen med stipendiefinansiering. Informationsmöten under året: 12 maj hölls informationsmöte för doktorander på svenska i samarbete med doktorandombudet och THS doktorandsektion. Uppslutningen var något av en besvikelse, ungefär 20 personer, så hädanefter håller vi möten enbart på engelska.

6 Den 25 oktober hölls informationsmöte för doktorander om rättigheter och skyldigheter på Campus KTH i samarbete med doktorandombud och THS doktorandsektion. Mötet hölls på engelska. Den 27 oktober hölls informationsmöte för doktorander på Campus Kista, i samarbete med lokala doktorandrådet och doktorandombudet på KTH. Uppslutningen var lägre än föregående års succé. Den 3 november hölls informationsmöte på KTH Campus Flemingsberg om doktoranders rättigheter. Den relativa närvaron var hög, men det verkar som att problemen är färre där än på Campus KTH och Campus Kista. Den 10 mars hölls av Robert Andersson från SULF information för blivande postdoktorer vad som gäller i bestämmelserna för socialförsäkringssystemen. Även Sveriges Ingenjörer bjöds in att hålla seminarium i anknytning till detta, men responsen uteblev. Föreningen har också genom Lars Abrahamsson hanterat ett antal enskilda ärenden. Dessutom sker påverkansarbetet gentemot KTH, ett arbete som huvudsakligen utförs i samarbete med studentkårens doktorandsektion. Lars Abrahamsson är adjungerad till sektionens styrelse. Arbetet under året har bl a resulterat i att beslut kring forskarutbildningen även fortsättningsvis kommer att utgå från ett kollegialt sammansatt beslutsorgan, fakultetsrådet. Alla doktorander är finansierade genom anställning Ingen förändring av KTH:s regelverk under året och lärosätet tillåter fortfarande såväl utbildningsbidrag som externa stipendier som försörjning för doktorander. Siffror från Högskoleverket visar att andelen doktorander med stipendium som försörjning har fortsatt att öka på KTH. Uppflyttningen i doktorandstegen fungerar så som avtalet föreskriver Hur väl avtalet fungerar varierar mellan olika delar av KTH. Ingen utvärdering har dock gjorts under året. Löneförhandlingarna resulterade i förändrade skrivningar som innebär att det framöver blir lättare att avtala om högre lönenivåer än de som stegen föreskriver. Uppsägningar Åtta övertalighetsärenden har hanterats i PPK under året, varav sju avser medlemmar i Saco-Sförbund. Nytt policyavtal avseende omställningsmedlen diskuteras men slutversion av avtalet är inte klart. Endast relevanta uppsägningar Förebyggande åtgärder Nytt policyavtal avseende omställningsmedlen diskuteras men slutversion av avtalet är inte klart.

7 Tidiga åtgärder Föreningen arbetar aktivt med tidiga och direkta åtgärder efter kontakt med medlemmar för att undvika att varsel uppstår. Se även förebyggande åtgärder. Jämställdhet och mångfald Förbättrad handläggning av jämställdhets och mångfaldsfrågor KTH tar frågan av jämställdhets- och mångfaldsfrågor på stort allvar. Handläggningen har förbättrats under året. Cirka hälften av KTHs skolor har inrättat JML-grupper. Ökad andel kvinnor på högre lärartjänster Andelen kvinnor på högre lärartjänster är oförändrat lågt. Av 287 professorer är endast 29 kvinnor varav hela 23 är gästprofessorer. Arbetsmiljö och skyddsombud Flera nya skyddsombud har rekryterats av facken under året. I Kista har ett nytt huvudskyddsombud utsetts, men huvudskyddsombud saknas alltjämt på ABE-, CSC-och EESskolan. I höst måste dessutom nya huvudskyddsombud utses vid ITM- och SCI-skolan. Det nya samverkansavtalet innebär att en arbetsmiljöberedning skapats bestående av huvudskyddsombuden samt representanter från facken och arbetsgivaren. Arbetsmiljöberedningen har som särskild uppgift att samordna skyddsombudsfrågorna. Under verksamhetsåret har David S deltagit i upphandling av företagshälsovård. Upphandlingen resulterade i fortsatt avtal mellan KTH och Feelgood. Samverkan sker fortsatt mellan KTH, Feelgood och de fackliga organisationerna. Ann F har medverkat i studiebesök vid Umeå universitet avseende samarbete mellan AG, företagshälsovård och fack. Kompetenshöjning av skyddsombuden Utbildningen av skyddsombud har utvecklats och sker idag sker mer regelbundet än tidigare.

8 Stockholm den 2 maj 2011 Rikard Lingström, ordförande Olle Jönsson Lars Abrahamsson Lars-Gunnar Andersson Hans Edin Ann Fylkner Minna Hakkarainen Yohannes Kiros David Spangenberg

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2012/2013. Verksamhetsåret 2012/13 har omfattat ca 10 månader, från och med 120322 130128.

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2012/2013. Verksamhetsåret 2012/13 har omfattat ca 10 månader, från och med 120322 130128. VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2012/2013 Saco-S lokalförening vid KTH Verksamhetsåret 2012/13 har omfattat ca 10 månader, från och med 120322 130128. ÅRSMÖTET 2012 Årsmötet hölls torsdagen den 22 mars kl. 16.00

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2107

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2107 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2107 Saco-S lokalförening vid KTH Verksamhetsåret 2017 har omfattat 12 månader, från och med 170220 180220. ÅRSMÖTET 2107 Årsmötet hölls måndagen den 20 februari kl. 17.15 i sal E1.

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013/2014. Verksamhetsåret 2013/14 har omfattat ca 12 månader, från och med 130128 140211.

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013/2014. Verksamhetsåret 2013/14 har omfattat ca 12 månader, från och med 130128 140211. VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013/2014 Saco-S lokalförening vid KTH Verksamhetsåret 2013/14 har omfattat ca 12 månader, från och med 130128 140211. ÅRSMÖTET 2013 Årsmötet hölls måndagen den 28 januari kl. 16.00

Läs mer

Verksamhetsåret 2016 har omfattat 12 månader, från och med

Verksamhetsåret 2016 har omfattat 12 månader, från och med VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2016 Saco-S lokalförening vid KTH Verksamhetsåret 2016 har omfattat 12 månader, från och med 160222 170220. ÅRSMÖTET 2016 Årsmötet hölls måndagen den 22 februari kl. 16.15 i sal H1,

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2006/07 för SACOs lokalförening vid KTH Årsmötet 2006 SACOs lokalförening vid KTH höll sitt årsmöte

Verksamhetsberättelse 2006/07 för SACOs lokalförening vid KTH Årsmötet 2006 SACOs lokalförening vid KTH höll sitt årsmöte Verksamhetsberättelse 2006/07 för SACOs lokalförening vid KTH Årsmötet 2006 SACOs lokalförening vid KTH höll sitt årsmöte 2006-05-17. Styrelsen redovisade sin verksamhetsberättelse för året som gått, vilken

Läs mer

2015/2016. Saco-S lokalförening vid KTH

2015/2016. Saco-S lokalförening vid KTH 2015/2016 VERKSAMHETSBERÄTTELSE Saco-S lokalförening vid KTH Verksamhetsåret 2015/16 har omfattat 12 månader, från och med 150209 160222. ÅRSMÖTET 2015 Årsmötet hölls måndagen den 9 februari kl. 17.15

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2008/09 Sacos lokalförening vid KTH Årsmötet 2008 Styrelsen Arbetsfördelning inom styrelsen

Verksamhetsberättelse 2008/09 Sacos lokalförening vid KTH Årsmötet 2008 Styrelsen Arbetsfördelning inom styrelsen Verksamhetsberättelse 2008/09 Sacos lokalförening vid KTH Årsmötet 2008 Sacos lokalförening vid KTH höll sitt årsmöte 2008 05 22. Styrelsen redovisade sin verksamhetsberättelse för året som gått, vilken

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2005/06 för SACOs lokalförening vid KTH

Verksamhetsberättelse 2005/06 för SACOs lokalförening vid KTH Verksamhetsberättelse 2005/06 för SACOs lokalförening vid KTH Årsmötet 2005 SACOs lokalförening vid KTH höll sitt årsmöte 2005-05-25. Styrelsen redovisade sin verksamhetsberättelse för året som gått, vilken

Läs mer

FÖRSLAG TILL VERKSAMHETSPLAN 2015/16

FÖRSLAG TILL VERKSAMHETSPLAN 2015/16 FÖRSLAG TILL VERKSAMHETSPLAN 2015/16 SACO-S lokalförening vid KTH Kommunikation, delaktighet och kunskapsutbyte Kommunikationen med potentiella medlemmar och medlemmar måste förbättras och formerna förnyas.

Läs mer

Mål. Kommunikation, delaktighet och kunskapsutbyte

Mål. Kommunikation, delaktighet och kunskapsutbyte FÖRSLAG TILL VERKSAMHETSPLAN 2014/15 SACO-S lokalförening vid KTH Kommunikation, delaktighet och kunskapsutbyte Kommunikationen med potentiella medlemmar och medlemmar måste förbättras. Det ska vara enkelt

Läs mer

Med medlemmar avses anställda (motsv.) vid LiU som är medlemmar i ett Saco-S-förbund.

Med medlemmar avses anställda (motsv.) vid LiU som är medlemmar i ett Saco-S-förbund. Saco-S-rådet vid Linköpings universitet Stadgar för Saco-S-rådet vid Linköpings universitet 1 Definitioner Saco-S-rådet är Saco-S lokala arbetstagarorganisation vid LiU. Saco-S-rådet vid Linköpings universitet

Läs mer

Dagordning Årsmöte SULF-KTH, 17/3 2010, klockan 1500

Dagordning Årsmöte SULF-KTH, 17/3 2010, klockan 1500 Dagordning Årsmöte SULF-KTH, 17/3 2010, klockan 1500 1. Fråga om mötets behöriga utlysande 2. Val av a. Mötesordförande b. Sekreterare c. Två protokollsjusterare 3. Fastställande av föredragningslista

Läs mer

Stadgar för SULF-föreningen vid Kungliga tekniska högskolan (KTH)

Stadgar för SULF-föreningen vid Kungliga tekniska högskolan (KTH) Stadgar för SULF-föreningen vid Kungliga tekniska högskolan (KTH) Förslag till stadgar antogs av SULF/KTH:s årsmöte 2013-11-05 och fastställdes av SULF:s förbundsstyrelse XXXX-XX-XX. Allmänna bestämmelser

Läs mer

Stadgar för SULF:s doktorandförening

Stadgar för SULF:s doktorandförening Stadgar för SULF:s doktorandförening Innehåll Stadgar för SULF:s doktorandförening... 1 Innehåll... 1 Stadgar för SULF:s doktorandförening... 2 Allmänna bestämmelser... 2 1 Ändamål... 2 2 Organisation...

Läs mer

Stadgar. För SULF-föreningen vid Högskolan Dalarna

Stadgar. För SULF-föreningen vid Högskolan Dalarna Stadgar För SULF-föreningen vid Högskolan Dalarna Innehåll Allmänna bestämmelser 1 Ändamål 3 2 Organisation 3 3 Regler för beslut och val 3 Årsmöte 4 Årsmöte 4 5 Årsmötets sammansättning 4 6 Närvarorätt

Läs mer

Ledningsgrupper, råd och andra organ CBH

Ledningsgrupper, råd och andra organ CBH Ledningsgrupper, råd och andra organ CBH Strategiskt råd Det strategiska rådet har uppgifter och ansvar enligt KTH:s arbetsordning och utgör rådgivande organ till skolchefen i följande ärenden: Viktigare

Läs mer

Instruktioner för förtroendevalda inom Saco-S föreningen vid Högskolan Dalarna 1

Instruktioner för förtroendevalda inom Saco-S föreningen vid Högskolan Dalarna 1 Högskolan Dalarna Instruktioner för förtroendevalda inom Saco-S föreningen vid Högskolan Dalarna 1 Saco-S föreningen vid Högskolan Dalarna ska i sin verksamhet driva Saco-S fackliga politik och fullgöra

Läs mer

Kompensation för förlorad studietid för doktorander vid internationella och nationella förtroendeuppdrag

Kompensation för förlorad studietid för doktorander vid internationella och nationella förtroendeuppdrag Kompensation för förlorad studietid för doktorander vid internationella och nationella förtroendeuppdrag Kompensation för förlorad studietid för doktorander vid internationella och nationella förtroendeuppdrag

Läs mer

Översyn av skolorganisationen. Hearing 14 juni 2017

Översyn av skolorganisationen. Hearing 14 juni 2017 Översyn av skolorganisationen Hearing 14 juni 2017 GrU KTHs skolor per 2016 SKOLA OMS [MSEK] ABE 232 BIO 19 CHE 57 CSC 105 EES 47 ICT 79 ITM 221 SCI 205 STH 74 SCI 20% Från resultaträkning för 2016, VIS

Läs mer

Vision Stockholms stads avdelningsstyrelse är motpart till arbetsgivaren på kommunövergripande

Vision Stockholms stads avdelningsstyrelse är motpart till arbetsgivaren på kommunövergripande / Sektion 01/ Rinkeby-Kista Verksamhetsberättelse 2016 Vision Rinkeby-Kista Avdelning 300 sektion 01 Vision är en vertikal fackförening som i första hand organiserar tjänstemän på alla nivåer i stadens

Läs mer

Följande rubriker återfinns i lathunden (i alfabetisk ordning)

Följande rubriker återfinns i lathunden (i alfabetisk ordning) För att värna akademisk frihet för lärare och forskare samt ge förutsättningar för forskning och utbildning av hög kvalitet krävs ett fortsatt kollegialt ledarskap och öppna och rekryteringsprocesser med

Läs mer

Stadgar för SULF-föreningen vid Göteborgs universitet

Stadgar för SULF-föreningen vid Göteborgs universitet Stadgar för SULF-föreningen vid Göteborgs universitet Ändring av stadgarna antogs av SULF/GU:s årsmöte 2014-01-28 och fastställdes av SULF:s förbundsstyrelse XXXX-XX-XX.) Allmänna bestämmelser 1 Ändamål

Läs mer

Lokalt samverkansavtal på akademi- och avdelningsnivå vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm

Lokalt samverkansavtal på akademi- och avdelningsnivå vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm 2012-09-27 med ändringar 2019-02-06 Dnr. 12/468 med ändringar Dnr 19/48 Lokalt samverkansavtal på akademi- och avdelningsnivå vid i Stockholm Tecknat 27 september 2012 mellan arbetsgivaren (KMH) och arbetstagarorganisationerna

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2011

Verksamhetsberättelse 2011 Vision Bromma sdf INLEDNING Den 2 september 2011 bytte SKTF namn till Vision och sektionen i Bromma bytte därmed även namn till Vision Bromma sdf vid ett medlemsmöte den 9 november 2011. Under 2011 har

Läs mer

SAMVERKAN FÖR UTVECKLING VID HÖGSKOLAN KRISTIANSTAD

SAMVERKAN FÖR UTVECKLING VID HÖGSKOLAN KRISTIANSTAD Sidan 1 av 4 2012-03-21 Dnr: 2012-114-127 SAMVERKAN FÖR UTVECKLING VID HÖGSKOLAN KRISTIANSTAD Lokalt kollektivavtal om medbestämmande (MBA) Högskolans personalpolitik framgår av detta avtal samt de personalpolitiska

Läs mer

Handbok för arbetsplatsombud

Handbok för arbetsplatsombud Välkommen som arbetsplatsombud för Arbetsplatsombudets kännedom om institutionens/enhetens verksamhet och medlemmarnas villkor är en tillgång för att bättre ta tillvara medlemmarnas intressen. Ombudets

Läs mer

Lokalt samverkansavtal

Lokalt samverkansavtal Lokalt samverkansavtal på institutions- och avdelningsnivå vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm Tecknat 27 september 2012 mellan arbetsgivaren (KMH) och arbetstagarorganisationerna (SACO-S, OFR/S och

Läs mer

Vice ordförande, ersätter ordföranden som sammankallande eller förhandlare.

Vice ordförande, ersätter ordföranden som sammankallande eller förhandlare. LOKAL AKADEMIKERFÖRENING - FÖRTROENDEVALD Att ha ett uppdrag som förtroendevald innebär att du fått medlemmarnas förtroende att företräda dem på arbetsplatsen. Din viktigaste uppgift är därför att ta tillvara

Läs mer

Bromma sdf Verksamhetsplan 2014

Bromma sdf Verksamhetsplan 2014 Vision Bromma sdf INLEDNING Vision är det ledande fackförbundet för offentligt anställda i Sverige och Vision Stockholms Stad är avdelningen för alla som arbetar med välfärdstjänster eller till stöd för

Läs mer

HANDLEDNING FÖR AKADEMIKERFÖRENINGAR OCH KONTAKTPERSONER

HANDLEDNING FÖR AKADEMIKERFÖRENINGAR OCH KONTAKTPERSONER HANDLEDNING FÖR AKADEMIKERFÖRENINGAR OCH KONTAKTPERSONER Juseks uppfattning är att tyngdpunkten i det fackliga arbetet bör ligga lokalt. På detta sätt kan verksamheten anpassas till de förutsättningar

Läs mer

Stadgar för SULF-föreningen vid Linköpings universitet

Stadgar för SULF-föreningen vid Linköpings universitet Stadgar för SULF-föreningen vid Linköpings universitet Förslag till stadgar antogs av SULF/LiU vid årsmöte 2014-01-14 och fastställdes av SULF:s förbundsstyrelse 2014-02-07. Innehåll Allmänna bestämmelser

Läs mer

POLISMYNDIGHETEN I Avtal AA 800-73049-2009 STOCKHOLMS LÄN 2009-10-02. Samverkansavtal för utveckling av Polismyndigheten i Stockholms län

POLISMYNDIGHETEN I Avtal AA 800-73049-2009 STOCKHOLMS LÄN 2009-10-02. Samverkansavtal för utveckling av Polismyndigheten i Stockholms län POLISMYNDIGHETEN I Avtal AA 800-73049-2009 STOCKHOLMS LÄN 2009-10-02 Parter: Polismyndigheten i Stockholms län OFR/P OFR/S Jusek SEKO Samverkansavtal för utveckling av Polismyndigheten i Stockholms län

Läs mer

HISTORISKT SAMVERKANSAVTAL. LINKÖPINGs UNIVERSITET Rektorskansliet

HISTORISKT SAMVERKANSAVTAL. LINKÖPINGs UNIVERSITET Rektorskansliet SAMVERKANSAVTAL Mellan Linköpings universitet och dess studentkårer LinTek, StuFF och Consensus har ingåtts följande avtal om samverkan vad gällande arbetsmiljö, hälsa och säkerhet m m. l Bakgrund Linköpings

Läs mer

Arbetsordning för den Samhällsvetenskapliga fakulteten

Arbetsordning för den Samhällsvetenskapliga fakulteten Sid 1 (6) Arbetsordning för den Samhällsvetenskapliga fakulteten Bakgrund Universitetsstyrelsen har den 6 oktober 2016 fastställt en revidering av Arbetsordning för Umeå universitet (dnr: FS 1.1.2-20-14).

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2013 för Centrala Sacorådet i Stockholms läns landsting.

Verksamhetsberättelse 2013 för Centrala Sacorådet i Stockholms läns landsting. Verksamhetsberättelse 2013 för Centrala Sacorådet i Stockholms läns landsting. Centrala Sacorådet i Stockholm läns landsting (SLL) är ett lokalt samverkansorgan för förbund anslutna till Saco vars medlemmar

Läs mer

Indikatorrapport. Bilaga med uppdelning per skola Indikatorrapport. Helår tema genomströmning. Tertial 2 tema nybörjare.

Indikatorrapport. Bilaga med uppdelning per skola Indikatorrapport. Helår tema genomströmning. Tertial 2 tema nybörjare. Indikatorrapport Bilaga med uppdelning per skola 2012-2015 Dec Jan Feb Helår tema genomströmning Nov Mars Tertial 2 tema nybörjare Okt Indikatorrapport April Indikatorrapport Sept Maj Halvår tema jämställdhet

Läs mer

NYTT FRÅN SACO. Inför årsmötet + lite info. Var en MEDarbetare Sacos guide för civilkurage på jobbet. Arbetsmiljöorganisation vid SLU.

NYTT FRÅN SACO. Inför årsmötet + lite info. Var en MEDarbetare Sacos guide för civilkurage på jobbet. Arbetsmiljöorganisation vid SLU. NYTT FRÅN SACO Saco-S vid SLU, nyhetsbrev Nummer 7 april 2019 Inför årsmötet + lite info Onsdagen den 24 april har vi vårt årsmöte. Dagordning mm finns på sidan 4 i detta nyhetsbrev efter lite annan intressant

Läs mer

Mall för stadgar för lokal organisation inom Sveriges universitetslärarförbund (SULF)

Mall för stadgar för lokal organisation inom Sveriges universitetslärarförbund (SULF) Mall för stadgar för lokal organisation inom Sveriges universitetslärarförbund (SULF) Ändamål och uppgifter 1 Sveriges Universitetslärarförbunds lokalförening SULF/X, är lokal organisation för SULFs medlemmar

Läs mer

Centrala Sacorådet i Malmö stad

Centrala Sacorådet i Malmö stad STADGAR Stadgar för Centrala Sacorådet i Malmö stad. Senast ändrade vid årsmöte 2017-03-09. Till dessa stadgar ska ett rutindokument finnas som beskriver de rutiner som gäller för Centrala Sacorådet i

Läs mer

Tid: Plats: Sturegatan 4, rum 002

Tid: Plats: Sturegatan 4, rum 002 1(6) Tid: 09.15 12.00 Plats: Sturegatan 4, rum 002 Närvarande ledamöter:, ordförande (via skype) Madeleine Hartman, studeranderepresentant, farmacevtiska studentkåren Thérèse Hartman, SACO-representant

Läs mer

Verksamhetsplan Vision Farsta-Skarpnäck Farsta Skarpnäck Sektion 15 INLEDNING

Verksamhetsplan Vision Farsta-Skarpnäck Farsta Skarpnäck Sektion 15 INLEDNING Verksamhetsplan 2013 Vision Farsta-Skarpnäck INLEDNING Vision är det ledande fackförbundet för offentligt anställda i Sverige och Vision Stockholms Stad är avdelningen för alla som arbetar med välfärdstjänster

Läs mer

Samverkansavtal Lunds kommun

Samverkansavtal Lunds kommun 1 (6) Jörgen Hultman/Jan Krantz 046-35 53 84, 046-35 59 77 jorgen.hultman@lund.se, jan.krantz@lund.se Samverkansavtal Lunds kommun Utgångspunkter och syfte Samverkansavtalet i Lunds kommun har sin avtalsmässiga

Läs mer

Kollektivavtal för samverkan i Lilla Edets kommun

Kollektivavtal för samverkan i Lilla Edets kommun Kollektivavtal för samverkan i Lilla Edets kommun Gällande från och med 2011-04-01 1 Innehållsförteckning Utgångspunkter... 3 Åtagande... 3 Samverkansgruppen det representativa inflytandet... 4 Arbetsplatsträffen

Läs mer

HS 1. Lönestatistik tjänstekategori 10:e o 90:e perc

HS 1. Lönestatistik tjänstekategori 10:e o 90:e perc HS 1. Lönestatistik tjänstekategori 10:e o A Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad (ABE), B Skolan för bioteknologi (BIO), D Skolan för datavetenskap och kommunikation (CSC), E Skolan för elektro-

Läs mer

Normalstadgar för lokalavdelning och Instruktion för kontaktman

Normalstadgar för lokalavdelning och Instruktion för kontaktman Normalstadgar för lokalavdelning och Instruktion för kontaktman Dessa normalstadgar för lokalavdelning och denna instruktion för kontaktman är fastställda av förbundsstyrelsen med utgångspunkt i förbundets

Läs mer

HS 1. Lönestatistik tjänstekategori 10:e o 90:e perc

HS 1. Lönestatistik tjänstekategori 10:e o 90:e perc HS 1. Lönestatistik tjänstekategori 10:e o A Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad (ABE), B Skolan för bioteknologi (BIO), D Skolan för datavetenskap och kommunikation (CSC), E Skolan för elektro-

Läs mer

Indikatorrapport. Bilaga med uppdelning per skola Indikatorrapport. Helår tema genomströmning. Tertial 2 tema nybörjare.

Indikatorrapport. Bilaga med uppdelning per skola Indikatorrapport. Helår tema genomströmning. Tertial 2 tema nybörjare. Indikatorrapport Bilaga med uppdelning per skola 2013-2016 Dec Jan Feb Helår tema genomströmning Nov Mars Tertial 2 tema nybörjare Okt Indikatorrapport April Indikatorrapport Sept Maj Halvår tema jämställdhet

Läs mer

Arbetsordning Högskolan Dalarna

Arbetsordning Högskolan Dalarna Arbetsordning Högskolan Dalarna Styrelsens ansvarsområde och rektors uppdrag vid Högskolan Dalarna. Beslut: Högskolestyrelsen, 2011-12-15 Reviderad: 2016-12-15 Dnr: DUC2011/2027/10 Gäller fr o m: 2016-12-15

Läs mer

Styrelsen för Sveriges Ingenjörer distrikt Norrbotten, får härmed avge följande redogörelse för verksamhetsåret 2010.

Styrelsen för Sveriges Ingenjörer distrikt Norrbotten, får härmed avge följande redogörelse för verksamhetsåret 2010. VERKSAMHETSBERÄTTELSE DISTRIKT NORRBOTTENS Styrelsen för Sveriges Ingenjörer distrikt Norrbotten, får härmed avge följande redogörelse för verksamhetsåret. Årets som gick 2 Distriktsverksamheten 3 Distriktstyrelsens

Läs mer

Laboremus pro collegia Kollegialitet 2.0. SULF:s kongress 2018 Bilaga 14. Förbundsstyrelsens proposition

Laboremus pro collegia Kollegialitet 2.0. SULF:s kongress 2018 Bilaga 14. Förbundsstyrelsens proposition SULF:s kongress 2018 Bilaga 14 Förbundsstyrelsens proposition Laboremus pro collegia Kollegialitet 2.0 Ett ställningstagande gällande kollegial organisation av våra lärosäten. Framtaget av SULF:s förbundsstyrelse

Läs mer

Antagning till forskarutbildning med licentiatexamen som slutmål

Antagning till forskarutbildning med licentiatexamen som slutmål Regeringskansliet Utbildnings- och kulturdepartementet 103 33 STOCKHOLM Karin Lindforss REGERINGSUPPDRAG 2006-06-13 Reg.nr 30-1455-06 Antagning till forskarutbildning med licentiatexamen som slutmål Bakgrund

Läs mer

Verksamhetsberättelse sektion 06 2013

Verksamhetsberättelse sektion 06 2013 Region Skåne Verksamhetsberättelse sektion 06 2013 Region Skåne Sektionen har att ansvara för medlemmarna inom förvaltningarna Skånes Universitetssjukhus, lasarettet i Landskrona och lasarettet i Trelleborg.

Läs mer

Stadgar. SULF:s Professorers Förening (SPF)

Stadgar. SULF:s Professorers Förening (SPF) Stadgar SULF:s Professorers Förening (SPF) Innehåll Allmänna bestämmelser 1 Ändamål 3 2 Organisation 3 3 Regler för beslut och val 3 Ombudsmöte 4 Ombudsmöte 4 5 Ombudsmötets sammansättning 4 6 Närvarorätt

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 14/15

VERKSAMHETSPLAN 14/15 GUDK Sida 1/2 2014-06-03 VERKSAMHETSPLAN 14/15 Arbetsgång GUDK är sammansatt av representanter från respektive fakultets doktorandråd. För att GUDK ska fungera på ett tillfredsställande sätt krävs ett

Läs mer

Verksamhetsberättelse för år 2016

Verksamhetsberättelse för år 2016 Inom Tillväxtverket Verksamhetsberättelse för år 2016 Årsmöte Avdelning ST inom Tillväxtverket, hade sitt årsmöte den 17 februari 2016. Vid mötet deltog 28 medlemmar i Arjeplog, Luleå, Östersund, Örebro,

Läs mer

3 kap. Har upphävts genom förordning (2010:1064).

3 kap. Har upphävts genom förordning (2010:1064). Högskoleförordning (1993:100) Svensk författningssamling 1993:1993:100 t.o.m. SF...Sida 9 av 157 Om beslut ska fattas av en grupp av personer enligt 2 kap. 6 andra stycket högskolelagen, har studenterna

Läs mer

Klubbstyrelsen anser att detta är en fråga för den grupp som hanterar vår sida på On Track.

Klubbstyrelsen anser att detta är en fråga för den grupp som hanterar vår sida på On Track. TIll Motion Gällande föreningens sida på MTR's ontrack sida. 1 I dag finns har föreningen en hemsida som man kan gå in på via MTR's interna nätverk, kallat "ontrack", det problem som finns i dag med denna

Läs mer

Organisationsplan för Högskolan i Halmstad

Organisationsplan för Högskolan i Halmstad Organisationsplan för Högskolan i Halmstad Beslutad av högskolestyrelsen 2015-09-04, dnr 10-2010-2598. Ersätter organisationsplan beslutad av högskolestyrelsen 2015-06-05. Organisationsplan för Högskolan

Läs mer

Arbetsordning för SEKO Postens förhandlingsorganisation

Arbetsordning för SEKO Postens förhandlingsorganisation Arbetsordning för SEKO Postens förhandlingsorganisation Bilaga 2 till protokollet SEKO: s förbundsstyrelse har efter samråd med berörda lokala organisationer beslutat att inrätta Förhandlingsorganisation

Läs mer

Protokoll från doktorandrådets årsmöte,

Protokoll från doktorandrådets årsmöte, 1(2) Psykologiska institutionen Doktorandrådet Protokoll från doktorandrådets årsmöte, 2008-12-03 Närvarande: Emma Bäck, Jelena Corovic, Marie Gustafsson, Gustaf Törngren, Lisa Folkesson, Kristina Danilov,

Läs mer

Humanistiska fakultetsnämndens arbetsordning. Humanistiska fakultetens arbetsordning fastställd Dnr: FS

Humanistiska fakultetsnämndens arbetsordning. Humanistiska fakultetens arbetsordning fastställd Dnr: FS Humanistiska fakultetsnämndens arbetsordning Humanistiska fakultetens arbetsordning fastställd 2017-05-23 Dnr: FS 1.1-824-17 INNEHÅLL 1 Bakgrund... 5 2 Beslutande organ... 6 2.1 Fakultetsnämnden... 6 2.2

Läs mer

STADGAR FÖR UTRIKESFÖRVALTNINGENS PERSONALFÖRENING (UPF)

STADGAR FÖR UTRIKESFÖRVALTNINGENS PERSONALFÖRENING (UPF) STADGAR FÖR UTRIKESFÖRVALTNINGENS PERSONALFÖRENING (UPF) fastställda av UPF:s konstituerande föreningsmöte 1975-12-11 att gälla från 1975-12-31. Ändringar beslutade vid årsmöten 1980, 1981, 1983 och extra

Läs mer

Policy och riktlinjer för studentinflytande vid Stockholms universitet

Policy och riktlinjer för studentinflytande vid Stockholms universitet 1 (6) 2009-06-25 Dnr SU 31-0587-09 Linda Stridsberg Utredare Ledningskansliet Policy och riktlinjer för studentinflytande vid Stockholms universitet Ett gemensamt kvalitetsarbete Studenternas inflytande

Läs mer

Kungliga tekniska högskolan

Kungliga tekniska högskolan Kungliga tekniska högskolan Kungl Tekniska Högskolan FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Dnr 930-1196-98 1998-12-21 Doss 151 Parter Arbetsgivarsidan Jaak Berendson KTH Sven Englund KTH Arbetstagarsidan Anders J Thor

Läs mer

LINKÖPINGS UNIVERSITET Regelverket - Lokala regelsamlingen. Lokalt avtal om samverkan för utveckling HISTORISKT

LINKÖPINGS UNIVERSITET Regelverket - Lokala regelsamlingen. Lokalt avtal om samverkan för utveckling HISTORISKT LINKÖPINGS UNIVERSITET Regelverket - Lokala regelsamlingen DNR: ANSVARIG: Randi Hellgren LÖPNR: RS U18:06 BESLUTSDATUM: 2005-12-19 Lokalt avtal om samverkan för utveckling Syftet med avtal om samverkan

Läs mer

Lokalt kollektivavtal om förnyelse, arbetsmiljö och samverkan - ramavtal

Lokalt kollektivavtal om förnyelse, arbetsmiljö och samverkan - ramavtal 1 Lokalt kollektivavtal om förnyelse, arbetsmiljö och samverkan - ramavtal De centrala parterna har ett gemensamt synsätt om samverkan och kompetens inom hälso- och arbetsmiljöområdet i kommuner och landsting.

Läs mer

Stadgar för Doktorandföreningen vid Institutionen för Folkhälso- och Vårdvetenskap

Stadgar för Doktorandföreningen vid Institutionen för Folkhälso- och Vårdvetenskap Stadgar för Doktorandföreningen vid Institutionen för Folkhälso- och Vårdvetenskap Från 8 maj 2012, reviderade 2014-06-03 1 Syfte och Verksamhet Doktorandföreningens medlemmar är doktorander vid Institutionen

Läs mer

Linköpings universitet Avtal LF/MBL/P 7/ Dnr 1014/06-10

Linköpings universitet Avtal LF/MBL/P 7/ Dnr 1014/06-10 Linköpings universitet Avtal LF/MBL/P 7/06 2006-09-25 Dnr 1014/06-10 LOKALT AVTAL OM SAMVERKAN FÖR UTVECKLING Syftet med avtal om samverkan för utvecklmg är; att anpassa inflytandesystemet till beslutsnivåer

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR VISION GÖTEBORG

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR VISION GÖTEBORG VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR VISION GÖTEBORG INLEDNING OCH ÖVERGRIPANDE MÅL Vår verksamhetsplan för 2017 grundar sig i rapporten Vi är Vision och de hjärtefrågor som förbundsmötet 2016 beslutade om. Vi har

Läs mer

FAS. Samverkansgrupper. Mötesplatser

FAS. Samverkansgrupper. Mötesplatser FAS Samverkansgrupper Mötesplatser Förnyelse Arbetsmiljö Samverkan KÖSAM FÖSAM LOSAM APT Verksamhetsmöte Utvecklingssamtal 1 Samverkansavtalet FAS Samverkansavtalet FAS är ett kollektivavtal som undertecknats

Läs mer

Delegationsordning och uppdragsbeskrivningar

Delegationsordning och uppdragsbeskrivningar 2016-04-27 Avdelning 229 Delegationsordning och uppdragsbeskrivningar Delegationsordning (Sidorna 41-54 i STs stadgar) Sektionsstyrelsen (Sidorna 55-65 i STs stadgar) Vid eventuella oklarheter ska avdelningsstyrelsen

Läs mer

SAMVERKAN MÖLNDAL. Förnyat samverkansavtal för Mölndals stad

SAMVERKAN MÖLNDAL. Förnyat samverkansavtal för Mölndals stad SAMVERKAN MÖLNDAL Förnyat samverkansavtal för Mölndals stad Avtalet gäller från den 1 mars 2008 Samverkan Mölndal, förnyat avtal, giltigt från och med 1 mars 2008 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. FÖRUTSÄTTNINGAR

Läs mer

Samverkansavtal om arbetsmiljö och medbestämmande för Landstingsstyrelsens förvaltning (LSF)

Samverkansavtal om arbetsmiljö och medbestämmande för Landstingsstyrelsens förvaltning (LSF) Landstingsstyrelsens förvaltning LS 0502-0224 2005-12-12 Samverkansavtal om arbetsmiljö och medbestämmande för Landstingsstyrelsens förvaltning (LSF) Utgångspunkter - samverkan Det är viktigt att parterna

Läs mer

FÖRHANDLINGSORDNING För förtroendevalda inom Privat/Statlig verksamhet samt Kyrkans avtalsområde

FÖRHANDLINGSORDNING För förtroendevalda inom Privat/Statlig verksamhet samt Kyrkans avtalsområde FÖRHANDLINGSORDNING För förtroendevalda inom Privat/Statlig verksamhet samt Kyrkans avtalsområde Vårdförbundet avdelning Halland Antagen av styrelsen Sida 1 av 5 Inledning Vårdförbundet avdelning Halland

Läs mer

Organisation och arbetsordning vid Universitetsbiblioteket

Organisation och arbetsordning vid Universitetsbiblioteket MIUN 2012/1290:21 Organisation och arbetsordning vid Universitetsbiblioteket Innehåll Organisation... 1 1. Avdelningar... 1 2. Bibliotekskansli... 1 3. Ledningsforum... 1 4. Biblioteksråd... 1 5. Samverkan...

Läs mer

Samverkansavtal. Kalmar kommun

Samverkansavtal. Kalmar kommun Samverkansavtal Kalmar kommun 2007 Samverkan är grunden för att Kalmar kommun ska vara en attraktiv, utvecklande och effektiv kommunal arbetsplats. Det handlar om delaktighet och inflytande för alla anställda

Läs mer

Kollektivavtal om samverkan för Valdemarsviks kommun

Kollektivavtal om samverkan för Valdemarsviks kommun Bilaga 3 Kollektivavtal om samverkan för Valdemarsviks kommun Inledning Parterna sluter detta avtal med stöd av FAS 05 (Förnyelse-Arbetsmiljö-Samverkan i kommuner, landsting och regioner). Parternas syfte

Läs mer

Lokal: Rum 3010 PROTOKOLL. Ordförande. Saco-S. OFR (ST) OFR (Lf) SEKO

Lokal: Rum 3010 PROTOKOLL. Ordförande. Saco-S. OFR (ST) OFR (Lf) SEKO CENTRALA SAMVERKANSGRUPPEN Sammanträdesdatum 11 november 2011 Dnr Mahr 10-2011/656 Lokal: Rum 3010 PROTOKOLL Närvarande ledamöter Arbetsgivarföreträdare: Stefan Bengtsson Kjell Gunnarsson Anna-Lena Bengmark

Läs mer

Anställningsformer för doktorander

Anställningsformer för doktorander 2007-04-02 BESLUT LiU 455/07-50 1(1) Anställningsformer för doktorander Med hänvisning till föreliggande skriftligt underlag beslutar universitetsstyrelsen härmed att utbildningsbidrag fr o m 1 juli 2007

Läs mer

Styrelsearbete i lokalförening 2015-04-29

Styrelsearbete i lokalförening 2015-04-29 Styrelsearbete i lokalförening 2015-04-29 Detta dokument innehåller förslag på hur det grundläggande arbetet inom STHFs lokalföreningar kan bedrivas. Inledningsvis hänvisas i första hand till Stadgar för

Läs mer

Samverkansavtal för Landstinget i Östergötland

Samverkansavtal för Landstinget i Östergötland 1(6) Samverkansavtal för Landstinget i Östergötland Medbestämmandeavtal 2002 har här, av parterna gemensamt, utvecklats utifrån FAS 05. 1. Utgångspunkter för samverkan Medbestämmandelagen (MBL), arbetsmiljölagen

Läs mer

Klubbens verksamhetsområde omfattar alla som arbetar inom organisationens område.

Klubbens verksamhetsområde omfattar alla som arbetar inom organisationens område. Nuvarande arbetsordning för Klubb Tunnelbanan SEKO Stockholm 1 Verksamhetsområde Klubbens verksamhetsområde omfattar alla som arbetar inom organisationens område. 2 Sektioner Klubben är uppdelad i sektioner.

Läs mer

Information till forskarstuderande antagna till Konstfack och annat lärosäte

Information till forskarstuderande antagna till Konstfack och annat lärosäte Information till forskarstuderande antagna till Konstfack och annat lärosäte ALLMÄN INFORMATION Dessa föreskrifter och denna information baseras på Högskolelagen SFS 1992:1434 och Högskoleförordningen

Läs mer

GÅRDSJÖBYGDENS FÖRENING

GÅRDSJÖBYGDENS FÖRENING 1 FÖRENINGENS NAMN OCH VERKSAMHETSOMRÅDE Föreningens namn är: Gårdsjöbygdens Förening. Verksamhetsområdet är Gårdsjö m.o. 2. FÖRENINGENS ORGAN Föreningens organ är ÅRSMÖTET, STYRELSEN OCH REVISORERNA.

Läs mer

Lokalt samverkansavtal för KI

Lokalt samverkansavtal för KI Lokalt samverkansavtal för KI 1 Samverkan för utveckling Det centrala avtalet, Samverkan för utveckling, beskriver de utgångspunkter, syfte och inriktning som utgör grunden för KIs lokala samverkansavtal.

Läs mer

S a m v e r k a n s a v t a l G ä v l e k o m m u n F AS F ö r n y e l s e Ar b e t s m i l j ö - S a m v e r k a n

S a m v e r k a n s a v t a l G ä v l e k o m m u n F AS F ö r n y e l s e Ar b e t s m i l j ö - S a m v e r k a n S a m v e r k a n s a v t a l G ä v l e k o m m u n F AS F ö r n y e l s e Ar b e t s m i l j ö - S a m v e r k a n 2007-12-17 Sid 1 (7) Utgångspunkter Medbestämmandelagen (MBL), arbetsmiljölagen (AML)

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med nätverket personalfunktionsansvariga.

Minnesanteckningar från möte med nätverket personalfunktionsansvariga. Minnesanteckningar från möte med nätverket personalfunktionsansvariga. Mötesdatum: 2011 02 11 Närvarande skolorna: Universitetsförvaltningen: Karin Kroon (ITM) Gun Hjertsson (ICT) Leena Druck (SCI) Monica

Läs mer

Kvalitetssystem Humanistisk fakultet. Humanistisk fakultet.

Kvalitetssystem Humanistisk fakultet. Humanistisk fakultet. Kvalitetssystem 2014-2016 Humanistisk fakultet Humanistisk fakultet www.umu.se/humfak Kvalitetssystem för Humanistiska fakulteten 2014-2016 1. Målsättning med kvalitetsarbete Humanistisk fakultet vill

Läs mer

Malmö Stads Psykologförening

Malmö Stads Psykologförening Verksamhetsberättelse för Malmö Stads Psykologförening Styrelseledamöter och uppdrag Till styrelse för verksamhetsåret 2016 valdes Anna Tidman till ordförande, Daniela Musazzi till sekreterare, Dorina

Läs mer

FÖRHANDLINGSORDNING För förtroendevalda inom SKL/Pactas avtalsområde

FÖRHANDLINGSORDNING För förtroendevalda inom SKL/Pactas avtalsområde FÖRHANDLINGSORDNING För förtroendevalda inom SKL/Pactas avtalsområde Vårdförbundet avdelning Halland Antagen av styrelsen Sida 1 av 5 Inledning Vårdförbundet avdelning Halland har ansvaret för den lokala

Läs mer

Bromma sdf Verksamhetsplan 2012

Bromma sdf Verksamhetsplan 2012 Vision INLEDNING Vision är det ledande fackförbundet för offentligt anställda i Sverige och Vision är en del av Vision Stockholms Stad som är avdelningen för alla som arbetar med välfärdstjänster eller

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2016 Alingsåsavdelningen

Verksamhetsberättelse 2016 Alingsåsavdelningen Verksamhetsberättelse 2016 Alingsåsavdelningen Vision 2016 Avdelning 094 Avdelningens förtroendevalda arbetade under året med att förnya och förbättra det lokala fackliga arbetet. Styrelsen har tagit fram

Läs mer

Arbetsordning för Högskolan i Halmstad

Arbetsordning för Högskolan i Halmstad Arbetsordning för Högskolan i Halmstad Beslutad av högskolestyrelsen 2018-04-20, dnr L 2018/42. Ersätter arbetsordning beslutad av högskolestyrelsen 2014-12-05. Arbetsordning för Högskolan i Halmstad Föreliggande

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2016

VERKSAMHETSPLAN 2016 VERKSAMHETSPLAN 2016 INRIKTNING AV VISIONS VERKSAMHET fastställd av förbundsmötet 2014 Vision driver rätten till kollektivavtal som medel för ett starkt inflytande över villkoren för våra medlemmar. Vision

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2015 Alingsåsavdelningen

Verksamhetsberättelse 2015 Alingsåsavdelningen Verksamhetsberättelse 2015 Alingsåsavdelningen Vision 2015 Avdelning 094 Avdelningens förtroendevalda arbetade under året med att förnya och förbättra det lokala fackliga arbetet. Styrelsen har tagit fram

Läs mer

Verksamhetsberättelse för år 2015

Verksamhetsberättelse för år 2015 Verksamhetsberättelse för år 2015 Vision Trelleborg 007 Verksamhetsåret 2015-01-01-2015-12-31 Styrelsen Styrelsen har under år 2015 bestått av: Sanja Culjak, Ordförande Pia Caräng, Vice ordförande Martin

Läs mer

Ledamot av styrelsen för ett universitet eller en högskola

Ledamot av styrelsen för ett universitet eller en högskola Ledamot av styrelsen för ett universitet eller en högskola Innehåll Ledamot av styrelsen för ett universitet eller en högskola 3 Universitet och högskolor 3 Universitet och högskolors verksamhet 3 Akademisk

Läs mer

Stadgar för Samhällsvetarsektionen

Stadgar för Samhällsvetarsektionen Stadgar för Samhällsvetarsektionen Antagna av Samhällsvetarsektionens Stormöte 2013-05-22 Fastställda av Umeå Studentkårs Fullmäktige 2013-09-25 Kap. 1 Ändamål 1 Samhällsvetarsektionen (hädanefter sektionen)

Läs mer

SULF/Umeå:s Verksamhetsberättelse 2018

SULF/Umeå:s Verksamhetsberättelse 2018 SULF/Umeå:s Verksamhetsberättelse 2018 Styrelsen för SULF/Umeå avger följande verksamhetsberättelse för verksamhetsåret 2018 (18-02-08 19-02-06). Under 2018 har SULF/Umeå ägnat mycket av sin kraft åt kongressen.

Läs mer