2015/2016. Saco-S lokalförening vid KTH

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "2015/2016. Saco-S lokalförening vid KTH"

Transkript

1 2015/2016 VERKSAMHETSBERÄTTELSE Saco-S lokalförening vid KTH Verksamhetsåret 2015/16 har omfattat 12 månader, från och med ÅRSMÖTET 2015 Årsmötet hölls måndagen den 9 februari kl i sal H1, Teknikringen 33. Dr. Lars Abrahamsson, KTH utsågs till mötesordförande. Styrelsen redovisade sin verksamhetsberättelse för året som gått. Verksamhetsberättelsen godkändes av årsmötet. Hans Edin (EES) omvaldes enhälligt till ordförande. Till ledamöter i styrelsen omvaldes enhälligt: Hans Edin(EES), Ordförande Karin Odelius (CHE) Marianne Persson-Söderlind (NORDITA) Reine Bergström (STH) Alexander Baltatzis (CSC) Anders Robertsson (ECE Till nya ledamöter i styrelsen invaldes: Lorenzo Daghini, (ITM) Charlotte Hurdelbrink (ECE) Gabriel Hjort Blindell (ICT) Olav Vahtras (BIO) Till valberedningen valdes enhälligt (efter att de icke närvarande hörts): Leif Svanblom (UF) ordförande Lars Abrahamsson Anne Håkansson (ICT) Martin Norgren (EES) Urban Westergren (ICT) STYRELSEN EFTER ÅRSMÖTET 2015 Styrelsen utsåg Hans Edin till ordförande, Reine Bergström till 1:e vice ordförande samt Anders Robertsson till sekreterare. Styrelsen har sedan årsmötet 2015 genomfört 21stycken protokollförda sammanträden.

2 ARBETSFÖREDELNING INOM STYRELSEN EFTER ÅRSMÖTET 2015 Doktorandansvarig: Löneförhandlingsansvarig: Bitr. löneförhandlingsansvarig: Hemsida: Medlemsregister: Skyddsombudsfrågor: Medlemsrekrytering: Gabriel Hjort Blindell. Han lämnade styrelsen på egen begäran , därefter har i praktiken Hans Edin och Charlotte Hurdelbrink hanterat doktorandärenden Karin Odelius Charlotte Hurdelbrink och Hans Edin Alexander Baltatzis Alexander Baltatzis Anders Robertsson Alexander Baltatzis Kontaktpersoner för skolorna: ABE: Hans Edin BIO: Olav Vahtras CSC: Alexander Baltatzis STH: Reine Bergström EES: Hans Edin CHE: Karin Odelius SCI: Marianne Persson-Söderlind ITM: Lorenzo Daghini UF: - ICT: Hans Edin ECE: Anders Robertsson Representanter i KTH-organ Universitetsstyrelsen: Hans Edin, vid ett tillfälle ersatt av Reine Bergström MBL-förhandling inför universitetsstyrelsen: Hans Edin och vid tillfällen Reine Bergström Centrala Samverkansgruppen: Hans Edin, Reine Bergström Personalplaneringskommittén (PPK): Marianne Persson Söderlind (sammankallande), Reine Bergström, Alexander Baltatzis Marianne Persson-Söderlind ingår som facklig representant i styrgruppen för mångfaldsfrågor och ingår som KTHs Saco-representant i Partsrådets referensgrupp för utveckling av framtidens arbetsmiljöutbildning Personalansvarsnämnden : Hans Edin (Ett ärende under året) Fakultetsråd: Olav Vahtras med Reine Bergström som ersättare

3 Jämställdhets- och mångfaldskommittén (pågående mandatperiod): Lorenzo Daghini, samt Saco-S ledamöter i CSG EKONOMI Lokalföreningen har ingen egen ekonomi att redovisa. Vissa kostnader har täckts av kontaktförbundet Sveriges Ingenjörer. SAMARBETE MED ÖVRIGA PERSONALORGANISATIONER Saco-föreningen vid KTH samarbetar med de övriga arbetstagarorganisationerna på KTH: SEKO och ST-KTH. CENTRALA FÖRBUNDEN Lokalföreningen har som kontaktförbund Sveriges Ingenjörer. Samarbete sker med samtliga förbund inom Saco där vi har medlemmar. Hans Edin har varit suppleant i Saco-S representantskap. Karin Odelius är ledamot i Sveriges Ingenjörers fullmäktige Hans Edin och Alexander Baltatzis var representerade i Sveriges Ingenjörers högskolegrupp. Hans Edin deltog i ett partsgemensamt möte kring lönebildning hos arbetsgivarverket den 3/11 KOMMUNIKATION, DELAKTIGHET OCH KUNSKAPSUTBYTE Styrelsen har under verksamhetsåret haft som mål till kommunikation med SSG ledamöter på det sociala mediet KTH Social. Denna kommunikationskanal har dock inte använts. Utveckla och underhålla en sida i KTH-Social där information regelbundet läggs upp. Möjligheten ges då för medlemmar att prenumerera på händelser. - Styrelsen har inte öppnat en KTH-social sida för att kommunicera med medlemmarna. Hålla minst tre medlemsmöten utöver årsmöte för alla medlemmar på KTH - Ett medlemsmöte har hållits för medlemmar. Ett möte kopplat till löneförhandling och med annan information hölls , ca 60 medlemmar deltog Ett möte kopplat till kollektivavtal och lärarnas arbetstidsavtal - Förhandlingarna kring lärarnas arbetstidsavtal har inte påbörjats under 2015 trots att arbetsgivaren sa upp avtalet redan Inget medlemsmöte hölls därför kring kollektivavtal då styrelsen inväntat detta avtal. Fortsätta att utveckla hemsidan som kommunikationskanal. - Vi har ca 500 besökare på hemsidan per månad. Förbättra analysen av hemsidebesöken så att man kan mäta exempelvis nedladdade dokument - Vi har möjlighet via Google Analytics att se statistik kring nerladdade dokument Ge ut fyra informationsblad under verksamhetsåret.

4 - Två medlemsbrev har skickats ut under verksamhetsåret. Skolsamverkansgrupperna kommer att inbjudas till två utökade styrelsemöten med speciellt fokus på skolsamverkansfrågor ett under höst och ett under vår. - Separat utbildning har hållits med skolsamverkansledamöter under 2015, gemensamt med ST och SEKO. I övrigt inga gemensamma möten med SSG representanter. Skyddsombuden kommer att inbjudas till två utökade styrelsemöten med speciellt fokus på skyddsombudsfrågor ett under höst och ett under vår. Det är vår avsikt att genomföra det mötet gemensamt med ST och SEKO. - Vi beslutade att istället anknyta till de möten som skyddsombuden har och som sammankallas av Leif Svanblom på UF. Hans Edin och Anders Robertsson deltog vid ett möte Lägga ut alla mötesprotokoll på Saco-S hemsidan - Samtliga justerade och scannade styrelseprotokoll ligger på Saco-S hemsida. MEDLEMSREKRYTERING Öka antalet medlemmar med 2 % till 1 januari Öka medlemsantalet bland doktoranderna med 5 % under verksamhetsåret. Medlemsregistret visar att antalet medlemmar var Den 1/ var antalet medlemmar 2257 dvs. en ökning med 37%!. Någon specifik uppföljning av medlemsförändringen bland doktoranderna har inte gjorts. Det är normalt svårt att kontrollera vårt medlemsantal bland doktorander med stipendium eller utbildningsbidrag som finansieringsformer då vissa förbunds medlemsdatabaser verkar anpassade huvudsakligen för medlemmar med anställning. SAMVERKAN Samverkan sker på den nivå där beslut fattas; i centrala samverkansgruppen (rektorsbeslut), i skolsamverkansgrupper och i lokala samverkansgrupper. Samverkan är en viktig del av det fackliga inflytandet och fungerar väl på central nivå där arbetet sker aktivt tillsammans med de övriga två fackliga organisationerna ST och SEKO. Styrelsebeslut MBL-förhandlas. På uppdrag av arbetsgivaren och i samarbete med ST och SEKO har styrelsen medverkat till att utveckla KTH Social som ett verktyg för samverkan. Samverkan via KTH social pågår. Men endast i liten omfattning. Fungerande samverkan vid alla skolor. Samverkan på skolnivå är i vissa fall under kritik då facken långt ifrån alltid delges den information som är av vikt. Omorganisationer är i praktiken klara långt innan de samverkas i SSG, skyddsombud kommer för sent in i om- och nybyggnadsprojekt. Karaktären är också fortfarande i stor omfattning information kring fattade beslut snarare än samverkan inför beslut. I övrigt varierar kvaliteten på samverkan mellan skolorna. Vi har haft fall där vi under året haft anledning att hävda att samverkansavtalet inte följts på skolnivån. Under 2015 påbörjade facken och arbetsgivaren en gemensam översyn av samverkansavtalet, Hans Edin och Anders Robertsson ingår i den arbetsgruppen.

5 Lokala samverkansgrupper enligt avtal. Lokal samverkan förekommer på en del institutioner och verkar där fungera. Det finns dock ett fortsatt stort behov på de flesta skolor för nya förtroendevalda som kan ta på sig uppgifter inom samverkansarbetet. Ersättning för fackligt uppdrag i samverkansgrupp på skol- eller lokal nivå ges utifrån samverkansavtalet. Diskussioner har förts med någon enstaka skola kring vad ersättningen skall vara. I dessa fall har vi blivit överens om omfattningen. Ingen generell uppföljning har gjorts. Markant öka samverkan mellan CSG och SSG via KTH Social. Målsättning för 2014 är samma som för inlägg per månad. - Samverkan via Social är på låg nivå, men förekommer vid enstaka fall. Skolsamverkansgrupperna kommer att inbjudas till två utökade styrelsemöten med speciellt fokus på skolsamverkansfrågor ett under höst och ett under vår. - Inget sådant möte har hållits. Vi har däremot tillsammans med ST och SEKO genomfört en utbildning för nya och gamla samverkansledamöter vid 4 tillfällen. ANSTÄLLNING OCH LÖNER Vid 2015 års löneförhandling förhandlades ett totalt löneutrymme om 2,5 % baserat på Saco-S medlemmars löner per enligt ett lokalt kollektivavtal mellan Saco-S KTH och arbetsgivaren. Därefter genomfördes lönesättande samtal med samtliga anställda, ett fåtal avstod och där satte arbetsgivaren lönen efter samtal med facket. Efter de lönesättande samtalen hade genomförts, befanns 80 vara oeniga. I 23 av dessa fall lyckades vi i central förhandling nå en förändring. Löneförhandlingen för perioden avslutades Doktoranderna förhandlas separat med en lönestege. Den från lyder: Steg 1: 28100, Steg 2: 28800, Steg 3: och Steg 4: Motverka att enskilda yrkesgrupper inte halkar efter i löneutvecklingen. - Ett partsgemensamt arbete med lönekartläggning pågår och skulle enligt avtal vara avslutat Utfallet av den lönekartläggningen kommer att användas för att se skillnader inom vissa yrkesgrupper. Alla medlemmar skall erbjudas lönesamtal. - Detta sker idag i mycket stor utsträckning efter det nya avtalet om lönesättande samtal. Alla medlemmar skall erbjudas utvecklingssamtal - Samtliga medlemmar har enligt samverkansavtalet rätt till ett utvecklingssamtal. Vi har inte följt upp i vilken utsträckning detta sker och om det sker separerat från lönesamtalet. Undervisande forskare erbjuds läraranställning. När det gäller denna fråga har vi inte kommit framåt under detta år. Medarbetarundersökningen används mer systematiskt och att resultatet följs upp med återkoppling och åtgärder. Av särskild vikt är att följa upp de starka indikationer på för hög arbetsbelastning och hög stress som framkommit genom

6 medarbetarundersökningen. Även åtgärderna bör uppföljas. Hjälper åtgärderna som vidtas? - Ingen medarbetarundersökning har utförts under En ny kommer att genomföras under Alexander Baltatzis deltar i arbetsgruppen kring medarbetarundersökningen. Göra en analys av löneskillnader inom olika yrkesgrupper - Se angående lönekartläggningsarbetet ovan. Bevaka och stödja den tekniska och administrativa personalens karriärs- och professionsutveckling DOKTORANDER En av de viktigaste uppgifterna i arbetet med doktorandfrågorna handlar om att sprida information till doktorander, till såväl oorganiserade som organiserade. Den förstnämnda gruppen med ambitionen att också öka antalet medlemmar. Arbetet har visat sig framgångsrikt vad avser antalet medlemmar inom gruppen med stipendiefinansiering. Sveriges Ingenjörer har sedan tidigare sänkt avgiften för doktorander vilket borde öka medlemstalet framöver. Informationsmöten under året: 1/10 Information om doktorandfrågor i SULF-föreningens regi av Lars Abrahamsson i samarbete med THS doktorandombud Ingrid Iljou. Cirka 40 närvarande deltagare. Hans Edin deltog vid den senare delen av mötet. Alla doktorander finansierade genom anställning. Målet har ännu inte uppfyllts. Det finns idag ett lika stort antal stipendiater som de närmast föregående åren. Uppflyttning i doktorandstegen fungerar enligt avtal. Hur väl avtalet fungerar varierar mellan olika delar av KTH. Vi har haft ett antal kontakter med medlemmar där detta inte fungerar efter avtal. Vi uppskattar att doktorander hör av sig så att vi kan driva frågan på individnivå där avtalet inte följs. Ett fall där detta har drivits har skett under Licentiatantagning används endast när målet är lic. Vår uppfattning är att antagning licentiatexamen för att sedan förlänga med ny antagning till doktorsexamen har minskat men att det fortfarande kan förekomma. Det bör poängteras att Saco-S uppfattning är helt i linje med KTH:s interna regelverk. UPPSÄGNINGAR

7 Uppsägningar är relevanta och alltid sker på saklig grund. Ett större antal övertalighetsärenden rörande Saco-medlemmar har hanterats i PPK under året. Vår uppfattning är att antalet ärenden har ökat väsentligt och vi tror inte att 2016 blir bättre. Medlemsärenden tar generellt mycket tid för de inblandade och konsumerar en stor del av den tid styrelsemedlemmarna lagt på sitt uppdrag. Förebyggande åtgärder sätts in i tidigt stadium Föreningen arbetar aktivt med tidiga och direkta åtgärder efter kontakt med medlemmar för att undvika att varsel uppstår. Se även förebyggande åtgärder Det är inte alltid rätt åtgärder sätts in i tid. Om åtgärder sätts in tidigt är möjligheten att lösa förändringsfrågor lättare. Livs- och karriärplanering är en möjlighet för samtliga anställda. Medlemmar garanteras en generell kompetensutveckling som gör att man kan utföra sitt arbete på ett tidsenligt sätt vilket garanterar att man är generellt anställningsbar även utanför KTH Detta sker i alldeles för liten omfattning. Kompetensutveckling sker och att den dokumenteras. Vår uppfattning är att detta sker i liten omfattning. JÄMSTÄLLDHET, MÅNGFALD OCH LIKABEHANDLING Ökad medvetenhet om JML i alla delar av organisationen gällande lag, planer och policys ska följas och implementeras i verksamheten. Styrelsen deltar i JML-arbetet via Jämställdhets- och Mångfaldskommittén. KTH tar frågan av jämställdhets- och mångfaldsfrågor på stort allvar. Sträva efter en jämnare könsfördelning inom alla yrkeskategorier och på alla nivåer inom KTH Det ser inte bra ut i kategorin biträdande lektorer, vilket senare kommer att påverka de högre befattningarna som lektor och professor. Ett misslyckande helt enkelt i detta avseende. Att iaktta jämställdhet och mångfald vid det interna arbetet i styrelsen, vid rekrytering till förtroendevalda och skyddsombud vid alla nivåer. Styrelsen bestod efter årsmötet av 3 kvinnor och 7 män. Valberedningen består av en kvinna och fyra män. Aktiv systematisk uppföljning av likabehandlingsarbetet på KTH. Likabehandlingsarbetet följs i JMK. Lorenzo Daghini representerar Saco-S i en ny central JML grupp som är verksam vid KTH, sedan 1/10. KTHs nolltolerans mot all form av diskriminering efterlevs. Styrelsen stödjer alltid medlemmar som känner sig utsatta och hjälper de att finna rätt hantering av den diskriminering de känner sig utsatt för. Antalet anmälda diskrimineringsärenden har ökat på KTH

8 sedan man förtydligt rutinerna under tidigare år. Dock har Saco-S inte behövt varit inblandade i någon större omfattning. SKYDDSOMBUD Kartlägga vilka utbildningar skyddsombuden har genomgått och vilka de har behov av att gå. Ingen förändring sedan tidigare år. Säkerställa att det finns ett huvudskyddsombud på varje skola samt eftersträva att skyddsombud finns på varje arbetsplats. Samtliga skolor har idag huvudskyddsombud. Öka kännedomen om vad som förväntas av skyddsombudens arbete på KTH.. Rutinerna för utseende av skyddsombud och kontakterna med skyddsombud har förbättrats, men mycket mer kan göras. Skyddsombuden har haft ett möte och där har Anders Robertsson och Hans Edin den 22/10. Anordna ett gemensamt möte under verksamhetsåret mellan samtliga fack och samtliga skyddsombud. - Facken deltog i det möte som Leif Svanblom anordnade VERKSAMHETSPLAN Under verksamhetsåret har styrelsen arbetat efter den verksamhetsplan som är upprättad för föreningen. Den behandlas av varje årsmöte. Styrelsen för Saco-S lokalförening vid KTH Hans Edin(EES), Ordförande Karin Odelius (CHE) Marianne Persson-Söderlind (NORDITA) Reine Bergström (STH) Alexander Baltatzis (CSC) Anders Robertsson (ECE) Lorenzo Daghini (ITM) Charlotte Hurdelbrink (ECE) Olav Vahtras (BIO)

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2012/2013. Verksamhetsåret 2012/13 har omfattat ca 10 månader, från och med 120322 130128.

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2012/2013. Verksamhetsåret 2012/13 har omfattat ca 10 månader, från och med 120322 130128. VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2012/2013 Saco-S lokalförening vid KTH Verksamhetsåret 2012/13 har omfattat ca 10 månader, från och med 120322 130128. ÅRSMÖTET 2012 Årsmötet hölls torsdagen den 22 mars kl. 16.00

Läs mer

Verksamhetsåret 2016 har omfattat 12 månader, från och med

Verksamhetsåret 2016 har omfattat 12 månader, från och med VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2016 Saco-S lokalförening vid KTH Verksamhetsåret 2016 har omfattat 12 månader, från och med 160222 170220. ÅRSMÖTET 2016 Årsmötet hölls måndagen den 22 februari kl. 16.15 i sal H1,

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2107

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2107 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2107 Saco-S lokalförening vid KTH Verksamhetsåret 2017 har omfattat 12 månader, från och med 170220 180220. ÅRSMÖTET 2107 Årsmötet hölls måndagen den 20 februari kl. 17.15 i sal E1.

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013/2014. Verksamhetsåret 2013/14 har omfattat ca 12 månader, från och med 130128 140211.

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013/2014. Verksamhetsåret 2013/14 har omfattat ca 12 månader, från och med 130128 140211. VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013/2014 Saco-S lokalförening vid KTH Verksamhetsåret 2013/14 har omfattat ca 12 månader, från och med 130128 140211. ÅRSMÖTET 2013 Årsmötet hölls måndagen den 28 januari kl. 16.00

Läs mer

Mål. Kommunikation, delaktighet och kunskapsutbyte

Mål. Kommunikation, delaktighet och kunskapsutbyte FÖRSLAG TILL VERKSAMHETSPLAN 2014/15 SACO-S lokalförening vid KTH Kommunikation, delaktighet och kunskapsutbyte Kommunikationen med potentiella medlemmar och medlemmar måste förbättras. Det ska vara enkelt

Läs mer

FÖRSLAG TILL VERKSAMHETSPLAN 2015/16

FÖRSLAG TILL VERKSAMHETSPLAN 2015/16 FÖRSLAG TILL VERKSAMHETSPLAN 2015/16 SACO-S lokalförening vid KTH Kommunikation, delaktighet och kunskapsutbyte Kommunikationen med potentiella medlemmar och medlemmar måste förbättras och formerna förnyas.

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2008/09 Sacos lokalförening vid KTH Årsmötet 2008 Styrelsen Arbetsfördelning inom styrelsen

Verksamhetsberättelse 2008/09 Sacos lokalförening vid KTH Årsmötet 2008 Styrelsen Arbetsfördelning inom styrelsen Verksamhetsberättelse 2008/09 Sacos lokalförening vid KTH Årsmötet 2008 Sacos lokalförening vid KTH höll sitt årsmöte 2008 05 22. Styrelsen redovisade sin verksamhetsberättelse för året som gått, vilken

Läs mer

Styrelsen har hållit 23 protokollförda sammanträden samt ett internat på Djurönäset den 1-2 september.

Styrelsen har hållit 23 protokollförda sammanträden samt ett internat på Djurönäset den 1-2 september. Verksamhetsberättelse 2010/11 för Saco-S lokalförening vid KTH Dokumentet följer en ny struktur detta år som utgår från verksamhetsplanen. Under de rubriker där mål funnits uppsatta i verksamhetsplanen

Läs mer

Handbok för LSG-ombud

Handbok för LSG-ombud Handbok för LSG-ombud Välkommen som LSG-ombud för! Att vara Saco-representant i en lokal samverkansgrupp (LSG) är ett betydelsefullt förtroendeuppdrag. LSG-ombudets kännedom om institutionens/enhetens

Läs mer

2014-09-19. Med stöd av 2 kap. 2 första stycket 9 p högskoleförordningen (1993:100) (HF) beslutar Lunds universitet om följande anställningsordning.

2014-09-19. Med stöd av 2 kap. 2 första stycket 9 p högskoleförordningen (1993:100) (HF) beslutar Lunds universitet om följande anställningsordning. BESLUT Dnr STYR 2014/676 1 2014-09-19 Universitetsstyrelsen Lunds universitets anställningsordning Med stöd av 2 kap. 2 första stycket 9 p högskoleförordningen (1993:100) (HF) beslutar Lunds universitet

Läs mer

Uppföljning av jämställdhets- och mångfaldsplan

Uppföljning av jämställdhets- och mångfaldsplan Uppföljning av jämställdhets- och mångfaldsplan Lagstiftning Paragraf Mål Analys Mätetal Analys Aktivitet/åtgärd Analys Arbetsförhållanden 4 Lämpliga arbetsförhållanden Vilka åtgärder planerar genomföra

Läs mer

Medarbetarundersökning inom Kungliga Tekniska Högskolan. 2011 Huvudrapport

Medarbetarundersökning inom Kungliga Tekniska Högskolan. 2011 Huvudrapport Medarbetarundersökning inom Kungliga Tekniska Högskolan 11 Huvudrapport Innehåll INLEDNING... 1 SAMMANFATTANDE RESULTAT... 2 FÖRDJUPADE ANALYSER... 3 SVARSGRUPPEN... 4 SAMMANFATTANDE INDEX... 6 MÅL OCH

Läs mer

Bromma sdf Verksamhetsplan 2014

Bromma sdf Verksamhetsplan 2014 Vision Bromma sdf INLEDNING Vision är det ledande fackförbundet för offentligt anställda i Sverige och Vision Stockholms Stad är avdelningen för alla som arbetar med välfärdstjänster eller till stöd för

Läs mer

Samverkan, hälsa och arbetsmiljö i Jönköpings kommun

Samverkan, hälsa och arbetsmiljö i Jönköpings kommun 1 Samverkan, hälsa och arbetsmiljö i Jönköpings kommun Stadskontoret April 2007 Samverkan, hälsa och arbetsmiljö i Jönköpings kommun 2 Bakgrund FAS 05, Förnyelse Arbetsmiljö Samverkan, är ett centralt

Läs mer

Stadgar SACO-S-förening (motsvarande)

Stadgar SACO-S-förening (motsvarande) Stadgar SACO-S-förening (motsvarande) (fastställda av SACO-S styrelse 2000-04-27) 1 SACO-S föreningen vid är en gemensam förening för de inom myndigheten anställda, som tillhör förbund anslutna till förhandlingskartellen

Läs mer

Samverkansavtal för fastighetsbranschen samt avtal om arbetsmiljö, likabehandling och kompetensutveckling

Samverkansavtal för fastighetsbranschen samt avtal om arbetsmiljö, likabehandling och kompetensutveckling Samverkansavtal för fastighetsbranschen samt avtal om arbetsmiljö, likabehandling och kompetensutveckling Överenskommelse av den 25 maj 2007 med ändringar av den 27 januari 2011. Giltigt från den 1 januari

Läs mer

Institutionen för Asien-, Mellanöstern- och Turkietstudier

Institutionen för Asien-, Mellanöstern- och Turkietstudier Likabehandlingsplan 2016-2018 för Institutionen för Asien-, Mellanöstern- och Turkietstudier ALLMÄNNA MÅL Institutionen för Asien-, Mellanöstern- och Turkietstudier ansluter sig till de mål och riktlinjer

Läs mer

Eksjö kommun. Granskning av systematiska arbetsmiljöarbetet. Revisionsrapport. KPMG AB 2010-05-03 Lars Jönsson

Eksjö kommun. Granskning av systematiska arbetsmiljöarbetet. Revisionsrapport. KPMG AB 2010-05-03 Lars Jönsson ABCD Eksjö kommun Granskning av systematiska arbetsmiljöarbetet Revisionsrapport KPMG AB 2010-05-03 Lars Jönsson ABCD Eksjö kommun Rapport systematiskt arbetsmiljöarbetet 2010-05-03 Innehåll 1. Bakgrund

Läs mer

HS 1. Lönestatistik tjänstekategori 10:e o 90:e perc

HS 1. Lönestatistik tjänstekategori 10:e o 90:e perc HS 1. Lönestatistik tjänstekategori 10:e o A Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad (ABE), B Skolan för bioteknologi (BIO), D Skolan för datavetenskap och kommunikation (CSC), E Skolan för elektro-

Läs mer

LOKALT SAMVERKANSAVTAL FÖR VARBERGS KOMMUN

LOKALT SAMVERKANSAVTAL FÖR VARBERGS KOMMUN 1 2012-02-24 LOKALT SAMVERKANSAVTAL FÖR VARBERGS KOMMUN INLEDNING Insatserna för samverkan, arbetsorganisation, hälsa, arbetsmiljö, rehabilitering, jämställdhet och mångfald i arbetslivet har en avgörande

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med nätverket personalfunktionsansvariga.

Minnesanteckningar från möte med nätverket personalfunktionsansvariga. Minnesanteckningar från möte med nätverket personalfunktionsansvariga. Mötesdatum: 2011 02 11 Närvarande skolorna: Universitetsförvaltningen: Karin Kroon (ITM) Gun Hjertsson (ICT) Leena Druck (SCI) Monica

Läs mer

Kungliga tekniska högskolan

Kungliga tekniska högskolan Kungliga tekniska högskolan Kungl Tekniska Högskolan FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Dnr 930-1196-98 1998-12-21 Doss 151 Parter Arbetsgivarsidan Jaak Berendson KTH Sven Englund KTH Arbetstagarsidan Anders J Thor

Läs mer

Kommentarer och riktlinjer för tillämpning av Håbo kommuns samverkansavtal

Kommentarer och riktlinjer för tillämpning av Håbo kommuns samverkansavtal Kommentarer och riktlinjer för tillämpning av Håbo kommuns samverkansavtal RIKTLINJER Ersätter alla tidigare kommentarer och riktlinjer Samverkansavtalets övergripande syfte Medbestämmandelagen (MBL),

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2014 VÄSTERKLUBBEN

Verksamhetsberättelse 2014 VÄSTERKLUBBEN Verksamhetsberättelse 2014 VÄSTERKLUBBEN 2 VERKSAMHETSBERÄTTELSE Vision Göteborg Västerklubben 2014 Västerklubben bildades den 28 maj 1998. Klubben organiserar medlemmar i stadsdelsförvaltningarna Askim-Frölunda-Högsbo

Läs mer

LOKALT SAMVERKANSAVTAL I VILHELMINA KOMMUN

LOKALT SAMVERKANSAVTAL I VILHELMINA KOMMUN 1 LOKALT I För att vidareutveckla verksamheten ska delaktighet och inflytande öka för medarbetare i Vilhelmina kommun. Beslut ska så långt det är möjligt fattas av dem som berörs i sin dagliga verksamhet,

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE SEKTION STOCKHOLM MITT

VERKSAMHETSBERÄTTELSE SEKTION STOCKHOLM MITT VERKSAMHETSBERÄTTELSE SEKTION STOCKHOLM MITT 2015 Organisation Sektionen omfattar stadsdelarna Östermalm, Norrmalm, Kungsholmen, Bromma, Hässelby-Vällingby, Spånga-Tensta, Rinkeby-Kista, Temabo, privat

Läs mer

Nationella jämställdhetsmål

Nationella jämställdhetsmål Grästorps kommun Jämställdhetsplan Antagandebeslut: Kommunstyrelsen 2014-04-08, 86 Giltighet: 2014-2016 Utgångspunkter Grästorp kommuns jämställdhetsplan tar sin utgångspunkt från de nationella jämställdhetsmålen,

Läs mer

Din anställningstrygghet - en av Försvarsförbundets viktigaste frågor

Din anställningstrygghet - en av Försvarsförbundets viktigaste frågor Din anställningstrygghet - en av Försvarsförbundets viktigaste frågor Myndighetsvärlden är ofta föremål för förändring. Det kan röra sig om neddragningar, utlokaliseringar eller andra former av situationer

Läs mer

Samverkansavtal Uppsala Kommun

Samverkansavtal Uppsala Kommun Samverkansavtal Uppsala Kommun SYFTE/GRUND o Medbestämmandelagen (MBL) Arbetsmiljölagen (AML) och lagen om facklig förtroendemans ställning på arbetsplatsen (FML) utgör den rättsliga grunden för samverkanssystemet.

Läs mer

Ny Diskrimineringslag...3 Diskrimineringsgrunderna...3 Tillsyn...4 Påföljder...4 Jämställdhetsplan och handlingsplan...5 Lönekartläggning...

Ny Diskrimineringslag...3 Diskrimineringsgrunderna...3 Tillsyn...4 Påföljder...4 Jämställdhetsplan och handlingsplan...5 Lönekartläggning... Jämställdhetsplan Jämställdhetsplanen är framtagen i samverkan med de fackliga organisationerna i Gnosjö kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2010-06-29 Distribueras av personalavdelningen INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Årlig jämställdhets-, mångfalds- och likabehandlingsplan (jml-plan)

Årlig jämställdhets-, mångfalds- och likabehandlingsplan (jml-plan) Årlig jämställdhets-, mångfalds- och likabehandlingsplan (jml-plan) Skola: Teknikvetenskap Enligt lag skall jml-plan - göras och följas - av alla arbetsenheter med tio eller fler anställda. Mallen nedan

Läs mer

Löner m m. 1. Löneprinciper. 2. Lönehöjning 2016-05-01 Allmän pott för lokala förhandlingar. Bilaga A. Förstärkt löneprocess BILAGA A LÖNER M M

Löner m m. 1. Löneprinciper. 2. Lönehöjning 2016-05-01 Allmän pott för lokala förhandlingar. Bilaga A. Förstärkt löneprocess BILAGA A LÖNER M M Löner m m 1. Löneprinciper Lönesättningen skall vara individuell och differentierad. BILAGA A LÖNER M M Bilaga A Lönerna skall bestämmas med hänsyn till ansvaret och svårighetsgraden i arbetsuppgi erna

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Mjölby lokalavdelning för 2015

Verksamhetsberättelse för Mjölby lokalavdelning för 2015 Verksamhetsberättelse för Mjölby lokalavdelning för 2015 Inledning Under året har styrelsen utvecklat styrelsemötena och verksamhetsplanen har fått en central roll på dagordningen. Detta har gjort i att

Läs mer

2015/2016. Så här går vi framåt! Linköpings kommun linkoping.se

2015/2016. Så här går vi framåt! Linköpings kommun linkoping.se 2015/2016 Så här går vi framåt! Linköpings kommun linkoping.se Syfte Verksamhetsplanen är ett verktyg för pedagogerna på de kommunala förskolorna på T1 samt en information till föräldrar. Den innehåller

Läs mer

Lärarförbundet. Arboga U10. Verksamhetsberättelse

Lärarförbundet. Arboga U10. Verksamhetsberättelse Lärarförbundet Arboga U10 Verksamhetsberättelse 2015 Verksamhetsberättelse för år 2015 Styrelsen för 2015 och andra funktioner Ordförande Helena Kindberg 2015 V. ordförande Susanne Skyllkvist 2015-2016

Läs mer

Avtal mellan Arbetsförmedlingen och Saco-S Arbetsförmedlingen avseende löneförhandlingar enligt Ramavtal om löner m.m.

Avtal mellan Arbetsförmedlingen och Saco-S Arbetsförmedlingen avseende löneförhandlingar enligt Ramavtal om löner m.m. Sida: 1 av 12 Avtal mellan Arbetsförmedlingen och Saco-S Arbetsförmedlingen avseende löneförhandlingar enligt Ramavtal om löner m.m. (RALS 2010-T) Avtalstidens längd 1 Parterna träffar ett tillsvidareavtal

Läs mer

I-avtalet 2016 2019. Lönebildningsavtal. Giltighetstid 2016-04-01 2019-03-31

I-avtalet 2016 2019. Lönebildningsavtal. Giltighetstid 2016-04-01 2019-03-31 I-avtalet 2016 2019 Lönebildningsavtal Giltighetstid 2016-04-01 2019-03-31 Fastigo, Fastighetsbranschens Arbetsgivarorganisation Unionen Ledarna AiF, Akademiker förbunden inom Fastigos avtalsområde (Sveriges

Läs mer

AVTAL OM LOKAL LÖNEBILDNING Spårtrafik. Giltighetstid: 2010-04-01 2012-03-31

AVTAL OM LOKAL LÖNEBILDNING Spårtrafik. Giltighetstid: 2010-04-01 2012-03-31 AVTAL OM LOKAL LÖNEBILDNING Spårtrafik Giltighetstid: 2010-04-01 2012-03-31 Innehållsförteckning Avtal om lokal lönebildning..3 1 Avtalets omfattning 4 2 Lönebildningens syfte och förutsättningar.. 4 3

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2005/06 för SACOs lokalförening vid KTH

Verksamhetsberättelse 2005/06 för SACOs lokalförening vid KTH Verksamhetsberättelse 2005/06 för SACOs lokalförening vid KTH Årsmötet 2005 SACOs lokalförening vid KTH höll sitt årsmöte 2005-05-25. Styrelsen redovisade sin verksamhetsberättelse för året som gått, vilken

Läs mer

Horisont 20hundra10 Dialog och samrådsavtal

Horisont 20hundra10 Dialog och samrådsavtal Horisont 20hundra10 Dialog och samrådsavtal 1 Syfte Dialog- och samrådsavtalet är ett kollektivavtal som ska medverka till att ge inspiration och idéer som möjliggör goda resultat och arbetsglädje. Var

Läs mer

Kommittédirektiv. Befattningsstruktur vid universitet och högskolor. Dir. 2006:48. Beslut vid regeringssammanträde den 27 april 2006.

Kommittédirektiv. Befattningsstruktur vid universitet och högskolor. Dir. 2006:48. Beslut vid regeringssammanträde den 27 april 2006. Kommittédirektiv Befattningsstruktur vid universitet och högskolor Dir. 2006:48 Beslut vid regeringssammanträde den 27 april 2006. Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare skall göra en översyn

Läs mer

Översyn av skolorganisationen. Hearing 14 juni 2017

Översyn av skolorganisationen. Hearing 14 juni 2017 Översyn av skolorganisationen Hearing 14 juni 2017 GrU KTHs skolor per 2016 SKOLA OMS [MSEK] ABE 232 BIO 19 CHE 57 CSC 105 EES 47 ICT 79 ITM 221 SCI 205 STH 74 SCI 20% Från resultaträkning för 2016, VIS

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldspolicy 2009-2011. Enligt Diskrimineringslagen (SFS 2008:567)

Jämställdhets- och mångfaldspolicy 2009-2011. Enligt Diskrimineringslagen (SFS 2008:567) Jämställdhets- och mångfaldspolicy 2009-2011 Enligt Diskrimineringslagen (SFS 2008:567) Innehållsförteckning Rektor har ordet 3 Malmö högskolas arbetsplatser är jämställda och har ett inkluderande synsätt

Läs mer

Regler vid rekrytering och befordran av lärare

Regler vid rekrytering och befordran av lärare HÖGSKOLAN I BORÅS REGLER Gemensamma Förvaltningen Personalavdelning 2012-11-22 Dnr 327-12-10 Terese Schoultz Gedda, Personalhandläggare Regler vid rekrytering och befordran av lärare Innehåll 1 Regler

Läs mer

Inlämningsuppgift. Allmän kommentar: Hej Peter, Strålande! Nu är din inlämningsuppgift godkänd.

Inlämningsuppgift. Allmän kommentar: Hej Peter, Strålande! Nu är din inlämningsuppgift godkänd. Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej Peter, Strålande! Nu är din inlämningsuppgift godkänd. Lycka till med ditt fortsatta fackliga uppdrag och glöm inte att anmäla dig till steg 2 - du hittar tid och

Läs mer

ANSTÄLLNINGSORDNING VID ÖREBRO UNIVERSITET

ANSTÄLLNINGSORDNING VID ÖREBRO UNIVERSITET Dnr: ORU 1.2.1-4488/2013 ANSTÄLLNINGSORDNING VID ÖREBRO UNIVERSITET Fastställd av: styrelsen Datum: 2013-12-12 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning 2. Disposition av Anställningsordningen 3. Utgångspunkter

Läs mer

Beskrivning av CSG, FSG och LSG redovisas i bilagorna 1 3.

Beskrivning av CSG, FSG och LSG redovisas i bilagorna 1 3. 1 AVTAL OM FÖRNYELSE ARBETSMILJÖ - SAMVERKAN I UMEÅ KOMMUN 1. Inledning De lokala parterna är ense om att insatserna för samverkan, arbetsorganisation, hälsa, arbetsmiljö, rehabilitering, jämställdhet

Läs mer

Regler och riktlinjer för lönesättning vid KTH

Regler och riktlinjer för lönesättning vid KTH REGLER OCH RIKTLINJER FÖR LÖNESÄTTNING VID KTH Skapat av Dokumentdatum Ev. diarienummer Regler och riktlinjer för lönesättning vid KTH Ersätter Lönepolicy nr 1/2006 REGLER OCH RIKTLINJER FÖR LÖNESÄTTNING

Läs mer

Anställningsordning vid Högskolan i Gävle

Anställningsordning vid Högskolan i Gävle 1 Marianne Wiktorin Dnr 2011/771 Bil 35 Rektors kansli 2011-05-30 Fastställd av Högskolestyrelsen 2011-06-10 Anställningsordning vid Högskolan i Gävle 1 INLEDNING Vid varje högskola ska högskolestyrelsen

Läs mer

ORGANISATION FÖR LÄRARES KARRIÄRUPPDRAG

ORGANISATION FÖR LÄRARES KARRIÄRUPPDRAG Sida 1 (6) Personalavdelningen/FoUenheten 2014-03-04 ORGANISATION FÖR LÄRARES KARRIÄRUPPDRAG Kvalifikationskrav, mål och ansvarsbeskrivningar samt fördelning from ht 2014 Beslutas att förvaltningen, utifrån

Läs mer

Likabehandlingsplan/ Plan mot kränkande behandling för vuxenutbildningen. Vad säger lagen om förbud om diskriminering och annan kränkande behandling?

Likabehandlingsplan/ Plan mot kränkande behandling för vuxenutbildningen. Vad säger lagen om förbud om diskriminering och annan kränkande behandling? Likabehandlingsplan/ Plan mot kränkande behandling för vuxenutbildningen Planen utgår från diskrimineringslagen (2008 :657 ) samt kränkande behandling kapitel 6 skollagen (2010:800) och förordningen kränkande

Läs mer

Under presentationen kommer alla delarna i organisationsschemat att förklaras.

Under presentationen kommer alla delarna i organisationsschemat att förklaras. Mars 2010 Föreläsningsstöd: Presentation av Juseks organisation Bild #1 Juseks organisation Juseks viktigaste uppgift är att se till att medlemmarna har bra löne- och anställningsvillkor. Vi är ett utbildnings-

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy. med tillhörande uppgiftsfördelning av arbetsmiljöuppgifter

Arbetsmiljöpolicy. med tillhörande uppgiftsfördelning av arbetsmiljöuppgifter Barn- och skolförvaltning Lunds stad Arbetsmiljöpolicy med tillhörande uppgiftsfördelning av arbetsmiljöuppgifter Fastställd av Barn- och skolnämnd Lunds stad 2011-06-22, reviderad 2014-06-18 1. Arbetsmiljöpolicy

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Saco-S-föreningen vid Institutet för språk och folkminnen 10 september 2014 8 september 2015

Verksamhetsberättelse för Saco-S-föreningen vid Institutet för språk och folkminnen 10 september 2014 8 september 2015 Verksamhetsberättelse för Saco-S-föreningen vid Institutet för språk och folkminnen 10 september 2014 8 september 2015 Styrelsens sammansättning Tommy Lyxell, ordförande (Språkrådet) Annika Karlholm, vice

Läs mer

Martin Koch-gymnasiets plan mot diskriminering och kränkande behandling. Trygghetsplan

Martin Koch-gymnasiets plan mot diskriminering och kränkande behandling. Trygghetsplan Martin Koch-gymnasiets plan mot diskriminering och kränkande behandling Trygghetsplan VT 2015 Innehållsförteckning 1. Martin Koch-gymnasiets vision och mål 3 2. Trygghetsplanens syfte 3 3. Arbetsgrupp

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET. Jä mstä lldhetsplän vid Kriminologiskä institutionen fo r 2013.

STOCKHOLMS UNIVERSITET. Jä mstä lldhetsplän vid Kriminologiskä institutionen fo r 2013. STOCKHOLMS UNIVERSITET Jä mstä lldhetsplän vid Kriminologiskä institutionen fo r 2013. 1. Utvärdering av måluppfyllelsen i tidigare jämställdhetsplan I 2009 års jämställdhetsplan uppställdes ett stort

Läs mer

Inlämningsuppgift. Fråga 1

Inlämningsuppgift. Fråga 1 Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej Sandra! Nu är din inlämningsuppgift rättad och godkänd. Mycket bra reflektioner i dina svar och du har koll på det fackliga arbetet inom din avdelning samt lagar

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2015

Verksamhetsberättelse 2015 Verksamhetsberättelse 2015 Ett attraktivt yrke i utveckling Lärares och skoledares löner ökar mer andras Under året har vi fortsatt med att jobba för höjda lärarlöner. I alla sammahang har vi påtalat att

Läs mer

Policy samt handlingsplan mot diskriminering och kränkande särbehandling

Policy samt handlingsplan mot diskriminering och kränkande särbehandling 1 av 8 Uppdaterat 2011-10-03 Policy samt handlingsplan mot diskriminering och kränkande särbehandling Dokumenttyp Policy samt handlingsplan Dokumentägare Personalfunktionen Dokumentinformation Dokumentnamn

Läs mer

Policy Kränkande särbehandling och. diskriminering

Policy Kränkande särbehandling och. diskriminering Policy Kränkande särbehandling och diskriminering Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Policy Kränkande särbehandling och diskriminering Policy 2016-04-11, 58 Kommunfullmäktige

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING för SÖRÄNGS SKOLA

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING för SÖRÄNGS SKOLA PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING för SÖRÄNGS SKOLA Verksamhetsformer som omfattas av planen: Sörängs skola F-6 Ansvariga för planen: Rektor/förskolechef Vår vision: Sörängsområdet ska vara

Läs mer

SVT:s policy för mångfald och likabehandling

SVT:s policy för mångfald och likabehandling SVT:s policy för mångfald och likabehandling SVT är till för alla. SVT värnar principen om alla människors lika värde. SVT värnar om mångfald i programutbudet grundat på publikens olika behov, intressen,

Läs mer

JÄMSTÄLLDHETSPLAN 2013 (inklusive konkreta mål för likabehandling av studenter och åtgärdsprogram mot sexuella trakasserier)

JÄMSTÄLLDHETSPLAN 2013 (inklusive konkreta mål för likabehandling av studenter och åtgärdsprogram mot sexuella trakasserier) JÄMSTÄLLDHETSPLAN 2013 (inklusive konkreta mål för likabehandling av studenter och åtgärdsprogram mot sexuella trakasserier) Jämställdhet Institutionen för Medicinsk Biokemi och Mikrobiologi (IMBIM) Uppsala

Läs mer

Lokalt kollektivavtal om löneförhandlingar enligt Ramavtal om löner m.m (RALS 2013-2016) Parter

Lokalt kollektivavtal om löneförhandlingar enligt Ramavtal om löner m.m (RALS 2013-2016) Parter Lokalt kollektivavtal om löneförhandlingar enligt Ramavtal om löner m.m (RALS 2013-2016) Parter Arbetsgivarsidan: Arbetstagarsidan: Uppsala universitet SEKO universitetsklubben 1 Avtalstidens längd Parterna

Läs mer

Protokoll från årsmöte i föreningen Med lagen som verktyg (MLSV) den 7 april 2016

Protokoll från årsmöte i föreningen Med lagen som verktyg (MLSV) den 7 april 2016 Protokoll från årsmöte i föreningen Med lagen som verktyg (MLSV) den 7 april 2016 1. Årsmötets öppnande Adolf Ratzka hälsar alla välkomna och öppnar mötet. 2. Fastställande av röstlängd Röstlängden fastställs

Läs mer

Kommittédirektiv. Aktiva åtgärder för att förebygga diskriminering och främja lika rättigheter och möjligheter. Dir. 2012:80

Kommittédirektiv. Aktiva åtgärder för att förebygga diskriminering och främja lika rättigheter och möjligheter. Dir. 2012:80 Kommittédirektiv Aktiva åtgärder för att förebygga diskriminering och främja lika rättigheter och möjligheter Dir. 2012:80 Beslut vid regeringssammanträde den 12 juli 2012 Sammanfattning En särskild utredare

Läs mer

För utbildning och forskning ska det finnas professorer och lektorer anställda som lärare vid högskolorna.

För utbildning och forskning ska det finnas professorer och lektorer anställda som lärare vid högskolorna. 1 (9) ANSTÄLLNINGSORDNING Högskolestyrelsens beslut 2015-06-03 Dnr 2015/642 A21 Anställningsordning för Högskolan Väst Inledning Vid högskolan ska finnas en anställningsordning med de regler som tillämpas

Läs mer

Kommittédirektiv. Trygga villkor och attraktiva karriärvägar för unga forskare. Dir. 2015:74. Beslut vid regeringssammanträde den 25 juni 2015

Kommittédirektiv. Trygga villkor och attraktiva karriärvägar för unga forskare. Dir. 2015:74. Beslut vid regeringssammanträde den 25 juni 2015 Kommittédirektiv Trygga villkor och attraktiva karriärvägar för unga forskare Dir. 2015:74 Beslut vid regeringssammanträde den 25 juni 2015 Sammanfattning En särskild utredare ska, i syfte att säkra återväxten

Läs mer

2009-07-07 Reviderad 2009-09-07

2009-07-07 Reviderad 2009-09-07 ARBETSMILJÖ POLICY 1 Arbetsmiljöpolicyn, som också utgör policy mot kränkande särbehandlling, skall användas i det löpande arbetsmiljöarbetet på varje arbetsplats i kommunen. Den utgör ett redskap och

Läs mer

Borbacka skolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Borbacka skolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Borbacka skolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola F-6 Läsår: 2014/15 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2013

Verksamhetsberättelse 2013 Verksamhetsberättelse 2013 SEKTIONENS ORGANISATION Ordförande - Saime Civas (huvudskyddsombud Farsta, huvudförhandlare) Ledamot - Beatrice Kantén (studieorganisatör, informatör, webbredaktör, sekreterare,

Läs mer

Bildningsförvaltningen

Bildningsförvaltningen Jämställdhetsplan med inriktning mot likabehandling Bildningsförvaltningen augusti 2014 juli 2017 Fastställd av förvaltningschefen 2014-08-13 Handläggare: Maria Evald processledaree i jämställdhet Bildningsförvaltningen

Läs mer

1 Avtalets formella grund och tillämpningsområde

1 Avtalets formella grund och tillämpningsområde Fördelning av årsarbetstid för lärare 1 Avtalets formella grund och tillämpningsområde Parterna sluter detta avtal med stöd av ALFA 1 kap. 3 samt bilaga 5. Avtalet innehåller tillägg till och undantag

Läs mer

Bilaga 1 till FAS07 för kommunstyrelsekontoret

Bilaga 1 till FAS07 för kommunstyrelsekontoret 1 (9) REV 2009-02-26 Godkänd av kommunstyrelsekontorets samverkansgrupp Bilaga 1 till FAS07 för kommunstyrelsekontoret FÖRNYELSE ARBETSMILJÖ SAMVERKAN I ENKÖPING INLEDNING Insatserna för samverkan, arbetsorganisation,

Läs mer

Byggklossens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Byggklossens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Byggklossens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Senaste ändrat Grupp/avdelning/projekt Version Författare 2014-05-28 Uppsala 3:2013 Arbetsutskottet

Senaste ändrat Grupp/avdelning/projekt Version Författare 2014-05-28 Uppsala 3:2013 Arbetsutskottet Senaste ändrat Grupp/avdelning/projekt Version Författare 2014-05-28 Uppsala 3:2013 Arbetsutskottet Förhandlingsordning Antagen av styrelsen 2013-10-23 Inledning Förhandlingsordningen är utformad utifrån

Läs mer

Jämställdhetsanalys av löner vid Konstfack 2015

Jämställdhetsanalys av löner vid Konstfack 2015 Jämställdhetsanalys av löner vid Konstfack 2015 (kartläggning, analys och handlingsplan) Inledning Arbetsgivare är skyldiga att vart tredje år genomföra en lönekartläggning och löneanalys av lika och likvärdiga

Läs mer

Forum Ystads plan mot diskriminering och kränkande behandling

Forum Ystads plan mot diskriminering och kränkande behandling Forum Ystad 2016 01 01 Forum Ystads plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Vuxenutbildning, Sfi, Särvux, Yrkesvux Ansvarig för planen Rektor

Läs mer

Tranängskolan F-3 plan mot diskriminering och kränkande behandling

Tranängskolan F-3 plan mot diskriminering och kränkande behandling Tranängskolan F-3 plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola Ansvariga för planen Rektor ansvarar för planen och ser till att all

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Bjärnums skolas likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Årskurs 7-9 Läsåret 2014-2015

Bjärnums skolas likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Årskurs 7-9 Läsåret 2014-2015 Bjärnums skolas likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Årskurs 7-9 Läsåret 2014-2015 Upprättad 2014-10-03 Innehåll 1 Inledning... 3 2 Definitioner av centrala begrepp... 3 3. Personalens

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2006/07 för SACOs lokalförening vid KTH Årsmötet 2006 SACOs lokalförening vid KTH höll sitt årsmöte

Verksamhetsberättelse 2006/07 för SACOs lokalförening vid KTH Årsmötet 2006 SACOs lokalförening vid KTH höll sitt årsmöte Verksamhetsberättelse 2006/07 för SACOs lokalförening vid KTH Årsmötet 2006 SACOs lokalförening vid KTH höll sitt årsmöte 2006-05-17. Styrelsen redovisade sin verksamhetsberättelse för året som gått, vilken

Läs mer

Lagar och avtal inom arbetsmiljö- och samverkansområdet

Lagar och avtal inom arbetsmiljö- och samverkansområdet Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 13611 su/adm 2016-03-11 3 Innehållsansvarig: Lena Lindberg, Vårdenhetschef, Rättspsykiatrisk akutenhet 6 (lenli48) Godkänd av: Alessio Degl'innocenti,

Läs mer

Olofströms kommun. Granskning av kommunens systematiska arbetsmiljöarbete. Revisionsrapport. KPMG AB 23 augusti 2011

Olofströms kommun. Granskning av kommunens systematiska arbetsmiljöarbete. Revisionsrapport. KPMG AB 23 augusti 2011 Granskning av kommunens systematiska Revisionsrapport KPMG AB 23 augusti 2011 2010 KPMG AB, a Swedish limited liability company and a member firm of the Innehåll 1. Bakgrund 1 2. Syfte 1 3. Revisionskriterier

Läs mer

Anmälan mot Konungariket Sverige

Anmälan mot Konungariket Sverige Europeiska kommissionen/european Commission B-1049 Bryssel Belgien 2012-07-10 Anmälan mot Konungariket Sverige Sveriges universitetslärarförbund SULF anmäler härmed Konungariket Sverige till Europeiska

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Förskola. Verksamhetens namn och inriktning: Berghems förskola Namn på rektor/förskolechef: Inger Birgersson

Kvalitetsredovisning. Förskola. Verksamhetens namn och inriktning: Berghems förskola Namn på rektor/förskolechef: Inger Birgersson År för rapport: 2014 Organisationsenhet: Berghems förskola (K) Kvalitetsredovisning Förskola Verksamhetens namn och inriktning: Berghems förskola Namn på rektor/förskolechef: Inger Birgersson User: jukis001,

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy FÖR LUNDS UNIVERSITET 2014 2017

Arbetsmiljöpolicy FÖR LUNDS UNIVERSITET 2014 2017 Arbetsmiljöpolicy FÖR LUNDS UNIVERSITET 2014 2017 Denna skrift är utgiven av LU Byggnad vid Lunds universitet. Omslagsbild: Andrzej Ploski. Layout: Clyde Lange, Media-Tryck, Lunds universitet. Tryck: Media-Tryck

Läs mer

När barnen lämnar förskolan Vulkanen vill vi att de är rustade med : Mod och vilja - att se och förhålla sig till olikheter som en tillgång

När barnen lämnar förskolan Vulkanen vill vi att de är rustade med : Mod och vilja - att se och förhålla sig till olikheter som en tillgång LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLAN VULKANENS 2014/2015 Vulkanens förskolas vision När barnen lämnar förskolan Vulkanen vill vi att de är rustade med : Mod och vilja - att se och förhålla sig till olikheter

Läs mer

Likabehandlingsplan Diskusgatan

Likabehandlingsplan Diskusgatan Likabehandlingsplan Diskusgatan PLAN FÖR FRÄMJANDE AV LIKABEHANDLING OCH FÖREBYGGANDE AV DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING 2015 Reviderad 2015-05-04 INLEDNING Pedagogisk omsorg har i uppdrag att

Läs mer

Nyckelpigans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Nyckelpigans plan mot diskriminering och kränkande behandling Page 1 of 5 Nyckelpigans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet a för planen Förskolechefen. Vår vision Alla i förskolan,

Läs mer

Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1 (10) Lärande Lärande Centralt Christian Jerhov Verksamhetsutvecklare 0302-52 12 04 Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande

Läs mer

Jämställdhetsplan 2007/2008

Jämställdhetsplan 2007/2008 Jämställdhetsplan 2007/2008 Beslutad i KF 080128 Uppdaterad pga faktafel i bilaga 2 080214 Jämställdhetsplan 2007/2008 2 (26) Innehåll SAMMANFATTNING...3 INLEDNING...4 UTVÄRDERING AV FÖREGÅENDE JÄMSTÄLLDHETSPLAN...4

Läs mer

Göteborgsregionens kommunalförbund. Kartläggning av förstelärare (grundskola) inom Göteborgsregionen 2015-04-23

Göteborgsregionens kommunalförbund. Kartläggning av förstelärare (grundskola) inom Göteborgsregionen 2015-04-23 Göteborgsregionens kommunalförbund Kartläggning av förstelärare (grundskola) inom Göteborgsregionen 215-4-23 Innehåll Bakgrund 3 Ale 4 Alingsås 5 Göteborgs Stad 6 Härryda 7 Kungsbacka 8 Lerum 9 Mölndal

Läs mer

Motion 1- Motion om ST

Motion 1- Motion om ST Motion 1- Motion om ST Motion till Sektionen för Energi och miljö Till SM6 2014/2015 Motivering/bakgrund: Det har tidigare varit tal om att masterprogrammet Sustainable technology (på svenska Teknik och

Läs mer

Lokalt arbetsmiljöavtal vid Högskolan i Borås

Lokalt arbetsmiljöavtal vid Högskolan i Borås Lokalt arbetsmiljöavtal vid Högskolan i Borås Dnr 844-14 Gäller fr o m 2014-10-20 Arbetsmiljöarbetet vid Högskolan i Borås Med hänvisning till de centrala parternas gemensamma värderingar till grund för

Läs mer

Fairtrade City. Jönköping är en PROGRAM FÖR FAIRTRADE CITY JÖNKÖPING 2015 2018

Fairtrade City. Jönköping är en PROGRAM FÖR FAIRTRADE CITY JÖNKÖPING 2015 2018 Jönköping är en Fairtrade City PROGRAM FÖR FAIRTRADE CITY JÖNKÖPING 2015 2018 Antaget av kommunstyrelsen 2015- Fairtrade City är en diplomering till kommuner som engagerar sig för rättvis handel och etisk

Läs mer

Regler för lönesättning

Regler för lönesättning BILAGA 3 REGLER FÖR LÖNESÄTTNING Bilaga 3 Regler för lönesättning Utgångspunkter Företag som är lönsamma och utvecklas skapar ekonomiska förutsättningar för en reallöneutveckling. Det är av stor vikt för

Läs mer

STs Temperaturmätare Arbetsmiljön 2012

STs Temperaturmätare Arbetsmiljön 2012 STs Temperaturmätare Arbetsmiljön 2012 Fackförbundet ST 2012-05-15. Referens: Torbjörn Carlsson, Utredare 070/658 49 29 torbjorn.carlsson@st.org Förord Fackförbundet ST har tidigare år genomfört större

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för skolor och förskolor i Vindelns kommun

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för skolor och förskolor i Vindelns kommun VINDELNS KOMMUN Datum 2015-03-30 Utbildnings och Fritidsförvaltningen Hällnäs skola Plan mot diskriminering och kränkande behandling för skolor och förskolor i Vindelns kommun Det här är Vindelns kommuns

Läs mer

HS 1. Lönestatistik tjänstekategori 10:e o 90:e perc

HS 1. Lönestatistik tjänstekategori 10:e o 90:e perc HS 1. Lönestatistik tjänstekategori 10:e o A Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad (ABE), B Skolan för bioteknologi (BIO), D Skolan för datavetenskap och kommunikation (CSC), E Skolan för elektro-

Läs mer