RAPPORT Riskbedömning Detaljplan för del av Sege by, Burlövs kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "RAPPORT Riskbedömning Detaljplan för del av Sege by, Burlövs kommun"

Transkript

1 RAPPORT Upprättad av: Carolina Persson Granskad av: Jan-Ove Ragnarsson Godkänd av: Carolina Persson

2 RAPPORT Kund Tengbom Michelsen Drottningg Helsingborg Konsult WSP Environmental Box Helsingborg Besök: Järnvägsgatan 13 Tel: Fax: WSP Sverige AB Org nr: Styrelsens säte: Stockholm Kontaktpersoner Rapport Burlöv_ doc 2 (12)

3 Innehåll 1 Inledning Bakgrund Syfte Genomförande Avgränsningar 4 2 Aktuella förhållanden Områdesbeskrivning Inriktning för planarbetet Transportvägar farligt gods Övriga riskkällor i närområdet Räddningsförutsättningar 7 3 Riktlinjer och riskhänsyn 7 4 Allmänt om risk och riskhanteringsprocessen Definitionen av risk Riskhanteringsprocessen Metodik Riskidentifiering Olycka med farligt gods på Simrishamnsbanan Tågurspårning Olycka med farligt gods på väg för farligt gods Olycka på Akzo Nobel Riskuppskattning Olycka med farligt gods på Simrishamnsbanan Akzo Nobel Riskvärdering 11 6 Rekommenderade riskreducerande åtgärder 11 7 Slutsats 12 8 Referenser 12 Rapport Burlöv_ doc 3 (12)

4 1 Inledning 1.1 Bakgrund En detaljplan för del av Sege by håller på att utarbetas av Tengbom Michelsen Helsingborg på uppdrag av Burlövs. Planförslaget syftar till att ändra markanvändningen från bostäder till småindustri. Planändringen har initierats av att den nuvarande verksamheten (MPR AB) inom området behöver expandera samt att det inte är lämpligt att bygga bostäder så nära Akzo Nobel. Planområdet är idag i huvudsak obebyggt. I arbetet med detaljplaneprogrammet har behov framkommit av att belysa risker i omgivningen med möjlig påverkan inom planområdet. 1.2 Syfte Syftet med riskbedömningen är att ge underlag för ställningstagande om risknivån kan anses tolerabel inom planområdet samt om ytterligare skyddsåtgärder är motiverade. I riskbedömningen görs preliminära bedömningar av risknivå och behov av åtgärder som underlag för plansamrådet. Uppdraget har inte varit att utföra en detaljerad och kvantitativ riskanalys. Om underlaget inte anses tillräckligt för ställningstagande kan en fördjupad riskbedömning komma att erfordras. 1.3 Genomförande en har genomförts som en översiktlig kvalitativ grovanalys. Risker i omgivningen har identifierats och beskrivits. Konsekvenserna för planområdet har bedömts utifrån utvalda skadehändelser. Risknivån har belysts kvalitativt baserat på förväntade sannolikheter och konsekvenser för aktuella skadehändelser. Ett översiktligt förslag till åtgärder har tagits fram för att uppnå en tillfredställande risknivå. en är baserad på de förutsättningar som finns redovisade i detaljplaneprogrammet. Rapport Burlöv_ doc 1.4 Avgränsningar en har avgränsats till att omfatta omgivningsrisker som kan orsaka skador inom planområdet. Eventuella risker orsakade av befintliga eller planerade verksamheter inom planområdet har inte ingått. en har också avgränsats till risker som kan innebära konsekvenser för människors liv och hälsa (ej miljö eller egendom). Endast skador orsakade av olyckor eller andra plötsliga händelser ingår i bedömningen (således omfattas inte skador orsakade av långvarig exponering av exempelvis gaser eller buller). 4 (12)

5 2 Aktuella förhållanden 2.1 Områdesbeskrivning Figur 1 Aktuellt planområde. Rapport Burlöv_ doc Planområdet ligger ca 2 kilometer söder om Arlövs tätort. Väster om planområdet finns en golfbana, söder om området har Akzo Nobel sin industriverksamhet med ca 400 anställda och i norr bedriver E.ON samt E.S Trafik och Belysning sina verksamheter. Vid Gamla Segevägen i områdets östra del håller Malmö Byggnadsplåtslageri samt Nyhems Mekaniska verkstad till. Området begränsas i norr och öster av Gamla Segevägen, i väster av Segevägen samt i söder av Åvägen. I öster finns ett fåtal befintliga villor och i planområdets södra del har MPR AB sina lokaler. I anslutning till Åvägen finns en äldre stationsbyggnad och ytterligare söder om denna rinner Sege å. Området utgörs till största delen av åkermark och sluttar svagt från nordväst till sydost. Planområdet är ca 6,5 ha. Den huvudsakliga vindriktningen i området är sydvästlig till väst-sydvästlig. Detta innebär att ett utsläpp av gaser eller flyktiga ämnen från Akzo Nobel kan komma att spridas med vinden mot detaljplaneområdet. 2.2 Inriktning för planarbetet Inriktningen för planarbetet är att tillskapa verksamhetsområde för småindustri. Den nuvarande detaljplanen anger bostäder och småindustri som markanvändning. Det inom planområdet verksamma företaget MPR AB behöver större lokaler vilket är grunden för det pågående planarbetet. 5 (12)

6 2.3 Transportvägar farligt gods Följande vägar i omgivningen utgör primära farligt godsleder, avståndet till planområdet anges inom parentes. Yttre ringvägen, E6/E20/E22 (> m österut) Inre ringvägen (> m, västerut) Stockholmsvägen, E22 (800 m, nordväst) Österlenvägen, väg 11 (1 000 m, söderut) Därutöver passerar Simrishamnsbanan ca 35 meter söder om området, 60 m från närmsta befintliga byggnad. Simrishamnsbanan är i dagsläget inte i drift men Banverket har uttalat att den med mycket kort varsel kan börja användas för godstransporter. Även om transporter av farligt gods inte är planerade kan de inte uteslutas i framtiden. Farligt godslederna inklusive järnvägen är markerade i figur 2 nedan. Rapport Burlöv_ doc Figur 2 Farligt gods väg (Röd) järnväg (Orange) Detaljplaneområde (Blå) 2.4 Övriga riskkällor i närområdet Ca 200 m söder om planområdet bedriver Akzo Nobel sin verksamhet med tillverkning av färg och klarlacker. Akzo Nobel hanterar ca ton olika produkter per år varav ca ton utgör farligt gods i form av bl a färg, hartser och lösningsmedel. Akzo Nobels tankfarm för lagring av bl a brandfarlig vara är lokaliserad i den nordvästra delen av deras område och lagringen av nitrocellulosa i den nordöstra delen av deras område. Avståndet till närmaste ny bebyggelse från tankfarmen är ca 175 m och från nitrocellulosalagringen ca 360 m. Övriga verksamheter i närområdet har inte bedömts utgöra någon risk för planområdet. 6 (12)

7 2.5 Räddningsförutsättningar Räddningstjänsten inom Burlövs är organiserad inom Räddningstjänsten Syd. Närmaste station är en deltidsstation på Lommavägen 39 i Arlöv, ett par kilometer från planområdet. Därutöver finns hel- och deltidsstationer inom övriga Räddningstjänsten Syd, bl.a. i centrala Malmö. Akzo Nobel har en intern räddningsstyrka för att kunna hantera olyckor inom den egna verksamheten. Sammantaget bedöms räddningsförutsättningarna som goda. Räddningstjänstens station i Arlöv ligger mycket nära och med god framkomlighet för en snabb insats. Vid olyckor på Akzo Nobel bör den interna räddningsstyrkan kunna ingripa med tidiga insatser för att begränsa olyckan och informera omgivningen. 3 Riktlinjer och riskhänsyn Flera myndigheter har utarbetat riktlinjer för riskhantering i detaljplaneprocessen och riktvärden för skyddsavstånd. Riktvärden för skyddsavstånd har bl.a. utarbetats av länsstyrelserna i Stockholm, Västra Götaland och Skåne. I en gemensam riskpolicy rekommenderas att riskhanteringsprocessen beaktas inom 150 meters avstånd från en farligt godsled. Malmö stad anger att för bebyggelse som placeras mindre än 100 m från transportleder för farligt gods krävs en särskild utredning där den reella risknivån fastställs och kompletterande skyddsåtgärder redovisas och värderas. Länsstyrelsen i Skåne län har i rapport 2007:06 utarbetat riktlinjer för bebyggelseplanering intill väg och järnväg med transport av farligt gods. Inom 30 meter från transportleder för farligt gods bör bebyggelse undvikas och bostäder bör undvikas inom 70 meter. I rapporten finns ytterligare riktlinjer för riskhänsyn. 4 Allmänt om risk och riskhanteringsprocessen Rapport Burlöv_ doc 4.1 Definitionen av risk Risk definieras som sannolikheten för och konsekvensen av en oönskad händelse. Risk innehåller alltså båda komponenterna och minskad risk kan således uppnås med såväl lägre sannolikhet för olycka (förebyggande åtgärd) som lägre konsekvens (skadebegränsande åtgärd). Kvantitativa riskanalyser innebär att riskerna beräknas utifrån frekvens och konsekvens. Kvalitativa riskanalyser bygger på erfarenhetsmässiga bedömningar eller andra underlag avseende konsekvens och frekvens. Detta kan göras genom klassningar i olika nivåer av frekvens och konsekvens, beskrivning av påverkansavstånd eller med andra kvalitativa metoder. Påverkansavstånd ger en bild av inom vilka områden som skada är möjlig men ger knappast någon information om risken för skada och om denna risk är tolerabel. Det möjliga påverkansavståndet kring ett järnvägsspår där det fraktas farligt gods är mycket stort men riskerna vid järnvägstransporter bedöms ändå så låga att man normalt accepterar bebyggelse intill några tiotals meter. Påverkansavståndet vid gasutsläpp kan också vara mycket stort utan att risken behöver vara hög förutsatt att olyckshändelsen är mycket sällsynt. 7 (12)

8 En rent konsekvensbaserad (deterministisk) skyddsstrategi har fördelen att ge hög säkerhet utan detaljerade riskbedömningar men kan i praktiken ofta inte tillämpas då kostnaderna kan bli mycket höga eller andra negativa effekter bedöms som orimliga (t.ex. stora oexploaterade områden trots låg risknivå). Istället tillämpas vanligen en riskbaserad skyddsstrategi (probabilistisk) där såväl sannolikheten som konsekvensen beaktas och den totala risknivån utgör grund för värderingen av huruvida riskerna kan accepteras eller ej. I vissa fall görs mycket detaljerade beräkningar av sannolikheter medan det ibland bedöms som tillräckligt med mer generella uppskattningar eller översiktliga beräkningar för att väga in även sannolikheten för en olycka (olycksfrekvensen) i riskbedömningen. I denna kvalitativa riskbedömning har påverkansavstånden belysts översiktligt men i bedömningarna av risknivå och åtgärdsbehov har även förväntade olycksfrekvenser beaktats. 4.2 Riskhanteringsprocessen Riskhantering består av flera delar där riskerna hanteras på ett strukturerat och systematiskt sätt. Riskhanteringens delar brukar delas in enligt följande: 1. Definition av mål och avgränsningar 2. Riskidentifiering 3. Riskuppskattning 4. Riskvärdering 5. Riskreduktion/kontroll. Steg 1-3 brukar benämnas riskanalys. Steg 1-4 benämns riskbedömning, där ingår alltså även riskvärdering (ställningstagande och risknivån kan anses tolerabel eller kräver riskreducerande åtgärder). 5 Rapport Burlöv_ doc 5.1 Metodik Risker i omgivningen har identifierats och möjlig påverkan inom planområdet har uppskattats. För sådana risker har mer omfattande underlag samlats in som underlag för uppskattning av risknivå. Därefter har en preliminär riskvärdering gjorts och tänkbara riskreducerande åtgärder har beskrivits. Referenser som har använts redovisas i slutet av rapporten. 8 (12)

9 5.2 Riskidentifiering Olycka med farligt gods på Simrishamnsbanan Simrishamnsbanan är enkelspårig och är i dagsläget inte i drift. Banverket har uttalat sig om att den inom en snar framtid kan börja användas för godstransporter. Transporter av farligt gods är inte planerade men kan inte uteslutas i framtiden. Eftersom det i dagsläget inte sker någon trafik på Simrishamnsbanan och det knappast finns underlag för uppskattning av framtida flöden av farligt gods har rimliga riskkrav bedömts utifrån generella riktlinjer Tågurspårning Befintliga lokaler inom planområdet ligger på ett avstånd på 60 m från Simrishamnsbanan. Ingen tillkommande bebyggelse förväntas ske i direkt anslutning till spårområdet. För eventuell framtida tågtrafik förbi området kommer tillåten högsta hastighet att vara låg. Även vid högre hastigheter är det sällsynt att urspårade vagnar förflyttas mer än en vagnslängd från spåret. Under dessa förutsättningar bedöms tågurspårningar inte utgöra någon risk för planområdet Olycka med farligt gods på väg för farligt gods E6/E20, Stockholmsvägen, väg 11 och Inre ringvägen är alla farligt godsleder. Avståndet till dem är minst 800 m varför de inte kan anses utgöra någon risk för planområdet och därför avskrivs som riskkällor i denna riskbedömning. Rapport Burlöv_ doc Olycka på Akzo Nobel Akzo Nobel hanterar stora mängder mycket brandfarlig vara (lösningsmedel) samt nitrocellulosa. Mängderna lösningsmedel minskar i takt med att företaget övergår mer och mer till att producera vattenbaserade produkter. Enligt bolagets riskanalys, som utfördes i samband med deras tillståndsansökan enligt miljöbalken 2007, är de största riskerna för omgivningen förknippade med brand i tankfarm för brandfarlig vara samt brand i lager för nitrocellulosa. Dessutom har brand inom produktionen bedömts innebära måttliga konsekvenser för människors liv och hälsa (fåtal skadade) samt för miljön (små konsekvenser utanför fabriksområdet). 5.3 Riskuppskattning Olycka med farligt gods på Simrishamnsbanan Ingen riskuppskattning har gjorts för Simrishamnsbanan. Förutsättningar för att uppnå en tolerabel risknivå bedöms kunna uppnås genom tillämpning av generella skyddsavstånd, se kapitel om riskreducerande åtgärder nedan. 9 (12)

10 5.3.2 Akzo Nobel Brand i tankfarm för brandfarlig vara För brand i tankfarm har det inte angetts något riskavstånd i bolagets riskanalys. Däremot har risken bedömts få allvarliga miljökonsekvenser utanför fabriksområdet med kortsiktig miljöpåverkan som följd. Händelsen bedöms dock inte inträffa under anläggningens livstid (ca 50 år). Med hänsyn till det relativt stora avståndet bedöms brand i tankfarm inte kunna orsaka någon skada inom planområdet. Rapport Burlöv_ doc Brand i lager för nitrocellulosa Nitrocellulosa kan inte självantända utan yttre påverkan krävs, t ex omgivningstemperatur över 180 ºC eller slag/stötar mot behållare. När nitrocellulosan väl brinner är händelseförloppet väldigt snabbt och kraftigt, den är bl a självförsörjande på syre. I torrt tillstånd är nitrocellulosa mycket lättantändlig och speciellt känslig för slag och friktion. Den självantänder vid en temperatur av ca 180 o C, men spontant sönderfall kan börja uppträda redan vid betydligt lägre temperaturer. Vid sönderfall avges lättantändliga och hälsofarliga gaser (bl a nitrösa gaser). För att minska riskerna kan nitrocellulosa antingen flegmatiseras genom att den fuktas med vatten eller alkohol eller plasticeras med ett mjukningsmedel. De alkoholer som vanligen används som fuktningsmedel är metanol, etanol, n-propanol, isopropanol, butanol, amylalkohol (samtliga brandfarliga vätskor) eller blandningar av dessa. Som mjukningsmedel används företrädesvis dibutylftalat eller dioktylftalat. Lacknitrocellulosa, som bl.a. används vid tillverkning av vissa lacker och limmer, förekommer på marknaden i två former, nämligen som alkoholfuktad vara och som plasticerad vara (nitrocellulosa-chips). Riskavståndet för brand i nitrocellulosalagret varierar mycket beroende på brandens omfattning, vindförhållanden och atmosfärisk skiktning. Beräkningarna visar att riskavstånd uppkommer framförallt vid höga vindhastigheter. Beräkningarna visar att mindre än 40 % av bränderna i nitrocellulosa leder till akut skada (p.g.a. nitrösa gaser) på mer än 100 m avstånd och att mindre än 10 % av bränderna leder till akut skada på mer än 1 km avstånd. Under ogynnsamma förhållanden kan således en brand i nitrocellulosalagret orsaka allvarliga personskador inom planområdet. I Akzo Nobels riskanalys har det inte angetts någon sannolikhet för att en brand ska uppstå, däremot har bedömningen gjorts att bränder är osannolika så länge tillverkarens föreskrifter följs. Det finns i denna riskbedömning inga förutsättningar för att utföra någon närmare beräkning eller uppskattning av sannolikheten för en brand i nitrocellulosalagret. Utifrån allmän kännedom om nitrocellulosa och hanteringen vid Akzo Nobel samt informationen i bolagets riskanalys görs bedömningen att sannolikheten för en sådan brand är mycket låg. Den kan dock inte uteslutas helt och därmed heller inte att den kan orsaka skador inom planområdet. Med en tillräckligt låg sannolikhet kommer risknivån ändå att vara låg, trots de potentiellt allvarliga personskadorna. 10 (12)

11 I bedömningen av risknivån har även beaktats att Akzo Nobels egen räddningsstyrka bedöms kunna hantera mindre bränder. Deras räddningsstyrka har beredskap under dagtid vilket således minskar sannolikheten för en storbrand under tider som människor normalt arbetar inom planområdet. Räddningstjänsten Syd har dessutom goda insatsmöjligheter och har normalt bemanning under dagtid i Arlöv. Nitrocellulosa är som framgår ovan förknippas med särskilda risker. Nitrocellulosa är också reglerad i Sprängämnesinspektionens föreskrifter om hantering av varor innehållande lågnitrerad nitrocellulosa (SÄIFS 1989:5). Ovanstående beskrivning av riskerna med nitrocellulosa är baserad på redovisningen i denna föreskrift Övriga risker Brand inom produktionen kan orsaka värmestrålning. Avståndet bedöms med god marginal vara tillräckligt stort för att en sådan brand inte ska kunna orsaka någon skada inom planområdet. Andra skadehändelser med mindre omgivningspåverkan bedöms följaktligen inte heller kunna orsaka någon skada inom planområdet. 5.4 Riskvärdering Risker med olyckor med farligt gods på Simrishamnsbanan bedöms som små och tolerabla förutsatt att området närmast spåren lämnas bebyggelsefritt, se kapitel 6. Brand i lager för nitrocellulosa kan orsaka allvarliga personskador på stora avstånd, inklusive hela planområdet. Sannolikheten för en sådan brand har dock bedömts som mycket låg. Människor som vistas inom planområdet förväntas dessutom vara yrkesverksamma och vakna vilket ytterligare minskar risken för att skadas. Spridning av giftiga brandgaser till planområdet kommer också att ta viss tid vilket ytterligare minskar risken. Risknivån har därför preliminärt bedömts som tolerabel men åtgärder bör så långt möjligt vidtas för att ytterligare sänka risknivån. Riskerna med övriga identifierade skadehändelser bedöms som låga och med god marginal vara tolerabla. Rapport Burlöv_ doc 6 Rekommenderade riskreducerande åtgärder Kring Simrishamnsbanan bör minst 30 m lämnas bebyggelsefritt. Detta motsvarar riktlinjer från bl.a. länsstyrelserna i Skåne och Stockholms län. Att inte ytterligare skyddsavstånd anses erforderligt kan motiveras med det ringa förväntade flödet av farligt gods, de låga förväntade hastigheterna och att endast yrkesverksamma antas vistas i lokaler inom planområdet. För planområdet som helhet är det ur risksynpunkt önskvärt att bebyggelse i första hand placeras i den norra delen av planområdet, dvs. på ett stort avstånd från Akzo Nobel. De byggnader som placeras i den södra delen bör så långt möjligt avse verksamheter där få personer vistas. Kontorsverksamhet och andra lokaler som inrymmer många personer bör företrädesvis placeras i den norra delen. Ventilationsintag bör inom hela planområdet vara riktade åt norr. Ventilationen bör också vara avstängningsbar från centralt placerad plats i respektive byggnad. Så 11 (12)

12 långt möjligt bör öppningsbara fönster bara finnas på den norra fasaden. Fönster riktade åt söder bör inte alls vara öppningsbara. Åtgärder avseende ventilation och fönster motiveras också av att förhärskande vindriktning är från Akzo Nobel. Ovanstående rekommendationer kan utgöra planbestämmelse för hela eller delar av planområdet. Rekommendationerna kan också tas med i planbeskrivning för att vid behov beaktas vid bygglov. Formen för att i detaljplanen reducera riskerna berörs inte i denna riskbedömning. Ur risksynpunkt finns inget motiv för skillnad på befintlig eller ny bebyggelse även om kostnader eller andra omständigheter kan behöva beaktas. Utöver åtgärder hanterade via detaljplanen rekommenderas nära samverkan mellan verksamhetsutövare inom planområdet och Akzo Nobel respektive Räddningstjänsten. Information riskerna om vid en större brand och om vilka åtgärder som bör vidtas i händelse av en sådan brand bör ingå i en sådan samverkan. Ovanstående rekommendationer kan inte helt motiveras utifrån risknivån inom planområdet eftersom denna inte är känd i detalj. Åtgärderna motiveras istället främst utifrån rimlighetsprincipen som innebär att risker bör undvikas som med rimliga medel kan åtgärdas. Risker som med tekniskt och ekonomiskt rimliga insatser kan elimineras eller reduceras bör åtgärdas oavsett risknivå. 7 Slutsats Riskerna inom planområdet har preliminärt bedömts som tolerabla för den planerade användningen för småindustri. För att ytterligare sänka risknivån har ett antal riskreducerande åtgärder rekommenderats. Dessa kan motiveras utifrån rimlighetsprincipen då hela planområdet ligger inom ett område som kan påverkas av giftig gas i händelse av en större brand vid Akzo Nobel. Rapport Burlöv_ doc 8 Referenser Akzo Nobel, Segeanläggningen, Sunnanå 8:47. Riskanalys, januari Öresund Safety Advisers AB, , uppdragsnummer Fördjupad analys av nitrocellulosa. Öresund Safety Advisers AB, , uppdragsnummer Muntlig information om nitrocellulosa från Leif Danielsson, säkerhetschef Akzo Nobel Diskussion om anläggningens utformning och risker med Håkan Erlandsson, och Diskussion med Jack Bårström Banverket om trafikering av Simrishamnsbanan Riskhantering i detaljplaneprocessen. Riskpolicy för markanvändning intill transportleder för farligt gods. Länsstyrelserna Skåne, Stockholm och Västra Götaland, september Riktlinjer för riskhänsyn i samhällsplaneringen. Länsstyrelsen Skåne, Skåne i utveckling 2007: (12)

Riskutredning Ekhagen

Riskutredning Ekhagen Jönköpings Kommun Slutgiltig Malmö 2017-09-28 Datum 2017-09-28 Uppdragsnummer 1320030058 Version Slutgiltig Joakim Martikainen Björn Andersson Joakim Martikainen Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll

Läs mer

PM OLYCKSRISKER - DETALJPLAN FÖR NÄVEKVARN 3:5

PM OLYCKSRISKER - DETALJPLAN FÖR NÄVEKVARN 3:5 s.1 PM OLYCKSRISKER - DETALJPLAN FÖR NÄVEKVARN 3:5 1 Inledning Denna PM upprättas på uppdrag av Fastighets AB Nävekvarn i samband med planarbete för detaljplan Nävekvarn 3:5 i Nyköpings kommun. Planförslaget

Läs mer

PM-Riskanalys VÄSTRA SVARTE, YSTAD 2012-09-18

PM-Riskanalys VÄSTRA SVARTE, YSTAD 2012-09-18 PM-Riskanalys VÄSTRA SVARTE, YSTAD 2012-09-18 Uppdrag: 230078, Västra Svarte, Ystad Titel på rapport: PM Riskanalys - Västra Svarte, Ystad Status: PM Datum: 2012-09-18 Medverkande Beställare: Kontaktperson:

Läs mer

Riskanalys avseende förändringar av detaljplan för Sandbyhov 30 (södra)

Riskanalys avseende förändringar av detaljplan för Sandbyhov 30 (södra) 1 (9) PM Riskanalys avseende förändringar av detaljplan för Sandbyhov 30 (södra) 2016-05-13 Kund Arkitektgruppen GKAK AB Dalsgatan 14, Norrköping Kontaktperson: Lena Josefsson Konsult WSP Brand & Risk

Läs mer

Översiktlig riskbedömning - Detaljplan för Fullerö Hage - Uppsala

Översiktlig riskbedömning - Detaljplan för Fullerö Hage - Uppsala PM Översiktlig riskbedömning - Detaljplan för Fullerö Hage - Uppsala Denna översiktliga riskbedömning upprättas av Structor Riskbyrån AB på uppdrag av Structor Uppsala AB, med anledning av arbetet med

Läs mer

PM Risk, del 1 YSTAD HAMNSTADEN SLUTRAPPORT

PM Risk, del 1 YSTAD HAMNSTADEN SLUTRAPPORT PM Risk, del 1 YSTAD HAMNSTADEN SLUTRAPPORT 2018-04-06 UPPDRAG 281561, Miljökonsekvensbeskrivning för planprogram Hamnstaden Ystad Titel på rapport: PM Risk, del 1 Ystad Hamnstaden Status: Förhandskopia

Läs mer

PM risk "Dallashuset"

PM risk Dallashuset Uppdragsnamn Kv Lagern, Dallashuset Uppdragsgivare Uppdragsnummer Datum Fabege 109963 2017-02-01 Handläggare Egenkontroll Internkontroll Rosie Kvål RKL 2017-02-01 LSS/EMM 2017-02-01 PM risk "Dallashuset"

Läs mer

Riskutredning detaljplan Södra Kroppkärr

Riskutredning detaljplan Södra Kroppkärr Karlstad Kommun Riskutredning detaljplan Södra Kroppkärr Slutrapport Malmö 2018-06-14 Riskutredning detaljplan Södra Kroppkärr Datum 2018-06-14 Uppdragsnummer 1320035129 Utgåva/Status Slutrapport Olle

Läs mer

Teckomatorp 6:1, Svalövs kommun

Teckomatorp 6:1, Svalövs kommun Briab Brand & Riskingenjörerna AB United Spaces STUDIO, Nordenskiöldsgatan 24 211 19 Malmö Org nr 556630-7657 1 av 6 Svalövs kommun Samhällsbyggnadsnämnden Teckomatorp 6:1, Svalövs kommun Utlåtande gällande

Läs mer

Riskutredning med avseende på transporter av farligt gods, enligt RIKTSAM. (Riktlinjer för riskhänsyn i samhällsplaneringen)

Riskutredning med avseende på transporter av farligt gods, enligt RIKTSAM. (Riktlinjer för riskhänsyn i samhällsplaneringen) Riskutredning med avseende på transporter av farligt gods, enligt RIKTSAM. (Riktlinjer för riskhänsyn i samhällsplaneringen) bilaga till Detaljplan för KLIPPAN 3:8, del av INDUSTRIOMRÅDE I KLIPPAN, vid

Läs mer

för skolverksamhet. Mellan Glömstavägen och planområdet finns en höjdrygg som är cirka 25 meter hög.

för skolverksamhet. Mellan Glömstavägen och planområdet finns en höjdrygg som är cirka 25 meter hög. KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING DATUM REFERENS 24 augusti 20155 SBU 2015-001492 SIDA 1 (8) HANDLÄGGARE Susanna Udd 08 535 364 28 susanna.udd@huddinge.se RISKHÄNSYN VID FYSISK PLANERING Rosenhill 1:12 m fl.,

Läs mer

RAPPORT. Fysisk planering intill transportleder för farligt gods i Älmhult UPPDRAGSNUMMER ÄLMHULTS KOMMUN

RAPPORT. Fysisk planering intill transportleder för farligt gods i Älmhult UPPDRAGSNUMMER ÄLMHULTS KOMMUN repo001.docx 2015-10-05 RAPPORT ÄLMHULTS KOMMUN Fysisk planering intill transportleder för farligt gods i Älmhult UPPDRAGSNUMMER 13004559 Riskutredning av transporter med farligt gods på väg och järnväg

Läs mer

RISKUTREDNING VERKSAMHETER INOM KV. GARVAREN, SIMRISHAMN

RISKUTREDNING VERKSAMHETER INOM KV. GARVAREN, SIMRISHAMN RAPPORT RISKUTREDNING VERKSAMHETER INOM KV. GARVAREN, SIMRISHAMN 2015-11-19 Uppdrag 259586, Riskbedömning olycksrisk, kv Garvaren, Simrishamn Titel på rapport: Riskutredning verksamheter inom kv. Garvaren,

Läs mer

Rapport Riskbedömning med avseende på närhet till järnväg Missionen 1, Tranås kommun

Rapport Riskbedömning med avseende på närhet till järnväg Missionen 1, Tranås kommun Rapport Riskbedömning med avseende på närhet till järnväg Missionen 1, Tranås kommun Upprättad: 2017-12-22 Upprättad av: Sandra Sydbom, White arkitekter AB Martin Henriksson, Infrapartner AB Sammanfattning

Läs mer

Riskutredning för planområde

Riskutredning för planområde Briab Brand & Riskingenjörerna AB Magnus Ladulåsgatan 65 118 27 Stockholm Org nr 556630-7657 0 av 13 Kungsängens Kyrkby 2:164, Upplands-Bro Briab Brand & Riskingenjörerna AB Magnus Ladulåsgatan 65 118

Läs mer

Riskutredning för detaljplan för del av Hamnen 2:2 mfl i Ystad, Ystads kommun

Riskutredning för detaljplan för del av Hamnen 2:2 mfl i Ystad, Ystads kommun Riskutredning för detaljplan för del av Hamnen 2:2 mfl i Ystad, Ystads kommun Uppdragsnummer: 226394 Markerat planområde i Ystad hamn 16 maj 2011 Beställare: Ystads kommun Dick Bengtsson Konsult: Tyréns

Läs mer

PM-RISKUTREDNING FÖR BOSTÄDER VID SKÅRSVÄGEN I ALINGSÅS

PM-RISKUTREDNING FÖR BOSTÄDER VID SKÅRSVÄGEN I ALINGSÅS PM-RISKUTREDNING FÖR BOSTÄDER VID SKÅRSVÄGEN I ALINGSÅS ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 Göteborg Sverige TEL 010 850 10 00 FAX 010 850 10 10 WWW cowi.se PM RISKUTREDNING FÖR BOSTÄDER

Läs mer

PM RISK - DETALJPLAN HORNAFJORD 3, KISTA

PM RISK - DETALJPLAN HORNAFJORD 3, KISTA s.1 PM RISK - DETALJPLAN HORNAFJORD 3, KISTA 1. Inledning Denna PM upprättas på uppdrag av Memory Hotel AB i samband med planarbete för Hornafjord 3 i Kista. Planområdet består av fastigheten Hornafjord

Läs mer

RISKUTREDNING AVSEENDE FARLIGT GODS FÖR FASTIGHETEN HARSTENSLYCKE

RISKUTREDNING AVSEENDE FARLIGT GODS FÖR FASTIGHETEN HARSTENSLYCKE UPPDRAGSNUMMER: 3840149000 RISKUTREDNING AVSEENDE FARLIGT GODS FÖR FASTIGHETEN HARSTENSLYCKE 1:17 SWECO ENVIRONMENT AB Handläggare: Martin Bjarke Linda Hallberg Uppdragsledare: Erik Mejer Sweco Innehållsförteckning

Läs mer

Lantmannen 7, Falköpings kommun. PM - Olycksrisker. Structor Riskbyrån AB, Solnavägen 4, 113 65 Stockholm, Org.nr. 556872-1251

Lantmannen 7, Falköpings kommun. PM - Olycksrisker. Structor Riskbyrån AB, Solnavägen 4, 113 65 Stockholm, Org.nr. 556872-1251 Lantmannen 7, Falköpings kommun PM - Olycksrisker Structor Riskbyrån AB, Solnavägen 4, 113 65 Stockholm, Org.nr. 556872-1251 Projektledning och administration Beställare Falköpings kommun Datum 2014-12-19

Läs mer

Riskhantering i detaljplaneprocessen. Riskpolicy för markanvändning intill transportleder för farligt gods

Riskhantering i detaljplaneprocessen. Riskpolicy för markanvändning intill transportleder för farligt gods Riskhantering i detaljplaneprocessen Riskpolicy för markanvändning intill transportleder för farligt gods Inledning Riskhantering i samhällsplaneringen har fått en framträdande roll då behovet av att

Läs mer

RAPPORT. Riskutredning för detaljplan UPPDRAGSNUMMER KÅRSTA-RICKEBY (8) Sweco En v iro n men t AB

RAPPORT. Riskutredning för detaljplan UPPDRAGSNUMMER KÅRSTA-RICKEBY (8) Sweco En v iro n men t AB 2013-06-14 RAPPORT KÅRSTA-RICKEBY 2017-09-28 Riskutredning för detaljplan UPPDRAGSNUMMER 1157874000 Linda Hallberg Martin Bjarke Handläggare Kvalitetsgranskare 1 (8) Sweco En v iro n men t AB Sammanfattning

Läs mer

RISKBEDÖMNING STORA BRÅTA, LERUM

RISKBEDÖMNING STORA BRÅTA, LERUM repo001.docx 2012-03-2914 UPPDRAGSNUMMER 1340010000 EN KVALITATIV RISKBEDÖMNING MED AVSEEENDE PÅ TRANSPORTER AV FARLIGT GODS INFÖR PLANERAD ETABLERING AV BOSTÄDER I STORA BRÅTA, LERUMS KOMMUN Sweco Environment

Läs mer

Riskutlåtande angående planering av äldreboende i detaljplan för Viksjö centrum, fastigheten Viksjö 3:402, del av

Riskutlåtande angående planering av äldreboende i detaljplan för Viksjö centrum, fastigheten Viksjö 3:402, del av UTLÅTANDE 2012-11-21 barbro.malmlof@jarfalla.se Riskutlåtande angående planering av äldreboende i detaljplan för Viksjö centrum, fastigheten Viksjö 3:402, del av Viksjö 3:11 m fl, Järfälla kommun Bakgrund

Läs mer

Ramböll Sverige AB Kävlinge 2014-06-02 Erik Hedman

Ramböll Sverige AB Kävlinge 2014-06-02 Erik Hedman Ramböll Sverige AB Kävlinge 2014-06-02 Erik Hedman Del av Fritiden 1 (Fritidsbadet) och del av Östra Förstaden 2:1, Ystad riskbedömning avseende transport och hantering av farligt gods i planområdets närhet

Läs mer

Riskanalys. Del av Sandås 2:7, Kalmar kommun. Preliminär handling. Uppdragsnummer Kalmar Norra Långgatan 1 Tel:

Riskanalys. Del av Sandås 2:7, Kalmar kommun. Preliminär handling. Uppdragsnummer Kalmar Norra Långgatan 1 Tel: Upprättad 2017-09-15 (rev. 2018-05-17), Riskanalys med avseende på transporter av farligt gods och närliggande industriverksamhet Preliminär handling Uppdragsnummer 17177 Kalmar Norra Långgatan 1 Tel:

Läs mer

1 Inledning. Stationshusets ändamål var under samrådsskedet angivet till centrum, men har senare ändrats till handel.

1 Inledning. Stationshusets ändamål var under samrådsskedet angivet till centrum, men har senare ändrats till handel. PM TITEL PM Riskbedömning Sandared 1:613, 1:614 DATUM 24 maj 2013 PROJEKTNUMMER A041530 / 164892 VERSION 1.0 UTARBETAD Göran Davidsson GRANSKAD Magnus Karlsson GODKÄND Gert Swenson ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan

Läs mer

PM Riskanalys för kv Åran och Nätet

PM Riskanalys för kv Åran och Nätet PM Riskanalys för kv Åran och Nätet Haparanda kommun 2007-03-12 WSP Brand- och Riskteknik PM KOMPLETTERING AV RISKANALYS KV PATAN MED AVSEENDE PÅ BEBYGGELSE I KV ÅRAN OCH NÄTET Bakgrund Haparanda kommun

Läs mer

Svar på Länsstyrelsens samrådsyttrande avseende risker förknippade med bensinstation och transporter av farligt gods

Svar på Länsstyrelsens samrådsyttrande avseende risker förknippade med bensinstation och transporter av farligt gods Projekt Projektnr Freden Större 11, Sundbyberg 105521 Handläggare Datum Lisa Åkesson 2014-06-04 Internkontroll Datum Rosie Kvål 2014-06-04 Svar på Länsstyrelsens samrådsyttrande avseende risker förknippade

Läs mer

Väster 7:1 och 7:9, Gävle kommun Bedömning av behov av riskanalyser vid exploatering för bostadsändamål

Väster 7:1 och 7:9, Gävle kommun Bedömning av behov av riskanalyser vid exploatering för bostadsändamål Väster 7:1 och 7:9, Gävle kommun Bedömning av behov av riskanalyser vid exploatering för bostadsändamål 2016-01-27 1 Uppdrag Tyréns AB har på uppdrag av TrondBygg Holding AB (markägaren till fastigheterna

Läs mer

SBK Värmland AB Patrick Ahlgren PAN LSS

SBK Värmland AB Patrick Ahlgren PAN LSS Uppdragsnamn Östmarkskorset, Torsby Uppdragsgivare Uppdragsnummer Datum SBK Värmland AB 112132 2019-03-04 Handläggare Egenkontroll Internkontroll Patrick Ahlgren PAN 2019-03-04 LSS 2019-03-04 Inom fastigheten

Läs mer

Sto ckholm Falun Gävle Karlstad Malmö Örebro Östersund. Uppdragsnamn Blackeberg Centrum

Sto ckholm Falun Gävle Karlstad Malmö Örebro Östersund. Uppdragsnamn Blackeberg Centrum Uppdragsnamn Blackeberg Centrum Uppdragsgivare Uppdragsnummer Datum Primula Byggnads AB 110108 2017-03 - 28 Handläggare Egenkontroll Internkontroll Rosie Kvål RKL 2017-03 - 28 LSS 2017-03 - 28 Inom fastigheten

Läs mer

Stadsbyggnads- och miljöförvaltningen Pia Ekström (7) Dnr SMN-1150/2012. Stadsbyggnads- och miljönämnden

Stadsbyggnads- och miljöförvaltningen Pia Ekström (7) Dnr SMN-1150/2012. Stadsbyggnads- och miljönämnden 2012-09-18 1 (7) Stadsbyggnads- och miljönämnden Remiss - Länsstyrelsen i Stockholms läns rekommendation om riskhänsyn vid planläggning av bebyggelse - människors säkerhet intill vägar och järnvägar med

Läs mer

Riskanalys Barkabystaden 2 steg 2

Riskanalys Barkabystaden 2 steg 2 Datum 2014-03-25 Internt granskad av: Stefan Nilsson David Winberg Riskanalys Barkabystaden 2 steg 2 1. Bakgrund En ny detaljplan håller på att arbetas fram för området Barkabystaden 2 i Järfälla kommun.

Läs mer

PM Risk seniorboende Olovslund, Bromma

PM Risk seniorboende Olovslund, Bromma Uppdragsnamn Olovslund s station, del av Åkeshov 1:1 Uppdragsgivare Uppdragsnummer Datum Bonum/Riksbyggen 109558 2016-10 - 14 Handläggare Egenkontroll Internkontroll Rosie Kvål RKL 161014 LSS 161014 PM

Läs mer

Riktlinjer för planläggning intill vägar och järnvägar där det transporteras farligt gods. Fakta 2016:4

Riktlinjer för planläggning intill vägar och järnvägar där det transporteras farligt gods. Fakta 2016:4 Fakta 2016:4 Riktlinjer för planläggning intill vägar och järnvägar där det transporteras farligt gods Publiceringsdatum 2016-04-11 Kontakt Enheten för samhällsskydd och beredskap Telefon: 010-223 10 00

Läs mer

Måby hotel mark och vatten

Måby hotel mark och vatten Riskanalys avseende samlokalisering av hotell, restaurang och tankningsstation vid trafikplats Måby PEAB BOSTAD AB Slutgiltig Uppsala 2012-11-08 Riskanalys avseende samlokalisering av hotell, restaurang

Läs mer

Kvantitativ riskbedömning för detaljplan. Transport av farligt gods och bensinstation Brottkär Närcentrum, Göteborg Slutgiltig handling

Kvantitativ riskbedömning för detaljplan. Transport av farligt gods och bensinstation Brottkär Närcentrum, Göteborg Slutgiltig handling Kvantitativ riskbedömning för detaljplan Transport av farligt gods och bensinstation Brottkär Närcentrum, Göteborg 2012-08-13 1 (13) Dokumentinformation Process: Skede Uppdragsgivare: Fysisk planering

Läs mer

Riskutredning för detaljplan för ABB HVDC vid Bergslagsbanan och industristickspår

Riskutredning för detaljplan för ABB HVDC vid Bergslagsbanan och industristickspår LUDVIKA KOMMUN 2011-03-03 1 (5) Riskutredning för detaljplan för ABB HVDC vid Bergslagsbanan och industristickspår i Ludvika. Bakgrund En detaljplan med syftet att möjliggöra för ABB att bygga ut industrin

Läs mer

PM RISKINVENTERING. Daftö Feriecenter. Strömstad kommun. Uppdragsnummer: Uppdragsnr: 1006 9530. Datum: 2006-09-01. Antal sidor: 8.

PM RISKINVENTERING. Daftö Feriecenter. Strömstad kommun. Uppdragsnummer: Uppdragsnr: 1006 9530. Datum: 2006-09-01. Antal sidor: 8. PM RISKINVENTERING Daftö Feriecenter Strömstad kommun Uppdragsnummer: Uppdragsnr: 1006 9530 Datum: 2006-09-01 Antal sidor: 8 Upprättad av: Kontrollerad av: Erik Midholm Hanna Langéen Innehållsförteckning

Läs mer

RISKHÄNSYN VID FYSISK PLANERING

RISKHÄNSYN VID FYSISK PLANERING 2015-04-23 RISKHÄNSYN VID FYSISK PLANERING DEL AV LASYREN 1, SÖDERTÄLJE VERSION 2 Briab Brand & Riskingenjörerna AB Stockholm: Magnus Ladulåsgatan 65. 118 27 Stockholm. Telefon: 08-410 102 50 Uppsala:

Läs mer

RISKUTREDNING FÖR PLANOMRÅDE

RISKUTREDNING FÖR PLANOMRÅDE 2016-01-07 RISKUTREDNING FÖR PLANOMRÅDE NORRBACKA 1:32-1:36, SIGTUNA VERSION 3 Briab Brand & Riskingenjörerna AB Stockholm: Magnus Ladulåsgatan 65. 118 27 Stockholm. Telefon: 08-410 102 50 Uppsala: Dragarbrunnsgatan

Läs mer

Kronetorp 1:1, Burlöv riskbedömning avseende transport av farligt gods på väg E22 och väg E6/E20

Kronetorp 1:1, Burlöv riskbedömning avseende transport av farligt gods på väg E22 och väg E6/E20 Ramböll Sverige AB Kävlinge 2014-05-08 Erik Hedman Kronetorp 1:1, Burlöv riskbedömning avseende transport av farligt gods på väg E22 och väg E6/E20 Detta dokument utgör en enkel riskbedömning för Kronetorp

Läs mer

PM Risker med transport av farligt gods Kongahälla Östra, Kungälvs kommun

PM Risker med transport av farligt gods Kongahälla Östra, Kungälvs kommun PM Risker med transport av farligt gods Beställare: Kungälvs kommun 442 81 Kungälv Beställarens representant: Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Gunnar Håkansson

Läs mer

Avstånd till transportled för farligt gods samt kraftledning

Avstånd till transportled för farligt gods samt kraftledning Uppdragsnummer: 10146896 1 (6) PM RISK Avstånd till transportled för farligt gods samt kraftledning Inledning Denna utredning gällande etableringsförutsättningar för ny handel i Sköndal genomförs på uppdrag

Läs mer

RAPPORT. Riskbedömning av Mörsils-Eggen 3:1 och 3:4 ÅREHUS AB

RAPPORT. Riskbedömning av Mörsils-Eggen 3:1 och 3:4 ÅREHUS AB ÅREHUS AB Riskbedömning av Mörsils-Eggen 3:1 och 3:4 UPPDRAGSNUMMER 3211210000 KVALITATIV RISKBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN AV BOSTÄDER OCH UTÖKANDE AV BEFINTLIG FÖRSKOLA I MÖRSIL, ÅRE KOMMUN - MED AVSEENDE

Läs mer

PM - Skyddsåtgärder Arninge Resecentrum. Avseende transport av farligt gods på E18

PM - Skyddsåtgärder Arninge Resecentrum. Avseende transport av farligt gods på E18 Uppdragsnr: 10146483 1 (5) PM - Skyddsåtgärder Arninge Resecentrum Avseende transport av farligt gods på E18 Inledning Denna PM utgör en beskrivning av vilka effekter de riskreducerande åtgärderna skyddsavstånd,

Läs mer

Riskanalys. MAF Arkitektkontor AB. DP Norska vägen. Slutrapport. Malmö

Riskanalys. MAF Arkitektkontor AB. DP Norska vägen. Slutrapport. Malmö Riskanalys MAF Arkitektkontor AB DP Norska vägen Slutrapport Malmö 2018-03-13 DP Norska vägen Riskanalys Datum 2018-03-13 Uppdragsnummer 1320030728 Version Slutrapport Sandra Viklund Joakim Martikainen

Läs mer

Uppdragsnamn Sicklaön 362:2, Enspännarvägen Uppdragsnummer

Uppdragsnamn Sicklaön 362:2, Enspännarvägen Uppdragsnummer Uppdragsnamn Sicklaön 362:2, Enspännarvägen Uppdragsnummer 108790 Handläggare Rosie Kvål Internkontroll Pierre Wahlqvist, 20160324 Uppdragsgivare JM AB, Lars Borgman Datum 2017-01-30 Utlåtande risk Bakgrund

Läs mer

KOMPLETTERING RISKUTREDNING ÅNGBRYGGERIET ÖSTERSUNDS KOMMUN

KOMPLETTERING RISKUTREDNING ÅNGBRYGGERIET ÖSTERSUNDS KOMMUN ÖSTERSUNDS KOMMUN Östersunds kommun, Riskutredning Ångbryggeriet UPPDRAGSNUMMER 13002950 RISKUTREDNING ÅNGBRYGGERIET ÖSTERSUNDS KOMMUN ÖSTERSUND VATTEN OCH MILJÖ HELENA FUREMAN UPPDRAGSLEDARE DAVID RANSTRÖM

Läs mer

Yttrande i planprogram för depå, tvärbana och bostäder i Norra Rissne, Sundbybergs kommun

Yttrande i planprogram för depå, tvärbana och bostäder i Norra Rissne, Sundbybergs kommun 2016-01-28 IKAROS nr: X SSBF dnr: 305-1658/2015 Externt dnr: KS/0525-2015 Handläggare Gunnar Neselius 08-454 87 00 Till Sundbybergs kommun kommunstyrelsen@sundbyberg.se Yttrande i planprogram för depå,

Läs mer

Bilaga riskanalys. Läggs in här. Riskanalys avseende farligt gods för planområde Focken, Umeå Rapport 2013-09-26

Bilaga riskanalys. Läggs in här. Riskanalys avseende farligt gods för planområde Focken, Umeå Rapport 2013-09-26 Detaljplan för Focken 5 inom Haga, Umeå kommun 20013-10-11 Bilaga riskanalys Läggs in här Riskanalys avseende farligt gods för planområde Focken, Umeå Rapport 2013-09-26 Uppdragsnummer: 249616 Uppdragsansvarig:

Läs mer

Kompletterande PM till riskutredning Bensinstationslägen

Kompletterande PM till riskutredning Bensinstationslägen Normal z:\uppdrag\1132 greby 14 mfl\-1\11321 pm 1183.docx Kompletterande till riskutredning Bensinstationslägen : Reviderad: - Uppdragsansvarig: - Brandingenjör Kungsgatan 48 B 411 15 Göteborg Telefon

Läs mer

Norra Tyresö Centrum, Risk-PM angående nybebyggelse av bostadshus, rev A 1 Inledning

Norra Tyresö Centrum, Risk-PM angående nybebyggelse av bostadshus, rev A 1 Inledning RISK-PM 2016-03-14 Riksbyggen Norra Tyresö Centrum, Risk-PM angående nybebyggelse av bostadshus, rev A 1 Inledning Detta PM är upprättat av civilingenjör i riskhantering/brandingenjör Anna Mårtensson,

Läs mer

Flera olika lagstiftningar kräver RISKANALYS för gasanläggningar:

Flera olika lagstiftningar kräver RISKANALYS för gasanläggningar: RISKANALYS Flera olika lagstiftningar kräver RISKANALYS för gasanläggningar: Lagen om brandfarliga och explosiva varor SFS 2010:1011 7 (MSB Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) Den som bedriver

Läs mer

Riktlinjer för säkerhetsarbetet vid Uppsala universitet

Riktlinjer för säkerhetsarbetet vid Uppsala universitet Dnr UFV 2012/2097 Riktlinjer för säkerhetsarbetet vid Uppsala universitet Riskhantering Fastställd av: Säkerhetschef 2012-12-12 Rev. 2015-04-22 Innehållsförteckning 1 Allmänt om riskhantering i staten

Läs mer

Burlövs Kommun Samhällsbyggnadsförvaltningen. Program för del av Sege by Februari 2009

Burlövs Kommun Samhällsbyggnadsförvaltningen. Program för del av Sege by Februari 2009 Burlövs Kommun Samhällsbyggnadsförvaltningen Program för del av Sege by Februari 2009 Tengbom Michelsen Helsingborg Drottninggatan 20-22 252 21 Helsingborg Växel 042-28 78 00 Fax 042-12 54 52 2 Innehåll

Läs mer

Detaljplan för Lina 3:1, Tallbacken

Detaljplan för Lina 3:1, Tallbacken Riskanalys Boliden Mineral AB Detaljplan för Lina 3:1, Tallbacken Slutrapport 2018-06-26 Detaljplan för Lina 3:1, Tallbacken Riskanalys Datum 2018-06-26 Uppdragsnummer 1320032585 Version Slutrapport Emelie

Läs mer

1 (12) Skate- och aktivitetspark. Rättvik Rättviks kommun. Plannummer XXXX. Riskanalys. Samrådshandling

1 (12) Skate- och aktivitetspark. Rättvik Rättviks kommun. Plannummer XXXX. Riskanalys. Samrådshandling 1 (12) Skate- och aktivitetspark Rättvik Rättviks kommun Riskanalys Plannummer XXXX Samrådshandling 2 (12) INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING.. OMRÅDEN... Vid Stationen.. Gamla tennisplanen.. På Helsingland...

Läs mer

KVALITATIV RISKANALYS FÖR DETALJPLAN VIARED 8:40

KVALITATIV RISKANALYS FÖR DETALJPLAN VIARED 8:40 KVALITATIV RISKANALYS FÖR DETALJPLAN VIARED 8:40 ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 Göteborg Sverige TEL 010 850 10 00 FAX 010 850 10 10 WWW cowi.se KVALITATIV RISKANALYS FÖR DETALJPLAN

Läs mer

TIMOTEJEN 17 STOCKHOLM RISKANALYS AVSEENDE TRANSPORTER AV FARLIGT GODS. Komplettering Hus B

TIMOTEJEN 17 STOCKHOLM RISKANALYS AVSEENDE TRANSPORTER AV FARLIGT GODS. Komplettering Hus B TIMOTEJEN 17 STOCKHOLM RISKANALYS AVSEENDE TRANSPORTER AV FARLIGT GODS Komplettering Hus B 2011-02-09 Peter Nilsson peter.nilsson@briab.se 08-410 102 59 Briab - Brand & Riskingenjörerna AB Rosenlundsgatan

Läs mer

Riskutredning Alvarsberg 5 & 8, Oskarshamn

Riskutredning Alvarsberg 5 & 8, Oskarshamn Riskutredning Alvarsberg 5 & 8, Oskarshamn UPPDRAGSNUMMER 3840087100 KVALITATIV RISKUTREDNING AVSEENDE TRANSPORT AV FARLIGT GODS PÅ VÄG OCH JÄRNVÄG SWECO ENVIRONMENT AB MARTIN BJARKE MARIKA KARRAS Sweco

Läs mer

RISKUTREDNING FARLIGT GODS BJÖRKFORS 1:64

RISKUTREDNING FARLIGT GODS BJÖRKFORS 1:64 RISKUTREDNING FARLIGT GODS BJÖRKFORS 1:64 RISKUTREDNING UPPDRAGSNUMMER: 285746 2018-08-21 UPPDRAG 285746, Riskutredning detaljplan Björkfors, Hemavan Titel på rapport: Riskutredning Farligt Gods Björkfors

Läs mer

Mönsterås kommun Utredning av bensinmacks riskpåverkan mot Kv. Musseronen 1 m.fl. Mönsterås kommun

Mönsterås kommun Utredning av bensinmacks riskpåverkan mot Kv. Musseronen 1 m.fl. Mönsterås kommun Riskbedömning Mönsterås kommun Utredning av bensinmacks riskpåverkan mot Kv. Musseronen 1 m.fl. Mönsterås kommun Uppdragsgivare: Mönsterås kommun Kontaktperson: Henrik Eriksson Uppdragsnummer: 14-054 Datum:

Läs mer

Riskbedömning. Delar av Snurrom, Kalmar kommun. Preliminär handling. Uppdragsnummer Kalmar Norra Långgatan 1 Tel:

Riskbedömning. Delar av Snurrom, Kalmar kommun. Preliminär handling. Uppdragsnummer Kalmar Norra Långgatan 1 Tel: Upprättad 2017-05-15 (Rev. 2017-06-12) Riskbedömning med avseende på transporter av farligt gods på E22 Preliminär handling Kalmar Norra Långgatan 1 Tel: 0480-100 92 Karlskrona Drottninggatan 54 Tel: 0455-107

Läs mer

PM Farligt gods. Skövde Slakteri. Tillbyggnad vid farligt godsled. Aspelundsvägen Skövde kommun 2015-01-21

PM Farligt gods. Skövde Slakteri. Tillbyggnad vid farligt godsled. Aspelundsvägen Skövde kommun 2015-01-21 Skövde Slakteri Tillbyggnad vid farligt godsled Aspelundsvägen Skövde kommun PM Farligt gods 2015-01-21 FAST Engineering AB Civilingenjör 2 Dokumentinformation Uppdragsnummer (internt): 2015-044 Dokumenttitel:

Läs mer

Skyddsanalys. Södra Källtorp, Västerås. Ändring av detaljplan. Fire and Risk Engineering Nordic AB Version nr: Ver-1 Ver-2

Skyddsanalys. Södra Källtorp, Västerås. Ändring av detaljplan. Fire and Risk Engineering Nordic AB Version nr: Ver-1 Ver-2 Södra Källtorp, Västerås Ändring av detaljplan Version nr: Ver-1 Ver-2 Datum: 160722 161220 Ändring: - Förtydligande gällande utrymning 40-100 meter från E18. Uppdragsnummer: 16-387 Handläggare: Axel Engstrand,

Läs mer

Detaljplan för Nol 3:72 i Ale kommun Risker i samband med närhet till Perstorp Oxo:s anläggning

Detaljplan för Nol 3:72 i Ale kommun Risker i samband med närhet till Perstorp Oxo:s anläggning Beställare: Ale kommun Beställarens representant: Emelie Johansson Konsult: Uppdragsledare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Herman Heijmans Uppdragsnr: 102 1243 Filnamn och sökväg: Kvalitetsgranskad

Läs mer

Riskutredning. Kv. Kungsängen & Sågklingan, Västerås. Undersökning av risker kring fastigheterna Kungsängen och Sågklingan.

Riskutredning. Kv. Kungsängen & Sågklingan, Västerås. Undersökning av risker kring fastigheterna Kungsängen och Sågklingan. Kv. Kungsängen & Sågklingan, Västerås Undersökning av risker kring fastigheterna Kungsängen och Sågklingan. Version nr: Ver-4 Datum: 110421 Ändring: - Uppdragsnummer: 11-155 Handläggare: Robin Palmgren,

Läs mer

Skyddsanalys. Del av Västerås 4:86, Västerås Norra Älvkullen. Fire and Risk Engineering Nordic AB Version nr: Ver-1.

Skyddsanalys. Del av Västerås 4:86, Västerås Norra Älvkullen. Fire and Risk Engineering Nordic AB Version nr: Ver-1. Del av Västerås 4:86, Västerås Norra Älvkullen Version nr: Ver-1 Datum: 170922 Ändring: - Uppdragsnummer: 17-516 Handläggare: Joachim Johansson, Västerås Fire and Risk Engineering Nordic AB 556731-6285

Läs mer

Kv Fjärdingsmannen 1, Stockholm, Risk-PM angående riskhänsyn vid nybyggnation av ungdomsbostäder

Kv Fjärdingsmannen 1, Stockholm, Risk-PM angående riskhänsyn vid nybyggnation av ungdomsbostäder RISK-PM 2013-11-22 mia.levedahl@stockholmshem.se Kv Fjärdingsmannen 1, Stockholm, Risk-PM angående riskhänsyn vid nybyggnation av ungdomsbostäder Inledning Detta PM är upprättat av civilingenjör i riskhantering/brandingenjör

Läs mer

RISKUTREDNING FÖR DEL AV KV. FÄRGAREN

RISKUTREDNING FÖR DEL AV KV. FÄRGAREN RAPPORT RISKUTREDNING FÖR DEL AV KV. FÄRGAREN SLUTRAPPORT 2017-06-07 UPPDRAG 278217, Riskutredning farligt gods, del av kv. Färgaren, Eslöv Titel på rapport: Riskutredning för del av kv. Färgaren Status:

Läs mer

Kalmar Kommun Utredning av bensinmacks riskpåverkan mot närliggande verksamheter i samband med ny detaljplan för Södra staden

Kalmar Kommun Utredning av bensinmacks riskpåverkan mot närliggande verksamheter i samband med ny detaljplan för Södra staden Riskanalys Kalmar Kommun Utredning av bensinmacks riskpåverkan mot närliggande verksamheter i samband med ny detaljplan för Södra staden Uppdragsgivare: Kalmar Kommun Kontaktperson: Hanna Dahmberg Uppdragsnummer:

Läs mer

PM - KVALITATIV RISKANALYS FÖR DETALJPLAN HÖGTRYCKET 2, KRISTINEHAMNS KOMMUN

PM - KVALITATIV RISKANALYS FÖR DETALJPLAN HÖGTRYCKET 2, KRISTINEHAMNS KOMMUN PM - KVALITATIV RISKANALYS FÖR DETALJPLAN HÖGTRYCKET 2, KRISTINEHAMNS KOMMUN ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 Göteborg Sverige TEL 010 850 10 00 FAX 010 850 10 10 WWW cowi.se PM- KVALITATIV

Läs mer

Risker med transport av farligt gods Kv Ekeby 1:156, Knivsta kommun

Risker med transport av farligt gods Kv Ekeby 1:156, Knivsta kommun Risker med transport av farligt gods Beställare: Idun Invest AB Box 3105 103 62 Stockholm Beställarens representant: Stefan Sparring Konsult: Uppdragsledare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Herman

Läs mer

Riskanalys för ny bebyggelse intill bensinstation och farligt gods-led.

Riskanalys för ny bebyggelse intill bensinstation och farligt gods-led. www.sakerhetspartner.se Riskanalys Riskanalys för ny bebyggelse intill bensinstation och farligt gods-led. Alkoven Huddinge kommun Dokumentstatus: Riskanalys Version nummer: Datum aktuell version: 017-08-08

Läs mer

RISKANALYS KV.TÖRNROSEN

RISKANALYS KV.TÖRNROSEN RISKANALYS KV.TÖRNROSEN Risk- och bullerutredning i detaljplaneskedet UPPRÄTTAD: Upprättad av Granskad av Godkänd av Anders Höök Emmy Frohm Per-Håkan Sandström Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...3

Läs mer

Risk-PM angående Dp 5085, Förskola Bulltofta

Risk-PM angående Dp 5085, Förskola Bulltofta Malmö stad Att: Marta Nowak Fastighetskontoret 205 80 Malmö Malmö 2009-10-26 angående Dp 5085, Uppdrag: Tyréns har på uppdrag av Fastighetskontoret bedömt riskerna för lokalisering av ny förskola med anledning

Läs mer

Storumans kommun. Riskbedömning för detaljplan kv Rönnen med avseende på farligt godstransporter på E12/E45, Storuman

Storumans kommun. Riskbedömning för detaljplan kv Rönnen med avseende på farligt godstransporter på E12/E45, Storuman Storumans kommun Riskbedömning för detaljplan kv Rönnen med avseende på farligt godstransporter på E12/E45, Storuman 2016-10-24 Innehåll Inledning... 3 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Omfattning och avgränsning...

Läs mer

Riskbedömning transporter farligt gods

Riskbedömning transporter farligt gods PM Riskbedömning transporter farligt gods Detaljplan för Moviken 3:1 m.fl., Mariestads kommun Sektor samhällsbyggnad Planenheten 2018-11-06 Datum: 2018-11-06 Dnr: KS 2017/00375 Sida: 2 (10) Bakgrund Kommunstyrelsens

Läs mer

KV. GASVERKET 1, KRISTIANSTAD KOMMUN

KV. GASVERKET 1, KRISTIANSTAD KOMMUN Riskutredning avseende transport av farligt gods KV. GASVERKET 1, KRISTIANSTAD KOMMUN PROJEKTNUMMER: 262684 2015-06-26 Uppdrag: 262684, Riskhänsyn detaljplan Gasverket 1, Kristianstad Titel på rapport:

Läs mer

Riskutredning av omgivningspåverkande verksamheter från Munksjö fabriksområde

Riskutredning av omgivningspåverkande verksamheter från Munksjö fabriksområde TOLUST ETT AB av omgivningspåverkande verksamheter från Munksjö fabriksområde SLUTLIG RAPPORT 2012-10-29 Översiktlig riskutredning av omgivningspåverkande verksamheter från Munksjö fabriksområde Datum

Läs mer

Detaljplan för Egelsta 2:8 Hällby inom Eskilstuna kommun. Dnr SBN/2011:226. Riskanalys. VAP VA-Projekt AB 2013-01-18

Detaljplan för Egelsta 2:8 Hällby inom Eskilstuna kommun. Dnr SBN/2011:226. Riskanalys. VAP VA-Projekt AB 2013-01-18 Detaljplan för Egelsta 2:8 Hällby inom Eskilstuna kommun Dnr SBN/2011:226 Riskanalys VAP VA-Projekt AB 2013-01-18 2(9) Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 1. Områdesbeskrivning... 3 - Detaljplan...

Läs mer

PM RISK - FASTIGHET SANNEGÅRDEN 3.2

PM RISK - FASTIGHET SANNEGÅRDEN 3.2 s.1 PM RISK - FASTIGHET SANNEGÅRDEN 3.2 1. Inledning Detta PM upprättas på uppdrag av SPP Fastigheter AB och redogör för en inledande utredning om huruvida en utveckling av fastigheten Sannegården 3:2

Läs mer

Råd och anvisningar Riskanalyser och riskvärderingar i riskhanteringsprocessen

Råd och anvisningar Riskanalyser och riskvärderingar i riskhanteringsprocessen Råd och anvisningar Riskanalyser och riskvärderingar i riskhanteringsprocessen Inledning Krav på riskanalyser förekommer idag inom många olika områden och i många olika sammanhang dessutom syftar det ofta

Läs mer

RISKUTREDNING DPL. BRÄCKE 3:1

RISKUTREDNING DPL. BRÄCKE 3:1 BRÄCKEGÅRDEN I ÅRE AB UPPDRAGSNUMMER 6300116000 RISKUTREDNING MED AVSEENDE TRANSPORT AV FARLIGT GODS OCH AVVÅKANDE FORDON PÅ E14 VID ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR BRÄCKE 3:1, ÅRE SWECO ENVIRONMENT AB KARI

Läs mer

RISKUTREDNING FÖR PLANOMRÅDE

RISKUTREDNING FÖR PLANOMRÅDE 2016-04-26 RISKUTREDNING FÖR PLANOMRÅDE SICKLAÖN 41:2, NACKA SLUTVERSION Briab Brand & Riskingenjörerna AB Stockholm: Magnus Ladulåsgatan 65. 118 27 Stockholm. Telefon: 08-410 102 50 Uppsala: Dragarbrunnsgatan

Läs mer

UTREDNING GÄLLANDE UTFORMNING AV RISKREDUCERANDE ÅTGÄRD, DETALJPLAN HÖGVRETEN NIBBLE

UTREDNING GÄLLANDE UTFORMNING AV RISKREDUCERANDE ÅTGÄRD, DETALJPLAN HÖGVRETEN NIBBLE UPPLANDS VÄSBY KOMMUN UPPDRAGSNUMMER UTREDNING GÄLLANDE UTFORMNING AV RISKREDUCERANDE ÅTGÄRD, DETALJPLAN HÖGVRETEN NIBBLE VERSION 1.2 SWECO SOFIA PERSSON JOHAN NIMMERMARK 1 (8) 2013-06-14 S w e co E n

Läs mer

Riskutredning gällande olyckor med farligt gods på väg 76 samt Ostkustbanan i höjd med Gävle Furuvik 14:2

Riskutredning gällande olyckor med farligt gods på väg 76 samt Ostkustbanan i höjd med Gävle Furuvik 14:2 Riskutredning gällande olyckor med farligt gods på väg 76 samt Ostkustbanan i höjd med Gävle Furuvik 14:2 Gävle, den 2 januari 2013 Bill Håkansson 1 Sammanfattning Ägarna till fastigheten Gävle Furuvik

Läs mer

Dags att lägga undan Bättre plats för arbete?

Dags att lägga undan Bättre plats för arbete? Dags att lägga undan Bättre plats för arbete? 2011-04-14 Malin Rizell - översiktsplanearkitekt Bättre plats för arbete Bra plats för staden Datum Titel på presentationen Sidan 2 Staden i ständig utveckling

Läs mer

PM - UTREDNING AVSEENDE SKYDDSÅTGÄRDER, LANDVETTERS-BACKA

PM - UTREDNING AVSEENDE SKYDDSÅTGÄRDER, LANDVETTERS-BACKA PM - UTREDNING AVSEENDE SKYDDSÅTGÄRDER, LANDVETTERS-BACKA ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 Göteborg Sverige TEL 010 850 10 00 FAX 010 850 10 10 WWW cowi.se PM- UTREDNING AVSEENDE SKYDDSÅTGÄRDER,

Läs mer

PM, Nettovägen 2-4, Veddesta 2:18 och 2:83 RISKUTREDNING HANTERING BRANDFARLIG GAS PÅ INTILLIGGANDE FASTIGHET

PM, Nettovägen 2-4, Veddesta 2:18 och 2:83 RISKUTREDNING HANTERING BRANDFARLIG GAS PÅ INTILLIGGANDE FASTIGHET PM, Nettovägen 2-4, Veddesta 2:18 och 2:83 RISKUTREDNING HANTERING BRANDFARLIG GAS PÅ INTILLIGGANDE FASTIGHET PM 2013-05-17 Uppdrag: 249078, Riskbedömning hantering brandfarlig gas på intilliggande fastighet

Läs mer

GULLRISET 6 m fl. Detaljplan för. Kinna, Marks kommun, Västra Götalands län. Diarienummer SBN 2005/0181 214. Upprättad 2005-09-05

GULLRISET 6 m fl. Detaljplan för. Kinna, Marks kommun, Västra Götalands län. Diarienummer SBN 2005/0181 214. Upprättad 2005-09-05 Diarienummer SBN 2005/0181 214 Detaljplan för GULLRISET 6 m fl Kinna, Marks kommun, Västra Götalands län Upprättad 2005-09-05 LAGA KRAFT 2005-10-21 1 (7) ANTAGNA PLANHANDLINGAR Plankarta med bestämmelser

Läs mer

Ändring av detaljplan 474 avseende vårdändamål inom Svenstorp 1:173

Ändring av detaljplan 474 avseende vårdändamål inom Svenstorp 1:173 Ändring av detaljplan 474 avseende vårdändamål inom Svenstorp 1:173 Ale kommun, Västra Götalands län GRANSKNINGSHANDLING Standardförfarande 2018-09-28 Handlingar Ändring av detaljplan 474 (denna handling),

Läs mer

FARLIGT GODS riskhantering i fysisk planering. Vägledning för planläggning intill transportleder för farligt gods

FARLIGT GODS riskhantering i fysisk planering. Vägledning för planläggning intill transportleder för farligt gods FARLIGT GODS riskhantering i fysisk planering Vägledning för planläggning intill transportleder för farligt gods vägledning för dalarnas län Rekommenderade vägar för farligt gods går i många kommuner i

Läs mer

PM DETALJPLAN KUMLA 9:401 M.FL

PM DETALJPLAN KUMLA 9:401 M.FL Uppdragsnr: 1024 6975 1 (7) PM DETALJPLAN KUMLA 9:401 M.FL Kvalitativ riskbedömning WSP Brand & Risk har fått i uppdrag av Kumla kommun att bedöma vad som är erforderliga riskreducerande åtgärder i samband

Läs mer

RISKUTREDNING PARKERINGSHUS UMEÅ C

RISKUTREDNING PARKERINGSHUS UMEÅ C RAPPORT RISKUTREDNING PARKERINGSHUS UMEÅ C RAPPORT Innehållsförteckning 1 Inledning... 4 1.1 Mål och Syfte... 4 1.2 Omfattning och Avgränsning... 4 1.3 Metod... 4 1.4 Underlag... 4 1.5 Principer för riskvärdering...

Läs mer

Riskutredning för detaljplan

Riskutredning för detaljplan FSD projekt nr 2119-041 Griab AB Riskutredning för detaljplan Transport av farligt gods på järnväg Upprättad: 2019-03-28 Reviderad: 2019-04-23 FSD Malmö AB Brandingenjör/Civilingenjör Marcus Knutsmark

Läs mer

Kv Viksjö 3:577, Banangränd, Risk-PM angående detaljplan

Kv Viksjö 3:577, Banangränd, Risk-PM angående detaljplan RISK-PM 2016-01-14 Jonny Youssef S och J Tomt AB Axvägen 41, lgh nr 1202 175 51 Järfälla Kv Viksjö 3:577, Banangränd, Risk-PM angående detaljplan 1 Inledning Detta PM är upprättat av civilingenjör i riskhantering/brandingenjörer

Läs mer

Riskbedömning transporter farligt gods

Riskbedömning transporter farligt gods PM Riskbedömning transporter farligt gods Detaljplan för Moviken 3:1 m.fl., Mariestads kommun Sektor samhällsbyggnad Planenheten reviderad 2019-05-07 Datum: 2019-05-07 Dnr: KS 2017/00375 Sida: 2 (10) Bakgrund

Läs mer