Slutrapport. Preventivt arbete - minska trycksår

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Slutrapport. Preventivt arbete - minska trycksår"

Transkript

1 Charlotta Levenius, Landskrona Birgitta Jönsson, Helsingborg Slutrapport Preventivt arbete - minska trycksår

2 1 Bakgrund

3 3 1 Bakgrund Inom Skånevård Sund har man gjort en beskrivning och planering för Prestationsmedel äldre I denna finns ett projekt Preventivt arbete Minska trycksår, som under hösten 2014 har bedrivits på Helsingborgs Lasarett avd kirurgi mag och tarm och ortopedavdelning A, verksamhetsområde kirurgi, samt Landskrona Lasarett avd. 2, 3 och 4 verksamhetsområde specialiserad närsjukvård. 1.1 Mål Målet är att minska antalet trycksår för inneliggande patienter, 65 år och äldre, på i första hand de slutenvårdsavdelningar som medverkat i projektet. I förlängning ska det även minska antalet trycksår i Sund. 1.2 Arbetssätt Charlotta Levenius, KPH, Närsjukvård NV, Landskrona och Birgitta Jönsson, Helsingborg har utsetts att arbeta med projektet. Charlotta ansvarar för Landskrona och Birgitta för Helsingborgs del i projektet. Fem avdelningar har valts ut utifrån sina resultat i PPM Trycksår v 10, 2014, där man identifierat en förbättringspotential. Dessa är avd. 2, 3 och 4 i Landskrona, Närsjukvård NV samt avd kirurgi mag och tarm och ortopedavdelning A i Helsingborg, VO Kirurgi. Projektets åtgärder fokuseras på tre huvudområden. Kommunikation/överföring/samverkan, Information/undervisning samt Material, där olika behov av insatser identifierats, se bilaga Förväntad effekt Den förväntade effekten är att antalet trycksår kategori 1-4 har minskat i kommande PPM Trycksår våren 2015 för inkluderade avdelningar. Detta genom att vi uppnått förhöjd omvårdnadskompentens, tydliga riktlinjer, bättre material och tydliga överföringar i vårdkedjan. Det förebyggande arbetet med trycksår är komplext och mångfacetterat. Bra utrustning ger en grundläggande möjlighet att tillsammans med övrigt insatta åtgärder, förbygga att risken för trycksår skall uppkomma under patienternas vistelse hos oss, i den slutna vården. PPM - mätningen våren 2015 ska visa att det finns förbyggande madrasser i alla sängarna, att hjälpmedel används och att det planeras lägesändringar för patienter i riskzonen att utveckla trycksår.

4 En effekt av nyinköpt material ska vara att PPM-mätningarna de närmaste åren, visar en trend neråt i uppkomna trycksår på avdelningarna. I det längre perspektivet ska kostnader för behandlande madrasser minska, då det finns en bra grund av förebyggande material att tillgå. 4 2 Resultat De aktiviteter som projektet har resulterat i, är en långsiktig process, som kommer att fortsätta kontinuerligt. Resultaten presenteras i två delar, en för Helsingborg och en för Landskrona. Detta för att underlätta att följa var process. Resultat Helsingborg avd kirurgi mag och tarm samt ortopedavdelning A 2.1 Kommunikation/överföring/samverkan Riskbedömningar/Vårdplaner/Omvårdnadsepikris En dokumentationsgrupp har precis startats upp på ortoped avdelning A där man bl.a. kommer att se över hur riskbedömningar görs och inventera vilka vårdplaner som används. Man kommer även att ta med omvårdnadsepikrisen i detta arbete. Malin Lindell är sammankallande. Sårvårdsgruppen har kommit igång och där planerar man in workshops för alla medarbetare under nästa år. Omvårdnadsepikrisen kommer att utvärderas på ett SSKmöte och sedan kommer man att slå fast att alla patienter skall ha ett utskrivningssamtal där man skall gå igenom epikrisen med varje patient eller patient/anhörig. Uppstartande av grupp Sår, fall, nutrition och läkemedel På uppdrag av förvaltningsstabschef Karin Hesselgard, ska det bildas sjukhusövergripande grupper inom SUND för arbetet med olika kvalitetsområden, däribland sår, fall, nutrition och läkemedel, se uppdragsbeskrivning bilaga 1:1, 1:2. På lasarettet i Helsingborg har den sjukhusövergripande gruppen startats och sammankallande är Marita Persson. Första mötet ägde rum Information/Undervisning Webbaserad utbildning Att förebygga trycksår, undernäring och fall inom slutenvård och Regional vårddokumentation i patientens journal Melior

5 5 Enhetscheferna på avd kirurgi mag och tarm samt ortopedavdelning A kommer att ta upp detta på APT efter nyår med rekommendation till samtlig omvårdnadspersonal att genomgå den webb baserade utbildningen samt uppdatera sig en gång/år. Genomförande av webbprogrammet PUCLAS för all omvårdnadspersonal KPO:arna (kvalitet och patientsäkerhets ombud) för avd kirurgi mag och tarm samt ortopedavdelning A kommer att ha utbildning och genomgång med såransvariga under januari - februari Utbildning i trycksår för lasarett och kommun av extern föreläsare Trycksårsutbildning med Eva Robertsson, trycksårskonsulent, har genomförts som en halvdagsföreläsning vid två tillfällen för alla medarbetare. Helsingborgs stads medarbetare var också inbjudna att deltaga med ett par personer. 30 st. deltog totalt vid de båda tillfällena. Det var en representation av sjuksköterskor, undersköterskor, arbetsterapeuter samt studerande. Utbildningen ägde rum på Helsingborgs lasarett och tiden var Utbildning i hjälpmedel och avlastningskuddar Paramedicinare utbildar personalen kontinuerligt i användandet av hjälpmedel samt positioneringskuddar. Utbildning av de nya hjälpmedlen och avlastningskuddarna kommer även att ske med hjälp av företagens representanter. 2.3 Material Genomgång av alla förebyggande madrasser på avdelningarna gällande trycksårsgrad och tillverkningsdatum Under åren har ca 400 madrasser av lasarettets totalt ca 500 madrasser bytts ut. Dessa 400 är av typ förebyggande av trycksår till och med kategori 2. Genomgång av akutens bårmadrasser Akutmottagningen har bra förebyggande bårmadrasser från tillverkaren Järven. De flesta riskpatienter flyttas oftast över till en säng direkt från ambulansbåren eller bårtaxibåren. Detta fungerar väl enligt personalen på akutmottagningen. Det man ibland saknar är bra positioneringskuddar.

6 6 Upprättande av gemensamt vändschema/omvårdnadslista. Se redovisning under Landskrona Lasarett. Införskaffande av modifierad Norton skala med trycksårsklassificering Skalor har införskaffats gemensamt till alla deltagande avdelningar från ett av företagen med upphandlande madrasser. Diskussion kring möjligheten att införskaffa det genom madrasstillverkarna har förts med chefssjuksköterska Ann Svensson, då det inte finns något neutralt material i regionen. Inköp av material Avlastningskuddar och andra hjälpmedel är äskades till avd kirurgi mag och tarm och ortopedavdelning A, enligt bifogade listor, se bilaga 3 och 4. En sjuksköterska, en sjukgymnast och två arbetsterapeuter har varit behjälpliga i att ta fram behovet. Det godkändes till sist material för kr till avdelningarna i Helsingborg för inköp. Resultat Landskrona, avd 2, 3 och Kommunikation/överföring/samverkan Uppföljning av att riskbedömning, Modifierad Norton, görs inom 24h från det att patienten kommit till akutmottagning eller avdelning samt upprättande av vårdplaner på de patienter där risk upptäckts. Andelen riskbedömningar avseende fall, tryck och nutrition hos patienter 65 år och äldre i slutenvården ska uppgå till minst 70 %. Detta anges som ett krav i Hälso- och sjukvårdsnämndens samlade uppdrag för 2014 under rubriken Säker Hälso- och sjukvård. Uppföljning av utförda riskbedömningar och vårdplaner görs via Qlick View av KPH Charlotta Levenius varje månad och rapporteras till enhetscheferna, Närsjukvård NV vid deras möten. Representanterna från avdelningarna som sitter med i den sjukhusövergripande gruppen Sår, fall, nutrition och läkemedel i Landskrona har fått genomgång av Qlick View och ska i förlängningen själv hålla i uppföljningen till sin avdelning.

7 7 Nedanstående statistik presenterar resultaten av antalet utförda riskbedömningar samt vårdplaner upprättade på funna riskpatienter för september, oktober, november. Statistiken tagen ur Qlick View, Månad Avdelning Antal VDT 65 år och äldre Antal VDT riskbedömda Andel riskbedömda Antal riskpat Antal riskpat med vårdplan Andel riskpat med vårdplan sep Avd % % sep Avd % % sep Avd % % okt Avd % % okt Avd % % okt Avd % % nov Avd % % nov Avd % % nov Avd % % Omvårdnadsepikris I den Skåne gemensamma Melior journalen finns olika mallar för skapandet av omvårdnadsepikris. Den mest kompletta mallen är Omvårdnadsepikris, varför vi rekommenderar att den används. Inget beslut är ännu taget i frågan. Här finns de specifika sökorden hud/vävnad, trycksår, trycksår förbättrat/ läkt, risk för trycksår, planerade åtgärder samt behov av fortsatt vård m.fl. Mallen är presenterad för ledningskraft teamet Landskrona/Svalöv för att se om de saknar något i den. De hade inget att tillägga. Vi ser att det är av stor vikt, när en patient skrivs ut från slutenvården, att det anges i omvårdnadsepikrisen, vilka hjälpmedel patienten har provat och använt, t.ex. madrass, positioneringskuddar och vändschema. Även de produkter som provats, men av någon anledning fungerat mindre bra eller inte föredrogs av patienten. Detta för att mottagande enhet ska kunna fortsätta arbetet, utan att behöva börja med ny utprovning. Detta mottogs positivt av ledningskraftsteamet. Uppstartande av grupp Sår, fall, nutrition och läkemedel På uppdrag av förvaltningsstabschef Karin Hesselgard, ska det bildas sjukhusövergripande grupper inom SUND för arbetet med olika kvalitetsområden, däribland sår, fall, nutrition och läkemedel, se uppdragsbeskrivning, bilaga 1:1, 1:2. Gruppen har startat och sammankallande är sjuksköterska Charlotte Rantzer, avd 2. Den består av sjuksköterskor, undersköterskor, arbetsterapeut, sjukgymnast, dietist och KPH. Gruppen är sjukhusövergripande och kommer att träffas ca 1 gång/mån. Gruppen har bidragit i projektet med upprättande av omvårdnadslista samt inventering av madrasser och hjälpmedel.

8 8 2.2 Information/Undervisning Webbaserad utbildning Att förebygga trycksår, undernäring och fall inom slutenvård och Regional vårddokumentation i patientens journal Melior Beslut togs av ansvariga chefer i Närsjukvård NV att de webbaserade utbildningarna Att förbygga trycksår, undernäring och fall inom slutenvården och Regional vårddokumentation i patientens journal Melior skall vara gjorda av all omvårdnadspersonal i Utbildningsportalen innan 17 december, Varje enhetschef kontrollerar i Utbildningsportalen vilka personer som utfört utbildningen och godkänts. Det är 75% som är godkända på utbildningen Att förebygga trycksår, undernäring och fall. 53% har genomgått utbildningen Regional vårddokumentation i patientens journal med godkänt resultat. Statistik uttaget ur Qlick View. Genomförande av webbprogrammet PUCLAS för all omvårdnadspersonal Webbprogrammet PUCLAS skall genomföras av all omvårdnadspersonal på avd 2, 3 och 4 inom Närsjukvård NV, för att öka kunskapen om de olika trycksårskategorierna. Precis som med övriga webbutbildningar är detta beslutat i chefsgruppen. PUCLAS ligger som en extern utbildning på nätet och vi kan därför inte ta ut exakt statistik på hur många som har genomfört utbildningen. Utbildning i trycksår för lasarett och kommun av extern föreläsare Utbildning i trycksår har getts vid två tillfällen av Eva Robertsson. Totalt var det 60 personer som fick ta del av utbildningen i Landskona. Deltagande personal kom från Lasarettet i Landskrona, Svalövs kommun och Landskrona stad. Det var en representation av sjuksköterskor, undersköterskor, sjukgymnaster och arbetsterapeuter samt studerande. Utbildningen hölls på Lasarettet i Landskrona och tiden var Utbildning i hjälpmedel och avlastningskuddar Våra paramedicinare utbildar personalen kontinuerligt i användandet av hjälpmedel samt positioneringskuddar. Utbildning av de nya hjälpmedlen och avlastningskuddarna kommer även att ske med hjälp av företagens representanter.

9 9 2.3 Material Genomgång av alla förebyggande madrasser på avdelningarna gällande trycksårsgrad och tillverkningsdatum Genomgång av avdelningarnas förebyggande madrasser har gjorts och 55 utav ca 70 är över 5 år och de flesta av dessa behöver bytas ut. Madrassernas förebyggande egenskaper varierar mellan kategori 1 och 2. Det har även uppmärksammats ett behov av madrasser till trycksår kategori 3 utan luft, till patienter som inte uppskattar luftmadrasserna av olika anledningar. Denna typ av madrass har sedan tidigare provats på en av avdelningarna och blivit mycket uppskattad. Genomgång av akutens bårmadrasser Den medicinska akutmottagningen har de senaste två åren bytt ut sina madrasser och har bra förebyggande bårmadrasser från tillverkaren Järven. Behov finns dock av en förebyggande madrass till den säng som finns tillgänglig, om det inte är lämpligt för patienten att ligga på bår. Vid behov av en behandlande madrass, med växeltryck, kontaktas tänkt mottagande enhet och en säng med behandlande madrass körs ner. Detta fungerar väl enligt akutens personal. Upprättande av gemensamt vändschema/omvårdnadslista Förslag till omvårdnadslista där lägesordination och lägesändringsschema finns med har tagits fram. Förslaget är justerat och godkänt av de deltagande avdelningarna i Landskrona. Det ligger nu ute på remiss hos avdelningarna i Helsingborg för eventuella justeringar. Troligt är att det slutgiltiga versionen inte hinner godkännas under projektets tid, utan får fortsätta en bit in på våren. Införskaffande av modifierad Norton skala med trycksårsklassificering Skalor har införskaffats gemensamt till alla deltagande avdelningar från ett av företagen med upphandlande madrasser. Diskussion kring möjligheten att införskaffa det genom madrasstillverkarna har förts med chefssjuksköterska Ann Svensson, då det inte finns något neutralt material i regionen. Inköp av material Genom projektet har det äskats om material i form av avlastningskuddar och madrasser, se bilaga 5. Detta då det har framkommit ett behov av dessa efter en inventering tillsammans med ansvarig arbetsterapeut i den sjukhusgemensamma gruppen Sår, fall, nutrition och läkemedel.

10 10 Det godkändes till sist material för kr till avdelningarna i Landskrona för inköp. Uppföljning Uppföljning av projektet sker genom den standardiserade PPM -mätning (punkt prevalens mätning) som vanligtvis sker vår och höst i Region Skåne. I mätningen kan man följa resultaten av det totala antalet trycksår på avdelningarna samt vilka som uppkommit under vårdtiden. Detta under förutsättning dock, att dokumentationen är korrekt vid inskrivningen av patienten. Här finns även möjligheten att se frekvensen av förebyggande samt behandlande madrasser. Uppföljningen visar även användningen av vändschema samt andra hjälpmedel. Detta kan sedan ställas i proportion till patientens modifierade Norton poäng. Personalen kommer att regelbundet få uppdatera sina kunskaper angående trycksår genom webbutbildning med efterföljande kunskapstest. Planering pågår även för att ta in extern föreläsare i ämnet, för den personal som inte kunde närvara vid den utbildning som skedde inom ramen för projektet. Utbildning av de nya hjälpmedlen och avlastningskuddarna kommer även att ske med hjälp av företagens representanter.

11 11 Bilaga 1:1 Skånevård Sund Dokumentnamn: Uppdragsbeskrivning för sjukhusövergripande grupp för Fall, Sår, Nutrition och Läkemedel Utfärdat av: Ann Svensson Chefsjuksköterska Division Kirurgi och Division Specialiserad närsjukvård Gäller för: Sjukhusvård Psykiatri Fastställd av: Karin Hesselgard Stabschef Skånevård Sund Primärvård Dokument nr: Gäller fr o m: Gäller t o m: Utgåva nr: Sida nr: 1 (2) Extern ref: Det sjukhusövergripande grupperna för Fall, Sår, Nutrition och Läkemedel består av lokala ombud samt kvalitet- och patientsäkerhetsombud (KPO) från berörda verksamhetsområden som ingår i division Kirurgi och division Specialiserad närsjukvård i Skånevård Sund. Grupperna arbetar under ledning av det divisionsöverskridande nätverket med frågor som rör kvalitetsindikatorerna fall, sår och nutrition samt läkemedel. Grupperna ska: arbeta aktivt för att höja patientsäkerheten och undvika vårdskador inom de aktuella områdena ta del av, sprida och implementera nationella, regionala och lokala uppdrag och riktlinjer till kollegor i det dagliga arbetet genom t ex avdelningsmöten eller APT arbeta aktivt för måluppfyllse av planerade regionala och lokala satsningar, projekt och handlingsplaner på enhetsnivå verka för att statistik kring för riskbedömningar av kvalitetsindikatorerna trycksår, fall och undernäring sprids på berörd enhet utse en person med sammankallande funktion om detta inte redan finns

12 12 Bilaga 1:2 Karin Hesselgard Förvaltningsstabschef Skånevård Sund

13 13 Bilaga 2 Kommunikation/överföring/samverkan Åtgärder Ansvarig Tidplan Uppföljningar av att riskbedömning, Modifierad Norton, görs inom 24h från det att patienten kommit till akutmottagning eller avdelning Uppföljning av att vårdplaner upprättas inom 24 h, om risk upptäckts, från det att patienten kommit till akutmottagning eller avdelning Omvårdnadsepikris. Innehåll? Uppstartande av grupp Sår, fall, nutrition och läkemedel Information/undervisning Åtgärder Ansvarig Tidplan Webbaserad utbildning Att förebygga trycksår, undernäring och fall inom slutenvård Webbaserad utbildning Regional vårddokumentation i patientens journal Melior Genomförande av webbprogrammet PUCLAS för all omvårdnadspersonal Utbildning i trycksår för lasarett, kommun och primärvård av extern föreläsare Utbildning i hjälpmedel och avlastningskuddar Material Åtgärder Ansvarig Tidplan Genomgång av alla förebyggande madrasser på avdelningarna gällande trycksårsgrad och tillverkningsdatum Genomgång av akutens bårmadrasser Upprättande av gemensamt vändschema/omvårdnadslista Införskaffande av modifierad Norton skala med trycksårsklassificering

14 14 Bilaga 3 Kirurgiavdelning mag - tarm Produkt Antal Á pris Summa Spillerdug, röd 1,5 m bred. 50 m Järven Flex häldyna avfasad artnr A Positioneringskudde Curera 25x x Överdrag 25x Överdrag 50x Roho-dyna Quatro Select 42,5 x 47 cm x 51 cm Stövel Techno Medica AB Komfortstol/rullstol HD Balance Tempur Kudde original, med. art.nr R Tepur Kudde Symphony Large, art.nr. R Total summa: 84185

15 15 Bilaga 4 Ortopedavdelning A Produkt Antal Á pris Summa Flex häldyna avfasad artnr A Roho-dyna Quatro Select 38 x 42,5 cm ,5 x 47 cm Positioneringskudde Curera 25 x 80 cm x 85 cm Överdrag 25 x 80 cm x 85 cm Komfortstol/rullstol HD Balance Total summa: 59980

16 16 Bilaga 5 Lasarettet i Landskrona avd 2, 3 och 4 Produkt Antal avd 2 Antal avd 3 Antal avd 4 Totalt antal Á pris Summa Curera sittdyna, stl 40x , Curera multikudde ,6 7484,4 Curera stödkil , CuroCell AREA Zone, kategori Total summa: ,4

17 17

Handlingsplan 2015 för att förebygga trycksår

Handlingsplan 2015 för att förebygga trycksår Handlingsplan 2015 för att förebygga Många patienter utvecklar under sin tid på sjukhus. Konsekvenserna av ett är många, bland annat smärta, ängslan och bundenhet för patienten. För sjukvården innebär

Läs mer

Punktprevalensmät ning trycksår Resultatrapport för Norrbottens läns landsting Mars 2016

Punktprevalensmät ning trycksår Resultatrapport för Norrbottens läns landsting Mars 2016 1(9) Punktprevalensmät ning trycksår Resultatrapport för Norrbottens läns landsting Mars 2016 Patientsäkerhetsrådet Rapporten sammanställd av Eva Sjölund 2(9) Bakgrund Trycksår är ett vårdproblem som orsakar

Läs mer

Trycksår - handlingsplan

Trycksår - handlingsplan Nationella satsningen för ökad patientsäkerhet, indikator 4, 2013 Handlingsplan med mål och förbättringsarbete för att minska andelen trycksår inom Norrbottens läns landsting (NLL). Handlingsplan: NLL;s

Läs mer

PPM-trycksår Punktprevalensmätning av trycksår Norrbottens läns landsting Vecka

PPM-trycksår Punktprevalensmätning av trycksår Norrbottens läns landsting Vecka PPM-trycksår Punktprevalensmätning av trycksår Norrbottens läns landsting Vecka 40 2013 1 Trycksår är ett problem inom vården och orsakar ett stort lidande för patienten, ökat arbete för medarbetare och

Läs mer

Riktlinje vårdprevention Fall, trycksår, undernäring, ohälsa i munnen. Slutenvård, Landstinget i Jönköpings län

Riktlinje vårdprevention Fall, trycksår, undernäring, ohälsa i munnen. Slutenvård, Landstinget i Jönköpings län Riktlinje vårdprevention Fall, trycksår, undernäring, ohälsa i munnen Slutenvård, Landstinget i Jönköpings län Säker vård - alla gånger Patientsäkerhet är ett av Landstinget i Jönköpings läns strategiska

Läs mer

Handlingsplan för att minska andelen sjukhusförvärvade trycksår

Handlingsplan för att minska andelen sjukhusförvärvade trycksår 10 december 15 Ansvarig: Ann Svensson, chefsjuksköterska, Sund Handlingsplan för att minska andelen sjukhusförvärvade trycksår I DEN SOMATISKA VÅRDEN I SKÅNEVÅRD SUND Innehållsförteckning 2 1 Bakgrund...

Läs mer

Att följa sina resultat. Jeanette VanCura Vårdutvecklare Hallands sjukhus

Att följa sina resultat. Jeanette VanCura Vårdutvecklare Hallands sjukhus Att följa sina resultat Jeanette VanCura Vårdutvecklare Hallands sjukhus Hallands sjukhus Vem är då jag? Hallands sjukhus Varberg Medicinkliniken Medicinkliniken HSV: 109 vårdplatser (varierande) Antal

Läs mer

Regional riktlinje för prevention av trycksår

Regional riktlinje för prevention av trycksår Regional riktlinje för prevention av trycksår Riktlinjer för utförare av hälso- och sjukvård i. Regionala riktlinjer har tagits fram i nära samverkan med berörda sakkunniggrupper. Riktlinjerna är fastställda

Läs mer

Trycksår. Resultatrapport från punktprevalensmätningar Region Norrbotten våren 2018

Trycksår. Resultatrapport från punktprevalensmätningar Region Norrbotten våren 2018 Trycksår Resultatrapport från punktprevalensmätningar Region Norrbotten våren 2018 1 Bakgrund Trycksår är en vårdskada som orsakar ett stort lidande för den som drabbas. Det innebär också betydande kostnader

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse 2017 Rådans Äldreboende

Patientsäkerhetsberättelse 2017 Rådans Äldreboende Patientsäkerhetsberättelse 2017 Rådans Äldreboende Patrik Mill Verksamhetschef Verksamhetens mål för patientsäkerhetsarbetet 2017 Verksamheten hade under 2017 uppsatta mål gällande riskbedömningar i Senior-Alert,

Läs mer

PATIENTSÄKERHETSBERÄTTELSE 2014 OCH PATIENTSÄKERHETSPLAN FÖR 2015 TRYGGHETENS VÅRD- OCH OMSORGSBOENDE ALERIS OMSORG

PATIENTSÄKERHETSBERÄTTELSE 2014 OCH PATIENTSÄKERHETSPLAN FÖR 2015 TRYGGHETENS VÅRD- OCH OMSORGSBOENDE ALERIS OMSORG PATIENTSÄKERHETSBERÄTTELSE 2014 OCH PATIENTSÄKERHETSPLAN FÖR 2015 TRYGGHETENS VÅRD- OCH OMSORGSBOENDE ALERIS OMSORG Inledning Patientsäkerhetslag (2010:659) gäller from 1 januari 2011. Syftet med lagen

Läs mer

HANDLINGSPLAN - Öppna jämförelser, 2013

HANDLINGSPLAN - Öppna jämförelser, 2013 Inledning Varje division i Skånevård Kryh har utarbetat ett måldokument med en tillhörande aktivitetsplan. I aktivitetsplanerna beskrivs bland annat åtgärder för att nå målen och vem som är ansvarig. Samtliga

Läs mer

PPM trycksår Punktprevalensmätning av trycksår Norrbottens läns landsting 4 oktober 2011

PPM trycksår Punktprevalensmätning av trycksår Norrbottens läns landsting 4 oktober 2011 PPM trycksår Punktprevalensmätning av trycksår Norrbottens läns landsting 4 oktober 2011 Inledning I den nationella satsningen för ökad patientsäkerhet ingår att bekämpa förekomsten av trycksår. Landstinget

Läs mer

Skånevård Sund Handlingsplan för vård av de mest sjuka äldre Skånevård Sund Handlingsplan för vård av de mest sjuka äldre 2015

Skånevård Sund Handlingsplan för vård av de mest sjuka äldre Skånevård Sund Handlingsplan för vård av de mest sjuka äldre 2015 Datum: 150302, rev 150313 Märta Hjelmér. Närsjukvårdsstrateg, Kristina Olsson, Närsjukvårdsstrateg Sofia Ljung, Chefs- och verksamhetsutvecklingsstrateg, Ann Svensson, Chefssjuksköterska Karin Hesselgard,

Läs mer

Skånevård Sund Handlingsplan för vård av de mest sjuka äldre 2015 UPPFÖLJNING

Skånevård Sund Handlingsplan för vård av de mest sjuka äldre 2015 UPPFÖLJNING Skånevård Handlingsplan för vård av de mest sjuka äldre 2015 Datum: 150302, rev 150317 Märta Hjelmér. Närsjukvårdsstrateg, Kristina Olsson, Närsjukvårdsstrateg Sofia Ljung, Chefs- och verksamhetsutvecklingsstrateg,

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Karin Hesselgard Förvaltningsstabschef 040-770802 karin.hesselgard@skane.se YTTRANDE Datum 2015-04-09 Dnr 1400098 1 (5) Granskning av förvaltningarnas förmåga att klara sina

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Patientsäkerhetsberättelse för Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd BILAGA 7 Patientsäkerhetsberättelse för Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd Kyrkogatans gruppbostad och Triangelns profilboende, särskilda boenden inom socialpsykiatrin. År 2013 Datum och ansvarig för

Läs mer

PATIENTSÄKERHETSBERÄTTELSE FÖR VÅRDGIVARE

PATIENTSÄKERHETSBERÄTTELSE FÖR VÅRDGIVARE PATIENTSÄKERHETSBERÄTTELSE FÖR VÅRDGIVARE ÅR 2014 DATUM OCH ANSVARIG FÖR INNEHÅLLET 150218 BIRGITTA WICKBOM HSB OMSORG Postadress: Svärdvägen 27, 18233 Danderyd, Vxl: 0104421600, www.hsbomsorg.se INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse Tallbohovs äldreboende, demens

Patientsäkerhetsberättelse Tallbohovs äldreboende, demens 2015-02-01 Patientsäkerhetsberättelse Tallbohovs äldreboende, demens Övergripande mål Alla ska följa de basala hygienrutinerna samt klädreglerna. Minimera antal avvikelser gällande fall, mediciner, trycksår

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse 2017 Soltorps Äldreboende

Patientsäkerhetsberättelse 2017 Soltorps Äldreboende Patientsäkerhetsberättelse 2017 Soltorps Äldreboende Mall för patientsäkerhetsberättelse i Sollentuna kommun All text som är inom rutorna är hjälptext och rutor med innehåll ska tas bort när ni skrivit

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse Kastanjen

Patientsäkerhetsberättelse Kastanjen Socialförvaltningen Avdelning Vård och omsorg 2018-01-20 Patientsäkerhetsberättelse Kastanjen Övergripande mål Alla ska följa de basala hygienrutinerna samt klädreglerna. Minimera antal avvikelser gällande

Läs mer

PPM mätningar 2019 Närsjukvården

PPM mätningar 2019 Närsjukvården PPM mätningar 2019 Närsjukvården Sammanfattande rapport över vårens PPMmätningar, samt 2018 års journalgranskning i Närsjukvården Region Norrbotten. PPM 2019 Närsjukvården Piteå Lu/Bo Kalix Gällivare Kiruna

Läs mer

RUTIN. Dokumentnamn Riktlinje för att förebygga och behandla undernäring. Gemensam med Regionen: Ja Nej

RUTIN. Dokumentnamn Riktlinje för att förebygga och behandla undernäring. Gemensam med Regionen: Ja Nej RIKTLINJE RUTIN Dokumentnamn Riktlinje för att förebygga och behandla undernäring Framtagen av: Eva-Karin Stenberg Eva Lydahl Tillvägagångssätt Gäller from: 17-11-13 Gemensam med Regionen: Ja Nej Gäller

Läs mer

Omsorgsförvaltningen / Särskiltboende / Sjögläntan

Omsorgsförvaltningen / Särskiltboende / Sjögläntan FÖRBÄTTRINGSARBETE BPSD SJÖGLÄNTAN VINSLÖV 2015/2016 Enhetschef Sjukgymnast Arbetsterapeut Sjuksköterska Teamledare BPSD Admin Anna-Lena Eriksson Håkan Nilsson Ingrid Nilsson Agneta Levander Jakobsson

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse Tallbohovs äldreboende, demens för 2013

Patientsäkerhetsberättelse Tallbohovs äldreboende, demens för 2013 2014-01-17 Patientsäkerhetsberättelse Tallbohovs äldreboende, demens för 2013 Övergripande mål Alla ska följa de basala hygienrutinerna samt klädreglerna. Minimera antal avvikelser gällande fall, mediciner

Läs mer

Skånevård Kryh Division Kirurgi VO Ortopedi Kristianstad

Skånevård Kryh Division Kirurgi VO Ortopedi Kristianstad Skånevård Kryh Division Kirurgi VO Ortopedi Kristianstad Annika Kragh Lisbeth Karlsson Lena Arvidsson Datum 2015-01-30 Version Dnr 1 (5) Slutrapport Sammanhållen vård och omsorg Prestationsmedel äldre

Läs mer

PREVENTIVT ARBETSSÄTT MED SENIOR ALERT SOM KVALITETSINDIKATOR BÄTTRE LIV FÖR SJUKA ÄLDRE. Slutrapport för förbättringsarbete

PREVENTIVT ARBETSSÄTT MED SENIOR ALERT SOM KVALITETSINDIKATOR BÄTTRE LIV FÖR SJUKA ÄLDRE. Slutrapport för förbättringsarbete PREVENTIVT ARBETSSÄTT MED SENIOR ALERT SOM KVALITETSINDIKATOR BÄTTRE LIV FÖR SJUKA ÄLDRE Slutrapport för förbättringsarbete Sammanhållen vård och omsorg Härjedalen 2013-10-01 Bakgrund/problembeskrivning

Läs mer

Vårdprevention - en introduktion för medarbetare på sjukhus

Vårdprevention - en introduktion för medarbetare på sjukhus Vårdprevention - en introduktion för medarbetare på sjukhus Vårdprevention allt hänger ihop Risk för fall Risk för trycksår Risk för undernäring Risk för ohälsa i munnen Äldre inom alla diagnoser, i alla

Läs mer

Linnéor med identifierad risk för undernäring -ett förbättringsarbete om överrapportering till kommunen

Linnéor med identifierad risk för undernäring -ett förbättringsarbete om överrapportering till kommunen Linnéor med identifierad risk för undernäring -ett förbättringsarbete om överrapportering till kommunen Av: Hanna Gustafsson, Ewy Magnusson, Liselott Svanberg, Jenny Andersson, Gunilla Benjaminsson Handledare:

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Patientsäkerhetsberättelse för Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd BILAGA 7 Patientsäkerhetsberättelse för Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd År 2016 Kyrkogatans gruppbostad och Triangelns profilboende, särskilda boenden inom socialpsykiatrin. Datum och ansvarig för

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse 2016 Gabriels gård

Patientsäkerhetsberättelse 2016 Gabriels gård Patientsäkerhetsberättelse 2016 Gabriels gård Verksamhetens mål för patientsäkerhetsarbetet 2016 Målet var att alla nyinflyttade ska ha en risk och preventionsbedömning inom 14 dagar samt uppdaterad minst

Läs mer

REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD: RISKBEDÖMNINGAR FÖR FALL, NUTRITION, TRYCKSÅR, MUNHÄLSA OCH INKONTINENS.

REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD: RISKBEDÖMNINGAR FÖR FALL, NUTRITION, TRYCKSÅR, MUNHÄLSA OCH INKONTINENS. Region Stockholm Innerstad Sida 1 (5) Rev. 2014-01-27 Sjuksköterskor Medicinskt Ansvarig för Rehabilitering REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD: RISKBEDÖMNINGAR FÖR FALL, NUTRITION, TRYCKSÅR, MUNHÄLSA OCH INKONTINENS.

Läs mer

Redogörelse till Socialstyrelsens angående egenkontroll av hälso- och sjukvårdens kvalitet

Redogörelse till Socialstyrelsens angående egenkontroll av hälso- och sjukvårdens kvalitet NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING VÅRD- OCH OMSORGSAVDELNING EN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2009-03-06 Handläggare: Ulla Lönn Telefon: 08-508 09 082 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Redogörelse till Socialstyrelsens

Läs mer

Minnesanteckningar Dialogforum Brukarsamverkan Skånevård Sund, Trelleborg

Minnesanteckningar Dialogforum Brukarsamverkan Skånevård Sund, Trelleborg Skånevård Sund Kristina Olsson Närsjukvårdsstrateg Tel 0431-818 83 Kristina.g.olsson@skane.se Datum 2014-09-19 Minnesanteckningar Dialogforum Brukarsamverkan Skånevård Sund, Trelleborg Tid: 2014-09-08,

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse Kastanjens korttidsboende

Patientsäkerhetsberättelse Kastanjens korttidsboende 2017-01-15 Patientsäkerhetsberättelse Kastanjens korttidsboende Övergripande mål Alla ska följa de basala hygienrutinerna samt klädreglerna. Minimera antal avvikelser gällande fall, mediciner, trycksår

Läs mer

Slutrapport prestationsmedel 2014

Slutrapport prestationsmedel 2014 Skånevård Sund Märta Hjelmér Kristina Olsson Närsjukvårdsstrateger Marta.Hjelmer@skane.se Kristina.G.Olsson@skane.se 2015-01-28 1 (7) Slutrapport prestationsmedel 2014 God vård i livets slutskede Ansvarig:

Läs mer

Årsrapport. Det goda livet för mest sjuka äldre i Skaraborg 2018

Årsrapport. Det goda livet för mest sjuka äldre i Skaraborg 2018 Årsrapport Det goda livet för mest sjuka äldre i Skaraborg 2018 Bakgrund Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland. Tre planer som hänger ihop 5 gemensamma fokusområden 1.1. SIP- samordnad

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN NÄRVÅRD TIERP 2014

VERKSAMHETSPLAN NÄRVÅRD TIERP 2014 VERKSAMHETSPLAN NÄRVÅRD TIERP 2014 Närvård I Uppsala län definieras närvård som det samverkansarbete inom hälso- och sjukvård och social omsorg som bedrivs mellan lanstinget och kommunerna. Syftet är

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Patientsäkerhetsberättelse för Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd Patientsäkerhetsberättelse för Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd År 2015 Kyrkogatans gruppbostad och Triangelns profilboende, särskilda boenden inom socialpsykiatrin. Datum och ansvarig för innehållet

Läs mer

Region Norrbotten Trycksår PPM 2017

Region Norrbotten Trycksår PPM 2017 Redovisande dokument Rapport Sida 1 (12 Region Norrbotten Trycksår PPM 2017 Sida 2 (12) Innehållsförteckning Sammanfattande resultat... 3 Bakgrund... 5 Metod... 5 Resultat... 6 Demografiska data... 6 Ålder...

Läs mer

Vårdprevention - en introduktion för medarbetare på sjukhus

Vårdprevention - en introduktion för medarbetare på sjukhus Vårdprevention - en introduktion för medarbetare på sjukhus http://www.youtube.com/watch?v=ahg6qcgo ay4 Hur många passningar gör det vita laget? Det är lätt att missa det du inte letar efter Vårdprevention

Läs mer

Rutin för hantering av avvikelser och tillbud gällande hälso- och sjukvård

Rutin för hantering av avvikelser och tillbud gällande hälso- och sjukvård Rutiner för hantering avvikelser och tillbud Medicinsk ansvarig sjuksköterska 2017-11-07 Sid 1/8 Rutin för hantering av avvikelser och tillbud gällande hälso- och sjukvård Inledning Avvikelser i verksamheten

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Skärholmens stadsdelsnämnd

Patientsäkerhetsberättelse för Skärholmens stadsdelsnämnd Patientsäkerhetsberättelse för Skärholmens stadsdelsnämnd Sätra vård- och omsorgsboende År 2012 Datum och ansvarig för innehållet 2013-01-31 Inger Erlandsson, verksamhetschef enligt 29 HSL Mallen är framtagen

Läs mer

Kvalitetsarbetet på enheten innebär att enheten har en kvalitetsgrupp som månadsvis träffas för att gå igenom föregående månads samtliga händelser.

Kvalitetsarbetet på enheten innebär att enheten har en kvalitetsgrupp som månadsvis träffas för att gå igenom föregående månads samtliga händelser. Patientsäkerhetsberättelse 2015 Attendo Postiljonen Patientsäkerhetsarbetet består till stor del av vårt lokala kvalitetsarbete. Kvalitetsarbetet bedrivs på våra enheter enligt Attendos rutiner och riktlinjer.

Läs mer

Med Senior Alert som verktyg gör vi skillnad

Med Senior Alert som verktyg gör vi skillnad Med Senior Alert som verktyg gör vi skillnad Nordingrå hemtjänst och hemsjukvård Kramfors kommun Anna Böhlenius, arbetsterapeut Inga-Lill Sjöberg, undersköterska Therese Hörling, sjukgymnast Kramfors kommun

Läs mer

Projektplan Digitala signeringslistor

Projektplan Digitala signeringslistor Projektplan Digitala signeringslistor Innehåll 1 Digitala signeringslistor 4 1.1 Bakgrund/Inledning... 4 1.2 Syfte/Mål... 5 1.3 Nyttovärdering... 5 1.4 Målgrupp och intressenter... 5 1.5 Omfattning/Avgränsning...

Läs mer

Riktlinje för vårdpreventivt arbete med stöd av Senior alert

Riktlinje för vårdpreventivt arbete med stöd av Senior alert Socialtjänsten HSL Kvalitetsregister Upprättad: 2011-11-25 Reviderad: 2012-10-25 Reviderad: 2014-11-19 Riktlinje för vårdpreventivt arbete med stöd av Senior alert Socialtjänstens ledningsgrupp fattade

Läs mer

Rapport mätning av kvalitetsindikatorer inom arbetsterapi och fysioterapi 2014 i Göteborg jämförd med stadsdelen Örgryte- Härlanda.

Rapport mätning av kvalitetsindikatorer inom arbetsterapi och fysioterapi 2014 i Göteborg jämförd med stadsdelen Örgryte- Härlanda. Rapport mätning av kvalitetsindikatorer inom arbetsterapi och fysioterapi 14 i Göteborg jämförd med stadsdelen Örgryte- Härlanda. Inledning Socialstyrelsen har angett ett antal kvalitetsindikatorer som

Läs mer

Fast vårdkontakt...och verktygen i Äldresatsningen! Skånes universitetssjukvård

Fast vårdkontakt...och verktygen i Äldresatsningen! Skånes universitetssjukvård Fast vårdkontakt.. verktygen i Äldresatsningen! Staben för verksamhetsutveckling 4 enheter! Enhet för läkemedel Enhet för säkerhet, användarnära IT MT Enhet för patientsäkerhet Enhet för ehälsa kvalitet

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Älvsjö stadsdelsnämnd

Patientsäkerhetsberättelse för Älvsjö stadsdelsnämnd Patientsäkerhetsberättelse för Älvsjö stadsdelsnämnd Solberga vård- och omsorgsboende År 2013 Datum och ansvarig för innehållet 2014-02-28 Ann- Christin Nordström och Inger Berglund, verksamhetschefer

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare [Skriv text] [Skriv text] [Skriv text] Veckobo Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2017 (t.o.m. 31/10) Datum och ansvarig för innehållet 2018-02-26 / Lisa Hågebrand 1 Innehållsförteckning Sammanfattning...

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Älvsjö stadsdelsnämnd

Patientsäkerhetsberättelse för Älvsjö stadsdelsnämnd Patientsäkerhetsberättelse för Älvsjö stadsdelsnämnd Solberga vård- och omsorgsboende År 2016 Datum och ansvarig för innehållet 2017-01- 25 Beata Torgersson verksamhetschef enligt 29 hälso- och sjukvårdslagen

Läs mer

Rutin för riskbedömning enligt Senior Alert

Rutin för riskbedömning enligt Senior Alert Ansvarig för rutin: Medicinskt ansvarig sjuksköterska Upprättad (av vem och datum) Carina Andersson, MAS, 2012-10-22 Reviderad (av vem och datum) Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens ledningsgrupp,

Läs mer

Hälsoinriktad hälso- och sjukvård

Hälsoinriktad hälso- och sjukvård Hälsoinriktad hälso- och sjukvård Maria Bjerstam Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning 6205 5 1 Hälsans bestämningsfaktorer 2 Implementering The story Någon får en idé om en ny metod

Läs mer

Uppföljning av uppdrag, Utmarksgatans bostad med särskild service enligt LSS, Västerås stad Vård och Omsorg

Uppföljning av uppdrag, Utmarksgatans bostad med särskild service enligt LSS, Västerås stad Vård och Omsorg TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2016-09-27 Sida 1 (1) Diarienr NF 2016/00161-1.6.2 Sociala nämndernas förvaltning Marianne Fall Epost: marianne.fall@vasteras.se Kopia till Västerås stad Vård och Omsorg Nämnden

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse 2016 LSS Rehab & Hälsa

Patientsäkerhetsberättelse 2016 LSS Rehab & Hälsa Patientsäkerhetsberättelse 2016 LSS Rehab & Hälsa Verksamhetens mål för patientsäkerhetsarbetet 2016 Målen för patientsäkerhetsarbetet 2016 var att göra aktuella riskbedömningar på alla patienter över

Läs mer

PATIENTSÄKERHETSBERÄTTELSE 2016 OCH PATIENTSÄKERHETSPLAN FÖR 2017 TRYGGHETENS VÅRD- OCH OMSORGSBOENDE ALERIS OMSORG

PATIENTSÄKERHETSBERÄTTELSE 2016 OCH PATIENTSÄKERHETSPLAN FÖR 2017 TRYGGHETENS VÅRD- OCH OMSORGSBOENDE ALERIS OMSORG +- PATIENTSÄKERHETSBERÄTTELSE 2016 OCH PATIENTSÄKERHETSPLAN FÖR 2017 TRYGGHETENS VÅRD- OCH OMSORGSBOENDE ALERIS OMSORG Inledning Patientsäkerhetslag (2010:659) gäller from 1 januari 2011. Syftet med lagen

Läs mer

- En kartläggning i slutenvården

- En kartläggning i slutenvården Dokumentation av nutritionsomhändertagandet för äldre patienter med risk för undernäring - En kartläggning i slutenvården Andrea Jareteg Leg. dietist, med. magister Fördjupningsarbete i klinisk nutrition,

Läs mer

Kulturförändring med Senior alert

Kulturförändring med Senior alert Kulturförändring med Senior alert Susanne Lundblad och Maria Johansson Senior alert Qulturum, Landstinget i Jönköpings län Agneta Bakir, Töreboda kommun Hur går det? Blir det bättre? Zackarias Lundblad

Läs mer

Senior alert - plan för att arbeta med vårdprevention

Senior alert - plan för att arbeta med vårdprevention (Version 2018-08-24) Senior alert - plan för att arbeta med vårdprevention Verksamhet Datum Sida 2 (17) Innehåll Plan att komma igång med Senior alert 3 Ett preventivt arbetssätt 4 Bakomliggande orsaker

Läs mer

Samverkan vid utskrivning - Blekingerutiner

Samverkan vid utskrivning - Blekingerutiner Samverkan vid utskrivning - Blekingerutiner Slutenvården planerar i samråd med patienten den slutenvård som ska ges, samt informerar fortlöpande kommun och öppenvård om hur planen och den enskildes status

Läs mer

Verksamhetsberättelse patientsäkerhetsarbete

Verksamhetsberättelse patientsäkerhetsarbete Verksamhetsberättelse patientsäkerhetsarbete Arbetsplats: Ekbackens äldreboende Hus K Verksamhetsår: 2013 Förenade Care AB driver sedan 2008-04-01 Ekbackens äldreboende hus K på entreprenad från Sundbyberg

Läs mer

Allmän information. Personal. Bemanning. Utbildning/fortbildning. 1. Enhetens namn. 2. Antal kunder fördelat på kvinnor och män. Kvinnor.

Allmän information. Personal. Bemanning. Utbildning/fortbildning. 1. Enhetens namn. 2. Antal kunder fördelat på kvinnor och män. Kvinnor. Allmän information 1. Enhetens namn 2. Antal kunder fördelat på kvinnor och män. Kvinnor Män Personal Bemanning 3. Motsvarar bemanningen av medarbetare den mängd som behövs för att kunden ska få sina insatser

Läs mer

Kopia utskriftsdatum: Sid 1 (8)

Kopia utskriftsdatum: Sid 1 (8) Förvaltning Ägare Reviderat datum Ann-Louise Gustafsson 2018-05-30 Verksamhet Välfärd och folkhälsa Slutgranskare Marie Gustafsson Diarienr Dokumentkategori Fastställare Giltigt datum fr o m Överenskommelser

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2012 Ronneby mars 2013 Karin Widecrantz Medicinskt ansvarig sjuksköterska Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande mål och strategier 4 Organisatoriskt

Läs mer

Kvalitetsuppföljnings resultat inom Vård och omsorg, våren 2012

Kvalitetsuppföljnings resultat inom Vård och omsorg, våren 2012 Sektor för socialtjänst MAS/MAR Kvalitetsuppföljnings resultat inom Vård och omsorg, våren 2012 Bakgrund I det medicinska ansvaret ingår att kontinuerligt följa upp kvaliteten avseende hälso- och sjukvården

Läs mer

Indikatorer för uppföljning av hälso- och sjukvård inom vård och omsorgsboenden Yttrande til l Kommunstyrelsen

Indikatorer för uppföljning av hälso- och sjukvård inom vård och omsorgsboenden Yttrande til l Kommunstyrelsen BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 232-08-006 SID 1 (5) 2008-07-08 SDN 2008-08-28 Handläggare: Monica Mårdén Telefon: 08-508 06 322 Till Bromma stadsdelsnämnd Indikatorer för

Läs mer

Framtidens primärvård

Framtidens primärvård Framtidens primärvård Strukturerad vårddokumentation checklistor för evidens och vårdprogram dela information patienten dela information med andra vårdgivare överföring till kvalitetsregister verksamhetsuppföljning

Läs mer

Temagrupp Äldre. Strategi Att stärka och systematiskt förbättra samverkan i vård och omsorg för äldre.

Temagrupp Äldre. Strategi Att stärka och systematiskt förbättra samverkan i vård och omsorg för äldre. Temagrupp Äldre Äldre med sjukdom/funktionsnedsättning ska känna att vård, stöd och omsorgsinsats är tillgänglig, trygg, säker och samordnad av kommun, primärvård, sjukhus och tandvård. Strategi Att stärka

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare 2013 Fastställd av: Datum: 2014-03-24 Författare: Pia Hernerud, Verksamhetschef HSL/MAS Förord Patientsäkerhetsberättelsen ska ha en sådan detaljeringsgrad att

Läs mer

Det går att förebygga ohälsa! Socialstyrelsens Nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder

Det går att förebygga ohälsa! Socialstyrelsens Nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder Det går att förebygga ohälsa! WHO bedömer att Socialstyrelsens Nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder Tobak, alkohol, fysisk aktivitet och matvanor 80 % av hjärt-/kärlsjukdomar 90 % av

Läs mer

Utskrivningsprocess med information Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Utskrivningsprocess med information Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Utskrivningsprocess med information Lagen samverkan från sluten hälso- och sjukvård En indiuell plan. Version 2.0 Datum 2017-05-11 Framtaget av: Ida Wernered & Viktor Storberg En indiuell plan från sluten

Läs mer

Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre 2014

Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre 2014 Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre 2014 Handlingsplan Ledningskraft 2014 i Osby kommun Mål ur den enskildes perspektiv Jag kan åldras i trygghet och självbestämmande med tillgång till

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsenheten

Hälso- och sjukvårdsenheten Hälso- och sjukvårdsenheten Före hemsjukvårdsövertagandet: 60 personer, främst sjuksköterskor och arbetsterapeuter Ansvar för hälso- och sjukvård och hjälpmedel i särskilt boende Efter övertagandet av

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Diarienummer: LOGGA Patientsäkerhetsberättelse År 2014 Rådjurstigens gruppboende Datum och ansvarig för innehållet 150212 Lennart Sandström Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting (reviderad

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Ångarens vård och omsorgsboende

Patientsäkerhetsberättelse för Ångarens vård och omsorgsboende Patientsäkerhetsberättelse för Ångarens vård och omsorgsboende År 2016 2017-03-01 Kerstin Ahlqvist Resultatenhetschef Ångarens vård och omsorgsboende 1 Innehåll Sammanfattning... 3 Övergripande mål och

Läs mer

Patiensäkerhetsberättelse PSYKIATRICENTRUM MAGNUS FRITHIOF

Patiensäkerhetsberättelse PSYKIATRICENTRUM MAGNUS FRITHIOF Patiensäkerhetsberättelse PSYKIATRICENTRUM 171227 MAGNUS FRITHIOF Innehållsförteckning Sammanfattning... 2 Övergripande mål och strategier... 3 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet... 3 Struktur

Läs mer

Detta projektet medfinansieras av Europeiska unionen/europeiska socialfonden

Detta projektet medfinansieras av Europeiska unionen/europeiska socialfonden Hemsjukvårdsdokumentation och Senior Alert Målgrupp sjuksköterska/distriktsköterska samt läkare inom hemsjukvården Stockholms läns sjukvårdsområde(slso) Inom hemsjukvården finns några av våra mest sköra

Läs mer

PiR. Patientsäkerhet i Realtid. en metod för lärande. Medicin, Geriatrik och Akutmottagning Östra. Stefan Wallerius. Anna Gyberg.

PiR. Patientsäkerhet i Realtid. en metod för lärande. Medicin, Geriatrik och Akutmottagning Östra. Stefan Wallerius. Anna Gyberg. Stefan Wallerius Överläkare Anna Gyberg Versamhetsutvecklare Leg. sjuksköterska Eva-Karin Elkjaer Vård- och omsorgskoordinator Leg. sjuksköterska PiR Patientsäkerhet i Realtid en metod för lärande Medicin,

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse Humaniora hälso- och sjukvårdsteam LSS

Patientsäkerhetsberättelse Humaniora hälso- och sjukvårdsteam LSS Patientsäkerhetsberättelse Humaniora hälso- och sjukvårdsteam LSS År 2017 20180126 Mia Thorn Lundquist Verksamheten Humaniora hälso- och sjukvård, LSS Solna startade i oktober 2015 i samband med att kommunen

Läs mer

PUNKTPREVALENSMÄTNING AV TRYCKSÅR 2018

PUNKTPREVALENSMÄTNING AV TRYCKSÅR 2018 PUNKTPREVALENSMÄTNING AV TRYCKSÅR 2018 Exkl. rättspsykiatrisk vård Data från vissa lokala mätningar som genomförts i egen regi ingår Endast patienter 18 år och äldre ingår Andel riskpatienter Riket (14302)

Läs mer

5 % Journal. primärvård Punktmätning 1 g/år i kommunerna. personer 65 år äldre. Implementera arbetssätt medicinska vårdplaner i verksamheterna

5 % Journal. primärvård Punktmätning 1 g/år i kommunerna. personer 65 år äldre. Implementera arbetssätt medicinska vårdplaner i verksamheterna 1 Indikatorer och Måltal för Skaraborg 2016-2018 Samverkan geriatrik, demens och palliativ vård Dokumentet ska fungera som en vägledning äldrearbetet i Skaraborg. För fokusområden som berör det direkta

Läs mer

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Vård och omsorg Lidköpings kommun

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Vård och omsorg Lidköpings kommun Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Vård och omsorg Lidköpings kommun Arbetsgrupp start juni 2017 Uppdrag för att se vad kan den nya lagen innebära för kommunen Finns kritiska punkter

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning Sammanfattning 1 Övergripande mål och strategier 2 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerheten 3 Struktur för uppföljning och utvärdering 3 Mål för patientsäkerheten 3 Genomförda

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för sociala sektorn i Härryda kommun År 2011

Patientsäkerhetsberättelse för sociala sektorn i Härryda kommun År 2011 Patientsäkerhetsberättelse för sociala sektorn i Härryda kommun År 2011 2012-02-27 Tina Forsgren, Verksamhetschef Vård och Omsorg Elisabeth Sjöberg, Verksamhetschef Funktionshinder Mallen är framtagen

Läs mer

Senior alert - ett nationellt kvalitetsregister men också ett sätt att tänka och agera

Senior alert - ett nationellt kvalitetsregister men också ett sätt att tänka och agera Senior alert - ett nationellt kvalitetsregister men också ett sätt att tänka och agera Susanne Lundblad, Projektledare Senior alert, Utvecklingsledare Qulturum Landstinget i Jönköpings län Qulturum, Landstinget

Läs mer

PLAN för att komma igång med Senior alert inom hemvården

PLAN för att komma igång med Senior alert inom hemvården PLAN för att komma igång med Senior alert inom hemvården Verksamhet Datum Sida 2 (18) Innehåll Plan att komma igång med Senior alert sid 3 Ett preventivt arbetssätt sid 4 Bakomliggande orsaker sid 7 Förebyggande

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelser 2018 för särskilda boenden i kommunal regi och på entreprenad

Patientsäkerhetsberättelser 2018 för särskilda boenden i kommunal regi och på entreprenad Avdelningen egen regi äldreomsorg, funktionsnedsättning och socialpsykiatri Sida 1 (6) 2019-03-15 Handläggare: Maria Premfors 08 508 18 170 Till Farsta stadsdelsnämnd 2019-04-11 Patientsäkerhetsberättelser

Läs mer

Plan för verkställande av landstingsfullmäktiges beslut om närsjukvård i Blekinge

Plan för verkställande av landstingsfullmäktiges beslut om närsjukvård i Blekinge Blekingesjukhuset 2016-08-18 Ärendenummer: 2016/00240 Förvaltningsstaben Dokumentnummer: 2016/00240-4 Lars Almroth Till Nämnden för Blekingesjukhuset Plan för verkställande av landstingsfullmäktiges beslut

Läs mer

Vård i samverkan kommuner och landsting i Uppsala län

Vård i samverkan kommuner och landsting i Uppsala län Vård i samverkan kommuner och landsting i Uppsala län Utarbetad av Utvecklingsgruppen Vårdkedjan somatik Ersätter Riktlinjer till överenskommelse om vårdkedjan i Uppsala län somatik, 2008-11-14 Version

Läs mer

Förenklad journaldokumentation i Region Skåne. Regiondirektören beslutar enligt bifogat underlag.

Förenklad journaldokumentation i Region Skåne. Regiondirektören beslutar enligt bifogat underlag. Regiondirektören Jonas Rastad +46 44 309 39 25 +46 708 46 70 67 jonas.rastad@skane.se BESLUT Datum 2014-10-30 Dnr 1400182 1 (6) Förenklad i Beslut: Regiondirektören beslutar enligt bifogat underlag. Sammanfattning:

Läs mer

Bättre liv för sjuka äldre

Bättre liv för sjuka äldre Bättre liv för sjuka äldre Handlingsplan 2014 Uppsala län Bättre liv för sjuka äldre 2014 Övergripande mål och resultat Det här vill vi uppnå Bilaga Så här mäter vi förbättringar Sammanhållen vård och

Läs mer

P atientsäkerhetsberättelso

P atientsäkerhetsberättelso Adium Omsorg AB P atientsäkerhetsberättelso Ål 2014 Datum och ansvarig för innehållet 201: -02-27 Britt-Marie Nordström Ver amhetens mål för patientsäkerhetsarbetet SFS 2 0:659, 3 kap. 1 och SOSFS 2011:9,

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Vardaga Ullstämma servicehus DOKUMENTNAMN ngets regionens eller kommunens logotyp Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2014 Datum och ansvarig för innehållet: 2015-03-30 Lena Lundmark Innehållsförteckning

Läs mer

Lista logganteckningar från förbättringslogg

Lista logganteckningar från förbättringslogg Ursprung Uppföljning/uppdrag från uppdragsgivare 5304 Koppargården Sthlm 10122 Koppargården Sthlm driftschef mm Mötesdatum 2011-04-07 Mötestyp Sjuksköterskemöte Läkemedelshantering Start 2011-01-03 Beräknat

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Älvsjö stadsdelsnämnd

Patientsäkerhetsberättelse för Älvsjö stadsdelsnämnd Patientsäkerhetsberättelse för Älvsjö stadsdelsnämnd Älvsjö servicehus År 2011 Datum och ansvarig för innehållet 2012-02-22 Ann Norén, verksamhetschef enligt 29 hälso- och sjukvårdslagen Mallen är framtagen

Läs mer

Rutiner för avvikelsehantering och riskhantering

Rutiner för avvikelsehantering och riskhantering Riktlinje 3/Avvikelser Rev. 2018-07-03 Socialkontoret Annicka Pantzar Medicinskt ansvarig sjuksköterska Rutiner för avvikelsehantering och riskhantering Författningar Patientsäkerhetslagen (2010: 659)

Läs mer

Ersätta fax av epikriser med NPÖ

Ersätta fax av epikriser med NPÖ 1 (8) Riskanalys Datum 2018-01-11 Diarienummer NU-2018-00051 Västra Götalandsregionen NU-sjukvården/Enhet Analysledare: Marie Lundborg Telefon: 010-435 66 89 E-post: marie.lundborg@vgregion.se Ersätta

Läs mer

Senior alert ett nationellt kvalitetsregister för vård och omsorg. Joakim Edvinsson och Magnus Rahm Qulturum, Landstinget i Jönköpings län

Senior alert ett nationellt kvalitetsregister för vård och omsorg. Joakim Edvinsson och Magnus Rahm Qulturum, Landstinget i Jönköpings län Senior alert ett nationellt kvalitetsregister för vård och omsorg Det här gör vi ju redan Den verkliga upptäcktsresan består inte av att söka efter nya vyer och platser utan att se det gamla invanda med

Läs mer