INSATSDYSA FÖR SPRIDNING AV LUFT LÄNGS VÄGGAR

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "INSATSDYSA FÖR SPRIDNING AV LUFT LÄNGS VÄGGAR"

Transkript

1 TPS Branschforskningsprogram för Energiverk 2008/09 INSATSDYSA FÖR SPRIDNING AV LUFT LÄNGS VÄGGAR Ershad Khan Oktober 2009 TPS-09/02

2 Titel: Författare: Rapportnummer: Version: Insatsdysa för spridning av luft längs väggar Ershad Khan TPS-09/02 Draft Datum: Språk: Svenska Antal sidor: 20 Nyckelord: Spridning: Beställare: Beställares ID: Avsändare: Godkänd av Strömningssimulering, CFD, strålar TPS Branschforskningsprogram för Energiverk TPS Termiska Processer AB, Box 624, Nyköping Tel , Fax , e-post ABSTRACT Vanlig konstruktion av sekundärluftportar, där ett fåtal luftportar förser pannan med luft som har en hög impuls som gör att luftstrålen skjuter långt in mot mitten av ugnen, leder ofta till en ojämn fördelning av syrehalten i pannorna. Mätningar av gassammansättning och temperatur i Eskilstunas 110 MW BFB vid två tillfällen visade på ojämn fördelning av oförbrända gaser längs väggarna på nivå där sekundärluften tillförs. Samtidigt är syrehalten klart lägre på dessa platser. Temperaturprofilen i pannan förändrades markant mellan mätningarna. Mätningar högre upp i pannan visade på höga koncentrationer av oförbrända gaser längs väggarna samt även hög gastemperatur som överskrider rekommenderat designvärde. Utan fullständiga mätningar för att bedöma det exakta scenariot för hela eldstaden kan man ändå säga att höga materialtemperaturer i kombination med lågsmältande alkaliska salter är en stor anledning till problem med korrosion av överhettare i förbränningsanläggningar. CFD-modelleringen har visat att dysinsatser har stora förutsättningar att förbättra emissionsvillkoren i pannan genom att minska risken för förbiläckage av oförbrända gaser runt luftportarna. En ytterligare effekt skulle kunna vara att man minskar risken för CO-korrosion (materialförbrukning på grund av reducerande eller omväxlande reducerande och oxiderande förhållanden) vilket tidigare undersökts i andra anläggningar.

3 Innehållsförteckning 1 Bakgrund Inledning Målsättning och planerat genomförande Utförande Mätningar CFD beräkningar Resultat Mätresultat Resultat CFD-modellering Diskussion Slutsatser...18 Bilagor: Bilaga 1. Mätningar i Eskilstuna BFB 110 MW

4 1 1 Bakgrund Stråk med oförbrända gaser längs eldstadens väggar utgör ett problem såväl för effektiv utbränning som en ökad risk för korrosion. Dessa stråk kan oberoende av förbränningsteknik bero på en asymmetrisk tillförsel och omvandling av bränslet, men också på grund av en bristfällig fördelning av slutförbränningsluft. Ofta är det en kombination av båda. I det första fallet bör naturligtvis spridningen av bränslet i första hand ses över, men eftersom detta ofta inte är lätt att ändra får man normalt istället bota symptomen genom att möta med en anpassad fördelning av slutförbränningsluften. För att få en god penetration av slutförbränningsluftens strålar används ofta ett begränsat antal stora luftportar. Detta får dock till följd att tillförseln av luft i området närmast eldstadens väggar blir begränsat, samtidigt som bränslerik gas kan sugas in mot väggen via den recirkulationszon som strålen skapar. Ett sätt att möta detta, som tidigare visats i branschforskningsprogrammet, är att komplettera med ett antal mindre dysor mellan de kraftigare luftportarna. En sådan åtgärd kräver dock normalt ett ingrepp i tryckkärlet, även om det ibland kan räcka med att ta upp slitsade öppningar i fenan mellan tuberna. En enklare alternativ metod kan vara att länka av en del av luften åt sidorna i de stora portarna. På detta sätt skulle en förbättring kunna åstadkommas utan några ingrepp i tryckkärl eller eldstadsväggar över huvud taget, vilket torde vara en ekonomiskt mycket intressant åtgärd. Vinsten skulle alltså vara lägre CO-emissioner, möjlighet till lägre luftöverskott och därmed lägre NO x samt minskad risk för högtemperaturkorrosion. 2 Inledning BFB-pannan i Eskilstuna är konstruerad av Kvaerner Pulping Oy (år 2000) och utlagd för en maximal last på 110 MW. Eskilstuna Energi ansåg 2006 att emissionerna av framförallt NO och CO var onödigt höga då man gick upp i last, även om emissionsnivåerna håller sig inom Kvaerners garantiåtaganden. Eskilstuna Energi hoppades att en optimering av luft och bränslefördelning i eldstaden skulle kunna reducera emissionerna av CO och NO x samt göra det möjligt att öka verkningsgraden genom att reducera luftöverskottet. För att genomföra en optimering av fördelning av luft och bränsle till eldstaden utfördes karterande mätningar med syfte att fastställa om antingen bränsletillförseln och/eller sekundärluften är snedfördelad. Mätningarna utfördes i ett plan 5.7 m över dysbotten, vilket är över sekundärluften som tillförs vid 4.0 m och bränslet som matas in i fyra punkter via cellmatare och blåsbord på en höjd av 1.9 m. Resultaten från mätningarna visar att koncentrationerna av CO var mycket höga efter fram och bakväggen. Figur 1. Syrehalten var vid mättillfallet betydligt högre i centrum av pannan vilket syns i Figur 2.

5 CO [ppm] Avstånd fr. vänster vägg [m] Avstånd från frontvägg [m] Figur 1. CO koncentration över tvärsnittet. Observera att mätinstrumentet bottnade vid ppm längs front och bakvägg i ett antal punkter.[ 1 ] O2 [%] Avstånd fr. vänster vägg [m] Avstånd från frontvägg [m] Figur 2. O 2 koncentrationer över tvärsnittet[1]. 1 Niklasson, F. Ljungdahl, B. Mätningar i eldstad Eskilstuna FB. TPS-rapport TPS-06/01, 2006.

6 3 Mätresultaten från 2006 gjorde att Eskilstunas BFB bedömdes vara ett bra val för försöken med att ändra luftfördelningen med hjälp av specialkonstruerade insatsdysor. 3 Målsättning och planerat genomförande Målsättningen med projektet var att visa på en enkel metod att kunna tillföra mera luft i den väggnära regionen genom att i befintliga luftdysor montera en insats för avlänkning av luft. Tillämpade försök planerades att utföras i Eskilstuna FB, där mätningar av stråkbildningen tidigare utförts. Projektet inleddes med en kompletterande kartering av koncentrationen av olika beståndsdelar i rökgaserna (CO, THC, O 2, CO 2 ) över eldstadens övre tvärsnitt för att fastställa ursprunglig stråkbildning. Samtidigt registrerades utsläpp i skorsten med befintliga mätinstrument. Avsikten var att mätresultaten från ovanstående mätningar skulle användas för lämplig utformning av en insatsdysa, med hjälp av CFD-modellering. Insatsdysorna skulle konstrueras och byggas så att mängden avlänkad luft enkelt kan justeras. Effekten av nya insatsdysor skulle demonstreras i en mätkampanj motsvarande den inledande karteringen. 4 Utförande 4.1 Mätningar En inledande kartering av temperaturer och gassammansättning på plan 4, liknande den som utfördes i januari 2006, genomfördes. Portarna som användes för mätningarna är placerade i vänster och höger vägg i ett plan 5.7 meter över dysbotten. Sonder fördes in genom dessa hål som är gjorda för ammoniakinsprutningslansar. Sex stycken sådana portar finns på vardera sidovägg. Några av portarna kunde inte användas för att sticka in sonder på grund av att rörledningar blockerade portarna utanför pannan. Portarna som användes 2006 är markerade i Figur 3. Mätningarna vid mättillfälle 2 utökades med provtagning på ytterligare 2 nivåer, plan 8 och plan 11. Se Figur 4. På plan 8 användes tertiärluftportar liksom även synglas för provtagning. Vid mätningarna på plan 8 och plan 11 kunde endast korta sonder användas på grund av utrymmesbrist utanför pannan. På plan 11 utfördes provtagning genom manlucka samt synglas.

7 4 Tertiärluft P1 P3 P4 P6 Bränsle Sekundärluft Frontvägg Bakvägg Figur 3. Provtagningspunkter i Eskilstunas BFB vid mättillfälle 1. (Januari 2006) Figur 4. Provtagningspunkter i Eskilstunas BFB vid mättillfälle 2. (November 2008) Sonderna som användes är vattenkylda och konstruerade så att de kan användas för både sugpyrometermätningar och för att suga ut rökgas till analysinstrument. I varje punkt sögs gas ut till analysinstrumenten i sex minuter och temperaturen mättes med sugpyrometer under två minuter. Då sugpyrometern kräver ett högt gasflöde från en ejektor så kunde inte temperatur och gaskoncentrationer mätas samtidigt. Analysinstrumenten som användes var av typerna: O 2, paramagnetisk CO, IR absorption (NDIR Non Dispersive Infra Red) NO x, Ultraviolettabsorption (UV) THC, FID (flamjonisations detektor) endast vid mättillfälle 2. Uppmätta data loggades med dator en gång per sekund. Mätningarna utfördes under normallast för pannan, med medelvärden för perioden enligt Tabell 1.

8 5 Tabell 1. Panndrift under försöken i medeltal. Parameter Januari November Last MW Primärluft m 3 n/s Sekundärluft m 3 n/s Tertiärluft m 3 n/s Bäddtemperatur C Rökgasåterföring m 3 n/s O 2 Vänster % O 2 Höger % CO skorsten ppm NO skorsten ppm na CFD beräkningar Genom datasimuleringar i programmet FLUENT, som är en CFD-modell (Computational Fluid Dynamics), kan 2-dimensionella bilder av t ex syrehalt och temperaturer presenteras. Beräkningar genomfördes för syrehalter och temperaturprofiler i pannan vid olika utformning av insatsdysorna. Tre olika fall har studerats där data från mätningarna i Eskilstuna har varit startparametrar. Basfallet är sekundärluftportarna utan modifiering. Figur 5 visar geometrin i basfallet och i figur 6 visas flödet schematiskt. Figur 5. Geometri för sekundärluftsporten i basfallet, utan modifiering.

9 6 Figur 6. Basfall,schematisk strömning i sekundärluftportar utan modifiering. Fall 1 är beräkningar utförda när insatsen har en längd på 50 mm. Styrskenans vinkel var i beräkningarna 90 och 135. Geometrin syns i figur 7. Figur 7. Geometri för modifierad sekundärluftport. I figur 8 och 9 syns schematiskt insatsdysorna i fall 1.

10 7 Figur 8. Fall 1. Insatsdysans längd 50 mm, 90 vinkel på styrskenan Figur 9. Fall 1. Insatsdysans längd 50 mm. 135 vinkel på styrskenan I fall 2 har insatsdysan konstruerats för att täcka hela längden (100 mm) av sekundärluftporten. I figur 11 och 12 visas schematiskt insatsdysorna enligt fall 2. Figur 10. Geometri för insatsdysa enligt fall 2.

11 8 Figur 11. Fall 2.Insatsdysans längd 100 mm. 90 vinkel på styrskenan Figur 12. Fall 2.Insatsdysans längd 100 mm. 135 vinkel på styrskenan Beräkningar av syrehalten i pannan utfördes i en delvolym av eldstaden med mått enligt figur 13. Hela höjden användes men bara halva bredden.

12 9 Figur 13. Geometrin för beräkningar av fördelning av syrehalt i pannan. 5 Resultat Det kunde tämligen omgående konstateras att den snedfördelning av syre och CO halter som fanns vid mätningarna i januari 2006 inte längre kunde iakttas vid mätningarna i november Detta medförde att det inte längre var intressant varken för projektet eller för Eskilstuna Energi & Miljö att testa med att installera insatsdysor för att sprida lufttillförseln. Projektgenomförandet fick därför en annan inriktning och istället för att installera dysor utfördes beräkningar för att visa på möjliga resultat med olika utformning av insatsdysorna.

13 Mätresultat I bilaga 1 finns en sammanställning av samtliga mätresultat. Här redovisas några viktiga mätdata. Resultaten från de två mättillfällena skiljer sig ganska mycket trots att pannan drevs på ett likartat sätt vid de två tidpunkterna. I Figur 14 och Figur 15 syns tydligt hur den höga COhalten vid de tidigare mätningarna inte kan upprepas vid de nya mätningarna Figur 14. CO-halt på plan 4 i januari 2006 Figur 15. CO-halt på plan 4 i november Pilarna anger bränsleinmatningen. Temperaturprofilen på plan 4 i pannan var också väldigt olika vid de två mätningarna. Figur 16 och Figur 17. Vid mätningarna 2006 var temperaturfördelning betydligt jämnare över hela plan 4 jämfört med mätningarna i november Maximal temperatur på plan 4 var knappt 100 C högre vid de senare mätningarna.

14 11 Figur 16. Temperatur på plan 4 i januari 2006 Figur 17. Temperatur på plan 4 i november 2008 Även NO x - O 2 - och CO 2 - halterna uppvisar stora olikheter. Se Bilaga 1. Vid mätningarna på plan 8 och plan 11 kunde inte hela tvärsnittet mätas på grund av utrymmesbrist utanför pannan som gjorde det omöjligt att använda de långa sonderna som användes på plan 4. Mätningarna på plan 8 och 11 utfördes endast i november 2008 varför inga jämförelser med tidigare data kan göras. Mätningarna utfördes under två dagar och för samtliga analyserade parametrar var det en mycket god överensstämmelse i resultaten för de olika dagarna. Mätningarna på plan 8 redovisas i Figur 18 och Figur 19 för O 2 -halten. CO-halten på plan 8 var hög, i vissa fall så hög att instrumenten bottnade på ppm, och ökade från ca 1 m från väggen.figur 20 och Figur 21.

15 12 Figur 18. O 2-halt uppmätt på plan 8 dag 1 i november 2008 Figur 19. O 2-halt uppmätt på plan 8 dag 2 i november 2008 Figur 20. CO-halt på plan 8, november Mätningar i synglas på frontvägg. Figur 21. CO-halt på plan 8, november Mätningar i tertiärluftdysor i höger sidovägg.

16 13 På plan 11 togs prover dels genom synglas i frontväggen och dels genom manluckor på höger och vänster sidovägg. Vid mätningarna i manluckorna kunde man analysera gaskoncentrationer och temperaturer över hela tvärsninttet mitt i pannan. CO-halten på plan 11 var betydligt lägre än på plan 8. En viss snedfördelning kan noteras med högre halter vid den vänstra sidoväggen. Se Figur 22 och Figur 23. Figur 22. CO-halt plan 11 i november Provtagning genom synglas på frontväggen Figur 23. CO-halt på plan 11 i november Provtagning genom manluckor på höger och vänster sidovägg. Temperaturprofilen på plan 8 ses i Figur 24 och Figur 25. Den låga temperaturen vid väggen kan delvis förklaras med inläckage av luft i mätpunkterna. Det kan noteras att temperaturen är hög 1 m innanför väggen. I Figur 26 och Figur 27 syns temperaturprofilen för plan 11. Mitt i pannan är temperaturen fortfarande över 1000 C, vilket får anses som en hög temperatur så nära toppen av eldstaden. Den höga temperaturen är säkert en bidragande orsak till den låga COkoncentrationen i rökgasen då CO:s förbränningshastighet är ganska starkt temperaturberoende.

17 14 Figur 24. Temperatur på plan 8 november Mätningar genom synglas i fronvägg Figur 25. Temperatur på plan 8 november Mätningar genom tertiärluftportar i höger sidovägg. Figur 26. Temperatur på plan 11 november Provtagning genom synglas i frontvägg. Figur 27. Temperatur på plan 11 november Provtagning genom manluckor i höger och vänster sidovägg.

18 Resultat CFD-modellering Beräkningarna visar att fördelningen av O 2 i befintliga sekundär luftdysorna ger de högsta koncentrationerna mot mitten av pannan samtidigt som koncentrationen av O 2 längs ugnsväggen vid sekundärluftporten är låg. I Figur 28 och Figur 29 syns tydliga recirkulationszoner med låg halt av O 2 nära ugnsväggen både vertikalt och horisontellt. Figur 28. Vertikal fördelning av O 2-halten i existerande dysor. (Basfall) Figur 29. Horisontell fördelning av O 2- halten i existerande dysor. (Basfall) Med modifierade luftdysor enligt fall 1 syns tydligt att syre sprids både utefter väggen och in i pannan. Recirkulationszonen vertikalt minskas avsevärt jämfört med basfallet. Figur 28 och Figur 29. Insatsen har dessutom en betydande påverkan på väggnära syrehalten hela vägen upp till panntoppen. Figur 30. Vertikal fördelning av O 2-halten i Fall 1 Figur 31. Horisontell fördelning av O 2- halten i Fall 1 Med en modifiering av insatsdysorna enligt fall 2 får man en jämnare syrefördelning i horisontell led men däremot en ojämnare fördelning vertikalt. Figur 32 och Figur 33.

19 16 Figur 32. Vertikal fördelning av O 2-halten i Fall 2 Figur 33. Horisontell fördelning av O 2- halten i Fall 2 Figur 34. Temperaturprofil för basfallet

20 17 Figur 35. Temperaturprofil för fall 1. Figur 36. Temperaturprofil för fall 2 Figur visar den beräknade temperaturprofilen i ugnen. Man kan se att CFD-beräkningar ger helt olika temperatur profil för basfallet jämfört med de modifierade fallen. Den stora skillnaden mellan basfallet och de modifierade fallen är att temperaturgradient i mitten och nära ugnsväggen är mycket hög för basfallet jämfört med de modifierade fallen där temperaturen är mer enhetlig och jämt fördelad.

21 18 6 Diskussion Tidigare mätningar av gassammansättningen i Eskilstunas 110 MW BFB visade på ojämn fördelning av oförbrända gaser längs väggarna på nivå där sekundärluften tillförs. Samtidigt är syrehalten klart lägre på dessa platser. Med nuvarande konstruktion av sekundärluftportarna, där ett fåtal luftportar förser pannan med luft som har en hög impuls som gör att luftstrålen skjuter långt in mot mitten av ugnen. Samtidigt skapas en recirkulationszon av oförbrända gaser in mot ugnsväggen. På grund av recirkulationszonerna som uppstår till följd av olämplig luftdistribution uppstår syrebrist längs ugnsväggen. Detta kan åtgärdas genom nuvarande sekundärluftregister kompletteras med ytterligare portar som har lägre fart och riktade så att de ger ett kortare intrång i pannan. Detta uppnås ex. med ett större antal mindre munstycken (förslagsvis placeras i fenorna av rören), eller med hjälp av strålar med kraftig rotation (swirl) eller genom att ändra formen på sekundärluftdysorna så att luften kan avlänkas åt sidorna vid väggen. Beräkningar har visat att detta leder till minskade recirkulationszoner runt sekundärluftdysorna samtidigt som syrehalten vid ugnsväggarna ökar. Analys av data från nya mätningar av gaskoncentrationerna visar att halterna av CO, NO x och THC är höga nära väggen på plan 8. På plan 11 är scenariot annorlunda med låg koncentration av oförbrända gaser liksom även NO x. Här är istället gastemperaturen hög och överskrider rekommenderat designvärde. Utan fullständiga mätningar för att bedöma det exakta scenariot för hela eldstaden kan man ändå säga att höga materialtemperaturer i kombination med lågsmältande alkaliska salter är en stor anledning till problem med korrosion av överhettare i förbränningsanläggningar. CFD-modelleringen har visat att dysinsatser enligt det föreslagna konceptet säkert förbättrar emissionsvillkoren i pannan genom att minska risken för förbiläckage av oförbrända gaser runt luftportarna. En ytterligare effekt skulle kunna vara att man minskar risken för CO-korrosion (materialförbrukning på grund av reducerande eller omväxlande reducerande och oxiderande förhållanden) vilket tidigare undersökts i panna 11 i Norrköping. 7 Slutsatser Från modelleringen kan vi konstatera att dysinsatsen har en effekt på lufttillförseln längs pannväggens yta. Effekten kan inte ses i strålens centralplan över och under luftmunstycket och är förmodligen marginell, däremot verkar den ha en viss inverkan på sekundärströmningen runt strålen. De nya mätningarna i Eskilstuna visar att de befarade problemen med syrebrist i eldstadens utkanter inte finns. I stället finns en ganska uttalad topp med CO och kolväten i pannans centrum på de låga nivåerna. Högre upp i pannan finns tillräckligt med syre för att bränna slut CO och THC men den relativt låga temperaturerna efter pannans väggar gör att förbränningen blir mycket långsam. Baserat på de senaste mätningarna är inte insatsdysan en lämplig åtgärd för att reducera emissionerna.

22 Bilaga 1 Mätningar i Eskilstuna BFB 110 MW

23 Bilaga 1 ; 2(17) 1 Inledning Kartering av rökgassammansättning och temperatur i 110 MW BFB hos Eskilstuna Energi och Miljö har utförts vid två mättillfällen: Januari 2006 November 2008 Mätningarna i januari 2006 utfördes endast på plan 4 över sekundärluft. Mätningarna i november 2008 omfattade förutom plan 4 även mätningar på plan 8 i tertiärluft samt synglas i frontväggen på plan 8. Dessutom utfördes mätningar i manluckor på plan 11 samt även i synglas på frontväggen på plan 11. I figur 1 finns mätpunkterna markerade med gröna ringar. Figur 1. Skiss av Eskilstuna 110 MW BFB från höger sidovägg. Provtagningsportar är markerade med gröna cirklar. F1201 Bilaga 1. Mätresultat Eskilstuna 110 MW BFB KONFIDENTIELL

24 Bilaga 1 ; 3(17) I figur 2 a-k visas resultat från mätningar på plan 4 (över sekundärluft) 2006 och Resultaten är medelvärden från två dagars mätningar. Resultat 2006 (17-18/1) Resultat 2008(11-12/11) Figur 2 a. CO halt (ppm) 2006 Figur 2 b. CO halt (ppm) O2 [%] Avstånd fr. vänster vägg [m] Avstånd från frontvägg [m] Figur 2 c. O 2 halt (%) 2006 Figur 2 d. O 2 halt (%) 2008 F1201 Bilaga 1. Mätresultat Eskilstuna 110 MW BFB KONFIDENTIELL

25 Bilaga 1 ; 4(17) CO2 [%] Avstånd fr. vänster vägg [m] Avstånd från frontvägg [m] Figur 2 e. CO 2 halt (%) 2006 Figur 2 f. CO 2 halt (%) 2008 Figur 2 g. NO halt (ppm) 2006 Figur 2 h. NO halt (ppm) 2008 Figur 2 i. Temperatur C 2006 Figur 2 j. Temperatur C 2008 F1201 Bilaga 1. Mätresultat Eskilstuna 110 MW BFB KONFIDENTIELL

26 Bilaga 1 ; 5(17) Figur 2 k. THC (ppm) 2008 I figur 3 redovisas resultaten från mätningar i synglasen på frontväggen under två dagar i november Synglas (A) Synglas (B) F1201 Bilaga 1. Mätresultat Eskilstuna 110 MW BFB KONFIDENTIELL

27 Bilaga 1 ; 6(17) F1201 Bilaga 1. Mätresultat Eskilstuna 110 MW BFB KONFIDENTIELL

28 Bilaga 1 ; 7(17) F1201 Bilaga 1. Mätresultat Eskilstuna 110 MW BFB KONFIDENTIELL

29 Bilaga 1 ; 8(17) Figur 3. Gaskoncentrationer och temperaturprofil på plan 8, Höger synglas 2,28 m från höger sidovägg, vänster synglas 2,28 m från vänster sidovägg Figur 3. Gaskoncentrationer och temperaturprofil på plan 8, Höger synglas 2,28 m från höger sidovägg, vänster synglas 2,28 m från vänster sidovägg I figur 4 reovisas mätdata från mätningar i tertiärluftsdysorna på plan 8 under två dagar i november 2008 Tertiärluft dysor (A) Tertiärluft dysor (B) F1201 Bilaga 1. Mätresultat Eskilstuna 110 MW BFB KONFIDENTIELL

30 Bilaga 1 ; 9(17) F1201 Bilaga 1. Mätresultat Eskilstuna 110 MW BFB KONFIDENTIELL

31 Bilaga 1 ; 10(17) F1201 Bilaga 1. Mätresultat Eskilstuna 110 MW BFB KONFIDENTIELL

32 Bilaga 1 ; 11(17) Figur 4. Gaskoncentrationer och temperaturprofil på plan 8 i tertiärluftdysor, Figur 4. Gaskoncentrationer och temperaturprofil på plan 8 i tertiärluftdysor, I figur 5 redovisas resultat från mätningar i synglas på frontväggen på plan 11 under två dagar i november Synglas A Synglas B F1201 Bilaga 1. Mätresultat Eskilstuna 110 MW BFB KONFIDENTIELL

33 Bilaga 1 ; 12(17) F1201 Bilaga 1. Mätresultat Eskilstuna 110 MW BFB KONFIDENTIELL

34 Bilaga 1 ; 13(17) F1201 Bilaga 1. Mätresultat Eskilstuna 110 MW BFB KONFIDENTIELL

35 Bilaga 1 ; 14(17) Figur 5, Gaskoncentrationer och temperaturprofil i synglas på plan 11. (Höger och vänster synglas 2,11 m från höger resp vänster sidovägg) Figur 5, Gaskoncentrationer och temperaturprofil i synglas på plan 11. (Höger och vänster synglas 2,11 m från höger resp vänster sidovägg) I figur 6 redovisas resultat från mätningar i manlucka på plan 11 under två dagar i november Manlucka A Manlucka B F1201 Bilaga 1. Mätresultat Eskilstuna 110 MW BFB KONFIDENTIELL

36 Bilaga 1 ; 15(17) F1201 Bilaga 1. Mätresultat Eskilstuna 110 MW BFB KONFIDENTIELL

37 Bilaga 1 ; 16(17) F1201 Bilaga 1. Mätresultat Eskilstuna 110 MW BFB KONFIDENTIELL

OPTIMERING AV OMBLANDNING I ELDSTAD GENOM MODELLBASERAD IMPULSKVOTREGLERING (FÖRSTUDIE)

OPTIMERING AV OMBLANDNING I ELDSTAD GENOM MODELLBASERAD IMPULSKVOTREGLERING (FÖRSTUDIE) TPS Branschforskningsprogram för Energiverk 2006/07 OPTIMERING AV OMBLANDNING I ELDSTAD GENOM MODELLBASERAD IMPULSKVOTREGLERING (FÖRSTUDIE) Slutrapport inom området Oberoende FoU Henrik Brodén och Lixin

Läs mer

Aktiv förbränningskontroll - en studie av lämpliga styrparametrar i eldstaden

Aktiv förbränningskontroll - en studie av lämpliga styrparametrar i eldstaden Aktiv förbränningskontroll - en studie av lämpliga styrparametrar i eldstaden SP Andreas Johansson 1 Bakgrund (Fortsatt) fokus på biobränslen och avfallsbränslen Hög flykthalt + ojämn fördelning av luft

Läs mer

Uppdragets syfte var att med CFD-simulering undersöka spridningen av gas vid ett läckage i en tankstation.

Uppdragets syfte var att med CFD-simulering undersöka spridningen av gas vid ett läckage i en tankstation. Gasutsläpp Busstankning Syfte Uppdragets syfte var att med CFD-simulering undersöka spridningen av gas vid ett läckage i en tankstation. Förutsättningar Läckage Den läckande gasen var metan med en densitet

Läs mer

Eassist Combustion Light

Eassist Combustion Light MILJÖLABORATORIET Eassist Combustion Light Miljölaboratoriet i Trelleborg AB Telefon 0410-36 61 54 Fax 0410-36 61 94 Internet www.mlab.se Innehållsförteckning Eassist Combustion Light Inledning...3 Installation...5

Läs mer

Fältutvärdering av pannor och brännare för rörflenseldning. Susanne Paulrud, SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut

Fältutvärdering av pannor och brännare för rörflenseldning. Susanne Paulrud, SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut Fältutvärdering av pannor och brännare för rörflenseldning Susanne Paulrud, SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut Syfte och mål Syftet med projektet är att verksamt bidra till att ett flertal förbränningsutrustningar

Läs mer

Vattenfall AB. Förbättrad förbränning i pannor genom nya mätverktyg

Vattenfall AB. Förbättrad förbränning i pannor genom nya mätverktyg Förbättrad förbränning i pannor genom nya mätverktyg Innehåll Vanliga problem Orsaker Att ta reda på förhållanden i en eldstad Fall från verkligheten Vad kan vi göra och vad har vi gjort 2 Vanliga problem

Läs mer

PM Bussdepå - Gasutsläpp. Simulering av metanutsläpp Verkstad. 1. Förutsättningar

PM Bussdepå - Gasutsläpp. Simulering av metanutsläpp Verkstad. 1. Förutsättningar Simulering av metanutsläpp Verkstad 1. Förutsättningar 1.1 Geometri Verkstaden var 35,5 meter lång, 24 meter bred och takhöjd 6 meter. En buss med måtten längd 18 meter, bredd 2,6 meter och höjd 3,4 meter

Läs mer

Inverkan på kraftpannor vid bränsleförändringar

Inverkan på kraftpannor vid bränsleförändringar Inverkan på kraftpannor vid bränsleförändringar Värme- och kraftföreningen Panndagarna 2018 Örebro Steve Andersson Valmet AB 4412 MW th Nytt från Valmet 2017 2020 120 MW, Borås, bio, 2018 194 MW, Oulu,

Läs mer

Vad innebär nya bränslefraktioner? Björn Zethræus Professor, Bioenergiteknik

Vad innebär nya bränslefraktioner? Björn Zethræus Professor, Bioenergiteknik Vad innebär nya bränslefraktioner? Björn Zethræus Professor, Bioenergiteknik Bränslekvalitet allmänt: Fotosyntes: CO 2 + H 2 O + Sol = Bränsle + O 2 Förbränning: Bränsle + O 2 = CO 2 + H 2 O + Energi Kvalitet

Läs mer

TOPLING SASP. Hög kvalitet till RÄTT PRIS!

TOPLING SASP. Hög kvalitet till RÄTT PRIS! TOPLING SASP Hög kvalitet till RÄTT PRIS! SASP Topling är både miljö och kvalitet certifierad Flygbild över anläggningen i Boden. 35 ÅR AV ERFARENHET VÄRMER VÄRLDEN! Med över 35 års erfarenhet och med

Läs mer

Är luftkvalitén i Lund bättre än i Teckomatorp?

Är luftkvalitén i Lund bättre än i Teckomatorp? Är luftkvalitén i bättre än i? Namn: Katarina Czabafy 9c. Datum: 20.05.2010. Mentor: Olle Nylén Johansson. Innehållsförtäckning: INLEDNING.S 3. SYFTE/FRÅGESTÄLLNING.S 3. BAKGRUND.S 3. METOD... S 3-4. RESULTAT...S

Läs mer

Svåra bränslen sänk temperaturen!

Svåra bränslen sänk temperaturen! Svåra bränslen sänk temperaturen! Fredrik Niklasson SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut Varför vill man undvika alkali i rökgasen? Vid förbränning och förgasning är icke organiska föreningar oftast

Läs mer

1. Identifikation Baxi Bonus Light

1. Identifikation Baxi Bonus Light 2014-04-22 3P03880-01 1 (6) 1. Identifikation Baxi Bonus Light Leverantör av panna : HS Perifal AB Provobjekt: Panna Baxi Bonus Light Serie nr: BNLT0113021 Provobjektet ankom SP 2013-05-31. Pannan var

Läs mer

Eurofire 2064 INSTALLATIONS- & BRUKSANVISNING

Eurofire 2064 INSTALLATIONS- & BRUKSANVISNING Eurofire 2064 INSTALLATIONS- & BRUKSANVISNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING Bruksanvisning EuroFire 2064... 3 Introduktion... 3 Teknisk data... 3 Installation... 4 Placering eldstadsplan... 4 Placering mot rakvägg

Läs mer

UTSLÄPP AV KVÄVEOXIDER NO X FRÅN KREMATORIER Forskningsprojekt

UTSLÄPP AV KVÄVEOXIDER NO X FRÅN KREMATORIER Forskningsprojekt UTSLÄPP AV KVÄVEOXIDER NO X FRÅN KREMATORIER Forskningsprojekt 2015-16 2016-10-14 Teknisk rådgivare Torbjörn Samuelsson Bakgrund krematorierna i Södermanland för höga NO X -utsläpp vilket i ett fall resulterat

Läs mer

Bränsleanalys och rökgaskalkyl. Oorganisk Kemi I Föreläsning

Bränsleanalys och rökgaskalkyl. Oorganisk Kemi I Föreläsning Bränsleanalys och rökgaskalkyl Oorganisk Kemi I Föreläsning 4 15.4.2010 Innehåll Rökgassammansättning Bränslesammansättning Förbränningsreaktioner Lufttillförsel Askan Termer och begrepp Fasta bränslen

Läs mer

Bränsleanalys och rökgaskalkyl. Oorganisk Kemi I Föreläsning

Bränsleanalys och rökgaskalkyl. Oorganisk Kemi I Föreläsning Bränsleanalys och rökgaskalkyl Oorganisk Kemi I Föreläsning 3 12.4.2011 Mål Att tillämpa det första trappsteget i processkemistens verktygslåda: Definiera stökiometriska samband mellan reaktant och produkt

Läs mer

Alingsås Kyrkogårds- och fastighetsförvaltning Nolby krematorium Mätning av kvicksilver maj 2011

Alingsås Kyrkogårds- och fastighetsförvaltning Nolby krematorium Mätning av kvicksilver maj 2011 Alingsås Kyrkogårds- och fastighetsförvaltning Nolby krematorium Mätning av kvicksilver maj 2011 Mikael Kronström FORCE TECHNOLOGY SWEDEN AB Dokumenttyp Dokumentnummer Rev Rev.datum Uppdragsnummer RAPPORT

Läs mer

Vedeldningspolicy. Policy. Dokumentansvarig: Miljöchef Beredande politiskt organ: Miljö och byggnadsnämnden

Vedeldningspolicy. Policy. Dokumentansvarig: Miljöchef Beredande politiskt organ: Miljö och byggnadsnämnden Vedeldningspolicy Policy Diarienummer: KS2016/0270 Dokumentansvarig: Miljöchef Beredande politiskt organ: Miljö och byggnadsnämnden Beslutad av: Kommunfullmäktige Datum för beslut: 2016-06-16 Giltighetstid:

Läs mer

Jämförande mätning Hovhultsverket

Jämförande mätning Hovhultsverket utfärdat av ackrediterat laboratorium Uppdragsnr: Dokumentnr: REPORT issued by an Accredited Laboratory Jämförande mätning 2011 - Hovhultsverket Uddevalla Energi AB, Uddevalla Upprättad av: Daniel Nilsson

Läs mer

Cargolog Impact Recorder System

Cargolog Impact Recorder System Cargolog Impact Recorder System MOBITRON Mobitron AB Box 241 561 23 Huskvarna, Sweden Tel +46 (0)36 512 25 Fax +46 (0)36 511 25 Att mäta är att veta Vi hjälper dig och dina kunder minska skador och underhållskostnader

Läs mer

UNICONFORT GLOBAL. - Powered by Swebo.

UNICONFORT GLOBAL. - Powered by Swebo. UNICONFORT GLOBAL - Powered by Swebo. Den nuvarande energi politiken grundas uteslutande på att användningen av fossila bränslen inte längre kan fortsätta. Ur miljömässig synpunkt är användningen av de

Läs mer

Förbränning av biobränslen. -bildanalysens möjligheter att reducera kväveoxidutsläpp

Förbränning av biobränslen. -bildanalysens möjligheter att reducera kväveoxidutsläpp Förbränning av biobränslen -bildanalysens möjligheter att reducera kväveoxidutsläpp 5056 Förbränning av biobränslen -bildanalysens möjligheter att reducera kväveoxidutsläpp Beställningsadress: Naturvårdsverket

Läs mer

Utsläppen av kolmonoxid och PAH inverkan av svavel och ammoniumsulfat

Utsläppen av kolmonoxid och PAH inverkan av svavel och ammoniumsulfat Utsläppen av kolmonoxid och PAH inverkan av svavel och ammoniumsulfat ÅF-Process/Vattenfall Utveckling/GSF Henrik Bjurström, Claes Jonsson Matts Almark, Magnus Berg Thorsten Streibel, Ralf Zimmermann 1

Läs mer

E. Konvertering till och förbättring av vedeldning

E. Konvertering till och förbättring av vedeldning Sidan E. 1 E. Konvertering till och förbättring av vedeldning Detta kapitel vill visa på möjligheter att konvertera befintliga system till vedeldning samt att visa att det finns många möjligheter att förbättra

Läs mer

VÄRMEPANNOR HPK-RA. 12,5-150kW PELLETS

VÄRMEPANNOR HPK-RA. 12,5-150kW PELLETS VÄRMEPANNOR HPK-RA 1,5-150kW PELLETS Pelletspanna HPK-RA 1,5-160 Över 90% effektivitet! Denna högprestandapanna är tillverkad som en spänningsfri svetsad konstruktion. De värmeisolerade dörrarna i fronten

Läs mer

LIFE04 ENV SE/000/774. Processbeskrivning Biomalkonceptet. Ventilation. Mottagningsficka. Grovkross. Malning. Fast material. Biomal tank.

LIFE04 ENV SE/000/774. Processbeskrivning Biomalkonceptet. Ventilation. Mottagningsficka. Grovkross. Malning. Fast material. Biomal tank. BIOMAL-projektet som startades i januari 2004 och som delvis finansierats inom LIFE Environmental Program har nu framgångsrikt avslutats. En ny beredningsfabrik för Biomal, med kapaciteten 85 000 ton/år,

Läs mer

EBK. Efterbrännkammare

EBK. Efterbrännkammare EBK Efterbrännkammare EBK håller ihop lågan längre och bidrar till en närmast fullständig förbränning och mycket låga utsläpp. Samtidigt skapar den undertryck som suger avgaser från brännkoppen vilket

Läs mer

ALTERNATIVA TEKNIKER FÖR FÖRBRÄNNING OCH RÖKGASRENING

ALTERNATIVA TEKNIKER FÖR FÖRBRÄNNING OCH RÖKGASRENING Bilaga A1 ALTERNATIVA TEKNIKER FÖR FÖRBRÄNNING OCH RÖKGASRENING 1. ALTERNATIVA PANNTEKNIKER 1.1 Allmänt om förbränning Förbränning av fasta bränslen sker vanligtvis med pulverbrännare, på rost eller i

Läs mer

INDUSTRIPANNOR HPKI-K kW. Undermatad förbränning

INDUSTRIPANNOR HPKI-K kW. Undermatad förbränning INDUSTRIPANNOR Undermatad förbränning HPKI-K 20-2000kW Industripanna HPKI-K 20-50 Undermatad förbränning 9 HPKI-K 20-50 Typ Effekt (kw) L B H Flöde/Retur (liter) Vikt eldstad (ton) Vatten (liter) Flödeskoefficient

Läs mer

TPS Branschforskningsprogram för Energiverk

TPS Branschforskningsprogram för Energiverk TPS Branschforskningsprogram för Energiverk Niklas Berge & Boo Ljungdahl Bakgrund Kraftig ökning av användningen av olika bio- och avfallsbränslen för kraftoch fjärrvärmeproduktion under de senaste decennierna

Läs mer

Enligt överenskommelse översändes härmed några kommentarer till den test av brännaren som utfördes i vårt labb den 9-13 juni 2003.

Enligt överenskommelse översändes härmed några kommentarer till den test av brännaren som utfördes i vårt labb den 9-13 juni 2003. Lidköping den 19 juni 23 BioNordic Söräng 713 821 93 BOLLNÄS Test av Viking 999 pelletsbrännare Enligt överenskommelse översändes härmed några kommentarer till den test av brännaren som utfördes i vårt

Läs mer

Stora förbränningsanläggningar

Stora förbränningsanläggningar MILJÖRAPPORTING VÄGLEDNING STORA FÖRBRÄNNINGSANLÄGGNINGAR Stora förbränningsanläggningar I denna vägledning finns en instruktion för hur uppgifter enligt 5 sjunde stycket, bilaga 2 del I och 4 punkt 15

Läs mer

NSP Brasvärme -funktion och design

NSP Brasvärme -funktion och design Monteringsanvisning NSP Markör bild NSP Brasvärme -funktion och design Användningsområde -Avståndsreducering för CE-godkända braskaminer/eldstäder/skorstenar med avståndskrav till brännbart material. -n

Läs mer

SPRIDNINGSBERÄKNINGAR Energi- och miljöcenter på Vist, Ulricehamns Energi

SPRIDNINGSBERÄKNINGAR Energi- och miljöcenter på Vist, Ulricehamns Energi SPRIDNINGSBERÄKNINGAR Energi- och miljöcenter på Vist, Ulricehamns Energi BERÄKNINGSMODELL: ALARM Juni 2019 Spridningsberäkningar i samband med planering av energi- och miljöcenter på Vist, Ulricehamn

Läs mer

MILJÖLABORATORIET RAPPORT 1 (6)

MILJÖLABORATORIET RAPPORT 1 (6) MILJÖLABORATORIET RAPPORT 1 (6) utfärdad av ackrediterat laboratorium REPORT issued by an Accredited Laboratory Bestämning av emissioner från pyrolysugn Projektnr: Utgåva. nr: 1 Uppdragsgivare: PUMP &

Läs mer

Norrtäljeanstalten Hus 9

Norrtäljeanstalten Hus 9 Specialfastigheter anstalten Hus 9 Energieffektivisering enligt Totalmetodiken Uppföljning av Etapp 2 och Etapp 3 Beställt av: Petra Kinnerberg, Specialfastigheter Utfört av: och Mari-Liis Maripuu CIT

Läs mer

Vindstudie för planerad bebyggelse vid Danvikshem

Vindstudie för planerad bebyggelse vid Danvikshem Rapport Nr. 62 Vindstudie för planerad bebyggelse vid Danvikshem David Segersson Pärmbild. Bilden föreställer strömningen kring planerad bebyggelse i Danvikshem vid sydvästliga vindar. Rapport Författare:

Läs mer

UTSLÄPP AV KVÄVEOXIDER NO X FRÅN KREMATORIER Forskningsprojekt

UTSLÄPP AV KVÄVEOXIDER NO X FRÅN KREMATORIER Forskningsprojekt UTSLÄPP AV KVÄVEOXIDER NO X FRÅN KREMATORIER Forskningsprojekt 2015-16 2016-09-15 Teknisk rådgivare Torbjörn Samuelsson Bakgrund krematorierna i Södermanland för höga NO X -utsläpp vilket i ett fall resulterat

Läs mer

Viktigt att minska utsläppen

Viktigt att minska utsläppen Elda rätt! Att elda med ved och pellets är ett klimatsmart alternativ för uppvärmning om det sker på rätt sätt och med effektiv utrustning. Vid dålig förbränning av ved och pellets bildas många föroreningar

Läs mer

Livslängsdsförlängning och effekthöjning av äldre avfallseldade rosterpannor

Livslängsdsförlängning och effekthöjning av äldre avfallseldade rosterpannor Livslängsdsförlängning och effekthöjning av äldre avfallseldade rosterpannor Göran Eidensten AB Värme samägt med Stockholm stad 1 Kortfakta om Värme Delsbo Näsviken Sörforsa Samägt mellan och Stockholms

Läs mer

Brännegenskaper hos kalkstenar och alternativa material för produktion av cementklinker och bränd kalk

Brännegenskaper hos kalkstenar och alternativa material för produktion av cementklinker och bränd kalk Brännegenskaper hos kalkstenar och alternativa material för produktion av cementklinker och bränd kalk MinBaS dagen 2017 Matias Eriksson Nordkalk AB/Umeå Universitet Om projektet Projekttid 2015-11-01-2017-08-31

Läs mer

FLÖDESMÄTNING I TULLBODEN

FLÖDESMÄTNING I TULLBODEN FLÖDESMÄTNING I TULLBODEN MÄTRAPPORT Figur 1: Mätpunkten i brunnen till höger i bild. Rapport Göteborg 2013-01-09 Uppdragsnummer 1351719000 SWECO Gullbergs strandgata 3 Box 2203, 403 14 Göteborg Telefon

Läs mer

co-optimering genom styrning av nedre och övre delen av eldstad

co-optimering genom styrning av nedre och övre delen av eldstad co-optimering genom styrning av nedre och övre delen av eldstad Henrik Brodén och Nader Padban Forskning och Utveckling TPS 24:1 CO-OPTIMERING GENOM STYRNING AV NEDRE OCH ÖVRE DELEN AV ELDSTAD Forskning

Läs mer

Gyro II GyroLight. Tools For The Professional

Gyro II GyroLight. Tools For The Professional Tools For The Professional GB p. 1 DE p. 3 FR p. 5 NL p. 7 IT p. 9 ES p. 11 PT p. 13 SV p. 15 DA p. 17 NO p. 19 FI p. 21 HR p. 23 PL p. 25 RO p. 27 CZ p. 29 HU p. 31 GR p. 33 RU p. 36 Figures p. 39 RIDGE

Läs mer

Strömning och varmetransport/ varmeoverføring

Strömning och varmetransport/ varmeoverføring Lektion 2: Värmetransport TKP4100/TMT4206 Strömning och varmetransport/ varmeoverføring Metaller är kända för att kunna leda värme, samt att överföra värme från en hög temperatur till en lägre. En kombination

Läs mer

Kökskåpa typ ST med energibesparing

Kökskåpa typ ST med energibesparing Kökskåpa typ ST med energibesparing Kökskåpa med energibesparing Tovenco kökskåpa typ ST är speciellt utformad för energibesparing genom inblåsning av kall uteluft och ingår i ett komplett system med kåpa,

Läs mer

RAPPORT. E39 Langeland Moskog SWECO NORGE AS SWECO ENVIRONMENT AB GBG LUFT- OCH MILJÖANALYS BEDÖMNING AV LUFTFÖRORENINGSHALTER I CENTRALA FØRDE

RAPPORT. E39 Langeland Moskog SWECO NORGE AS SWECO ENVIRONMENT AB GBG LUFT- OCH MILJÖANALYS BEDÖMNING AV LUFTFÖRORENINGSHALTER I CENTRALA FØRDE SWECO NORGE AS E39 Langeland Moskog UPPDRAGSNUMMER 1321335000 BEDÖMNING AV LUFTFÖRORENINGSHALTER I CENTRALA FØRDE KONCEPT GÖTEBORG 2013-01-15 SWECO ENVIRONMENT AB GBG LUFT- OCH MILJÖANALYS 1 (18) S w e

Läs mer

Mobil Pelletsvärme Janfire System JET

Mobil Pelletsvärme Janfire System JET (1/7) Mobil Pelletsvärme Janfire System JET (2/8) Mobil Pelletsvärme Janfire System JET Janfire System Jet har sedan företagets start 1983 varit den dominerande grenen av företaget. Under den tid då pellets

Läs mer

Köksspis Bruzaholm 30

Köksspis Bruzaholm 30 Skötsel- och Monteringsanvisning Köksspis Bruzaholm 30 Läs noggrant igenom hela monteringsanvisningen innan du påbörjar installationen!! Manual 32-8700 Köksspis Bruzaholm Nr 30 rev. 2012-02 Sida 1 (6)

Läs mer

B-PM-MARKRADON Tingstorget, Alby 2015-04-29. Upprättad av: Sofie Eskilander Granskad av: Romina Fuentes Godkänd av: Shabnam Tavakoli

B-PM-MARKRADON Tingstorget, Alby 2015-04-29. Upprättad av: Sofie Eskilander Granskad av: Romina Fuentes Godkänd av: Shabnam Tavakoli B-PM-MARKRADON 2015-04-29 Upprättad av: Sofie Eskilander Granskad av: Romina Fuentes Godkänd av: Shabnam Tavakoli B-PM-MARKRADON KUND Titania Bygg och VVS AB KONSULT WSP Samhällsbyggnad 121 88 Stockholm-Globen

Läs mer

Potentialbedömning av marin strömkraft i Finnhamn

Potentialbedömning av marin strömkraft i Finnhamn Potentialbedömning av marin strömkraft i Finnhamn Fältmätningar och resultat Nicole Carpman, Uppsala universitet, Innehållsförteckning Bakgrund 3 Instrument 3 Metod 3 Tvärsnittsmätningar 3 Långtidsmätningar

Läs mer

design l teknik 10 ÅRS GARANTI MÖTER DI LUSSO - MODERN STIL OCH NYSKAPANDE KÄNSLA

design l teknik 10 ÅRS GARANTI MÖTER DI LUSSO - MODERN STIL OCH NYSKAPANDE KÄNSLA design möter teknik DI LUSSO - MODERN STIL OCH NYSKAPANDE KÄNSLA Vår unika Dynamic Control teknik har utvecklats för att skapa ett utbud av kaminer som kan brinna effektivt vid både låga och höga temperaturer

Läs mer

IMPREGNERAD TRÄKUBB SOM BRÄNSLE. Dr. Karin Granström

IMPREGNERAD TRÄKUBB SOM BRÄNSLE. Dr. Karin Granström IMPREGNERAD TRÄKUBB SOM BRÄNSLE Dr. Karin Granström Avdelningen för Miljö- och Energisystem Institutionen för Ingenjörsvetenskap, Fysik och Matematik Karlstads universitet 2005 2 SAMMANFATTNING Träkubb

Läs mer

Nr 362 1809. Ekvivalensfaktorer för dibenso-p-dioxiner och dibensofuraner

Nr 362 1809. Ekvivalensfaktorer för dibenso-p-dioxiner och dibensofuraner Nr 362 1809 Ekvivalensfaktorer för dibenso-p-dioxiner och dibensofuraner Bilaga I Vid bestämningen av totalkoncentrationen (den toxiska ekvivalensen) i fråga om dioxiner och furaner skall koncentrationerna

Läs mer

PANNSERIE AV STÅLPLÅT SMAL DESIGN

PANNSERIE AV STÅLPLÅT SMAL DESIGN Termax Unical Trio-fastighetspannor FASTIGHETS- PANNOR Trio 63-0 kw PANNSERIE AV STÅLPLÅT SMAL DESIGN - ryms genom 80 cm dörr (upp till 730 kw) 3 STRÅKSTEKNIK - för olja och gas BRÄNNARLUCKA PÅ GÅNGJÄRN

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets föreskrifter om mätutrustning för bestämmande av miljöavgift på utsläpp av kväveoxider vid energiproduktion; beslutade den XX månad

Läs mer

BESLUT 1 (9) BESLUT. 2012-03-08 Dnr: 551-5198-11. Gyproc AB Box 153 746 24 BÅLSTA

BESLUT 1 (9) BESLUT. 2012-03-08 Dnr: 551-5198-11. Gyproc AB Box 153 746 24 BÅLSTA BESLUT 1 (9) Miljöprövningsdelegationen (MPD) Gyproc AB Box 153 746 24 BÅLSTA Slutliga villkor avseende energiförbrukning, utsläpp av kväveoxider och damning från verksamheten som Gyproc AB bedriver på

Läs mer

Arbetsrapport SGC AlO. NOx-REDUKTION GENOM NATURGAs INJEKTION OCH REBURNING. Demonstrationsprojekt på Knudmosevc:erket i Heming, Danmark

Arbetsrapport SGC AlO. NOx-REDUKTION GENOM NATURGAs INJEKTION OCH REBURNING. Demonstrationsprojekt på Knudmosevc:erket i Heming, Danmark Arbetsrapport SGC AlO NOx-REDUKTION GENOM NATURGAs INJEKTION OCH REBURNING Demonstrationsprojekt på Knudmosevc:erket i Heming, Danmark Jan Flensted Poulsen V f!slund R&D Center April1996 SGC 5atY'Imondra..B

Läs mer

VÅRT VERKSAMHETSOMRÅDE. Multicykloner Slangfilter Rökgasfläktar Utmatningsslussar Skruvtransportörer Tillbehör Stoftavskiljningsanläggningar

VÅRT VERKSAMHETSOMRÅDE. Multicykloner Slangfilter Rökgasfläktar Utmatningsslussar Skruvtransportörer Tillbehör Stoftavskiljningsanläggningar KATALOG NR: 4 2 har egen utveckling och tillverkning av utrustning för stoftavskiljning, främst rökgasrening. VÅRT VERKSAMHETSOMRÅDE Multicykloner Slangfilter Rökgasfläktar Utmatningsslussar Skruvtransportörer

Läs mer

Additivs inverkan på lågtemperaturkorrosion SEBRA Bränslebaserad el- och värmeproduktion Stockholm juni 2016 SP Sveriges Tekniska

Additivs inverkan på lågtemperaturkorrosion SEBRA Bränslebaserad el- och värmeproduktion Stockholm juni 2016 SP Sveriges Tekniska Additivs inverkan på lågtemperaturkorrosion SEBRA Bränslebaserad el- och värmeproduktion Stockholm 15-16 juni 2016 SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut Anders Hjörnhede Mål Genom dosering av svavel

Läs mer

CFD Vindstudie RegionCity

CFD Vindstudie RegionCity CFD Vindstudie RegionCity För: Jernhusen AB Upprättad av: Ting Liu Affärsområde Stadsprojekt Granskad av: Will Sibia Uppdragsnummer: 4028766000 2014-09-12 Sammanfattning Vindberäkningar har utförts med

Läs mer

Skillnaden mellan olika sätt att understödja en kaross. (Utvärdering av olika koncept för chassin till en kompositcontainer för godstransport på väg.

Skillnaden mellan olika sätt att understödja en kaross. (Utvärdering av olika koncept för chassin till en kompositcontainer för godstransport på väg. Projektnummer Kund Rapportnummer D4.089.00 Lätta karossmoduler TR08-007 Datum Referens Revision 2008-10-27 Registrerad Utfärdad av Granskad av Godkänd av Klassificering Rolf Lundström Open Skillnaden mellan

Läs mer

Strålning från varmfackla vid biogas förbränning

Strålning från varmfackla vid biogas förbränning Uppdragsnr: 10139842 1 (5) PM Strålning från varmfackla vid biogas förbränning Inledning WSP Brand & Risk har fått i uppdrag av Svensk Biogas i Linköping AB att utreda vilken strålningsnivå som uppstår

Läs mer

Senaste revision Senaste revision av denna anvisning kan rekvireras från e-post: tekadm.krn@lkab.com

Senaste revision Senaste revision av denna anvisning kan rekvireras från e-post: tekadm.krn@lkab.com TEKNISK ANVISNING LKT 1550.540.001 1 8 av Titel Teknikområde Beroende till/från annat dokument Ersatt av Leverantör Arbetsprocess Drift-och underhåll, projektering, inköp Nyckelord Anvisning, instruktion

Läs mer

Realtidsuppdaterad fristation

Realtidsuppdaterad fristation Realtidsuppdaterad fristation Tillförlitlighetsanalys Juni 2011 Milan Horemuz Kungliga Tekniska högskolan, Institution för Samhällsplanering och miljö Avdelningen för Geodesi Teknikringen 72, SE 100 44

Läs mer

Sensorer, effektorer och fysik. Mätning av flöde, flödeshastighet, nivå och luftföroreningar

Sensorer, effektorer och fysik. Mätning av flöde, flödeshastighet, nivå och luftföroreningar Sensorer, effektorer och fysik Mätning av flöde, flödeshastighet, nivå och luftföroreningar Innehåll Volymetriska flödesmätare Strömningslära Obstruktionsmätare Mätning av massflöde Mätning av flödeshastighet

Läs mer

AUTOMATISK LASERNIVÅ. Modell: ALL-100 www.nomenta.com

AUTOMATISK LASERNIVÅ. Modell: ALL-100 www.nomenta.com AUTOMATISK LASERNIVÅ Modell: ALL-100 www.nomenta.com SV Säkerhetsföreskrifter Underlåtenhet att följa instruktionerna nedan kan orsaka produkt- eller personskada. Läs och förstå alla instruktioner innan

Läs mer

I: BRÄNSLEKVALITÉ UTIFRÅN ASKBILDANDE ELEMENT

I: BRÄNSLEKVALITÉ UTIFRÅN ASKBILDANDE ELEMENT I: BRÄNSLEKVALITÉ UTIFRÅN ASKBILDANDE ELEMENT FÖRBRÄNNINGSTEKNIK OCH PRESTANDA HOS MEDELSTORA ROSTERPANNOR FÖR BIOBRÄNSLEN Detta är den första (I) bulletinen i en serie omfattande sex delar som alla handlar

Läs mer

Innehåll. Energibalans och temperatur. Termer och begrepp. Mål. Squad task 1. Förbränning av fasta bränslen

Innehåll. Energibalans och temperatur. Termer och begrepp. Mål. Squad task 1. Förbränning av fasta bränslen Innehåll balans och temperatur Oorganisk Kemi I Föreläsning 5 20.4.2010 Värme i förbränning balans Värmeöverföring Temperaturer Termer och begrepp Standardbildningsentalpi Värmevärde Effektivt och kalorimetriskt

Läs mer

Detaljplan för skola, kontor och bostad, Stenung 106:7, 3:84 och 105:7. Vibrationsmätningar från trafik

Detaljplan för skola, kontor och bostad, Stenung 106:7, 3:84 och 105:7. Vibrationsmätningar från trafik RAPPORT 1 (8) Handläggare Johan Hässel Tel +46 (0)10 505 84 27 Mobil +46 (0)70 184 74 27 Fax +46 31 74 74 74 johan.hassel@afconsult.com Datum 2012-05-10 Sweco Architects AB Magnus Larsson Gullbergs Strandgata

Läs mer

Hållsta 6:1 Vibrationsutredning

Hållsta 6:1 Vibrationsutredning Vibrationsutredning 214-5-6 Vibrationsutredning 214-5-6 Beställare: Eskilstuna kommun 631 86 Eskilstuna Beställarens representant: Johanna Rosvall Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult AB Box

Läs mer

Finns det över huvud taget anledning att förvänta sig något speciellt? Finns det en generell fördelning som beskriver en mätning?

Finns det över huvud taget anledning att förvänta sig något speciellt? Finns det en generell fördelning som beskriver en mätning? När vi nu lärt oss olika sätt att karaktärisera en fördelning av mätvärden, kan vi börja fundera över vad vi förväntar oss t ex för fördelningen av mätdata när vi mätte längden av en parkeringsficka. Finns

Läs mer

emissioner av co, nmvoc och btx från förbränning

emissioner av co, nmvoc och btx från förbränning emissioner av co, nmvoc och btx från förbränning Birgitta Strömberg Forskning och Utveckling TPS 2004:12 EMISSIONER AV CO, NMVOC OCH BTX FRÅN FÖRBRÄNNING Forskning och Utveckling TPS 2004:12 Birgitta Strömberg

Läs mer

Luftkvalitetsutredningar vid fysisk planering

Luftkvalitetsutredningar vid fysisk planering Luftkvalitetsutredningar vid fysisk planering Anders Nylén, SLB-analys The Capital of Scandinavia Del av Miljöförvaltningen i Stockholm SLB-analys är en fristående enhet under förvaltningschefen Vår roll

Läs mer

GILLES INDUSTRIPANNOR. - Högkvalita va och helautoma ska biopannor.

GILLES INDUSTRIPANNOR. - Högkvalita va och helautoma ska biopannor. GILLES INDUSTRIPANNOR - Högkvalita va och helautoma ska biopannor. HPKI-K 120-150 KW - Undermatad förbränning. INDUSTRIPANNA HPKI - K 120-2000 KW Pannan llverkas enligt de högsta kvalitetskraven. All svetsning

Läs mer

Energibalans och temperatur. Oorganisk Kemi I Föreläsning

Energibalans och temperatur. Oorganisk Kemi I Föreläsning Energibalans och temperatur Oorganisk Kemi I Föreläsning 5 20.4.2010 Innehåll Värme i förbränning Energibalans Värmeöverföring Temperaturer Termer och begrepp Standardbildningsentalpi Värmevärde Effektivt

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets föreskrifter om mätutrustning för bestämmande av miljöavgift på utsläpp av kväveoxider vid energiproduktion; NFS 2016:13 Utkom från

Läs mer

DEL AV KV YRKESSKOLAN

DEL AV KV YRKESSKOLAN MÄTRAPPORT R01-2643 DEL AV KV YRKESSKOLAN MARKVIBRATIONER FRÅN VÄG- OCH SPÅRTRAFIK 13-09-24 Uppdrag: 2643, Del av kv. Yrkesskolan Titel på rapport: Del av kv. Yrkesskolan Markvibrationer från väg- och

Läs mer

EXAMENSARBETE. Robust reglering av pelletsbrännare En förstudie. Torbjörn Körlof Patrik Wilhelmson. Luleå tekniska universitet

EXAMENSARBETE. Robust reglering av pelletsbrännare En förstudie. Torbjörn Körlof Patrik Wilhelmson. Luleå tekniska universitet EXAMENSARBETE 2009:103 CIV Robust reglering av pelletsbrännare En förstudie Torbjörn Körlof Patrik Wilhelmson Luleå tekniska universitet Civilingenjörsprogrammet Arena jordens resurser Institutionen för

Läs mer

Luddborttagning. Institutionen för produkt- och produktionsutveckling. Chalmers tekniska högskola Göteborg. Grupp E3.

Luddborttagning. Institutionen för produkt- och produktionsutveckling. Chalmers tekniska högskola Göteborg. Grupp E3. Luddborttagning Institutionen för produkt- och produktionsutveckling Chalmers tekniska högskola Göteborg Grupp E3 Jens Ekman 79009 Christoffer Routledge 8700 Ola Karlsson 860426 Axel Brown 860930 Jonny

Läs mer

Namn: Mikael Kronström Johan Sidenberg Tel: E-post:

Namn: Mikael Kronström Johan Sidenberg Tel: E-post: RAPPORT utfärdat av ackrediterat laboratorium REPORT issued by an Accredited Laboratory DGE Mark och Miljö RAPPORT Emissionsmätningar juni 2018 2018-07-04 upprättad av Kvalitetsgranskare Namn: Mikael Kronström

Läs mer

Helautomatisk injusteringsventil CIM 790

Helautomatisk injusteringsventil CIM 790 TEKNISK INFORMATION Helautomatisk injusteringsventil CIM 790 Beskrivning Injusteringventil CIM 790 är konstruerad för automatisk balansering av värme- och kylanläggningar. Den automatiska balanseringen

Läs mer

Objektiv skattning av luftkvaliteten samt redovisning av luftma tning i Ga llivare kommun

Objektiv skattning av luftkvaliteten samt redovisning av luftma tning i Ga llivare kommun Objektiv skattning av luftkvaliteten samt redovisning av luftma tning i Ga llivare kommun 1. Inledning Samtliga svenska kommuner är skyldiga att kontrollera luftkvaliteten i kommunen och jämföra dessa

Läs mer

Bruksanvisning Cebex SE7000

Bruksanvisning Cebex SE7000 Bruksanvisning Cebex SE7000 KONTAKTINFORMATION CEBEX Keramikexperterna AB Malmö Erlandsrovägen 3 S-218 45 VINTRIE Tel +46 40-671 77 60 Fax +46 40-671 77 61 5 fasta och 5 lagringsbara program. Digital display

Läs mer

Stoker Boken. Den Svensktillverkade Brännaren från Grästorp. Stokerboken - Din guide till lägre uppvärmningskostnader

Stoker Boken. Den Svensktillverkade Brännaren från Grästorp. Stokerboken - Din guide till lägre uppvärmningskostnader Stoker Boken Den Svensktillverkade Brännaren från Grästorp Stokerboken - Din guide till lägre uppvärmningskostnader Inledning Sonnys svensktillverkade stoker går att koppla till de flesta i dag förekommande

Läs mer

RAPPORT Ljudmätning vid skjutning med 24 grams hagelpatroner

RAPPORT Ljudmätning vid skjutning med 24 grams hagelpatroner RAPPORT Ljudmätning vid skjutning med 24 grams hagelpatroner 2008-04-30 Kund Naturvårdsverket Ebbe Adolfsson 106 48 Stockholm Konsult Box 92093 120 07 Stockholm Besök: Lumaparksvägen 7 Tel: +46 8 688 60

Läs mer

HANDLÄGGARE DATUM REVIDERAD RAPPORTNUMMER Olivier Fégeant :1

HANDLÄGGARE DATUM REVIDERAD RAPPORTNUMMER Olivier Fégeant :1 AKUSTIK HANDLÄGGARE DATUM REVIDERAD RAPPORTNUMMER Olivier Fégeant 29-7-9 --- 6129934617:1 Beställare: Att: Infra City AB Arne Månsson Objekt: Infra City Öst, Upplands Väsby Uppdrag: Utredning av buller

Läs mer

Montering av CityBoxen Läs igenom instruktionen innan du startar uppmontering av boxarna

Montering av CityBoxen Läs igenom instruktionen innan du startar uppmontering av boxarna - 1 - Montering av CityBoxen Läs igenom instruktionen innan du startar uppmontering av boxarna CityBoxens Monteringsanvisning Innan du börjar montera boxarna Innan du startar uppmonterar av City-Boxen

Läs mer

TR Trafikbullermätning på Värmdövägen 215 Nacka kommun

TR Trafikbullermätning på Värmdövägen 215 Nacka kommun TR 10143274 01 Trafikbullermätning på Nacka kommun Kund Nacka kommun, Ansvar 18000 Granitvägen 15 131 81 NACKA Konsult WSP Environmental Box 92093 120 07 Stockholm Besök: Lumaparksvägen 7 Tel: +46 8 688

Läs mer

V-Cone montage. Typiska installationssätt. Ånga & våta gaser. Gas (torr) (sida 2) (sida 3)

V-Cone montage. Typiska installationssätt. Ånga & våta gaser. Gas (torr) (sida 2) (sida 3) Typiska installationssätt Vätska (sida 1) Gas (torr) (sida 2) Ånga & våta gaser (sida 3) Vertikala rör, Ånga & våta gaser (sida 4) Varje är en individ med ett kalibreringscertifikat som är knutet till

Läs mer

Innehåll. Energibalans och temperatur. Termer och begrepp. Mål. Hur mycket energi. Förbränning av fasta bränslen

Innehåll. Energibalans och temperatur. Termer och begrepp. Mål. Hur mycket energi. Förbränning av fasta bränslen Innehåll balans och temperatur Oorganisk Kemi I Föreläsning 4 14.4.2011 Förbränningsvärme balans Värmeöverföring Temperaturer Termer och begrepp Standardbildningsentalpi Värmevärde Effektivt och kalorimetriskt

Läs mer

Modellering av värmeöverföring i kylpasset av en sopeldad panna

Modellering av värmeöverföring i kylpasset av en sopeldad panna Modellering av värmeöverföring i kylpasset av en sopeldad panna Examensarbete i mastersprogrammet Sustainable Energy Systems Chalmers Tekniska Högskola Louise Axelsson Handledare: David Pallarès, Christian

Läs mer

LogoBloc. 90-600kW. Datum 081006, rev 0

LogoBloc. 90-600kW. Datum 081006, rev 0 LogoBloc 90-600kW Datum 081006, rev 0 Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 ALLMÄN VIKTIG INFORMATION... 3 LEVERANSKONTROLL... 3 ANSVAR... 3 SKÖTSEL OCH UNDERHÅLL... 3 SÄKERHET... 3 REKLAMATION...

Läs mer

BILAGOR. till förslaget. till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV

BILAGOR. till förslaget. till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 18.12.2013 COM(2013) 919 final ANNEXES 1 to 4 BILAGOR till förslaget till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om begränsning av utsläpp till luften av visa föroreningar

Läs mer

GILLES VÄRMEPANNOR. - Högkvalitativa och helautomatiska pelletspannor.

GILLES VÄRMEPANNOR. - Högkvalitativa och helautomatiska pelletspannor. GILLES VÄRMEPANNOR - Högkvalitativa och helautomatiska pelletspannor. HPK-RA 12,5-160 - Högpresterande pelletspanna. Pannan tillverkas enligt de högsta kvalitetskraven. All svetsning sker så att inga spänningar

Läs mer

Luftkvalitetsutredning vid. Prospect Hillgatan. bild. Foto: Emma Björkman

Luftkvalitetsutredning vid. Prospect Hillgatan. bild. Foto: Emma Björkman Luftkvalitetsutredning vid Prospect Hillgatan bild Foto: Emma Björkman Förord Utredningen är gjord på uppdrag av Göteborgs Stads stadsbyggnadskontor. Mätningar och rapportskrivning är utförda av Emma

Läs mer

Förbränning av energigrödor

Förbränning av energigrödor Förbränning av energigrödor Bränsleutvecklare Bränsledata för olika grödor Beläggningar på värmeöverföringsytor Askegenskaper hos rörflen Rörflenaska Vedaska Kalium är nyckel elementet för sintringsproblem

Läs mer

Räkna om ppm till mg/nm 3 normaliserat till 10% O 2!

Räkna om ppm till mg/nm 3 normaliserat till 10% O 2! Räkna om ppm till mg/nm 3 normaliserat till 10% O 2! Med de nya miljökraven enligt CEN-standard följer nya enheter för vad vi skall ange som gränsvärden. Vi kommer att få vänja oss vid en ny sort som heter

Läs mer

Riktlinjer för småskalig fastbränsleeldning

Riktlinjer för småskalig fastbränsleeldning Riktlinjer för småskalig fastbränsleeldning Antagna av miljö- och hälsoskyddsnämnden 2008-06-25, 115, dnr 549/2008. - 1 - Ett problem i dagens samhälle är konsekvenserna av användningen av de fossila bränslena,

Läs mer