Kortfattad årsredovisning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kortfattad årsredovisning"

Transkript

1 2012 bytte Fjordfestivalen namn till Uddevallakalaset. Ett årligt kalas som lockar många besökare till ett sommarfagert Uddevalla Kortfattad årsredovisning

2 Vart gick dina skattepengar? Varje år gör Uddevalla kommun en årsredovisning som bland annat innehåller en finansiell rapport och analys av året som gått. För att Uddevallaborna på ett enkelt och lättförståeligt sätt ska kunna ta del av Uddevalla kommuns årsredovisning så görs även denna populärversion av årsredovisningen. I denna kan du bland annat läsa om vad kommunen använt skattepengarna till under året och få en tillbakablick på några av alla de händelser och aktiviteter som ägt rum under UDDEVALLA KOMMUN Hela Årsredovisningen 2012 finns att läsa och ladda ner på uddevalla.se.

3

4 4 Uddevalla hjärtat i Bohuslän Detta hände 2012 månad för månad Vill du veta mer om 2012? På uddevalla.se finns ett digert nyhetsarkiv. Dessutom givetvis dagsfärska nyheter. Det arbetar cirka personer för Uddevalla kommun. Och vi som bor här är Så det är klart att det händer en hel del i kommunen under ett år. Här ett litet axplock av allt det som kommunen har arbetat med under ett händelserikt år JANUARI FEBRUARI MARS Ny anhörigcentral 11 januari invigs en ny anhörigcentral på Rosenhäll. Den vänder sig till dig som ger kontinuerlig hjälp till en närstående som har funktionsnedsättning, är långvarigt sjuk eller äldre. 90 Så många pendelparkeringar fanns färdiga att använda 16 januari på Västra Torp efter en utbyggnad. Ekologisk mjölk Från och med 1 februari serveras enbart ekologisk mjölk i Uddevallas skolor. Detta är ett led i kommunens miljöarbete. Bättre mat för barn Bergs förskola valdes ut som en av femtio i projektet Raketförskola. Ett initiativ för bättre, godare och näringsrikare måltider. Unga företagare visar framfötterna Det kom många nyfikna besökare till mässsan Ung Företagsamhet när den öppnade 8 mars. På mässan visade gymnasieungdomar upp vad de åstadkommit. Chokladchips, ekologiska tygkassar och hopvikbara vattenflaskor var några av affärsidéerna.

5 Uddevalla hjärtat i Bohuslän 5 Nya möjligheter för kustnära boenden Efter nästan sju års arbete invigdes 22 maj de 2,2 milen vatten- och avloppsledningar mellan Uddevalla och Ljungskile. Ledningarna är dragna längs kusten och öppnar upp för fler kustnära boenden i kommunen. fastigheter ska ingå i det nya VA-systemet som även ger unika förutsättningar för omvandling av fritidsområden till helårsboenden med bra vatten och avlopp. Dessutom bidrar de nya ledningarna till förbättrad fjordmiljö och bra vattenkvalitet. Cirka befintliga APRIL Grillbord på plats I början av april stod tre nya grillplatser klara längs Strandpromenaden. En smart lösning är de specialtillverkade grillborden för engångsgrillar. 5 april togs första spadtaget till bygget av nya Sommarhemsskolan. I augusti 2013 ska lokalerna för lågoch mellanstadiet stå klara. MAJ JUNI Ny gruppbostad Tänk utanför ramen Låna själv via dator 7 maj tog 150 företagare plats på den årliga Inspirationsdagen. Budskapet för dagen var att tänka utanför den rutinmässiga vardagen. Den 15 maj infördes ett nytt självbetjäningssystem på alla bibliotek i Uddevalla. Du kan nu sköta dina lån via en dator med pekskärm. 1 juni invigdes Mandolinvägens gruppbostad. En av de boende klippte bandet och efteråt var det öppet hus i de nya lokalerna med kaffe och tårta. Historisk skulptur I juni stod en ny skulptur på plats i Kurverödsrondellen. Konstnären har haft Uddevallas historia som inspiration.

6 6 Uddevalla hjärtat i Bohuslän Unga stöttar unga ytterligare tolv unga ambassadörerna i projektet F.Y. Embassy som pågått sedan april Projektet ska motverka beteenden och värderingar som inte är förenliga med de mänskliga rättigheterna. Den 2 maj diplomerades Diplomeringen hade föregåtts av en fem månader lång utbildning där ämnen som mänskliga rättigheter, diskriminering och demokrati stod på schemat. De diplomerade ungdomarna är i åldern år och har under sitt ambasadörsår bland annat varit ute i skolorna och gett föreläsningar och anordnat workshops. Uddevalla kommun och är ett samarbete mellan Fyrbodals samtliga kommuner. Statssekreterare Jasenko Selimovic var på plats och diplomerade ambassadörerna. Projektet drivs av Läs mer på: JULI AUGUSTI SEPTEMBER 1022 Lycklig vinnare I juli avgjordes Högskolcentrum Bohusläns slogantävling och vinnaren Anki Lundblad skaldade: Mitt i navet, nära havet, Högskolecentrum Bohuslän är det givna valet! Hållbart Bohuslän Så många medborgare deltog i omröstningan om var det nya badhuset ska ligga. Det vinnande alternativet Riverside fick 480 röster. Nytt naturreservat Nytt äldreboende 30 augusti togs det första spadtaget för ett nytt boende i kvarteret Rud och Kagg. Äldreboendet beräknas stå klart i september september invigdes det nya naturreservatet Herrestadsfjället 2 vid Åleslån. En ny vandringsled från Kurveröd gör området mer lättillgänligt. Elva kommuner deltog på idé- och inspirationskonferensen vid Ljungs kile Folkhögskola 11 september. Uddevalla kommun fanns representerade för att utbyta hållbarhetsidéer som kan främja framtida miljöarbete i Bohuslän.

7 Uddevalla hjärtat i Bohuslän 7 Östra Torp ett lyckat samarbete Totalt förberedde kommunen cirka 33 hektar industrimark för handel på Östra Torp. Hogstorpvägen byggdes om och arbetet med att bygga ett vattentorn vid Grytingen påbörjades. Under 2012 lämnades marken över till Ikea och Ikano. Arbetet var färdigt i tid, budgeten höll och samarbetet med alla entreprenörer hade fungerat mycket bra. Uppdraget, som kostade kommunen 223 miljoner kronor, gick bättre än förväntat eftersom den budgeterade kostnaden var 256 miljoner kronor. Läs mer på: OKTOBER NOVEMBER DECEMBER Bäst i Sverige 25 oktober tog Birgitta Hansson, studie- och yrkesvägledare på Uddevalla gymansieskola, emot priset som Sveriges bästa vägledare. 100 Så många procent av kommunens bilar är miljöbilar. En undersökning av kommuners arbete för att minska bilismens miljöpåverkan placerar Uddevalla på plats 49 av 147. Bäst på information I Sveriges Kommuner och Landstings undersökning av kommunernas webbinformation till medborgarna fick uddevalla.se bäst betyg av alla. Centrum utvecklas Mark- och miljödomstolen ger klartecken till för stärkningsarbeten i Bäve ån. Detta möjliggör utveckling av centrum, Hasselbacken och torget. Det lilla upproret i hagen En funktionell och organisk form som passar naturen bättre. Ett nyskapande av tanken av det traditionella uthuset. Så låter delar av motiveringen till 2012 års byggnadspris som delades ut till det unika husets ägare Torsten Ottesjö 13 december.

8 8 Uddevalla hjärtat i Bohuslän 2012 i siffror Grunden för att kommunen ska klara att tillhandahålla service och tjänster med bra kvalitet är att ekonomin är i balans. Årets resultat blev ett överskott på 60 miljoner kronor, tack vare engångsintäkter på 69 miljoner kronor. Socialnämndens verksamheter gick dock med underskott på 52 miljoner kronor, övriga nämnder höll sin budget. Varifrån kommer kommunens pengar? Ökade skatteintäkter Skatteintäkterna ökade med 0,9% jämfört med 2011, vilket dock gav ett underskott mot budget med 4 miljoner. Kommunens intäkter består till största delen av skatteintäkter från invånarna. Skatteintäkterna baseras på skattesatsen som kommunfullmäktige beslutat. Förutom skatteintäkter har kommunen intäkter i form av olika avgifter, statsbidrag med mera. Tillsammans ska intäkterna finansiera de olika tjänster som kommunen erbjuder invånarna. Kommunens intäkter uppgick till miljoner kronor varav skatter, utjämning och statliga generella bidrag svarade för miljoner kronor. Skatt 58% Bidrag 16% Ersättning från landsting /kommuner 5% Investeringar Avgifter 7% Riktade statsbidrag 3% Räntor 2% Övrigt 7% Hyror och arrenden 2% 2012 års utgifter för investeringar uppgick till 306 miljoner, varav 76 miljoner avsåg vatten- och avloppsverksamheten. Kommunens bolag och stiftelser ingår inte i siffrorna ovan.

9 Uddevalla hjärtat i Bohuslän 9 Så här fördelas 100 kronor i kommunens verksamheter Här har vi delat en vanlig hundralapp i olika stora delar för att visa hur mycket olika verksamheter kostar. Vård, skola och omsorg står tillsammans för cirka 84% av kommunens verksamhet. Så här används dina skattepengar De pengar kommunen får in används till olika typer av kostnader. I detta diagram ser du hur kostnaderna fördelades under Här kan du bland annat se att 61% av kostnaderna avser personal, det vill säga löner med mera till anställda, som lärare, omsorgspersonal och parkarbetare. Personal 61% Köp av verksamheter 17% Material 5% Bidrag 4% Lokal/fastighetskostnader 5% Avskrivningar, räntor mm 5% Äldre- och handikappomsorg 26 Grundskola och skolbarnomsorg 21 Förskola 11 Särskild handikappomsorg 10 Individ och familjeomsorg 7 Gymnasieskola 7 Kultur och fritid 5 Gata och park 3 Övrigt 10 Övrigt 3%

10 10 Uddevalla hjärtat i Bohuslän Då, nu och framåt Vill du veta mer? uddevalla.se/ arsredovisning Uddevalla kommun växer och blir större år för år. Och 2012 var inget undantag 374 fler inånare än året innan. Dessutom kan vi konstatera att det nu föds fler Uddevallabor än på länge. Här nedan följer en överblick över kommunens utveckling under en femårsperiod och framåt. Befolkningsutvecklingen under fem år Invånare mkr Kommunens resultat under fem år NU Antal nyregistrerade företag Antal barn i kommunal förskola Antal barn i kommunal grundskola Antal barn i Uddevalla gymnasieskola Antal utlånade böcker Antal bygglov och förhandsbesked

11 Uddevalla hjärtat i Bohuslän 11 Med blicken lyft framåt Kommunens ekonomi har varit ansträngd under 2012 och det har vi lagt stor vikt vid att arbeta med. Och kommer också göra så de närmsta åren. Det är ändå med stor tillförsikt vi blickar framåt, för det händer mycket spännande i Uddevalla just nu För att kunna marknadsföra Uddevalla på ett effektivt sätt har en samlande symbol tagits fram. Symbolen ska kunna användas gemensamt av föreningsliv, besöksnäring, turism och näringsliv i samband med publika aktiviteter. Så här ser infartsskyltarna till Uddevallla ut. Kommunens investeringar under fem år mkr Faktum är att det byggs och planeras i hela kommunen. Det som fått mest uppmärksamhet är förstås utvecklingen på Torp. Ikeas intåg har varit en vitamininjektion för området och har dessutom bidragit till att sätta Uddevalla på kartan hos nya grupper näringsidkare. Detta märks inte minst genom en ökad efterfrågan på kommersiell mark i kommunen. Det planeras för omfattande upprustningar av centrala Uddevalla och hamnområdet. Och Detta är goda nyheter för den lokala arbetsmarknaden och för regionens konkurenskraft som en attraktiv plats att bo och leva på. För att möta en ökad efterfrågan byggs det flera nya bostadsområden, där havsnära Sundskogen är ett exempel. Den nybyggda VA-ledningen mellan Uddevalla och Ljungskile har dessutom skapat möjligheter för ytterligare bebyggelse längs vår vackra kust. Det planeras också för omfattande upprustningar av centrala Uddevalla och hamnområdet. Tanken är att skapa en vackrare stad genom att låta vattnet bli en naturligare del i bebyggelsen. Med ett vackert centrum som hjärtat i en expanderande region ser framtiden ljus ut för oss som arbetar och bor i Uddevalla FRAMÅT (prognos för 2018) Antal miljörärenden Antal gode män i Uddevalla Totalt antal unika besök på uddevalla.se Barn upp till fem år (3 770 år 2012) Antal barn i skolålder (8 290 år 2012) Antal invånare ( år 2012)

12 Produktion: Ekonomiavdelningen och Informationsavdelningen, Uddevalla kommun. Foto: Peter Ljunggren, Bildarkivet.se och Uddevalla kommuns bildarkiv.

Liv, lust och läge...

Liv, lust och läge... Liv, lust och läge... Uddevalla kommun Kortfattad årsredovisning 2011 Uddevalla kommuns nya vision är : Liv, lust och läge i hjärtat av Bohuslän. Visionen antogs av kommunfullmäktige under 2011. Varje

Läs mer

Sammanfattning av kommunens ekonomi

Sammanfattning av kommunens ekonomi Sammanfattning av kommunens ekonomi 2 Sunne KOMMUN zhur mycket kostar kommunens verksamheter? zuppfyllde kommunen sina kvalitetsmål? zvad är på gång i kommunen? zhar Sunne en bra ekonomi? Det här är en

Läs mer

Ekonomi. Ekonomi i allmänhet och Uddevallas ekonomi i synnerhet. Bengt Adolfsson Ekonomichef

Ekonomi. Ekonomi i allmänhet och Uddevallas ekonomi i synnerhet. Bengt Adolfsson Ekonomichef Ekonomi Ekonomi i allmänhet och Uddevallas ekonomi i synnerhet Bengt Adolfsson Ekonomichef Hur mycket betalar en genomsnittspensionär i skatt Hur mycket betalar( kostar) tjänster för inv > 6 5 år Q -o

Läs mer

Ett år i Uddevalla. Kortfattad årsredovisning 2014

Ett år i Uddevalla. Kortfattad årsredovisning 2014 Ett år i Uddevalla Kortfattad årsredovisning 2014 Varje år gör Uddevalla kommun en årsredovisning som bland annat innehåller en finansiell rapport och analys av året som gått. För att Uddevallaborna på

Läs mer

ÅRSREDOVISNING Kortversion KIL.SE

ÅRSREDOVISNING Kortversion KIL.SE ÅRSREDOVISNING 2017 Kortversion KIL.SE SÅ HÄR GICK DET FÖR KILS KOMMUN 2017 Så här använde vi skattepengarna och det här är på gång 2018. VIKTIGA HÄNDELSER 2017 Befolkningen ökade med 110 personer. Vecka

Läs mer

Sammanfattning av kommunens ekonomi

Sammanfattning av kommunens ekonomi Sammanfattning av kommunens ekonomi 2 SUNNE KOMMUN zhur mycket kostar kommunens verksamheter? zuppfyllde kommunen sina kvalitetsmål? zvad är på gång i kommunen? zhar Sunne en bra ekonomi? Det här är en

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 2014. Kortversion KIL.SE

ÅRSREDOVISNING 2014. Kortversion KIL.SE ÅRSREDOVISNING 2014 Kortversion KIL.SE SÅ HÄR GICK DET FÖR KILS KOMMUN 2014 Så här använde vi skattepengarna Nämndernas resultat och verksamhet Vad händer 2015? VIKTIGA HÄNDELSER 2014 Sannerudsskolan

Läs mer

Vad har dina skattepengar använts till?

Vad har dina skattepengar använts till? Vad har dina skattepengar använts till? Jan Bohman (s) kommunstyrelsens ordförande Åsa Granat kommundirektör Kommunens organisation Kommunfullmäktige Värdegrundsberedning Barn och bildningsnämnd Fritidsnämnd

Läs mer

ÅRsReDOVisNiNG 2011 Kortversion kil.se

ÅRsReDOVisNiNG 2011 Kortversion kil.se ÅRSREDOVISNING 2011 Kortversion kil.se Så gick det för 2011 Så använde vi skattepengarna 2011 Vi fick mycket pengar över i år igen Så ser vi på framtiden för Kil Sammanfattning av s årsredovisning 2011

Läs mer

Ett år i Uddevalla. Kortfattad årsredovisning 2016

Ett år i Uddevalla. Kortfattad årsredovisning 2016 Ett år i Uddevalla Kortfattad årsredovisning 2016 Hålligångpark vid Bjursjön I juni invigdes hålligångparken vid Bjursjön. Parken innehåller både utegym och motorikbana, och är en plats där både barn och

Läs mer

Dina pengar. Fakta ur Munkedals kommuns Årsredovisning

Dina pengar. Fakta ur Munkedals kommuns Årsredovisning Dina pengar Fakta ur Munkedals kommuns Årsredovisning 2015 Kommunstyrelsens ordförande Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet har lett kommunen under 2015. Årets resultat landar på ett litet

Läs mer

Älvdalens kommun. Årsredovisning Populärutgåva

Älvdalens kommun. Årsredovisning Populärutgåva Älvdalens kommun Årsredovisning 2018 Populärutgåva Kommunen har stor utvecklingspotential och fortsätter blicka framåt Vi lägger nu verksamhetsåret 2018 till handlingarna och konstaterar att det varit

Läs mer

Sammanfattning av kommunens ekonomi

Sammanfattning av kommunens ekonomi Sammanfattning av kommunens ekonomi 1 2 Sunne kommun Det här är en kortfattad information om hur kommunens ekonomi fungerar. zhur mycket kostar kommunens verksamheter? zhar Sunne en bra ekonomi? zuppfyllde

Läs mer

Trollhättan så användes dina pengar

Trollhättan så användes dina pengar Trollhättan 2016 så användes dina pengar Trollhättan fortsätter att växa Under 2016 ökade invånarantalet i Trollhättan för trettonde året i rad med 661 personer till 57 753 invånare. Det är positivt att

Läs mer

En sammanfattning av årsredovisningen för 2014

En sammanfattning av årsredovisningen för 2014 Kortversion av Gislaveds kommuns årsredovisning 2014: En sammanfattning av årsredovisningen för 2014 Den kommunala verksamheten i Gislaved kostar 1443 miljoner kronor och utförs av 2530 medarbetare (vilket

Läs mer

Verksamhetsplan 2015-2017. Förslag från Socialdemokraterna

Verksamhetsplan 2015-2017. Förslag från Socialdemokraterna Färgelanda kommun Verksamhetsplan 2015-2017 Förslag från Socialdemokraterna INNEHÅLLSFÖRTECKNING - ÖVERGRIPANDE MÅL SID 3-7 - EKONOMISKA FÖRUTSÄTTNINGAR, MÅL OCH KOMMUNBIDRAG SID 8-10 2 Vision, mål och

Läs mer

ÅRSREDOVISNING i korthet VAD ÄR GISLAVEDS KOMMUN? SUCCÉ FÖR KVÄLLSÖPPET BIBLIOTEK I SMÅLANDSSTENAR UPPRUSTAT HÖRSJÖBAD

ÅRSREDOVISNING i korthet VAD ÄR GISLAVEDS KOMMUN? SUCCÉ FÖR KVÄLLSÖPPET BIBLIOTEK I SMÅLANDSSTENAR UPPRUSTAT HÖRSJÖBAD ÅRSREDOVISNING 2018 i korthet VAD ÄR GISLAVEDS KOMMUN? SUCCÉ FÖR KVÄLLSÖPPET BIBLIOTEK I SMÅLANDSSTENAR Vi är snart 30 000 invånare. Vi har ett aktivt kultur- och föreningsliv. I kommunen finns mer än

Läs mer

C 5 FP-LIB 2 KD 2 MP 2 400

C 5 FP-LIB 2 KD 2 MP 2 400 KOMMUNFAKTA ANTAL INVÅNARE 1 JANUARI (antal) 12000 11900 11800 11700 11600 11500 2001 2003 2005 2007 2009 2011 2013 PERSONAL 1 JANUARI (antal) POLITISK STÄLLNING 2014 Parti Mandat 1200 1000 800 600 Antal

Läs mer

Ett år i Uddevalla. Kortfattad årsredovisning 2015

Ett år i Uddevalla. Kortfattad årsredovisning 2015 Ett år i Uddevalla Kortfattad årsredovisning 2015 Uddevalla nära vattnet Bäveån rinner genom centrala Uddevalla för att mynna ut i Byfjorden. Under 2015 byggdes en trappa i Hasselbacken ner till vattnet.

Läs mer

EN SAMMANFATTNING AV ÅRSREDOVISNINGEN FÖR 2013

EN SAMMANFATTNING AV ÅRSREDOVISNINGEN FÖR 2013 EN SAMMANFATTNING AV ÅRSREDOVISNINGEN FÖR 2013 Den kommunala verksamheten i Gislaved kostar 1 406 miljoner kronor och utförs av 2 525 medarbetare (vilket motsvarar 2 295 årsanställda), som på olika sätt

Läs mer

Första spadtaget för Källdalsskolan Ett år i Uddeval a Ett axplock ur vår verksamhet 2017

Första spadtaget för Källdalsskolan Ett år i Uddeval a Ett axplock ur vår verksamhet 2017 Första spadtaget för Källdalsskolan I augusti startade bygget av nya Källdalsskolan och därmed ett av de största byggprojekten i kommunen. Skolan byggs för elever i årskurs F 6 och kommer även att innehålla

Läs mer

BUDGET 2019 DÄRFÖR MÅSTE KOMMUNEN GÅ MED PLUS

BUDGET 2019 DÄRFÖR MÅSTE KOMMUNEN GÅ MED PLUS VÅ R G E M E N S A M M A PLÅNBOK 2019 E n ko r t fa t t ad i n fo r m a t i o n o m å r s b u d g e t e n Läs årsbudgeten i sin helhet osthammar.se/ kommunensbudget BUDGET 2019 Inkomster Utgifter Resultat

Läs mer

SÅ GICK DET FÖR KOMMUNEN 2012

SÅ GICK DET FÖR KOMMUNEN 2012 SÅ GICK DET FÖR KOMMUNEN 2012 En sammanfattning av årsredovisningen DET EKONOMISKA RESULTATET För femtonde året i rad hade kommunen ett positivt resultat. Överskottet var 5,9 miljoner kronor och berodde

Läs mer

Verksamheterna klarade totalt sett att hålla sig inom de budgeterade ramarna och lämnade ett överskott på 200 tkr.

Verksamheterna klarade totalt sett att hålla sig inom de budgeterade ramarna och lämnade ett överskott på 200 tkr. ÅRSREDOVISNING 2015 I KORTHET Emådalen Foto: Henrik Tingström DET EKONOMISKA RESULTATET Högsby kommun redovisade ett överskott på 11,3 miljoner kronor för 2015. Det är ett bra resultat och innebär överskott

Läs mer

Kortversion av Budget och verksamhetsplan

Kortversion av Budget och verksamhetsplan Kortversion av Budget och verksamhetsplan 2018-2020 2 Växtkraft 10 000 Våga Vilja Växa 3 Växtkraft 10 000 Våga Vilja Växa är vår vision. Den tar sikte på kommunens framtida utveckling. Våga, vilja och

Läs mer

Vision, mål och budget i korthet ViVVfdfdsa

Vision, mål och budget i korthet ViVVfdfdsa Vision, mål och budget i korthet ViVVfdfdsa Vision, mål och budget i korthet Arboga kommuns mål- och budgetdokument för år 2015 heter Strategisk- och ekonomisk plan 2015-2017 och antogs av kommunfullmäktige

Läs mer

En sammanfattning av årsredovisningen för 2013

En sammanfattning av årsredovisningen för 2013 En sammanfattning av årsredovisningen för 2013 Den kommunala verksamheten i Gislaved kostar 1 406 miljoner kronor och utförs av 2 525 medarbetare (vilket motsvarar 2 295 årsanställda), som på olika sätt

Läs mer

Kortversion av Årsredovisning

Kortversion av Årsredovisning Kortversion av Årsredovisning 2015 Förenklad årsredovisning Ängelholm kommuns årsredovisning är en redogörelse av den verksamhet som har bedrivits under året och hur väl verksamhetens utförande stämmer

Läs mer

Hur fungerar det egentligen?

Hur fungerar det egentligen? Budget 2008 Hur fungerar det egentligen? Kommunens budget delas i två delar; en driftsbudget och en investeringsbudget. Driftsbudget är de pengar som behövs för att den löpande verksamheten och servicen

Läs mer

Så används skattepengarna

Så används skattepengarna Så används skattepengarna kommunens ekonomi i korthet 1 Kommunstyrelsens ordförande har ordet Medvind för Strömstads kommun Strömstad har en stark tillväxt, vilket är positivt ur många synvinklar. Men

Läs mer

Vansbro kommun. Årsredovisning 2014. Detta är en bilaga från Vansbro kommun

Vansbro kommun. Årsredovisning 2014. Detta är en bilaga från Vansbro kommun Vansbro kommun Årsredovisning 2014 Detta är en bilaga från Vansbro kommun De här sidorna är en sammanfattning av kommunens årsredovisning för 2014. Hur gick det med Vansbros ekonomi? Uppfyllde vi målen?

Läs mer

Vi sammanfattar... BUDGET Lomma kommun

Vi sammanfattar... BUDGET Lomma kommun Vi sammanfattar... BUDGET 215 Lomma kommun VART GÅR SKATTEPENGARNA? SÅ HÄR FÅR KOMMUNEN SINA PENGAR: 82,3 % av kommunens intäkter kommer från skatteintäkter, generella statsbidrag och utjämningar Kommunal

Läs mer

Vansbro kommun Årsredovisningen i korthet. Detta är en bilaga från Vansbro kommun

Vansbro kommun Årsredovisningen i korthet. Detta är en bilaga från Vansbro kommun Vansbro kommun 2015 Årsredovisningen i korthet Detta är en bilaga från Vansbro kommun De här sidorna är en sammanfattning av kommunens årsredovisning för 2015 Hur gick det med Vansbros ekonomi? Uppfyllde

Läs mer

Så gick det. för Håbo 2010. Håbo kommun sammanfattning av årsredovisningen 2010. Hur mycket kostade kommunens verksamheter? Har Håbo en bra ekonomi?

Så gick det. för Håbo 2010. Håbo kommun sammanfattning av årsredovisningen 2010. Hur mycket kostade kommunens verksamheter? Har Håbo en bra ekonomi? Så gick det för Håbo 2010 Håbo kommun sammanfattning av årsredovisningen 2010 Hur mycket kostade kommunens verksamheter? Har Håbo en bra ekonomi? Uppfyllde kommunen sina mål? Detta är en sammanfattning

Läs mer

Ekonomisk rapport april 2019

Ekonomisk rapport april 2019 TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2019-04-24 Kommunstyrelseförvaltningen 1 (3) Torstein Tysklind Ekonomichef 08-578 29730 torstein.tysklind@tyreso.se Diarienummer 2019/KS 0022 001 Kommunledningsutskottet

Läs mer

Delårsrapport 31 augusti 2011

Delårsrapport 31 augusti 2011 Datum 29 september 2011 Till Revisionen Från Susanne Svensson Angående Granskning av delårsrapport 31 augusti 2011 1 Inledning 1.1 Syfte På uppdrag av de förtroendevalda revisorerna har vi översiktligt

Läs mer

Dina pengar är en kortversion av Härryda kommuns årsredovisning 2008

Dina pengar är en kortversion av Härryda kommuns årsredovisning 2008 Dina pengar är en kortversion av Härryda kommuns årsredovisning 08 UR HÄRRYDA KOMMUNS ÅRSREDOVISNING 08 UR HÄRRYDA KOMMUNS ÅRSREDOVISNING 08 Omsättning 08 Västsveriges bästa boendekommun Årets resultat

Läs mer

Preliminär Bokslutsrapport December 2016

Preliminär Bokslutsrapport December 2016 Preliminär Bokslutsrapport December 2016 Resultatet uppgår till 59 mkr Nämndernas resultat är sammanlagt 22 mkr bättre än budget Kommunen har investerat för 175 mkr. Samtliga fyra finansiella mål nås.

Läs mer

Fakta i fickformat 2017 Köpings kommun

Fakta i fickformat 2017 Köpings kommun 2014 Fakta i fickformat 2017 Köpings kommun Folkmängdsförändringar 2012 2013 2014 2015 2016 Födda 245 280 270 253 288 Döda 298 264 261 294 305 Födelsenetto -53 16 9-41 -17 Flyttningsnetto 100 358 128 222

Läs mer

Information om preliminär bokslutrapport 2017

Information om preliminär bokslutrapport 2017 Kommunstyrelsens arbetsutskott SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2018-01-29 16 Information om preliminär bokslutrapport 2017 KS 2018/3 Beslut Kommunstyrelsen noterar informationen. Sammanfattning av ärendet Ekonomikontoret

Läs mer

100 % välkomna! GÖTEBORG HYLTE KÖPENHAMN MALMÖ

100 % välkomna! GÖTEBORG HYLTE KÖPENHAMN MALMÖ 100 % välkomna! GÖTEBORG HYLTE KÖPENHAMN MALMÖ DAGENS HÅLLPUNKTER EKONOMI KVALITET UPPHANDLING STYRNING & LEDNING Traineeprogrammet 22 november 2017 EKONOMI SYFTE En ekonom är en man som förklarar det

Läs mer

Uddevalla är centrum

Uddevalla är centrum Uddevalla Fyrbodal Uddevallas historia 1998 firade Uddevalla 500 år som stad. Det har varit 500 dramatiska år. En ansenlig ålder för en stad som både bitit i nederlagets äpple och smakat framgångens sötma,

Läs mer

Kommunstyrelsen, Ekonomi, Information, Näringsliv, IT, Personal, Översiktsplanering, Utredning, Kultur och fritid, Folkhälsa

Kommunstyrelsen, Ekonomi, Information, Näringsliv, IT, Personal, Översiktsplanering, Utredning, Kultur och fritid, Folkhälsa Så styrs kommunen Strömstads kommunfullmäktige, som består av 39 politiker, är kommunens högsta beslutande organ. Där beslutas om de viktigaste frågorna för kommunen till exempel om hur kommunens pengar

Läs mer

Vansbro kommun i korthet 2013

Vansbro kommun i korthet 2013 Vansbro kommun i korthet 2013 De här sidorna är en sammanfattning av kommunens årsredovisning för 2013. Sammanfattningen handlar i stora drag om fyra frågor som är viktiga för alla som bor i Vansbro kommun

Läs mer

Månadsrapport per april 2016 med årsprognos för Täby kommun

Månadsrapport per april 2016 med årsprognos för Täby kommun KOMMUNLEDNINGSKONTORET Gunvor Lindberg Kommunstyrelsen 2016-06-07 Månadsrapport per april 2016 med årsprognos för Täby kommun Det prognostiserat resultat för år 2016 som baseras på utfallet per april uppgår

Läs mer

Utvecklingsstrategi Vision 2025

Utvecklingsstrategi Vision 2025 Utvecklingsstrategi Vision 2025 År 2014-2016 Din kommun Lindesberg - där Bergslagen och världen möts! Strategi Plan/program Riktlinje Regler och instruktioner Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2013-05-21,

Läs mer

UPPFÖLJNING. Per 31 oktober Svalövs kommun. Till KS

UPPFÖLJNING. Per 31 oktober Svalövs kommun. Till KS UPPFÖLJNING Per 3 oktober 26 Svalövs kommun. Till KS 625 2 Innehållsförteckning Inledning 2. Kommunens ekonomi. Utfall per 3 oktober 2 2. Kommunens ekonomi. Prognos för helår 2 3. Integrationsprojekt 6

Läs mer

Älvdalens kommun. Årsredovisning Populärutgåva

Älvdalens kommun. Årsredovisning Populärutgåva Älvdalens kommun Årsredovisning 2017 Populärutgåva Utmaningar för kommunen men fortsatt stark framtidstro 2017 blev för Älvdalens kommun ett relativt lugnt år med både roliga och mindre roliga händelser.

Läs mer

Vansbro kommun Årsredovisningen i korthet

Vansbro kommun Årsredovisningen i korthet är en bilaga från Vansbro kommun Detta enenbilaga från kommun DettaärärDetta bilaga frånvansbro Vansbro kommun Vansbro kommun 2017 Årsredovisningen i korthet De här sidorna är en sammanfattning av kommunens

Läs mer

EMMABODA I VÅRA HJÄRTAN EMMABODA KOMMUNS ÅRSREDOVISNING 2013 POPULÄRUTGÅVA

EMMABODA I VÅRA HJÄRTAN EMMABODA KOMMUNS ÅRSREDOVISNING 2013 POPULÄRUTGÅVA EMMABODA I VÅRA HJÄRTAN EMMABODA KOMMUNS ÅRSREDOVISNING 2013 POPULÄRUTGÅVA Emmaboda går framåt! Emmaboda kommun fortsätter att förändras för utveckling och kvalitet till våra invånare. Flera verksamheter

Läs mer

Vansbro kommun Årsredovisningen i korthet

Vansbro kommun Årsredovisningen i korthet Detta Dettaärärenenbilaga bilagafrån frånvansbro Vansbrokommun kommun Vansbro kommun 2016 Årsredovisningen i korthet De här sidorna är en sammanfattning av kommunens årsredovisning för 2016. Hur gick det

Läs mer

Introduktion ny mandatperiod

Introduktion ny mandatperiod Introduktion ny mandatperiod Kommunens ekonomi 9 januari 2019 Uppdrag Ekonomi Ekonomistyrning, kontroll Löpande redovisning, t.ex. leverantörsreskontra, kundreskontra, kassafunktion Upprättar månads- delårsrapporter

Läs mer

Malung-Sälens kommuns årsredovisning 2015 Populärutgåva

Malung-Sälens kommuns årsredovisning 2015 Populärutgåva Malung-Sälens kommuns årsredovisning 2015 Populärutgåva Foto: Anders Mojanis Handlingsplan ska minska våra strukturella överkostnader Mycket arbete och många beska politiska beslut återstår innan vår kommun

Läs mer

Månadsuppföljning januari mars 2018

Månadsuppföljning januari mars 2018 Resultatet uppgår till 24 mkr för mars månad. Nettokostnaderna har t.o.m. mars tagit i anspråk 24 % av årsbudgeten. Riktpunkten är 25 %. Hittills under året har kommunen investerat för 46 mkr. Samtliga

Läs mer

(antal) M 8 C 5 FP 2 KD 2 MP 2 400

(antal) M 8 C 5 FP 2 KD 2 MP 2 400 Kommunfakta Antal invånare 1 januari (antal) 12000 Antal äldre, historik och prognos (antal) 3000 11900 2500 11800 11700 2000 1500 1000 80 år- 65-79 år 11600 500 11500 20022003200420052006200720082009201020112012

Läs mer

2014 Fakta i. fickformat 2016 Köpings kommun

2014 Fakta i. fickformat 2016 Köpings kommun 2014 Fakta i fickformat 2016 Köpings kommun Köpings befolkning 2015-12-31 Folkmängd fördelad på ålder Antal Procent 0-9 2 828 11 10-19 2 776 11 20-29 3 109 12 30-39 2 689 11 40-49 3 161 12 50-59 3 418

Läs mer

Vi har en plan! Samråd 9 mars 6 maj 2010. Förslag till gemensam översiktsplan för Karlskoga och Degerfors kommuner

Vi har en plan! Samråd 9 mars 6 maj 2010. Förslag till gemensam översiktsplan för Karlskoga och Degerfors kommuner Vi har en plan! Förslag till gemensam översiktsplan för Karlskoga och Degerfors kommuner Samråd 9 mars 6 maj 2010 Smakprov Hela översiktsplanen med tillhörande dokument finns på Karlskoga och Degerfors

Läs mer

Budget 2018 och flerårsplan kumla.sd.se

Budget 2018 och flerårsplan kumla.sd.se 8 1 0 2 t e Budgrsplan 2019-2020 och flerå kumla.sd.se Sverigedemokraterna i Kumla lämnar en ansvarsfull budget i balans, vårt mål är att så snart som möjligt börja amortera på den höga belåning kommunen

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2013 Pajala kommun Anna Carlénius Revisionskonsult Per Ståhlberg Certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning

Läs mer

Vision Vision. Diarienummer: KS 2012/817 Dokumentansvarig: Håkan Hambeson Beredande politiskt organ: Demokratiberedningen

Vision Vision. Diarienummer: KS 2012/817 Dokumentansvarig: Håkan Hambeson Beredande politiskt organ: Demokratiberedningen Vision 2040 Vision Diarienummer: KS 2012/817 Dokumentansvarig: Håkan Hambeson Beredande politiskt organ: Demokratiberedningen Beslutad av: Kommunfullmäktige Datum för beslut: 2017-02-02 Giltighetstid:

Läs mer

1(9) Budget och. Plan

1(9) Budget och. Plan 1(9) Budget 2016 och Plan 2017-2018 2(9) Inledning Majoriteten i Älvkarleby kommun, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet, bygger sin samverkan på en gemensam målsättning att få fart på utvecklingen

Läs mer

30 APRIL 2015 VILHELMINA KOMMUN

30 APRIL 2015 VILHELMINA KOMMUN 30 APRIL 2015 VILHELMINA KOMMUN VILHELMINA KOMMUN Kommunstyrelsen, 912 81 VILHELMINA Besöksadress: Förvaltningshuset, Torget 6 Växel: 0940-14 000 e-post: vilhelmina.kommun@vilhelmina.se KOMMUNINFORMATION

Läs mer

EN SAMMANFATTNING AV ÅRSREDOVISNINGEN FÖR 2014

EN SAMMANFATTNING AV ÅRSREDOVISNINGEN FÖR 2014 EN SAMMANFATTNING AV ÅRSREDOVISNINGEN FÖR 2014 Den kommunala verksamheten i Gislaved kostar 1 443 miljoner kronor och utförs av 2 530 medarbetare (vilket motsvarar 2 316 årsanställda), som på olika sätt

Läs mer

Foto: Lasse Edwartz Bohusläningen. Kortversion. Årsredovisning

Foto: Lasse Edwartz Bohusläningen. Kortversion. Årsredovisning Foto: Lasse Edwartz Bohusläningen Kortversion Årsredovisning 2016 Vad hände under 2016? En tillbakablick visar att vi haft mycket stora utmaningar under året. Men när året avslutas har också mycket positivt

Läs mer

Å R E T S O M G ÅT T. Östhammars kommun 2018

Å R E T S O M G ÅT T. Östhammars kommun 2018 Å R E T S O M G ÅT T Östhammars kommun 2018 Hit gick dina skattepengar Varje år gör Östhammars kommun en årsredovisning som bland annat innehåller en ekonomisk rapport och analys av året som gått. För

Läs mer

God ekonomisk hushållning

God ekonomisk hushållning God ekonomisk hushållning Fastställt av : Kommunfullmäktige : 2016-06-15, 70 Dnr: 2016-00414 / 003 För revidering ansvarar: Kommunfullmäktige Dokumentet gäller för: Alla Dokumentet gäller tillsvidare STYRDOKUMENT

Läs mer

Bokslutsprognos 2013-10-31

Bokslutsprognos 2013-10-31 1(4) Kommunstyrelsens förvaltning Handläggare Chris Tevell/Maria Åhström Tfn 0142-850 22 Kommunstyrelsen Bokslutsprognos 2013-10-31 Sammanfattning Budgeterat resultat enligt mål och budget för år 2013

Läs mer

Finansförvaltning under kommunstyrelsen

Finansförvaltning under kommunstyrelsen Finansförvaltning under kommunstyrelsen INTÄKTER Kommunalskatt* 948 878 1 006 388 1 074 592 1 122 403 Inkomstutjämning 69 997 58 437 48 932 73 614 Kostnadsutjämning 68 612 51 346 66 939 87 082 Regleringsavgift/strukturbidrag

Läs mer

Ystads årsredovisning Kortversion

Ystads årsredovisning Kortversion Ystads årsredovisning 2010 Kortversion verksamhet och framtid Varje år ska Ystads kommun enligt lag upprätta en årsredovisning. Den ska bland annat beskriva kommunens ekonomi och hur olika verksamheter

Läs mer

Innehåll. De politiska partierna...30 Repetitionsfrågor De politiska partierna...31

Innehåll. De politiska partierna...30 Repetitionsfrågor De politiska partierna...31 Innehåll Riksdagen...5 Var finns riksdagen?...6 Vad gör riksdagen?...7 Hur arbetar riksdagen?...8 Repetitionsfrågor Riksdagen...11 Regeringen...13 Vad gör regeringen?...14 Hur arbetar regeringen?...15

Läs mer

Vi sammanfattar... BUDGET Lomma kommun

Vi sammanfattar... BUDGET Lomma kommun Vi sammanfattar... BUDGET 217 Lomma kommun VART GÅR SKATTEPENGARNA? SÅ HÄR FÅR KOMMUNEN SINA PENGAR: Övriga avgifter och ersättningar Finansiella intäkter,1% 78,8 % av kommunens intäkter kommer från skatteintäkter,

Läs mer

Dina pengar är en kortversion av Härryda kommuns årsredovisning 2011

Dina pengar är en kortversion av Härryda kommuns årsredovisning 2011 Dina pengar är en kortversion av Härryda kommuns årsredovisning 2011 Kommunstyrelsens ordförande har ordet Årets resultat Härryda kommuns ekonomi är god även om årets resultat är negativt. Kommunfullmäktige

Läs mer

Så gick det för Håbo 2012 En sammanfattning av kommunens årsredovisning för 2012

Så gick det för Håbo 2012 En sammanfattning av kommunens årsredovisning för 2012 Så gick det för Håbo 2012 En sammanfattning av kommunens årsredovisning för 2012 Hur mycket kostade kommunens verksamheter? Uppfyllde kommunen sina mål? Har Håbo en bra ekonomi? Detta är en sammanfattning

Läs mer

Tertialuppföljning Januari april 2014

Tertialuppföljning Januari april 2014 Tertialuppföljning Januari april Resultat januari april och prognos Storumans kommun Resultaträkning Tkr Kommunen Budget Kommunen ens jan-apr jan-apr 2013 avvikelse mot budget Verksamhetens intäkter 51

Läs mer

Sammanställning Medborgardialog Urshult 4/5-2015

Sammanställning Medborgardialog Urshult 4/5-2015 Sammanställning Medborgardialog Urshult 4/5-2015 Kommunal administration Kommunens verksamhet måste effektiviseras. Särskilt administrationen! Man ska undvika dyra politikerresor. För mycket arbete med

Läs mer

Ett år i Uddevalla Kortfattad årsredovisning 2013

Ett år i Uddevalla Kortfattad årsredovisning 2013 Ett år i Uddevalla Kortfattad årsredovisning 2013 Denna utsikt får de boende i det nya bostadsområdet Sundskogen som började byggas under 2013. Möjligheten till kustnära boende är en av Uddevallas främsta

Läs mer

Västra Kommundelarna - Handlingsplan

Västra Kommundelarna - Handlingsplan BILAGA Västra Kommundelarna - Handlingsplan KOMMUNALEKONOMISK BEDÖMNING 2008-02-22 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 0 SAMMANFATTNING 1 INLEDNING 2 ANALYSMETODIK 3 FÖRUTSÄTTNINGAR BEFOLKNINGSUTVECKLING INVESTERINGAR

Läs mer

Den goda kommunen med invånare En kortversion av Budget och verksamhetsplan för Vårgårda kommun

Den goda kommunen med invånare En kortversion av Budget och verksamhetsplan för Vårgårda kommun Den goda kommunen med 13 000 invånare 2027 En kortversion av Budget och verksamhetsplan 2018-2020 för Vårgårda kommun Kortversion av budget och verksamhetsplan 2018-2020 är sammanställd med syfte att på

Läs mer

3 Försörjningsbalans åren Procentuell förändring från föregående år

3 Försörjningsbalans åren Procentuell förändring från föregående år 3 Försörjningsbalans åren 2003 2008 Procentuell förändring från föregående år 2003 2004 2005 2006 2007 2008 BNP 1,6 3,4 2,9 2,5 2,1 1,9 Import 5,0 7,3 7,9 6,1 5,5 4,3 Tillgång 2,5 4,5 4,3 3,6 3,1 2,6 Hushållens

Läs mer

Visioner och övergripande mål för Vimmerby kommun 2012-2022

Visioner och övergripande mål för Vimmerby kommun 2012-2022 Visioner och övergripande mål för Vimmerby kommun 2012-2022 Antaget av kommunfullmäktige 2012-12-17 230 1 1 Visioner och övergripande mål för Världens bästa Vimmerby Den politiska ambitionen i Vimmerby

Läs mer

Dina pengar är en kortversion av Härryda kommuns årsredovisning 2009

Dina pengar är en kortversion av Härryda kommuns årsredovisning 2009 Dina pengar är en kortversion av Härryda kommuns årsredovisning 2009 UR HÄRRYDA KOMMUNS ÅRSREDOVISNING 2009 UR HÄRRYDA KOMMUNS ÅRSREDOVISNING 2009 Omsättning 2009 Kommunstyrelsens ordförande har ordet

Läs mer

Tertialrapport 1/1 30/4. Fastställt av : Kommunfullmäktige Datum: 2015-06-17 Dnr: ATVKS 2015-00383 042

Tertialrapport 1/1 30/4. Fastställt av : Kommunfullmäktige Datum: 2015-06-17 Dnr: ATVKS 2015-00383 042 Tertialrapport 1/1 30/4 2015 Fastställt av : Kommunfullmäktige : 2015-06-17 Dnr: ATVKS 2015-00383 042 TERTIALRAPPORT Sida 3(15) Innehållsförteckning Förvaltningsberättelse... 5 Resultat och balans...

Läs mer

Ekonomisk månadsrapport januari februari 2017

Ekonomisk månadsrapport januari februari 2017 1 (5) Kommunstyrelsens kontor 2017-03-24 Ekonomisk månadsrapport januari februari 2017 Månadsrapportens syfte är att ge en översiktlig och kortfattad bild av kommunens ekonomiska situation och utveckling

Läs mer

DINA PENGAR. Kortversion av Härryda kommuns årsredovisning

DINA PENGAR. Kortversion av Härryda kommuns årsredovisning DINA PENGAR 2014 Kortversion av Härryda kommuns årsredovisning Kommunstyrelsens ordförande har ordet 2014 blev vårt ekonomiska resultat bättre än någonsin: 123 miljoner kronor. Det beror framför allt på

Läs mer

Jämlik hållbar stad Budget för Göteborgs stad 2016. Budget för Göteborg 2016

Jämlik hållbar stad Budget för Göteborgs stad 2016. Budget för Göteborg 2016 Jämlik hållbar stad Budget för Göteborgs stad 2016 Budget för Göteborg 2016 Omvärld Stark ekonomi trots svag europeisk utveckling Stora investeringsbehov på grund av befolkningsutvecklingen Miljö- och

Läs mer

Nyckeltal kommunal verksamhet Antal elever i förskola och skola 2008 2009 (totalt i kommunal och privat regi) Förskola 2 546 2 599 Familjedaghem 289

Nyckeltal kommunal verksamhet Antal elever i förskola och skola 2008 2009 (totalt i kommunal och privat regi) Förskola 2 546 2 599 Familjedaghem 289 Visste du att... Lidingö utnämndes 2005 till Healthy City, och ingår därmed i Världshälsoorganisationens (WHO) nätverk för hälsosamma städer. Lidingö deltar med nio andra europeiska städer i nätverket

Läs mer

Att leva och bo i Holmsund-Obbola - med sikte på 11 000 invånare. Vision 2020 Holmsund-Obbola KDN

Att leva och bo i Holmsund-Obbola - med sikte på 11 000 invånare. Vision 2020 Holmsund-Obbola KDN Att leva och bo i Holmsund-Obbola - med sikte på 11 000 invånare Vision 2020 Holmsund-Obbola KDN Sida Innehåll 3 5 6 7 8 11 13 14 Vision 2020 Delaktighet och inflytande Hållbar utveckling Jämställdhet

Läs mer

Bokslutsprognos

Bokslutsprognos 1(4) Kommunstyrelsens förvaltning Handläggare Chris Tevell Tfn 0142-850 22 Kommunstyrelsen Bokslutsprognos 2012-03-31 Sammanfattning Budgeterat resultat enligt verksamhetsplan för år 2012 är 10,5 mkr.

Läs mer

Bokslutsprognos

Bokslutsprognos Missiv 1(4) Kommunstyrelsens förvaltning Datum Diarienummer 2015-11-12 KS/2015:140 Handläggare Chris Tevell Tfn 0142-850 22 Kommunstyrelsen Bokslutsprognos 2015-10-31 Sammanfattning Budgeterat resultat

Läs mer

Tjänsteskrivelse Resultatutjämningsreserv (RUR)

Tjänsteskrivelse Resultatutjämningsreserv (RUR) VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE KOMMUNLEDNINGSKONTORET 2013-10-04 DNR KS 2013.392 MARIE WALLIN SID 1/2 REDOVISNINGSANSVARIG 08-58785032 MARIE.WALLIN@VALLENTUNA.SE KOMMUNSTYRELSEN Tjänsteskrivelse Resultatutjämningsreserv

Läs mer

Ändring av Kommunplan 2016-2018

Ändring av Kommunplan 2016-2018 Ändring av Kommunplan 2016-2018 Nybro kommun Antagen av kommunfullmäktige 2015-12-21 Enligt kommunfullmäktiges beslut ska kommunstyrelseförvaltningen senast under december lämna en ekonomisk avstämning.

Läs mer

Budget 2005. Resultaträkning Budget 2005 Budget 2004 Bokslut 2003 Verksamhetens nettokostnader -435,0-432,1-421,0

Budget 2005. Resultaträkning Budget 2005 Budget 2004 Bokslut 2003 Verksamhetens nettokostnader -435,0-432,1-421,0 Budget 2005 De senaste årens goda tillväxt avseende kommunens skatteintäkter har avstannat. Bidragen från kostnadsutjämningssytemen har minskat, dock har de statliga bidragen ökat. Samtidigt har kommunens

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2011 Emmaboda kommun Caroline Liljebjörn 11 oktober 2011 Granskning av delårsrapport 2011 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1

Läs mer

Bokslutskommuniké 2014

Bokslutskommuniké 2014 Bokslutskommuniké 2014 Bokslutskommunikéns syfte är att ge en snabb, kortfattad och övergripande bild av 2014 års utfall. Förändringar kan komma att ske i den slutliga årsredovisningen, som fastställs

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2017

Granskning av delårsrapport 2017 www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2017 Inger Andersson Certifierad kommunal revisor Elinore Fahlgren September 2017 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund...

Läs mer

Företagens betydelse i Uddevalla. Medlemsföretaget Järna Rosor

Företagens betydelse i Uddevalla. Medlemsföretaget Järna Rosor Företagens betydelse i Uddevalla Medlemsföretaget Järna Rosor Teknisk beskrivning Bild 5: Flyttnetto (inflyttning minus utflyttning) i antal personer Bild 8: Försörjningsbördan illustrerar hur många personer

Läs mer

Delår april Kommunfullmäktige KF

Delår april Kommunfullmäktige KF Delår april Kommunfullmäktige KF -06-11 Innehållsförteckning Förvaltningsberättelse... 3 Delårsbokslut... 3 Ekonomiska rapporter... 9 Kommunfullmäktige, Delår april 2(10) Förvaltningsberättelse Delårsbokslut

Läs mer

Välfärd genom livet. Alla ska känna sig trygga med samhällets stöd i livets olika skeden. Det gäller från förskolan till äldreomsorgen.

Välfärd genom livet. Alla ska känna sig trygga med samhällets stöd i livets olika skeden. Det gäller från förskolan till äldreomsorgen. Vi socialdemokrater är övertygade om att med demokrati förändra samhället. Vi bygger därför vårt samhälle på demokratins ideal med folkvalda politiker, fri opinionsbildning och respekt för allas lika värde.

Läs mer

Granskning av delårs- rapport 2012

Granskning av delårs- rapport 2012 Revisionsrapport Granskning av delårs- rapport 2012 Karlstads kommun Daniel Brandt Stefan Fredriksson Lars Dahlin Maria Jäger Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund

Läs mer

Framtidstro och orosmoln

Framtidstro och orosmoln Majoritetens förslag till: Övergripande planering med budget 2009 och plan 2010-11 för Katrineholms kommun Framtidstro och orosmoln Övergripande planering med budget 2009 och plan 2010-2011 innehåller

Läs mer