Ett år i Uddevalla. Kortfattad årsredovisning 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ett år i Uddevalla. Kortfattad årsredovisning 2014"

Transkript

1 Ett år i Uddevalla Kortfattad årsredovisning 2014

2

3 Varje år gör Uddevalla kommun en årsredovisning som bland annat innehåller en finansiell rapport och analys av året som gått. För att Uddevallaborna på ett enkelt och lättförståeligt sätt ska kunna ta del av Uddevalla kommuns årsredovisning så görs även denna populärversion av årsredovisningen. Här kan du bland annat läsa om vad kommunen använt skattepengarna till under året och få en tillbakablick på några av alla de händelser och aktiviteter som ägt rum under Hela Årsredovisningen 2014 finns att läsa och ladda ner på uddevalla.se.

4 4 UDDEVALLA HJÄRTAT I BOHUSLÄN Detta hände 2014 månad för månad Det arbetar cirka personer i den kommunala verksamheten i Uddevalla. Och vi som bor här är Så det är klart att det händer en hel del i kommunen under ett år. Här är ett litet axplock av allt det kommunen har arbetat med under JANUARI FEBRUARI MARS Större säkerhet Räddningstjänsten i Uddevalla och Ljungskile uppgraderade sina räddningsfordon för att kunna göra snabbare insatser. 10 Så många år har Smillagruppen funnits En unik verksamhet som ger stöd till gravida kvinnor och till kvinnor med små barn där det finns missbruk i familjen. Ormar räddade när Nordlänken byggdes I februari letade ormexperter och Trafikverket efter ormar i naturen bakom Torp köpcentrum. Här fanns flera kända övervintringsplatser för bland annat den frilysta hasselsnoken. Flera ormar räddades undan grävskopan vid bygget av den nya Nordlänken som nu förbinder E6 med väg 161 norr om Torp köpcentrum. Medborgarenkät 17 mars skickades en medborgarenkät ut till invånare i Uddevalla kommun. Syftet är att ta reda på vilket inflytande och delaktighet de upplever att de har. Läkare lär sig svenska 4 april startade den första kursen för nyanlända läkare från Syrien på Uddevalla Vuxenutbildning. Studierna pågår under cirka ett och ett halvt år.

5 UDDEVALLA HJÄRTAT I BOHUSLÄN 5 Festligheter på Svenskholmen 2014 FIRADE Uddevalla kommun 75 års vänortssamarbete tillsammans med sina fyra nordiska vänorter. Detta uppmärksammades 16 juni med en festkväll med allmänheten på Svenskholmen. Kvällen bjöd på invigning av Mikael Fagerlunds konstverk Fyra vänner, teater, musik, akrobatik och ett fantastiskt sommarväder. KVÄLLENS FESTLIGHETER ingick i programmet för den nordiska vänortskonferens som Uddevalla kommun anordnade, därför var också representanter från Skien i Norge, Thisted i Danmark, Loimaa i Finland och Mosfellsbær på Island på plats. Även inbjudna från vänorten Jôhvi i Estland deltog i konferensen. Johanna Abrahamsson utförde tygakrobatiska konster hängandes från en tjugo meter hög kran APRIL MAJ JUNI Första spadtaget för ny förskola 15 april togs det första spadtaget för förskolan Kreatören som byggs i Rotviksbro. Vid spadtaget var barn och representanter från kommunen närvarande. Besöksrekord på seniormässa Det blev nytt publik rekord på årets seniormässa på Bohusläns museum personer samlades 15 april. På mässan fanns ett 60-tal utställare från föreningar, organisationer, företag och Uddevalla kommun. Positiv feedback från Fairtarade Sverige Uddevalla får även fortsättningsvis kallas för en Fairtrade City. I maj kom beskedet från föreningen Fairtrade Sverige, som omdiplomerat staden och ger positiv feedback. Kuststigen som bok En ny bok om Kuststigen presenterades 3 juni. Boken innehåller kartor och beskrivningar av de platser och leder som ingår i Kuststigen. 12 Så många hållplatser har den nya bussterminalen vid Torp som togs i bruk 12 juni.

6 6 UDDEVALLA HJÄRTAT I BOHUSLÄN Öppnare landskap i Kärlingesund UNDER SLUTET AV JULI startade ett skogsavverkningsarbete i delar av Kärlingesunds naturreservat. Arbetet syftade till att återställa marken i området till det öppna kulturlandskap och betesmarker som fanns där för cirka hundra år sedan. TRÄD MED HÖGT naturvärde som bland annat äldre exemplar av ek, asp och björk sparades. På vissa av träden togs bara trädkrona och grenar bort. Dessa träd kommer att förmultna långsamt vilket gynnar den biologiska mångfalden. UNDER BÖRJAN AV 2014 tog Länsstyrelsen i Västra Götaland beslutet att mer mark ska öppnas för bete i naturreservatet. Uddevalla kommun ansvarar för skötseln av Kärlingesund naturreservat. JULI AUGUSTI SEPTEMBER Uddevalla-olympier juli hölls den internationella fysikolympiaden i Kazakstan. Joel Andersson som gick tredje året på teknikprogrammet vid Uddevalla gymnasieskola var en av fem ungdomar som representerade Sverige i tävlingen. Parkera enkelt med mobilen På kommunens parkeringar kan du nu välja att betala din parkeringsbiljett med sms eller via en app på telefonen. Glädjefylld invigning av nyrenoverad skola 20 augusti invigdes ombyggda Sommarhemsskolan 7 9 med bandklippning, tal, sång, dans och musik. Många ville vara med vid ceremonin som hölls inne i gymnastikhallen. Både elever och skolpersonal var glada över den fina nya skolan. Samtal med nyanlända I september infördes en ny service med mottagningssamtal för att underlätta för nyanlända invandrare. I samband med samtalen får deltagarna med sig informationsmaterial på sitt eget språk om hur det svenska samhället fungerar, samt kontaktuppgifter till olika myndigheter. VÄGLEDNING EN VÄG IN I kommunen INformatIoN redskap HoPP mottagningssamtal för nyanlända Ett frivilligt, enskilt välkomstsamtal om uddevalla kommun på ditt eget språk. Du träffar representanter från olika verksamheter i den kommunala organisationen. Välkommen!

7 UDDEVALLA HJÄRTAT I BOHUSLÄN 7 Uddevallas skolbarn syns bättre KOMMUNENS TRAFIKTEKNIKER Jörgen Wen nergren besökte Uddevallas grundskolor för att dela ut döskalle reflexer till barnen och berätta om varför det är så viktigt att synas i mörkret. VID DET FÖRSTA BESÖKET, som var på Som marhemsskolan, träffade han cirka 550 barn, från förskoleklass upp till nian. Alla kom munens grundskolor blev erbjudna att få tra fikinformation och 13 anmälde sitt intresse och fick ett besök. Totalt delades omkring reflexer ut till skolbarnen. Jörgen och Linda Wennergren besökte 13 skolor och berät tade hur viktigt det är att använda reflex. Hurra! OKTOBER 10 Så många år har Uddevalla kom mun varit anslutet till miljölednings systemet Emas. Systemet innebär att kommunen ska sträva efter att hela tiden bli bätt re och exempelvis minska utsläppen av växthusgaser. Uddevalla bäst i landet på webben För tredje året i rad får Uddevalla bäst betyg av landets alla kommuner i Sveriges kommu ner och lands tings (SKL) årliga undersökning av kommunernas webbinformation till medborgarna. NOVEMBER DECEMBER Energirådgivare i Uddevalla bäst i Sverige Branchföreningen Energirådgivarna utsåg Uddevalla kommuns Roger Stenström till Årets Energirådgivare. Priset delades ut 27 november på föreningens årliga konferens som ägde rum i Stockholm lökar planteras i kommunala rabatter inför våren. Elever närvarade vid Nobelprisutdelningen Norgårdenskolans klass 9C tävlade mot 24 andra skolor i Sverige i DNA-jakten och som vinnare fick de tre biljetter till Nobelprisutdelningen. Eleverna Emelie Olsson och Linus Zachariasson från Norg årdenskolan fick tillsammans med läraren Maria Thuresson närvara vid Nobelprisut delningen i Konserthuset i Stockholm.

8 8 UDDEVALLA HJÄRTAT I BOHUSLÄN Verksamheten 2014 i siffror Uddevallas resultat blev + 54 miljoner kronor Kommunen har dessutom löst in framtida pensioner med 96 miljoner kronor. Tillsammans med en god måluppfyllnad i verksamheterna innebar detta att kommunen under 2014 hade en god ekonomisk hushållning. Härifrån kommer kommunens intäkter Skatt 60% Bidrag 17% Kommunens intäkter består till största delen av skatteintäkter från invånarna. Skatteintäkterna baseras på skattesatsen som kommunfullmäktige beslutat. Förutom skatteintäkter har kommunen intäkter i form av olika avgifter, statsbidrag med mera. Tillsammans ska intäkterna finansiera de olika tjänster som kommunen tillhandahåller invånarna. Kommunens intäkter uppgick till miljoner kronor varav skatter, utjämning och statliga generella bidrag svarade för miljoner kronor. Avgifter 5% Riktade statsbidrag 4% Övrigt 6% Räntor 2% Ersättning från landsting/kommuner 5% Hyror och arrenden 1% Ökade skatteintäkter 2014 Skatteintäkterna ökade med 4,4 procent jämfört med Så här fördelades kommunens kostnader Investeringar 2014 års utgifter för investeringar uppgick till 199 miljoner. Från 2013 ingår inte investeringar i vatten och avlopp eftersom de numera finns i bolaget Uddevalla Vatten AB. Kommunens bolag och stiftelser ingår inte i siffrorna på denna och följande sida. De pengar kommunen får in används till olika typer av kostnader. I detta diagram ser du hur kostnaderna fördelades under Här kan du bland annat se att Lokal/fastighetskostnader 7% Personal 61% Köp av verksamheter 13% 61 procent av kostnaderna avser personal, det vill säga löner med mera till anställda, som lärare, omsorgspersonal och parkarbetare. Avskrivningar, räntor mm 5% Material 4% Bidrag 4% Övrigt 6%

9 UDDEVALLA HJÄRTAT I BOHUSLÄN 9 Så här fördelas en krona i kommunens verksamheter Här har vi delat en krona i olika stora delar för att visa hur mycket olika verksamheter kostar. Vård, skola och omsorg står tillsammans för cirka 85 procent av kommunens verksamhet. Omsorg om äldre och personer med funktionsnedsättning 25 öre Övrigt 14 öre Gata och park 3 öre Kultur och fritid 5 öre Gymnasieskola 7 öre Grundskola 19 öre Individ och familjeomsorg 7 öre Särskild handikappomsorg 10 öre Förskola 10 öre mkr Kommunens investeringar under fem år mkr Kommunens resultat under fem år

10 10 UDDEVALLA HJÄRTAT I BOHUSLÄN Antal nyregistrerade företag (351 år 2013) Antal barn i kommunal förskola (1 473 år 2013) Antal barn i kommunal grundskola (4 792 år 2013) Antal barn i Uddevalla gymnasieskola (2 989 år 2013) Antal utlånade böcker i kommunens bibliotek ( år 2013) Antal bygglovsärenden (877 år 2013)

11 UDDEVALLA HJÄRTAT I BOHUSLÄN 11 Uddevalla kommun växer och blir större varje år. Barnen blir fler, företagen blir fler och bostäderna blir fler. Kort sagt: vi lever i en expansiv kommun med stark framtidstro. Ny hemstad för allt fler Statistiken på detta uppslag talar sitt tydliga språk Uddevalla växer. Barnen i förskola, grundskola och gymnasium blir allt fler och enligt prognoserna kommer det fortsätta så inom överskådlig framtid. För att möta detta rustas det och byggs nytt i hela staden. Sommarhemsskolan är exempel på en nybyggd grundskola. Inom några år ska en ny grundskola för F 6 stå klar i Källdal. Under Befolkningsutvecklingen under fem år Invånare hösten 2015 öppnar den helt nya förskolan Kreatören i Rotviksbro. För att nämna några projekt. VÄXANDE BARNKULLAR och fler äldre ger också en fingervisning om att Uddevalla i framtiden behöver ännu fler bostäder. Därför fortsätter Uddevallas stadslinje att växa västerut från centrala staden i riktning ut mot Uddevallabron. Kommunens vision är att omvandla inre hamnen till ett tillgängligare område så att människor ska få mer kontakt med havet. Detta kan ske med ny stadsbebyggelse och grönområden. I inre hamnen vill kommunen utveckla och förtäta stadskärnan och framför allt bygga fler bostäder. I detta vattennära och centrala område kan minst ett par tusen nya bostäder skapas och blandas upp med annan bebyggelse som restauranger, handel och kontor. Målet är att skapa ett levande centrum med stråk som kopplar ihop den äldre stadskärnan med den nya och förstärker Uddevallas läge som havsnära stad. I området planeras också för ett nytt badhus med utrymmen för motion, utbildning, träning, tävling, lek och upplevelse. UDDEVALLA KOMMUN bygger framtidens stad utefter visionen: Uddevalla, hjärtat i Bohuslän liv, lust och läge ger livskvalitet. Det betyder att människans livskvalitet alltid ska vara utgångspunkten i allt utvecklingsarbete. Allt för att Uddevalla ska vara medborgarnas stad Antal miljörärenden (1 533 år 2013) Antal gode män i Uddevalla (430 år 2013) Unika besök på uddevalla.se ( år 2014) FRAMÅT Barn upp till fem år (3 919 år 2014) (prognos för 2020) Antal barn i skolålder, 6 18 år (7 693 år 2014) Antal invånare ( år 2014)

12 Produktion: Ekonomiavdelningen och informationsavdelningen, Uddevalla kommun. Foto: Uddevalla kommuns bildarkiv, Peter Ljunggren och Shutterstock.com. Motion i vacker natur När det fallit mycket snö över Uddevalla spårar kommunen och föreningar tillsammans omkring 5 mil skidspår. I januari 2014 såg det ut så här på Herrestadsfjället. Uddevalla kommun, Uddevalla Telefon:

Liv, lust och läge...

Liv, lust och läge... Liv, lust och läge... Uddevalla kommun Kortfattad årsredovisning 2011 Uddevalla kommuns nya vision är : Liv, lust och läge i hjärtat av Bohuslän. Visionen antogs av kommunfullmäktige under 2011. Varje

Läs mer

Ekonomi. Ekonomi i allmänhet och Uddevallas ekonomi i synnerhet. Bengt Adolfsson Ekonomichef

Ekonomi. Ekonomi i allmänhet och Uddevallas ekonomi i synnerhet. Bengt Adolfsson Ekonomichef Ekonomi Ekonomi i allmänhet och Uddevallas ekonomi i synnerhet Bengt Adolfsson Ekonomichef Hur mycket betalar en genomsnittspensionär i skatt Hur mycket betalar( kostar) tjänster för inv > 6 5 år Q -o

Läs mer

Ett år i Uddevalla. Kortfattad årsredovisning 2015

Ett år i Uddevalla. Kortfattad årsredovisning 2015 Ett år i Uddevalla Kortfattad årsredovisning 2015 Uddevalla nära vattnet Bäveån rinner genom centrala Uddevalla för att mynna ut i Byfjorden. Under 2015 byggdes en trappa i Hasselbacken ner till vattnet.

Läs mer

Kortfattad årsredovisning

Kortfattad årsredovisning 2012 bytte Fjordfestivalen namn till Uddevallakalaset. Ett årligt kalas som lockar många besökare till ett sommarfagert Uddevalla. 2012 Kortfattad årsredovisning Vart gick dina skattepengar? Varje år gör

Läs mer

Ett år i Uddevalla. Kortfattad årsredovisning 2016

Ett år i Uddevalla. Kortfattad årsredovisning 2016 Ett år i Uddevalla Kortfattad årsredovisning 2016 Hålligångpark vid Bjursjön I juni invigdes hålligångparken vid Bjursjön. Parken innehåller både utegym och motorikbana, och är en plats där både barn och

Läs mer

Första spadtaget för Källdalsskolan Ett år i Uddeval a Ett axplock ur vår verksamhet 2017

Första spadtaget för Källdalsskolan Ett år i Uddeval a Ett axplock ur vår verksamhet 2017 Första spadtaget för Källdalsskolan I augusti startade bygget av nya Källdalsskolan och därmed ett av de största byggprojekten i kommunen. Skolan byggs för elever i årskurs F 6 och kommer även att innehålla

Läs mer

Sammanfattning av kommunens ekonomi

Sammanfattning av kommunens ekonomi Sammanfattning av kommunens ekonomi 2 Sunne KOMMUN zhur mycket kostar kommunens verksamheter? zuppfyllde kommunen sina kvalitetsmål? zvad är på gång i kommunen? zhar Sunne en bra ekonomi? Det här är en

Läs mer

ÅRSREDOVISNING Kortversion KIL.SE

ÅRSREDOVISNING Kortversion KIL.SE ÅRSREDOVISNING 2017 Kortversion KIL.SE SÅ HÄR GICK DET FÖR KILS KOMMUN 2017 Så här använde vi skattepengarna och det här är på gång 2018. VIKTIGA HÄNDELSER 2017 Befolkningen ökade med 110 personer. Vecka

Läs mer

Sammanfattning av kommunens ekonomi

Sammanfattning av kommunens ekonomi Sammanfattning av kommunens ekonomi 1 2 Sunne kommun Det här är en kortfattad information om hur kommunens ekonomi fungerar. zhur mycket kostar kommunens verksamheter? zhar Sunne en bra ekonomi? zuppfyllde

Läs mer

ÅRSREDOVISNING i korthet VAD ÄR GISLAVEDS KOMMUN? SUCCÉ FÖR KVÄLLSÖPPET BIBLIOTEK I SMÅLANDSSTENAR UPPRUSTAT HÖRSJÖBAD

ÅRSREDOVISNING i korthet VAD ÄR GISLAVEDS KOMMUN? SUCCÉ FÖR KVÄLLSÖPPET BIBLIOTEK I SMÅLANDSSTENAR UPPRUSTAT HÖRSJÖBAD ÅRSREDOVISNING 2018 i korthet VAD ÄR GISLAVEDS KOMMUN? SUCCÉ FÖR KVÄLLSÖPPET BIBLIOTEK I SMÅLANDSSTENAR Vi är snart 30 000 invånare. Vi har ett aktivt kultur- och föreningsliv. I kommunen finns mer än

Läs mer

Dina pengar. Fakta ur Munkedals kommuns Årsredovisning

Dina pengar. Fakta ur Munkedals kommuns Årsredovisning Dina pengar Fakta ur Munkedals kommuns Årsredovisning 2015 Kommunstyrelsens ordförande Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet har lett kommunen under 2015. Årets resultat landar på ett litet

Läs mer

Sammanfattning av kommunens ekonomi

Sammanfattning av kommunens ekonomi Sammanfattning av kommunens ekonomi 2 SUNNE KOMMUN zhur mycket kostar kommunens verksamheter? zuppfyllde kommunen sina kvalitetsmål? zvad är på gång i kommunen? zhar Sunne en bra ekonomi? Det här är en

Läs mer

En sammanfattning av årsredovisningen för 2014

En sammanfattning av årsredovisningen för 2014 Kortversion av Gislaveds kommuns årsredovisning 2014: En sammanfattning av årsredovisningen för 2014 Den kommunala verksamheten i Gislaved kostar 1443 miljoner kronor och utförs av 2530 medarbetare (vilket

Läs mer

Västerås stad och skattepengarna och vad de användes till 2014

Västerås stad och skattepengarna och vad de användes till 2014 Västerås stad och skattepengarna och vad de användes till 2014 Västerås stad och skattepengarna Västerås stad omsätter drygt 8 miljarder kronor per år. Av detta är 6,6 miljarder kronor skattemedel. Pengarna

Läs mer

Trollhättan så användes dina pengar

Trollhättan så användes dina pengar Trollhättan 2016 så användes dina pengar Trollhättan fortsätter att växa Under 2016 ökade invånarantalet i Trollhättan för trettonde året i rad med 661 personer till 57 753 invånare. Det är positivt att

Läs mer

C 5 FP-LIB 2 KD 2 MP 2 400

C 5 FP-LIB 2 KD 2 MP 2 400 KOMMUNFAKTA ANTAL INVÅNARE 1 JANUARI (antal) 12000 11900 11800 11700 11600 11500 2001 2003 2005 2007 2009 2011 2013 PERSONAL 1 JANUARI (antal) POLITISK STÄLLNING 2014 Parti Mandat 1200 1000 800 600 Antal

Läs mer

SÅ GICK DET FÖR KOMMUNEN 2012

SÅ GICK DET FÖR KOMMUNEN 2012 SÅ GICK DET FÖR KOMMUNEN 2012 En sammanfattning av årsredovisningen DET EKONOMISKA RESULTATET För femtonde året i rad hade kommunen ett positivt resultat. Överskottet var 5,9 miljoner kronor och berodde

Läs mer

ÅRsReDOVisNiNG 2011 Kortversion kil.se

ÅRsReDOVisNiNG 2011 Kortversion kil.se ÅRSREDOVISNING 2011 Kortversion kil.se Så gick det för 2011 Så använde vi skattepengarna 2011 Vi fick mycket pengar över i år igen Så ser vi på framtiden för Kil Sammanfattning av s årsredovisning 2011

Läs mer

Ett år i Uddevalla Kortfattad årsredovisning 2013

Ett år i Uddevalla Kortfattad årsredovisning 2013 Ett år i Uddevalla Kortfattad årsredovisning 2013 Denna utsikt får de boende i det nya bostadsområdet Sundskogen som började byggas under 2013. Möjligheten till kustnära boende är en av Uddevallas främsta

Läs mer

Hur fungerar det egentligen?

Hur fungerar det egentligen? Budget 2008 Hur fungerar det egentligen? Kommunens budget delas i två delar; en driftsbudget och en investeringsbudget. Driftsbudget är de pengar som behövs för att den löpande verksamheten och servicen

Läs mer

EN SAMMANFATTNING AV ÅRSREDOVISNINGEN FÖR 2013

EN SAMMANFATTNING AV ÅRSREDOVISNINGEN FÖR 2013 EN SAMMANFATTNING AV ÅRSREDOVISNINGEN FÖR 2013 Den kommunala verksamheten i Gislaved kostar 1 406 miljoner kronor och utförs av 2 525 medarbetare (vilket motsvarar 2 295 årsanställda), som på olika sätt

Läs mer

En sammanfattning av årsredovisningen för 2013

En sammanfattning av årsredovisningen för 2013 En sammanfattning av årsredovisningen för 2013 Den kommunala verksamheten i Gislaved kostar 1 406 miljoner kronor och utförs av 2 525 medarbetare (vilket motsvarar 2 295 årsanställda), som på olika sätt

Läs mer

DINA PENGAR. Kortversion av Härryda kommuns årsredovisning

DINA PENGAR. Kortversion av Härryda kommuns årsredovisning DINA PENGAR 2013 Kortversion av Härryda kommuns årsredovisning Kommunstyrelsens ordförande har ordet Så kan vi lägga 2013 bakom oss och återigen glädjas åt ett positivt resultat. Positiva resultat stärker

Läs mer

Fakta i fickformat 2017 Köpings kommun

Fakta i fickformat 2017 Köpings kommun 2014 Fakta i fickformat 2017 Köpings kommun Folkmängdsförändringar 2012 2013 2014 2015 2016 Födda 245 280 270 253 288 Döda 298 264 261 294 305 Födelsenetto -53 16 9-41 -17 Flyttningsnetto 100 358 128 222

Läs mer

Vad har dina skattepengar använts till?

Vad har dina skattepengar använts till? Vad har dina skattepengar använts till? Jan Bohman (s) kommunstyrelsens ordförande Åsa Granat kommundirektör Kommunens organisation Kommunfullmäktige Värdegrundsberedning Barn och bildningsnämnd Fritidsnämnd

Läs mer

2014 Fakta i. fickformat 2016 Köpings kommun

2014 Fakta i. fickformat 2016 Köpings kommun 2014 Fakta i fickformat 2016 Köpings kommun Köpings befolkning 2015-12-31 Folkmängd fördelad på ålder Antal Procent 0-9 2 828 11 10-19 2 776 11 20-29 3 109 12 30-39 2 689 11 40-49 3 161 12 50-59 3 418

Läs mer

Kortversion av Årsredovisning

Kortversion av Årsredovisning Kortversion av Årsredovisning 2015 Förenklad årsredovisning Ängelholm kommuns årsredovisning är en redogörelse av den verksamhet som har bedrivits under året och hur väl verksamhetens utförande stämmer

Läs mer

Kommunstyrelsen, Ekonomi, Information, Näringsliv, IT, Personal, Översiktsplanering, Utredning, Kultur och fritid, Folkhälsa

Kommunstyrelsen, Ekonomi, Information, Näringsliv, IT, Personal, Översiktsplanering, Utredning, Kultur och fritid, Folkhälsa Så styrs kommunen Strömstads kommunfullmäktige, som består av 39 politiker, är kommunens högsta beslutande organ. Där beslutas om de viktigaste frågorna för kommunen till exempel om hur kommunens pengar

Läs mer

Foto: Lasse Edwartz Bohusläningen. Kortversion. Årsredovisning

Foto: Lasse Edwartz Bohusläningen. Kortversion. Årsredovisning Foto: Lasse Edwartz Bohusläningen Kortversion Årsredovisning 2016 Vad hände under 2016? En tillbakablick visar att vi haft mycket stora utmaningar under året. Men när året avslutas har också mycket positivt

Läs mer

Älvdalens kommun. Årsredovisning Populärutgåva

Älvdalens kommun. Årsredovisning Populärutgåva Älvdalens kommun Årsredovisning 2018 Populärutgåva Kommunen har stor utvecklingspotential och fortsätter blicka framåt Vi lägger nu verksamhetsåret 2018 till handlingarna och konstaterar att det varit

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 2014. Kortversion KIL.SE

ÅRSREDOVISNING 2014. Kortversion KIL.SE ÅRSREDOVISNING 2014 Kortversion KIL.SE SÅ HÄR GICK DET FÖR KILS KOMMUN 2014 Så här använde vi skattepengarna Nämndernas resultat och verksamhet Vad händer 2015? VIKTIGA HÄNDELSER 2014 Sannerudsskolan

Läs mer

Malung-Sälens kommuns årsredovisning 2015 Populärutgåva

Malung-Sälens kommuns årsredovisning 2015 Populärutgåva Malung-Sälens kommuns årsredovisning 2015 Populärutgåva Foto: Anders Mojanis Handlingsplan ska minska våra strukturella överkostnader Mycket arbete och många beska politiska beslut återstår innan vår kommun

Läs mer

Årsredovisning 2015 för Täby kommun

Årsredovisning 2015 för Täby kommun 1(117) Årsredovisning 2015 för Täby kommun Kommunfullmäktige 2016-04-25 2(117) Innehållsförteckning Förvaltningsberättelse... 4 Resultat och utveckling... 4 Befolkningen i Täby... 6 God ekonomisk hushållning...

Läs mer

100 % välkomna! GÖTEBORG HYLTE KÖPENHAMN MALMÖ

100 % välkomna! GÖTEBORG HYLTE KÖPENHAMN MALMÖ 100 % välkomna! GÖTEBORG HYLTE KÖPENHAMN MALMÖ DAGENS HÅLLPUNKTER EKONOMI KVALITET UPPHANDLING STYRNING & LEDNING Traineeprogrammet 22 november 2017 EKONOMI SYFTE En ekonom är en man som förklarar det

Läs mer

(antal) M 8 C 5 FP 2 KD 2 MP 2 400

(antal) M 8 C 5 FP 2 KD 2 MP 2 400 Kommunfakta Antal invånare 1 januari (antal) 12000 Antal äldre, historik och prognos (antal) 3000 11900 2500 11800 11700 2000 1500 1000 80 år- 65-79 år 11600 500 11500 20022003200420052006200720082009201020112012

Läs mer

Vänortskommittén Sammanträdesrum Hedegärde, kl.17:00-18:35

Vänortskommittén Sammanträdesrum Hedegärde, kl.17:00-18:35 Sammanträde Plats och tid Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ersättare Övriga Sammanträdesrum Hedegärde, kl.17:00-18:35 Alf Gillberg (S), Ordförande Ralph Steen (L), 1:e vice ordförande Gösta Dahlberg (M)

Läs mer

Vision, mål och budget i korthet ViVVfdfdsa

Vision, mål och budget i korthet ViVVfdfdsa Vision, mål och budget i korthet ViVVfdfdsa Vision, mål och budget i korthet Arboga kommuns mål- och budgetdokument för år 2015 heter Strategisk- och ekonomisk plan 2015-2017 och antogs av kommunfullmäktige

Läs mer

Älvdalens kommun. Årsredovisning Populärutgåva

Älvdalens kommun. Årsredovisning Populärutgåva Älvdalens kommun Årsredovisning 2017 Populärutgåva Utmaningar för kommunen men fortsatt stark framtidstro 2017 blev för Älvdalens kommun ett relativt lugnt år med både roliga och mindre roliga händelser.

Läs mer

Kommunfullmäktiges politiska sammansättning 2011-2014

Kommunfullmäktiges politiska sammansättning 2011-2014 Tingsryds kommun bildades 1971 och består av Tingsås, Almundsryd, Urshult, Linneryd, Väckelsång, Södra Sandsjö och Älmeboda församlingar. Kommunens landareal: 1049,4 km 2 Kommunfullmäktiges politiska sammansättning

Läs mer

Å R E T S O M G ÅT T. Östhammars kommun 2018

Å R E T S O M G ÅT T. Östhammars kommun 2018 Å R E T S O M G ÅT T Östhammars kommun 2018 Hit gick dina skattepengar Varje år gör Östhammars kommun en årsredovisning som bland annat innehåller en ekonomisk rapport och analys av året som gått. För

Läs mer

Verksamhetsplan 2015-2017. Förslag från Socialdemokraterna

Verksamhetsplan 2015-2017. Förslag från Socialdemokraterna Färgelanda kommun Verksamhetsplan 2015-2017 Förslag från Socialdemokraterna INNEHÅLLSFÖRTECKNING - ÖVERGRIPANDE MÅL SID 3-7 - EKONOMISKA FÖRUTSÄTTNINGAR, MÅL OCH KOMMUNBIDRAG SID 8-10 2 Vision, mål och

Läs mer

Kommunfullmäktiges politiska sammansättning 2011-2014

Kommunfullmäktiges politiska sammansättning 2011-2014 Tingsryds kommun bildades 1971 och består av Tingsås, Almundsryd, Urshult, Linneryd, Väckelsång, Södra Sandsjö och Älmeboda församlingar. Kommunens landareal: 1049,4 km 2 Kommunfullmäktiges politiska sammansättning

Läs mer

TRELLEBORG. Föreningsliv och kommun i samverkan för ett levande Trelleborg

TRELLEBORG. Föreningsliv och kommun i samverkan för ett levande Trelleborg TRELLEBORG Tillsammans Föreningsliv och kommun i samverkan för ett levande Trelleborg Tillsammans Trelleborg Tillsammans är en lokal överenskommelse om samverkan mellan Trelleborgs kommun, föreningar

Läs mer

Introduktion ny mandatperiod

Introduktion ny mandatperiod Introduktion ny mandatperiod Kommunens ekonomi 9 januari 2019 Uppdrag Ekonomi Ekonomistyrning, kontroll Löpande redovisning, t.ex. leverantörsreskontra, kundreskontra, kassafunktion Upprättar månads- delårsrapporter

Läs mer

Det här gjordes 2014. Årsredovisningen 2014 i kortform

Det här gjordes 2014. Årsredovisningen 2014 i kortform Det här gjordes 2014 Årsredovisningen 2014 i kortform Vi har valt att göra en kortversion av kommunens årsredovisning för att du ska få inblick i vad kommunen gjorde under 2014. Att människor ska kunna

Läs mer

Budgetdialog

Budgetdialog KULTUR OCH FRITID Budgetdialog 2017-2019 2016-04-05 Budget 2016 Fördelning kostnader Totalt 158 mkr, finansieras 84 % av kommunbidrag, 133 mkr 16 % av övriga intäkter, 25 mkr Omvärldspåverkan Hur möter

Läs mer

Vansbro kommun. Årsredovisning 2014. Detta är en bilaga från Vansbro kommun

Vansbro kommun. Årsredovisning 2014. Detta är en bilaga från Vansbro kommun Vansbro kommun Årsredovisning 2014 Detta är en bilaga från Vansbro kommun De här sidorna är en sammanfattning av kommunens årsredovisning för 2014. Hur gick det med Vansbros ekonomi? Uppfyllde vi målen?

Läs mer

Vänortskommittén Hedegärde plan 0, kl.17:00-19:15. Alf Gillberg (S), Ordförande Ralph Steen (L), 1:e vice ordförande Göte Olsson (C)

Vänortskommittén Hedegärde plan 0, kl.17:00-19:15. Alf Gillberg (S), Ordförande Ralph Steen (L), 1:e vice ordförande Göte Olsson (C) Sammanträde Plats och tid Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ersättare Övriga Hedegärde plan 0, kl.17:00-19:15 Alf Gillberg (S), Ordförande Ralph Steen (L), 1:e vice ordförande Göte Olsson (C) Jaana Järvitalo

Läs mer

Verksamheterna klarade totalt sett att hålla sig inom de budgeterade ramarna och lämnade ett överskott på 200 tkr.

Verksamheterna klarade totalt sett att hålla sig inom de budgeterade ramarna och lämnade ett överskott på 200 tkr. ÅRSREDOVISNING 2015 I KORTHET Emådalen Foto: Henrik Tingström DET EKONOMISKA RESULTATET Högsby kommun redovisade ett överskott på 11,3 miljoner kronor för 2015. Det är ett bra resultat och innebär överskott

Läs mer

Månadsuppföljning januari mars 2018

Månadsuppföljning januari mars 2018 Resultatet uppgår till 24 mkr för mars månad. Nettokostnaderna har t.o.m. mars tagit i anspråk 24 % av årsbudgeten. Riktpunkten är 25 %. Hittills under året har kommunen investerat för 46 mkr. Samtliga

Läs mer

DINA PENGAR. Kortversion av Härryda kommuns årsredovisning

DINA PENGAR. Kortversion av Härryda kommuns årsredovisning DINA PENGAR 2014 Kortversion av Härryda kommuns årsredovisning Kommunstyrelsens ordförande har ordet 2014 blev vårt ekonomiska resultat bättre än någonsin: 123 miljoner kronor. Det beror framför allt på

Läs mer

Dina pengar är en kortversion av Härryda kommuns årsredovisning 2008

Dina pengar är en kortversion av Härryda kommuns årsredovisning 2008 Dina pengar är en kortversion av Härryda kommuns årsredovisning 08 UR HÄRRYDA KOMMUNS ÅRSREDOVISNING 08 UR HÄRRYDA KOMMUNS ÅRSREDOVISNING 08 Omsättning 08 Västsveriges bästa boendekommun Årets resultat

Läs mer

Vansbro kommun Årsredovisningen i korthet. Detta är en bilaga från Vansbro kommun

Vansbro kommun Årsredovisningen i korthet. Detta är en bilaga från Vansbro kommun Vansbro kommun 2015 Årsredovisningen i korthet Detta är en bilaga från Vansbro kommun De här sidorna är en sammanfattning av kommunens årsredovisning för 2015 Hur gick det med Vansbros ekonomi? Uppfyllde

Läs mer

Årsredovisning. i korthet fler kommuninvånare, bättre arbetsmarknad och med en ljusare framtidstro.

Årsredovisning. i korthet fler kommuninvånare, bättre arbetsmarknad och med en ljusare framtidstro. Årsredovisning i korthet 2017 fler kommuninvånare, bättre arbetsmarknad och med en ljusare framtidstro. Årsredovisning i korthet 2017 Forshaga kommuns årsredovisning är en redogörelse över hur våra verksamheter

Läs mer

3. Budget 2016-2019 för Nordanstigs kommun. 4. Politiska inriktningar och ambitioner för Nordanstigs kommun. 6. Information och övriga ärenden.

3. Budget 2016-2019 för Nordanstigs kommun. 4. Politiska inriktningar och ambitioner för Nordanstigs kommun. 6. Information och övriga ärenden. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunstyrelsens ledningsutskott KALLELSE Till ledamöter Ersättare och övriga får kallelsen för kännedom. Utskottens presidier och företrädare för de partier som inte har en ledamotplats

Läs mer

EMMABODA I VÅRA HJÄRTAN EMMABODA KOMMUNS ÅRSREDOVISNING 2013 POPULÄRUTGÅVA

EMMABODA I VÅRA HJÄRTAN EMMABODA KOMMUNS ÅRSREDOVISNING 2013 POPULÄRUTGÅVA EMMABODA I VÅRA HJÄRTAN EMMABODA KOMMUNS ÅRSREDOVISNING 2013 POPULÄRUTGÅVA Emmaboda går framåt! Emmaboda kommun fortsätter att förändras för utveckling och kvalitet till våra invånare. Flera verksamheter

Läs mer

Så gick det. för Håbo 2010. Håbo kommun sammanfattning av årsredovisningen 2010. Hur mycket kostade kommunens verksamheter? Har Håbo en bra ekonomi?

Så gick det. för Håbo 2010. Håbo kommun sammanfattning av årsredovisningen 2010. Hur mycket kostade kommunens verksamheter? Har Håbo en bra ekonomi? Så gick det för Håbo 2010 Håbo kommun sammanfattning av årsredovisningen 2010 Hur mycket kostade kommunens verksamheter? Har Håbo en bra ekonomi? Uppfyllde kommunen sina mål? Detta är en sammanfattning

Läs mer

Kommunrapport 1 Befolkning, arbetsmarknad, ekonomi

Kommunrapport 1 Befolkning, arbetsmarknad, ekonomi Fokus: Mölndal Län: Västra Götalands läns kommuner (ovägt medel) Kommungruppering: Pendlingskommun nära storstad (ovägt medel) Kommunrapport 1 Befolkning, arbetsmarknad, ekonomi Diagrammen baseras på data

Läs mer

BUDGET 2019 DÄRFÖR MÅSTE KOMMUNEN GÅ MED PLUS

BUDGET 2019 DÄRFÖR MÅSTE KOMMUNEN GÅ MED PLUS VÅ R G E M E N S A M M A PLÅNBOK 2019 E n ko r t fa t t ad i n fo r m a t i o n o m å r s b u d g e t e n Läs årsbudgeten i sin helhet osthammar.se/ kommunensbudget BUDGET 2019 Inkomster Utgifter Resultat

Läs mer

Verksamhetsplan Skolna mnden

Verksamhetsplan Skolna mnden Verksamhetsplan 2018-2020 Skolna mnden 3 (10) INNEHÅLL SKOLNÄMNDEN... 4 Verksamhetsansvar... 4 Uppdrag... 4 Organisation... 4 Verksamhet 2018-2020... 5 Ekonomi... 5 Mål och indikatorer... 6 Perspektiv

Läs mer

8:27 Kulturhus i Örnsköldsvik

8:27 Kulturhus i Örnsköldsvik 1 (8) 8:27 Kulturhus i Örnsköldsvik Sammanfattning av förslaget om att bygga ett nytt kulturhus 2 (8) Den här rapporten är ett förslag på hur ett nytt kulturhus i Örnsköldsvik kan se ut. Det ska vara Sveriges

Läs mer

Budgetrapport 2013-2015

Budgetrapport 2013-2015 1 (6) Budgetrapport 2013-2015 Innehållsförteckning Inledning...2 Arbetsgruppen och dess arbete...2 Resursfördelning 2013-2015...2 Skatteintäkter och statsbidrag...2 Besparingar och effektiviseringar 2012-2015...2

Läs mer

Så används skattepengarna

Så används skattepengarna Så används skattepengarna kommunens ekonomi i korthet 1 Kommunstyrelsens ordförande har ordet Medvind för Strömstads kommun Strömstad har en stark tillväxt, vilket är positivt ur många synvinklar. Men

Läs mer

Finansförvaltning under kommunstyrelsen

Finansförvaltning under kommunstyrelsen Finansförvaltning under kommunstyrelsen INTÄKTER Kommunalskatt* 948 878 1 006 388 1 074 592 1 122 403 Inkomstutjämning 69 997 58 437 48 932 73 614 Kostnadsutjämning 68 612 51 346 66 939 87 082 Regleringsavgift/strukturbidrag

Läs mer

Mötesplats Varberg I n f o r M a t I o n t I l l d I g s o M ä r n y I n f l y t t a d

Mötesplats Varberg I n f o r M a t I o n t I l l d I g s o M ä r n y I n f l y t t a d Mötesplats Varberg Information till dig som är nyinflyttad 1 Välkommen t Hej! Jag heter Ann-Charlotte Stenkil och är kommunstyrelsens ordförande här i Varberg. Vi är en kommun som växer och du är en av

Läs mer

Per-Samuel Nisser (M)

Per-Samuel Nisser (M) Nu är bokslutet för 2014 klart och vi vill berätta för dig vad skattepengarna har använts till. När vi blickar tillbaka på 2014 ser vi ett år där vi har haft stort fokus på politik och demokrati. Det har

Läs mer

Underlag till Fördjupad översiktsplan för förbindelse över Fyrisån - Kommunalekonomi

Underlag till Fördjupad översiktsplan för förbindelse över Fyrisån - Kommunalekonomi 1 (7) PM Underlag till Fördjupad översiktsplan för förbindelse över Fyrisån - Kommunalekonomi Stockholm 2013-05-31, reviderad 2013-09-03 WSP Analys & Strategi WSP Analys & Strategi 121 88 Stockholm-Globen

Läs mer

Geta kommun PM juni 2016

Geta kommun PM juni 2016 www.pwc.se Geta kommun PM juni 216 Sammanfattning Geta kommuns verksamheter kännetecknas av följande: Jämfört med genomsnittskostnaden för en elev i grundskolan för samtliga kommuner på Åland är kostnaden

Läs mer

Vi sammanfattar... BUDGET Lomma kommun

Vi sammanfattar... BUDGET Lomma kommun Vi sammanfattar... BUDGET 215 Lomma kommun VART GÅR SKATTEPENGARNA? SÅ HÄR FÅR KOMMUNEN SINA PENGAR: 82,3 % av kommunens intäkter kommer från skatteintäkter, generella statsbidrag och utjämningar Kommunal

Läs mer

Nyckeltal kommunal verksamhet Antal elever i förskola och skola 2008 2009 (totalt i kommunal och privat regi) Förskola 2 546 2 599 Familjedaghem 289

Nyckeltal kommunal verksamhet Antal elever i förskola och skola 2008 2009 (totalt i kommunal och privat regi) Förskola 2 546 2 599 Familjedaghem 289 Visste du att... Lidingö utnämndes 2005 till Healthy City, och ingår därmed i Världshälsoorganisationens (WHO) nätverk för hälsosamma städer. Lidingö deltar med nio andra europeiska städer i nätverket

Läs mer

EN SAMMANFATTNING AV ÅRSREDOVISNINGEN FÖR 2014

EN SAMMANFATTNING AV ÅRSREDOVISNINGEN FÖR 2014 EN SAMMANFATTNING AV ÅRSREDOVISNINGEN FÖR 2014 Den kommunala verksamheten i Gislaved kostar 1 443 miljoner kronor och utförs av 2 530 medarbetare (vilket motsvarar 2 316 årsanställda), som på olika sätt

Läs mer

Vi sammanfattar... BUDGET Lomma kommun

Vi sammanfattar... BUDGET Lomma kommun Vi sammanfattar... BUDGET 217 Lomma kommun VART GÅR SKATTEPENGARNA? SÅ HÄR FÅR KOMMUNEN SINA PENGAR: Övriga avgifter och ersättningar Finansiella intäkter,1% 78,8 % av kommunens intäkter kommer från skatteintäkter,

Läs mer

Solna stad EN INTRODUKTION SVENSKA

Solna stad EN INTRODUKTION SVENSKA Solna stad EN INTRODUKTION SVENSKA 2 Så styrs Solna De förtroendevalda i staden har stor frihet att besluta hur Solna ska styras inom ramen för lagar och förordningar. Den politiska visionen är att Solna

Läs mer

Sala kommun Kommunstyrelsens förvaltning

Sala kommun Kommunstyrelsens förvaltning 2015-10-29 Sala kommun Kommunstyrelsens förvaltning Gustav II Adolf 2015-10-29 Sala kommun Kommunstyrelsens förvaltning 2015-10-29 Sala kommun Kommunstyrelsens förvaltning 2015-10-29 Sala kommun Kommunstyrelsens

Läs mer

OBS! Tiden. KALLELSE. Kommunstyrelsens ledningsutskott. Kommunkontoret i Bergsjö. Tid: Torsdag 1 oktober 2015 kl. 13:00. 1. Val av justerare.

OBS! Tiden. KALLELSE. Kommunstyrelsens ledningsutskott. Kommunkontoret i Bergsjö. Tid: Torsdag 1 oktober 2015 kl. 13:00. 1. Val av justerare. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunstyrelsens ledningsutskott KALLELSE Till ledamöter Ersättare och övriga får kallelsen för kännedom. OBS! Tiden. Plats: Kommunkontoret i Bergsjö. Utskottens presidier och företrädare

Läs mer

3 Försörjningsbalans åren Procentuell förändring från föregående år

3 Försörjningsbalans åren Procentuell förändring från föregående år 3 Försörjningsbalans åren 2003 2008 Procentuell förändring från föregående år 2003 2004 2005 2006 2007 2008 BNP 1,6 3,4 2,9 2,5 2,1 1,9 Import 5,0 7,3 7,9 6,1 5,5 4,3 Tillgång 2,5 4,5 4,3 3,6 3,1 2,6 Hushållens

Läs mer

Bokslutsprognos 2013-10-31

Bokslutsprognos 2013-10-31 1(4) Kommunstyrelsens förvaltning Handläggare Chris Tevell/Maria Åhström Tfn 0142-850 22 Kommunstyrelsen Bokslutsprognos 2013-10-31 Sammanfattning Budgeterat resultat enligt mål och budget för år 2013

Läs mer

Program för kultur - barn och unga i Vara kommun

Program för kultur - barn och unga i Vara kommun Program för kultur - barn och unga i Vara kommun Kulturplan för Vara kommun 2017-2021 Bilaga 1 Antagen av kommunfullmäktige 2017-02-27 8 unga i Vara kommun Sidan 1 Innehållsförteckning Inriktningsmål...

Läs mer

Detaljbudget 2016 Göteborgs botaniska trädgård

Detaljbudget 2016 Göteborgs botaniska trädgård Sida 1(7) Detaljbudget 2016 Göteborgs botaniska trädgård 1. Sammanfattning Göteborgs botaniska trädgård bidrar till det goda livet. Trädgården utgör ett av de största besöksmålen i Västsverige och dess

Läs mer

Sottunga kommun PM juni 2016

Sottunga kommun PM juni 2016 www.pwc.se Sottunga kommun PM juni 216 Sammanfattning Sottunga kommuns verksamheter kännetecknas av: Drygt 7 procent högre kostnad för grundskola per elev än genomsnittet för Ålands kommunern. Sottunga

Läs mer

Brändö kommun PM juni 2016

Brändö kommun PM juni 2016 www.pwc.se Brändö kommun PM juni 216 Sammanfattning Brändö kommuns verksamhet kännetecknas av: Kostnaden för förskola per barn -6 år är drygt 4 procent högre i Brändö kommun än genomsnittet på Åland. Kostnaden

Läs mer

BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2015

BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2015 BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2015 En vanlig vecka på Blomman: Vi går ut varje morgon efter frukost, kl.9.30 äter vi frukt tillsammans ute. Efter detta går vi in i våra grupper och arbetar till 10.45.

Läs mer

Finströms kommun PM juni 2016

Finströms kommun PM juni 2016 www.pwc.se Finströms kommun PM juni 216 Sammanfattning Finströms kommuns verksamheter kännetecknas av: Låg kostnad hemtjänst per hushåll, men hög kostnad åldringshem per dygn. Lägre kostnad för förskola

Läs mer

Ekonomisk rapport april 2019

Ekonomisk rapport april 2019 TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2019-04-24 Kommunstyrelseförvaltningen 1 (3) Torstein Tysklind Ekonomichef 08-578 29730 torstein.tysklind@tyreso.se Diarienummer 2019/KS 0022 001 Kommunledningsutskottet

Läs mer

Ändring av Kommunplan 2016-2018

Ändring av Kommunplan 2016-2018 Ändring av Kommunplan 2016-2018 Nybro kommun Antagen av kommunfullmäktige 2015-12-21 Enligt kommunfullmäktiges beslut ska kommunstyrelseförvaltningen senast under december lämna en ekonomisk avstämning.

Läs mer

Mariehamns kommun PM juni 2016

Mariehamns kommun PM juni 2016 www.pwc.se Mariehamns kommun PM juni 216 Sammanfattning Mariehamns kommuns verksamheter kännetecknas av: Nästan 4 procent lägre kostnad för grundskola per elev jämfört med de åländska kommunernas genomsnittskostnad.

Läs mer

UPPFÖLJNING. Per 31 oktober Svalövs kommun. Till KS

UPPFÖLJNING. Per 31 oktober Svalövs kommun. Till KS UPPFÖLJNING Per 3 oktober 26 Svalövs kommun. Till KS 625 2 Innehållsförteckning Inledning 2. Kommunens ekonomi. Utfall per 3 oktober 2 2. Kommunens ekonomi. Prognos för helår 2 3. Integrationsprojekt 6

Läs mer

Kulturen i Bohusläns hjärta. Förslag till kulturplan

Kulturen i Bohusläns hjärta. Förslag till kulturplan Kulturen i Bohusläns hjärta Förslag till kulturplan 2016-2020 Alla förvaltningar är med i arbetet Arbetsgrupper: Barn- och utbildning Regionteater väst/bohusläns museum Socialtjänsten/Avd Kultur Samhällsbyggnad/Avd

Läs mer

TillväxtNytt nr 17. Nyregistrerade företag 2014 Under 2014 startade 34 nya företag i Övertorneå kommun.

TillväxtNytt nr 17. Nyregistrerade företag 2014 Under 2014 startade 34 nya företag i Övertorneå kommun. Ansvarig utgivare: Stig Kerttu TillväxtNytt nr 17 Nyregistrerade företag 2014 Under 2014 startade 34 nya företag i Övertorneå kommun. KarriärExpo 2015 Torsdag 29 januari anordnades KarriärExpo för tredje

Läs mer

Vansbro kommun Årsredovisningen i korthet

Vansbro kommun Årsredovisningen i korthet är en bilaga från Vansbro kommun Detta enenbilaga från kommun DettaärärDetta bilaga frånvansbro Vansbro kommun Vansbro kommun 2017 Årsredovisningen i korthet De här sidorna är en sammanfattning av kommunens

Läs mer

Utbildning Oxelösunds kommun

Utbildning Oxelösunds kommun Utbildning Oxelösunds kommun Utbildning för förtroendevalda/tjänstemän 17 november 2015 Agenda Vad är ett Kommunalt resultat? Vad säger Kommunallagen? Vad är Balanskravet? Vad betyder God ekonomisk hushållning?

Läs mer

Föglö kommun PM juni 2016

Föglö kommun PM juni 2016 www.pwc.se Föglö kommun PM juni 216 Sammanfattning Föglö kommuns verksamheter kännetecknas av följande: Kostnaden för åldringshem per dygn har ökat och nästan fördubblats sedan år 21. År 214 uppgick dygnskostnaden

Läs mer

Uddevalla är centrum

Uddevalla är centrum Uddevalla Fyrbodal Uddevallas historia 1998 firade Uddevalla 500 år som stad. Det har varit 500 dramatiska år. En ansenlig ålder för en stad som både bitit i nederlagets äpple och smakat framgångens sötma,

Läs mer

Preliminär Bokslutsrapport December 2016

Preliminär Bokslutsrapport December 2016 Preliminär Bokslutsrapport December 2016 Resultatet uppgår till 59 mkr Nämndernas resultat är sammanlagt 22 mkr bättre än budget Kommunen har investerat för 175 mkr. Samtliga fyra finansiella mål nås.

Läs mer

Budget Den största utbyggnaden av skola och omsorg sedan 60- talet KOMMUNLEDNINGEN I ÖREBRO

Budget Den största utbyggnaden av skola och omsorg sedan 60- talet KOMMUNLEDNINGEN I ÖREBRO Budget 2016 Den största utbyggnaden av skola och omsorg sedan 60- talet KOMMUNLEDNINGEN I ÖREBRO Det går bra för Örebro kommun 2 019 nya invånare förra året och vi passerar 153 000 invånare 2020. En av

Läs mer

Välkommen till Kungsbacka

Välkommen till Kungsbacka Välkommen till Kungsbacka Kungsbacka idag Välutbildade invånare Låg medelålder Många arbetar i en annan kommun Stor inflyttning Flertalet bor i egen villa Borgerlig majoritet Kraftig expansion men behåller

Läs mer

Kumlinge kommun PM juni 2016

Kumlinge kommun PM juni 2016 www.pwc.se Kumlinge kommun PM juni 216 Sammanfattning Kumlinge kommuns verksamheter kännetecknas av: 6 procent högre kostnad för grundskola per elev än genomsnittet för Ålands kommuner 214. Kostnaden för

Läs mer

Vänersborg - lokala värden

Vänersborg - lokala värden Vänersborg - lokala värden Inledning Vi är två ungdomar som under fyra veckor har sommarjobbat för Vänersborgs kommun med Agenda 21 och folkhälsa. Som projektarbete har vi genom en enkätundersökning valt

Läs mer

Information om preliminär bokslutrapport 2017

Information om preliminär bokslutrapport 2017 Kommunstyrelsens arbetsutskott SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2018-01-29 16 Information om preliminär bokslutrapport 2017 KS 2018/3 Beslut Kommunstyrelsen noterar informationen. Sammanfattning av ärendet Ekonomikontoret

Läs mer

Årsredovisning KORTVERSION

Årsredovisning KORTVERSION Årsredovisning 2017 - KORTVERSION Kommunchefen har ordet Bokslutet är en beskrivning av årets arbete. Utmaningen under 2017 har varit att anpassa verksamheten efter de förändrade behoven. Vi har stora

Läs mer