Powerpresentation. Power to the people without powerpoints!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Powerpresentation. Power to the people without powerpoints!"

Transkript

1 Powerpresentation 70 procent av befolkningen nekar ett avancemang i karriären om jobbet innebär att tala inför andra. 30 procent antar utmaningen men håller krampaktigt i presentationsteknikens snuttefilt PowerPoint. Jag vill att du går med i den promillen som har verktygen som gör att folk vilja lyssna på deras presentationer. Genom mina år som retorikkonsult och efter att ha genomfört över tusen retorikuppdrag så är det tolv ingredienser som kunder har klassat som oförglömliga. Powerpoint är inte med som ingrediens. Du behöver inte ha med alla tolv delar i en presentation, utan börja med en i taget och bygg på. Men har du alla tolv så kan du lita på att ditt budskap inte bara går ut - det går in också! Power to the people without powerpoints!

2 1 skriv ner allt du vill säga Det är inte för att du ska säga allt det du har skrivit ned, utan för att du enkelt ska ge dig själv en översikt och kunna lyfta ur exakt det som kommer att vara intressant för dina lyssnare. Vi som förmedlar vill oftast berätta mycket, men lyssnarna vill bara höra det som är relevant för dem. Kill your darlings de kan återupplivas ett annat tillfälle där dina dödade darlings plötsligt blir relevanta för de nya lyssnarna.

3 2 journalistiska Här ska du se ditt budskap som en tidning som folk ska vilja köpa. Sätt en huvudrubrik på din presentation som väcker folks nyfikenhet. Tänk att du ska lära dig språket journalistiska. Journalister svarar alltid på frågan som de potentiella tidningsköparna har, nämligen Vad är nyheten för mig?. Den formuleras på ett sätt som gör att det är relevant för lyssnaren. Rubriken är sällan veckans väderrapport, utan Ta ut semester då det är sol meteorologen avslöjar när. Tyvärr är det många som säljer sitt budskap med formuleringar som Informationsmöte, Veckans rapport, Vårens budget. Hade du köpt en tidning med den rubriken? Är svaret nej, så byt rubrik.

4 3 tajming Nu när du har allt det innehållsmässiga säkrat för din presentation så är det dags att planera för vilken tajming som är bäst för den. Tänk veckodagar. Ska du ta mötet på en måndag? Då kan folk både vara stressade och sorgsna över att helgen är slut och att en hel vecka står framför dem. Fredag är folk förvisso glada över att det snart är helg, men risken är att de bara drömmer sig bort till ledigheten. Torsdag är bra. Då är det mesta av veckan avverkat och känslan av snart är det helg hänger som ett lyckopiller i luften. Onsdag är ju lillördag för vissa. Då kan humöret vara på topp beroende på ålder och livssituation småbarnsfamiljer glömmer snabbt vad lillördag ens betyder. Tänk också före-, och efter löning. Tänk till och med löningsdagen. Föreställ dig att hålla presentationen på löningsdagen och den glada publik du får då utan större ansträngning. Tänk tidpunkt på dygnet. Många säger att man ska hålla presentationen efter lunch när folk är mätta och glada. Det är helt fel. Efter lunch är folk förvisso mätta, men sällan glada utan snarare trötta. Och eftermiddagsfikat är uppmärksamhetsdöden. Då jobbar kroppen med att bearbeta all mat som har konsumerats att den omöjligt har reserver till att ta in en hel presentation. Har du missödet att hålla en presentation då så får du se till att frekvensen av retoriska caféer och glimtar är var femte minut.

5 4 presentationsrummet De flesta går in i rummet där presentationen ska ta plats, men de funderar aldrig på hur det utnyttjas för presentationen. Det ska däremot du göra. Gå in i presentationsrummet innan alla åhörare är där och fundera på om det är något du skulle kunna använda för att förstärka intrycket av din presentation. Har du en anekdot som du kan göra mer levande med hjälp av något i rummet. Du kan enkelt förvandla en stol i rummet till stolen du satt i under din första arbetsintervju. Ett fönster i rummet kanske liknar det du tittade ut genom när du fick nog och ville byta jobb. Eller så kanske ett bord illustrerar hur stort ett skrivbord var som du jobbade på för några år sedan. Knyter du din presentation till rummet så skapar du retorikmagi eftersom du förvandlar det. Du ger åhörarna en mångdimensionell upplevelse av både presentationen och rummet.

6 5 utse din retorikexpert Innan varje presentation ska du alltid utse någon som kan vara din retorikexpert för stunden. Be en kollega som du vet är med och vågar vara ärlig. Be kollegan berätta vad hen tog med sig och vad du skulle behöva ta med dig för att göra en desto bättre presentation. Var det något som var tråkigt eller överflödigt? Något som kunde tas bort eller läggas till? Försäkra dig om att du alltid får en retorisk analys från en person som sett dig genomföra presentationen. Hämta retorisk feedback.

7 90 sekunder 6 intryck 90 sekunder tillbringar folk åt att dra slutsatser om vem du är. Du ska därför guida dem till rätt slutsats genom att skippa den trista standardinledningen och istället kasta ljus på din person. Vissa börjar med sin titel och företagsberättelse. Men du ska blanda upp det lite så att folk får sina undringar om din person tillfredsställda vem du är bakom allt det där professionella tjafset. Ett exempel: Förutom att jag är vd för ett företag med 500 anställda så extraknäcker jag också ideellt som morfar två gånger i veckan. Och vd:n för den verksamheten är min dotter Anna som bestämmer det mesta under min fritid. Och hennes underchefer är mina två barnbarn som bestämmer glassen jag ska köpa utan att underrätta den högsta chefen. Är du en vd vars första intryck ger mycket respekt och pondus så är det bra om du använder kontrastmetoden i din inledning berätta saker som står i kontrast till det första intrycket av ditt utseende. Få folk att tänka Åh fan. Åh-fan-effekten är lysande som inledning och ger det där bestående intrycket.

8 7 retorisk krok Inför varje presentation ska du alltid fråga dig själv vad dina åhörare kommer att möta inom en snar framtid. Detta för att du ska vara en diskret men ändå slagkraftig pop-up i deras hjärnor när den framtiden kommer. Håller du en presentation innan lunch? Vad kommer alla med högsta sannolikhet att göra under lunchen. Förmodligen äta och hälla upp dryck i ett glas. Låt ett av inslagen i dina presentationer vara att du häller upp vatten i ett glas för att förklara något som rör ditt budskap. Nästa gång de ser vätska hällas upp i ett glas så kommer de, helt ofrivilligt, att tänka på ditt budskap. Vi kallar det för en retorisk krok eftersom du krokar fast ditt budskap i något åhörarna kommer att se/uppleva den närmsta tiden.

9 8 rekvisita Kungen av rekvisita Hans Rosling har alltid med sig saker till sina presentationer. Det kan vara alltifrån toarullar till fia-med-knuff-pjäser. När majoriteten tar med sig sin Powerpoint som främsta sak så ska du vara den som tar med dig helt otippade men högst relevanta saker för din presentation. Tänk nytt och tänk stort. Du lyckades presentera dig själv utifrån en blå penna. Hur mycket mer effektivt blir det inte då när du får välja föremål helt själv?

10 9 ge lyssnarna ett break Som jag berättade så har IKEA caféer i sina varuhus. Detta för att folk ska få ett break från det som är huvudsyftet för IKEA folk ska handla möbler. Och ditt huvudsyfte som presentatör är ju att folk ska ta in ditt budskap. Men oavsett om syftet är att få folk att köpa möbler eller lyssna så behöver folk ändå några breaks. IKEA placerar sina caféer med några hundra meters mellanrum. Du ska placera dina retoriska caféer med kanske 10 minuters mellanrum. Folk kommer inte att orka lyssna på dig hela tiden, se till att du lättar upp med saker som ändå ger medvärde åt ditt budskap och ett break åt åhörarna. Exempel på retoriska caféer: Visa videoklipp, skicka ut diskussionsfrågor, gör en övning, ge en anekdot.

11 10 presentationssteg För att man lättare ska hänga med i dina resonemang och delar av presentationen så är det bra att du delar upp den i olika fysiska steg som du ska ta på golvet. Har du till exempel en fakta-, erfarenhets-, och kanske diskussionsdel i presentationen? Se till att du förflyttar dig i tre olika riktningar när dessa respektive delar kommer så att vi som lyssnar enkelt kan se, förstå och känna att vi lämnar en del och går till en annan. Men det finns också ett annat viktigt syfte med förflyttningarna att du ska ha ögonkontakt med precis alla i sammanhanget. Se hur Al Gore använder en kombination av dessa som också hjälper honom att minnas hela presentationen: watch?v=b-0p7gbpj14

12 11 retoriska glimtar Retoriska glimtar är en ingrediens som är högst nödvändig i din presentation. Det är oväntade men högst relevanta inslag. Satsa på det oväntade som att kanske dra en historia som handlar om något helt annat än din presentation. Det kan vara en scen från Solsidan, en beskrivning av en seriefigur eller som vd:n Lennart jag berättade om gjorde berättade om när han frågade chans på Charlotte i tredje klass. Högst oväntat men han gjorde det relevant genom att dra parallellen till något professionellt företaget hade frågat chans på IKEA. Har du en bra story så är det bra. Men för att det ska klassas som en retorisk glimt så får det inte bara vara oväntat, det måste göras relevant också. Det fixar du!

13 12 avtryck Vilken känsla vill du att lyssnarna ska lämna din presentation med? Är det ett skratt, en aha-känsla, en uppgift, glädje, sorg? Det är viktigt att avtrycket är lika starkt som intrycket. De flesta butiker glömmer det. De tänker bara på första intrycket men missar att vara strategisk kring känslan som kunden ska gå hem med. IKEA låter sina kunder gå hem med känslan av att de har gjort världens brakaffär. Hur? De har ju spenderat tusentalskronor på möbler. Jo, men det sista köpet var en korv med bröd för fem kronor. Ett viktigt avtryck när man har spenderat mycket pengar. Vad ska ditt avtryck vara?

14 mitt avtryck till dig Jag hoppas att du hade glädje av denna workshop! Jag vet inte hur inspirerande eller oinspirerande möten som hålls på din arbetsplats. Ta en funderare nästa gång du lyssnar på en presentation på jobbet. Var en retorikexpert! Vad tar du med dig? Vad skulle presentatören kunna ta med sig? Skulle du vilja se att din arbetsplats hade presentationer som var slagkraftiga och inspirerande så tveka inte att skicka dem till höstens Powerpresentation! För power det har folket som vågar vägra powerpoint som huvudnummer: powerpresentation/ Hälsingar Elaine Eksvärd, vd Snacka Snyggt.

Vi gör er bättre än tystnaden

Vi gör er bättre än tystnaden Vi gör er bättre än tystnaden Snacka Snyggt bildades 2010 av en av Sveriges mest anlitade retorik konsulter Elaine Bergqvist. Elaine har en fil kand i retorik och medverkar ofta som retorikexpert i tv-sofforna

Läs mer

Inför föreställningen

Inför föreställningen LÄRARHANDLEDNING Tage Granit 2008 Inför föreställningen Förberedelser Innan man går med sina elever på teater är det alltid bra att prata igenom om hur det är att gå på teater och hur man uppför sig. Orka

Läs mer

Presentationsteknik: Att tala till en grupp i ord och i skrift. Henning Robach

Presentationsteknik: Att tala till en grupp i ord och i skrift. Henning Robach Presentationsteknik: Att tala till en grupp i ord och i skrift Henning Robach 0704-212173 henning@robach.nu UTBILDNINGSMÅL IDAG Ökade insikter om praktisk presentationsteknik: Att tala till en grupp. Självskattning

Läs mer

Konsult- och kursverksamhet med inriktning på muntlig och skriftlig kommunikation. I huvudsak riktad mot företag inom tekniksektorn.

Konsult- och kursverksamhet med inriktning på muntlig och skriftlig kommunikation. I huvudsak riktad mot företag inom tekniksektorn. TechniComs affärsidé är Konsult- och kursverksamhet med inriktning på muntlig och skriftlig kommunikation. I huvudsak riktad mot företag inom tekniksektorn. Vi erbjuder dig ett brett utbud av tjänster

Läs mer

Tips för en bra redovisning

Tips för en bra redovisning Tips för en bra redovisning Hej på er! Jag heter Antoni och jag får människor att bli bättre på att tala och samtala. Kommunikation alltså. Jag tänkte bjuda på några enkla och effektiva tips på hur du

Läs mer

INTERAKTIVA WORKSHOPÖVNINGAR

INTERAKTIVA WORKSHOPÖVNINGAR INTERAKTIVA WORKSHOPÖVNINGAR INLEDNING INTERAKTION: SAMVERKAN, SAMSPEL ELLER ÖMSESIDIG PÅVERKAN? Vad betyder det att något är interaktivt? Det är lite av ett modeord och många vill använda det. Många gånger

Läs mer

Att ta avsked - handledning

Att ta avsked - handledning Att ta avsked - handledning Videofilmen "Att ta avsked" innehåller olika scener från äldreomsorg som berör frågor om livets slut och om att ta avsked när en boende dör. Fallbeskrivningarna bygger på berättelser

Läs mer

Engagerade medarbetare skapar resultat!

Engagerade medarbetare skapar resultat! Föreläsningsanteckningar Berit Friman, vd Dale Carnegie Sverige 11 februari 2015 Engagerade medarbetare skapar resultat! Berit Friman är en av Sveriges mest erfarna föreläsare och utbildare inom områdena

Läs mer

FILM 2 CHECKLISTA FÖRBEREDELSER

FILM 2 CHECKLISTA FÖRBEREDELSER FILM 2 CHECKLISTA FÖRBEREDELSER Lokal talarpodium, bord eller ingetdera sittning: placera stolarna lämpligt whiteboard, block och pennor belysning anteckningsmaterial och pennor vatten Teknik dator projektorduk/bildskärm

Läs mer

För ett par veckor sedan gick jag grundkursen i Drömmen om det godametodiken.

För ett par veckor sedan gick jag grundkursen i Drömmen om det godametodiken. Vialundskolan: Nystart med Drömmen om det goda i Kumla av Malin Sundin För ett par veckor sedan gick jag grundkursen i Drömmen om det godametodiken. Jag började direkt när jag kom tillbaka till skolan

Läs mer

Lärarhandledning till: Serien Kom ketchup

Lärarhandledning till: Serien Kom ketchup Lärarhandledning till: Serien Kom ketchup Muntligt berättande och dramaturgi för åk 2-3. 10 program musik à 9 minuter Beställningsnummer tv101233 Projektledare: Malin Nygren Producent: Kalle Brunelius

Läs mer

Skriv ner din upplevelse under visualiseringen: bilder, känslor eller ord som kommer från din inrementor.

Skriv ner din upplevelse under visualiseringen: bilder, känslor eller ord som kommer från din inrementor. Din inrementor Den inrementorn är en 20 år äldre, visare version av dig. Allteftersom du får en levande känsla för denna äldre, visare och mer autentisk version av dig själv, kommer du märka att hon existerar

Läs mer

Skrivglädje i vardagen!

Skrivglädje i vardagen! glädje i vardagen! - distanskursen för dig som vill hitta skrivglädje i vardagen! Inspirationsbrev om framtiden Hej! Förra veckan ägnade vi åt dina tillgångar och nu är vi framme vid sista kursdelen som

Läs mer

Lektion 4 Ditt inre kompass

Lektion 4 Ditt inre kompass Lektion 4 Ditt inre kompass Att sätta upp ett mål kan vem som helst göra. Men om du inte förstår värdet av att nå det målet du har satt upp, kommer du med stor sannolikhet inte kunna nå ditt mål. Värdet

Läs mer

Presentationsanalys av XXX på XXX i XXX

Presentationsanalys av XXX på XXX i XXX Presentationsanalys av XXX på XXX i XXX Feedback Nedan finner du din feedback på presentationen som du levererade på XXX i XXX. Det kan upplevas som mycket och många saker i den detaljerade feedbacken

Läs mer

Exempel på värderingar och konkreta steg inom olika livsområden

Exempel på värderingar och konkreta steg inom olika livsområden Exempel på värderingar och konkreta steg inom olika livsområden Relationer Värdering: Vara en kärleksfull förälder Berätta för mina barn att jag tycker om dem/älskar dem varje dag Ha en stund varje dag

Läs mer

Hela människan-hjulet Författarna och Studentlitteratur 2010

Hela människan-hjulet Författarna och Studentlitteratur 2010 Gruppträff 1 Tema: Känslor Budskap: Alla känslor är okej : Att prata om känslor, benämna dem och tala om känslors funktion. Samt visa på kopplingen känsla tanke handling. Grundmaterial: mappar, pennor,

Läs mer

KULEVA -hjälp Till hälsa och lärande

KULEVA -hjälp Till hälsa och lärande KULEVA -hjälp Till hälsa och lärande Högstadiet - sömn h8-1 BILD 1 -Joel sover gott Är det någon som känner sig trött idag? Hur många har sovit dåligt i natt? Vet ni hur många timmars sömn ni behöver i

Läs mer

Handledning till att läsa och lyssna på skönlitteratur

Handledning till att läsa och lyssna på skönlitteratur Handledning till att läsa och lyssna på skönlitteratur av Anna Karlsson LÄSHANDLEDNING Om litteraturläsning Språket är en nyckel till världen runt omkring oss. Att som samhällsmedborgare behärska konsten

Läs mer

Ge din hjärna ledigt.... och andra sätt att bli mer effektiv. Kajsa Björn Andreas Piirimets

Ge din hjärna ledigt.... och andra sätt att bli mer effektiv. Kajsa Björn Andreas Piirimets Ge din hjärna ledigt... och andra sätt att bli mer effektiv. Kajsa Björn Andreas Piirimets Agenda - Varför effektiv? - Ge din hjärna ledigt - Gör allt du ska göra aptitligt - Allt blir ruiner utan rutiner

Läs mer

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga UPPLEVELSEN ÄR DIN Om att se dans tillsammans med barn och unga Den här foldern vänder sig till dig som vill uppleva dansföreställningar tillsammans med barn och unga. Du kanske är lärare, leder en studiecirkel

Läs mer

Livskvalitet-100. Hur är din livskvalitet för tillfället? Gör testet och se hur många poäng du får.

Livskvalitet-100. Hur är din livskvalitet för tillfället? Gör testet och se hur många poäng du får. Livskvalitet-100 Hur är din livskvalitet för tillfället? Gör testet och se hur många poäng du får. Du får en poäng för varje påstående som stämmer. Poäng: 1. Familj / Relationer Jag är nöjd och belåten

Läs mer

Ledarskapsprogrammet. Mästarskaparna Lär dig framgångsrika beteenden

Ledarskapsprogrammet. Mästarskaparna Lär dig framgångsrika beteenden Ledarskapsprogrammet Många menar att NLP är det bästa man kan hitta inom chefsutveckling. Det tror vi är en bra grund för framgångsrikt ledarskap. Läs här om alla verktyg du kommer lära dig. Genom hela

Läs mer

Be Your Power. Dorotea Pettersson

Be Your Power. Dorotea Pettersson LIVE YOUR PURPOSE Be Your Power JANUARI 2019 Dorotea Pettersson Live Your Purpose! Den här månaden ska vi jobba med "Live Your Purpose". För mig handlar det om att vara tydlig med vad syftet med allt man

Läs mer

En bra presentation. - Bra inledning/presentation - Bra genomgång och eget agerande - Bra ledning av diskussion

En bra presentation. - Bra inledning/presentation - Bra genomgång och eget agerande - Bra ledning av diskussion Dokumentation Vid projektträff januari 2004 En bra presentation - Bra inledning/presentation - Bra genomgång och eget agerande - Bra ledning av diskussion Per-Arne Spiik Kompetens och Pedagogik AB Bra

Läs mer

Att argumentera i olika samtalssituationer och beslutsprocesser. (SV åk 4 6)

Att argumentera i olika samtalssituationer och beslutsprocesser. (SV åk 4 6) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Hannes och Sara har varit ett par sedan den där dagen i juli. I morgon är det dags för skolstart och de ska gå dit ihop. Nu sitter de vid kiosken och äter glass

Läs mer

EN GUIDE AV. 10 frågor du som arbetsgivare bör ställa under medarbetarsamtalet

EN GUIDE AV. 10 frågor du som arbetsgivare bör ställa under medarbetarsamtalet EN GUIDE AV 10 frågor du som arbetsgivare bör ställa under medarbetarsamtalet EN GUIDE AV Inledning Medarbetarsamtalet är det perfekta tillfället att stämma av läget med dina medarbetare. Vad krävs för

Läs mer

Vanliga familjer under ovanliga omständigheter

Vanliga familjer under ovanliga omständigheter Vanliga familjer under ovanliga omständigheter Malin Broberg Leg. Psykolog & Docent Vårdalinstitutet,, Psykologiska Institutionen, Göteborgs G Universitet Malin.Broberg@psy.gu.se Disposition Allmänn modell

Läs mer

Lathund för dig som utbildar

Lathund för dig som utbildar Lathund för dig som utbildar Antoni Lacinai 1 Så du utbildar? Hej Det här är en ebok som ger dig tips och verktyg för hur du utbildar andra. Så att det fastnar. Den är baserad både på mina erfarenheter

Läs mer

Nervositet styrka eller svaghet?

Nervositet styrka eller svaghet? Nervositet styrka eller svaghet? Många känner obehag över att stå inför andra och tala. Men att känna sig nervös inför en presentation är faktiskt nödvändigt. Det vill säga om vi kan hålla nervositeten

Läs mer

Barn iakttar och tar efter det vi gör. Att fungera som familj, skoja och tillbringa tid tillsammans ger glädje och förstärker gemenskapskänslan.

Barn iakttar och tar efter det vi gör. Att fungera som familj, skoja och tillbringa tid tillsammans ger glädje och förstärker gemenskapskänslan. INNEHÅLL Omsorg är kärlek Hushållsarbete Att växa in i sitt ansvar "Att göra något tillsammans" Vad gör vi som familj? Barnets färdigheter Viktiga frågor Gemensam tid Forskningsresultat Att handla är att

Läs mer

Muntliga övningar till: Introducera Ord ISBN:

Muntliga övningar till: Introducera Ord ISBN: Muntliga övningar till: Introducera Ord ISBN: 978-91-47-11782-6 Här finns extra uppgifter till vare kapitel i boken. Alla dessa övningar är muntliga. Gör uppgifterna i par. I uppgifterna övar ni samma

Läs mer

Workshop med tema. Låter det intressant? Välkomna att höra av er på eller via mobilen: för en offert.

Workshop med tema. Låter det intressant? Välkomna att höra av er på eller via mobilen: för en offert. Workshop med tema Hälsa Att vi alla kan må lite bättre är väl helt underbart! Och det är dessutom sant. Men vad är det som påverkar vår hälsa? Och vad är egentligen hälsa? Under denna workshop pratar vi

Läs mer

Personligt varumärke. Jag vill till toppen, hur ska jag nå dit?

Personligt varumärke. Jag vill till toppen, hur ska jag nå dit? Personligt varumärke Jag vill till toppen, hur ska jag nå dit? CV Korrekturläs! Framhäv dina kunskaper och din kompetens, men utan att skryta Ta med relevant erfarenhet för jobbet du söker Var ödmjuk Använd

Läs mer

Fakta om Sarah Sjöström

Fakta om Sarah Sjöström SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? I boken presenteras Sarah Sjöström. Sarah Sjöström är en riktig talang på simning. Hon säger dock själv att när hon var barn var hon lat och hon tyckte inte

Läs mer

2. Alla känner säkert igen den här bilden, det självklara flödet i vår moderna businessmodell.

2. Alla känner säkert igen den här bilden, det självklara flödet i vår moderna businessmodell. Idag är det femte Workshopen och idag blir det givetvis mycket prat från helgen. Men vi skall även förbereda oss för vår framtid. Framtiden ligger då enligt Triathleten Åsa inte i målet och drömmen, utan

Läs mer

Dialog Gott bemötande

Dialog Gott bemötande Socialtjänstlagen säger inget uttalat om gott bemötande. Däremot kan man se det som en grundläggande etisk, filosofisk och religiös princip. Detta avsnitt av studiecirkeln handlar om bemötande. Innan vi

Läs mer

Låt intuitionen guida dig! 229:- av Hans Thörn med Catarina Rolfsdotter-Jansson

Låt intuitionen guida dig! 229:- av Hans Thörn med Catarina Rolfsdotter-Jansson PERIODENS ERBJUDANDE HEL av Hans Thörn med av Hans Thörn med Låt intuitionen guida dig! För att ett barn ska växa upp till en hel människa, som lever livet fullt ut och utnyttjar sin fulla kapacitet, räcker

Läs mer

Sluta nu, Bella! VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Sluta nu, Bella! VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Hunden Bella kan inte sova för hon har ont i sin tass. Hon hoppar upp i Majas säng. Maja blir arg på Bella för

Läs mer

Personlig presentationsteknik

Personlig presentationsteknik 2014-11-21 15/17 OBS! Var vänlig distribuera inbjudan till berörd målgrupp inom förvaltningen Samtliga nämnder och styrelser Personlig presentationsteknik BAKGRUND Hur når jag fram med mitt budskap? Att

Läs mer

LEKTIONSTIPS. Lektionstips 3:4. Under denna lektion får dina elever:

LEKTIONSTIPS. Lektionstips 3:4. Under denna lektion får dina elever: Lektionen är skriven av Theres Farcher lärare i svenska och svenska som andraspråk. Hon har kopplat lektionen till Svenska Direkt 7 grundbok och studiebok. Svenska Direkt är skriven av Cecilia Peña, Lisa

Läs mer

mista livet. När du har planerat, funderat, vänt och vridit på alla stenar är du fortfarande sugen på att klättra upp för Mount Everest?

mista livet. När du har planerat, funderat, vänt och vridit på alla stenar är du fortfarande sugen på att klättra upp för Mount Everest? Efter att jag hållit något av mina föredrag om respekt, inställning och bemötande, kommer ofta någon eller några åhörare fram till mig. De vill berätta om sina mål, drömmar och visioner. En gång berättade

Läs mer

En skolmiljö som inspirerar och motiverar

En skolmiljö som inspirerar och motiverar En skolmiljö som inspirerar och motiverar 3 I grunden handlar det om trivsel Första dagen efter sommarlovet. Hela kroppen pirrar av förväntan och nervositet. Att träffa samma lärare och samma kamrater,

Läs mer

Förskolelärare att jobba med framtiden

Förskolelärare att jobba med framtiden 2010 Förskolelärare att jobba med framtiden Skribenter och fotografer: Elin Anderberg Tove Johnsson Förskollärare som yrke Som förskollärare jobbar du inte bara med barnen i sig utan även med framtiden.

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Eleverna tränar på att: Författare: Beth Bracken & Kay Fraser

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Eleverna tränar på att: Författare: Beth Bracken & Kay Fraser sidan 1 Författare: Beth Bracken & Kay Fraser Vad handlar boken om? Boken handlar om Lucy och Soli som är bästa vänner. De har känt varandra sedan de var små, och de gör allt tillsammans. Där de bor finns

Läs mer

En guide till hur man kan organisera eftersamtal för lajv. Författare Elin Dalstål

En guide till hur man kan organisera eftersamtal för lajv. Författare Elin Dalstål Eftersamtal En guide till hur man kan organisera eftersamtal för lajv. Författare Elin Dalstål Inspirerat av det engelska blogginlägget Debriefing Intense Larps 101 av Eirik Fatland. Efter man gått offlajv

Läs mer

NÄRMARE VARANDRA. Övningshäfte till NIO VECKOR TILL EN STARKARE PARRELATION. Natur & Kultur

NÄRMARE VARANDRA. Övningshäfte till NIO VECKOR TILL EN STARKARE PARRELATION. Natur & Kultur MARIA BURMAN ANNA-KARIN NORLANDER PER CARLBRING GERHARD ANDERSSON Övningshäfte till NÄRMARE VARANDRA NIO VECKOR TILL EN STARKARE PARRELATION Natur & Kultur VALENTINSKALAN 1. Jag kan samarbeta väl och lösa

Läs mer

Som man uppfattar medarbetaren så uppfattar man också företaget.

Som man uppfattar medarbetaren så uppfattar man också företaget. Boksammanfattning Ditt professionella rykte - Upptäck DIN främsta tillgång. av Per Frykman & Karin Sandin Företag över hela världen lägger ner enorma summor på att vårda och stärka sitt varumärke, rykte

Läs mer

Detta är vad som händer om du byter bort din drömmar, passioner och ditt liv.

Detta är vad som händer om du byter bort din drömmar, passioner och ditt liv. Detta är vad som händer om du byter bort din drömmar, passioner och ditt liv. Hej, jag mitt namn John. Jag har inte velat posta det här, men nu har jag äntligen tagit mig modet att göra det. Jag måste

Läs mer

Checklista utbildningar och andra möten. Best practice 2013, Mongara AB

Checklista utbildningar och andra möten. Best practice 2013, Mongara AB Checklista utbildningar och andra möten Best practice 2013, Mongara AB Vi vill med detta dokument ge dig som håller föreläsningar, informationsmöten och utbildningar några tips som ger dig möjlighet att

Läs mer

BEMÖTANDEGUIDE RESPEKT FÖR MÄNNISKAN. Primärvårds- och rehabcentrum Region Kronoberg

BEMÖTANDEGUIDE RESPEKT FÖR MÄNNISKAN. Primärvårds- och rehabcentrum Region Kronoberg BEMÖTANDEGUIDE RESPEKT FÖR MÄNNISKAN Primärvårds- och rehabcentrum Region Kronoberg HÄLSA KUNSKAP OMTANKE FÖRORD BEMÖTANDEGUIDE FÖR PRIMÄRVÅRDS- OCH REHABCENTRUM I REGION KRONOBERG I alla undersökningar

Läs mer

Barnen får genom övningen känna att de spelar roll på förskolan, och att era gemensamma upplevelser är viktiga.

Barnen får genom övningen känna att de spelar roll på förskolan, och att era gemensamma upplevelser är viktiga. TACK FÖR DIG SYFTE: Att få uppmärksamhet på ett sätt som fokuserar på person och inte prestation. Det här är en övning som passar utmärkt till att ha på fredagar efter en gemensam vecka, och som fungerar

Läs mer

Det här är en övning för de barn som har förmåga till visst abstrakt tänkande.

Det här är en övning för de barn som har förmåga till visst abstrakt tänkande. ALLA SKA MED / FN-DAGEN SYFTE: Att ge förslag på lösningar, att lyssna på varandras förslag, att pröva olika lösningar och att samarbeta. Samt att knyta samman de processer som sker i det lilla med det

Läs mer

Fakta om Marcus och Martinus

Fakta om Marcus och Martinus SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om tvillingarna Marcus och Martinus. Du kommer att lära dig massor av fakta om killarna. Du kommer bland annat att få svar på följande frågor:

Läs mer

UPPMÄRKSAM, MEDVETEN, NÄRVARANDE - Att ta vara på och vara en del av vår omgivning

UPPMÄRKSAM, MEDVETEN, NÄRVARANDE - Att ta vara på och vara en del av vår omgivning UPPMÄRKSAM, MEDVETEN, NÄRVARANDE - Att ta vara på och vara en del av vår omgivning Hur jobbar vi för att skapa oss en Mindful miljö? Och vilka verktyg finns det för oss att ta till vara på för att skapa

Läs mer

SDF och CNV:s workshop Gemensam sak, SLU Ultuna 26 november, 2018.

SDF och CNV:s workshop Gemensam sak, SLU Ultuna 26 november, 2018. SDF och CNV:s workshop Gemensam sak, SLU Ultuna 26 november, 2018. UTVÄRDERING N = 22 1. Hur har dina förväntningar på workshopen infriats? (markera: 1 = dåligt, 5 = utmärkt) 1 2 3 4 5 medel= 4,3 Ev. kommentar:

Läs mer

Contentbyrån CONTENT IDEA CANVAS

Contentbyrån CONTENT IDEA CANVAS Contentbyrån CONTENT IDEA CANVAS Anvisningar Såhär får du ut maximalt av canvasen Content Idea Canvas hjälper dig att: 1. kontinuerligt hitta nya idéer för ditt innehåll 2. säkerställa att idéerna är relevanta

Läs mer

Att våga tala. - går det att lära sig? Mina egna små erfarenheter... Fredrik Bengtsson

Att våga tala. - går det att lära sig? Mina egna små erfarenheter... Fredrik Bengtsson Att våga tala - går det att lära sig? Mina egna små erfarenheter... Fredrik Bengtsson Vad jag tänkte prata om... Vem är jag? Vad gör jag här? min bakgrund som talare Går det att lära sig att våga nåt?

Läs mer

Att uttrycka mig Gustav Karlsson

Att uttrycka mig Gustav Karlsson Att uttrycka mig Gustav Karlsson Grundundersökning 3 poäng HT 2006 Järn & Stål / Offentlig gestaltning Innehåll Innehållsförteckning 3 Inledning 4 Sammanfattning 4 Bakgrund 5 syfte 5 Mål 5 Frågor 5 Metod

Läs mer

Läsnyckel. Mingla och Errol av Åsa Storck. Copyright Bokförlaget Hegas

Läsnyckel. Mingla och Errol av Åsa Storck. Copyright Bokförlaget Hegas Läsnyckel Mingla och Errol av Åsa Storck Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras på olika

Läs mer

Då och nu: en jämförelse mellan hur jag upplevde undervisningen i en svensk skola i Sverige kontra en svensk skola på Costa del Sol

Då och nu: en jämförelse mellan hur jag upplevde undervisningen i en svensk skola i Sverige kontra en svensk skola på Costa del Sol Då och nu: en jämförelse mellan hur jag upplevde undervisningen i en svensk skola i Sverige kontra en svensk skola på Costa del Sol När jag skulle börja skriva denna texten, visste jag inte exakt vad jag

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? I boken presenteras vårt solsystem med dess åtta planeter och vår livsviktiga sol. Vi får veta hur länge vårt solsystem har funnits och hur man tror att det

Läs mer

Gruppuppgift II. Resonemang om tid

Gruppuppgift II. Resonemang om tid Gruppuppgift II. Resonemang om tid Introduktion till eleverna I den här uppgiften ska ni få arbeta tillsammans. Det betyder att ni ska hjälpas åt med uppgiften. Det är viktigt att alla får säga vad de

Läs mer

10 övningar i studieteknik

10 övningar i studieteknik 10 övningar i studieteknik Henrik Svensson 2008-08-12 Denna text är hämtad från: http://www.henriksvensson.info.se Den här övningen försöker visa vikten av att ta det lugnt. Uppgifterna nedan kan verka

Läs mer

För ett samtal i gruppen om situationen i beskrivningen med stöd av frågorna nedan

För ett samtal i gruppen om situationen i beskrivningen med stöd av frågorna nedan Vad är mångfald? Yalda, 37 år, har rötter i Mellanöstern och är född och uppvuxen i Sverige. Hon är den enda på sin arbetsplats som har utländsk bakgrund och det blir hon ofta påmind om av arbetskamrater

Läs mer

Feriepraktik 2014. - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen. Barnkonventionen/mänskliga rättigheter

Feriepraktik 2014. - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen. Barnkonventionen/mänskliga rättigheter Feriepraktik 2014 - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen Barnkonventionen/mänskliga rättigheter Innehåll Inledning... 2 Syfte... 2 Dagbok... 3 Intervju frågor och svar... 5 Slutsats... 9 Inledning

Läs mer

Någonting står i vägen

Någonting står i vägen Det här vänder sig till dig som driver ett företag, eller precis är på gång att starta upp Någonting står i vägen Om allting hade gått precis så som du tänkt dig och så som det utlovades på säljsidorna

Läs mer

Personal Strategerna. Anställningsintervjun. Hur du gör ett första gott intryck

Personal Strategerna. Anställningsintervjun. Hur du gör ett första gott intryck Kapitel 10. Sid 1 Anställningsintervjun. Hur du gör ett första gott intryck Kom ihåg följande vid intervjun: Du har bara trettio sekunder på dig att göra ett bestående intryck. Forskning har visat att

Läs mer

Seminarieuppgift 2 Kl , den 7/ Gruppsykologi IT5 HT-2009

Seminarieuppgift 2 Kl , den 7/ Gruppsykologi IT5 HT-2009 Seminarieuppgift 2 Kl 9.15-10, den 7/10 2009 IT5 HT-2009 Materialet ni ska utgå ifrån är från ett möte som utspelar sig på ett IT-företag. Företaget uppfattades som en underbar arbetsplats med drömjobb

Läs mer

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR >>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR Den här föreställningen är skapad av vår ungdomsensemble. Gruppen består av ungdomar i åldern 15-20 år varav en del aldrig spelat teater

Läs mer

MALMÖ SCANDIC TRIANGELN FREDAG 22 JANUARI

MALMÖ SCANDIC TRIANGELN FREDAG 22 JANUARI Du är inbjuden till... 2016 MALMÖ SCANDIC TRIANGELN FREDAG 22 JANUARI NYA INSIKTER & NYA IDÉER! Fredagen den 22 januari är det dags för HR-Dagen på Scandic Triangeln i Malmö. Vi hälsar er varmt välkomna

Läs mer

Kyss aldrig en groda ROLLER MAMMA JULIA FAMILJEN PÅ SLOTTET PAPPA MAMMA FINA FAMILJEN I STUGAN PAPPA MAMMA MARIA GILLION GRODJÄGARNA

Kyss aldrig en groda ROLLER MAMMA JULIA FAMILJEN PÅ SLOTTET PAPPA MAMMA FINA FAMILJEN I STUGAN PAPPA MAMMA MARIA GILLION GRODJÄGARNA Kyss aldrig en groda En liten bredvidberättelse om jakten på en groda att kyssa till prins ROLLER FAMILJEN PÅ SLOTTET FAMILJEN I STUGAN GRODJÄGARNA DOM ONDA MAKTERNA TROLLKARLEN BORROR (GRODAN / HÄSTEN)

Läs mer

Hur optimerar jag min inlärning?

Hur optimerar jag min inlärning? Hur optimerar jag min inlärning? Tips från en gymnasieelev 1. Inledning Alla är inte genier som kan gå till skolan utan att göra någonting, för att sedan på prov prestera på topp. Det är många ungdomar

Läs mer

Kropp. påverka & påverkas. Röst. Kommunikation som gör dig tydlig och trovärdig. Välstämd eller ostämd? TAL

Kropp. påverka & påverkas. Röst. Kommunikation som gör dig tydlig och trovärdig. Välstämd eller ostämd? TAL Kommunikation som gör dig tydlig och trovärdig dag 4 2017-04-03 Agneta Stolpe påverka & påverkas Det händer något i mötet Hela du kommunicerar Alternativ & nyanser Vi påverkar varandra hela tiden tid tanke

Läs mer

Kan vi inte bara mysa?

Kan vi inte bara mysa? 4 Kan vi inte bara mysa? Bianca Film 4: Kan vi inte bara mysa? Den här filmen tar upp frågor om kommunikation, ömsesidighet, samspel och samtycke (och allas ansvar att läsa av det), samt avvägningen mellan

Läs mer

Elaine Eksvärd Retoriker

Elaine Eksvärd Retoriker Elaine Eksvärd Retoriker PLATS 23 RETORISKA TIPS FÖR ATT ERKÄNNA FEL Säg förlåt. Mena förlåt. Föreslå åtgärd (tidsbestämd). Tillämpa åtgärden. Gå iväg med vinsten stärkta relationer. PLATS 21 KONSTEN

Läs mer

B. Vad skulle man göra för att vara bättre förberedd inför en lektion i det här ämnet?

B. Vad skulle man göra för att vara bättre förberedd inför en lektion i det här ämnet? Studieteknik STUDIEHANDLEDNING Syftet med dessa övningar är att eleverna själva ska fördjupa sig i olika aspekter som kan förbättra deras egen inlärning. arna görs med fördel i grupp eller parvis, och

Läs mer

De 10 mest basala avslutsteknikerna. Direkt avslutet: - Ska vi köra på det här då? Ja. - Om du gillar den, varför inte slå till? Ja, varför inte?

De 10 mest basala avslutsteknikerna. Direkt avslutet: - Ska vi köra på det här då? Ja. - Om du gillar den, varför inte slå till? Ja, varför inte? 20 vanliga avslutstekniker att använda för att öka din försäljning Du kanske blir förvirrad när du läser det här, men det är alldeles för många säljare som tror och hoppas, att bara för att de kan allt

Läs mer

Pressguide - mötet med pressen

Pressguide - mötet med pressen Pressguide - mötet med pressen Varför PR? Att arbeta med PR är både kostnads- och tidseffektivt. När PR fungerar som bäst inspirerar den människor att börja prata med varandra på ett positivt sätt om oss.

Läs mer

STRESS ÄR ETT VAL! { ledarskap }

STRESS ÄR ETT VAL! { ledarskap } { ledarskap } STRESS ÄR ETT VAL! SLUTA SÄTTA PLÅSTER PÅ DINA SYMPTOM NÄR DU ÄR STRESSAD. LÖS PROBLEMEN VID KÄLLAN ISTÄLLET OCH FUNDERA ÖVER VILKA VAL DU GÖR SOM CHEF. E n undersökning visar att 70 procent

Läs mer

Intervjuguide - förberedelser

Intervjuguide - förberedelser Intervjuguide - förberedelser Din grundläggande förberedelse Dags för intervju? Stort grattis. Glädje och nyfikenhet är positiva egenskaper att fokusera på nu. För att lyckas på intervjun är förberedelse

Läs mer

SMÅSAGOR LÄRARHANDLEDNING ARBETA MED SAGOR OCH BERÄTTELSER

SMÅSAGOR LÄRARHANDLEDNING ARBETA MED SAGOR OCH BERÄTTELSER SMÅSAGOR LÄRARHANDLEDNING ARBETA MED SAGOR OCH BERÄTTELSER SMÅSAGOR ARBETA MED SAGOR OCH BERÄTTELSER Att läsa högt för, eller att lyssna tillsammans med, barnen i förskolan eller skolan är förknippat med

Läs mer

10 tips för ökad försäljning

10 tips för ökad försäljning 10 tips för ökad försäljning Innehållsförteckning Tips 1 Kundvård...3 Tips 2 Vad har du egentligen på gång?...4 Tips 3 Ställ jobbiga frågor...5 Tips 4 När tiden inte räcker till...6 Tips 5 Låt kunden skriva

Läs mer

Vi vill hjälpa tjejer som inte mår bra

Vi vill hjälpa tjejer som inte mår bra Vi vill hjälpa tjejer som inte mår bra Ett utvecklingsarbete på Strömma Naturbruksgymnasium SLUTRAPPORT gör det jämt! Strömma Naturbruksgymnasium 2 Innehållsförteckning Allmänt 3 Hur hamnade Strömmaskolan

Läs mer

5. Skill # 2 Inviting Prospects to Understand Your Product or Opportunity. Många posers och amatörer gör dessa fel i början när dom ska bjuda in

5. Skill # 2 Inviting Prospects to Understand Your Product or Opportunity. Många posers och amatörer gör dessa fel i början när dom ska bjuda in 5. Skill # 2 Inviting Prospects to Understand Your Product or Opportunity Många posers och amatörer gör dessa fel i början när dom ska bjuda in Jagar folk - bryr sig bara om att få en ny värvning - ifall

Läs mer

När ditt djurs liv närmar sig sitt slut

När ditt djurs liv närmar sig sitt slut När ditt djurs liv närmar sig sitt slut DJURSJUKHUSET MALMÖ När tiden är inne Att ta beslutet att avliva ett djur är alltid svårt. Varje djur och varje situation är unik och det är bara du som djurägare

Läs mer

Studieteknik. Använd hjälpmedel För att kunna lära dig på ett effektivt och roligare sätt måste du använda alla hjälpmedel som finns tillgängliga:

Studieteknik. Använd hjälpmedel För att kunna lära dig på ett effektivt och roligare sätt måste du använda alla hjälpmedel som finns tillgängliga: Studieteknik Sätt upp mål och ha något roligt som morot Sätt upp några få, större mål för terminen. Det kan till exempel vara att höja betyget i något eller några ämnen. För att målen inte ska verka avlägsna

Läs mer

Utvärdering av Värdegrundsdag 2013

Utvärdering av Värdegrundsdag 2013 Utvärdering av Värdegrundsdag 2013 24 september 2013 Vad har varit bra under dagen? Tänkvärt - Kommunikation viktigt för att förebygga konflikter Givande dag, lugnt och bra tempo Håkan - Bra föreläsare,

Läs mer

Måltiden ett gemensamt uppdrag

Måltiden ett gemensamt uppdrag Måltiden ett gemensamt uppdrag Föreläsning av Anders Söderberg Minnesanteckningar chefsforum EU-projekt MEDEL 8 mars 2012, Villa Belparc Anders inledde med att beskriva sin karriär från matvägrare i grundskolan

Läs mer

HÄR OCH NU! Tina Persson Hälsoinspiratören

HÄR OCH NU! Tina Persson Hälsoinspiratören HÄR OCH NU! Tiden går fort, även om den under tiden kan gå väldigt långsamt. Det är mycket jag vill här i livet, men livet tar sån tid på sig. Fast jag vet att det är nog jag som behöver tiden för att

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Sara är så glad. Äntligen har hon fått sin nya mobil och hon längtar efter att få visa den för sina vänner. I skolan får de inte använda sina mobiler och man

Läs mer

fönster & Dörrar TEMA Ett inrutat liv 30% på fönster 25% på dörrar produkter för fönster och dörrmontage Sortiment: Möt Björn Hager: Erbjudande:

fönster & Dörrar TEMA Ett inrutat liv 30% på fönster 25% på dörrar produkter för fönster och dörrmontage Sortiment: Möt Björn Hager: Erbjudande: TEMA fönster & Dörrar Möt Björn Hager: Ett inrutat liv Erbjudande: 30% på fönster 25% på dörrar Sortiment: produkter för fönster och dörrmontage Tema Fönster & Dörrar Björn Hager: Namn: Björn Hager, 50

Läs mer

Instruktion/råd för muntlig presentation

Instruktion/råd för muntlig presentation Instruktion/råd för muntlig presentation Som läkare kommer du många gånger under ditt yrkesliv att behöva hålla muntliga presentationer. Det kan vara presentation av egen forskning på konferenser, utvecklingsarbete

Läs mer

En bok om oss. För dig.

En bok om oss. För dig. En bok om oss. För dig. innehåll A Vad hälsokraft är hur vi förmedlar hälsokraft vårt grafiska uttryck Vad hälsokraft är Hälsokraft är så mycket mer än ett varumärke. Hälsokraft är alla som tar del av

Läs mer

Kan du vissla Johanna. Läs en film-handledning av Bisse Falk och Malin Lagergren

Kan du vissla Johanna. Läs en film-handledning av Bisse Falk och Malin Lagergren Kan du vissla Johanna Läs en film-handledning av Bisse Falk och Malin Lagergren 1 LÄS EN FILM Hur kommer det sig att man gör en film, när det redan finns en bok med samma historia? Är det någon skillnad

Läs mer

För mycket information! Att presentera vetenskap. Målet med föreläsningen. Planera din presentation besvara dessa frågor: Presentationens struktur

För mycket information! Att presentera vetenskap. Målet med föreläsningen. Planera din presentation besvara dessa frågor: Presentationens struktur Målet med föreläsningen tt presentera vetenskap Magister-/ Masterkurs Odontologi, VT- 16 Tülay Lindberg, nna Kats Institutionen för Odontologi 1. Lära dig mer om hur man presenterar forskning så att de

Läs mer

En skolmiljö som inspirerar och motiverar

En skolmiljö som inspirerar och motiverar En skolmiljö som inspirerar och motiverar 3 I grunden handlar det om trivsel Första dagen efter sommarlovet. Hela kroppen pirrar av förväntan och nervositet. Att träffa samma lärare och samma kamrater,

Läs mer

Hitta information (kurs C)

Hitta information (kurs C) Hitta information (kurs C) I dagstidningar finns det ofta annonser för olika typer av nöjen och aktiviteter. Svara på frågorna med hjälp av annonserna på nästa sida. A. Var kan man lyssna på musik gratis?

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 006 Sidan 1 av 6 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 006 Sidan 1 av 6 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 006 Sidan 1 av 6 Försäkringstolkning Ordlista försäkringsbesked förmåner rättigheter gravid graviditet föräldrapenning förlossning havandeskapspenning värk yrsel omplacera omplacering sysselsättning

Läs mer