EASAS AB (Svb) STÖDCENTER GÖTEBORG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "EASAS AB (Svb) STÖDCENTER GÖTEBORG"

Transkript

1 EASAS AB (Svb) STÖDCENTER GÖTEBORG Vi är ett socialt företag med särskild vinst begränsning som erbjuder flera olika tjänster. Vi finns i Göteborg, Stockholm Och Ludvika. EASAS primära mål är Att genom våra olika tjänster nå ut till människor som befinner sig i en drog och kriminalitetsrelaterad social och arbetsmässig utsatthet. Att skapa ett sammanhängande individuellt förlopp till förändring, delaktighet och personlig utveckling för de människor som söker sig till oss. Vi möter dig där du är

2 EASAS STÖDCENTER GÖTEBORG Vi riktar oss till: Människor som har utvecklat en kriminell livsstil och drogrelaterade problem för dig som är 18 år och uppåt. Dag verksamheten lär ut grundläggande fysiska, mentala, känslomässiga och sociala färdigheter som bidrar till att du kan lära dig nya ansvarsfulla och positiva sätt att hantera ditt liv, tillgodose dina behov och uppfylla dina livsmål. Vår målsättning är att tillsammans med dig utforska din situation och arbeta fram en insatsplan som hjälper dig med de förändringar du önskar i ditt liv. På EASAS Stödcenter: Är utgångspunkten att ALLA som söker sig till oss är motiverade men det sätt som de levt på under lång tid med droger, kriminalitet, våld och självdestruktivitet hindrar dem från att leva på ett annat sätt. Alla som arbetar på Stödcentret är på din sida. Detta innebär att vi inte är här för att ta någonting från dig. Vi är dina problemlösande partners. Vi är här för att hjälpa dig identifiera dina nuvarande möjligheter/alternativ och att förse dig med fler alternativ. Vi erbjuder EASAS Stödcenter är en insatsresurs för Göteborgs Stad och vi erbjuder 6st redan betalda platser som finns till förfogande för den som söker hjälp och under 5 månader att ingå i vår Exit och Re-entry dagliga verksamhet, detta innebär att deltagaren kan få hjälp direkt utan att vänta på långa beslutsprocesser och få engagera sig i en motiverande, utbildande, beslutstagande och planerande process direkt. Platserna är en del utav ett avtal med Göteborgsstad och Socialresursförvaltningen.

3 EASAS STÖDCENTER Verksamhetsinnehåll: Dagverksamheten Lär ut grundläggande fysiska, mentala, känslomässiga och sociala färdigheter som bidrar till att du kan lära dig nya ansvarsfulla och positiva sätt att hantera ditt liv, tillgodose dina behov och uppfylla dina livsmål. 1. Exit och Re-entry Teman Vår målsättning med Exit och Re-entry teman är att utforska, förbereda och arbeta fram en insatsplan tillsammans med dig, som hjälper dig med de förändringar du önskar i ditt liv genom vår Exit & Reentry screening. 2. Exit - Reentry Screening Avsnitt 1. Vi möter dig där du är Detta avsnitt handlar om att identifiera Var är du, vilka är dina mål och var är du på väg? Detta avsnitt handlar om att du beskriver var du står i ditt liv, vad du har för möjligheter och var du är på väg någonstans. Avsnitt 2. Exitprocessen Detta avsnitt handlar om att identifiera och hantera de hinder som står i din väg för att kunna göra de förändringar som du anser är viktiga i ditt liv. Avsnitt 3. Re-entryprocessen Detta avsnitt har till syfte att identifiera dina individuella insatsbehov för din insatsplanering. Insatsprocessen Detta avsnitt handlar om att sätta dig i kontakt med och få information från de insatsresurser som identifierats, samt att erbjuda dig information och vägledning via våra insatsresurser för dig som befinner dig i Exit Re-entryprocessen.

4 Avsnitt 4. Insatsresurser EASAS Stödcenter samarbetar med resurspersoner Dessa resurspersoner kommer till Stödcentret och träffar dig i grupp och enskilt. Insatsresursernas uppgift är att hjälpa dig med de problem eller utvecklingsområden som är betydelsefulla för din fortsatta insatsplanering. Insatsplan. Färdigheter, insikter och en problemlösningsförmåga för att hantera sin impulsivitet, sitt kriminella/antisociala tankesätt, sätt att hantera känslor och självdestruktiva beteende. Processen klienten genomgått på EASAS Stödcenter har försett honom med ett antal av dessa färdigheter och det spirande nya nyktra och ansvarsfulla tankesättet underhålls med hjälp av en insatsplan. 3. Individuell rådgivning Vänder sig till dig som upplever problem eller svårigheter i din nykterhet/drogfrihet och/eller i dina försök att bygga upp en nykter/drogfri vardag. Individuell rådgivning fokuserar på stöd och verktyg för pågående nykterhet/drogfrihet och långsiktig nykterhet/drogfrihet. Vänder sig även till dig som upplever problem eller svårigheter i din hederlighet och/eller i dina försök att bygga upp en hederlig och ansvarsfull vardag. 4. EASAS Stödgrupp EASAS Stödgrupp hjälper klienten att underhålla en fortsatt personlig utveckling, en ansvarsfull och nykter livsstil. Kontinuum definieras som allt som går genom en gradvis övergång, från ett tillstånd till ett annat tillstånd, utan några plötsliga ändringar. Processen som finns inom den sammanhängande vårdkedjan och den tid som krävs för varje övergång, är unik för varje individ av det klienten lärt sig under sin tid på EASAS Stödcenter.

5 5. Problemlösande grupp terapi EASAS Stödcenter Göteborg använder sig av CENAPS Problemlösande gruppterapi, som är en kognitiv och psykodynamisk terapiform, som utmärker sig genom att vara icke-konfronterande. Metoden hjälper klienterna att själva hitta svaren på sina problem och därigenom lösningarna. Denna terapiform hjälper också klienterna att arbeta som en reflekterande grupp där alla blir involverade i den problemlösande processen. För att gruppdynamiken ska bli optimal består varje problemlösande grupp av 6-8 klienter. Alla grupp- och individuella sessioner har samma struktur vilket eliminerar olika stressfaktorer och den rädsla som ofta är förknippad med grupp- eller individuell terapi. Dessutom är upplevelsen av att "någon talar ner till dig" eller "vet vad som är bäst för dig" inte möjlig. Genom att integrera Terence T. Gorskis kognitiva problemlösningsprinciper i behandlingen kan klienterna inte prata sig ur, efterrationalisera sig ur sina problem eller frånta sig ansvaret. Metoden är strukturerad på ett sådant sätt att den inte ger möjlighet för att manipulation och oärlighet ska kunna få fotfäste. 6. Empowerment Träning Empowerment träning är en effektiv och grundläggande styrketräning och stressreducerandeprogram, som deltagarna på Stödcentret får gå igenom med vår personliga träningscoach som har över 30 års erfarenhet av träning och kvalitativ styrketräning. Det är ett träningsprogram som passar både nybörjaren och den mer erfarna deltagaren. Programmet har en stärkande och stressreducerad effekt vilket i kombination med EASAS Stödcenters insatser har visat sig vara väldigt effektfullt för deltagarna.

6 7. EASAS Anhörigstöd När någon vi älskar återfaller kan detta väcka många smärtsamma känslor, såsom - rädsla, ilska, skuld, misstro, ångest, sorg osv. Om vi inte vet hur vi kan hantera dessa känslor prövar vi oftast att försöka kontrollera återfallet eller så reagerar vi på ett sätt som skadar oss, som gör att vi våldför oss på våra värderingar eller som förlänger återfallet eftersom vi skyddar personen från konsekvenserna av återfallet. Vi behöver hitta en metod som gör att vi kan sätta gränser men ändå vara stöttande utan att vi förbiser våra egna behov. Vi erbjuder Anhörigstöd på totalt 9 timmar per deltagare som är inskriven på Stödcentret, vid önskemål eller vid behov erbjuds detta i form av: *Relationsmöte - Anhörigas preventionsplan *Anhörigstöd - Anhörigas handlingsplan 8. Extern Anhörigstöd Möjlighet för vem som helst att ringa och ställa relaterade frågor med fokus på anhörighjälp och stöd. Telefonens syfte är att ge den som ringer in personlig information om stödcentrets syfte och innehåll och annan hjälp som finns inom kommunen Telefon tider är mellan på telefon nummer: Efter denna tid lämna namn och telefon nummer så ringer vi upp dig snarast möjligt. 9. Studie Besök Möjlighet för vem som helst att boka ett studiebesök in till centret och ställa relaterade frågor vid intresse för inskrivning görs EASAS Center Intervju med deltagaren för bästa möjliga utgångspunkt med fokus på EASAS Verksamhetsinnehåll.

7 EASAS STÖDCENTER GÖTEBORG Anders Berntsson Operativ Chef på En Annan Sida Av Sverige Anders Berntsson är utbildad beroendeprofessionell på CENAPS EUROPÉ. Kriminalitetsbehandlare med en unik spetskompetens om Svensk gängkultur och Exit/Re-Entry processen. E-post: Waldemar Ryggmark Nationell Behandlingssamordnare på En Annan Sida Av Sverige Operativ Chef AW Behandlingscenter Waldemar Ryggmark är utbildad beroendeprofessionell på CENAPS EUROPÉ och godkänd utbildare av Terence Gorski i CENAPS-GORSKI modellen. Har mångårig erfarenhet av kliniskt arbete med kriminella/gängkriminella, och är även en av grundarna och konceptutvecklaren bakom Sveriges första Exitverksamhet Livsstilshuset i Göteborg. E-post: waldemar.awsc@easas.se Marie-Louise Ahlberg Verksamhetsledare på En Annan Sida Av Sverige Göteborg och behandlingssamordnare AW Behandlingscenter dipl. alkohol & drogbehandlare, dipl. CENAPS bedömning & behandlingsplanering, MAPT dipl. CENAPS kriminalitetsbehandlare. E-post: info.stodcenter@easas.se Sebastian Bojang Verksamhetsledare på En Annan Sida Av Sverige Stödcenters Exit & Reentry Dag verksamhet & Nationellt ansvarig för Coaching dipl. alkohol & drogbehandlare. Dipl. CENAPS bedömning & behandlingsplanering. MAPT Dipl. CENAPS kriminalitetsbehandlare. Utbildad i Vård och behandlarrollen vid Södertörns Högskola. E-post: sebastian.bojang@easas.se

PROFESSIONELL KRIMINALITETS & DROGBEHANDLING ENLIGT CENAPS MODELLEN AW Behandlingscenter

PROFESSIONELL KRIMINALITETS & DROGBEHANDLING ENLIGT CENAPS MODELLEN AW Behandlingscenter PROFESSIONELL KRIMINALITETS & DROGBEHANDLING ENLIGT CENAPS MODELLEN AW Behandlingscenter är en öppenvårdsverksamhet med lång erfarenhet av kriminalitets och alkohol/drogbehandling, både individuellt och

Läs mer

CENAPS Europe kurs- och utbildningscenter

CENAPS Europe kurs- och utbildningscenter CENAPS Europe kurs- och utbildningscenter CENAPS Europe är ett kurs- och utbildningscenter, som har funnits sedan 2005 och ligger på Nörrebro i Köpenhamn. Vi samarbetar med kommuner och olika institutioner

Läs mer

Behandlingsprogram mot våld. Våld & Kriminalitet

Behandlingsprogram mot våld. Våld & Kriminalitet Behandlingsprogram mot våld Våld & Kriminalitet Regeringsuppdrag 2013-2016 Kriminalvården ska intensifiera och utveckla det återfallsförebyggande arbetet med unga klienter män med våldsproblematik kvinnor

Läs mer

KBT. Kognitiv Beteendeterapi.

KBT. Kognitiv Beteendeterapi. KBT Kognitiv Beteendeterapi. Inledning. KBT är en förkortning för kognitiv beteendeterapi, som är en psykoterapeutisk behandlingsmetod med rötterna i både kognitiv terapi och beteendeterapi. URSPRUNGLIGEN

Läs mer

Ett naturligt behandlingshem

Ett naturligt behandlingshem Välkommen till Mjösjögård HVB AB Ett naturligt behandlingshem Mjösjögård HVB AB ligger belägen i Bräcke kommun, Jämtlands län. Målgrupp är män från 18 år. Verksamheten har tillstånd för tolv platser och

Läs mer

Så här jobbar vi. Placering på kraftkällan - Kartläggning. Stabiliseringsperiod

Så här jobbar vi. Placering på kraftkällan - Kartläggning. Stabiliseringsperiod Så här jobbar vi Placering på kraftkällan - Kartläggning Kraftkällans motivationsboende riktar sig till kvinnor som har en frivillig önskan om en förändrad livsstil, fri från droger/alkohol och kriminalitet.

Läs mer

ATT GÅ VIDARE ETT PROGRAM FÖR UNGDOMSTJÄNST. ETT NYTT VÄGVAL Ett längre program för ungdomar med risk för kriminell livsstil

ATT GÅ VIDARE ETT PROGRAM FÖR UNGDOMSTJÄNST. ETT NYTT VÄGVAL Ett längre program för ungdomar med risk för kriminell livsstil ATT GÅ VIDARE ETT PROGRAM FÖR UNGDOMSTJÄNST ETT NYTT VÄGVAL Ett längre program för ungdomar med risk för kriminell livsstil PROGRAMBESKRIVNINGAR ATT GÅ VIDARE ETT PROGRAM FÖR UNGDOMAR SOM DÖMTS TILL UNGDOMSTJÄNST

Läs mer

Rusmedelsproblem påp befolkningsnivå exemplet alkohol

Rusmedelsproblem påp befolkningsnivå exemplet alkohol ASI metoden Rusmedelsproblem påp befolkningsnivå exemplet alkohol 1 2 Missbruk / rehabilitering som process ( aktörsmodell ) J. Blomqvist OM JAG VILL LYCKAS MED ATT FÖRA EN MÄNNISKA MOT ETT BESTÄMT MÅL,

Läs mer

Ett erbjudande om stöd till familjer från människor, som inte fördömer utan förstår

Ett erbjudande om stöd till familjer från människor, som inte fördömer utan förstår Ett erbjudande om stöd till familjer från människor, som inte fördömer utan förstår F A M I L J E Familjeklubbar är självhjälpsgrupper för familjer där målsättningen är högre livskvalitet utan missbruk.

Läs mer

Extended DISC Coachande ledarskap

Extended DISC Coachande ledarskap Utbildningen sträcker sig totalt över 8 utbildningsdagar och riktar sig till chefer som vill utveckla sitt ledarskap och lära sig och stärka sitt coachande förhållningssätt. Grunderna i utbildningen är

Läs mer

IOGT-NTO:s ALKOHOL- RÅDGIVNING

IOGT-NTO:s ALKOHOL- RÅDGIVNING IOGT-NTO:s ALKOHOL- RÅDGIVNING Om en del av IOGT-NTO:s sociala verksamhet IOGT-NTO erbjuder personer som har eller har haft alkohol- eller andra drogproblem att leva helnyktert och möjligheten att förändra

Läs mer

FÖRÄNDRING. 18 Copyright Tina Lee Center

FÖRÄNDRING. 18 Copyright Tina Lee Center Om det finns mer än en aspekt, kommer du (ibland snabbt) att skifta till nästa aspekt när den blir aktuell eller gör sig påmind. Ibland lättar inte problemet nämnvärt förrän fler eller alla aspekter behandlats.

Läs mer

ATT GÅ VIDARE ETT PROGRAM FÖR UNGDOMSTJÄNST

ATT GÅ VIDARE ETT PROGRAM FÖR UNGDOMSTJÄNST ATT GÅ VIDARE ETT PROGRAM FÖR UNGDOMSTJÄNST Program i 3 nivåer för ungdomar som dömts till ungdomstjänst PROGRAMBESKRIVNINGAR ATT GÅ VIDARE ETT PROGRAM FÖR UNGDOMAR SOM DÖMTS TILL UNGDOMSTJÄNST När ungdomar

Läs mer

Behandlingsprogram och psykopedagogisk kurs MBT

Behandlingsprogram och psykopedagogisk kurs MBT Behandlingsprogram och psykopedagogisk kurs MBT Christina Morberg-Pain & Fredrik Tysklind MBT-teamet 5 december 2014 MBT-teamet Remiss En remiss inkommer till MBT-teamet. Information Patienten kallas och

Läs mer

Diskussion om vanliga reaktioner vid trauma. Vanliga reaktioner vid trauma. Diskussionen om vanliga reaktioner vid trauma har flera syften:

Diskussion om vanliga reaktioner vid trauma. Vanliga reaktioner vid trauma. Diskussionen om vanliga reaktioner vid trauma har flera syften: Diskussion om vanliga reaktioner vid trauma Diskussionen om vanliga reaktioner vid trauma har flera syften: Att hjälpa dig att dela med dig av dina egna erfarenheter av symtom på PTSD och relaterade problem,

Läs mer

TSL-omställning på Right Management

TSL-omställning på Right Management TSL-omställning på Right Management Om Right Management I nära 30 år har Right Management skapat, utvecklat och förbättrat omställningsprogram till stöd för människor som av olika anledningar befinner

Läs mer

VÄLKOMMEN frågor som hjälper dig att avsluta 2017 och påbörja 2018

VÄLKOMMEN frågor som hjälper dig att avsluta 2017 och påbörja 2018 VÄLKOMMEN 2018 35 frågor som hjälper dig att avsluta 2017 och påbörja 2018 Du får gärna dela dessa frågor med dina vänner genom att skicka dem via mail, blogga om den eller förmedla den via de sociala

Läs mer

EFT. Emotionally Focused Therapy for Couples. Gerd Elliot & Tommy Waad

EFT. Emotionally Focused Therapy for Couples. Gerd Elliot & Tommy Waad EFT Emotionally Focused Therapy for Couples känslor Inte tala om känslor. Tala utifrån känslor. att vara i känslan och kunna tala om den EFT:s teoretiska referenser Den experimentella teorin Systemteori

Läs mer

Randiga Huset är en organisation för barn, unga och vuxna som förlorat eller håller på att förlora en anhörig eller närstående. Randiga Huset är en

Randiga Huset är en organisation för barn, unga och vuxna som förlorat eller håller på att förlora en anhörig eller närstående. Randiga Huset är en Randiga Huset är en organisation för barn, unga och vuxna som förlorat eller håller på att förlora en anhörig eller närstående. Randiga Huset är en rikstäckande organisation som är partipolitiskt och religiöst

Läs mer

Praktiska konsekvenser av de nya uppdaterade riktlinjerna: Socialtjänsten RFMA konferens 23 maj 2019 Zophia Mellgren Sveriges Kommuner och Landsting

Praktiska konsekvenser av de nya uppdaterade riktlinjerna: Socialtjänsten RFMA konferens 23 maj 2019 Zophia Mellgren Sveriges Kommuner och Landsting Praktiska konsekvenser av de nya uppdaterade riktlinjerna: Socialtjänsten RFMA konferens 23 maj 2019 Zophia Mellgren Sveriges Kommuner och Landsting SKLs Handlingsplan mot missbruk och beroende Består

Läs mer

ATT SAMMANLÄNKA IPS-MODELLEN MED FONTÄNHUSMODELLEN

ATT SAMMANLÄNKA IPS-MODELLEN MED FONTÄNHUSMODELLEN En presentation från Lunds Fontänhus som sedan 2012 arbetat med SEd (Supported education) riktat till studenter och sedan 2017 med IPS (individual placement and support) kombinerat med Fontänhusmodellen.

Läs mer

Plan för Funktionsstöd

Plan för Funktionsstöd Plan för Funktionsstöd 2015-2019 Antagen av Socialnämnden 150224 Reviderad 151215, 161220, 171219 1 Page 1 of 10 Förord Du håller i Askersunds kommuns första Plan för Funktionsstöd. Den är en viktig grundkälla

Läs mer

Aktivitet Relation - Identitet

Aktivitet Relation - Identitet Aktivitet Relation - Identitet perspektiv på fritidens betydelse för unga med funktionsnedsättningar Jens Ineland Umeå universitet Innehåll Perspektiv på hälsa och funktionsnedsättningar Fritidens roll

Läs mer

Personal Ex-it HAP Borlänge. Stina Thysell-Persson Lena Bergens Christer Damm Samir Siraj

Personal Ex-it HAP Borlänge. Stina Thysell-Persson Lena Bergens Christer Damm Samir Siraj Personal Ex-it HAP Borlänge Stina Thysell-Persson Lena Bergens Christer Damm Samir Siraj Ungdomsöppenvård för unga 13-25 år med drogrelaterade problem. HAP Kort HAP Haschsamtal Rådgivningar KBT-riskbruk,

Läs mer

Brottsbrytet riktar sig till en bred målgrupp av manliga och kvinnliga klienter i anstalt och frivård. Kriminaliteten

Brottsbrytet riktar sig till en bred målgrupp av manliga och kvinnliga klienter i anstalt och frivård. Kriminaliteten Olika programkompetenser idag inom regionen Brotts Brytet Brottsbrytet riktar sig till en bred målgrupp av manliga och kvinnliga klienter i anstalt och frivård. Kriminaliteten kan omfatta skilda typer

Läs mer

Pedagogisk grundsyn i utbildning av scoutledare

Pedagogisk grundsyn i utbildning av scoutledare Fastställd av Svenska Scoutrådets styrelse 2009-06-13 Pedagogisk grundsyn i utbildning av scoutledare Scouting handlar om att ge unga människor verktyg till att bli aktiva samhällsmedborgare med ansvar

Läs mer

Att vara förälder till ett vuxet barn med narkotikaproblem

Att vara förälder till ett vuxet barn med narkotikaproblem Att vara förälder till ett vuxet barn med narkotikaproblem utsatthet, hjälperfarenheter och hjälpbehov IKMDOK-konferensen 2018 Torkel Richert, docent Malmö universitet torkel.richert@mau.se Anhörigproblematik

Läs mer

INGRAM. Hur många blev det?

INGRAM. Hur många blev det? INGRAM Hur många blev det? Ett, två eller tre glas... Midsommarafton, julfirande, tjej- eller grabbkväll, after work, 40-årskalas, påsk, fredagkväll, stressa av tillfällena att dricka alkohol är många!

Läs mer

ADDIS Alkohol Drog Diagnos InStrument

ADDIS Alkohol Drog Diagnos InStrument ADDIS Alkohol Drog Diagnos InStrument ADDIS och ADDIS-Ung är ett strukturerat intervjuformulär, baserad på ICD-10 och DSM-IV som används för att kartlägga alkohol- och drog problematik och som resulterar

Läs mer

Innehåll upplägg och genomförande

Innehåll upplägg och genomförande Innehåll upplägg och genomförande Tjänst 1: Tjänstens innehåll, upplägg och metod/arbetssätt Innehåll: Vi kommer att jobba med individen efter dennes egna förutsättning. Deltagarna får coachning enskilt

Läs mer

Fråge- och målformuleringar i BBIC-utredningar

Fråge- och målformuleringar i BBIC-utredningar Fråge- och målformuleringar i BBIC-utredningar Utredningsfrågorna och målformuleringarna är tagna ur sitt sammanhang: utredningarna. De ger ändå en vink om hur svårt det är att ställa adekvata frågor och

Läs mer

Evidens. vård och utbildning

Evidens. vård och utbildning Evidens vård och utbildning För en optimal behandling krävs ett nära och individuellt upplägg runt varje individ. Där anhöriga, öppenvården och kommunen är engagerade i ett bärande samarbete. Evidens

Läs mer

Samverkansöverenskommelse mellan Polismyndigheten i Östergötlands län och Motala kommun

Samverkansöverenskommelse mellan Polismyndigheten i Östergötlands län och Motala kommun Samverkansöverenskommelse mellan Polismyndigheten i Östergötlands län och Motala kommun 1. Inledning Denna samverkansöverenskommelse syftar till att formalisera och ytterligare utveckla samarbetet mellan

Läs mer

Plan för Funktionsstöd

Plan för Funktionsstöd Plan för Funktionsstöd 2015-2019 Antagen av Socialnämnden 150224 Reviderad 151215, 161220,171219. 181102 Page 1 of 8 Förord Du håller i Askersunds kommuns första Plan för Funktionsstöd. Den kommer att

Läs mer

Enheten för alkohol-, speloch drogproblem. Social resursförvaltning

Enheten för alkohol-, speloch drogproblem. Social resursförvaltning Enheten för alkohol-, speloch drogproblem Social resursförvaltning Enheten för alkohol-, spel- och drogproblem Enhetschef Gregory McDermott Behandlingsgrupperna för drogproblem -Centrum/Väster -Hisingen

Läs mer

DUA Nyanlända Lund år BILAGA 2 KARTLÄGGNING OCH VERKSAMHET I SAMVERKAN

DUA Nyanlända Lund år BILAGA 2 KARTLÄGGNING OCH VERKSAMHET I SAMVERKAN DUA Nyanlända Lund 16 24 år BILAGA 2 KARTLÄGGNING OCH VERKSAMHET I SAMVERKAN Innehåll 1. Inledning... 3 1.1 Uppdraget...3 1.2 Styrning, uppföljning och målsättningar...3 1.2.1 Styrning... 3 1.2.2 Uppföljning...

Läs mer

SYnförlust vid lhon. och andra tillstånd vad händer? EYE E T Y LHON EYE SOCIETY

SYnförlust vid lhon.   och andra tillstånd vad händer? EYE E T Y LHON EYE SOCIETY SYnförlust vid lhon och andra tillstånd vad händer? EYE E T Y www.lhon.se synförlust EMOTIONELLA OCH PERSONLIGA Effekter av synnedsättning Är det katastrof eller bara opraktiskt? Två olika inställningar.

Läs mer

Seeking Safety. Bakgrund. Introduktion till behandlingsprogrammet. Seeking Safety på Behandlingsgruppen i Göteborg. Vad säger deltagarna?

Seeking Safety. Bakgrund. Introduktion till behandlingsprogrammet. Seeking Safety på Behandlingsgruppen i Göteborg. Vad säger deltagarna? Seeking Safety Behandlingsprogram för personer med trauma och missbruksproblem (Lisa M. Najavits 2002) Presentation av Jeanette Bolcher och Christina Wall Behandlingsgruppen för drogproblerm Jeanette.bolcher@socialresurs.goteborg.se

Läs mer

Att arbeta med Feedback Informed Treatment (FIT) inom funktionshinderområdet. Socialförvaltningen

Att arbeta med Feedback Informed Treatment (FIT) inom funktionshinderområdet. Socialförvaltningen Att arbeta med Feedback Informed Treatment (FIT) inom funktionshinderområdet Scott Miller Relationen mellan terapeut och klient förutsäger behandlingsresultat bättre än teoretisk inriktning och behandlingsmetod

Läs mer

fråga en fårskalle om Effektiv grupputveckling

fråga en fårskalle om Effektiv grupputveckling fråga en fårskalle om Effektiv grupputveckling Grupputvecklingen startar i fårhagen På ett par sekunder gör får en bedömning Söker du en annorlunda och effektiv form av grupputveckling? Fårvallning som

Läs mer

Fråga 1: Diskutera för- och nackdelar med grupparbete i inlärningen i skolan.

Fråga 1: Diskutera för- och nackdelar med grupparbete i inlärningen i skolan. Psykologi 19.9.2011 Fråga 1: Diskutera för- och nackdelar med grupparbete i inlärningen i skolan. I svaret har skribenten behandlat både för- och nackdelar. Svaret är avgränsat till inlärning i skolan.

Läs mer

Vuxenenheten. Har du oro eller frågor kring din egen eller andras konsumtion vad gäller alkohol, droger eller spel?

Vuxenenheten. Har du oro eller frågor kring din egen eller andras konsumtion vad gäller alkohol, droger eller spel? Vuxenenheten Har du oro eller frågor kring din egen eller andras konsumtion vad gäller alkohol, droger eller spel? Vuxenenheten Vi arbetar inom socialtjänsten och är en öppenvårdsenhet där det finns lång

Läs mer

Att sammanställa och återkoppla en strukturerad intervju. IKM (Institutet för kunskaps- och metodutveckling inom ungdomsoch missbruksvården)

Att sammanställa och återkoppla en strukturerad intervju. IKM (Institutet för kunskaps- och metodutveckling inom ungdomsoch missbruksvården) Att sammanställa och återkoppla en strukturerad intervju IKM (Institutet för kunskaps- och metodutveckling inom ungdomsoch missbruksvården) Varför ska vi återkoppla? För att öka klientens delaktighet i

Läs mer

Scouternas gemensamma program

Scouternas gemensamma program Scouternas mål Ledarskap Aktiv i gruppen Relationer Förståelse för omvärlden Känsla för naturen Aktiv i samhället Existens Självinsikt och självkänsla Egna värderingar Fysiska utmaningar Ta hand om sin

Läs mer

Hur kan en psykossjukdom yttra sig vad gäller symtom och funktion? Aktuell vård/behandling/stöd och bemötande samt nationella riktlinjer.

Hur kan en psykossjukdom yttra sig vad gäller symtom och funktion? Aktuell vård/behandling/stöd och bemötande samt nationella riktlinjer. Psykossjukdom Hur kan en psykossjukdom yttra sig vad gäller symtom och funktion? Aktuell vård/behandling/stöd och bemötande samt nationella riktlinjer. 9.00-11.45 Ett liv med schizofrenisjukdom. Bemötande-Attityder.

Läs mer

Tillsammans mot brott. Ett nationellt brottsförebyggande program skr. 2016/17:126

Tillsammans mot brott. Ett nationellt brottsförebyggande program skr. 2016/17:126 Tillsammans mot brott Ett nationellt brottsförebyggande program skr. 2016/17:126 2 Syfte Skapa förutsättningar för ett strukturerat och långsiktigt brottsförebyggande arbete i hela samhället. Stimulera

Läs mer

Ta dig själv och din organisation till nästa nivå

Ta dig själv och din organisation till nästa nivå Ta dig själv och din organisation till nästa nivå 3-dagars workshop på Yxlan november 2017 Denna workshop riktar sig till dig som ledare eller nyckelperson som vill öka dina förutsättningar för att utvecklas

Läs mer

Delaktighetsmodellen, en väg mot empowerment

Delaktighetsmodellen, en väg mot empowerment Delaktighetsmodellen, en väg mot empowerment 1 Nordisk konferens om Mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättning, 17 november 2015 Vad är Delaktighetsmodellen? 2 En dialogform för jämlika

Läs mer

Xxxx Motivation och drivkrafter

Xxxx Motivation och drivkrafter Motivation och drivkrafter Sida 1 Om motivation och drivkrafter Definition på motivation enligt Bonniers lilla uppslagsbok: Motivation är en sammanfattning av de drivkrafter som ligger bakom en handling.

Läs mer

Råd och stöd. Individ och familjeomsorgen i Norsjö

Råd och stöd. Individ och familjeomsorgen i Norsjö Råd och stöd Individ och familjeomsorgen i Norsjö Du vet väl om att du kan kontakta IFO för råd och stöd. Individ- och familjeomsorgen, IFO, arbetar med att stödja och hjälpa barn, ungdomar, vuxna, familjer

Läs mer

Kvalitetsindex. Rapport Selfhelp Kliniken Gävleborg AB. Resultat samt jämförelser med samtliga intervjuer under

Kvalitetsindex. Rapport Selfhelp Kliniken Gävleborg AB. Resultat samt jämförelser med samtliga intervjuer under Kvalitetsindex Standard, handläggare Rapport 2016042 Resultat samt jämförelser med samtliga intervjuer under 20150401 20160331 Innehåll SSIL Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg

Läs mer

Stöd till dig som är anhörig

Stöd till dig som är anhörig Stöd till dig som är anhörig Den här broschyren är för dig som är anhörig till en person med funktionsnedsättning och som behöver eget stöd. I broschyren finns information om vilket stöd som finns och

Läs mer

Psykologisk behandling (KBT) vid spelberoende

Psykologisk behandling (KBT) vid spelberoende Psykologisk behandling (KBT) vid spelberoende Växjö den 11/12 Viktor Månsson Leg. psykolog Doktorand Centrum för psykiatriforskning Karolinska Institutet In gambling the many must lose in order that the

Läs mer

Plattform för IOGT-NTO:s sociala verksamhet Antagen av kongressen 2015

Plattform för IOGT-NTO:s sociala verksamhet Antagen av kongressen 2015 Plattform för IOGT-NTO:s sociala verksamhet Antagen av kongressen 2015 Plattform för IOGT-NTO:s sociala verksamhet Bakgrund IOGT-NTO:s vision är ett samhälle, en värld, där alkohol och andra droger inte

Läs mer

Hur kan vi hjälpa barn till en bättre självkänsla?

Hur kan vi hjälpa barn till en bättre självkänsla? Hur kan vi hjälpa barn till en bättre självkänsla? Lisa Clefberg, Fil. Dr. Leg. psykolog, leg. psykoterapeut Clefberg Psykologi AB Grev Turegatan 14, 114 46 Stockholm www.clefbergpsykologi.se Tel: 0735-333035

Läs mer

Information om Anorexi-Bulimi Dagvårdsenhet

Information om Anorexi-Bulimi Dagvårdsenhet Information om Anorexi-Bulimi Dagvårdsenhet April 2015 Om oss Anorexi-Bulimiverksamheten Anorexi-Bulimiverksamheten vid Drottning Silvias Barn-och Ungdomssjukhus består av tre enheter. Förutom dagvårdsavdelningen

Läs mer

Checklista individuell behandling för stress- och utmattningsproblematik

Checklista individuell behandling för stress- och utmattningsproblematik Checklista individuell behandling för stress- och utmattningsproblematik 10-13 sessioner Behandlingen är i grunden en självhjälpsbehandling, vilket innebär att patienten har ett stort eget ansvar för att

Läs mer

Försäkringskassans inriktning för arbete med arbetsintegrerande sociala företag

Försäkringskassans inriktning för arbete med arbetsintegrerande sociala företag POLICY 1 (5) Försäkringskassans inriktning för arbete med arbetsintegrerande sociala företag Den här policyn vänder sig till chefer och medarbetare som kommer i kontakt med arbetsintegrerande sociala företag

Läs mer

Kommuners Öppna Ledarskapsprogram

Kommuners Öppna Ledarskapsprogram Kommuners Öppna Ledarskapsprogram Vi erbjuder ett öppet ledarutvecklingsprogram för dig som vill utveckla ditt ledarskap genom en ökad förståelse för dig själv och de sammanhang du som ledare verkar i.

Läs mer

Vårt sätt att bedriva familjevård

Vårt sätt att bedriva familjevård Familjevården i Göteborg presenterar stolt: Vårt sätt att bedriva familjevård Målgrupper Familjevårdens traditionella målgrupp är vuxna missbrukare och kriminella. Sedan 7-8 år tillbaka har det tillkommit

Läs mer

Samordnad behandling och stöd till personer med psykossjukdom och beroendesjukdom

Samordnad behandling och stöd till personer med psykossjukdom och beroendesjukdom Samordnad behandling och stöd till personer med psykossjukdom och beroendesjukdom Gunilla Cruce Socionom, Dr Med Vet POM-teamet & Vårdalinstitutet Samsjuklighet förekomst någon gång under livet ECA-studien

Läs mer

Ta dig själv till en ny nivå

Ta dig själv till en ny nivå Ta dig själv till en ny nivå Workshop i affärsmässig personlig utveckling 5 dagar i Spanien Denna workshop riktar sig till dig som ledare eller nyckelperson som vill öka dina förutsättningar för att utvecklas

Läs mer

SPIRA under föräldraledigheten ett program i personligt ledarskap.

SPIRA under föräldraledigheten ett program i personligt ledarskap. SPIRA under föräldraledigheten ett program i personligt ledarskap www.f-gruppen.se ylva@f-gruppen.se emelie@f-gruppen.se SPIRA utvecklingsprogram Syfte: Att låta din utveckling spira under föräldraledigheten.

Läs mer

Vad vet vi, vad händer nu och vad behövs? - ett frukostmöte om spelproblem. Välkomna!

Vad vet vi, vad händer nu och vad behövs? - ett frukostmöte om spelproblem. Välkomna! Vad vet vi, vad händer nu och vad behövs? - ett frukostmöte om spelproblem Välkomna! 8.00-8.45 Berth Hagel 8.45-9.00 FIKA 9.00-9.25 Kim Grahn 9.25-9.50 Tommy Strömstedt 9.50-10.00 Bensträckare 10.00-11.00

Läs mer

CHECKLISTA DEMENS DAGVERKSAMHET. Ett redskap för kvalitetsutveckling

CHECKLISTA DEMENS DAGVERKSAMHET. Ett redskap för kvalitetsutveckling CHECKLISTA DEMENS DAGVERKSAMHET Ett redskap för kvalitetsutveckling Börja med att läsa vägledningshäftet och ha det sedan tillgängligt vid genomgången. Där finns fördjupningstips och en kort beskrivning

Läs mer

Föräldrar till vuxna barn med narkotikaproblem - en utsatt men osynlig grupp

Föräldrar till vuxna barn med narkotikaproblem - en utsatt men osynlig grupp Föräldrar till vuxna barn med narkotikaproblem - en utsatt men osynlig grupp HVB-/Familjehemsdagen Jönköping 2 oktober 2018 Torkel Richert, docent Malmö universitet torkel.richert@mau.se Anhörigproblematik

Läs mer

Bogruppen Öppenvård Skräddarsydd behandling utifrån klientens behov

Bogruppen Öppenvård Skräddarsydd behandling utifrån klientens behov Bogruppen Öppenvård Skräddarsydd behandling utifrån klientens behov Bogruppen Öppenvård Bogruppen Öppenvård erbjuder psykiatrisk bedömning, behandling och stöd till klienter inom Bogruppen samt mot andra

Läs mer

Delaktighetsmodellen en väg mot empowerment och jämlika möten

Delaktighetsmodellen en väg mot empowerment och jämlika möten Delaktighetsmodellen en väg mot empowerment och jämlika möten Presentation av Delaktighetsmodellen 1 Delaktighet, integrerat tänkande Delaktighetsmodellen är ett av flera arbetssätt för att främja brukares

Läs mer

Blandade lärande nätverk Sörmland

Blandade lärande nätverk Sörmland Blandade lärande nätverk Sörmland Om annan, ange vilken kategori av deltagare du representerar Om annan, ange organisation Fantastiskt att alla så givmilt delade med sig av sina erfarenheter både från

Läs mer

Välkommen att känna sig inkluderad!

Välkommen att känna sig inkluderad! Välkommen att känna sig inkluderad! Lärgruppsplan Välkommen att känna sig inkluderad! Denna lärgruppsplan hör ihop med kortfilmen Välkommen att känna sig inkluderad! En film framtagen av SISU Idrottsutbildarna

Läs mer

3-åringen ATT VARA FÖRÄLDER TILL EN 3-ÅRING

3-åringen ATT VARA FÖRÄLDER TILL EN 3-ÅRING ATT VARA FÖRÄLDER TILL EN 3-ÅRING Att vara förälder till en 3-åring Jag kan, jag vill, jag ska, jag törs. Att vara förälder till ett barn i denna ålder kan vara både roligt och krävande. Det är inte ovanligt

Läs mer

-Stöd för styrning och ledning

-Stöd för styrning och ledning -Stöd för styrning och ledning Första nationella riktlinjerna inom området Lyfter fram evidensbaserade och utvärderade behandlingar och metoder inom vård och omsorg för personer med schizofreni Ett underlag

Läs mer

SMART Utbildningscentrum

SMART Utbildningscentrum Peter, 50, mellanchef på ett stort företag inom IT-branschen. Peter arbetar hårt och jobbar ofta över. Han känner sig som en nyckelkompetens för företaget, ibland blir pressen stor. Han är gift och har

Läs mer

Jakobsdal HVB, Credere.

Jakobsdal HVB, Credere. Vård & Omsorg Jakobsdal HVB, Credere. i Stenungsunds kommun. Behandlingsverksamheten riktar sig till flickor och pojkar mellan 12-18 år. Upptagningsområde: Hela landet SoL och LVU Foto: Ted Olsson Jakobsdal

Läs mer

Delaktighetsmodellen en väg mot empowerment och jämlika möten

Delaktighetsmodellen en väg mot empowerment och jämlika möten Delaktighetsmodellen en väg mot empowerment och jämlika möten Presentation av Delaktighetsmodellen Stockholm 31 januari 2014 FoU Välfärd KF Skåne 1 Delaktighet, integrerat tänkande Delaktighetsmodellen

Läs mer

Del 1 introduktion. Vi stöttar dig

Del 1 introduktion. Vi stöttar dig Del 1 introduktion Välkommen till vårt självhjälpsprogram med KBT för posttraumatisk stress. Detta program ger dig möjligheten att gå vidare från svåra händelser som du har upplevt. Vi stöttar dig Du kommer

Läs mer

Psykisk Livräddning. Se mig, hör mig, berör mig om suicidprevention bland unga. Else-Marie Törnberg, Lovisa Bengtsson info@suicidprev.

Psykisk Livräddning. Se mig, hör mig, berör mig om suicidprevention bland unga. Else-Marie Törnberg, Lovisa Bengtsson info@suicidprev. Psykisk Livräddning Se mig, hör mig, berör mig om suicidprevention bland unga Else-Marie Törnberg, Lovisa Bengtsson info@suicidprev.com Tage Danielssons droppe En droppe, droppad i livets älv, har ingen

Läs mer

Bedömning, behandling och e-hälsa för problemspelande

Bedömning, behandling och e-hälsa för problemspelande Bedömning, behandling och e-hälsa för problemspelande Anne H Berman, PhD Docent i klinisk psykologi Leg psykolog, leg psykoterapeut Institutionen för klinisk neurovetenskap Centrum för psykiatriforskning

Läs mer

Lektion 4 Ditt inre kompass

Lektion 4 Ditt inre kompass Lektion 4 Ditt inre kompass Att sätta upp ett mål kan vem som helst göra. Men om du inte förstår värdet av att nå det målet du har satt upp, kommer du med stor sannolikhet inte kunna nå ditt mål. Värdet

Läs mer

MENTOR MATCH GUIDE FÖR MENTORER

MENTOR MATCH GUIDE FÖR MENTORER Sök... MENTOR MATCH GUIDE FÖR MENTORER alumn@oru.se I 1 Syftet med mentorskap kan beskrivas som att stötta och uppmuntra människor till att ta ansvar för sitt eget lärande så att de kan nå sin fulla potential,

Läs mer

Världens Bästa Coach!

Världens Bästa Coach! Världens Bästa Coach! Coach? Entusiasm leder till ökad vilja Lättare att se upp till en positiv förebild Mer utvecklande för alla parter Kan leda till flera vinster Inte Coach? Tror att det handlar om

Läs mer

Information om ledarskapskursen. Ledarskap för att motivera grupper

Information om ledarskapskursen. Ledarskap för att motivera grupper 2014-05-13 Information om ledarskapskursen Ledarskap för att motivera grupper VÄLKOMMEN Varmt välkommen till kursen Ledarskap för motivera grupper! I det följande beskrivs kursens mål, innehåll, arbetsformer

Läs mer

SMART Utbildningscentrum

SMART Utbildningscentrum Återfallsprevention (ÅP) är en evidensbaserad behandlingsmetod ÅP har sin tradition i kognitiv beteendeterapi (KBT), som fokuserar på omlärande strategier utifrån kartläggning av dysfunktionella tankar

Läs mer

Tillsyn av Björka behandlingshem 2005. Förslag till beslut Stadsdelsnämnden godkänner tillsynsrapporten.

Tillsyn av Björka behandlingshem 2005. Förslag till beslut Stadsdelsnämnden godkänner tillsynsrapporten. Bromma Stadsdelsförvaltning Individ-och familjeomsorgen Vuxensektionen Handläggare: Berit Heidenfors Tel 08-50806221 Dnr Länsstyrelsen i Stockholms län Sociala enheten Gunnel Hedman Wallin Box 22067 104

Läs mer

Överenskommelse om samverkan för att förhindra brott bland unga i Linköping

Överenskommelse om samverkan för att förhindra brott bland unga i Linköping Överenskommelse om samverkan för att förhindra brott bland unga i Linköping Beslut om åttapunktsprogrammet 1. Ungas tillgång till alkohol och droger ska minskas genom tidig upptäckt 2. Minska risken för

Läs mer

Lena Persson fam_persson@ektv.nu beteendevetare, magister i psykologi arbetar med frågor som handlar om: våld i nära relationer hedersrelaterat våld

Lena Persson fam_persson@ektv.nu beteendevetare, magister i psykologi arbetar med frågor som handlar om: våld i nära relationer hedersrelaterat våld Lena Persson fam_persson@ektv.nu beteendevetare, magister i psykologi arbetar med frågor som handlar om: våld i nära relationer hedersrelaterat våld skyddad identitet Uppgifter i folkbokföringen Födelse

Läs mer

En utvärdering efter två år i Projekt Rehabilitering för äldre

En utvärdering efter två år i Projekt Rehabilitering för äldre LILLA EDETS KOMMUN KommunRehab Sjukgymnastik/Arbetsterapi En utvärdering efter två år i Projekt Rehabilitering för äldre Nytt arbetssätt för att förbättra kvaliteten på rehabiliteringen riktat mot personer

Läs mer

Personcentrerad processkartläggning

Personcentrerad processkartläggning Personcentrerad processkartläggning Personcentrerad processkartläggning, Qulturum Mari Bergeling Utvecklingsledare, Qulturum mari.bergeling@rjl.se SOSFS 2005:12 GOD VÅRD ska vara: Kunskapsbaserad och

Läs mer

Sävsjöviks förstärkta familjehem

Sävsjöviks förstärkta familjehem Sävsjöviks förstärkta familjehem Vi erbjuder familjehemsvård för vuxna personer med missbruk och / eller kriminalitet. Vår målgrupp är företrädesvis Individer med konstaterad eller misstänkt neuropsykiatrisk

Läs mer

PSYKOLOGISK OCH PSYKOSOCIAL BEHANDLING FÖR VUXNA

PSYKOLOGISK OCH PSYKOSOCIAL BEHANDLING FÖR VUXNA PSYKOLOGISK OCH PSYKOSOCIAL BEHANDLING FÖR VUXNA Claudia Fahlke, professor, leg psykolog Psykologiska institutionen, Göteborgs universitet Beroendekliniken, Sahlgrenska universitetssjukhuset Psykologisk

Läs mer

Behandlingshem för kvinnor och män med psykiska funktionshinder samt individer med samsjuklighet.

Behandlingshem för kvinnor och män med psykiska funktionshinder samt individer med samsjuklighet. Behandlingshem för kvinnor och män med psykiska funktionshinder samt individer med samsjuklighet. Ängsätra och VasseBro med fokus på individen Konceptet Ängsätra/VasseBro erbjuder ett nästintill optimalt

Läs mer

Dynamisk behandling vid missbruk, beroende. En orientering

Dynamisk behandling vid missbruk, beroende. En orientering Dynamisk behandling vid missbruk, beroende En orientering Agneta Öjehagen Lunds universitet Evidensbaserade psykosociala metoder - Motivera till förändring (motiverande samtal) - Förändring av missbruksbeteendet

Läs mer

Överenskommelse om samverkan för ökad trygghet i Svalövs kommun verksamhetsåren 2017 till 2019

Överenskommelse om samverkan för ökad trygghet i Svalövs kommun verksamhetsåren 2017 till 2019 1(5) Datum 2017-06-20 Överenskommelse om samverkan för ökad trygghet i Svalövs kommun verksamhetsåren 2017 till 2019 Denna överenskommelse är Svalövs kommuns och polisens gemensamma åtgärdsplan för åren

Läs mer

MENTOR MATCH GUIDE FÖR ADEPTER

MENTOR MATCH GUIDE FÖR ADEPTER Sök... MENTOR MATCH GUIDE FÖR ADEPTER mentormatch@oru.se I 1 Syftet med mentorskap kan beskrivas som att stötta och uppmuntra människor till att ta ansvar för sitt eget lärande så att de kan nå sin fulla

Läs mer

Kommunikation för bättre ledarskap

Kommunikation för bättre ledarskap Kommunikation för bättre ledarskap Lönsamma och livskraftiga företag med medarbetare som jobbar mot gemensamma mål och som mår bra skapas av medvetna, lyhörda och tydliga chefer. För att nå dit är det

Läs mer

Våga fråga- kunskap & mod räddar liv

Våga fråga- kunskap & mod räddar liv Våga fråga- kunskap & mod räddar liv Självmord, suicid eller psykologiska olycksfall Statistik 1500 personer dör varje år till följd av självmord i Sverige. 4 människor tar sitt liv varje dag i Sverige.

Läs mer

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stad Ungdomspolitiskt program Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program verksamheter och metoder

Läs mer

Standard, handläggare

Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Rapport 2010424 Innehåll SSIL Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal bortfall Genomförda intervjuer

Läs mer

Unga killar- och tjejer från hedersmiljöer Riskzon för missbruk och kriminalitet?

Unga killar- och tjejer från hedersmiljöer Riskzon för missbruk och kriminalitet? Unga killar- och tjejer från hedersmiljöer Riskzon för missbruk och kriminalitet? En utbildningsdag om ungdomar utsatta för hedersrelaterad våld och förtryck och som utvecklat - eller löper stor risk att

Läs mer

Självutlämnande/ Self-Exploration

Självutlämnande/ Self-Exploration Självutlämnande/ Self-Exploration Datum : 2017-07-27 Beskrivning: Excerpted from Manual for the Motivational Interviewing Skill Code (MISC) 2.5, Jon Houck, Theresa Moyers, William Miller, Glynn, and Hallgren.

Läs mer