Så här jobbar vi. Placering på kraftkällan - Kartläggning. Stabiliseringsperiod

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Så här jobbar vi. Placering på kraftkällan - Kartläggning. Stabiliseringsperiod"

Transkript

1

2 Så här jobbar vi Placering på kraftkällan - Kartläggning Kraftkällans motivationsboende riktar sig till kvinnor som har en frivillig önskan om en förändrad livsstil, fri från droger/alkohol och kriminalitet. Kraftkällan ger kvinnor förutsättningen att under en tid bryta upp med de människor, platser och situationer som utgör hinder till förändring. Likaså tiden att reflektera över sina val i livet, granskning av sina tankar, rädslor, känslor och de bakomliggande drivkrafterna tillsammans med andra kvinnor som har eller har haft liknande erfarenheter. Det första mötet inför en eventuell placering består utav studiebesök och en första intervju. Syftet med denna intervju är att vi ska få en bild över den aktuella situationen och huruvida klienten tillhör vår målgrupp. För detta syfte använder vi oss av standardintervjun ASI (Addiction Severity Index) som är bearbetad av IMS, socialstyrelsen, innehåller frågor som berör både tidigare erfarenheter och nuvarande situation inom sju livsområden: Fysisk hälsa Arbete och försörjning Alkohol- och narkotikaanvändning Rättsliga problem Familj och umgänge Psykisk hälsa Syftet är också med det första mötet att ge information om Kraftkällan och vårat program. Vår verksamhet baserar sig på frivillighet och innan inskrivning skall klienten vid behov genomgått avgiftning Det råder totalt förbud mot sinnesförändrade preparat och mediciner. Om klienten ordinerats receptbelagd medicin diskuteras villkoren för detta vid inskrivningen. På Kraftkällan sker urin- och utandningsprov minst 2 ggr/vecka samt vid misstanke och per automatik efter ledighet. Stabiliseringsperiod Placeringen inleds med en period av stabilisering som innebär att kvinnan de första 3-4 veckorna landar i boendet och förebereder vad som kommer att bli dels hennes individanpassade motivationsprogram samt förbereds inför gruppverksamhet. Stabiliseringsfasen består främst av individuella samtal kring livsstilen och de Bio-Psyko-Sociala konsekvenser som den medfört, problemlösning och motivation samt behovskartläggning för att skapa grund för en långsiktig planering. Denna period avser vara screening- och kartläggande, motiverande, relationsskapande, förberedande, medvetandegörande, utbildande och skapa en känsla för det egna ansvaret för planering och tillfrisknandet. Under stabiliseringsfasen kommer kvinnan inte ha något tillåtelse att lämna kraftkällans motivationsboende på egen hand.

3 Tillfrisknande och återfallsförebyggande period Nästa period i porgramverksamheten fokuserar på tillfrisknandet från den destruktiva livsstilen. Finns både ett drog/alkoholmissbruk och kriminalitet hos kvinnan delas denna period in i både tillfrisknande från drogberoendet samt tillfrisknande från kriminalitet. Basen för denna periods programverksamhet är temaföreläsningar, gruppmöten, enskilda samtal, individuella uppgifter, återfallsförebyggande arbete m.m. Ett viktigt verktyg för att nå den kunskap, insikt och förståelse som krävs för att bryta de destruktiva mönster som en kriminell livsstil innebär är skräddarsydda grupp- och individanpassade samtal och aktiviteter. Aktiviteter syftar också till att göra kvinnorna redo för att påbörja arbete, vistas i sociala sammanhang, studera, praktisera etc. Veckodagarna är i stor utsträckning bestående av schemalagda aktiviteter men med utrymme för flexibilitet och egen tid. Husmöte 1 gång i veckan hålls för planering och informering av kommande vecka vad gäller besöksförfrågningar och möten med myndigheter m.m. Helgerna är till för anhörigbesök, aktiviteter, ledighet, social träning m.m. Veckoscheman kommer bl.a. innehålla aktiviteter och teman som rör: Självhjälpsgrupper (CGA, NA, AA) 2ggr/vecka Skuld/skam Självkänsla och självbild Stresshantering/avslappning Sorg/förlust Kriminalitet som livsstil Beroende Individuella samtal Föreläsningar och redovisningar Känslor, rädslor Möjligheter och hinder Återfallsförebyggande och högrisksituationer Värderingar, Etik, Moral Maktstrukturer/jämställdhet Relationer/ sexualitet, Ekonomi Friskvård 2 ggr/vecka Social träning Fritid Att sätta upp och uppnå mål Bättre framtid Mamma-barngrupp Återfallsprevention Målet för det återfallsförebyggande programmet är att skapa förutsättningar för kvinnan att förändra sin livsstil och samtidigt skapa en handlingsplan över hur hon skall gå till väga. Det återfallsförebyggande arbetet individanpassas utifrån kvinnans behov, hinder, svårigheter och tillgångar Vi använder oss av ett gediget återfallsprogram som i första hand grundar sig på Terence T. Gorskis CENAPS-modell samt uppmuntran till stöd- och självhjälpsgrupper.

4 Det övergripande målet är att kvinnorna uppmärksammar de faktorer som bidragit till den aktuella situationen samt identifierar och lär känna sina egna risksituationer för återfall och hur de skall handskas med dem. Det är i det återfallsförebyggande arbetet av största vikt att klienternas färdigheter att i ett tidigt stadium kunna bedöma och identifiera tidiga varningssignaler ökar och att de får vara med och planera sitt tillfrisknande. Vi eftersträvar att eventuella återfall ska bli så korta och lindriga som möjligt. Det individanpassade återfallsförebyggande programmet innefattar individuella samtal och gruppmöten. Teman som bearbetas avser ge insikt, kunskap och förslag på personliga lösningar och handlingar kring de svårigheter som det kan innebära att bibehålla en livsstil fri från droger/alkohol och/eller kriminalitet. Kriminalitet som livsstil I vårat program lägger vi stor fokus på den kriminella identiteten och dess åtta karaktäristiska drivkrafter och tankemönster: Följande drivkrafter är ofta de bakomliggande orsakerna till den kriminella livsstilen Rädsla Ilska/uppror Makt och kontroll Spänning/njutning Habegär/lättja Återkommande resonemang och tankemönster som vi jobbar med i programmet är Rättfärdigande Avskärmning Utvaldhet Maktorientering Sentimentalitet Superoptimist Intellektuell lättja Osammanhängande tankegångar Criminal And Gang members Anonymous (CGA) CGA är en 12-stegsisinspirerad självhjälps-/stödgrupp för personer som vill lämna en kriminell livsstil, våld, alkohol och droger och som tillsammans hjälper varandra att utveckla en ny livsstil. CGA's grundläggande mål är att vara ett hjälpmedel till att hitta frihet från destruktiva vanor och samtidigt nå ut till andra kriminella som har en önskan om en livsstilsförändring. CGAs självhjälpsgrupp skapar en gemenskap som kan vara till stöd för kvinnans livsstilsförändring. Stödforum för mammor och barn Vi anser att det är det är viktigt att ta användning av de drivkrafter till drogfrihet och upprätthållande av denna som kan finnas i kvinnors liv. Det råder ofta en önskan bland både mammor och pappor i denna typ av livsstilsförändring att utveckla relationen till barnen. Därför eftersträvar vi att relationen till barn, och andra personer som är viktiga för kvinnan får ta plats i förändringsarbetet. Vi lägger stor vikt vid arbetet för goda mamma-barn-relationer.

5 För kvinnan får ta plats i förändringsarbetet. Vi lägger stor vikt vid arbetet för goda mamma-barn-relationer. Normalt sett anses det vara till fördel för barnet att ha kontakt med båda sina föräldrar. Vid alla beslut som rör barn ska dock artikel 3 i konventionen om barns rättigheter tas till hänsyn vilken berör barnets bästa. Detta innebär konkret att det inte är den vuxnes behov av att exempelvis träffa sitt barn som är avgörande utan det är barnets behov och bästa rörande både det fysiska och psykiska välbefinnandet som skall prioriteras. På Kraftkällan kommer kvinnorna stödjas i sitt föräldraskap och vägledas i skapandet eller utvecklandet i relationen till sitt/sina barn utefter önskemål, mål och behov hos kvinnorna och deras barn. Vi arbetar då med olika teman som exempelvis rollfördelning, känslor, familjen som system, hopp och tillit. Till hjälp har vi ett samarbete med Bona Via Solrosen och Bryggan. Socialrådgivning Den livsstil som präglar kriminalitet, våldsutsatthet och drogberoende skapar bio-psyko-sociala problem, skador och konsekvenser. Det komplexa arbetet med hjälp och stödinsatser behöver inrikta sig på alla dessa områden. De som under lång till ställt sig utanför samhället saknar ofta formell kompetens, dvs. slutförda studier och arbetslivserfaren m.m. Det finns ofta också brister vad gäller sociala färdigheter och de nätverk som krävs för att bygga upp en hållbar och oberoende tillvaro. Vi kommer bl.a. därför månadsvis arbeta med en socialrådgivare (Louise Bergman) från social resursförvaltning för de kvinnor som har upplevt svårigheter i relationen med myndigheter som exempelvis socialtjänst, arbetsförmedling, kronofogden och skola. För att förenkla kvinnornas långsiktiga planering och göra det de behöver hjälp med mer överskådligt kommer en socialrådgivare ge stöd och vägledning i detta. Helhetssyn Vårat program har sin utgångspunkt i ett holistiskt synsätt, vilket innebär att vi ser till helheten, att tillfrisknande sker på fyra områden: psykiskt, fysiskt, socialt och andligt. Förändringsprocessen måste bli djupt förankrad i personens identitet, självbild, sätt att tänka och värderingar, annars är risken till återfall tillbaka till den gamla livsstilen stor. Motivation och delaktighet är våra ledord och grundar sig enligt oss på frivillighet, självständighet och respekt för individens egen förmåga till förändring. Vi fungerar som en vägledande länk, en stabil och trygg grund att stå på. Vi avser att gemensamt formulera mål och det individuella upplägget av programmet samt öka kvinnornas självkännedom och motivera till självständiga och sunda beslut. Vårat mål är att ge kvinnor med önskan om förändrad livsstil den insikt, kunskap och de strategier som behövs för att skapa och upprätthålla självkänsla, sunda relationer, nykter/drogfrihet samt minimera risken för återfall.

6 Utslussningsperiod Beroende på vart i processen kvinnan befinner sig är det i slutfasen dags att än mer intensivt förbereda sig för tiden utanför Kraftkällans motivationsboende. I denna period använder vi oss av våra externa resurspersoner för att hjälpa kvinnan planerandet av sitt fortsatta liv fritt från droger/alkohol och/eller kriminalitet efter programmets slut. Vi erbjuder bl.a. Socialrådgivning för stöd och vägledning inom olika myndigheter och kommunala verksamheter/instanser Arbetsförmedlingen för att komma ut i arbetslivet genom bl.a. olika slags kompetenshöjande utbildningar eller praktikplats Studievägledning Göteborg för vägledning kring utbildningar på bl.a. grund eller högskolenivå. KrisBo tränings/referensboende som erbjuds i mån av plats. Annars bidrar vi till det stöd som krävs för att söka lägenhet samt använder oss utav vårat breda kontaktnät. Arbetsträning - För de kvinnor som bor på Kraftkällans motivationsboende kommer det finnas möjlighet att arbetsträna i vår butik och/eller i vårat lager, eller på andra platser som KRIS har kontakt med samt på kamratföreningen KRIS där det erbjuds drogfri och hederlig gemenskap. Tillfrisknand e Grupper Droger/Alkoh olkriminalitet Övningar Återfallsförebyggande Behov, hinder svårigheter tillgångar Screening Stabilisering Utslussning Kontakt och bedömning Kartläggning Individuella samtal Förberedelse Planering och grund En överblick av Kraftkällans modell: Ge kvinnor kunskap och strategier för att skapa och upprätthålla god självkänsla, sunda relationer, nykter/drogfrihet samt minimera risken för återfall. Praktik, arbete, utbildning, lägenhet Underhåll Drogfrihet och hederlighet

7 Placering och kostnad för boende på Kraftkällan Kollektivboende, målgrupp vuxna. Eventuell placering på Kraftkällan börjar med att klient eller remittent tar kontakt med oss vilket efterföljs av studiebesök och samtal för att vi ska få en bild över den aktuella situationen och huruvida klienten tillhör vår målgrupp. Vår verksamhet baserar sig på frivillighet och innan inskrivning skall klienten vid behov genomgått avgiftning Det råder totalt förbud mot sinnesförändrade preparat och mediciner. Om klienten ordinerats receptbelagd medicin diskuteras villkoren för detta vid inskrivningen. Kostnad: 1500: -/dygn Placeringstid bestäms efter behov och överenskommelse med klient och remittent. Vid inskrivning tilldelas klienten kontaktperson som kommer agera huvudman vad gäller utformning av genomförandeplan, vägledning och kontakt med myndigheter, dokumentering m.m. Utöver boende och program inkluderar priset även samtliga måltider, bemanning och tillsyn av personal dygnet runt, minst 2 st. urinprov + utandningsprov/vecka samt vid misstanke/ledighet/utskrivning. Vid programmets slut, finns goda möjligheter till träningsboende och arbetsträning genom Kriminellas Revansch I Samhället

8 Second hand, arbetsträning. En av verksamheterna som KRIS Göteborg bedriver sedan maj 2012 är en second hand-butik belägen på Karl Johansgatan 9 i Majorna. Till butiken hör även ett lager som finns i källardelen i det hus som KRIS föreningslokal bedrivs i. Tanken med butiken och lagret är bl.a. att skapa sysselsättning för kvinnor som vill ut i arbetslivet igen efter ett liv i kriminalitet eller missbruk. För de kvinnor som bor på Kraftkällans motivationsboende kommer det finnas möjlighet att arbetsträna i vår butik och/eller i vårat lager, för övriga kvinnor kan man söka denna form av arbetsträning via KRIS. Vill ni ha kontakt med oss eller få mer information kan ni använda något av följande alternativ: Butiken når ni på tfn eller butiksansvarig Carina Johansson på tfn Ni kan även besöka vår Face Book-sida: secondhandkrisgöteborg Våra öppettider är måndag-fredag samt lördag Av den försäljning som görs går 10 % oavkortat till organisationer som arbetar med hemlösa i Göteborg. De klädesplagg samt husgeråd m.m. som inte blir sålt skänker vi även vidare till dessa organisationer.

9 KrisBo, träningslägenheter. Kris träningslägenheter är 5 stycken och varierar i storlekarna från 1 rum med kokvrå till 3 rum och kök och är möblerade. Egna möbler och husgeråd får inte medtas till lägenheterna, endast egna kläder och ev. dator. Hyran och obligatoriskt självtecknande av hemförsäkring betalas av den boende själv, andrahandskontrakt upprättas och KRIS ger referenser för hur boendet fungerat. Ansökan till boende på KrisBo sker via remiss från exempelvis socialtjänsten eller i direkt kontakt med KRIS som vid tillgänglighet av bostad tar kontakt med remittent som ansöker om bostöd i träningslägenhet. Det under förutsättning att det finns dokumenterad nykter och drogfrihet samt ledigt boende. Vid inflyttning sker upprättande av ett kontrakt där hyresgästen godkänner de regler som gäller för KrisBo vilka även innefattar samma hyresregler som på den öppna hyresmarknaden. Boende med tillsyn inom KrisBo testas med 2 stycken urin- och utandningsprov/vecka, får daglig tillsyn 2-3 ggr/ vecka och oplanerade kvällsbesök eller annat enligt överenskommelse med remittent. I våra lägenheter tillåts enligt individuellt överenskommelse även att ha husdjur. Boendet syftar till att ge hyresgästen ökad boendeförmåga samt upprätthålla nykter/drogfrihet. För att nå dessa mål behöver den boende ofta ställa upp och uppfylla ett flertal delmål som görs med hjälp av tilldelad kontaktperson, individuell arbetsplan och återfallspreventivt arbete m.m. Detta syftar vidare till att den boende ska kunna skapa de verktyg som krävs för att självständigt kunna hantera sin vardag, drogfrihet, sitt boende, planering av ekonomi och budget, studier eller andra mål och delmål som är aktuella i den individuella arbetsplanen. Tilldelad kontaktperson sköter arbetet med månadsrapporter avsedd för remittent. Vidare avser vi att ge det stöd och den motivation och hjälp som behövs för att den boende också ska hålla den kontakt med de myndigheter denne har behov utan, fullfölja planeringsarbete osv. Under tiden hyresgästen tilldelats träningslägenhet skall denne vara i sysselsättning i form av exempelvis praktik, studier, arbete etc. Vid de fall ingen sysselsättning är aktuell vistas och praktiserar hyresgästen på KRIS.

10

Projekt Vägen till Bostad Vägen ut! kooperativen

Projekt Vägen till Bostad Vägen ut! kooperativen Projekt Vägen till Bostad Vägen ut! kooperativen Projekt Vägen till Bostad Regeringens hemlöshetssatsning 2 år Pågår till 2010-10-31 Vägen ut! kooperativen i samarbete med Kriminalvården Region Väst /

Läs mer

Innehåll upplägg och genomförande

Innehåll upplägg och genomförande Innehåll upplägg och genomförande Tjänst 1: Tjänstens innehåll, upplägg och metod/arbetssätt Innehåll: Vi kommer att jobba med individen efter dennes egna förutsättning. Deltagarna får coachning enskilt

Läs mer

Sävsjöviks Förstärkta Familjehem

Sävsjöviks Förstärkta Familjehem Vi är ett mindre förstärkt familjevårdsföretag med säte i Borås. I vår verksamhet arbetar personal med lång, gedigen utbildning och erfarenhet inom missbruksvård och mänskligt beteende (konsulenter). Vi

Läs mer

ATT GÅ VIDARE ETT PROGRAM FÖR UNGDOMSTJÄNST. ETT NYTT VÄGVAL Ett längre program för ungdomar med risk för kriminell livsstil

ATT GÅ VIDARE ETT PROGRAM FÖR UNGDOMSTJÄNST. ETT NYTT VÄGVAL Ett längre program för ungdomar med risk för kriminell livsstil ATT GÅ VIDARE ETT PROGRAM FÖR UNGDOMSTJÄNST ETT NYTT VÄGVAL Ett längre program för ungdomar med risk för kriminell livsstil PROGRAMBESKRIVNINGAR ATT GÅ VIDARE ETT PROGRAM FÖR UNGDOMAR SOM DÖMTS TILL UNGDOMSTJÄNST

Läs mer

LÖNNEN SILJA VASARAINEN WALLIN STÖDBOENDET LÖNNEN

LÖNNEN SILJA VASARAINEN WALLIN STÖDBOENDET LÖNNEN De 55 platserna är fördelade på fem våningar med möblerade enkelrum med egen dusch och toalett. Tvättstuga i källaren. Varje våning har gemensamt kök, internet och tv-rum. På en våning erbjuds bara kvinnor

Läs mer

Sävsjöviks förstärkta familjehem

Sävsjöviks förstärkta familjehem Sävsjöviks förstärkta familjehem Vi erbjuder familjehemsvård för vuxna personer med missbruk och / eller kriminalitet. Vår målgrupp är företrädesvis Individer med konstaterad eller misstänkt neuropsykiatrisk

Läs mer

# varje dag spelar roll

# varje dag spelar roll # varje dag spelar roll Varje dag spelar roll Behandling externt Flexibilitet KOLLEKTIVBOENDE med sysselsättning Dygnet runt INDIVID ANPASSAD boendelösning MOTIVATION & TRYGGHET UTSLUSS - OCH träningslägenhet

Läs mer

ATT GÅ VIDARE ETT PROGRAM FÖR UNGDOMSTJÄNST

ATT GÅ VIDARE ETT PROGRAM FÖR UNGDOMSTJÄNST ATT GÅ VIDARE ETT PROGRAM FÖR UNGDOMSTJÄNST Program i 3 nivåer för ungdomar som dömts till ungdomstjänst PROGRAMBESKRIVNINGAR ATT GÅ VIDARE ETT PROGRAM FÖR UNGDOMAR SOM DÖMTS TILL UNGDOMSTJÄNST När ungdomar

Läs mer

Fråge- och målformuleringar i BBIC-utredningar

Fråge- och målformuleringar i BBIC-utredningar Fråge- och målformuleringar i BBIC-utredningar Utredningsfrågorna och målformuleringarna är tagna ur sitt sammanhang: utredningarna. De ger ändå en vink om hur svårt det är att ställa adekvata frågor och

Läs mer

Ett naturligt behandlingshem

Ett naturligt behandlingshem Välkommen till Mjösjögård HVB AB Ett naturligt behandlingshem Mjösjögård HVB AB ligger belägen i Bräcke kommun, Jämtlands län. Målgrupp är män från 18 år. Verksamheten har tillstånd för tolv platser och

Läs mer

Riktlinjer för myndighetsutövning missbruk och socialpsykiatri

Riktlinjer för myndighetsutövning missbruk och socialpsykiatri POLICY PLAN l RIKTLINJER STRATEGI l HANDLINGSPLAN RUTIN ANVISNING Riktlinjer för myndighetsutövning missbruk och socialpsykiatri Beslutad av: Antagen av Socialnämnd, den 24-04-2019 58 Dokumentansvarig:

Läs mer

Villa Segeltorp Kollektivet

Villa Segeltorp Kollektivet Segeltorp 2010-07-23 Information till berörda om vad Villa Segeltorp Kollektivet kan erbjuda! Villa Segeltorp Kollektivet (VSK) är ett utsluss/halvvägshus som tillämpar 12-stegs programmet, som finns med

Läs mer

Insats. våldsbejakande extremism reflektionsövningar

Insats. våldsbejakande extremism reflektionsövningar Insats våldsbejakande extremism reflektionsövningar från Våldsbejakande extremism ett utbildningsmaterial för socialtjänstens arbete med barn och unga vuxna December 2017 Innan du använder presentationen

Läs mer

Ej vinstdrivande familjehemsvård med konsulentstöd sedan 1986

Ej vinstdrivande familjehemsvård med konsulentstöd sedan 1986 Ej vinstdrivande familjehemsvård med konsulentstöd sedan 1986 F ö r s t ä r k t F a m i l j e h e m s v å r d f ö r u n g d o m a r o c h v u x n a Konsulentstödd familjehemsvård för vuxna Stiftelsen Bergslagsgårdar

Läs mer

Behandlingsprogram mot våld. Våld & Kriminalitet

Behandlingsprogram mot våld. Våld & Kriminalitet Behandlingsprogram mot våld Våld & Kriminalitet Regeringsuppdrag 2013-2016 Kriminalvården ska intensifiera och utveckla det återfallsförebyggande arbetet med unga klienter män med våldsproblematik kvinnor

Läs mer

Servicebostad. Enligt LSS, Lagen om stöd och service

Servicebostad. Enligt LSS, Lagen om stöd och service Servicebostad Enligt LSS, Lagen om stöd och service 1 Vad är en servicebostad? Du som bor i servicebostad har en egen lägenhet, oftast i ett vanligt hyreshus. Personalen finns nära dig, i samma hus eller

Läs mer

Walk%Over. En#föreläsning#om#kriminalitet

Walk%Over. En#föreläsning#om#kriminalitet www.valbo.nu Walk%Over En#föreläsning#om#kriminalitet Bakgrund Kriminalitet#som#livsstil##(livsstils#begreppet) Brottslighet#kan#ses#som#en#livsstil#med#fyra# grunddrag: Upprepande%brott%mot%sociala%och%juridiska%lagar%och%

Läs mer

Gruppbostad. Enligt LSS, Lagen om stöd och service

Gruppbostad. Enligt LSS, Lagen om stöd och service Gruppbostad Enligt LSS, Lagen om stöd och service 1 Vad är en gruppbostad? En gruppbostad är en bostad som har lägenheter samlade runt ett gemensamt utrymme. Du har en egen lägenhet. I det gemensamma utrymmet

Läs mer

Arbetsträning. & karriärstöd HOS VÄGEN UT! KOOPERATIVEN

Arbetsträning. & karriärstöd HOS VÄGEN UT! KOOPERATIVEN Arbetsträning & karriärstöd HOS VÄGEN UT! KOOPERATIVEN Vägen ut!s arbetsträning är kopplad till företagande och riktiga arbetsuppgifter. Arbetet formar vår vardag välkomnar alla. har medarbetare med egen

Läs mer

Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning

Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Bistånd enligt socialtjänstlagen (SoL) 4 kap 1 Fastställda av vård- och omsorgsnämnden 2015-05-13, 45, Dnr VON 2015/103 Innehållsförteckning

Läs mer

Riktlinjer 4 KAP. 1 OCH 2 SOCIALTJÄNSTLAGEN BEHANDLINGSENHETERNA SOCIAL & ARBETSMARKNAD LIDKÖPING

Riktlinjer 4 KAP. 1 OCH 2 SOCIALTJÄNSTLAGEN BEHANDLINGSENHETERNA SOCIAL & ARBETSMARKNAD LIDKÖPING Riktlinjer för tillämpning av 4 kap, 1 och 2 SoL inom behandlingsenheterna vid Social & Arbetsmarknad i Lidköping (ekonomienheten har egna riktlinjer) "Den som inte själv kan tillgodose sina behov eller

Läs mer

Har alkohol eller droger blivit ett hinder i ditt liv? Kontakta oss på avdelningen för missbruk och beroende, Socialkontoret

Har alkohol eller droger blivit ett hinder i ditt liv? Kontakta oss på avdelningen för missbruk och beroende, Socialkontoret Har alkohol eller droger blivit ett hinder i ditt liv? Kontakta oss på avdelningen för missbruk och beroende, Socialkontoret Om du har egna problem Har alkohol eller droger blivit ett problem eller hinder

Läs mer

Information om Anorexi-Bulimi Dagvårdsenhet

Information om Anorexi-Bulimi Dagvårdsenhet Information om Anorexi-Bulimi Dagvårdsenhet April 2015 Om oss Anorexi-Bulimiverksamheten Anorexi-Bulimiverksamheten vid Drottning Silvias Barn-och Ungdomssjukhus består av tre enheter. Förutom dagvårdsavdelningen

Läs mer

LSS-bostad. för vuxna personer med funktionsnedsättning

LSS-bostad. för vuxna personer med funktionsnedsättning LSS-bostad för vuxna personer med funktionsnedsättning Vad är en LSS-bostad? Alla ska kunna delta i samhället utifrån sin förmåga och sina önskemål. Vuxna personer med en funktionsnedsättning kan vid behov,

Läs mer

Bostad först och Bostad först 2.0

Bostad först och Bostad först 2.0 Bostad först och Bostad först 2.0 Varför? Bostad först ut på att erbjuda hemlösa personer en permanent bostad med ett eget förstahandskontrakt. Människor ska inte behöva slussas runt mellan olika härbärgen

Läs mer

Personliga vårdlösningar. Stödboende Gammelstad. Hantverksvägen 27

Personliga vårdlösningar. Stödboende Gammelstad. Hantverksvägen 27 Personliga vårdlösningar Stödboende Gammelstad Hantverksvägen 27 JN Care AB erbjuder boende i stödboende i Luleå (Gammelstad). I det nyrenoverade huset finns det fem lägenheter, två trerumslägenheter och

Läs mer

Individ- och familjeomsorgens huvuduppgifter...2

Individ- och familjeomsorgens huvuduppgifter...2 PROGRAM FÖR INDIVID- OCH FAMILJEOMSORGEN I UPPSALA KOMMUN Antaget av Kommunfullmäktige 29 maj 2001. Reviderat i april 2002 på grund av ändringar i lagen. Individ- och familjeomsorgens huvuduppgifter...2

Läs mer

Välkommen till Unga Kvinnors Värn

Välkommen till Unga Kvinnors Värn Välkommen till Unga Kvinnors Värn Skyddat boende, personal dygnet runt HVB Skydds- och träningslägenhet Kvalificerad kontaktperson Stöd- och samtalsgruppverksamhet Nike Terapiverksamhet Kunskapsspridning

Läs mer

Beroendegruppen. våra tjänster. Senast reviderad:

Beroendegruppen. våra tjänster. Senast reviderad: Beroendegruppen våra tjänster Senast reviderad: 171019 Har du eller nära anhörig, alkohol, narkotika eller drogproblem är ni välkomna att kontakta beroendeenheten för rådgivning. Vi är till för dig som

Läs mer

Gruppbostad i Håbo kommun

Gruppbostad i Håbo kommun Gruppbostad i Håbo kommun Vad är en gruppbostad? Här får du information om vad en gruppbostad är och hur det kan fungera att bo i en gruppbostad. Här får du veta vilka rättighet och skyldigheter som gäller

Läs mer

Den nationella värdegrunden för äldreomsorg Den lokala värdighetsgarantin för äldreomsorgen i Huddinge. Erika Svärdh, kommunikationschef, SÄF

Den nationella värdegrunden för äldreomsorg Den lokala värdighetsgarantin för äldreomsorgen i Huddinge. Erika Svärdh, kommunikationschef, SÄF Den nationella värdegrunden för äldreomsorg Den lokala värdighetsgarantin för äldreomsorgen i Huddinge Erika Svärdh, kommunikationschef, SÄF Nationell värdegrund i socialtjänstlagen Den 1 januari 2011

Läs mer

Arbetsträning. & karriärstöd HOS VÄGEN UT! KOOPERATIVEN

Arbetsträning. & karriärstöd HOS VÄGEN UT! KOOPERATIVEN Arbetsträning & karriärstöd HOS VÄGEN UT! KOOPERATIVEN Vägen ut!s arbetsträning är kopplad till företagande och riktiga arbetsuppgifter. Arbetet formar vår vardag välkomnar alla. har medarbetare med egen

Läs mer

ANVISNINGAR OCH RUTINER FÖR F100

ANVISNINGAR OCH RUTINER FÖR F100 Fastighetskontoret ANVISNINGAR OCH RUTINER FÖR F100 www.goteborg.se INNEHÅLLSFÖRTECKNING Målgrupp 3 Rutiner 4 Erbjudande om lägenhet 5 Kontraktskrivning 5 Stöd i boendet och uppföljning 5 Hyror 6 Övertagande

Läs mer

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m.

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. ISSN 2002-1054, Artikelnummer xxxxxxxx Utgivare: Rättschef Pär Ödman, Socialstyrelsen Socialstyrelsens

Läs mer

Öppenvård i Bromma. Sida 1 (9) Bromma stadsdelsförvaltning Boenheten - Boende och resurs för vuxna

Öppenvård i Bromma. Sida 1 (9) Bromma stadsdelsförvaltning Boenheten - Boende och resurs för vuxna Sida 1 (9) 2014-01-02 Öppenvård i Bromma Boenheten - Boende och resurs för vuxna Box 15017 16715 Bromma Telefon 08-508 06 251 Växel 08-508 06 000 stockholm.se Sida 2 (9) Innehållsförteckning 1. Bakgrund

Läs mer

Socialpsykiatri. - Stöd i det dagliga livet

Socialpsykiatri. - Stöd i det dagliga livet Socialpsykiatri - Stöd i det dagliga livet Socialpsykiatri stöd i det dagliga livet Personer över 18 år med psykiska funktionsnedsättningar kan beviljas stöd i det dagliga livet, i och utanför bostaden,

Läs mer

Gruppbostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Gruppbostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Gruppbostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Vad är en gruppbostad? Här får du information om vad en gruppbostad är och hur det kan fungera att bo i en gruppbostad. Här får du veta vilka rättighet

Läs mer

Gruppbostad. Lättläst VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Gruppbostad. Lättläst VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Gruppbostad VAD ÄR DET? Lättläst VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Gruppbostad Här får du information om vad en gruppbostad är och hur det kan fungera att bo i en gruppbostad. Här får du veta vilka rättigheter

Läs mer

Stockholms stads program mot hemlöshet och Bostad Först

Stockholms stads program mot hemlöshet och Bostad Först Stockholms stads program mot hemlöshet och Bostad Först The Capital of Scandinavia Socialtjänstens ansvar gällande boende enligt Socialtjänstlagen Personen ska vara i behov av stöd av stöd i någon form

Läs mer

Bostad först i Stockholms stad

Bostad först i Stockholms stad Socialförvaltningen Utvecklingsenheten SIDAN 1 Bostad först i Stockholms stad RFMA 2013-04-10 Maria Andersson Socialförvaltningen Stockholms stad Om Bostad först i Stockholms stad 3 år. Avslutas 2013 Partnerskap

Läs mer

Välkommen. Varvsgatan 8 374 35 Karlshamn. Telefonnummer: 0454-30 74 98

Välkommen. Varvsgatan 8 374 35 Karlshamn. Telefonnummer: 0454-30 74 98 Välkommen Varvet är ett boende för ensamkommande flyktingungdomar. Här bor både killar som väntar på svar angående uppehållstillstånd och killar som fått permanent uppehållstillstånd. På boendet bor killar

Läs mer

RIKTLINJER. särskilda insatser enligt socialtjänstlagen till psykiskt funktionshindrade. Beslutade av socialnämnden

RIKTLINJER. särskilda insatser enligt socialtjänstlagen till psykiskt funktionshindrade. Beslutade av socialnämnden SOCIALFÖRVALTNINGEN 2010-06-22 RIKTLINJER särskilda insatser enligt socialtjänstlagen till psykiskt funktionshindrade Beslutade av socialnämnden 2010-08-31 2(7) Riktlinjer för särskilda insatser enligt

Läs mer

Gruppbostad. - Vad är det?

Gruppbostad. - Vad är det? Gruppbostad - Vad är det? Vad är en gruppbostad? Här får du information om vad en gruppbostad är och hur det kan fungera att bo i en gruppbostad. Här får du veta vilka rättighet och skyldigheter som gäller

Läs mer

Information om Insatser för vuxna Individ- och familjeomsorgen. Åstorps Kommun

Information om Insatser för vuxna Individ- och familjeomsorgen. Åstorps Kommun Information om Insatser för vuxna Individ- och familjeomsorgen i Åstorps kommun Mottagningssekreterare kontaktuppgiter Varje individ ska mötas med värdighet och respekt med utgångspunkt i att stärka den

Läs mer

Maskrosbarn & socialtjänsten. Therése Eriksson Grundare utvecklingschef Maskrosbarn

Maskrosbarn & socialtjänsten. Therése Eriksson Grundare utvecklingschef Maskrosbarn Maskrosbarn & socialtjänsten Therése Eriksson Grundare utvecklingschef Maskrosbarn 2 Linda 16 år Bidragsfinansierad verksamhet Lägerverksamhet Lokal verksamhet i Stockholm Opinionsbildande arbete Internetstöd

Läs mer

BESLUT. Ärendet. Skälen för beslutet IVO bedömer utifrån den redovisning som huvudmannen har gjort i ansökan,

BESLUT. Ärendet. Skälen för beslutet IVO bedömer utifrån den redovisning som huvudmannen har gjort i ansökan, BESLUT Dnr 6.3.1-26158/2015 1(5) 2016-03-30 Kopia för kännedom Socialnämnden i Sotenäs kommun Räddningstjänst i Sotenäs kommun Kubbonge AB Rörvik Östergård Toreborg 1 456 91 Kungshamn Ärendet Kubbonge

Läs mer

BESLUT. 2011-01-21 Dnr. Stora Långared 447 94 Vårgårda

BESLUT. 2011-01-21 Dnr. Stora Långared 447 94 Vårgårda jl Socialstyrelsen T/Region SydvästlSek2 Maria Björklund maria.bjorklund@socialstyrelsen.se BESLUT 2011-01-21 Dnr 1(14) Arken Vård och Behandling AB Stora Långared 447 94 Vårgårda Huvudman Arken Vård och

Läs mer

Servicebostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Servicebostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Servicebostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Vad är en servicebostad? Här får du information om vad en servicebostad är och hur det kan fungera att bo i en servicebostad. Här får du veta vilka rättigheter

Läs mer

Brukarrevision Tränings- och referensboende Nordost Måns Bryntessonsgatan Boendeverksamheten 2015

Brukarrevision Tränings- och referensboende Nordost Måns Bryntessonsgatan Boendeverksamheten 2015 Brukarrevision Tränings- och referensboende Nordost Måns Bryntessonsgatan Boendeverksamheten 2015 1 INLEDNING Syftet med brukarrevisionsarbetet är att söka finna nya och bättre sätt att ta reda på vad

Läs mer

Egnahemsgatan 13 VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Egnahemsgatan 13 VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Egnahemsgatan 13 VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Välkommen till Egnahemsgatan 13! Det är vård- och omsorgsnämnden som har ansvar för kommunens äldre- och funktionshindersomsorg. I vård- och omsorgsnämndens servicedeklarationer

Läs mer

Brukarrevision. Utängarna Boendeverksamheten. Nominerad 2009

Brukarrevision. Utängarna Boendeverksamheten. Nominerad 2009 Brukarrevision Utängarna Boendeverksamheten 2013 Nominerad 2009 INLEDNING Syftet med brukarrevisionsarbetet är att söka finna nya och bättre sätt att ta reda på vad de vi är till för inom verksamhetsområdena

Läs mer

Gruppbostad - VAD ÄR DET? Östra Göinge kommun www.ostragoinge.se

Gruppbostad - VAD ÄR DET? Östra Göinge kommun www.ostragoinge.se Gruppbostad - VAD ÄR DET? Vad är en gruppbostad? Här får du information om vad en gruppbostad är och hur det kan fungera att bo i en gruppbostad. Här får du veta vilka rättigheter och skyldigheter som

Läs mer

EASAS AB (Svb) STÖDCENTER GÖTEBORG

EASAS AB (Svb) STÖDCENTER GÖTEBORG EASAS AB (Svb) STÖDCENTER GÖTEBORG Vi är ett socialt företag med särskild vinst begränsning som erbjuder flera olika tjänster. Vi finns i Göteborg, Stockholm Och Ludvika. EASAS primära mål är Att genom

Läs mer

Älvens grupphem - verksamhetsbeskrivning. 1 Övergripande mål och förhållningssätt. 2 Målgrupp

Älvens grupphem - verksamhetsbeskrivning. 1 Övergripande mål och förhållningssätt. 2 Målgrupp Älvens grupphem - verksamhetsbeskrivning 1 Övergripande mål och förhållningssätt Älvens grupphems mål är att ge ungdomarna en trygg, meningsfull och lärorik tid oavsett asylutredningens resultat. Målet

Läs mer

Socialpolitiskt program för Norrköpings kommun Antaget av kommunfullmäktige

Socialpolitiskt program för Norrköpings kommun Antaget av kommunfullmäktige Socialpolitiskt program för Norrköpings kommun Antaget av kommunfullmäktige 2009-09-28 146 Socialpolitiskt program för Norrköpings kommun 2009 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING PROGRAMMET SYFTE OCH RELATION TILL

Läs mer

Landstinget Västmanlands policy och program för delaktighet för personer med funktionsnedsättning

Landstinget Västmanlands policy och program för delaktighet för personer med funktionsnedsättning 1 (9) Landstinget Västmanlands policy och program för delaktighet för personer med funktionsnedsättning LF 2011-09-21 79 Lena Karlström 2011-10-01 Landstinget Västmanlands policy och program för delaktighet

Läs mer

Helsingborgs Stads. Mål och strategier i arbetet mot bostadslöshet

Helsingborgs Stads. Mål och strategier i arbetet mot bostadslöshet Helsingborgs Stads Mål och strategier i arbetet mot bostadslöshet Innehåll Sida Inledning och uppdrag 2 Stadens gemensamma ansvar 2 Definition av begreppet hemlöshet 3 Mål och strategier 5 Samverkan 7

Läs mer

Vuxenenheten. Har du oro eller frågor kring din egen eller andras konsumtion vad gäller alkohol, droger eller spel?

Vuxenenheten. Har du oro eller frågor kring din egen eller andras konsumtion vad gäller alkohol, droger eller spel? Vuxenenheten Har du oro eller frågor kring din egen eller andras konsumtion vad gäller alkohol, droger eller spel? Vuxenenheten Vi arbetar inom socialtjänsten och är en öppenvårdsenhet där det finns lång

Läs mer

Samordnad behandling och stöd till personer med psykossjukdom och beroendesjukdom

Samordnad behandling och stöd till personer med psykossjukdom och beroendesjukdom Samordnad behandling och stöd till personer med psykossjukdom och beroendesjukdom Gunilla Cruce Socionom, Dr Med Vet POM-teamet & Vårdalinstitutet Samsjuklighet förekomst någon gång under livet ECA-studien

Läs mer

Information om Anorexi-Bulimi Slutenvårdsavdelningen

Information om Anorexi-Bulimi Slutenvårdsavdelningen Information om Anorexi-Bulimi Slutenvårdsavdelningen Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus Anorexi-Bulimi Slutenvårdsavdelning ADRESS Vitaminvägen 17, 41650 Augusti 2015 Om oss Anorexi-Bulimiverksamheten

Läs mer

BOSTAD FÖRST. metoden som ger bäst resultat mot hemlöshet och som också är billigast

BOSTAD FÖRST. metoden som ger bäst resultat mot hemlöshet och som också är billigast BOSTAD FÖRST metoden som ger bäst resultat mot hemlöshet och som också är billigast Vägen ut ur ett missbruk är ofta lång, med upp- och nedgångar, med misstag och återfall. Tanken att man måste vara nykter

Läs mer

Tillsyn av Björka behandlingshem 2005. Förslag till beslut Stadsdelsnämnden godkänner tillsynsrapporten.

Tillsyn av Björka behandlingshem 2005. Förslag till beslut Stadsdelsnämnden godkänner tillsynsrapporten. Bromma Stadsdelsförvaltning Individ-och familjeomsorgen Vuxensektionen Handläggare: Berit Heidenfors Tel 08-50806221 Dnr Länsstyrelsen i Stockholms län Sociala enheten Gunnel Hedman Wallin Box 22067 104

Läs mer

Servicebostad. Lättläst VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Servicebostad. Lättläst VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Servicebostad VAD ÄR DET? Lättläst VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Servicebostad Här får du information om vad en servicebostad är och hur det kan fungera att bo i en servicebostad. Här får du veta vilka rättigheter

Läs mer

Gruppbostad. - VAD ÄR DET? - Lättläst. Östra Göinge kommun www.ostragoinge.se

Gruppbostad. - VAD ÄR DET? - Lättläst. Östra Göinge kommun www.ostragoinge.se Gruppbostad - VAD ÄR DET? - Lättläst Vad är en gruppbostad? Här får du information om vad en gruppbostad är och hur det kan fungera att bo i en gruppbostad. Här får du veta vilka rättigheter och skyldigheter

Läs mer

Riktlinjer för bistånd till ensamkommande barn. 1 Inledning... 3

Riktlinjer för bistånd till ensamkommande barn. 1 Inledning... 3 RIKTLINJE Riktlinjer för bistånd till ensamkommande barn Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Särskilda förutsättningar... 3 2.1 Barns behov i centrum - BBIC... 3 2.2 Evidensbaserad praktik... 3 3 Jourhem...

Läs mer

WORKSHOP. Krami. Presenterat Av Mona Sjögren & Mikael Andersson

WORKSHOP. Krami. Presenterat Av Mona Sjögren & Mikael Andersson WORKSHOP Krami Presenterat Av Mona Sjögren & Mikael Andersson INNEHÅLL Bakgrund och organisation Målgruppen Krami programmet Arbetsmetodik Krami utvärderad VAD ÄR KRAMI? Rehabiliteringsprogram för unga

Läs mer

Leva Livet. Lägesrapport Projekt Leva Livet jan-juni 2013. Projektets förutsättningar för deltagaren Beskrivning av målgrupp:

Leva Livet. Lägesrapport Projekt Leva Livet jan-juni 2013. Projektets förutsättningar för deltagaren Beskrivning av målgrupp: Leva Livet Lägesrapport Projekt Leva Livet jan-juni 2013 Projektets förutsättningar för deltagaren Beskrivning av målgrupp: Målgruppen kännetecknas av att ungdomarna är aktuella på minst en samverkansmyndighet.

Läs mer

Under årskurs 2 har du tvättid på lektionstid som bokas av dig själv och du sköter tvätten efter de strategier som är framarbetade under årskurs 1.

Under årskurs 2 har du tvättid på lektionstid som bokas av dig själv och du sköter tvätten efter de strategier som är framarbetade under årskurs 1. All verksamhet på Allmän kurs - BAS utgår från individens behov och förmåga. Vi gör en kartläggning i början av terminen över vilket stöd du behöver i olika situationer, både i skola, på fritiden och på

Läs mer

Vägledning för användande av SHIS Bostäder

Vägledning för användande av SHIS Bostäder Socialförvaltningen Sida 1 (8) 2019-03-18 Bakgrund Under 2018 har socialförvaltningen i samverkan med SHIS (i fortsättningen bara kallat SHIS) och representanter från några stadsdelsförvaltningar och Enheten

Läs mer

Riktlinjer för stöd till anhöriga

Riktlinjer för stöd till anhöriga Riktlinjer för stöd till anhöriga Upprättad 2014-08-28 1 Innehåll Riktlinjer för anhörigstöd/stöd till närstående... 2 Inledning... 2 De som omfattas av stöd till anhöriga... 2 Syftet med stöd till anhöriga...

Läs mer

Behandlingshem för kvinnor och män med psykiska funktionshinder samt individer med samsjuklighet.

Behandlingshem för kvinnor och män med psykiska funktionshinder samt individer med samsjuklighet. Behandlingshem för kvinnor och män med psykiska funktionshinder samt individer med samsjuklighet. Ängsätra och VasseBro med fokus på individen Konceptet Ängsätra/VasseBro erbjuder ett nästintill optimalt

Läs mer

Servicebostad - VAD ÄR DET? Östra Göinge kommun www.ostragoinge.se

Servicebostad - VAD ÄR DET? Östra Göinge kommun www.ostragoinge.se Servicebostad - VAD ÄR DET? Vad är en servicebostad? Här får du information om vad en servicebostad är och hur det kan fungera att bo i en servicebostad. Här får du veta vilka rättigheter och skyldigheter

Läs mer

SOSFS 2012:3 (S) Allmänna råd. Värdegrunden i socialtjänstens omsorg om äldre. Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2012:3 (S) Allmänna råd. Värdegrunden i socialtjänstens omsorg om äldre. Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2012:3 (S) Allmänna råd Värdegrunden i socialtjänstens omsorg om äldre Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras myndighetens föreskrifter och

Läs mer

Detta styrdokument beslutades av vård- och omsorgsnämnden

Detta styrdokument beslutades av vård- och omsorgsnämnden Riktlinjer som stöd för Handläggning enligt lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS och enligt SOL för personer under 65 år. 1 Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Målgrupp... 3

Läs mer

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m.

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. ISSN 2002-1054, Artikelnummer 2016-6-14 Utgivare: Rättschef Pär Ödman, Socialstyrelsen Socialstyrelsens

Läs mer

Servicebostad i Håbo kommun

Servicebostad i Håbo kommun Servicebostad i Håbo kommun Vad är en servicebostad? Här får du information om vad en servicebostad är och hur det kan fungera att bo i en servicebostad. Här får du veta vilka rättigheter och skyldigheter

Läs mer

Skärlundagatan 8 VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Skärlundagatan 8 VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Skärlundagatan 8 VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Välkommen till Skärlundagatan 8! Det är vård- och omsorgsnämnden som har ansvar för kommunens äldre- och funktionshindersomsorg. I vård- och omsorgsnämndens servicedeklarationer

Läs mer

BOENDE MED BOSTÖD 265/11 A.

BOENDE MED BOSTÖD 265/11 A. 1 Beskrivning av tjänsterna BOENDE MED BOSTÖD 265/11 A. Akutboende med rum B. Kollektivboende i avvaktan på lägenhet C. Flexibelt bostöd i Träningslägenhet D. Flexibelt bostöd i Referenslägenhet 2012-08-06

Läs mer

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m.

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. ISSN 2002-1054, Artikelnummer xxxxxxxx Utgivare: Rättschef Pär Ödman, Socialstyrelsen Socialstyrelsens

Läs mer

BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING BOENHETEN. SLUTRAPPORT Öppenvård i Bromma. Öppenvård i Bromma SLUTRAPPORT Öppenvård i Bromma

BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING BOENHETEN. SLUTRAPPORT Öppenvård i Bromma. Öppenvård i Bromma SLUTRAPPORT Öppenvård i Bromma BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING BOENHETEN SLUTRAPPORT SLUTRAPPORT 2014 2015-02-06 Innehållsförteckning 1. Inledning 3 Målgrupp för projektresultatet... 3 1.1 Mål och avgränsningar... 3 1.1.1 Effektmål... 3

Läs mer

Återhämtning vid psykisk ohälsa 2015 Cecilia Ingard, enheter för Välfärd och FoU stöd Regionförbundet, Uppsala län

Återhämtning vid psykisk ohälsa 2015 Cecilia Ingard, enheter för Välfärd och FoU stöd Regionförbundet, Uppsala län Återhämtning vid psykisk ohälsa 2015 Cecilia Ingard, enheter för Välfärd och FoU stöd Regionförbundet, Uppsala län Återhämtning - hur är det möjligt? Individen själv måste göra jobbet Involvera personens

Läs mer

Strategisk plan för Sotenäs kommuns folkhälsoarbete

Strategisk plan för Sotenäs kommuns folkhälsoarbete Strategisk plan för s folkhälsoarbete 2016-2019 SOTENÄS KOMMUN Strategisk plan för s folkhälsoarbete 2016-2019 1. Inledning Folkhälsoarbete är ett långsiktigt arbete för att stärka och utveckla livsvillkor

Läs mer

Maskrosbarn Barn och föräldrar i familjer med missbruk

Maskrosbarn Barn och föräldrar i familjer med missbruk Maskrosbarn Barn och föräldrar i familjer med missbruk Medverkande Therése Eriksson - grundare och utvecklingschef Maskrosbarn Maskrosbarns vision Maskrosbarn verkar för att ge ungdomar som växer upp med

Läs mer

Plan för Funktionsstöd

Plan för Funktionsstöd Plan för Funktionsstöd 2015-2019 Antagen av Socialnämnden 150224 Reviderad 151215, 161220, 171219 1 Page 1 of 10 Förord Du håller i Askersunds kommuns första Plan för Funktionsstöd. Den är en viktig grundkälla

Läs mer

Fastställd av kommunstyrelsen

Fastställd av kommunstyrelsen VANSBRO KOMMUN RIKTLINJER för Boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Fastställd av kommunstyrelsen 2014-01-14 Inledning Riktlinjernas syfte är att vara en vägledning för handläggare i

Läs mer

Korpberget Behandlingscenter, Svanö Tel: 0612-71 82 80 info@korpberget.se www.korpberget.se

Korpberget Behandlingscenter, Svanö Tel: 0612-71 82 80 info@korpberget.se www.korpberget.se Historia Korpberget startade 1981 av Torbjörn och Helena Fjellström som ett ekologiskt, holistiskt familjekollektiv. De huvudsakliga verksamhetsområdena var redan från början personutveckling, utbildning

Läs mer

Fråga nr. 1 Pappans frånvaro ger samhällskonsekvenser

Fråga nr. 1 Pappans frånvaro ger samhällskonsekvenser Fråga nr. 1 Pappans frånvaro ger samhällskonsekvenser Enligt kanadensisk statistik från 2002 är det tydligt bevisat att pappans utanförskap som förälder har en direkt negativ inverkan på barnens uppväxt

Läs mer

Antagen av Socialnämnden 2009-05-06, 35 Riktlinjer för arbetet med våldutsatta kvinnor och barn

Antagen av Socialnämnden 2009-05-06, 35 Riktlinjer för arbetet med våldutsatta kvinnor och barn 2009-05-06 dnr 40/09-750 1 Antagen av Socialnämnden 2009-05-06, 35 Riktlinjer för arbetet med våldutsatta kvinnor och barn I Älvsbyns kommun ska våldsutsatta kvinnor och alla barn som bevittnat eller själva

Läs mer

Servicebostad. -VAD ÄR DET? -Lättläst. Östra Göinge kommun www.ostragoinge

Servicebostad. -VAD ÄR DET? -Lättläst. Östra Göinge kommun www.ostragoinge Servicebostad -VAD ÄR DET? -Lättläst Vad är en servicebostad? Här får du information om vad en servicebostad är och hur det kan fungera att bo i en servicebostad. Här får du veta vilka rättigheter och

Läs mer

Vårdgaranti för missbruksvård

Vårdgaranti för missbruksvård HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIAL OMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2008-04-08 Handläggare: Inger Nilsson Telefon: 508 23 305 Sdn 2008-04-23 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

BEHANDLING- OCH UTREDNINGSHEM

BEHANDLING- OCH UTREDNINGSHEM BEHANDLING- OCH UTREDNINGSHEM Vi är specialister inom DBT och vårt mål är att ge individen en inre emotionell balans och en meningsfull tillvaro. OM OSS På Kullabygdens DBT hem hjälper vi ungdomar i åldern

Läs mer

Granskningsrapport Brukarrevision. Stöd- och serviceboende Danska vägen 65D

Granskningsrapport Brukarrevision. Stöd- och serviceboende Danska vägen 65D Granskningsrapport Brukarrevision Stöd- och serviceboende Danska vägen 65D Örgryte-Härlanda SDF 2014 INLEDNING Syftet med brukarrevisionsarbetet är att söka finna nya och bättre sätt att ta reda på vad

Läs mer

Kvalitetsdeklarationer för. Särskilt boende. i Varbergs kommun

Kvalitetsdeklarationer för. Särskilt boende. i Varbergs kommun Kvalitetsdeklarationer för Särskilt boende i Varbergs kommun Kort om kvalitetsdeklarationer Varbergs kommun ska vara en bra kommun att leva i. Ett av kommunens prioriterade mål är Bättre hälsa genom att

Läs mer

Verksamheten Ensamkommande barn och ungdomar. Sociala resursförvaltningen Malmö

Verksamheten Ensamkommande barn och ungdomar. Sociala resursförvaltningen Malmö Verksamheten Ensamkommande barn och ungdomar Sociala resursförvaltningen Malmö Ensamkommande barn Sociala resursförvaltningen Sevdjan Ömer Utslussansvarig Put Boende och Integration Sevdjan.omer@malmo.se

Läs mer

Policy för att förbättra tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning

Policy för att förbättra tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning Sida 1/9 Policy för att förbättra tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning Arbetet med att öka tillgängligheten har sin utgångspunkt i den humanistiska människosynen, vilket innebär att alla

Läs mer

Ansökan till Lunds Samordningsförbund om medel för förlängt projekt för 0-placerade inom Lunds kommun

Ansökan till Lunds Samordningsförbund om medel för förlängt projekt för 0-placerade inom Lunds kommun 1/5 Ansökan till Lunds Samordningsförbund om medel för förlängt projekt för 0-placerade inom Lunds kommun Ansökta medel: 1 096 000 /år Projekttid: september 2013 augusti 2014 1. Utgångspunkter Kraft har

Läs mer

Plan för insats. Samverkansteamet 2014 SOFINT. Reviderad Samordningsförbundet i norra Örebro Län

Plan för insats. Samverkansteamet 2014 SOFINT. Reviderad Samordningsförbundet i norra Örebro Län Plan för insats 2014 Reviderad 140423 SOFINT Samordningsförbundet i norra Örebro Län VERKSAMHETSPLAN Innehållsförteckning 1 Insatsbenämning... 1 2 Verksamhetens ägare... 1 3 Bakgrund... 1 4 Syfte och mål...

Läs mer

Anders Danell Leg. psykoterapeut, samordnare Tommy Sjölund Leg. psykolog, leg. psykoterapeut, samordnare 2011-03-15. Social resursförvaltning

Anders Danell Leg. psykoterapeut, samordnare Tommy Sjölund Leg. psykolog, leg. psykoterapeut, samordnare 2011-03-15. Social resursförvaltning Anders Danell Leg. psykoterapeut, samordnare Tommy Sjölund Leg. psykolog, leg. psykoterapeut, samordnare 2011-03-15 Agenda 1. Presentation 2. Vår utgångspunkt 3. Projektet: Utvägs Boende för Män Boendet

Läs mer

Inledning Sammanfattning

Inledning Sammanfattning Inledning Maria Beroendecentrum har under sin tid som en personalägd verksamhet för beroendevård i Stockholms län kontinuerligt genomfört intervjuer med sina patienter. När man som patient kommer till

Läs mer

FÖRENINGEN SOCIONOMER INOM FAMILJEHEMSVÅRDEN

FÖRENINGEN SOCIONOMER INOM FAMILJEHEMSVÅRDEN FÖRENINGEN SOCIONOMER INOM FAMILJEHEMSVÅRDEN Intervjuer om familjehemsvård En vägledning för dig som rekryterar och utbildar blivande familjehem eller möter familjehem i handledningsgrupper. Filmen kan

Läs mer