CENAPS Europe kurs- och utbildningscenter

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "CENAPS Europe kurs- och utbildningscenter"

Transkript

1 CENAPS Europe kurs- och utbildningscenter CENAPS Europe är ett kurs- och utbildningscenter, som har funnits sedan 2005 och ligger på Nörrebro i Köpenhamn. Vi samarbetar med kommuner och olika institutioner kring planering av individuella utbildningar till de anställda som är anpassade till arbetsplatsens specifika behov. Vår grundläggande filosofi är att det du lär dig idag på våra kurser, ska du kunna använda i morgon. Fler och fler arbetsplatser använder oss som konsulter till olika projekt och möjligheter är många. Ni är välkomna att kontakta oss och beställa kursmaterial, eller få rådgivning om kurser och utveckling av er verksamhet. En omfattande utbildning i behandling av människor med drog- och alkoholberoende CENAPS-modellen är ett moduluppbyggt system till att diagnostisera och behandla människor med ett kemiskt beroende. Modellen består av sju sammanhängande utbildningsmoduler, som innehåller bedömning, planering och behandling. Tillsammans utgör modulerna en genomgripande metod till behandling av kemiskt beroende, akuta livskriser och personlighetsstörningar. Modellen är utvecklad av den amerikanska beroendespecialisten och psykoterapeut Terence T. Gorski och har använts sedan början av 1970-talet. CENAPS-modellen är fullt förenlig med de metoder som används på behandlingsinstitutioner idag. Utbildningen är uppbyggd som en manualbaserad träning och är ett idealiskt verktyg till att främja en gemensam referensram i en tvärvetenskaplig personalgrupp. Vem kan delta? CENAPS kurserna vänder sig till socialarbetare, socionomer, alkohol- och drogbehandlare, psykologer, psykoterapeuter och andra professionella som arbetar med alkohol- och narkotikarelaterad vård. Som deltagare på våra utbildningar bör du ha ett generellt intresse for att arbeta med människor och för hjälpa andra till att hitta deras fulla potential, samt vara inställd på att jobba med din egen utveckling. Målsättningen med CENAPS kurserna är att utbilda människor i de senaste kunskaperna och metoderna inom beroendevård, kunskaper och metoder som kan användas direkt efter kursen. Kurserna varar mellan 3 och 5 dagar och det är möjligt att specialisera sig inom särskilda behandlingsområden. I sin helhet innehåller CENAPS-modellen alla beståndsdelar som är nödvändiga för att kunna ge en individuell och holistisk behandling till människor med ett kemiskt beroende. Kurserna bygger på lektioner som leds av en CENAPS instruktör, teori, övningar och uppgifter, egna exempel (cases) och erfarenhetsutväxling. Deltagarna får också möjlighet till individuell coachning.

2 Certifiering De sju modulerna kan tas var för sig som diplomgivande kurser. Därefter är det möjligt att genomföra examensuppgifter och bli certifierad specialist inom de olika områdena. Tillsammans utgör de sju modulerna en komplett CENAPS-utbildning. Handledning Du kan välja att få handledning under utbildningen, detta kan vara en hjälp till att snabbare integrera den nya kunskapen och teorierna i ditt eget arbete. Priser Dagspris SEK. 3 dagars kurs SEK. 5 dagars kurs SEK. Certifiering (per styck) SEK. Handledning (per timme) SEK. Kurserna inkluderar mat, böcker och annan kursmaterial. De sju utbildningsmodulerna en kort beskrivning Var och en av de sju modulerna i CENAPS-modellen behandlar ett generellt ämne som ofta är ett grundläggande problem i behandlingen. Tillsammans ger de olika modulerna effektiva behandlingsmetoder och riktlinjer kring de flesta problemställningar som klienter med ett kemiskt beroende (utan andra speciella och komplicerade störningar) tar upp under behandlingen. Här är en kort beskrivning av modulerna. Du kan läsa mer om varje kurs på sidorna Bedömning och behandlingsplanering (ATP Assessment & Treatment Planning), 3 dagar Undervisning i screening och i att stabilisera, bedöma och motivera klienter. Genomgång av generella riktlinjer för hur man arbetar fram en fullständig bedömning och utvecklar en kortfattad strategisk handlingsplan med klienten. Problemlösande gruppterapi (PSGT Problem Solving Group Therapy), 3 dagar Modulen omfattar en systematisk metod för gruppterapi och kliniska metoder för att stoppa förnekelse, övervinna behandlingsmotstånd och motivera till deltagande i behandling. Återfallsförebyggande rådgivning (RPC Relapse Prevention Counseling), 3 dagar Modulen innehåller en systematisk metod för identifikation och hantering av högrisksituationer, som ofta leder till återfall i det tidiga stadiet av tillfrisknandet. Metoden bygger på kognitiva handlingsbaserade behandlingsformer. Hantering av förnekelse (DMC Denial Management Counseling), 3 dagar Denna modul bygger på kliniska metoder för rådgivning och hantering av förnekelse. Deltagarna får lära sig att identifiera och hantera klienters förnekelsemönster som ofta bidrar till behandlingsmotstånd.

3 Hantering av antisociala personlighetsdrag (MAPT Managing Antisocial Personality Traits), 3 dagar Deltagarna lär sig att identifiera och hantera personer med antisociala personlighetsdrag, Modulen bygger på behandlingsmetoder och tekniker för klienter med en kriminell livsstil. Kognitiv rekonstruering av beroendepräglade tankemönster (CRFA Cognitive Restructuring From Addiction), 3 dagar Denna modul lär deltagarna metoder och tekniker för att skapa ett ökat kognitivt medvetande hos klienten, samt metoder och tekniker för identifikation och hantering av grundläggande irrationella tankar och känslor, som kan orsaka onödig smärta och problem i tillfrisknandet. Återfallsförebyggande terapi (RPT Relapse Prevention Therapy), 5 dagar Deltagarna lär sig tekniker och metoder för att arbeta med klienter med självförgörande personlighetsdrag och en dysfunktionell livsstil som bidrar till återfall. Modulen innehåller en övergripande behandlingsplan för identifikation och hantering av tidiga varningstecken på återfall. Dessa varningstecken är oftast relaterade till personlighetsdrag och livsstilsproblem, som ligger bakom bruket av alkohol och droger, och som obehandlade leder klienten mot högrisksituationer, trots en önskan om fortsatt avhållsamhet. Var börjar jag? Om du inte vet var du ska börja kan du kontakta oss på CENAPS och få vägledning kring vilken kurs som kan vara den rätta för dig. Oavsett vilken befattning du har, kan du hitta en kurs som matchar dina behov. Generellt kan vi ge dig följande råd: Om du redan har en relevant grundutbildning och/eller lång tids arbetserfarenhet inom beroendevården, kan du fritt välja mellan kurserna. Har du däremot ingen relevant utbildning och ingen, eller mindre, arbetslivserfarenhet inom beroendevården, rekommenderar vi dig att börja med följande tre moduler: Bedömning och behandlingsplanering (ATP) Problemlösande gruppterapi (PSGT) Återfallsförebyggande rådgivning (RPC) När du har genomfört dessa tre första moduler och praktiserat dem i ditt arbete får du en bättre förståelse för de andra kurserna. Följande tre kurser kan tas i valfri ordning: Hantering av förnekelse (DMC) Hantering av antisociala personlighetsdrag (MAPT) Kognitiv rekonstruering av beroendepräglade tankemönster (CRFA) Till sist rekommenderar vi kursen: Återfallsförebyggande terapi (RPT)

4 Kurspaket Vi erbjuder olika kurspaket som, förutom undervisning, innehåller handledning och praktiska övningar, samt certifiering. Man kan välja mellan olika paketlösningar: 1. Grundpaketet Bedömning och behandlingsplanering (ATP) Problemlösande gruppterapi (PSGT) Återfallsförebyggande rådgivning (RPC) Kognitiv rekonstruering av beroendepräglade tankemönster (CRFA) Totalt 12 dagars undervisning, inkl. 6 handledningstimmar och certifiering. Pris 32,600 SEK. 2. För den utredningsansvarige Bedömning och behandlingsplanering (ATP) Återfallsförebyggande rådgivning (RPC) Kognitiv rekonstruering av beroendepräglade tankemönster (CRFA) Hantering av förnekelse (DMC) Totalt 12 dagars undervisning, inkl. 6 handledningstimmar och certifiering. Pris 32,600 SEK. 3. För den erfarne terapeuten Problemlösande gruppterapi (PSGT) Kognitiv rekonstruering av beroendepräglade tankemönster (CRFA) Hantering av förnekelse (DMC) Hantering av antisociala personlighetsdrag (MAPT) Totalt 12 dagars undervisning, inkl. 8 handledningstimmar och certifiering. Pris 34,200 SEK. 4. Den återfallsförebyggande grundutbildningen specialisering i återfallsterapi Bedömning och behandlingsplanering (ATP) Problemlösande gruppterapi (PSGT) Återfallsförebyggande rådgivning (RPC) Återfallsförebyggande terapi (RPT) Totalt 14 dagars undervisning, inkl. 10 handledningstimmar och certifiering. Pris 40,100 SEK. Det är möjligt att själv kombinera de kurserna som bäst passar ditt eller ert behov. Kurspaketen är en sammanhängande utbildning med handledning och certifiering som en del av paketet.

5 Kursbeskrivningar Bedömning och behandlingsplanering (ATP) På ATP-kursen lär man sig att genomföra en samlad screening och bedömning för att utveckla en behandlingsplan för klienter med ett kemiskt beroende och andra liknande personlighetsstörningar. Det grundläggande är att kunna identifiera det kemiska beroendet och annan samsjuklighet. Kursen ger en grund för at kunna utarbeta en omfattande strukturerad bio-psyko-social behandlingsplan. Du lär dig att samla in och strukturera information på ett effektivt sätt, och att använda denna information i screenings- och utredningsarbetet av personer som har insett eller är på väg att inse, att de har problem med alkohol/droger och relaterade livsstilsproblem. ATP resulterar i en prioriterad problemlista som länkar varje identifierat kärnproblem med klientens nuvarande problem, till uppkomsten av problemen och hur de har utvecklats i beroendet samt klientens mentala historia. Därefter skapas en inledande behandlingsplan som innehåller en personlig titel, en personlig problembeskrivning, en målsättning och en behandlingsplan. Efter genomförd kurs får deltagarna kunskap och metoder som kan användas i utredningssamtal på missbrukscentra, i motivationsgrupper, på behandlingsavdelningar i fängelser och i öppenvård eller instutionsbehandling. Arbetet med ATP ger dig också den information som ska användas för att bedöma personens aktuella behandlingsbehov och därmed finna den behandling som matchar klientens behov. Kursen innehåller övningar som är grundläggande i att bedöma en klients behandlingsbehov: Kort analys av orsakerna till behovet för/önskemålet om hjälp Beroendetest Kartläggning av missbruksform och alkohol- och droghistoria Kartläggning av uppväxtförhållanden och relationen till den närmaste familjen Test för kriminell personlighet Psykiatrisk historia Mentalt och känslomässigt tillstånd Sammanfattning och bedömning av behandlingshistoria och behandlingsbehov Tydliggörande av problem och utvecklingsområden Utarbetning av en bio-psyko-social behandlingsplan

6 Problemlösande gruppterapi (PSGT) Denna kurs lär deltagarna att tillämpa problemlösande gruppterapi (PSGT) efter Terence T. Gorskis metod. Själva metoden fokuserar på praktiska tekniker mer en på teori. Kursen innehåller därför en hel del gruppövningar. Det primära målet med problemlösande gruppterapi är att förändra hur gruppmedlemmarna tänker, känner, agerar, och hur de relaterar till andra. Problemlösande betyder att identifiera och tydliggöra ett problem, hitta lösningar och evaluera dem, få lösningarna att fungera och utvärdera resultatet. Denna problemlösande gruppmetod är användbar inom de flesta behandlingsverksamheter eftersom den: Är målinriktad mot specifika problem Tydliggör och definierar mål för behandlingen Involverar specifika tidsbegränsade verktyg Problemlösande gruppterapi är en kollektiv problemlösning, baserad på personlig involvering. Det är en metod som, med hjälp av en fast struktur och konkreta tekniker, involverar klienterna i gruppdynamiken och samtidigt bevarar respekten för individen. Metoden innebär att hela gruppen är involverad i terapin. Terapeuten får därför mer tid till att koncentrera sig på sin uppgift som gruppledare. Denna terapimetod gör det möjligt att bli mer målinriktad och konkret i arbetet med klienterna. På kursen lär du dig på ett enkelt och handgripligt sätt, att få igång grupprocessen och skapa en atmosfär som tillåter gruppmedlemmarna att arbeta målinriktat med sina problemställningar. Genom att använda denna metod får gruppmedlemmarna en högre grad av ansvarskänsla och motivation för att lösa sina egna problem. Detta sker i samarbete med gruppledaren, som systematisk guidar dem igenom den problemlösande processen. Vi har erfarenhet av att metoden skapar en respektfull och tillitsfull atmosfär, inte bara i grupperna, men också i verksamheten i stort. Det är därför en bra idé att så många som möjligt från samma verksamhet deltar i kursen. Många klienter uppskattar denna modell av grupparbete, eftersom den är enkel att lära sig, och förser dem med den struktur och färdigheter som de behöver i sitt tillfrisknande. Klienterna vet vad som förväntas av dem och de lär sig olika metoder som de kan använda på alla områden i sina liv. Klienterna upplever också handgripliga framsteg med de problem som de har identifierat. Efter att ha fullföljt denna kurs kommer deltagarna att kunna: 1. Förklara principerna bakom den problemlösande terapin och hur dessa principer kan användas i problemlösande grupp. 2. Förklara förfarandeprocessen för en grupp och redogöra för gruppansvar, regler och korrigerande procedurer som används i problemlösande gruppterapi.

7 3. Förstå de inledande procedurer när man startar en terapisession i problemlösande grupp, inklusive förberedelse, öppningsprocedur, reaktion på förra sessionen, respons på uppgifter och dagordning. 4. Förstå och använda en fyrastegs process för problempresentation. 5. Förstå hur man använder den problemlösande processen i gruppsessioner. 6. Förstå hur man använder den problemlösande grupprocessen till att utveckla nya kognitiva, emotionella och beteendemässiga färdigheter, efter att problemet har blivit identifierat och klarlagt. 7. Utveckla en gruppbehandlingsplan till att finna lösningen på ett identifierat problem, detta genom att använda sekvenser av relaterade gruppresentationer och hemuppgifter. 8. Utveckla en implementeringsplan för problemlösande gruppterapi på sin egen arbetsplats. Återfallsförebyggande rådgivning (RPC) Denna kurs bygger på att deltagarna lär sig avancerade färdigheter för identifikation och hantering av högrisksituationer. Högrisksituationer kan orsaka bakslag i den tidiga tillfriskandefasen, innan ett mer grundligt tillfrisknandeprogram har blivit implementerat. Undervisningen baseras på en standardiserad behandlingsplan som bygger på beprövade terapeutiska metoder och kan till fullo integreras med avhållsamhetsbaserade behandlingsformer och tolvstegsprinciper. Varje steg i behandlingsplanen förklaras, demonstreras och övas. Detta sker antingen i grupp eller individuella sessioner, med många möjligheter för personliga diskussioner och feedback. Efter att ha genomfört denna kurs kommer deltagarna att kunna: 1. Skriva en individuell behandlingsplan för återfallsförebyggande rådgivning. 2. Motivera klienter till att förbinda sig till ett avhållsamhetskontrakt. 3. Identifiera de tankar, känslor, handlingar och relationsmönster som får klienten att använda alkohol eller narkotika för att få kontroll på olika situationer. 4. Att utveckla en plan för att snabbt stoppa bruket av alkohol eller narkotika om eller när det inträffar. 5. Att utveckla en plan efter RPC-metoder, som kan anpassas till deltagarens personliga kliniska metoder och den enskilda klientens individuella behov.

8 Hantering av förnekelse (DMC) Förnekelse är ett allvarligt problem i behandlingen av kemiskt beroende personer. Denna kurs presenterar en översikt på ett omfattande kliniskt system för hantering av förnekelse och för att skapa en inre motivation för behandling hos klienten. Kursen berör bl. a: 1. En terapeutisk kommunikationsstrategi för klienter med en stor förnekelse och behandlingsmotstånd. Med hjälp av denna strategi kan terapeuten se när klienten börjar förneka, och skifta från att ha fokus på samtalsämnet till fokus på förnekelsen och visa klienten hur man hanterar den. 2. Strukturerade uppgifter som används som en del av en standardiserad behandlingsplan vid förnekelse. 3. Ett utbildningsprogram om förnekelse för personer som har svårt att känna igen och hantera sin förnekelse. Varje steg i DMC-behandlingsplanen förklaras, demonstreras och övas i grupper, eller under individuella rollspel, och diskuteras i mindre grupper. Kursen är intensiv och experimenterande. Den ger en ny och bättre förståelse av förnekelsens dynamik och deltagarna kommer att få bättre färdigheter i hur förnekelsen kan hanteras, samt hur man främjar åtagande och engagemang i behandlingen. Efter att ha genomfört detta seminarium kommer deltagarna att kunna förstå och förklara: 1. Filosofin bakom förnekelse och förnekelsehantering. 2. De generella stegen i den interaktive process, som är designad för att hantera förnekelse i en direkt situation med klienterna. 3. Förklara hur man hanterar de tolv vanligaste förnekelsemönstren. 4. Implementera en behandlingsplan som lär klienter att hantera förnekelse.

9 Hantering av antisociala personlighetsdrag (MAPT) På detta seminarium lär sig deltagarna avancerade kliniska tekniker för hur man känner igen och hanterar klienter, med antisociala personlighetsdrag. Speciell tonvikt läggs på användningen av kognitiva omstrukturerande strategier för att möta antisociala klienter i en samarbetsprocess av självbedömning och självförändring. Detta är viktigt eftersom klienter med antisociala drag är väldigt manipulativa. Det antisociala beteendet, som ligger till grund för behandling, är ofta det största hindret för att erkänna att det finns ett problem. Antisocialt beteende hindrar många gånger människor från att söka hjälp och för att göra de personlighets- och beteendeförändringar som krävs för att undvika återfall, och för att bevara en livsstil som bygger på avhållsamhet och ansvarsfullhet. Efter att ha genomfört detta seminarium kommer deltagarna att kunna: (1). Förstå och beskriva antisociala och psykopatiskt beteende, antisociala personlighetsdrag och personlighetsstörningar. (2). Förstå och kunna beskriva forskningen inom detta ämne och de grundläggande komponenterna i GORSKI-CENAPS modellen i samband med antisocialt beteende. (3). Förklara sammanhanget mellan antisociala personlighetsdrag, kemiskt beroende och kriminellt beteende. (4). Identifiera och effektivt kunna hantera antisociala personlighetsdrag hos klienten, genom att använda sig av kognitiva omstruktureringsmetoder. (5). Kunna använda kliniska intervjumetoder, bland annat Aktivt Lyssnande som är en effektiv samtalsmetod när man möter människor med antisociala personlighetsdrag. (6). Utveckla en aktiv plan för att implementera de färdigheter man har lärt sig i sitt eget behandlingsarbete. Kognitiv rekonstruering av beroendepräglade tankemönster (CRFA) Kognitiv rekonstruering är en av de mest effektiva kognitiva terapeutiska metoder. Målet med kognitiv rekonstruering är att hjälpa människor utveckla ett större medvetande kring sina tankar och beteende, så att de kan identifiera och utmana irrationella tankemönster, och lära sig att utveckla ett mer rationellt tänkande och ansvarsfullt beteende. Denna kurs visar hur kognitiv rekonstruering kan användas i behandlingen av kemiskt beroende. Den presenterar en grundläggande klinisk metod till kognitiv rekonstruering med fokus på identifikation av tankar, känslor, impulser (sug efter droger), handlingar och relationer. Dessutom arbetas det med specifika kognitiva, emotionella och beteendemässiga tekniker för att visa hur beroendepräglad tankegång och beteende identifieras och förändras.

10 Efter att fullföljt denna kurs kommer deltagarna att kunna: 1. Förklara hur beroendepräglade föreställningar, tankar och känslor automatiskt aktiveras av kopplingar till alkohol/droger, samt hur man kan skapa en större medvetenhet kring denna process och på det viset göra den mer hanterbar. 2. Förklara skillnaden på beroendepräglad känslomässig hantering och nykter ansvarsfull hantering. 3. Förklara hur beroendepräglat beteende skapar sociala reaktioner som leder till beroendepräglade eller medberoende relationer, och hur nyktert och ansvarsfullt beteende kan användas till att skapa sunda förhållanden i tillfrisknandet. 4. Förhindra återfall med hjälp av kognitiv rekonstruering av beroendepräglade tankemönster. Deltagarna lär sig fem färdigheter som är grundläggande i ett tillfrisknande från kemiskt beroende, detta ger dem kunskaper att; identifiera, hantera och förändra beroendepräglade tankar, känslor och beteende, som kan orsaka att klienten återfaller. Återfallsförebyggande terapi (RPT) På denna 5-dagars kurs lär sig deltagarna de vanligaste varningstecknen på återfall som är vanliga i den sena fasen av tillfrisknandet, och hur dessa varningstecken hör ihop med personlighets- och livsstilsmönster. På denna kurs ges en ingående analys av olika personlighetsstrukturer och sammanhanget mellan vanemässiga tankar, känslor, impulser (sug efter droger), beteende och sociala relationer. Därefter presenteras en standardiserad behandlingsplan som visar hur man identifierar återfallsmönster och hanterar varningstecknen på alla plan i återfallsprocessen. Återfallsförebyggande terapi är en psykoterapeutisk process, som lär klienten att identifiera och hantera problem som ökar risken för återfall i den sena fasen av tillfrisknandet. Återfall i detta stadium beror ofta på självdestruktiva personlighetsproblem och dysfunktionella livsstilsproblem, som orsakar onödvändig smärta och andra problem. I ett försök att lösa problemen och hantera smärtan utsätter sig många för högrisksituationer som aktiverar sug efter alkohol/droger. Kursen lär deltagarna metoder och tekniker för att kunna hjälpa klienter att förebygga återfall i den sena tillfrisknandefasen, efter det att den inledande stabiliseringen har uppnåtts. Återfallen förebyggs genom att klienten får lära sig hantera de problem som gör tillfrisknandet så smärtsam, att bruket av alkohol eller droger verkar vara ett positivt val.

11 Efter genomförande av denna kurs kommer deltagarna att kunna: 1. Beskriva relationen mellan personlighet och återfall. 2. Lära klienterna att identifiera de primära personlighet- och livsstilsproblem som skapar smärta och problem i tillfrisknandet. Detta gör man genom att se på viktiga händelser i deras livshistoria och sambanden mellan detta och bruket av alkohol och droger. 3. Lära klienterna att bedöma sina tidigare tillfrisknande- och återfallsepisoder och kunna se hur deras sätt att hantera problem för till alkohol- eller drogbruk. 4. Hjälpa klienter att förstå den mest förekommande uppsättningen av problem som kan föra klienten från ett stabilt tillfrisknande till återfall. Detta görs bland annat genom att gå igenom och diskutera listan över de vanligaste varningstecknen på återfall. 5. Hjälpa klienter med att hantera varningstecken på ett nytt och effektivt sätt. 6. Utveckla en tillfrisknandeplan som innehåller aktiviteter som kan stödja den pågående identifikationen och hanteringen av personlighets- och livsstilsproblem, som kan leda klienten till återfall. Om Terence T. Gorski CENAPS-modellen är utvecklad av den amerikanske beroendespecialisten och psykoterapeuten Terence T. Gorski. Han är grundare av och administrerande direktör för CENAPS Corporation - en konsult- och utbildningsverksamhet, som är specialiserad inom områdena; kemiskt beroende, medberoende och återfallsprevention. CENAPSmodellen har med framgång använts i USA sedan tidigt 70-tal. Terence T. Gorski är en internationellt erkänd och ledande specialist inom behandling av människor med kemiskt beroende och relaterade psykiska problem. Han är också ledande när de gäller behandlingsmetoder för människor med en kriminell livsstil. Terence T. Gorski är också en erkänd författare, föredragshållare och undervisare. Han har en förmåga att förklara komplexa tillfrisknandeprinciper på ett både underhållande och lättförståeligt sätt, detta har gjort honom till en populär och uppskattad föredragshållare. Hans breda syn på vad det innebär att tillfriskna har revolutionerat återfallsbehandling. Som administrerande direktör för CENAPS Corporation i Spring Hill, Florida, har Gorski bidragit med forskning, undervisning och konsultverksamhet till otaliga behandlingshem världen över.

PROFESSIONELL KRIMINALITETS & DROGBEHANDLING ENLIGT CENAPS MODELLEN AW Behandlingscenter

PROFESSIONELL KRIMINALITETS & DROGBEHANDLING ENLIGT CENAPS MODELLEN AW Behandlingscenter PROFESSIONELL KRIMINALITETS & DROGBEHANDLING ENLIGT CENAPS MODELLEN AW Behandlingscenter är en öppenvårdsverksamhet med lång erfarenhet av kriminalitets och alkohol/drogbehandling, både individuellt och

Läs mer

EASAS AB (Svb) STÖDCENTER GÖTEBORG

EASAS AB (Svb) STÖDCENTER GÖTEBORG EASAS AB (Svb) STÖDCENTER GÖTEBORG Vi är ett socialt företag med särskild vinst begränsning som erbjuder flera olika tjänster. Vi finns i Göteborg, Stockholm Och Ludvika. EASAS primära mål är Att genom

Läs mer

Utbildning och kurser i kognitiv beteendeterapi UTBILDNINGSKATALOG. KBT Svealand

Utbildning och kurser i kognitiv beteendeterapi UTBILDNINGSKATALOG. KBT Svealand Utbildning och kurser i kognitiv beteendeterapi UTBILDNINGSKATALOG 2017 1 OM KBT SVEALAND är ett privat utbildningsinstitut och terapicentrum som erbjuder utbildning och behandling inom kognitiv beteendeterapi

Läs mer

1

1 Sammanfattning av grunderna Billy Larsson Leg psykolog Leg psykoterapeut Fil dr 1. Känslor inget problem i sig 2. Transdiagnostiskt 3. Transdiagnostiska processer Känslomässiga störningar uppkommer genom

Läs mer

Färdighetsträning Som kompetensutveckling för personal

Färdighetsträning Som kompetensutveckling för personal Färdighetsträning Som kompetensutveckling för personal 6 Mars 2013 Carolina Wihrén Btr Föreståndare, DBT/KBT Terapeut Strandhagens Behandlingshem Sävsjö Carolina.wihren@aleris.se Vad är färdighetsträning

Läs mer

Boksammanfattning. Konsten att få andra att prestera

Boksammanfattning. Konsten att få andra att prestera Boksammanfattning Konsten att få andra att prestera Konsten att få andra att prestera är framför allt ett användbart verktyg för dig som vill utveckla dig själv och dem du leder. Med hjälp av både skisser

Läs mer

Behandlingsprogram mot våld. Våld & Kriminalitet

Behandlingsprogram mot våld. Våld & Kriminalitet Behandlingsprogram mot våld Våld & Kriminalitet Regeringsuppdrag 2013-2016 Kriminalvården ska intensifiera och utveckla det återfallsförebyggande arbetet med unga klienter män med våldsproblematik kvinnor

Läs mer

Instruktion till särskilt utvalda utbildare

Instruktion till särskilt utvalda utbildare Instruktion till särskilt utvalda utbildare Det här är en instruktion till dig som ska ge utbildning och färdighetsträning i bedömning och behandling av depression och värdera och hantera självmordsrisk

Läs mer

Gunnar Kihlblom. Coaching av ledare och nyckelpersoner. Utbildning i Affärs Coaching

Gunnar Kihlblom. Coaching av ledare och nyckelpersoner. Utbildning i Affärs Coaching Gunnar Kihlblom Coaching av ledare och nyckelpersoner Utbildning i Affärs Coaching Solid Affärs Coaching stödjer ledare och andra nyckelpersoner att möta de framtida utmaningarna som de själva och deras

Läs mer

Community Reinforcement Approach Eva Magoulias

Community Reinforcement Approach Eva Magoulias Community Reinforcement Approach Eva Magoulias Leg psykolog, leg psykoterapeut, handledare, universitetsadjunkt Beroendecentrum Stockholm och Karolinska Institutet - Om bestraffning fungerade skulle det

Läs mer

Motiverande samtal - introduktion. BOJ konferensen den 19-20/11 Liria Ortiz Peter Wirbing

Motiverande samtal - introduktion. BOJ konferensen den 19-20/11 Liria Ortiz Peter Wirbing Motiverande samtal - introduktion BOJ konferensen den 19-20/11 Liria Ortiz Peter Wirbing Motiverande samtal en introduktion Liria Ortiz MI lärare (MINT), leg psykolog, leg psykoterapeut (KBT), lärare och

Läs mer

Skandinaviens Akademi för Psykoterapiutveckling AB

Skandinaviens Akademi för Psykoterapiutveckling AB KURSPLAN Grundläggande (Bas) utbildningi Psykoterapi 2017-2018 Kursstart 24 augusti 2017. Motsvarande 45 hp ÖVERGRIPANDE MÅL Studenten skall efter avslutad utbildning kunna: Bedriva evidensbaserad psykoterapi

Läs mer

SMART Utbildningscentrum

SMART Utbildningscentrum Återfallsprevention utifrån KBT och MI : vid problem med alkohol och narkotika Av Liria Ortiz & Peter Wirbing ISBN: 9789144090788 Återfallsprevention är en evidensbaserad behandlingsmetod ÅP har sin tradition

Läs mer

Information om ledarskapskursen Personligt ledarskap

Information om ledarskapskursen Personligt ledarskap 2014-04-03 Information om ledarskapskursen Personligt ledarskap VÄLKOMMEN Varmt välkommen till kursen Personligt ledarskap! I det följande beskrivs kursens mål, innehåll, arbetsformer och annan praktisk

Läs mer

Allmänt: Sammanfatta kort den bakgrundsinformation som insamlats vid bedömning av patienten inför behandling. Var koncis i beskrivningen!

Allmänt: Sammanfatta kort den bakgrundsinformation som insamlats vid bedömning av patienten inför behandling. Var koncis i beskrivningen! Fall: bakgrund, konceptualisering, behandlingsplan och utvärdering Utvecklad på Beck Institute for Cognitive Therapy and Research. www.beckinstitute.org Svensk översättning Skön&Zuber&Nowak I. Bakgrund

Läs mer

Consultus Management Institute

Consultus Management Institute Ta ledarskapet till nästa nivå Genom programmet vill vi att erbjuda möjlighet till nya perspektiv, bidra till affärskritisk kompetens samt ytterligare stärka dig i din professionella roll som ledare. Vi

Läs mer

Lev livet fullt ut! Befria dig från onödiga begränsningar

Lev livet fullt ut! Befria dig från onödiga begränsningar Lev livet fullt ut! Befria dig från onödiga begränsningar Tänk på en sida av dig själv som du inte alls är nöjd med. Ställ dig frågan: "Var det här ett problem för mig förra månaden också? För ett halvår

Läs mer

Sävsjöviks Förstärkta Familjehem

Sävsjöviks Förstärkta Familjehem Vi är ett mindre förstärkt familjevårdsföretag med säte i Borås. I vår verksamhet arbetar personal med lång, gedigen utbildning och erfarenhet inom missbruksvård och mänskligt beteende (konsulenter). Vi

Läs mer

Utbildningsplan för psykoterapeutprogrammet

Utbildningsplan för psykoterapeutprogrammet Utbildningsplan för psykoterapeutprogrammet 2PT07 Inrättad av Styrelsen för utbildning 2006-11-22 Fastställd av Styrelsen för utbildning 2006-11-22 Senast reviderad av Styrelsen för utbildning 2008-12-08

Läs mer

UTBILDNINGAR & ÖPPNA SEMINARIER

UTBILDNINGAR & ÖPPNA SEMINARIER UTBILDNINGAR & ÖPPNA SEMINARIER Magelungen Utveckling AB Bondegatan 35 116 33 Stockholm 08-556 93 190 Samtal med barn - en processorienterad utbildning i genomförande av samtal med barn och ungdomar i

Läs mer

KURSPLAN. Skandinaviens Akademi för Psykoterapiutveckling AB

KURSPLAN. Skandinaviens Akademi för Psykoterapiutveckling AB KURSPLAN Basutbildning i Psykoterapi med speciellt fokus på psykoterapeutiskt arbete med ungdomar och Unga Vuxna 2016-2017. Start 21 januari 2016 Den psykiska ohälsan hos ungdomar och unga vuxna ökar tillsammans

Läs mer

Information om ledarskapskursen. Personligt ledarskap

Information om ledarskapskursen. Personligt ledarskap 2015-03-01 Information om ledarskapskursen Personligt ledarskap I det följande beskrivs kursens mål, innehåll, arbetsformer och annan praktisk information. Kursen är en av ledarskapskurserna i Dalarnas

Läs mer

IPS Emotionellt instabil personlighetsstörning, diagnos enligt WHO:s klassifikationssystem ICD-10.

IPS Emotionellt instabil personlighetsstörning, diagnos enligt WHO:s klassifikationssystem ICD-10. 1 av 5 s DBT-Team Till patienter och anhöriga om DBT Dialektisk beteendeterapi Vad är IPS/BPS? IPS Emotionellt instabil personlighetsstörning, diagnos enligt WHO:s klassifikationssystem ICD-10. BPS Borderline

Läs mer

Beskriv nuvarande besvär, inklusive emotionella, kognitiva, beteende- och fysiologiska symptom. Notera stressfaktorer i patientens liv.

Beskriv nuvarande besvär, inklusive emotionella, kognitiva, beteende- och fysiologiska symptom. Notera stressfaktorer i patientens liv. Fall: bakgrund, konceptualisering, behandlingsplan och utvärdering Fri omarbetning efter Beck Institute for Cognitive Therapy and Research. Svensk översättning Skön I. Bakgrund (Förslagsvis: 500 ord) Allmänt:

Läs mer

KBT. Kognitiv Beteendeterapi.

KBT. Kognitiv Beteendeterapi. KBT Kognitiv Beteendeterapi. Inledning. KBT är en förkortning för kognitiv beteendeterapi, som är en psykoterapeutisk behandlingsmetod med rötterna i både kognitiv terapi och beteendeterapi. URSPRUNGLIGEN

Läs mer

LARS ÖHMAN. Utbildningsprogram Hösten Utbildning, Utredning, Behandling & Stöd

LARS ÖHMAN. Utbildningsprogram Hösten Utbildning, Utredning, Behandling & Stöd LARS ÖHMAN Utbildning, Utredning, Behandling & Stöd Utbildningsprogram Hösten 2017 Kontaktuppgifter: Lars Öhman Almgatan 6 814 41 Skutskär Tel: 076 138 20 89 @adress: ohman.lars@outlook.com INNEHÅLL 1

Läs mer

Information om ledarskapskursen. Ledarskap för att motivera grupper

Information om ledarskapskursen. Ledarskap för att motivera grupper 2014-05-13 Information om ledarskapskursen Ledarskap för att motivera grupper VÄLKOMMEN Varmt välkommen till kursen Ledarskap för motivera grupper! I det följande beskrivs kursens mål, innehåll, arbetsformer

Läs mer

EQ-programmet. Utbildning i medvetet självledarskap för ett helare och rikare liv

EQ-programmet. Utbildning i medvetet självledarskap för ett helare och rikare liv EQ-programmet Utbildning i medvetet självledarskap för ett helare och rikare liv EQ-programmet EQ-programmet handlar om hur du kan frigöra kraften och använda din fulla potential. En hög EQ, innebär att

Läs mer

Psykologisk och psykosocial behandling för Ungdomar. Spridningskonferens missbruk Eva Hallberg, samordnare, VO Beroende/SU

Psykologisk och psykosocial behandling för Ungdomar. Spridningskonferens missbruk Eva Hallberg, samordnare, VO Beroende/SU Psykologisk och psykosocial behandling för Ungdomar Spridningskonferens missbruk 2016 10 11 Eva Hallberg, samordnare, VO Beroende/SU Ungdomar Med ungdomar avses i riktlinjerna personer i åldern 12 18 år.

Läs mer

Psykosociala metoder och stöd

Psykosociala metoder och stöd Psykosociala metoder och stöd Länskonferens Karlstad 2 december 2016 Ann-Sofie Johansson ann-sofie,johansson@karlstad.se 054 540 5165 Centrala begrepp i detta sammanhang Behandling - systematiska och grundade

Läs mer

sfkbt:s policydokument i utbildningsfrågor 2008

sfkbt:s policydokument i utbildningsfrågor 2008 sfkbt:s policydokument i utbildningsfrågor 2008 Grundutbildning i kognitiv och beteendeinriktad terapi (KBT) En av föreningens viktigaste uppgifter är att: - främja forskning, utbildning och behandling

Läs mer

Extended DISC Coachande ledarskap

Extended DISC Coachande ledarskap Utbildningen sträcker sig totalt över 8 utbildningsdagar och riktar sig till chefer som vill utveckla sitt ledarskap och lära sig och stärka sitt coachande förhållningssätt. Grunderna i utbildningen är

Läs mer

ÅTERFALLSPREVENTION VID PROBLEM MED SUBSTANSER UTIFRÅN KBT OCH MI

ÅTERFALLSPREVENTION VID PROBLEM MED SUBSTANSER UTIFRÅN KBT OCH MI ÅTERFALLSPREVENTION VID PROBLEM MED SUBSTANSER UTIFRÅN KBT OCH MI Beroendedagen 2019 Liria Ortiz, liria.ortiz@gmail.com Peter Wirbing, peter.wirbing@telia.com MIN AGENDA En rask introduktion; återfallsprevention

Läs mer

Socialstyrelsens Nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård

Socialstyrelsens Nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård Socialstyrelsens Nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård Preliminär version regionala seminarier våren 2014 Nya grepp i behandlingen av alkoholproblem konferens Riddargatan 1, 15 nov 2013

Läs mer

Information om ledarskapskursen Ledarskap för ökat resultat

Information om ledarskapskursen Ledarskap för ökat resultat 2014-04-03 Information om ledarskapskursen Ledarskap för ökat resultat VÄLKOMMEN! Varmt välkommen till kursen Ledarskap för ökat resultat! I det följande beskrivs kursens mål, innehåll, arbetsformer och

Läs mer

Certifiering i tolvstegsbehandlingens kunskap och läroprocesser utifrån tillitsmodellen.

Certifiering i tolvstegsbehandlingens kunskap och läroprocesser utifrån tillitsmodellen. Certifiering i tolvstegsbehandlingens kunskap och läroprocesser utifrån tillitsmodellen. GSKehf har varit verksam inom svensk tolvstegsbehandling sedan mitten av åttiotalet. Sedan 1988 har vi regelbundet

Läs mer

IMR-programmet. sjukdomshantering och återhämtning. 1 projektet Bättre psykosvård

IMR-programmet. sjukdomshantering och återhämtning. 1 projektet Bättre psykosvård IMR-programmet sjukdomshantering och återhämtning 1 projektet Bättre psykosvård 2 Vad är IMR-programmet? IMR-programmet är ett utbildningsprogram för den som har en psykisk sjukdom. Genom att lära sig

Läs mer

Kognitiv beteendeterapi

Kognitiv beteendeterapi Kognitiv beteendeterapi Vad är det? KBT-praktiken Introduktion i kognitiv beteendeterapi Kognitiv beteendeterapi (KBT) är en inriktning inom kunskapsfältet psykoterapi. Med psykoterapi menas behandling

Läs mer

Don t worry and don t know

Don t worry and don t know PSYKOTERAPEUTISK TEKNIK I MBT Christina Morberg-Pain Leg psykolog Niki Sundström leg psykolog, leg psykoterapeut MBT-teamet Huddinge www.mbtsverige.se 1 PSYKOTERAPEUTISK TEKNIK I MBT Don t worry and don

Läs mer

Välkommen till yogayamas yogalärarutbildning i Stockholm. Yoga växer i Sverige.

Välkommen till yogayamas yogalärarutbildning i Stockholm. Yoga växer i Sverige. Välkommen! Välkommen till yogayamas yogalärarutbildning i Stockholm. En internationell Education in Yoga med en möjlighet att studera yoga mer ingående och samtidigt bli internationellt certifierad yogalärare.

Läs mer

SMART Utbildningscentrum

SMART Utbildningscentrum Återfallsprevention (ÅP) är en evidensbaserad behandlingsmetod ÅP har sin tradition i kognitiv beteendeterapi (KBT), som fokuserar på omlärande strategier utifrån kartläggning av dysfunktionella tankar

Läs mer

Vad innebär för dig att vara lycklig? Hur var det när du var lycklig, beskriv situationen? Hur kändes det när du var lycklig, sätt ord på det?

Vad innebär för dig att vara lycklig? Hur var det när du var lycklig, beskriv situationen? Hur kändes det när du var lycklig, sätt ord på det? Vad innebär för dig att vara lycklig? Hur var det när du var lycklig, beskriv situationen? Hur kändes det när du var lycklig, sätt ord på det? Finns det grader av lycka? ICF s 11 färdigheter Etik och

Läs mer

MiL PERSONLIGT LEDARSKAP

MiL PERSONLIGT LEDARSKAP MiL PERSONLIGT LEDARSKAP träningsläger i personligt ledarskap MiL Personligt Ledarskap är en utmanande, intensiv och rolig process. Du får genom upplevelsebaserad träning, coachning, feedback och reflektion

Läs mer

PSYKOLOGISK OCH PSYKOSOCIAL BEHANDLING FÖR VUXNA

PSYKOLOGISK OCH PSYKOSOCIAL BEHANDLING FÖR VUXNA PSYKOLOGISK OCH PSYKOSOCIAL BEHANDLING FÖR VUXNA Claudia Fahlke, professor, leg psykolog Psykologiska institutionen, Göteborgs universitet Beroendekliniken, Sahlgrenska universitetssjukhuset Psykologisk

Läs mer

Chefs- och ledarskapspolicy. Antagen av kommunstyrelsen 30 jan 2009

Chefs- och ledarskapspolicy. Antagen av kommunstyrelsen 30 jan 2009 Chefs- och ledarskapspolicy Antagen av kommunstyrelsen 30 jan 2009 Södertälje kommuns chefspolicy omfattar fyra delar Din mission som chef i en demokrati. Förmågor, egenskaper och attityder. Ditt konkreta

Läs mer

SOLGLÄNTAN Väja 2004-03-07

SOLGLÄNTAN Väja 2004-03-07 SOLGLÄNTAN Väja 2004-03-07 Solgläntans Behandlingshem i Kramfors AB Kontorsvägen 1 873 50 VÄJA Tfn: 0612-26565 Fax: 0612-26740 Org.nr: 556458-5288 E-post: info@solglantan.com Administrativ chef Ritwa Berglund

Läs mer

Utbildningsprogram 2018

Utbildningsprogram 2018 Från och med oktober 2017 byter vi namn från Lars Öhman Utbildning, Utredning, Behandling och Stöd till KUMTURA AB. Samma erbjudanden nu som då Utbildningsprogram 2018 Kontaktuppgifter: Lars Öhman Almgatan

Läs mer

Mångfald som verksamhetsstrategi

Mångfald som verksamhetsstrategi Mångfald som verksamhetsstrategi Att ge deltagarna grundläggande kunskaper och färdigheter i: - Förståelse för vad mångfald betyder och varför arbeta med mångfald - Kunskap om hur ett strategiskt mångfaldsarbete

Läs mer

Checklista individuell behandling för stress- och utmattningsproblematik

Checklista individuell behandling för stress- och utmattningsproblematik Checklista individuell behandling för stress- och utmattningsproblematik 10-13 sessioner Behandlingen är i grunden en självhjälpsbehandling, vilket innebär att patienten har ett stort eget ansvar för att

Läs mer

Kognitiv beteendeterapi i praktiken - återfallsprevention. Lars Forsberg, lektor i psykoterapi, Karolinska institutet

Kognitiv beteendeterapi i praktiken - återfallsprevention. Lars Forsberg, lektor i psykoterapi, Karolinska institutet Kognitiv beteendeterapi i praktiken - återfallsprevention Alkohol kan vara positivt Utgångspunkter - Överdrivet drickande är ett beteende som man lär sig - det kan vara positivt att dricka - Efter hand

Läs mer

Utbildningar 2015. Hälsa, arbetsmiljö, ledarskap och organisation

Utbildningar 2015. Hälsa, arbetsmiljö, ledarskap och organisation Utbildningar 2015 Hälsa, arbetsmiljö, ledarskap och organisation Vad skulle hända om alla chefer blev lite bättre Genom att på ett positivt sätt vägleda medarbetarna genom att förstärka beteenden som skapar

Läs mer

DBT. Dialektisk Beteendeterapi.

DBT. Dialektisk Beteendeterapi. DBT Dialektisk Beteendeterapi. Inledning. DBT är en specialinriktad och evidensbaserad behandlingsmodell utformad för personer med självskadebeteende, självmordstankar och personlighetsproblematik. Vanliga

Läs mer

NISSAN HÄLSOCENTER. Meditation. Yoga & QiGong. Personlig utveckling. Healing. Färglära. Hypnos & Regression Tänk kreativt! Lev positivt!

NISSAN HÄLSOCENTER. Meditation. Yoga & QiGong. Personlig utveckling. Healing. Färglära. Hypnos & Regression Tänk kreativt! Lev positivt! NISSAN HÄLSOCENTER Yoga & QiGong Meditation Personlig utveckling Healing Färglära Hypnos & Regression Tänk kreativt! Lev positivt! KURSER VÅREN 2015 YOGA & QIGONG nybörjar- och fortsättningskurs HATHA-YOGA

Läs mer

Psykosociala behandlingsmetoder vid alkoholberoende

Psykosociala behandlingsmetoder vid alkoholberoende Psykosociala behandlingsmetoder vid alkoholberoende RFMA 2014-12-02 Anders, Med dr, Leg Psykoterapeut Riddargatan 1 (Beroendecentrum Stockholm) Centrum för Psykiatriforskning och Utbildning (CPFU) Karolinska

Läs mer

Samarbete för Trygghet. Kompetensutvecklingsprogram för socialtjänstens barnskyddsarbete

Samarbete för Trygghet. Kompetensutvecklingsprogram för socialtjänstens barnskyddsarbete Samarbete för Trygghet Kompetensutvecklingsprogram för socialtjänstens barnskyddsarbete Härmed bjuder vi in Göteborgsregionens stadsdelar och kranskommuner till ett samarbete för kompetensutveckling i

Läs mer

Ledarskapsutbildning Steg 2 Kommunikation 3 dagar

Ledarskapsutbildning Steg 2 Kommunikation 3 dagar Ledarskapsutbildning Steg 2 Kommunikation 3 dagar Nercia - en värld av relationer, kompetens och massor med inspiration! Nercia har utbildat människor, och bidragit till kompetensutveckling i en mängd

Läs mer

52 kort för ett levande värdegrundsarbete. Helena Hammerström. 1 Helena Hammerström, www.alltomart.se

52 kort för ett levande värdegrundsarbete. Helena Hammerström. 1 Helena Hammerström, www.alltomart.se 52 kort för ett levande värdegrundsarbete. Helena Hammerström 1 Helena Hammerström, www.alltomart.se Värdegrunden 52 kort för ett levande värdegrundarbete. Text: Helena Hammerström Design: Ewa Milunska

Läs mer

SMART Utbildningscentrum

SMART Utbildningscentrum Återfallsprevention utifrån KBT och MI : vid problem med alkohol och narkotika Av Liria Ortiz & Peter Wirbing ISBN: 9789144090788 Återfallsprevention är en evidensbaserad behandlingsmetod ÅP har sin tradition

Läs mer

Riskbruk, missbruk och beroende. Nationell fortbildningskurs Missbrukspsykologi

Riskbruk, missbruk och beroende. Nationell fortbildningskurs Missbrukspsykologi Riskbruk, missbruk och beroende Nationell fortbildningskurs Missbrukspsykologi Vision Att fortbildningen ger en orientering om hur missbrukspsykologi kan tillämpas i det kliniska/praktiska arbetet med

Läs mer

Psykiatrisk anamnes och tidigare behandlingar

Psykiatrisk anamnes och tidigare behandlingar Fall: bakgrund, konceptualisering, behandlingsplan och utvärdering Fri omarbetning efter Beck Institute for Cognitive Therapy and Research. Svensk översättning Makower&Skön. Bearbetning Irena Makower.

Läs mer

Lära om diabetes eller lära för livet

Lära om diabetes eller lära för livet Lära om diabetes eller lära för livet Bibbi Smide Leg sjuksköt; Docent 2013 Nationella riktlinjer 2010 Utbildning Pat utb i egenvård central roll i diabetesvården naturlig del i vården av personer med

Läs mer

VÄLMÅENDE GER RESULTAT

VÄLMÅENDE GER RESULTAT VÄLMÅENDE GER RESULTAT BÄTTRE SKOLOR PÅ 1 MINUT Bättre skolor är ett projekt för att utveckla skolelever. Med kunskap från psykologi och forskning inom skolan vet vi vad som gör skillnad. Vi lär ut fungerande

Läs mer

timmar, medan de europeiska kraven är 1600 timmar. Hos GIS år du 2025 timmars undervisning över 4 år.

timmar, medan de europeiska kraven är 1600 timmar. Hos GIS år du 2025 timmars undervisning över 4 år. Våra utbildningar, studieplaner Gestalt psykoterapeut, 4 år Organisationskonsult och coach, 4 år GIS-Internationals 4-åriga utbildningar uppfyller både danska och europeiska krav och certifieringer. Med

Läs mer

Ledarskapsprogrammet. Mästarskaparna Lär dig framgångsrika beteenden

Ledarskapsprogrammet. Mästarskaparna Lär dig framgångsrika beteenden Ledarskapsprogrammet Många menar att NLP är det bästa man kan hitta inom chefsutveckling. Det tror vi är en bra grund för framgångsrikt ledarskap. Läs här om alla verktyg du kommer lära dig. Genom hela

Läs mer

Lösningsfokuserad terapi

Lösningsfokuserad terapi Lösningsfokuserad terapi Jeanette Niehof Leg. psykolog / logoped KBT terapeut steg 1 &2 EMDR terapeut Handledare 16 oktober 2013 Livet är som att cykla. För att hålla balansen måste du vara i rörelse.

Läs mer

Psykosocial behandling av (met)amfetaminberoende (avhengighet)

Psykosocial behandling av (met)amfetaminberoende (avhengighet) Psykosocial behandling av (met)amfetaminberoende (avhengighet) Anders, Med dr, Leg Psykoterapeut Karolinska Institutet Sektionen för beroendeforskning Beroendecentrum Stockholm Centrum för Psykiatriforskning

Läs mer

ILLNESS MANAGEMENT & RECOVERY (IMR)

ILLNESS MANAGEMENT & RECOVERY (IMR) ILLNESS MANAGEMENT & RECOVERY (IMR) Rickard Färdig, psykolog, PhD Institutionen för Neurovetenskap, Uppsala Universitet PsykosR - Nationellt kvalitetsregister för psykossjukdomar rickard.fardig@neuro.uu.se

Läs mer

INFORMATION OCH KURSPLAN

INFORMATION OCH KURSPLAN INFORMATION OCH KURSPLAN Skandinaviens Akademi för Psykoterapiutveckling AB KBT för psykodynamiker Höstterminen 2015 vårterminen 2016 INFORMATION SAPU inbjuder härmed för sjätte gången till en utbildning

Läs mer

-Stöd för styrning och ledning

-Stöd för styrning och ledning -Stöd för styrning och ledning Första nationella riktlinjerna inom området Lyfter fram evidensbaserade och utvärderade behandlingar och metoder inom vård och omsorg för personer med schizofreni Ett underlag

Läs mer

Frågor och svar om steg 1 Conscientia grundutbildning V 2.4. Här har vi sammanställt de vanligaste frågorna och svaren gällande vår utbildning.

Frågor och svar om steg 1 Conscientia grundutbildning V 2.4. Här har vi sammanställt de vanligaste frågorna och svaren gällande vår utbildning. Frågor och svar om steg 1 Conscientia grundutbildning V 2.4 Här har vi sammanställt de vanligaste frågorna och svaren gällande vår utbildning. 1. Vad är Conscientiametoden? Det är en ny form av terapi

Läs mer

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan. Masterprogram i vård- och stödsamordning med inriktning kognitiv beteendeterapi

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan. Masterprogram i vård- och stödsamordning med inriktning kognitiv beteendeterapi Dnr FAK1 2011/154 Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT Utbildningsplan Masterprogram i vård- och stödsamordning med inriktning kognitiv beteendeterapi (KBT) Programkod: Programmets benämning: Beslut

Läs mer

Utbildning KOOPERATIVET FREJ I SKÖVDE. Förslag på kurser, workshops samt handledning. Kontakta oss för mer information

Utbildning KOOPERATIVET FREJ I SKÖVDE. Förslag på kurser, workshops samt handledning. Kontakta oss för mer information KOOPERATIVET FREJ I SKÖVDE Utbildning Förslag på kurser, workshops samt handledning Kontakta oss för mer information 2007 H T T P : / / W W W. F R E J. I N F O TELE: 0 5 0 0-42 91 44 E - P O S T S : T

Läs mer

Certifierad konsult: Carina Winnersjö Carinas Testkund. Utvecklad av: Docent Sven Setterlind Stress Management Center AB Karlstad

Certifierad konsult: Carina Winnersjö Carinas Testkund. Utvecklad av: Docent Sven Setterlind Stress Management Center AB Karlstad Certifierad konsult: Carina Winnersjö Carinas Testkund Utvecklad av: Docent Sven Setterlind Stress Management Center AB Karlstad Winmar AB Träffgatan 4, 136 44 Handen Tel: 08-120 244 00 info@winmar.se,

Läs mer

Information till remitterande läkare om KBT, PTSD och MMS-behandling i Malmö

Information till remitterande läkare om KBT, PTSD och MMS-behandling i Malmö Information till remitterande läkare om, PTSD och MMS-behandling i Malmö BEDÖMNINGSSAMTAL Samtalet resulterar i en gemensam behandlingsplan. - kognitiv beteendeterapi Kognitiv beteendeterapi () är en effektiv

Läs mer

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som:

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som: Att ge feedback Detta är ett verktyg för dig som: Vill skapa ett målinriktat lärande hos dina medarbetare Vill bli tydligare i din kommunikation som chef Vill skapa tydlighet i dina förväntningar på dina

Läs mer

Socialstyrelsens chefsstödsmanual

Socialstyrelsens chefsstödsmanual Socialstyrelsens chefsstödsmanual Webbaserat stöd vid implementering av Nationella Riktlinjer Hjälp i att prioritera Tillgänglig på socialstyrelsen.se från och med (sen)hösten 2015 (prognos) Chefsstödsmanualen

Läs mer

KBT för legitimerade psykoterapeuter och psykologer med annan legitimationsgrundande inriktning.

KBT för legitimerade psykoterapeuter och psykologer med annan legitimationsgrundande inriktning. KBT för legitimerade psykoterapeuter och psykologer med annan legitimationsgrundande inriktning. Höstterminen 2017 Vårterminen 2018 INFORMATION SAPU inbjuder härmed för sjunde gången till en utbildning

Läs mer

Brottsbrytet riktar sig till en bred målgrupp av manliga och kvinnliga klienter i anstalt och frivård. Kriminaliteten

Brottsbrytet riktar sig till en bred målgrupp av manliga och kvinnliga klienter i anstalt och frivård. Kriminaliteten Olika programkompetenser idag inom regionen Brotts Brytet Brottsbrytet riktar sig till en bred målgrupp av manliga och kvinnliga klienter i anstalt och frivård. Kriminaliteten kan omfatta skilda typer

Läs mer

Rekommendationer om behandling av ungdomar med bruk, missbruk och beroende

Rekommendationer om behandling av ungdomar med bruk, missbruk och beroende Rekommendationer om behandling av ungdomar med bruk, missbruk och beroende Rekommendationerna riktar sig till Socialtjänst, landsting och andra vårdgivare Thomas Lundqvist Innehåll Framtagandet av underlag

Läs mer

SMART Utbildningscentrum

SMART Utbildningscentrum Peter, 50, mellanchef på ett stort företag inom IT-branschen. Peter arbetar hårt och jobbar ofta över. Han känner sig som en nyckelkompetens för företaget, ibland blir pressen stor. Han är gift och har

Läs mer

Låt intuitionen guida dig! 229:- av Hans Thörn med Catarina Rolfsdotter-Jansson

Låt intuitionen guida dig! 229:- av Hans Thörn med Catarina Rolfsdotter-Jansson PERIODENS ERBJUDANDE HEL av Hans Thörn med av Hans Thörn med Låt intuitionen guida dig! För att ett barn ska växa upp till en hel människa, som lever livet fullt ut och utnyttjar sin fulla kapacitet, räcker

Läs mer

Alkohollinjen pågående och planerad utveckling

Alkohollinjen pågående och planerad utveckling 1 Alkohollinjen pågående och planerad utveckling Presentation på CES frukostseminarium om alkohol 2015-04-15 Kerstin Damström Thakker, Driftsansvarig 1 2 Vad Alkohollinjen kan erbjuda: 1 Utbildade rådgivare

Läs mer

specialiserad psykologisk bedömning och behandling

specialiserad psykologisk bedömning och behandling Kursplan specialistkurs för psykologer Stress och utmattning specialiserad psykologisk bedömning och behandling Kursens inordning i specialistutbildningen Kursen är ackrediterad som fördjupningskurs inom

Läs mer

StegVis Ett program för utveckling av barns sociala kompetenser

StegVis Ett program för utveckling av barns sociala kompetenser StegVis Utveckla barnens sociala färdigheter Ett undervisningsprogram för förskola och skola i samarbete med hemmet StegVis Läs om syfte, mål, metoder och material, och få information om försäljning, kurser

Läs mer

Passage Hästunderstödd behandling vid psykiatriska kliniken i Skellefteå. Psykiatriska kliniken Skellefteå

Passage Hästunderstödd behandling vid psykiatriska kliniken i Skellefteå. Psykiatriska kliniken Skellefteå Passage Hästunderstödd behandling vid psykiatriska kliniken i Skellefteå Psykiatriska kliniken Skellefteå Vad är Passage? Hästunderstödd behandlingsform vid psykiatriska kliniken, Skellefteå lasarett.

Läs mer

Nissan Hälsocenter. Kurser våren 2013 Bach Blomstermedicin Coachning Färglära Healing Meditation Profilanalys Qigong Yoga

Nissan Hälsocenter. Kurser våren 2013 Bach Blomstermedicin Coachning Färglära Healing Meditation Profilanalys Qigong Yoga Nissan Hälsocenter Kurser våren 2013 Bach Blomstermedicin Coachning Färglära Healing Meditation Profilanalys Qigong Yoga Yoga & QiGong nybörjare- och fortsättningskurs Hatha-Yoga innehåller olika yoga-,

Läs mer

Samtalsteman om alkohol

Samtalsteman om alkohol Samtalsteman om alkohol Sven Andréasson Överläkare RG1, Professor Socialmedicin, Karolinska Institutet Sven Wåhlin Specialist allmänmedicin/överläkare RG1 Anders Hammarberg Leg psykoterapeut, betendevetare,

Läs mer

UTBILDNING: Förbereda och Leda Workshop

UTBILDNING: Förbereda och Leda Workshop UTBILDNING: Förbereda och Leda Workshop Introduktion Kursen ger alla med intresse av att utforma och leda workshops (arbetsmöten) en uppsättning metoder, verktyg och tips i hur man på bästa sätt förbereder

Läs mer

Forskning och evidens. Psykosociala behandlingsmetoder. 2 oktober 2013

Forskning och evidens. Psykosociala behandlingsmetoder. 2 oktober 2013 Forskning och evidens Psykosociala behandlingsmetoder 2 oktober 2013 Per Sandén Estimatum konsult Vad är evidensbaserade metoder? Psykosociala behandlingsmetoder vid alkoholmissbruk och beroende (Agneta

Läs mer

Kartläggning av kompetens och metodanvändning inom missbruks- och beroendeområdet hos personal inom Individ- och familjeomsorgen

Kartläggning av kompetens och metodanvändning inom missbruks- och beroendeområdet hos personal inom Individ- och familjeomsorgen Fråga 1 Kön Kvinna Man Fråga 2 Antal anställningsår inom socialtjänsten 0-2 år 3-4 år 5-8 år 9-15 år 16-24 år 25 år eller längre Fråga 3 Antal anställningsår inom missbruksområdet (även hos andra arbetsgivare

Läs mer

Rehabilitering av missbruk och beroendetillstånd

Rehabilitering av missbruk och beroendetillstånd Rehabilitering av missbruk och beroendetillstånd En del av team:olivia Selfhelp är en organisation med hög ambitionsnivå. Vi kan erbjuda en heltäckande vårdkedja med allt från förebyggande insatser till

Läs mer

Vad är psykoterapi? Fredrik Odhammar & Anders Jacobsson

Vad är psykoterapi? Fredrik Odhammar & Anders Jacobsson Vad är psykoterapi? 2015-09- 01 2015-09- 08 Fredrik Odhammar & Anders Jacobsson Vad vi tänker ta upp Hur kan man definiera psykoterapi - gemensamma faktorer, teknik TerapeuIsk allians Psykoanalys, psykoanalyisk

Läs mer

Långvarig smärta. 12 13 september 2011, Stockholm. Inspirerande och utvecklande dagar för dig som sjukgymnast! Talare:

Långvarig smärta. 12 13 september 2011, Stockholm. Inspirerande och utvecklande dagar för dig som sjukgymnast! Talare: Långvarig smärta Inspirerande och utvecklande dagar för dig som sjukgymnast! Aktuell forskning kring smärta och behandling Sambandet mellan fysiologi och psykologi Hur motivera patienten att bli mer aktiv

Läs mer

Utbildningscentrum. Fellingsbro folkhögskola,

Utbildningscentrum. Fellingsbro folkhögskola, Peter, 50, mellanchef på ett stort företag inom IT-branschen. Peter arbetar hårt och jobbar ofta över. Han känner sig som en nyckelkompetens för företaget, ibland blir pressen stor. Han är gift och har

Läs mer

Mars 2013. i 15 april. efternamn: För och. Arbetsplats. kommer att ha. Bilaga

Mars 2013. i 15 april. efternamn: För och. Arbetsplats. kommer att ha. Bilaga Institutionen för klinisk vetenskap Enheten för psykoterapi Meritsammanställning Mars 2013 Sid 1 (8) Meritsammanställningen med bilagor skickas till: VHS Antagningsservicee 833 82 STRÖMSUND Jag har sökt

Läs mer

Rusmedelsproblem påp befolkningsnivå exemplet alkohol

Rusmedelsproblem påp befolkningsnivå exemplet alkohol ASI metoden Rusmedelsproblem påp befolkningsnivå exemplet alkohol 1 2 Missbruk / rehabilitering som process ( aktörsmodell ) J. Blomqvist OM JAG VILL LYCKAS MED ATT FÖRA EN MÄNNISKA MOT ETT BESTÄMT MÅL,

Läs mer

För dem som är på behandling Detta är en översättning av en publikation godkänd av NA-gemenskapen.

För dem som är på behandling Detta är en översättning av en publikation godkänd av NA-gemenskapen. För dem som är på behandling Detta är en översättning av en publikation godkänd av NA-gemenskapen. Copyright 1998 by Narcotics Anonymous World Services, Inc. Alla rättigheter förbehållna. Den här pamfletten

Läs mer

BEHANDLING- OCH UTREDNINGSHEM

BEHANDLING- OCH UTREDNINGSHEM BEHANDLING- OCH UTREDNINGSHEM Vi är specialister inom DBT och vårt mål är att ge individen en inre emotionell balans och en meningsfull tillvaro. OM OSS På Kullabygdens DBT hem hjälper vi ungdomar i åldern

Läs mer

Komplexiologi löser de accelererande problemen med psykisk ohälsa!

Komplexiologi löser de accelererande problemen med psykisk ohälsa! Komplexiologi löser de accelererande problemen med psykisk ohälsa! En psykolog kan inte lösa flertalet av psykets problem eftersom de är komplexa, och då gäller givetvis samma sak för coacher, forskare

Läs mer

Villa Segeltorp Kollektivet

Villa Segeltorp Kollektivet Segeltorp 2010-07-23 Information till berörda om vad Villa Segeltorp Kollektivet kan erbjuda! Villa Segeltorp Kollektivet (VSK) är ett utsluss/halvvägshus som tillämpar 12-stegs programmet, som finns med

Läs mer