SOLGLÄNTAN Väja

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SOLGLÄNTAN Väja 2004-03-07"

Transkript

1 SOLGLÄNTAN Väja Solgläntans Behandlingshem i Kramfors AB Kontorsvägen VÄJA Tfn: Fax: Org.nr: E-post: info@solglantan.com Administrativ chef Ritwa Berglund ritwa@solglantan.com VD Marie-Louise Wik Löfdahl marie-louise@solglantan.com Föreståndare Mats Wiberg mats@solglantan.com Kontor: Sportvägen VÄJA Tfn: Fax: Hemsida: Solgläntan Skapat :08 Sida 1 (8)

2 VEM KAN KOMMA TILL SOLGLÄNTAN FÖR BEHANDLING? Män som är minst 18 år gamla och som missbrukar alkohol/droger. De kan ha följande problem: livet känns inte meningsfullt ensamhet, dålig självkänsla eller isolering saknar ett fungerande nätverk saknar kraft att själv förändra sin livssituation Och som har behov av: en miljö där han vågar stanna upp och reflektera över vad som är fel att vara i en miljö där han kan känna trygghet och bygga upp förtroende för andra att få hjälp att komma igång med studier, praktik eller annan meningsfull sysselsättning att vara i en drogfri gemenskap där yttre påverkan inte förekommer en miljö där det finns kunskaper och egna erfarenheter om dysfunktionella familjer Även de som har LVU, LVM eller kontraktsvård kan få behandling på Solgläntan. Solgläntan Sida 2 (8)

3 VI PÅ SOLGLÄNTAN Målet för vår verksamhet är att i en familjär atmosfär ge professionell behandling som skall ge klienten förbättrad livskvalitet. Med värme och kärlek bygger vi upp en känsla av trygghet och tillit, detta utgör grunden till ett bra fortsatt behandlingsarbete. Solgläntans Behandlingshem ligger vid Höga Kusten, i Kramfors Kommun i en naturskön omgivning med ett härligt närområde, med bad, elljusspår, tennis och fiskesjöar. Huvudbyggnaden är en mindre herrgårdsbyggnad med ett annex. Det finns också en gäststuga/ härbre där anhöriga och gäster kan övernatta. Föreståndare på Solgläntans behandlingshem är Mats Wiberg som är certifierad drogterapeut och speciellt utbildad för att behandla kriminalitetsproblematik. Han har många års erfarenhet inom missbruksvården och inom kriminalvården. Vi är 16 medarbetare. Våra drogterapeuter arbetar med individ och gruppterapi med klienterna. Vi har också behandlingsassistenter som tjänstgör dagar, kvällar och helger. Flera av våra behandlingsassistenter genomgår för närvarande drogterapiutbildning. Vi har också medarbetare med specialutbildningar för de fysiska aktiviteter och övningar som är en del av behandlingen. Några av våra medarbetare har missbrukarens kulturkompetens. Vi har bemanning dygnet runt. Nattetid finns det en medarbetare på Solgläntan, en medarbetare i beredskap i hemmet och en ledningsansvarig som är bakjour. På Solgläntan behövs också servicepersonal såsom husmor, kokerska, vaktmästare och kanslist. De har den utbildning och erfarenhet som krävs för det praktiska arbetet. I alla arbetsuppgifter ingår för samtliga medarbetare att vid vissa tillfällen ha klienter med sig i det vardagliga arbetet. Dessa insatser beslutas i så fall vid behandlingskonferens i samråd med klienten. Förutom de anställda på Solgläntan har vi konsulter som till exempel läkare, sjuksköterska och psykolog. Personalens handledning är processinriktad och genomförs av en psykolog som är godkänd handledare. Företaget ägs av Marie-Louise Wik Löfdahl och Ritwa Berglund. Marie-Louise, VD, är sjuksköterska, vårdlärare, filosofie magister inom beteendevetenskap, tidigare verksam som utvecklare/utvecklingschef inom Landstinget Jönköpings läns, numera också verksam som konsult inom organisation och ledarskap. Ritwa, administrativ chef, har i 20 år arbetat inom sjukvården och har utbildning som undersköterska, alkohol/drogterapeut, massör/akupunktör och internrevisor för ISO Hon har arbetat 17 år i behandling och är även finskspråkig. Solgläntan Sida 3 (8)

4 VÅR BEHANDLING PÅ SOLGLÄNTAN Vår behandling bygger på 12-stegsprogrammets filosofi i kombination med social träning. Hela tiden när vi arbetar med den Individuella behandlingsplanen samarbetar vi intensivt med remittenten. Vi har fastställda rutiner för samarbete och rapportering till våra remittenter. Vi arbetar med små behandlingsgrupper för män i åldrarna 18 år och uppåt. Vår strävan är att skapa små trygga grupper i en familjär atmosfär där den enskilde individen får det engagemang och den tid han behöver. Behandlingstiden är ca 3-12 mån och är uppdelad i tre faser. I behandlingen ingår också anhörigdagar för närstående där vi förmedlar kunskap och förståelse kring missbruk och familjerelationer. Efter behandlingen utformas eftervård i hemkommunen eller den nya kommunen. FASINDELNING Under behandlingen arbetar vi med klienten i tre olika faser. I fas 1 bor man inne på Solgläntan, fas 2 i bostadsområdet som ligger i anslutning till Solgläntans huvudbyggnad, fas 3 i eget boende i nära anslutning till fas 2. Fas 1 ca 3-6 mån Symptom Sjukdomsbegrepp Förnekelsen Relationer Tillitsträning Gruppövningar Kommunikation Mötesträning Värderingar Fas 2 ca 3-6 mån Fördjupning Skapa nätverk Yrkesvägledning Egen ekonomi Planera eftervård Sponsorkontakt Förberedelse av utsluss Förberedelse för flytt till hemorten Krimprogram Fas 3 ca 6 mån Utsluss i eget boende med eftervård Sysselsättning Egen ekonomi Ekonomisanering Fortsatt mötesgående Enskilda samtal Fördjupningsveckor Stöd från Solgläntan Drogfri gemenskap Yrkesvägledning Uppföljning Eftervårdsprogram Återvändarvecka Vägledning Steg 1-3 Steg 4-5 Solgläntan Sida 4 (8)

5 FAS ETT Primärbehandlingen på Solgläntan Vi värnar om att ta hand om våra klienter på ett respektfullt och kärleksfullt sätt. En behandlare har ett första samtal när klienten har kommit till behandlingshemmet. Klienten får en fadder som har till uppgift att introducera honom i rutiner, förhållningssätt, regler och förväntningar. Att vara fadder ingår i behandlingen. Våra klienter måste närma sig sina problem. Detta leder vi dem till genom lektioner och gruppterapi där vi upplyser om beroendesjukdomen och föreläser om möjligheter till tillfrisknande. Här handlar det mycket om att skapa nya attityder och värderingar. Veckoschemat innehåller också avslappning och fysiska och sociala aktiviteter. Att jobba praktiskt både inom- och utomhus med vardagliga sysslor är en del i den sociala träningen. Det avgörande är att personalen alltid deltar i aktiviteterna. Detta tillsammans med lektioner och gruppterapi förstärker tilliten mellan klient och behandlare. När vi upplever att klienten har mognat och börjar ta ansvar för sina problem är han redo för fas två. FAS TVÅ Handlar om att börja fungera socialt i en drogfri livsstil Tanken med fas två är att klienten ska kunna fördjupa sin egen inre process och börja rikta blicken utåt mot det samhälle han lever i. Som hjälpmedel har vi ett veckoschema som består av gruppterapi, praktiska sysslor, grupparbeten eller individuella uppgifter. Hur det utformas beror sedan på individens behov och den aktuella gruppen. De som behöver jobba med sin kriminalitet deltar i kriminalitetsprogrammet under en intensiv kriminalitetsvecka. Det är viktigt att man lär känna sig själv för att kunna undvika och förutse fallgropar som man kommer att ställas inför. Likaså också att man hittar de mönster och attityder som inte fungerar. Under den här tiden handlar det om att börja träna på ansvar i alla sammanhang. Under Fas två tränar sig klienten på att ta ansvar för ekonomi, matrutiner, inköp, att hålla tider, sköta papper till myndigheter, städning, och samtidigt klara av att fortsätta den inre behandlingsprocessen. Ett komplicerat steg men en nödvändig träning inför nästa steg som innebär att bo själv. Viktigt att klargöra under fas 2 Om klienten ska tillbaka till hemkommunen så arbetar han under denna tid med planering inför hemflyttning. Om det inte är aktuellt så förbereder man skola, arbete eller annan sysselsättning på annan ort Teman som mer eller mindre kommer upp under fas 2 Hur såg livet ut innan behandlingen? Att göra ett familjeträd. Finns det en drog under drogen? Solgläntan Sida 5 (8)

6 Vem är du? Målbild/framtidstro. Har hemligheterna kommit fram? Synen på tjejer/kvinnor? Vad är intimitet kontra intensitet? Vad är självkänsla / självförtroende? Utöver detta tillkommer områden som var och en har att bearbeta. Klimatet som utvecklas i gruppen är viktigt för att våga utvecklas. Klimatet beror på sammanhållningen i gruppen. Det som händer i gruppen stannar därför där. Utöver detta tillkommer de individuella områden som var och en har att bearbeta. De som ska tillbaka till sin hemkommun arbetar med planering inför hemflyttning. Andra förbereder sin fortsatta sysselsättning, skola eller arbete FAS TRE - UTSLUSS Ett utslussningsboende innebär eget boende fast med fortsatt inskrivning på Solgläntan. Det blir aktuellt när klienten har fått sin dagliga sysselsättning ordnad och individen har visat sig kunna ta ansvar för sitt liv. Denna fas innebär att man praktiserar vardagslivet i sin egen vardag. Här ska klienten kunna hantera sin skolgång eller praktik, sköta lägenhet, pengar och även kunna driva sin fortsatta utveckling åt rätt håll. Har man skulder så får man hjälp att reda upp röran. Solgläntans personal har under den här fasen kontakt med klientens kontaktperson på det ställe där han har sin sysselsättning för att upptäcka eventuella problem i ett tidigt stadium. Klienten deltar i minst ett 12-stegsmöte och ett eftervårdsmöte i veckan. De deltar också i aktiviteter som är obligatoriska på Solgläntan t ex konvent, resor, mm. Behandlingspersonalen har kontinuerliga individuella samtal med klienterna. Om det visar sig att det finns områden som inte fungerar i vardagslivet. Då kan man få stöd genom att vara med i behandlingen i Fas 2 igen för att komma tillrätta med detta. Det är inte alltid lätt och vägen är inte spikrak men med uppföljning och stöd kommer förändringarna så sakta för att stanna. Tiden för utslussning är individuell men är normalt cirka 6 månader. KRIMPROGRAM Idag vet vi att de som missbrukar droger/alkohol inte automatiskt upphör med brottsligheten bara för att de har blivit drogfria. Tvärtom börjar återfallsprocessen oftare med kriminalitet än med droger. Därför har vi kriminalitetsprogrammet "Vägvalet". Specialutbildad personal jobbar med klienter som har kriminalitet som huvudproblem. Syftet är att minska risken för återfall Solgläntan Sida 6 (8)

7 Vägvalet är ett kognitivt program utvecklat av Gunnar Bergström. Han var tidigare behandlare numera författare och chef för öppenvården för barn och ungdom i Upplands Väsby. Programmet används numera framgångsrikt på fängelser och institutioner och består av lektioner och gruppövningar. Kriminalitetsprogrammet faller främst inom ramen för fas två. Programmet är indelat i tre delar: 1. Upptäcksfasen Förändringsarbetet börjar med att den kriminelle upptäcker att det finns drivkrafter och mönster i kriminaliteten. Innan dess har han haft inställningen att saker och ting "bara händer". Han kan säga att han "hamnade i en villa", att han "råkade" snatta ett föremål. Han ser ofta inget mönster i sitt handlande, lektionerna om drivkrafter och tankemönster väcker igenkännande och ger aha-upplevelser, detta leder i bästa fall till ett spirande hopp om att förändring är möjlig. 2. Utmaningen av kriminella tankemönster Arbetet med att utmana de kriminella tankemönstren och att finna bättre sätt att tänka på, är den kognitivt inriktade behandlingsdelen, det är ett arbete som tar tid och som inte är "färdigt" efter ett kort behandlingsprogram, utan man får räkna med ett långsiktigt arbete och behovet av "en daglig moralisk inventering" under lång tid, vilket man får lära sig under programmets gång. 3. Arbete med skuld och med rätt och fel Arbetet med att utmana tankemönstren tenderar att stanna vid att klienten börjar överväga att sluta med brott för att han själv förlorar på det. Det är en början, men oftast inte tillräckligt. Det huvudsakliga skälet att avstå från brott får inte vara att inte åka fast. Vad händer om jag snubblar över en brottsmöjlighet med obefintlig upptäcktsrisk? För den som inte har en inbyggd moral mot kriminella handlingar är det snubblande nära att begå brott igen, detta brott väcker åter upp nya kriminella tankar. "Det gick ju bra den här gången", kan vara nästa tanke, sedan kan den kriminella aktiviteten vara igång igen. Målet med den här delen i kriminalitetsbehandlingen är att den kriminelle, i takt med sin egen utveckling, själv utvecklar den empati och medkänsla med offret som är en del av samvetet, och som gör att han så småningom avstår från brott, även när han inte riskerar att åka fast. EFTERVÅRD Eftervården i Väja sker i mötesform en kväll i veckan. Erfarenheter, problem, känslor och angelägenheter delas med andra som har genomgått samma behandling. Personalen följer upp vad som kommer upp under mötet och vid behov slussas klienten vidare till fördjupad behandling. För vissa avslutas behandlingstiden innan eftervården startar och då är det viktigt att det sker på hemorten. Solgläntan arbetar med, att i samråd med placerande kommuner, bygga upp eftervård på hemmaplan. Solgläntan Sida 7 (8)

8 ÅTERVÄNDARVECKA Efter avslutad behandling erbjuds en återvändarvecka för att klienten ska kunna bearbeta sina tankar och reaktioner och få fylla på med kraft, energi och hopp. Den första tiden efter avslutad behandling är ofta tuff då det nya förändrade livet ska levas på hemmaplan. Att få återvända till den plats där man gått igenom sin behandling och sociala rehabilitering ger många kraft att gå vidare i en positiv riktning. ANHÖRIGDAGAR Anhörigdagar ingår i Solgläntans behandlingsprogram. Dessa dagar är till för klienternas närstående såsom förälder, syskon, flickvän. Remittenter såsom socialarbetare är också välkomna till vårt anhörigprogram. Programmet består av fyra intensiva dagar där man tillsammans med andra i samma situation får kunskap om hur missbruket påverkar inte bara missbrukaren utan även alla runt honom. Teori blandas med gruppdiskussioner. Det sker ingen konfrontation mellan närstående och klienten som är på Solgläntan för behandling. Programmet vänder sig till de anhöriga. Dagarna leds av professionella terapeuter. Uttalande från tidigare deltagare: Jag har fått hjälp att förstå det jag inte kunnat sätta ord på Jag har fått insikt och förståelse tack vare er. Ni är guld värda, i alla fall för mig. Tack och Kram Nästan allt har fallit på plats och jag kan hantera hans sjukdom Viktig kombination av teori och praktik, med små grupparbete Att träffa människor med samma problem Under dessa dagar har deltagarna helpension för att helt få ägna sig åt innehållet i programmet. Syftet är att den närstående ska få bättre förståelse för sig själv i sin relation till sin närstående som missbrukare. Vi erbjuder en trygg miljö med professionell vägledning i något som kan bli det viktigaste steget i livet. Välkommen till oss på Solgläntan! Solgläntan Sida 8 (8)

Välkommen till Visättra för att delta i vår behandling för missbruk och / eller kriminalitet.

Välkommen till Visättra för att delta i vår behandling för missbruk och / eller kriminalitet. VISÄTTRA Behandlingscenter 12-stegs Kriminalitets ART Behandling Välkommen till Visättra för att delta i vår behandling för missbruk och / eller kriminalitet. Den gren vars topp har tvingats att böja sig

Läs mer

Sävsjöviks förstärkta familjehem

Sävsjöviks förstärkta familjehem Sävsjöviks förstärkta familjehem Vi erbjuder familjehemsvård för vuxna personer med missbruk och / eller kriminalitet. Vår målgrupp är företrädesvis Individer med konstaterad eller misstänkt neuropsykiatrisk

Läs mer

Jakobsdal HVB, Credere.

Jakobsdal HVB, Credere. Vård & Omsorg Jakobsdal HVB, Credere. i Stenungsunds kommun. Behandlingsverksamheten riktar sig till flickor och pojkar mellan 12-18 år. Upptagningsområde: Hela landet SoL och LVU Foto: Ted Olsson Jakobsdal

Läs mer

Ett naturligt behandlingshem

Ett naturligt behandlingshem Välkommen till Mjösjögård HVB AB Ett naturligt behandlingshem Mjösjögård HVB AB ligger belägen i Bräcke kommun, Jämtlands län. Målgrupp är män från 18 år. Verksamheten har tillstånd för tolv platser och

Läs mer

ATT GÅ VIDARE ETT PROGRAM FÖR UNGDOMSTJÄNST. ETT NYTT VÄGVAL Ett längre program för ungdomar med risk för kriminell livsstil

ATT GÅ VIDARE ETT PROGRAM FÖR UNGDOMSTJÄNST. ETT NYTT VÄGVAL Ett längre program för ungdomar med risk för kriminell livsstil ATT GÅ VIDARE ETT PROGRAM FÖR UNGDOMSTJÄNST ETT NYTT VÄGVAL Ett längre program för ungdomar med risk för kriminell livsstil PROGRAMBESKRIVNINGAR ATT GÅ VIDARE ETT PROGRAM FÖR UNGDOMAR SOM DÖMTS TILL UNGDOMSTJÄNST

Läs mer

ATT GÅ VIDARE ETT PROGRAM FÖR UNGDOMSTJÄNST

ATT GÅ VIDARE ETT PROGRAM FÖR UNGDOMSTJÄNST ATT GÅ VIDARE ETT PROGRAM FÖR UNGDOMSTJÄNST Program i 3 nivåer för ungdomar som dömts till ungdomstjänst PROGRAMBESKRIVNINGAR ATT GÅ VIDARE ETT PROGRAM FÖR UNGDOMAR SOM DÖMTS TILL UNGDOMSTJÄNST När ungdomar

Läs mer

Villa Segeltorp Kollektivet

Villa Segeltorp Kollektivet Segeltorp 2010-07-23 Information till berörda om vad Villa Segeltorp Kollektivet kan erbjuda! Villa Segeltorp Kollektivet (VSK) är ett utsluss/halvvägshus som tillämpar 12-stegs programmet, som finns med

Läs mer

12 &12 Behandlingshem AB

12 &12 Behandlingshem AB 12 &12 Behandlingshem AB Kvalitetscertifierat HVB-hem enl ISO 9001:2008 Vi finns vid vackra Sinnesroklippan på Svanö! Missbruksbehandling enligt 12-stegsfilosofin som grund för män- och par från 18 år

Läs mer

Standard, handläggare

Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Rapport 2011-09-09 Innehåll Skandinavisk Sjukvårdsinformations Kvalitetsindex - Strategi och metod - Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och

Läs mer

Standard, handläggare

Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Rapport 2011-03-13 Innehåll Skandinavisk Sjukvårdsinformations Kvalitetsindex - Strategi och metod - Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och

Läs mer

Information om Insatser för vuxna Individ- och familjeomsorgen. Åstorps Kommun

Information om Insatser för vuxna Individ- och familjeomsorgen. Åstorps Kommun Information om Insatser för vuxna Individ- och familjeomsorgen i Åstorps kommun Mottagningssekreterare kontaktuppgiter Varje individ ska mötas med värdighet och respekt med utgångspunkt i att stärka den

Läs mer

Enkätundersökning hos AHA:s Medlemmar

Enkätundersökning hos AHA:s Medlemmar Enkätundersökning hos AHA:s Medlemmar 2014 Är du man eller kvinna? 13% 11% Man Kvinna 76% Ålder? 11% 6% 11% 26% 20-30 31-45 40-60 Över 61 46% Hur hittade ni AHA (Anhöriga Hjälper Anhöriga)? 11% 3% 8% 22%

Läs mer

Information om ledarskapskursen Personligt ledarskap

Information om ledarskapskursen Personligt ledarskap 2014-04-03 Information om ledarskapskursen Personligt ledarskap VÄLKOMMEN Varmt välkommen till kursen Personligt ledarskap! I det följande beskrivs kursens mål, innehåll, arbetsformer och annan praktisk

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning

Verksamhetsbeskrivning Verksamhetsbeskrivning Eksätra HVB Kontaktuppgifter Besöksadress Vårdsätravägen 74 756 55 Uppsala Telefon 018-727 23 25 vardochomsorg.uppsala.se www.uppsala.se www.sober.uppsala.se Sida 2 av 5 Organisatorisk

Läs mer

Behandlingshem för kvinnor och män med psykiska funktionshinder samt individer med samsjuklighet.

Behandlingshem för kvinnor och män med psykiska funktionshinder samt individer med samsjuklighet. Behandlingshem för kvinnor och män med psykiska funktionshinder samt individer med samsjuklighet. Ängsätra och VasseBro med fokus på individen Konceptet Ängsätra/VasseBro erbjuder ett nästintill optimalt

Läs mer

Standard, handläggare

Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Rapport 201120 Innehåll Skandinavisk Sjukvårdsinformations Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal

Läs mer

Standard, handläggare

Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Solgläntans Behandlingshem i Kramfors AB Rapport 2015-03-03 Innehåll SSIL Kvalitetsindex - Strategi och metod - Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive

Läs mer

MED FAMILJEHEM I HELA SÖDRA SVERIGE. Att bo i Familjehem som BARN UNGDOM VUXEN. Våra Familjehem finns i hela södra Sverige. Vuxna

MED FAMILJEHEM I HELA SÖDRA SVERIGE. Att bo i Familjehem som BARN UNGDOM VUXEN. Våra Familjehem finns i hela södra Sverige. Vuxna Att bo i Familjehem som BARN UNGDOM VUXEN Våra Familjehem finns i hela södra Sverige. Barn Ungdomar Vuxna ADT digitaltryck, Borgholm FAMILJEHEM FÖR UTSLUSSBOENDE BOENDE I EGEN STUGA MED STÖD Utslussning

Läs mer

Rehabilitering av missbruk och beroendetillstånd

Rehabilitering av missbruk och beroendetillstånd Rehabilitering av missbruk och beroendetillstånd En del av team:olivia Selfhelp är en organisation med hög ambitionsnivå. Vi kan erbjuda en heltäckande vårdkedja med allt från förebyggande insatser till

Läs mer

TJÄNSTER & BEHANDLINGSUPPLÄGG

TJÄNSTER & BEHANDLINGSUPPLÄGG TJÄNSTER & BEHANDLINGSUPPLÄGG Abraso stöd & omsorg AB är en verksamhet som erbjuder stöd, omsorg och behandling till såväl enskilda individer som familjer. Målet är att alla som placeras i hem inom Abraso

Läs mer

Behandling av beroende Information om vår behandlingsmodell för alkohol-, tablett- och narkotikaberoende.

Behandling av beroende Information om vår behandlingsmodell för alkohol-, tablett- och narkotikaberoende. Behandling av beroende Information om vår behandlingsmodell för alkohol-, tablett- och narkotikaberoende. Vårdbolaget TioHundra i Norrtälje är en unik aktör inom vård och omsorg. Det som särskiljer oss

Läs mer

Information om ledarskapskursen. Ledarskap för att motivera grupper

Information om ledarskapskursen. Ledarskap för att motivera grupper 2014-05-13 Information om ledarskapskursen Ledarskap för att motivera grupper VÄLKOMMEN Varmt välkommen till kursen Ledarskap för motivera grupper! I det följande beskrivs kursens mål, innehåll, arbetsformer

Läs mer

Standard, handläggare

Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Rapport 20140116 Innehåll Skandinavisk Sjukvårdsinformations Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal

Läs mer

BESLUT. 2011-01-21 Dnr. Stora Långared 447 94 Vårgårda

BESLUT. 2011-01-21 Dnr. Stora Långared 447 94 Vårgårda jl Socialstyrelsen T/Region SydvästlSek2 Maria Björklund maria.bjorklund@socialstyrelsen.se BESLUT 2011-01-21 Dnr 1(14) Arken Vård och Behandling AB Stora Långared 447 94 Vårgårda Huvudman Arken Vård och

Läs mer

BEHANDLINGSHEM. Trygghet, Kompetens, Utveckling www.utslussen.se

BEHANDLINGSHEM. Trygghet, Kompetens, Utveckling www.utslussen.se BEHANDLINGSHEM Trygghet, Kompetens, Utveckling www.utslussen.se Verksamhetsbeskrivning Utslussen Vård AB är ett mindre vårdföretag med personlig prägel som tillhandahåller vård för barn och unga i Mälardalen

Läs mer

Avsnitt 1 - Träna på grunderna i NVC

Avsnitt 1 - Träna på grunderna i NVC Öppet fördjupningsprogram i NVC i Stockholm 2015 Nu för andra året erbjuder vi ett program med stor flexibilitet och där du som deltagare kan välja träningsavsnitt utifrån dina behov och intressen. Vi

Läs mer

Alla förtjänar en ärlig chans. Är du redo att ta nästa steg?

Alla förtjänar en ärlig chans. Är du redo att ta nästa steg? Alla förtjänar en ärlig chans. Är du redo att ta nästa steg? Är det dags att tänka på vad du skall göra efter du har muckat? Har du 2-6 månader kvar till din villkorliga frigivning? Har du tröttnat på

Läs mer

Behandling enligt 12-stegsmodellen med kognitiv inriktning

Behandling enligt 12-stegsmodellen med kognitiv inriktning ll Frihet... Vägen ti Behandling enligt 12-stegsmodellen med kognitiv inriktning Behandling enligt 12-stegsmodellen med kognitiv inriktning Ett speciellt anpassat program för kvinnor med missbruksproblem

Läs mer

Standard, handläggare

Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Rapport 20120711 Innehåll Skandinavisk Sjukvårdsinformations Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal

Läs mer

Information om ledarskapskursen. Ledarskap för effektivt samarbete

Information om ledarskapskursen. Ledarskap för effektivt samarbete 2014-05-13 Information om ledarskapskursen Ledarskap för effektivt samarbete VÄLKOMMEN Varmt välkommen till kursen Ledarskap för effektivt samarbete! I det följande beskrivs kursens mål, innehåll, arbetsformer

Läs mer

Kvalitetsindex. Rapport 2015-07-16. Wäxthuset Väddö AB. Resultat samt jämförelser med samtliga intervjuer under 2014-07-01-2015-06-30

Kvalitetsindex. Rapport 2015-07-16. Wäxthuset Väddö AB. Resultat samt jämförelser med samtliga intervjuer under 2014-07-01-2015-06-30 Kvalitetsindex Standard, handläggare Rapport 20150716 Resultat samt jämförelser med samtliga intervjuer under 20140701 20150630 Innehåll SSIL Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg

Läs mer

Information om ledarskapskursen Ledarskap för ökat resultat

Information om ledarskapskursen Ledarskap för ökat resultat 2014-04-03 Information om ledarskapskursen Ledarskap för ökat resultat VÄLKOMMEN! Varmt välkommen till kursen Ledarskap för ökat resultat! I det följande beskrivs kursens mål, innehåll, arbetsformer och

Läs mer

BEHANDLING- OCH UTREDNINGSHEM

BEHANDLING- OCH UTREDNINGSHEM BEHANDLING- OCH UTREDNINGSHEM Vi är specialister inom DBT och vårt mål är att ge individen en inre emotionell balans och en meningsfull tillvaro. OM OSS På Kullabygdens DBT hem hjälper vi ungdomar i åldern

Läs mer

Standard, handläggare

Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Rapport 20110225 Innehåll Skandinavisk Sjukvårdsinformations Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal

Läs mer

Standard, handläggare

Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Rapport 201406 Innehåll SSIL Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal bortfall Genomförda intervjuer

Läs mer

Missbruka inte livet. Vägar bort från beroende av alkohol och narkotika

Missbruka inte livet. Vägar bort från beroende av alkohol och narkotika Missbruka inte livet Vägar bort från beroende av alkohol och narkotika Du är inte ensam Det går att få bukt med ett beroende av alkohol och narkotika. Men det är många som drar sig för att söka hjälp.

Läs mer

Personliga vårdlösningar. Stödboende Gammelstad. Hantverksvägen 27

Personliga vårdlösningar. Stödboende Gammelstad. Hantverksvägen 27 Personliga vårdlösningar Stödboende Gammelstad Hantverksvägen 27 JN Care AB erbjuder boende i stödboende i Luleå (Gammelstad). I det nyrenoverade huset finns det fem lägenheter, två trerumslägenheter och

Läs mer

Ledarskapsutbildning Steg 2 Kommunikation 3 dagar

Ledarskapsutbildning Steg 2 Kommunikation 3 dagar Ledarskapsutbildning Steg 2 Kommunikation 3 dagar Nercia - en värld av relationer, kompetens och massor med inspiration! Nercia har utbildat människor, och bidragit till kompetensutveckling i en mängd

Läs mer

BEHA DLI GSHEMMET JABBOKS VAD I HÖRBY. Under perioden 2006-04-30 till 2007-04-30

BEHA DLI GSHEMMET JABBOKS VAD I HÖRBY. Under perioden 2006-04-30 till 2007-04-30 1 UTVÄRDERI G OCH VERKSAMHETSUPPLYS I GAR GÄLLA DE BEHA DLI GSHEMMET JABBOKS VAD I HÖRBY Under perioden 2006-04-30 till 2007-04-30 Under året har vi arbetat hårt med kvaliteten och kompetensen. Vi har

Läs mer

Standard, handläggare

Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Solgläntans Behandlingshem i Kramfors AB Rapport 2010116 Innehåll SSIL Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga

Läs mer

Information om ledarskapskursen. Personligt ledarskap

Information om ledarskapskursen. Personligt ledarskap 2015-03-01 Information om ledarskapskursen Personligt ledarskap I det följande beskrivs kursens mål, innehåll, arbetsformer och annan praktisk information. Kursen är en av ledarskapskurserna i Dalarnas

Läs mer

Kvalitetsindex. Rapport Selfhelp Kliniken Gävleborg AB. Resultat samt jämförelser med samtliga intervjuer under

Kvalitetsindex. Rapport Selfhelp Kliniken Gävleborg AB. Resultat samt jämförelser med samtliga intervjuer under Kvalitetsindex Standard, handläggare Rapport 2016042 Resultat samt jämförelser med samtliga intervjuer under 20150401 20160331 Innehåll SSIL Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg

Läs mer

Standard, handlggare

Standard, handlggare Kvalitetsindex Standard, handlggare Solgläntans Behandlingshem i Kramfors AB Rapport 2014-03-05 Innehåll SSIL Kvalitetsindex - Strategi och metod - Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive

Läs mer

BESLUT. Detta beslut om tillstånd gäller från denna dag och tills vidare. Tillståndsbeviset skickas tillsammans med detta beslut.

BESLUT. Detta beslut om tillstånd gäller från denna dag och tills vidare. Tillståndsbeviset skickas tillsammans med detta beslut. Tg1 2013 v 2.5 BESLUT 2016-02-24 Dnr 6.3.1-18969/2015 1(5) Frösunda Omsorg i Stockholm AB Box 708 169 27 Solna Ärendet Frösunda Omsorg i Stockholm AB, org.nr. 556597-2352, har ansökt om tillstånd att bedriva

Läs mer

Utbildning och kurser i kognitiv beteendeterapi UTBILDNINGSKATALOG. KBT Svealand

Utbildning och kurser i kognitiv beteendeterapi UTBILDNINGSKATALOG. KBT Svealand Utbildning och kurser i kognitiv beteendeterapi UTBILDNINGSKATALOG 2017 1 OM KBT SVEALAND är ett privat utbildningsinstitut och terapicentrum som erbjuder utbildning och behandling inom kognitiv beteendeterapi

Läs mer

Standard, handläggare

Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Rapport 20131217 Innehåll Skandinavisk Sjukvårdsinformations Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal

Läs mer

Kvalitetsindex. Rapport 2012-02-17. Murars Gård. Resultat samt jämförelser med samtliga intervjuer under 2011-02-01-2012-01-31. Standard, handläggare

Kvalitetsindex. Rapport 2012-02-17. Murars Gård. Resultat samt jämförelser med samtliga intervjuer under 2011-02-01-2012-01-31. Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Rapport 20120217 Resultat samt jämförelser med samtliga intervjuer under 20110201 20120131 Innehåll Skandinavisk Sjukvårdsinformations Kvalitetsindex Strategi och metod

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning

Verksamhetsbeskrivning Verksamhetsbeskrivning HVB Rosenhill Kontaktuppgifter Besöksadress Fältvägen 10 Telefon 018-727 82 87 www.sober.uppsala.se vardochomsorg.uppsala.se www.uppsala.se Sida 2 av 5 Organisatorisk tillhörighet

Läs mer

VAD GÖR FMN? SOCIALKURATIVT ARBETE

VAD GÖR FMN? SOCIALKURATIVT ARBETE 1 VAD GÖR FMN? SOCIALKURATIVT ARBETE Det socialkurativa arbetet utgör basen för FMNs verksamhet. Du kan beställa tid och komma till föreningen för samtal och rådgivning under dagtid måndag-fredag. Du är

Läs mer

Innehåll upplägg och genomförande

Innehåll upplägg och genomförande Innehåll upplägg och genomförande Tjänst 1: Tjänstens innehåll, upplägg och metod/arbetssätt Innehåll: Vi kommer att jobba med individen efter dennes egna förutsättning. Deltagarna får coachning enskilt

Läs mer

Korpberget Behandlingscenter, Svanö Tel: 0612-71 82 80 info@korpberget.se www.korpberget.se

Korpberget Behandlingscenter, Svanö Tel: 0612-71 82 80 info@korpberget.se www.korpberget.se Historia Korpberget startade 1981 av Torbjörn och Helena Fjellström som ett ekologiskt, holistiskt familjekollektiv. De huvudsakliga verksamhetsområdena var redan från början personutveckling, utbildning

Läs mer

På Kullabygdens DBT hem

På Kullabygdens DBT hem OM OSS På Kullabygdens DBT hem hjälper vi ungdomar i åldern 16-20 år med instabil personlighetsproblematik och emotionell sårbarhet, oftast i kombination med ett missbruk. Vi arbetar med flera olika metoder

Läs mer

IMR-programmet. sjukdomshantering och återhämtning. 1 projektet Bättre psykosvård

IMR-programmet. sjukdomshantering och återhämtning. 1 projektet Bättre psykosvård IMR-programmet sjukdomshantering och återhämtning 1 projektet Bättre psykosvård 2 Vad är IMR-programmet? IMR-programmet är ett utbildningsprogram för den som har en psykisk sjukdom. Genom att lära sig

Läs mer

Standard, handläggare

Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Rapport 20110313 Innehåll Skandinavisk Sjukvårdsinformations Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal

Läs mer

Kvalitetsindex. Rapport 2011-11-03. Änglagårdens Behandlingshem. Standard, anhörig

Kvalitetsindex. Rapport 2011-11-03. Änglagårdens Behandlingshem. Standard, anhörig Kvalitetsindex Standard, anhörig Rapport 20111103 Innehåll Skandinavisk Sjukvårdsinformations Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal bortfall

Läs mer

Information till boende. för psykiatrisk vård med kvalitet

Information till boende. för psykiatrisk vård med kvalitet Information till boende för psykiatrisk vård med kvalitet Verksamheten utgår från klienterna och vi arbetar efter en helhetssyn på vård och rehabilitering Välkommen till Mjörnviksholm Vi hälsar dig välkommen

Läs mer

Sävsjöviks Förstärkta Familjehem

Sävsjöviks Förstärkta Familjehem Vi är ett mindre förstärkt familjevårdsföretag med säte i Borås. I vår verksamhet arbetar personal med lång, gedigen utbildning och erfarenhet inom missbruksvård och mänskligt beteende (konsulenter). Vi

Läs mer

Standard, handläggare

Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Rapport 2014-11-1 Innehåll SSIL Kvalitetsindex - Strategi och metod - Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal bortfall - Genomförda intervjuer

Läs mer

Standard, handläggare

Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Rapport 20140314 Innehåll SSIL Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal bortfall Genomförda intervjuer

Läs mer

Vilka framtidsplaner har du med ditt arbete? Hur hade du det under din uppväxt?

Vilka framtidsplaner har du med ditt arbete? Hur hade du det under din uppväxt? Vad har du arbetet med förut och vad arbetar du med idag? Vilka framtidsplaner har du med ditt arbete? Hur var skolgången för dig när du var liten? Var har du bott tidigare? Hur hade du det under din uppväxt?

Läs mer

STÖDGRUPPER I DANDERYDS KOMMUN. Paraplyet

STÖDGRUPPER I DANDERYDS KOMMUN. Paraplyet STÖDGRUPPER I DANDERYDS KOMMUN Paraplyet Innehållsförteckning 1. Aladdin 2. Barnkraft 3. Skilda Världar 4. Komet 5. Anhörigstödet 6. Gapet 7. Öppenvårdsgrupper 8. Egna anteckningar 9. Kontaktuppgifter

Läs mer

Ett erbjudande om stöd till familjer från människor, som inte fördömer utan förstår

Ett erbjudande om stöd till familjer från människor, som inte fördömer utan förstår Ett erbjudande om stöd till familjer från människor, som inte fördömer utan förstår F A M I L J E Familjeklubbar är självhjälpsgrupper för familjer där målsättningen är högre livskvalitet utan missbruk.

Läs mer

Kvalitetsindex. Solgläntans Behandlingshem i Kramfors AB. Delrapport 2007-10-01

Kvalitetsindex. Solgläntans Behandlingshem i Kramfors AB. Delrapport 2007-10-01 Kvalitetsindex Solgläntans Behandlingshem i Kramfors AB Delrapport 2007-10-01 SKANDINAVISK SJUKVÅRDSINFORMATION Box 79 827 22 LJUSDAL Tel: 0651-160 40 Fax: 0651-71 19 80 www.sjukvardsinformation.com info@sjukvardsinformation.com

Läs mer

Öppenvård, handläggare

Öppenvård, handläggare Kvalitetsindex Öppenvård, handläggare Rapport 2014-0-0 Innehåll SSIL Kvalitetsindex - Strategi och metod - Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal - Genomförda intervjuer

Läs mer

Standard, handläggare

Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Rapport 2015-04-2 Innehåll SSIL Kvalitetsindex - Strategi och metod - Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal bortfall - Genomförda intervjuer

Läs mer

Att leva med schizofreni - möt Marcus

Att leva med schizofreni - möt Marcus Artikel publicerad på Doktorn.com 2011-01-13 Att leva med schizofreni - möt Marcus Att ha en psykisk sjukdom kan vara mycket påfrestande för individen liksom för hela familjen. Ofta behöver man få medicinsk

Läs mer

Standard, handläggare

Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Rapport 2011-03-22 Innehåll Skandinavisk Sjukvårdsinformations Kvalitetsindex - Strategi och metod - Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och

Läs mer

Dnr 6438/2008 1(7) Till samtliga kommuner och landsting

Dnr 6438/2008 1(7) Till samtliga kommuner och landsting 2008-09-01 Dnr 6438/2008 1(7) Till samtliga kommuner och landsting Inbjudan till kommuner och landsting att ansöka om bidrag för att förstärka kompetensen bland personal som i sitt arbete kommer i kontakt

Läs mer

Nätverket Kombinera förvärvsarbete och anhörigomsorg. Sammanfattning från femte mötet i de blandade lokala lärande nätverken

Nätverket Kombinera förvärvsarbete och anhörigomsorg. Sammanfattning från femte mötet i de blandade lokala lärande nätverken Nätverket Kombinera förvärvsarbete och anhörigomsorg I februari 2011 startade arbetet med nya blandade lokala lärande nätverk inom det prioriterande området: Kombinera förvärvsarbetet och anhörigomsorg.

Läs mer

Ditt liv, Dina val, Dina rättigheter Spira Assistans skapar Möjligheter

Ditt liv, Dina val, Dina rättigheter Spira Assistans skapar Möjligheter Ditt liv, Dina val, Dina rättigheter Spira Assistans skapar Möjligheter Spira Assistans AB Org.nr 556815 4305 info@spiraassistans.se 040-15 66 85 2 Innehåll Presentation 5 Dina kontaktpersoner 10 Arbetsmiljö

Läs mer

Brukarrevision/återrevision. Gula Villorna Boendeverksamheten

Brukarrevision/återrevision. Gula Villorna Boendeverksamheten Brukarrevision/återrevision Gula Villorna Boendeverksamheten 2015 INLEDNING Syftet med brukarrevisionsarbetet är att söka finna nya och bättre sätt att ta reda på vad de vi är till för inom verksamhetsområdena

Läs mer

Information om ledarskapskursen. Ledarskap för effektivt samarbete

Information om ledarskapskursen. Ledarskap för effektivt samarbete 2015-03-01 Information om ledarskapskursen Ledarskap för effektivt samarbete I det följande beskrivs kursens mål, innehåll, arbetsformer och annan praktisk information. Kursen är en av ledarskapskurserna

Läs mer

Förövarpsykolog, ROS och IDAP Vem är förövaren och hur arbetar Kriminalvården för att förhindra återfall i brott?

Förövarpsykolog, ROS och IDAP Vem är förövaren och hur arbetar Kriminalvården för att förhindra återfall i brott? Förövarpsykolog, ROS och IDAP Vem är förövaren och hur arbetar Kriminalvården för att förhindra återfall i brott? Hanna Harnesk Leg Psykolog Kriminalvården Sårbara rättigheter Brottsoffersluss Vem är förövaren?

Läs mer

Ej vinstdrivande familjehemsvård med konsulentstöd sedan 1986

Ej vinstdrivande familjehemsvård med konsulentstöd sedan 1986 Ej vinstdrivande familjehemsvård med konsulentstöd sedan 1986 F ö r s t ä r k t F a m i l j e h e m s v å r d f ö r u n g d o m a r o c h v u x n a Konsulentstödd familjehemsvård för vuxna Stiftelsen Bergslagsgårdar

Läs mer

Korpberget Behandlingscenter, Svanö Tel: 0612-71 82 80 info@korpberget.se www.korpberget.se

Korpberget Behandlingscenter, Svanö Tel: 0612-71 82 80 info@korpberget.se www.korpberget.se Historia Korpberget startade 1981 av Torbjörn och Helena Fjellström som ett ekologiskt, holistiskt familjekollektiv. De huvudsakliga verksamhetsområdena var redan från början personutveckling, utbildning

Läs mer

THE HUMAN ELEMENT (THE) DELTAGARNYTTA

THE HUMAN ELEMENT (THE) DELTAGARNYTTA THE HUMAN ELEMENT (THE) Programmet The Human Element tar fasta på utvecklingskraften inom människor. En ökad självkänsla leder till en ökad förmåga att använda sig själv i samspelet med andra vilket i

Läs mer

Korpberget Behandlingscenter, Svanö Tel: 0612-71 82 80 info@korpberget.se www.korpberget.se

Korpberget Behandlingscenter, Svanö Tel: 0612-71 82 80 info@korpberget.se www.korpberget.se Historia Korpberget startade 1981 av Torbjörn och Helena Fjellström som ett ekologiskt, holistiskt familjekollektiv. De huvudsakliga verksamhetsområdena var redan från början personutveckling, utbildning

Läs mer

Korpberget Behandlingscenter, Svanö Tel: 0612-71 82 80 info@korpberget.se www.korpberget.se

Korpberget Behandlingscenter, Svanö Tel: 0612-71 82 80 info@korpberget.se www.korpberget.se Historia Korpberget startade 1981 av Torbjörn och Helena Fjellström som ett ekologiskt, holistiskt familjekollektiv. De huvudsakliga verksamhetsområdena var redan från början personutveckling, utbildning

Läs mer

För dem som är på behandling Detta är en översättning av en publikation godkänd av NA-gemenskapen.

För dem som är på behandling Detta är en översättning av en publikation godkänd av NA-gemenskapen. För dem som är på behandling Detta är en översättning av en publikation godkänd av NA-gemenskapen. Copyright 1998 by Narcotics Anonymous World Services, Inc. Alla rättigheter förbehållna. Den här pamfletten

Läs mer

Passage Hästunderstödd behandling vid psykiatriska kliniken i Skellefteå. Psykiatriska kliniken Skellefteå

Passage Hästunderstödd behandling vid psykiatriska kliniken i Skellefteå. Psykiatriska kliniken Skellefteå Passage Hästunderstödd behandling vid psykiatriska kliniken i Skellefteå Psykiatriska kliniken Skellefteå Vad är Passage? Hästunderstödd behandlingsform vid psykiatriska kliniken, Skellefteå lasarett.

Läs mer

Gunnar Kihlblom. Coaching av ledare och nyckelpersoner. Utbildning i Affärs Coaching

Gunnar Kihlblom. Coaching av ledare och nyckelpersoner. Utbildning i Affärs Coaching Gunnar Kihlblom Coaching av ledare och nyckelpersoner Utbildning i Affärs Coaching Solid Affärs Coaching stödjer ledare och andra nyckelpersoner att möta de framtida utmaningarna som de själva och deras

Läs mer

Korpberget Behandlingscenter, Svanö Tel: 0612-71 82 80 info@korpberget.se www.korpberget.se

Korpberget Behandlingscenter, Svanö Tel: 0612-71 82 80 info@korpberget.se www.korpberget.se Historia Korpberget startade 1981 av Torbjörn och Helena Fjellström som ett ekologiskt, holistiskt familjekollektiv. De huvudsakliga verksamhetsområdena var redan från början personutveckling, utbildning

Läs mer

BESLUT. Verksamheten har förutsättningar för att bedrivas med god kvalitet och säkerhet

BESLUT. Verksamheten har förutsättningar för att bedrivas med god kvalitet och säkerhet BESLUT 2017-10-18 Dnr 6.3.1-33032/2017 1(5) Avdelningen för tillståndsprövning Kopia för kännedom till: Socialnämnden i Salems kommun Södertörns brandförsvarsförbund Menige Omsorg AB Flygfältsgatan 5 128

Läs mer

Information till handläggare. för psykiatrisk vård med kvalitet

Information till handläggare. för psykiatrisk vård med kvalitet Information till handläggare för psykiatrisk vård med kvalitet Verksamheten utgår från klienterna och vi arbetar efter en helhetssyn på vård och rehabilitering Mjörnviksholm för psykiatrisk vård med kvalitet

Läs mer

Kvalitetsberättelse för perioden januari 2016 april 2017 avseende Kvinnohemmet Rosen

Kvalitetsberättelse för perioden januari 2016 april 2017 avseende Kvinnohemmet Rosen Kvalitetsberättelse 2017-04-07 Kvalitetsberättelse för perioden januari 2016 april 2017 avseende Kvinnohemmet Rosen Översikt och historia om verksamheten Kvinnohemmet Rosen startades den 1/12 år 2000 av

Läs mer

Chef för personliga assistenter 2013

Chef för personliga assistenter 2013 Chef för personliga assistenter 2013 utvecklas i ditt ledarskap! Att leda på distans konkreta verktyg! Samtalsmetodik, konfliktlösning och professionellt förhållningssätt i olika situationer Uppdatering

Läs mer

UTVECKLING AV ARBETSPLATSEN

UTVECKLING AV ARBETSPLATSEN UTVECKLING AV ARBETSPLATSEN Att ha medarbetare som har kunskap och vilja att delta i arbetsplatsens förändrings- och utvecklingsarbete, är en avgörande faktor för en verksamhets framgång och utveckling.

Läs mer

Standard, handläggare

Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Rapport 20140707 Innehåll SSIL Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal bortfall Genomförda intervjuer

Läs mer

Standard, handläggare

Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Rapport 2015-10-14 Innehåll SSIL Kvalitetsindex - Strategi och metod - Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal bortfall - Genomförda

Läs mer

Standard, handläggare

Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Röingegården Röinge Rapport 20141017 Innehåll SSIL Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal bortfall

Läs mer

Nätverk för hälsosamt åldrande 2013-05-03 Evy Gunnarsson, professor Institutionen för socialt arbete

Nätverk för hälsosamt åldrande 2013-05-03 Evy Gunnarsson, professor Institutionen för socialt arbete Vi tassar liksom runt om äldre, alkohol och äldreomsorg Nätverk för hälsosamt åldrande 2013-05-03 Evy Gunnarsson, professor Institutionen för socialt arbete Alkoholpolitik och EU inträde Liberalisering

Läs mer

Hjälp och stöd vid psykisk ohälsa. upplandsvasby.se

Hjälp och stöd vid psykisk ohälsa. upplandsvasby.se upplandsvasby.se 08-590 970 00 Hjälp och stöd vid psykisk ohälsa Hjälp och stöd vid psykisk ohälsa Av olika skäl kan människor ibland behöva stöd i sitt dagliga liv. Du som har funktionsnedsättning har

Läs mer

Problemformulering och frågor

Problemformulering och frågor Bakgrund Varje år avlider ca 1500 personer till följd av självmord Gruppen efterlevande barn är osynlig Forskning visar att det är en högriskgrupp för psykisk ohälsa, självmordsförsök och fullbordade självmord

Läs mer

Samordnad behandling och stöd till personer med psykossjukdom och beroendesjukdom

Samordnad behandling och stöd till personer med psykossjukdom och beroendesjukdom Samordnad behandling och stöd till personer med psykossjukdom och beroendesjukdom Gunilla Cruce Socionom, Dr Med Vet POM-teamet & Vårdalinstitutet Samsjuklighet förekomst någon gång under livet ECA-studien

Läs mer

Standard, handläggare

Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Rapport 2012030 Innehåll Skandinavisk Sjukvårdsinformations Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal

Läs mer

Standard, handläggare

Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Rapport 20190426 Innehåll SSIL Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal bortfall Genomförda intervjuer

Läs mer

Gruppbostad. - VAD ÄR DET? - Lättläst. Östra Göinge kommun www.ostragoinge.se

Gruppbostad. - VAD ÄR DET? - Lättläst. Östra Göinge kommun www.ostragoinge.se Gruppbostad - VAD ÄR DET? - Lättläst Vad är en gruppbostad? Här får du information om vad en gruppbostad är och hur det kan fungera att bo i en gruppbostad. Här får du veta vilka rättigheter och skyldigheter

Läs mer

Socialpsykiatrin. våra tjänster. Reviderad senast:

Socialpsykiatrin. våra tjänster. Reviderad senast: Socialpsykiatrin våra tjänster Reviderad senast: 180313 Socialpsykiatrin består av boendestöd och daglig verksamhet. Boendestödet är en hjälp i och utanför den egna bostaden. Målet är att stödja, upprätthålla

Läs mer

Fördjupande Ledarskap 3 dagar

Fördjupande Ledarskap 3 dagar Fördjupande Ledarskap 3 dagar Nercia Utbildning AB I Sverige finns ca 1600 utbildningsföretag med olika utbud av program och kurser, de flesta med ett redan färdigt upplägg som sedan anpassas efter kunden.

Läs mer

Behandlingshem för kvinnor och män med psykiska funktionshinder samt individer med samsjuklighet.

Behandlingshem för kvinnor och män med psykiska funktionshinder samt individer med samsjuklighet. Behandlingshem för kvinnor och män med psykiska funktionshinder samt individer med samsjuklighet. Ängsätra och VasseBro med fokus på individen Konceptet Ängsätra/VasseBro erbjuder ett nästintill optimalt

Läs mer