Projektledare: Tina Forsberg Kankkunen Sociologiska institutionen, Stockholms universitet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Projektledare: Tina Forsberg Kankkunen Sociologiska institutionen, Stockholms universitet"

Transkript

1 Slutrapport Hur överorganisatorisk styrning påverkar arbetsmiljön: en jämförelse mellan kvinnodominerad människovårdande och mansdominerad teknisk verksamhet (AFA Försäkring Dnr ) Projektledare: Tina Forsberg Kankkunen Sociologiska institutionen, Stockholms universitet Projektet Hur överorganisatorisk styrning påverkar arbetsmiljön: en jämförelse mellan kvinnodominerad människovårdande och mansdominerad teknisk verksamhet har bedrivits på sociologiska institutionen vid Stockholms universitet under perioden 2011 till Projektet har syftat till att utveckla lärande om i vilka organisatoriska förhållanden styrningen underlättar respektive försvårar chefers förutsättningar. Målet har varit att ge kommunerna kunskap som kan användas som underlag för att forma organisatoriska förutsättningar för chefer att skapa goda arbeten både i kvinnodominerade och mansdominerade verksamheter. Projektet har haft ett tydligt genusperspektiv och har också haft intresse av att studera styrning och möjligheter att hantera den på en makro-, meso- och mikronivå. En annan utgångspunkt för projektet har varit att jämförelser mellan olika organisatoriska sammanhang skapar lärande i arbetslivet. Projektets resultat baseras på kvalitativa intervjuer och dokumentstudier. I projektbeskrivningen var planen att studera två kvinnodominerade omsorgsverksamheter och två mansdominerade tekniska verksamheter lokaliserade i fyra kommuner. Resultat från en delstudie under projektets första år baserades också på en analys av omsorgsverksamhet och teknisk verksamhet i olika kommuner. Denna delstudie visade på problem med att de olika verksamhetstyperna inte fanns inom en och samma kommun. Det blev svårt att veta vad verksamhet respektive kommunal organisation betydde i sammanhanget. I syfte att skapa jämförbarhet har vi därför studerat styrning och organisatoriska förhållanden i två kommuner istället för fyra. Båda kommunerna innehåller kvinnodominerad omsorgsverksamhet och mansdominerad teknisk verksamhet. För att få djupare kunskap om vad könsfördelning respektive verksamhetens karaktär innebär för chefers möjligheter att hantera styrning har vi också utvidgat studien med en verksamhet i båda kommunerna: Könsintegrerad gymnasium.

2 Inledningsvis var vi intresserade att framför allt undersöka hur styrning som formuleras på en överorganisatorisk nivå påverkar chefers arbetssituation inom kommunala organisationer. Som en konsekvens av att projektet har varit öppet inför intervjupersonernas erfarenheter av styrning har forskningsfrågan utvidgats och specificerats under forskningsprocessen. Det innebär att förutom att vi inom projektets ramar har studerat styrning på en institutionell nivå (den så kallade överorganisatoriska styrningen) har vi också studerat den styrning som formuleras inom de kommunala organisationerna. Sammantaget visar resultaten i projektet att det framför allt finns skillnader i chefers möjlighet att hantera styrning och samtidigt skapa en god arbetsmiljö i sina verksamheter mellan kvinnligt genusmärkta människovårdande verksamheter (kvinnodominerad omsorgsverksamhet och könsintegrerad gymnasium) och manligt genusmärkta tekniska verksamheter (mansdominerad vattenverksamhet). Chefernas skilda möjligheter kan förklaras av hur styrningen utformas på den institutionella nivån och av skillnader i organisering av och bemötande i den lokala organisationen (exempelvis organisering av stödresurser, nätverk och tillit). Skillnaderna innebär att organisationen, kollektivt, tar ansvar för målkonflikter mellan styrning och medarbetarnas och verksamhetens behov inom de manligt genusmärkta tekniska verksamheterna. Inom de kvinnligt genusmärkta människovårdande verksamheterna beskriver cheferna istället att de många gånger själva, och individuellt, får hantera och ta konsekvenserna av sådana målkonflikter. Genus tycks enligt studiens resultat ge mening till och påverka såväl den institutionella nivån som organisations- och individnivån. Två artiklar har publicerats inom projektets ram (en på svenska och en på engelska), en artikel på engelska är skickad till en vetenskaplig tidskrift och ytterligare en artikel på engelska skickas till en vetenskaplig tidskrift under hösten. Därtill har det publicerats en rapport på svenska, ett vetenskapligt konferensbidrag och ett populärvetenskapligt kapitel i en antologi är under arbete. Resultaten har också presenterats för olika kommunala sammanhang, såsom för olika chefsgrupper, politikergrupper och HR, samt på vetenskapliga konferenser och på högre seminarier. Publikationer från projektet används inom undervisning på Göteborgs universitet och på Stockholms

3 universitet. Därutöver har resultaten i projektet skapat olika samverkansformer med såväl vetenskapssamhället som arbetslivet. Nedan presenteras resultat från två områden som har studerats inom projektets ram, samt en sammanställning över publikationer, konferensbidrag, presentationer och insatser som skett och planeras för att resultatet ska komma till praktisk användning i arbetslivet. 1. Chefers möjlighet att hantera styrning i ett genusperspektiv Huvudområdet som har studerats inom projektet handlar om chefers möjlighet att hantera styrning. Detta område har studerats genom tre delstudier. Den första delstudien baseras på en analys av intervjuer med chefer på olika organisatoriska nivåer i kvinnodominerad människovårdande verksamhet och mansdominerad teknisk verksamhet i olika kommunala organisationer. Artikeln illustrerar hur styrning omsätts i praktik inom genusmärkta verksamheter. Enligt resultaten innebär verksamhetens genusmärkning olika förutsättningar för chefer att hantera styrning. Exempelvis indikerar resultaten att cheferna i manligt genusmärkta tekniska verksamheter har andra möjligheter än cheferna i de kvinnligt genusmärkta människovårdande verksamheterna att påverka och förändra styrning utifrån verksamhetens behov och kvalité. Publikation: Björk, L., Kankkunen, T.F. och Bejerot, E. (2011) Det kontrollerade chefskapet variationer i genusmärkta verksamheter. Arbetsmarknad & Arbetsliv, 17:4: I syfte att få djupare förståelse för vad verksamhet respektive kommunal organisation betyder för chefers möjlighet att hantera styrning har vi i den andra delstudien studerat styrning och organisatoriska förhållanden i två kommuner som båda innehåller kvinnodominerad omsorgsverksamhet, könsintegrerad gymnasium och mansdominerad teknisk verksamhet. Inom dessa verksamheter och inom båda kommunerna har vi intervjuat chefer på olika organisatoriska nivåer. För att förstå sammanhanget runt chefernas berättelser har även nyckelpersoner inom kommunledningskontor intervjuats i dessa två kommuner.

4 Resultaten visar att styrning i linje med New Public Management har inneburit att cheferna upplever sig allt mer klämda mellan organisationens styrning och medarbetarnas och verksamhetens behov. Med New Public Management betonas styrning genom ekonomi, standardiserade processer, mål och uppföljning samt värderingar. De medverkande cheferna beskriver att detta har medfört målkonflikter som kan vara svåra att hantera. Det skiljer sig dock mellan verksamheterna hur målkonflikterna hanteras. Skillnaderna följer inte verksamheternas könsfördelning. Istället finns det skillnader mellan manligt genusmärkt teknisk verksamhet och kvinnligt genusmärkt människovårdande verksamhet. Medan styrningen av själva verksamheten inom de genusmärkta tekniska verksamheterna innebär att cheferna kan säga nej till vissa aktiviteter som genereras av nya former av styrning inom organisationen, beskriver cheferna inom kvinnligt genusmärkta människovårdande verksamheter att deras möjlighet att utebli från aktiviteterna är liten. Inom genusmärkta tekniska verksamheter har cheferna och förvaltningens stab också arbetat på att utveckla samarbetet mellan staben i förvaltningen och cheferna i den praktiska verksamheten på sådant sätt att staben i högre utsträckning ska bistå med professionellt stöd, det vill säga hjälpa chefen att förstå de nya uppgifter som genereras av styrningen och också hjälpa till med att utföra vissa av uppgifterna. Cheferna i kvinnligt genusmärkta människovårdanda verksamheter beskriver en motsatt strategi. Här beskrivs att staben inom förvaltningen finns långt ifrån chefen och dennes verksamhet. Staben beskrivs som centraliserad och framför allt verksam med strategiska frågor. Istället för att vara ett professionellt stöd för att hantera den nya styrningen menar cheferna inom kvinnligt genusmärkta människovårdande verksamheter att staben inom förvaltningen tenderar att konstruera nya styrformer. Då detta försvårar chefernas möjlighet att vara ett närvarande expertstöd i verksamheten ökar också känslan av målkonflikter i arbetet. Skillnaderna i chefernas möjlighet att hantera styrningen innebär att cheferna inom den manligt genusmärkta tekniska verksamheten erfar att organisationen, kollektivt, tar ansvar för målkonflikterna. Inom de kvinnligt genusmärkta människovårdande verksamheterna beskriver cheferna istället att de många gånger själva, och individuellt, får hantera och ta konsekvenserna av målkonflikterna.

5 Sammantaget pekar vi utifrån resultaten i denna delstudie på fyra lärdomar kring chefens möjligheter att hantera målkonflikter mellan organisationens styrning och medarbetarnas och verksamhetens behov. Dessa lärdomar handlar om hur arbetet organiseras, snarare än om chefernas individuella strategier. Vi talar om vikten av ett nära stöd, av att dela värld, av gemensamt språk och avgränsade mål och slutligen, vikten av tillit. Publikationer och konferensbidrag: Björk, L., Kankkunen, T.F., Bejerot, E., och Härenstam, A. Att hantera styrning i olika verksamheter ett genusperspektiv. (preliminär titel) (publiceras år 2016 i en populärvetenskaplig antologi som ges inom ramen för projektet Ledning och organisatorisk komplexitet ) Kankkunen, T.F., Bejerot, E., och Härenstam, A. ( 2013) Hur New Public Management fäster i olika praktiker. Konferensbidrag, Forum för arbetslivsforskning, juni 2013 Kankkunen, T.F., Bejerot, E., Björk, L. och Härenstam, A. (2014) New public management i kommunal praktik. En studie om chefers möjlighet att hantera styrning inom verksamheterna Vatten, Gymnasium och Äldreomsorg. Göteborg: Institutet för stressmedicin. I den första och andra delstudien har vi analyserat chefens möjligheter att hantera styrningen utifrån det organisatoriska sammanhang som chefen befinner sig i. I analyserna har vi framför allt länkat chefernas upplevelser (individnivå) till det organisatoriska sammanhanget (organisationsnivå). I syfte att förstå resultaten från den andra delstudien utifrån ett bredare samhällsperspektiv har vi i den tredje delstudien utvidgat analysnivåerna, det vill säga vi har inlemmat den institutionella nivån (det vi i projektplanen benämner som den överorganisatoriska nivån). Detta innebär att vi i delstudie tre har arbetat med att förstå hur nivåer som makro, meso och mikro är relaterade till varandra samt hur genus ger mening till och påverkar nivåerna. Ny insamlingen i denna delstudie består framför allt av dokument och analysen av den institutionella nivån har skett med hjälp av en modell som en av projektmedlemmarna har utvecklat i tidigare projekt. Modellen underlättar jämförelser

6 av hur styrningspraktiker utformas i olika sektorer. Analysen i den tredje delstudien visar hur verksamheterna utmanas av förändringstryck från omvärlden men också hur chefernas möjlighet att skydda sin egen och verksamhetens arbetsmiljö kan förklaras av såväl skillnader på den institutionella nivån (exempelvis beroende av hur lagar, regler och inspektioner är utformade) som skillnader på den organisatoriska nivån (exempelvis beroende av organisering av stöd, relationer och tillit). Cheferna i manligt genusmärkta tekniska verksamheter kan enligt resultaten skydda sin egen och verksamhetens arbetsmiljö på ett annat sätt än cheferna inom kvinnligt genusmärkta människovårdande verksamheter. Publikation: Kankkunen, T.F., Bejerot, E. och Hasselbladh, H. The gendered construction of New Public Management: linking macro, meso and micro levels (skickas till tidskrift hösten 2014) 2. Organisatoriska förutsättningar i ett genusperspektiv Det andra området som har studerats inom projektet handlar om organisatoriska förutsättningar. Syftet har varit att öka kunskapen om organisatoriska förhållanden som har visat sig vara relevanta i sammanhanget av chefers möjlighet att hantera styrning och samtidigt skapa en god arbetsmiljö för sina medarbetare. I den första delstudien inom detta område har vi haft i fokus på att förstå chefers kontaktytor som kan vara relevant när de diskuterar och förhandlar styrning och förutsättningar i organisationen. I syfte att förstå relevansen av kontaktytor och hur dessa formas av det organisatoriska sammanhanget har en teori- och begreppsutveckling gjorts utifrån nätverksteori, organisationsteori och genusteori. Resultaten visar att tillgång till hierarkiska nätverk skiljer sig mellan kvinnligt genusmärkta människovårdande verksamheter och manligt genusmärkta tekniska verksamheter. Medan chefer inom manligt genusmärkt tekniska verksamheter har frekvent tillgång till hierarkiska nätverk är sådana nätverk näst intill obefintliga inom kvinnligt genusmärkta människovårdande verksamheter. Organiseringen tycks enligt studien vara genusmärkt och påverka chefernas tillgång till hierarkiska nätverk inom organisationen samtidigt som tillgången till nätverk också påverkas av chefens verksamhet och status.

7 Publikation: Kankkunen, T.F. (2014) Access to networks in genderized contexts: the construction of hierarchical networks and inequalities in feminized, caring and masculinized, technical occupations. Gender, Work and Organization, 21(4): Den andra delstudien inom detta område har haft fokus på hur chefers krav och resurser överensstämmer. Fokus har varit på chefer inom kvinnligt genusmärkta människovårdande verksamheter. Detta då vi inom projektets ramar har velat få djupare kunskap om vilka arbetsuppgifter som skapar de målkonflikter som cheferna inom dessa verksamheter har beskrivit i projektets tidigare delstudie. Denna studie baseras på kvalitativa intervjuer med chefer. Intervjuerna har haft fokus på chefernas arbetsuppgifter utifrån ett externt perspektiv, det vill säga forskaren har undersökt vad cheferna konkret gör. Resultaten visar att cheferna i de kvinnligt genusmärkta människovårdande verksamheterna hanterar besvärliga målkonflikter. Cheferna har höga arbetskrav som saknar överensstämmelse med resurserna. Därtill saknas ofta tydliga ramar och gränser för chefernas uppdrag, vilket resulterar i att cheferna arbetar mycket övertid. Publikation: Corin, L. & Björk, L. (2014) An external assessment of work tasks and working conditions in human service managerial Work, (skickad till tidskrift Human Service Organizations: Management, Leadership, & Governance.) Insatser som skett och planeras för att resultatet ska komma till praktisk användning i arbetslivet Populärvetenskapliga publikationer. o Två av projektets publikationer riktar sig till kommunala chefer, men även till politiker, tjänstemän och specialister som arbetar nära kommunala chefer. En av publikationerna har publicerats i den rapportserie som Institutet för stressmedicin i Göteborg ger ut och den andra publikationen publiceras år 2016 i en populärvetenskaplig

8 antologi som ges inom ramen för projektet Ledning och organisatorisk komplexitet (se under rubriken Publikationer nedan). Undervisning på universitet o Resultaten och publikationerna från projektet används i uppdragsutbildningar som ges av Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap vid Göteborgs universitet. o Resultaten och publikationer från projektet används på ett masterprogram om ledarskap vid Stockholms universitet. Samverkan med Arbetsmiljöverket o Under projektets ramar har ett samarbete med Arbetsmiljöverket inletts. Två av projektmedlemmarna har varit vetenskaplig rådgivare inom Arbetsmiljöverkets projekt Hållbar arbetsmiljö med kvinnor i fokus ett genusperspektiv på ohälsan i arbetet. Projektet är en del av ett regeringsuppdrag om särskilda förebyggande insatser för kvinnors arbetsmiljö. Uppdraget har inneburit att rådgöra kring genus och arbetsmiljö i könssegregerade verksamheter. o Som avslut på Arbetsmiljöverkets projekt ordnas tre konferenser för arbetslivet under hösten, en konferens i Umeå, en i Malmö och en i Stockholm. Två av projektmedlemmarna i föreliggande projekt kommer att medverka och bland annat presentera resultat från projektet. Samverkan med forskarsamhället och arbetslivet o Samverkan med Förvaltningshögskolan vid Göteborgs universitet och en av kommunerna som medverkar i föreliggande projekt har inletts. Samverkan baseras på föreliggande projekts resultat. Hittills har vi samlat in nytt material som ska ligga till grund för kommunens fortsatta utvecklingsarbete. o En av projektmedlemmarna i föreliggande projekt har tillsammans med en forskare från Förvaltningshögskolan fått ett bidrag av centrumbildningen för Global Human Resource Management vid Göteborgs universitet. Syftet med bidraget är att utveckla nya forskningsprojekt utifrån detta projekts resultat. o Ett samarbete har inletts utifrån projektets resultat med forskarnätverket LOK (Ledning och organisatorisk komplexitet), bland annat om en populärvetenskaplig antologi (se första punkten).

9 Presentation av resultaten på vetenskapliga konferenser och för arbetslivet o juni Hur New Public Management fäster i olika praktiker. Presentation av konferenspapper på Forum för arbetslivsforskning (se under rubriken Publikationer nedan) o 27 och 28 juni Hur styrning, organisation och chefen påverkar arbetsmiljön. Två föreläsningar för kommunstyrelseordföranden och kommunchefer i Östergötland. Centrum för kommunstrategiska studier, Linköpings universitet. o 14 augusti Hur styrning påverkar chefers arbetsmiljö. Föreläsning för en utvecklingsgrupp i Göteborgs kommun. o 30 oktober Hur styrning påverkar chefers arbetsmiljö. Föreläsning för kommunledning och förvaltningsledning i Göteborgs kommun. o 13 november Hur styrning påverkar chefers arbetsmiljö. Föreläsning för alumner, Göteborgs universitet. o 15 april Hur styrning och organisering påverkar chefers arbetsmiljö. Föreläsning för skolförvaltningen i Stockholms kommun. o 14 oktober Presentation av resultat från projektet och diskussion om hur genus kan undersökas i dagens arbetsliv på forskardag om Arbetsliv och Genus vid Mittuniversitet (kommande) Publikationer Björk, L., Kankkunen, T.F. och Bejerot, E. (2011) Det kontrollerade chefskapet variationer i genusmärkta verksamheter. Arbetsmarknad & Arbetsliv, 17:4: Björk, L., Kankkunen, T.F., Bejerot, E., och Härenstam, A. Att hantera styrning i olika verksamheter ett genusperspektiv. (preliminär titel) (publiceras år 2016 i en populärvetenskaplig antologi som ges inom ramen för projektet Ledning och organisatorisk komplexitet) Corin, L. & Björk, L. (2014) An external assessment of work tasks and working conditions in human service managerial Work, (skickad till tidskrift Human Service Organizations: Management, Leadership, & Governance.) Kankkunen, T.F. (2014) Access to networks in genderized contexts: the construction of hierarchical networks and inequalities in feminized, caring and masculinized, technical occupations. Gender, Work and Organization, 21(4):

10 Kankkunen, T.F., Bejerot, E., och Härenstam, A. ( 2013) Hur New Public Management fäster i olika praktiker. Konferensbidrag, Forum för arbetslivsforskning, juni 2013 Kankkunen, T.F., Bejerot, E., Björk, L. och Härenstam, A. (2014) New public management i kommunal praktik. En studie om chefers möjlighet att hantera styrning inom verksamheterna Vatten, Gymnasium och Äldreomsorg. Göteborg: Institutet för stressmedicin. Kankkunen, T.F., Bejerot, E. och Hasselbladh, H. The gendered construction of New Public Management: Linking macro, meso and micro levels (skickas till tidskrift hösten 2014)

XX1601, Organisatoriska förutsättningar för chefskap BAS kurs 5 hp (VT2016) STUDIEANVISNING Litteraturlista

XX1601, Organisatoriska förutsättningar för chefskap BAS kurs 5 hp (VT2016) STUDIEANVISNING Litteraturlista XX1601, Organisatoriska förutsättningar för chefskap BAS kurs 5 hp (VT2016) STUDIEANVISNING Litteraturlista Kursens syfte och mål I kursen introduceras ett perspektiv på organisation och ledningsarbete

Läs mer

XX1601, Organisatoriska förutsättningar för chefskap 5 hp (HT2015) STUDIEANVISNING Litteraturlista

XX1601, Organisatoriska förutsättningar för chefskap 5 hp (HT2015) STUDIEANVISNING Litteraturlista XX1601, Organisatoriska förutsättningar för chefskap 5 hp (HT2015) STUDIEANVISNING Litteraturlista Kursens syfte och mål I kursen introduceras ett perspektiv på organisation och ledningsarbete som bygger

Läs mer

Organisationsanalys (ORGA) 5 hp (VT 2015) PRELIMINÄR STUDIEANVISNING Preliminär Litteraturlista Preliminärt Schema

Organisationsanalys (ORGA) 5 hp (VT 2015) PRELIMINÄR STUDIEANVISNING Preliminär Litteraturlista Preliminärt Schema Organisationsanalys (ORGA) 5 hp (VT 2015) PRELIMINÄR STUDIEANVISNING Preliminär Litteraturlista Preliminärt Schema Kursens syfte och mål Kursen är en fortsättningskurs på XX1601 Organisatoriska förutsättningar

Läs mer

New Public Management i kommunal praktik

New Public Management i kommunal praktik ISM-rappport 15 New Public Management i kommunal praktik En studie om chefers möjlighet att hantera styrning inom verksamheterna Vatten, Gymnasium och Äldreomsorg Tina Forsberg Kankkunen 1,4 Eva Bejerot

Läs mer

Sociologi GR (B), Arbetsliv och organisation, 30 hp

Sociologi GR (B), Arbetsliv och organisation, 30 hp 1 (6) Kursplan för: Sociologi GR (B), Arbetsliv och organisation, 30 hp Sociology Ba (B), Working Life and Organization, 30 Credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Progression Inriktning

Läs mer

Arbetslivets betydelse för hälsan

Arbetslivets betydelse för hälsan Arbetslivets betydelse för hälsan Annika Härenstam Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap, Göteborgs universitet Seminarium: Socialförsäkringsforskning: då, nu och i framtiden, 30 augusti 2012

Läs mer

ISM-rapport 15. New Public Management i kommunal praktik

ISM-rapport 15. New Public Management i kommunal praktik ISM-rapport 15 New Public Management i kommunal praktik En studie om chefers möjlighet att hantera styrning inom verksamheterna Vatten, Gymnasium och Äldreomsorg Tina Forsberg Kankkunen Eva Bejerot Lisa

Läs mer

Ledarskapets förutsättningar Del 1

Ledarskapets förutsättningar Del 1 Ledarskapets förutsättningar Del 1 Kursens innehåll Många chefer befinner sig idag i ett sammanhang som karaktäriseras av hög komplexitet och med omfattande styrning. De organisatoriska villkoren utgör

Läs mer

Rapport 2017:6 En vitbok om kvinnors arbetsmiljö

Rapport 2017:6 En vitbok om kvinnors arbetsmiljö Rapport 2017:6 En vitbok om kvinnors arbetsmiljö Organisera för en jämställd arbetsmiljö från ord till handling En vitbok från Arbetsmiljöverkets regeringsuppdrag Kvinnors arbetsmiljö 2011-2016. Innehåll

Läs mer

SKLS CHECKLISTA FÖR CHEFENS ARBETSMILJÖ

SKLS CHECKLISTA FÖR CHEFENS ARBETSMILJÖ 2017-05-23 1 (7) SKLS CHECKLISTA FÖR CHEFENS ARBETSMILJÖ Här hittar du en checklista som fokuserar särskilt på chefens arbetsmiljö. Den bygger på Arbetsmiljöverkets föreskrifter om organisatorisk och social

Läs mer

Organisatoriska förutsättningar för en god arbetsmiljö

Organisatoriska förutsättningar för en god arbetsmiljö Organisatoriska förutsättningar för en god arbetsmiljö Annika Härenstam Psykologiska institutionen, Stockholms universitet 2016-03-11 Annika Härenstam Samhället Vad vet vi? Arbetsmarknaden Branscher Organisationer

Läs mer

Det handlar inte bara om chefen som individ. De organisatoriska förutsättningarna har betydelse

Det handlar inte bara om chefen som individ. De organisatoriska förutsättningarna har betydelse Det handlar inte bara om chefen som individ. De organisatoriska förutsättningarna har betydelse Annika Härenstam, professor emerita, Göteborgs universitet, verksam vid Stockholms universitet, psykologiska

Läs mer

Bemanning, Organisation & Arbetsmiljö

Bemanning, Organisation & Arbetsmiljö KOPPLINGEN MELLAN Bemanning, Organisation & Arbetsmiljö 1 I dag förväntas både kvinnor och män arbeta heltid ett helt arbetsliv och kunna vara jämställda i ansvaret för hem och barn. Det innebär att organiseringen

Läs mer

Sammanfattning. Slutsatser

Sammanfattning. Slutsatser Sammanfattning Chefer är viktiga för att skapa attraktiva och välfungerande jobb inom välfärden. Samtidigt är många chefer hårt pressade av hög arbetsbelastning, stort personalansvar och knappa resurser.

Läs mer

Slutrapport för projektet Strategier för hälsa och kvalitet i välfärdstjänstearbete Dnr 06000

Slutrapport för projektet Strategier för hälsa och kvalitet i välfärdstjänstearbete Dnr 06000 Wanja Astvik, projektledare 2011-02-23 Slutrapport för projektet Strategier för hälsa och kvalitet i välfärdstjänstearbete Dnr 06000 I förhållande till den ursprungliga tidsplanen i ansökan kom projektet

Läs mer

PAO Kursplan för delkurs Personalarbete 1, Professionella samtal, 7,5 hp VT16

PAO Kursplan för delkurs Personalarbete 1, Professionella samtal, 7,5 hp VT16 PAO Kursplan för delkurs Personalarbete 1, Professionella samtal, 7,5 hp VT16 Kursansvarig Tina Forsberg Kankkunen Sociologiska Institutionen E-mail: tina.kankkunen@sociology.su.se Lärare på kursen Sociologiska

Läs mer

PAO Kursplan för delkurs Personalarbete 1, Professionella samtal, 7,5 hp VT17

PAO Kursplan för delkurs Personalarbete 1, Professionella samtal, 7,5 hp VT17 PAO Kursplan för delkurs Personalarbete 1, Professionella samtal, 7,5 hp VT17 Kursansvarig Tina Forsberg Kankkunen Sociologiska Institutionen E-mail: tina.kankkunen@sociology.su.se Lärare på kursen Sociologiska

Läs mer

Projektledare Eva Bejerot, Psykologiska institutionen, Stockholms universitet

Projektledare Eva Bejerot, Psykologiska institutionen, Stockholms universitet Slutrapport Illegitima arbetsuppgifter, krävande klientrelationer och dysfunktionellt socialt stöd stressorer i skolans arbete och dess samband med styrformer AFA Försäkring dnr 100055 Projektledare Eva

Läs mer

Stadsrevisionen. Projektplan. Förutsättningar för Göteborgs Stads chefer. goteborg.se/stadsrevisionen

Stadsrevisionen. Projektplan. Förutsättningar för Göteborgs Stads chefer. goteborg.se/stadsrevisionen Stadsrevisionen Projektplan Förutsättningar för Göteborgs Stads chefer goteborg.se/stadsrevisionen 2 PROJEKTPLAN Förutsättningar för Göteborgs Stads chefer Aktuell forskning visar att många kommunala chefer

Läs mer

Vilket handlingsutrymme har operativa chefer?

Vilket handlingsutrymme har operativa chefer? Vilket handlingsutrymme har operativa chefer? Presentation vid konferens för chefer och beslutsfattare 27/9 2016 Annika Härenstam Professor emerita, Göteborgs universitet Chefens roll första linjens chefer

Läs mer

Malin Bolin, fil.dr sociologi. Fortbildning Arbetsliv & Hälsa, Umeå Folkets Hus, 11 februari 2015

Malin Bolin, fil.dr sociologi. Fortbildning Arbetsliv & Hälsa, Umeå Folkets Hus, 11 februari 2015 Malin Bolin, fil.dr sociologi Fortbildning Arbetsliv & Hälsa, Umeå Folkets Hus, 11 februari 2015 Från sjukprevention till hälsofrämjande Helhetsperspektiv: Risk och - friskfaktorer för att minska sjukdom

Läs mer

Malin Bolin, fil.dr i sociologi. Fortbildning Arbetsliv & Hälsa, Piteå, 24 september 2014

Malin Bolin, fil.dr i sociologi. Fortbildning Arbetsliv & Hälsa, Piteå, 24 september 2014 , fil.dr i sociologi Fortbildning Arbetsliv & Hälsa, Piteå, 24 september 2014 Från sjukpreven-on -ll hälsofrämjande Helhetsperspektiv: Risk och - friskfaktorer för att minska sjukdom och främja hälsa Ökat

Läs mer

Utbildningsplan för Masterprogram i folkhälsovetenskap med hälsoekonomi 120 högskolepoäng

Utbildningsplan för Masterprogram i folkhälsovetenskap med hälsoekonomi 120 högskolepoäng Dnr: G 2012/244 Utbildningsplan för Masterprogram i folkhälsovetenskap med hälsoekonomi 120 högskolepoäng Master's Programme in Public Health Science with Health Economics 120 credits Fastställd av Sahlgrenska

Läs mer

ORGANISATIONSHÄLSA. - vad är det och hur kan man arbeta med det? Vi frågar oss hur organisationen fungerar och mår?

ORGANISATIONSHÄLSA. - vad är det och hur kan man arbeta med det? Vi frågar oss hur organisationen fungerar och mår? ORGANISATIONSHÄLSA - vad är det och hur kan man arbeta med det? Folkhälsa Individhälsa Organisationshälsa Vad är det? Vi frågar oss hur organisationen fungerar och mår? - Vad säger statistiken? - Vad säger

Läs mer

Organisering, arbetsmiljö och jämställdhet i välfärdssektorn

Organisering, arbetsmiljö och jämställdhet i välfärdssektorn Organisering, arbetsmiljö och jämställdhet i välfärdssektorn Seminarium Sveriges viktigaste chefsjobb SKL 8 maj Annika Härenstam, professor emerita vid institutionen för sociologi och arbetsvetenskap,

Läs mer

Vilken betydelse har HR/personalfunktionen för arbetsmiljöarbetet i kommuner och regioner?

Vilken betydelse har HR/personalfunktionen för arbetsmiljöarbetet i kommuner och regioner? POPULÄRVETENSKAPLIG RAPPORT Vilken betydelse har HR/personalfunktionen för arbetsmiljöarbetet i kommuner och regioner? Lisa Schmidt, John Sjöström, Helena Strehlenert IVL Svenska Miljöinstitutet 2019 Författare:

Läs mer

Strukturerat och tidseffektivt arbetssätt genom metoder för ett inkluderande arbetsliv

Strukturerat och tidseffektivt arbetssätt genom metoder för ett inkluderande arbetsliv Strukturerat och tidseffektivt arbetssätt genom metoder för ett inkluderande arbetsliv Therese Hellman, med dr Institutionen Medicinska Vetenskaper, Med Forskningsstöd av AFA Försäkring Urval av privat

Läs mer

Malin Bolin, fil.dr i sociologi. Fortbildning Arbetsliv & Hälsa, Höga Kusten hotellet, 5 november 2014

Malin Bolin, fil.dr i sociologi. Fortbildning Arbetsliv & Hälsa, Höga Kusten hotellet, 5 november 2014 Malin Bolin, fil.dr i sociologi Fortbildning Arbetsliv & Hälsa, Höga Kusten hotellet, 5 november 2014 Från sjukpreven-on -ll hälsofrämjande Helhetsperspektiv: Risk och - friskfaktorer för att minska sjukdom

Läs mer

Offentliga Sektorns Managementprogram

Offentliga Sektorns Managementprogram Offentliga Sektorns Managementprogram OFFENTLIGA SEKTORNS MANAGEMENTPROGRAM Utveckling för dig som är högre chef inom offentlig sektor Som högre chef i den offentliga sektorn lever du i en spännande och

Läs mer

TID FÖR LEDARSKAP Ledarnas chefsbarometer 2013

TID FÖR LEDARSKAP Ledarnas chefsbarometer 2013 TID FÖR LEDARSKAP Ledarnas Chefsbarometer 2013 Tid för ledarskap om chefers förutsättningar Sveriges chefer ägnar nästan en dag per vecka åt uppgifter som inte känns meningsfulla eller till och med onödiga.

Läs mer

PAO Kursplan för delkurs Personalarbete 1, Professionella samtal, 7,5 hp VT15

PAO Kursplan för delkurs Personalarbete 1, Professionella samtal, 7,5 hp VT15 PAO Kursplan för delkurs Personalarbete 1, Professionella samtal, 7,5 hp VT15 Kursansvarig Tina Forsberg Kankkunen Sociologiska Institutionen E-mail: tina.kankkunen@sociology.su.se Lärare på kursen Sociologiska

Läs mer

Master s Programme in Human Resources

Master s Programme in Human Resources DNR LIU-2018-02848 1(6) Masterprogrammet i Human Resources 120 hp Master s Programme in Human Resources F7MHU Gäller från: 2019 HT Fastställd av Fakultetsstyrelsen för filosofiska fakulteten Fastställandedatum

Läs mer

Hållbart arbetsliv - hållbart chefskap

Hållbart arbetsliv - hållbart chefskap Hållbart arbetsliv - hållbart chefskap Organisatoriska förutsättningar för att skapa hälsosamma arbetsplatser i välfärdsverksamheter Seminarium, Göteborg 24 september 2018 ANNIKA HÄRENSTAM P R OFESSOR

Läs mer

HR-transformation på svenska

HR-transformation på svenska HR-transformation på svenska Personalvetarprogrammets 30-årsjubileum Freddy Hällsten 21 mars 2014 Nyhet: Centrum för Global HRM 1 Innehåll HRM:s historiska utveckling HR-transformation innebörd Projektets

Läs mer

Organisering, arbetsmiljö och jämställdhet. Hur hänger det ihop? Styra och Leda Framtidens Välfärd Göteborg 9 januari 2018

Organisering, arbetsmiljö och jämställdhet. Hur hänger det ihop? Styra och Leda Framtidens Välfärd Göteborg 9 januari 2018 Organisering, arbetsmiljö och jämställdhet. Hur hänger det ihop? Styra och Leda Framtidens Välfärd Göteborg 9 januari 2018 Annika Härenstam, professor emerita vid institutionen för sociologi och arbetsvetenskap,

Läs mer

Företagshälsa Hållbara organisationer ur ett Genus & Jämställdhetsperspektiv. Lenita Norberg & Robert Björngard

Företagshälsa Hållbara organisationer ur ett Genus & Jämställdhetsperspektiv. Lenita Norberg & Robert Björngard Företagshälsa Hållbara organisationer ur ett Genus & Jämställdhetsperspektiv Lenita Norberg & Robert Björngard Medborgarkooperativ Hälsorum Offerdal Jämtland Offerdals Hälsocentral 27 år Personalkooperativ

Läs mer

Organisatorisk och social arbetsmiljö 2

Organisatorisk och social arbetsmiljö 2 Organisatorisk och social arbetsmiljö 2 - Hur omsätter vi innebörden i föreskriften till praktisk handling? - Mervärde för organisation och medarbetare? Jan Winroth och Christer Sorbring Reflektioner kring

Läs mer

Att leda systematiskt kvalitetsarbete i förskolan forskning inom Små barns lärande

Att leda systematiskt kvalitetsarbete i förskolan forskning inom Små barns lärande Att leda systematiskt kvalitetsarbete i förskolan forskning inom Små barns lärande Håkansson (2016). Organising and leading systematic quality work in the preschool preschool managers perspectives. School

Läs mer

Poddinslag: Resultat från forskningsprojektet Chefios i textformat

Poddinslag: Resultat från forskningsprojektet Chefios i textformat Forskarna Erik Berntson och Linda Corin berättar om idén bakom de fyra frågeområden som forsknings- och utvecklingsprojektet Chefios använt sig av. De intervjuas av Annika Edwards och vi får höra hur det

Läs mer

Tillgången av administrativt stöd i genusmärkta verksamheter

Tillgången av administrativt stöd i genusmärkta verksamheter Ida Rosenberg Tillgången av administrativt stöd i genusmärkta verksamheter En studie som jämför hemvården och teknisk verksamhet i Örebro kommun The availability of administrative support in gender marked

Läs mer

HR-transformation på svenska

HR-transformation på svenska HR-transformation på svenska Lärdomar från ett forskningsprojekt om en HR-trend Frukostseminarier med: Anders Boglind/ Freddy Hällsten/ Per Thilander Februari 2014 Nyhet: Centrum för Global HRM 1 Innehåll

Läs mer

Organisatorisk och social arbetsmiljö Från teori till praktik!

Organisatorisk och social arbetsmiljö Från teori till praktik! Organisatorisk och social arbetsmiljö Från teori till praktik! Elisabet Palmér, hälsoutvecklare och civilekonom Katrin Skagert, arbetsmiljöstrateg och medicine doktor Vad är organisatorisk och social arbetsmiljö

Läs mer

E-socialt arbete: utmaningar och möjligheter FD GABRIELLA SCARAMUZZINO,

E-socialt arbete: utmaningar och möjligheter FD GABRIELLA SCARAMUZZINO, E-socialt arbete: utmaningar och möjligheter FD GABRIELLA SCARAMUZZINO, 2018-09-14 Min forskning handlar bland annat om hur teknikutvecklingen påverkar arbetslivet och arbetsmiljön (organisationsteori).

Läs mer

Organisation och ledarskap, 7,5 hp (IEGA04)

Organisation och ledarskap, 7,5 hp (IEGA04) Kursanvisningar för Organisation och ledarskap, 7,5 hp (IEGA04) (Organisation and Leadership, 7,5 ECTS Credits) Ht 2012 Kursansvarig: Dan Nordin Rum nr: 11A219 Telefon: 054/700 21 36 e-mail: dan.nordin@kau.se

Läs mer

Så skapas goda jobb och väl fungerande verksamhet i offentlig sektor. Ann-Christin Frankenberg 2014-10-06

Så skapas goda jobb och väl fungerande verksamhet i offentlig sektor. Ann-Christin Frankenberg 2014-10-06 Så skapas goda jobb och väl fungerande verksamhet i offentlig sektor Ann-Christin Frankenberg 2014-10-06 2014-10-01 Metoder Hur har cheferna det? Enkät Klusteranalys Hur presterar organisationen? - Verksamhetsstudie

Läs mer

Slutrapport AFA-projekt Hälsofrämjande arbetsliv för äldre?

Slutrapport AFA-projekt Hälsofrämjande arbetsliv för äldre? Slutrapport AFA-projekt Hälsofrämjande arbetsliv för äldre? Dnr 120097 Projektets syfte Syftet med undersökningen är att öka förståelsen för äldre kvinnliga arbetstagares drivkrafter och hinder i arbetet

Läs mer

Organisatoriska förutsättningar för funktionellt chefskap, goda jobb och välfungerande verksamhet i offentlig sektor

Organisatoriska förutsättningar för funktionellt chefskap, goda jobb och välfungerande verksamhet i offentlig sektor Organisatoriska förutsättningar för funktionellt chefskap, goda jobb och välfungerande verksamhet i offentlig sektor Annika Härenstam, projektledare Anders Östebo, projektkoordinator Forskningsmedel från

Läs mer

Parternas avsikter bidrar till ett samlat grepp i Umeå kommun

Parternas avsikter bidrar till ett samlat grepp i Umeå kommun Parternas avsikter bidrar till ett samlat grepp i Umeå kommun Handlingsplan 2017-2020 Bakgrund Tankar framåt Utgångspunkter Uppföljning Innehåll Sjukfrånvaro, Umeå kommun Obligatorisk sjukfrånvaroredovisning.

Läs mer

Visa vägen i vården. ledarskap för stärkt utvecklingskraft

Visa vägen i vården. ledarskap för stärkt utvecklingskraft Visa vägen i vården ledarskap för stärkt utvecklingskraft Innehåll UPPDRAGET OCH VÅRA ARBETSMETODER SLUTSATSER FRÅN FORSKNING OCH INTERVJUER LÄRDOMAR FRÅN ANDRA LÄNDER OCH SEKTORER SLUTSATSER FRÅN NULÄGESANALYSEN

Läs mer

Ledarskap och organisationsutveckling 1, 30 hp HT VT 2020

Ledarskap och organisationsutveckling 1, 30 hp HT VT 2020 Ledarskap och organisationsutveckling 1, 30 hp HT 2019 - VT 2020 Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. I Sverige står Karolinska Institutet för drygt 40 procent av den

Läs mer

jämställd arbetsmiljö!

jämställd arbetsmiljö! Synliggöra, jämföra och reflektera för en jämställd arbetsmiljö! Ruth Carlsson Per Nylén Minke Wersäll Organisationen gör skillnaden! Jämställdhet Kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället

Läs mer

Malin Bolin, Fil.dr sociologi. Konferens för chefer och ledare vid Sveriges operationsavdelningar Stockholm, 151127

Malin Bolin, Fil.dr sociologi. Konferens för chefer och ledare vid Sveriges operationsavdelningar Stockholm, 151127 , Fil.dr sociologi Konferens för chefer och ledare vid Sveriges operationsavdelningar Stockholm, 151127 Varför ska vi bry oss om arbetsplatser? 2 Strukturella skillnader Heterogen arbetsmarknad och arbetskraft

Läs mer

Beskrivning av förändringsprocessen i organisation D 1 V

Beskrivning av förändringsprocessen i organisation D 1 V Beskrivning av förändringsprocessen i organisation D 1 V Sammanfattning Sammantaget visar Vård- och omsorgsförvaltningen i D 1 V upp bilden av en organisation som med avseende på Chefios under processåret

Läs mer

Instruktion till kommunikationsplan i E2B2

Instruktion till kommunikationsplan i E2B2 Instruktion till kommunikationsplan i E2B2 Varför kommunicera forskning? I beslutet som ni fått av Energimyndigheten står det att projektet ska kommuniceras enligt en kommunikationsplan som tas fram i

Läs mer

Hållbart chefskap. - en fråga om organisatoriska förutsättningar

Hållbart chefskap. - en fråga om organisatoriska förutsättningar Hållbart chefskap - en fråga om organisatoriska förutsättningar Linda Corin PhD, Arbetsvetenskap, Göteborgs Universitet Utvecklingsledare organisatorisk och social arbetsmiljö, Institutet för Stressmedicin,

Läs mer

Lönekriterier. för bedömning av resultat och skicklighet inför lönerevision.

Lönekriterier. för bedömning av resultat och skicklighet inför lönerevision. 1 (7) BESLUT 2013-08-29 SU FV-2.3.8-2436-13 Personalchefen Lönekriterier för bedömning av resultat och skicklighet inför lönerevision. Stockholms universitet Telefon: 08-16 20 00 Universitetsvägen 10 A

Läs mer

LEDARNA SVERIGES CHEFSORGANISATION

LEDARNA SVERIGES CHEFSORGANISATION LEDARNA SVERIGES CHEFSORGANISATION Hållbara chefer Anki Udd anki.udd@ledarna.se Ledarskapsexpert/-utvecklare Källa: Dagens Industri 2014-05-19 På agendan Ett föränderligt arbetsliv Chefers situation och

Läs mer

Vad ska vi göra med den Ojämställda hälsan? VÅR VISION Tillsammans för en hållbar framtid!

Vad ska vi göra med den Ojämställda hälsan? VÅR VISION Tillsammans för en hållbar framtid! Vad ska vi göra med den Ojämställda hälsan? Ojämställd hälsa Ojämställd hälsa påverkar kvinnor och mäns möjligheter olika till makt och inflytande, arbete, utbildning och försörjning. Omvänt bidrar också

Läs mer

HRM, organisation och arbetsliv

HRM, organisation och arbetsliv Kursplan Uttagen: 2016 06 28 HRM, organisation och arbetsliv Human Resource Management, Organization and Working Life 15.0 högskolepoäng Kurskod: 2ÖÄ001 Inrättad: 2008 05 26 Inrättad av: Programkommittén

Läs mer

Sahlgrenska Universitets sjukhuset. chefspolicy

Sahlgrenska Universitets sjukhuset. chefspolicy Sahlgrenska Universitets sjukhuset chefspolicy Reviderad 2002 Denna chefspolicy är ett av flera policydokument som finns som ett stöd för att leda arbetet inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Den anger

Läs mer

GYMNASIELÄRARES ARBETSVILLKOR I RELATION TILL MARKNADISERING, PRIVATISERING OCH KONKURRENS

GYMNASIELÄRARES ARBETSVILLKOR I RELATION TILL MARKNADISERING, PRIVATISERING OCH KONKURRENS GYMNASIELÄRARES ARBETSVILLKOR I RELATION TILL MARKNADISERING, PRIVATISERING OCH KONKURRENS Mot ett A-lag och B-lag? Lärares arbetsvillkor i en tid av marknadisering och privatisering (FORTE, 2014-2017)

Läs mer

Vi är Vision! Juni 2016

Vi är Vision! Juni 2016 Vi är Vision! Juni 2016 2 Inledning Under några år har vi tillsammans byggt Vision och vi har varit framgångsrika. Allt fler väljer att bli medlemmar i Vision. Vi växer för varje dag som går. Bilden och

Läs mer

Påverkar hälsa och ledarskap vinsten i företaget?

Påverkar hälsa och ledarskap vinsten i företaget? Påverkar hälsa och ledarskap vinsten i företaget? Hur påverkar hälsa och arbetsmiljö vinsten, resultatet och kvalitén i våra företag? Vad säger forskning och beprövad erfarenhet vilka faktorer som bidrar

Läs mer

Åt samma håll Nationella insatser för stärkt ledarskap i hälso- och sjukvården. Stockholm 2019

Åt samma håll Nationella insatser för stärkt ledarskap i hälso- och sjukvården. Stockholm 2019 Åt samma håll Nationella insatser för stärkt ledarskap i hälso- och sjukvården Stockholm 2019 Innehåll Regeringens uppdrag till Vårdanalys och våra utgångspunkter Svar på regeringens frågor om förutsättningar

Läs mer

LEDARNA SVERIGES CHEFSORGANISATION. Ledarna.se

LEDARNA SVERIGES CHEFSORGANISATION. Ledarna.se LEDARNA SVERIGES CHEFSORGANISATION Stressad? HÅLLBARA CHEFER VAD? VARFÖR? HUR? VAD? CHEFER SOM VILL OCH KAN VERKA SOM CHEFER ÖVER TID DEFINITION AV HÅLLBAR CHEF Psykiskt välbefinnande Låg utmattning Låg

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete grunden för ett hållbart arbetsliv. Jennie Karlsson, arbetsmiljöinspektör Arbetsmiljöverket, Region Öst

Systematiskt arbetsmiljöarbete grunden för ett hållbart arbetsliv. Jennie Karlsson, arbetsmiljöinspektör Arbetsmiljöverket, Region Öst Systematiskt arbetsmiljöarbete grunden för ett hållbart arbetsliv Jennie Karlsson, arbetsmiljöinspektör Arbetsmiljöverket, Region Öst Arbetslivet 2017 Förvärvsarbete, heltid, norm för alla, män och kvinnor,

Läs mer

K2:s publiceringspolicy

K2:s publiceringspolicy Uppdaterad 2018-06-05 K2:s publiceringspolicy Syftet med denna policy är att visa hur publicering av forskningsresultat fungerar på K2 genom att tydliggöra själva processen samt vilka riktlinjer och kriterier

Läs mer

Chefsrö rlighet öch chefshå llbårhet i kömmunålå fö rvåltningår

Chefsrö rlighet öch chefshå llbårhet i kömmunålå fö rvåltningår 1 Chefsrö rlighet öch chefshå llbårhet i kömmunålå fö rvåltningår Diarienummer 100100 Slutrapport Annika Härenstam (projektledare) Jörgen Andreasson Karin Allard Erik Berntson Lisa Björk Linda Corin (Wallin)

Läs mer

Studentuppsatser/Examensarbeten registreras men fulltextpublicering sker frivilligt.

Studentuppsatser/Examensarbeten registreras men fulltextpublicering sker frivilligt. Vem får registrera poster i DiVA Alla forskare och anställda vid Karlstads universitet bör registrera sina vetenskapliga publikationer i DIVA. Även tidigare anställda, t.ex. professor emeritus, som arvoderas

Läs mer

Granskning av kommunens arbete med chefs- och ledarskapsfrågor

Granskning av kommunens arbete med chefs- och ledarskapsfrågor Revisionsrapport Granskning av kommunens arbete med chefs- och ledarskapsfrågor Avesta kommun Februari 2008 Bengt Andersson Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 1 1.1 Uppdrag och revisionsfråga... 1 1.2

Läs mer

Sociologiska institutionen, Umeå universitet.

Sociologiska institutionen, Umeå universitet. Sociologiska institutionen, Umeå universitet. Sammanställning av Förväntade studieresultat för kurserna Sociologi A, Socialpsykologi A, Sociologi B, Socialpsykologi B. I vänstra kolumnen återfinns FSR

Läs mer

Med tillit växer handlingsutrymmet (SOU ) och En lärande tillsyn (SOU )

Med tillit växer handlingsutrymmet (SOU ) och En lärande tillsyn (SOU ) Socialförvaltningen stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2018-07-17 Handläggare Lii Drobius Telefon: 08-508 25 252 Emma Fredriksson Telefon: 08-508 25 154 Till Socialnämnden 2018-08-21

Läs mer

Studie- och yrkesvägledarenkät 2016

Studie- och yrkesvägledarenkät 2016 Studie- och yrkesvägledarenkät 2016 Syftet med enkäten är att få veta var, de studenter som tar ut en Studie- och yrkesvägledarexamen på Stockholms universitet, tar vägen efter utbildningen. 2013 gjordes

Läs mer

Studieplan för utbildning på forskarnivå inom Medieteknik Inom skolan för datavetenskap och kommunikation, KTH

Studieplan för utbildning på forskarnivå inom Medieteknik Inom skolan för datavetenskap och kommunikation, KTH Studieplan för utbildning på forskarnivå inom Medieteknik Inom skolan för datavetenskap och kommunikation, KTH 1. Ämnesbeskrivning samt mål för utbildningen 1.1 Syfte och mål för utbildningen Syftet med

Läs mer

Kompetensutveckling i organisationer Strategisk investering eller pengarna i sjön?

Kompetensutveckling i organisationer Strategisk investering eller pengarna i sjön? Kompetensutveckling i organisationer Strategisk investering eller pengarna i sjön? Per-Erik Ellström, Henrik Kock, Lennart Svensson HELIX, Linköpings universitet Bakgrund Frågor om kompetensutveckling

Läs mer

Ramar för verksamheten vid Centrum för kommunstrategiska studier 2013 2015

Ramar för verksamheten vid Centrum för kommunstrategiska studier 2013 2015 Ramar för verksamheten vid Centrum för kommunstrategiska studier 2013 2015 Ramar för verksamheten vid Centrum för kommunstrategiska studier 2013 2015 Rapport 2013:1 ISSN 1402-876X Omslagsbild: CKS. Linköpings

Läs mer

Arbetsmiljöverkets uppdrag om särskilt förebyggande insatser för kvinnors arbetsmiljö - en lägesrapport januari 2014

Arbetsmiljöverkets uppdrag om särskilt förebyggande insatser för kvinnors arbetsmiljö - en lägesrapport januari 2014 ARBETSMILJÖ VERKET Vår beteckning 2014-01-14 IM2011/100748 1 (8) Ert datum Er beteckning 2011-05-12 A2011/ 2209 /ARM Generaldirektören Projektsamordnare Judit Hadnagy, 010-730 9558 Regeringskansliet Arbetsmarknadsdepartementet

Läs mer

Att förbättra kvinnors arbetsmiljö ett uppdrag från regeringen

Att förbättra kvinnors arbetsmiljö ett uppdrag från regeringen Att förbättra kvinnors arbetsmiljö ett uppdrag från regeringen Arbetsmiljöverket fick 2011 i uppdrag från regeringen att utveckla och genomföra särskilda insatser för att förebygga att kvinnor slås ut

Läs mer

Ergonomi i kvinnors arbetsmiljö. Projektrapport. Rapport 2015:3

Ergonomi i kvinnors arbetsmiljö. Projektrapport. Rapport 2015:3 Ergonomi i kvinnors arbetsmiljö Projektrapport Rapport 2015:3 2015-01-08 2012/100268 1 (9) Enheten för region öst Minke Wersäll, 010-730 97 45 Ruth Carlsson, 010-730 98 34 Kersti Lorén, 010-730 97 85 Projektrapport

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN Human Resources med inriktning mot företagsekonomi,

UTBILDNINGSPLAN Human Resources med inriktning mot företagsekonomi, UTBILDNINGSPLAN Human Resources med inriktning mot företagsekonomi, 180 högskolepoäng Programstart: Hösten 2016 Högskolan för lärande och kommunikation, Box 1026, 551 11 Jönköping BESÖK Barnarpsgatan 39,

Läs mer

Har 9-5 blivit det nya 24/7? En rapport om chefers arbetsmiljö.

Har 9-5 blivit det nya 24/7? En rapport om chefers arbetsmiljö. Har 9-5 blivit det nya 24/7? En rapport om chefers arbetsmiljö. Chefers arbetsmiljö, en delrapport till Temperaturmätaren 2018. För mer information kontakta Marie Martinsson, marie.martinsson@st.org eller

Läs mer

KÖN OCH JÄMSTÄLLDHET I AKADEMIN REFLEKTIONER UTIFRÅN ETT TJUGOÅRIGT FORSKNINGSSPANN

KÖN OCH JÄMSTÄLLDHET I AKADEMIN REFLEKTIONER UTIFRÅN ETT TJUGOÅRIGT FORSKNINGSSPANN KÖN OCH JÄMSTÄLLDHET I AKADEMIN REFLEKTIONER UTIFRÅN ETT TJUGOÅRIGT FORSKNINGSSPANN Ulrika Haake Docent i pedagogik, UmU Forskning om högre utbildning, 15-16/5 2018 JÄMSTÄLLDHET I AKADEMIN Inramning av

Läs mer

Nära, personlig och tillitsbaserad

Nära, personlig och tillitsbaserad Nära, personlig och tillitsbaserad Framtidens styrning av offentlig sektor 9 januari 2019 Styra och leda framtidens välfärd 2018 Louise Bringselius Forskningsledare i Tillitsdelegationen (Finansdepartementet)

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2015-03-24 dnr KS/2014:166 Dokumentansvarig: Personalchef Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun som skapar utrymme för att både

Läs mer

Hälsa på arbetsplatsen ISM-rapport 21

Hälsa på arbetsplatsen ISM-rapport 21 Hälsa på arbetsplatsen ISM-rapport 21 en sammanställning av kunskap och metoder Mötesplats Hälsa 21 mars 2019 Annemarie Hultberg, utvecklingsledare hälsofrämjande arbetsplatser, ISM VGRs kunskapscentrum

Läs mer

Monica Nyström, PhD Arbets- och Organisationspsykologi Medical Management Centre (MMC), Inst. LIME Karolinska institutet (KI) Monica.Nystrom@ki.

Monica Nyström, PhD Arbets- och Organisationspsykologi Medical Management Centre (MMC), Inst. LIME Karolinska institutet (KI) Monica.Nystrom@ki. Monica Nyström, PhD Arbets- och Organisationspsykologi Medical Management Centre (MMC), Inst. LIME Karolinska institutet (KI) Monica.Nystrom@ki.se Elisabet Höög, doktorand, Inst. för Folkhälsa och Klinisk

Läs mer

Strategisk kompetensförsörjning

Strategisk kompetensförsörjning www.pwc.se Revisionsrapport Kerstin Svensson Cert. kommunal revisor Strategisk kompetensförsörjning Surahammar kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattande revisionell bedömning... 1 2. Uppdrag... 3 2.1.

Läs mer

Kursplan. Personal- och kompetensutveckling, 20 poäng. Human Resource Management and Development, 20 points. Kursen läses som fristående kurs.

Kursplan. Personal- och kompetensutveckling, 20 poäng. Human Resource Management and Development, 20 points. Kursen läses som fristående kurs. Kursplan Institutionen för samhällsvetenskap Kurskod SOB592 Dnr 1999:58 Beslutsdatum 1999-05-27 Kursens benämning Engelsk benämning Ämne Personal- och kompetensutveckling, 20 poäng Human Resource Management

Läs mer

Vi är Vision. mål och hjärtefrågor. Förutsättningar för chefs och ledarskap. Hållbart arbetsliv mer arbetsglädje.

Vi är Vision. mål och hjärtefrågor. Förutsättningar för chefs och ledarskap. Hållbart arbetsliv mer arbetsglädje. Beslut, förbundsmötet 2016 Vi är Vision mål och hjärtefrågor Förutsättningar för chefs och ledarskap Hållbart arbetsliv mer arbetsglädje Löner och villkor Framtidens arbetsliv Fair Union Vi är Vision är

Läs mer

Humanistiska fakultetens anvisningar för ansökningar om anställning och befordran

Humanistiska fakultetens anvisningar för ansökningar om anställning och befordran Sid 1 (5) Humanistiska fakultetens anvisningar för ansökningar om anställning och befordran Följande anvisningar avser ansökningar om anställning och befordran vid humanistisk fakultet. na är utformade

Läs mer

Stockholms stads personalpolicy

Stockholms stads personalpolicy Stadsledningskontoret Personalstrategiska avdelningen Stockholms stads personalpolicy Vårt gemensamma uppdrag Ett Stockholm för alla Vi som arbetar i Stockholms stad bidrar till att forma ett hållbart

Läs mer

Att leva visionen prioriterade inriktningar för Högskolan Dalarna

Att leva visionen prioriterade inriktningar för Högskolan Dalarna Att leva visionen prioriterade inriktningar för Högskolan Dalarna 2016-2019 Beslut: Högskolestyrelsen 2015-12-17 Revidering: - Dnr: DUC 2015/385/10 Gäller fr o m: 2016-01-01 Ersätter: - Relaterade dokument:

Läs mer

Lärande och vardagsutveckling i Carpe

Lärande och vardagsutveckling i Carpe Lärande och vardagsutveckling i Carpe För att lära av erfarenheter från utvecklingsarbete räcker det inte med att enskilda individer lär sig, det behövs ett systematiskt och sammanhållande lärande så att

Läs mer

Organisatoriska förutsättningar för funktionellt chefskap, goda jobb och välfungerande verksamhet i offentlig sektor

Organisatoriska förutsättningar för funktionellt chefskap, goda jobb och välfungerande verksamhet i offentlig sektor Organisatoriska förutsättningar för funktionellt chefskap, goda jobb och välfungerande verksamhet i offentlig sektor Annika Härenstam, projektledare Anders Östebo, projektkoordinator Forskningsmedel: Vinnova

Läs mer

Utbildningsplan för Arbetsvetarprogrammet programmet för analys och utvärdering av arbete och arbetsmarknad 180 högskolepoäng, Grundläggande nivå

Utbildningsplan för Arbetsvetarprogrammet programmet för analys och utvärdering av arbete och arbetsmarknad 180 högskolepoäng, Grundläggande nivå Utbildningsplan för Arbetsvetarprogrammet programmet för analys och utvärdering av arbete och arbetsmarknad 180 högskolepoäng, Grundläggande nivå Programme syllabus Programme for Analysis and Evaluation

Läs mer

Chef i välfärden vad behövs för att göra ett bra jobb?

Chef i välfärden vad behövs för att göra ett bra jobb? 16 NOV Chef i välfärden vad behövs för att göra ett bra jobb? Linda Corin PhD, Utvecklingsledare organisatorisk och social arbetsmiljö Lisa Björk PhD, Utvecklingsledare organisation och ledarskap Varför

Läs mer

Offentlig fastighetsförvaltning i förändring. Ingrid Svensson Leg.Psykolog Doktorand Technology Management and Economics Chalmers Tekniska Högskola

Offentlig fastighetsförvaltning i förändring. Ingrid Svensson Leg.Psykolog Doktorand Technology Management and Economics Chalmers Tekniska Högskola Offentlig fastighetsförvaltning i förändring Ingrid Svensson Leg.Psykolog Doktorand Technology Management and Economics Chalmers Tekniska Högskola Svenska kommuner har surfat på vågorna av miljonprogrammet

Läs mer

Vår satsning på Chefens kommunikativa uppdrag

Vår satsning på Chefens kommunikativa uppdrag Vår satsning på Chefens kommunikativa uppdrag 23-24 november 2016 Karin Kärrby, kommunikationschef Örgryte-Härlanda stadsdelsförvaltning Helén Sedström, kommunikationsstrateg stadsledningskontoret Idag:

Läs mer

Lönlöst att ta ansvar? PERSONALANSVAR OCH LÖN I KVINNO- OCH MANSDOMINERADE ARBETSOMRÅDEN

Lönlöst att ta ansvar? PERSONALANSVAR OCH LÖN I KVINNO- OCH MANSDOMINERADE ARBETSOMRÅDEN Lönlöst att ta ansvar? PERSONALANSVAR OCH LÖN I KVINNO- OCH MANSDOMINERADE ARBETSOMRÅDEN 2 Innehåll Förord 5 Sammanfattning 6 Rapportens upplägg och frågor i fokus 10 En könssegregerad arbetsmarknad med

Läs mer

SAMVERKAN - organisering och utvärdering. Runo Axelsson Professor i Health Management

SAMVERKAN - organisering och utvärdering. Runo Axelsson Professor i Health Management SAMVERKAN - organisering och utvärdering Runo Axelsson Professor i Health Management Disposition Vad är samverkan och varför? Forskning om samverkan. Begrepp och distinktioner. Organisering av samverkan.

Läs mer