Stadsrevisionen. Projektplan. Förutsättningar för Göteborgs Stads chefer. goteborg.se/stadsrevisionen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Stadsrevisionen. Projektplan. Förutsättningar för Göteborgs Stads chefer. goteborg.se/stadsrevisionen"

Transkript

1 Stadsrevisionen Projektplan Förutsättningar för Göteborgs Stads chefer goteborg.se/stadsrevisionen

2 2 PROJEKTPLAN Förutsättningar för Göteborgs Stads chefer Aktuell forskning visar att många kommunala chefer arbetar under hård press och under ohållbara förhållanden. Resurserna är många gånger knappa i förhållande till vad cheferna förväntas genomföra, stödet runt dem är inte tillräckligt och antalet underställda är många. Detta riskerar att leda till sviktande hälsa och prestationer samt att många chefer vill lämna sina uppdrag. 1 Av Göteborgs Stads medarbetar- och arbetsmiljöpolicy framgår bland annat att stadens chefer ansvarar för att leda och kommunicera verksamhetens uppdrag och mål så att förväntade resultat uppnås. Vidare ansvarar cheferna för en god och säker arbetsmiljö och ett hållbart arbetsliv samt att skapa förutsättningar för detta. Lagar och Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd anger godtagbara lägsta standard för god arbetsmiljö. Göteborgs Stad eftersträvar högre standard än minimikraven. Stadens chefer har således högt ställda krav att leva upp till. Det är därför av stor vikt att cheferna får de förutsättningar och resurser som krävs för att kunna uppfylla de krav som Göteborgs Stad ställer. Kommunfullmäktige uttrycker i sin budget att insatserna för att ge cheferna rätt organisatoriska förutsättningar för att utöva sitt ledarskap på bästa sätt behöver stärkas 2. Fullmäktige konstaterar även att staden har omfattande uppföljningsprocesser och att den administrativa bördan ska minska under mandatperioden. I syfte att minska bördan ska nämnder och styrelser föra en tydligare dialog med förvaltningarna och bolagen om vad som ska, och inte ska, följas upp 3. 1 Job Demands, Job Resources and Consequences for Managerial Sustainability in the Public Sector, Linda Corin, Kommunfullmäktiges budget 2017, s Kommunfullmäktiges budget 2017, s. 7.

3 Projektplan 3 I budgeten trycker kommunfullmäktige även på att staden ska inleda ett systematiskt arbete för att i vissa arbetsuppgifter avlasta de yrkesgrupper som idag utsätts för hög belastning. Yrkesgrupperna ska avlastas genom att arbetsgivaren och de fackliga organisationerna identifierar arbetsuppgifter som i stället ska utföras av kompletterande personal. Det ska samtidigt även prövas om avlastning kan ske genom att it-stödet görs mer användarvänligt och funktionellt 4. Arbetsmiljöverket genomför för närvarande inspektioner över hela landet. I fokus är första linjens chefer inom vård och omsorg och inspektionerna omfattar chefernas arbetsmiljö, arbetsbelastning och tillgång till stödfunktioner i organisationen. Bakgrunden till inspektionerna är signaler från både skyddsombud och arbetsgivarrepresentanter om att arbetsbelastningen är hög och att det ofta är otydligt vem som har mandat att fatta beslut om åtgärder som påverkar arbetsmiljön. Revisorsgruppen har beslutat att förutsättningarna för Göteborgs Stads chefer ska granskas under Syfte och revisionsfrågor Syftet med granskningen är att bedöma om nämnder och styrelser säkerställer att cheferna har tillräckliga förutsättningar för att fullfölja sina uppdrag på ett ändamålsenligt sätt. Bedömningen tar sin utgångspunkt i följande revisionsfrågor: 1) Har nämnder och styrelser tydliggjort chefernas uppdrag? 2) Följer nämnder och styrelser upp chefernas förutsättningar för att genomföra sina uppdrag? 3) Vidtar nämnder och styrelser åtgärder med anledning av resultatet av uppföljningen? 4 Kommunfullmäktiges budget 2017, s. 54.

4 4 PROJEKTPLAN Med förutsättningar avser vi bland annat resurser kopplat till uppdrag styrning och styrmekanismer 5 vilket inflytande cheferna upplever sig ha över sin arbetssituation hur extrauppdrag och tillkommande uppgifter hanteras. Ansvariga nämnder och styrelser Granskningen omfattar kommunstyrelsen, idrotts- och föreningsnämnden, stadsdelsnämnderna Majorna-Linné och Angered, trafiknämnden samt Bostads AB Poseidon och Göteborg Energi AB. Kommunstyrelsen kommer att granskas såväl utifrån sitt uppdrag att leda och samordna kommunen som helhet som utifrån sitt ansvar att leda den egna förvaltningen. Urvalskriterier Kommunstyrelsen valdes för att den har det övergripande ansvaret för chefernas förutsättningar bland annat genom sin uppsiktsplikt och den aktiva ledning och samordning som den ska bedriva enligt kommunallagen 6. Stadsdelnämnderna och facknämnderna valdes utifrån deras låga värden på NMI (nöjd medarbetarindex) och HME (hållbart medarbetarindex) ur Chefsenkät Styrmekanismer är exempelvis: Målstyrning (mål, uppföljning (prestationsmätning) och åtgärder), Regelstyrning (extern och intern), Mindre formaliserad styrning (rekrytering, utbildning, socialisering, värderingar, förhållningssätt) och Budgetstyrning (variant av målstyrning). Överdos av styrning? Chefers upplevelse av styrning, arbetsmiljö och stöd. Föreläsning för personal på stadsledningskontoret, Göteborgs Stad av Siverbo och Cäker, Högskolan i Väst samt University of Gothenburg, Styrelsen ska leda och samordna förvaltningen av kommunens [ ] angelägenheter och ha uppsikt över övriga nämnders och eventuellt gemensamma nämnders verksamhet. [ ] KL 6 kap. 1.

5 Projektplan 5 Alla bolag deltog inte i Chefsenkät Det behövs relativt stora bolag för att det ska finnas flera chefsnivåer och att de storleksmässigt ska vara jämförbara med övriga enheter i granskningen. Därför valdes Göteborg Energi AB och Bostads AB Poseidon. Revisionskriterier Stadsrevisionen kommer att använda följande revisionskriterier för att bedöma granskningens iakttagelser. Lagar och förordningar Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd 2001:1, Systematiskt arbetsmiljöarbete Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd 2015:4, Organisatorisk och social arbetsmiljö Kommunens interna styrdokument Medarbetar- och arbetsmiljöpolicy samt riktlinje för Göteborgs Stad Göteborgs Stads Budget 2017 Övriga relevanta styrdokument och arbetsmaterial hos kommunstyrelse samt nämnder och bolag Aktuell forskning Granskningen kommer att ta stöd i aktuell forskning genom referenser och uppslag från bland andra Siverbo och Cäker (2016) samt CHEFiOSforskarna 7 vilka genomfört olika forskningsstudier om förutsättningar för chefer i bland annat Göteborgs Stad. Metod och avgränsningar Granskningen kommer att genomföras med hjälp av enkäter, dokumentstudier och intervjuer. 7 CHEFiOS: Chef Hälsa Förutsättningar inom Offentlig Sektor, Så skapas goda jobb och en väl fungerande verksamhet i offentlig sektor, Anders Östebo, Annika Härenstam, Göteborgs Universitet, 2013.

6 6 PROJEKTPLAN Granskningen omfattar första linjens chefer. Emellertid kommer chefsnivåer över första linjen att behöva intervjuas för att följa och granska den styrkedja som skapar förutsättningar för första linjens chefer. Med första linjens chefer menas här i första hand enhetschefer eller motsvarande som utgör den sista chefsnivån i en organisation och har både budget- och personalansvar. De arbetar alltså ofta i direkt kontakt med den praktiska verksamheten. Undantag kan förekomma, med andra ansvar och benämningar på valda chefer, beroende på vilken organisation som berörs i granskningen. Granskningen kommer inte att omfatta Hur man förebygger och hanterar kränkande särbehandling (Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd 2015:4) då förekomsten av dessa enligt Chefsenkät 2015 var låg. Granskningen omfattar i huvudsak chefers förutsättningar under år Hänvisningar till tidigare år kommer att behöva göras avseende exempelvis enkätresultat samt forskningsstudier. Oberoende och integritet De sakkunnigas oberoende och integritet har prövats enligt stadsrevisionens oberoendedeklaration vilken baseras på Sveriges kommunala yrkesrevisorers modell. Inga omständigheter har framkommit som kan ifrågasätta förtroendet för de sakkunnigas oberoende och integritet som granskare. Projektorganisation Granskningen kommer att genomföras av Johan Osbeck (projektledare), Carina Carresjö, Linda Brunnegård Gelzinger och Mats Bengtsson. Avrapportering Avrapportering till revisorsgruppen planeras att ske under hösten 2017.

7 Projektplan 7 Kvalitetssäkring Rapportens innehåll kommer att stämmas av med de granskade verksamheterna. Kvalitetssäkring sker genom projektets styrgrupp och kvalitetsansvarig för fördjupade granskningar. Johan Osbeck certifierad kommunal yrkesrevisor, projektledare

8 8 PROJEKTPLAN goteborg.se/stadsrevisionen

Stadsrevisionen. Projektplan. Göteborgs Stads arbete med bostadslösa barnfamiljer. goteborg.se/stadsrevisionen

Stadsrevisionen. Projektplan. Göteborgs Stads arbete med bostadslösa barnfamiljer. goteborg.se/stadsrevisionen Stadsrevisionen Projektplan Göteborgs Stads arbete med bostadslösa barnfamiljer goteborg.se/stadsrevisionen 2 PROJEKTPLAN Göteborgs Stads arbete med bostadslösa barnfamiljer Fastighetskontorets mätning

Läs mer

Granskning av chefers förutsättningar i Göteborgs Stad

Granskning av chefers förutsättningar i Göteborgs Stad Rapportsammandrag Stadsrevisionen 12 juni 2018 Granskning av chefers förutsättningar i Göteborgs Stad Bakgrund De kommande tio åren kommer både antalet barn och äldre i befolkningen att öka kraftigt. Antalet

Läs mer

Stadsrevisionen. Projektplan. Bygger Göteborgs Stad bostäder i enlighet med de politiska målen? goteborg.se/stadsrevisionen

Stadsrevisionen. Projektplan. Bygger Göteborgs Stad bostäder i enlighet med de politiska målen? goteborg.se/stadsrevisionen Stadsrevisionen Projektplan Bygger Göteborgs Stad bostäder i enlighet med de politiska målen? goteborg.se/stadsrevisionen 2 PROJEKTPLAN Bygger Göteborgs Stad bostäder i enlighet med de politiska målen?

Läs mer

Stadsrevisionen. Projektplan. Göteborgs Stads arbete med stöd till personer som utsätts för våld i nära relation. goteborg.

Stadsrevisionen. Projektplan. Göteborgs Stads arbete med stöd till personer som utsätts för våld i nära relation. goteborg. Stadsrevisionen Projektplan Göteborgs Stads arbete med stöd till personer som utsätts för våld i nära relation goteborg.se/stadsrevisionen 2 P R O J E K T P L A N Göteborgs Stads arbete med stöd till personer

Läs mer

Stadsrevisionen. Projektplan. Granskning av kameraövervakning i Göteborgs Stad. goteborg.se/stadsrevisionen

Stadsrevisionen. Projektplan. Granskning av kameraövervakning i Göteborgs Stad. goteborg.se/stadsrevisionen Stadsrevisionen Projektplan Granskning av kameraövervakning i Göteborgs Stad goteborg.se/stadsrevisionen 2 PROJEKTPLAN Granskning av kameraövervakning i Göteborgs Stad Kameraövervakning i brottsförebyggande

Läs mer

Stadsrevisionen. Projektplan. Granskning av strategisk lokalförsörjning. goteborg.se/stadsrevisionen

Stadsrevisionen. Projektplan. Granskning av strategisk lokalförsörjning. goteborg.se/stadsrevisionen Stadsrevisionen Projektplan Granskning av strategisk lokalförsörjning goteborg.se/stadsrevisionen 2 PROJEKTPLAN Granskning av strategisk lokalförsörjning Av kommunfullmäktiges budget för år 2016 framgår

Läs mer

Stadsrevisionen. Projektplan. Intern styrning och kontroll leverantörer. goteborg.se/stadsrevisionen

Stadsrevisionen. Projektplan. Intern styrning och kontroll leverantörer. goteborg.se/stadsrevisionen Stadsrevisionen Projektplan Intern styrning och kontroll leverantörer goteborg.se/stadsrevisionen 2 INTERN STYRNING OCH KONTROLL LEVERANTÖRER Intern styrning och kontroll leverantörer I revisionsplanen

Läs mer

Stadsrevisionen. Projektplan. Granskning av statliga specialdestinerade bidrag inom flyktingmottagandet. goteborg.

Stadsrevisionen. Projektplan. Granskning av statliga specialdestinerade bidrag inom flyktingmottagandet. goteborg. Stadsrevisionen Projektplan Granskning av statliga specialdestinerade bidrag inom flyktingmottagandet goteborg.se/stadsrevisionen 2 PROJEKTPLAN Granskning av statliga specialdestinerade bidrag inom flyktingmottagandet

Läs mer

Stadsrevisionen. Projektplan. Göteborgs Stads arbete mot kränkande behandling i fritidshem. goteborg.se/stadsrevisionen

Stadsrevisionen. Projektplan. Göteborgs Stads arbete mot kränkande behandling i fritidshem. goteborg.se/stadsrevisionen Stadsrevisionen Projektplan Göteborgs Stads arbete mot kränkande behandling i fritidshem goteborg.se/stadsrevisionen 2 PROJEKTPLAN Göteborgs Stads arbete mot kränkande behandling i fritidshem Alla elever

Läs mer

Stadsrevisionen. Projektplan. Informationssäkerhetsarbetet i Göteborgs Stad. goteborg.se/stadsrevisionen

Stadsrevisionen. Projektplan. Informationssäkerhetsarbetet i Göteborgs Stad. goteborg.se/stadsrevisionen Stadsrevisionen Projektplan Informationssäkerhetsarbetet i Göteborgs Stad goteborg.se/stadsrevisionen 2 PROJEKTPLAN INFORMATIONSSÄKERHETSARBETET I GÖTEBORGS STAD Informationssäkerhetsarbetet i Göteborgs

Läs mer

Kommunstyrelsen Granskningsplan för 2016

Kommunstyrelsen Granskningsplan för 2016 Stadsrevisionen Kommunstyrelsen Granskningsplan för 2016 goteborg.se/stadsrevisionen 2 K O M M U N S T Y R E L S E N Granskningsplan för 2016 Stadsrevisionens uppdrag är att granska och pröva om kommunstyrelsens

Läs mer

Stadsrevisionen. Projektplan. Styrning och uppföljning av projekt Älvstaden

Stadsrevisionen. Projektplan. Styrning och uppföljning av projekt Älvstaden Stadsrevisionen Projektplan Styrning och uppföljning av projekt Älvstaden 2 P R O J E K T P L A N Styrning och uppföljning av projekt Älvstaden Älvstaden är nordens största stadsutvecklingsprojekt. Arbetet

Läs mer

Granskning av chefers förutsättningar i Göteborgs Stad

Granskning av chefers förutsättningar i Göteborgs Stad Revisionsrapport Stadsrevisionen Granskning av chefers förutsättningar i Göteborgs Stad www.goteborg.se/stadsrevisionen 2 Juni 2018 Granskning av chefers förutsättningar i Göteborgs Stad Diarienummer:

Läs mer

Stadsrevisionen. Projektplan. Hanteringen av personuppgifter i skolans it-system. goteborg.se/stadsrevisionen

Stadsrevisionen. Projektplan. Hanteringen av personuppgifter i skolans it-system. goteborg.se/stadsrevisionen Stadsrevisionen Projektplan Hanteringen av personuppgifter i skolans it-system goteborg.se/stadsrevisionen 2 PROJEKTPLAN Hanteringen av personuppgifter i skolans it-system Utvecklingen inom it-området

Läs mer

Projektplan Samverkan kring barn med behov av samordnande insatser

Projektplan Samverkan kring barn med behov av samordnande insatser 1 Projektplan Samverkan kring barn med behov av samordnande insatser En del barn och unga har behov av särskilt stöd. Det kan bero på flera orsaker så som social problematik, psykisk ohälsa, kroniska sjukdomar

Läs mer

PROJEKTPLAN GRANSKNING AV SAMVERKAN MELLAN REGION OCH KOMMUN KRING PERSONER MED SAMSJUKLIGHET

PROJEKTPLAN GRANSKNING AV SAMVERKAN MELLAN REGION OCH KOMMUN KRING PERSONER MED SAMSJUKLIGHET PROJEKTPLAN GRANSKNING AV SAMVERKAN MELLAN REGION OCH KOMMUN KRING PERSONER MED SAMSJUKLIGHET 1 BAKGRUND 1.1 Samverkan och samsjuklighet Forskningen visar att av de personer som söker hjälp för missbruk

Läs mer

Projektplan Samordnad vårdplanering

Projektplan Samordnad vårdplanering 1 Projektplan Samordnad vårdplanering Enligt lagstiftningen har regionen och kommunen en skyldighet att erbjuda patienterna en trygg och säker vård efter utskrivning från regionens slutna hälso- och sjukvård

Läs mer

Samordningsförbundet Göteborg Nordost Granskningsplan för 2018

Samordningsförbundet Göteborg Nordost Granskningsplan för 2018 Stadsrevisionen Samordningsförbundet Göteborg Nordost Granskningsplan för 2018 goteborg.se/stadsrevisionen 2 S A M O R D N I N G S F Ö R B U N D E T G Ö T E B O R G N O R D O S T Granskningsplan för 2018

Läs mer

Arkivnämnden Granskningsplan för 2016

Arkivnämnden Granskningsplan för 2016 Stadsrevisionen Arkivnämnden Granskningsplan för 2016 goteborg.se/stadsrevisionen 2 ARKIVNÄMNDEN Granskningsplan för 2016 Stadsrevisionens uppdrag är att granska och pröva om nämndens verksamhet sköts

Läs mer

Göteborgs Stads räkenskaper och bokslut Granskningsplan för 2017

Göteborgs Stads räkenskaper och bokslut Granskningsplan för 2017 Stadsrevisionen Göteborgs Stads räkenskaper och bokslut Granskningsplan för 2017 goteborg.se/stadsrevisionen 2 GÖTEBORGS STADS RÄKENSKAPER OCH BOKSLUT 2017 Granskningsplan för 2017 Stadsrevisionens uppdrag

Läs mer

Projektplan Granskning av beslutsunderlag vid betydande investeringar

Projektplan Granskning av beslutsunderlag vid betydande investeringar BESLUTSUNDERLAG VID BETYDANDE INVESTERINGAR 1 Projektplan Granskning av beslutsunderlag vid betydande investeringar När stadsrevisionen senast genomförde fördjupad granskning av investeringar 1 var bedömningen

Läs mer

Kommunstyrelsen Granskningsplan för 2018

Kommunstyrelsen Granskningsplan för 2018 Stadsrevisionen Kommunstyrelsen Granskningsplan för 2018 goteborg.se/stadsrevisionen 2 K O M M U N S T Y R E L S E N Granskningsplan för 2018 Revisorerna prövar om verksamheten sköts på ett ändamålsenligt

Läs mer

Arboga kommun. Granskning av investeringsprocessen. Projektplan KPMG AB Antal sidor: 5

Arboga kommun. Granskning av investeringsprocessen. Projektplan KPMG AB Antal sidor: 5 Granskning av investeringsprocessen Projektplan KPMG AB Antal sidor: 5 firms affiliated with KPMG International, a Swiss cooperative. All Innehåll 1. Bakgrund 1 2. Syfte och revisionsfråga 1 3. Avgränsning

Läs mer

Framtidens äldreomsorg - översiktlig granskning. Strömsunds kommun

Framtidens äldreomsorg - översiktlig granskning. Strömsunds kommun www.pwc.se Revisionsrapport Framtidens äldreomsorg - översiktlig granskning Linda Marklund Certifierad kommunal revisor Juni 2016 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3 2.2.

Läs mer

ARBETSMILJÖPOLICY Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/Upprättad Version Sida Dokumentägare Dokumentansvarig Reviderad Giltighetstid

ARBETSMILJÖPOLICY Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/Upprättad Version Sida Dokumentägare Dokumentansvarig Reviderad Giltighetstid ARBETSMILJÖPOLICY 1 av 6 INNEHÅLL GOD ARBETSMILJÖ... 3 EN GOD ARBETSMILJÖ FÖRUTSÄTTER... 3 VARJE MEDARBETARE SKA... 3 KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING... 4 ARBETSMILJÖARBETE I PRAKTIKEN... 4 ANSVAR OCH ROLLER...

Läs mer

Parternas avsikter bidrar till ett samlat grepp i Umeå kommun

Parternas avsikter bidrar till ett samlat grepp i Umeå kommun Parternas avsikter bidrar till ett samlat grepp i Umeå kommun Handlingsplan 2017-2020 Bakgrund Tankar framåt Utgångspunkter Uppföljning Innehåll Sjukfrånvaro, Umeå kommun Obligatorisk sjukfrånvaroredovisning.

Läs mer

Lekmannarevision 2017 Systematiskt arbetsmiljöarbete

Lekmannarevision 2017 Systematiskt arbetsmiljöarbete www.pwc.se Revisionsrapport Systematiskt arbetsmiljöarbete Lina Olsson, Cert. kommunal revisor Högbo Bruks AB Erika Brolin Januari 2018 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 1.1. Inledning... 2 1.2. Bedömning...

Läs mer

Bergslagens kommunalteknik. Nyckelhantering Projektplan. KPMG AB 10 augusti 2016 Antal sidor: 5. Projektplan nyckelhantering.docx

Bergslagens kommunalteknik. Nyckelhantering Projektplan. KPMG AB 10 augusti 2016 Antal sidor: 5. Projektplan nyckelhantering.docx Projektplan KPMG AB 10 augusti 2016 Antal sidor: 5 Projektplan nyckelhantering.docx Innehåll 1. Bakgrund 1 2. Syfte 1 3. Avgränsning 1 4. Revisionskriterier 1 5. Ansvarig nämnd 2 6. Metod 2 7. Projektorganisation

Läs mer

Svar på Arbetsmiljöverkets inspektion den 28 mars 2017

Svar på Arbetsmiljöverkets inspektion den 28 mars 2017 Södermalms stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-07-28 Handläggare Elisabeth Ansell Telefon: 08-508 12 020 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2017-08-24 Svar på Arbetsmiljöverkets

Läs mer

Samordningsförbundet Göteborg Hisingen Granskningsplan för 2017

Samordningsförbundet Göteborg Hisingen Granskningsplan för 2017 Stadsrevisionen Samordningsförbundet Göteborg Hisingen Granskningsplan för 2017 goteborg.se/stadsrevisionen 2 S A M O R D N I N G S F Ö R B U N D E T G Ö T E B O R G H I S I N G E N Granskningsplan för

Läs mer

ABCD. Placerade barns skolgång och hälsa. Projektplan. Arboga kommun. Offentlig sektor KPMG AB Antal sidor: 3

ABCD. Placerade barns skolgång och hälsa. Projektplan. Arboga kommun. Offentlig sektor KPMG AB Antal sidor: 3 Projektplan Offentlig sektor KPMG AB Antal sidor: 3 Innehåll 1. Bakgrund 1 2. Syfte 1 3. Avgränsning 2 4. Revisionskriterier 2 5. Ansvarig nämnd 2 6. Metod 2 7. Projektorganisation 2 8. Oberoende och integritet

Läs mer

POLICY FÖR ARBETSMILJÖN I HÄRJEDALENS KOMMUN

POLICY FÖR ARBETSMILJÖN I HÄRJEDALENS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 150 2015-10-05 Ks 12 1 POLICY FÖR ARBETSMILJÖN I HÄRJEDALENS KOMMUN God arbetsmiljö ska prägla Härjedalens kommun i dess tjänster, i utrustningar, lokaler,

Läs mer

Revisionsrapport 2010. Landskrona stad. Kommunstyrelsens styrning och ledning avseende personalavdelning

Revisionsrapport 2010. Landskrona stad. Kommunstyrelsens styrning och ledning avseende personalavdelning Revisionsrapport 2010 Landskrona stad Kommunstyrelsens styrning och ledning avseende personalavdelning Jakob Smith Februari 2011 Innehållsförteckning SAMMANFATTNING... 3 1 UPPDRAGET... 4 1.1 Bakgrund och

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsgivar- och organisationsutskott Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsgivar- och organisationsutskott Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsgivar- och organisationsutskott Sammanträdesdatum 2016-11-08 44 KS 407/16 Arbetsmiljöpolicy Beslut Arbetsgivar- och organisationsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Sammanfattning. Slutsatser

Sammanfattning. Slutsatser Sammanfattning Chefer är viktiga för att skapa attraktiva och välfungerande jobb inom välfärden. Samtidigt är många chefer hårt pressade av hög arbetsbelastning, stort personalansvar och knappa resurser.

Läs mer

Granskning av kameraövervakning i Göteborgs Stad

Granskning av kameraövervakning i Göteborgs Stad Rapportsammandrag Stadsrevisionen 13 september 2016 Granskning av kameraövervakning i Göteborgs Stad Bakgrund Utvecklingen i samhället går mot ökad användning av kameraövervakning. Brottsförebyggande rådet

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Cecilia Frid SN 2019/

Handläggare Datum Ärendebeteckning Cecilia Frid SN 2019/ TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Cecilia Frid 2019-01-03 SN 2019/00080401 0480-453891 Socialnämnden Medarbetarenkät 2018 Förslag till beslut Socialnämnden fattar inget beslut med anledning

Läs mer

Stockholms stads personalpolicy

Stockholms stads personalpolicy Stadsledningskontoret Personalstrategiska avdelningen Stockholms stads personalpolicy Vårt gemensamma uppdrag Ett Stockholm för alla Vi som arbetar i Stockholms stad bidrar till att forma ett hållbart

Läs mer

Leksands kommun. Revisionsrapport. Sammanfattning Kommunstyrelsens ansvar för ledning, styrning och uppföljning av kommunkoncernens.

Leksands kommun. Revisionsrapport. Sammanfattning Kommunstyrelsens ansvar för ledning, styrning och uppföljning av kommunkoncernens. www.pwc.se Revisionsrapport Sammanfattning Kommunstyrelsens ansvar för ledning, styrning och uppföljning av kommunkoncernens verksamhet Louise Cedemar Helena Steffansson Carlson David Boman Niklas Eriksson

Läs mer

Yttrande angående förslag till föreskrift om organisatorisk och social arbetsmiljö samt allmänna råd om tillämpningen av föreskrifterna

Yttrande angående förslag till föreskrift om organisatorisk och social arbetsmiljö samt allmänna råd om tillämpningen av föreskrifterna YTTRANDE Yttrande angående förslag till föreskrift om organisatorisk och social arbetsmiljö samt allmänna råd om tillämpningen av föreskrifterna Ledarna Sveriges chefsorganisation är en facklig organisation

Läs mer

Granskningsplaner för samordningsförbunden

Granskningsplaner för samordningsförbunden GRANSKNINGSPLANER ÅR 2015 1 Granskningsplaner för samordningsförbunden år 2015 Stadsrevisionens revisionsplan för år 2015 är utgångspunkt för den granskning som planeras under året. Den kompletteras med

Läs mer

Kommunstyrelsen föreslår kommunstyrelsens personalutskott besluta att

Kommunstyrelsen föreslår kommunstyrelsens personalutskott besluta att STRÄNGNÄS KOMMUN Kommunstyrelsen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2018-06-19 30/45 18:1 KS 157 Arbetsmiljöpolicy Dnr 2018:279-003 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att 1.

Läs mer

Hofors kommun. Intern kontroll. Revisionsrapport. KPMG AB Mars 2011 Antal sidor: 10

Hofors kommun. Intern kontroll. Revisionsrapport. KPMG AB Mars 2011 Antal sidor: 10 Revisionsrapport KPMG AB Antal sidor: 10 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 3 3. Syfte 3 4. Avgränsning 3 5. Revisionskriterier 4 6. Ansvarig styrelse/nämnd 4 7. Metod 4 8. Projektorganisation 4

Läs mer

PREVENTS MATERIAL. Se www.prevent.se, samlingssida Organisatorisk och social arbetsmiljö

PREVENTS MATERIAL. Se www.prevent.se, samlingssida Organisatorisk och social arbetsmiljö ORGANISATORISK OCH SOCIAL ARBETSMILJÖ, AFS 2015:4 Syfte 1 Syftet med föreskrifterna är att främja en god arbetsmiljö och förebygga risk för ohälsa på grund av organisatoriska och sociala förhållanden i

Läs mer

Årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM) 2016

Årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM) 2016 Styrelsehandling 2017-05-10 Bilaga 9. b) Årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM) 2016 Inledning Stadsrevisionen har 2016 genomfört en granskning av hur bolaget genomför det systematiska

Läs mer

Riktlinje för arbetsmiljö och hälsa

Riktlinje för arbetsmiljö och hälsa Riktlinje för arbetsmiljö och hälsa Riktlinje för arbetsmiljö och hälsa Diarienr: Beslutsdatum: Ansvarig: HR-direktör Senast reviderad: Ansvar och roller Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige ansvarar för

Läs mer

CHECKLISTA för systematiskt, organisatoriskt och socialt arbetsmiljöarbete (OSA+SAM)

CHECKLISTA för systematiskt, organisatoriskt och socialt arbetsmiljöarbete (OSA+SAM) CHECKLISTA för systematiskt, organisatoriskt och socialt arbetsmiljöarbete (OSA+SAM) Fokus för checklistan är den organisatoriska och sociala arbetsmiljön. Checklistan är tänkt att fungera som ett stöd

Läs mer

Arboga kommun. Städning i skolor Projektplan. Offentlig sektor KPMG AB 2013-11-18 Antal sidor: 5

Arboga kommun. Städning i skolor Projektplan. Offentlig sektor KPMG AB 2013-11-18 Antal sidor: 5 Städning i skolor Projektplan Offentlig sektor KPMG AB Antal sidor: 5 Innehåll 1. Bakgrund 1 2. Syfte 1 3. Avgränsning 1 4. Revisionskriterier 1 5. Ansvarig nämnd 1 6. Metod 2 7. Projektorganisation 2

Läs mer

Resultatet av inspektionen 28 mars 2017

Resultatet av inspektionen 28 mars 2017 2017-05-03 2017/013690 1 (8) Avdelningen för inspektion Karin Lilje Gränge, 010-730 92 58 arbetsmiljoverket@av.se STOCKHOLMS KOMMUN 105 35 STOCKHOLM Resultatet av inspektionen 28 mars 2017 Ert organisationsnummer:

Läs mer

Policy Arbetsmiljöpolicy

Policy Arbetsmiljöpolicy Policy Arbetsmiljöpolicy Fastställd av: KF 182 2016-11-22 Revideras senast: 2019-12-31 Innehåll Policy Arbetsmiljöpolicy... 3 Omfattning... 3 Vem omfattas av policyn... 3 Definition av arbetsmiljö i denna

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy. Arbetsmiljöpolicy

Arbetsmiljöpolicy. Arbetsmiljöpolicy Arbetsmiljöpolicy Innehållsförteckning Kommunens målsättning 3 Definition av begreppet arbetsmiljö 3 Regelverk 3 Delegation 4 Systematiskt arbetsmiljöarbete undersöka, åtgärda och följa upp 4 Samverkan

Läs mer

Handling 2017 nr 92. Revisionsberättelse över granskning av verksamheten för Samordningsförbundet Göteborg Hisingen för år 2016

Handling 2017 nr 92. Revisionsberättelse över granskning av verksamheten för Samordningsförbundet Göteborg Hisingen för år 2016 Handling 2017 nr 92 Revisionsberättelse över granskning av verksamheten för Samordningsförbundet Göteborg Hisingen för år 2016 Till Göteborgs kommunfullmäktige Stadsrevisionen har till Göteborgs kommunfullmäktige

Läs mer

Olofström kommun. Sjukfrånvaro och rehabilitering. Revisionsrapport KPMG AB. 1 juni Antal sidor: 14

Olofström kommun. Sjukfrånvaro och rehabilitering. Revisionsrapport KPMG AB. 1 juni Antal sidor: 14 ABCD Olofström kommun Sjukfrånvaro och rehabilitering Revisionsrapport KPMG AB 1 juni 2016 Antal sidor: 14 ABCD Olofström kommun Sjukfrånvaro och rehabilitering 2016-06-02 Innehåll 1. Sammanfattning 1

Läs mer

Granskningsplaner för Göteborgs Stads bolag år 2014

Granskningsplaner för Göteborgs Stads bolag år 2014 GRANSKNINGSPLANER ÅR 2014 1 Granskningsplaner för Göteborgs Stads bolag år 2014 Stadsrevisionens revisionsplan för år 2014 är utgångspunkt för den granskning som planeras under året. Den kompletteras med

Läs mer

Rutiner för bedömning av bisysslor i Göteborgs Stad

Rutiner för bedömning av bisysslor i Göteborgs Stad Rapport Stadsrevisionen 14 juni 2016 Rutiner för bedömning av bisysslor i Göteborgs Stad Inledning Det är viktigt att förtroendet för offentlig verksamhet är högt hos allmänheten. Att inventera och pröva

Läs mer

Bilaga 1 LS 77/07 LS-LED06-422. Arbetsmiljöpolicy

Bilaga 1 LS 77/07 LS-LED06-422. Arbetsmiljöpolicy Bilaga 1 LS 77/07 LS-LED06-422 Arbetsmiljöpolicy Reviderad i november 2006 1. GRUNDLÄGGANDE VÄRDERINGAR Landstinget Sörmland ska skapa arbetsmiljöer som främjar personalens hälsa och förebygger ohälsa.

Läs mer

Punkt 18: M edarbetarenkät 2015

Punkt 18: M edarbetarenkät 2015 2016-06-09 Punkt 18: M edarbetarenkät 2015 Förslag till beslut i styrelsen att anteckna informationen Medarbetarenkät 2015 Indexresultat medarbetarenkät 2014/2015 2016-06-09 AF/AS 2015 2014 Göteborgs Stad

Läs mer

Arbetsmiljö INNEHÅLL. Ansvaret är arbetsgivarens. Du som förtroendevald kan

Arbetsmiljö INNEHÅLL. Ansvaret är arbetsgivarens. Du som förtroendevald kan Arbetsmiljö 3 INNEHÅLL Arbetsmiljö 3 Jobba systematiskt 4 Jobba förebyggande 4 Skyddsombud/arbetsmiljöombud 5 Brister arbetsmiljön - checklista 6 Ditt stöd 7 Arbetsmiljö Arbetsgivare som satsar på en god

Läs mer

Riktlinje till Medarbetar- och arbetsmiljöpolicy för Göteborgs Stad

Riktlinje till Medarbetar- och arbetsmiljöpolicy för Göteborgs Stad Riktlinje till Medarbetar- och arbetsmiljöpolicy för Göteborgs Stad 1. Inledning Denna riktlinje syftar till att konkretisera policyn. 2. Omfattning Medarbetar- och arbetsmiljöpolicy samt riktlinje är

Läs mer

Organisatorisk och social arbetsmiljö

Organisatorisk och social arbetsmiljö Organisatorisk och social arbetsmiljö En del av det systematiska arbetsmiljöarbetet Roger Edsand Ny föreskrift - anledning Människor ska inte behöva bli sjuka på grund av ohälsosam arbetsbelastning eller

Läs mer

Kalmar kommuns medarbetarenkät 2014

Kalmar kommuns medarbetarenkät 2014 Kalmar kommuns medarbetarenkät 2014 Kalmar kommun Barn-och ungdomsförvaltningen Antal svar: 1210 Antal medarbetare: 1409 Svarsfrekvens: 85,9% Innehållsförteckning Sida Läsanvisning 1 Sammanfattning 2 Bakgrund

Läs mer

Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö

Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö STYRDOKUMENT Sida 1(12) Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö Typ av dokument Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö Beslutad KSAU, 2017-02-28, 23 Giltig t o m Tills vidare Dokumentansvarig HR-avdelningen Diarienummer

Läs mer

Arbetsmiljöverkstad Organisatorisk och social arbetsmiljö

Arbetsmiljöverkstad Organisatorisk och social arbetsmiljö Arbetsmiljöverkstad Organisatorisk och social arbetsmiljö 2 Målet med dagen är att Få en inblick i och förståelse för OSA Förstå hur dessa frågor kan integreras i ett systematiskt arbetsmiljöarbete Få

Läs mer

AFS 2015:4 Organisatorisk och social arbetsmiljö

AFS 2015:4 Organisatorisk och social arbetsmiljö Organisatorisk och social arbetsmiljö Arbetsmiljöverkets författningssamling Organisatorisk och social arbetsmiljö Arbetsmiljöverkets föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö samt allmänna

Läs mer

Organisatorisk och social arbetsmiljö Från teori till praktik!

Organisatorisk och social arbetsmiljö Från teori till praktik! Organisatorisk och social arbetsmiljö Från teori till praktik! Elisabet Palmér, hälsoutvecklare och civilekonom Katrin Skagert, arbetsmiljöstrateg och medicine doktor Vad är organisatorisk och social arbetsmiljö

Läs mer

Medarbetarenkäten 2012 Kalmar kommun Södermöreskolan

Medarbetarenkäten 2012 Kalmar kommun Södermöreskolan Medarbetarenkäten 2012 Kalmar kommun Södermöreskolan Antal svar: 30 Antal medarbetare: 47 Svarsfrekvens: 63,8% Innehållsförteckning Sida Läsanvisning 1 Sammanfattning 2 Bakgrund och syfte 2 Svarsfrekvens

Läs mer

SKLS CHECKLISTA FÖR CHEFENS ARBETSMILJÖ

SKLS CHECKLISTA FÖR CHEFENS ARBETSMILJÖ 2017-05-23 1 (7) SKLS CHECKLISTA FÖR CHEFENS ARBETSMILJÖ Här hittar du en checklista som fokuserar särskilt på chefens arbetsmiljö. Den bygger på Arbetsmiljöverkets föreskrifter om organisatorisk och social

Läs mer

Organisatorisk och social arbetsmiljö. Arbetsmiljöverkets föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö

Organisatorisk och social arbetsmiljö. Arbetsmiljöverkets föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö Organisatorisk och social arbetsmiljö Arbetsmiljöverkets föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö Externremiss september 2014 AFS 2015:X Innehåll Organisatorisk och social arbetsmiljö Innehåll...

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Cecilia Frid SN 2016/

Handläggare Datum Ärendebeteckning Cecilia Frid SN 2016/ TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Cecilia Frid 2016-11-29 SN 2016/07320401 0480-450000 Socialnämnden Medarbetarenkät 2016 Förslag till beslut Socialnämnden fattar inget beslut med anledning

Läs mer

GRANSKNING AV MEDARBETARENKÄTEN JAN-OLOV UNDVALL

GRANSKNING AV MEDARBETARENKÄTEN JAN-OLOV UNDVALL GRANSKNING AV MEDARBETARENKÄTEN JAN-OLOV UNDVALL Revisionsrapport 2 (15) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 SAMMANFATTNING... 3 2 INLEDNING/BAKGRUND... 4 3 SYFTE, REVISIONSFRÅGA OCH AVGRÄNSNING... 4 4 REVISIONSKRITERIER...

Läs mer

Riktlinjer för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Mullsjö kommun

Riktlinjer för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Mullsjö kommun Namn på dokumentet: Riktlinjer för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Mullsjö kommun Version: 1.0 Dokumenttyp: Riktlinje Gäller: Tillsvidare Dokumentansvarig: Personalchef Revideras: Senast vart fjärde

Läs mer

Stockholms stads personalpolicy

Stockholms stads personalpolicy Stadsledningskontoret Personalstrategiska avdelningen Stockholms stads personalpolicy Vårt gemensamma uppdrag Ett Stockholm för alla Vi som arbetar i Stockholms stad bidrar till att forma ett hållbart

Läs mer

Fördelning av arbetsmiljöuppgifter

Fördelning av arbetsmiljöuppgifter Högskolan i Gävle 2011-11-23 Fördelning av arbetsmiljöuppgifter Enligt arbetsmiljölagen 3 kap 2 skall arbetsgivaren vidta alla åtgärder som behövs för att förebygga att arbetstagaren utsätts för ohälsa

Läs mer

Ansvarsutövande: Kommunstyrelsen Sundsvalls kommun

Ansvarsutövande: Kommunstyrelsen Sundsvalls kommun www.pwc.se Revisionsrapport Anders Haglund Cert. kommunal revisor Johan Lidström Revisor Ansvarsutövande: Kommunstyrelsen Sundsvalls kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund... 1 1.2.

Läs mer

AFS 2015:4 Organisatorisk och social arbetsmiljö

AFS 2015:4 Organisatorisk och social arbetsmiljö Organisatorisk och social arbetsmiljö Arbetsmiljöverkets författningssamling Organisatorisk och social arbetsmiljö Arbetsmiljöverkets föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö samt allmänna

Läs mer

Revisionsrapport 2017 Genomförd på uppdrag av revisorerna Mars Skurups kommun. Granskning avseende arbetsmiljö för chefer

Revisionsrapport 2017 Genomförd på uppdrag av revisorerna Mars Skurups kommun. Granskning avseende arbetsmiljö för chefer Revisionsrapport 2017 Genomförd på uppdrag av revisorerna Mars 2018 Skurups kommun Granskning avseende arbetsmiljö för chefer Innehåll 1. Sammanfattning...2 2. Inledning...3 2.1. Bakgrund...3 2.2. Syfte

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Kalix kommun 2018 2020 Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Personalpolitiskt program Program 2018-06-18, 93 Kommunfullmäktige Inledning Det kommunala

Läs mer

Stockholms stads personalpolicy

Stockholms stads personalpolicy Stockholms stads personalpolicy Produktion: Blomquist Tryck: Edita Bobergs Artikelnummer: 13742 Stadsledningskontoret 2016-11 Antogs av kommunfullmäktige, 5 september 2016 Ett Stockholm för alla Stadens

Läs mer

Information - Resultat medarbetar- och chefsenkät Göteborg & Co Träffpunkt 2016

Information - Resultat medarbetar- och chefsenkät Göteborg & Co Träffpunkt 2016 Bilaga 4 Sida 1 Styrelsen (2016-04-26) Handläggare: Karin Richardsson Tel: 031-368 40 70 E-post: karin.richardsson@goteborg.com Information - Resultat medarbetar- och chefsenkät Göteborg & Co Träffpunkt

Läs mer

Arbetsmiljö- och likabehandlingsplan

Arbetsmiljö- och likabehandlingsplan Arbetsmiljö- och likabehandlingsplan 2016-2018 Barn- och grundskolenämndens verksamhetsområde Dokumentnamn Arbetsmiljö- och likabehandlingsplan för barn- och grundskolenämnden Dokumentansvarig Stabschef,

Läs mer

STRATEGI. Dokumentansvarig Monica Högberg,

STRATEGI. Dokumentansvarig Monica Högberg, Dokumentansvarig Monica Högberg, 0485-470 11 monica.hogberg@morbylanga.se Handbok Personal STRATEGI Beslutande Kommunstyrelsens 257 2015-11-03 Giltighetstid 2015-2019 1(6) Dnr 2015/000275-003 Beteckning

Läs mer

Kompetensförsörjningen är en av Göteborgs Stads största utmaningar. För att behålla och attrahera medarbetare

Kompetensförsörjningen är en av Göteborgs Stads största utmaningar. För att behålla och attrahera medarbetare Kompetensförsörjningen är en av Göteborgs Stads största utmaningar. För att behålla och attrahera medarbetare behöver vi förbättra arbetsmiljön och minska sjukskrivningar. På så sätt blir vi en attraktiv

Läs mer

Malung-Sälens Kommun. Kommunstyrelsens styrning, uppföljning och kontroll av de egna verksamheterna. Revisionsrapport

Malung-Sälens Kommun. Kommunstyrelsens styrning, uppföljning och kontroll av de egna verksamheterna. Revisionsrapport Malung-Sälens Kommun, uppföljning och kontroll av de egna verksamheterna Revisionsrapport KPMG AB Antal sidor: 9 2014 KPMG AB, a Swedish limited liability company and a member firm of the KPMG network

Läs mer

24 Riktlinje för chef- och ledarskap (KSKF/2019:106)

24 Riktlinje för chef- och ledarskap (KSKF/2019:106) Kommunstyrelsens personalutskott Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2019-04-12 Sida 1(2) 24 Riktlinje för chef- och ledarskap (KSKF/2019:106) Beslut Förslag till kommunfullmäktige 1. Riktlinje för chef-

Läs mer

Rektorers arbetsmiljö

Rektorers arbetsmiljö RAPPORT Rektorers arbetsmiljö En tillsynsinsats genomförd av Arbetsmiljöverket (AV), distriktet i Göteborg under 2009 och 2010 Postadress: Box 2555, 403 17 Göteborg Besöksadress: Rosenlundsgatan 8 Telefon:

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för arbetsmiljöarbetet

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för arbetsmiljöarbetet Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Lysekils kommuns Riktlinjer för arbetsmiljöarbetet Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2016-12-15, 197 För revidering ansvarar: För ev. uppföljning och

Läs mer

Arbetsmiljöplan 2018 för Kompetensförvaltningen

Arbetsmiljöplan 2018 för Kompetensförvaltningen Arbetsmiljöplan 2018 för Kompetensförvaltningen Rubriken fylls i allt eftersom aktiviteterna har genomförts. Rubriken kan användas när behov finns av ytterligare kommentarer till arbetet med Arbetsmiljöplanen.

Läs mer

Organisatorisk och social arbetsmiljö- Varför är det viktigt?

Organisatorisk och social arbetsmiljö- Varför är det viktigt? Organisatorisk och social arbetsmiljö- Varför är det viktigt? www.feelgood.se Faktorer som främjar hälsa Gott ledarskap (rättvist, stödjande, inkluderande) Kontroll i arbetet (inflytande och stimulans)

Läs mer

ARBETSMILJÖ- OCH LIKABEHANDLINGSPLAN

ARBETSMILJÖ- OCH LIKABEHANDLINGSPLAN ARBETSMILJÖ- OCH LIKABEHANDLINGSPLAN 2017-2018 För- och grundskolenämndens verksamhetsområde Dokumentnamn Arbetsmiljö- och likabehandlingsplan för- och grundskolnämnden Dokumentansvarig Stabschef, skol-

Läs mer

Policy för arbetsmiljö och hälsa. Beslutad av kommunfullmäktige , 27. Dnr KS

Policy för arbetsmiljö och hälsa. Beslutad av kommunfullmäktige , 27. Dnr KS Policy för arbetsmiljö och hälsa Beslutad av kommunfullmäktige 2019-03-25, 27. Dnr KS2018.0312 Innehåll 1 Arbetsmiljö- och hälsovision... 3 2 Övergripande mål... 3 3 Prioriterade mål... 3 3.1 Ansvar för

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy. Inledning

Arbetsmiljöpolicy. Inledning 2014-07-17 1(6) Antagen i kommunfullmäktige 83 2013-08-22 Ansvarig Personalenheten Inledning I det här dokumentet presenteras den kommunövergripande policyn samt en kortfattad presentation av de underliggande

Läs mer

86 Riktlinje för chef- och ledarskap (KSKF/2019:106)

86 Riktlinje för chef- och ledarskap (KSKF/2019:106) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2019-04-30 Sida 1(1) 86 Riktlinje för chef- och ledarskap (KSKF/2019:106) Beslut Förslag till kommunfullmäktige 1. Riktlinje för chef- och ledarskap i

Läs mer

Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering

Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering Dokumenttyp: Policy Dokumentansvarig: Personalfunktionen Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2012-09-24, 145 DNR: KS000353/2010 Attraktiva och

Läs mer

Skellefteå City Airport AB

Skellefteå City Airport AB www.pwc.se Granskningsredogörelse Personalfrågor Robert Bergman Mars 2016 Innehåll Sammanfattning...2 1. Inledning...3 1.1. Bakgrund...3 1.2. Syfte och revisionsfrågor...3 1.3. Revisionskriterier...3 1.4.

Läs mer

Liten guide för att komma igång med systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM

Liten guide för att komma igång med systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM Liten guide för att komma igång med systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM Ett vägledningsdokument till Arbetsmiljöverkets mallverktyg Startpaket SAM, som bygger på föreskrifterna om systematiskt arbetsmiljöarbete,

Läs mer

Intern kontroll och riskbedömningar. Strömsunds kommun

Intern kontroll och riskbedömningar. Strömsunds kommun www.pwc.se Revisionsrapport Intern kontroll och riskbedömningar Anneth Nyqvist Mars 2017 Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 3 1.1. Bakgrund... 3 1.2. Syfte och Revisionsfråga... 3 1.3. Kontrollmål

Läs mer

Boplats Göteborg AB Granskningsplan för 2017

Boplats Göteborg AB Granskningsplan för 2017 Stadsrevisionen Boplats Göteborg AB Granskningsplan för 2017 goteborg.se/stadsrevisionen 2 BOPLATS GÖTEBORG AB Granskningsplan för 2017 Lekmannarevisorernas uppdrag är att granska om bolagets verksamhet

Läs mer

Organisatorisk och social arbetsmiljö

Organisatorisk och social arbetsmiljö Organisatorisk och social arbetsmiljö Webbkonferens om nya föreskriften AFS 2015:4 SKL och Pacta, i samarbete med Suntarbetsliv 1 Föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö, AFS 2015:4, 5 april

Läs mer

Kränkande särbehandling

Kränkande särbehandling SKYDDSROND: Kränkande särbehandling datum: förvaltning eller motsvarande: arbetsplats: Bestämmelserna kring organisatorisk och social arbetsmiljö handlar bland annat om kränkande särbehandling. För att

Läs mer

SAM+OSA= BRA ARBETSMILJÖ. En LATHUND för hur man inkluderar organisatoriska och sociala perspektiv i det systematiska arbetsmiljöarbetet

SAM+OSA= BRA ARBETSMILJÖ. En LATHUND för hur man inkluderar organisatoriska och sociala perspektiv i det systematiska arbetsmiljöarbetet SAM+OSA= BRA ARBETSMILJÖ En LATHUND för hur man inkluderar organisatoriska och sociala perspektiv i det systematiska arbetsmiljöarbetet Med den här lathunden vill din fackliga organisation informera om

Läs mer