Stadsrevisionen. Projektplan. Göteborgs Stads arbete mot kränkande behandling i fritidshem. goteborg.se/stadsrevisionen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Stadsrevisionen. Projektplan. Göteborgs Stads arbete mot kränkande behandling i fritidshem. goteborg.se/stadsrevisionen"

Transkript

1 Stadsrevisionen Projektplan Göteborgs Stads arbete mot kränkande behandling i fritidshem goteborg.se/stadsrevisionen

2 2 PROJEKTPLAN Göteborgs Stads arbete mot kränkande behandling i fritidshem Alla elever har rätt att vistas i en skolmiljö fri från diskriminering trakasserier och kränkande behandling. 1 Elevernas trygghet och trivsel är en förutsättning för fungerande inlärning och kunskapsutveckling. I sin budget för 2016 skriver kommunfullmäktige att skolan ska förankra och utveckla demokrati och mänskliga rättigheter samt arbeta mot alla former av mobbning, diskriminering och kränkningar. Vidare skriver fullmäktige att skillnader mellan flickors och pojkars upplevelse av trygghet, trivsel och kränkningar ska belysas. Enlig skollagen är det huvudmannen 2 som ska se till att det inom skolor och fritidshem bedrivs ett målinriktat arbete för att dels främja lika rättigheter och möjligheter, dels förebygga och förhindra trakasserier och kränkande behandling 3. För att kunna åtgärda trakasserier och kränkningar då de uppstår måste skolorna ha rutiner för att försäkra sig om att de upptäcks. I händelse av kränkande behandling finns det en skyldighet att anmäla, utreda samt vidta åtgärder. Verksamheterna ska också upprätta en plan över åtgärder som behövs för att förebygga och förhindra kränkningar. Planen ska återspegla förhållandena i varje enskild verksamhet. Vidare ska huvudmannen systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Arbetet mot kränkande behandling är en del av detta arbete. Det är Skolinspektionen som genomför tillsynen av hur arbetet med kränkande behandling bedrivs. Senaste tillsynen i Göteborgs Stad genomfördes hösten 2015, då Skolinspektionen besökte ett antal prioriterade skolor. Skolinspektionens tillsyn vad gäller fritidshem avser dock kommunens samlade ansvarstagande på en övergripande nivå, och normalt sett genomförs inga besök i verksamheterna på motsvarande sätt. 1 En förenklad beskrivning av diskrimineringslagens definition av diskriminering är att någon missgynnas eller kränks utifrån någon av de sju diskrimineringsgrunderna, t.ex. kön, sexuell läggning eller etnisk tillhörighet. Trakasserier är ett uppträdande som kränker någons värdighet och som har samband med någon av diskrimineringsgrunderna. Med kränkande behandling avses utifrån skollagen ett uppträdande som utan att vara diskriminering enligt diskrimineringslagen (2008:567) kränker ett barns eller en elevs värdighet. 2 I Göteborgs Stad är respektive stadsdelsnämnd huvudman för grundskole- och fritidshemsverksamhet. 3 Skolverket allmänna råd. Arbetet mot diskriminering och kränkande behandling.

3 PROJEKTPLAN 3 Fritidshem är en del av skolväsendet och syftar till att komplettera utbildningen i skola och förskoleklass. Verksamheten regleras i skollag och läroplan, och omfattas därmed av skollagens bestämmelser rörande arbetet mot kränkande behandling. Uppdraget handlar bland annat om att stimulera elevernas utveckling och lärande samt erbjuda dem en meningsfull fritid. 4 Fritidshemmen riktar sig mot elever från sex år till och med vårterminen det år de fyller tretton år. Framför allt är det elever mellan sex och nio år som vistas på fritidshem den del av dagen de inte har undervisning. I Göteborgs Stad var knappt 80 procent av alla elever i den åldergruppen inskrivna i fritidshem år Skolinspektionen menar utifrån granskning på nationell nivå att det inom fritidshem kan förekomma kränkande behandling utan att det finns ett systematiskt förebyggande arbete som är anpassat till fritidshemmens specifika förutsättningar och behov. Skolinspektionen påpekar också att fritidshemmens inriktning mot fri lek utan stöd av och med vuxna kan bli problematisk om det samtidigt förekommer kränkningar. 6 Skolinspektionen har också i sin tillsyn sett att de likabehandlingsplaner som upprättas ofta är gemensamma för en skolenhet och ett fritidshem, vilket innebär att de enskilda verksamheternas förutsättningar inte framgår. 7 Barngruppernas storlek ökar inom Göteborgs Stads fritidshem. Samtidigt blir andelen personal med pedagogisk högskoleutbildning lägre, och antalet barn per årsarbetare ökar. 8 Utifrån Skolinspektionens iakttagelser talar detta för att det skulle kunna finnas särskilda risker kopplade till kränkande behandling inom fritidsverksamheten. Syfte och revisionsfrågor Granskningen syftar till att bedöma om stadsdelsnämndernas arbete mot kränkande behandling i fritidshem är ändamålsenligt. Bedömningen tar sin utgångspunkt i följande revisionsfrågor: 4 Skolverkets allmänna råd. Fritidshem. Skolverket Skolverkets statistiska databas Jämförelsetal om förskola, skola och vuxenutbildning. 6 Skolinspektionens rapport Kvalitet i fritidshem. Rapport 2010:3 7 Skolverket allmänna råd. Arbetet mot diskriminering och kränkande behandling var det 29,7 barn per grupp i fritidsverksamhet i kommunal regi inom Göteborgs kommun var motsvarande siffra 34, var andelen årsarbetare med pedagogisk högskoleutbildning 66 % i den kommunala fritidsverksamheten i Göteborgs kommun var andelen 49 %. Samtidigt ökade antal barn per årsarbetare från 20,6 till 23,0.

4 4 PROJEKTPLAN Ser stadsdelsnämnderna till att det genomförs främjande och förebyggande åtgärder för att förhindra att elever utsätts för kränkande behandling? Ser stadsdelsnämnderna till att det finns arbetsätt för att upptäcka, utreda och åtgärda kränkande behandling av elever? Ser stadsdelsnämnderna till att arbetet mot kränkande behandling följs upp och utvärderas? Ser stadsdelsnämnderna till att resultatet av uppföljning och utvärdering av arbetet mot kränkande behandling används för att vidareutveckla arbetet? När vi granskar om verksamheterna har ett ändamålsenligt arbetssätt avser vi om en verksamhet uppfyller de krav och mål som gäller för verksamheten enligt lagar, andra föreskrifter och riktlinjer. Detta inbegriper också om verksamheterna har ett systematiskt kvalitetsarbete avseende kränkande behandling. Enligt skollagen ska huvudmannen säkerställa att den verksamhet som bedrivs i skolor och på fritidshem bygger på ett systematiskt kvalitetsarbete. Med detta menas att kontinuerligt följa upp verksamheten, analysera resultaten och utifrån det planera och utveckla utbildningen. I det systematiska kvalitetsarbetet som ska dokumenteras ska lärare, övrig personal samt elevrepresentanter medverka. Det systematiska kvalitetsarbetet ska syfta till att de mål som uttrycks i skollagen, läroplanen och övriga föreskrifter nås. Ansvariga nämnder Granskade nämnder är Askim-Frölunda-Högsbo stadsdelsnämnd, Norra Hisingens stadsdelsnämnd samt Östra Göteborgs stadsdelsnämnd. Stadsdelsnämnderna har valts för att få en bredd av granskade stadsdelar, skolenheter och fritidshem utifrån socioekonomiska faktorer, skol- och elevantal samt stadsdelarnas anmälningsstatistik. Revisionskriterier Stadsrevisionen kommer att använda följande revisionskriterier för att bedöma granskningens iakttagelser: kommunallagen 6 kap. 7 reglemente för Göteborgs stadsdelsnämnder

5 PROJEKTPLAN 5 kommunfullmäktiges budget skollagen (2010:800), särskilt 4 kap. och 6 kap. diskrimineringslagen (2008:567), särskilt 3 kap. förordning (2006:1083) om barns och elevers deltagande i arbetet med planer mot diskriminering och kränkande behandling Skolverkets allmänna råd: Arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Skolverkets allmänna råd: Systematiskt kvalitetsarbete för skolväsendet. Metod och avgränsningar För att svara på revisionsfrågorna kommer vi att genomföra intervjuer med tjänstemän i berörda verksamheter samt granska dokumentation och rutiner. Granskningen är avgränsad till fritidshem i respektive stadsdel. De flesta fritidshem är dock knutna till en skola, där eleverna på fritidshemmet går på skolan. Lärandet ska ske i samverkan mellan dessa verksamheter. Därför kommer i viss mån även dessa skolor att beröras då personal, dokumentation och rutiner kan vara gemensam för skolan och fritidshemmet. Oberoende och integritet De sakkunnigas oberoende och integritet har prövats enligt Stadsrevisionens oberoendedeklaration vilken baseras på Sveriges kommunala yrkesrevisorers modell. Inga omständigheter har framkommit som kan ifrågasätta förtroendet för de sakkunnigas oberoende och integritet som granskare. Projektorganisation Granskningen kommer att genomföras av Charlotta Bjerhem (projektledare), Helena Boëthius och Peter Håkansson. Avrapportering Avrapportering till revisorsgruppen planeras att ske våren 2017.

6 6 PROJEKTPLAN Kvalitetssäkring Rapportens innehåll kommer att stämmas av med de granskade verksamheterna. Kvalitetssäkring sker genom projektets styrgrupp och kvalitetsansvarig för fördjupade granskningar. Charlotta Bjerhem kommunal yrkesrevisor, projektledare

7 goteborg.se/stadsrevisionen

Stadsrevisionen. Projektplan. Göteborgs Stads arbete med stöd till personer som utsätts för våld i nära relation. goteborg.

Stadsrevisionen. Projektplan. Göteborgs Stads arbete med stöd till personer som utsätts för våld i nära relation. goteborg. Stadsrevisionen Projektplan Göteborgs Stads arbete med stöd till personer som utsätts för våld i nära relation goteborg.se/stadsrevisionen 2 P R O J E K T P L A N Göteborgs Stads arbete med stöd till personer

Läs mer

Stadsrevisionen. Projektplan. Bygger Göteborgs Stad bostäder i enlighet med de politiska målen? goteborg.se/stadsrevisionen

Stadsrevisionen. Projektplan. Bygger Göteborgs Stad bostäder i enlighet med de politiska målen? goteborg.se/stadsrevisionen Stadsrevisionen Projektplan Bygger Göteborgs Stad bostäder i enlighet med de politiska målen? goteborg.se/stadsrevisionen 2 PROJEKTPLAN Bygger Göteborgs Stad bostäder i enlighet med de politiska målen?

Läs mer

Granskning av stadsdelsnämndernas arbete mot kränkande behandling i fritidshem

Granskning av stadsdelsnämndernas arbete mot kränkande behandling i fritidshem Rapportsammandrag Stadsrevisionen 12 september 2017 Granskning av stadsdelsnämndernas arbete mot kränkande behandling i fritidshem Bakgrund Enligt skollagen har alla elever rätt till en skolmiljö som präglas

Läs mer

Stadsrevisionen. Projektplan. Göteborgs Stads arbete med bostadslösa barnfamiljer. goteborg.se/stadsrevisionen

Stadsrevisionen. Projektplan. Göteborgs Stads arbete med bostadslösa barnfamiljer. goteborg.se/stadsrevisionen Stadsrevisionen Projektplan Göteborgs Stads arbete med bostadslösa barnfamiljer goteborg.se/stadsrevisionen 2 PROJEKTPLAN Göteborgs Stads arbete med bostadslösa barnfamiljer Fastighetskontorets mätning

Läs mer

Stadsrevisionen. Projektplan. Granskning av strategisk lokalförsörjning. goteborg.se/stadsrevisionen

Stadsrevisionen. Projektplan. Granskning av strategisk lokalförsörjning. goteborg.se/stadsrevisionen Stadsrevisionen Projektplan Granskning av strategisk lokalförsörjning goteborg.se/stadsrevisionen 2 PROJEKTPLAN Granskning av strategisk lokalförsörjning Av kommunfullmäktiges budget för år 2016 framgår

Läs mer

Stadsrevisionen. Projektplan. Intern styrning och kontroll leverantörer. goteborg.se/stadsrevisionen

Stadsrevisionen. Projektplan. Intern styrning och kontroll leverantörer. goteborg.se/stadsrevisionen Stadsrevisionen Projektplan Intern styrning och kontroll leverantörer goteborg.se/stadsrevisionen 2 INTERN STYRNING OCH KONTROLL LEVERANTÖRER Intern styrning och kontroll leverantörer I revisionsplanen

Läs mer

Stadsrevisionen. Projektplan. Granskning av statliga specialdestinerade bidrag inom flyktingmottagandet. goteborg.

Stadsrevisionen. Projektplan. Granskning av statliga specialdestinerade bidrag inom flyktingmottagandet. goteborg. Stadsrevisionen Projektplan Granskning av statliga specialdestinerade bidrag inom flyktingmottagandet goteborg.se/stadsrevisionen 2 PROJEKTPLAN Granskning av statliga specialdestinerade bidrag inom flyktingmottagandet

Läs mer

Stadsdelsnämndernas arbete mot kränkande behandling i fritidshem goteborg.se/stadsrevisionen

Stadsdelsnämndernas arbete mot kränkande behandling i fritidshem goteborg.se/stadsrevisionen Revisionsrapport Stadsrevisionen Stadsdelsnämndernas arbete mot kränkande behandling i fritidshem goteborg.se/stadsrevisionen 2 September 2017 Stadsdelsnämndernas arbete mot kränkande behandling i fritidshem

Läs mer

Stadsrevisionen. Projektplan. Granskning av kameraövervakning i Göteborgs Stad. goteborg.se/stadsrevisionen

Stadsrevisionen. Projektplan. Granskning av kameraövervakning i Göteborgs Stad. goteborg.se/stadsrevisionen Stadsrevisionen Projektplan Granskning av kameraövervakning i Göteborgs Stad goteborg.se/stadsrevisionen 2 PROJEKTPLAN Granskning av kameraövervakning i Göteborgs Stad Kameraövervakning i brottsförebyggande

Läs mer

Stadsrevisionen. Projektplan. Informationssäkerhetsarbetet i Göteborgs Stad. goteborg.se/stadsrevisionen

Stadsrevisionen. Projektplan. Informationssäkerhetsarbetet i Göteborgs Stad. goteborg.se/stadsrevisionen Stadsrevisionen Projektplan Informationssäkerhetsarbetet i Göteborgs Stad goteborg.se/stadsrevisionen 2 PROJEKTPLAN INFORMATIONSSÄKERHETSARBETET I GÖTEBORGS STAD Informationssäkerhetsarbetet i Göteborgs

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Dnr 43-2014:8682 Åmåls kommun bam.utbildning@amal.se Beslut för fritidshem efter tillsyn i Åmåls kommun Box 2320, 403 15 Göteborg 2(10) Tillsyn av fritidshemsverksamheten i Åmåls kommun har genomfört tillsyn

Läs mer

Stadsrevisionen. Projektplan. Hanteringen av personuppgifter i skolans it-system. goteborg.se/stadsrevisionen

Stadsrevisionen. Projektplan. Hanteringen av personuppgifter i skolans it-system. goteborg.se/stadsrevisionen Stadsrevisionen Projektplan Hanteringen av personuppgifter i skolans it-system goteborg.se/stadsrevisionen 2 PROJEKTPLAN Hanteringen av personuppgifter i skolans it-system Utvecklingen inom it-området

Läs mer

Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1 (8) 2013-08-15 Lärande Lärande Centralt Christian Jerhov Verksamhetsutvecklare 0302 52 12 04 Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Ryska Skolan i Göteborg Aktiebolag Org.nr. 556851-5372 etikhonova3@hotmail.com Beslut för fritidshem efter tillsyn av Ryska Skolan i Göteborg Aktiebolag 2 (7) Tillsyn av Ryska Skolan i Göteborg Aktiebolag

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Dnr 43-2014:8004 Knivsta kommun Beslut för fritidshem efter tillsyn i Knivsta kommun 2(11) Tillsyn i Knivsta kommun har genomfört tillsyn av Knivsta kommun under våren 2015. Tillsynen har avsett det samlade

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem AcadeMedia fria grundskolor AB Org.nr. 556932-0699 Beslut för fritidshem efter tillsyn av AcadeMedia fria grundskolor AB 2 (9) Tillsyn av AcadeMedia fria grundskolor AB har genomfört tillsyn av AcadeMedia

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Dnr 44-2015:2369 Futuraskolan AB Org.nr. 556609-5047 Beslut för fritidshem efter tillsyn av Futuraskolan AB 2 (8) Dnr 44-2015:2369 Tillsyn av Futuraskolan AB har genomfört tillsyn av Futuraskolan AB (556609-5047)

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Skoli- s ektionen Orsa kommun Beslut för fritidshem efter tillsyn i Orsa kommun 2(10) Tillsyn i Orsa kommun har genomfört tillsyn av Orsa kommun under januari 2017. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Stadsrevisionen. Projektplan. Styrning och uppföljning av projekt Älvstaden

Stadsrevisionen. Projektplan. Styrning och uppföljning av projekt Älvstaden Stadsrevisionen Projektplan Styrning och uppföljning av projekt Älvstaden 2 P R O J E K T P L A N Styrning och uppföljning av projekt Älvstaden Älvstaden är nordens största stadsutvecklingsprojekt. Arbetet

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Dnr 44-2015:5390 Grantomta Montessoristiftelse Org.nr. 814000-9518 Beslut för fritidshem efter tillsyn av Grantomta Montessoristiftelse 2 (9) Tillsyn av Grantomta Montessoristiftelse har genomfört tillsyn

Läs mer

Stadsrevisionen. Projektplan. Förutsättningar för Göteborgs Stads chefer. goteborg.se/stadsrevisionen

Stadsrevisionen. Projektplan. Förutsättningar för Göteborgs Stads chefer. goteborg.se/stadsrevisionen Stadsrevisionen Projektplan Förutsättningar för Göteborgs Stads chefer goteborg.se/stadsrevisionen 2 PROJEKTPLAN Förutsättningar för Göteborgs Stads chefer Aktuell forskning visar att många kommunala chefer

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem en Beslut Pysslingen förskolor och skolor AB Org.nr. 556035-4309 Beslut för fritidshem efter tillsyn av Pysslingen förskolor och skolor AB , Beslut 2 (9) Tillsyn av Pysslingen förskolor och skolor AB har

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Dnr 43-2017:5835 Sandvikens kommun för fritidshem efter tillsyn i Sandvikens kommun Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (7) s beslut Föreläggande förelägger med stöd av 26 kap. 10

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Vibyskolan ekonomisk förening Org.nr. 769603-4201 Beslut för fritidshem efter tillsyn av Vibyskolan ekonomisk förening 2 (9) Tillsyn av Vibyskolan ekonomisk förening har genomfört tillsyn av Vibyskolan

Läs mer

Riktlinje. Arbete mot diskriminering och kränkande behandling i förskola, skola och fritidsverksamhet UN 2016/4001

Riktlinje. Arbete mot diskriminering och kränkande behandling i förskola, skola och fritidsverksamhet UN 2016/4001 Riktlinje 2016-12-14 Arbete mot diskriminering och kränkande behandling i förskola, skola och fritidsverksamhet UN 2016/4001 Antagen av Utbildningsnämnden den 14 december 2016. Dokumentet ersätter tidigare

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Älvdalens kommun Beslut för fritidshem efter tillsyn i Älvdalens kommun 2 (7) Tillsyn i Älvdalens kommun har genomfört tillsyn av Älvdalens kommun 2015. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Stockholms kommun Beslut för fritidshem efter tillsyn i Stockholms kommun Tillsyn i Stockholms kommun Beslut 2 (10) har genomfört tillsyn av Stockholms kommun under våren 2016. Tillsynen har avsett det

Läs mer

Projektplan Samverkan kring barn med behov av samordnande insatser

Projektplan Samverkan kring barn med behov av samordnande insatser 1 Projektplan Samverkan kring barn med behov av samordnande insatser En del barn och unga har behov av särskilt stöd. Det kan bero på flera orsaker så som social problematik, psykisk ohälsa, kroniska sjukdomar

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Beslut Sverigefinska skolan i Göteborg- Göteborgin Ruotsinsuomalainen Koulu ekonomisk förening Org.nr. 716444-9725 Beslut för fritidshem efter tillsyn av Sverigefinska skolan i Göteborg- Göteborgin Ruotsinsuomalainen

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem n Beslut Dnr 43-2014:8428 Skinnskattebergs konunun Beslut för fritidshem efter tillsyn i Skinnskattebergs kommun 2(12) Tillsyn i Skinnskattebergs kommun har genomfört tillsyn av Skimiskattebergs kommun

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Dnr 44-2016:11271 Morups friskola, förskola o fritidshem ekonomisk förening Org.nr. 769607-4181 st yrelsen@morupsfriskola.se för fritidshem efter tillsyn av Morups friskola, förskola o fritidshem ekonomisk

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Köpings kommun Beslut för fritidshem efter tillsyn i Köpings kommun 2 (6) Tillsyn i Köpings kommun har genomfört tillsyn av Köpings kommun under höstterminen 2015. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Dnr 44-2017:10004 Nya skolan trollhättan aktiebolag Org.nr. 556612-7600 ann-chatrin.wennerberg-samuelsson@nyaskolan.se för fritidshem efter tillsyn av Nya skolan trollhättan aktiebolag Skolinspektionen

Läs mer

Beslut för förskola. efter tillsyn i Karlskrona kommun

Beslut för förskola. efter tillsyn i Karlskrona kommun j Skolinspektionen Karlskrona kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Karlskrona kommun Skolinspektionen. Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund Telefon: 08-586

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Dnr 43-2017:5854 Solna kommun för fritidshem efter tillsyn i Solna kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (6) Skolinspektionens beslut Föreläggande Skolinspektionen

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Dnr 44-2015:6203 Backatorps skolkooperativ ekonomisk förening Org.nr. 716445-1366 Beslut för fritidshem efter tillsyn av fritidshemmet vid Backatorps skolkooperativ ekonomisk förening 2 (7) -j syn au.17rkjåshamirna

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Ljusdals kommun lena.tonners@ljusdal.se för fritidshem i Ljusdals kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586 080 10 www.skolinspektionen.se

Läs mer

Huvudmannabeslut för förskola

Huvudmannabeslut för förskola Skolinspektionen Umeå kommun Huvudmannabeslut för förskola efter tillsyn i Umeå kommun Skolinspektionen, Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 Telefon: 08-586 080 00, E-post: skolinspektionen.umea@skolinspektionen.se

Läs mer

Beslut Dnr :4832. Orsa kommun. Beslut för förskola. efter tillsyn i Orsa kommun. Skolinspektionen Box 23069, Stockholm

Beslut Dnr :4832. Orsa kommun. Beslut för förskola. efter tillsyn i Orsa kommun. Skolinspektionen Box 23069, Stockholm Orsa kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Orsa kommun Tillsyn i Orsa kommun Beslut 2 (9) har genomfört tillsyn av Orsa kommun under januari 2017. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Skolinspektionen Leksands kornmurt för fritidshem i Leksands kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586 080 10 www.skolinspektionen.se

Läs mer

Huvudmannabeslut för fritidshem

Huvudmannabeslut för fritidshem Dnr 43-2016:10950 Bodens kommun Huvudmannabeslut för fritidshem efter tillsyn i Bodens kommun Skolinspektionen Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 Dnr 43-2016:10950 2(5) Skolinspektionens

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn av skolformen förskola i Kils kommun. Beslut. Kils kommun

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn av skolformen förskola i Kils kommun. Beslut. Kils kommun Dnr 43-2014:7993 Kils kommun kommun@kil.se Beslut för förskola efter tillsyn av skolformen förskola i Kils kommun 2(10) Dnr 43-2014:7993 Tillsyn av skolformen förskola i Kils kommun har genomfört tillsyn

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem %AoF Dnr 43-2017:5417 Sotenäs kommun registrator.kommun@sotenas.se för fritidshem efter tillsyn i Sotenäs kommun Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 2(5) s beslut Föreläggande förelägger

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem n Beslut Huddinge kommun Beslut för fritidshem efter tillsyn i Huddinge kommun Tillsyn i Huddinge kommun Beslut 2(5) har genomfört tillsyn av Huddinge kommun under hösten 2015. Tillsynen har avsett det

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Skolinspektionen Eksjö kommun för fritidshem efter tillsyn i Eksjö kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund Telefon: 08-586 08 00, Fax: 08-586

Läs mer

Arbete mot diskriminering och kränkande behandling inom för- och grundskola

Arbete mot diskriminering och kränkande behandling inom för- och grundskola Arbete mot diskriminering och kränkande behandling inom för- och grundskola Dokumenttyp Riktlinjer Fastställd/upprättad 2014-10-15 av Kommunstyrelsen 131 Senast reviderad - Detta dokument gäller för Barn

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Stigtomta förskolor 2015/2016 Innehållsförteckning 1. Grunduppgifter 2. Syfte 3. Bakgrund 4. Centrala begrepp 5. Förskolans vision 6. Delaktighet 7.

Läs mer

Riktlinjer för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Riktlinjer för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Riktlinjer för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Inledning Varje kommun har enligt skollagen 1 och diskrimineringslagen 2 en skyldighet att skydda barn och elever mot kränkningar. I framtagna

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Waldorfskolan i Norrort AB Org.nr. 556892-1984 Beslut för fritidshem efter tillsyn av Waldorfskolan i Norrort AB 2 (10) Tillsyn av Waldorfskolan i Norrort AB har genomfört tillsyn av Waldorfskolan i Norrort

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Beslut 2013-04-17 Fria Maria Barnskola Rektorn vid Fria Maria Barnskola Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn av Fria Maria Barnskola i Stockholms kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Tidaholms kommun. Beslut. Tidaholms kommun.

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Tidaholms kommun. Beslut. Tidaholms kommun. Dnr 43-2014:8572 Tidaholms kommun tidaholms.kommun@tidaholm.se Beslut för förskola efter tillsyn i Tidaholms kommun 13eslut 2 (10) Tillsyn av förskolan i Tidaholms kommun har genomfört tillsyn av förskolan

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem n Beslut Dnr 44-2015:2201 Kniysta Pastorats Kyrkliga Samfällighet Org.nr. 252003-2059 Beslut för fritidshem efter tillsyn av Knivsta Pastorats Kyrkliga Samfällighet 2 (10) Tillsyn av Knivsta Pastorats

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Borås kommun. Beslut Dnr :4672.

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Borås kommun. Beslut Dnr :4672. Borås kommun boras.kommun@boras.se Beslut för förskola efter tillsyn i Borås kommun 2(10) Tillsyn i Borås kommun har genomfört tillsyn av Borås kommun under våren 2016. Tillsynen har avsett det samlade

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem rin Beslut Freirtetskolan Kastanjen ekonomisk förening Org.nr. 769600-0590 Beslut för fritidshem efter tillsyn av Freinetskolan Kastanjen ekonomisk förening Beslut 2 (6) Tillsyn av Freinetskolan Kastanjen

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Skolinspektionen Vikens Montessori Aktiebolag Org.nr. 556497-7121 Beslut för fritidshem efter tillsyn av Vikens Montessori Aktiebolag Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Kalmar kommun kommun@kalmar.se för fritidshem efter tillsyn i Kalmar kommun, Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 Telefon: 08-586 080 00, www.skolinspektionen.se 2 (8) Tillsyn i Kalmar

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Dnr 43-2014:7992 Kils kommun kommun@kil.se Beslut för fritidshem efter tillsyn av skolformen fritidshem i Kils kommun 2(11) Tillsyn av skolformen fritidshem i Kils kommun har genomfört tillsyn av Kils

Läs mer

Villkor för godkännande och rätt till bidrag för fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet

Villkor för godkännande och rätt till bidrag för fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet och annan pedagogisk verksamhet 743:5 Villkor för godkännande och rätt till bidrag för fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Antaget av Kommunfullmäktige 2014-09-25 Gäller fr

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem ^ Beslut Föreningen Maria Magdalena Org.nr. 815600-8255 Beslut för fritidshem efter tillsyn av Föreningen Maria Magdalena 2 (6) Tillsyn av Föreningen Maria Magdalena har genomfört tillsyn av Föreningen

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Dnr 44-2015:5731 Fredrikshovs Utbildning AB Org.nr. 556883-4765 Beslut för fritidshem efter tillsyn av Fredrikshovs Utbildning AB 2 (7) Tillsyn av Fredrikshovs Utbildnings AB har genomfört tillsyn av Fredrikshovs

Läs mer

Aktiva åtgärder i förskolan och skolan fyra steg och sju diskrimineringsgrunder

Aktiva åtgärder i förskolan och skolan fyra steg och sju diskrimineringsgrunder Aktiva åtgärder i förskolan och skolan fyra steg och sju diskrimineringsgrunder Alla barn, elever och studerande har rätt till en trygg och stimulerande miljö fri från diskriminering. Därför finns det

Läs mer

Beslut för förskola. efter tillsyn i Kalmar kommun

Beslut för förskola. efter tillsyn i Kalmar kommun fin Skolinspektionen Kalmar kommun kalmar@kommun.se för förskola efter tillsyn i Kalmar kommun Skolinspektionen, Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 Telefon: 08-586 080 00, www.skolinspektionen.se

Läs mer

Diskrimineringslagen (2008:567)

Diskrimineringslagen (2008:567) Diskrimineringslagen (2008:567) Skollagen (1985:1100) kap 14 a Definitioner Diskriminering är när skolan på osakliga grunder behandlar en elev sämre än andra elever och att missgynnandet har samband med

Läs mer

Beslut för gymnasiesärskola

Beslut för gymnasiesärskola Skolinspektionen Alvesta kommun Beslut för gymnasiesärskola efter tillsyn i Alvesta kommun 2 (8) Tillsyn i Alvesta kommun Skolinspektionen har genomfört tillsyn av Alvesta kommun under våren 2015. Detta

Läs mer

PROJEKTPLAN GRANSKNING AV SAMVERKAN MELLAN REGION OCH KOMMUN KRING PERSONER MED SAMSJUKLIGHET

PROJEKTPLAN GRANSKNING AV SAMVERKAN MELLAN REGION OCH KOMMUN KRING PERSONER MED SAMSJUKLIGHET PROJEKTPLAN GRANSKNING AV SAMVERKAN MELLAN REGION OCH KOMMUN KRING PERSONER MED SAMSJUKLIGHET 1 BAKGRUND 1.1 Samverkan och samsjuklighet Forskningen visar att av de personer som söker hjälp för missbruk

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning r a j Ne. Skolinspektionen Dnr 43-2016:4439 Lidingö kommun för vuxenutbildning efter tillsyn i Lidingö kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (5) Skolinspektionens

Läs mer

2017 års riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

2017 års riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1 (10) Lärande Lärande Centralt Christian Jerhov Verksamhetsutvecklare 0302-52 12 04 2017 års riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier

Läs mer

BeskJit för. 'örsko e [ass och grundsko a

BeskJit för. 'örsko e [ass och grundsko a Beskut Dnr 44-2015:4210 Backatorps skolkooperativ ekonomisk förening Org.nr. 716445-1366 BeskJit för. 'örsko e [ass och grundsko a efter bastillsyn Bauatorpsskolan belägen i Göteborgs ko mun. 'iåbx 2320,

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Dnr 43-2016:10797 Leksands kommun för fritidshem efter tillsyn i Leksands kommun Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (6) s beslut Föreläggande förelägger med stöd av 26 kap. 10 skollagen

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Köpings kommun. Beslut Dnr :3970. Köpings kommun

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Köpings kommun. Beslut Dnr :3970. Köpings kommun Köpings kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Köpings kommun 2 (4) Tillsyn i Köpings kommun har genomfört tillsyn av Köpings kommun under höstterminen 2015. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Dnr 44-2016:11263 Föräldrakooperativet i ur och skur mullebo, ek f Org.nr. 769600-8585 för fritidshem efter tillsyn av Föräldrakooperativet i ur och skur mullebo, ek f Skolinspektionen Box 23069, 104 35

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Dnr 44-2015:2085 Järbo.com styrelsen@jarbof-riskola.se Beslut för fritidshem efter tillsyn av fritidshemsverksamheten vid Järbo.com 2 (8) Tillsyn av fritidshemsverksamheten vid Järbo.com har genomfört

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Skolinspektionen Skånes Svensk Arabiska Förening Org.nr. 846006-3319 Beslut för fritidshem efter tillsyn av Skånes Svensk Arabiska Förening Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress:

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Älvdalens kommun. Beslut. Älvdalens kommun Dnr :8694

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Älvdalens kommun. Beslut. Älvdalens kommun Dnr :8694 Älvdalens kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Älvdalens kommun 2 (7) Tillsyn i Älvdalens kommun har genomfört tillsyn av Älvdalens kommun under 2015. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Ekerö kommun bounamnden@ekero.se för fritidshem i Ekerö kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586 080 10 www.skolinspektionen.se

Läs mer

Huvudmannabeslut för förskola

Huvudmannabeslut för förskola Jokkmokks kommun Huvudmannabeslut för förskola efter tillsyn i Jokkmokks kommun Skolinspektionen, Box 3177, 903 04 Umeå, Besök: Nygatan 18-20 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586 080 08 www.skolinspektionen.se

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Nord malings kommun. Beslut. Nordmalings kommun

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Nord malings kommun. Beslut. Nordmalings kommun Dnr 43-2014:8216 Nordmalings kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Nord malings kommun Box 3177 903 04 Umeå 2(10) Tillsyn i Nordmalings kommun har genomfört tillsyn av Nordmalings kommun under våren

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Orsa kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Orsa kommun 2 (6) Tillsyn i Orsa kommun har genomfört tillsyn av Orsa kommun under januari 2017. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Vaxholms kommun. Beslut. Vaxholms kommun Dnr :5008

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Vaxholms kommun. Beslut. Vaxholms kommun Dnr :5008 Vaxholms kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Vaxholms kommun 2(10) Tillsyn i Vaxholms kommun har genomfört tillsyn av Vaxholms kommun under hösten 2016. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Segrande Liv Grundskola Org.nr. 843001-7593 Beslut för förskoleklass och grundskola efter bastillsyn i Segrande Liv Grundskola belägen i Höörs kommun Skolinspektionen. Postadress: Box

Läs mer

Fritidshemmets uppdrag

Fritidshemmets uppdrag Fritidshemmets uppdrag 1 2 God utveckling och lärandemiljö Kvalitetsarbetet brister både på verksamhetsnivåoch huvudmannanivå. 3 Saknas rutiner för redovisningar, sammanställningar samt dokumenterade analyser

Läs mer

Beslut för förskola. efter tillsyn i Katrineholms kommun

Beslut för förskola. efter tillsyn i Katrineholms kommun Katrineholms kommun kommunen@katrineholm.se för förskola efter tillsyn i Katrineholms kommun Skolinspektionen, Avdelningen i Linköping, Postadress Box 330 581 03 Linköping Telefon: 08-586 080 00, www.skolinspektionen.se

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Beslut Skd insdf, donen Letebo Utbildning AB Org.nr. 556917-5663 info@leteboskolan.se Beslut för fritidshem efter tillsyn av Letebo Utbildning AB Besiut 2 (7) Tillsyn av Laitabo Utbikinbg, AB har genomfört

Läs mer

Beslut för förskola. ein 5 Skolinspektionen. efter tillsyn i Örnsköldsviks kommun. Beslut. Örnsköldsviks kommun

Beslut för förskola. ein 5 Skolinspektionen. efter tillsyn i Örnsköldsviks kommun. Beslut. Örnsköldsviks kommun ein 5 Beslut Örnsköldsviks kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Örnsköldsviks kommun 2 (9) Tillsyn i Örnsköldsviks kommun har genomfört tillsyn av Örnsköldsviks kommun under våren 2015. Tillsynen

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Alingsås kommun. Beslut Dnr :7577.

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Alingsås kommun. Beslut Dnr :7577. Dnr 43-2014:7577 Alingsås kommun ungdom@alingsas.se Beslut för förskola efter tillsyn i Alingsås kommun Box 2320, 40315 Göteborg 2(8) Til syn av skolformen förskola i Alingsås kommun har genomfört tillsyn

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2015:9516 Pysslingen förskolor och skolor AB Org.nr. 556035-4309 för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Montessoriskolan Trilobiten belägen i Linköpings kommun 2 (8) Dnr 44-2015:9516 Tillsyn

Läs mer

Villkor för godkännande och rätt till bidrag för fristående förskola, fritidshem* och annan pedagogisk verksamhet

Villkor för godkännande och rätt till bidrag för fristående förskola, fritidshem* och annan pedagogisk verksamhet 1 (11) Villkor för godkännande och rätt till bidrag för fristående förskola, fritidshem* och annan pedagogisk verksamhet * Avser fristående fritidshem som inte anordnas vid skolenhet med förskoleklass

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola < Montessori Friskola Gotland AB Org.nr. 556793-5514 Beslut för förskoleklass och grundskola efter bastillsyn i Montessori Friskola Gotland belägen i Gotland kommun Tillsyn i Montessori Friskola Gotland

Läs mer

Dialogmöten fristående verksamheter. April 2017

Dialogmöten fristående verksamheter. April 2017 Dialogmöten fristående verksamheter April 2017 Förskolorna Översikt över kvalitetsgranskningarna som skolinspektionen gjort Skolverkets riktmärke för mindre barngrupper i förskolan - forskningsrapporten

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Skolinspektionen Strängnäs kommun kommun@strangnas.se för vuxenutbildning efter tillsyn i Strängnäs kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping 2(8) Tillsyn i Strängnäs kommun Skolinspektionen har

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Skolinspektionen Öringe montessoriförening ekonomisk förening Org.nr. 716442-2300 Beslut för fritidshem efter tillsyn av Öringe montessoriförening ekonomisk förening Skolinspektionen, Postadress: Box 156,

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Dnr 44-2015:2186 Västanfors-Västervåla Församling Org.nr. 252004-0524 Beslut för fritidshem efter tillsyn av Västanfors-Västervåla Församling 2 (8) Tillsyn av Västanfors-Västervåla Församling har genomfört

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Industritekniska Gymnasiet Bergslagen AB Org.nr. 556608-1740 Beslut för gymnasieskola efter tillsyn av Industritekniska Gymnasiet Bergslagen AB Tillsyn av Industritekniska Gymnasiet Bergslagen AB Beslut

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Skolinspektionen Jönköpings kommun Beslut för fritidshem efter tillsyn i Jönköpings kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund Telefon: 08-586

Läs mer

Förebyggande arbete mot diskriminering

Förebyggande arbete mot diskriminering Förebyggande arbete mot diskriminering Arbete med aktiva åtgärder i förskolan och skolan Förskola/skola Hemsjö förskola Läsår 2018 / 2019 Undersöka och analysera Undersökningens syfte är att identifiera

Läs mer

Huvudmannabeslut för fritidshem

Huvudmannabeslut för fritidshem en l Skolinspektionen Beslut Åre kommun Huvudmannabeslut för fritidshem efter tillsyn i Are kommun Skolinspektionen, Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 Telefon: 08-586 080 00, E-post: skolinspektionen.umea@skolinspektionen.se

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Dnr 43-2016:10513 Ljungby kommun för fritidshem efter tillsyn i Ljungby kommun Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress Gasverksgatan 1 Dnr 43-2016:10513 2(4) s beslut Föreläggande förelägger med stöd av 26

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014/2015 Rättviks kommuns förskolor och pedagogisk omsorg Vision På förskolan förekommer inga former av diskriminering, trakasserier, eller kränkande behandling.

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Beslut Fritidshemmet Hästens AB Org.nr. 556585-8536 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Friskolan Hästens belägen i Stockholms kommun Tillsyn i Friskolan Hästens Beslut 2 (4) har genomfört

Läs mer

Skoljuridik för friskolor

Skoljuridik för friskolor Skoljuridik för friskolor 19 mars 2010 i Göteborg Olle Rimsten rimsten@skoljuridik.se Ny skollag; för lagrådsremiss googla den nya skollagen Allmänt 1 Proposition beräknad till slutet av mars Åtskillig

Läs mer