Tufft 2013 för Region Halland

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tufft 2013 för Region Halland"

Transkript

1 PRESSINFORMATION Regionstyrelsen 30 maj 2012 Budget 2013: Tufft 2013 för Region Halland Prognoser på högre skatteintäkter än förväntat gör att Region Halland nu lägger fram ett förslag på en budget i balans. Men det står fortfarande klart att de kommande åren kommer att bli tuffa. Det är naturligtvis glädjande att vi inte behöver presentera en underbalanserad budget, som vi befarade. Men det ekonomiska läget är mycket oroande. Vi måste vara medvetna om att det är oerhört viktigt att vi kommer tillrätta med ökningstakten på kostnaderna inom hälso- och sjukvården, säger Gösta Bergenheim, regionstyrelsens ordförande. Sveriges Kommuner och Landstings senaste prognos över hur skatteunderlaget utvecklas visar en bättre bild för Halland än tidigare, och resultatet för nästa år budgeteras till +7 miljoner kronor. Inför nästa år är läget mycket ansträngt kostnadsökningstakten är för hög inom den specialiserade somatiska vården, och resultatet för 2012 beräknas landa på ett underskott på 100 miljoner kronor. Region Halland har en stark ekonomisk grund att stå på, men de senaste åren har ekonomin ändå präglats av negativa resultat. I viss mån har resultaten förbättrats med hjälp av statliga konjunkturstöd, och Hallands framgångsrika arbete för en köfri hälso- och sjukvård har gett stora intäkter från kömiljarden. I längden är det inte hållbart med en situation där kostnaderna hela tiden ökar snabbare än intäkterna. Nu vidtar vi åtgärder inom hälso- och sjukvården för att se till att vi i Halland får en god vård med hög tillgänglighet även i fortsättningen. Det handlar om att vi ska möta framtiden med en effektiv vård, och då krävs det strukturåtgärder de närmaste tre åren. Men för att få effekter på lite längre sikt handlar det också om till exempel hälsofrämjande och förebyggande arbete, säger Gösta Bergenheim. Satsningar på tillväxtområden Budgeten tar upp satsningar för att utveckla Halland inom prioriterade områden. Här märks ytterligare utveckling av till exempel näringsliv, kultur och folkhälsa. På kollektivtrafiken satsas nästa år ytterligare 20 miljoner kronor. Bland satsningar för fortsatt utveckling av hälso- och sjukvården märks förbättrade möjligheter till tidiga insatser för olika riskgrupper genom till exempel screening, och att ge patienterna bättre möjligheter att vara delaktiga i sin egen vård, bland annat genom satsningar på e-hälsa.

2 Region Hallands budget omsluter totalt nästan 7,5 miljarder kronor. Av de pengarna går mer än 6,5 miljarder kronor till hälso- och sjukvården. Budgetdokumentet innehåller också konkreta delmål för verksamheterna De utgår från Mål och strategier för Region Halland Nu går budgetförslaget vidare till regionfullmäktige, för beslut i juni Styrelsen hade att ta ställning till det utsända förslaget och ett förslag med säryrkande från Socialdemokraterna. Votering begärdes, som utföll 9-4 till förmån för det utsända förslaget. Socialdemokraterna reserverade sig till förmån för eget förslag. Nytt trafikförsörjningsprogram prioriterar de stora pendlingsstråken Regionstyrelsen fattade idag beslut om ett trafikförsörjningsprogram för I detta prioriteras satsningar på de stora pendlingsstråken i Halland. Där finns de bästa förutsättningarna för att få fler hallänningar att resa med kollektivtrafik, säger Gösta Bergenheim, ordförande i regionstyrelsen. Att resandet med kollektivtrafik ska öka och vara attraktivt är ett av Region Hallands 21 mål för perioden fram till Bakom prioriteringen finns strategier som att skapa ytterligare möjligheter till arbetspendling, öka inflyttningen till Halland och att minska påverkan på miljön. Regionfullmäktige vill att antalet resande med kollektivtrafik ska stiga med minst 5 procent per år. I detta arbete spelar det nya programmet en viktig roll. Ska vi nå målet är det nödvändigt att göra en utbyggnad av trafiken i de stora pendlingsstråken. Där finns redan ett stabilt underlag av resande och med bland annat tätare turer kan vi göra kollektivtrafiken ännu mer konkurrenskraftig jämfört med bilen, säger Gösta Bergenheim. Fokus på fem områden Utvecklingen i Halland ska ske genom fokusering på fem områden. Det första är just att skapa goda möjligheter för arbetspendling utmed stråk med goda förutsättningar. Det andra att skapa goda resmöjligheter med stadsbusstrafik där det finns underlag och det tredje att skapa goda resmöjligheter mellan större orter i länet och till angränsande regioner. Det fjärde området gäller att underlätta resor mer flera färdmedel, exempelvis genom bättre parkeringsplatser vid resecentrum. Härigenom underlättar man för dem som inte bor utmed de stora pendlingsstråken och som måste ta sig till kollektivtrafikens knutpunkter med bil eller cykel. Det femte området gäller ett grundläggande trafikutbud för hela regionen så att det exempelvis blir möjligt att nå sitt kommuncentrum över dagen. Att det i varje län eller region ska finnas ett trafikförsörjningsprogram är ett krav i den nya lagen om kollektivtrafik. Denna trädde i kraft i januari i år samtidigt som Region

3 Halland blev ensam ansvarig för den halländska kollektivtrafiken och därmed blev regional kollektivtrafikmyndighet. Programmet har tagits fram efter samråd med de halländska kommunerna. Slutligt beslut fattas av regionfullmäktige i juni Centern yrkade om ett tillägg under punkten 7:3. Styrelsen hade alltså två förslag att ta ställning till, och beslutade med acklamation i enlighet med huvudförslaget. Trafikplikt för tre sträckor Inför en kommande upphandling av Öresundstågstrafiken föreslår regionstyrelsen att tre sträckor ska vara föremål för allmän trafikplikt. Det innebär att Region Halland tar ansvar för att serva hallänningarna med kollektivtrafik. Den nya kollektivtrafiklagen från 2012 öppnar upp för kommersiell regional trafik. Inför varje beslut om upphandling av operatörer ska därför den regionala kollektivtrafikmyndighet som finns i varje län eller region i det här fallet Region Halland fatta ett beslut om så kallad trafikplikt. Det innebär att ta ställning till om den aktuella trafiken ska vara ett offentligt serviceåtagande eller inte. Ska den det, ska trafiken upphandlas. Vid bedömningen ska man enligt lagen ta ställning till hur viktig sträckan är för invånarnas behov och om trafiken skulle ha kommit till stånd utan samhällsfinansiering. I Halland är en upphandling av Öresundstågstrafiken aktuell och med anledning av det har regionstyrelsen fattat beslut om trafikplikt. Man föreslår nu regionfullmäktige att tre sträckor ska omfattas av trafikplikt: Halmstad Helsingborg, Halmstad Göteborg och Halmstad Hässleholm Markaryd. Förslaget utgår från det nya kollektivtrafikprogrammet. Slutligt beslut fattas av regionfullmäktige i juni. Tillgängligheten till vården fortsatt hög och stabil Uppföljningen av verksamheten inom Region Halland årets tre första månader visar att den halländska sjukvården alltjämt är nära nog köfri. De allra flesta verksamheter inom hälso- och sjukvården i Halland upprätthåller en mycket god tillgänglighet för både nybesök och behandling. Under perioden januarimars i år fick 87 procent av patienterna tid för besök eller behandling inom 60 dagar. Detta innebär att Region Halland gott och väl uppfyller kraven för att ta del av kömiljarden. Dessutom utförs allt mer vård i regionens egen regi. Jämfört med föregående år har antalet vårdgarantisedlar minskat med nästan 15 procent, vilket betyder att betydligt färre patienter har fått vård hos en annan vårdgivare.

4 Det ekonomiska resultatet för den halländska sjukvården visar ett underskott på 26 miljoner kronor, som till största delen kan hänföras till verksamheten för Hallands sjukhus. Under perioden januari mars har Region Halland som helhet ett ekonomiskt resultat på knappt 1 miljon kronor, vilket är 33 miljoner kronor över budget. Jämfört med motsvarande period förra året är det en förbättring med cirka 20 miljoner kronor. För hela 2012 är dock prognosen ett underskott motsvarande 107 miljoner kronor. Den 31 mars hade Region Halland drygt medarbetare. Innovationer ska bidra till god utveckling Regionstyrelsen ställde sig idag bakom diskussionsunderlaget till en halländsk innovationsstrategi, vars främsta syfte är att skapa förutsättningar för en fortsatt framgångsrik utveckling i såväl näringsliv som offentligt finansierad verksamhet. När strategin är klar, ska den bland annat bidra till att det skapas fler växande och konkurrenskraftiga företag i Halland. Innovationsarbetet ska också på längre sikt bidra till fler arbetstillfällen och att Halland blir mer attraktivt och konkurrenskraftigt som region. Folktandvården satsar på utbildning På grund av att det råder nationellt brist på tandläkare får tandhygienister och tandsköterskor allt fler arbetsuppgifter, för att tandläkarkompetensen ska räcka till. Det innebär att behovet av vidareutbildning är stort. Därför inledde Folktandvården förra året en utbildningssatsning, där flera utbildningar arrangeras för de olika yrkesgrupperna inom tandvården. Bland annat vidareutbildas ett antal tandsköterskor till tandhygienister. För att finansera utbildningarna vill Folktandvården använda motsvarande åtta miljoner kronor av sitt eget kapital, vilket regionstyrelsen nu beviljat. Satsningen fortsätter till och med Regionen sponsrar O-ringen Halland Den juli är Hallands Orienteringsförbund arrangör för O-ringen, som förväntas locka cirka orienterare till Halland. Regionstyrelsen beslutade i dag att sponsra arrangemanget med kronor. Hallands Orienteringsförbund hade ansökt om att få kronor i stöd till tre olika aktiviteter i samband med O-ringen, bland annat en hallandsmässa och en orienteringsskola. Styrelsen anser dock, med stöd av regionens sponsringspolicy, att kronor är en rimlig summa. Region Halland kommer även att bistå med sjukvård i samband med O-ringen.

5 Region Halland lämnar Musikgemaket Regionstyrelsen beslutade idag att säga upp hyresavtalet för Musikgemaket på Halmstad slott. Kontraktet går ut den 30 april 2013, och hyran är ungefär kronor per år. Det är Musik i Halland som arrangerat konserter i Musikgemaket, och antalet besökare har de senaste åren minskat. Genom att säga upp Musikgemaket frigörs både ekonomiska och personella resurser som ska användas till att genomföra fler musikarrangemang i Halland. Stöd till att utveckla cykelleder Regionstyrelsen beslutade idag att stödja Ekomuseum nedre Ätradalen, som vill ha ekonomiskt stöd för att utveckla befintliga cykelleder i Falkenbergs kommun. Projektet medfinansieras med totalt kronor. De sökande anser att projektet Cykelinland också kommer att stimulera företagande utmed cykellederna. Regionstyrelsen har behandlat projektansökan innan, och avslog den då. Nu har ansökan kompletterats inom flera områden, och projektet uppfyller kraven för att få stöd från regionen. Dubbla biljettmaskiner kan underlätta pendling i norr Dubbla biljettmaskiner skulle kunna lösa problemet att pendlare i norra delen av Halland måste ha olika resekort beroende på om de ska resa norr- eller söderut. Det skriver Regionkontoret i ett svar på en motion till regionfullmäktige från Tommy Rydfeldt, Folkpartiet. Motionären efterlyser en samordning mellan Hallandstrafikens och Västtrafiks biljettsystem så att det blir möjligt att åka med samma kort i hela Halland. Idag används Västtrafiks biljettsystem i Kungsbacka kommun och Hallandstrafikens i övriga kommuner. Den som köper kort eller biljett av Hallandstrafiken kan idag åka vidare genom Kungsbacka, Mölndals och Göteborgs kommuner. Och den som pendlar inom Kungsbacka kommun, eller från Göteborg och Mölndal, kan åka på sina Västtrafikkort till gränsen till Varbergs kommun. Men ska man till någon ort längre söderut kan det bli krångligt, särskilt om man åker buss. För tågresenärerna är dock problemet löst Västtrafik säljer biljetter för resa med Öresundstågen hela vägen genom Halland. Kan stämpla två kort i samma buss Tommy Rydfeldt vill se ett gemensamt biljettsystem som underlättar resande med kollektivtrafik. Regionkontoret svarar dock att den bästa lösningen på problemet är att bussarna får dubbla biljettmaskiner. Därmed skulle de som pendlar över kommungränsen mellan Kungsbacka och Varberg kunna stämpla sina respektive kort. Men att sätta in dubbla biljettmaskiner i de aktuella bussarna är en investering på cirka 3 miljoner kronor. Om vi kan avsätta så mycket pengar blir en fråga för

6 kommande budgetberedningar, säger regionstyrelsens ordförande Gösta Bergenheim. I motionen föreslås också att regionstyrelsen ska få i uppdrag att ta kontakt med kollektivtrafikmyndigheterna i Hallands grannlän för att få utreda möjligheten att på sikt samordna alla biljettsystem. Regionstyrelsen föreslår nu regionfullmäktige att besvara motionen med att Regionkontoret har fått uppdraget att ta fram ett förslag till ett biljettsystem som underlättar resandet både inom Halland och över regiongränserna. Flera motioner om kollektivtrafiken Regionstyrelsen behandlade idag tre olika motioner om kollektivtrafikens taxesystem och zonindelning. Styrelsen föreslår att regionfullmäktige avslår motionerna. Sara-Lena Bjälkö (SD) föreslår i sin motion att Hallandstrafiken får i uppdrag att utreda ett avgiftssystem som skulle kunna erbjuda pensionärer rabatterade resor på dagarna, när det är relativt få som åker kollektivt. Ingmari Carlsson (V) anser att Hallandstrafiken bör få i uppdrag att införa studentpriser på både bussar och tåg i Halland, inklusive anslutningar till angränsande län. Idag finns ungdomspriser som gäller tills man fyller 26 år, men motionären framför dels att ungdomspriset är för högt, dels att många studenter idag är äldre än 26 år. Översyn på gång Under året kommer en översyn av taxesystemet att påbörjas inom ramen trafikförsörjningsprogrammet. Översynen kommer att ge svar på vad det innebär att subventionera resande för olika grupper, till exempel pensionärer och studenter. Kommunerna har möjlighet att göra så kallade tillköp för att subventionera taxor. Genom kommunala tillköp subventioneras idag resor för olika grupper, till exempel de i Halmstad som är äldre än 75 år. Inga problem för pendlare Oleg Datsishin (SD), framför i sin motion att det är orättvist att bussresor kostar olika mycket österut respektive västerut i Halmstad, när sträckorna är ungefär lika långa. Han anser att taxesystemet behöver ses över både i Halmstad och i Halland, så att det blir mer rättvist. Det taxesystem som gäller för Halmstad innebär att hela kommunen räknas som en zon när man reser med periodkort. Det är alltså enbart sällanresenärer utan periodkort som eventuellt påverkas av indelningen av taxezoner.

7 Viktigt uppmärksamma våld i nära relationer Hälso- och sjukvården i Region Halland borde ha gemensamma rutiner för att upptäcka våld i nära relationer, och arbeta aktivt med frågan. Det framför Maria Johansson (V) i en motion till regionfullmäktige. Redan idag arbetar hälso- och sjukvården, de halländska kommunerna och polisen tillsammans, men regionstyrelsen håller med motionären, och anser att det behövs gemensamma rutiner i ännu större utsträckning. I motionen betonas vikten av att vårdens medarbetare får utbildning om våld i nära relationer, och att arbetet bedrivs utifrån ett jämställdhetsperspektiv. Regionstyrelsen håller med om att det är viktigt att hälso- och sjukvårdspersonalen får utbildning, och även här pågår en del arbete. Ett av Region Hallands mål är att vården ska vara jämställd, och regionstyrelsen anser därför att den delen av motionen är besvarad. Motionären anser också att alla patienter borde få frågor om våld i nära relationer när de kommer i kontakt med hälso- och sjukvården, vilket regionstyrelsen inte tycker är rimligt. Just nu pågår en kartläggning i Region Halland om arbetet med våld i nära relationer. Kartläggningens hela resultat kommer att presenteras hösten Handlingsplan för minskad barnfattigdom Barn som lever i fattigdom hamnar ofta i ett socialt utanförskap, med risk för att drabbas av ohälsa och att få svårt att komma in på arbetsmarknaden. Det framför Per Sjövall (V) i en motion till regionfullmäktige, och vill att regionstyrelsen får i uppdrag att ta fram en handlingsplan för minskad barnfattigdom. Region Halland har tillsammans med Halmstads kommun tagit initiativ till en utredning som genomförts tillsammans med Sveriges Kommuner och Landsting. Utredningen har lett till ett antal konkreta förslag till förbättringar för dem som är särskilt utsatta. Arbetet fortsätter under våren 2012, och då kommer barnperspektivet att lyftas fram. Regionstyrelsen föreslår därför att fullmäktige finner motionen besvarad. Utredning av system för frikort I en motion till regionfullmäktige föreslår Ingemar Johansson (C) att det görs en utredning av de olika frikortssystemen med målsättning att minska byråkratin och införa förköp av frikort. Regionstyrelsen föreslår att fullmäktige bifaller motionen. Ett system med förköp av frikort skulle enligt motionären innebära en förenkling för olika grupper av kroniskt sjuka patienter, till exempel strokepatienter med olika funktionsnedsättningar samt njursjuka Socialdemokraterna yrkade avslag på motionen. Votering begärdes, som utföll 9-4 till förmån för ordförandes förslag. Socialdemokraterna reserverade sig till förmån för eget förslag.

8 Vid dagens möte behandlades också: Samverkansavtal mellan Region Halland och Västra Götalandsregionen Uppdrag färdtjänsthandläggning Ansökan om finansiering av Råseglarskolan Styrelseledamot respektive revisor Bindslöjden Dokumenthanteringsplan VAS-kassa Interkommunal ersättning vid folkhögskolorna Remissvar Vägval och Vilja folkbildningspolitiskt styrdokument Motion om arbetsplatsförlagd utbildning på naturbruksgymnasium Uppföljning 1 skolförvaltningen Månadsrapport för skolförvaltningen Uppföljning 1 regionstyrelsens verksamhet Investeringsramar fastigheter respektive maskiner och inventarier Arbetsmiljöpolicy Anmälan fattade delegationsbeslut Anmälan av protokoll Månadsrapport för Region Halland Uppföljning 1 Regionkontoret Månadsrapport för Regionkontoret Informationsärenden: Regiondirektören informerar Regionstyrelsen fick också information om: Västsvenska paketet West Swedens årsstämma 11 maj Strukturfondspartnerskapets möte 26 april Övervakningskommittén för Öresund/Kattegatt/Skagerrak maj Subkommittén för Nordsjöprogrammet 5 maj Nationellt Forum 11 maj Samling för social hållbarhet 9 10 maj För mer information, kontakta gärna: Gösta Bergenheim, regionstyrelsens ordförande, tfn: Catarina Dahlöf, regiondirektör, tfn: Jörgen Preuss, bitr regiondirektör, tfn:

Region Hallands första år summerat i årsredovisning

Region Hallands första år summerat i årsredovisning PRESSINFORMATION Regionstyrelsen 21 mars 2012 Region Hallands första år summerat i årsredovisning 2011 var Hallands första år som egen region, med den högt satta ambitionen att göra Halland till den bästa

Läs mer

Regionstyrelsen. Protokoll Sammanträdesdatum Tid Onsdag 30 maj, kl 09:00 15:05 Regionens Hus, Södra vägen 9, Halmstad.

Regionstyrelsen. Protokoll Sammanträdesdatum Tid Onsdag 30 maj, kl 09:00 15:05 Regionens Hus, Södra vägen 9, Halmstad. Protokoll Sammanträdesdatum 2012-05-30 Regionstyrelsen 98 144 Tid Onsdag 30 maj, kl 09:00 15:05 Plats Regionens Hus, Södra vägen 9, Halmstad Ledamöter Gösta Bergenheim (M) GunMarie Stenström (M) Per Persson

Läs mer

Återhållsam budget i ekonomiskt kärva tider

Återhållsam budget i ekonomiskt kärva tider PRESSINFORMATION Regionstyrelsen 29 maj 2013 Återhållsam budget i ekonomiskt kärva tider Regionskatten blir oförändrad 2014 och endast små förändringar görs när det gäller avgifter i hälso- och sjukvården.

Läs mer

Kartläggning av behov ska underlätta planering

Kartläggning av behov ska underlätta planering PRESSINFORMATION Hälso- och sjukvårdsstyrelsen 17 oktober 2011 Kartläggning av behov ska underlätta planering Behoven av hälso- och sjukvård varierar mellan de olika Hallandskommunerna. För att kunna ge

Läs mer

Regionstyrelsen fick förhandstitt på bokslutet

Regionstyrelsen fick förhandstitt på bokslutet PRESSINFORMATION Regionstyrelsen 25 januari 2012 Regionstyrelsen fick förhandstitt på bokslutet Vid regionstyrelsens möte idag presenterades en bokslutskommuniké för 2011, det vill säga en sammanfattning

Läs mer

Ansökan om medfinansiering av projekt: Hälsoteknikcentrum Halland

Ansökan om medfinansiering av projekt: Hälsoteknikcentrum Halland TJÄNSTESKRIVELSE 1(8) HANDLÄGGARE Ann-Mari Bartholdsson, Avdelningen för Näringslivsutveckling 035-179887 Datum Diarienummer 2012-11-15 RS120436 Regionstyrelsen Ansökan om medfinansiering av projekt: Hälsoteknikcentrum

Läs mer

Region Halland vill prioritera dubbelspår på Västkustbanan i nationell transportplan

Region Halland vill prioritera dubbelspår på Västkustbanan i nationell transportplan PRESSINFORMATION Regionstyrelsen 28 november 2012 Region Halland vill prioritera dubbelspår på Västkustbanan i nationell transportplan Att bygga ut dubbelspår på hela järnvägssträckan mellan Göteborg och

Läs mer

Regionstyrelsens finansiering och budgetramar inför 2013

Regionstyrelsens finansiering och budgetramar inför 2013 1(5) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionkontoret 2012-11-01 RS120124 Jahn-Ove Karlsson, Ekonom Avdelningen Styrning och Uppföljning 035-134868 Regionstyrelsen Regionstyrelsens finansiering och budgetramar

Läs mer

Regionstyrelsen positiv till järnvägssatsningar

Regionstyrelsen positiv till järnvägssatsningar PRESSINFORMATION Regionstyrelsen 7 september 2011 Risk- och sårbarhetsanalys godkänd Regionstyrelsen godkände i dag den risk- och sårbarhetsanalys som tagits fram för Region Hallands verksamhet. Risk-

Läs mer

Överenskommelse om regional medfinansiering

Överenskommelse om regional medfinansiering 1(1) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionkontoret 2014-09-25 RS140074 Caroline Johansson Kansliavdelningen 035-17 96 52 REGIONSTYRELSEN Överenskommelse om regional medfinansiering Förslag till beslut

Läs mer

Tid Onsdag 11 februari kl 08:30 torsdag 12 februari 12:00. Regionstyrelsen utser Lise-Lotte Bensköld-Olsson att jämte ordföranden justera protokollet.

Tid Onsdag 11 februari kl 08:30 torsdag 12 februari 12:00. Regionstyrelsen utser Lise-Lotte Bensköld-Olsson att jämte ordföranden justera protokollet. Föredragningslista Sammanträdesdatum 2015-02-11 Regionstyrelsen Tid Onsdag 11 februari kl 08:30 torsdag 12 februari 12:00 Plats Grand Hotel, Hotellgatan 1, Falkenberg 1 Justering Regionstyrelsen utser

Läs mer

16 Förberedelser för en tågstation och utveckling av ett stationssamhälle i Väröbacka avsiktsförklaring om samplanering RS160730

16 Förberedelser för en tågstation och utveckling av ett stationssamhälle i Väröbacka avsiktsförklaring om samplanering RS160730 16 Förberedelser för en tågstation och utveckling av ett stationssamhälle i Väröbacka avsiktsförklaring om samplanering RS160730 Ärendet Med tanke på Hallands geografiska läge, mitt i ett starkt växande

Läs mer

Svar angående förfrågan till parterna i Avtal om medfinansiering av transportslagsövergripande infrastrukturåtgärder i Västsverige Västsvenska paketet

Svar angående förfrågan till parterna i Avtal om medfinansiering av transportslagsövergripande infrastrukturåtgärder i Västsverige Västsvenska paketet 01054 1(1) Datum Diarienummer 2014-11-19 RS140090 Göteborgs Stad Stadsledningskontoret 404 82 Göteborg Svar angående förfrågan till parterna i Avtal om medfinansiering av transportslagsövergripande infrastrukturåtgärder

Läs mer

Region Hallands synpunkter på rapporten Transportsystemets behov av kapacitetshöjande åtgärder

Region Hallands synpunkter på rapporten Transportsystemets behov av kapacitetshöjande åtgärder Datum Diarienummer 2012-03-21 RS120115 Regionkontoret Josefin Selander Avdelningschef, infrastruktur 035-17 98 25 Trafikverket Region Hallands synpunkter på rapporten Transportsystemets behov av kapacitetshöjande

Läs mer

15 Motion Utveckla Hjärt- och Lungräddning i Halland RS1300446

15 Motion Utveckla Hjärt- och Lungräddning i Halland RS1300446 15 Motion Utveckla Hjärt- och Lungräddning i Halland RS1300446 Arbetsutskottets förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsstyrelsen föreslår regionstyrelsen föreslå regionfullmäktige att avslå motionen.

Läs mer

Det övergripande målet för Hallandstrafikens verksamhet är att: Resandet med kollektivtrafik ska öka och vara attraktivt

Det övergripande målet för Hallandstrafikens verksamhet är att: Resandet med kollektivtrafik ska öka och vara attraktivt Månadsrapport September 2017 Hallandstrafiken utvecklar sin verksamhet utifrån mål och strategier enligt det Regionala Trafikförsörjningsprogrammet. Hallandstrafiken mäter kontinuerligt utfall av specifika

Läs mer

Hallandstrafiken AB. Innehållsförteckning

Hallandstrafiken AB. Innehållsförteckning Månadsrapport September 2016 Det övergripande styrdokumentet i Halland är den regionala utvecklingsstrategin (RUS) med visionen Halland- bästa livsplatsen. Tillväxtstrategin bygger på RUS:en och har målet

Läs mer

Månadsrapport Juni/juli 2017

Månadsrapport Juni/juli 2017 Månadsrapport Juni/juli 2017 Hallandstrafiken utvecklar sin verksamhet utifrån mål och strategier enligt det Regionala Trafikförsörjningsprogrammet. Hallandstrafiken mäter kontinuerligt utfall av specifika

Läs mer

Genomförandeavtal Hede stationshus

Genomförandeavtal Hede stationshus TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Regionkontoret Ekonomi och finans Åke Bengtsson Finanschef Datum Diarienummer 2017-03-07 RS160602 Regionstyrelsen Genomförandeavtal Hede stationshus Förslag till beslut Regionstyrelsen

Läs mer

Överenskommelse inför beslut om allmän trafikplikt för Öresundstågssystemet

Överenskommelse inför beslut om allmän trafikplikt för Öresundstågssystemet TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1 (2) Regional kollektivtrafikmyndighet Datum 2018-01-17 Diarienummer 180149 Landstingsfullmäktige Överenskommelse inför beslut om allmän trafikplikt för Öresundstågssystemet Förslag

Läs mer

Trafikförsörjningsprogram - kompletteringar

Trafikförsörjningsprogram - kompletteringar 1(1) TJÄNSTESKRIVELSE Björn Johansson Avd.chef kollektivtrafik Regional samhällsplanering 0722-45 03 75 Bjorn.k.johansson@regionhalland.se Datum Diarienummer 2013-05-23 RS 110489 Regionstyrelsen Trafikförsörjningsprogram

Läs mer

Månadsrapport Mars 2017

Månadsrapport Mars 2017 Månadsrapport Mars 2017 Hallandstrafiken utvecklar sin verksamhet utifrån mål och strategier enligt det Regionala Trafikförsörjningsprogrammet. Hallandstrafiken mäter kontinuerligt utfall av specifika

Läs mer

Månadsrapport Maj 2016

Månadsrapport Maj 2016 Månadsrapport Maj 016 Det övergripande styrdokumentet i Halland är den regionala utvecklingsstrategin (RUS) med visionen Halland- bästa livsplatsen. Tillväxtstrategin bygger på RUS:en och har målet att

Läs mer

Regionstyrelsen 57-83

Regionstyrelsen 57-83 Regionstyrelsen 57-83 Tid: 2018-03-27, kl 09:00-14:45 Plats: Regionens hus, sal A 71 Motion - Pendlare behöver fler morötter och mindre piska Diarienummer: RJL 2017/1267 Beslut Regionstyrelsen föreslår

Läs mer

Projektansökan Livskraft

Projektansökan Livskraft 01054 1(3) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionkontoret 2014-11-14 RS140411 Boel Abelson-Crossley, Verksamhetschef Utvecklingscentrum 035-179883 REGIONSTYRELSEN Projektansökan Livskraft Förslag till

Läs mer

Föredragningslista Sammanträdesdatum Nämnden beslutar utse Gejbert Strömblad att tillsammans med ordföranden justera protokollet.

Föredragningslista Sammanträdesdatum Nämnden beslutar utse Gejbert Strömblad att tillsammans med ordföranden justera protokollet. Föredragningslista Sammanträdesdatum 2017-03-02 Driftnämnden Närsjukvård Tid: Torsdag 2 mars kl. 14:00 Plats: Vårdcentralen Onsala Beslutsärenden 1 Justering Nämnden beslutar utse Gejbert Strömblad att

Läs mer

Den svenska delen av Öresundstågstrafiken uppfyller Naturskyddsföreningens krav för märkningen Bra Miljöval.

Den svenska delen av Öresundstågstrafiken uppfyller Naturskyddsföreningens krav för märkningen Bra Miljöval. Mats Ohlsson Regionala utvecklingsnämnden Affärsutvecklare Skånetrafiken Beslutsunderlag 2017-11-23 0451-288596. mats.ohlsson@skanetrafiken.se Trafikplikt Öresundstågstrafik beslutsunderlag 1. Bakgrund

Läs mer

Regionstyrelsen

Regionstyrelsen Regionstyrelsen 218-239 2018-11-28 kl:09.00-13.35 Plats: Regionens hus, sal A 223 Allmän trafikplikt inför upphandling av busstrafik Diarienummer: RJL 2018/2474 Beslut Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige

Läs mer

livslust här är gott att leva!

livslust här är gott att leva! Bästa livsplatsen livslust här är gott att leva! Det är lätt att må bra i Halland. Att hitta kvalitet och enkelhet i vardagen. Här har du nära till allt till de milsvida sandstränderna och den tysta storskogen,

Läs mer

Västsvenska paketet. En förutsättning för en fördubblad kollektivtrafik

Västsvenska paketet. En förutsättning för en fördubblad kollektivtrafik Västsvenska paketet En förutsättning för en fördubblad kollektivtrafik Stora krav på transportsystemen Befolkningsökningen, urbaniseringen, globaliseringen och miljön ställer nya och hårdare krav på transporter

Läs mer

Regionstyrelsens finansiering och budgetramar inför 2014

Regionstyrelsens finansiering och budgetramar inför 2014 1(5) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer 2013-10-02 RS130099 Jahn-Ove Karlsson, Ekonom Avdelningen Styrning och Uppföljning 035-134868 Regionstyrelsen Regionstyrelsens finansiering och budgetramar inför

Läs mer

Motion Utveckla Hjärt- och Lungräddning i Halland

Motion Utveckla Hjärt- och Lungräddning i Halland 1(2) Regionkontoret Hälso- och sjukvård Bengt Widgren, FoUU-chef Datum Diarienummer 2014-03-26 RS130446 Regionfullmäktige Motion Utveckla Hjärt- och Lungräddning i Halland Förslag till beslut Regionstyrelsen

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott

Regionstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL UTDRAG Regionstyrelsens arbetsutskott 193-217 Tid: 2016-12-12, kl: 10:00-16:40 Plats: Regionens Hus, sal A 198 Regionfullmäktiges program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av

Läs mer

Avsiktsförklaring Markarydsbanan RS160328

Avsiktsförklaring Markarydsbanan RS160328 Ärende 13 RS 2017-03-01 13 Avsiktsförklaring Markarydsbanan RS160328 Ärendet I den halländska tillväxtstrategin prioriteras utvecklade former för samverkan och samplanering mellan kollektivtrafik, infrastruktur,

Läs mer

Remissvar: Järnvägens behov av ökad kapacitet förslag på lösningar för åren

Remissvar: Järnvägens behov av ökad kapacitet förslag på lösningar för åren 1(5) Trafikverket TRV2011/17304 Datum Diarienummer 2011-08-30 RS110332 Remissvar: Järnvägens behov av ökad kapacitet förslag på lösningar för åren 2012-2021 Region Hallands syn på satsningar på järnvägstrafik

Läs mer

Motion om handlingsplan vid våld i nära relationer

Motion om handlingsplan vid våld i nära relationer 1(2) Datum Diarienummer 2013-03-20 RS110440 Regionfullmäktige Motion om handlingsplan vid våld i nära relationer Förslag till beslut Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige beslutar att anse motionen

Läs mer

Nyheter från Regionstyrelsens sammanträde

Nyheter från Regionstyrelsens sammanträde PRESSINFORMATION Regionstyrelsen 2 oktober 2013 Nyheter från Regionstyrelsens sammanträde Plus och minus i uppföljning av regionens resultat Vid Regionstyrelsens möte behandlades idag den rapport som visar

Läs mer

Hallandstrafiken AB. Innehållsförteckning

Hallandstrafiken AB. Innehållsförteckning Månadsrapport December 2016 Det övergripande styrdokumentet i Halland är den regionala utvecklingsstrategin (RUS) med visionen Halland- bästa livsplatsen. Tillväxtstrategin bygger på RUS:en och har målet

Läs mer

Viktig planering för framtidens kollektivtrafik

Viktig planering för framtidens kollektivtrafik PRESSINFORMATION Regionstyrelsen 6 februari 2013 Viktig planering för framtidens kollektivtrafik Region Halland och Hallandstrafiken arbetar tillsammans med planeringen av framtidens kollektivtrafik en

Läs mer

Ägardirektiv för Almi Företagspartner Halland - 2014

Ägardirektiv för Almi Företagspartner Halland - 2014 01054 1(2) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionkontoret 2013-10-01 RS130382 Ann-Mari Bartholdsson, Verksamhetschef Näringsliv 035-179887 Regionstyrelsen Ägardirektiv för Almi Företagspartner Halland

Läs mer

24 Hede stationshus avsiktsförklaring om samplanering RS160602

24 Hede stationshus avsiktsförklaring om samplanering RS160602 24 Hede stationshus avsiktsförklaring om samplanering RS160602 Ärendet Förslag föreligger om att anta avsiktsförklaring för Hede Stationshus. Avsiktsförklaringen innebär bland annat att Hallandstrafiken

Läs mer

Ökad personlig integritet för patienten

Ökad personlig integritet för patienten 1(2) Datum Diarienummer Regionkontoret 2013-12-11 RS130150, Stefan Kunkel, utvecklare HSS130076 VO Hälso- och sjukvård Regionfullmäktige Ökad personlig integritet för patienten Förslag till beslut Regionstyrelsen

Läs mer

Förslag till beslut Regionstyrelsen beslutar om mål och inriktning för regionkontoret.

Förslag till beslut Regionstyrelsen beslutar om mål och inriktning för regionkontoret. 01054 1(8) TJÄNSTESKRIVELSE Regionkontoret Datum Diarienummer 2012-10-30 RS120419 Regionstyrelsen Mål och inriktning för regionkontoret 2013 Förslag till beslut Regionstyrelsen beslutar om mål och inriktning

Läs mer

8 Tolkersättning i hälso- och sjukvården i Region Halland

8 Tolkersättning i hälso- och sjukvården i Region Halland 8 Tolkersättning i hälso- och sjukvården i Region Halland Regionstyrelsen - Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2016-06-01 112 Tolkersättning i hälso- och sjukvården i Region Halland RS160307 Beslut

Läs mer

Medborgarförslag om att låta pensionärer åka buss gratis mellan klockan 9.30-14.30. KS 2014-130

Medborgarförslag om att låta pensionärer åka buss gratis mellan klockan 9.30-14.30. KS 2014-130 kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-11-11 340 Medborgarförslag om att låta pensionärer åka buss gratis mellan klockan 9.30-14.30. KS 2014-130 KS, KF Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Medborgarförslag om fria bussresor för pensionärer. (AU 349) Dnr KS 2010-242

Medborgarförslag om fria bussresor för pensionärer. (AU 349) Dnr KS 2010-242 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg *kw' 2011-12-06 317 Medborgarförslag om fria bussresor för pensionärer. (AU 349) Dnr KS 2010-242 KF Beslut Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

24 Tolkersättning i hälso- och sjukvården i Region Halland RS160307

24 Tolkersättning i hälso- och sjukvården i Region Halland RS160307 24 Tolkersättning i hälso- och sjukvården i Region Halland RS160307 Ärendet Region Hallands ersättning för kostnader för hälso- och sjukvård samt tandvård till asylsökande består i huvudsak av ett visst

Läs mer

Hallandstrafiken AB. Innehållsförteckning

Hallandstrafiken AB. Innehållsförteckning Månadsrapport November 2016 Det övergripande styrdokumentet i Halland är den regionala utvecklingsstrategin (RUS) med visionen Halland- bästa livsplatsen. Tillväxtstrategin bygger på RUS:en och har målet

Läs mer

Region Östergötland. Kortfakta om uppdrag och verksamheter

Region Östergötland. Kortfakta om uppdrag och verksamheter Region Östergötland Kortfakta om uppdrag och verksamheter 2019-02-19 Östergötland Östergötland är det fjärde största länet i Sverige, sett till antal invånare. Det finns cirka 450 000 invånare i länet.

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafiknämnden PROTOKOLLSUTDRAG Datum 2016-03-14 1 (2) 16 Yttrande. Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2016 Diarienummer 1402020 Kollektivtrafiknämndens beslut 1. Kollektivtrafiknämnden tillstyrker

Läs mer

Ansökan om finansiering av projekt: FoU-kort Halland pilotstudie hösten/vintern 2014

Ansökan om finansiering av projekt: FoU-kort Halland pilotstudie hösten/vintern 2014 TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Datum Diarienummer 2014-10-02 RS140392 HANDLÄGGARE Lena Johansson, utvecklingsledare Näringsliv Tel: 0722-162387 Regionstyrelsen Ansökan om finansiering av projekt: FoU-kort Halland

Läs mer

Motion om att underlätta integrationen genom avgiftsfria resor för asylsökande flyktingar i enlighet med Kalmarmodellen

Motion om att underlätta integrationen genom avgiftsfria resor för asylsökande flyktingar i enlighet med Kalmarmodellen TJÄNSTESKRIVELSE 1(3) Regionkontoret Regional utveckling, social hållbarhet Tamara Spiric Avdelningschef Datum Diarienummer 2017-03-03 RS160557 Regionstyrelsen Motion om att underlätta integrationen genom

Läs mer

14 Yttrande över motion om att underlätta integration genom avgiftsfria resor för asylsökande flyktingar i enlighet med Kalmarmodellen

14 Yttrande över motion om att underlätta integration genom avgiftsfria resor för asylsökande flyktingar i enlighet med Kalmarmodellen 14 Yttrande över motion om att underlätta integration genom avgiftsfria resor för asylsökande flyktingar i enlighet med Kalmarmodellen Regionstyrelsen - Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2017-04-12

Läs mer

28 DestinationHalland beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304

28 DestinationHalland beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304 Ärende 28 RS 2015-09-23 28 DestinationHalland2020 - beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304 Ärende Projektet syfte är att skapa en attraktiv och innovativ samverkansarena för utveckling av den

Läs mer

29 Svar på motion om anställningsgaranti på vård- och omsorgsprogrammet RS160371

29 Svar på motion om anställningsgaranti på vård- och omsorgsprogrammet RS160371 Regionstyrelsen - Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2018-02-14 29 Svar på motion om anställningsgaranti på vård- och RS160371 Beslut Regionstyrelsen beslutar att föreslå regionfullmäktige besluta att

Läs mer

Bokslutskommuniké 2014

Bokslutskommuniké 2014 Bokslutskommuniké 2014 Bokslutskommunikéns syfte är att ge en snabb, kortfattad och övergripande bild av 2014 års utfall. Förändringar kan komma att ske i den slutliga årsredovisningen, som fastställs

Läs mer

Månadsrapport Februari 2017

Månadsrapport Februari 2017 Månadsrapport Februari 2017 Hallandstrafiken utvecklar sin verksamhet utifrån mål och strategier enligt det Regionala Trafikförsörjningsprogrammet. Hallandstrafiken mäter kontinuerligt utfall av specifika

Läs mer

Enhetstaxa inom vården

Enhetstaxa inom vården BESLUTSUNDERLAG 1/2 Kada Karlsson 2016-10-03 Dnr: RS 2016-694 Regionstyrelsen Enhetstaxa inom vården Bakgrund Enhetstaxa praktiseras redan idag av flera landsting och regioner, exempelvis Kalmar, Värmland

Läs mer

Från Regionkansliet 2009 10 27 15:00

Från Regionkansliet 2009 10 27 15:00 Pressmeddelande Från Regionkansliet 2009 10 27 15:00 Beslut i regionstyrelsen 27 oktober Fullmäktigeärenden Västra Götalandsregionen vill sälja 31 fastigheter Västra Götalandsregionen ska enligt ett förslag

Läs mer

Månadsrapport April 2017

Månadsrapport April 2017 Månadsrapport April 2017 Hallandstrafiken utvecklar sin verksamhet utifrån mål och strategier enligt det Regionala Trafikförsörjningsprogrammet. Hallandstrafiken mäter kontinuerligt utfall av specifika

Läs mer

Det övergripande målet för Hallandstrafikens verksamhet är att: Resandet med kollektivtrafik ska öka och vara attraktivt

Det övergripande målet för Hallandstrafikens verksamhet är att: Resandet med kollektivtrafik ska öka och vara attraktivt Månadsrapport November 2017 Hallandstrafiken utvecklar sin verksamhet utifrån mål och strategier enligt det Regionala Trafikförsörjningsprogrammet. Hallandstrafiken mäter kontinuerligt utfall av specifika

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för pendelbåtstrafik på linjen Ekerö Klara Mälarstrand

Beslut om allmän trafikplikt för pendelbåtstrafik på linjen Ekerö Klara Mälarstrand 1(5) Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 Jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2014-06-03, punkt 9 Beslut om allmän trafikplikt för pendelbåtstrafik på linjen Ekerö Klara Mälarstrand Ärendebeskrivning Trafiknämnden

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden DAGORDNING Datum 2016-03-14 1 (7) Sammanträde i kollektivtrafiknämnden Ledamöter och ersättare i kollektivtrafiknämnden kallas till sammanträde. Tid: 2016-03-14 09.30-16.00 Plats: Hässleholm, Skånetrafiken

Läs mer

Genomförandeavtal och avsiktsförklaring för Kattegattleden

Genomförandeavtal och avsiktsförklaring för Kattegattleden 01054 1(2) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionkontoret 03-19 RH08288 Jeanette Larsson, Avdelningschef Avdelning Infrastruktur 0722-44 79 87 REGIONSTYRELSEN Genomförandeavtal och avsiktsförklaring

Läs mer

bokslutskommuniké 2012

bokslutskommuniké 2012 bokslutskommuniké 2012 Bokslutskommunikéns syfte är att ge en snabb, kortfattad och övergripande bild av 2012 års utfall. Förändringar kan komma att ske gentemot slutligt fastställd årsredovisning. Kommunikén

Läs mer

Ansvaret för kollektivtrafiken i Västra Götalands län

Ansvaret för kollektivtrafiken i Västra Götalands län Ansvaret för kollektivtrafiken i Västra Götalands län Bakgrund Utredning och dialog sedan 2007 Syftet är att skapa bättre förutsättningar för en god ägarstyrning av kollektivtrafiken som stämmer med ny

Läs mer

Månadsrapport Oktober 2016

Månadsrapport Oktober 2016 Månadsrapport Oktober 2016 Det övergripande styrdokumentet i Halland är den regionala utvecklingsstrategin (RUS) med visionen Halland- bästa livsplatsen. Tillväxtstrategin bygger på RUS:en och har målet

Läs mer

PROTOKOLL 2003-09-01 LKD 02571. 87 Motion - Taxor på kollektivtrafiken som gynnar resandeutvecklingen. Bakgrund

PROTOKOLL 2003-09-01 LKD 02571. 87 Motion - Taxor på kollektivtrafiken som gynnar resandeutvecklingen. Bakgrund 87 Motion - Taxor på kollektivtrafiken som gynnar resandeutvecklingen i länet (Lf) Bakgrund Sten E Karlsson (mp) lämnade 2002-10-27 in en motion som anmäldes vid landstingsfullmäktiges sammanträde 2002-10-29.

Läs mer

Regionstyrelsen. Protokoll Sammanträdesdatum Tid Torsdag 12 februari 2015, kl 11:00 12:00. Grand Hotell, Falkenberg.

Regionstyrelsen. Protokoll Sammanträdesdatum Tid Torsdag 12 februari 2015, kl 11:00 12:00. Grand Hotell, Falkenberg. Protokoll Sammanträdesdatum 2015-02-12 Regionstyrelsen 38 53 Tid Torsdag 12 februari 2015, kl 11:00 12:00 Plats Grand Hotell, Falkenberg Ledamöter Mats Eriksson (M) Stefan Bengtsson (C) Lise-Lotte Bensköld-Olsson

Läs mer

Fakta Stockholms läns landsting

Fakta Stockholms läns landsting 1 Fakta 2 Ansvar, mål och omfattning 3 ansvarar för länets: hälso- och sjukvård inklusive tandvård samt kollektivtrafik och regionplanering landstinget bidrar även till kulturen i länet. 4 Långsiktiga

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden DAGORDNING Datum 2019-02-14 1 (8) Sammanträde i hälso- och sjukvårdsnämnden Ledamöter och ersättare i hälso- och sjukvårdsnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2019-02-14 kl.

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument Verksamhetsplan för det gemensamma folkhälsoarbetet 2019 mellan Södra hälso- och sjukvårdsnämnden och Ulricehamns kommun ANTAGET AV: Kommunstyrelsen

Läs mer

Trafikpliktsutredning avseende allmän trafikplikt för Östra Sörmland

Trafikpliktsutredning avseende allmän trafikplikt för Östra Sörmland Trafikpliktsutredning avseende allmän trafikplikt för Östra Sörmland Sammanfattning Busstrafiken i område Östra Sörmland, omfattande Strängnäs kommun samt de angränsande områdena i Eskilstuna kommun (Norra

Läs mer

Internatkostnader 2016

Internatkostnader 2016 TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Datum Diarienummer 2015-06-01 DNKS150191 Torbjörn Svanberg Förvaltningschef Driftnämnd för Kultur och Skola Internatkostnader 2016 Förslag till beslut Driftnämnden beslutar att internatkostnaden

Läs mer

Hur ser ojämlikheten i hälsa ut i Västra Götaland?

Hur ser ojämlikheten i hälsa ut i Västra Götaland? Hur ser ojämlikheten i hälsa ut i Västra Götaland? Varje år dör 1.600 personer i förtid på grund av ojämlikheter i hälsa. Detta medför ett produktionsbortfall motsvarande 2,2 miljarder kronor en förlust

Läs mer

Presidiekonferens kommunalteknik Presentation av Region Halland och regionalt samarbete. Gun-Marie Stenström

Presidiekonferens kommunalteknik Presentation av Region Halland och regionalt samarbete. Gun-Marie Stenström Presidiekonferens kommunalteknik Presentation av Region Halland och regionalt samarbete Gun-Marie Stenström Mål och strategier för Region Halland 2012-2015 Kort om mål- och strategidokumentet Långsiktigt

Läs mer

Samrådsyttrande Framtidsplan 2030

Samrådsyttrande Framtidsplan 2030 1(6) Datum Diarienummer Regionkontoret 2013-05-29 RS120408 Ellinore Swahn Avdelning Infrastruktur 035-164363 Till: Kommunstyrelsen@halmstad.se Samrådsyttrande Framtidsplan 2030 Strategisk översiktsplan

Läs mer

Styrdokument VERKSAMHETSPLAN FÖR DET GEMENSAMMA FOLKHÄLSOARBETET 2018 MELLAN SÖDRA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN OCH ULRICEHAMNS KOMMUN

Styrdokument VERKSAMHETSPLAN FÖR DET GEMENSAMMA FOLKHÄLSOARBETET 2018 MELLAN SÖDRA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN OCH ULRICEHAMNS KOMMUN Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument VERKSAMHETSPLAN FÖR DET GEMENSAMMA FOLKHÄLSOARBETET 2018 MELLAN SÖDRA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN OCH ULRICEHAMNS KOMMUN ANTAGET AV: Kommunstyrelsen

Läs mer

TALARE ANDREAS ALMQUIST - VD DANIEL MODIGGÅRD - TRAFIKCHEF DANIEL BERNHARDT - CHEF SÄRSKILD KOLLEKTIVTRAFIK

TALARE ANDREAS ALMQUIST - VD DANIEL MODIGGÅRD - TRAFIKCHEF DANIEL BERNHARDT - CHEF SÄRSKILD KOLLEKTIVTRAFIK AGENDA Inledning Hallandstrafikens målbild från vision till verkstad - Det här är Hallandstrafiken - Nöjdaste kunder och invånare i landet! - Kundvård genom ny teknik och marknadsaktiviteter Dagens trafik

Läs mer

Region Östergötland. Kortfakta om uppdrag och verksamheter

Region Östergötland. Kortfakta om uppdrag och verksamheter Kortfakta om uppdrag och verksamheter 2016-06-13 Östergötland Östergötland är det fjärde största länet i Sverige, sett till antal invånare. Det finns cirka 442 000 invånare i länet. I Östergötland finns

Läs mer

Driftnämnden Halmstad

Driftnämnden Halmstad Protokoll Sammanträdesdatum 2011-05-25 Driftnämnden Halmstad Tid: Onsdagen den 25 maj 2011 klockan 09.00-12.00 Plats: Konferensrum Berget, Norrebo, våning 3, Hallands sjukhus Halmstad Ledamöter: Mikaela

Läs mer

178 Förslag till ny bolagsordning samt nytt aktieägaravtal för Öresundståg AB RS170662

178 Förslag till ny bolagsordning samt nytt aktieägaravtal för Öresundståg AB RS170662 Regionstyrelsen - Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2017-11-08 178 Förslag till ny bolagsordning samt nytt aktieägaravtal för Öresundståg AB RS170662 Beslut Regionstyrelsen beslutar att föreslå regionfullmäktige

Läs mer

Ett gott liv för alla invånare

Ett gott liv för alla invånare Ett gott liv för alla invånare Hej! Det här är Region Östergötland, som arbetar för dig och alla andra invånare i länet. Den skatt du betalar finansierar vården och delar av den regionala utvecklingen.

Läs mer

Regionalt trafikförsörjningsprogram

Regionalt trafikförsörjningsprogram Hela resan ska vara smidig för alla. Var får bussarna ta plats? Vi behöver samarbeta för framtidens kollektivtrafik! Vi måste ha hållbarhet i ekonomin också. Hållbarhet ska genomsyra allt! Samarbete på

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden PROTOKOLL 57 66 Datum 2018-10-25 1 (6) Protokoll från kollektivtrafiknämndens sammanträde Tid: 2018-10-25, kl 09:30-11:20 Plats: Rum Söderslätt, Skånetrafiken, Andra Avenyn 7, Hässleholm Beslutande Stefan

Läs mer

Regionens verksamhetsram

Regionens verksamhetsram Regionens verksamhetsram Detta ska jag prata om Övergripande om Västra Götalandsregionens styrning av verksamheten Styrelsers och nämnders roller, framför allt i styrningen av hälso- och sjukvården Uppgifter

Läs mer

Föredragningslista Sammanträdesdatum

Föredragningslista Sammanträdesdatum Föredragningslista Sammanträdesdatum 2011-04-27 Driftnämnden Varberg Tid: Onsdagen den 27 april 2011 klockan 13.00-16.00 Plats: Varbergs stadshotell, konferenslokal Wardberg 1 Justering Driftnämnden beslutar

Läs mer

Detta är Västsvenska paketet

Detta är Västsvenska paketet Västsvenska paketet en satsning som öppnar för framtiden Detta är Västsvenska paketet Foto: Folio Bildbyrå Vi vill skapa ett attraktivt, hållbart och växande Västsverige Västsverige växer, utvecklas och

Läs mer

Regionstyrelsen 1-21

Regionstyrelsen 1-21 Regionstyrelsen 1-21 Tid: 2017-01-31, kl 13:00-16:45 Plats: Regionens Hus, sal A 7 Motion Seniorkort inom kollektivtrafiken, en folkhälso-, jämställdhets och hållbarhetsfråga Diarienummer: RJL 2016/1287

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för tvärförbindelse mellan Stockholms norra och södra skärgård

Beslut om allmän trafikplikt för tvärförbindelse mellan Stockholms norra och södra skärgård 1(5) Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 Jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2014-03-11, punkt 11 Beslut om allmän trafikplikt för tvärförbindelse mellan Stockholms norra och södra skärgård Ärendebeskrivning

Läs mer

Månadsrapport Maj 2017

Månadsrapport Maj 2017 Månadsrapport Maj 2017 Hallandstrafiken utvecklar sin verksamhet utifrån mål och strategier enligt det Regionala Trafikförsörjningsprogrammet. Hallandstrafiken mäter kontinuerligt utfall av specifika nyckeltal

Läs mer

3 Anmälan av inkomna och utgående skrivelser, protokoll m m

3 Anmälan av inkomna och utgående skrivelser, protokoll m m Föredragningslista Sammanträdesdatum Hälso- och sjukvårdsstyrelsen Tid Måndagen den 25 juni 2012, kl. 09:00 Plats Regionens hus Södra Vägen, Halmstad Sammanträdeslokal Borgsalen 1 Justering Förslag till

Läs mer

9 Regional samhällsplanering insatser i samband med etablering av asylboenden RS160165

9 Regional samhällsplanering insatser i samband med etablering av asylboenden RS160165 9 Regional samhällsplanering insatser i samband med etablering av asylboenden 2015-2016 RS160165 Ärendet Hallandstrafiken AB anhåller om statlig ersättning för kollektivtrafikförsörjning asylläggningar

Läs mer

7 punkter för fler jobb och jämlik hälsa Valmanifest för Socialdemokraterna Västra Götalandsregionen 2015-2018

7 punkter för fler jobb och jämlik hälsa Valmanifest för Socialdemokraterna Västra Götalandsregionen 2015-2018 7 punkter för fler jobb och jämlik hälsa Valmanifest för Socialdemokraterna Västra Götalandsregionen 2015-2018 Socialdemokraterna i Västra Götalandsregionen 2 (7) Innehållsförteckning Fler jobb och jämlik

Läs mer

Regionalt trafikförsörjningsprogram för Västra Götaland med utblick till samt avstämning av kollektivtrafikens samverkansformer

Regionalt trafikförsörjningsprogram för Västra Götaland med utblick till samt avstämning av kollektivtrafikens samverkansformer Remiss till kollektivtrafikråden: Regionalt trafikförsörjningsprogram för Västra Götaland 2017-2020 med utblick till 2035 - samt avstämning av kollektivtrafikens samverkansformer Hösten 2012 fastställde

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för pendelbåtstrafik på. linjen Söder Mälarstrand Kungsholmstorg Klara Mälarstrand.

Beslut om allmän trafikplikt för pendelbåtstrafik på. linjen Söder Mälarstrand Kungsholmstorg Klara Mälarstrand. 1(6) Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 Jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2014-03-11, punkt 10 Beslut om allmän trafikplikt för pendelbåtstrafik på linjen Söder Mälarstrand Kungsholmstorg Klara Mälarstrand

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsstyrelsen 43 53

Hälso- och sjukvårdsstyrelsen 43 53 Protokoll Sammanträdesdatum 2011-04-18 Hälso- och sjukvårdsstyrelsen 43 53 Tid Måndagen den 18 april 2011, kl 09:00 12:00 Plats Regionens hus - Södra vägen, Halmstad Sammanträdeslokal Borgsalen Ledamöter

Läs mer

Svar på motion till regionfullmäktige om Landsbygdsklinik i Hallands inland

Svar på motion till regionfullmäktige om Landsbygdsklinik i Hallands inland TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer 2018-01-10 RS170203 Regionkontoret Regional hälso- och sjukvårdssamverkan Magnus Lundblad Hälso- och sjukvårdsstrateg Regionstyrelsen Svar på motion till regionfullmäktige

Läs mer

Välkomna till Västra Götalandsregionen 6 november 2018 Ann-Sofi Lodin, regiondirektör

Välkomna till Västra Götalandsregionen 6 november 2018 Ann-Sofi Lodin, regiondirektör Välkomna till Västra Götalandsregionen 6 november 2018 Ann-Sofi Lodin, regiondirektör Vi är VGR Ett gott liv för invånarna Ansvarsområde: Hälso- och sjukvård Ansvarsområde: Regional utveckling Grund i

Läs mer

Yttrande över motion Grön Rehabilitering

Yttrande över motion Grön Rehabilitering 1(2) Hälso- och sjukvård Datum Diarienummer 2014-12-17 RS140276 Regionfullmäktige Yttrande över motion Grön Rehabilitering Förslag till beslut Regionfullmäktige avslår motionen. Motionen I en motion om

Läs mer