EKONOMISK KALKYL OCH KONSEKVENSANALYS AV VINDKRAFTSETABLERING I SORSELE KOMMUN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "EKONOMISK KALKYL OCH KONSEKVENSANALYS AV VINDKRAFTSETABLERING I SORSELE KOMMUN"

Transkript

1 EKONOMISK KALKYL OCH KONSEKVENSANALYS AV VINDKRAFTSETABLERING I SORSELE KOMMUN Kontigo AB Katarinavägen 19 SE Stockholm (0)

2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning... 3 Uppdragets mål och syfte... 3 Genomförande... 4 Effekter på kommun och näringsliv av en vindkraftsetablering... 6 Förutsättningar... 6 Befolkning... 8 Sysselsättning... 9 Kommunens skatteintäkter Andra intäkter att beakta Undanträngningseffekter Summering Ekonomisk kalkyl och konsekvensanalys av en vindkraftsetablering i Sorsele kommun 2 (13)

3 Inledning Ett förslag till folkomröstning enligt kommunlagen 5 kap. 23 angående vindkraften i Sorsele kommun har lämnats in 26 maj Kommunfullmäktige beslöt i 86/2015 att en folkomröstning skulle genomföras. I 3/2016 beslöt kommunfullmäktige att frågan på röstsedlarna skulle vara Ska Sorsele kommun tillåta nya vindkraftsparker utöver de befintliga på Blaiken? Den 20 mars 2016 genomförde Sorsele kommun folkomröstningen med ett röstdeltagande på 62,5 procent. Enligt Kommunlagen 5 kap är en folkomröstning rådgivande. Den slutliga beslutanderätten ankommer på fullmäktige som genom ett vanligt majoritetsbeslut bestämmer om åtgärder och prioriteringar. Ärendet är berett av kommunstyrelsen 13 april Kommunstyrelsen har lämnat förslag till beslut till fullmäktige avseende frågan om Sorsele kommun ska tillåta nya vindkraftsparker utöver de befintliga på Blaiken. Kommunfullmäktige har 25 april 2016 via minoritetsbeslut återremitterat ärendet till kommunstyrelsen med motiveringen Det måste tas fram en ekonomisk kalkyl som visar hur kommunens ekonomi kan komma att påverkas av etableringen, samt en konsekvensanalys över hur den påverkar näringslivets olika delar i kommunen. I övrigt är socialdemokraternas grundinställning att resultatet av genomförd folkomröstning ska följas. Vid kommunstyrelsens sammanträde den 4 maj, beslutades att ge kommunchefen i uppdrag att redovisa en ekonomisk kalkyl som visar hur kommunens ekonomi kan komma att påverkas av etableringen. Kontigo AB har tillfrågats att genomföra en genomlysning med en ekonomisk kalkyl som visar hur kommunens ekonomin kan komma påverkas av vindkraftsetableringen samt en konsekvensanalys över hur den påverkar näringslivets olika delar i kommunen. Uppdragets mål och syfte Uppdraget består i att ta fram en utredning om konsekvenserna av en ytterligare utbyggnad av vindkraften i kommunen. De konsekvenser som studeras är påverkan på kommunens ekonomi och konsekvenser för näringslivet i kommunen, och dess olika delar. I uppdraget ingår också att ta hänsyn till resultaten av redan genomförda undersökningar hos entreprenörerna i kommunen om deras egna bedömningar. Ekonomisk kalkyl och konsekvensanalys av en vindkraftsetablering i Sorsele kommun 3 (13)

4 Genomförande För att visa på effekterna av en vindkraftsetablering i Sorsele kommun på kommunens ekonomi och näringslivet i kommunen har Kontigo använt en vidareförädling av den jämviktsmodell som utgörs av det regionala analys och prognossystemet (raps). Modellen beskrivs i figuren nedan. Modellen utgår från att de fem olika delarna demografi, arbetsmarknad, regionens ekonomi och tillväxt, bostadsmarknad samt kommunens ekonomi alla hänger samman och påverkar varandra. En förändring i någon del av modellen påverkar dels denna del, men också alla andra delar av modellen. Om vi t.ex. ökar efterfrågan på arbetskraft så kommer detta i modellen hanteras genom inflyttning och/eller pendling från kringliggande kommuner. Detta kommer i sin tur att påverka efterfrågan i andra branscher, som leder till ökad tillväxt, ökade skatteintäkter och så småningom ökat bostadsbyggande. Modellen bygger dels på antaganden som grundar sig på hur utvecklingen i Sorsele sett ut historiskt, dels på antaganden som rör investeringen i vindkraftsparken. Uppdraget har genomförts i tre steg: 1. Dialog med uppdragsgivaren i syfte att precisera problembild och förväntansbild. Ekonomisk kalkyl och konsekvensanalys av en vindkraftsetablering i Sorsele kommun 4 (13)

5 2. Kalibrering av ingångsvärden viktiga ingångsvärden (såsom t.ex. antaganden om hur stora andel av investeringar och drift som görs lokalt respektive utifrån) kalibreras på basen av erfarenheter från liknande uppdrag och tidigare studier. 3. Beräkning av effekter därefter körs modellen, och resultaten kvalitetssäkras och testas. 4. Avrapportering - en kortare skriftlig rapport som presenterar etableringens effekter på kommunens ekonomi och på näringslivet i kommunen. Ekonomisk kalkyl och konsekvensanalys av en vindkraftsetablering i Sorsele kommun 5 (13)

6 MSEK Effekter på kommun och näringsliv av en vindkraftsetablering Förutsättningar Investeringen i en vindkraftspark i Sorsele kommun beräknas uppgå till 4 miljarder kronor. Byggtiden antas pågå mellan Av dessa 4 miljarder antar Kontigo att 11,8 procent, motsvarande 472 miljoner kronor, riktas mot företag i Sorsele kommun. Antagandet om den andel som tillfaller det lokala näringslivet är i nivå med den andel som WSP använder i en liknande effektanalys rörande en vindkraftsetablering i Lemnhult. 1 Kontigos antagande kring hur stor andel av investeringen som tillfaller det lokala näringslivet är något försiktigare än det antagande som exempelvis Retego Utveckling AB gör i sin beräkning avseende vindkraftsetableringar i Arvidsjaurs kommun. Retego utgår i sin effektanalys att 15 procent av den totala vindkraftsinvesteringen går till det lokala näringslivet. 2 I effektberäkningarna antar Kontigo att investeringarna är jämnt fördelade mellan åren. Detta innebär att inflödet av medel som riktas mot det lokala näringslivet i Sorsele uppgår till 118 miljoner per år under perioden Figur 1: Investeringens antagna fördelning över tid och aktör Sorseles näringsliv Övriga aktörer utanför Sorsele 1 WSP (2013), Vindkraft i Uppvidinge - Regionalekonomiska effekter 2 Retego Utveckling AB, (2010), Analys av sysselsättningsmässiga och ekonomiska effekter av investeringar i vindkraftparker inom Arvidsjaurs kommun Ekonomisk kalkyl och konsekvensanalys av en vindkraftsetablering i Sorsele kommun 6 (13)

7 Effekterna av en vindkraftsetablering är som störst under uppbyggnadsfasen 34. När vindparken sedan är i drift uppskattas de direkta sysselsättningseffekterna av vindkraftsanläggningen vara betydligt mindre och främst utgöras av driftstekniker och bevakningspersonal. Figur 2 illustrerar exempel på olika yrken som efterfrågas vid uppförandet av en vindpark. Figur 2: Exempel på yrken som efterfrågas vid uppförandet av en vindpark Källa: Strömsunds kommun (2015) För driften av vindparken i Sorsele kommer enligt Vattenfall 15 personer anställas. Dessa personer kommer utöver vindparken i Sorsele, även serva närliggande kraftverk. Enligt de schabloner Vattenfall utgår ifrån, implicerar de 15 arbetstillfällena ytterligare 7 sysselsatta i stödjande funktioner. Kontigo presenterar i sin analys effekterna av en vindkraftsetablering i Sorsele kommun för perioden Strömsunds kommun (2014), Arbetskraftsförsörjning och sysselsättningseffekter vid etablering av vindkraft. Studie av SSVAB etablering av Mörttjärnberget 4 Strömsunds kommun (2014), Arbetskraftsförsörjning och sysselsättningseffekter vid etablering av vindkraft. Studie av Enercon och Svedvinds etablering i Skogberget Ekonomisk kalkyl och konsekvensanalys av en vindkraftsetablering i Sorsele kommun 7 (13)

8 Befolkning Sorsele kommun har under lång tid uppvisat ett minskat befolkningsantal. Etableringen av en vindpark kommer inte att bryta den negativa befolkningsutveckling. Däremot kommer uppförandet av vindparken att bidra till att den negativa utvecklingen mildras från år 2017 då etableringen påbörjas. Figur 3: Befolkningsutvecklingen i Sorsele kommun utan (bas) och med (inv) vindparksetableringen Hist Bas Inv Nettoflyttningen till Sorsele kommer att öka som en effekt av vindparksetableringen. Skillnaden i nettoflyttning mellan basscenariot där ingen vindpark etableras och investeringsscenariot när en vindpark etableras presenteras i tabell 1. Summerat för perioden implicerar vindparksetableringen en nettoflyttning till Sorsele kommun med 84 personer. Tabell 1: Nettoflyttning till Sorsele vid en vindparketablering, Inflyttning Utflyttning Nettoflyttning Ekonomisk kalkyl och konsekvensanalys av en vindkraftsetablering i Sorsele kommun 8 (13)

9 Antal sysselsatta Sysselsättning Maximalt kommer uppförandet av en vindpark fram till år 2020 tillskapa 535 nya jobb i kommunen. 457 av arbetstillfällena uppkommer i byggsektorn och 45 i konsultsektorn. Resterande 33 jobb tillskapas i indirekta verksamheter, som företagstjänster, parti- och detaljhandel, hotell- och restaurang samt övriga lokala tjänster. Den totala sysselsättning som investeringen genererar, är i Kontigos analys något högre än den sysselsättning som Vindkraftscentrum bedömer att projektet kommer generera. Vindkraftscentrums uppskattning på 437 årsanställningar 5 och Kontigos beräkningar på 535 årsanställningar bör dock i det stora hela ses som relativt samstämmiga. Figur 4: Antal sysselsatta per år som effekt av vindparksetableringen Analysen pekar mot att de indirekta arbetstillfällena främst uppkommer i tjänsterelaterade näringar. De 2 helårsanställningar inom hotell- och restaurang som uppkommer som en indirekt effekt av vindkraftsetableringen förhåller sig i paritet med de 3 helårsanställningar inom hotell- och restaurang som vindkraftverket i Blaiken med en total investering på 3,8 miljarder genererat inom Sorsele kommun. 67 De direkta och indirekta sysselsättningseffekternas fördelning mot branscher följer sysselsättningens fördelning i analysen för vindkraftsetableringen i Uppvidinge. 8 Tabell 2 illustrerar den indirekta sysselsättningsfördelningen per bransch. 5 Vindkraftscentrum (2016), Sandselehöjderna skapar jobb i Sorsele, Vattenfall 6 Sorsele kommun (2016), dnr-2016/ Volymen 3 helårsanställda baseras på personalökningen vid Sorseles största hotellverksamhet. Det kan även tillkommit en ökning i arbetstid vid andra hotellverksamheter i samband med Blaikeninvesteringen, varför den faktiska siffran kan vara något högre än den redovisade. 8 WSP (2013), Vindkraft i Uppvidinge - Regionalekonomiska effekter Ekonomisk kalkyl och konsekvensanalys av en vindkraftsetablering i Sorsele kommun 9 (13)

10 Tabell 2: Den indirekta sysselsättningens fördelning på branscher BRANSCH SYSSELSATTA Övriga lokala tjänster 15 Företagstjänster 6 Hotell- och restaurang 2 Parti- och detaljhandel 2 Övriga branscher (31 stycken) 2 Byggverksamhet 1 Jord- och stenvaruindustri 1 Övriga landtransporter 1 Metallvaruindustri 1 Trävaruindustri 1 Livsmedelsindustri 1 TOTALT 33 Maximalt ökar efterfrågan på arbetskraft i kommunen fram till 2020 med 535 sysselsatta. Utbudet av arbetskraft av boende i kommunen ökar med 44 personer. Dessa 44 personer är inflyttare. Det resterande efterfrågeöverskottet balanseras med en ökad nettoinpendling på 419 personer. Att nettoinpendlingen blir omfattande beror på att det råder brist på arbetskraft i kommunen. Genom att efterfrågan på arbetskraft leder till inflyttning av arbetskraft mildrar byggprojektet arbetskraftsbristen något. Risken för att bygget tränger undan annan sysselsättning i kommunen är stor. Denna risk ökar markant om den prognosticerade inpendlingen blir mindre. Sysselsättningsgraden i Sorsele kommun ligger kring 90 procent, vilket är högt. Efter uppförandet av vindparken relateras effekterna av investeringen till de personer som anställs för drift- och underhåll. Enligt modellberäkningen blir multiplikatoreffekten av dessa anställda relativt stor 2,18 vilket gör att den sammanlagda sysselsättningseffekten per år under perioden i genomsnitt uppgår till 48 tjänster. 15 personer utgörs av lokalt stationerade servicetekniker för drift, service och underhåll av anläggningen. Tidshorisonten för dessa anställningar antas av Vattenfall vara år. Därtill kommer enligt Vattenfalls bedömningar 7 kringtjänster såsom tankning, snöröjning, verkstadsarbeten, underhåll av vägar, städning, catering och boende. Dessa sammanlagt 22 arbetstillfällen, som i Kontigos analys bedöms som exogent givna i modellen, implicerar i sin tur stödtjänster som påverkar efterfrågan på ytterligare företagstjänster, ökat behov av arbetskraft inom parti- och detaljhandel m.m. Ekonomisk kalkyl och konsekvensanalys av en vindkraftsetablering i Sorsele kommun 10 (13)

11 Kommunens skatteintäkter En investering i en vindpark skapar fler arbetstillfällen och ökad nettoflyttning. Med en vindkraftsetablering blir den totala nuvärdesberäknade (5 % kalkylränta) kommunala skatteinkomsterna för perioden miljoner kronor högre än om ingen vindparksetablering blir av. Tillkommande skatteintäkter är relaterat till de personer som flyttar till Sorsele. Som beräkningarna visar kommer en vindparketablering utöver de personer som flyttar in för att arbeta och bosätta sig i Sorsele också att generera ett stort behov av en inpendlande arbetskraft. Ju större andel av de personer som arbetspendlar in till Sorsele som på sikt väljer att bosätta sig i kommunen, desto mer kommer skatteintäkterna att öka. I vilken grad som en växande befolkning påverkar kommunens kostnader i termer av ökad efterfrågan på offentliga tjänster, är från analysen svårt att säkert uttala sig om. Kostnadsbilden styrs av egenskaperna hos de personer som flyttar till Sorsele. Andra intäkter att beakta I samband med vindkraftsetableringar erbjuder kraftbolagen vanligen arvoderingsavgifter och intäkter riktade mot föreningar som drabbas av en negativ miljöpåverkan som följd av vindkraftsetableringen. Arvoderingsavgiften riktas mot markägaren och består av ett fastbelopp relaterat till den energivolym som vindkraften genererar samt en löpande intäkt som genereras av de antal kwh som vindkraftverken producerar. 9 Ersättningen för vindkraftens negativa miljöpåverkan kan ses som ett bygdemedel och betalas till mottagande förening en gång per år. Om parken förverkligas har Vattenfall utlovat ett stöd till lokal utveckling om kronor per år och uppfört vindkraftverk. Satsningar ska kunna göras på goda krafter med god utväxling, inom såväl föreningsliv som näringsliv. 10 Undanträngningseffekter Rapporten presenterar en positiv effekt på sysselsättning och näringsliv. Framförallt är det verksamheter inom byggbranschen som förväntas kunna möta en positiv tillströmning av uppdrag under vindparkens uppförande. En fråga som bör diskuteras är också på vilket sätt som en vindpark skapar negativa effekter på näringslivet. Frågan är i sin omfattning en utredning i sig, men utifrån de underlagsmaterial som Kontigo tagit del av är vår bedömning att det i synnerhet är besöksnäringen som befarar att en vindpark i kommunen kommer påverka deras verksamhet negativt. 9 Retego Utveckling AB, (2010), Analys av sysselsättningsmässiga och ekonomiska effekter av investeringar i vindkraftparker inom Arvidsjaurs kommun 10 Vindkraftscentrum (2016), Sandselehöjderna skapar jobb i Sorsele, Vattenfall Ekonomisk kalkyl och konsekvensanalys av en vindkraftsetablering i Sorsele kommun 11 (13)

12 I ett inspel till diskussionen kring vindparksetableringen presenterar företrädare för besöksnäringen i Sorsele att den totala turistomsättningen uppgår till 93 miljoner kronor år Omsättningen ger i teorin utrymme för 78 helårsanställda. Störst potential för att kunna ha helårsanställda är hotell -och restauranger och aktivitetsföretag. Då Sorseles besöksnäring i hög utsträckning baseras på vildmarksbaserad turism anser förespråkare mot vindkraftsetableringen, att uppförandet av 100 vindkraftverk i kommunen förtar känslan av orörd vildmark som deras näringar grundar sig på Sorsele kommun (2016), SWOT-ANALYS, Vindkraft och turism 12 ibid. Ekonomisk kalkyl och konsekvensanalys av en vindkraftsetablering i Sorsele kommun 12 (13)

13 Summering En vindkraftsinvestering på totalt 4 miljarder kronor implicerar en kraftig kapitalinjektion i Sorsele kommun. Av den totala investeringsvolymen kommer drygt 470 miljoner kronor att tillfalla verksamheter i Sorsele. Den största effekten av investeringen tillkommer under uppförandefasen av vindparken. Under perioden ökar arbetskraftsefterfrågan i Sorsele med 535 personer. Den absolut största efterfrågan på varor och tjänster härleds till byggsektorn där drygt 90 procent av de direkta sysselsättningseffekterna återfinns. I jämförelse med andra näringslivsrelaterade aktiviteter i kommunen är den efterfrågan som investeringen bidrar till mycket stor. En för Sorsele traditionellt viktig näring besöksnäringen genererar exempelvis enligt branschföreträdare i kommunen 78 helårsanställda. Efter byggfasen kommer det finnas kvar en avklingande efterfrågan från själva uppförandet av vindkraftverken. Motorn för de effekter som ges av vindkraften efter 2020 är dock tveklöst de tjänster som kopplas till drift och underhåll av vindkraftverken i Sorsele och intilliggande kraftverk. Att dessa 15 arbetstillfällen verkligen realiseras är av stor vikt för de långsiktiga sysselsättningseffekterna. Sorsele har en hög förvärvsgrad vilket skapar behov av en stor inpendling av arbetskraft. Med en investering i vindparken och utifrån den kalkylerade befolkningsökningen kommer Sorsele kommun att erhålla intäkter på 174 miljoner. Sett till de stora antal inpendlare som kommer till Sorsele för att arbeta med upprättandet av vindparken kan en andel av dessa på sikt bli bosatta i kommunen. Det bör ligga i kommunens, näringsliv och civila samhällets gemensamma intresse att arbeta för att skapa intresse hos dessa inpendlare att finna attraktion för kommunen som bostadsort. Fler bosatta kommer öka de samlade skatteintäkterna. Ekonomisk kalkyl och konsekvensanalys av en vindkraftsetablering i Sorsele kommun 13 (13)

RAPPORT. Regionalekonomiska effekter av nya gruvor i Pajala. Christer Anderstig och Anders Wigren. Analys & Strategi 2009-10-27

RAPPORT. Regionalekonomiska effekter av nya gruvor i Pajala. Christer Anderstig och Anders Wigren. Analys & Strategi 2009-10-27 RAPPORT Regionalekonomiska effekter av nya gruvor i Pajala Christer Anderstig och Anders Wigren 2009-10-27 Analys & Strategi Konsulter inom samhällsutveckling WSP Analys & Strategi är en konsultverksamhet

Läs mer

Nu finns planeringsverktyget som kan öka regional nytta och acceptans. Christer Andersson. Nätverket för vindbruk

Nu finns planeringsverktyget som kan öka regional nytta och acceptans. Christer Andersson. Nätverket för vindbruk Nu finns planeringsverktyget som kan öka regional nytta och acceptans. Christer Andersson Vilka vi är Nätverket för Vindbruk, noden för arbetskraftförsörjning, drift och underhåll bildar tillsammans med

Läs mer

Befolkning, sysselsättning och pendling

Befolkning, sysselsättning och pendling Kommunstyrelseförvaltningen Ylva Petersson 213-4-24 Innehåll 1 Inledning 5 2 Befolkningsutveckling 6 3 Befolkningsförändring 7 3.1 Födda... 8 3.1.1 Födda i Arboga jämfört med riket, index... 8 3.1.2 Fruktsamhet...

Läs mer

Kan vindkraften bidra till lokal/regional utveckling?

Kan vindkraften bidra till lokal/regional utveckling? Kan vindkraften bidra till lokal/regional utveckling? Hans Westlund Professor i regional planering, KTH Professor i entreprenörskap, Internationella Handelshögskolan Jönköping Vindkraft och lokal utveckling.

Läs mer

Befolkning, sysselsättning och pendling

Befolkning, sysselsättning och pendling Kommunstyrelseförvaltningen Ylva Petersson 21-3-3 Innehåll 1 Inledning 5 2 Befolkningsutveckling 6 3 Befolkningsförändring 7 3.1 Födda... 8 3.1.1 Födda i Arboga jämfört med riket, index... 8 3.1.2 Fruktsamhet...

Läs mer

VindRen Vindenergi och Rennäring i samverkan

VindRen Vindenergi och Rennäring i samverkan Vindenergi och Rennäring i samverkan Arbete med vindkraft Det här kapitlet beskriver samebyns möjligheter till alternativ sysselsättning i samband med vindkraftsetableringar. Projektstart Samråd Överenskommelse

Läs mer

DETALJHANDEL I GÖTEBORGSREGIONEN 2016

DETALJHANDEL I GÖTEBORGSREGIONEN 2016 DETALJHANDEL I GÖTEBORGSREGIONEN 2016 Stark tillväxt sätter fart på n Rekordmånga kommuner ökade omsättningen i n under 2015, däribland alla kommuner som ingår i Göteborgsregionens kommunförbund. I Göteborgsregionen

Läs mer

28 DestinationHalland beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304

28 DestinationHalland beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304 Ärende 28 RS 2015-09-23 28 DestinationHalland2020 - beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304 Ärende Projektet syfte är att skapa en attraktiv och innovativ samverkansarena för utveckling av den

Läs mer

Balans mellan sysselsatt dag- och nattbefolkning Analys och reviderad modellspecifikation

Balans mellan sysselsatt dag- och nattbefolkning Analys och reviderad modellspecifikation Balans mellan sysselsatt dag- och nattbefolkning Analys och reviderad modellspecifikation 5.02 5.04 Version: 3 Tillväxtverket stärker Sverige genom att stärka företagens konkurrenskraft Vi skapar bättre

Läs mer

TILLVÄXT OCH DYNAMIK I UPPSALAREGIONEN

TILLVÄXT OCH DYNAMIK I UPPSALAREGIONEN TILLVÄXT OCH DYNAMIK I UPPSALAREGIONEN En analys av regionala samband för befolkningsutvecklingen GÖRAN HALLIN OCH ANDERS WIGREN JUNI 2015 Kontigo AB - Stockholm Östersund Umeå - Malmö - www.kontigo.se

Läs mer

Brödtext. VINDKRAFTPARK en generell modellberäkning. POWER Väst. Utförd av IUC Sverige AB på uppdrag av INNOVATUM TEKNIKPARK

Brödtext. VINDKRAFTPARK en generell modellberäkning. POWER Väst. Utförd av IUC Sverige AB på uppdrag av INNOVATUM TEKNIKPARK Brödtext VINDKRAFTPARK en generell modellberäkning Utförd av IUC Sverige AB på uppdrag av INNOVATUM TEKNIKPARK Vad omfattar en SEK? Är en kombination av national- och företagsekonomiska beräkningar Värderar

Läs mer

Kartläggning av, med stöd från sysselsättningseffekter från vindkraft företagens syn på potential, hinder & möjligheter

Kartläggning av, med stöd från sysselsättningseffekter från vindkraft företagens syn på potential, hinder & möjligheter Kartläggning av, med stöd från sysselsättningseffekter från vindkraft företagens syn på potential, hinder & möjligheter En rapport från nätverket Power Väst som drivs i samarbete mellan Västra Götalandsregionen,

Läs mer

ÅLANDS STATISTIK OCH UTREDNINGSBYRÅ. Turismens samhällsekonomiska betydelse på Åland Huvudresultaten. Jouko Kinnunen 12.4.

ÅLANDS STATISTIK OCH UTREDNINGSBYRÅ. Turismens samhällsekonomiska betydelse på Åland Huvudresultaten. Jouko Kinnunen 12.4. ÅLANDS STATISTIK OCH UTREDNINGSBYRÅ Turismens samhällsekonomiska betydelse på Åland 2018 Huvudresultaten Jouko Kinnunen 12.4.2019 Studiens upplägg 1544 turistintervjuer 3 700 turister Hushållsenkät till

Läs mer

Sysselsatta. Perspektiv. Sysselsättning nr1

Sysselsatta. Perspektiv. Sysselsättning nr1 Perspektiv Sysselsättning 2015 nr1 2016 1 Antalet sysselsatta (arbetstillfällen) uppgick till 67 900 i 2014 Flest sysselsatta finns inom handeln (17 procent) Antalet sysselsatta inom fastighetsverksamhet

Läs mer

Tillväxt och utvecklingspotential i Mittstråket Sundsvall Östersund Trondheim

Tillväxt och utvecklingspotential i Mittstråket Sundsvall Östersund Trondheim Tillväxt och utvecklingspotential i Mittstråket Sundsvall Östersund Trondheim Mittstråket inledning 2 Uppdraget har varit att visa på effekter av utbyggd transportinfrastruktur och stärkt funktionell region

Läs mer

Uppländsk Drivkraft 3.0

Uppländsk Drivkraft 3.0 Uppländsk Drivkraft 3.0 Regionens utveckling 2010-2014. Regionalekonomisk beskrivning Kontigo AB November 2015. Inledning Syfte Att ge en kort överblick över Uppsalaregionens ekonomiska utveckling. Underlag

Läs mer

Kommunalekonomiska effekter av lokaliseringen av nya arbetsplatser i Fässbergsdalen. Anders Wigren WSP Analys & Strategi. Analys & Strategi.

Kommunalekonomiska effekter av lokaliseringen av nya arbetsplatser i Fässbergsdalen. Anders Wigren WSP Analys & Strategi. Analys & Strategi. Kommunalekonomiska effekter av lokaliseringen av nya arbetsplatser i Fässbergsdalen Anders Wigren WSP Analys & Strategi Maj 2009 Analys & Strategi Konsulter inom samhällsutveckling WSP Analys & Strategi

Läs mer

RAPPORT. Vindpark Lemnhult Effekter på arbetsmarknad och regionalekonomi 2013-08-15

RAPPORT. Vindpark Lemnhult Effekter på arbetsmarknad och regionalekonomi 2013-08-15 RAPPORT Vindpark Lemnhult Effekter på arbetsmarknad och regionalekonomi 2013-08-15 Upprättad av: Erik Ronnle och Anders Wigren Granskad av: Sirje Pädam RAPPORT Vindpark Lemnhult Effekter på arbetsmarknad

Läs mer

Malmfälten under förändring

Malmfälten under förändring Malmfälten under förändring Tabell- och figurbilaga Bilaga till delrapport, maj 2010 Dnr: 2010/196 Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser Studentplan 3, 831 40 Östersund Telefon 010

Läs mer

Befolkning, hushåll, sysselsättning och pendling

Befolkning, hushåll, sysselsättning och pendling Befolkning, hushåll, sysselsättning och pendling Kommunstyrelseförvaltningen Ylva Petersson 2016-05-03 Innehåll 1 Inledning 5 2 Befolkningsutveckling 6 3 Befolkningsförändring 7 3.1 Födda... 8 3.1.1 Födda

Läs mer

PM: Basscenario för Gotland, framskrivning av befolkning och arbetsmarknad , tillgång och efterfrågan på arbetskraft per utbildningsgrupp

PM: Basscenario för Gotland, framskrivning av befolkning och arbetsmarknad , tillgång och efterfrågan på arbetskraft per utbildningsgrupp Erik Rosenqvist 1 (22) 2012-04-23 PM: Basscenario för Gotland, framskrivning av befolkning och arbetsmarknad 2010-2020, tillgång och efterfrågan på arbetskraft per utbildningsgrupp I denna PM redovisas

Läs mer

KONJUNKTURLÄGE VÄSTERBOTTEN

KONJUNKTURLÄGE VÄSTERBOTTEN HÖSTEN 2011 KONJUNKTURLÄGE VÄSTERBOTTEN VÄSTERBOTTEN är relativt opåverkad av den rådande ekonomiska världskrisen. Det har skett en återhämtning i flera branscher och även på arbetsmarknaden efter den

Läs mer

Kompetensförsörjning i Stockholmsregionen Kortversion

Kompetensförsörjning i Stockholmsregionen Kortversion Kompetensförsörjning i Stockholmsregionen 2050 Kortversion 1 Innehåll Inledning... 2 Framtida arbetskraft- och kompetensbehov... 3 Efterfrågan på högskoleutbildade per inriktning... 4 Utbud och efterfrågan

Läs mer

NyföretagarCentrum STRÄNGNÄS. Utförd av IUC Sverige AB 2010

NyföretagarCentrum STRÄNGNÄS. Utförd av IUC Sverige AB 2010 IUC Sverige AB RAPPORT SEK! Samhällsekonomisk kalkyl NyföretagarCentrum STRÄNGNÄS Utförd av IUC Sverige AB 2010 RAPPORT 2010-06-30 Samhällsekonomisk Kalkyl NyföretagarCentrum Strängnäs Sammanfattning Våra

Läs mer

Befolkning, hushåll, sysselsättning och pendling

Befolkning, hushåll, sysselsättning och pendling Befolkning, hushåll, sysselsättning och pendling Kommunstyrelseförvaltningen Ylva Petersson 215-4-27 Innehåll 1 Inledning 5 2 Befolkningsutveckling 6 3 Befolkningsförändring 7 3.1 Födda... 8 3.1.1 Födda

Läs mer

Regionala nyttor med vindkraft. En utredning utförd av Tula Ekengren, Ecoplan på uppdrag av Power Väst, Västra Götalandsregionen

Regionala nyttor med vindkraft. En utredning utförd av Tula Ekengren, Ecoplan på uppdrag av Power Väst, Västra Götalandsregionen Regionala nyttor med vindkraft En utredning utförd av Tula Ekengren, Ecoplan på uppdrag av Power Väst, Västra Götalandsregionen 31 Mars 2016 Regionala nyttor med vindkraft, 2016-03-31 Power Väst Power

Läs mer

Helena Lund. Sweco Eurofutures 2013-02-06

Helena Lund. Sweco Eurofutures 2013-02-06 Helena Lund Sweco Eurofutures 2013-02-06 1 Vårt uppdrag Analys av kommunens näringsliv, arbetsmarknad och kompetensförsörjning med prognos till 2030. Statistisk analys i kombination med kvalitativa intervjuer.

Läs mer

Näringslivsstrategi Det ska vara roligt och lönsamt att driva företag i Laholm.

Näringslivsstrategi Det ska vara roligt och lönsamt att driva företag i Laholm. Näringslivsstrategi Det ska vara roligt och lönsamt att driva företag i Laholm. Om en av Sveriges mest spännande företagarkommuner. Läge: Laholm berättar om fördelarna med att driva företag i Laholms kommun

Läs mer

Jobba i medvind satsa på vindkraftsbranschen

Jobba i medvind satsa på vindkraftsbranschen Jobba i medvind satsa på vindkraftsbranschen 100 000 nya jobb I takt med vindkraftens snabba expansion växer också en helt ny arbetsmarknad fram i Sverige. Enligt siffror från 2012 byggs det ungefär ett

Läs mer

OSTLÄNKENS TILLVÄXTEFFEKTER RAPPORT OM FÖRVÄNTADE TILLVÄXTEFFEKTER UNDER OSTLÄNKENS BYGGTID. Nätverkets Initiativtagare

OSTLÄNKENS TILLVÄXTEFFEKTER RAPPORT OM FÖRVÄNTADE TILLVÄXTEFFEKTER UNDER OSTLÄNKENS BYGGTID. Nätverkets Initiativtagare OSTLÄNKENS TILLVÄXTEFFEKTER RAPPORT OM FÖRVÄNTADE TILLVÄXTEFFEKTER UNDER OSTLÄNKENS BYGGTID Nätverkets Initiativtagare DETTA ÄR EAST SWEDEN INFRA CLUSTER ETT REGIONALT AFFÄRSNÄTVERK OCH KRAFT- SAMLING

Läs mer

Sysselsatta. Perspektiv. Sysselsättning nr1

Sysselsatta. Perspektiv. Sysselsättning nr1 Perspektiv Sysselsättning 2014 nr1 2015 1 Antalet sysselsatta (arbetstillfällen) uppgår till 67 000 Flest sysselsatta finns inom Handeln (17 procent) Antalet sysselsatta inom Fastighetsverksamhet har ökat

Läs mer

Befolkning, hushåll, sysselsättning och pendling

Befolkning, hushåll, sysselsättning och pendling Befolkning, hushåll, sysselsättning och pendling Kommunstyrelseförvaltningen Ylva Petersson 217-4-3 Innehåll 1 Inledning 5 2 Befolkningsutveckling 6 3 Befolkningsförändring 7 3.1 Födda... 8 3.1.1 Födda

Läs mer

218 Svar på remiss - Regeringsuppdrag om Stockholmsregionens behov av bostäder (KS/2012:434)

218 Svar på remiss - Regeringsuppdrag om Stockholmsregionens behov av bostäder (KS/2012:434) PROTOKOLLSUTDRAG 1[2] Kommunstyrelsen 2012-11-05 Dnr KS/2012:434 218 Svar på remiss - Regeringsuppdrag om Stockholmsregionens behov av bostäder (KS/2012:434) Beslut Kommunstyrelsen överlämnar kommunledningsförvaltningens

Läs mer

Lokal nytta med globalt perspektiv

Lokal nytta med globalt perspektiv Lokal nytta med globalt perspektiv Vinden - i människans tjänst sedan urminnes tider Varför vindkraft just HÄR och NU? Varför vindkraft just HÄR och NU? Tekniken Politiken Tekniken: Möjligt att bygga höga

Läs mer

HANDELNS betydelse för Sverige

HANDELNS betydelse för Sverige HANDELNS betydelse för Sverige Handeln den största branschen inom näringslivet I svensk och europeisk statistik utgörs handelsbranschen av parti- och detaljhandel inklusive handel med motorfordon m.m 1.

Läs mer

NÄRINGSLIVSANALYS ÄLMHULT

NÄRINGSLIVSANALYS ÄLMHULT NÄRINGSLIVSANALYS ÄLMHULT 2010-2015 Tillväxt och konkurrenskraft presentation i Älmhult den 23 mars Magnus Johansson Miriam Kuflu 1 KOMMUNENS NÄRINGSLIV Hur ser ert näringsliv ut? Hur fort växer det? Bättre

Läs mer

Samhällsbyggnadsenheten Ledningskontoret 2009-06-09. Samhällsekonomiska effekter vid en utbyggnad av vindkraften

Samhällsbyggnadsenheten Ledningskontoret 2009-06-09. Samhällsekonomiska effekter vid en utbyggnad av vindkraften Samhällsbyggnadsenheten Ledningskontoret 2009-06-09 Samhällsekonomiska effekter vid en utbyggnad av vindkraften Innehållsförteckning Inledning... 3 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Avgränsningar... 3 Målsättning

Läs mer

Hur går det för näringslivet i Uppsala län? Kartläggning av aktiebolagens utveckling 2007-2012

Hur går det för näringslivet i Uppsala län? Kartläggning av aktiebolagens utveckling 2007-2012 Hur går det för näringslivet i Uppsala län? Kartläggning av aktiebolagens utveckling Introduktion och slutsatser Bakgrund Detta är en kartläggning av hur aktiebolagen i Uppsala län har utvecklats mellan

Läs mer

Tillväxt och utveckling i Göteborgsregionen

Tillväxt och utveckling i Göteborgsregionen Rapport 2014:10 Regionutvecklingssekretariatet Tillväxt och utveckling i Göteborgsregionen Tillväxt och utveckling i Göteborgsregionen ingår i en serie rapporter som beskriver förutsättningar för tillväxt

Läs mer

SYSSELSÄTTNINGSEFFEKTER AV ETABLERING AV ANSTALT. Christian Skarman

SYSSELSÄTTNINGSEFFEKTER AV ETABLERING AV ANSTALT. Christian Skarman SYSSELSÄTTNINGSEFFEKTER AV ETABLERING AV ANSTALT Christian Skarman 1 Metod Två scenarier ett med 150 anställda och ett med 300 anställda Beräkningarna av den indirekta sysselsättningseffekten är gjorda

Läs mer

Arbetspendling till och från Västerås år 2015

Arbetspendling till och från Västerås år 2015 Arbetspendling till och från Västerås år 2015 När det gäller pendling så råder en viss eftersläpning i statistiken, vilket innebär att den mest aktuella statistiken är från år 2015. Inledningsvis kan du

Läs mer

En sammanfattning av Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2016 Norrbottens län

En sammanfattning av Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2016 Norrbottens län En sammanfattning av Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2016 Norrbottens län PROGNOS FÖR ARBETSMARKNADEN 2017 Omslagsbild: Johnér bildbyrå Sammanfattning Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2016 BD län 2 Sammanfattning

Läs mer

Behov av vindkrafttekniker för perioden 2015-2019

Behov av vindkrafttekniker för perioden 2015-2019 Foto: Fredrik Axelsson Behov av vindkrafttekniker för perioden 2015-2019 Service, drift och underhållsarbete i torn & turbin på vindkraftverk i Sverige, noden för arbetskraftförsörjning, drift och underhåll

Läs mer

13 mars Kompetensförsörjning. Jonas Börjesson, WSP Analys & Strategi

13 mars Kompetensförsörjning. Jonas Börjesson, WSP Analys & Strategi 13 mars 2018 Kompetensförsörjning Jonas Börjesson, WSP Analys & Strategi Kompetensförsörjning vad är det? Arbetskrafts- och kompetensförsörjning syftar vanligtvis på hur privat och offentlig verksamhet

Läs mer

Demografins regionala utmaningar SOU 2015:101

Demografins regionala utmaningar SOU 2015:101 Ulf Tynelius Demografins regionala utmaningar SOU 2015:101 Sverker Lindblad, Näringsdepartementet - projektledning Wolfgang Pichler, Tillväxtanalys regional utveckling till 2040 Ulf Tynelius, Tillväxtanalys

Läs mer

Flexibelt startår i Raps - Förutsättningar och vägledning vid modellvalidering och kontrafaktisk analys

Flexibelt startår i Raps - Förutsättningar och vägledning vid modellvalidering och kontrafaktisk analys Flexibelt startår i Raps - Förutsättningar och vägledning vid modellvalidering och kontrafaktisk analys Tillväxtverket stärker Sverige genom att stärka företagens konkurrenskraft Vi skapar bättre förutsättningar

Läs mer

VÄXTKRAFT FRÅN VINDEN

VÄXTKRAFT FRÅN VINDEN BYGDEPENG VÄXTKRAFT FRÅN VINDEN Glötesvålens Vindpark TILLKOMST REGLER & FÖRVALTNING Glöte Byalag Version 2.4 INNEHÅLL Glötesvålens Vindkraftspark - Bakgrund... 3 Bygdepengens tillkomst... 3 Förvaltning

Läs mer

Elmias monetära effekter i Jönköping 2012

Elmias monetära effekter i Jönköping 2012 Elmias monetära effekter i Jönköping 2012 HUI Research Åsa Widmark April 2013 Innehåll Bakgrund s. 3 Metod s. 5 Turistekonomisk omsättning s. 6 Besöksvolymer Elmia 2012 s. 7 Elmias turistekonomiska omsättning

Läs mer

NÄRINGSLIVSANALYS FILIPSTAD KOMMUN

NÄRINGSLIVSANALYS FILIPSTAD KOMMUN NÄRINGSLIVSANALYS FILIPSTAD KOMMUN Tillväxt och konkurrenskraft Håkan Wolgast Miriam Kuflu Senior Analyst Bisnode Simpler Junior Analyst Bisnode Simpler FILIPSTAD KOMMUNS NÄRINGSLIV Hur ser ert näringsliv

Läs mer

Vindkraft - generator för hållbar utveckling

Vindkraft - generator för hållbar utveckling Vindkraft - generator för hållbar utveckling Skapa lokal och regional nytta av vindkraftsetableringar i Norrlands inland Säkerställa kompetensförsörjningen Intressenter i projektet Projektägare: Sollefteå

Läs mer

Beskrivning av raps. Delmodell 2 Arbetsmarknad. Peter Almström & Greger Lindeberg WSP Analys & Strategi

Beskrivning av raps. Delmodell 2 Arbetsmarknad. Peter Almström & Greger Lindeberg WSP Analys & Strategi Beskrivning av raps Delmodell 2 Arbetsmarknad Peter Almström & Greger Lindeberg WSP Analys & Strategi Den regionala modellen (3) Regionalekonomi (2) Arbetsmarknad (4) Bostadsmarknad (1) Befolkning (5)

Läs mer

SAMMANFATTNING AV NÄRINGSLIVSANALYS FÖR REGION HALLAND

SAMMANFATTNING AV NÄRINGSLIVSANALYS FÖR REGION HALLAND SAMMANFATTNING AV NÄRINGSLIVSANALYS FÖR REGION HALLAND Bisnode Jan Fineman och Håkan Wolgast 2015-08-13 Besöksadress: Rosenborgsgatan 4 6, Solna Sida 2 (8) Innehåll Bakgrund... 3 Metod... 3 Region Halland...

Läs mer

KONJUNKTURLÄGE VÄSTERBOTTEN

KONJUNKTURLÄGE VÄSTERBOTTEN KONJUNKTURLÄGE VÄSTERBOTTEN VÅREN 2012 KONJUNKTURLÄGE VÄSTERBOTTEN publiceras av Region Västerbotten. Här analyseras den regionala konjunkturutvecklingen och de långsiktiga förutsättningarna för framtida

Läs mer

Tillväxt och utveckling i Skaraborg

Tillväxt och utveckling i Skaraborg Rapport 2014:7 Regionutvecklingssekretariatet Tillväxt och utveckling i Skaraborg Tillväxt och utveckling i Skaraborg ingår i en serie rapporter som beskriver förutsättningar för tillväxt och utveckling

Läs mer

Fjärrvärmens betydelse för samhällsekonomin

Fjärrvärmens betydelse för samhällsekonomin Fjärrvärmens betydelse för samhällsekonomin Helsingborg-Ängelholm- Landskrona Agneta Persson agneta.persson@wspgroup.se 215-6-17 Renare, rikare, hållbarare! 1 Innehåll: à Metodik à Scenarier à Regionalekonomisk

Läs mer

Vindkraftcentrum.se orbjörn xvik & Chris ter Ander son

Vindkraftcentrum.se orbjörn xvik & Chris ter Ander son Vindkraftcentrum.se Vindkraftcentrum.se Torbjörn Laxvik & Christer Torbjörn AndersonLaxvik Uppdragsgivare/finansiärer Vindkraftcentrum.ses uppdrag: Att de stora investeringar som görs - i så hög grad som

Läs mer

Behov av vindkrafttekniker för perioden

Behov av vindkrafttekniker för perioden Foto: Christer Andersson Behov av vindkrafttekniker för perioden 2016-2020 Service, drift och underhållsarbete i torn & turbin på vindkraftverk i Sverige, noden för arbetskraftförsörjning, drift och underhåll

Läs mer

Vindpark Töftedalsfjället

Vindpark Töftedalsfjället Vindpark Töftedalsfjället En förnybar energikälla På Töftedalsfjället omvandlas vindenergi till el. Genom att utnyttja en av jordens förnybara energikällor kan vi ta ytterligare ett steg bort från användandet

Läs mer

Bilaga 1 DUA-nyanlända Bakgrund och ambition

Bilaga 1 DUA-nyanlända Bakgrund och ambition Af 00008_1.0_(2015-12-10, AF2000) Bilaga 1 DUA-nyanlända Bakgrund och ambition Version 1.0 Fotograf: Werner Nystrand 1 Innehåll 1 Inledning... 2 1.1 Bakgrund till överenskommelsens innehåll... 2 1.2 Målgrupper

Läs mer

Antalet förvärvsarbetande ökade även 2008

Antalet förvärvsarbetande ökade även 2008 Statistik & Utredningar Statistikinfo 2009:16 Antalet förvärvsarbetande ökade även 2008 Antalet förvärvsarbetande fortsatte att öka i Linköping också under 2008. Lågkonjunkturen hade inte börjat slå igenom

Läs mer

Arbetskraftsinvandring ur ett regionalt perspektiv

Arbetskraftsinvandring ur ett regionalt perspektiv Arbetskraftsinvandring ur ett regionalt perspektiv - Tillväxt och skatteintäkter i Dalarna For information on obtaining additional copies, permission to reprint or translate this work, and all other correspondence,

Läs mer

Sysselsättningen i Kronobergs län 2015

Sysselsättningen i Kronobergs län 2015 Sysselsättningen i Kronobergs län 2015 201 6-12-16 Innehållsförteckning Inledning och bakgrund... 2 Sysselsättning 2015... 2 Antalet sysselsatta ökade... 2 Tillväxt i sex av åtta kommuner... 3 Stark tillväxt

Läs mer

prognos arbetsmarknad Uppsala län 2009/2010

prognos arbetsmarknad Uppsala län 2009/2010 prognos arbetsmarknad Uppsala län 2009/2010 Kortversion av arbetsmarknadsprognos för Uppsala län 2009/2010 Prognosen i sin helhet finns att läsa på arbetsformedlingen.se/rapporter PROGNOSEN KRAFTIGT MINSKANDE

Läs mer

Vilket påstående är rätt?

Vilket påstående är rätt? PÅSTÅENDE 1 Jämställda styrelser blir verklighet år 2185. PÅSTÅENDE 2 Jämställda styrelser blir verklighet år 2039. Rätt svar: 2 Förutsatt att utvecklingen fortsätter i dagens takt. Vi tycker att det är

Läs mer

Arbetskraftsinvandring ur ett regionalt perspektiv

Arbetskraftsinvandring ur ett regionalt perspektiv Arbetskraftsinvandring ur ett regionalt perspektiv - Tillväxt och skatteintäkter i Västerbotten For information on obtaining additional copies, permission to reprint or translate this work, and all other

Läs mer

Vindkraft och turism i Västra Götaland. En studie utförd av Henrik Aleryd, Power Väst

Vindkraft och turism i Västra Götaland. En studie utförd av Henrik Aleryd, Power Väst Vindkraft och turism i Västra Götaland En studie utförd av Henrik Aleryd, Power Väst Vindkraft och turism i Västra Götaland 2 (12) Power Väst Power Väst är ett samverkansprojekt som startade redan 28 med

Läs mer

Behovsanalys för verksamhetsområde 16 Näringsliv

Behovsanalys för verksamhetsområde 16 Näringsliv Behovsanalys för verksamhetsområde 16 Näringsliv Styrprocessen 2017 2016-03-29 Tyresö kommun / 2016-03-21 2 (7) Innehållsförteckning 1 Behovsanalys för verksamhetsområde 16...3 1.1 Slutsatser - Samlad

Läs mer

Vilket påstående är rätt?

Vilket påstående är rätt? PÅSTÅENDE 1 Jämställda styrelser blir verklighet år 2185. PÅSTÅENDE 2 Jämställda styrelser blir verklighet år 2039. Rätt svar: 2 Förutsatt att utvecklingen fortsätter i dagens takt. Vi tycker att det är

Läs mer

Handelns utsikter 2013 2014 Försäljnings- och sysselsättningsutsikterna

Handelns utsikter 2013 2014 Försäljnings- och sysselsättningsutsikterna Handelns utsikter 2013 2014 Försäljnings- och sysselsättningsutsikterna Handelns försäljning 2012 Tot. 129 md euro (exkl. moms) i omsättning 13% 12% 30 % Bilhandel Partihandel Detaljhandel Dagligvaruhandel

Läs mer

Utförd av IUC Sverige AB Juni 2012

Utförd av IUC Sverige AB Juni 2012 Utförd av IUC Sverige AB Juni 2012 SEK - Samhällsekonomisk kalkyl Beräkningen omfattas av verklig sysselsättning och dess ekonomiska effekter vid investering i Havsbaserad vindkraft Modell som använts:

Läs mer

Sysselsättningen i Kronobergs län 2017

Sysselsättningen i Kronobergs län 2017 Sysselsättningen i Kronobergs län 2017 Författarens namn: Martin Hedlund Avdelning: Regional utveckling Publiceringsdatum: 181213 Kontakt: martin.hedlund@kronoberg.se Innehållsförteckning Inledning...

Läs mer

Handelns betydelse för Sveriges ekonomi

Handelns betydelse för Sveriges ekonomi Handelns betydelse för Sveriges ekonomi 2014 7% 6% 5% En halv miljon människor jobbar inom handeln 11 procent av alla sysselsatta i hela Sveriges ekonomi (privat och offentlig sektor) arbetar inom handeln

Läs mer

Arbetsmarknadsläget september 2014 Skåne län

Arbetsmarknadsläget september 2014 Skåne län INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Malmö, 10 oktober 2014 Thomas Behrens Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget september 2014 Skåne län De senaste beräkningarna av nationalräkenskaperna som publicerades

Läs mer

Befolkningsprognos för Sundsvalls kommun

Befolkningsprognos för Sundsvalls kommun Befolkningsprognos för Sundsvalls kommun 2017-2035 I Sundsvalls kommuns målbild för hållbar tillväxtstrategi, RIKARE från 2012 är ett av målen att Sundsvalls kommun ska ha över 100 000 invånare år 2021.

Läs mer

Fördjupning i Konjunkturläget augusti 2012 (Konjunkturinstitutet)

Fördjupning i Konjunkturläget augusti 2012 (Konjunkturinstitutet) Konjunkturläget augusti 2012 115 FÖRDJUPNING Effekter av de tillfälliga statsbidragen till kommunsektorn under finanskrisen Kommunsektorn tillfördes sammantaget 20 miljarder kronor i tillfälliga statsbidrag

Läs mer

DIF Samhällsekonomiskt bidrag. April 2014

DIF Samhällsekonomiskt bidrag. April 2014 DIF Samhällsekonomiskt bidrag April 214 Bakgrund, definitioner och avgränsningar Det samhällsekonomiska bidraget är definierat som de ökade arbetstillfällen samt skatteintäkter som genereras av DIF Hockeys

Läs mer

BESÖKSNÄRINGENS INVERKAN PÅ SYSSELSÄTTNINGEN I STOCKHOLMS LÄN

BESÖKSNÄRINGENS INVERKAN PÅ SYSSELSÄTTNINGEN I STOCKHOLMS LÄN EXECUTIVE SUMMARY BESÖKSNÄRINGENS INVERKAN PÅ SYSSELSÄTTNINGEN I STOCKHOLMS LÄN En studie av spridningseffekter i sysselsättning vid etablering inom besöksnäring På uppdrag av: Stockholmsstrategin och

Läs mer

Arbetsmarknads- och integrationsplan

Arbetsmarknads- och integrationsplan Arbetsmarknads- och integrationsplan 2019 2022 Antagen av: Kommunstyrelsen, 2018-11-28 126 Senast reviderad: ÄKF-nummer: Handläggare/författare: Martin Andaloussi, Näringsliv-, arbetsmarknad- och integrationschef

Läs mer

Vad kostar det låga bostadsbyggandet?

Vad kostar det låga bostadsbyggandet? Vad kostar det låga bostadsbyggandet? En konsekvensanalys för Stor-Göteborg WSP Analys & Strategi på uppdrag av HSB och Västsvenska Handelskammaren Sandra Zätterström 031-83 59 92 sandra.zatterstrom@handelskammaren.net

Läs mer

Kunskapslyft ett första steg

Kunskapslyft ett första steg 2014-04-23 Kunskapslyft ett första steg Sammanfattning - Socialdemokraterna föreslår idag ett första steg i ett kunskapslyft - Inom ramen för det första steget föreslås 30 000 platser inom komvux, yrkesvux

Läs mer

Sysselsättningseffekter

Sysselsättningseffekter BILAGA 2 1(3) Underlag gällande Sysselsättningseffekter Sysselsättningseffekter - Underlag till Dalarnas Energi- och klimatstrategi 2012 2 Bakgrund och syfte I Dalarnas energi- och klimatstrategi 2012

Läs mer

Utbildningsöversikt vindkraft

Utbildningsöversikt vindkraft Utbildningsöversikt vindkraft Bakgrund Den historiska händelse som är startskottet för byggandet av vindkraftparken i Markbygden är när Piteås kommunalråd Peter Roslund och Landshövdingen i Norrbotten

Läs mer

Läget i Kalmar län 2016

Läget i Kalmar län 2016 Läget i Kalmar län 2016 Befolkningen i Kalmar län 2015 237 200 invånare 1 nov. 2015 2,4 % av Sveriges befolkning Fler äldre, färre yngre än rikssnittet Ökande försörjningskvot: färre i arbete ska försörja

Läs mer

ANALYS AV NÄRINGSLIVET I VÄXJÖ KOMMUN Magnus Johansson och Miriam Kuflu

ANALYS AV NÄRINGSLIVET I VÄXJÖ KOMMUN Magnus Johansson och Miriam Kuflu ANALYS AV NÄRINGSLIVET I VÄXJÖ KOMMUN 2010-2015 Magnus Johansson och Miriam Kuflu 2016-11-11 SYFTE MED NÄRINGSLIVSSTUDIEN Dokumentera utvecklingen vad gäller tillväxt, konkurrenskraft, sysselsättning och

Läs mer

VÄXTKRAFT FRÅN VINDEN

VÄXTKRAFT FRÅN VINDEN BYGDEPENG VÄXTKRAFT FRÅN VINDEN Glötesvålens Vindkraftspark TILLKOMST REGLER & FÖRVALTNING Glöte Byalag Version 2.3 INNEHÅLL Glötesvålens Vindkraftspark - Bakgrund... 3 Bygdepengens tillkomst... 3 Förvaltning

Läs mer

Det första jobbet - Campingars betydelse för ungdomsjobben. Det första jobbet. Campingars betydelse för ungdomsjobben

Det första jobbet - Campingars betydelse för ungdomsjobben. Det första jobbet. Campingars betydelse för ungdomsjobben Det första jobbet Campingars betydelse för ungdomsjobben 1 Inledning Få saker är så viktiga i livet som det första jobbet. Det första jobbet ger viktiga erfarenheter och referenser när man sedan ska söka

Läs mer

Arbetslöshet och sysselsättning i Malmö 2014 en översikt

Arbetslöshet och sysselsättning i Malmö 2014 en översikt Arbetslöshet och sysselsättning i Malmö 2014 en översikt April 2015 Irma Cupina, Arbetsmarknads-, gymnasie- och vuxenutbildnings-förvaltningen, irma.cupina@malmo.se, Tel. 040-344072 Bristyrken i Skåne

Läs mer

Österåkers kommuns styrdokument

Österåkers kommuns styrdokument Österåkers kommuns styrdokument Näringslivsstrategi för Österåkers kommun 2017-2018 Antagen av Kommunfullmäktige 2017-08-28, 8:25 Dnr: KS 2016/0150 Kommentar: Till näringslivsstrategin finns en tillhörande

Läs mer

Hornamossens vindpark. Projektbeskrivning

Hornamossens vindpark. Projektbeskrivning s vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING HORNAMOSSEN 2/5 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver omställningen mot

Läs mer

De nya arbetstillfällena tillkom främst i branscherna Utbildning, Byggverksamhet samt Transport och magasinering.

De nya arbetstillfällena tillkom främst i branscherna Utbildning, Byggverksamhet samt Transport och magasinering. FS 2018:8 2018-12-04 FOKUS: STATISTIK Arbetsmarknadsstatistik för Norrköping 2017 65 840 Norrköpingsbor förvärvsarbetade år 2017. Det var en ökning med 1 580 personer sedan året innan. Andelen av befolkningen

Läs mer

Vindkraftcentrum.se. Vindkraftcentrum.se. Christer Andersson

Vindkraftcentrum.se. Vindkraftcentrum.se. Christer Andersson Vindkraftcentrum.se Vindkraftcentrum.se Christer Andersson Vindkraftcentrum.se uppdrag: Att de stora investeringar som görs - i så hög grad som möjligt - kommer regional befolkning till del i form av jobb

Läs mer

BEFOLKNING OCH SYSSELSÄTTNING I LAHOLMS KOMMUN

BEFOLKNING OCH SYSSELSÄTTNING I LAHOLMS KOMMUN OCH SYSSELSÄTTNING I LAHOLMS KOMMUN PLANERINGSKONTORET JULI 2015 INLEDNING Siffrorna t o m 2014 härrör från Statistiska Centralbyråns statistikdatabas BEFPAK och bygger på kommunens nyckelkodavgränsning.

Läs mer

Arbetskraftförsörjning drift och underhåll. Vindkraftcentrum. Daniel Perfect Karin Liinasaari 2008-2011. Vindkraftcentrum- Strömsund 0670-16970

Arbetskraftförsörjning drift och underhåll. Vindkraftcentrum. Daniel Perfect Karin Liinasaari 2008-2011. Vindkraftcentrum- Strömsund 0670-16970 Arbetskraftförsörjning drift och underhåll Vindkraftcentrum Daniel Perfect Karin Liinasaari 2008-2011 Vindkraftcentrum- Strömsund 0670-16970 Jämtlands län Strömsunds kommun Vindkraftcentrum- Strömsund

Läs mer

Överklagan av kammarrätten i Sundsvalls beslut i ärende (1982-14)

Överklagan av kammarrätten i Sundsvalls beslut i ärende (1982-14) 2014-12-01 Överklagan av kammarrätten i Sundsvalls beslut i ärende (1982-14) Vi yrkar att prövningstillstånd ska beviljas av. Vi anser att villkoren i 34 a andra stycket förvaltningsprocesslagen (1971:291)

Läs mer

Näringslivsprogram Tillsammans mot nya jobb

Näringslivsprogram Tillsammans mot nya jobb Näringslivsprogram 2017 Tillsammans mot 70 000 nya jobb Näringslivsprogram 2017 Inledning Näringslivsprogrammet beskriver Uppsala kommuns långsiktiga näringslivsarbete och är ett kommunövergripande styrdokument.

Läs mer

Landareal: 1 109 kvkm Invånare per kvkm: 38. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014

Landareal: 1 109 kvkm Invånare per kvkm: 38. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014 2015 Landareal: 1 109 kvkm Invånare per kvkm: 38 Folkmängd 31 december 2014 Ålder 0,8 0,6 0,4 % Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014 Ålder Procentuell fördelning År Folkmängd Födelse-

Läs mer

Förekomst och utveckling av heltid och deltid på arbetsmarknaden

Förekomst och utveckling av heltid och deltid på arbetsmarknaden DECEMBER 2017 Allt fler jobbar heltid Förekomst och utveckling av heltid och deltid på arbetsmarknaden Innehåll 1. Sammanfattning...2 2. Inledning...3 3. Heltids- och deltidsarbete på arbetsmarknaden...4

Läs mer

GR-kommunernas personal 2009

GR-kommunernas personal 2009 GR-kommunernas personal 2009 Anställda (A) därav helt lediga (B) Sysselsatta (C=A-B) Sysselsättningrad (D) Antal årsarbeten (D*C) Ledningsarbete 910 30 880 98,0% 870 Sjuksköterska 1 490 100 1 390 87,3%

Läs mer

Landareal: 1 490 kvkm Invånare per kvkm: 17. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014

Landareal: 1 490 kvkm Invånare per kvkm: 17. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014 2015 Landareal: 1 490 kvkm Invånare per kvkm: 17 Folkmängd 31 december 2014 Ålder 1,0 0,8 0,6 % Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014 Ålder Procentuell fördelning År Folkmängd Födelse-

Läs mer

NÄRINGSLIVSANALYS JÖNKÖPINGS LÄN

NÄRINGSLIVSANALYS JÖNKÖPINGS LÄN NÄRINGSLIVSANALYS JÖNKÖPINGS LÄN Tillväxt och lönsamhet 22 Februari 2017 Magnus Johansson Mina Mashouri senior analyst Bisnode Simpler analyst Bisnode Simpler JÖNKÖPING LÄNS NÄRINGSLIV Hur ser ert näringsliv

Läs mer