Pedagogisk guide till Angelägets dokumentärer - gjorda av unga filmskapare nationellt 2008/2009

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Pedagogisk guide till Angelägets dokumentärer - gjorda av unga filmskapare nationellt 2008/2009"

Transkript

1 Pedagogisk guide till Angelägets dokumentärer - gjorda av unga filmskapare nationellt 2008/2009

2 Pedagogisk guide till Angelägets dokumentärer - gjorda av unga filmskapare nationellt 2008/2009 Läsåret 2008/2009 producerade unga filmskapare på medieprogram runt om i Sverige 70 dokumentärer om mänskliga rättigheter. Tolv av filmerna har samlats på en DVD och den här pedagogiska guiden har tagits fram för att användas tillsammans med DVD:n. Filmerna berättar om kränkningar och livsöden, ofta kopplat till ungdomarnas egen och andras vardag i Sverige. Bland annat skildras våld mot kvinnor och barn, mobbning, Sveriges migrationspolitik, prostitution och diskriminering mot homosexuella. Varje film är ungefär 8 minuter lång. I guiden hittar du en kort beskrivning av handlingen. Dessutom finns 8-15 diskussionsfrågor som kan inspirera till samtal efter att filmen visats. Sex av filmerna är även textade på engelska. Filmerna har fått mycket uppmärksamhet och lämpar sig väl för att visas och diskuteras med såväl unga som vuxna. Vissa filmer innehåller berättelser som kan upplevas starka, särskilt om man själv varit med om liknande händelser. Se därför gärna filmerna själv innan du visar dem för eleverna. Läs gärna in dig på ämnet frågorna berör för att ge kunna ge svar på frågorna som ställs i materialet. Vi hoppas att den här guiden kan inspirera till intressanta diskussioner! Martin Rydehn Projektledare Angeläget Angelägets drivs i samarbete mellan Amnesty International och KulturUngdom.

3 1. Betina den fina mannen med hårmössan Dokumentärfilm: Betina den fina mannen med hårmössan Tid: 7:23 Filmskapare: Elinor Engkvist, Sandra Dahlén Gymnasieskola: Sundsta- Älvkullengymnasiet Kommun: Karlstad Engelsk text: Ja Vid 74 års ålder kom Carl Carr ut som transvestit. Han tog namnet Elenor Betina. Den här filmen är en varm berättelse om mod, att våga lyssna på sig själv och ta steget ut med en hemlighet som omvärlden varken känner till eller vet hur den ska förhålla sig till. 2. Vad tänker du när du hör ordet transvestit? Har du någon gång träffat en transvestit? Vad vet du om att vara transvestit? 3. Vad tycker du om att Olle går ut med att han är transvestit? Hade du vågat göra samma sak själv? 4. Olle berättar för sina barn och barnbarn att han är transvestit. Vad skulle du tänka om din morfar eller farfar berättade samma sak för dig? Skulle du fördöma honom eller acceptera honom för den han är? Varför då? 5. Betina upplever att så många vänner som han har nu har han aldrig haft förut: Vad kan det bero på? 6. Som Betina vågar Olle vara sig själv. Finns det andra sätt man kan avvika från normen förutom att vara transvestit? Är det svårt att avvika från normen om man känner att man inte passar in? 7. Betina säger i slutet av filmen; Att våga är att förlora fotfästet för en liten stund, att inte våga är att förlora sin själ. Vad tror du han menar med det?

4 2. En gång hora alltid hora Dokumentärfilm: En gång hora alltid hora Tid: 9:06 Filmskapare: Malin Odman Eriksson, Nicole Carlsson Gymnasieskola: NTI-gymnasiet Kommun: Göteborg Engelsk text: Ja Mitt i stan i Göteborg ligger Rosenlundsgatan. Här finns prostituerade 24 timmar om dygnet. Många i prostitution känner sig utsatta och behovet av mänsklig värme är stort. I den här filmen får vi höra olika människor berätta om hur det är att gå på gatan och vad prostituerade själva upplever. 2. Varför tror du att kvinnor och män prostituerar sig? Tror du att det kan finnas olika skäl beroende på om man är kvinna eller man? 3. I Sverige och i världen är det oftast flickor och kvinnor som lever i prostition och oftast män som köper sex. Varför ser könsfördelningen ut på det sättet? 4. I Sverige är det kriminaliserat att köpa sex. Så är det inte i alla länder. Varför tror du Sverige valt den lagstiftningen? Varför tror du att människor fortfarande köper sex fast det är ett brott? 5. Varför tror du Anna, som är prostituerad, valt att medverka i filmen? 6. Ett citat i filmen lyder: Jag tror fan det är sant, dedär en gång hora, alltid hora. Förr eller senare har de som slutat kommit tillbaka. Tror du att detta kan stämma? Varför då i så fall? 7. Varför väljer vissa män att köpa sex? Vilka orsaker kan ligga bakom? Skulle du själv kunna tänka dig att köpa sex? Varför / varför inte? 8. Stadsmissionens buss kommer till Rosenlundsgatan på torsdagar. En del unga tjejer väljer att sitta i timmar och prata i bussen istället för att tjäna pengar på gatan. Vad tror du det beror på? Vilken betydelse har volontärernas bemötande? 9. På vilket sätt tror du att man påverkas av att arbeta som prostituerad? 10. Tror du att människor i prostitution mår bra? Varför / varför inte? Hur tycker du att samhället ska förhålla sig till prostitution? Tycker du att man borde göra något för att minska sexköp? Varför / varför inte? 11. Tror du att den lyckliga horan finns? Varför tror du det? Hur många prostituerade skulle välja sitt arbete istället för ett vanligt välbetalt jobb?

5 3. Sju av nio liv Dokumentärfilm: Sju av nio liv Tid: 7:40 Filmskapare: Ludwig Eriksson, Oscar Byström Gymnasieskola: Anderstorpskolan Kommun: Skellefteå Engelsk text: Ja Varje år blir hundratals människor vittne till våldsbrott. Men få av dessa ingriper. Varför vågar vi inte ingripa? Och vilket civilkurage kan vi förvänta oss från våra medmänniskor? I denna dokumentär diskuteras dessa frågor. 2. Är det en mänsklig rättighet att känna sig trygg i samhället? 3. Har vi medmänniskor något ansvar att ingripa i en nödsituation? Skulle du själv våga ingripa om du t.ex. såg att en person blev misshandlad? Gör det någon skillnad om det är en okänd person eller en kompis? Varför gör du skillnad på människovärde i just den här situationen? 4. Vad ska hända för att du ska våga ingripa? På vilka sätt kan man ingripa? 5. Hur skulle samhället påverkas om alla ingrep när de kunde? Var går gränsen för när man ska ingripa? 6. Skulle du våga riskera ditt eget välmående för den som utsätts för t.ex. en misshandel? 7. Tycker du att man ska lagstifta så att vi tvingas ingripa om vi uppmärksammar att ett brott pågår? Vad är bra med en sådan lag? Vad är mindre bra med en sådan lag? 8. Har du själv sett någon misshandel där någon som upplevs oskyldig utsatts för våld? Har du ingripit? På vilket sätt? Varför / varför inte? Vad hände?

6 4. Där jag var som tryggast Dokumentärfilm: Där jag var som tryggast Tid: 7:05 Filmskapare: Isabelle Östersund, Malin Orre Gymnasieskola: Sundsta- Älvkullengymnasiet Kommun: Karlstad Engelsk text: Ja Kajsa blev våldtagen i sin egen säng av två killar hon träffade på MSN. Hennes upplevelser är inte unika, många tjejer drabbas varje år. I filmen berättar hon utelämnade om våldtäkten, sina känslor och den svåra vägen tillbaka att försöka må bra. 2. Känner du någon som varit i liknande situation som tjejen i filmen? 3. Varför tror du tjejen i filmen känner att hon inte var värd någonting, misslyckad och äcklig trots att hon inte själv begått något brott? 4. Är det vanligt att man träffar killar eller tjejer på MSN och sedan stämmer träff med dem på annan plats? Tänker man på att det kan innebära risker att träffa en okänd människa på stan som man bara chattat med? 5. Enligt lagstiftningen krävs inte att brottsoffret gör motstånd vid våldtäkt. Trots detta ifrågasätts ibland om kvinnan gjort tillräckligt motstånd vid våldtäkten. Vad tänker du kring detta? 6. Vilka konsekvenser kan det få för en den som blivit utsatt för våldtäkt? 7. Varför får Kajsa i filmen höra att hon är slampa och hora när hon i själva verket blivit våldtagen? Varför tror att man ofta lägger skuld och ansvar på brottsoffret för det som hänt? Kan du komma på några exempel? 8. Tjejen i filmen säger att hon känner sig smutsig av att få pengar från gärningsmannen och vill inte ha skadeståndet. Kan du förstå hur hon känner och resonerar? 9. Tror du att många tjejer känner sig rädda för att bli utsatta för våldtäkt? Finns det situationer som du tror att tjejer, men inte killar, undviker? 10. Var går gränsen för våldtäkt? Hur påverkar det om tjejen/killen är full? Spelar det någon roll vad hon/han har på sig? Är nej alltid ett nej?

7 11. Finns det någon skillnad i att kallas för hora/horbock/player? Vilken då? Varför då? 12. Tror du att det är vanligt med våldtäkt i parförhållanden? Tror du att det förekommer även i homosexuella relationer? 13. Finns det något man kan göra för att antalet våldtäkter ska minska? Vad då? 14. Hur vanligt tror du det är att offret anmäler en våldtäkt som hon eller han blivit utsatt för? Spelar det någon roll hur väl man känner gärningsmannen? Varför tror du att så få väljer att anmäla våldtäkt?

8 5. Utvisad Dokumentärfilm: Utvisad Tid: 7:50 Filmskapare: Tobias Johansson, Kamran Kalantari, Benjamin Phipps, Justine Boonyai, Ellen Jonsson Gymnasieskola: Hulebäcksgymnasiet Kommun: Härryda Engelsk text: Ja Mohammed har levt i Sverige i fyra år. Han har väldigt nära kontakt med sin syster som bor här och hennes fyra barn. När Mohammed fyller 18 år ska han utvisas till Iran. I den här filmen berättar Mohammed om sina relationer till familj och släkt samt hur hårt Migrationsverkets dom kommer att påverka honom. 2. Efter att ha levt fyra år i Sverige beslutar Migrationsverket att Mohammed inte får bo kvar här. Vad tänker du när du hör det? 3. Mohammed ska utvisas från Sverige när han är 18 år. Vad kan man göra i Mohammeds situation för att hitta hopp om framtiden? 4. Hur tycker du att Migrationsverkets regler fungerar i just Mohammeds fall? Känner du till någon liknande situation? 5. Vilka regler tycker du att Sverige borde ha?

9 6. Femtonhundra om dagen Dokumentärfilm: Femtonhundra om dagen Tid: 5:30 Filmskapare: Anna Östlund, Lina Skoog, Kristoffer Björklund, Moa Hedman Gymnasieskola: Borgarskolan Kommun: Gävle Engelsk text: Ja HANDLING Peter har missbrukat droger större delen av sitt liv. Livet har kantats av motgångar och kriminalitet. Vid femtio års ålder är Peter fast besluten att lämna drogerna bakom sig en gång för alla. Men lusten att knarka kommer aldrig att försvinna. I filmen berättar han på ett närgånget och naket sätt om sitt liv. 2. Peter berättar att han varit amfetaminist. Varför hamnar en del människor i ett djupt drogberoende? Vad skulle du göra om du märkte att någon som du brydde dig om började använda droger? 3. Vilken betydelse har uppväxtförhållanden om man börjar använda droger eller inte? 4. Hur uppfattar du Peter här i filmen? Tycker du Peter är stark som lämnat sitt missbruk bakom sig? Samtidigt säger Peter att han varit nära att trilla dit igen. Vad tror du gör att han är fri från narkotika idag? 5. Tror du Peter känner dåligt samvete för saker han gjort när han varit påtänd? Varför / varför inte? 6. Peter berättar att ibland blev han tagen av polisen, men upplevde det tryggt att komma till häktet. Varför då? 7. I filmen säger Peter att om han inte hade sin son och sin familj att tänka på så hade han gått tillbaka till drogerna. Hur viktig är kontakten med andra människor för att hålla drogerna på avstånd? 8. Vilket ansvar har samhället att hjälpa Peter i hans situation? På vilket sätt tror du samhället bidragit till att hjälpa honom att bli drogfri?

10 7. Kampen mot sexuella övergrepp Dokumentärfilm: Kampen mot sexuella övergrepp Tid: 9:00 Filmskapare: Madeleine Garpenvall, Christopher Westman Gymnasieskola: Kunskapsgymnasiet Globen Kommun: Stockholm Engelsk text: Nej Hannah blev under flera år sexuellt utnyttjad av sin pappa. Idag har hon lämnat hemmet och börjat ett nytt liv trots att hon bara är sexton år gammal. I filmen berättar om övergreppen och hur hon blev räddad av en kille som hon träffade på Internet. 2. Hannah i filmen berättar om hur hennes pappa utsatt henne för sexuella övergrepp. Hur tror du detta har påverkat Hannah? Vad kan man göra som ung när någon man är beroende av utnyttjar en sexuellt? Vilka vuxna kan man vända sig till? Vågar man anmäla? Vad kan man förlora? 3. På vilket sätt skiljer det sig att bli sexuellt utnyttjad av en okänd person jämfört med någon i familjen? 4. Hannah berättar om att hon träffade en kille på Internet hämtade henne hos hennes pappa. Hon har inte varit tillbaka hos honom på ett år. Tror du Hannah någonsin kommer att förlåta sin pappa? 5. Vilka är orsakerna till att en människa utsätter andra för sexuella övergrepp? Kan man förändra ett sådant beteende? 6. Vad kan man göra om man misstänker att någon man känner utsätts för sexuella övergrepp?

11 8. En kul grej Dokumentärfilm: En kul grej Tid: 8:50 Filmskapare: Linus Ljunggren Gymnasieskola: Viskastrandsgymnasiet Kommun: Borås Engelsk text: Nej Mobbning drabbar både barn och vuxna. Ibland är den medvetet utstuderad, ibland handlar det om att man har svårt att tänka sig in i andras människors känslor. I filmen berättar flera ungdomar och vuxna om hur de mobbat andra eller själva blivit mobbade. 2. Vad är mobbning? Kan du ge exempel på mobbning? Hur vanligt är mobbning på din skola? 3. Vem drabbas av mobbning? Varför mobbar man? Hur vanligt tror du det är med mobbning på Internet? Har du själv sett exempel på mobbning över Internet? 4. Finns det likheter mellan tortyr och mobbning? Vilka i så fall? 5. Vad ska man göra om man blir utsatt för mobbning? Vilken ansvar har föräldrarna? Lärarna? Klasskompisarna? Tycker du att dom runt omkring gör tillräckligt? 6. Vad är det för skillnad mellan fysisk och psykisk mobbning? Hur påverkas man av dessa? 7. Tjejen i filmen säger att hon tror att de som mobbade henne bar en mask, men innerst inne var osäkra. Tror du att det kan vara så? 8. Tror du att en del mobbning sker utan man själv inser att det är mobbning man håller på med? Vad då till exempel? 9. Är det svårt att säga ifrån när man ser att någon blir illa behandlad? Hur stor roll spelar det vad andra tycker? 10. Vad bör skolan och lärare göra när mobbning drabbar en elev?

12 9. Instängd Dokumentärfilm: Instängd Tid: 7:18 Filmskapare: Ida Karlsson, Simon Raution Wahll, Linn Albinsson Gymnasieskola: Västerhöjdsgymnasiet Kommun: Skövde Engelsk text: Nej Att kvinnor utsätts för våld i sina hem är en människorättskränkning. Tusentals kvinnor i Sverige lever under ständigt hot om fysisk och psykisk misshandel. I den här filmen berättar en våldsutsatt kvinna om hur hennes man började slå både henne och deras gemensamma barn. Vad kan man göra i en sådan situation? 2. Tror du kvinnans berättelse är unik, eller händer detta många kvinnor? 3. Mannen utvecklade ett våldsamt beteende efter att de varit tillsammans flera år. Varför tror du att det våldsamma beteendet inte märktes i början? 4. Mannen som kvinnan levde med sa alltid att det var hennes fel, han bad aldrig om förlåt och hon fick lova att aldrig göra om det. Varför tror du att hon inte lämnade honom i första skedet? 5. På vilket sätt skiljer det sig att bli misshandlad av en okänd person jämfört med sin egen partner? 6. En del kvinnor vänjer sig vid mannens psykiska och fysiska misshandel och börjar skuldbelägga sig själva. Varför tror du att det bli så? 7. Varför tror du en del kvinnor går tillbaka till sina män trots att mannen misshandlat henne vid flera tillfällen? Vad är det som gör att andra kvinnor lämnar sin våldsamma partner? 8. Tror du att misshandel också förekommer i samkönade relationer? I slutet av filmen säger kvinnan: Varför är det jag som sitter fast här och inte han. Hur ser du på det?

13 10. Homosexualitet, musikaler och melodifestivalen Dokumentärfilm: Homosexualitet, musikaler och melodifestivalen Tid: 6:20 Filmskapare: Gina Schubert, Emelie Mörk, Sanna Anttila, Emelie Andersen Gymnasieskola: Hulebäcksgymnasiet Kommun: Härryda Engelsk text: Nej Alla homosexuella gillar schlager, konståkning och melodifestivalen. Eller? Fördomarna är många när det gäller homosexuella och i praktiken har de inte alltid samma rättigheter som heterosexuella. I filmen berättar Stefan om sitt liv, erfarenheter han gjort och önskan om att de mänskliga rättigheterna ska gälla lika mycket för homosexuella som heterosexuella. 2. Varför finns det så mycket fördomar mot homosexuella? 3. Fram till början av 70-talet betraktades homosexualitet i svensk lagstiftning som en sjukdom. Hur har detta påverkat samhällets syn på homosexuella? 4. Varför känner vissa människor rädsla inför homosexualitet? 5. Stefan i filmen berättar att han tappat kontakten med sin bror på grund av att brodern inte vill acceptera att Stefan är homosexuell. Hur skulle du själv reagera om du din syster eller bror berättade i förtroende för dig att hon eller han är homosexuell?skulle dina föräldrar acceptera dig om du berättade att du är homosexuell?

14 6. Hur tror du förutsättningarna ser ut att leva som homosexuell i olika länder? (Ta gärna några exempel och jämför med.) 7. Stefan berättar att två artonåringar stenades till döds i Iran på grund av att de blev kära i varandra. Vad tänker du när du hör det? 8. På vilka sätt diskrimineras homosexuella i Sverige? Kan du ge några exempel? 9. Tror du att det är lättare att leva som homosexuell i Sverige idag jämfört med för tio år sedan? Varför / varför inte? 10. Varför har vissa en negativ inställning till homosexuella? Varför blir man homofob? 11. Varför används bög ofta som ett skällsord? Hur påverkar det vår syn på homosexuella genom att använda bög som skällsord? 12. Har vi gjort framsteg i samhället under senare år när det gäller vår attityd till homosexualitet? På vilket sätt? Kan du ge några exempel?

15 11. Artikel 14 Dokumentärfilm: Artikel 14 Tid: 6:57 Filmskapare: Frida Söderlund, Isabelle Krüger, Sofia Andersson, Charlie Eriksson, Erik Redin Gymnasieskola: Staffangymnasiet Kommun: Söderhamn Engelsk text: Nej Nittonåriga Lys Nsem och hennes treåriga dotter skickades tillbaka till Demokratiska Republiken Kongo efter att ha levt tre år i Sverige. Kongo är ett land i krig, med stor förödelse, där det är straffbart att ha barn utanför äktenskapet. Svenska UD avråder människor att resa till Kongo på grund av det farliga läget. Det här är en berättelse om två unga människor vars öde bestämdes av den svenska migrationspolitiken. 2. Vad tänker du när du hör berättelsen om Lys och Jessica? Påverkar detta din syn på rätten att få skydd i ett land om du riskerar att bli förföljd i ditt eget hemland? 3. Hur tycker du polisen agerade när de hämtade Lys och Jessica för att föra dem till flygplatsen? 4. Artikel 14 i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheter lyder: Var och en har rätt att i andra länder söka och åtnjuta asyl från förföljelse. Tycker du efter vad du sett i filmen att Lys och Jessica har rätt till uppehållstillstånd i Sverige? Varför / varför inte? 5. Vad hade du själv gjort om en nära vän till dig skulle utvisas från Sverige till ett land där hon eller han riskerade att bli förföljd?

16 12. Hon älskar henne Dokumentärfilm: Hon älskar henne Tid: 6:35 Filmskapare: Johanna Larsson, Kajsa Westberg, Henny Ekman, Daniel Josefsson, Salomon Tafjord, Linn Sjölin Gymnasieskola: Ljud & Bildskolan Kommun: Borås Engelsk text: Nej Xandra kom ut som lesbisk när hon var nitton år. Hon upplever att samhället blir mer tolerant, men fortfarande finns mycket fördomar och förakt. I filmen berättar hon om egna erfarenheter och RFSL ger sin syn på hur de mänskliga rättigheterna kan stärkas för HBT-personer (homo-, bi- och transsexuella). 2. Anser du att homo-, bi- och transsexuella ska rätt att gifta sig i kyrkan precis som heterosexuella har rätt till? 3. Ser du olika på par som är heterosexuella, bögar eller lesbiska? Varför / varför inte? 4. Varför finns det många fördomar om homosexuella? Tror du att det är vanligt att vissa känner rädsla inför homosexualitet? Upplever du att en del kan tycka att lesbiska förhållanden är hotfulla? Varför är inte vissa personer toleranta mot de människor som avviker från normen? 5. Upplever du att det finns mycket homofobi på skolan? Skulle du själv våga berätta för andra om du var homosexuell? Skulle dina vänner acceptera det? Om de inte skulle acceptera det anser du då att det är dina riktiga vänner? 6. Tror du att homosexuella par kan vara lika bra föräldrar som heterosexuella par? Varför / varför inte? 7. Runt om i världen finns massa barn som lever i fattigdom och väntar på att adopteras till en lämplig familj som kan ge dem en bättre framtid. Trots detta godkänner få länder adoptioner till homosexuella par och i Sverige får homosexuella inte adoptera. Hur ser du på detta?

17 8. I vissa länder är homosexualitet fortfarande förenat med dödsstraff. Vad tycker du om det? 9. På vilka sätt diskrimineras homosexuella i Sverige? Kan du ge några exempel? 10. Tror du att det är lättare att leva som homosexuell i Sverige idag jämfört med för tio år sedan? Varför / varför inte? 11. Varför används bög ofta som ett skällsord? Hur påverkar det vår syn på homosexuella genom att använda bög som skällsord? 12. Har vi gjort framsteg i samhället under senare år när det gäller vår attityd till homosexualitet? På vilket sätt? Kan du ge några exempel?

Handledning till dokumentärfilmer gjorda inom projekt Angeläget Västra Götaland 2005

Handledning till dokumentärfilmer gjorda inom projekt Angeläget Västra Götaland 2005 Handledning till dokumentärfilmer gjorda inom projekt Angeläget Västra Götaland 2005 Handledning till dokumentärfilmer gjorda inom projekt Angeläget Västra Götaland 2005 Under hösten 2005 producerade gymnasieelever

Läs mer

Grafisk form och illustration: Fiin - www.sofiekindahl.se Illustration UMO.se:s material: Cecilia Birgerson Nordling

Grafisk form och illustration: Fiin - www.sofiekindahl.se Illustration UMO.se:s material: Cecilia Birgerson Nordling Första upplagan: 20 000 ex Utgivningsår: 2011 Produktion: 1000 Möjligheter i samarbete med UMO.se Utgivare: 1000 Möjligheter Grafisk form och illustration: Fiin - www.sofiekindahl.se Illustration UMO.se:s

Läs mer

VÅLDTÄKT OCH SEXUELLA ÖVERGREPP

VÅLDTÄKT OCH SEXUELLA ÖVERGREPP VÅLDTÄKT OCH SEXUELLA ÖVERGREPP LAGEN SÄGER: Enligt lagen är våldtäkt när någon tvingar en person till samlag eller annat sexuellt umgänge genom att hota eller använda våld. Man kan också göra sig skyldig

Läs mer

Trafficking är det moderna slaveriet. Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution VT 2012

Trafficking är det moderna slaveriet. Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution VT 2012 Trafficking är det moderna slaveriet Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution VT 2012 Den grekiska filosofen Aristoteles sade Slaven är ett stycke egendom med själ. Detta citat tycker

Läs mer

Handledarmaterial. Ska vi byta? Sex mot...?

Handledarmaterial. Ska vi byta? Sex mot...? Handledarmaterial Handledarmaterial Ska vi byta? Sex mot...? Första upplagan: 5 000 ex Utgivningsår: 2011 Produktion: 1000 Möjligheter Utgivare: 1000 Möjligheter Grafisk form och illustration: Fiin -

Läs mer

Unga som har sex mot ersättning

Unga som har sex mot ersättning Unga som har sex mot ersättning En kunskapsöversikt till stöd och hjälp Linda Jonsson och Caroline Engvall Socialsekreterare, fältassistenter och kuratorer på ungdomsmottagningar och många fler möter

Läs mer

s k a j a g g ö r a?

s k a j a g g ö r a? V a d s k a j a g g ö r a? 31 brev till kvinnojourerna och tjejjourerna 1 Manifest Sverige är ett av världens minst ojämställda länder. Ändå är mäns våld mot kvinnor ett av våra största samhällsproblem.

Läs mer

Om ungdomars självkänsla. Ett inspirations- och arbetsmaterial till filmen.

Om ungdomars självkänsla. Ett inspirations- och arbetsmaterial till filmen. Om ungdomars självkänsla Ett inspirations- och arbetsmaterial till filmen. Inledning Om ungdomars självkänsla är en film om att vara ung i dag. Det är en kort film drygt tio minuter lång som berör stora

Läs mer

Otrygghet är att ha ett bultande hjärta

Otrygghet är att ha ett bultande hjärta Otrygghet är att ha ett bultande hjärta En undersökning om ungdomar som går i gymnasiesärskolan och deras upplevelser av mobbning, hot och våld. Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion

Läs mer

Handledning. Är fyra filmer om ungdomars utsatthet för brott i sin vardag. Filmerna handlar om Ida, Adam, Sofia och Martin.

Handledning. Är fyra filmer om ungdomars utsatthet för brott i sin vardag. Filmerna handlar om Ida, Adam, Sofia och Martin. Handledning En vanlig dag Är fyra filmer om ungdomars utsatthet för brott i sin vardag. Filmerna handlar om Ida, Adam, Sofia och Martin. SOFIA går på fest och hoppas att få träffa Gustav men det blir inte

Läs mer

Utbildning för scoutledare - deltagarmaterial. Trygga Möten

Utbildning för scoutledare - deltagarmaterial. Trygga Möten Utbildning för scoutledare - deltagarmaterial Trygga Möten Välkommen till kursen Trygga Möten! Trygga Möten är en obligatorisk kurs för alla som är ledare, för barn, och över 15 år. Även den som är invald

Läs mer

Om sexuell exploatering och hur du kan hjälpa utsatta barn och unga

Om sexuell exploatering och hur du kan hjälpa utsatta barn och unga Om sexuell exploatering och hur du kan hjälpa utsatta barn och unga Men fråga mig bara är en vägledning som riktar sig till dig som jobbar med barn och unga. Här beskrivs vad sexuell exploatering är och

Läs mer

Anders Danielsson svarar på barns frågor

Anders Danielsson svarar på barns frågor 1 2014-03-12 Anders Danielsson svarar på barns frågor I slutet av februari 2014 träffade Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson BRIS generalsekreterare Kattis Ahlström för att prata om hur

Läs mer

Vägen ut från familjevåld

Vägen ut från familjevåld Vägen ut från familjevåld Information för hedersvåldsutsatta kvinnor och flickor Boken innehåller fakta om våld i nära relationer, om hedersrelaterat våld och om kvinnors rättigheter i det svenska samhället.

Läs mer

Övningen syftar till att skaffa kunskap om eventuella följder av en regim som kränker invånarnas mänskliga rättigheter i landet.

Övningen syftar till att skaffa kunskap om eventuella följder av en regim som kränker invånarnas mänskliga rättigheter i landet. Spelet utspelar sig i en mycket trängd och farlig situation. Användaren står öga mot öga med rådande regim och ska ta ställning till ett antal påståenden. Vår förhoppning är att eleverna ska inse betydelsen

Läs mer

Älska mig FILMHANDLEDNING - ÄLSKA MIG

Älska mig FILMHANDLEDNING - ÄLSKA MIG Älska mig FILMHANDLEDNING - ÄLSKA MIG Jag vet hur det känns, att vara fångad i sig själv. Varför är det så svårt att förstå? Är det så svårt att se.. är det så svårt att älska mig? Älska mig är baserad

Läs mer

A lm A e u Hbt r o p A rfsl u Heder n g d o m råd till yrkesverksamma

A lm A e u Hbt r o p A rfsl u Heder n g d o m råd till yrkesverksamma Hbt & Heder RÅD TILL yrkesverksamma Almaeuropa & Rfsl Ungdom HBT&Heder Du ska vara snäll och din familj är det viktigaste, du ska inte bråka med dem. Om du vill tycka om killar då får du göra det, men

Läs mer

ÖPPNA VERKSAMHETEN! Ett metodmaterial om normer och inkludering i öppen ungdomsverksamhet

ÖPPNA VERKSAMHETEN! Ett metodmaterial om normer och inkludering i öppen ungdomsverksamhet respekt integritet delaktighet vara trygg känna självkänsla må bra lika värde och villkor ÖPPNA VERKSAMHETEN! Ett metodmaterial om normer och inkludering i öppen ungdomsverksamhet synas finnas var våga

Läs mer

Hemligheter kända av många. -En metod och handbok för dig som har personlig assistans

Hemligheter kända av många. -En metod och handbok för dig som har personlig assistans Hemligheter kända av många -En metod och handbok för dig som har personlig assistans Av : Ve r o n i c a S v e n s k C o p y r i g h t F ö r b u n d e t U n g a R ö r e l s e h i n d r a d e F i n a n

Läs mer

All rätt i världen. All rätt i världen. Hur programserien All rätt i världen kan användas

All rätt i världen. All rätt i världen. Hur programserien All rätt i världen kan användas All rätt i världen AV-nummer 100752tv 1-12 All rätt i världen är en serie på tolv korta program som berör mänskliga rättigheter. Varje program som är fem minuter långt anknyter till artiklarna i FN:s allmänna

Läs mer

Kärlek, sex och samlevnad Raka svar på tonåringars frågor

Kärlek, sex och samlevnad Raka svar på tonåringars frågor Kärlek, sex och samlevnad Raka svar på tonåringars frågor Hur blir jag attraktiv och omtyckt? Hur hittar jag den rätte? Gifta sig - går det inte lika bra att vara sambo? Hur får man ett förhållande att

Läs mer

ett metodmaterial om normer i allmänhet och heteronormen i synnerhet

ett metodmaterial om normer i allmänhet och heteronormen i synnerhet ett metodmaterial om normer i allmänhet och heteronormen i synnerhet Forum för levande historia RFSL Ungdom ANDRA UPPLAGAN BRYT! ett metodmaterial om normer i allmänhet och heteronormen i synnerhet Forum

Läs mer

Innehåll Inledning VÅLD MOT KVINNOR En händelse Den farligaste platsen Historik och statistik Misshandelsprocessen Orsak och funktion samt vissa enkla åtgärder VÅLD MOT BARN Historik och statistik Orsak

Läs mer

FULA GUBBAR, NÄTFLIRTAR OCH CAMSEX

FULA GUBBAR, NÄTFLIRTAR OCH CAMSEX FULA GUBBAR, NÄTFLIRTAR OCH CAMSEX Om vad tjejer möter på nätet och hur vi möter dem För tjejjourer och andra stödverksamheter som möter unga tjejer Innehåll Varför särskilt fokus på nätet?... 5 Sexualitet

Läs mer

HANDLINGSPLAN KVINNOFRID

HANDLINGSPLAN KVINNOFRID 1 HANDLINGSPLAN KVINNOFRID Kommunfullmäktige 2010-11-29 98 2 Förord Ett liv fritt från våld och förtryck det är en rättighetsfråga. Regeringen har under de senaste fyra åren gjort en stor satsning på att

Läs mer

Barnrättsspelet Handledning

Barnrättsspelet Handledning Barnrättsspelet Handledning Barnrättsspelet är ett sätt för barn och unga att lära sig om sina rättigheter. Genom kunskap kan unga påverka sin situation, göra skillnad i sitt eget liv och sin omgivning.

Läs mer

abc om hbt till sfi 1

abc om hbt till sfi 1 abc om hbt till sfi 1 Inledning Vad är heteronormen? A Idag talar man ofta om heteronormen. Det är ett sätt att flytta fokus från det som avviker homosexualitet till exempel till att istället titta på

Läs mer

Lyssna på mig. Barnets upplevelse av skilsmässa och föräldrars konflikter

Lyssna på mig. Barnets upplevelse av skilsmässa och föräldrars konflikter 2013 Lyssna på mig Barnets upplevelse av skilsmässa och föräldrars konflikter Snacka aldrig skit om varandra. Aldrig. Det gör så jävla ont. Barn borde få bestämma 50% vid en skilsmässa så de vuxna inte

Läs mer

VÅLD MOT KVINNOR OCH BARN

VÅLD MOT KVINNOR OCH BARN International Inner Wheel Sweden VÅLD MOT KVINNOR OCH BARN Sammanfattning av mitt föredrag vid European Meeting Malmö 6 juli 2014 Christine Berggren Board Director 2014-2015 Sweden cbberggen@gmail.com

Läs mer

Unga som skadar sig genom sex

Unga som skadar sig genom sex Unga som skadar sig genom sex Linda Jonsson och Åsa Lundström Mattsson Stiftelsen Allmänna Barnhuset 2012 Unga som skadar sig genom sex Linda Jonsson Åsa Lundström Mattsson Stiftelsen Allmänna Barnhuset

Läs mer