Pedagogisk guide till Angelägets dokumentärer - gjorda av unga filmskapare nationellt 2008/2009

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Pedagogisk guide till Angelägets dokumentärer - gjorda av unga filmskapare nationellt 2008/2009"

Transkript

1 Pedagogisk guide till Angelägets dokumentärer - gjorda av unga filmskapare nationellt 2008/2009

2 Pedagogisk guide till Angelägets dokumentärer - gjorda av unga filmskapare nationellt 2008/2009 Läsåret 2008/2009 producerade unga filmskapare på medieprogram runt om i Sverige 70 dokumentärer om mänskliga rättigheter. Tolv av filmerna har samlats på en DVD och den här pedagogiska guiden har tagits fram för att användas tillsammans med DVD:n. Filmerna berättar om kränkningar och livsöden, ofta kopplat till ungdomarnas egen och andras vardag i Sverige. Bland annat skildras våld mot kvinnor och barn, mobbning, Sveriges migrationspolitik, prostitution och diskriminering mot homosexuella. Varje film är ungefär 8 minuter lång. I guiden hittar du en kort beskrivning av handlingen. Dessutom finns 8-15 diskussionsfrågor som kan inspirera till samtal efter att filmen visats. Sex av filmerna är även textade på engelska. Filmerna har fått mycket uppmärksamhet och lämpar sig väl för att visas och diskuteras med såväl unga som vuxna. Vissa filmer innehåller berättelser som kan upplevas starka, särskilt om man själv varit med om liknande händelser. Se därför gärna filmerna själv innan du visar dem för eleverna. Läs gärna in dig på ämnet frågorna berör för att ge kunna ge svar på frågorna som ställs i materialet. Vi hoppas att den här guiden kan inspirera till intressanta diskussioner! Martin Rydehn Projektledare Angeläget Angelägets drivs i samarbete mellan Amnesty International och KulturUngdom.

3 1. Betina den fina mannen med hårmössan Dokumentärfilm: Betina den fina mannen med hårmössan Tid: 7:23 Filmskapare: Elinor Engkvist, Sandra Dahlén Gymnasieskola: Sundsta- Älvkullengymnasiet Kommun: Karlstad Engelsk text: Ja Vid 74 års ålder kom Carl Carr ut som transvestit. Han tog namnet Elenor Betina. Den här filmen är en varm berättelse om mod, att våga lyssna på sig själv och ta steget ut med en hemlighet som omvärlden varken känner till eller vet hur den ska förhålla sig till. 2. Vad tänker du när du hör ordet transvestit? Har du någon gång träffat en transvestit? Vad vet du om att vara transvestit? 3. Vad tycker du om att Olle går ut med att han är transvestit? Hade du vågat göra samma sak själv? 4. Olle berättar för sina barn och barnbarn att han är transvestit. Vad skulle du tänka om din morfar eller farfar berättade samma sak för dig? Skulle du fördöma honom eller acceptera honom för den han är? Varför då? 5. Betina upplever att så många vänner som han har nu har han aldrig haft förut: Vad kan det bero på? 6. Som Betina vågar Olle vara sig själv. Finns det andra sätt man kan avvika från normen förutom att vara transvestit? Är det svårt att avvika från normen om man känner att man inte passar in? 7. Betina säger i slutet av filmen; Att våga är att förlora fotfästet för en liten stund, att inte våga är att förlora sin själ. Vad tror du han menar med det?

4 2. En gång hora alltid hora Dokumentärfilm: En gång hora alltid hora Tid: 9:06 Filmskapare: Malin Odman Eriksson, Nicole Carlsson Gymnasieskola: NTI-gymnasiet Kommun: Göteborg Engelsk text: Ja Mitt i stan i Göteborg ligger Rosenlundsgatan. Här finns prostituerade 24 timmar om dygnet. Många i prostitution känner sig utsatta och behovet av mänsklig värme är stort. I den här filmen får vi höra olika människor berätta om hur det är att gå på gatan och vad prostituerade själva upplever. 2. Varför tror du att kvinnor och män prostituerar sig? Tror du att det kan finnas olika skäl beroende på om man är kvinna eller man? 3. I Sverige och i världen är det oftast flickor och kvinnor som lever i prostition och oftast män som köper sex. Varför ser könsfördelningen ut på det sättet? 4. I Sverige är det kriminaliserat att köpa sex. Så är det inte i alla länder. Varför tror du Sverige valt den lagstiftningen? Varför tror du att människor fortfarande köper sex fast det är ett brott? 5. Varför tror du Anna, som är prostituerad, valt att medverka i filmen? 6. Ett citat i filmen lyder: Jag tror fan det är sant, dedär en gång hora, alltid hora. Förr eller senare har de som slutat kommit tillbaka. Tror du att detta kan stämma? Varför då i så fall? 7. Varför väljer vissa män att köpa sex? Vilka orsaker kan ligga bakom? Skulle du själv kunna tänka dig att köpa sex? Varför / varför inte? 8. Stadsmissionens buss kommer till Rosenlundsgatan på torsdagar. En del unga tjejer väljer att sitta i timmar och prata i bussen istället för att tjäna pengar på gatan. Vad tror du det beror på? Vilken betydelse har volontärernas bemötande? 9. På vilket sätt tror du att man påverkas av att arbeta som prostituerad? 10. Tror du att människor i prostitution mår bra? Varför / varför inte? Hur tycker du att samhället ska förhålla sig till prostitution? Tycker du att man borde göra något för att minska sexköp? Varför / varför inte? 11. Tror du att den lyckliga horan finns? Varför tror du det? Hur många prostituerade skulle välja sitt arbete istället för ett vanligt välbetalt jobb?

5 3. Sju av nio liv Dokumentärfilm: Sju av nio liv Tid: 7:40 Filmskapare: Ludwig Eriksson, Oscar Byström Gymnasieskola: Anderstorpskolan Kommun: Skellefteå Engelsk text: Ja Varje år blir hundratals människor vittne till våldsbrott. Men få av dessa ingriper. Varför vågar vi inte ingripa? Och vilket civilkurage kan vi förvänta oss från våra medmänniskor? I denna dokumentär diskuteras dessa frågor. 2. Är det en mänsklig rättighet att känna sig trygg i samhället? 3. Har vi medmänniskor något ansvar att ingripa i en nödsituation? Skulle du själv våga ingripa om du t.ex. såg att en person blev misshandlad? Gör det någon skillnad om det är en okänd person eller en kompis? Varför gör du skillnad på människovärde i just den här situationen? 4. Vad ska hända för att du ska våga ingripa? På vilka sätt kan man ingripa? 5. Hur skulle samhället påverkas om alla ingrep när de kunde? Var går gränsen för när man ska ingripa? 6. Skulle du våga riskera ditt eget välmående för den som utsätts för t.ex. en misshandel? 7. Tycker du att man ska lagstifta så att vi tvingas ingripa om vi uppmärksammar att ett brott pågår? Vad är bra med en sådan lag? Vad är mindre bra med en sådan lag? 8. Har du själv sett någon misshandel där någon som upplevs oskyldig utsatts för våld? Har du ingripit? På vilket sätt? Varför / varför inte? Vad hände?

6 4. Där jag var som tryggast Dokumentärfilm: Där jag var som tryggast Tid: 7:05 Filmskapare: Isabelle Östersund, Malin Orre Gymnasieskola: Sundsta- Älvkullengymnasiet Kommun: Karlstad Engelsk text: Ja Kajsa blev våldtagen i sin egen säng av två killar hon träffade på MSN. Hennes upplevelser är inte unika, många tjejer drabbas varje år. I filmen berättar hon utelämnade om våldtäkten, sina känslor och den svåra vägen tillbaka att försöka må bra. 2. Känner du någon som varit i liknande situation som tjejen i filmen? 3. Varför tror du tjejen i filmen känner att hon inte var värd någonting, misslyckad och äcklig trots att hon inte själv begått något brott? 4. Är det vanligt att man träffar killar eller tjejer på MSN och sedan stämmer träff med dem på annan plats? Tänker man på att det kan innebära risker att träffa en okänd människa på stan som man bara chattat med? 5. Enligt lagstiftningen krävs inte att brottsoffret gör motstånd vid våldtäkt. Trots detta ifrågasätts ibland om kvinnan gjort tillräckligt motstånd vid våldtäkten. Vad tänker du kring detta? 6. Vilka konsekvenser kan det få för en den som blivit utsatt för våldtäkt? 7. Varför får Kajsa i filmen höra att hon är slampa och hora när hon i själva verket blivit våldtagen? Varför tror att man ofta lägger skuld och ansvar på brottsoffret för det som hänt? Kan du komma på några exempel? 8. Tjejen i filmen säger att hon känner sig smutsig av att få pengar från gärningsmannen och vill inte ha skadeståndet. Kan du förstå hur hon känner och resonerar? 9. Tror du att många tjejer känner sig rädda för att bli utsatta för våldtäkt? Finns det situationer som du tror att tjejer, men inte killar, undviker? 10. Var går gränsen för våldtäkt? Hur påverkar det om tjejen/killen är full? Spelar det någon roll vad hon/han har på sig? Är nej alltid ett nej?

7 11. Finns det någon skillnad i att kallas för hora/horbock/player? Vilken då? Varför då? 12. Tror du att det är vanligt med våldtäkt i parförhållanden? Tror du att det förekommer även i homosexuella relationer? 13. Finns det något man kan göra för att antalet våldtäkter ska minska? Vad då? 14. Hur vanligt tror du det är att offret anmäler en våldtäkt som hon eller han blivit utsatt för? Spelar det någon roll hur väl man känner gärningsmannen? Varför tror du att så få väljer att anmäla våldtäkt?

8 5. Utvisad Dokumentärfilm: Utvisad Tid: 7:50 Filmskapare: Tobias Johansson, Kamran Kalantari, Benjamin Phipps, Justine Boonyai, Ellen Jonsson Gymnasieskola: Hulebäcksgymnasiet Kommun: Härryda Engelsk text: Ja Mohammed har levt i Sverige i fyra år. Han har väldigt nära kontakt med sin syster som bor här och hennes fyra barn. När Mohammed fyller 18 år ska han utvisas till Iran. I den här filmen berättar Mohammed om sina relationer till familj och släkt samt hur hårt Migrationsverkets dom kommer att påverka honom. 2. Efter att ha levt fyra år i Sverige beslutar Migrationsverket att Mohammed inte får bo kvar här. Vad tänker du när du hör det? 3. Mohammed ska utvisas från Sverige när han är 18 år. Vad kan man göra i Mohammeds situation för att hitta hopp om framtiden? 4. Hur tycker du att Migrationsverkets regler fungerar i just Mohammeds fall? Känner du till någon liknande situation? 5. Vilka regler tycker du att Sverige borde ha?

9 6. Femtonhundra om dagen Dokumentärfilm: Femtonhundra om dagen Tid: 5:30 Filmskapare: Anna Östlund, Lina Skoog, Kristoffer Björklund, Moa Hedman Gymnasieskola: Borgarskolan Kommun: Gävle Engelsk text: Ja HANDLING Peter har missbrukat droger större delen av sitt liv. Livet har kantats av motgångar och kriminalitet. Vid femtio års ålder är Peter fast besluten att lämna drogerna bakom sig en gång för alla. Men lusten att knarka kommer aldrig att försvinna. I filmen berättar han på ett närgånget och naket sätt om sitt liv. 2. Peter berättar att han varit amfetaminist. Varför hamnar en del människor i ett djupt drogberoende? Vad skulle du göra om du märkte att någon som du brydde dig om började använda droger? 3. Vilken betydelse har uppväxtförhållanden om man börjar använda droger eller inte? 4. Hur uppfattar du Peter här i filmen? Tycker du Peter är stark som lämnat sitt missbruk bakom sig? Samtidigt säger Peter att han varit nära att trilla dit igen. Vad tror du gör att han är fri från narkotika idag? 5. Tror du Peter känner dåligt samvete för saker han gjort när han varit påtänd? Varför / varför inte? 6. Peter berättar att ibland blev han tagen av polisen, men upplevde det tryggt att komma till häktet. Varför då? 7. I filmen säger Peter att om han inte hade sin son och sin familj att tänka på så hade han gått tillbaka till drogerna. Hur viktig är kontakten med andra människor för att hålla drogerna på avstånd? 8. Vilket ansvar har samhället att hjälpa Peter i hans situation? På vilket sätt tror du samhället bidragit till att hjälpa honom att bli drogfri?

10 7. Kampen mot sexuella övergrepp Dokumentärfilm: Kampen mot sexuella övergrepp Tid: 9:00 Filmskapare: Madeleine Garpenvall, Christopher Westman Gymnasieskola: Kunskapsgymnasiet Globen Kommun: Stockholm Engelsk text: Nej Hannah blev under flera år sexuellt utnyttjad av sin pappa. Idag har hon lämnat hemmet och börjat ett nytt liv trots att hon bara är sexton år gammal. I filmen berättar om övergreppen och hur hon blev räddad av en kille som hon träffade på Internet. 2. Hannah i filmen berättar om hur hennes pappa utsatt henne för sexuella övergrepp. Hur tror du detta har påverkat Hannah? Vad kan man göra som ung när någon man är beroende av utnyttjar en sexuellt? Vilka vuxna kan man vända sig till? Vågar man anmäla? Vad kan man förlora? 3. På vilket sätt skiljer det sig att bli sexuellt utnyttjad av en okänd person jämfört med någon i familjen? 4. Hannah berättar om att hon träffade en kille på Internet hämtade henne hos hennes pappa. Hon har inte varit tillbaka hos honom på ett år. Tror du Hannah någonsin kommer att förlåta sin pappa? 5. Vilka är orsakerna till att en människa utsätter andra för sexuella övergrepp? Kan man förändra ett sådant beteende? 6. Vad kan man göra om man misstänker att någon man känner utsätts för sexuella övergrepp?

11 8. En kul grej Dokumentärfilm: En kul grej Tid: 8:50 Filmskapare: Linus Ljunggren Gymnasieskola: Viskastrandsgymnasiet Kommun: Borås Engelsk text: Nej Mobbning drabbar både barn och vuxna. Ibland är den medvetet utstuderad, ibland handlar det om att man har svårt att tänka sig in i andras människors känslor. I filmen berättar flera ungdomar och vuxna om hur de mobbat andra eller själva blivit mobbade. 2. Vad är mobbning? Kan du ge exempel på mobbning? Hur vanligt är mobbning på din skola? 3. Vem drabbas av mobbning? Varför mobbar man? Hur vanligt tror du det är med mobbning på Internet? Har du själv sett exempel på mobbning över Internet? 4. Finns det likheter mellan tortyr och mobbning? Vilka i så fall? 5. Vad ska man göra om man blir utsatt för mobbning? Vilken ansvar har föräldrarna? Lärarna? Klasskompisarna? Tycker du att dom runt omkring gör tillräckligt? 6. Vad är det för skillnad mellan fysisk och psykisk mobbning? Hur påverkas man av dessa? 7. Tjejen i filmen säger att hon tror att de som mobbade henne bar en mask, men innerst inne var osäkra. Tror du att det kan vara så? 8. Tror du att en del mobbning sker utan man själv inser att det är mobbning man håller på med? Vad då till exempel? 9. Är det svårt att säga ifrån när man ser att någon blir illa behandlad? Hur stor roll spelar det vad andra tycker? 10. Vad bör skolan och lärare göra när mobbning drabbar en elev?

12 9. Instängd Dokumentärfilm: Instängd Tid: 7:18 Filmskapare: Ida Karlsson, Simon Raution Wahll, Linn Albinsson Gymnasieskola: Västerhöjdsgymnasiet Kommun: Skövde Engelsk text: Nej Att kvinnor utsätts för våld i sina hem är en människorättskränkning. Tusentals kvinnor i Sverige lever under ständigt hot om fysisk och psykisk misshandel. I den här filmen berättar en våldsutsatt kvinna om hur hennes man började slå både henne och deras gemensamma barn. Vad kan man göra i en sådan situation? 2. Tror du kvinnans berättelse är unik, eller händer detta många kvinnor? 3. Mannen utvecklade ett våldsamt beteende efter att de varit tillsammans flera år. Varför tror du att det våldsamma beteendet inte märktes i början? 4. Mannen som kvinnan levde med sa alltid att det var hennes fel, han bad aldrig om förlåt och hon fick lova att aldrig göra om det. Varför tror du att hon inte lämnade honom i första skedet? 5. På vilket sätt skiljer det sig att bli misshandlad av en okänd person jämfört med sin egen partner? 6. En del kvinnor vänjer sig vid mannens psykiska och fysiska misshandel och börjar skuldbelägga sig själva. Varför tror du att det bli så? 7. Varför tror du en del kvinnor går tillbaka till sina män trots att mannen misshandlat henne vid flera tillfällen? Vad är det som gör att andra kvinnor lämnar sin våldsamma partner? 8. Tror du att misshandel också förekommer i samkönade relationer? I slutet av filmen säger kvinnan: Varför är det jag som sitter fast här och inte han. Hur ser du på det?

13 10. Homosexualitet, musikaler och melodifestivalen Dokumentärfilm: Homosexualitet, musikaler och melodifestivalen Tid: 6:20 Filmskapare: Gina Schubert, Emelie Mörk, Sanna Anttila, Emelie Andersen Gymnasieskola: Hulebäcksgymnasiet Kommun: Härryda Engelsk text: Nej Alla homosexuella gillar schlager, konståkning och melodifestivalen. Eller? Fördomarna är många när det gäller homosexuella och i praktiken har de inte alltid samma rättigheter som heterosexuella. I filmen berättar Stefan om sitt liv, erfarenheter han gjort och önskan om att de mänskliga rättigheterna ska gälla lika mycket för homosexuella som heterosexuella. 2. Varför finns det så mycket fördomar mot homosexuella? 3. Fram till början av 70-talet betraktades homosexualitet i svensk lagstiftning som en sjukdom. Hur har detta påverkat samhällets syn på homosexuella? 4. Varför känner vissa människor rädsla inför homosexualitet? 5. Stefan i filmen berättar att han tappat kontakten med sin bror på grund av att brodern inte vill acceptera att Stefan är homosexuell. Hur skulle du själv reagera om du din syster eller bror berättade i förtroende för dig att hon eller han är homosexuell?skulle dina föräldrar acceptera dig om du berättade att du är homosexuell?

14 6. Hur tror du förutsättningarna ser ut att leva som homosexuell i olika länder? (Ta gärna några exempel och jämför med.) 7. Stefan berättar att två artonåringar stenades till döds i Iran på grund av att de blev kära i varandra. Vad tänker du när du hör det? 8. På vilka sätt diskrimineras homosexuella i Sverige? Kan du ge några exempel? 9. Tror du att det är lättare att leva som homosexuell i Sverige idag jämfört med för tio år sedan? Varför / varför inte? 10. Varför har vissa en negativ inställning till homosexuella? Varför blir man homofob? 11. Varför används bög ofta som ett skällsord? Hur påverkar det vår syn på homosexuella genom att använda bög som skällsord? 12. Har vi gjort framsteg i samhället under senare år när det gäller vår attityd till homosexualitet? På vilket sätt? Kan du ge några exempel?

15 11. Artikel 14 Dokumentärfilm: Artikel 14 Tid: 6:57 Filmskapare: Frida Söderlund, Isabelle Krüger, Sofia Andersson, Charlie Eriksson, Erik Redin Gymnasieskola: Staffangymnasiet Kommun: Söderhamn Engelsk text: Nej Nittonåriga Lys Nsem och hennes treåriga dotter skickades tillbaka till Demokratiska Republiken Kongo efter att ha levt tre år i Sverige. Kongo är ett land i krig, med stor förödelse, där det är straffbart att ha barn utanför äktenskapet. Svenska UD avråder människor att resa till Kongo på grund av det farliga läget. Det här är en berättelse om två unga människor vars öde bestämdes av den svenska migrationspolitiken. 2. Vad tänker du när du hör berättelsen om Lys och Jessica? Påverkar detta din syn på rätten att få skydd i ett land om du riskerar att bli förföljd i ditt eget hemland? 3. Hur tycker du polisen agerade när de hämtade Lys och Jessica för att föra dem till flygplatsen? 4. Artikel 14 i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheter lyder: Var och en har rätt att i andra länder söka och åtnjuta asyl från förföljelse. Tycker du efter vad du sett i filmen att Lys och Jessica har rätt till uppehållstillstånd i Sverige? Varför / varför inte? 5. Vad hade du själv gjort om en nära vän till dig skulle utvisas från Sverige till ett land där hon eller han riskerade att bli förföljd?

16 12. Hon älskar henne Dokumentärfilm: Hon älskar henne Tid: 6:35 Filmskapare: Johanna Larsson, Kajsa Westberg, Henny Ekman, Daniel Josefsson, Salomon Tafjord, Linn Sjölin Gymnasieskola: Ljud & Bildskolan Kommun: Borås Engelsk text: Nej Xandra kom ut som lesbisk när hon var nitton år. Hon upplever att samhället blir mer tolerant, men fortfarande finns mycket fördomar och förakt. I filmen berättar hon om egna erfarenheter och RFSL ger sin syn på hur de mänskliga rättigheterna kan stärkas för HBT-personer (homo-, bi- och transsexuella). 2. Anser du att homo-, bi- och transsexuella ska rätt att gifta sig i kyrkan precis som heterosexuella har rätt till? 3. Ser du olika på par som är heterosexuella, bögar eller lesbiska? Varför / varför inte? 4. Varför finns det många fördomar om homosexuella? Tror du att det är vanligt att vissa känner rädsla inför homosexualitet? Upplever du att en del kan tycka att lesbiska förhållanden är hotfulla? Varför är inte vissa personer toleranta mot de människor som avviker från normen? 5. Upplever du att det finns mycket homofobi på skolan? Skulle du själv våga berätta för andra om du var homosexuell? Skulle dina vänner acceptera det? Om de inte skulle acceptera det anser du då att det är dina riktiga vänner? 6. Tror du att homosexuella par kan vara lika bra föräldrar som heterosexuella par? Varför / varför inte? 7. Runt om i världen finns massa barn som lever i fattigdom och väntar på att adopteras till en lämplig familj som kan ge dem en bättre framtid. Trots detta godkänner få länder adoptioner till homosexuella par och i Sverige får homosexuella inte adoptera. Hur ser du på detta?

17 8. I vissa länder är homosexualitet fortfarande förenat med dödsstraff. Vad tycker du om det? 9. På vilka sätt diskrimineras homosexuella i Sverige? Kan du ge några exempel? 10. Tror du att det är lättare att leva som homosexuell i Sverige idag jämfört med för tio år sedan? Varför / varför inte? 11. Varför används bög ofta som ett skällsord? Hur påverkar det vår syn på homosexuella genom att använda bög som skällsord? 12. Har vi gjort framsteg i samhället under senare år när det gäller vår attityd till homosexualitet? På vilket sätt? Kan du ge några exempel?

Pedagogisk guide till 12 dokumentärer på Angelägets dvd. Filmerna är gjorda av unga filmskapare i Sverige 2009/2010.

Pedagogisk guide till 12 dokumentärer på Angelägets dvd. Filmerna är gjorda av unga filmskapare i Sverige 2009/2010. Pedagogisk guide till 12 dokumentärer på Angelägets dvd. Filmerna är gjorda av unga filmskapare i Sverige 2009/2010. Pedagogisk guide till 12 dokumentärer på Angelägets dvd. Filmerna är gjorda av unga

Läs mer

Pedagogisk guide till Angelägets dokumentärer - gjorda av unga filmskapare nationellt 2006/2007

Pedagogisk guide till Angelägets dokumentärer - gjorda av unga filmskapare nationellt 2006/2007 Pedagogisk guide till Angelägets dokumentärer - gjorda av unga filmskapare nationellt 2006/2007 Pedagogisk guide till Angelägets dokumentärer - gjorda av unga filmskapare nationellt 2006/2007 Läsåret 2006/2007

Läs mer

Samtal med Hussein en lärare berättar:

Samtal med Hussein en lärare berättar: Samtal med Hussein en lärare berättar: Under en håltimme ser jag Hussein sitta och läsa Stjärnlösa nätter. Jag hälsar som vanligt och frågar om han tycker att boken är bra. Han ler och svarar ja. Jag frågar

Läs mer

På Stockholmspolisens hatbrottssida www.polisen.se/stockholm/hatbrott hittar du en längre definition och förklaring av vad hatbrott är.

På Stockholmspolisens hatbrottssida www.polisen.se/stockholm/hatbrott hittar du en längre definition och förklaring av vad hatbrott är. Att känna sig trygg och bli respekterad för den man är. Det borde vara alla människors grundläggande rättighet. Tyvärr är verkligheten ofta en annan om du har en hudfärg, religion eller sexuell läggning

Läs mer

Hej snygging Hej. Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig.

Hej snygging Hej. Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig. Hej snygging Hej Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig. Lyssna din lilla hora! Jag känner folk som gillar att spöa på tjejer, de tvekar inte att hoppa på ditt huvud. Vill du det???

Läs mer

Pedagogisk guide till 7 dokumentärer på Angelägets dvd. Filmerna är gjorda av unga filmskapare i Sverige 2012/2013.

Pedagogisk guide till 7 dokumentärer på Angelägets dvd. Filmerna är gjorda av unga filmskapare i Sverige 2012/2013. Pedagogisk guide till 7 dokumentärer på Angelägets dvd. Filmerna är gjorda av unga filmskapare i Sverige 2012/2013. Pedagogisk guide till 7 dokumentärer på Angelägets dvd. Filmerna är gjorda av unga filmskapare

Läs mer

På Stockholmspolisens hatbrottssida www.polisen. se/stockholm/hatbrott hittar du en längre definition och förklaring av vad hatbrott är.

På Stockholmspolisens hatbrottssida www.polisen. se/stockholm/hatbrott hittar du en längre definition och förklaring av vad hatbrott är. Att känna sig trygg och bli respekterad för den man är. Det borde vara alla människors grundläggande rättighet. Tyvärr är verkligheten ofta en annan om du har en hudfärg, religion eller sexuell läggning

Läs mer

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR >>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR Den här föreställningen är skapad av vår ungdomsensemble. Gruppen består av ungdomar i åldern 15-20 år varav en del aldrig spelat teater

Läs mer

Ingenstans att ta vägen

Ingenstans att ta vägen Ingenstans att ta vägen Vi har läst en artikel som handlar om en kille utan hem, pengar och arbete. Han kan inte svenska och bor på ett akutboende. Velibor, som han heter, tycker att man borde få mer hjälp

Läs mer

Pedagogisk guide till åtta dokumentärer på Angelägets DVD. Filmerna är gjorda av unga filmskapare i Sverige 2013/14.

Pedagogisk guide till åtta dokumentärer på Angelägets DVD. Filmerna är gjorda av unga filmskapare i Sverige 2013/14. Pedagogisk guide till åtta dokumentärer på Angelägets DVD. Filmerna är gjorda av unga filmskapare i Sverige 2013/14. Pedagogisk guide till åtta dokumentärer på Angelägets DVD. Filmerna är gjorda av unga

Läs mer

Handledning till dokumentärfilmer gjorda inom projekt Angeläget Västra Götaland 2005

Handledning till dokumentärfilmer gjorda inom projekt Angeläget Västra Götaland 2005 Handledning till dokumentärfilmer gjorda inom projekt Angeläget Västra Götaland 2005 Handledning till dokumentärfilmer gjorda inom projekt Angeläget Västra Götaland 2005 Under hösten 2005 producerade gymnasieelever

Läs mer

Pedagogisk guide till 8 dokumentärer på Angelägets dvd. Filmerna är gjorda av unga filmskapare i Sverige 2010/2011.

Pedagogisk guide till 8 dokumentärer på Angelägets dvd. Filmerna är gjorda av unga filmskapare i Sverige 2010/2011. Pedagogisk guide till 8 dokumentärer på Angelägets dvd. Filmerna är gjorda av unga filmskapare i Sverige 2010/2011. Pedagogisk guide till 8 dokumentärer på Angelägets dvd. Filmerna är gjorda av unga filmskapare

Läs mer

FN:s konvention om barnets mänskliga rättigheter

FN:s konvention om barnets mänskliga rättigheter FN:s konvention om barnets mänskliga rättigheter Om barnkonventionen Dessa artiklar handlar om hur länderna ska arbeta med barnkonventionen. Artikel 1 Barnkonventionen gäller dig som är under 18 år. I

Läs mer

Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer

Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer HANDLEDNING Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer Utgiven mars 2014 av Polisen. Materialet är framtaget av Polisen i samarbete med Brottsförebyggande rådet, Brå. HANDLEDNING Eva

Läs mer

Handledning. Är fyra filmer om ungdomars utsatthet för brott i sin vardag. Filmerna handlar om Ida, Adam, Sofia och Martin.

Handledning. Är fyra filmer om ungdomars utsatthet för brott i sin vardag. Filmerna handlar om Ida, Adam, Sofia och Martin. Handledning En vanlig dag Är fyra filmer om ungdomars utsatthet för brott i sin vardag. Filmerna handlar om Ida, Adam, Sofia och Martin. SOFIA går på fest och hoppas att få träffa Gustav men det blir inte

Läs mer

Sida 1 av 5 Barnkonventionen för barn och unga FN:s konvention om barnets rättigheter, eller barnkonventionen som den också kallas, antogs 1989. Barnkonventionen innehåller rättigheter som varje barn ska

Läs mer

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Januari 2008 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

Varningssignaler och råd

Varningssignaler och råd Varningssignaler och råd Innan första slaget Var uppmärksam på hans kvinnosyn Lyssna när din partner talar om kvinnor i allmänhet, om han kommenterar hur de klär sig och hur han värderar kvinnliga kollegor.

Läs mer

ETT FÖNSTER MOT VÄRLDEN

ETT FÖNSTER MOT VÄRLDEN ETT FÖNSTER MOT VÄRLDEN Film och diskussion VAD ÄR PROBLEMET? Filmen Ett fönster mot världen är en introduktion till mänskliga rättigheter. Den tar upp aktuella ämnen som kvinnors rättigheter, fattigdom,

Läs mer

SEX MOT ERSÄTTNING BLAND UNGA SOM BRYTER MOT HETERONORMEN. Mina Gäredal Edward Summanen

SEX MOT ERSÄTTNING BLAND UNGA SOM BRYTER MOT HETERONORMEN. Mina Gäredal Edward Summanen SEX MOT ERSÄTTNING BLAND UNGA SOM BRYTER MOT HETERONORMEN Mina Gäredal Edward Summanen Unga hbtq-personer som har sex mot ersättning Från Osynliga synliga aktörer 13 personer mellan 15 och 25 år som inte

Läs mer

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att Hej! Du som har fått den här broschyren har antagligen ett syskon som har ADHD eller så känner du någon annan som har det. Vi har tagit fram den här broschyren för att vi vet att det inte alltid är så

Läs mer

PEDAGOGISKT MATERIAL OM BROTT I NÄRA RELATIONER OCH HEDERSRELATERAT VÅLD OCH FÖRTRYCK

PEDAGOGISKT MATERIAL OM BROTT I NÄRA RELATIONER OCH HEDERSRELATERAT VÅLD OCH FÖRTRYCK PEDAGOGISKT MATERIAL OM BROTT I NÄRA RELATIONER OCH HEDERSRELATERAT VÅLD OCH FÖRTRYCK Det kan vara svårt att prata om svartsjuka och våld i nära relationer. Vad är okej och inte i en relation? Vad kan

Läs mer

Dialogmöte mellan unga och polis i Malmö

Dialogmöte mellan unga och polis i Malmö Dialogmöte mellan unga och polis i Malmö Ungdomsgruppen Ungdomar ur Malmös Unga och Mångfaldsgruppen inledde ett samarbete kring hur man kan förbättra dialogen mellan unga och polisen i Malmö. Ungdomsgruppen

Läs mer

Pedagogisk guide till 8 dokumentärer på Angelägets dvd. Filmerna är gjorda av unga filmskapare i Sverige 2011/2012.

Pedagogisk guide till 8 dokumentärer på Angelägets dvd. Filmerna är gjorda av unga filmskapare i Sverige 2011/2012. Pedagogisk guide till 8 dokumentärer på Angelägets dvd. Filmerna är gjorda av unga filmskapare i Sverige 2011/2012. Pedagogisk guide till 8 dokumentärer på Angelägets dvd. Filmerna är gjorda av unga filmskapare

Läs mer

Ramp svenska som andraspråk

Ramp svenska som andraspråk Om sex, kärlek och relationer (sas) Gloslista av Ellinor Blanco AV-nr: 31404 tv 1 Asteriskerna (*) hänvisar till ord och uttryck i programmanuset Avsnitt 1 Ihop = de två blir ett par; de är tillsammans;

Läs mer

2013-05-06. Våld i nära relationer

2013-05-06. Våld i nära relationer Våld i nära relationer Dagens program 09.30 09.45 Inledning 09.45 11.30 Våldsutsatta, inklusive paus 11.30 12.30 Lunch 12.30 14.00 Barn 14.00 14.30 Fika 14.30 15.45 Våldsutövare 15.45 16.00 Avslutning

Läs mer

HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER

HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER Den här handledningen är till för dig som vill

Läs mer

Rätten att välja sitt liv. STÖD NÄR HEDER LEDER TILL FÖRTRYCK OCH VÅLD.

Rätten att välja sitt liv. STÖD NÄR HEDER LEDER TILL FÖRTRYCK OCH VÅLD. Rätten att välja sitt liv. STÖD NÄR HEDER LEDER TILL FÖRTRYCK OCH VÅLD. Ungdomarnas mänskliga rättigheter kränks. I mitt arbete träffar jag ungdomar som lever under förhållanden som inte är förenliga med

Läs mer

Att möta våldsutsatta kvinnor metoder för bemötande och samtal

Att möta våldsutsatta kvinnor metoder för bemötande och samtal Att möta våldsutsatta kvinnor metoder för bemötande och samtal FN:s definition av våld mot kvinnor Varje könsrelaterad våldshandling som resulterar i fysisk, sexuell eller psykisk skada eller lidande för

Läs mer

J tillfrågas om varför hon nu, så här långt efteråt, velat anmäla sig själv för hon ljugit om våldtäkten som Lars Tovsten dömdes för?

J tillfrågas om varför hon nu, så här långt efteråt, velat anmäla sig själv för hon ljugit om våldtäkten som Lars Tovsten dömdes för? Lars Tovsten Från: Josefine Svensson Skickat: den 8 december 2012 17:10 Till: Lars.tovsten@gmail.com Ämne: Re: Förhöret... Här kommer kopian. Den 30 okt 2012 15:46 skrev

Läs mer

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 Bakrund.2 Syfte,frågeställning,metod...3 Min frågeställning..3 Avhandling.4,

Läs mer

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter November 2005 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

Antagen av Socialnämnden 2009-05-06, 35 Riktlinjer för arbetet med våldutsatta kvinnor och barn

Antagen av Socialnämnden 2009-05-06, 35 Riktlinjer för arbetet med våldutsatta kvinnor och barn 2009-05-06 dnr 40/09-750 1 Antagen av Socialnämnden 2009-05-06, 35 Riktlinjer för arbetet med våldutsatta kvinnor och barn I Älvsbyns kommun ska våldsutsatta kvinnor och alla barn som bevittnat eller själva

Läs mer

VARFÖR ÄR DU SOM DU ÄR?

VARFÖR ÄR DU SOM DU ÄR? Karl-Magnus Spiik Ky Självtroendet / sidan 1 VARFÖR ÄR DU SOM DU ÄR? Självförtroendet är människans inre bild av sig själv. Man är sådan som man tror sig vara. Självförtroendet är alltså ingen fysisk storhet

Läs mer

Stärka barn i socialt utsatta livssituationer

Stärka barn i socialt utsatta livssituationer Stärka barn i socialt utsatta livssituationer genom att utveckla och sprida kunskap från forskning och praktik att öka kompetensen hos de professionella som möter barn att påverka beslutsfattare och politiker

Läs mer

Vad handlar boken om? Mål ur Lgr 11. Bort från dig Lärarmaterial. Författare: Tomas Dömstedt

Vad handlar boken om? Mål ur Lgr 11. Bort från dig Lärarmaterial. Författare: Tomas Dömstedt sidan 1 Författare: Tomas Dömstedt Vad handlar boken om? Lukas är orolig för att Jonna är på fest utan honom. Han skickar ett antal sms till henne men får bara ett enda svar. Lukas kan inte slappna av

Läs mer

Kan man bli sjuk av ord?

Kan man bli sjuk av ord? Kan man bli sjuk av ord? En studie om psykisk barnmisshandel och emotionell omsorgssvikt i BRIS barnkontakter år 2007 Definition: Psykisk misshandel: Olika former av systematisk destruktiv kommunikation

Läs mer

Stoppa mäns våld mot kvinnor

Stoppa mäns våld mot kvinnor Stoppa mäns våld mot kvinnor Eskilstuna kommuns arbete år 2015 2017 Lättläst version av handlingsplan Stopp. 1 Inledning Eskilstuna kommun arbetar för att stoppa mäns våld mot kvinnor. Vi har skrivit hur

Läs mer

Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1. Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2. Definitioner..2. Mål.

Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1. Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2. Definitioner..2. Mål. 2012-12-21 Innehåll Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1 Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2 Definitioner..2 Mål.2 Syfte...2 Åtgärder...3 Till dig som förälder!...4...4

Läs mer

Ska vi ses? Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Eleverna tränar på att: Författare: Mårten Melin

Ska vi ses? Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Eleverna tränar på att: Författare: Mårten Melin sidan 1 Författare: Mårten Melin Vad handlar boken om? Maria sitter på tåget och ska åka till sin mormor i Göteborg. Mittemot Maria sitter en jättesnygg tjej som läser dikter. Det brukar Maria också göra.

Läs mer

Läsnyckel. Spelar roll? Författare: Camilla Jönsson. Innan du läser. Medan du läser

Läsnyckel. Spelar roll? Författare: Camilla Jönsson. Innan du läser. Medan du läser Läsnyckel Spelar roll? Författare: Camilla Jönsson Spelar roll? är en fristående fortsättning på boken Vem bryr sig? Här får vi lära känna förövaren, Sigge, han som mobbade och misshandlade. Nu har Sigge

Läs mer

Internet - en trygg plats för alla? Vem kan man lita på? Göteborgs Stad, Social Resursförvaltning Länsstyrelsen, Västra Götaland 28 januari 2015

Internet - en trygg plats för alla? Vem kan man lita på? Göteborgs Stad, Social Resursförvaltning Länsstyrelsen, Västra Götaland 28 januari 2015 Internet - en trygg plats för alla? Vem kan man lita på? Göteborgs Stad, Social Resursförvaltning Länsstyrelsen, Västra Götaland 28 januari 2015 Karin Torgny journalist kulturvetare + vårdarinna vård och

Läs mer

Tjejer är någonting fint och ska inte untyttjas... Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution

Tjejer är någonting fint och ska inte untyttjas... Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution Tjejer är någonting fint och ska inte untyttjas... Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution Den mest integritetskränkande handlingen en individ kan utsättas för måste vara just påtvingade

Läs mer

www.kvinnofrid.nu VÅLD I NÄRA RELATION FOKUS FUNKTIONSNEDSÄTTNING Kerstin Kristensen

www.kvinnofrid.nu VÅLD I NÄRA RELATION FOKUS FUNKTIONSNEDSÄTTNING Kerstin Kristensen www.kvinnofrid.nu VÅLD I NÄRA RELATION FOKUS FUNKTIONSNEDSÄTTNING Kerstin Kristensen 2 Skulle det varit annorlunda om Siri inte var blind? Konventionsstaterna Från inledningen CPRD, svensk översättning

Läs mer

Ta oron på allvar! EN VÄGLEDNING FÖR VUXNA INOM BARN- OCH UNGDOMSIDROTTEN

Ta oron på allvar! EN VÄGLEDNING FÖR VUXNA INOM BARN- OCH UNGDOMSIDROTTEN Ta oron på allvar! EN VÄGLEDNING FÖR VUXNA INOM BARN- OCH UNGDOMSIDROTTEN Jag misstänker att någon i min närhet far illa vad kan jag göra? För barn som befinner sig i en utsatt situation är trygga sammanhang

Läs mer

Människohandel - Information till dig som är god man för ensamkommande barn » 1 «

Människohandel - Information till dig som är god man för ensamkommande barn » 1 « Människohandel - Information till dig som är god man för ensamkommande barn» 1 « Till dig som är god man Många gånger anmäls inte brottet människohandel även om det idag är världens tredje största brottsliga

Läs mer

Illustrationer av Hanna Stenman

Illustrationer av Hanna Stenman FAIR SEX Sex kan man ha med sig själv eller tillsammans med andra, med någon av samma kön eller annat kön, sällan, ofta eller aldrig och på en massa olika sätt till exempel hångel, oralsex, smeksex, analsex,

Läs mer

Tonårspojkar som har begått sexuella övergrepp: vad är deras erfarenheter av intima relationer & sex?

Tonårspojkar som har begått sexuella övergrepp: vad är deras erfarenheter av intima relationer & sex? Tonårspojkar som har begått sexuella övergrepp: vad är deras erfarenheter av intima relationer & sex? EN DEL AV PROJEKTET TONÅRSPOJKAR SOM HAR BEGÅTT SEXUELLA ÖVERGREPP: HUR SER DERAS LIV UT SOM UNGA VUXNA?

Läs mer

Ökad kunskap om HBT ger en bättre Socialtjänst!

Ökad kunskap om HBT ger en bättre Socialtjänst! Ökad kunskap om HBT ger en bättre Socialtjänst! Bakgrund Jag har arbetat på Socialtjänsten sedan 2005. Det sista året har jag arbetat med ungdomar som resurspedagog (tjänsten ligger under myndighetsutövning,

Läs mer

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling!

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Under våren 2015 gjordes en enkät på som handlade om trivsel, trygghet och barnens delaktighet. Enkäten riktades mot er som föräldrar,

Läs mer

Lyssna, stötta och slå larm!

Lyssna, stötta och slå larm! För barn Lyssna, stötta och slå larm! - när en kompis utsätts för övergrepp Stötta Det är alltid vuxnas ansvar att skydda barn och ungdomar mot sexuella övergrepp, men du som kompis kan göra mycket för

Läs mer

RAOUL 2015 SKOLMATERIAL

RAOUL 2015 SKOLMATERIAL RAOUL 2015 SKOLMATERIAL Den 27 augusti är Raoul Wallenbergs dag, Sveriges nationella dag för medmänsklighet, civilkurage och alla människors lika värde. Inför denna dag erbjuder vi på Raoul Wallenberg

Läs mer

Våld i nära relation. Hur ser det ut? Vem, när och varför?

Våld i nära relation. Hur ser det ut? Vem, när och varför? Våld i nära relation Hur ser det ut? Vem, när och varför? www.karlskoga.se Våld är ett svårt ord vem vill För oss är det viktigt att skilja på person och handling. Inget blir bättre av att man stämplar

Läs mer

mucf.se Pratstartare Diskussionsfrågor om sexuella övergrepp www.granser.nu

mucf.se Pratstartare Diskussionsfrågor om sexuella övergrepp www.granser.nu mucf.se Pratstartare Diskussionsfrågor om sexuella övergrepp Att diskutera i din organisation Till dig som är ledare eller aktiv i styrelsen Det händer att barn och unga utsätts för sexuella kränkningar

Läs mer

Eleverna i Kallingeskolan F-6 har gjort en egen tolkning av likabehandlingsplanen

Eleverna i Kallingeskolan F-6 har gjort en egen tolkning av likabehandlingsplanen Eleverna i Kallingeskolan F-6 har gjort en egen tolkning av likabehandlingsplanen Det finns en likabehandlingsplan som gäller för barn och vuxna på Kallingeskolan och där står det saker som vi måste veta

Läs mer

Svenska, samhällskunskap, historia, religion och klasstid.

Svenska, samhällskunskap, historia, religion och klasstid. 1 Visste du Material Time Age B5 20 min 13-15 Nyckelord: likabehandling, könsidentitet, hbt, mänskliga rättigeter, normer/stereotyper, skolmiljö Innehåll Materialet består av ett frågeformulär med frågor

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Lärarhandledning INNEHÅLLSFÖRTECKNING Att jobba i klassrummet med Skarven s.3 Förslag på samtalsfrågor per kapitel Efter läsningen s.4-9 s.10-11 Lärarhandledning till Skarven av Sara Lövestam Utgiven

Läs mer

En snabblektion om homo-, bi- och transpersoner. Av Nils Granath

En snabblektion om homo-, bi- och transpersoner. Av Nils Granath HBT En snabblektion om homo-, bi- och transpersoner Av Nils Granath Varför jag valt att göra en faktabroschyr om HBT: Jag heter Nils Granath och som skolinformatör för RFSL Sundsvall har jag mött många

Läs mer

Sex som självskadebeteende VEM? HUR? VARFÖR

Sex som självskadebeteende VEM? HUR? VARFÖR Sex som självskadebeteende VEM? HUR? VARFÖR 1 Jag vill ju inte ha sex, men jag låter dem hålla på. Det är ju ändå inte mig de har sex med, det är bara min kropp. Lisa 17 2 Vem? 3 Inget storstadsproblem

Läs mer

Sex på internet. Kristian Daneback. www.gu.se

Sex på internet. Kristian Daneback. www.gu.se Sex på internet Kristian Daneback Aktiviteter man ägnar sig åt på internet, fördelat efter kön i åldersgruppen 18-24 år (2009) Kvinnor (%) Män (%) Läser erotiska texter 41 42 Tittar på pornografi 35 88

Läs mer

Ungdomar och sociala medier!

Ungdomar och sociala medier! Ungdomar och sociala medier! 1 Jag har blivit retad för mig kroppsform. Folk skriver anonymt till mig att jag är ful och jag är inte värdig. Har blivit mobbad från dagis till 4-5 och då kom det på nätet

Läs mer

Tilla ggsrapport fo r barn och unga

Tilla ggsrapport fo r barn och unga Tilla ggsrapport fo r barn och unga 25 mars 2014 Vad berättar barn för Bris om hur de mår? Hur har barn det i Sverige? Jag har skilda föräldrar och vill så gärna bo hos min pappa. Mamma har ensam vårdnad

Läs mer

Om barns och ungas rättigheter

Om barns och ungas rättigheter Om barns och ungas rättigheter Att barn och unga har egna rättigheter har du kanske hört. Men vad betyder det att man har en rättighet? Sverige och nästan alla andra länder i världen har lovat att följa

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter 1 Det här är Barnombudsmannens skrift om Konventionen om barnets rättigheter omskriven till lättläst. Thomas Hammarberg har skrivit texten. Lena

Läs mer

Rätten att välja sitt liv. STÖD NÄR HEDER LEDER TILL FÖRTRYCK OCH VÅLD.

Rätten att välja sitt liv. STÖD NÄR HEDER LEDER TILL FÖRTRYCK OCH VÅLD. Rätten att välja sitt liv. STÖD NÄR HEDER LEDER TILL FÖRTRYCK OCH VÅLD. Ungdomarnas mänskliga rättigheter kränks. I mitt arbete träffar jag ungdomar som lever under förhållanden som inte är förenliga med

Läs mer

Värdegrunds-sfi Elevhäfte 7: Kärlek, sex och relationer olika sexualiteter

Värdegrunds-sfi Elevhäfte 7: Kärlek, sex och relationer olika sexualiteter Värdegrunds-sfi Elevhäfte 7: Kärlek, sex och relationer olika sexualiteter Av Karin Håkanson, Linnea Martinsson, Ulrika Haglund och Hanna Damber Sfi-lärare på Folkuniversitetet Folkuniversitetet är ett

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen,

Läs mer

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Vad du kan behöva veta När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Den här skriften berättar kort om psykisk sjukdom och om hur det kan visa sig. Du får också veta hur du själv kan få stöd när mamma eller

Läs mer

Ett steg framåt. Material Time Age C6 2x40 min 16-17. Nyckelord: Likabehandling, könsidentitet, hbt, normer/stereotyper. Innehåll

Ett steg framåt. Material Time Age C6 2x40 min 16-17. Nyckelord: Likabehandling, könsidentitet, hbt, normer/stereotyper. Innehåll 1 Ett steg framåt Nyckelord: Likabehandling, könsidentitet, hbt, normer/stereotyper Innehåll En reflektionsövning under vilken eleverna föreställer sig att de är någon annan person och reflekterar över

Läs mer

Identitet. Religionskunskap 1 De sista lektionerna innan

Identitet. Religionskunskap 1 De sista lektionerna innan Identitet Religionskunskap 1 De sista lektionerna innan 1. måndag 27/4 lektion 2. måndag 4/5 lektion 3. OBS! fredag 8/5 lektion 4. måndag 11/5 lektion 5. måndag 18/5 studiedag 6. måndag 25/5 lektion för

Läs mer

Idéer för sexualundervisningen

Idéer för sexualundervisningen Idéer för sexualundervisningen Både nya och erfarna lärare kan hitta inspiration i vår idébank. Du får använda materialet fritt och kopiera våra förslag. Om du själv har goda erfarenheter eller idéer som

Läs mer

Villig av Christina Wahldén

Villig av Christina Wahldén 1 Villig av Christina Wahldén Som ett slutord till boken skriver Christina Wahldén så här: "Min första bok Kort kjol kom ut för sexton år sedan. Den är fortfarande den av mina böcker som är mest utlånad,

Läs mer

Världskrigen. Talmanus

Världskrigen. Talmanus Världskrigen I början av 1900-talet var det två stora krig, första och andra världskriget. Många barn hade det mycket svårt under krigen. Men de som krigade tyckte inte att de hade något ansvar för barnen

Läs mer

Det handlar om kärlek

Det handlar om kärlek Det handlar om kärlek Inför besöket i klassrum: Finns det några särskilda behov i klassen ni ska träffa? Utifrån exempelvis fysiska och psykiska funktionshinder, språkkunskaper mm. Vilka övningar väljer

Läs mer

BROTT I NÄRA RELATIONER. Illustration: Anders Worm

BROTT I NÄRA RELATIONER. Illustration: Anders Worm BROTT I NÄRA RELATIONER Illustration: Anders Worm Illustration: Anders Worm Inledning I Sverige lever vi utifrån FN:s konvention om de mänskliga rättigheterna. De slår fast att alla människor är födda

Läs mer

Uppgiften är uppdelad i 7 skriftliga delar, där varje del sträcker sig från 1 2 till 1 sida, skriftstorlek 12.

Uppgiften är uppdelad i 7 skriftliga delar, där varje del sträcker sig från 1 2 till 1 sida, skriftstorlek 12. Skapa en fiktiv person Du har nu jobbat i flera veckor med att bekanta dig med olika termer i språksociologin, samt diskuterat hur de kan användas. Nu är det dags att skapa en person utifrån din egen fantasi

Läs mer

Lärarhandledning till Hockey, bänkvärmare och bögar

Lärarhandledning till Hockey, bänkvärmare och bögar Lärarhandledning Lärarhandledning till Hockey, bänkvärmare och bögar Inledning Idén till den här boken fick jag när jag arbetade med en årskurs 6. Vi pratade om sexualitet, identitet, mobbning och kom

Läs mer

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap Samhällskunskap Ett häfte om -familjen -skolan -kompisar och kamratskap 1 I det här häftet kommer du att få lära dig: Vad samhällskunskap är Hur olika familjer och olika slags vänskap kan se ut Hur barn

Läs mer

Hur ofta är du frånvarande från skolan?

Hur ofta är du frånvarande från skolan? Hur ofta är du frånvarande från skolan? Hur trivs du i skolan? Umgås du med någon i skolan? Berätta! Vad tänker du om dina lärare? När är det svårt respektive lätt att koncentrera sig i skolan? Vilka skolor

Läs mer

Fattas informationskampanj. Throw Back Thursday (#tbt) med fokus på sexualbrottslagstiftningen

Fattas informationskampanj. Throw Back Thursday (#tbt) med fokus på sexualbrottslagstiftningen Fattas informationskampanj Throw Back Thursday (#tbt) med fokus på sexualbrottslagstiftningen Den svenska sexualbrottslagstiftningen genom tiderna Historiskt sett har våldtäkt inte betraktats som ett

Läs mer

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner.

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Veronicas Diktbok Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Vi gör roliga saker tillsammans. Jag kommer alltid

Läs mer

KORT KJOL. Christina Wahldén

KORT KJOL. Christina Wahldén KORT KJOL Christina Wahldén INTRODUKTION Ta en titt på bokens omslag och titel! Fundera över vad du tror att romanen kan tänkas handla om och vilka frågor som kommer att väckas! Vad tror du att litteraturkritikern

Läs mer

otrygg, kränkt eller hotad

otrygg, kränkt eller hotad Känner du dig otrygg, kränkt eller hotad av någon du lever nära? Eller känner du någon du vill hjälpa? Våld är som genom att den skrämmer, smärtar, skadar eller kränker försöker påverka annan person att

Läs mer

Undersökning om mäns våld mot kvinnor med funktionsnedsättning

Undersökning om mäns våld mot kvinnor med funktionsnedsättning Undersökning om mäns våld mot kvinnor med funktionsnedsättning Den här undersökningen handlar om hur män är våldsamma mot kvinnor med funktionsnedsättning. Kvinnorna har svarat på frågor om och hur mycket

Läs mer

Isberget är en modell som är användbar för att diskutera vad vi menar med mångfald.

Isberget är en modell som är användbar för att diskutera vad vi menar med mångfald. Mångfaldsövningar Isberget När vi möter en människa skapar vi oss först en uppfattning av henne utifrån det som är synligt och hörbart. Ofta drar vi då slutsatser om hur denna människa är, och vi tror

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Stenhagenskolan

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Stenhagenskolan Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Stenhagenskolan Vi har olika intressen, behov, erfarenheter och möjligheter Vi vill att just du: Ska komma till skolan och känna dig glad. Ska lära

Läs mer

Vilka framtidsplaner har du med ditt arbete? Hur hade du det under din uppväxt?

Vilka framtidsplaner har du med ditt arbete? Hur hade du det under din uppväxt? Vad har du arbetet med förut och vad arbetar du med idag? Vilka framtidsplaner har du med ditt arbete? Hur var skolgången för dig när du var liten? Var har du bott tidigare? Hur hade du det under din uppväxt?

Läs mer

TORSÅS KOMMUN, 2012 ÅRSKURS 8 BAKGRUNDSVARIABLER. * Den totala summan av antal/andel tjejer, killar och annan könstillhörighet.

TORSÅS KOMMUN, 2012 ÅRSKURS 8 BAKGRUNDSVARIABLER. * Den totala summan av antal/andel tjejer, killar och annan könstillhörighet. TORSÅS KOMMUN, 2012 ÅRSKURS 8 * Den totala summan av antal/andel tjejer, killar och annan könstillhörighet. BAKGRUNDSVARIABLER KÖN Tjejer Killar Annan Totalt* Antal Andel Antal Andel Antal Andel Antal

Läs mer

Sanning eller konsekvens LÄS EN FILM. En lärarhandledning. Rekommenderad från åk. 3-6

Sanning eller konsekvens LÄS EN FILM. En lärarhandledning. Rekommenderad från åk. 3-6 Sanning eller konsekvens LÄS EN FILM En lärarhandledning Rekommenderad från åk. 3-6 1 TILL DIG SOM LÄRARE En historia kan berättas på många sätt. Ja, ibland berättas samma historia på flera olika vis.

Läs mer

MELISSA DELIR. Vilsen längtan hem

MELISSA DELIR. Vilsen längtan hem MELISSA DELIR Vilsen längtan hem 2005-10 år senare -2015 Idrott och hälsa lärare 3 böcker & metodmaterial, kärleken är fri, skolprojekt (kvinnojour) Föreläsningar (2009) Hemkommun (2012) Man & dotter Hälsa

Läs mer

Liten guide till kvinnofridsfrågor

Liten guide till kvinnofridsfrågor Hit kan man vända sig om man vill prata med någon: Brottsofferjouren: 013-10 44 00 Ungdomsmottagningen: www.umo.se Mansmottagningen: 013-20 68 90 Socialtjänsten: 0120-83 211, efter 17: 0703-27 86 24 Polisen:

Läs mer

TYCKA VAD MAN VILL HÄLSA RÖSTA JÄMLIKHET HA ETT EGET NAMN RESA ÄTA SIG MÄTT FÖRÄLDRARLEDIGHET SÄGA VAD MAN VILL TAK ÖVER HUVUDET

TYCKA VAD MAN VILL HÄLSA RÖSTA JÄMLIKHET HA ETT EGET NAMN RESA ÄTA SIG MÄTT FÖRÄLDRARLEDIGHET SÄGA VAD MAN VILL TAK ÖVER HUVUDET SIDA 1/8 ÖVNING 2 ALLA HAR RÄTT Ni är regering i landet Abalonien, ett land med mycket begränsade resurser. Landet ska nu införa mänskliga rättigheter men av olika politiska och ekonomiska anledningar

Läs mer

Fattas informationskampanj. Throw Back Thursday (#tbt) med fokus på sexualbrottslagstiftningen

Fattas informationskampanj. Throw Back Thursday (#tbt) med fokus på sexualbrottslagstiftningen Fattas informationskampanj Throw Back Thursday (#tbt) med fokus på sexualbrottslagstiftningen Den svenska sexualbrottslagstiftningen genom tiderna Historiskt sett har våldtäkt inte betraktats som ett

Läs mer

Tryggare skolor för unga hbtq-personer. Tryggare mötesplatser för

Tryggare skolor för unga hbtq-personer. Tryggare mötesplatser för Tryggare mötesplatser för OM MUCF Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor tar fram kunskap om ungas levnadsvillkor och om det civila samhällets förutsättningar. Vi ger bidrag till föreningsliv,

Läs mer

En nationell handlingsplan för de mänskliga rättigheterna har bearbetats till lättläst svenska av Lena Falk, Centrum för lättläst. Stockholm 2002.

En nationell handlingsplan för de mänskliga rättigheterna har bearbetats till lättläst svenska av Lena Falk, Centrum för lättläst. Stockholm 2002. En nationell handlingsplan för de mänskliga rättigheterna har bearbetats till lättläst svenska av Lena Falk, Centrum för lättläst. Stockholm 2002. Mänskliga rättigheter i Sverige En lättläst sammanfattning

Läs mer

En hjälp till dig. som anar att ett. barn far illa.

En hjälp till dig. som anar att ett. barn far illa. En hjälp till dig som anar att ett barn far illa. Enligt svensk lag är man skyldig att anmäla om man känner till något som kan tyda på att ett barn misshandlas eller far illa. Ändå har det visat sig att

Läs mer

Unga, maskulinitet och våld

Unga, maskulinitet och våld Unga, maskulinitet och våld Luleå Skolkuratordagarna 14-15 oktober Karen Austin på Ungdomsstyrelsen Regeringsuppdraget En studie som analyserar: 1) Tjejers och killars utsatthet för och användning av våld

Läs mer