Pedagogisk guide till 8 dokumentärer på Angelägets dvd. Filmerna är gjorda av unga filmskapare i Sverige 2010/2011.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Pedagogisk guide till 8 dokumentärer på Angelägets dvd. Filmerna är gjorda av unga filmskapare i Sverige 2010/2011."

Transkript

1 Pedagogisk guide till 8 dokumentärer på Angelägets dvd. Filmerna är gjorda av unga filmskapare i Sverige 2010/2011.

2 Pedagogisk guide till 8 dokumentärer på Angelägets dvd. Filmerna är gjorda av unga filmskapare i Sverige 2010/2011. Läsåret 2010/2011 producerade över 230 unga filmskapare på medieprogram runt om i Sverige 58 dokumentärer om mänskliga rättigheter. Åtta av filmerna har samlats på vår dvd och den här pedagogiska guiden har tagits fram för att användas tillsammans med dvd:n. Filmerna berättar om kränkningar och livsöden, ofta kopplat till ungdomarnas egen och andras vardag i Sverige. Bland annat skildras flyktingfrågor, rätten till yttrandefrihet, utbildning, jämställdhet, diskriminering och sexuellt våld. Filmerna är mellan tre och åtta minuter långa. I guiden hittar du en kort beskrivning av handlingen till varje film. Dessutom finns ungefär 10 diskussionsfrågor som kan inspirera till samtal efter att filmen visats. Som tillägg kan du ge dina elever en kopia på FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna och be dem identifiera vilka rättigheter som berörs i filmen. En lättläst kopia av den allmänna förklaringen hittar du på nu under rubriken Pedagogisk Material, Ungdomars åsikter om mänskliga rättigheter. Filmerna är även textade på engelska. Filmerna har fått mycket uppmärksamhet och lämpar sig väl för att visas och diskuteras med såväl unga som vuxna. Vissa filmer innehåller berättelser som kan upplevas starka, särskilt om man själv varit med om liknande händelser. Se därför gärna filmerna själv innan du visar dem för dina elever. Läs gärna in dig på ämnet frågorna berör för att kunna ge svar på frågorna som ställs i materialet. Vi hoppas att den här guiden kan inspirera till intressanta samtal! Martin Rydehn Projektledare Angeläget Angelägets drivs i samarbete mellan Amnesty International och KulturUngdom.

3 1. Jag lever bara Dokumentärfilm: Jag lever bara Tid: 8:18 Filmskapare: Olle Öberg Skola: Ölands Folkhögskola Kommun: Öland Abbas flydde krigets Afghanistan och kom till Sverige för 6 år sen. Han levde gömd i två år, vilket innebar att han saknade rätten till utbildning, arbete och sjukvård på lika villkor som alla andra i samhället. Filmen spelas in då Abbas väntar på besked från Migrationsverket angående hans ansökan om uppehållstillstånd. Han reflekterar över sitt liv i Sverige. 2. Ibland tänker jag att jag förlorade mitt liv, säger Abbas i filmen. Vad tror du han menar med detta? Blev du överraskad av att lära dig om Abbas verklighet? Vilka känslor framkallar hans berättelse hos dig? 3. Under tiden filmen spelades in är Abbas asylsökande. Detta betyder att han har rätt att arbeta. Han berättar att han ibland jobbar sju dagar i veckan, 13 timmar om dagen och tjänar väldigt lite. Han berättar också att när han var papperslös och inte hade laglig rätt att arbeta jobbade han på en pizzeria i två till tre månader. Till slut fick han ingenting betalt, men på grund av att han var papperslös kunde han inte anmäla detta till polisen. Begreppet papperslösa omfattar dels de människor som har fått avslag på tidigare asylansökan men som ändå stannar Sverige och dels de människor som befinner sig utanför asylprocessen, d v s de personer som inte har sökt asyl eftersom de saknar asylskäl enligt svenska bestämmelser. Papperslösa är alltså personer som befinner sig i Sverige utan tillstånd och benämns ibland även som irreguljära migranter. Detta är två exempel på svårigheter som asylsökande och papperslösa personer i Sverige upplever. Varför tror du att dessa saker hände Abbas? Tror du att samma sak händer många andra personer? Är det endast asylsökande och papperslösa som blir utnyttjade av arbetsgivare på det sättet? Varför/varför inte? Har samhället och/eller staten ett ansvar för att se till att personer inte utnyttjas på detta sätt? I så fall, vad borde samhället och/eller staten göra för att se till att det inte sker? 4. Att vara papperslös betyder att man inte har laglig rätt att vistas i det land man befinner sig i. I Sverige har sjukhus rätt att neka papperslösa all vård utom akutvård. Som papperslös får man inte rabatterade priser på sjukvård som svenska medborgare har. Det uppskattas att mellan människor lever som papperslösa i Sverige idag. Visste du detta? Vad tycker du om det? 5. En del argumenterar för att papperslösa människor inte ska få rätt till gratis sjukvård på grund av att de inte bidrar till samhället. Skriv upp på tavlan Gymnasieelever, Handikappade personer, Fängslade personer dömda för grova brott, Papperslösa och be eleverna diskutera vilka av dessa grupper som borde få rätt till sjukvård på lika villkor som alla andra i samhället.

4 6. Varför tror du att folk väljer att leva i Sverige som papperslösa trots att man förlorar många av de rättigheter som vi använder oss av dagligen för att leva ett bra liv? När skulle du lämna ditt hem, dina vänner, din skola eller ditt arbete och kanske även din familj för att fly till ett annat land? 7. Tycker du att du får tillräckligt med information om papperslösa via tidningar och andra medier? Varför/Varför inte? Vad beror det på? Tycker du att det borde pratas mer om papperslösa personers situation i skolan? Varför/varför inte? 8. Vad tror du krävs för att få uppehållstillstånd i Sverige? (Bra om du som pedagog kan berätta om hur asylprocessen går till. Se 9. Artikel 14 i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheter lyder: Var och en har rätt att i andra länder söka och åtnjuta asyl från förföljelse. Beskriv situationen i Afghanistan. Påverkar detta din syn på rätten att få skydd i ett land om du riskerar att bli förföljd i ditt eget hemland? 10. Känner du dig maktlös när du ser filmen eller tvärtom peppad på att göra något åt papperslösas situation? 11. Vad tror du att du skulle kunna göra för att förbättra papperslösas situation? (Exempel till läraren: Skriva brev till makthavare? Arrangera soppkök, klädinsamling eller liknande? Informera allmänheten? Manifestationer? Öppna sitt hem för papperslösa?)

5 2. Skolan dödar motivationen Dokumentärfilm: Skolan dödar motivationen Tid: 7:40 Filmskapare: Daniel Widfeldt Lomås, Daniel Bayard & Petrit Ljatif Skola: Ljud & bildskolan Kommun: Borås Vi lever i en värld som utvecklas och förändras oerhört snabbt. Men möter dagens utbildning de krav som ställs på befolkning? Filmen påstår att kreativitet är lika viktigt idag som läs- och skrivkunnighet, men att utbildningssystemet dämpar våra kreativa förmågor. 2. I Artikel 26, del 2 av FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna står att Undervisningen ska ge alla möjlighet att utveckla sig efter sin förmåga och sina intressen. FN:s allmänna förklaring skrevs av världens länder efter andra världskrigets slut, för att fastställa alla människors lika värde och lika rätt till att leva ett bra liv. Hur tror du att förklaringens författare tänkte när de skrev in del 2 av Artikel 26, som i helhet handlar om allas rätt till utbildning? 3. Filmskaparna påstår att kreativitet är lika viktigt som läs- och skrivkunnighet och borde ha samma status. Håller du med? Varför/varför inte? Vilka möjligheter ger läs- och skrivkunnighet? Vilka möjligheter ger kreativitet? Räcker det med en av de två för att lyckas i dagens samhälle? Varför/varför inte? 4. Hur viktig är utbildning för människors framtidsmöjligheter och välfärd? Hur skiljer sig tillgången till utbildning i olika delar av världen? Hur påverkar detta folk i olika länder? 5. Hur ger man elever en inre motivation att lära sig på det sätt som Peter Gärdenfors beskriver i filmen? Vilken roll har du som elev i denna process? Hur kan skolan bättre uppmuntra elever att lära sig? Hur kan skolan bättre uppmuntra kreativitet hos elever? 6. Konstnären Pablo Picasso sa, Alla barn är födda konstnärer. Problemet är att fortsätta vara en konstnär när vi växer upp. Vad tänker du när du hör detta citat?

6 3. En film om jämställdhet Dokumentärfilm: En film om jämställdhet Tid: 3:15 Filmskapare: Lisa Hedenström, Ida Söderström & Amanda Lilja Skola: Anderstorpsskolan Kommun: Skellefteå Filmen inleder med att en av filmskaparna delar med sig av minnen från sin barndom om skillnader i hur hon och hennes bror uppfostrades. Berättarrösten funderar över vad som väntar henne i framtiden: Lönediskriminering? Lägre pension än sin man? Och ställer angelägna frågor om könsroller, könsdiskriminering och jämställdhet. 2. Känner du igen dig i berättelsen om filmskaparens barndom? Blev du behandlad annorlunda på grund av att du är tjej eller kille? Hur påverkas barn av att bemötandet kan skilja sig åt beroende på vilket kön man tillhör? 3. På vilket sätt skiljer det sig hur flick- och pojkbarn behandlas i familjen och i svenska samhället? Vad tror du att detta beror på? 4. Vad är en könsroll? Vad anses vara tjejigt / kvinnligt och killigt / manligt idag? Har detta förändrats över åren? Hur förväntar sig samhället att kvinnor och män ska vara, göra och uppföra sig? Hur påverkas personer av dessa roller och förväntningar? Ser könsroller olika ut i andra länder och vad innebär det för dessa länders befolkningar? 5. Vad betyder jämställdhet egentligen? Vad innebär det i gymnasieskolan? I familjen? I samhället generellt sett? Vad är skillnaden mellan jämställdhet och jämlikhet? 6. På vilka sätt diskrimineras kvinnor i Sverige? Har vi gjort framsteg i samhället på senare år när det gäller diskriminering av kvinnor? Hur då, kan du ge några exempel? Tror du att det är lättare att leva som kvinna i Sverige idag jämfört med för tio, tjugo eller femtio år sedan? Varför/varför inte? 7. I filmen frågar berättarrösten, Har vi svårare att respektera en kvinna? Har vi lättare att ta order från en man? Vad tycker du? 8. Filmskaparna säger att frågor om jämställdhet inte ofta tas upp på deras skola. Pratas det mycket om könsroller, könsdiskriminering och jämställdhet på din skola eller bland dina vänner? Varför/varför inte? 9. Vad kan man göra för att öka jämställdheten och motverka diskriminering?

7 10. Idag finns det många föräldrar som vill att deras barn ska få växa upp så könsneutralt som möjligt. Till exempel undviker de att klä barnen i endast flick- eller pojkkläder eller ha könsbundna leksaker. Vad tycker du om det? Tror du att detta är positivt eller negativt för barn? Varför? Information om könsroller och könsdiskriminering från UMO:

8 4. Svenska muslimer Dokumentärfilm: Svenska muslimer Tid: 6:04 Filmskapare: Hedda Henriksson, Elin Eriksson, Emma Helmin & Mathias Johansson Skola: John Bauergymnasiet Kommun: Västerås Filmen riktar strålkastarljuset åt fördomar mot muslimer i Sverige och försöker komma åt vad som ligger bakom den ofta förekommande uppfattningen att alla terrorister är muslimer. 2. Varför finns det fördomar mot muslimer? Varför blir några personer islamofober? 3. Imamen Mahmut Ongun tror att fördomar föds från okunskap och rädsla. Håller du med? Varför/varför inte? Om du inte håller med, vad tror du leder till att folk har fördomar om olika grupper i samhället? 4. I 2009 utfördes 294 terrordåd i EU och endast en av dessa utfördes av en islamist. Varför tänker då så många personer på muslimer och islam när de hör ordet terrorist? 5. Upplever du att fördomar mot muslimer har ökat i Sverige under de senaste tio åren? Varför/varför inte? 6. Upplever du att muslimer diskrimineras i Sverige? På vilka sätt? Kan du ge några exempel? 7. Tror du att förutsättningarna för muslimer ser olika ut i andra länder? Hur? (Ta gärna några exempel och jämför med.) 8. Vad vet du om religionen islam? Vad har du lärt dig om islam i skolan? I media? Från familj eller vänner? 9. Vad kan man göra för att motverka fördomar inom olika samhällsgrupper? Vem i samhället har ansvar för att inte fördomar byggs upp kring våra olika samhällsgrupper? 10. På vilket sätt hänger religion ihop med de mänskliga rättigheterna? På vilket sätt kan dessa komma i konflikt med varandra?

9 5. Dawit Isaak Dokumentärfilm: Dawit Isaak Tid: 7:11 Filmskapare: Lovisa Kallman, Michaela Holm, Ellen Ahlgren & Amanda Jonasson Skola: Hulebäcksgymnasiet Kommun: Härryda Dawit Isaak är en svensk/eritreansk medborgare som sitter fängslad i Eritrea utan åtal eller rättegång. Isaak var en av ett tjugotal journalister och politiker som greps i Eritrea 2001 efter att en grupp högt uppsatta politiker krävde demokratiska reformer i landet. Filmen belyser Isaaks fall och kampen för att befria honom ur ett människorättsperspektiv. 2. Hade du hört talas om Dawit Isaak innan du såg filmen? Hur då? Har du hört talas om någon annan person som sitter fängslad för sina åsikters skull? Tycker du att det borde pratas mer i skolan och medierna om personer som sitter fängslade för sina åsikters skull? 3. I Artikel 19 av den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna står det att Alla människor har rätt att tycka vad de vill och framföra sin mening. De har rätt att ta reda på andras meningar och idéer att ta emot dem och att sprida dem på vilket sätt som helst och över alla gränser. Varför är det viktigt med yttrande- och tryckfrihet? När använder vi oss av dessa rättigheter? Hur ser det ut i andra länder när det gäller yttrande- och tryckfrihet? 4. Vad har svenska regeringen gjort i Isaaks fall? Vad för ansvar tycker du svenska regering har för att ingripa i Isaaks fall? Kan du göra något för att bidra? 5. I filmen nämns att Eritrea är styrs som en diktatur. Hur ser då människorättssituationen ut för folk i Eritrea? Hur påverkar detta eritreaners dagliga liv? 6. Varför tror du att Eritreanska regeringen valde att fängsla Isaak samt ungefär 20 andra journalister och politiker trots att de endast hade uttalat sig om att de ville ha demokratiska reformer? Borde omvärlden reagera när ett land gör så mot sina medborgare? Varför/varför inte? Vad kan andra länder göra för att visa sitt missnöje och sätta press på landet som begår denna form av människorättskränkning? 7. Bethlehem, Isaaks dotter, tror att kampanjen för Isaaks frigörelse skulle vara lättare att framföra om Isaak var blond och blåögd. Håller du med? Varför/varför inte? 8. Bethlehem säger att med tanke på att Nelson Mandela satt fängslad i 27 år innan han frigavs så kan hennes pappa överleva 30 år i fångenskap. Vem är Nelson Mandela? Hur bär man sig åt för att överleva många år i ett fängelse när man inte upplever att man gjort något fel? För mer information om Dawit Isaak och Eritrea:

10 6. Hamid Dokumentärfilm: Hamid Tid: 8:25 Filmskapare: Algot Sergio Ramos Åberg, Måns Rydberg, Jens Rosengren, Frej Liljenroth & Alessio El Ghoul Skola: Stillerska gymnasiet Kommun: Stockholm När Hamid var sex år placerade Socialtjänsten honom på ett barnhem. Därefter bodde han hos en fosterfamilj som han säger misshandlade honom varje dag i två år. Genom dokumentären får vi träffa och lära känna Hamid. Han berättar om sin uppväxt med fattigdom, kriminalitet, ungdomsanstalter och droger. 2. Tror du att Hamids berättelse är unik? 3. Vad leder unga människor in i kriminalitet? Vilken roll spelar uppväxtförhållanden för människor som söker sig till kriminella gäng eller begår kriminella handlingar? Vad saknas? Vad kan man göra för att förebygga kriminalitet just bland unga människor? 4. Hamid berättar att han skämdes när han var yngre för att han var fattig, hade fula kläder och trasiga skor. Han förklarar att saker började gå snett när han kom på att det fanns (olagliga) sätt för honom att få pengar. Tror du att många barn som växer upp i fattigdom söker sig till kriminalitet? Varför/varför inte? Mer allmänt sett, hur påverkas barn av en fattig uppväxt? 5. Vilket ansvar har samhället att erbjuda vård och skapa bra livsvillkor för barn och ungdomar som har det svårt ekonomiskt eller råkar illa ut hemma? 6. Hur fungerar ungdomsvården i Sverige? Tycker du att ungdomar som begår brott borde få straff, som till exempel att betala skadestånd, göra samhällstjänst eller få ungdomsvård? Varför/varför inte? Om inte, vad skulle vara en bättre lösning? 7. - Jag tror inte på behandling, säger Hamid, när han berättar om att han suttit två år på en ungdomsanstalt för grovt rån och grov misshandel. Varför tror du att han säger så? 8. Tror du att ungdomskriminaliteten är högre eller lägre i andra delar av världen? Varför? Vad tror du bidrar till att ungdomskriminaliteten är högre eller lägre i andra länder?

11 9. Hamid säger i filmen att polisen stannade honom och tog in honom till stationen misstänkt för narkotikabrott trots att han inte hade någon narkotika på sig bara för att jävlas. Tror du att polisen normalt vill jävlas? Tror du att polisen i Sverige är särskilt hårda i sitt bemötande av särskilda personer eller grupper i samhället? Vilka då? Vad tror du i så fall detta beror på? Förekommer detta i andra länder? 10. Tror du att det är lättare för svenskfödda än för utlandsfödda ungdomar att klara sig i det svenska samhället? Varför/varför inte? Upplever du att det finns främlingsfientlighet i Sverige? På vilket sätt då? Har den ökat över de senaste åren? Vad beror det på i så fall? Jag vet vad som är rätt och fel, men det är jag som väljer att göra skiten själv, säger Hamid i filmen. När tycker du att man måste ta ansvar för sina handlingar och när kan man förlåtas eller få en andra chans på grund av att man har orättvisa förutsättningar? 12. Vad tycker du om att Hamid kommer ut och berättar sin historia? Är Hamids berättelse hoppingivande eller nedslående? Varför?

12 7. Orkidéflickan Dokumentärfilm: Orkidéflickan Tid: 4:45 Filmskapare: Linda Berggren Skola: Luleå gymnasieskola Kommun: Luleå Orkidéflickan är en sorglig men också hoppfull och vacker film om en ung tjej vars självskadebeteende nästan tog hennes liv. Tjejen, som idag mår bra, berättar på ett öppet och personligt sätt om hur hon gick från att känna sig helt värdelös, efter att vara retad i skolan, till att skära sig själv. Hon reflekterar även över hur hon tog sig ur självskadebeteendet och hur hon utvecklats sen dess. 2. Tjejen i filmen berättar att hon blev retad i skolan, vilket bidrog till att hon kände sig värdelös och till slut började skära sig själv. Hon menar dock att hon inte var mobbad. Håller du med? Hur skulle du beskriva mobbning? Kan du ge exempel på mobbning? Hur vanligt är mobbning på din skola? Hur kan mobbning påverka en person? 3. Vem drabbas av mobbning? Varför mobbar man? Hur vanligt tror du att det är med mobbning på Internet? Har du själv sett exempel på mobbning över Internet? 4. Vilka orsaker finns idag, förutom mobbning, till att ungdomar blir deprimerade eller mår så dåligt att de vill skada sig själva? 5. Självskadebeteende har på senare år ökat bland unga personer i Sverige. Varför då? Varför skär man sig? Tror du att det är vanligare bland tjejer jämfört med killar? Varför/varför inte? 6. Alla mår dåligt från tid till tid vad kan man själv göra för att hantera svåra känslor så att det inte leder till något sämre? Vad kan man göra om man känner någon som har självskadebeteende eller mår jättedåligt och är i riskzonen? 7. Vad kan jämnåriga, lärare, föräldrar, samhället göra för att förebygga depression, självskadebeteende och liknande svårigheter hos ungdomar? 8. Flickan i filmen nämner att under tiden som hon skar sig själv tänkte hon inte på framtiden, till exempel att hon en dag skulle söka jobb. Tror du att människor med synliga ärr från självskadebeteende bemöts annorlunda än andra? Varför/varför inte?

13 9. - Jag hoppas att filmen kan hjälpa människor att tänka om, att sätta ett ansikte på problematiken och öka samhällets förståelse för personer som befinner sig i liknande situationer, förklarade filmens huvudperson när hon och filmskaparen tog emot sitt pris på Angelägets filmfestival Tycker du att filmen har lyckats med detta? 10. Är tjejens berättelse hoppingivande eller nedslående? Varför?

14 8. Det är bara mitt fel Dokumentärfilm: Det är bara mitt fel Tid: 6:16 Filmskapare: Sandra Ahlberg, Therése Johansson, Erik Skorupa & Linus Karlsson Skola: Hulebäcksgymnasiet Kommun: Härryda Per Livfergren berättar om sitt fleråriga drogmissbruk och hur han tagit sig ur det. Han arbetar nu förebyggande mot drogmissbruk bland ungdomar. Han upplever att missbrukare av många anses vara mindre värdiga och därmed lättare utsätts för människorättskränkningar. Han berättar även om hur han själv våldtogs en gång då han var drogpåverkad. 2. Vad tänker du när du hör ordet våldtäkt? Blev du förvånad av att höra en man berätta om att han blivit våldtagen? Varför/varför inte? Tror du att Pers berättelse är unik? 3. Vad tror du är orsaken till att en människa utsätter en annan människa för sexuella övergrepp? Kan man förändra ett sådant beteende? Kan man göra något för att förebygga sexuellt våld i samhället? 4. I många fall av våldtäkt är förövaren en närstående eller bekant person. Vad kan man göra om någon som står en nära utsätter en för sexuellt våld? Vart kan man vända sig? Vågar man anmäla? Finns det några risker med att anmäla? 5. Några skulle gå så långt som att säga att Per får skylla sig själv eftersom han var drogpåverkad när våldtäkten skedde. Håller du med? Varför/varför inte? Vilka konsekvenser har en våldtäkt på offret? 6. Var går gränsen för våldtäkt? Hur påverkar det om tjejen/killen är full? Spelar det någon roll vad hon/han har på sig? Är nej alltid ett nej?

15

Pedagogisk guide till 7 dokumentärer på Angelägets dvd. Filmerna är gjorda av unga filmskapare i Sverige 2012/2013.

Pedagogisk guide till 7 dokumentärer på Angelägets dvd. Filmerna är gjorda av unga filmskapare i Sverige 2012/2013. Pedagogisk guide till 7 dokumentärer på Angelägets dvd. Filmerna är gjorda av unga filmskapare i Sverige 2012/2013. Pedagogisk guide till 7 dokumentärer på Angelägets dvd. Filmerna är gjorda av unga filmskapare

Läs mer

Pedagogisk guide till 12 dokumentärer på Angelägets dvd. Filmerna är gjorda av unga filmskapare i Sverige 2009/2010.

Pedagogisk guide till 12 dokumentärer på Angelägets dvd. Filmerna är gjorda av unga filmskapare i Sverige 2009/2010. Pedagogisk guide till 12 dokumentärer på Angelägets dvd. Filmerna är gjorda av unga filmskapare i Sverige 2009/2010. Pedagogisk guide till 12 dokumentärer på Angelägets dvd. Filmerna är gjorda av unga

Läs mer

Pedagogisk guide till åtta dokumentärer på Angelägets DVD. Filmerna är gjorda av unga filmskapare i Sverige 2013/14.

Pedagogisk guide till åtta dokumentärer på Angelägets DVD. Filmerna är gjorda av unga filmskapare i Sverige 2013/14. Pedagogisk guide till åtta dokumentärer på Angelägets DVD. Filmerna är gjorda av unga filmskapare i Sverige 2013/14. Pedagogisk guide till åtta dokumentärer på Angelägets DVD. Filmerna är gjorda av unga

Läs mer

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Januari 2008 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter November 2005 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna Lättläst Om FN och de mänskliga rättigheterna FN betyder Förenta Nationerna. FN är en organisation som bildades efter andra världskriget. Alla länder

Läs mer

FN:s konvention om barnets mänskliga rättigheter

FN:s konvention om barnets mänskliga rättigheter FN:s konvention om barnets mänskliga rättigheter Om barnkonventionen Dessa artiklar handlar om hur länderna ska arbeta med barnkonventionen. Artikel 1 Barnkonventionen gäller dig som är under 18 år. I

Läs mer

TYCKA VAD MAN VILL HÄLSA RÖSTA JÄMLIKHET HA ETT EGET NAMN RESA ÄTA SIG MÄTT FÖRÄLDRARLEDIGHET SÄGA VAD MAN VILL TAK ÖVER HUVUDET

TYCKA VAD MAN VILL HÄLSA RÖSTA JÄMLIKHET HA ETT EGET NAMN RESA ÄTA SIG MÄTT FÖRÄLDRARLEDIGHET SÄGA VAD MAN VILL TAK ÖVER HUVUDET SIDA 1/8 ÖVNING 2 ALLA HAR RÄTT Ni är regering i landet Abalonien, ett land med mycket begränsade resurser. Landet ska nu införa mänskliga rättigheter men av olika politiska och ekonomiska anledningar

Läs mer

Pedagogisk guide till Angelägets dokumentärer - gjorda av unga filmskapare nationellt 2008/2009

Pedagogisk guide till Angelägets dokumentärer - gjorda av unga filmskapare nationellt 2008/2009 Pedagogisk guide till Angelägets dokumentärer - gjorda av unga filmskapare nationellt 2008/2009 Pedagogisk guide till Angelägets dokumentärer - gjorda av unga filmskapare nationellt 2008/2009 Läsåret 2008/2009

Läs mer

Till dig som söker asyl i Sverige

Till dig som söker asyl i Sverige Senast uppdaterad: 2015-09-28 Till dig som söker asyl i Sverige www.migrationsverket.se 1 Reglerna för vem som kan få asyl i Sverige står i FN:s flyktingkonvention och i svensk lag. Det är som prövar din

Läs mer

Pedagogisk guide till 8 dokumentärer på Angelägets dvd. Filmerna är gjorda av unga filmskapare i Sverige 2011/2012.

Pedagogisk guide till 8 dokumentärer på Angelägets dvd. Filmerna är gjorda av unga filmskapare i Sverige 2011/2012. Pedagogisk guide till 8 dokumentärer på Angelägets dvd. Filmerna är gjorda av unga filmskapare i Sverige 2011/2012. Pedagogisk guide till 8 dokumentärer på Angelägets dvd. Filmerna är gjorda av unga filmskapare

Läs mer

mucf.se Pratstartare Diskussionsfrågor om sexuella övergrepp www.granser.nu

mucf.se Pratstartare Diskussionsfrågor om sexuella övergrepp www.granser.nu mucf.se Pratstartare Diskussionsfrågor om sexuella övergrepp Att diskutera i din organisation Till dig som är ledare eller aktiv i styrelsen Det händer att barn och unga utsätts för sexuella kränkningar

Läs mer

ETT FÖNSTER MOT VÄRLDEN

ETT FÖNSTER MOT VÄRLDEN ETT FÖNSTER MOT VÄRLDEN Film och diskussion VAD ÄR PROBLEMET? Filmen Ett fönster mot världen är en introduktion till mänskliga rättigheter. Den tar upp aktuella ämnen som kvinnors rättigheter, fattigdom,

Läs mer

Sida 1 av 5 Barnkonventionen för barn och unga FN:s konvention om barnets rättigheter, eller barnkonventionen som den också kallas, antogs 1989. Barnkonventionen innehåller rättigheter som varje barn ska

Läs mer

Lärarmaterial NY HÄR. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Reflektion. Grupparbete/Helklass. Författare: Christina Walhdén

Lärarmaterial NY HÄR. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Reflektion. Grupparbete/Helklass. Författare: Christina Walhdén sidan 1 Författare: Christina Walhdén Vad handlar boken om? Hamed kom till Sverige för ett år sedan. Han kom helt ensam från Afghanistan. I Afghanistan är det krig och hans mamma valde att skicka Hamed

Läs mer

Samtal med Hussein en lärare berättar:

Samtal med Hussein en lärare berättar: Samtal med Hussein en lärare berättar: Under en håltimme ser jag Hussein sitta och läsa Stjärnlösa nätter. Jag hälsar som vanligt och frågar om han tycker att boken är bra. Han ler och svarar ja. Jag frågar

Läs mer

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR >>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR Den här föreställningen är skapad av vår ungdomsensemble. Gruppen består av ungdomar i åldern 15-20 år varav en del aldrig spelat teater

Läs mer

Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1. Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2. Definitioner..2. Mål.

Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1. Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2. Definitioner..2. Mål. 2012-12-21 Innehåll Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1 Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2 Definitioner..2 Mål.2 Syfte...2 Åtgärder...3 Till dig som förälder!...4...4

Läs mer

Frågor & Svar. Svar på frågor som kan tänkas dyka upp under din visning.

Frågor & Svar. Svar på frågor som kan tänkas dyka upp under din visning. Frågor & Svar Svar på frågor som kan tänkas dyka upp under din visning. INNEHÅLL Varför sprider Plan en film om flickors rätt till utbildning? Är det Plan som står bakom Girl Rising? Hur jobbar Plan med

Läs mer

Villig av Christina Wahldén

Villig av Christina Wahldén 1 Villig av Christina Wahldén Som ett slutord till boken skriver Christina Wahldén så här: "Min första bok Kort kjol kom ut för sexton år sedan. Den är fortfarande den av mina böcker som är mest utlånad,

Läs mer

En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter 1 Det här är Barnombudsmannens skrift om Konventionen om barnets rättigheter omskriven till lättläst. Thomas Hammarberg har skrivit texten. Lena

Läs mer

Ja nej hörn: Rangordning/listning. 1) Att den gått sönder. 2) Att någon klippt av remmarna. 3) Berätta vem som gjort det. 4) Öppet hörn.

Ja nej hörn: Rangordning/listning. 1) Att den gått sönder. 2) Att någon klippt av remmarna. 3) Berätta vem som gjort det. 4) Öppet hörn. Värderingsövningar Heta stolen sitter i ring. Om man är av samma åsikt som påståendet, stiger man upp och byter plats. Om man är av annan åsikt, sitter man kvar. Finns inga rätta eller fel svar, utan man

Läs mer

Lättläst sammanfattning TOLERANSENS MEKANISMER: EN ANTOLOGI

Lättläst sammanfattning TOLERANSENS MEKANISMER: EN ANTOLOGI Lättläst sammanfattning TOLERANSENS MEKANISMER: EN ANTOLOGI 1 Kapitel 1 Tolerans: En introduktion till begreppet, forskningen och antologin Erik Lundberg Mer prat om tolerans År 2015 kom många flyktingar

Läs mer

Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer

Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer HANDLEDNING Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer Utgiven mars 2014 av Polisen. Materialet är framtaget av Polisen i samarbete med Brottsförebyggande rådet, Brå. HANDLEDNING Eva

Läs mer

Beskriv, resonera och reflektera kring ovanstående fråga med hänsyn taget till social bakgrund, etnicitet och kön.

Beskriv, resonera och reflektera kring ovanstående fråga med hänsyn taget till social bakgrund, etnicitet och kön. Möjligheter Uppgiften Har alla människor i Sverige likvärdiga möjligheter att skaffa sig en utbildning, välja bostad, få ett jobb samt att lyckas inom de områden i livet som är viktiga? Beskriv, resonera

Läs mer

HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER

HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER Den här handledningen är till för dig som vill

Läs mer

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska.

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. Centerpartiets idéprogram Det här idéprogrammet handlar om vad Centerpartiet tycker

Läs mer

Kommunal och Vision tillsammans för mångfald. En arbetsplats för alla

Kommunal och Vision tillsammans för mångfald. En arbetsplats för alla Kommunal och Vision tillsammans för mångfald En arbetsplats för alla Varför är det här en viktig facklig fråga för Kommunal och Vision? Min övertygelse är att mångfald, olikheter och solidaritet gör vårt

Läs mer

Läsnyckel. Spelar roll? Författare: Camilla Jönsson. Innan du läser. Medan du läser

Läsnyckel. Spelar roll? Författare: Camilla Jönsson. Innan du läser. Medan du läser Läsnyckel Spelar roll? Författare: Camilla Jönsson Spelar roll? är en fristående fortsättning på boken Vem bryr sig? Här får vi lära känna förövaren, Sigge, han som mobbade och misshandlade. Nu har Sigge

Läs mer

TORSÅS KOMMUN, 2012 ÅRSKURS 8 BAKGRUNDSVARIABLER. * Den totala summan av antal/andel tjejer, killar och annan könstillhörighet.

TORSÅS KOMMUN, 2012 ÅRSKURS 8 BAKGRUNDSVARIABLER. * Den totala summan av antal/andel tjejer, killar och annan könstillhörighet. TORSÅS KOMMUN, 2012 ÅRSKURS 8 * Den totala summan av antal/andel tjejer, killar och annan könstillhörighet. BAKGRUNDSVARIABLER KÖN Tjejer Killar Annan Totalt* Antal Andel Antal Andel Antal Andel Antal

Läs mer

Demokrati och Mänskliga rättigheter Alla FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna från år Religionsfrihet * Rösträtt Yttrandefrihet

Demokrati och Mänskliga rättigheter Alla FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna från år Religionsfrihet * Rösträtt Yttrandefrihet Demokrati och Mänskliga rättigheter Alla människor i hela världen har vissa rättigheter. Det står i FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna från år 1948. Det är staten i varje land som ska se till

Läs mer

På Stockholmspolisens hatbrottssida www.polisen.se/stockholm/hatbrott hittar du en längre definition och förklaring av vad hatbrott är.

På Stockholmspolisens hatbrottssida www.polisen.se/stockholm/hatbrott hittar du en längre definition och förklaring av vad hatbrott är. Att känna sig trygg och bli respekterad för den man är. Det borde vara alla människors grundläggande rättighet. Tyvärr är verkligheten ofta en annan om du har en hudfärg, religion eller sexuell läggning

Läs mer

Ingenstans att ta vägen

Ingenstans att ta vägen Ingenstans att ta vägen Vi har läst en artikel som handlar om en kille utan hem, pengar och arbete. Han kan inte svenska och bor på ett akutboende. Velibor, som han heter, tycker att man borde få mer hjälp

Läs mer

lättläst broschyr En lättläst broschyr om samband mellan fattigdom och funktionshinder

lättläst broschyr En lättläst broschyr om samband mellan fattigdom och funktionshinder lättläst broschyr En lättläst broschyr om samband mellan fattigdom och funktionshinder MyRight Att erövra världen, mars 2018 Vi som driver MyRight är organisationer för personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Fakta om Malala Yousafzai

Fakta om Malala Yousafzai SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Malala, den yngsta någonsin som har fått Nobels fredspris. I boken får vi veta hur Malala vuxit

Läs mer

Ungdomar som är sexuellt utsatta. Gisela Priebe Dr. med.vet, leg.psykolog/psykoterapeut Lunds universitet, Linnéuniversitetet

Ungdomar som är sexuellt utsatta. Gisela Priebe Dr. med.vet, leg.psykolog/psykoterapeut Lunds universitet, Linnéuniversitetet Ungdomar som är sexuellt utsatta Gisela Priebe Dr. med.vet, leg.psykolog/psykoterapeut Lunds universitet, Linnéuniversitetet 1 Förekomst sexuell utsatthet Incidens = antal upptäckta fall per år Polisanmälda

Läs mer

Mänskliga rättigheter i Sverige

Mänskliga rättigheter i Sverige Mänskliga rättigheter i Sverige En lättläst sammanfattning av regeringens skrivelse 2001/02:83 En nationell handlingsplan för de mänskliga rättigheterna Inledning För nio år sedan var det ett stort möte

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för. förskola läsåret 2015/2016. Diskrimineringslagen 2008:567 Skollagen 6 kap.

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för. förskola läsåret 2015/2016. Diskrimineringslagen 2008:567 Skollagen 6 kap. Plan mot diskriminering och kränkande behandling för förskola läsåret 2015/2016 Diskrimineringslagen 2008:567 Skollagen 6 kap. 2011 Ett litet ord som en människa fäster sig vid kan verka i oräknelig tid

Läs mer

Ett samarbete mot utanförskap och mobbning

Ett samarbete mot utanförskap och mobbning Lärarhandledning Ett samarbete mot utanförskap och mobbning Gilla: Hata Horan har kommit till genom ett samarbete mellan Johanna Nilsson, Pocketförlaget och Friends. Vi vill att du som läser ska bli berörd,

Läs mer

RAOUL 2015 SKOLMATERIAL

RAOUL 2015 SKOLMATERIAL RAOUL 2015 SKOLMATERIAL Den 27 augusti är Raoul Wallenbergs dag, Sveriges nationella dag för medmänsklighet, civilkurage och alla människors lika värde. Inför denna dag erbjuder vi på Raoul Wallenberg

Läs mer

ARBETSMATERIAL MR 1 ODELBARA RÄTTIGHETER

ARBETSMATERIAL MR 1 ODELBARA RÄTTIGHETER SIDA 1/9 Abalonien Ni ingår i regeringen i landet Abalonien ett litet land med mycket begränsade resurser. Av olika politiska och ekonomiska anledningar kan inte folket få alla de rättigheter som finns

Läs mer

Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Socialdepartementet Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven till lättläst. Allt viktigt i konventionen finns med. FN betyder Förenta Nationerna.

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

!! 1. Feminism för alla. Nu äntligen kan feminister få mer makt. Rösta på Feministiskt initiativ i valet 14 september!

!! 1. Feminism för alla. Nu äntligen kan feminister få mer makt. Rösta på Feministiskt initiativ i valet 14 september! Feminism för alla Nu äntligen kan feminister få mer makt. Rösta på Feministiskt initiativ i valet 14 september Vi har en feministisk politik som också arbetar med antirasism och mänskliga rättigheter.

Läs mer

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Lättläst version Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven till lättläst. Allt viktigt

Läs mer

Ett undervisningsmaterial bestående av film och lärarhandledning samt måldokument ur nya läroplanen Lgr 11

Ett undervisningsmaterial bestående av film och lärarhandledning samt måldokument ur nya läroplanen Lgr 11 Ett undervisningsmaterial bestående av film och lärarhandledning samt måldokument ur nya läroplanen Lgr 11 Beskrivning och måldokument Ämne: Samhällskunskap Målgrupp: Högstadiet och Gymnasiet Lektionstyp:

Läs mer

Hej snygging Hej. Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig.

Hej snygging Hej. Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig. Hej snygging Hej Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig. Lyssna din lilla hora! Jag känner folk som gillar att spöa på tjejer, de tvekar inte att hoppa på ditt huvud. Vill du det???

Läs mer

Ungdomar och sociala medier!

Ungdomar och sociala medier! Ungdomar och sociala medier! 1 Jag har blivit retad för mig kroppsform. Folk skriver anonymt till mig att jag är ful och jag är inte värdig. Har blivit mobbad från dagis till 4-5 och då kom det på nätet

Läs mer

Barnpolitiken. Regeringen skrev i sin plan att barnkonventionen är viktig.

Barnpolitiken. Regeringen skrev i sin plan att barnkonventionen är viktig. LÄTTLÄST FAKTABLAD Socialdepartementet nr 6 juni 2002 Barnpolitiken FN har en konvention om barnets rättigheter, barnkonventionen. En konvention är regler som många har kommit överens om. I konventionen

Läs mer

Demokrati & delaktighet

Demokrati & delaktighet Demokrati & delaktighet Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen:

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet. Det kan ha varit ett LAN, ett musikarrangemang, en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske skött ett

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Stenhagenskolan

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Stenhagenskolan Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Stenhagenskolan Vi har olika intressen, behov, erfarenheter och möjligheter Vi vill att just du: Ska komma till skolan och känna dig glad. Ska lära

Läs mer

Pedagogisk guide till Angelägets dokumentärer - gjorda av unga filmskapare nationellt 2006/2007

Pedagogisk guide till Angelägets dokumentärer - gjorda av unga filmskapare nationellt 2006/2007 Pedagogisk guide till Angelägets dokumentärer - gjorda av unga filmskapare nationellt 2006/2007 Pedagogisk guide till Angelägets dokumentärer - gjorda av unga filmskapare nationellt 2006/2007 Läsåret 2006/2007

Läs mer

Lärarmaterial SPRING, AMINA! Vad handlar boken om? Centralt innehåll och förmågor enligt Lgr 11: Förmågor: Författare: Annelie Drewsen

Lärarmaterial SPRING, AMINA! Vad handlar boken om? Centralt innehåll och förmågor enligt Lgr 11: Förmågor: Författare: Annelie Drewsen SIDAN 1 Författare: Annelie Drewsen Vad handlar boken om? Boken handlar om Amina, som bor i ett boende för flyktingar. Hennes bror dog av ett skott, när de bodde i Somalia. Hennes mamma flydde till Kenya,

Läs mer

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning I III Lättläst version Ill II REGERINGSKANSLIET Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven

Läs mer

Tar fram och förmedlar kunskap om ungas levnadsvillkor för att unga ska få tillgång till inflytande och välfärd

Tar fram och förmedlar kunskap om ungas levnadsvillkor för att unga ska få tillgång till inflytande och välfärd Unga, sex och nätet Om Ungdomsstyrelsen Tar fram och förmedlar kunskap om ungas levnadsvillkor för att unga ska få tillgång till inflytande och välfärd Tar fram och förmedlar kunskap om det civila samhällets

Läs mer

Hur kan vi alla som bor här, i Sverige ta del av våra rättigheter? Hur ser våra rättigheter ut?

Hur kan vi alla som bor här, i Sverige ta del av våra rättigheter? Hur ser våra rättigheter ut? Det finns många sätt att påverka. Att göra sin röst hörd är ett av dem. RÖST vill öppna för diskussion om vilken roll var och en av oss kan spela i demokratin. RÖST är en spegel av nutiden som visar det

Läs mer

NÄR TILLÅTA ÖVERVAKNING? ROLLSPELSÖVNING FRÅN SVENSKA FN-FÖRBUNDET

NÄR TILLÅTA ÖVERVAKNING? ROLLSPELSÖVNING FRÅN SVENSKA FN-FÖRBUNDET NÄR TILLÅTA ÖVERVAKNING? ROLLSPELSÖVNING FRÅN SVSKA FN-FÖRBUNDET Övningen vill uppmuntra till debatt om när och hur vi ska tillåta övervakning i samhället. Rollspelet innebär att deltagarna får prova nya

Läs mer

Om barns och ungas rättigheter

Om barns och ungas rättigheter Om barns och ungas rättigheter Att barn och unga har egna rättigheter har du kanske hört. Men vad betyder det att man har en rättighet? Sverige och nästan alla andra länder i världen har lovat att följa

Läs mer

Emigration betyder att man flyttar från sitt land. Vi säger, att man emigrerar från sitt land. Man kan också säga, att man utvandrar från sitt land.

Emigration betyder att man flyttar från sitt land. Vi säger, att man emigrerar från sitt land. Man kan också säga, att man utvandrar från sitt land. Människor har flyttat i alla tider För två miljoner år sedan uppkom de första människorna i Afrika. Allt sedan dess har människor spritt sig över hela jorden. I alla tider har människor också flyttat från

Läs mer

Handledning. Är fyra filmer om ungdomars utsatthet för brott i sin vardag. Filmerna handlar om Ida, Adam, Sofia och Martin.

Handledning. Är fyra filmer om ungdomars utsatthet för brott i sin vardag. Filmerna handlar om Ida, Adam, Sofia och Martin. Handledning En vanlig dag Är fyra filmer om ungdomars utsatthet för brott i sin vardag. Filmerna handlar om Ida, Adam, Sofia och Martin. SOFIA går på fest och hoppas att få träffa Gustav men det blir inte

Läs mer

DAGSVERKSKAMPANJEN I TRYGGHET Kampanjen för flyktingars och asylsökandes rättigheter

DAGSVERKSKAMPANJEN I TRYGGHET Kampanjen för flyktingars och asylsökandes rättigheter DAGSVERKSKAMPANJEN I TRYGGHET Kampanjen för flyktingars och asylsökandes rättigheter DAGSVERK 2 0 1 7 2 0 1 8 ALANS OCH GYANS OCH DERAS MAMMAS HISTORIA Familjen hotades av ISIS i Syrien och av

Läs mer

FN:s konvention om barnets rättigheter ur ett könsperspektiv

FN:s konvention om barnets rättigheter ur ett könsperspektiv FN:s konvention om barnets rättigheter ur ett könsperspektiv Ett av de mest grundläggande dokumenten för allt som berör barn och unga är FN:s konvention om barnets rättigheter. Detta gäller allt från lagstiftning,

Läs mer

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land.

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land. Jag träffade Elmir för att prata om hans flykt från Bosnien till Sverige när kriget bröt ut och belägringen av Sarajevo inträffade i början på 1990-talet. Han berättade hur det var precis innan det bröt

Läs mer

Isberget är en modell som är användbar för att diskutera vad vi menar med mångfald.

Isberget är en modell som är användbar för att diskutera vad vi menar med mångfald. Mångfaldsövningar Isberget När vi möter en människa skapar vi oss först en uppfattning av henne utifrån det som är synligt och hörbart. Ofta drar vi då slutsatser om hur denna människa är, och vi tror

Läs mer

Hur ofta är du frånvarande från skolan?

Hur ofta är du frånvarande från skolan? Hur ofta är du frånvarande från skolan? Hur trivs du i skolan? Umgås du med någon i skolan? Berätta! Vad tänker du om dina lärare? När är det svårt respektive lätt att koncentrera sig i skolan? Vilka skolor

Läs mer

Stort tack för att du vill jobba med Rädda Barnens inspirationsmaterial.

Stort tack för att du vill jobba med Rädda Barnens inspirationsmaterial. a k i l o s n r a B r o k l l i v s v i l Stort tack för att du vill jobba med Rädda Barnens inspirationsmaterial. Välkommen att arbeta med Rädda Barnens material som berör en av våra mest existentiella

Läs mer

Likabehandlingsplan & Värdegrund

Likabehandlingsplan & Värdegrund Solgläntans & Solbackens Likabehandlingsplan & Värdegrund 1 Datum: 20091201 *Reviderad 20110830, 20120508,201305,20140605,20150512, 20160503, 170524,20170821, 20180508 Denna skrift är ett resultat utifrån

Läs mer

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap Samhällskunskap Ett häfte om -familjen -skolan -kompisar och kamratskap 1 I det här häftet kommer du att få lära dig: Vad samhällskunskap är Hur olika familjer och olika slags vänskap kan se ut Hur barn

Läs mer

Landstingets program om integration LÄTT LÄST

Landstingets program om integration LÄTT LÄST Landstingets program om integration LÄTT LÄST Alla har rätt till ett gott liv De flesta av oss uppskattar en god hälsa. Oftast tycker vi att den goda hälsan är självklar ända tills något händer. Hälsa

Läs mer

Illustrationer av Hanna Stenman

Illustrationer av Hanna Stenman FAIR SEX Sex kan man ha med sig själv eller tillsammans med andra, med någon av samma kön eller annat kön, sällan, ofta eller aldrig och på en massa olika sätt till exempel hångel, oralsex, smeksex, analsex,

Läs mer

Eleverna i Kallingeskolan F-6 har gjort en egen tolkning av likabehandlingsplanen

Eleverna i Kallingeskolan F-6 har gjort en egen tolkning av likabehandlingsplanen Eleverna i Kallingeskolan F-6 har gjort en egen tolkning av likabehandlingsplanen Det finns en likabehandlingsplan som gäller för barn och vuxna på Kallingeskolan och där står det saker som vi måste veta

Läs mer

Det nya landet startar i skolan Diskussionsfrågor (heldagsupplägg) p.1(11)

Det nya landet startar i skolan Diskussionsfrågor (heldagsupplägg) p.1(11) Det nya landet startar i skolan (heldagsupplägg) p.1(11) p.2(11) Kapitel 1: Med dörren på glänt Vad tror du händer om en människa möter andras fördomar varje dag? Man måste försöka hålla dörren öppen för

Läs mer

Internet - en trygg plats för alla? Vem kan man lita på? Göteborgs Stad, Social Resursförvaltning Länsstyrelsen, Västra Götaland 28 januari 2015

Internet - en trygg plats för alla? Vem kan man lita på? Göteborgs Stad, Social Resursförvaltning Länsstyrelsen, Västra Götaland 28 januari 2015 Internet - en trygg plats för alla? Vem kan man lita på? Göteborgs Stad, Social Resursförvaltning Länsstyrelsen, Västra Götaland 28 januari 2015 Karin Torgny journalist kulturvetare + vårdarinna vård och

Läs mer

Dialogmöte mellan unga och polis i Malmö

Dialogmöte mellan unga och polis i Malmö Dialogmöte mellan unga och polis i Malmö Ungdomsgruppen Ungdomar ur Malmös Unga och Mångfaldsgruppen inledde ett samarbete kring hur man kan förbättra dialogen mellan unga och polisen i Malmö. Ungdomsgruppen

Läs mer

Flickor, pojkar och samma MöjliGheter

Flickor, pojkar och samma MöjliGheter Malin Gustavsson Flickor, pojkar och samma MöjliGheter hur du som förälder kan bidra till mer jämställda barn Alla barn har rätt att uppleva att de duger precis som de människor de är. Det ska inte göra

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING VEINGEGATANS FÖRSKOLA HUSENSJÖ SKOLOMRÅDE

LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING VEINGEGATANS FÖRSKOLA HUSENSJÖ SKOLOMRÅDE LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING VEINGEGATANS FÖRSKOLA HUSENSJÖ SKOLOMRÅDE 2014-2015 september 2014 Utdrag ur Läroplan för förskolan -98 Alla som arbetar i förskolan ska: - visa respekt

Läs mer

Likabehandlingsplan inklusive handlingsplan för jämställdhet

Likabehandlingsplan inklusive handlingsplan för jämställdhet KÅSAN I UR OCH SKUR AB Likabehandlingsplan inklusive handlingsplan för jämställdhet Mål: En förskola utan kränkande behandling Vad är kränkande behandling? Gemensamt för all kränkande behandling är att

Läs mer

Johanna, Yohanna. -lärarhandledning Tage Granit 2004

Johanna, Yohanna. -lärarhandledning Tage Granit 2004 Johanna, Yohanna -lärarhandledning Tage Granit 2004 Syfte Syftet med lärarhandledningen är att skapa olika sätt att bearbeta filmen och teaterföreställningens tema; mobbing och utanförskap. Genom olika

Läs mer

Förskolans vision: På förskolan Sparven ska alla känna sig trygga och känna tillit till alla barn och vuxna.

Förskolans vision: På förskolan Sparven ska alla känna sig trygga och känna tillit till alla barn och vuxna. LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLAN SPARVEN 2014-2015 Förskolans vision: På förskolan Sparven ska alla känna sig trygga och känna tillit till alla barn och vuxna. Förskolans allmänna förebyggande arbete:

Läs mer

Feriepraktik 2014. - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen. Barnkonventionen/mänskliga rättigheter

Feriepraktik 2014. - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen. Barnkonventionen/mänskliga rättigheter Feriepraktik 2014 - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen Barnkonventionen/mänskliga rättigheter Innehåll Inledning... 2 Syfte... 2 Dagbok... 3 Intervju frågor och svar... 5 Slutsats... 9 Inledning

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Östra Stenhagenskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Östra Stenhagenskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Östra Stenhagenskolan 1 Alla har vi olika intressen, behov, erfarenheter och möjligheter Vi vill att just du: Ska komma till skolan och känna dig glad.

Läs mer

4 SJÄLVKÄNSLA OCH VÄRDERINGAR

4 SJÄLVKÄNSLA OCH VÄRDERINGAR Pedagogens manus till bildspel 4 SJÄLVKÄNSLA OCH VÄRDERINGAR 1. Manus: Det sista bildspelet från QLeva är nästan det viktigaste eftersom det handlar om självkänsla och värderingar. Det kan vara viktiga

Läs mer

Gör något! Nyckelord: Likabehandling, hbt, glåpord/mobbning, normer/stereotyper, skolmiljö. Innehåll

Gör något! Nyckelord: Likabehandling, hbt, glåpord/mobbning, normer/stereotyper, skolmiljö. Innehåll 1 Gör något! Material Time Age B11 2x45 min 13-15 Nyckelord: Likabehandling, hbt, glåpord/mobbning, normer/stereotyper, skolmiljö Innehåll Materialet består av ett YouTube-klipp och ett rollspel om homofobiska

Läs mer

Trygghetsplan 2011-2012. Förskolan Alsalam. Inledning:

Trygghetsplan 2011-2012. Förskolan Alsalam. Inledning: Trygghetsplan 2011-2012 Förskolan Alsalam Inledning: 1 En av målsättningarna på Alsalam förskola är att både barn och vuxna, känner sig trygga. Vi tar avstånd mot alla former av kränkningar och trakasserier

Läs mer

Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen

Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN

LIKABEHANDLINGSPLAN LIKABEHANDLINGSPLAN 2015-2016 VÅR VISION ALLA på vår förskola ska känna sig trygga, sedda, bekräftade, respekterade, bemötas och accepteras för den de är. Föräldrar ska känna tillit och förtroende när

Läs mer

Sensus inkluderingspolicy Fastställd av Sensus förbundsstyrelse 2009-05-27 Lättläst svenska

Sensus inkluderingspolicy Fastställd av Sensus förbundsstyrelse 2009-05-27 Lättläst svenska Sensus inkluderingspolicy Fastställd av Sensus förbundsstyrelse 2009-05-27 Lättläst svenska Alla ska kunna vara med i Sensus Det här är Sensus plan för hur Sensus ska arbeta mot diskriminering i allt Sensus

Läs mer

Lärarhandledning och diskussionsunderlag för elever

Lärarhandledning och diskussionsunderlag för elever Lärarhandledning och diskussionsunderlag för elever 1 Inledning Den här handledningen är ett komplement till boken Vad är grooming? Boken tar på ett konkret och informativt sätt upp grooming, processen

Läs mer

Handledning till dokumentärfilmer gjorda inom projekt Angeläget Västra Götaland 2005

Handledning till dokumentärfilmer gjorda inom projekt Angeläget Västra Götaland 2005 Handledning till dokumentärfilmer gjorda inom projekt Angeläget Västra Götaland 2005 Handledning till dokumentärfilmer gjorda inom projekt Angeläget Västra Götaland 2005 Under hösten 2005 producerade gymnasieelever

Läs mer

Stenbitens förskola. Likabehandlingsplan. Stenbitens förskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Gäller 2014.12.05 2015.12.

Stenbitens förskola. Likabehandlingsplan. Stenbitens förskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Gäller 2014.12.05 2015.12. Likabehandlingsplan Stenbitens förskola 2015 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Gäller 2014.12.05 2015.12.05 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Definition av diskriminering, trakasserier

Läs mer

Plan mot kränkande behandling och diskriminering/ Likabehandlingsplan. Gäller from 1 april 2012

Plan mot kränkande behandling och diskriminering/ Likabehandlingsplan. Gäller from 1 april 2012 Plan mot kränkande behandling och diskriminering/ Likabehandlingsplan Gäller from 1 april 2012 Revideras 15 mars 2013 Plan mot kränkande behandling och diskriminering / Likabehandlingsplan Inledning Vi

Läs mer

Handledning: Nu blev det KNAS

Handledning: Nu blev det KNAS Förord Många ungdomar befinner sig idag i en värld där dem kämpar för att passa in, viljan och pressen att vara som alla andra är stor. I en grupp vill man känna sig inkluderad och inte känna skuld eller

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen

Övning: Föräldrapanelen Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen.

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna 5,

Läs mer

Plan mot Kränkande behandling Likabehandlingsplan för LENA fritidshem 2015-2016

Plan mot Kränkande behandling Likabehandlingsplan för LENA fritidshem 2015-2016 Plan mot Kränkande behandling Likabehandlingsplan för LENA fritidshem 2015-2016 Alla människor har lika värde och var och en ska respekteras för den hon är. I våra skolor ska alla barn och vuxna respektera

Läs mer

Alla människor har lika värde DET FINNS HJÄLP ATT FÅ OM DU BLIR ORÄTTVIST BEHANDLAD

Alla människor har lika värde DET FINNS HJÄLP ATT FÅ OM DU BLIR ORÄTTVIST BEHANDLAD Alla människor har lika värde DET FINNS HJÄLP ATT FÅ OM DU BLIR ORÄTTVIST BEHANDLAD 2 Alla människor är lika mycket värda Alla människor har lika rättigheter. Det spelar ingen roll vad du har för religion,

Läs mer