Pedagogisk guide till 12 dokumentärer på Angelägets dvd. Filmerna är gjorda av unga filmskapare i Sverige 2009/2010.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Pedagogisk guide till 12 dokumentärer på Angelägets dvd. Filmerna är gjorda av unga filmskapare i Sverige 2009/2010."

Transkript

1 Pedagogisk guide till 12 dokumentärer på Angelägets dvd. Filmerna är gjorda av unga filmskapare i Sverige 2009/2010.

2 Pedagogisk guide till 12 dokumentärer på Angelägets dvd. Filmerna är gjorda av unga filmskapare i Sverige 2009/2010. Läsåret 2009/2010 producerade unga filmskapare på medieprogram runt om i Sverige 63 dokumentärer om mänskliga rättigheter. Tolv av filmerna har samlats på vår DVD och den här pedagogiska guiden har tagits fram för att användas tillsammans med DVD:n. Filmerna berättar om kränkningar och livsöden, ofta kopplat till ungdomarnas egen och andras vardag i Sverige. Bland annat skildras gömda flyktingar, våld mot kvinnor, rätten till arbete, hemlöshet och HBTQ-frågor. Varje film är ungefär 8 minuter lång. I guiden hittar du en kort beskrivning av handlingen. Dessutom finns 5-10 diskussionsfrågor som kan inspirera till samtal efter att filmen visats. Sex av filmerna är även textade på engelska. Filmerna har fått mycket uppmärksamhet och lämpar sig väl för att visas och diskuteras med såväl unga som vuxna. Vissa filmer innehåller berättelser som kan upplevas starka, särskilt om man själv varit med om liknande händelser. Se därför gärna filmerna själv innan du visar dem för dina elever. Läs gärna in dig på ämnet frågorna berör för att kunna ge svar på frågorna som ställs i materialet. Vi hoppas att den här guiden kan inspirera till intressanta samtal! Martin Rydehn Projektledare Angeläget Angelägets drivs i samarbete mellan Amnesty International och KulturUngdom.

3 1. Ingvar & Kaja Dokumentärfilm: Ingvar & Kaja Tid: 8:12 Filmskapare: Helena Hajdu- Rafis, Johanna Agnar, Isabella Kubanek, Younes Chihani & Anton Hagström Gymnasieskola: Hulebäcksgymnasiet Kommun: Härryda Engelsk text: Ja Ingvar och Kaja har varit tillsammans sedan slutet av 70- talet. I filmen berättar de om första mötet, sitt vardagsliv och om att slängas ut hemifrån för att man älskar en person av samma kön. Filmen är både allvarlig och varm. 2. Ingvar och Kaja träffades på ett badhus. Tror du att homosexuella träffas på samma ställen idag som när Ingvar och Kaja träffades i slutet av 70- talet? Tror du att det finns någon skillnad på var och hur homo- och heterosexuella personer träffas? Varför/varför inte? 3. På vilka sätt diskrimineras homosexuella i Sverige? Har vi gjort framsteg i samhället på senare år när det gäller vår syn på homosexualitet? På vilket sätt? Kan du ge några exempel? Tror du att det är lättare att leva som homosexuell i Sverige idag jämför med för tio år sedan? Varför/varför inte? 4. Varför finns fördomar mot homosexuella? Varför har vissa personer en negativ inställning till homosexuella? Varför är vissa personer homofobiska? Finns det saker som är typiska för den som är homofob? 5. Upplever du att det finns en skillnad mellan hur samhället ser på manliga och kvinnliga homosexuella? På vilket sätt? Varför tror du att det är så? 6. Ingvar och Kaja berättar i filmen att de träffades Året efter, 1979, slutade Socialstyrelsen att klassa homosexualitet som en sjukdom. Hur tror du att synen på att homosexualitet skulle vara en sjukdom har påverkat våra attityder till homosexualitet? 7. Ingvar berättar att hans mamma slängde ut honom när hon fick reda på att han var homosexuell. Vad tycker du om det? Vad hade du gjort om dina föräldrar hade kastat ut dig för att de ogillade din pojkvän eller flickvän? 8. Varför används ordet bög ofta som skällsord? Hur påverkar det vår syn på homosexuella att använda bög som skällsord? 9. Upplever du att det finns homofobi på skolan? Skulle du själv våga berätta för andra om du var homosexuell? Skulle dina vänner acceptera det? Om de inte skulle acceptera detta tycker du då att de är dina riktiga vänner? 10. Hur tror du att förutsättningarna ser ut att leva som homosexuell i olika länder? Lever man på samma sätt som homosexuell i exempelvis Kina, USA eller Iran? I vissa länder, t.ex. Iran, har människor avrättats för att ha haft en kärleksrelation med en annan person av samma kön. Hur påverkar det möjligheten att våga visa sin sexualitet?

4 2. Vad betyder ett liv? Dokumentärfilm: Vad betyder ett liv? Tid: 8:06 Filmskapare: Ulrika Hjelm, Jennifer Spetsmark, Gabriel Karlsson & Olle Öberg Gymnasieskola: Sinclair gymnasieskola Kommun: Uddevalla Engelsk text: Ja I Sverige lever mellan papperslösa människor. Om man inte har tillstånd att vistas i landet man befinner sig så är man papperslös, eller irreguljär migrant som det också heter. Papperslösa nekas rätt till vård och utbildning, ibland med stort lidande som följd. I filmen berättar flera personer, som sedan många år tillbaka lever gömda, om sin utsatthet och svåra livssituation. Vad betyder ett liv? här får du en avskalad inblick i gömda människors ovärdiga liv i Sverige. 2. Blev du överraskad av människornas berättelser? Visste du att mellan människor i Sverige uppskattas leva ungefär såhär idag? 3. Vad tror du krävs för att få uppehållstillstånd i Sverige? (Bra om du som pedagog kan berätta om hur asylprocessen går till. Se 4. Tycker du att du får tillräckligt med information om papperslösa via tidningar och andra medier? Varför/Varför inte? Vad beror det på? 5. I Italien och Spanien, som har flest papperslösa i världen, så har papperslösa rätt till precis samma slags vård som medborgarna i landet, i Sverige ser det inte ut så. Är det i dina ögon en självklarhet att asylsökande och papperslösa ska ha tillgång till sjukvård på lika villkor som svenska medborgare? Varför/varför inte? 6. Gömda flyktingar har inte rätt till gratis sjukvård om det inte är akut. Barnen får svårt att gå i skolan eftersom det kan leda till att deras tillfälliga boendeplats avslöjas för polisen. Varför inskränks papperslösas mänskliga rättigheter i Sverige? Vem bär ansvaret? 7. Varför tror du vissa människor, t.ex. läkare eller lärare, väljer att arbeta med papperslösa utanför sin tjänst och utan betalning? 8. Anne Sjögren berättar i filmen om en gravid kvinna som hade så extrem tandvärk att hon bröt ut sina egna tänder istället för att gå till tandläkaren och riskera att bli utvisad. Vad för känslor framkallar detta hos dig? 9. Känner du dig maktlös när du ser filmen eller tvärtom peppad på att göra något åt papperslösas situation? 10. Vad tror du att du skulle kunna göra för att förbättra papperslösas situation? (Exempel till läraren: Skriva brev till makthavare? Arrangera soppkök, klädinsamling eller liknande? Informera allmänheten? Manifestationer? Öppna sitt hem för papperslösa?)

5 3. Öppna dina ögon Dokumentärfilm: Öppna dina ögon Tid: 5:48 Filmskapare: Emma Billburg, Linnea Lindoffer, Raphael Wiba, Louise Karlsson & Jesper Westerman Gymnasieskola: Hulebäcksgymnasiet Kommun: Härryda Engelsk text: Ja Hans-Åke lever som hemlös i Göteborg. Han berättar i filmen om vägen till hemlöshet och sina tankar om framtiden. Har alla rätt till en bostad? Vilken skyldighet har staten att se till att ingen är hemlös? Och när är man egentligen hemlös? 2. Vad tänker du när du hör ordet hemlös? När du ser och möter hemlösa människor vad tänker du då? Stämmer uppfattningen du fick av Hans-Åke med bilden du har av hemlösa? Varför/Varför inte? Hans-Åke berättar att vägen mot hemlöshet började med en skilsmässa, vad tror du han menar när han säger så? Varför blir man hemlös? 3. I Sverige finns ungefär hemlösa. Vad för slags människor tror du att de är? Tror du många har olika bakgrund eller mycket gemensamt? Finns det en risk att man klumpar samman hemlösa och ser dem som en likartad grupp med samma bakgrund och erfarenheter? Kan vem som helst bli hemlös? 4. I filmen berättas att konventionen om de mänskliga rättigheterna säger att alla har rätt till en bostad. Vilka regler har Sverige när det gäller att hjälpa hemlösa? 5. Värderar samhället hemlösa på samma sätt som andra medborgare? I vilken grad har samhället ansvar för att skapa bra livsvillkor för hemlösa? Lyckas vi med detta? 6. Hur tror du att Hans Åke trivs med sitt liv? Tror du att han är mer eller mindre lycklig än andra människor? 7. Den senaste mätningen av antalet hemlösa i Sverige gjordes 2005 och visade att det fanns ca hemlösa i Sverige. Det är dock svårt att göra exakta beräkningar. Hur tror du att det ser ut idag? Har de hemlösa blivit fler eller färre? Hur tror du utvecklingen kommer bli, har vi fler eller färre hemlösa i Sverige i framtiden? 8. På vilket sätt tycker du att man ska hjälpa hemlösa? Gör du något själv för att hjälpa hemlösa?

6 4. Ett jävla jobb Dokumentärfilm: Ett jävla jobb Tid: 5:42 Filmskapare: Michelle Hammarstrand, Simon Linde, Axel Hejdenberg, Felicia Boudrée & Filip Stankovic Gymnasieskola: Stillerska Filmgymnasiet Kommun: Stockholm Engelsk text: Ja Hassan och Ahmed är på resa genom sin storstad. Killarna snackar om hur svårt det är att skaffa jobb. Ahmeds senaste jobb var som tidningsutdelare när han var tolv. Han har dåliga erfarenheter från när han själv sökt jobb och är övertygad om att det är lättare att få jobb i Sverige som helsvensk. 2. Tror du att Ahmed och Hassans situation är unik? 3. Tror du att det är svårare för unga att få jobb? Varför/varför inte? 4. Tror du att det är lättare för svenskfödda än för utlandsfödda att få jobb i Sverige? Varför/varför inte? 5. Upplever du att det finns främlingsfientlighet i Sverige? På vilket sätt då? Har den ökat? Vad beror det på i så fall? 6. Ahmed berättar i filmen att han tror att folk blir rädda om en blatte knackar på i ett svenneområde. Tror du att han har rätt? Vad blir man i så fall rädd för? 7. Vilka sätt är bra att söka jobb på? Spelar det någon roll om man skickar brev, eller dyker upp personligen? Tycker du att man ska ta med en bild på sig själv i sin ansökan? Varför/varför inte? 8. Det senaste året har antalet arbetslösa ökat. Hur tror du att situationen kommer att se ut om tio år? Har vi fler eller färre arbetslösa i framtiden? Hur ser villkoren ut för arbetslösa då?

7 5. Du blir en annan människa Dokumentärfilm: Du blir en annan människa Tid: 7:13 Filmskapare: Linda Wahldén, Emil Åstrand, Sofia Bengtsson & Jenny Persson Gymnasieskola: Sundsgymnasiet Kommun: Vellinge Engelsk text: Ja En ung tjej berättar om när hennes mammas f.d. sambo utnyttjade henne sexuellt under tre års tid. Hon var nio år när övergreppen började. I filmen delar hon med sig av sina erfarenheter och tankar från att övergreppen började till efter rättegången och fastslagen dom. 2. Tror du att berättelsen är unik? Eller finns det många tjejer eller killar som bär på liknande erfarenheter? 3. Vad tror du är orsaken till att en människa utsätter en annan människa för sexuella övergrepp? Kan man förändra ett sådant beteende? 4. Hur tror du övergreppet påverkat tjejen i filmen? Vad kan man göra som ung när någon man är beroende av utnyttjar en sexuellt? Vilka kan man vända sig till? Vågar man anmäla? Finns det några risker med att anmäla? 5. Tjejen berättar i filmen att hon till en början inte berättade allt när hennes mamma frågade henne om övergreppen. Varför tror du att hon inte berättade allt direkt när hon hade chansen? Hur hade du gjort om du var i samma situation? 6. Är det bara tjejer som utsätts för sexuella övergrepp eller händer det även killar? 7. Vad kan man göra om man misstänker att någon man känner utsätts för sexuella övergrepp? 8. Är tjejens berättelse hoppingivande eller nedslående? Varför?

8 6. Utsatta kvinnor Dokumentärfilm: Utsatta kvinnor Tid: 8:34 Filmskapare: Johanna Karlsson, Emilia Morén & Thim Gustavsson Gymnasieskola: Thomasgymnasiet Kommun: Strängnäs Engelsk text: Ja En ung tjej lärde känna en kille på internet som sedan våldtog henne. Hon berättar om sina tankar efter övergreppet och hur det påverkat hennes liv. I filmen beskriver också en kvinnojour hur man ser på olika former av våld mot unga tjejer. 2. Tror du att berättelsen är unik? Eller händer detta många tjejer? Känner du någon som utsatts för liknande övergrepp? 3. Tjejen berättar att hon träffade killen som utsatte henne för övergreppet på internet och att de bara träffats en gång tidigare när hon åkte hem till honom. Är det vanligt att man träffar killar eller tjejer på MSN och sedan stämmer träff med dem på annan plats? Kan det innebära risker att träffa en okänd människa som man bara chattat med? Vilka då? 4. Är det bara tjejer som utsätts för sexuella övergrepp eller händer det även killar? 5. Enligt lagstiftningen krävs inte att brottsoffret gör motstånd vid våldtäkt. Trots detta ifrågasätts ibland om tjejen gjort tillräckligt motstånd vid våldtäkten. Vad tänker du kring detta? Bär samhället någon del av skulden? 6. Vilka konsekvenser kan det få för en den som blivit utsatt för våldtäkt? Vad kan man göra om man misstänker att någon man känner utsätts för sexuella övergrepp? 7. Tror du att många tjejer känner sig rädda för att bli utsatta för våldtäkt? Finns det situationer som du tror att tjejer, men inte killar, undviker? 8. Var går gränsen för våldtäkt? Hur påverkar det om tjejen/killen är full? Spelar det någon roll vad hon/han har på sig? Är nej alltid ett nej?

9 7. Också kärlek Dokumentärfilm: Också kärlek Tid: 7:59 Filmskapare: Julia Svedberg, Lisa Salomonsson & Julia Ekwall Gymnasieskola: Hulebäcksgymnasiet Kommun: Härryda Engelsk text: Nej I filmen berättar flera lesbiska tjejer om sina liv som homosexuella. De delar med sig av erfarenheter att leva som HBTQ- personer i skolan och privat. En av dem är engagerad i HB- TQ-rättigheter, d.v.s. rättigheter för homo-, bi-, transsexuella och queer. 2. Varför finns det fördomar mot homosexuella? Upplever du att det finns en skillnad mellan hur samhället ser på kvinnliga jämfört med manliga homosexuella? På vilket sätt? Varför tror du att det är så? 3. Också kärlek handlar om lesbiskas rättigheter. Tycker du att det är en skillnad på heterosexuella och homosexuella par? Varför/varför inte? 4. Sandra i filmen pratar om att det är människan jag blir förälskad i, inte könet, vad tror du hon menar med det? Är det mindre begränsande att tänka så? 5. Pernilla pratar om att när hon går på stan tillhör hon en majoritetsgrupp som svensk men en minoritetsgrupp som lesbisk. Var tror du hon menar med det? Tillhör du också majoritetsgrupper och minoritetsgrupper på olika sätt? Vilka då? Finns det någon skillnad på vilka grupper du tillhör i andras jämfört med dina egna ögon? 6. På vilka sätt diskrimineras homosexuella i Sverige? Kan du ge några exempel? 7. Upplever du att det finns homofobi på skolan? Skulle du själv våga berätta för andra om du var homosexuell? Skulle dina vänner acceptera det? Om de inte skulle acceptera detta tycker du då att de är dina riktiga vänner? 8. Hur tror du att förutsättningarna ser ut att leva som homosexuell i olika länder? Hur tror situationen för homosexuella är i Kina, USA och Iran? I vissa länder, t.ex. Iran, kan heterosexuella handlingar leda till dödsstraff. Hur påverkar det möjligheten att våga stå för sin sexualitet?

10 8. Saknad identitet Dokumentärfilm: Saknad identitet Tid: 8:11 Filmskapare: Fredrik Nilsson & Erik Frick Gymnasieskola: Stjerneskolan Kommun: Torsby Engelsk text: Nej Hur mycket betyder ett jobb för självkänslan? Hur stor del av ens identitet sitter i jobbet? Johan och Margareta är båda arbetslösa och berättar om hur det känns att förlora sina jobb i ett samhälle där människans identitet i hög grad kretsar kring vad man jobbar med. 2. Tycker du att arbetslöshet hänger ihop med social utsatthet? På vilket sätt? 3. Vems ansvar är det att minska arbetslösheten? 4. Tror du att Johan och Margaretas situation är unik? Känner du någon som varit arbetslös under en längre period? 5. Tror du att det, som Margareta säger i filmen, är ett hårt jobb att vara arbetssökande? Varför/varför inte? 6. Har du sökt jobb någon gång och inte fått det? Hur kändes det? 7. Varför tror du att det är svårt för Johan och Margareta att hitta arbete? 8. Tror du att det kan påverka en persons identitet att vara arbetssökande under en längre tid utan att hitta jobb? På vilket sätt?

11 9. Hatar du mig nu? Dokumentärfilm: Hatar du mig nu? Tid: 6:11 Filmskapare: Sara Axelsson Gymnasieskola: Sundsta- Älvkullegymnasiet Kommun: Karlstad Engelsk text: Nej Juliana kom ut som homosexuell när hon var tolv, men hon säger att hon förstod att hon var lesbisk redan vid åtta års ålder. I filmen berättar hon hur det är att växa upp i en stad där alla vet att man är homosexuell. Christina, mamma till Sarah som också är homosexuell, beskriver sina känslor när hennes dotter kom ut. 2. Vad finns det för fördomar mot homosexuella? 3. Tror du att vissa känner rädsla inför homosexualitet? Upplever du att det finns en skillnad mellan hur samhället ser på manliga jämfört med kvinnliga homosexuella? På vilket sätt? Varför tror du att det är så? 4. Varför används bög så ofta som skällsord? Hur påverkar det vår syn på homosexuella att använda exempelvis bög som skällsord? 5. Har vi gjort framsteg i samhället på senare år när det gäller vår syn på homosexualitet? På vilket sätt? Kan du ge några exempel? 6. Upplever du att det finns homofobi på skolan? Skulle du själv våga berätta för andra om du var homosexuell? Skulle dina vänner acceptera det? Om de inte skulle acceptera detta tycker du då att de är dina riktiga vänner? 7. Hur tror du att förutsättningarna ser ut att leva som homosexuell i olika länder? Lever man på samma sätt som homosexuell i exempelvis Kina, USA eller Iran? I vissa länder, t.ex. Iran, har människor avrättats för att ha haft en kärleksrelation med en annan person av samma kön. Hur påverkar det möjligheten att våga stå för sin sexualitet?

12 10. Flickan med ledsna ögon Dokumentärfilm: Flickan med ledsna ögon Tid: 3:13 Filmskapare: Sandra Hoff, Anna Strannemalm, Elisabeth Roslund & Lisa Olsson Gymnasieskola: John Bauergymnasiet Kommun: Karlshamn Engelsk text: Nej En anonym tjej berättar om när hennes pojkvän misshandlade henne. Och hur hon till slut lämnade honom efter att ha fått stöd från en kvinnojour. 2. Tror du att tjejens berättelse är unik? Eller händer detta många tjejer? Känner du till någon som blivit utsatt för psykisk eller fysisk misshandel? 3. Vad tror du att det finns för orsaker till att en människa utsätter andra för misshandel? Kan man förändra ett sådant beteende? Hur? Hur tror du misshandeln har påverkat tjejen i filmen? 4. Vad kan man göra om någon som står en nära utsätter en för våld? Vart kan man vända sig? Vågar man anmäla? Finns det några risker med att anmäla? 5. Brottsförebyggande rådet uppskattar att endast var femte fall av våld mot kvinnor anmäls. Varför tror du att mörkertalet är stort? Vad är det som gör att man inte vågar anmäla? 6. På vilket sätt skiljer det sig att bli misshandlad av en okänd person jämfört med sin egen partner? 7. Tror du att misshandel också förekommer i samkönade relationer? Varför då? 9. En del tjejer vänjer sig vid killens psykiska och fysiska misshandel och börjar skuldbelägga sig själva. Varför tror du att det bli så? 10. Varför tror du en del tjejer går tillbaka trots att killen misshandlat henne vid flera tillfällen? Vad är det som gör att andra tjejer lämnar sin våldsamma partner?

13 11. En hjälpande hand Dokumentärfilm: En hjälpande hand Tid: 7:59 Filmskapare: Victor Nilsson, Jonas Ivarsson & Mikael Sjölin Gymnasieskola: Ljud & Bildskolan Kommun: Borås Engelsk text: Nej Michael arbetar på en stödorganisation som hjälper alkohol- och drogmissbrukare. Han började själv dricka när han var elva. I filmen drar han paralleller till sin egen bakgrund som missbrukare. Vi får också träffa Anders som fortfarande är missbrukare. Snart femtio års gammal tycker han det är dags att tänka om och ta hand om sig själv. 2. Michael berättar att han kommer från en överklassbakgrund och inte har den klassiska bakgrunden för en missbrukare. Vad tänker du kring detta? Tror du att det är lika vanligt med missbruksproblem i alla samhällsgrupper? 3. Varför tror du att man börjar missbruka? Varför fastnar en del unga människor i ett drogmissbruk? Vilken betydelse har uppväxtförhållanden om man börjar använda droger eller inte? 4. Michael pratar om att han som ung fick kontakt med personer som inte hade samma gränssättning som vanliga människor har. Vad tror du avgör om man har lätt eller svårt för att sätta gränser? Vad spelar umgänget för roll? 5. Michael pratar i början om hur viktigt det är att skapa tillit hos en annan människa för att kunna komma över ett missbruk. Vad tror du han menar med det? Vad mer är viktigt för att komma ur ett missbruk? 6. Vilket ansvar har samhället att erbjuda vård för missbrukare? Om vi inte tar hand om missbrukare vad får det för konsekvenser då?

14 12. Livets psalm Dokumentärfilm: Livets psalm Tid: 5:11 Filmskapare: Julia Andrén, Stina faremo & Mia Gustavsson Gymnasieskola: Hulebäcksgymnasiet Kommun: Härryda Engelsk text: Nej Är dopet en rättighet eller ett tvång? Här går meningarna isär beroende på vad man har för utgångspunkt. Religionsfrihet i Sverige ger t.ex. en förälder rätt att döpa sitt barn. I filmen diskuteras olika synsätt på att barn i ung ålder knyts till religiösa traditioner samtidigt som de själva inte är gamla nog att göra ett aktivt val. 2. Religionsfrihet ingår i Sveriges grundlag. Vad menas med religionsfrihet? (Välja en religion, lämna en religion eller inte tro alls.) Kan man missbruka sin religionsfrihet i Sverige? 3. På vilket sätt hänger religion ihop med de mänskliga rättigheterna? På vilket sätt kan dessa komma i konflikt med varandra? 4. Föräldrarna har rätt att inviga sina barn i en religion och religiösa traditioner? Kan det finnas något problem med detta? 5. Skulle du döpa ditt barn eller på annat sätt påverka hans eller hennes val av religion? Varför/varför inte?

Pedagogisk guide till Angelägets dokumentärer - gjorda av unga filmskapare nationellt 2008/2009

Pedagogisk guide till Angelägets dokumentärer - gjorda av unga filmskapare nationellt 2008/2009 Pedagogisk guide till Angelägets dokumentärer - gjorda av unga filmskapare nationellt 2008/2009 Pedagogisk guide till Angelägets dokumentärer - gjorda av unga filmskapare nationellt 2008/2009 Läsåret 2008/2009

Läs mer

Pedagogisk guide till 8 dokumentärer på Angelägets dvd. Filmerna är gjorda av unga filmskapare i Sverige 2010/2011.

Pedagogisk guide till 8 dokumentärer på Angelägets dvd. Filmerna är gjorda av unga filmskapare i Sverige 2010/2011. Pedagogisk guide till 8 dokumentärer på Angelägets dvd. Filmerna är gjorda av unga filmskapare i Sverige 2010/2011. Pedagogisk guide till 8 dokumentärer på Angelägets dvd. Filmerna är gjorda av unga filmskapare

Läs mer

Pedagogisk guide till åtta dokumentärer på Angelägets DVD. Filmerna är gjorda av unga filmskapare i Sverige 2013/14.

Pedagogisk guide till åtta dokumentärer på Angelägets DVD. Filmerna är gjorda av unga filmskapare i Sverige 2013/14. Pedagogisk guide till åtta dokumentärer på Angelägets DVD. Filmerna är gjorda av unga filmskapare i Sverige 2013/14. Pedagogisk guide till åtta dokumentärer på Angelägets DVD. Filmerna är gjorda av unga

Läs mer

Pedagogisk guide till 7 dokumentärer på Angelägets dvd. Filmerna är gjorda av unga filmskapare i Sverige 2012/2013.

Pedagogisk guide till 7 dokumentärer på Angelägets dvd. Filmerna är gjorda av unga filmskapare i Sverige 2012/2013. Pedagogisk guide till 7 dokumentärer på Angelägets dvd. Filmerna är gjorda av unga filmskapare i Sverige 2012/2013. Pedagogisk guide till 7 dokumentärer på Angelägets dvd. Filmerna är gjorda av unga filmskapare

Läs mer

Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer

Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer HANDLEDNING Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer Utgiven mars 2014 av Polisen. Materialet är framtaget av Polisen i samarbete med Brottsförebyggande rådet, Brå. HANDLEDNING Eva

Läs mer

Till dig som söker asyl i Sverige

Till dig som söker asyl i Sverige Senast uppdaterad: 2015-09-28 Till dig som söker asyl i Sverige www.migrationsverket.se 1 Reglerna för vem som kan få asyl i Sverige står i FN:s flyktingkonvention och i svensk lag. Det är som prövar din

Läs mer

Obs I den här handledningen har vi samlat alla uppgifter knutna till denna film. Vill du se den med annan layout kan du klicka på länkarna nedan.

Obs I den här handledningen har vi samlat alla uppgifter knutna till denna film. Vill du se den med annan layout kan du klicka på länkarna nedan. Mina två mammor DOKUMENTÄR BERÄTTELSE Mina två mammor är en berättelse som tar upp frågor som att växa upp i en regnbågsfamilj, att prata om sex med sina föräldrar och olika sätt att se på sex beroende

Läs mer

Handledning till dokumentärfilmer gjorda inom projekt Angeläget Västra Götaland 2005

Handledning till dokumentärfilmer gjorda inom projekt Angeläget Västra Götaland 2005 Handledning till dokumentärfilmer gjorda inom projekt Angeläget Västra Götaland 2005 Handledning till dokumentärfilmer gjorda inom projekt Angeläget Västra Götaland 2005 Under hösten 2005 producerade gymnasieelever

Läs mer

Värdegrunds-sfi Elevhäfte 7: Kärlek, sex och relationer olika sexualiteter

Värdegrunds-sfi Elevhäfte 7: Kärlek, sex och relationer olika sexualiteter Värdegrunds-sfi Elevhäfte 7: Kärlek, sex och relationer olika sexualiteter Av Karin Håkanson, Linnea Martinsson, Ulrika Haglund och Hanna Damber Sfi-lärare på Folkuniversitetet Folkuniversitetet är ett

Läs mer

INLEDNING. Hej! Vill du använda bilder från föreställningen finns högupplösta bilder att ladda ner på vår hemsida. Klicka på press så hittar du dem!

INLEDNING. Hej! Vill du använda bilder från föreställningen finns högupplösta bilder att ladda ner på vår hemsida. Klicka på press så hittar du dem! LÄRARHANDLEDNING INLEDNING Hej! Vi på Fria Teatern är mycket glada att över att vi får spela Svårast är det med dom värdelösa för dig och din elevgrupp. Föreställningen är ca timme lång med ett kort uppföljande

Läs mer

Antagen av Socialnämnden 2009-05-06, 35 Riktlinjer för arbetet med våldutsatta kvinnor och barn

Antagen av Socialnämnden 2009-05-06, 35 Riktlinjer för arbetet med våldutsatta kvinnor och barn 2009-05-06 dnr 40/09-750 1 Antagen av Socialnämnden 2009-05-06, 35 Riktlinjer för arbetet med våldutsatta kvinnor och barn I Älvsbyns kommun ska våldsutsatta kvinnor och alla barn som bevittnat eller själva

Läs mer

Sex på internet. Kristian Daneback. www.gu.se

Sex på internet. Kristian Daneback. www.gu.se Sex på internet Kristian Daneback Aktiviteter man ägnar sig åt på internet, fördelat efter kön i åldersgruppen 18-24 år (2009) Kvinnor (%) Män (%) Läser erotiska texter 41 42 Tittar på pornografi 35 88

Läs mer

Idéer för sexualundervisningen

Idéer för sexualundervisningen Idéer för sexualundervisningen Både nya och erfarna lärare kan hitta inspiration i vår idébank. Du får använda materialet fritt och kopiera våra förslag. Om du själv har goda erfarenheter eller idéer som

Läs mer

Identitet. Religionskunskap 1 De sista lektionerna innan

Identitet. Religionskunskap 1 De sista lektionerna innan Identitet Religionskunskap 1 De sista lektionerna innan 1. måndag 27/4 lektion 2. måndag 4/5 lektion 3. OBS! fredag 8/5 lektion 4. måndag 11/5 lektion 5. måndag 18/5 studiedag 6. måndag 25/5 lektion för

Läs mer

Regnbågsfamiljer och normativ vård. Lotta Andréasson Edman Leg. Barnmorska Fil.mag Mama Mia Söder

Regnbågsfamiljer och normativ vård. Lotta Andréasson Edman Leg. Barnmorska Fil.mag Mama Mia Söder Regnbågsfamiljer och normativ vård Lotta Andréasson Edman Leg. Barnmorska Fil.mag Mama Mia Söder Föreläsningens innehåll Regnbågsverksamhet Historik Normer Heteronormativitet och dess konsekvenser i vården

Läs mer

Vad är det för skillnad på att strula och hångla?

Vad är det för skillnad på att strula och hångla? Vad är det för skillnad på att strula och hångla? Om man mår dåligt och inte vill prata med någon face to face vad gör man då? Hjälp kondomen sprack i går när jag och min flickvän hade sex, har hört att

Läs mer

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR >>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR Den här föreställningen är skapad av vår ungdomsensemble. Gruppen består av ungdomar i åldern 15-20 år varav en del aldrig spelat teater

Läs mer

PEDAGOGISKT MATERIAL OM BROTT I NÄRA RELATIONER OCH HEDERSRELATERAT VÅLD OCH FÖRTRYCK

PEDAGOGISKT MATERIAL OM BROTT I NÄRA RELATIONER OCH HEDERSRELATERAT VÅLD OCH FÖRTRYCK PEDAGOGISKT MATERIAL OM BROTT I NÄRA RELATIONER OCH HEDERSRELATERAT VÅLD OCH FÖRTRYCK Det kan vara svårt att prata om svartsjuka och våld i nära relationer. Vad är okej och inte i en relation? Vad kan

Läs mer

Sida 1 av 5 Barnkonventionen för barn och unga FN:s konvention om barnets rättigheter, eller barnkonventionen som den också kallas, antogs 1989. Barnkonventionen innehåller rättigheter som varje barn ska

Läs mer

Ett steg framåt. Material Time Age C6 2x40 min 16-17. Nyckelord: Likabehandling, könsidentitet, hbt, normer/stereotyper. Innehåll

Ett steg framåt. Material Time Age C6 2x40 min 16-17. Nyckelord: Likabehandling, könsidentitet, hbt, normer/stereotyper. Innehåll 1 Ett steg framåt Nyckelord: Likabehandling, könsidentitet, hbt, normer/stereotyper Innehåll En reflektionsövning under vilken eleverna föreställer sig att de är någon annan person och reflekterar över

Läs mer

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om Jojo, som är tillsammans med Ivar. Ivar gillar att ta bilder av Jojo, när hon är lättklädd eller naken. Han lovar Jojo, att

Läs mer

Dialogmöte mellan unga och polis i Malmö

Dialogmöte mellan unga och polis i Malmö Dialogmöte mellan unga och polis i Malmö Ungdomsgruppen Ungdomar ur Malmös Unga och Mångfaldsgruppen inledde ett samarbete kring hur man kan förbättra dialogen mellan unga och polisen i Malmö. Ungdomsgruppen

Läs mer

Ta oron på allvar! EN VÄGLEDNING FÖR VUXNA INOM BARN- OCH UNGDOMSIDROTTEN

Ta oron på allvar! EN VÄGLEDNING FÖR VUXNA INOM BARN- OCH UNGDOMSIDROTTEN Ta oron på allvar! EN VÄGLEDNING FÖR VUXNA INOM BARN- OCH UNGDOMSIDROTTEN Jag misstänker att någon i min närhet far illa vad kan jag göra? För barn som befinner sig i en utsatt situation är trygga sammanhang

Läs mer

mucf.se Pratstartare Diskussionsfrågor om sexuella övergrepp www.granser.nu

mucf.se Pratstartare Diskussionsfrågor om sexuella övergrepp www.granser.nu mucf.se Pratstartare Diskussionsfrågor om sexuella övergrepp Att diskutera i din organisation Till dig som är ledare eller aktiv i styrelsen Det händer att barn och unga utsätts för sexuella kränkningar

Läs mer

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Januari 2008 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

Tar fram och förmedlar kunskap om ungas levnadsvillkor för att unga ska få tillgång till inflytande och välfärd

Tar fram och förmedlar kunskap om ungas levnadsvillkor för att unga ska få tillgång till inflytande och välfärd Unga, sex och nätet Om Ungdomsstyrelsen Tar fram och förmedlar kunskap om ungas levnadsvillkor för att unga ska få tillgång till inflytande och välfärd Tar fram och förmedlar kunskap om det civila samhällets

Läs mer

FN:s konvention om barnets mänskliga rättigheter

FN:s konvention om barnets mänskliga rättigheter FN:s konvention om barnets mänskliga rättigheter Om barnkonventionen Dessa artiklar handlar om hur länderna ska arbeta med barnkonventionen. Artikel 1 Barnkonventionen gäller dig som är under 18 år. I

Läs mer

Hur ofta är du frånvarande från skolan?

Hur ofta är du frånvarande från skolan? Hur ofta är du frånvarande från skolan? Hur trivs du i skolan? Umgås du med någon i skolan? Berätta! Vad tänker du om dina lärare? När är det svårt respektive lätt att koncentrera sig i skolan? Vilka skolor

Läs mer

Varningssignaler och råd

Varningssignaler och råd Varningssignaler och råd Innan första slaget Var uppmärksam på hans kvinnosyn Lyssna när din partner talar om kvinnor i allmänhet, om han kommenterar hur de klär sig och hur han värderar kvinnliga kollegor.

Läs mer

Samtal med Hussein en lärare berättar:

Samtal med Hussein en lärare berättar: Samtal med Hussein en lärare berättar: Under en håltimme ser jag Hussein sitta och läsa Stjärnlösa nätter. Jag hälsar som vanligt och frågar om han tycker att boken är bra. Han ler och svarar ja. Jag frågar

Läs mer

Ingenstans att ta vägen

Ingenstans att ta vägen Ingenstans att ta vägen Vi har läst en artikel som handlar om en kille utan hem, pengar och arbete. Han kan inte svenska och bor på ett akutboende. Velibor, som han heter, tycker att man borde få mer hjälp

Läs mer

Stärka barn i socialt utsatta livssituationer

Stärka barn i socialt utsatta livssituationer Stärka barn i socialt utsatta livssituationer genom att utveckla och sprida kunskap från forskning och praktik att öka kompetensen hos de professionella som möter barn att påverka beslutsfattare och politiker

Läs mer

Öka kunskapen om HBTQ-personers situation Ett värderingsarbete riktat till personalgrupper

Öka kunskapen om HBTQ-personers situation Ett värderingsarbete riktat till personalgrupper Öka kunskapen om HBTQ-personers situation Ett värderingsarbete riktat till personalgrupper Vad menas med HBTQ? HBTQ - Ett paraplybegrepp för homosexuella, bisexuella, transpersoner samt andra personer

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor. Forfattare: Mårten Melin

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor. Forfattare: Mårten Melin sidan 1 Forfattare: Mårten Melin Vad handlar boken om? Boken handlar om Emma och Måns. De är tillsammans. Efter att ha varit på museet med klassen ska Måns sova över hos Emma. Emma vill att Måns ska sova

Läs mer

Pedagogisk guide till Angelägets dokumentärer - gjorda av unga filmskapare nationellt 2006/2007

Pedagogisk guide till Angelägets dokumentärer - gjorda av unga filmskapare nationellt 2006/2007 Pedagogisk guide till Angelägets dokumentärer - gjorda av unga filmskapare nationellt 2006/2007 Pedagogisk guide till Angelägets dokumentärer - gjorda av unga filmskapare nationellt 2006/2007 Läsåret 2006/2007

Läs mer

Isberget är en modell som är användbar för att diskutera vad vi menar med mångfald.

Isberget är en modell som är användbar för att diskutera vad vi menar med mångfald. Mångfaldsövningar Isberget När vi möter en människa skapar vi oss först en uppfattning av henne utifrån det som är synligt och hörbart. Ofta drar vi då slutsatser om hur denna människa är, och vi tror

Läs mer

Hetero-homo-bi, trans- och queersexualiteter bland unga med intellektuell funktionsnedsättning vad vet vi?

Hetero-homo-bi, trans- och queersexualiteter bland unga med intellektuell funktionsnedsättning vad vet vi? Hetero-homo-bi, trans- och queersexualiteter bland unga med intellektuell funktionsnedsättning vad vet vi? Lotta Löfgren-Mårtenson Docent i hälsa och samhälle, inriktning sexologi Auktoriserad specialist

Läs mer

Pedagogisk guide till 8 dokumentärer på Angelägets dvd. Filmerna är gjorda av unga filmskapare i Sverige 2011/2012.

Pedagogisk guide till 8 dokumentärer på Angelägets dvd. Filmerna är gjorda av unga filmskapare i Sverige 2011/2012. Pedagogisk guide till 8 dokumentärer på Angelägets dvd. Filmerna är gjorda av unga filmskapare i Sverige 2011/2012. Pedagogisk guide till 8 dokumentärer på Angelägets dvd. Filmerna är gjorda av unga filmskapare

Läs mer

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter November 2005 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

På Stockholmspolisens hatbrottssida www.polisen.se/stockholm/hatbrott hittar du en längre definition och förklaring av vad hatbrott är.

På Stockholmspolisens hatbrottssida www.polisen.se/stockholm/hatbrott hittar du en längre definition och förklaring av vad hatbrott är. Att känna sig trygg och bli respekterad för den man är. Det borde vara alla människors grundläggande rättighet. Tyvärr är verkligheten ofta en annan om du har en hudfärg, religion eller sexuell läggning

Läs mer

Mellan dig och mig Mårten Melin

Mellan dig och mig Mårten Melin SIDAN 1 Läsförståelse Skönt 1. Vad händer med Hanna, när hon spänner hela kroppen? 2. Vad handlar den orangefärgade boken, på skolbiblioteket, om? 3. När blev de ihop? 4. Varför blir Hanna sur? SIDAN 2

Läs mer

otrygg, kränkt eller hotad

otrygg, kränkt eller hotad Känner du dig otrygg, kränkt eller hotad av någon du lever nära? Eller känner du någon du vill hjälpa? Våld är som genom att den skrämmer, smärtar, skadar eller kränker försöker påverka annan person att

Läs mer

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare Flicka försvunnen - funderingsfrågor, diskussionsfrågor, och skrivövning Ämne: Svenska, SVA Årskurs: 7-9, gymn, vux Lektionstyp: reflektion, diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-5 Introduktion Flicka

Läs mer

Diskriminering Medium/Large

Diskriminering Medium/Large Diskriminering Medium/Large 1) Vad heter ombudsmannen för etnisk diskriminering? Rätt svar: Katri Linna 2) Hur många hatbrott anmäldes år 2006? Rätt svar: 3300, varav 67% var av främlingsfientlig natur

Läs mer

Kommunal och Vision tillsammans för mångfald. En arbetsplats för alla

Kommunal och Vision tillsammans för mångfald. En arbetsplats för alla Kommunal och Vision tillsammans för mångfald En arbetsplats för alla Varför är det här en viktig facklig fråga för Kommunal och Vision? Min övertygelse är att mångfald, olikheter och solidaritet gör vårt

Läs mer

Gammal kärlek rostar aldrig

Gammal kärlek rostar aldrig Gammal kärlek rostar aldrig SammanTräffanden s. 4 YY Beskriv förhållandet mellan kvinnan och hennes man. Hur är deras förhållande? Hitta delar i texten som beskriver hur de lever med varandra. YY Vad tror

Läs mer

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor sidan 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om en tjej som alltid är rädd när pappa kommer hem. Hon lyssnar alltid om pappa är arg, skriker eller är glad. Om han är glad kan

Läs mer

HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER

HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER Den här handledningen är till för dig som vill

Läs mer

2013-05-06. Våld i nära relationer

2013-05-06. Våld i nära relationer Våld i nära relationer Dagens program 09.30 09.45 Inledning 09.45 11.30 Våldsutsatta, inklusive paus 11.30 12.30 Lunch 12.30 14.00 Barn 14.00 14.30 Fika 14.30 15.45 Våldsutövare 15.45 16.00 Avslutning

Läs mer

Identitet. Identitet handlar om hur du själv och andra uppfattar dig. Identitet(er) är viktigt för att känna tillhörighet.

Identitet. Identitet handlar om hur du själv och andra uppfattar dig. Identitet(er) är viktigt för att känna tillhörighet. Identitet Lektion 1 Identitet Identitet handlar om hur du själv och andra uppfattar dig. Identitet(er) är viktigt för att känna tillhörighet. Forskning visar att människor som inte känner sig säkra i sin

Läs mer

Illustrationer av Hanna Stenman

Illustrationer av Hanna Stenman FAIR SEX Sex kan man ha med sig själv eller tillsammans med andra, med någon av samma kön eller annat kön, sällan, ofta eller aldrig och på en massa olika sätt till exempel hångel, oralsex, smeksex, analsex,

Läs mer

Öka kompetensen genom utbildning. Skapa sociala mötesplatser för hbtq-personer som är i, eller har varit i, asylprocessen.

Öka kompetensen genom utbildning. Skapa sociala mötesplatser för hbtq-personer som är i, eller har varit i, asylprocessen. Göra Plats! består av två delar men har det gemsamma målet att öka stödet och möjligheterna för nyanlända hbtq-personer att få sina rättigheter tillgodosedda, genom: Öka kompetensen genom utbildning. Skapa

Läs mer

Att möta våldsutsatta kvinnor metoder för bemötande och samtal

Att möta våldsutsatta kvinnor metoder för bemötande och samtal Att möta våldsutsatta kvinnor metoder för bemötande och samtal FN:s definition av våld mot kvinnor Varje könsrelaterad våldshandling som resulterar i fysisk, sexuell eller psykisk skada eller lidande för

Läs mer

Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Reflektion. Värsta fyllan Lärarmaterial. Författare: Christina Wahldén

Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Reflektion. Värsta fyllan Lärarmaterial. Författare: Christina Wahldén sidan 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Klaras föräldrar har rest bort så Elin och Isa och alla andra är bjudna på fest hos henne. Klaras moster köper alkohol i Tyskland som hon sedan

Läs mer

Ska vi ses? Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Eleverna tränar på att: Författare: Mårten Melin

Ska vi ses? Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Eleverna tränar på att: Författare: Mårten Melin sidan 1 Författare: Mårten Melin Vad handlar boken om? Maria sitter på tåget och ska åka till sin mormor i Göteborg. Mittemot Maria sitter en jättesnygg tjej som läser dikter. Det brukar Maria också göra.

Läs mer

Demokrati & delaktighet

Demokrati & delaktighet Demokrati & delaktighet Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen:

Läs mer

Intervju: Björns pappa har alkoholproblem

Intervju: Björns pappa har alkoholproblem Intervju: Björns pappa har alkoholproblem Björns föräldrar separerade när han var ett år. Efter det bodde han mest med sin mamma, men varannan helg hos sin pappa, med pappans fru och sin låtsassyster.

Läs mer

Obs I den här handledningen har vi samlat alla uppgifter knutna till denna film. Vill du se den med annan layout kan du klicka på länkarna nedan.

Obs I den här handledningen har vi samlat alla uppgifter knutna till denna film. Vill du se den med annan layout kan du klicka på länkarna nedan. Min första kärlek DOKUMENTÄR BERÄTTELSE Min första kärlek handlar om förälskelse, flirt och de första trevande stegen i ett förhållande. Berättelsen som utspelar sig i Bagdad visar också vilka olika utgångslägen

Läs mer

Liten guide till kvinnofridsfrågor

Liten guide till kvinnofridsfrågor Hit kan man vända sig om man vill prata med någon: Brottsofferjouren: 013-10 44 00 Ungdomsmottagningen: www.umo.se Mansmottagningen: 013-20 68 90 Socialtjänsten: 0120-83 211, efter 17: 0703-27 86 24 Polisen:

Läs mer

HBTQ-personers hälsa hur arbetar vi idag? Kategoriträff för kuratorer

HBTQ-personers hälsa hur arbetar vi idag? Kategoriträff för kuratorer HBTQ-personers hälsa hur arbetar vi idag? Kategoriträff för kuratorer Kort om HBTQ Heteronorm alla är heterosexuella Cisnorm alla är cispersoner Homosexuell Bisexuell Trans Queer Sexuell läggning Kön Könsidentitet/könsuttryck

Läs mer

Ramp svenska som andraspråk

Ramp svenska som andraspråk Om sex, kärlek och relationer (sas) Gloslista av Ellinor Blanco AV-nr: 31404 tv 1 Asteriskerna (*) hänvisar till ord och uttryck i programmanuset Avsnitt 1 Ihop = de två blir ett par; de är tillsammans;

Läs mer

Sex som självskadebeteende VEM? HUR? VARFÖR

Sex som självskadebeteende VEM? HUR? VARFÖR Sex som självskadebeteende VEM? HUR? VARFÖR 1 Jag vill ju inte ha sex, men jag låter dem hålla på. Det är ju ändå inte mig de har sex med, det är bara min kropp. Lisa 17 2 Vem? 3 Inget storstadsproblem

Läs mer

Projektets hemsida: http://www.ungarorelsehindrade.se/hemlighet

Projektets hemsida: http://www.ungarorelsehindrade.se/hemlighet 1 av 13 Projektets hemsida: http://www.ungarorelsehindrade.se/hemlighet Boken finns som pdf-fil: http://www.ungarorelsehindrade.se/images/stories/hemlighet/boken/boken.pdf Du kan fylla i och spara dina

Läs mer

2012-08-21. Metodmaterial och forskningsstudier. Perspektiv. Kärlek, sexualitet och unga med intellektuella funktionsnedsättningar

2012-08-21. Metodmaterial och forskningsstudier. Perspektiv. Kärlek, sexualitet och unga med intellektuella funktionsnedsättningar Kärlek, sexualitet och unga med intellektuella funktionsnedsättningar Lotta Löfgren-Mårtenson Docent i hälsa och samhälle, inriktning sexologi Auktoriserad specialist i klinisk sexologi Hemsida: www.lofgren-martenson.com

Läs mer

Arbetslös men inte värdelös

Arbetslös men inte värdelös Nina Jansdotter & Beate Möller Arbetslös men inte värdelös Så behåller du din självkänsla som arbetssökande Karavan förlag Box 1206 221 05 Lund info@karavanforlag.se www.karavanforlag.se Karavan förlag

Läs mer

ASI fördjupningsdag Familj och umgänge

ASI fördjupningsdag Familj och umgänge ASI fördjupningsdag Familj och umgänge Dagordning 9.00-9.30 Inledning 9.30-10.00 Fika 10.00-10.45 Frågorna i Familj och Umgänge 10.45-10.50 Bensträckare 10.50-11.30 Övning 11.30-12.00 Sammanfattning och

Läs mer

BRA information till alla ledare/anställda i KSS

BRA information till alla ledare/anställda i KSS KSS handlingsplan för akuta situationer som kan uppkomma under våra aktiviteter: En akut situation kan innebära många olika saker. Det kan vara en kränkning som sker mellan unga under pågående aktivitet

Läs mer

Ökad kunskap om HBT ger en bättre Socialtjänst!

Ökad kunskap om HBT ger en bättre Socialtjänst! Ökad kunskap om HBT ger en bättre Socialtjänst! Bakgrund Jag har arbetat på Socialtjänsten sedan 2005. Det sista året har jag arbetat med ungdomar som resurspedagog (tjänsten ligger under myndighetsutövning,

Läs mer

Svenska, samhällskunskap, historia, religion och klasstid.

Svenska, samhällskunskap, historia, religion och klasstid. 1 Visste du Material Time Age B5 20 min 13-15 Nyckelord: likabehandling, könsidentitet, hbt, mänskliga rättigeter, normer/stereotyper, skolmiljö Innehåll Materialet består av ett frågeformulär med frågor

Läs mer

Villig av Christina Wahldén

Villig av Christina Wahldén 1 Villig av Christina Wahldén Som ett slutord till boken skriver Christina Wahldén så här: "Min första bok Kort kjol kom ut för sexton år sedan. Den är fortfarande den av mina böcker som är mest utlånad,

Läs mer

Sexualitet och hälsa bland unga i Sverige. En studie om kunskap, attityder och beteende bland unga år (UngKAB15)

Sexualitet och hälsa bland unga i Sverige. En studie om kunskap, attityder och beteende bland unga år (UngKAB15) Sexualitet och hälsa bland unga i Sverige En studie om kunskap, attityder och beteende bland unga 16 29 år (UngKAB15) Sid 2. 2017-09-20 SRHR Hiv/STI Hälsa och sexualitet HBTQ Sid 1. 20170519 Sexualitet

Läs mer

Vad handlar boken om? Mål ur Lgr 11. Bort från dig Lärarmaterial. Författare: Tomas Dömstedt

Vad handlar boken om? Mål ur Lgr 11. Bort från dig Lärarmaterial. Författare: Tomas Dömstedt sidan 1 Författare: Tomas Dömstedt Vad handlar boken om? Lukas är orolig för att Jonna är på fest utan honom. Han skickar ett antal sms till henne men får bara ett enda svar. Lukas kan inte slappna av

Läs mer

Diskriminering och fördomar. Alla skall ha rätt att bli behandlade lika.

Diskriminering och fördomar. Alla skall ha rätt att bli behandlade lika. Diskriminering och fördomar Alla skall ha rätt att bli behandlade lika. Om arbetet Vi är två ungdomar som har sommarjobbat med Agenda 21 och folkhälsofrågor under fyra veckor. Som eget arbete valde vi

Läs mer

Bra att veta om sexuella övergrepp

Bra att veta om sexuella övergrepp Bra att veta om sexuella övergrepp Lätt Svenska Förklaring av ord och begrepp Utsätta Göra något mot en person som den personen inte vill. Om sexuella övergrepp Utsatt Vara med om något som du inte vill.

Läs mer

Hur kan vi alla som bor här, i Sverige ta del av våra rättigheter? Hur ser våra rättigheter ut?

Hur kan vi alla som bor här, i Sverige ta del av våra rättigheter? Hur ser våra rättigheter ut? Det finns många sätt att påverka. Att göra sin röst hörd är ett av dem. RÖST vill öppna för diskussion om vilken roll var och en av oss kan spela i demokratin. RÖST är en spegel av nutiden som visar det

Läs mer

BRA-fam Bedömning vid rekrytering av familjehem. (Fylls i av den som är intresserad av att bli familjehem)

BRA-fam Bedömning vid rekrytering av familjehem. (Fylls i av den som är intresserad av att bli familjehem) BRA-fam Bedömning vid rekrytering av familjehem (Fylls i av den som är intresserad av att bli familjehem) Det här instrumentet har konstruerats med utgångspunkt från vad forskning och praktik visar är

Läs mer

Beroendedagen 4 dec 2012 Maria Boustedt Hedvall Socialstyrelsen/Socialdepartementet

Beroendedagen 4 dec 2012 Maria Boustedt Hedvall Socialstyrelsen/Socialdepartementet Beroendedagen 4 dec 2012 Maria Boustedt Hedvall Socialstyrelsen/Socialdepartementet Våld mot kvinnor med missbrukseller beroendeproblem Länge en sparsamt belyst fråga! Men uppmärksammad i: - Att ta ansvar

Läs mer

Barn kräver väldigt mycket, men de behöver inte lika mycket som de kräver! Det är ok att säga nej. Jesper Juul

Barn kräver väldigt mycket, men de behöver inte lika mycket som de kräver! Det är ok att säga nej. Jesper Juul Vi har en gammal föreställning om att vi föräldrar alltid måste vara överens med varandra. Men man måste inte säga samma sak, man måste inte alltid tycka samma sak. Barn kräver väldigt mycket, men de behöver

Läs mer

Värdegrunds-sfi Elevhäfte 10: Kärlek, sex och relationer ungdomar och sex

Värdegrunds-sfi Elevhäfte 10: Kärlek, sex och relationer ungdomar och sex Värdegrunds-sfi Elevhäfte 10: Kärlek, sex och relationer ungdomar och sex Av Karin Håkanson, Linnea Martinsson, Ulrika Haglund och Hanna Damber Sfi-lärare på Folkuniversitetet Folkuniversitetet är ett

Läs mer

Värdegrunds-sfi Elevhäfte 8: Kropp, kläder och jämställdhet

Värdegrunds-sfi Elevhäfte 8: Kropp, kläder och jämställdhet Värdegrunds-sfi Elevhäfte 8: Kropp, kläder och jämställdhet Av Karin Håkanson, Linnea Martinsson, Ulrika Haglund och Hanna Damber Sfi-lärare på Folkuniversitetet Folkuniversitetet är ett studieförbund

Läs mer

Oskuld är ingen skuld

Oskuld är ingen skuld Oskuld är ingen skuld DOKUMENTÄR BERÄTTELSE I Oskuld är ingen skuld problematiseras begreppet oskuld och de värderingar och föreställningar som ordet bär på. Filmen visar också tydligt på vilket utanförskap

Läs mer

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Fantasia och Kullens förskolor

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Fantasia och Kullens förskolor Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Fantasia och Kullens förskolor Innehållsförteckning Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Fantasia och Kullens förskolor... 1 Inledning...

Läs mer

Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige

Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige Roks är en feministisk organisation, partipolitiskt och religiöst obunden, som verkar för kvinnors och flickors rättigheter och frigörelse,

Läs mer

Inledning (Problemlösning 1.)

Inledning (Problemlösning 1.) Media Inledning (Problemlösning 1.) I median spelar våra könsroller väldigt stor roll. Kvinnorna och männen har olika roller i sitt liv och det skall inte vara så eftersom man ska dela upp det lika. Jag

Läs mer

TÖI ROLLSPEL E 006 1 (6) Arbetsmarknadstolkning

TÖI ROLLSPEL E 006 1 (6) Arbetsmarknadstolkning ÖI ROLLSPEL E 006 1 (6) Arbetsmarknadstolkning Ordlista arbetslöshetskassa kassakort montera reparera preliminärt gatubelysning övertid projekt gatukontoret fackman installation armatur arbetsmoment högspänning

Läs mer

En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter 1 Det här är Barnombudsmannens skrift om Konventionen om barnets rättigheter omskriven till lättläst. Thomas Hammarberg har skrivit texten. Lena

Läs mer

J tillfrågas om varför hon nu, så här långt efteråt, velat anmäla sig själv för hon ljugit om våldtäkten som Lars Tovsten dömdes för?

J tillfrågas om varför hon nu, så här långt efteråt, velat anmäla sig själv för hon ljugit om våldtäkten som Lars Tovsten dömdes för? Lars Tovsten Från: Josefine Svensson Skickat: den 8 december 2012 17:10 Till: Lars.tovsten@gmail.com Ämne: Re: Förhöret... Här kommer kopian. Den 30 okt 2012 15:46 skrev

Läs mer

Vilka framtidsplaner har du med ditt arbete? Hur hade du det under din uppväxt?

Vilka framtidsplaner har du med ditt arbete? Hur hade du det under din uppväxt? Vad har du arbetet med förut och vad arbetar du med idag? Vilka framtidsplaner har du med ditt arbete? Hur var skolgången för dig när du var liten? Var har du bott tidigare? Hur hade du det under din uppväxt?

Läs mer

Hej snygging Hej. Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig.

Hej snygging Hej. Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig. Hej snygging Hej Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig. Lyssna din lilla hora! Jag känner folk som gillar att spöa på tjejer, de tvekar inte att hoppa på ditt huvud. Vill du det???

Läs mer

Lättläst sammanfattning TOLERANSENS MEKANISMER: EN ANTOLOGI

Lättläst sammanfattning TOLERANSENS MEKANISMER: EN ANTOLOGI Lättläst sammanfattning TOLERANSENS MEKANISMER: EN ANTOLOGI 1 Kapitel 1 Tolerans: En introduktion till begreppet, forskningen och antologin Erik Lundberg Mer prat om tolerans År 2015 kom många flyktingar

Läs mer

Rätten att välja sitt liv. STÖD NÄR HEDER LEDER TILL FÖRTRYCK OCH VÅLD.

Rätten att välja sitt liv. STÖD NÄR HEDER LEDER TILL FÖRTRYCK OCH VÅLD. Rätten att välja sitt liv. STÖD NÄR HEDER LEDER TILL FÖRTRYCK OCH VÅLD. Ungdomarnas mänskliga rättigheter kränks. I mitt arbete träffar jag ungdomar som lever under förhållanden som inte är förenliga med

Läs mer

Mellan dig och mig Mårten Melin

Mellan dig och mig Mårten Melin Lärarmaterial SIDAN 1 Vad handlar boken om? Boken handlar om Max, som är tillsammans med Hanna. Max vet inte riktigt om han är riktigt kär i Hanna. Är det ok att röra vid Hannas snippa, och att hon rör

Läs mer

På Stockholmspolisens hatbrottssida www.polisen. se/stockholm/hatbrott hittar du en längre definition och förklaring av vad hatbrott är.

På Stockholmspolisens hatbrottssida www.polisen. se/stockholm/hatbrott hittar du en längre definition och förklaring av vad hatbrott är. Att känna sig trygg och bli respekterad för den man är. Det borde vara alla människors grundläggande rättighet. Tyvärr är verkligheten ofta en annan om du har en hudfärg, religion eller sexuell läggning

Läs mer

Ungdomar och sociala medier!

Ungdomar och sociala medier! Ungdomar och sociala medier! 1 Jag har blivit retad för mig kroppsform. Folk skriver anonymt till mig att jag är ful och jag är inte värdig. Har blivit mobbad från dagis till 4-5 och då kom det på nätet

Läs mer

Barn som far illa. Steven Lucas. Barnhälsovårdsöverläkare, med. dr. Akademiska barnsjukhuset Uppsala

Barn som far illa. Steven Lucas. Barnhälsovårdsöverläkare, med. dr. Akademiska barnsjukhuset Uppsala Barn som far illa Steven Lucas Barnhälsovårdsöverläkare, med. dr. Akademiska barnsjukhuset Uppsala Vilka barn far illa? Barnmisshandel Sexuella övergrepp Psykiskt våld Barn som bevittnar våld i hemmet

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna 5,

Läs mer

Vårdpersonal. VARFÖR i Sverige 2012? Lagen - 2008:344 Rädsla hos de papperslösa Okunskap. Akut vård

Vårdpersonal. VARFÖR i Sverige 2012? Lagen - 2008:344 Rädsla hos de papperslösa Okunskap. Akut vård Anne Sjögren Om Vård för papperslösa Rosengrenska/Röda Korset Köpenhamn 120912 Sjuksköterska/teamledare Rosengrenska / Röda Korset Andra Långgatan 19 413 28 Göteborg Tel: + 46 31 741 6207, - 08 Jourtelefon:

Läs mer

Våld i nära relation. Hur ser det ut? Vem, när och varför?

Våld i nära relation. Hur ser det ut? Vem, när och varför? Våld i nära relation Hur ser det ut? Vem, när och varför? www.karlskoga.se Våld är ett svårt ord vem vill För oss är det viktigt att skilja på person och handling. Inget blir bättre av att man stämplar

Läs mer

om mäns våld mot kvinnor med funktionsnedsättning

om mäns våld mot kvinnor med funktionsnedsättning om mäns våld mot kvinnor med funktionsnedsättning Mäns våld mot kvinnor är et omfattande samhälls- och fo Ytterst är det en fråga om jä kvinnors mänskliga rättighet Cirka 27 300 fall av misshandelsbrott

Läs mer