Pedagogisk guide till Angelägets dokumentärer - gjorda av unga filmskapare nationellt 2006/2007

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Pedagogisk guide till Angelägets dokumentärer - gjorda av unga filmskapare nationellt 2006/2007"

Transkript

1 Pedagogisk guide till Angelägets dokumentärer - gjorda av unga filmskapare nationellt 2006/2007

2 Pedagogisk guide till Angelägets dokumentärer - gjorda av unga filmskapare nationellt 2006/2007 Läsåret 2006/2007 producerades 51 dokumentärer om mänskliga rättigheter på drygt 20 medieprogram runt om i Sverige. Filmerna berättar om kränkningar och livsöden som unga människor uppmärksammat i den svenska vardagen. Bland annat skildras flyktingbarns situation, diskriminering av homosexuella, hemlöshet och mäns våld mot kvinnor. Varje film är ungefär 8 minuter lång. Till varje film följer en kort beskrivning av handlingen. Dessutom finns diskussionsfrågor framtagna utifrån innehållet i varje film. Filmerna lämpar sig mycket väl att visa och diskutera med unga såväl som vuxna. Vissa filmer innehåller berättelser som kan upplevas mycket starka, särskilt om man själv varit med om liknande händelser. Se därför gärna filmerna innan du visar dem för eleverna. Vi hoppas att frågorna kan inspirera till intressanta diskussioner!

3 1. Jag sa nej Dokumentärfilm: Jag sa nej Tid: 5:29 Filmskapare: Johanna Skiljö, Rebecka Edlund, Anna Isaksson, Sandra Lundqvist, Emma Linder, Malin Svärdsten Gymnasieskola: Tyresö Gymnasium Kommun: Tyresö Våldtäkter begås i olika situationer och olika sätt. I filmen illustreras hur Sofie våldtogs när hon var på fest. Vi får också höra ungdomar berätta om hur de ser på ett Nej och var gränsen går. Känner du någon som varit i liknande situation som Sofie? Tror du att många tjejer känner sig rädda för att bli utsatta för våldtäkt? Är man rädd för att gå utomhus när det är mörkt? Var går gränsen för våldtäkt? Hur påverkar det om tjejen/killen är full? Spelar det någon roll vad hon/han har på sig? Är nej alltid ett nej? Finns det någon skillnad i att kallas för hora/horbock/casanova? Vilken då? Varför då? Vad gör en människa till en våldtäktsman? Vad i samhället kan påverka att våldtäkter begås? Tror du att det är vanligt med våldtäkt i parförhållanden? Tror du att det förekommer även i homosexuella relationer? Finns det något man kan göra för att antalet våldtäkter ska minska? Vad då? Hur vanligt tror du det är att offret anmäler en våldtäkt som hon eller han blivit utsatt för? Finns det en skam kring att anmäla en våldtäkt? Varför då? Hur påverkar kvinnosynen i samhället att våldtäkter sker?

4 2. Dokumentär om betyg i skolan Dokumentärfilm: Dokumentär om betyg i skolan Tid: 6:57 Filmskapare: Ida Leidermark, Saskia Evensen, Josefine Strandberg Gymnasieskola: Borgarskolan Kommun: Gävle Skolsystemet innehåller brister som kan skapa orättvisa för eleverna. På Borgarskolan i Gävle har tre tjejer gjort en film som belyser just detta. Två uppsatser har sats i händerna på tre olika lärare. Bedömningarna för samma uppsats har skiftat mellan IG och VG. Filmen har skapat stor debatt och bidragit till att regeringen fattat beslutat om en ny nationell skolinspektion som bland annat ska se till att rättningen av nationella prov genomförs och betygsätts på samma sätt överallt. Känner du igen dig i att elevers arbete kan bedömas olika av olika lärare? Vad kan det bero på i så fall? På vilket kränks elevernas rättigheter i filmen? Vad kan man göra åt det? Upplever du själv att era uppgifter värderats olika av olika lärare? Vad har du tänkt då? Tror du att denna film kan påverka beslutsfattare att förändra principerna för betygsättning av nationella prov? Varför / varför inte? Den här filmen har diskuterats i media och bidragit till att regeringen fattat beslutat om en ny nationell skolinspektion som bland annat ska se till att rättningen av nationella prov genomförs och betygsätts på samma sätt överallt. Blir du förvånade att en dokumentär gjorda av ungdomar kan ha sådan genomslagskraft? Varför tror du att filmskaparna lyckats med detta? Finns det fler saker i skolan att undersöka som rör elevers rättigheter? Vilka då? Vad kan man göra åt det? Vilka sätt tror du är effektiva för att föra ut sitt budskap om orättvisor eller kränkningar för att förändra en situation?

5 3. Invert Dokumentärfilm: Invert Tid: 8:01 Filmskapare: Tobias Holmström, Henrik Lindmark, Mikael Nolander, Ludvig Andersson, Erik Lundgren Gymnasieskola: Anderstorpskolan Kommun: Skellefteå I den här filmen problematiseras homosexualitet i Norrland. Hur är det egentligen att leva som homosexuell i en del av Sverige som många associerar med renar, snus, jakt och hockey? Skiljer det sig från storstaden? Filmen ger röst åt hur det kan vara att leva som homosexuell i Norrland, och dyker den ner på fördomar som finns bland vissa präster pingstpastorn Åke Green ställs bland annat mot väggen! Hur tror du verkligheten ser ut för homosexuella i Sverige idag? Skiljer den sig från heterosexuellas verklighet? På vilket sätt? Tror du att det skiljer sig att leva som homosexuell i Norrland jämfört med i en storstad? På vilket sätt då? (Du kan i texten nedan prova att byta ut ordet homosexuell mot heterosexuell och se hur laddningen förändras. Hur tror du förutsättningarna ser ut att leva som homosexuell i olika länder? (Ta gärna några exempel och jämför med.) I Iran blev några män dömda till döden och avrättades på grund av homosexuell kontakt. Vad tänker du när du hör det? På vilka sätt kränks homosexuella i Sverige? Kan du ge några exempel? Om du var homosexuell, skulle det vara ett problem att berätta det för dina kompisar? Dina föräldrar? Varför tror du att vissa personer döljer sin sexuella läggning? Tror du att det är lättare att leva som homosexuell i Sverige idag jämfört med för tio år sedan? Varför / varför inte? Varför har vissa en negativ inställning till homosexuella? Varför blir man homofob? Varför används bög ofta som ett skällsord? Hur påverkar det vår syn på homosexuella genom att använda bög som skällsord? Har vi gjort framsteg i samhället under senare år när det gäller vår attityd till homosexualitet? På vilket sätt? Kan du ge några exempel?

6 4. Inga ord kan skada mig längre Dokumentärfilm: Inga ord kan skada mig längre Tid: 5:37 Filmskapare: Johan Forsell, Charlie Hedström Gymnasieskola: Västerhöjdsgymnasiet Kommun: Skövde År 2004 fanns det hemlösa i Sverige. En av dessa var Tord. Tord är fortfarande hemlös och bor under Götaälvbron i Göteborg. Han har haft familj och bostad, men knarket har bidragit till att omkullkasta allt. Han har inget att förlora och hävdar att inga ord kan skada honom längre. Detta är en naken film om en utslagen människas livsöde som hemlös. Vad tänker du när du ser Tord i filmen? Vad har filmen med mänskliga rättigheter att göra? Tord säger i filmen att det värsta med att vara hemlös är att ständigt vara hungrig och kall, vad tror du är det värsta? Tord berättar att han framför allt saknar att ta en dusch, fixa mat och sjunka ner i en varm soffa och glo på TV innan man lägger sig. Vilka tre saker hade du själv tagit med dig om du blev hemlös? Tord beskriver att livet består av att leva här och nu. Tror du att man som hemlös är bättre på att leva i nuet än andra. Varför / varför inte? Vad hade du gjort om du blivit hemlös? Vad tänker du när du ser hemlösa på stan? Varför tror du att man blir hemlös? Har en hemlös sig själv att skylla över sin situation eller har samhället brustit i att hjälpa personen till en egen bostad? Har du någonsin gett pengar, köpt en tidning, eller på annat sätt stött en hemlös? Varför då? Tord säger att inga ord kan skada honom längre. Tror du att det stämmer? Att Tord inte lyckats i livet beror på knarket säger han, vad tänker du kring det? Är det rätt att skylla på knarket? Vilket ansvar har man att på egen hand klara av att styra upp sitt eget liv? På vilket sätt har samhället skyldighet att hjälpa Tord? Tror du att Tord blir kränkt ofta? Varför / varför inte? 2005 fanns det hemlösa i Sverige och antalet hemlösa ökar i stadig takt. Varför tror du att hemlösheten ökar? Vad kan vi göra åt det?

7 5. Berlin art a street part Dokumentärfilm: Berlin art a street part Tid: 9:34 Filmskapare: Sofia C Lindén, Ida Josefsson Gymnasieskola: Ale gymnasium Kommun: Ale Street art eller graffiti är ett kontroversiellt ämne i Sverige. Var ska det få finnas? På vilka sätt kan man se street art som en del av yttrandefriheten? I Berlin finns graffiti på mängder av platser och accepteras av många. Kan graffiti vara ett komplement till kommersiella budskap, eller är det skadegörelse som endast bör få ske på avgränsade områden? Vad tänker du när du ser filmen? Vad tror filmskaparna vill berätta? Vad har filmen med mänskliga rättigheter att göra? Vad tycker du om street art? Vad är street art för dig? Yttrandefriheten ger oss rätt att tycka vad vi vill och framföra vår mening. Tycker du att graffiti är en del av detta? Tycker du att street art är ett bra komplement i samhället till kommersiella budskap? Varför / varför inte? Förbudet mot graffiti på offentliga platser är en del av den svenska lagstiftningen. I filmen antyds att street art -konstnärer använder sin rätt till yttrandefrihet. Vad händer när mänskliga rättigheter och lagstiftningen ställs mot varandra? Street art och graffiti benämns ofta för samma sak. Skiljer sig ordens laddning åt? På vilket sätt då? En person i filmen säger att street art är ett sätt att uttrycka sig och komma till tals för dem som inte har mycket pengar. Håller du med om det? Varför / varför inte?

8 6. Utsatt Dokumentärfilm: Utsatt Tid: 7:23 Filmskapare: Rickard Thorslund, Samuel Storey, Issa Afram Gymnasieskola: Kunskapsgymnasiet Globen Kommun: Stockholm I Sverige finns det många ungdomar som far illa i skolan eller på fritiden. Amanda är en av dessa. Här får vi höra hennes utelämnande berättelse om hur andra elever behandlat henne och hur skolan hanterat situationen. Filmen visar att mobbning kan förekomma på en skola, vilken som helst i Sverige. Vad väcker filmen för känsla? Vad har filmen med mänskliga rättigheter att göra? Är Amandas situation unik? Tror du att det finns liknande fall på din skola? Vilket ansvar har man som klasskompis eller lärare när mobbning pågår? Vad kan man göra? Vad skulle du själv göra om någon i din närhet skulle hamna i liknande situation som Amanda? Vad kan den utsatta personen göra? Vem drabbas av mobbning? Vad bör skolan och lärare göra när mobbning drabbar en elev? Är det svårt att säga ifrån när man ser att någon blir illa behandlad? Hur stor roll spelar det vad andra tycker? Kan man utsätta någon för mobbning utan att själv vara medveten om det? På vilket sätt?

9 7. Ett barn i Sverige Dokumentärfilm: Ett barn i Sverige Tid: 6:29 Filmskapare: Amelie Jonsson, Lene Jonsson Produktion: Ung film i Sundsvall Kommun: Sundsvall Emin är glad över att vara i Sverige. Annat var det i Azerbadjan som hans familj flytt ifrån där han kände sig otrygg. Vi får följa en vanlig kille på åtta år som väntar på besked om han och hans familj får stanna i Sverige. Emin trivs med tillvaron i sitt nya land och vill stanna i Sverige. Känns Emins situation unik? Liknar hans situation hur barn har det i Sverige? På vilket sätt då? Emin säger att han känner sig hemma i Sverige trots att han levt de flesta åren i sitt hemland, varför tror du han upplever det så? Vad tänker du när du hör det? Vad tror du Emin känner inför hotet att kanske avvisas från Sverige? Hur kan ett avvisningshot påverka livssituationen för de människor som väntar på besked? Om vi var förföljda i Sverige och tvingades fly till ett annat land, hur tror du att vi skulle tänka kring Sverige och vilja återvända hit? Tror du att Emin kommer att vilja återvända till sitt land när han blir vuxen? Varför / varför inte? Vad tror du man saknar från det land man tvingats fly ifrån? Vad tror du man tycker är särskilt bra i Sverige?

10 8. För depression, tryck 2 Dokumentärfilm: För depression, tryck 2 Tid: 8:35 Filmskapare: Josefin Berntsson, Anton Leijonberg, Ellen Miller Gymnasieskola: Kunskapsgymnasiet Göteborg Kommun: Göteborg Flera fall av tragiska våldsdåd har inträffat efter att människor med psykiska problem inte erbjudits den vård som de är i behov av. Hur tillgänglig är psykvården idag för unga som vänder sig dit? I filmen får vi följa en tjej som försöker få kontakt med en avdelning in psyksjukvården. Och det är inte lika lätt och självklart som det kanske borde vara. Tjejen pratar om att hon har psykiska problem. Hur vanligt tror du det är att man känner som tjejen i filmen? Är det lika vanligt bland tjejer och killar att må dåligt? Efter att ha sett filmen, vad tänker du att man ska göra om man vill vända sig till sjukvården för att få hjälp? Hur påverkas samhället av att det inte alltid finns tillgång till bra psykisk vård? Vad mer kan tjejen i filmen göra för att få kontakt med sjukvården? Kan man känna igen sig i tjejens känslor? Vad kan man göra för att hjälpa en kompis som mår dåligt? Hur svårt är det att vända sig till någon för att söka hjälp? Har man stort behov av att vara diskret? Är det ok bland vänner att må psykiskt dåligt? Vilka resurser ska finnas för att hjälpa människor som mår psykiskt dåligt?

11 9. Bara finnas till Dokumentärfilm: Bara finnas till Tid: 7:33 Filmskapare: Armin Turkanovi c Gymnasieskola: Ale gymnasium Kommun: Göteborg Alexander, 11 år, vill att någon väcker honom ur mardrömmen. Han har varit mobbad i många år och nu återstår att se om han kan gå kvar på samma skola. Alexanders situation är inte unik hans verklighet delar han med många andra barn i Sverige. Filmen är tänkvärd och ger en bild av utsatthet på en mellanstadieskola i Sverige, där skolan inte lyckas lösa situationen. Är Alexanders situation unik? Känner du igen det som Alexander beskriver i filmen? Hur vanligt tror du att det är att man känner sig utanför? Hur vanligt är det att man kallar varandra typ jävla svullo när man är år? Tycker du att Alexanders berättelse är extrem? Kan detta hända någon du känner? Varför tror du att Alexander blir mobbad? Vems är ansvaret? Vad tror du att de som mobbar Alexander tänker? Varför mobbar de honom? Vad kan skolan göra? Har föräldrarna gjort tillräckligt? Har du upplevt att människor mobbas på nätet? Alexander säger att han vill att någon väcker honom från den här mardrömmen han vill ha det som alla andra. Vad kan man göra för att han ska må bättre? Vad ska man göra när ett barn inte kan gå i skolan utan att bli mobbad? Hur ska man lösa det?

12 10. Tårar Dokumentärfilm: Tårar Tid: 7:37 Filmskapare: Amelie Jonsson, Lene Jonsson Produktion: Ung film i Sundsvall Kommun: Sundsvall Filmen handlar om tre syskon som flytt undan kriget i Bosnien. Med vackra illustrativa bilder berättar filmskaparen vad vi kan tänka om personerna i filmen, men aldrig får se. Detta är en naken skildring om flyktingbarn som bär på upplevelser som gör det svårt att hitta en trygg och harmonisk tillvaro i Sverige. Påverkas din uppfattning om barn som har flytt till Sverige? Tror du att många barn som flytt känner på samma vis som syskonen i filmen? Varför / varför inte? Syskonen i filmen säger att de inte har några framtidsdrömmar att de har tappat hoppet. Varför då, tror du? På vilket sätt kan de ha påverkats av att tvingas fly till Sverige? Vad tror du att de varit med om eftersom de saknar hopp om framtiden? På vilka sätt kan deras och våra erfarenheter skilja sig? Kan man förstå hur de känner? Vad tror du barnen menar när de säger att leva normalt? Vad kan man göra för att tillvaron ska bli bättre för syskonen i filmen?

13 11. Rätten att bestämma över sitt eget liv Dokumentärfilm: Rätten att bestämma över sitt eget liv Tid: 3:12 Filmskapare: Jessica Moström, Anna Örmin, Marilén Gymnasieskola: Midgårdskolan Kommun: Umeå Ett religiöst samfund kan ibland erbjuda mening och sammanhang för den som söker sig dit. Men det finns också exempel på utfrysning och illa behandling när människor försöker gå ur. Sara var sedan barnsben medlem i Jehovas vitten. I filmen berättar hon om svårigheter att lämna samfundet, och vilka erfarenheter hon tvingats göra under resans gång. Ska man ha rätt att utöva vilken religion man vill dvs religionsfrihet? Kan religionsfriheten kollidera med andra mänskliga rättigheter? Känner du till några andra exempel? Vad tycker du om Saras upplevelse? Tror du Saras situation är unik? Tror du att det är vanligt att människor som vill gå ur ett samfund blir utfryst eller behandlas illa? Vad kan man göra i Saras situation? Finns det likheter mellan att ingå i ett samfund och vara ett hängivet fan till t.ex. ett fotbollslag? På vilket sätt då? Tror du man påverkas mer av en specifik religion om man föds in i den? Begränsar detta på något sätt ens valfrihet när det gäller vilken religion man vill tro på? Hur då? På vilket sätt kan religionen vara bra för de mäskliga rättigheterna? Finns det exempel där religionen leder till att människans rättigheter kränks? Vilka då?

14 12. Rätten till utbildning Dokumentärfilm: Rätten till utbildning Tid: 4:35 Filmskapare: Emil Wahlberg, Fredrik Kautto, Niklas Jonsson, Peter Degerström, Adam Stenberg Gymnasieskola: Anderstorpskolan Kommun: Skellefteå Enligt den allmänna förklaringen om mänskliga rättigheter har alla rätt till utbildning. I Sverige tar många chansen, medan en del ungdomar ställer sig utanför. Den här filmen vill peka på skillnader som kan finnas mellan ungdomar med och utan invandrarbakgrund i inställningen till att utbilda sig. I filmen intervjuas ungdomar från andra länder som har en mer positiv syn till den svenska skolan än infödda svenskar som förekommer i filmen. Varför ska man utbilda sig? Är det viktigt att utbilda sig? Varför tror du att en del elever hoppar av den frivilliga gymnasieutbildningen? Dålig motivation, äter dåligt, sömnproblem på grund av att man leker med datorer, nämns i filmen som skäl att inte vilja plugga. Håller du med om det? Vad kan det annars bero på? I filmen får man en bild av att vissa elever har större motivation och planerar mer för framtiden än andra. Tror du att det stämmer? Varför / varför inte? Är det skolan som brister eller eleven som inte förstår sitt eget bästa? Vad kan man göra åt det? I alla länder har man inte skolplikt som i Sverige, vilka konsekvenser får det för ett land om barnen inte går i skolan?

Om barns och ungas rättigheter

Om barns och ungas rättigheter Om barns och ungas rättigheter Att barn och unga har egna rättigheter har du kanske hört. Men vad betyder det att man har en rättighet? Sverige och nästan alla andra länder i världen har lovat att följa

Läs mer

Handledning till dokumentärfilmer gjorda inom projekt Angeläget Västra Götaland 2005

Handledning till dokumentärfilmer gjorda inom projekt Angeläget Västra Götaland 2005 Handledning till dokumentärfilmer gjorda inom projekt Angeläget Västra Götaland 2005 Handledning till dokumentärfilmer gjorda inom projekt Angeläget Västra Götaland 2005 Under hösten 2005 producerade gymnasieelever

Läs mer

Pedagogisk guide till Angelägets dokumentärer - gjorda av unga filmskapare nationellt 2008/2009

Pedagogisk guide till Angelägets dokumentärer - gjorda av unga filmskapare nationellt 2008/2009 Pedagogisk guide till Angelägets dokumentärer - gjorda av unga filmskapare nationellt 2008/2009 Pedagogisk guide till Angelägets dokumentärer - gjorda av unga filmskapare nationellt 2008/2009 Läsåret 2008/2009

Läs mer

om läxor, betyg och stress

om läxor, betyg och stress 2 126 KP-läsare om läxor, betyg och stress l Mer än hälften av KP-läsarna behöver hjälp av en vuxen hemma för att kunna göra läxorna. l De flesta tycker att det är bra med betyg från 6:an. l Många har

Läs mer

Pedagogisk guide till 7 dokumentärer på Angelägets dvd. Filmerna är gjorda av unga filmskapare i Sverige 2012/2013.

Pedagogisk guide till 7 dokumentärer på Angelägets dvd. Filmerna är gjorda av unga filmskapare i Sverige 2012/2013. Pedagogisk guide till 7 dokumentärer på Angelägets dvd. Filmerna är gjorda av unga filmskapare i Sverige 2012/2013. Pedagogisk guide till 7 dokumentärer på Angelägets dvd. Filmerna är gjorda av unga filmskapare

Läs mer

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR >>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR Den här föreställningen är skapad av vår ungdomsensemble. Gruppen består av ungdomar i åldern 15-20 år varav en del aldrig spelat teater

Läs mer

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 Bakrund.2 Syfte,frågeställning,metod...3 Min frågeställning..3 Avhandling.4,

Läs mer

Samtal med Hussein en lärare berättar:

Samtal med Hussein en lärare berättar: Samtal med Hussein en lärare berättar: Under en håltimme ser jag Hussein sitta och läsa Stjärnlösa nätter. Jag hälsar som vanligt och frågar om han tycker att boken är bra. Han ler och svarar ja. Jag frågar

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

Elevversion av Nygårdskolans och Nygårdskolans fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Elevversion av Nygårdskolans och Nygårdskolans fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Elevversion av Nygårdskolans och Nygårdskolans fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017-2018 Nygårdskolan Innehåll 1 Vad är en likabehandlingsplan 4 2 Vad betyder diskriminering

Läs mer

Det handlar om kärlek

Det handlar om kärlek Det handlar om kärlek Inför besöket i klassrum: Finns det några särskilda behov i klassen ni ska träffa? Utifrån exempelvis fysiska och psykiska funktionshinder, språkkunskaper mm. Vilka övningar väljer

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen

Övning: Föräldrapanelen Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen.

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER

HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER Den här handledningen är till för dig som vill

Läs mer

Vi har en plan på Ektorpsringen för att alla ska behandlas lika bra! 2015/2016

Vi har en plan på Ektorpsringen för att alla ska behandlas lika bra! 2015/2016 Vi har en plan på Ektorpsringen för att alla ska behandlas lika bra! 2015/2016 Reviderad och fastställd 2015-08-25 Vad är det här för något? Det här är en skrift som talar om hur vi ska vara mot varandra.

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna 5,

Läs mer

Pedagogisk guide till 12 dokumentärer på Angelägets dvd. Filmerna är gjorda av unga filmskapare i Sverige 2009/2010.

Pedagogisk guide till 12 dokumentärer på Angelägets dvd. Filmerna är gjorda av unga filmskapare i Sverige 2009/2010. Pedagogisk guide till 12 dokumentärer på Angelägets dvd. Filmerna är gjorda av unga filmskapare i Sverige 2009/2010. Pedagogisk guide till 12 dokumentärer på Angelägets dvd. Filmerna är gjorda av unga

Läs mer

Pedagogisk guide till åtta dokumentärer på Angelägets DVD. Filmerna är gjorda av unga filmskapare i Sverige 2013/14.

Pedagogisk guide till åtta dokumentärer på Angelägets DVD. Filmerna är gjorda av unga filmskapare i Sverige 2013/14. Pedagogisk guide till åtta dokumentärer på Angelägets DVD. Filmerna är gjorda av unga filmskapare i Sverige 2013/14. Pedagogisk guide till åtta dokumentärer på Angelägets DVD. Filmerna är gjorda av unga

Läs mer

kortversion Tuböleskolan

kortversion Tuböleskolan kortversion Tuböleskolan Likabehandlingsplanen är skolans handlingsplan för att motverka diskriminering och kränkande behandling. Det är en plan som är till för Dig som elev på skolan. I Likabehandlingsplanen

Läs mer

Emigration betyder att man flyttar från sitt land. Vi säger, att man emigrerar från sitt land. Man kan också säga, att man utvandrar från sitt land.

Emigration betyder att man flyttar från sitt land. Vi säger, att man emigrerar från sitt land. Man kan också säga, att man utvandrar från sitt land. Människor har flyttat i alla tider För två miljoner år sedan uppkom de första människorna i Afrika. Allt sedan dess har människor spritt sig över hela jorden. I alla tider har människor också flyttat från

Läs mer

mucf.se Pratstartare Diskussionsfrågor om sexuella övergrepp www.granser.nu

mucf.se Pratstartare Diskussionsfrågor om sexuella övergrepp www.granser.nu mucf.se Pratstartare Diskussionsfrågor om sexuella övergrepp Att diskutera i din organisation Till dig som är ledare eller aktiv i styrelsen Det händer att barn och unga utsätts för sexuella kränkningar

Läs mer

TORSÅS KOMMUN, 2012 ÅRSKURS 8 BAKGRUNDSVARIABLER. * Den totala summan av antal/andel tjejer, killar och annan könstillhörighet.

TORSÅS KOMMUN, 2012 ÅRSKURS 8 BAKGRUNDSVARIABLER. * Den totala summan av antal/andel tjejer, killar och annan könstillhörighet. TORSÅS KOMMUN, 2012 ÅRSKURS 8 * Den totala summan av antal/andel tjejer, killar och annan könstillhörighet. BAKGRUNDSVARIABLER KÖN Tjejer Killar Annan Totalt* Antal Andel Antal Andel Antal Andel Antal

Läs mer

Isberget är en modell som är användbar för att diskutera vad vi menar med mångfald.

Isberget är en modell som är användbar för att diskutera vad vi menar med mångfald. Mångfaldsövningar Isberget När vi möter en människa skapar vi oss först en uppfattning av henne utifrån det som är synligt och hörbart. Ofta drar vi då slutsatser om hur denna människa är, och vi tror

Läs mer

Plan mot kränkande behandling och för främjande av likabehandling. Herrängs förskola 2014/2015

Plan mot kränkande behandling och för främjande av likabehandling. Herrängs förskola 2014/2015 Plan mot kränkande behandling och för främjande av likabehandling Herrängs förskola 2014/2015 2014/2015 Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Vår vision 3. Delaktighet i arbetet med planen 3.1 Barnens delaktighet

Läs mer

Vi på Herrhagsskolan har en plan för att alla elever ska må bra och känna sig trygga i skolan.

Vi på Herrhagsskolan har en plan för att alla elever ska må bra och känna sig trygga i skolan. Vi på Herrhagsskolan har en plan för att alla elever ska må bra och känna sig trygga i skolan. Herrhagsskolan 16/17 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Vad handlar vår plan om? Den handlar

Läs mer

Likabehandling och trygghet 2015

Likabehandling och trygghet 2015 Likabehandling och trygghet 2015 1 Jag är Man 58 48,3 Kvinna 58 48,3 Jag avstår från att definiera 4 3,3 mig Total 120 100 100% (120/120) 2 Det känns bra att gå i skolan Alltid 46 38,3 Oftast 55 45,8 Ibland

Läs mer

Valberedd 2015 Din guide till valet!

Valberedd 2015 Din guide till valet! Valberedd 2015 Din guide till valet! 1 Valberedd 2015 Din guide till valet! Vad är valet? På måndag 23/11 kommer vi att rösta om vilka som ska sitta i förbundsstyrelsen år 2016! Vi i valberedningen har

Läs mer

Ses offline? Om sex, gränssä1ning och ungas utsa1het på nätet. Josefin Grände www.josefingrande.se

Ses offline? Om sex, gränssä1ning och ungas utsa1het på nätet. Josefin Grände www.josefingrande.se Ses offline? Om sex, gränssä1ning och ungas utsa1het på nätet. Josefin Grände www.josefingrande.se Se mig Unga om sex och internet www.ungdomsstyrelsen.se Någon på nätet försökt få en att prata om sex/skicka

Läs mer

Johanna, Yohanna. -lärarhandledning Tage Granit 2004

Johanna, Yohanna. -lärarhandledning Tage Granit 2004 Johanna, Yohanna -lärarhandledning Tage Granit 2004 Syfte Syftet med lärarhandledningen är att skapa olika sätt att bearbeta filmen och teaterföreställningens tema; mobbing och utanförskap. Genom olika

Läs mer

Läsnyckel. Yasmins flykt. Författare: Miriam Hallahmy Översättning: Sara Hemmel. Innan du läser. Medan du läser

Läsnyckel. Yasmins flykt. Författare: Miriam Hallahmy Översättning: Sara Hemmel. Innan du läser. Medan du läser Läsnyckel Yasmins flykt Författare: Miriam Hallahmy Översättning: Sara Hemmel Yasmins flykt är en gripande berättelse om den femtonåriga flickan Yasmine och hennes lillebror Ali. Tillsammans flyr syskonen

Läs mer

Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer

Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer HANDLEDNING Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer Utgiven mars 2014 av Polisen. Materialet är framtaget av Polisen i samarbete med Brottsförebyggande rådet, Brå. HANDLEDNING Eva

Läs mer

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om Jojo, som är tillsammans med Ivar. Ivar gillar att ta bilder av Jojo, när hon är lättklädd eller naken. Han lovar Jojo, att

Läs mer

Likabehandlingsplan för Falkenbergs gymnasieskola, läsåret 07/08

Likabehandlingsplan för Falkenbergs gymnasieskola, läsåret 07/08 Likabehandlingsplan för Falkenbergs gymnasieskola, läsåret 07/08 1. Inledning Falkenbergs gymnasium och Vuxenutbildning är en del av omvärlden och omvärlden är en del av oss. Skolan skall vara välkomnande

Läs mer

Hej snygging Hej. Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig.

Hej snygging Hej. Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig. Hej snygging Hej Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig. Lyssna din lilla hora! Jag känner folk som gillar att spöa på tjejer, de tvekar inte att hoppa på ditt huvud. Vill du det???

Läs mer

Likabehandlingsplan för pedagogisk omsorg 2015/2016

Likabehandlingsplan för pedagogisk omsorg 2015/2016 Likabehandlingsplan för pedagogisk omsorg 2015/2016 Diskrimineringsgrunder och definitioner Diskrimineringsgrunder Enligt diskrimineringslagen (2008:567) är diskriminering när verksamheten behandlar ett

Läs mer

En liten bok om #NÄTKÄRLEK

En liten bok om #NÄTKÄRLEK En liten bok om #NÄTKÄRLEK Vi behöver mer nätkärlek! Kommentarer som smärtar. En bild som sprids. En grupp du inte får vara med i. Eller meddelanden fyllda med hat och hot. Kränkningar på nätet tar många

Läs mer

Maserskolan. Likabehandlingsplan för Maserskolan Läsåret Elevversion

Maserskolan. Likabehandlingsplan för Maserskolan Läsåret Elevversion Maserskolan Likabehandlingsplan för Maserskolan Läsåret 2016-2017 Elevversion 1 Vad är en likabehandlingsplan? Likabehandlingsplanen är ett dokument som förklarar hur vi ska behandla varandra på vår skola,

Läs mer

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Januari 2008 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

Hur kan vi alla som bor här, i Sverige ta del av våra rättigheter? Hur ser våra rättigheter ut?

Hur kan vi alla som bor här, i Sverige ta del av våra rättigheter? Hur ser våra rättigheter ut? Det finns många sätt att påverka. Att göra sin röst hörd är ett av dem. RÖST vill öppna för diskussion om vilken roll var och en av oss kan spela i demokratin. RÖST är en spegel av nutiden som visar det

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN. Med nätglasögon

LIKABEHANDLINGSPLAN. Med nätglasögon LIKABEHANDLINGSPLAN Med nätglasögon HUR LEVLAR VI? Kan vi som lärare/pedagoger möta och hjälpa en elev som blivit utsatt för kränkningar och trakasserier via internet? Vet vi vad vi ska göra om vi hittar

Läs mer

Lärarmaterial NY HÄR. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Reflektion. Grupparbete/Helklass. Författare: Christina Walhdén

Lärarmaterial NY HÄR. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Reflektion. Grupparbete/Helklass. Författare: Christina Walhdén sidan 1 Författare: Christina Walhdén Vad handlar boken om? Hamed kom till Sverige för ett år sedan. Han kom helt ensam från Afghanistan. I Afghanistan är det krig och hans mamma valde att skicka Hamed

Läs mer

Diskriminering och fördomar. Alla skall ha rätt att bli behandlade lika.

Diskriminering och fördomar. Alla skall ha rätt att bli behandlade lika. Diskriminering och fördomar Alla skall ha rätt att bli behandlade lika. Om arbetet Vi är två ungdomar som har sommarjobbat med Agenda 21 och folkhälsofrågor under fyra veckor. Som eget arbete valde vi

Läs mer

Likabehandlingsplanen i kortversion

Likabehandlingsplanen i kortversion Likabehandlingsplanen i kortversion Augustenborgsskolan & Rosenholmsskolan Likabehandlingsplanen är skolans handlingsplan för att motverka diskriminering och kränkande behandling. Det är en plan som är

Läs mer

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling!

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Under våren 2015 gjordes en enkät på som handlade om trivsel, trygghet och barnens delaktighet. Enkäten riktades mot er som föräldrar,

Läs mer

Livet online är på riktigt KÄNN DITT MEDIA!

Livet online är på riktigt KÄNN DITT MEDIA! Livet online är på riktigt KÄNN DITT MEDIA! DU HAR RÄTTIGHETER! Du får ut mer av Internet när du håller på dina rättigheter och uppför dig ansvarsfullt. Praktiskt taget alla har tillgång till Internet

Läs mer

Tema: Varje barns lika värde och rätt till lika behandling LIKA OCH OLIKA

Tema: Varje barns lika värde och rätt till lika behandling LIKA OCH OLIKA Tema: Varje barns lika värde och rätt till lika behandling LIKA OCH OLIKA Lika och olika Barnkonventionens artikel 2 säger att alla barn har lika värde och samma rättigheter. I svensk lagstiftning finns

Läs mer

På Stockholmspolisens hatbrottssida www.polisen.se/stockholm/hatbrott hittar du en längre definition och förklaring av vad hatbrott är.

På Stockholmspolisens hatbrottssida www.polisen.se/stockholm/hatbrott hittar du en längre definition och förklaring av vad hatbrott är. Att känna sig trygg och bli respekterad för den man är. Det borde vara alla människors grundläggande rättighet. Tyvärr är verkligheten ofta en annan om du har en hudfärg, religion eller sexuell läggning

Läs mer

LUPP-undersökning hösten 2008

LUPP-undersökning hösten 2008 LUPP-undersökning hösten 2008 Falkenbergs kommun - 1 - Falkenbergs LUPP-undersökning ht 2008 1. Inledning 1.1 Vad är LUPP? Ungdomsstyrelsen har erbjudit landets kommuner att använda sig av ungdomsenkäten

Läs mer

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 13 Jul. En berättelse från Skellefteå

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 13 Jul. En berättelse från Skellefteå BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL Skellefteå skriver # 13 Jul En berättelse från Skellefteå Författaren & Skellefteå berättarförening 2013 Tryck: Skellefteå Tryckeri, april 2013 # 13 Jul Snöflingorna

Läs mer

Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling. Frändeforsförskola 2015/2016

Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling. Frändeforsförskola 2015/2016 Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling Frändeforsförskola 2015/2016 Utdrag ur FN:s barnkonvention: Alla barn är lika mycket värda. Inga barn får bli diskriminerade, det vill säga sämre behandlade.

Läs mer

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter November 2005 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa

KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa ENKÄT TILL ELEVER I ÅRSKURS 9 Inbjudan att delta i en studie om skolan, lärande och miljö Vad är Kupol? Kupol (Kunskap om ungas psykiska hälsa

Läs mer

Feriepraktik 2014. - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen. Barnkonventionen/mänskliga rättigheter

Feriepraktik 2014. - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen. Barnkonventionen/mänskliga rättigheter Feriepraktik 2014 - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen Barnkonventionen/mänskliga rättigheter Innehåll Inledning... 2 Syfte... 2 Dagbok... 3 Intervju frågor och svar... 5 Slutsats... 9 Inledning

Läs mer

J tillfrågas om varför hon nu, så här långt efteråt, velat anmäla sig själv för hon ljugit om våldtäkten som Lars Tovsten dömdes för?

J tillfrågas om varför hon nu, så här långt efteråt, velat anmäla sig själv för hon ljugit om våldtäkten som Lars Tovsten dömdes för? Lars Tovsten Från: Josefine Svensson Skickat: den 8 december 2012 17:10 Till: Lars.tovsten@gmail.com Ämne: Re: Förhöret... Här kommer kopian. Den 30 okt 2012 15:46 skrev

Läs mer

Ett samarbete mot utanförskap och mobbning

Ett samarbete mot utanförskap och mobbning Lärarhandledning Ett samarbete mot utanförskap och mobbning Gilla: Hata Horan har kommit till genom ett samarbete mellan Johanna Nilsson, Pocketförlaget och Friends. Vi vill att du som läser ska bli berörd,

Läs mer

Om barns och ungas rättigheter

Om barns och ungas rättigheter Om barns och ungas rättigheter Att barn och unga har egna rättigheter har du kanske hört. Men vad betyder det att man har en rättighet? Sverige och nästan alla andra länder i världen har lovat att följa

Läs mer

Elevernas likabehandlingsplan

Elevernas likabehandlingsplan Elevernas likabehandlingsplan Beringskolan augusti - 2011 Du och jag och alla barn har rätt att leva i trygghet. ALLA HAR RÄTT ATT VARA MED! Alla är lika viktiga oavsett ålder! Alla behövs! Vad kan du

Läs mer

Handledning. Är fyra filmer om ungdomars utsatthet för brott i sin vardag. Filmerna handlar om Ida, Adam, Sofia och Martin.

Handledning. Är fyra filmer om ungdomars utsatthet för brott i sin vardag. Filmerna handlar om Ida, Adam, Sofia och Martin. Handledning En vanlig dag Är fyra filmer om ungdomars utsatthet för brott i sin vardag. Filmerna handlar om Ida, Adam, Sofia och Martin. SOFIA går på fest och hoppas att få träffa Gustav men det blir inte

Läs mer

Ja nej hörn: Rangordning/listning. 1) Att den gått sönder. 2) Att någon klippt av remmarna. 3) Berätta vem som gjort det. 4) Öppet hörn.

Ja nej hörn: Rangordning/listning. 1) Att den gått sönder. 2) Att någon klippt av remmarna. 3) Berätta vem som gjort det. 4) Öppet hörn. Värderingsövningar Heta stolen sitter i ring. Om man är av samma åsikt som påståendet, stiger man upp och byter plats. Om man är av annan åsikt, sitter man kvar. Finns inga rätta eller fel svar, utan man

Läs mer

Det går att stoppa diskriminering & kränkande behandling

Det går att stoppa diskriminering & kränkande behandling FÖRÄLDRABROSCHYR Det går att stoppa diskriminering & kränkande behandling BLOMBACKASKOLAN BROLUNDASKOLAN 2007-12-03 ae 2007-12-03 ae INLEDNING Skolan skall främja förståelse för andra människor och förmåga

Läs mer

Arbetslös men inte värdelös

Arbetslös men inte värdelös Nina Jansdotter & Beate Möller Arbetslös men inte värdelös Så behåller du din självkänsla som arbetssökande Karavan förlag Box 1206 221 05 Lund info@karavanforlag.se www.karavanforlag.se Karavan förlag

Läs mer

Tar fram och förmedlar kunskap om ungas levnadsvillkor för att unga ska få tillgång till inflytande och välfärd

Tar fram och förmedlar kunskap om ungas levnadsvillkor för att unga ska få tillgång till inflytande och välfärd Unga, sex och nätet Om Ungdomsstyrelsen Tar fram och förmedlar kunskap om ungas levnadsvillkor för att unga ska få tillgång till inflytande och välfärd Tar fram och förmedlar kunskap om det civila samhällets

Läs mer

Trygga Mötens tipsrunda om barnkonventionen och barns rättigheter!

Trygga Mötens tipsrunda om barnkonventionen och barns rättigheter! Trygga Mötens tipsrunda om barnkonventionen och barns rättigheter! Detta är en tipsrunda om barnkonventionen som du kan använda på till exempel ett läger eller en träff i din verksamhet för barn och unga.

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet. Det kan ha varit ett LAN, ett musikarrangemang, en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske skött ett

Läs mer

Tilla ggsrapport fo r barn och unga

Tilla ggsrapport fo r barn och unga Tilla ggsrapport fo r barn och unga 25 mars 2014 Vad berättar barn för Bris om hur de mår? Hur har barn det i Sverige? Jag har skilda föräldrar och vill så gärna bo hos min pappa. Mamma har ensam vårdnad

Läs mer

INLEDNING. Hej! Vill du använda bilder från föreställningen finns högupplösta bilder att ladda ner på vår hemsida. Klicka på press så hittar du dem!

INLEDNING. Hej! Vill du använda bilder från föreställningen finns högupplösta bilder att ladda ner på vår hemsida. Klicka på press så hittar du dem! LÄRARHANDLEDNING INLEDNING Hej! Vi på Fria Teatern är mycket glada att över att vi får spela Svårast är det med dom värdelösa för dig och din elevgrupp. Föreställningen är ca timme lång med ett kort uppföljande

Läs mer

RAOUL 2015 SKOLMATERIAL

RAOUL 2015 SKOLMATERIAL RAOUL 2015 SKOLMATERIAL Den 27 augusti är Raoul Wallenbergs dag, Sveriges nationella dag för medmänsklighet, civilkurage och alla människors lika värde. Inför denna dag erbjuder vi på Raoul Wallenberg

Läs mer

LUPP med fokus Osbeck

LUPP med fokus Osbeck LUPP med fokus Osbeck LUPP Lokal uppföljning av ungdomspolitiken i Laholms kommun 2012 Ungdomar i årskurs 8 och Årskurs 2 på gymnasiet www.laholm.se Vad är LUPP för något? Laholms kommun har för första

Läs mer

... KVALITETSPLAN FÖR KUNG SAGAS ELEVER ...

... KVALITETSPLAN FÖR KUNG SAGAS ELEVER ... KVALITETSPLAN FÖR KUNG SAGAS ELEVER 1 Vi på Kung Saga gymnasium har som mål att arbeta med att ni elever ska få en bra förberedelse för ert vuxenliv, det tycker vi är det viktigaste. Andra mål som vi arbetar

Läs mer

Barn och elevenkäter genomförda i Värnamo kommun 2015

Barn och elevenkäter genomförda i Värnamo kommun 2015 Barn och elevenkäter genomförda i Värnamo kommun 2015 Förskolan 2015 Får alla barn vara med att bestämma vad ni skall göra på förskol Får du vara med och bestämma vad ni skall göra på din förskola? Får

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Stenhagenskolan

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Stenhagenskolan Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Stenhagenskolan Vi har olika intressen, behov, erfarenheter och möjligheter Vi vill att just du: Ska komma till skolan och känna dig glad. Ska lära

Läs mer

Pedagogisk guide till 8 dokumentärer på Angelägets dvd. Filmerna är gjorda av unga filmskapare i Sverige 2010/2011.

Pedagogisk guide till 8 dokumentärer på Angelägets dvd. Filmerna är gjorda av unga filmskapare i Sverige 2010/2011. Pedagogisk guide till 8 dokumentärer på Angelägets dvd. Filmerna är gjorda av unga filmskapare i Sverige 2010/2011. Pedagogisk guide till 8 dokumentärer på Angelägets dvd. Filmerna är gjorda av unga filmskapare

Läs mer

Loviselundsskolan. Loviselundsskolans likabehandlingsplan Läsåret Förkortad och förenklad version

Loviselundsskolan. Loviselundsskolans likabehandlingsplan Läsåret Förkortad och förenklad version 1 Loviselundsskolan Loviselundsskolans likabehandlingsplan Läsåret 2016-2017 Förkortad och förenklad version 2 Loviselundsskolan Likabehandlingsplan 2016-2017 På Loviselundsskolan ska alla känna sig trygga.

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål ur Lgr 11. Samla eleverna och diskutera följande kring boken: Författare: Hans Peterson

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål ur Lgr 11. Samla eleverna och diskutera följande kring boken: Författare: Hans Peterson sidan 1 Författare: Hans Peterson Vad handlar boken om? Boken handlar om. Hon är en ganska ensam tjej som gärna vill hänga med de coola tjejerna Anna och Sara. På lunchrasten frågar Anna och Sara om vill

Läs mer

Demokrati & delaktighet

Demokrati & delaktighet Demokrati & delaktighet Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen:

Läs mer

Barn kräver väldigt mycket, men de behöver inte lika mycket som de kräver! Det är ok att säga nej. Jesper Juul

Barn kräver väldigt mycket, men de behöver inte lika mycket som de kräver! Det är ok att säga nej. Jesper Juul Vi har en gammal föreställning om att vi föräldrar alltid måste vara överens med varandra. Men man måste inte säga samma sak, man måste inte alltid tycka samma sak. Barn kräver väldigt mycket, men de behöver

Läs mer

Elevernas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Elevernas plan mot diskriminering och kränkande behandling Elevernas plan mot diskriminering och kränkande behandling Långsättersskolan 16/17 Vad handlar vår plan om? Den handlar om att alla barn på vår skola ska ha det bra och känna sig trygga. Vår plan talar

Läs mer

Ska vi ses? Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Eleverna tränar på att: Författare: Mårten Melin

Ska vi ses? Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Eleverna tränar på att: Författare: Mårten Melin sidan 1 Författare: Mårten Melin Vad handlar boken om? Maria sitter på tåget och ska åka till sin mormor i Göteborg. Mittemot Maria sitter en jättesnygg tjej som läser dikter. Det brukar Maria också göra.

Läs mer

Finansierad av: Tell-Us

Finansierad av: Tell-Us Finansierad av: Tell-Us Teckenspråkiga elevers livssituation utvecklingsstörning Tell-Us Arvsfondsprojektet Tell-Us syfte är att ge teckenspråkiga elever med utvecklingsstörning det elevinflytande de har

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Elevversion PLUGGPARADISET Vad betyder Plan mot diskriminering och kränkande behandling? Plan mot diskriminering och kränkande behandling är ett dokument

Läs mer

Elevernas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Elevernas plan mot diskriminering och kränkande behandling Elevernas plan mot diskriminering och kränkande behandling Buskhyttans skola lå 16/17 Vad handlar vår plan om? Den handlar om att alla barn på vår skola ska ha det bra och känna sig trygga. Vår plan talar

Läs mer

Stärka barn i socialt utsatta livssituationer

Stärka barn i socialt utsatta livssituationer Stärka barn i socialt utsatta livssituationer genom att utveckla och sprida kunskap från forskning och praktik att öka kompetensen hos de professionella som möter barn att påverka beslutsfattare och politiker

Läs mer

Barn som närstående. När någon i familjen blir svårt sjuk eller skadad

Barn som närstående. När någon i familjen blir svårt sjuk eller skadad Barn som närstående När någon i familjen blir svårt sjuk eller skadad Barn har, enligt hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och patientsäkerhetslagen (6 kap. 5) rätt till information och stöd för egen del då

Läs mer

Förskolan Barnens värld 2012/2013

Förskolan Barnens värld 2012/2013 Likabehandlingsplan samt plan mot kränkande behandling Förskolan Barnens värld 2012/2013 Inledning Vår förskola ska vara en plats för glädje, lek och utveckling. Vi ska ge varje barn de bästa möjligheterna

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN & PLAN MOT KRÄNKNANDE BEHANDLING

LIKABEHANDLINGSPLAN & PLAN MOT KRÄNKNANDE BEHANDLING LIKABEHANDLINGSPLAN & PLAN MOT KRÄNKNANDE BEHANDLING Montessoriförskolan Makrillen 1 (7) INNEHÅLL VÅRA BARNS RÄTTIGHETER OCH SKYLDIGHETER... 3 DEFINITIONER... 3 1. Kränkande behandling... 3 2. Diskriminering...

Läs mer

Erik på fest Lärarmaterial

Erik på fest Lärarmaterial sidan 1 Författare: Torsten Bengtsson Vad handlar boken om? Erik ska på fest hos Lea. Erik längtar för han är lite kär i henne. Erik ger en vampyrmask till Lea i present. De äter tårta, glass och godis.

Läs mer

INFORMATION TILL ELEVER OCH FÖRÄLDRAR FRÅN TRYGGHETSRÅDET PÅ BODALS SKOLA F - 9. Läsåret 2015/2016

INFORMATION TILL ELEVER OCH FÖRÄLDRAR FRÅN TRYGGHETSRÅDET PÅ BODALS SKOLA F - 9. Läsåret 2015/2016 INFORMATION TILL ELEVER OCH FÖRÄLDRAR FRÅN TRYGGHETSRÅDET PÅ BODALS SKOLA F - 9 Läsåret 2015/2016 1 Inledning Bodals skola ska utmärkas av trygghet och trivsel. Det är nolltolerans i skolan vilket innebär

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor. Forfattare: Mårten Melin

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor. Forfattare: Mårten Melin sidan 1 Forfattare: Mårten Melin Vad handlar boken om? Boken handlar om Emma och Måns. De är tillsammans. Efter att ha varit på museet med klassen ska Måns sova över hos Emma. Emma vill att Måns ska sova

Läs mer

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Vad du kan behöva veta När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Den här skriften berättar kort om psykisk sjukdom och om hur det kan visa sig. Du får också veta hur du själv kan få stöd när mamma eller

Läs mer

Likabehandlingsplan. Knappen SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN

Likabehandlingsplan. Knappen SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Likabehandlingsplan Knappen 2014 SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Innehållsförteckning Vision..2 Kartläggning/nulägesanalys.2 Förankring av likabehandlingsplanen..4 Åtgärder.5 kompetensutveckling.6

Läs mer

Filmen slutar med att solot på julkonserten ställs i - alla i kören sjunger istället verserna tillsammans.

Filmen slutar med att solot på julkonserten ställs i - alla i kören sjunger istället verserna tillsammans. Filmen fungerar utmärkt för att diskutera och problematisera värdegrundsfrågor såsom normer, konkurrens/rivalitet och relationer m.m. Face to face berör tematiskt frågor om mobbning, vänskap, förståelse

Läs mer

Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Vargön 2014-10-27 Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan 2014/ 2015 Näckrosvägens förskola Ett målinriktat arbete för att motverka diskriminering främja barns

Läs mer

Ungdomsenkät Om mig 1

Ungdomsenkät Om mig 1 Ungdomsenkät Om mig 1 Om mig Det här är en enkät med frågor om hur du mår och vad du gillar att göra. Enkäten har tagits fram tillsammans med andra ungdomar i Östergötland och kommer att användas så att

Läs mer

Läsnyckel Anna och Simon. Solresan av Bente Bratlund

Läsnyckel Anna och Simon. Solresan av Bente Bratlund Läsnyckel Anna och Simon. Solresan av Bente Bratlund Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras

Läs mer

Den kidnappade hunden

Den kidnappade hunden Den kidnappade hunden Lisa, Milly och Kajsa gick ner på stan med Lisas hund Blixten. Blixten var det finaste och bästa Lisa ägde och visste om. När de var på stan gick de in i en klädaffär för att kolla

Läs mer

Likabehandlingsplan 2017/18

Likabehandlingsplan 2017/18 EKTORPSRINGEN Likabehandlingsplan 2017/18 Senast reviderad och fastställd 2017-06-01 EKTORPSRINGEN Fotbollsgatan 2, 603 63, Norrköping. Expedition: 011-15 31 71 www.norrkoping.se/ektorpsringen Likabehandlingsplanens

Läs mer

En värdegrundad skola

En värdegrundad skola En värdegrundad skola Samverkan för barns bästa Stephan Andersson 1 Värdegrundad utbildning Allas rätt till en likvärdig utbildning och allas rätt att utvecklas så långt som möjligt utifrån sina förutsättningar

Läs mer

Det här är en skrift som talar om hur vi ska vara mot varandra. Alla barn på skolan/förskolan och frita ska ha det bra och känna sig trygga.

Det här är en skrift som talar om hur vi ska vara mot varandra. Alla barn på skolan/förskolan och frita ska ha det bra och känna sig trygga. Reviderad 2015/2016 1 Vad är det här för något? Det här är en skrift som talar om hur vi ska vara mot varandra. Alla barn på skolan/förskolan och frita ska ha det bra och känna sig trygga. Det som står

Läs mer

Sex på internet. Kristian Daneback. www.gu.se

Sex på internet. Kristian Daneback. www.gu.se Sex på internet Kristian Daneback Aktiviteter man ägnar sig åt på internet, fördelat efter kön i åldersgruppen 18-24 år (2009) Kvinnor (%) Män (%) Läser erotiska texter 41 42 Tittar på pornografi 35 88

Läs mer