Pedagogisk guide till Angelägets dokumentärer - gjorda av unga filmskapare nationellt 2006/2007

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Pedagogisk guide till Angelägets dokumentärer - gjorda av unga filmskapare nationellt 2006/2007"

Transkript

1 Pedagogisk guide till Angelägets dokumentärer - gjorda av unga filmskapare nationellt 2006/2007

2 Pedagogisk guide till Angelägets dokumentärer - gjorda av unga filmskapare nationellt 2006/2007 Läsåret 2006/2007 producerades 51 dokumentärer om mänskliga rättigheter på drygt 20 medieprogram runt om i Sverige. Filmerna berättar om kränkningar och livsöden som unga människor uppmärksammat i den svenska vardagen. Bland annat skildras flyktingbarns situation, diskriminering av homosexuella, hemlöshet och mäns våld mot kvinnor. Varje film är ungefär 8 minuter lång. Till varje film följer en kort beskrivning av handlingen. Dessutom finns diskussionsfrågor framtagna utifrån innehållet i varje film. Filmerna lämpar sig mycket väl att visa och diskutera med unga såväl som vuxna. Vissa filmer innehåller berättelser som kan upplevas mycket starka, särskilt om man själv varit med om liknande händelser. Se därför gärna filmerna innan du visar dem för eleverna. Vi hoppas att frågorna kan inspirera till intressanta diskussioner!

3 1. Jag sa nej Dokumentärfilm: Jag sa nej Tid: 5:29 Filmskapare: Johanna Skiljö, Rebecka Edlund, Anna Isaksson, Sandra Lundqvist, Emma Linder, Malin Svärdsten Gymnasieskola: Tyresö Gymnasium Kommun: Tyresö Våldtäkter begås i olika situationer och olika sätt. I filmen illustreras hur Sofie våldtogs när hon var på fest. Vi får också höra ungdomar berätta om hur de ser på ett Nej och var gränsen går. Känner du någon som varit i liknande situation som Sofie? Tror du att många tjejer känner sig rädda för att bli utsatta för våldtäkt? Är man rädd för att gå utomhus när det är mörkt? Var går gränsen för våldtäkt? Hur påverkar det om tjejen/killen är full? Spelar det någon roll vad hon/han har på sig? Är nej alltid ett nej? Finns det någon skillnad i att kallas för hora/horbock/casanova? Vilken då? Varför då? Vad gör en människa till en våldtäktsman? Vad i samhället kan påverka att våldtäkter begås? Tror du att det är vanligt med våldtäkt i parförhållanden? Tror du att det förekommer även i homosexuella relationer? Finns det något man kan göra för att antalet våldtäkter ska minska? Vad då? Hur vanligt tror du det är att offret anmäler en våldtäkt som hon eller han blivit utsatt för? Finns det en skam kring att anmäla en våldtäkt? Varför då? Hur påverkar kvinnosynen i samhället att våldtäkter sker?

4 2. Dokumentär om betyg i skolan Dokumentärfilm: Dokumentär om betyg i skolan Tid: 6:57 Filmskapare: Ida Leidermark, Saskia Evensen, Josefine Strandberg Gymnasieskola: Borgarskolan Kommun: Gävle Skolsystemet innehåller brister som kan skapa orättvisa för eleverna. På Borgarskolan i Gävle har tre tjejer gjort en film som belyser just detta. Två uppsatser har sats i händerna på tre olika lärare. Bedömningarna för samma uppsats har skiftat mellan IG och VG. Filmen har skapat stor debatt och bidragit till att regeringen fattat beslutat om en ny nationell skolinspektion som bland annat ska se till att rättningen av nationella prov genomförs och betygsätts på samma sätt överallt. Känner du igen dig i att elevers arbete kan bedömas olika av olika lärare? Vad kan det bero på i så fall? På vilket kränks elevernas rättigheter i filmen? Vad kan man göra åt det? Upplever du själv att era uppgifter värderats olika av olika lärare? Vad har du tänkt då? Tror du att denna film kan påverka beslutsfattare att förändra principerna för betygsättning av nationella prov? Varför / varför inte? Den här filmen har diskuterats i media och bidragit till att regeringen fattat beslutat om en ny nationell skolinspektion som bland annat ska se till att rättningen av nationella prov genomförs och betygsätts på samma sätt överallt. Blir du förvånade att en dokumentär gjorda av ungdomar kan ha sådan genomslagskraft? Varför tror du att filmskaparna lyckats med detta? Finns det fler saker i skolan att undersöka som rör elevers rättigheter? Vilka då? Vad kan man göra åt det? Vilka sätt tror du är effektiva för att föra ut sitt budskap om orättvisor eller kränkningar för att förändra en situation?

5 3. Invert Dokumentärfilm: Invert Tid: 8:01 Filmskapare: Tobias Holmström, Henrik Lindmark, Mikael Nolander, Ludvig Andersson, Erik Lundgren Gymnasieskola: Anderstorpskolan Kommun: Skellefteå I den här filmen problematiseras homosexualitet i Norrland. Hur är det egentligen att leva som homosexuell i en del av Sverige som många associerar med renar, snus, jakt och hockey? Skiljer det sig från storstaden? Filmen ger röst åt hur det kan vara att leva som homosexuell i Norrland, och dyker den ner på fördomar som finns bland vissa präster pingstpastorn Åke Green ställs bland annat mot väggen! Hur tror du verkligheten ser ut för homosexuella i Sverige idag? Skiljer den sig från heterosexuellas verklighet? På vilket sätt? Tror du att det skiljer sig att leva som homosexuell i Norrland jämfört med i en storstad? På vilket sätt då? (Du kan i texten nedan prova att byta ut ordet homosexuell mot heterosexuell och se hur laddningen förändras. Hur tror du förutsättningarna ser ut att leva som homosexuell i olika länder? (Ta gärna några exempel och jämför med.) I Iran blev några män dömda till döden och avrättades på grund av homosexuell kontakt. Vad tänker du när du hör det? På vilka sätt kränks homosexuella i Sverige? Kan du ge några exempel? Om du var homosexuell, skulle det vara ett problem att berätta det för dina kompisar? Dina föräldrar? Varför tror du att vissa personer döljer sin sexuella läggning? Tror du att det är lättare att leva som homosexuell i Sverige idag jämfört med för tio år sedan? Varför / varför inte? Varför har vissa en negativ inställning till homosexuella? Varför blir man homofob? Varför används bög ofta som ett skällsord? Hur påverkar det vår syn på homosexuella genom att använda bög som skällsord? Har vi gjort framsteg i samhället under senare år när det gäller vår attityd till homosexualitet? På vilket sätt? Kan du ge några exempel?

6 4. Inga ord kan skada mig längre Dokumentärfilm: Inga ord kan skada mig längre Tid: 5:37 Filmskapare: Johan Forsell, Charlie Hedström Gymnasieskola: Västerhöjdsgymnasiet Kommun: Skövde År 2004 fanns det hemlösa i Sverige. En av dessa var Tord. Tord är fortfarande hemlös och bor under Götaälvbron i Göteborg. Han har haft familj och bostad, men knarket har bidragit till att omkullkasta allt. Han har inget att förlora och hävdar att inga ord kan skada honom längre. Detta är en naken film om en utslagen människas livsöde som hemlös. Vad tänker du när du ser Tord i filmen? Vad har filmen med mänskliga rättigheter att göra? Tord säger i filmen att det värsta med att vara hemlös är att ständigt vara hungrig och kall, vad tror du är det värsta? Tord berättar att han framför allt saknar att ta en dusch, fixa mat och sjunka ner i en varm soffa och glo på TV innan man lägger sig. Vilka tre saker hade du själv tagit med dig om du blev hemlös? Tord beskriver att livet består av att leva här och nu. Tror du att man som hemlös är bättre på att leva i nuet än andra. Varför / varför inte? Vad hade du gjort om du blivit hemlös? Vad tänker du när du ser hemlösa på stan? Varför tror du att man blir hemlös? Har en hemlös sig själv att skylla över sin situation eller har samhället brustit i att hjälpa personen till en egen bostad? Har du någonsin gett pengar, köpt en tidning, eller på annat sätt stött en hemlös? Varför då? Tord säger att inga ord kan skada honom längre. Tror du att det stämmer? Att Tord inte lyckats i livet beror på knarket säger han, vad tänker du kring det? Är det rätt att skylla på knarket? Vilket ansvar har man att på egen hand klara av att styra upp sitt eget liv? På vilket sätt har samhället skyldighet att hjälpa Tord? Tror du att Tord blir kränkt ofta? Varför / varför inte? 2005 fanns det hemlösa i Sverige och antalet hemlösa ökar i stadig takt. Varför tror du att hemlösheten ökar? Vad kan vi göra åt det?

7 5. Berlin art a street part Dokumentärfilm: Berlin art a street part Tid: 9:34 Filmskapare: Sofia C Lindén, Ida Josefsson Gymnasieskola: Ale gymnasium Kommun: Ale Street art eller graffiti är ett kontroversiellt ämne i Sverige. Var ska det få finnas? På vilka sätt kan man se street art som en del av yttrandefriheten? I Berlin finns graffiti på mängder av platser och accepteras av många. Kan graffiti vara ett komplement till kommersiella budskap, eller är det skadegörelse som endast bör få ske på avgränsade områden? Vad tänker du när du ser filmen? Vad tror filmskaparna vill berätta? Vad har filmen med mänskliga rättigheter att göra? Vad tycker du om street art? Vad är street art för dig? Yttrandefriheten ger oss rätt att tycka vad vi vill och framföra vår mening. Tycker du att graffiti är en del av detta? Tycker du att street art är ett bra komplement i samhället till kommersiella budskap? Varför / varför inte? Förbudet mot graffiti på offentliga platser är en del av den svenska lagstiftningen. I filmen antyds att street art -konstnärer använder sin rätt till yttrandefrihet. Vad händer när mänskliga rättigheter och lagstiftningen ställs mot varandra? Street art och graffiti benämns ofta för samma sak. Skiljer sig ordens laddning åt? På vilket sätt då? En person i filmen säger att street art är ett sätt att uttrycka sig och komma till tals för dem som inte har mycket pengar. Håller du med om det? Varför / varför inte?

8 6. Utsatt Dokumentärfilm: Utsatt Tid: 7:23 Filmskapare: Rickard Thorslund, Samuel Storey, Issa Afram Gymnasieskola: Kunskapsgymnasiet Globen Kommun: Stockholm I Sverige finns det många ungdomar som far illa i skolan eller på fritiden. Amanda är en av dessa. Här får vi höra hennes utelämnande berättelse om hur andra elever behandlat henne och hur skolan hanterat situationen. Filmen visar att mobbning kan förekomma på en skola, vilken som helst i Sverige. Vad väcker filmen för känsla? Vad har filmen med mänskliga rättigheter att göra? Är Amandas situation unik? Tror du att det finns liknande fall på din skola? Vilket ansvar har man som klasskompis eller lärare när mobbning pågår? Vad kan man göra? Vad skulle du själv göra om någon i din närhet skulle hamna i liknande situation som Amanda? Vad kan den utsatta personen göra? Vem drabbas av mobbning? Vad bör skolan och lärare göra när mobbning drabbar en elev? Är det svårt att säga ifrån när man ser att någon blir illa behandlad? Hur stor roll spelar det vad andra tycker? Kan man utsätta någon för mobbning utan att själv vara medveten om det? På vilket sätt?

9 7. Ett barn i Sverige Dokumentärfilm: Ett barn i Sverige Tid: 6:29 Filmskapare: Amelie Jonsson, Lene Jonsson Produktion: Ung film i Sundsvall Kommun: Sundsvall Emin är glad över att vara i Sverige. Annat var det i Azerbadjan som hans familj flytt ifrån där han kände sig otrygg. Vi får följa en vanlig kille på åtta år som väntar på besked om han och hans familj får stanna i Sverige. Emin trivs med tillvaron i sitt nya land och vill stanna i Sverige. Känns Emins situation unik? Liknar hans situation hur barn har det i Sverige? På vilket sätt då? Emin säger att han känner sig hemma i Sverige trots att han levt de flesta åren i sitt hemland, varför tror du han upplever det så? Vad tänker du när du hör det? Vad tror du Emin känner inför hotet att kanske avvisas från Sverige? Hur kan ett avvisningshot påverka livssituationen för de människor som väntar på besked? Om vi var förföljda i Sverige och tvingades fly till ett annat land, hur tror du att vi skulle tänka kring Sverige och vilja återvända hit? Tror du att Emin kommer att vilja återvända till sitt land när han blir vuxen? Varför / varför inte? Vad tror du man saknar från det land man tvingats fly ifrån? Vad tror du man tycker är särskilt bra i Sverige?

10 8. För depression, tryck 2 Dokumentärfilm: För depression, tryck 2 Tid: 8:35 Filmskapare: Josefin Berntsson, Anton Leijonberg, Ellen Miller Gymnasieskola: Kunskapsgymnasiet Göteborg Kommun: Göteborg Flera fall av tragiska våldsdåd har inträffat efter att människor med psykiska problem inte erbjudits den vård som de är i behov av. Hur tillgänglig är psykvården idag för unga som vänder sig dit? I filmen får vi följa en tjej som försöker få kontakt med en avdelning in psyksjukvården. Och det är inte lika lätt och självklart som det kanske borde vara. Tjejen pratar om att hon har psykiska problem. Hur vanligt tror du det är att man känner som tjejen i filmen? Är det lika vanligt bland tjejer och killar att må dåligt? Efter att ha sett filmen, vad tänker du att man ska göra om man vill vända sig till sjukvården för att få hjälp? Hur påverkas samhället av att det inte alltid finns tillgång till bra psykisk vård? Vad mer kan tjejen i filmen göra för att få kontakt med sjukvården? Kan man känna igen sig i tjejens känslor? Vad kan man göra för att hjälpa en kompis som mår dåligt? Hur svårt är det att vända sig till någon för att söka hjälp? Har man stort behov av att vara diskret? Är det ok bland vänner att må psykiskt dåligt? Vilka resurser ska finnas för att hjälpa människor som mår psykiskt dåligt?

11 9. Bara finnas till Dokumentärfilm: Bara finnas till Tid: 7:33 Filmskapare: Armin Turkanovi c Gymnasieskola: Ale gymnasium Kommun: Göteborg Alexander, 11 år, vill att någon väcker honom ur mardrömmen. Han har varit mobbad i många år och nu återstår att se om han kan gå kvar på samma skola. Alexanders situation är inte unik hans verklighet delar han med många andra barn i Sverige. Filmen är tänkvärd och ger en bild av utsatthet på en mellanstadieskola i Sverige, där skolan inte lyckas lösa situationen. Är Alexanders situation unik? Känner du igen det som Alexander beskriver i filmen? Hur vanligt tror du att det är att man känner sig utanför? Hur vanligt är det att man kallar varandra typ jävla svullo när man är år? Tycker du att Alexanders berättelse är extrem? Kan detta hända någon du känner? Varför tror du att Alexander blir mobbad? Vems är ansvaret? Vad tror du att de som mobbar Alexander tänker? Varför mobbar de honom? Vad kan skolan göra? Har föräldrarna gjort tillräckligt? Har du upplevt att människor mobbas på nätet? Alexander säger att han vill att någon väcker honom från den här mardrömmen han vill ha det som alla andra. Vad kan man göra för att han ska må bättre? Vad ska man göra när ett barn inte kan gå i skolan utan att bli mobbad? Hur ska man lösa det?

12 10. Tårar Dokumentärfilm: Tårar Tid: 7:37 Filmskapare: Amelie Jonsson, Lene Jonsson Produktion: Ung film i Sundsvall Kommun: Sundsvall Filmen handlar om tre syskon som flytt undan kriget i Bosnien. Med vackra illustrativa bilder berättar filmskaparen vad vi kan tänka om personerna i filmen, men aldrig får se. Detta är en naken skildring om flyktingbarn som bär på upplevelser som gör det svårt att hitta en trygg och harmonisk tillvaro i Sverige. Påverkas din uppfattning om barn som har flytt till Sverige? Tror du att många barn som flytt känner på samma vis som syskonen i filmen? Varför / varför inte? Syskonen i filmen säger att de inte har några framtidsdrömmar att de har tappat hoppet. Varför då, tror du? På vilket sätt kan de ha påverkats av att tvingas fly till Sverige? Vad tror du att de varit med om eftersom de saknar hopp om framtiden? På vilka sätt kan deras och våra erfarenheter skilja sig? Kan man förstå hur de känner? Vad tror du barnen menar när de säger att leva normalt? Vad kan man göra för att tillvaron ska bli bättre för syskonen i filmen?

13 11. Rätten att bestämma över sitt eget liv Dokumentärfilm: Rätten att bestämma över sitt eget liv Tid: 3:12 Filmskapare: Jessica Moström, Anna Örmin, Marilén Gymnasieskola: Midgårdskolan Kommun: Umeå Ett religiöst samfund kan ibland erbjuda mening och sammanhang för den som söker sig dit. Men det finns också exempel på utfrysning och illa behandling när människor försöker gå ur. Sara var sedan barnsben medlem i Jehovas vitten. I filmen berättar hon om svårigheter att lämna samfundet, och vilka erfarenheter hon tvingats göra under resans gång. Ska man ha rätt att utöva vilken religion man vill dvs religionsfrihet? Kan religionsfriheten kollidera med andra mänskliga rättigheter? Känner du till några andra exempel? Vad tycker du om Saras upplevelse? Tror du Saras situation är unik? Tror du att det är vanligt att människor som vill gå ur ett samfund blir utfryst eller behandlas illa? Vad kan man göra i Saras situation? Finns det likheter mellan att ingå i ett samfund och vara ett hängivet fan till t.ex. ett fotbollslag? På vilket sätt då? Tror du man påverkas mer av en specifik religion om man föds in i den? Begränsar detta på något sätt ens valfrihet när det gäller vilken religion man vill tro på? Hur då? På vilket sätt kan religionen vara bra för de mäskliga rättigheterna? Finns det exempel där religionen leder till att människans rättigheter kränks? Vilka då?

14 12. Rätten till utbildning Dokumentärfilm: Rätten till utbildning Tid: 4:35 Filmskapare: Emil Wahlberg, Fredrik Kautto, Niklas Jonsson, Peter Degerström, Adam Stenberg Gymnasieskola: Anderstorpskolan Kommun: Skellefteå Enligt den allmänna förklaringen om mänskliga rättigheter har alla rätt till utbildning. I Sverige tar många chansen, medan en del ungdomar ställer sig utanför. Den här filmen vill peka på skillnader som kan finnas mellan ungdomar med och utan invandrarbakgrund i inställningen till att utbilda sig. I filmen intervjuas ungdomar från andra länder som har en mer positiv syn till den svenska skolan än infödda svenskar som förekommer i filmen. Varför ska man utbilda sig? Är det viktigt att utbilda sig? Varför tror du att en del elever hoppar av den frivilliga gymnasieutbildningen? Dålig motivation, äter dåligt, sömnproblem på grund av att man leker med datorer, nämns i filmen som skäl att inte vilja plugga. Håller du med om det? Vad kan det annars bero på? I filmen får man en bild av att vissa elever har större motivation och planerar mer för framtiden än andra. Tror du att det stämmer? Varför / varför inte? Är det skolan som brister eller eleven som inte förstår sitt eget bästa? Vad kan man göra åt det? I alla länder har man inte skolplikt som i Sverige, vilka konsekvenser får det för ett land om barnen inte går i skolan?

Pedagogisk guide till Angelägets dokumentärer - gjorda av unga filmskapare nationellt 2008/2009

Pedagogisk guide till Angelägets dokumentärer - gjorda av unga filmskapare nationellt 2008/2009 Pedagogisk guide till Angelägets dokumentärer - gjorda av unga filmskapare nationellt 2008/2009 Pedagogisk guide till Angelägets dokumentärer - gjorda av unga filmskapare nationellt 2008/2009 Läsåret 2008/2009

Läs mer

Handledning till dokumentärfilmer gjorda inom projekt Angeläget Västra Götaland 2005

Handledning till dokumentärfilmer gjorda inom projekt Angeläget Västra Götaland 2005 Handledning till dokumentärfilmer gjorda inom projekt Angeläget Västra Götaland 2005 Handledning till dokumentärfilmer gjorda inom projekt Angeläget Västra Götaland 2005 Under hösten 2005 producerade gymnasieelever

Läs mer

Trappan - Ungas väg till ett innanförskap

Trappan - Ungas väg till ett innanförskap Trappan - Ungas väg I detta material berättar ungdomar från Södertälje om hur det är, när livet plötsligt tar stopp och man inte kommer vidare till arbete eller fortsatta studier. I detta dokument har

Läs mer

Otrygghet är att ha ett bultande hjärta

Otrygghet är att ha ett bultande hjärta Otrygghet är att ha ett bultande hjärta En undersökning om ungdomar som går i gymnasiesärskolan och deras upplevelser av mobbning, hot och våld. Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion

Läs mer

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. MAN VI U INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. Länsstyrelsen Östergötland Handbok: Man vill ju finnas! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

Läs mer

Anders Danielsson svarar på barns frågor

Anders Danielsson svarar på barns frågor 1 2014-03-12 Anders Danielsson svarar på barns frågor I slutet av februari 2014 träffade Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson BRIS generalsekreterare Kattis Ahlström för att prata om hur

Läs mer

Friendsrapporten 2014

Friendsrapporten 2014 Friendsrapporten 2014 INNEHÅLL Innehåll OM RAPPORTEN 3 12 & FRIENDS TRYGGHET I SKOLAN 4 RESULTATEN I KORTHET 14 SKOLANS OTRYGGA PLATSER 5 INLEDNING 16 LÄRARNAS KUNSKAP OM MOBBNING 6 KRÄNKNINGAR I SKOLAN

Läs mer

Övningen syftar till att skaffa kunskap om eventuella följder av en regim som kränker invånarnas mänskliga rättigheter i landet.

Övningen syftar till att skaffa kunskap om eventuella följder av en regim som kränker invånarnas mänskliga rättigheter i landet. Spelet utspelar sig i en mycket trängd och farlig situation. Användaren står öga mot öga med rådande regim och ska ta ställning till ett antal påståenden. Vår förhoppning är att eleverna ska inse betydelsen

Läs mer

En bok av Mikael Glännström

En bok av Mikael Glännström En bok av Mikael Glännström TACK TILL Alla som tror på mig och alla som hjälper till. Min familj och mina vänner. INNEHÅLL - FÖRORD - DEL 1 Förklaringsdelen - DEL 2 Intervjuer och kommentarer INNEHÅLL

Läs mer

#välkommen till verkligheten

#välkommen till verkligheten Barn och unga om samhällets stöd vid kränkningar och trakasserier i skolan Barnombudsmannen 2015 Välkommen till verkligheten är ett fördjupningsarbete som Barnombudsmannen har gjort under åren 2012 2014.

Läs mer

VÅLDTÄKT OCH SEXUELLA ÖVERGREPP

VÅLDTÄKT OCH SEXUELLA ÖVERGREPP VÅLDTÄKT OCH SEXUELLA ÖVERGREPP LAGEN SÄGER: Enligt lagen är våldtäkt när någon tvingar en person till samlag eller annat sexuellt umgänge genom att hota eller använda våld. Man kan också göra sig skyldig

Läs mer

Om ungdomars självkänsla. Ett inspirations- och arbetsmaterial till filmen.

Om ungdomars självkänsla. Ett inspirations- och arbetsmaterial till filmen. Om ungdomars självkänsla Ett inspirations- och arbetsmaterial till filmen. Inledning Om ungdomars självkänsla är en film om att vara ung i dag. Det är en kort film drygt tio minuter lång som berör stora

Läs mer

Utbildning för scoutledare - deltagarmaterial. Trygga Möten

Utbildning för scoutledare - deltagarmaterial. Trygga Möten Utbildning för scoutledare - deltagarmaterial Trygga Möten Välkommen till kursen Trygga Möten! Trygga Möten är en obligatorisk kurs för alla som är ledare, för barn, och över 15 år. Även den som är invald

Läs mer

Barnrättsspelet Handledning

Barnrättsspelet Handledning Barnrättsspelet Handledning Barnrättsspelet är ett sätt för barn och unga att lära sig om sina rättigheter. Genom kunskap kan unga påverka sin situation, göra skillnad i sitt eget liv och sin omgivning.

Läs mer

Själv klart! Det handlar om rättigheter. www.rb.se

Själv klart! Det handlar om rättigheter. www.rb.se Själv klart! Det handlar om rättigheter. www.rb.se Självklart! Det handlar om rättigheter Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer i Sverige och

Läs mer

Alla barn har rätt! - att veta om sina rättigheter

Alla barn har rätt! - att veta om sina rättigheter Alla barn har rätt! - att veta om sina rättigheter Ett inspirationsmaterial för att arbeta med barnets rättigheter. Övningar och inspiration för årskurs 6 och uppåt. Innehåll Inledning 3 Så här kan du

Läs mer

Utbildning för ledare

Utbildning för ledare Utbildning för ledare Välkommen till kursen Trygga Möten! Trygga Möten är en obligatorisk kurs för alla som är ledare för barn, och över 15 år inom scouterna. Även den som är invald i en styrelse, oavsett

Läs mer

Finansiärer Västra Götalandsregionen, Levande Historia i Göteborg, Kulturförvaltningen i Göteborg, Allmänna Arvsfonden

Finansiärer Västra Götalandsregionen, Levande Historia i Göteborg, Kulturförvaltningen i Göteborg, Allmänna Arvsfonden Angeläget är utvecklat och sprids genom samarbete och finansiering från följande aktörer: Samarbetspartners Amnesty International, GR Utbildning, KulturUngdom, Skolbio Göteborg, Mediapoolen, UR, Världskulturmuseet,

Läs mer

15 - Det är mitt liv - säsong 2

15 - Det är mitt liv - säsong 2 Filmer från din verklighet Här är filmer som handlar om din och dina kompisars verklighet. Filmerna bygger på era berättelser, men det är aldrig den som skrivit berättelsen som är med i filmen utan alla

Läs mer

Ung och fri eller? Ett studiematerial för unga om rätten att själv välja sitt liv. Baserat på boken Stjärnlösa nätter.

Ung och fri eller? Ett studiematerial för unga om rätten att själv välja sitt liv. Baserat på boken Stjärnlösa nätter. Ung och fri eller? Ett studiematerial för unga om rätten att själv välja sitt liv. Baserat på boken Stjärnlösa nätter. Ung och fri eller? Ett studiematerial för unga om rätten att själv välja sitt liv.

Läs mer

SEXUALITET, RELATIONER OCH SAMHÄLLE

SEXUALITET, RELATIONER OCH SAMHÄLLE SEXUALITET, RELATIONER OCH SAMHÄLLE Bra sexualundervisning ger deltagarna möjlighet att bearbeta egna, omgivningens och samhällets värderingar och föreställningar om sexualitet. Syftet är att förebygga

Läs mer

Unga som har sex mot ersättning

Unga som har sex mot ersättning Unga som har sex mot ersättning En kunskapsöversikt till stöd och hjälp Linda Jonsson och Caroline Engvall Socialsekreterare, fältassistenter och kuratorer på ungdomsmottagningar och många fler möter

Läs mer

Älska mig FILMHANDLEDNING - ÄLSKA MIG

Älska mig FILMHANDLEDNING - ÄLSKA MIG Älska mig FILMHANDLEDNING - ÄLSKA MIG Jag vet hur det känns, att vara fångad i sig själv. Varför är det så svårt att förstå? Är det så svårt att se.. är det så svårt att älska mig? Älska mig är baserad

Läs mer

Handledarmaterial. Ska vi byta? Sex mot...?

Handledarmaterial. Ska vi byta? Sex mot...? Handledarmaterial Handledarmaterial Ska vi byta? Sex mot...? Första upplagan: 5 000 ex Utgivningsår: 2011 Produktion: 1000 Möjligheter Utgivare: 1000 Möjligheter Grafisk form och illustration: Fiin -

Läs mer

Vardagen bakom barnfattigdomsstatistiken

Vardagen bakom barnfattigdomsstatistiken Vardagen bakom barnfattigdomsstatistiken 1 På marginalen Författare: Mary Douglas Form och textbearbetning: Lowe Production Tryck: Wallén & Co Grafiska AB, februari 2013 Fotografer: Olivia Arthur/Magnum

Läs mer

SKAPA trygga IDRottSmILJÖER för barn och ungdomar

SKAPA trygga IDRottSmILJÖER för barn och ungdomar SKAPA trygga IDRottSmILJÖER för barn och ungdomar 2:a upplagan Innehåll Idrottens betydelse... 1 Idrotten och barnkonventionen... 2 Trygga idrottsmiljöer... 4 Definitioner... 5 Kränkande behandling...

Läs mer

Grafisk form och illustration: Fiin - www.sofiekindahl.se Illustration UMO.se:s material: Cecilia Birgerson Nordling

Grafisk form och illustration: Fiin - www.sofiekindahl.se Illustration UMO.se:s material: Cecilia Birgerson Nordling Första upplagan: 20 000 ex Utgivningsår: 2011 Produktion: 1000 Möjligheter i samarbete med UMO.se Utgivare: 1000 Möjligheter Grafisk form och illustration: Fiin - www.sofiekindahl.se Illustration UMO.se:s

Läs mer

Temauppgifter Stort tack för att du vill jobba med Rädda Barnens inspirationsmaterial.

Temauppgifter Stort tack för att du vill jobba med Rädda Barnens inspirationsmaterial. Temauppgifter Stort tack för att du vill jobba med Rädda Barnens inspirationsmaterial. Välkommen att arbeta med Rädda Barnens temauppgifter Här önskar vi att dina elever ska få öva på att identifiera sig

Läs mer

SKAPA trygga IDRottSmILJÖER

SKAPA trygga IDRottSmILJÖER SKAPA trygga IDRottSmILJÖER för barn och ungdomar Innehåll Idrottens betydelse... 1 Idrotten och barnkonventionen... 2 Trygga idrottsmiljöer... 4 Definitioner... 5 Kränkande behandling... 5 Trakasserier...

Läs mer

Handledning. Är fyra filmer om ungdomars utsatthet för brott i sin vardag. Filmerna handlar om Ida, Adam, Sofia och Martin.

Handledning. Är fyra filmer om ungdomars utsatthet för brott i sin vardag. Filmerna handlar om Ida, Adam, Sofia och Martin. Handledning En vanlig dag Är fyra filmer om ungdomars utsatthet för brott i sin vardag. Filmerna handlar om Ida, Adam, Sofia och Martin. SOFIA går på fest och hoppas att få träffa Gustav men det blir inte

Läs mer