Pedagogisk guide till Angelägets dokumentärer - gjorda av unga filmskapare nationellt 2006/2007

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Pedagogisk guide till Angelägets dokumentärer - gjorda av unga filmskapare nationellt 2006/2007"

Transkript

1 Pedagogisk guide till Angelägets dokumentärer - gjorda av unga filmskapare nationellt 2006/2007

2 Pedagogisk guide till Angelägets dokumentärer - gjorda av unga filmskapare nationellt 2006/2007 Läsåret 2006/2007 producerades 51 dokumentärer om mänskliga rättigheter på drygt 20 medieprogram runt om i Sverige. Filmerna berättar om kränkningar och livsöden som unga människor uppmärksammat i den svenska vardagen. Bland annat skildras flyktingbarns situation, diskriminering av homosexuella, hemlöshet och mäns våld mot kvinnor. Varje film är ungefär 8 minuter lång. Till varje film följer en kort beskrivning av handlingen. Dessutom finns diskussionsfrågor framtagna utifrån innehållet i varje film. Filmerna lämpar sig mycket väl att visa och diskutera med unga såväl som vuxna. Vissa filmer innehåller berättelser som kan upplevas mycket starka, särskilt om man själv varit med om liknande händelser. Se därför gärna filmerna innan du visar dem för eleverna. Vi hoppas att frågorna kan inspirera till intressanta diskussioner!

3 1. Jag sa nej Dokumentärfilm: Jag sa nej Tid: 5:29 Filmskapare: Johanna Skiljö, Rebecka Edlund, Anna Isaksson, Sandra Lundqvist, Emma Linder, Malin Svärdsten Gymnasieskola: Tyresö Gymnasium Kommun: Tyresö Våldtäkter begås i olika situationer och olika sätt. I filmen illustreras hur Sofie våldtogs när hon var på fest. Vi får också höra ungdomar berätta om hur de ser på ett Nej och var gränsen går. Känner du någon som varit i liknande situation som Sofie? Tror du att många tjejer känner sig rädda för att bli utsatta för våldtäkt? Är man rädd för att gå utomhus när det är mörkt? Var går gränsen för våldtäkt? Hur påverkar det om tjejen/killen är full? Spelar det någon roll vad hon/han har på sig? Är nej alltid ett nej? Finns det någon skillnad i att kallas för hora/horbock/casanova? Vilken då? Varför då? Vad gör en människa till en våldtäktsman? Vad i samhället kan påverka att våldtäkter begås? Tror du att det är vanligt med våldtäkt i parförhållanden? Tror du att det förekommer även i homosexuella relationer? Finns det något man kan göra för att antalet våldtäkter ska minska? Vad då? Hur vanligt tror du det är att offret anmäler en våldtäkt som hon eller han blivit utsatt för? Finns det en skam kring att anmäla en våldtäkt? Varför då? Hur påverkar kvinnosynen i samhället att våldtäkter sker?

4 2. Dokumentär om betyg i skolan Dokumentärfilm: Dokumentär om betyg i skolan Tid: 6:57 Filmskapare: Ida Leidermark, Saskia Evensen, Josefine Strandberg Gymnasieskola: Borgarskolan Kommun: Gävle Skolsystemet innehåller brister som kan skapa orättvisa för eleverna. På Borgarskolan i Gävle har tre tjejer gjort en film som belyser just detta. Två uppsatser har sats i händerna på tre olika lärare. Bedömningarna för samma uppsats har skiftat mellan IG och VG. Filmen har skapat stor debatt och bidragit till att regeringen fattat beslutat om en ny nationell skolinspektion som bland annat ska se till att rättningen av nationella prov genomförs och betygsätts på samma sätt överallt. Känner du igen dig i att elevers arbete kan bedömas olika av olika lärare? Vad kan det bero på i så fall? På vilket kränks elevernas rättigheter i filmen? Vad kan man göra åt det? Upplever du själv att era uppgifter värderats olika av olika lärare? Vad har du tänkt då? Tror du att denna film kan påverka beslutsfattare att förändra principerna för betygsättning av nationella prov? Varför / varför inte? Den här filmen har diskuterats i media och bidragit till att regeringen fattat beslutat om en ny nationell skolinspektion som bland annat ska se till att rättningen av nationella prov genomförs och betygsätts på samma sätt överallt. Blir du förvånade att en dokumentär gjorda av ungdomar kan ha sådan genomslagskraft? Varför tror du att filmskaparna lyckats med detta? Finns det fler saker i skolan att undersöka som rör elevers rättigheter? Vilka då? Vad kan man göra åt det? Vilka sätt tror du är effektiva för att föra ut sitt budskap om orättvisor eller kränkningar för att förändra en situation?

5 3. Invert Dokumentärfilm: Invert Tid: 8:01 Filmskapare: Tobias Holmström, Henrik Lindmark, Mikael Nolander, Ludvig Andersson, Erik Lundgren Gymnasieskola: Anderstorpskolan Kommun: Skellefteå I den här filmen problematiseras homosexualitet i Norrland. Hur är det egentligen att leva som homosexuell i en del av Sverige som många associerar med renar, snus, jakt och hockey? Skiljer det sig från storstaden? Filmen ger röst åt hur det kan vara att leva som homosexuell i Norrland, och dyker den ner på fördomar som finns bland vissa präster pingstpastorn Åke Green ställs bland annat mot väggen! Hur tror du verkligheten ser ut för homosexuella i Sverige idag? Skiljer den sig från heterosexuellas verklighet? På vilket sätt? Tror du att det skiljer sig att leva som homosexuell i Norrland jämfört med i en storstad? På vilket sätt då? (Du kan i texten nedan prova att byta ut ordet homosexuell mot heterosexuell och se hur laddningen förändras. Hur tror du förutsättningarna ser ut att leva som homosexuell i olika länder? (Ta gärna några exempel och jämför med.) I Iran blev några män dömda till döden och avrättades på grund av homosexuell kontakt. Vad tänker du när du hör det? På vilka sätt kränks homosexuella i Sverige? Kan du ge några exempel? Om du var homosexuell, skulle det vara ett problem att berätta det för dina kompisar? Dina föräldrar? Varför tror du att vissa personer döljer sin sexuella läggning? Tror du att det är lättare att leva som homosexuell i Sverige idag jämfört med för tio år sedan? Varför / varför inte? Varför har vissa en negativ inställning till homosexuella? Varför blir man homofob? Varför används bög ofta som ett skällsord? Hur påverkar det vår syn på homosexuella genom att använda bög som skällsord? Har vi gjort framsteg i samhället under senare år när det gäller vår attityd till homosexualitet? På vilket sätt? Kan du ge några exempel?

6 4. Inga ord kan skada mig längre Dokumentärfilm: Inga ord kan skada mig längre Tid: 5:37 Filmskapare: Johan Forsell, Charlie Hedström Gymnasieskola: Västerhöjdsgymnasiet Kommun: Skövde År 2004 fanns det hemlösa i Sverige. En av dessa var Tord. Tord är fortfarande hemlös och bor under Götaälvbron i Göteborg. Han har haft familj och bostad, men knarket har bidragit till att omkullkasta allt. Han har inget att förlora och hävdar att inga ord kan skada honom längre. Detta är en naken film om en utslagen människas livsöde som hemlös. Vad tänker du när du ser Tord i filmen? Vad har filmen med mänskliga rättigheter att göra? Tord säger i filmen att det värsta med att vara hemlös är att ständigt vara hungrig och kall, vad tror du är det värsta? Tord berättar att han framför allt saknar att ta en dusch, fixa mat och sjunka ner i en varm soffa och glo på TV innan man lägger sig. Vilka tre saker hade du själv tagit med dig om du blev hemlös? Tord beskriver att livet består av att leva här och nu. Tror du att man som hemlös är bättre på att leva i nuet än andra. Varför / varför inte? Vad hade du gjort om du blivit hemlös? Vad tänker du när du ser hemlösa på stan? Varför tror du att man blir hemlös? Har en hemlös sig själv att skylla över sin situation eller har samhället brustit i att hjälpa personen till en egen bostad? Har du någonsin gett pengar, köpt en tidning, eller på annat sätt stött en hemlös? Varför då? Tord säger att inga ord kan skada honom längre. Tror du att det stämmer? Att Tord inte lyckats i livet beror på knarket säger han, vad tänker du kring det? Är det rätt att skylla på knarket? Vilket ansvar har man att på egen hand klara av att styra upp sitt eget liv? På vilket sätt har samhället skyldighet att hjälpa Tord? Tror du att Tord blir kränkt ofta? Varför / varför inte? 2005 fanns det hemlösa i Sverige och antalet hemlösa ökar i stadig takt. Varför tror du att hemlösheten ökar? Vad kan vi göra åt det?

7 5. Berlin art a street part Dokumentärfilm: Berlin art a street part Tid: 9:34 Filmskapare: Sofia C Lindén, Ida Josefsson Gymnasieskola: Ale gymnasium Kommun: Ale Street art eller graffiti är ett kontroversiellt ämne i Sverige. Var ska det få finnas? På vilka sätt kan man se street art som en del av yttrandefriheten? I Berlin finns graffiti på mängder av platser och accepteras av många. Kan graffiti vara ett komplement till kommersiella budskap, eller är det skadegörelse som endast bör få ske på avgränsade områden? Vad tänker du när du ser filmen? Vad tror filmskaparna vill berätta? Vad har filmen med mänskliga rättigheter att göra? Vad tycker du om street art? Vad är street art för dig? Yttrandefriheten ger oss rätt att tycka vad vi vill och framföra vår mening. Tycker du att graffiti är en del av detta? Tycker du att street art är ett bra komplement i samhället till kommersiella budskap? Varför / varför inte? Förbudet mot graffiti på offentliga platser är en del av den svenska lagstiftningen. I filmen antyds att street art -konstnärer använder sin rätt till yttrandefrihet. Vad händer när mänskliga rättigheter och lagstiftningen ställs mot varandra? Street art och graffiti benämns ofta för samma sak. Skiljer sig ordens laddning åt? På vilket sätt då? En person i filmen säger att street art är ett sätt att uttrycka sig och komma till tals för dem som inte har mycket pengar. Håller du med om det? Varför / varför inte?

8 6. Utsatt Dokumentärfilm: Utsatt Tid: 7:23 Filmskapare: Rickard Thorslund, Samuel Storey, Issa Afram Gymnasieskola: Kunskapsgymnasiet Globen Kommun: Stockholm I Sverige finns det många ungdomar som far illa i skolan eller på fritiden. Amanda är en av dessa. Här får vi höra hennes utelämnande berättelse om hur andra elever behandlat henne och hur skolan hanterat situationen. Filmen visar att mobbning kan förekomma på en skola, vilken som helst i Sverige. Vad väcker filmen för känsla? Vad har filmen med mänskliga rättigheter att göra? Är Amandas situation unik? Tror du att det finns liknande fall på din skola? Vilket ansvar har man som klasskompis eller lärare när mobbning pågår? Vad kan man göra? Vad skulle du själv göra om någon i din närhet skulle hamna i liknande situation som Amanda? Vad kan den utsatta personen göra? Vem drabbas av mobbning? Vad bör skolan och lärare göra när mobbning drabbar en elev? Är det svårt att säga ifrån när man ser att någon blir illa behandlad? Hur stor roll spelar det vad andra tycker? Kan man utsätta någon för mobbning utan att själv vara medveten om det? På vilket sätt?

9 7. Ett barn i Sverige Dokumentärfilm: Ett barn i Sverige Tid: 6:29 Filmskapare: Amelie Jonsson, Lene Jonsson Produktion: Ung film i Sundsvall Kommun: Sundsvall Emin är glad över att vara i Sverige. Annat var det i Azerbadjan som hans familj flytt ifrån där han kände sig otrygg. Vi får följa en vanlig kille på åtta år som väntar på besked om han och hans familj får stanna i Sverige. Emin trivs med tillvaron i sitt nya land och vill stanna i Sverige. Känns Emins situation unik? Liknar hans situation hur barn har det i Sverige? På vilket sätt då? Emin säger att han känner sig hemma i Sverige trots att han levt de flesta åren i sitt hemland, varför tror du han upplever det så? Vad tänker du när du hör det? Vad tror du Emin känner inför hotet att kanske avvisas från Sverige? Hur kan ett avvisningshot påverka livssituationen för de människor som väntar på besked? Om vi var förföljda i Sverige och tvingades fly till ett annat land, hur tror du att vi skulle tänka kring Sverige och vilja återvända hit? Tror du att Emin kommer att vilja återvända till sitt land när han blir vuxen? Varför / varför inte? Vad tror du man saknar från det land man tvingats fly ifrån? Vad tror du man tycker är särskilt bra i Sverige?

10 8. För depression, tryck 2 Dokumentärfilm: För depression, tryck 2 Tid: 8:35 Filmskapare: Josefin Berntsson, Anton Leijonberg, Ellen Miller Gymnasieskola: Kunskapsgymnasiet Göteborg Kommun: Göteborg Flera fall av tragiska våldsdåd har inträffat efter att människor med psykiska problem inte erbjudits den vård som de är i behov av. Hur tillgänglig är psykvården idag för unga som vänder sig dit? I filmen får vi följa en tjej som försöker få kontakt med en avdelning in psyksjukvården. Och det är inte lika lätt och självklart som det kanske borde vara. Tjejen pratar om att hon har psykiska problem. Hur vanligt tror du det är att man känner som tjejen i filmen? Är det lika vanligt bland tjejer och killar att må dåligt? Efter att ha sett filmen, vad tänker du att man ska göra om man vill vända sig till sjukvården för att få hjälp? Hur påverkas samhället av att det inte alltid finns tillgång till bra psykisk vård? Vad mer kan tjejen i filmen göra för att få kontakt med sjukvården? Kan man känna igen sig i tjejens känslor? Vad kan man göra för att hjälpa en kompis som mår dåligt? Hur svårt är det att vända sig till någon för att söka hjälp? Har man stort behov av att vara diskret? Är det ok bland vänner att må psykiskt dåligt? Vilka resurser ska finnas för att hjälpa människor som mår psykiskt dåligt?

11 9. Bara finnas till Dokumentärfilm: Bara finnas till Tid: 7:33 Filmskapare: Armin Turkanovi c Gymnasieskola: Ale gymnasium Kommun: Göteborg Alexander, 11 år, vill att någon väcker honom ur mardrömmen. Han har varit mobbad i många år och nu återstår att se om han kan gå kvar på samma skola. Alexanders situation är inte unik hans verklighet delar han med många andra barn i Sverige. Filmen är tänkvärd och ger en bild av utsatthet på en mellanstadieskola i Sverige, där skolan inte lyckas lösa situationen. Är Alexanders situation unik? Känner du igen det som Alexander beskriver i filmen? Hur vanligt tror du att det är att man känner sig utanför? Hur vanligt är det att man kallar varandra typ jävla svullo när man är år? Tycker du att Alexanders berättelse är extrem? Kan detta hända någon du känner? Varför tror du att Alexander blir mobbad? Vems är ansvaret? Vad tror du att de som mobbar Alexander tänker? Varför mobbar de honom? Vad kan skolan göra? Har föräldrarna gjort tillräckligt? Har du upplevt att människor mobbas på nätet? Alexander säger att han vill att någon väcker honom från den här mardrömmen han vill ha det som alla andra. Vad kan man göra för att han ska må bättre? Vad ska man göra när ett barn inte kan gå i skolan utan att bli mobbad? Hur ska man lösa det?

12 10. Tårar Dokumentärfilm: Tårar Tid: 7:37 Filmskapare: Amelie Jonsson, Lene Jonsson Produktion: Ung film i Sundsvall Kommun: Sundsvall Filmen handlar om tre syskon som flytt undan kriget i Bosnien. Med vackra illustrativa bilder berättar filmskaparen vad vi kan tänka om personerna i filmen, men aldrig får se. Detta är en naken skildring om flyktingbarn som bär på upplevelser som gör det svårt att hitta en trygg och harmonisk tillvaro i Sverige. Påverkas din uppfattning om barn som har flytt till Sverige? Tror du att många barn som flytt känner på samma vis som syskonen i filmen? Varför / varför inte? Syskonen i filmen säger att de inte har några framtidsdrömmar att de har tappat hoppet. Varför då, tror du? På vilket sätt kan de ha påverkats av att tvingas fly till Sverige? Vad tror du att de varit med om eftersom de saknar hopp om framtiden? På vilka sätt kan deras och våra erfarenheter skilja sig? Kan man förstå hur de känner? Vad tror du barnen menar när de säger att leva normalt? Vad kan man göra för att tillvaron ska bli bättre för syskonen i filmen?

13 11. Rätten att bestämma över sitt eget liv Dokumentärfilm: Rätten att bestämma över sitt eget liv Tid: 3:12 Filmskapare: Jessica Moström, Anna Örmin, Marilén Gymnasieskola: Midgårdskolan Kommun: Umeå Ett religiöst samfund kan ibland erbjuda mening och sammanhang för den som söker sig dit. Men det finns också exempel på utfrysning och illa behandling när människor försöker gå ur. Sara var sedan barnsben medlem i Jehovas vitten. I filmen berättar hon om svårigheter att lämna samfundet, och vilka erfarenheter hon tvingats göra under resans gång. Ska man ha rätt att utöva vilken religion man vill dvs religionsfrihet? Kan religionsfriheten kollidera med andra mänskliga rättigheter? Känner du till några andra exempel? Vad tycker du om Saras upplevelse? Tror du Saras situation är unik? Tror du att det är vanligt att människor som vill gå ur ett samfund blir utfryst eller behandlas illa? Vad kan man göra i Saras situation? Finns det likheter mellan att ingå i ett samfund och vara ett hängivet fan till t.ex. ett fotbollslag? På vilket sätt då? Tror du man påverkas mer av en specifik religion om man föds in i den? Begränsar detta på något sätt ens valfrihet när det gäller vilken religion man vill tro på? Hur då? På vilket sätt kan religionen vara bra för de mäskliga rättigheterna? Finns det exempel där religionen leder till att människans rättigheter kränks? Vilka då?

14 12. Rätten till utbildning Dokumentärfilm: Rätten till utbildning Tid: 4:35 Filmskapare: Emil Wahlberg, Fredrik Kautto, Niklas Jonsson, Peter Degerström, Adam Stenberg Gymnasieskola: Anderstorpskolan Kommun: Skellefteå Enligt den allmänna förklaringen om mänskliga rättigheter har alla rätt till utbildning. I Sverige tar många chansen, medan en del ungdomar ställer sig utanför. Den här filmen vill peka på skillnader som kan finnas mellan ungdomar med och utan invandrarbakgrund i inställningen till att utbilda sig. I filmen intervjuas ungdomar från andra länder som har en mer positiv syn till den svenska skolan än infödda svenskar som förekommer i filmen. Varför ska man utbilda sig? Är det viktigt att utbilda sig? Varför tror du att en del elever hoppar av den frivilliga gymnasieutbildningen? Dålig motivation, äter dåligt, sömnproblem på grund av att man leker med datorer, nämns i filmen som skäl att inte vilja plugga. Håller du med om det? Vad kan det annars bero på? I filmen får man en bild av att vissa elever har större motivation och planerar mer för framtiden än andra. Tror du att det stämmer? Varför / varför inte? Är det skolan som brister eller eleven som inte förstår sitt eget bästa? Vad kan man göra åt det? I alla länder har man inte skolplikt som i Sverige, vilka konsekvenser får det för ett land om barnen inte går i skolan?

Handledning till dokumentärfilmer gjorda inom projekt Angeläget Västra Götaland 2005

Handledning till dokumentärfilmer gjorda inom projekt Angeläget Västra Götaland 2005 Handledning till dokumentärfilmer gjorda inom projekt Angeläget Västra Götaland 2005 Handledning till dokumentärfilmer gjorda inom projekt Angeläget Västra Götaland 2005 Under hösten 2005 producerade gymnasieelever

Läs mer

Pedagogisk guide till Angelägets dokumentärer - gjorda av unga filmskapare nationellt 2008/2009

Pedagogisk guide till Angelägets dokumentärer - gjorda av unga filmskapare nationellt 2008/2009 Pedagogisk guide till Angelägets dokumentärer - gjorda av unga filmskapare nationellt 2008/2009 Pedagogisk guide till Angelägets dokumentärer - gjorda av unga filmskapare nationellt 2008/2009 Läsåret 2008/2009

Läs mer

relationer delaktighet möjligheter samverkan helhetstänkande värdegrund dialog Samsyn bemötande

relationer delaktighet möjligheter samverkan helhetstänkande värdegrund dialog Samsyn bemötande SÄFFLE KOMMUN Barn- och utbildningskontoret Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling Kortversion Herrgårdsgymnasiet och Särgymnasiet 2014/2015 relationer delaktighet möjligheter samverkan helhetstänkande

Läs mer

Elevernas likabehandlingsplan

Elevernas likabehandlingsplan Elevernas likabehandlingsplan Beringskolan augusti - 2011 Du och jag och alla barn har rätt att leva i trygghet. ALLA HAR RÄTT ATT VARA MED! Alla är lika viktiga oavsett ålder! Alla behövs! Vad kan du

Läs mer

Isberget är en modell som är användbar för att diskutera vad vi menar med mångfald.

Isberget är en modell som är användbar för att diskutera vad vi menar med mångfald. Mångfaldsövningar Isberget När vi möter en människa skapar vi oss först en uppfattning av henne utifrån det som är synligt och hörbart. Ofta drar vi då slutsatser om hur denna människa är, och vi tror

Läs mer

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR >>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR Den här föreställningen är skapad av vår ungdomsensemble. Gruppen består av ungdomar i åldern 15-20 år varav en del aldrig spelat teater

Läs mer

Likabehandlingsplan för Falkenbergs gymnasieskola, läsåret 07/08

Likabehandlingsplan för Falkenbergs gymnasieskola, läsåret 07/08 Likabehandlingsplan för Falkenbergs gymnasieskola, läsåret 07/08 1. Inledning Falkenbergs gymnasium och Vuxenutbildning är en del av omvärlden och omvärlden är en del av oss. Skolan skall vara välkomnande

Läs mer

LUPP med fokus Osbeck

LUPP med fokus Osbeck LUPP med fokus Osbeck LUPP Lokal uppföljning av ungdomspolitiken i Laholms kommun 2012 Ungdomar i årskurs 8 och Årskurs 2 på gymnasiet www.laholm.se Vad är LUPP för något? Laholms kommun har för första

Läs mer

Sammanfattning av UNG I MORA. LUPP-undersökning i Mora kommun år 2006

Sammanfattning av UNG I MORA. LUPP-undersökning i Mora kommun år 2006 Sammanfattning av UNG I MORA LUPP-undersökning i Mora kommun år 2006 Sammanfattning av Sonja Persson Mora kommun December 2007 Innehållsförteckning Förord 2 Kön, familj och boende 3 Fritid 3 Internationella

Läs mer

Ska vi ses? Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Eleverna tränar på att: Författare: Mårten Melin

Ska vi ses? Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Eleverna tränar på att: Författare: Mårten Melin sidan 1 Författare: Mårten Melin Vad handlar boken om? Maria sitter på tåget och ska åka till sin mormor i Göteborg. Mittemot Maria sitter en jättesnygg tjej som läser dikter. Det brukar Maria också göra.

Läs mer

Handledning till pedagoger vars klasser har sett Dalateaterns uppsättning av Den svagare. Manus: Mattias Andersson Regi: Patrik Pettersson HT-2014

Handledning till pedagoger vars klasser har sett Dalateaterns uppsättning av Den svagare. Manus: Mattias Andersson Regi: Patrik Pettersson HT-2014 Handledning till pedagoger vars klasser har sett Dalateaterns uppsättning av Den svagare Manus: Mattias Andersson Regi: Patrik Pettersson HT-2014 Detta är en handledning till pedagoger vars klasser sett

Läs mer

Bilagor. till Välj rätt mänskliga rättigheter i offentlig verksamhet

Bilagor. till Välj rätt mänskliga rättigheter i offentlig verksamhet Bilagor till Välj rätt mänskliga rättigheter i offentlig verksamhet B ilaga A. Ämnen Ska alla ha rätt till ett namn? Ska alla ha rätt till en bostad? Ska alla kunna ta del av sjukvård? Ska alla vara lika

Läs mer

Ad Acta Fritid AB LIKABEHANDLINGSPLAN. Handlingsplan med syfte att förebygga och motverka alla former av kränkande behandling och trakasserier.

Ad Acta Fritid AB LIKABEHANDLINGSPLAN. Handlingsplan med syfte att förebygga och motverka alla former av kränkande behandling och trakasserier. 1 Ad Acta Fritid AB LIKABEHANDLINGSPLAN Handlingsplan med syfte att förebygga och motverka alla former av kränkande behandling och trakasserier. Denna handlingsplan ska verka som styrdokument för träffpunkterna

Läs mer

Kortversion av Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår 2015/2016

Kortversion av Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår 2015/2016 Kortversion av Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår 2015/2016 Gärsnäs skola Förskoleklass Årskurs 1-6 Skolbarnomsorg Plan mot diskriminering och kränkande behandling Målinriktat arbete

Läs mer

Kortversion av Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår 2014/2015

Kortversion av Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår 2014/2015 Kortversion av Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår 2014/2015 Piratenskolan och Fritidshemmet i Kivik Plan mot diskriminering och kränkande behandling, Målinriktat arbetet med att främja

Läs mer

Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Älvängenskolan. grundskola årskurs1och årskurs 2 förskoleklass och fritidshem

Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Älvängenskolan. grundskola årskurs1och årskurs 2 förskoleklass och fritidshem Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Älvängenskolan grundskola årskurs1och årskurs 2 förskoleklass och fritidshem läsåret 2014/15 Keith Haring Upprättad augusti 2014 Lisbeth

Läs mer

Handledning. Är fyra filmer om ungdomars utsatthet för brott i sin vardag. Filmerna handlar om Ida, Adam, Sofia och Martin.

Handledning. Är fyra filmer om ungdomars utsatthet för brott i sin vardag. Filmerna handlar om Ida, Adam, Sofia och Martin. Handledning En vanlig dag Är fyra filmer om ungdomars utsatthet för brott i sin vardag. Filmerna handlar om Ida, Adam, Sofia och Martin. SOFIA går på fest och hoppas att få träffa Gustav men det blir inte

Läs mer

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Januari 2008 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

Plan för arbete mot kränkande behandling Västerås Idrottsgymnasium

Plan för arbete mot kränkande behandling Västerås Idrottsgymnasium Plan för arbete mot kränkande behandling Västerås Idrottsgymnasium Vasagatan 95 722 23 VÄSTERÅS Tel. 021-185385 // 021-185330 Innehåll Innehåll... 2 Handlingsplan för Västerås Idrottsgymnasium 2011/2012...

Läs mer

SKOLÅR 7 9 UNGDOMSENKÄTEN LUPP

SKOLÅR 7 9 UNGDOMSENKÄTEN LUPP UNGDOMSENKÄTEN LUPP SKOLÅR 7 9 1 X SKOLÅR 7 9 UNGDOMSENKÄTEN LUPP Årtal (skriv hela årtalet t.ex. 2010) 2 0 1 0 FRÅGOR OM: FRITID SKOLA POLITIK INFLYTANDE TRYGGHET HÄLSA ARBETE FRAMTID 2 UNGDOMSENKÄTEN

Läs mer

Det här är en skrift som talar om hur vi ska vara mot varandra. Alla barn på skolan/förskolan och frita ska ha det bra och känna sig trygga.

Det här är en skrift som talar om hur vi ska vara mot varandra. Alla barn på skolan/förskolan och frita ska ha det bra och känna sig trygga. 1 Vad är det här för något? Det här är en skrift som talar om hur vi ska vara mot varandra. Alla barn på skolan/förskolan och frita ska ha det bra och känna sig trygga. Det som står här i bygger på en

Läs mer

... KVALITETSPLAN FÖR KUNG SAGAS ELEVER ...

... KVALITETSPLAN FÖR KUNG SAGAS ELEVER ... KVALITETSPLAN FÖR KUNG SAGAS ELEVER 1 Vi på Kung Saga gymnasium har som mål att arbeta med att ni elever ska få en bra förberedelse för ert vuxenliv, det tycker vi är det viktigaste. Andra mål som vi arbetar

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för förskolan Järpen hösten 2013 våren 2014

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för förskolan Järpen hösten 2013 våren 2014 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för förskolan Järpen hösten 2013 våren 2014 Reviderad 131028 Utarbetad av: Malin, Monica, Louise och Kicki Mål Vi vill främja barns och vuxnas lika

Läs mer

X Unga 13-16 år UNGDOMSENKÄTEN LUPP YR5U3

X Unga 13-16 år UNGDOMSENKÄTEN LUPP YR5U3 X Unga 13-16 år UNGDOMSENKÄTEN LUPP 2 0 1 3 YR5U3 Ungdomsenkäten LUPP Unga 13-16 år Till dig som ska fylla i enkäten I den här enkäten ställs frågor om boende, inflytande, arbete, hälsa, trygghet med mera.

Läs mer

HANDLINGSPLAN MOT MOBBNING OCH ALL FORM AV KRÄNKNING

HANDLINGSPLAN MOT MOBBNING OCH ALL FORM AV KRÄNKNING HANDLINGSPLAN MOT MOBBNING OCH ALL FORM AV KRÄNKNING För Vindelns fritidsgård och övrig kommunal ungdomsverksamhet Fastställd av utbildnings- och fritidsnämnden 2008-12-12, 87. Reviderad av Ungdomsverksamheten

Läs mer

Trygghetsrådet består av pedagoger från varje spår samt rektor. Anja Persson, Petra Hall, Emma Eriksson och Katarina Thur.

Trygghetsrådet består av pedagoger från varje spår samt rektor. Anja Persson, Petra Hall, Emma Eriksson och Katarina Thur. Keith Haring 1 Handlingsplan för arbete med att förebygga och åtgärda mobbing, samt alla former av diskriminering och annan kränkande handling mot barn och vuxna i skolans alla verksamheter som är skola,

Läs mer

Fastställt på förbundsmötet oktober 2013

Fastställt på förbundsmötet oktober 2013 Målprogram Fastställt på förbundsmötet oktober 2013 Målsättning och Huvudmål Förbundet Unga Rörelsehindrade har som huvudmålsättning att ungdomar med nedsatt rörelseförmåga ska vara en del av samhället.

Läs mer

Plan mot kränkande behandling och för främjande av likabehandling. Herrängs förskola 2014/2015

Plan mot kränkande behandling och för främjande av likabehandling. Herrängs förskola 2014/2015 Plan mot kränkande behandling och för främjande av likabehandling Herrängs förskola 2014/2015 2014/2015 Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Vår vision 3. Delaktighet i arbetet med planen 3.1 Barnens delaktighet

Läs mer

En bok av Mikael Glännström

En bok av Mikael Glännström En bok av Mikael Glännström TACK TILL Alla som tror på mig och alla som hjälper till. Min familj och mina vänner. INNEHÅLL - FÖRORD - DEL 1 Förklaringsdelen - DEL 2 Intervjuer och kommentarer INNEHÅLL

Läs mer

SEX MOT ERSÄTTNING BLAND UNGA SOM BRYTER MOT HETERONORMEN. Mina Gäredal Edward Summanen

SEX MOT ERSÄTTNING BLAND UNGA SOM BRYTER MOT HETERONORMEN. Mina Gäredal Edward Summanen SEX MOT ERSÄTTNING BLAND UNGA SOM BRYTER MOT HETERONORMEN Mina Gäredal Edward Summanen Unga hbtq-personer som har sex mot ersättning Från Osynliga synliga aktörer 13 personer mellan 15 och 25 år som inte

Läs mer

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 Bakrund.2 Syfte,frågeställning,metod...3 Min frågeställning..3 Avhandling.4,

Läs mer

Boktips år 3-5. Vem är du? En bok om tolerans av Pernilla Stalfelt, Rabén & Sjögren, 2012

Boktips år 3-5. Vem är du? En bok om tolerans av Pernilla Stalfelt, Rabén & Sjögren, 2012 Boktips år 3-5 Vem är du? En bok om tolerans av Pernilla Stalfelt, Rabén & Sjögren, 2012 Pernilla Stalfelts nya bok handlar om tolerans i alla dess former. Om likheter, om olikheter, om rädsla och utanförskap.

Läs mer

Anders Danielsson svarar på barns frågor

Anders Danielsson svarar på barns frågor 1 2014-03-12 Anders Danielsson svarar på barns frågor I slutet av februari 2014 träffade Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson BRIS generalsekreterare Kattis Ahlström för att prata om hur

Läs mer

Ses offline? Om sex, gränssä1ning och ungas utsa1het på nätet. Josefin Grände www.josefingrande.se

Ses offline? Om sex, gränssä1ning och ungas utsa1het på nätet. Josefin Grände www.josefingrande.se Ses offline? Om sex, gränssä1ning och ungas utsa1het på nätet. Josefin Grände www.josefingrande.se Se mig Unga om sex och internet www.ungdomsstyrelsen.se Någon på nätet försökt få en att prata om sex/skicka

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Framtagen oktober 2014 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskola: Regnbågen Att förebygga och motverka kränkande behandling/mobbning Bild: Grimms. På vår förskola ska alla känna sig trygga

Läs mer

Ja nej hörn: Rangordning/listning. 1) Att den gått sönder. 2) Att någon klippt av remmarna. 3) Berätta vem som gjort det. 4) Öppet hörn.

Ja nej hörn: Rangordning/listning. 1) Att den gått sönder. 2) Att någon klippt av remmarna. 3) Berätta vem som gjort det. 4) Öppet hörn. Värderingsövningar Heta stolen sitter i ring. Om man är av samma åsikt som påståendet, stiger man upp och byter plats. Om man är av annan åsikt, sitter man kvar. Finns inga rätta eller fel svar, utan man

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN. Stiftelsen Dunkers förskola och skola Läsåret 2014-2015

LIKABEHANDLINGSPLAN. Stiftelsen Dunkers förskola och skola Läsåret 2014-2015 Sidan 1 2015-04-23 LIKABEHANDLINGSPLAN Stiftelsen Dunkers förskola och skola Läsåret 2014-2015 Likabehandlingsplan med förebyggande och åtgärdande handlingsplaner mot mobbning, diskriminering och annan

Läs mer

Demokrati & delaktighet

Demokrati & delaktighet Demokrati & delaktighet Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen:

Läs mer

Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Beda Hallbergs gymnasium. Läsåret: 2014/2015

Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Beda Hallbergs gymnasium. Läsåret: 2014/2015 Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Beda Hallbergs gymnasium. Läsåret: 2014/2015 Mål och vision På Beda Hallbergs gymnasium får man vara sig själv. Ingen ska bli diskriminerad, trakasserad

Läs mer

ETT FÖNSTER MOT VÄRLDEN

ETT FÖNSTER MOT VÄRLDEN ETT FÖNSTER MOT VÄRLDEN Film och diskussion VAD ÄR PROBLEMET? Filmen Ett fönster mot världen är en introduktion till mänskliga rättigheter. Den tar upp aktuella ämnen som kvinnors rättigheter, fattigdom,

Läs mer

Eleverna i Kallingeskolan F-6 har gjort en egen tolkning av likabehandlingsplanen

Eleverna i Kallingeskolan F-6 har gjort en egen tolkning av likabehandlingsplanen Eleverna i Kallingeskolan F-6 har gjort en egen tolkning av likabehandlingsplanen Det finns en likabehandlingsplan som gäller för barn och vuxna på Kallingeskolan och där står det saker som vi måste veta

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Glömminge skola och fritidshem för lå 2013/2014

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Glömminge skola och fritidshem för lå 2013/2014 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Glömminge skola och fritidshem för lå 2013/2014 Alla vid Glömminge skola och fritidshem ska vara trygga och känna förtroende för varandra 1(13)

Läs mer

Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer

Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer HANDLEDNING Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer Utgiven mars 2014 av Polisen. Materialet är framtaget av Polisen i samarbete med Brottsförebyggande rådet, Brå. HANDLEDNING Eva

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling på Solrosens förskola

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling på Solrosens förskola Solrosens förskola 2015 Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling på Solrosens förskola 2015-01-20 Inledning Det demokratiska värdet ska utgöra grunden för all verksamhet i förskolan och skolan.

Läs mer

Begrepp. Diskriminering

Begrepp. Diskriminering Begrepp Diskriminering Diskriminering är när skolan på osakliga grunder behandlar en elev sämre än andra elever och behandlingen har samband med diskrimineringsgrunderna kön, könsidentitet eller könsuttryck,

Läs mer

Plan mot trakasserier och kränkande behandling kalenderåret 2015

Plan mot trakasserier och kränkande behandling kalenderåret 2015 Plan mot trakasserier och kränkande behandling kalenderåret 2015 Vision Alla på Bokenskolan ska känna sig trygga. Ingen ska känna sig diskriminerad, trakasserad eller kränkt. Uppföljning av föregående

Läs mer

SAMMANFATTANDE RAPPORT UNG I BENGTSFORS, 2008

SAMMANFATTANDE RAPPORT UNG I BENGTSFORS, 2008 Illustration av Matilda Damlin, 7c Bengtsgården SAMMANFATTANDE RAPPORT UNG I BENGTSFORS, 2008 RESULTAT FRÅN LUPP UNDERSÖKNINGEN UNDERSÖKNINGEN GÄLLANDE UNGDOMARI ÅRSKURS 8 SAMT ÅRSKURS 2 PÅ GYMNASIET Förord

Läs mer

Likabehandlingsplan. Hietaniemi Friskola LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLEKLASSEN, GRUNDSKOLAN OCH FRITIDSHEMMET 2012-2013

Likabehandlingsplan. Hietaniemi Friskola LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLEKLASSEN, GRUNDSKOLAN OCH FRITIDSHEMMET 2012-2013 Hietaniemi Friskola LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLEKLASSEN, GRUNDSKOLAN OCH FRITIDSHEMMET 2012-2013 1 Innehållsförteckning Lag 3 Ansvarsfördelning 3 Skolans mål 4 Definitioner 4 Åtgärder 5 Förebyggande

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

Feriepraktik 2014. - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen. Barnkonventionen/mänskliga rättigheter

Feriepraktik 2014. - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen. Barnkonventionen/mänskliga rättigheter Feriepraktik 2014 - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen Barnkonventionen/mänskliga rättigheter Innehåll Inledning... 2 Syfte... 2 Dagbok... 3 Intervju frågor och svar... 5 Slutsats... 9 Inledning

Läs mer

Ungas tankar om ett bättre samhälle

Ungas tankar om ett bättre samhälle Ungas tankar om ett bättre samhälle Politiska motioner skapade av ungdomar i Malmö och Skåne genom workshoparbete inom projektet Ungt valdeltagand i Malmö och Skåne - fokus: supervalåret 2014. Genom wokshops

Läs mer

RESPEKT SVERIGES BÄSTA SERIETIDNING MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING I SKOLAN

RESPEKT SVERIGES BÄSTA SERIETIDNING MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING I SKOLAN SVERIGES BÄSTA SERIETIDNING MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING I SKOLAN BEHANDLAS DU OKEJ I SKOLAN? Bild: Nina Hemmingsson 2 Elisabeth har ordet Ibland känns det tungt. Kanske är det någon i skolan

Läs mer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Samhällsmedicinska enheten LIV & HÄLSA UNG 2014. Chefsinternat, Loka Brunn 2014-08-28

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Samhällsmedicinska enheten LIV & HÄLSA UNG 2014. Chefsinternat, Loka Brunn 2014-08-28 LIV & HÄLSA UNG 2014 Chefsinternat, Loka Brunn 2014-08-28 Vad är liv & hälsa ung? Syftet är att beskriva ungdomars livsvillkor, levnadsvanor och hälsa Skolår 7 och 9, år 2 på gymnasiet Undersökningen genomförs

Läs mer

Innehållsförteckning. Förord Skoldemokrati och elevinflytande

Innehållsförteckning. Förord Skoldemokrati och elevinflytande Innehållsförteckning Förord Skoldemokrati och elevinflytande Huvudinnehåll Arbetsmiljö Normer Kränkande behandling Likabehandlingsplan Elevskyddsombud Vart vänder jag mig? Elevhälsoteam BEO & DO Hjälp

Läs mer

Lärarhandledning. Ungar & Medier 2010

Lärarhandledning. Ungar & Medier 2010 Lärarhandledning Ungar & Medier 2010 Lärarhandledning till Medierådets Ungar & Medier 2010 Medier påverkar unga människors liv och unga påverkar mediernas utveckling. Mediekompass har tagit fram en lärarhandledning

Läs mer

Co funded by the European Union s Fundamental Rights and Citizenship Pregramme

Co funded by the European Union s Fundamental Rights and Citizenship Pregramme Co funded by the European Union s Fundamental Rights and Citizenship Pregramme 1 Alla barn har samma rättigheter och är lika värdefulla. Varifrån du kommer, t ex vilket kön, språk, religion och hudfärg

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING FÖRSKOLAN I MÖLLTORP Trygghet Omtanke Delaktighet 2015/2016 I Lpfö 98 (reviderad 2010) står att: En viktig uppgift för verksamheten är att grundlägga och

Läs mer

Det handlar om kärlek. Läsåret 2013/2014

Det handlar om kärlek. Läsåret 2013/2014 Det handlar om kärlek Läsåret 2013/2014 I samarbete med 2 Sammanfattning av resultatet Totalt har 2 716 elever svarat på enkäten före skolveckan och 1 698 elever har svarat på enkäten efter skolveckan.

Läs mer

mucf.se Pratstartare Diskussionsfrågor om sexuella övergrepp www.granser.nu

mucf.se Pratstartare Diskussionsfrågor om sexuella övergrepp www.granser.nu mucf.se Pratstartare Diskussionsfrågor om sexuella övergrepp Att diskutera i din organisation Till dig som är ledare eller aktiv i styrelsen Det händer att barn och unga utsätts för sexuella kränkningar

Läs mer

Barns och ungdomars hälsa i Kronobergs län

Barns och ungdomars hälsa i Kronobergs län Barns och ungdomars hälsa i Kronobergs län Inledning Är det viktigt att må bra? De flesta barn och ungdomar svarar nog ja på den frågan. God hälsa är värt att sträva efter. Landstinget Kronoberg genomför

Läs mer

UNG CANCER FRÅN ENSAMHET TILL SAMHÖRIGHET

UNG CANCER FRÅN ENSAMHET TILL SAMHÖRIGHET UNG CANCER FRÅN ENSAMHET TILL SAMHÖRIGHET Ung Cancer är en ideel l organisation som arbetar för att förbättr a levnadsvillkoren för unga vuxna cancer drabbade. Med det menar vi unga vuxna mellan 16 30

Läs mer

Lag (2006:67) om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever

Lag (2006:67) om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever Lag (2006:67) om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever Lagens ändamål och tillämpningsområde /Träder i kraft I:2006-04-01/ 1 Denna lag har till ändamål att främja

Läs mer

ATT MÅ DÅLIGT Vad kan orsaka att man börjar må dåligt?

ATT MÅ DÅLIGT Vad kan orsaka att man börjar må dåligt? ATT MÅ DÅLIGT De allra flesta har någon gång i livet känt hur det är att inte må bra. Man kan inte vara glad hela tiden och det är bra om man kan tillåta sig att känna det man känner. Man kanske har varit

Läs mer

1. Bakgrund 2. Syfte 3. Definitioner

1. Bakgrund 2. Syfte 3. Definitioner Likabehandlingsplan Vrena Friskola 2013-2014 1. Bakgrund Alla barn och elever ska kunna känna sig trygga och bemötas och behandlas med respekt för sin personlighet. Det åligger de vuxna i skolan att motverka

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Hässleholms Tekniska Skola

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Hässleholms Tekniska Skola PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Hässleholms Tekniska Skola LÄSÅRET 2014/2015 INNEHÅLL 1. INLEDNING 2 2. DEFINITIONER..3 3. FRÄMJANDE INSATSER..6 4. SLUTSATSER AV KARTLÄGGNINGAR..7 5. FÖREBYGGANDE

Läs mer

Unga 16-19 år UNGDOMSENKÄTEN LUPP HJTF29

Unga 16-19 år UNGDOMSENKÄTEN LUPP HJTF29 X Unga 16-19 år UNGDOMSENKÄTEN LUPP 2 0 1 5 HJTF29 Ungdomsenkäten Lupp Unga 16-19 år Till dig som ska fylla i enkäten Den här enkätundersökningen genomförs för att din NN ska få bättre kunskap om hur unga

Läs mer

vad ska jag säga till mitt barn?

vad ska jag säga till mitt barn? Jag vill veta vad ska jag säga till mitt barn? Information till dig som är förälder och lever med skyddade personuppgifter www.jagvillveta.se VUXNA 2 Brottsoffermyndigheten, 2014 Produktion Plakat Åströms

Läs mer

PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING LIKABEHANDLINGSPLAN

PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING LIKABEHANDLINGSPLAN PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING LIKABEHANDLINGSPLAN SFI 2012-12-28 PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING LIKABEHANDLINGSPLAN Inledning SFI skall vara en plats där alla behandlas lika och där diskriminering och annan

Läs mer

Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling 1. Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling 3 Målsättning 4 Vad innehåller lagen? 4 Förbud mot annan kränkande behandling

Läs mer

Sida 1(7) Likabehandlingsplan. för Fågelviksgymnasiet och Fågelviks gymnasiesärskola

Sida 1(7) Likabehandlingsplan. för Fågelviksgymnasiet och Fågelviks gymnasiesärskola 1(7) Likabehandlingsplan för Fågelviksgymnasiet och Fågelviks gymnasiesärskola 2(7) Bakgrund Idag regleras diskriminering och kränkande behandling i diskrimineringslagen, skollagen, arbetsmiljölagstiftningen

Läs mer

Filmer från din verklighet

Filmer från din verklighet Filmer från din verklighet Här är filmer som handlar om din och dina kompisars verklighet. Filmerna bygger på era berättelser, men det är aldrig den som skrivit berättelsen som är med i filmen utan alla

Läs mer

MÅNGFALD MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER LIKABEHANDLING. Seroj Ghazarian/ HR-utveckling

MÅNGFALD MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER LIKABEHANDLING. Seroj Ghazarian/ HR-utveckling MÅNGFALD MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER LIKABEHANDLING Seroj Ghazarian/ HR-utveckling EXLUDERANDE Och eller INKLUDERANDE MÅNGFALD? Exkluderande mångfaldsarbete Bygger på olikhetsbegreppet Osynliggör utgångspunkten

Läs mer

Årskurs 2-enkät 2014. Kurt Westlund

Årskurs 2-enkät 2014. Kurt Westlund Årskurs 2-enkät 2014 Kurt Westlund Elevernas trivsel och trygghet ligger konstant på en fortsatt hög nivå. Färre elever upplever sig dåligt bemötta, kränkta, utsatta för hot eller våld. Däremot försvagas

Läs mer

Fredriksdals förskola

Fredriksdals förskola Barn & Skola Fredriksdals förskola Likabehandlingsplan och årlig plan mot kränkande behandling Fredriksdals förskola Läsåret 2013/14 Inledning Att verka för lust, lika värde och delaktighet i förskolan

Läs mer

Normer som begränsar - så påverkas ungas (o)hälsa och vuxnas bemötande

Normer som begränsar - så påverkas ungas (o)hälsa och vuxnas bemötande Normer som begränsar - så påverkas ungas (o)hälsa och vuxnas bemötande Degerfors 17 oktober 2014 * Sofie Kindahl Myndigheten för ungdomsoch civilsamhällesfrågor Sveriges ungdomspolitiska mål: Alla ungdomar,

Läs mer

Vrigstad skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Vrigstad skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Sida 1 av 5 Vrigstad skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola F-6, Fritidshem- a för planen Rektor och trygghetsgruppen.

Läs mer

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna Lättläst Om FN och de mänskliga rättigheterna FN betyder Förenta Nationerna. FN är en organisation som bildades efter andra världskriget. Alla länder

Läs mer

SAMMANFATTANDE RAPPORT UNG I ESKILSTUNA, 2008. årskurs 1 på gymnasiet

SAMMANFATTANDE RAPPORT UNG I ESKILSTUNA, 2008. årskurs 1 på gymnasiet SAMMANFATTANDE RAPPORT UNG I ESKILSTUNA, 2008 Resultat tfå från Lupp undersökningen 2008 gällande ungdomar i årskurs 7 samt årskurs 1 på gymnasiet Förord öod De flesta människors vardag påverkas av beslut

Läs mer

HÄGGVIKS GYMNASIUMS LIKABEHANDLINGSPLAN/PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING

HÄGGVIKS GYMNASIUMS LIKABEHANDLINGSPLAN/PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING HÄGGVIKS GYMNASIUMS LIKABEHANDLINGSPLAN/PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling Rev. HT 2014 Innehållsförteckning Sid: 1. Inledning 4 2. Vision 5 2.1 Elevernas delaktighet

Läs mer

Likabehandlingsplan läsåret 14-15

Likabehandlingsplan läsåret 14-15 Storängsskolan 2014-11-04 Likabehandlingsplan läsåret 14-15 Bakgrund Den 1 april 2006 trädde lagen i kraft som skall främja lika behandling. Lagen syftar till att främja elevers lika rättigheter oavsett

Läs mer

Förvirrande begrepp?

Förvirrande begrepp? Självklart! ÖVNING: Förvirrande begrepp? I arbetet med jämställdhet och mångfald dyker det upp en hel del begrepp. Det är inte alltid så lätt att komma ihåg vad som är vad i begreppsdjungeln. Den här övningen

Läs mer

Vilja veta! En lektion om vår medievardag för mellanstadiet respektive högstadiet. www.statensmedierad.se

Vilja veta! En lektion om vår medievardag för mellanstadiet respektive högstadiet. www.statensmedierad.se Vilja veta! En lektion om vår medievardag för mellanstadiet respektive högstadiet www.statensmedierad.se Vilja veta! En lektion om vår medievardag för mellanstadiet respektive högstadiet Inledning Det

Läs mer

Uppföljning av somaliska ensamkommande flickor i Sverige Konferens Ny i Sverige 14 november 2014

Uppföljning av somaliska ensamkommande flickor i Sverige Konferens Ny i Sverige 14 november 2014 Uppföljning av somaliska ensamkommande flickor i Sverige Konferens Ny i Sverige 14 november 2014 Magdalena Bjerneld, Vårdlärare, Excellent lärare, MSc, PhD Nima Ismail, Distriktsläkare, Msc Institutionen

Läs mer

Ingenstans att ta vägen

Ingenstans att ta vägen Ingenstans att ta vägen Vi har läst en artikel som handlar om en kille utan hem, pengar och arbete. Han kan inte svenska och bor på ett akutboende. Velibor, som han heter, tycker att man borde få mer hjälp

Läs mer

Likabehandlingsplan för läsåret 2014/2015 Guldstadsgymnasiet, Skellefteå

Likabehandlingsplan för läsåret 2014/2015 Guldstadsgymnasiet, Skellefteå Likabehandlingsplan för läsåret 2014/2015 Guldstadsgymnasiet, Skellefteå Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Vision 3. Resurser för likabehandlingsarbete 4. Begrepp och definitioner 5. Utvärdering av

Läs mer

ARBETSMATERIAL DEMOKRATI 6 NÄTHATET OCH DET ÖPPNA SAMHÄLLET ÖVNING 1- SID.1 JAG HAR FÅTT MÄNNISKOR ATT MÅ RIKTIGT ILLA (DN 2011-11-01)

ARBETSMATERIAL DEMOKRATI 6 NÄTHATET OCH DET ÖPPNA SAMHÄLLET ÖVNING 1- SID.1 JAG HAR FÅTT MÄNNISKOR ATT MÅ RIKTIGT ILLA (DN 2011-11-01) SIDA 1/6 ÖVNING 1- SID.1 JAG HAR FÅTT MÄNNISKOR ATT MÅ RIKTIGT ILLA (DN 2011-11-01) Vilka är det som döljer sig bakom allt hat som grasserar på internet? Insidan har träffat näthataren Erik Walfridsson

Läs mer

Co funded by the European Union s Fundamental Rights and Citizenship Pregramme

Co funded by the European Union s Fundamental Rights and Citizenship Pregramme 1 Co funded by the European Union s Fundamental Rights and Citizenship Pregramme Co funded by the European Union s Fundamental Rights and Citizenship Pregramme Anteckningar Alla barn har samma rättigheter

Läs mer

och likabehandlingsplan läsåret 2014-15

och likabehandlingsplan läsåret 2014-15 Storumans kommun Förskolan Gungan Plan mot kränkande behandling och likabehandlingsplan läsåret 2014-15 Innehållsförteckning Bakgrund.1 Definitioner.2 Mål och ansvar 3 Kartläggning, förebyggande åtgärder,

Läs mer

Sammanställning av studerandeprocessundersökning GR, hösten 2010

Sammanställning av studerandeprocessundersökning GR, hösten 2010 Sammanställning av studerandeprocessundersökning GR, hösten 2010 Utbildningsanordnare: AcadeMedia Utbildning: Turism-entreprenör omg 2 Antal utskick: 5 Antal svar: 3 Svarsfrekvens: 60% Här presenteras

Läs mer

Uppsats om Barnsoldater

Uppsats om Barnsoldater Uppsats om Barnsoldater Min uppsats handlar om barnsoldater. Anledningen till att jag har valt detta ämne är för att jag såg en film som hette Blood Diamond som delvis handlade om barnsoldater. Filmen

Läs mer

Lerums Gymnasiums likabehandlingsplan

Lerums Gymnasiums likabehandlingsplan LIKABEHANDLINGSPLAN 1 (8) Lärande Lerums Gymnasium Lerums Gymnasiums likabehandlingsplan Likabehandlingsplanen gäller för alla gymnasiets enheter (enhet 1, enhet 2, enhet 3, enhet 4 och enhet 5) På Lerums

Läs mer

Plan mot kränkande behandling och diskriminering. Likabehandlingsplan 2013/2014 Gäller för Strömsunds Förskola

Plan mot kränkande behandling och diskriminering. Likabehandlingsplan 2013/2014 Gäller för Strömsunds Förskola Plan mot kränkande behandling och diskriminering Likabehandlingsplan 2013/2014 Gäller för Strömsunds Förskola Blomslingans förskola Reviderad oktober 2013 Vår hållning All personal på Strömsunds Förskolor,

Läs mer

Likabehandlingsplan. Lilla Högsätra skola

Likabehandlingsplan. Lilla Högsätra skola Likabehandlingsplan Lilla Högsätra skola 2012-2013 Värdegrunden i Högsätra skolområde Våra förskolor och skolor är och ska vara bra förskolor/skolor där barn, elever och vuxna har en stark mental närvaro

Läs mer

Känner du till barnens mänskliga rättigheter?

Känner du till barnens mänskliga rättigheter? Känner du till barnens mänskliga rättigheter? Alla omfattas av de mänskliga rättigheterna, även alla barn. SVENSKA RUOTSI Som barn betraktas människor under 18 år. Vad innebär FN:s konvention om barnets

Läs mer

Kan man bli sjuk av ord?

Kan man bli sjuk av ord? Kan man bli sjuk av ord? En studie om psykisk barnmisshandel och emotionell omsorgssvikt i BRIS barnkontakter år 2007 Definition: Psykisk misshandel: Olika former av systematisk destruktiv kommunikation

Läs mer

Förskolan Bergsätters plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Bergsätters plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Bergsätters plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1-5 år Läsår 2015/16 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Ta oron på allvar! EN VÄGLEDNING FÖR VUXNA INOM BARN- OCH UNGDOMSIDROTTEN

Ta oron på allvar! EN VÄGLEDNING FÖR VUXNA INOM BARN- OCH UNGDOMSIDROTTEN Ta oron på allvar! EN VÄGLEDNING FÖR VUXNA INOM BARN- OCH UNGDOMSIDROTTEN Jag misstänker att någon i min närhet far illa vad kan jag göra? För barn som befinner sig i en utsatt situation är trygga sammanhang

Läs mer

Våldtäkt eller inte? - det är frågan.

Våldtäkt eller inte? - det är frågan. Våldtäkt eller inte? - det är frågan. När den nya sexualbrottslagen kom för tre år sedan var det många som välkomnade det stärkta skyddet för barn. Det slogs fast att sex med någon som är under 15 år är

Läs mer