TERTIALRAPPPORT 2010 FÖR MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN. Förvaltningschefen redovisar en ekonomisk tertialrapport med utfall t o m april 2010.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "TERTIALRAPPPORT 2010 FÖR MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN. Förvaltningschefen redovisar en ekonomisk tertialrapport med utfall t o m april 2010."

Transkript

1 5 2.2 TERTIALRAPPPORT 2010 FÖR MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Förvaltningschefen redovisar en ekonomisk tertialrapport med utfall t o m april Rapporten visar på en positiv budgetavvikelse för nämndens verksamhet. Anledningen till den positiva avvikelsen är bland annat att vi har haft ökade intäkter på bygglov- och mätenheten. Bilaga: 2.2 Tertialrapport

2 Tertialrapport nämnd april 2010 MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMND

3 Innehållsförteckning 1 Ekonomisk uppföljning Resultat och prognos Ekonomisk analys Uppföljning av de politiska målen KF:s politiska mål Lysekil skall uppfattas som en inspirerande och nytänkande framtidskommun Långsiktigt stabil ekonomi Lysekil- en trygg kommun med goda möjligheter att påverka God kommunal service Lysekil skall uppfattas som en miljömedveten kommun En positiv och utvecklande arbetsmiljö Nämndens politiska mål Ta fram lokala miljömål för Lysekils kommun Delaktighet och kompetensutveckling för politiker i miljö- och byggnadsnämnden Utreda möjligheterna för boendeområden i de norra kommundelarna Värna om havet och vår havsmiljö Tänka nytt när det gäller arbetssätt Lyfta fram Lysekils alla möjligheter, våga prova nytt och verka för att Lysekil blir en kommun där vi har en positiv utveckling Verka för äldreboende samt trygghetsboende i planeringsprocessen Fossilfri kommun Miljö- och byggnadsnämnden ska verka för en hållbar bebyggelse Öka tillsynsarbetet Utveckla Lysekil genom att få fler yngre att flytta in till kommunen Prestationer och nyckeltal Investeringsuppföljning... 9 Bilagor Bilaga 1: VP utvärdering jan-april 2010 Miljö MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMND, Tertialrapport nämnd april (9)

4 1 Ekonomisk uppföljning 1.1 Resultat och prognos Belopp i tkr Budget helår Budget Utfall Utfall Prognos helår Intäkter Personalkostnader Övriga kostnader Nettokostnader Budget Resultat Ekonomisk analys Resultatet till och med april 2010 visar på en positiv budgetavvikelse för nämndens verksamhet. Anledningen till den positiva avvikelsen är bland annat att vi har haft ökade intäkter på bygglov-och mätenheten. Livsmedelsverksamheten visar på en positivt resultat, detta beror på att intäkterna för verksamheten faktureras i början av året och intäkterna är inte periodiserade. Miljöenheten har en negativ budgetavvikelse, där pågår ett intensivt arbete med att se över tillämpningen av taxan för att få ökade intäkter. Vi har även en positiv avvikelse på kostnadssidan, d v s vi har använt mindre pengar än budgeterat. Orsaken är till största delen att vi har haft föräldraledig personal samt vakanta tjänster och vi har inte tagit in någon ersättare till alla tjänsterna. MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMND, Tertialrapport nämnd april (9)

5 2 Uppföljning av de politiska målen 2.1 KF:s politiska mål Lysekil skall uppfattas som en inspirerande och nytänkande framtidskommun Vi kommer under året att arbeta med att ta fram ett nyhetsbrev om nämndens verksamhet. Meningen är att nyhetsbrevet ska komma ut två gånger/år. Medborgarna ska kunna prenumerera på dessa digitala nyhetsbrev samt att de ska finnas tillgängliga på kommunens hemsida. En enkät till personalen på förvaltningen samt politikerna i nämnden om de uppfattar verksamheten som nytänkande och framåt har skickats ut och sammanställts. Enkäten gick ut till 41 tjänstemän och politiker, svarsfrekvensen var 73 %. Utav dessa uppfattar 94 % verksamheten som nytänktande och framåt. 3 % svararade vet ej och 3 % nej Långsiktigt stabil ekonomi Nämnden kommer att fortsatt arbeta med en ökad finansieringsgrad för tillsynsverksamheten inom miljöenheten. Idag är taxefinansieringsgraden för verksamheten 38% och målet är att nå 45 % taxefinanseringsgrad under Verksamheten kommer att få en effektivare administration bland annat genom att påbörja digitalisering av vårt bygglovsarkiv samt att delta i att använda scannade fakturor. Förvaltningen har påbörjat med att se över arkiveringsrutinerna för främst miljöenheten samt även skicka mer ritningar, kartor mm via mail Lysekil- en trygg kommun med goda möjligheter att påverka God kommunal service För all den verksamhet förvaltningen utövar ska det finnas en bemötandepolicy. Arbetet med detta har påbörjats. Grunden till bemötandepolicyn kommer från bygglovenhetens bemötandepolicy som togs fram Det kommer även att arbetas fram en målsättning för servicenivån där vi ställer högre krav på handläggning inom varje enhet. Bygglovsprocessen ska kvalitetssäkras till 100 %. Dokument om bygglovsprocessen alla steg finns numera framtaget för alla olika typer av ärenden Lysekil skall uppfattas som en miljömedveten kommun Det har arbetats aktivt med att få ned pappersförbrukningen för förvaltningens verksamhet. Utskicken i pappersform har minskat både när det gäller till personal och till politiker. Från och med april månad gick kallelsen til nämndsmöten endast ut digitalt. Politikerna "hämtar" kallelsen via nämndspecifika sidor på hemsidan. Där kan de läsa kallelsen, senaste protokollen samt att det även finns länkar till aktuella lagrum.tidigare skickades protokollet ut via CD-skiva, detta görs inte längre utan justerat protokoll återfinns numera på nämndspecifika sidorna. Arbetet med e-blanketter är i slutfasen. Blanketterna ska finnas digitalt på kommunens hemsida. Blanketterna kan sedan fyllas i på hemsidan, och de som inte kräver underskrift kan mailas direkt in till registrator. MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMND, Tertialrapport nämnd april (9)

6 Alla enheter ska miljöcertifieras. En miljöstrateg anställdes i början av 2009 som bland annat har till uppgift att genomföra det arbetet En positiv och utvecklande arbetsmiljö Inom förvaltningen pågår ett arbete med "lärande-kommunprojektet" som är ett projekt som alla förvaltningar arbetar med. En person inom förvaltningen har utsetts för att driva det projektet inom förvaltningen. 2.2 Nämndens politiska mål Ta fram lokala miljömål för Lysekils kommun Det pågår ett arbete med att verka för att de mål som finns i energiplanen, översiktsplanen samt avfallsplanen genomförs. De flesta av dessa mål kan placeras in i de nationella miljömålen ska det finnas ett mål för varje nationellt miljömål, exklusive det målet som gäller fjälllandskap. Miljö- och byggnadsnämnden har prioriterat fyra stycken nationella miljömål för Dessa fyra är: - Hav i balans och levande kust o skärgård, - Begränsad klimatpåverkan, - God bebyggd miljö, - Rikt växt o djurliv Delaktighet och kompetensutveckling för politiker i miljö- och byggnadsnämnden. Nämndens politiker har, tillsammans med några tjänstemän, träffats utöver nämndsammanträden och diskuterat mål och verksamhet inom nämndens ansvarsområde. Nämndens ledamöter kommer att träffas två gånger under 2010 för samma ändamål. Det kommer även att vara en utbildning i den kommande plan- och bygglagen under maj månad för alla politiker i nämnden samt tjänstemän Utreda möjligheterna för boendeområden i de norra kommundelarna En boendestrategi för hela kommunen kommer att tas fram under En del av den strategin kommer att vara att utreda boendemöjligheter i de norra kommundelarna Värna om havet och vår havsmiljö Nämndens beslut att söka pengar från havsmiljöanslaget har inneburit att kommunen har fått 3 miljoner kronor, av naturvårdsverket, under tre år för att genomföra och utvärdera odling av ascidier. Syftet med den odlingen är dels att ta upp närsalter ut havet och förbättra havsmiljön. Restprodukten av detta kommer förhoppningsvis att användas till biogasproduktion Tänka nytt när det gäller arbetssätt Möjligheten för personalen på förvaltningen att arbeta på distans har utvecklats och idag finns det möjlighet att arbeta på distans och komma åt samma program och dokument som du gör när du sitter i stadshuset och arbetar. MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMND, Tertialrapport nämnd april (9)

7 Nämndens ledamöter kommer åt kallelser, protokoll och andra länkar till aktuella och intressanta dokument genom deras nämndsspecifika sida Lyfta fram Lysekils alla möjligheter, våga prova nytt och verka för att Lysekil blir en kommun där vi har en positiv utveckling. En enkät till personalen på förvaltningen samt politikerna i nämnden om de uppfattar verksamheten som nytänkande och framåt har skickats ut och sammanställts. Enkäten gick ut till 41 tjänstemän och politiker, svarsfrekvensen var 73 %. Utav dessa uppfattar 94 % verksamheten som nytänktande och framåt. 3 % svararade vet ej och 3 % nej. Vi har en person inom förvaltningen som driver projektet lärande kommun. förvaltningens personal ska träffas fyra gånger/år för att arbeta med det projektet Verka för äldreboende samt trygghetsboende i planeringsprocessen. Vid detaljplanering så ska vi verka för att detta målet uppfylls Fossilfri kommun 2030 För att nå målet en fossilfri kommun är det viktigt att visa på de alternativ som finns, detta gäller både transporter, elektricitet och uppvärmning. Inom transportsektorn etableras inom kort den första gastankstationen i Lysekil och i samband med det kommer information finnas tillgänglig om gasbilar på kommunens hemsida och information om erbjudande att leasa miljöbil för kommunens anställda finns på den interna hemsidan. Under sommaren kommer evenemangen SolVindVatten fokusera på alternativa fordon. Kommunen medverkar i ett sjöpungsprojekt där man genom att odla sjöpungar både tar upp närsalter ur havsvattnet, vilket minskar övergödningen, samt efter det skörda substratet till biogasrötning. Restprodukten kan sedan återföras till kretsloppet via gödsling av åkermark. Lysekils kommun ingår i två regionala nätverk kring solenergi. Genom kommunens energirådgivning informeras medborgarna om solceller, solfångare och andra förnyelsebara energikällor men främst energihushållning. Kommunen kommer genomföra en förstudie på eventuella objekt där det kan vara fördelaktigt att nyttja solenergi på egna byggnader och på så sätt föregå med gott exempel. Energieffektivisering är en viktig nyckel för att bli en mer hållbar, fossilfri kommun. I det arbetet är fastighetskontorets energiuppföljningssystem ett viktigt verktyg Miljö- och byggnadsnämnden ska verka för en hållbar bebyggelse. Personalen på förvaltningen har tagit fram ett dokument på hemsidan om passiv hus samt alternativa energikällor för fastighetsägare. Vid bygglovsbeslut kommer information om passiv hus/låg energihus att bifogas Öka tillsynsarbetet En halvtidstjänst för en ökad tillsynsverksamhet har tillskapats fr o m slutet av Nuvarande nämndssekreterare kommer då att arbeta heltid inom bygglovsenheten. Då har det bildats en central nämndsorganisation som kommer att sköta även miljö- och byggnadsnämndens verksamhet. MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMND, Tertialrapport nämnd april (9)

8 Utveckla Lysekil genom att få fler yngre att flytta in till kommunen. Vi kommer att skicka ut information till yngre personer genom att använda oss av register över elever som har gått ut gymnasiet för att uppmärksamma all planering och kommande byggnation i Lysekil. Information en gång/år kommer även att ske på gymnasieskolan av förvaltningens personal. MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMND, Tertialrapport nämnd april (9)

9 3 Prestationer och nyckeltal Nyckeltal och prestationer Utfall t o m Utfall t o m Utveckling Bygglovärenden IN Bygglovärenden UT Miljöärenden IN Miljöärenden UT En ökning med 20 ärenden jämfört med förra årets första 4 månader. Utgående ärenden är i stort sett samma som förra året. Miljöenheten har en rejäl ökning både på inkommande och utgående ärenden, detta beror främst på antalet kompostansökningar ökat markant jämfört med förra årets första månader. Kompostansökningarna står för 168 av de 224 inkomna ansökningarna på miljö, tillstånd för kompostering står för 290 av 341 utgående beslut. MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMND, Tertialrapport nämnd april (9)

10 4 Investeringsuppföljning Investering Budget Utfall t o m perioden Prognos Avvikelse budgetprognos Detaljplaner Digitalt arkiv, ny plattform kartsystemet Summa Investeringsbudgeten för planprojeketen kommer att hålla budgeten i år. Digitalt arkiv har startats upp. Upphandling har inte skett, men kommer troligvist att ske senare under hösten. Ett samarbete mellan Lysekils kommun och Sotenäs kommun har startats upp kring själva upphandlingen. MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMND, Tertialrapport nämnd april (9)

Årsbokslut 2013. Plan- och byggnadsnämnden

Årsbokslut 2013. Plan- och byggnadsnämnden Årsbokslut Plan- och byggnadsnämnden Innehållsförteckning 1 Verksamhet... 3 1.1 Året som gått... 3 1.2 Uppföljning av uppdrag... 3 2 Måluppföljning... 4 2.1 Hållbar personalförsörjning... 4 3 Uppföljning

Läs mer

Dnr 26/2014-041. Budget 2015. Fastställd av förbundsdirektionen den 15 oktober 2014, 89 2014-10-01

Dnr 26/2014-041. Budget 2015. Fastställd av förbundsdirektionen den 15 oktober 2014, 89 2014-10-01 Dnr 26/2014-041 Budget 2015 Fastställd av förbundsdirektionen den 15 oktober 2014, 89 2014-10-01 Innehåll 1 Förbundets uppdrag och verksamhet 5 1.1 Uppdrag... 5 1.2 Verksamhet... 5 Förbundsdirektionen...

Läs mer

Dnr 46/ Budget Fastställd av förbundsdirektionen den 17 oktober 2012,

Dnr 46/ Budget Fastställd av förbundsdirektionen den 17 oktober 2012, Dnr 46/2012-041 Budget 2013 Fastställd av förbundsdirektionen den 17 oktober 2012, 98 2012-10-05 Innehåll 1 Förbundets uppdrag och verksamhet 5 1.1 Uppdrag... 5 1.2 Verksamhet... 5 Direktionen... 5 Central

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (5)

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (5) FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (5) F 4.2 VERKSAMHETSPLAN FÖR MILJÖ- OCH BYGGFÖRVALTNINGEN 2013 1 INLEDNING Nämndsplanen är grundad på dokumentet Övergripande mål och riktlinjer 2011-2014, fastställt av Kommunfullmäktige

Läs mer

Dnr 25/2015-041. Budget 2016. Fastställd av förbundsdirektionen den 14 oktober 2015, 97 2015-10-01

Dnr 25/2015-041. Budget 2016. Fastställd av förbundsdirektionen den 14 oktober 2015, 97 2015-10-01 Dnr 25/2015-041 Budget 2016 Fastställd av förbundsdirektionen den 14 oktober 2015, 97 2015-10-01 Innehåll 1 Förbundets uppdrag och verksamhet 5 1.1 Uppdrag... 5 1.2 Verksamhet... 5 Förbundsdirektionen...

Läs mer

Dnr 24/ Budget Fastställd av förbundsdirektionen den 19 oktober 2017,

Dnr 24/ Budget Fastställd av förbundsdirektionen den 19 oktober 2017, Dnr 24/2017-041 Budget 2018 Fastställd av förbundsdirektionen den 19 oktober 2017, 105 2017-10-11 Innehåll 1 Förbundets uppdrag och verksamhet 5 1.1 Uppdrag... 5 1.2 Verksamhet... 5 Förbundsdirektionen...

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (5)

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (5) FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (5) F 4.2 VERKSAMHETSPLAN FÖR MILJÖ- OCH BYGGFÖRVALTNINGEN 2014 1 INLEDNING Nämndsplanen är grundad på dokumentet Övergripande mål och riktlinjer 2011-2014, fastställt av Kommunfullmäktige

Läs mer

Kommunstyrelsens Ledningsutskott 2013-05-15 6 (21)

Kommunstyrelsens Ledningsutskott 2013-05-15 6 (21) LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens Ledningsutskott 2013-05-15 6 (21) 100 REDOVISNING AV PLANENHETENS ÅRSRAPPORT 2012 Dnr: LKS 2013-182-042 Enhetschefen för planenheten redovisar årsrapporten

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2014

Verksamhetsberättelse 2014 Verksamhetsberättelse 2014 Miljö- och byggnämnden Året har präglats av hög personalomsättning inom delar av organisationen. Det är svårt att rekrytera rätt kompetens varför det har funnits ett generellt

Läs mer

Kvartalsrapport mars och prognos ett Miljö- och hälsoskyddsnämnd

Kvartalsrapport mars och prognos ett Miljö- och hälsoskyddsnämnd Kvartalsrapport mars och prognos ett 2017 Miljö- och hälsoskyddsnämnd Innehållsförteckning 1 Periodens resultat... 3 1.1 Driftredovisning... 3 1.2 Investeringsredovisning... 3 2 Viktiga händelser i verksamheten...

Läs mer

Verksamhetens tertialrapport 2015

Verksamhetens tertialrapport 2015 Grästorps kommun Verksamhetens tertialrapport 2015 Miljö- och byggnämnd Fastställd av.. 20XX-XX-XX, XX-XX Miljö- och byggnämnd, Verksamhetens tertialrapport 2015 2(6) 1 Sammanfattning 1.1 Resultat och

Läs mer

Bygg- och miljönämndens verksamhetsplan 2014

Bygg- och miljönämndens verksamhetsplan 2014 Bygg- och miljönämndens verksamhetsplan 2014 Fastställd av nämnden: 2014-01-22 4 2 Innehållsförteckning Kommunfullmäktiges uppdrag till nämnden Verksamhetsplanens funktion Mål och uppdrag Nämndens uppdrag

Läs mer

ÅRSREDOVISNING. Plan- och byggnadsnämnden

ÅRSREDOVISNING. Plan- och byggnadsnämnden ÅRSREDOVISNING 2009 Plan- och byggnadsnämnden 1 Plan- och byggnadsnämnden Verksamhet Uppföljning av uppdrag Huvudverksamhet: Bygglov och detaljplaner Grunduppdrag Plan- och byggnadsnämnden ska svara för

Läs mer

Månadsrapport oktober

Månadsrapport oktober Månadsrapport oktober Socialnämnden Okt Innehållsförteckning 1 Verksamhetsresultat... 3 2 Ekonomiskt resultat... 4 2.1 Ekonomisk tabell... 5 3 Investeringar... 6 3.1 Investeringstabell... 6 4 Åtgärdsplan...

Läs mer

Slutrapport för det lokala naturvårdsprojektet Naturvårdsprogram

Slutrapport för det lokala naturvårdsprojektet Naturvårdsprogram SLUTRAPPORT 2010-07-12 Länsstyrelsen i Skåne län Miljöavdelningen 205 15 Malmö Slutrapport för det lokala naturvårdsprojektet Naturvårdsprogram Projektets namn: Naturvårdsprogram Kontaktperson på kommunen:

Läs mer

Verksamhetsplan Miljö- och byggnadsnämnden/miljökontoret

Verksamhetsplan Miljö- och byggnadsnämnden/miljökontoret Verksamhetsplan 2016 Miljö- och byggnadsnämnden/miljökontoret Köpings kommun Rapporten skriven av: Linda Eriksson och Göran Nilsson Antagen av: Miljö- och byggnadsnämnden, 2015-11-12 Innehåll Innehåll

Läs mer

Förslag till ändrade riktlinjer och avgifter för bygglov för

Förslag till ändrade riktlinjer och avgifter för bygglov för Förvaltning Anna Mattsson Martin Lindahl Diarienummer 2014-05-28 Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden solenergianläggningar Ärendebeskrivning solenergianläggningar har arbetats fram utifrån att det via telefonsamtal

Läs mer

Budget 2018 för Tjörns Måltids AB

Budget 2018 för Tjörns Måltids AB Bild från Bleketskolan Budget 2018 för Tjörns Måltids AB Beslutad av Tjörns Måltids AB 2017-12-11 46 Tjörn Möjligheternas ö Inledning Tjörns Måltids AB ska bedriva måltidsverksamhet och på uppdrag av

Läs mer

Slutrapport för Hållbart nyttjande av Åre kommuns natur- och kulturvärden 2, beslut 2005

Slutrapport för Hållbart nyttjande av Åre kommuns natur- och kulturvärden 2, beslut 2005 SLUTRAPPORT 2009-0-30 Länsstyrelsen i Jämtlands län 83 86 Östersund Slutrapport för Hållbart nyttjande av Åre kommuns natur- och kulturvärden 2, beslut 2005 Projektets namn: Inventering av fjällfåglar

Läs mer

Delårsrapport 2018 KULTURVERKSAMHET

Delårsrapport 2018 KULTURVERKSAMHET Delårsrapport 2018 KULTURVERKSAMHET Delårsrapport 2018 Driftredovisning Driftredovisning UTFALL PROGNOS UTFALL Nettokostn i tkr Budget Utfall Avvikelse Budget Prognos Avvikelse Fg helår Kulturverksamhet

Läs mer

Verksamhetsplan och budget 2013

Verksamhetsplan och budget 2013 Om Lunds samordningsförbund Lunds Samordningsförbund startade sin verksamhet i juni 2009 och är en fristående juridisk person. Medlemmar i Lunds Samordningsförbund är Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen,

Läs mer

1 (5) Delårsrapport Kommunstyrelsen. Datum Delårsrapport Kommunstyrelsen Tertial

1 (5) Delårsrapport Kommunstyrelsen. Datum Delårsrapport Kommunstyrelsen Tertial Delårsrapport 1-2016 1 (5) Kommunstyrelsen Datum 2016-05-18 Delårsrapport 1-2016 Kommunstyrelsen Tertial 1 2016 2 (5) 1 Årsprognos för nämndens driftresultat Årsprognos för nämndens driftresultat För kommunledningsförvaltningen

Läs mer

Tertialrapport nämnd april 2015. Utbildningsnämnd

Tertialrapport nämnd april 2015. Utbildningsnämnd Tertialrapport nämnd april 2015 Utbildningsnämnd 1 Sammanfattning 1.1 Verksamhet Utbildningsnämndens ansvarsområden är pedagogisk omsorg, förskola, grundskola, grundsärskola, fritidshem, Gymnasieskola,

Läs mer

Årsredovisning verksamheter 2013. Ekonomikontoret

Årsredovisning verksamheter 2013. Ekonomikontoret Årsredovisning verksamheter 2013 Ekonomikontoret Ekonomikontoret, Årsredovisning verksamheter 2013 2(13) 1 VERKSAMHETSOMRÅDE Ekonomikontoret har hand om kommunens pengar, kravverksamhet, leverantörs- och

Läs mer

Aktiviteter (Bygglov)

Aktiviteter (Bygglov) Aktiviteter (Bygglov) 0 0 17 1 1 av 19 Aktiviteter Kommunfullmäktiges All vård, skola och omsorg ska vara god och kvalitetssäkrad Personer med funktionshinder ska ha möjlighet till ett självständigt liv

Läs mer

Vård- och omsorgsnämnden Uppföljning juni månad Bilaga Von 86

Vård- och omsorgsnämnden Uppföljning juni månad Bilaga Von 86 Vård- och omsorgsnämnden Uppföljning juni månad Bilaga Von 86 Vård- och omsorgsnämndens sammanfattning till kommunstyrelsen för perioden jan-juni samt prognos Liksom under tidigare prognoser under året

Läs mer

Årsredovisning Miljö- och byggnämnd

Årsredovisning Miljö- och byggnämnd Årsredovisning Miljö- och byggnämnd Sammanfattning Miljö och bygg Ove Johansson, verksamhetschef "Vi är mycket stolta över att vi lyckades med nämndens mål för bra bemötande och tillgänglighet. Det gav

Läs mer

Riktlinjer gällande arbetet för ett hållbart samhälle.

Riktlinjer gällande arbetet för ett hållbart samhälle. Riktlinjer 1(5) Riktlinjer gällande arbetet för ett hållbart samhälle. Riktlinjerna utgör grunden för arbetet med hållbar utveckling, vårt mål är ett strukturerat arbete där det framgår på ett tydligt

Läs mer

Byggnadsnämnden. Nämndplan 2012 2011-10-13

Byggnadsnämnden. Nämndplan 2012 2011-10-13 Byggnadsnämnden Nämndplan 2012 2011-10-13 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING 3 2. VERKSAMHETSBESKRIVNING 3 2.1 Omvärldsanalys 3 2.2 Personal 4 2.3 Ekonomi 4 2.4 Väsentliga verksamhetsförändringar 5 2.5

Läs mer

Förslag till energiplan

Förslag till energiplan Förslag till energiplan Bilaga 2: Miljöbedömning 2014-05-20 Remissversion BI L A G A 2 : M I L J Ö BE D Ö M N I N G Förslag till energiplan Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850

Läs mer

Torbjörn Holmström (M) 47. 2010-10-20 Stadsarkitektkontoret, Köping. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Torbjörn Holmström (M) 47. 2010-10-20 Stadsarkitektkontoret, Köping. Justeringen har tillkännagivits genom anslag SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (5) Plats och tid Sveavägen 21, Köping, kl 16.00 16.55 Beslutande Rolf Gustafsson (S) ordförande Per Carlesson (S) vice ordförande Arne Hedkvist (S) ersättare Asta Lundgren (S)

Läs mer

Kommunstyrelsens ekonomiska uppföljning per november för år 2012

Kommunstyrelsens ekonomiska uppföljning per november för år 2012 Österåker Tjänsteutlåtande 5. Ekonomienheten Thomas Ärlig -12-19 Dnr KS /149-042 Till Kommunstyrelsen Kommunstyrelsens ekonomiska uppföljning per november för år Beslutsförslag Kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Delårsrapport 2015 GYMNASIESKOLA OCH VUXENUTBILDNING

Delårsrapport 2015 GYMNASIESKOLA OCH VUXENUTBILDNING Delårsrapport 2015 GYMNASIESKOLA OCH VUXENUTBILDNING Delårsrapport 2015 Sammanfattning Gymnasieskola och vuxenutbildning bedöms totalt få en positiv budgetavvikelse på 200 tkr vid årets slut. Gymnasieskolans

Läs mer

Mål och budget 2015-2017

Mål och budget 2015-2017 Bilaga 1 Mål och budget 2015-2017 Myndighetsnämnden 2014-09-04 Rev. 2014-09-08 1 Ordförande: Matz Ericson (S) Förvaltningschef: Stefan Larsson Sammanfattning År 2015 Karlskoga och Storfors kommuner har

Läs mer

Delårsrapport Tertial Miljö- och byggnadsnämnden

Delårsrapport Tertial Miljö- och byggnadsnämnden Delårsrapport Tertial 2 2014 Miljö- och byggnadsnämnden Innehållsförteckning 1 Ekonomisk uppföljning... 3 2 Målstyrning (enbart prognosvarnade handlingsplaner visas)... 5 2.1 Ansvarsfull ekonomisk politik...

Läs mer

Uppdrag att analysera hur myndigheten ska verka för att nå miljömålen

Uppdrag att analysera hur myndigheten ska verka för att nå miljömålen 1 Uppdrag att analysera hur myndigheten ska verka för att nå miljömålen 1 1 Innehåll Boverkets verksamhet kopplat till miljökvalitetsmålen och delar av generationsmålet... 1 Samhällsplanering...1 Boende...2

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2017 Miljö- och byggnämnden. Framtagen av: Anna Stenlöf Datum: Version: 1.0 Diarienummer: 2016/1280-4

VERKSAMHETSPLAN 2017 Miljö- och byggnämnden. Framtagen av: Anna Stenlöf Datum: Version: 1.0 Diarienummer: 2016/1280-4 1 VERKSAMHETSPLAN 2017 Miljö- och byggnämnden Framtagen av: Anna Stenlöf Datum: 2017-01-31 Version: 1.0 Diarienummer: 2016/1280-4 2(8) Innehåll 1. Nämndens grunduppdrag... 3 2. Verksamhetsbeskrivning...

Läs mer

Regeringsuppdrag och aktiviteter

Regeringsuppdrag och aktiviteter Regeringsuppdrag och aktiviteter Regeringsuppdrag som stödjer fortsatt arbete Aktuella uppdrag Digitalisering Boverket har fått i uppdrag av regeringen att verka för en effektiv och enhetlig digital tillämpning

Läs mer

Månadsuppföljning och prognos

Månadsuppföljning och prognos Månadsuppföljning och prognos September 2017 Samhällsbyggnadsnämnden Godkänd av samhällsbyggnadsnämnden 2017-10-18 1 Väsentliga händelser År 2017 har börjat precis som det slutade 2016, det är fortsatt

Läs mer

Slutrapport för det lokala naturvårdsprojektet Fågelsångens naturreservat

Slutrapport för det lokala naturvårdsprojektet Fågelsångens naturreservat SLUTRAPPORT 2006-10-26 Länsstyrelsen i Västernorrlands län 871 86 Härnösand Slutrapport för det lokala naturvårdsprojektet Fågelsångens naturreservat Projektets namn: Kontaktperson på kommunen: Stefan

Läs mer

Nu E De Nock! Beslutsdel/Åtgärder. Energiplan/Klimatstrategi Östra Göinge kommun

Nu E De Nock! Beslutsdel/Åtgärder. Energiplan/Klimatstrategi Östra Göinge kommun Nu E De Nock! Beslutsdel/Åtgärder Energiplan/Klimatstrategi Östra Göinge kommun BESLUTSDEL /ÅTGÄRDER ÄTGÅRDSOMRÅDE ÅTGÄRD KLART KOSTNAD ANSVARIG Övergripande Kommunen skall ha ett eget statistiksystem

Läs mer

ARJEPLOGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2015-06-25 1 (12)

ARJEPLOGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2015-06-25 1 (12) Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2015-06-25 1 (12) Plats och tid Sammanträdesrummet Nasa, Tingsbacka, torsdagen den 25 juni 2015 kl 9.00 10.25. Beslutande Anders Burman (S), ordförande Erik Grähs (V),

Läs mer

INNEHÅLL. Bilagor. 1 Tertialbokslut med prognos - driftbudget 2 Tertialbokslut med prognos - investeringsbudget

INNEHÅLL. Bilagor. 1 Tertialbokslut med prognos - driftbudget 2 Tertialbokslut med prognos - investeringsbudget BUDGET- OCH VERKSAMHETSUPPFÖLJNING PER AUGUSTI 2014 MILJÖ- OCH BYGGLOVSNÄMNDEN INNEHÅLL ANSVARSOMRÅDE 1 KOMMENTAR TILL UPPFÖLJNING PER AUGUSTI 1 Periodens resultat 1 KOMMENTAR TILL PROGNOS 2 Prognos driftbudget

Läs mer

Ekonomisk prognos Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden

Ekonomisk prognos Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden Ekonomisk prognos 2019 Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden Innehållsförteckning Sammanfattning...3 Ekonomisk utveckling under året...4 Budgetavvikelse...4 Verksamhetsmått...4 Analys av avvikelse i förhållande

Läs mer

VERKSAMHETS- BERÄTTELSE

VERKSAMHETS- BERÄTTELSE VERKSAMHETS- BERÄTTELSE 2010 Miljönämnden 1 Miljönämnden Brukar/medborgarperspektiv Under 2010 har en riskbaserad tillsyn av hälsoskyddsverksamheter inletts i projektform för att 2011 utökas till alla

Läs mer

Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning

Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning Överenskommelse om åtgärder inom miljömål, klimat och energi samt klimatanpassning Länsstyrelsen har i samverkan med bland annat kommuner

Läs mer

Månadsrapport ekonomi. Nybro kommun

Månadsrapport ekonomi. Nybro kommun Månadsrapport ekonomi Nybro kommun Innehållsförteckning Ekonomi... 3 Nybro kommun, Månadsrapport ekonomi 2(6) Ekonomi Driftsredovisning Budget helår Förbrukat per den 30 nov 2013 (%) Verksamhetens intäkter

Läs mer

Månadsuppföljning för novembermånad 2016

Månadsuppföljning för novembermånad 2016 9 december 2016 NBN 2016/207 1 (4) HANDLÄGGARE Asif Chowdhury 08-535 365 41 asif.chowdhury@huddinge.se Natur- och byggnadsnämnden Månadsuppföljning för novembermånad 2016 Förslag till beslut Natur- och

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sida 1(5) Plan- och byggnadsnämnden 2015-05-13

Sammanträdesprotokoll Sida 1(5) Plan- och byggnadsnämnden 2015-05-13 Sammanträdesprotokoll Sida 1(5) Omfattning 60 Plats och tid Strömsalen, Kinnaströms Företagscenter, Kinna, kl. 13.30 13.50 Beslutande Övriga närvarande Lars-Åke Åkesson (M) Pontus Johansson (C) Lennart

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2014 Bygg- och tekniknämnden, skatt

Verksamhetsberättelse 2014 Bygg- och tekniknämnden, skatt Verksamhetsberättelse 2014 en, skatt en ansvarar för driften av verksamheterna hamn, gator samt parker och ska se till att Nyköping har ett funktionellt gatuoch vägsystem. Välskötta gator, vackra parkmiljöer,

Läs mer

Granskning av delårsbokslut 2002-08-31 och prognos 2002

Granskning av delårsbokslut 2002-08-31 och prognos 2002 Granskning av delårsbokslut 2002-08-31 och prognos 2002 Länssjukhuset i Halmstad Leif Johansson Inger Andersson Komrev Box 324, 301 08 Halmstad Tel 035 15 17 00 Fax 035-15 17 36 Leif Johansson, Direkt:

Läs mer

Sammanträdestid: kl Borgmästaren, Lysekils stadshus

Sammanträdestid: kl Borgmästaren, Lysekils stadshus 1 (11) Byggnadsnämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdestid: 2016-12-08 kl. 09.20-12.05 Lokal: Beslutande ledamöter och tjänstgörande ersättare: Bo Göthesson (S), ordf. Mikael Wennergren (LP), vice ordf.

Läs mer

Jämshögs Gästgivargård

Jämshögs Gästgivargård Sida 1 Plats och tid ande Ej tjänstgörande ersättare Jämshögs Gästgivargård Mats Lindstén Per-Olof Larsen Carl-Eric Birgersson Bengt-Åke Karlsson Olle Olsson Gert Gustavsson Nelly Alvarsson Torsten Cairenius

Läs mer

1 Information till nämnden MBN 15/30. 2 Ekonomisk uppföljning för miljö- och byggnadsnämnden efter juli 2015

1 Information till nämnden MBN 15/30. 2 Ekonomisk uppföljning för miljö- och byggnadsnämnden efter juli 2015 MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2015-08-25 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 25 augusti 2015, 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE Val av protokolljusterare DNR 1 Information

Läs mer

Sammanfattning av nämndens viktigaste effektmål och måluppfyllelse

Sammanfattning av nämndens viktigaste effektmål och måluppfyllelse 259 BYGGNÄMNDEN Sammanfattning av nämndens viktigaste effektmål och måluppfyllelse Byggnämnden har under året satsat ytterligare på att öka kundfokus, skapa en bra kunddialog och ge god service till såväl

Läs mer

Socialnämnden i Järfälla

Socialnämnden i Järfälla 2014 Budget- och verksamhetsuppföljning per april och prognos för helår 2014 Socialnämnden i Järfälla (samhällsuppdraget) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. SOCIALNÄMNDENS VERKSAMHET - SAMHÄLLSUPPDRAGET... 2 2. DRIFTBUDGETEN...

Läs mer

Miljö- och byggnämndens Bokslut

Miljö- och byggnämndens Bokslut Ekonomi Arbetssätt Kund/Brukar e Hållbart samhälle Medarbetare Miljö och byggnämndens Bokslut Diarienummer: 25 Innehållsförteckning 1. EKONOMISK REDOVISNING FÖR MILJÖ OCH BYGGNÄMNDEN... 3 1.1 DRIFTSREDOVISNING...

Läs mer

Delårsbokslut jan-april 2016 för Lönenämnden

Delårsbokslut jan-april 2016 för Lönenämnden 2016-05-02 Dnr: LNSML 2016-2 TJÄNSTESKRIVELSE Delårsbokslut jan-april 2016 för Lönenämnden Lönenämnden har upprättat förslag till delårsbokslut april 2016. Prognosen för helåret 2016 beräknas till ett

Läs mer

Byggnads- och trafiknämnd

Byggnads- och trafiknämnd Nämnd: Ordförande: Verksamhetsområde: Förvaltning: Förvaltningschef: Byggnads- och trafiknämnd Zaine Andersson Tekniskt kontor Svante Modén Bokslut 2013 Budget 2014 Budget 2015 Personalkostnader 2 255

Läs mer

Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning

Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning Överenskommelse om åtgärder inom miljömål, klimat och energi samt klimatanpassning Länsstyrelsen har i samverkan med bland annat

Läs mer

Svenska pärlor Världsnaturfonden WWF

Svenska pärlor Världsnaturfonden WWF TNS Sifo 8 maj 205 53233 Svenska pärlor Världsnaturfonden WWF Del 2 Skydd av svensk natur Innehåll. OM UNDERSÖKNINGEN 03 2. SAMMANFATTNING 04 3. RESULTAT 06 Oro och ansvar 07 Skydd av naturen 3 Resurser

Läs mer

MILJÖ- OCH BYGGLOVSNÄMNDEN

MILJÖ- OCH BYGGLOVSNÄMNDEN DELÅRSRAPPORT PER AUGUSTI 2010 MILJÖ- OCH BYGGLOVSNÄMNDEN INNEHÅLL ANSVARSOMRÅDE 1 KOMMENTAR TILL UPPFÖLJNING PER AUGUSTI 1 Periodens resultat (tkr), bilaga 1 1 Viktiga händelser 2 Uppföljning av mål och

Läs mer

Byggnadsnämnden. Nämndplan 2013 2012-10-04

Byggnadsnämnden. Nämndplan 2013 2012-10-04 Byggnadsnämnden Nämndplan 2013 2012-10-04 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING 3 2. VERKSAMHETSBESKRIVNING 3 2.1 Omvärldsanalys 3 2.2 Personal 4 2.3 Ekonomi 4 2.4 Väsentliga verksamhetsförändringar 5 2.5

Läs mer

Månadsuppföljning och prognos

Månadsuppföljning och prognos Månadsuppföljning och prognos februari 2017 Samhällsbyggnadsnämnden Godkänd av samhällsbyggnadsnämnden 2017-03-22 Väsentliga händelser Arbetet med att implementera den nya organisationen på samhällsbyggnadskontoret

Läs mer

Bokslut 2018 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET

Bokslut 2018 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Bokslut 2018 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Innehållsförteckning 1 Verksamhet... 3 1.1 Driftredovisning... 3 1.2 Årets händelser... 3 1.3 Mål och måluppfyllelse... 3 GRUNDSKOLA - Eleverna kunskaper utvecklas

Läs mer

Kvartalsrapport september och prognos 4 2013. Tekniska nämnden

Kvartalsrapport september och prognos 4 2013. Tekniska nämnden Kvartalsrapport september och prognos 4 2013 Tekniska nämnden Innehållsförteckning 1 Teknisk nämnd... 3 1.1 Periodens resultat... 3 1.2 Viktiga händelser i verksamheten... 4 1.3 Prognos med ekonomiskt

Läs mer

brandstationen i Sölvesborg Per-Olof Larsen Jan Maltestam Bengt-Åke Karlsson Lars Andersson Berith Gustavsson Torsten Cairenius

brandstationen i Sölvesborg Per-Olof Larsen Jan Maltestam Bengt-Åke Karlsson Lars Andersson Berith Gustavsson Torsten Cairenius www.raddning.com Sida 1 Plats och tid ande brandstationen i Sölvesborg Per-Olof Larsen Jan Maltestam Bengt-Åke Karlsson Lars Andersson Berith Gustavsson Torsten Cairenius Ej tjänstgörande ersättare Övriga

Läs mer

Gerhard Kullgren (S) ordf Gunilla Magnusson (KV) v ordf Uno Sjöberg (C) Stefan Andersson, miljöchef Oskar Åhrén, sekreterare

Gerhard Kullgren (S) ordf Gunilla Magnusson (KV) v ordf Uno Sjöberg (C) Stefan Andersson, miljöchef Oskar Åhrén, sekreterare Tillsynsnämnden 2010-10-14 35 (42) Plats och tid Kommunhuset i Hyltebruk kl. 8.00 8.30 Beslutande Gerhard Kullgren (S) ordf Gunilla Magnusson (KV) v ordf Uno Sjöberg (C) Övriga deltagande Sören Johansson

Läs mer

Bygg- och miljönämndens verksamhetsplan 2015

Bygg- och miljönämndens verksamhetsplan 2015 Bygg- och miljönämndens verksamhetsplan 2015 2 Innehållsförteckning Kommunfullmäktiges uppdrag till nämnden Verksamhetsplanens funktion Mål och uppdrag Nämndens uppdrag till förvaltningen Nämndens uppdrag

Läs mer

Mål och budget

Mål och budget Bilaga 1 Mål och budget 2016-2018 Myndighetsnämnden 2015-04-17 Rev. 2015-05-07 1 Ordförande: Göran Pettersson (S) Förvaltningschef: Stefan Larsson Sammanfattning År 2016 Under 2016 kommer verksamheten

Läs mer

Barn- och utbildningsutskottet 2014-03-10 1 (10)

Barn- och utbildningsutskottet 2014-03-10 1 (10) Barn- och utbildningsutskottet 2014-03-10 1 (10) Plats och tid Kommunkontoret Robertsfors 2014-03-10, kl 13.00-16.05 Beslutande Hans Lindgren (s), ordf Kjell-Åke Nilsson (s) Inga-Britt Berglund (s) Ann-Christine

Läs mer

Revisionsrapport basgranskning av arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden

Revisionsrapport basgranskning av arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden REVISIONSRAPPORT 1(8) KR-2014/ 0007 Handläggare, titel, telefon Caroline Nyman, stadsrevisor 011-15 17 99 Revisionsrapport basgranskning av arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden Innehållsförteckning

Läs mer

Sammanträdestid: kl Borgmästaren, Lysekils stadshus. Madelene Johansson. Bo Göthesson. Inge Löfgren ANSLAGSBEVIS:

Sammanträdestid: kl Borgmästaren, Lysekils stadshus. Madelene Johansson. Bo Göthesson. Inge Löfgren ANSLAGSBEVIS: 1 (9) Byggnadsnämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdestid: 2016-08-24 kl. 09.15-11.30 Lokal: Beslutande ledamöter och tjänstgörande ersättare: Bo Göthesson (S), ordf. Mikael Wennergren (LP), vice ordf.

Läs mer

Revisionsrapport basgranskning av gymnasienämnden

Revisionsrapport basgranskning av gymnasienämnden REVISIONSRAPPORT 1(8) KR-2014/ 0006-7 Handläggare, titel, telefon Caroline Nyman, stadsrevisor 011-15 17 99 Revisionsrapport basgranskning av gymnasienämnden Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Ansvarsområde...

Läs mer

Bilaga nr 2 Socialnämndens bidrag till avsnittet verksamhet

Bilaga nr 2 Socialnämndens bidrag till avsnittet verksamhet 2017-02-07 1 (5) BILAGA NR 2 SOCN 2015 551/041 Bilaga nr 2 Socialnämndens bidrag till avsnittet verksamhet Socialt stöd och omsorg Människor som behöver stöd och hjälp på grund av funktionsnedsättning

Läs mer

JÄMFÖRELSERAPPORT. Måttbandet. mäter. Miljö-, Bygg- och Plannyckeltal

JÄMFÖRELSERAPPORT. Måttbandet. mäter. Miljö-, Bygg- och Plannyckeltal JÄMFÖRELSERAPPORT Måttbandet mäter Miljö-, Bygg- och Plannyckeltal En jämförelse av kommunens miljö-, bygg- och planverksamhet ur ett brukar- och medborgarperspektiv Deltagande kommuner: Luleå,, Skellefteå,,,,,

Läs mer

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden Ordförande: Peter Melinder Förvaltningschef: Ingela Lundqvist Vårt uppdrag Vi arbetar med Miljö- och hälsoskydd Naturvård Fysisk planering, bygglov och kartor Gator,

Läs mer

Bräcke och Ånge bygg- och miljönämnd. Förslag till

Bräcke och Ånge bygg- och miljönämnd. Förslag till Bräcke och Ånge bygg- och miljönämnd Förslag till Delårsbokslut 31 augusti 2018 Bokslutsprognos 2018 1 BRÄCKE OCH ÅNGE BYGG- OCH MILJÖNÄMND Ordförande: Peter Edling (l) Vice ordförande: Per-Anders Andersson

Läs mer

Delårsrapport 2015 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET

Delårsrapport 2015 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Delårsrapport 2015 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Delårsrapport 2015 Sammanfattning För perioden januari till och med augusti visar för- och grundskola sammantaget en positiv budgetavvikelse om 2,0 mnkr

Läs mer

Skövde kommuns handlingsplan för förbättrat företagsklimat.

Skövde kommuns handlingsplan för förbättrat företagsklimat. Skövde kommuns handlingsplan för förbättrat företagsklimat. Sektor samhällsbyggnad, 2015-02-26 2 Innehållsförteckning Inledning... 4 Bakgrund... 4 Gemensamma utvecklingsområden för Skövde kommun och företagarna

Läs mer

Energi- & klimatplan

Energi- & klimatplan Dnr:2018/254 Säffle kommuns Energi- & klimatplan Med målsättningar till år 2030 Version 2018-04-10 Beslutad i kommunfullmäktige 2018-XX-XX Innehåll 1. Varför Energi- och klimatplan... 3 1.1. Omfattning

Läs mer

Slutrapport för det lokala naturvårdsprojektet Naturstig vid Hållnäskusten

Slutrapport för det lokala naturvårdsprojektet Naturstig vid Hållnäskusten SLUTRAPPORT 2006-08-15 Länsstyrelsen i Uppsala län 751 86 Uppsala Slutrapport för det lokala naturvårdsprojektet Naturstig vid Hållnäskusten Projektets namn: Naturstig vid Hållnäskusten Kontaktperson på

Läs mer

Raymond Asp, S Göran Lundberg, S Staffan Svensson, avdelningschef, 106 Helena Grybäck Svensson, förbundschef Ulla Nilsson, sekreterare

Raymond Asp, S Göran Lundberg, S Staffan Svensson, avdelningschef, 106 Helena Grybäck Svensson, förbundschef Ulla Nilsson, sekreterare Sammanträdesprotokoll 1 (11) Plats och tid Sessionssalen, kommunhuset i Hultsfred, kl. 8.30-10.40 ande Roland Waern, M Åke Nilsson, KD Gunilla Schollin Borg, MP Per-Inge Pettersson, C Ewa Engdahl, C Gunilla

Läs mer

Owe Hjortmarker (FP) Susanne Råbius (MP) Underskrifter Sekreterare... Per-Ola Svensson. Ordförande... Anders Hellström

Owe Hjortmarker (FP) Susanne Råbius (MP) Underskrifter Sekreterare... Per-Ola Svensson. Ordförande... Anders Hellström Protokoll Nr 5 Sammanträdesdatum 2011-05-11 Sammanträdestid 13.30-16.30 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Närvarande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ersättare Tjänstemän Anders Hellström (M), ordförande

Läs mer

D.nr/2018: Handläggare Niklas Almhager Tel Kommunstyrelsen. Kommunstyrelsen månadsrapport per oktober 2018

D.nr/2018: Handläggare Niklas Almhager Tel Kommunstyrelsen. Kommunstyrelsen månadsrapport per oktober 2018 Handläggare Niklas Almhager Tel. 0152-29358 månadsrapport per oktober 2018 Driftredovisning (tkr) Utfall (U) Jan-okt 2018 Helår 2018 Budget Avvi kel s e Avvi kel s e (B) (B-U) exkl. sem.skuld Års - prognos

Läs mer

Digital samhällsbyggnadsprocess 2025

Digital samhällsbyggnadsprocess 2025 Digital samhällsbyggnadsprocess 2025 GISS årsmöte och seminarium 2018-02-14 Eva Nord Regional geodatasamordnare Lantmäteriet eva.nord@lm.se Digital samhällsbyggnadsprocess 2025 Digitalt först -för en smartare

Läs mer

Digitala detaljplaner

Digitala detaljplaner Digitala detaljplaner -en pusselbit i den digitala samhällsbyggnadsprocessen Lägesavstämning 2018 Christina Thulin, Sveriges Kommuner och Landsting Sveriges Kommuner och Landsting Medlemsorganisation för

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden. Miljö- och byggnadsnämndens förvaltning

Miljö- och byggnadsnämnden. Miljö- och byggnadsnämndens förvaltning 1 (9) Plats och tid Kommunkontoret, Sunne, klockan 13.00 15.00 Paragrafer Beslutande Anders Folkesson (C) Mats Eriksson (C), ersättare för Elisabeth Karlsson (C) Arne Olsson (M), ordförande Maria Widlund

Läs mer

BEVIS och ANSLAG om justeringens til' ännegivande

BEVIS och ANSLAG om justeringens til' ännegivande Sammanträde Plats och tid Ledamöter Övriga Stadshuset, Kompassen, kl.13:00-15:30 Gunilla Magnusson (MP), Ordförande Mikael Staxäng (M), l :e vice ordförande Elving Andersson (C) Rolf Jonsson (L) Lars-Göran

Läs mer

MÅNADSRAPPORT 2009. STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Månadsrapport 2009 Nya Karolinska Solna INNEHÅLLSFÖRTECKNING

MÅNADSRAPPORT 2009. STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Månadsrapport 2009 Nya Karolinska Solna INNEHÅLLSFÖRTECKNING STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Månadsrapport MÅNADSRAPPORT INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 SAMMANFATTNING AV MÅNADSBOKSLUT... 1 2 UPPFÖLJNING AV HUVUDMÅL... 1 3 VERKSAMHETENS OMFATTNING OCH INNEHÅLL... 2 4 VERKSAMHETENS

Läs mer

\!:)kommun Barn- och utbildningsförvaltningen

\!:)kommun Barn- och utbildningsförvaltningen ~Tingsryds \!:)kommun Barn- och utbildningsförvaltningen Kompletterande handlingar till Barn- och utbildningsnämndens kallelse 2014-11-19 Ärende 2 Ekonomiskt utfall och ekonomisk rapport för oktober 2014.

Läs mer

MILJÖ & HÄLSA VERKSAMHETSPLAN STRÖMSTADS KOMMUN FÖR MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSAVDELNINGEN INOM MILJÖ- OCH BYGGFÖRVALTNINGEN. Dnr: MBN/

MILJÖ & HÄLSA VERKSAMHETSPLAN STRÖMSTADS KOMMUN FÖR MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSAVDELNINGEN INOM MILJÖ- OCH BYGGFÖRVALTNINGEN. Dnr: MBN/ MILJÖ & HÄLSA VERKSAMHETSPLAN FÖR MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSAVDELNINGEN INOM MILJÖ- OCH BYGGFÖRVALTNINGEN STRÖMSTADS KOMMUN 2016 Dnr: Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 2 Verksamheten

Läs mer

Bilaga till skrivelse 2013-02-12. Särredovisning. Vatten och avlopp

Bilaga till skrivelse 2013-02-12. Särredovisning. Vatten och avlopp Bilaga till skrivelse 2013-02-12 Särredovisning Vatten och avlopp 2012 Förvaltningsberättelse Uppdrag Vatten och avloppsverksamheten ska tillgodose efterfrågade vatten- och avloppstjänster av god kvalitet.

Läs mer

Protokoll vid styrelsesammanträde / konstituerande möte i Torslanda Tennisklubb

Protokoll vid styrelsesammanträde / konstituerande möte i Torslanda Tennisklubb Protokoll vid styrelsesammanträde / konstituerande möte i Torslanda Tennisklubb Klubbhuset, Torslanda IK Tisdagen den 27 mars 2012 Närvarande: Katarina Foxenius (ordf.), Nicolas Lopez, Elise Orderud, Thomas

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE. Yttrande över detaljplan för kv. Valand

TJÄNSTESKRIVELSE. Yttrande över detaljplan för kv. Valand TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2014-05-14 Diarienummer SE/2010:111 Yttrande över detaljplan för kv. Valand Förslag till beslut Nämnden för Service antar förvaltningens yttrande som sitt eget och överlämnar det

Läs mer

05. Månadsuppföljning maj Kultur- och fritidsnämnden

05. Månadsuppföljning maj Kultur- och fritidsnämnden 05. Månadsuppföljning maj 2019 Kultur- och fritidsnämnden 1 Månadsuppföljning maj 2019 1.1 Utfall/Prognos Driftredovisning UTFALL PROGNOS UTFALL Nettokostn i tkr Budget Utfall Avvikelse Budget Prognos

Läs mer

Haparandas miljömål. Antagna av kommunfullmäktige 2007-02-26

Haparandas miljömål. Antagna av kommunfullmäktige 2007-02-26 Haparandas miljömål Antagna av kommunfullmäktige 2007-02-26 Haparandas lokala miljömål är de övergripande målsättningarna som ska uppnås inom en generation. Av de 16 miljömål som Sveriges riksdag beslutat

Läs mer

Anders Andersson, sekreterare och kanslichef. Kommunkontoret 2014-09-11

Anders Andersson, sekreterare och kanslichef. Kommunkontoret 2014-09-11 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (12) Plats och tid Kommunkontoret, Kopparberg Tid: 14.30 16.45 Beslutande Övriga deltagande Pirjo Nilsson (S), Ljusnarsberg, ordförande Lena Vinnerås (S), Nora Siv Sander (S), Hällefors

Läs mer

RÄDDNINGSNÄMNDEN BOKSLUT 2009 ÅRSANALYS. Viktiga förändringar

RÄDDNINGSNÄMNDEN BOKSLUT 2009 ÅRSANALYS. Viktiga förändringar RÄDDNINGSNÄMNDEN BOKSLUT 2009 ÅRSANALYS Viktiga förändringar Året har fortsatt att präglas av den nya lagen, Lagen om skydd mot olyckor. Inom det förebyggande arbetet bedrivs arbetet enligt tillsynsmodellen

Läs mer

Slutrapport för Hållbart nyttjande av Åre kommuns natur- och kulturvärden 2, beslut 2005, Vallbo Sågmiljö

Slutrapport för Hållbart nyttjande av Åre kommuns natur- och kulturvärden 2, beslut 2005, Vallbo Sågmiljö SLUTRAPPORT 2007-01-29 Länsstyrelsen i Jämtlands län 831 86 Östersund Bilaga 5 Slutrapport för Hållbart nyttjande av Åre kommuns natur- och kulturvärden 2, beslut 2005, Vallbo Sågmiljö Projektets namn:

Läs mer