Kommunstyrelsens Ledningsutskott (21)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kommunstyrelsens Ledningsutskott 2013-05-15 6 (21)"

Transkript

1 LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens Ledningsutskott (21) 100 REDOVISNING AV PLANENHETENS ÅRSRAPPORT 2012 Dnr: LKS Enhetschefen för planenheten redovisar årsrapporten för 2012 med fokus på verksamhetsberättelse, måluppfyllelse, nyckeltal och budgetuppföljning. Beslutsunderlag Planenhetens årsrapport 2012 Ledningsutskottet förslag till kommunstyrelsen Ledningsutskottet tar del av redovisningen och överlämnar den till kommunstyrelsen. Beslutet skickas till Kommunstyrelsen JUSTERING Sign:

2

3 Årsrapport Planenhet

4 Ingress 1 Sammanfattning 1.1 Ingress Planenhetens verksamhetsområde är framtagande av detaljplaner och arbete med kommunens översiktsplanering. 1.2 Verksamhet Inledande text om verksamheten Planenheten har under året arbetat aktivt med 38 detaljplaner enligt kommunstyrelsens arbetsprogram.totalt antal planer i Kommunstyrelsens arbetsprogram för detaljplaner är 60. Under 2012 antogs 4 detaljplaner, vilka möjliggör byggande av 23 gruppbyggda småhus alt 13 nya villor, ny industrimark och utbyggnad av äldreboende. Detaljplanerna som antogs gällde Området söder om vattentornet (enbostadshus), Kyrkvik (enbostadshus), Stångenäshemmet (äldreboende) och "kommunens förråd" (industrimark). De låga antalet antagna planer beror delvis på att två tjänster på planenheten varit vakanta under 3-4 månader och två nya planarkitekter skolats in under hösten. Planbesked lämnades av Kommunstyrelsen för 6 nya detaljplaner under Arbete har också pågått med en fördjupad översiktsplan för Åbyfjorden tillsammans med Sotenäs kommun. Kommunen är även med som part i EU-projektet "Hav möter Land", där den fördjupade översiktsplanen för Åbyfjorden ingår som en del. En Vindbruksplan antogs som ett tematiskt tillägg till översiktsplanen 27 juni och ett förslag till boendestrategi har tagits fram. Arbete med en "Blå ÖP" har inletts. Dessutom har planenheten arbetat med centrumplanering och medborgardialog samt varit delaktiga i det arbete som ett ras på en privat fastighet i Brodalen medförde. Vad gäller arbetsmiljöarbete så har 7 arbetsplatsträffar (APT) genomförts (antalet APT sanktionerades av förvaltningssamverkansgrupp och beslutades på APT). Planenheten har också genomgått utbildningen "FAS arbetsliv" tillsammans med bygglov- och mätenheten och en arbetsmiljögrupp har bildats. En skyddsrond har genomförts. Sjuktalet är fortsatt lågt med xx%. Ekonomisk analys Planenheten uppvisar en negativ budgetavvikelse på - tkr. Den negativa avvikelsen beror främst på minskade intäkter men även på att intäkter och kostnader för detaljplaner som drivs av privata exploatörer inte matchar varandra. Åtgärder är vidtagna genom att nya detaljplaneavtal som tecknas för privata detaljplaner innebär att exploatören faktureras månadsvis istället för vid vissa skeden av planprocessen. De minskade intäkterna kan förklaras av personalsituationen samt att mycket tid läggs på kommunal planering. 1.3 Måluppfyllelse Måluppfyllelse Planenheten har under 2012 främst jobbat med fyra av kommunens strategiska Planenhet, Årsrapport 2(9)

5 utvecklingsområden. Nytänkande och strategisk omvärldsorientering: Hemsidan har utvecklats avseende planprocess och medborgarinflytande, bl.a. genom en GIS-karta som visar pågående och gällande detaljplaner. Folkhälsa och delaktighet: Ett flertal insatser har genomförts för att öka allmänhetens delaktighet i planeringen, med särskilda insatser inriktade mot ungdomar. Digitala media har använts som dialogverktyg vid flera av insatserna men även t.ex. workshops, gåtur, enkäter och cafédialog. God kommunal service: Enheten har genomgått FAS arbetsliv. Miljö: Rutiner för utskick har förändrats och sker nu digitalt. 1.4 Åren som kommer Åren som kommer Boendestrategin, som ännu inte är antagen, anger inriktningen för den fysiska planeringen de kommande åren. Där föreslås åtgärder som t.ex. att arbeta fram en VAplan, markstrategi, Blå översiktsplan, grönstrukturplan, plan för förhöjda vattennivåer, fortsatt arbete med centrumutveckling, plan för omvandling av fritidshusområden och uppstart av en ny översiktsplan under andra halvan av Alla åtgärder som föreslås i Boendestrategin syftar till att uppfylla delmål och mål som på sikt ska stärka kommunens vision om att nå invånare. Åtgärderna kräver ett utökat sammarbete inom förvaltningen men även mellan olika kommunala förvaltningar, samt i arbetet med en "Blå ÖP" även med grannkommunerna. EU-projektet Hav möter Land avslutas till sommaren Arbetet med den fördjupade översiktsplanen för Åbyfjorden samt centrumutveckling i de olika kommundelarna fortsätter under 2013, liksom insatser för att förbättra medborgardialog och inflytande. Antalet antagna detaljplaner per år bör minst fördubblas till kommande år. Förutom arbete med den fysiska planeringen så kommer planenheten fortsätta sitt arbete med att förbättra rutiner, bl.a. genom Lean, samt jobba med att få bättre balans mellan intäkter och kostnader för detaljplaner som drivs av privata exploatörer. 2 Tabeller och analys Resultaträkning Tkr Verksamhetens intäkter Verksamhetens kostnader Kapitalkostnad Verksamhetens nettokostnad Budgetanslag netto Budgetavvikelse Andel av kommunens nettokostnad (%) Planenhet, Årsrapport 3(9)

6 Resultaträkning Personal Antal anställda varav kvinnor varav män Personalkostnad, tkr Personalkostnad av verksamhetens bruttokostnad (%) Personal Under våren 2012 har två planarkitekter avslutat sin anställning på planenheten. Två nya planarkitekter anställdes efter sommaren Nettokostnad per verksamhet Avdelning Planenheten Nettokostnad per verksamhet Planenheten uppvisar en negativ budgetavvikelse på - tkr. Den negativa avvikelsen beror främst på minskade intäkter men även på att intäkter och kostnader för detaljplaner som drivs av privata exploatörer inte matchar varandra. Åtgärder är vidtagna genom att nya detaljplaneavtal som tecknas för privata detaljplaner innebär att exploatören faktureras månadsvis istället för vid vissa skeden av planprocessen. De minskade intäkterna kan förklaras av personalsituationen samt att mycket tid läggs på kommunal planering. Nyckeltal Nyckeltal Pågående detaljplaner Planbesked 6 8 Totalt antal planer i arbetsprogrammet Nyckeltal Planenheten har under året arbetat aktivt med 38 detaljplaner enligt kommunstyrelsens arbetsprogram.totalt antal planer i Kommunstyrelsens arbetsprogram för detaljplaner är 60. Under 2012 antogs 4 detaljplaner, vilka möjliggör byggande av 23 gruppbyggda småhus alt 13 nya villor, ny industrimark och utbyggnad av äldreboende. Detaljplanerna som antogs gällde Området söder om vattentornet (enbostadshus), Kyrkvik (enbostadshus), Stångenäshemmet (äldreboende) och "kommunens förråd" (industrimark). De låga Planenhet, Årsrapport 4(9)

7 antalet antagna planer beror delvis på att två tjänster på planenheten varit vakanta under 3-4 månader och två nya planarkitekter skolats in under hösten. Planbesked lämnades av Kommunstyrelsen för 6 nya detaljplaner under av dessa rörde kommunala detaljplaner: "Kyrkviks förskola", "Boviks skola", "Färgaregatans förskola" och område norr om Grötövägen. Resterande 2 planbesked gavs till privata detaljplaner: Dona 2:1 "Byggtjänst" och Vägeröd 1:69 Östersidan "Kyrkans mark". Inga ansökningar om planbesked avslogs. Varje handläggare arbetar med många detaljplaner samtidigt vilket påverkar arbetstakten i varje enskilt planärende. Mycket tid har även lagts på den översiktliga planeringen. Nettoinvesteringar/anläggningstillgångar Nettoinvesteringar Anläggningstillgångar bokfört värde Nettoinvesteringar Investeringsbudgeten innehåller bla poster för åtgärder efter raset på en privat fastighet i Brodalen. Dessa kostnader uppgår till ca 670 tkr. Kostnader för denna typ av åtgärder skall egentligen inte belasta planenhetens investeringsbudget. Resterande nettoinvesteringar ca 339 tkr är fördelad för framtagande av kommunala detaljplaner; Södra Hamnen havsbadsområdet, Hallindens industri/verksamhetsområde, Slätten 1:339 (kommunförrådet), Brastads centrum, Dalskogen 3 samt Torvemyr. 3 Nämndsredovisning 3.1 Verksamhet Verksamheten Detaljplanering: Planenheten har under året arbetat aktivt med 38 detaljplaner enligt kommunstyrelsens arbetsprogram.totalt antal planer i Kommunstyrelsens arbetsprogram för detaljplaner är 60. Under 2012 antogs 4 detaljplaner, vilka möjliggör byggande av 23 gruppbyggda småhus alt 13 nya villor, ny industrimark och utbyggnad av äldreboende. Detaljplanerna som antogs gällde Området söder om vattentornet (enbostadshus), Kyrkvik (enbostadshus), Stångenäshemmet (äldreboende) och "kommunens förråd" (industrimark). De låga antalet antagna planer beror delvis på att två tjänster på planenheten varit vakanta under 3-4 månader och två nya planarkitekter skolats in under hösten. Planbesked lämnades av Kommunstyrelsen för 6 nya detaljplaner under av dessa rörde kommunala detaljplaner: "Kyrkviks förskola", "Boviks skola", "Färgaregatans förskola" och område norr om Grötövägen. Resterande 2 planbesked gavs till privata detaljplaner: Dona 2:1 "Byggtjänst" och Vägeröd 1:69 Östersidan "Kyrkans mark". Inga ansökningar om planbesked avslogs. Översiktsplanering: En vindbruksplan antogs som ett tematiskt tillägg till översiktsplanen av Kommunfullmäktige 27 juni Kommunen deltar som en av 26 parter i Norge, Sverige och Danmark i EU-projektet Hav möter Land som innebär ett samarbete om klimat, vatten och samhällsplanering för Kattegatt och Skagerrak. Lysekil jobbar tillsammans med Sotenäs kommun fram en fördjupad översiktsplan för Åbyfjorden, som även ingår som pilotprojekt i Hav möter Land. Arbete för att Planenhet, Årsrapport 5(9)

8 gemensamt med Tanum, Strömstad och Sotenäs kommuner ta fram en "Blå ÖP" påbörjades under Ett underlagsdokument till Boendestrategi färdigställdes 4 januari. Därefter har en workshop med Kommunstyrelsens politikter hållits som sedan legat till grund för det fortsatta arbetet met att ta fram ett förslag till Boendestrategi med åtgärdsförslag för den fysiska planeringen. Övrigt: Arbete med centrumplanering pågår på flera håll i kommunen. Dels i Brastad och Fiskebäckskils genom detaljplanearbete och dels mer övergripande i Lysekil via ett projekt som syftade till att öka medborgarnas medvetande och delaktighet i planeringen och som genomfördes av en sommarpraktikant. Flera workshops och arbete för att stärka medborgardialogen har genomförts även i andra planer (se mer under avsnitt 3.2). Enheten har även deltagit aktivt i flertalet cafédialoger under 2012 och fanns med som representanter i kommunens tält under seglingsveckan i augusti. Planenheten har utökat samverkan med övriga enheter inom förvaltningen främst genom en återkommande tjänstemannaberedning "Planverkstan" till vilken planenheten är sammankallande. Sammarbetet har även stärkts med Näringslivsenheten, bl.a. genom medverkan i arbetet kring "Upplevelse centrum" lett av Näringslivsenheten. Samverkan med övriga kommuner i Norra Bohuslän upprätthålls främst genom regelbundna planträffar. Planenehten har även deltagit på flertalet träffar anordnade av Länsstyrelsen. Arbete kopplat till raset på en privat fastighet i Brodalen, som skedde i augusti 2011, har pågått även under En ansökan om statligt bidrag för åtgärden har lämnats in till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Åtgärden belastar till största delen planenhetens investeringsbudget. Personal och arbetsmiljö Personalsituation: På planenheten jobbar fyra planhandläggare varav en med samordningsanvar för planverksamheten. Under våren så slutade två handläggare vars tjänster kunde ersättas först efter sommaren. Arbetsbelastningen är hög med ca 10 pågående detaljplaner per handläggare samt översiktsplanering utöver det. För att minska arbetsbelastningen så har en tremånaders planering införts. Den innebär att det under kommande tre månader ska finnas ca fem pågående detaljplaner per handläggare medan andra detalplanerna får vänta. Prioriteringen godkänns av Kommunstyrelsens ledningsutskott. Arbete med att säkerställa rutiner vid oplanerad frånvaro hos personalen har påbörjats under Förvaltningen har under en stor del av året saknat förvaltningschef. Arbetsmiljö: Under året har sju arbetsplatsträffar (APT) hållits tillsammans med byggoch mätenheten. Det är färre än vad som beslutats i det fackliga avtalet. Att hålla ett lägre antal APT är ett önskemål från personalen och har sanktionerats på förvaltningssamverkansgruppen och godkännts av samtliga inom enheten genom beslut på APT. Enheten har genomgått ett arbetsmiljö och förbättringsarbete genom FAS Arbetsliv. Arbetet sammanfattades i ett antal gemensamma ledstjärnor för hur vi vill ha vår arbetsmiljö. En arbetsmiljögrupp har bildats som fortlöpande bedriver och bevakar arbetsmiljöfrågor och återrapporterar på APT. En skyddsrond genomfördes 3 april. Sjuktalet för enheten är fortsatt låg med XX% jämfört med XX% för hela kommunen Ekonomisk analys Ekonomisk analys Belopp i tkr Planenhet, Årsrapport 6(9)

9 Belopp i tkr Verksamhet Utfall Budget Avvikelse Utfall Budget Avvikelse Planenheten Summa Ekonomisk analys Planenheten uppvisar en negativ budgetavvikelse på - tkr. Den negativa avvikelsen beror främst på minskade intäkter men även på att intäkter och kostnader för detaljplaner som drivs av privata exploatörer inte matchar varandra. Åtgärder är vidtagna genom att nya detaljplaneavtal som tecknas för privata detaljplaner innebär att exploatören faktureras månadsvis istället för vid vissa skeden av planprocessen. De minskade intäkterna kan förklaras av personalsituationen samt att mycket tid läggs på kommunal planering. Nyckeltal Nyckeltal Nyckeltal 3.2 Måluppfyllelse KFs politiska mål Lysekil skall uppfattas som en inspirerande och nytänkande framtidskommun Mätbara mål Måluppfyllnad Antalet träffar på hemsidan angående planenhetens verksamhet ska ha ökat jämfört med Långsiktigt stabil ekonomi Lysekil- en trygg kommun med goda möjligheter att påverka Mätbara mål Minst tre insatser för att ge ungdomar ökad kännedom om och möjlihgeter till påverkan på planering ska genomföras. Minst fem insatser som syftar till att stärka allmänhetens delaktighet i planeringen ska genomföras. Måluppfyllnad 100% 200% Planenhet, Årsrapport 7(9)

10 God kommunal service Lysekil skall uppfattas som en miljömedveten kommun Mätbara mål Planenheten ska minska sin pappersåtgång med 20% jämfört med Måluppfyllnad 100% En positiv och utvecklande arbetsmiljö Nämndens politiska mål Nämndens politiska mål 3.3 Åren som kommer Åren som kommer Boendestrategin, som ännu inte är antagen, anger inriktningen för den fysiska planeringen de kommande åren. Där föreslås åtgärder som t.ex. att arbeta fram en VAplan, markstrategi, Blå översiktsplan, grönstrukturplan, plan för förhöjda vattennivåer, fortsatt arbete med centrumutveckling, plan för omvandling av fritidshusområden och uppstart av en ny översiktsplan under andra halvan av Alla åtgärder som föreslås i Boendestrategin syftar till att uppfylla delmål och mål som på sikt ska stärka kommunens vision om att nå invånare. Åtgärderna kräver ett utökat sammarbete inom förvaltningen men även mellan olika kommunala förvaltningar, samt i arbetet med en "Blå ÖP" även med grannkommunerna. EU-projektet Hav möter Land avslutas till sommaren Arbetet med den fördjupade översiktsplanen för Åbyfjorden samt centrumutveckling i de olika kommundelarna fortsätter under 2013, liksom insatser för att förbättra medborgardialog och inflytande. Antalet antagna detaljplaner per år bör minst fördubblas till kommande år. Förutom arbete med den fysiska planeringen så kommer planenheten fortsätta sitt arbete med att förbättra rutiner, bl.a. genom Lean, samt jobba med att få bättre balans mellan intäkter och kostnader för detaljplaner som drivs av privata exploatörer. 4 Miljö Nyckeltal Elförbrukning kw Uppvärmning: *fjärrvärme *olja m3 Drivmedelsförbrukning: *bensin liter *diesel liter *etanol liter Antal tjänstebilar: *bensindrivna *dieseldrivna *etanoldrivna Planenhet, Årsrapport 8(9)

11 Förbrukning kontorspapper ark Planenhet, Årsrapport 9(9)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS LEDNINGSUTSKOTT. Sammanträdestid: kl Borgmästaren, Stadshuset Lysekil.

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS LEDNINGSUTSKOTT. Sammanträdestid: kl Borgmästaren, Stadshuset Lysekil. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (10) KOMMUNSTYRELSENS LEDNINGSUTSKOTT Sammanträdestid: 2015-11-11 kl. 08.30-11.35 Lokal: Borgmästaren, Stadshuset Lysekil Beslutande ledamöter och tjänstgörande ersättare: Jan-Olof

Läs mer

TERTIALRAPPPORT 2010 FÖR MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN. Förvaltningschefen redovisar en ekonomisk tertialrapport med utfall t o m april 2010.

TERTIALRAPPPORT 2010 FÖR MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN. Förvaltningschefen redovisar en ekonomisk tertialrapport med utfall t o m april 2010. 5 2.2 TERTIALRAPPPORT 2010 FÖR MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Förvaltningschefen redovisar en ekonomisk tertialrapport med utfall t o m april 2010. Rapporten visar på en positiv budgetavvikelse för nämndens

Läs mer

BUDGETUPPFÖLJNING. Budgetuppföljning 2015-03-31. Bygg- och miljönämnden

BUDGETUPPFÖLJNING. Budgetuppföljning 2015-03-31. Bygg- och miljönämnden Budgetuppföljning -03-31 Bygg- och miljönämnden 0 Innehållsförteckning Bygg- och miljönämnden mars... 2 Beskrivning av verksamheten... 2 Viktiga händelser under året... 2 Utveckling av verksamhetens möjligheter/risker...

Läs mer

Förvaringsplats: Kommunkansliet )1 (11) Borgmästaren. Tjänstemän: Paragrafer: Ko NI NI U N SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. LYSEK! Ls.

Förvaringsplats: Kommunkansliet )1 (11) Borgmästaren. Tjänstemän: Paragrafer: Ko NI NI U N SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. LYSEK! Ls. LYSEK! Ls Ko NI NI U N SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOINIMUNSTYRELSENSLEDN INGSUTSKOTT )1 (11) Sanlmanträdestid: 2011-12-14 kl 08.30-17.30 Lokal: Beslutande Ledamöter: Borgmästaren Partiersättare: Roland Karlsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS LEDNINGSUTSKOTT. Sammanträdestid: kl Borgmästaren, Stadshuset Lysekil.

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS LEDNINGSUTSKOTT. Sammanträdestid: kl Borgmästaren, Stadshuset Lysekil. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 1 (6) KOMMUNSTYRELSENS LEDNINGSUTSKOTT Sammanträdestid: 2016-01-20 kl. 11.00-12.25 Lokal: Borgmästaren, Stadshuset Lysekil Beslutande ledamöter och tjänstgörande ersättare: Jan-Olof

Läs mer

Sammanträdestid: kl Ajournering kl Borgmästaren, Lysekils stadshus Madelene Johansson.

Sammanträdestid: kl Ajournering kl Borgmästaren, Lysekils stadshus Madelene Johansson. 1 (9) Byggnadsnämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdestid: 2018-03-26 kl. 09.15-11.40 Ajournering kl 11.05-11.10 Lokal: Beslutande ledamöter och tjänstgörande ersättare: Bo Göthesson (S), ordf. Mikael

Läs mer

Sammanträdestid: kl Borgmästaren, Lysekils stadshus

Sammanträdestid: kl Borgmästaren, Lysekils stadshus 1 (11) Byggnadsnämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdestid: 2016-12-08 kl. 09.20-12.05 Lokal: Beslutande ledamöter och tjänstgörande ersättare: Bo Göthesson (S), ordf. Mikael Wennergren (LP), vice ordf.

Läs mer

LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2014-04-09

LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2014-04-09 LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2014-04-09 37 (40) 67 MEDBORGARFÖRSLAG OM ATT UTÖKA NATIONALDAGSFIRANDET Dnr: LKS 2013-262-105 Ett medborgarförslag har kommit in 2013-08-09 om att

Läs mer

føqlzrlz 81' 11 U0) Tjänstemän: Paragrafer: SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Borgmästaren Lys E KI LS KO Ni M U N 08.30 12.30 Sammanträdestid: 2012-01-18 kl -

føqlzrlz 81' 11 U0) Tjänstemän: Paragrafer: SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Borgmästaren Lys E KI LS KO Ni M U N 08.30 12.30 Sammanträdestid: 2012-01-18 kl - Lys E KI LS KO Ni M U N SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOINHVIUNSTYRELSENSLEDNINGSUTSKOTT 11 U0) Sammanträdestid: 2012-01-18 kl - 08.30 12.30 Lokal: Beslutande Ledamöter: Borgmästaren Partiersättare: Roland Karlsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS LEDNINGSUTSKOTT. Sammanträdestid: kl Borgmästaren, Stadshuset Lysekil.

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS LEDNINGSUTSKOTT. Sammanträdestid: kl Borgmästaren, Stadshuset Lysekil. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 1 (9) KOMMUNSTYRELSENS LEDNINGSUTSKOTT Sammanträdestid: 2018-06-13 kl. 08.30-10.30 Lokal: Borgmästaren, Stadshuset Lysekil Beslutande ledamöter Jan-Olof Johansson (S), ordförande

Läs mer

FÖRSLAG TILL TOLKNING AV BYGGLOVSBEFRIADE ÅTGÄRDER UTANFÖR DETALJPLANELAGT OMRÅDE ENLIGT PLAN- OCH BYGGLAGEN 9 KAP. 6 Dnr: LKS 2013-26-230

FÖRSLAG TILL TOLKNING AV BYGGLOVSBEFRIADE ÅTGÄRDER UTANFÖR DETALJPLANELAGT OMRÅDE ENLIGT PLAN- OCH BYGGLAGEN 9 KAP. 6 Dnr: LKS 2013-26-230 LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2013-05-03 5 (17) 68 FÖRSLAG TILL TOLKNING AV BYGGLOVSBEFRIADE ÅTGÄRDER UTANFÖR DETALJPLANELAGT OMRÅDE ENLIGT PLAN- OCH BYGGLAGEN 9 KAP. 6 Dnr: LKS

Läs mer

Översiktsplanering. Strategi. Antagen KS 2012-11-27

Översiktsplanering. Strategi. Antagen KS 2012-11-27 Översiktsplanering Strategi Antagen KS 2012-11-27 Tyresö kommun / 2012-11-15 / 2012 KSM 0789 2 (9) Strategin har tagits fram av Carolina Fintling Rue, översiktsplanerare på Samhällsbyggnadsförvaltningen,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS LEDNINGSUTSKOTT. Sammanträdestid: 2015-12-09 kl. 08.30-11.40. Borgmästaren, Stadshuset Lysekil.

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS LEDNINGSUTSKOTT. Sammanträdestid: 2015-12-09 kl. 08.30-11.40. Borgmästaren, Stadshuset Lysekil. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (18 1 (18) KOMMUNSTYRELSENS LEDNINGSUTSKOTT Sammanträdestid: 2015-12-09 kl. 08.30-11.40 Lokal: Borgmästaren, Stadshuset Lysekil Beslutande ledamöter och tjänstgörande ersättare:

Läs mer

PM Underlag till beslut om aktualisering av Kungsbacka översiktsplan Kungsbacka

PM Underlag till beslut om aktualisering av Kungsbacka översiktsplan Kungsbacka PM Underlag till beslut om aktualisering av Kungsbacka översiktsplan 2006 Kungsbacka 2018-10-03 1 Inledning Aktualiseringen avser översiktsplanen för Kungsbacka kommun, här kallad ÖP06. Översiktsplanen

Läs mer

MEDBORGARFÖRSLAG OM FRIA RESOR I KOLLEKTIVTRAFIKEN FÖR KOMMUNINNEVÅNARE SOM FYLLT 65 ÅR Dnr: LKS 2013-08-530

MEDBORGARFÖRSLAG OM FRIA RESOR I KOLLEKTIVTRAFIKEN FÖR KOMMUNINNEVÅNARE SOM FYLLT 65 ÅR Dnr: LKS 2013-08-530 MEDBORGARFÖRSLAG OM FRIA RESOR I KOLLEKTIVTRAFIKEN FÖR KOMMUNINNEVÅNARE SOM FYLLT 65 ÅR Dnr: LKS 2013-08-530 Ett medborgarförslag har inkommit 2013-01-08 där man föreslagit, att alla kommuninnevånare som

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING Mark och Plan 2011

KVALITETSREDOVISNING Mark och Plan 2011 KVALITETSREDOVISNING Mark och Plan 2011 ENHET/ BUDGETENHET Budgetenhet Mark och Plan TIDSPERIOD 2011 2012-02-07 FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR KVALITET GRUNDFAKTA OM ENHETEN Mark och Plan omfattar näringslivsutveckling,

Läs mer

LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2014-09-03

LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2014-09-03 LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll 2014-09-03 16 (33) 107 SLUTRAPPORTERING AV INVESTERINGSPROJEKT TILL KOMMUNFULLMÄKTIGE Dnr: LKS 2011-207-291, 2013-499-014 Fullmäktige har beslutat om i Regler för

Läs mer

Arbetsmiljöplan Kultur- och föreningsnämnden

Arbetsmiljöplan Kultur- och föreningsnämnden Tjänsteskrivelse 1(2) 2018-11-12 KFN. 2018-00035 Kultur- och föreningsförvaltningen Handläggare Claes Åsenblad Kultur- och föreningsnämnden Arbetsmiljöplan 2019 Sammanfattning Arbetsmiljölagens syfte är

Läs mer

Sammanträdestid: kl Borgmästaren, Lysekils stadshus Bo Göthesson. Yngve Larsson ANSLAGSBEVIS:

Sammanträdestid: kl Borgmästaren, Lysekils stadshus Bo Göthesson. Yngve Larsson ANSLAGSBEVIS: 1 (7) Byggnadsnämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdestid: 2018-12-13 kl. 09.15-11.00 Lokal: Beslutande ledamöter och tjänstgörande ersättare: Bo Göthesson (S), ordf. Mikael Wennergren (LP), vice ordf.

Läs mer

Socialnämnden. Verksamhetsberättelse 2014

Socialnämnden. Verksamhetsberättelse 2014 Socialnämnden Verksamhetsberättelse 2014 Måluppfyllelse Socialnämnden 2014 Uppdrag Hållbar utveckling, miljö Fossilbränslefri kommun 2030 Genomförda åtgärder Målet är inte uppnått, bilåkandet har inte

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS LEDNINGSUTSKOTT. Sammanträdestid: 2015-10-14 kl. 08.30-12.10. Borgmästaren, Stadshuset Lysekil.

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS LEDNINGSUTSKOTT. Sammanträdestid: 2015-10-14 kl. 08.30-12.10. Borgmästaren, Stadshuset Lysekil. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (15 11 (15) KOMMUNSTYRELSENS LEDNINGSUTSKOTT Sammanträdestid: 2015-10-14 kl. 08.30-12.10 Lokal: Borgmästaren, Stadshuset Lysekil Beslutande ledamöter och tjänstgörande ersättare:

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE. Yttrande över detaljplan för kv. Valand

TJÄNSTESKRIVELSE. Yttrande över detaljplan för kv. Valand TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2014-05-14 Diarienummer SE/2010:111 Yttrande över detaljplan för kv. Valand Förslag till beslut Nämnden för Service antar förvaltningens yttrande som sitt eget och överlämnar det

Läs mer

Sammanträdestid: kl Borgmästaren, Lysekils stadshus. Bo Göthesson ANSLAGSBEVIS:

Sammanträdestid: kl Borgmästaren, Lysekils stadshus. Bo Göthesson ANSLAGSBEVIS: 1 (10) Byggnadsnämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdestid: 2016-05-12 kl. 09.15 11.45 Lokal: Beslutande ledamöter och tjänstgörande ersättare: Bo Göthesson (S), ordf. Mikael Wennergren (LP), vice ordf.

Läs mer

Kommunstyrelsens Ledningsutskott 2014-08-13 3 (19)

Kommunstyrelsens Ledningsutskott 2014-08-13 3 (19) LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens Ledningsutskott 2014-08-13 3 (19) 88 FORTSATT PROCESS FÖR GAMLA IDROTTSHALLEN I KYRKVIK Dnr: LKS 2014-206-219 Kommunstyrelsen har av kommunfullmäktige

Läs mer

Boendestrategi - D e l 2

Boendestrategi - D e l 2 1.1 Verka för a skapa fler arbets llfällen inom kommunen 1.1.2.1 Ta fram en plan för utbyggnad av bredband 2.4 Verka för e rikt fri ds- och kulturutbud m.m. (se 5.2) 4.3 Verka för a få ll stånd bä re vägar,

Läs mer

Vind dialogen Ted Kransby, Samhällsplanerare

Vind dialogen Ted Kransby, Samhällsplanerare Vind dialogen 2011 Ted Kransby, Samhällsplanerare Innehåll Politiken bakom satsningen Planeringsstödet Vad har planerats? Nya PBL Elnät Vad händer under 2012 2011 10 31 Sida 2 Vindkraftsutbyggnaden Politisk

Läs mer

LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2014-09-03

LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2014-09-03 LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2014-09-03 28 (33) 116 KÖP AV COOPS FASTIGHETER, DALSKOGEN 1:1, 1:36 och 1:39 Dnr: LKS 2014-359-253 Konsumentföreningen Bohuslän-Älvsborg ekonomisk

Läs mer

Sammanträdestid: kl Borgmästaren, Lysekils stadshus. Bo Göthesson ANSLAGSBEVIS:

Sammanträdestid: kl Borgmästaren, Lysekils stadshus. Bo Göthesson ANSLAGSBEVIS: 1 (7) Byggnadsnämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdestid: 2018-04-26 kl. 09.15-11.40 Lokal: Beslutande ledamöter och tjänstgörande ersättare: Bo Göthesson (S), ordf. Mikael Wennergren (LP), vice ordf.

Läs mer

Årsrapport kommunfullmäktige 2017

Årsrapport kommunfullmäktige 2017 PROTOKOLLSUTDRAG 16:1 Kommunstyrelsen KS 37 2018-02-28 1/2 Dnr KS/2018:97-012 Årsrapport kommunfullmäktige 2017 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att 1. godkänna Årsrapport 2017

Läs mer

Årsrapport 2016 kommunfullmäktige

Årsrapport 2016 kommunfullmäktige KF 16:1 KF 16:2 KF 16:3 TJÄNSTEUTLÅTANDE Stabsavdelningen Handläggare Josefin Winnfors 0152-29161 Kommunstyrelsen Dnr KS/2017:96-012 2017-02-15 1/2 Årsrapport 2016 kommunfullmäktige Förslag till beslut

Läs mer

Egen verksamhet Konsultuppdrag inom samhällsbyggnadssektorn samt handledning, processtöd, projektledning och organisationsutveckling.

Egen verksamhet Konsultuppdrag inom samhällsbyggnadssektorn samt handledning, processtöd, projektledning och organisationsutveckling. Kajsa Palo 600627-9001 Nicoloviusgatan 8A 21757 Malmö 0761-33 54 50 Meritförteckning Kajsa Palo Egen verksamhet Konsultuppdrag inom samhällsbyggnadssektorn samt handledning, processtöd, projektledning

Läs mer

25 z/<:' Övriga närvarande. ledningsutskott 2012-12-19 2 (22) Sammanträdesprotokoll. Kommunstyrelsens. Kjell Hjalmarsson, ekonomichef 21 1-213

25 z/<:' Övriga närvarande. ledningsutskott 2012-12-19 2 (22) Sammanträdesprotokoll. Kommunstyrelsens. Kjell Hjalmarsson, ekonomichef 21 1-213 l (22) ledningsutskott 2012-12-19 2 (22) Övriga närvarande Kjell Hjalmarsson, ekonomichef 21 1-213 Roland Persson, enhetschef ANLE 197 Agneta Essén, socialchef 197 KennethHansson, försäkringskassan 197

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS LEDNINGSUTSKOTT. Sammanträdestid: kl Borgmästaren, Stadshuset Lysekil.

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS LEDNINGSUTSKOTT. Sammanträdestid: kl Borgmästaren, Stadshuset Lysekil. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 1 (8) KOMMUNSTYRELSENS LEDNINGSUTSKOTT Sammanträdestid: 2016-04-27 kl. 09.00-11.20 Lokal: Borgmästaren, Stadshuset Lysekil Beslutande ledamöter och tjänstgörande ersättare: Jan-Olof

Läs mer

Årsrapport 2009- Kvalitetsredovisning VUXENUTBILDNINGSNÄMND

Årsrapport 2009- Kvalitetsredovisning VUXENUTBILDNINGSNÄMND Årsrapport 2009- Kvalitetsredovisning VUXENUTBILDNINGSNÄMND Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Verksamhetsbeskrivning... 3 3 Årets resultat... 4 3.1 Resultat per verksamhetsområde... 4 3.2 Nyckeltal...

Läs mer

Årsbokslut 2013. Plan- och byggnadsnämnden

Årsbokslut 2013. Plan- och byggnadsnämnden Årsbokslut Plan- och byggnadsnämnden Innehållsförteckning 1 Verksamhet... 3 1.1 Året som gått... 3 1.2 Uppföljning av uppdrag... 3 2 Måluppföljning... 4 2.1 Hållbar personalförsörjning... 4 3 Uppföljning

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS LEDNINGSUTSKOTT. Sammanträdestid: kl Borgmästaren, Stadshuset Lysekil.

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS LEDNINGSUTSKOTT. Sammanträdestid: kl Borgmästaren, Stadshuset Lysekil. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (8) KOMMUNSTYRELSENS LEDNINGSUTSKOTT Sammanträdestid: 2018-02-14 kl. 08.00-09.30 Lokal: Borgmästaren, Stadshuset Lysekil Beslutande ledamöter och tjänstgörande ersättare: Jan-Olof

Läs mer

Program för uppföljning av privata utförare, remissvar

Program för uppföljning av privata utförare, remissvar Bilaga 7:1 TJÄNSTEUTLÅTANDE Teknik- och servicekontoret Dnr TSN/2018:120-003 2018-04-03 1/2 Handläggare Josefine Ericsson 0152-292 24 Program för uppföljning av privata utförare, remissvar Förslag till

Läs mer

Ändring av del av detaljplan 66 för fastigheten Björknäs 1:768 på Björknäsplatån i Nacka kommun

Ändring av del av detaljplan 66 för fastigheten Björknäs 1:768 på Björknäsplatån i Nacka kommun 1 (5) SAMRÅDSHANDLING Dnr MSN 2016/18-214 Standardförfarande Ändring av PLANBESTÄMMELSER OCH PLANBESKRIVNING Ändring av del av detaljplan 66 för fastigheten Björknäs 1:768 på Björknäsplatån i Nacka kommun

Läs mer

Årsrapport 2017 kommunfullmäktige

Årsrapport 2017 kommunfullmäktige TJÄNSTEUTLÅTANDE Stabsavdelningen Handläggare Niklas Almhager Kommunstyrelsen Dnr KS/2018:97-012 2018-02-14 1/2 Årsrapport 2017 kommunfullmäktige Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Månadsuppföljning och prognos

Månadsuppföljning och prognos Månadsuppföljning och prognos September 2017 Samhällsbyggnadsnämnden Godkänd av samhällsbyggnadsnämnden 2017-10-18 1 Väsentliga händelser År 2017 har börjat precis som det slutade 2016, det är fortsatt

Läs mer

Yttrande över Handlingsplan för förskole- och skolplatser , UBN 2011/86-610

Yttrande över Handlingsplan för förskole- och skolplatser , UBN 2011/86-610 2013-09-03 1 (5) FÖRSLAG TILL YTTRANDE MSN 2013/88-219 Utbildningsnämnden Yttrande över Handlingsplan för förskole- och skolplatser 2014-2022, UBN 2011/86-610 Sammanfattning Miljö- och stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Verksamhetsplan Överförmyndarnämnden

Verksamhetsplan Överförmyndarnämnden Verksamhetsplan 2009-2011 Överförmyndarnämnden Inledning 3 Verksamhetsidé 4 Verksamhet 5 Nöjda medborgare 5 Bra kvalitet 5 Medarbetare 6 Trygg, säker och utvecklande arbetsmiljö 6 Delaktighet och inflytande

Läs mer

Förslag till beslut Miljönämnden godkänner verksamhetsredovisningen per augusti och överlämnar den till Kommunstyrelsen.

Förslag till beslut Miljönämnden godkänner verksamhetsredovisningen per augusti och överlämnar den till Kommunstyrelsen. Tjänsteutlåtande 2018-09-12 Kaspar Fritz Miljö- och hälsoskyddschef 08-124 57 100 Miljönämnden Verksamhetsredovisning augusti 2018 Dnr MOV.2018.405 Förslag till beslut Miljönämnden godkänner verksamhetsredovisningen

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 31 mars 2015 kl. 8:00-9:45 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 24-28 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S)

Läs mer

Finansiella ramar Invånarantalet i kommunen som ligger till grund för de finansiella ramarna är 6720.

Finansiella ramar Invånarantalet i kommunen som ligger till grund för de finansiella ramarna är 6720. Dnr 9016/129.109 Budget 2017 och plan 2018 2019 Utdebitering Skattesatsen för år 2017 fastställs till kronor 23:15 per skattekrona God ekonomisk hushållning Finansiella mål Att de löpande intäkterna täcker

Läs mer

SEKTOR SAMHÄLLSBYGGNAD. Uppföljning av bostadsplanering och byggande

SEKTOR SAMHÄLLSBYGGNAD. Uppföljning av bostadsplanering och byggande SEKTOR SAMHÄLLSBYGGNAD Uppföljning av bostadsplanering och byggande ÅRSRAPPORT 2018 1 Beviljade bygglov Omfattning av byggloven Tertial 1 Tertial 2 Tertial 3 2018 11 bygglov varav 20 bygglov varav 36 bygglov

Läs mer

SLUTRAPPORTERING AV INVESTERINGSPROJEKT TILL KOMMUNSTYRELSEN Dnr: LKS 2013-79-042, 2014-255-311, 2011-190-288, 2013-423-239, 2013-422-239

SLUTRAPPORTERING AV INVESTERINGSPROJEKT TILL KOMMUNSTYRELSEN Dnr: LKS 2013-79-042, 2014-255-311, 2011-190-288, 2013-423-239, 2013-422-239 SLUTRAPPORTERING AV INVESTERINGSPROJEKT TILL KOMMUNSTYRELSEN Dnr: LKS 2013-79-042, 2014-255-311, 2011-190-288, 2013-423-239, 2013-422-239 Samhällsbyggnadsförvaltningen har avslutat några av beviljade investeringsprojekt.

Läs mer

Delårsrapport 2018 KULTURVERKSAMHET

Delårsrapport 2018 KULTURVERKSAMHET Delårsrapport 2018 KULTURVERKSAMHET Delårsrapport 2018 Driftredovisning Driftredovisning UTFALL PROGNOS UTFALL Nettokostn i tkr Budget Utfall Avvikelse Budget Prognos Avvikelse Fg helår Kulturverksamhet

Läs mer

Kommunstyrelsens Ledningsutskott 2014-10-15 15 (18) HANTERING AV MASSMEDIA OCH AGERANDE PÅ SOCIALA MEDIER I

Kommunstyrelsens Ledningsutskott 2014-10-15 15 (18) HANTERING AV MASSMEDIA OCH AGERANDE PÅ SOCIALA MEDIER I LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens Ledningsutskott 2014-10-15 15 (18) 135 HANTERING AV MASSMEDIA OCH AGERANDE PÅ SOCIALA MEDIER I LYSEKILS KOMMUN Dnr: LKS 2014-428 Bilden av och förtroendet

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 100 Dnr KS/2018:137. Program för privata utförare

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 100 Dnr KS/2018:137. Program för privata utförare Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2018-06-04 1 (1) Sida 100 Dnr KS/2018:137 Program för privata utförare Bakgrund Riksdagen har beslutat om förändringar i kommunallagen med

Läs mer

Riktlinjer och åtgärder. Lunds kommun

Riktlinjer och åtgärder. Lunds kommun Riktlinjer och åtgärder för att öka bostadsbyggandet i Lunds kommun Kommunfullmäktige 2013-11-28 Innehåll Inledning...1 Effektiva processer...1 Enkla och flexibla regler...4 Ökad konkurrens...4 Ökad samverkan

Läs mer

Bilaga nr 2 Socialnämndens bidrag till avsnittet verksamhet

Bilaga nr 2 Socialnämndens bidrag till avsnittet verksamhet 2017-02-07 1 (5) BILAGA NR 2 SOCN 2015 551/041 Bilaga nr 2 Socialnämndens bidrag till avsnittet verksamhet Socialt stöd och omsorg Människor som behöver stöd och hjälp på grund av funktionsnedsättning

Läs mer

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 2(16) Innehållsförteckning 51 Justering av protokollet och fastställande av föredragningslistan 3 52 Delårsbokslut augusti 2014 (T2) 4 53 Yttrande till mål och budget 2015-2017 5 54 Analys av resultatet

Läs mer

Sammanträdestid: kl Borgmästaren, Lysekils stadshus. Bo Göthesson (S) ANSLAGSBEVIS:

Sammanträdestid: kl Borgmästaren, Lysekils stadshus. Bo Göthesson (S) ANSLAGSBEVIS: 1 (12) Byggnadsnämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdestid: 2017-04-20 kl. 09.15-11.55 Lokal: Ledamöter: Bo Göthesson (S), ordf. Mikael Wennergren (LP), vice ordf. Yngve Larsson (L) Christer Hammarqvist

Läs mer

Program. Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare

Program. Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare Program Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare 1 Styrdokument Handlingstyp: Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare Diarienummer:

Läs mer

Skövde kommuns handlingsplan för förbättrat företagsklimat.

Skövde kommuns handlingsplan för förbättrat företagsklimat. Skövde kommuns handlingsplan för förbättrat företagsklimat. Sektor samhällsbyggnad, 2015-02-26 2 Innehållsförteckning Inledning... 4 Bakgrund... 4 Gemensamma utvecklingsområden för Skövde kommun och företagarna

Läs mer

WORKSHOP INFÖR PROGRAM FÖR KUNGSBERGA dnr PLAN.2013.16

WORKSHOP INFÖR PROGRAM FÖR KUNGSBERGA dnr PLAN.2013.16 Stadsarkitektkontoret WORKSHOP INFÖR PROGRAM FÖR KUNGSBERGA dnr PLAN.2013.16 Ekonomisk karta med det aktuella området markerat 2013-09-02 2(14) Bakgrund till workshopen Stadsarkitektkontoret har av kommunstyrelsens

Läs mer

Årsredovisning verksamheter 2013. Ekonomikontoret

Årsredovisning verksamheter 2013. Ekonomikontoret Årsredovisning verksamheter 2013 Ekonomikontoret Ekonomikontoret, Årsredovisning verksamheter 2013 2(13) 1 VERKSAMHETSOMRÅDE Ekonomikontoret har hand om kommunens pengar, kravverksamhet, leverantörs- och

Läs mer

Internbudget 2013 och verksamhetsplan 2013-2015 för Samhällsbyggnadsförvaltningen

Internbudget 2013 och verksamhetsplan 2013-2015 för Samhällsbyggnadsförvaltningen Handläggare Direkt telefon Vår beteckning Er beteckning Datum Ann-Christin Östbergh, Hans Juhlin 0455-303611, 303267 DIA 2012.3907 2012-11-19 Internbudget 2013 och verksamhetsplan 2013-2015 för Samhällsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2017-05-17 86 KS 225/17 Program för uppföljning och insyn av privata utförare Beslut Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen

Läs mer

BiLD KVALITETSREDOVISNING. Verksamhetsövergripande

BiLD KVALITETSREDOVISNING. Verksamhetsövergripande BiLD KVALITETSREDOVISNING Verksamhetsövergripande 2013 FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR KVALITET BUDGETENHET Verksamhetsövergripande TIDSPERIOD 2013 GRUNDFAKTA OM ENHETEN Verksamhetsövergripande Verksamhetsövergripande

Läs mer

1(7) Riktlinjer för exploateringsavtal. Styrdokument

1(7) Riktlinjer för exploateringsavtal. Styrdokument 1(7) Styrdokument 2(7) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinjer Beslutad av Kommunfullmäktige 2018-01-30 9 Dokumentansvarig Verksamhetschef Samhällsbyggnad Reviderad av 3(7) Innehållsförteckning 1 Inledning...4

Läs mer

NR ÄRENDE DNR. 2 Information till nämnden MBN 16/24. 3 Delårsbokslut med prognoser per MBN 16/55

NR ÄRENDE DNR. 2 Information till nämnden MBN 16/24. 3 Delårsbokslut med prognoser per MBN 16/55 MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2016-09-20 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 20 september 2016, kl. 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA NR ÄRENDE DNR 1 Information om solcellsanläggningar

Läs mer

Motion om att utveckla en digital medborgarportal svar

Motion om att utveckla en digital medborgarportal svar SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 2018-09-11 8 (21) Ks 302 Motion om att utveckla en digital medborgarportal svar Dnr 2018/71 109 Jon Sjölander (M) har i skrivelse inkommen 28 februari 2018 lämnat

Läs mer

Arbetsgång. Översiktsplan 2030 Katrineholms kommun del landsbygd. Projektledare: Sara Eresund Datum: 2015-08-12

Arbetsgång. Översiktsplan 2030 Katrineholms kommun del landsbygd. Projektledare: Sara Eresund Datum: 2015-08-12 Arbetsgång Översiktsplan 2030 Katrineholms kommun del landsbygd Projektledare: Sara Eresund Datum: 2015-08-12 1 Innehållsförteckning Projektorganisation... 3 Projektägare... 3 Styrgrupp... 3 Projektledaren...

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden 2015-05-12 1(14)

Miljö- och byggnadsnämnden 2015-05-12 1(14) Miljö- och byggnadsnämnden 2015-05-12 1(14) Plats och tid Kommunhuset, planrummet kl. 13.00-14.30 Beslutande Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Dan Eriksson (C) Louise Warnqvist (M) Elise Radanova

Läs mer

Årets resultat och budgetavvikelser

Årets resultat och budgetavvikelser Årets resultat och budgetavvikelser Årets första uppföljning för perioden januari mars med årsprognos visar på ett resultat på 20,6 mnkr vilket är 15,6 mnkr bättre än budget. Avvikelser mellan prognos

Läs mer

Byggnads- och trafiknämnd

Byggnads- och trafiknämnd Nämnd: Ordförande: Verksamhetsområde: Förvaltning: Förvaltningschef: Byggnads- och trafiknämnd Zaine Andersson Tekniskt kontor Svante Modén Bokslut 2013 Budget 2014 Budget 2015 Personalkostnader 2 255

Läs mer

Tjänsteskrivelse 2011-02-18 Diarienummer Kommunledningskontoret Handläggare Gerd Olofsson 0910-73 59 68 Verksamhetsberättelse och årsredovisning 2010 Sammanfattning Av verksamhetsberättelse och årsredovisning

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS LEDNINGSUTSKOTT. Sammanträdestid: kl Högholmen, Stadshuset Lysekil.

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS LEDNINGSUTSKOTT. Sammanträdestid: kl Högholmen, Stadshuset Lysekil. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) KOMMUNSTYRELSENS LEDNINGSUTSKOTT Sammanträdestid: 2016-08-24 kl. 09.15 10.20 Lokal: Högholmen, Stadshuset Lysekil Beslutande ledamöter och tjänstgörande ersättare: Jan-Olof

Läs mer

Årsrapport nämnder. Gymnasie- & vuxenutbildningsnämnden

Årsrapport nämnder. Gymnasie- & vuxenutbildningsnämnden Årsrapport nämnder Gymnasie- & vuxenutbildningsnämnden Innehållsförteckning 1 Gymnasie- & vuxenutbildningsnämnden... 3 1.1 Sammanfattning... 3 1.1.1 Verksamhet... 3 1.1.2 Ekonomisk analys... 3 1.2 Tabeller

Läs mer

Samverkansplan för värdefulla Kust- och havsområden Strömstad, Tanum, Lysekil, Munkedal och Sotenäs kommuner

Samverkansplan för värdefulla Kust- och havsområden Strömstad, Tanum, Lysekil, Munkedal och Sotenäs kommuner STRÖMSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 14 (19) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2012-03-22 Kf Ks 38 Au 65 Dnr KS/2011-0325 Samverkansplan för värdefulla Kust- och havsområden Strömstad, Tanum,

Läs mer

Vård- och omsorgsnämndens arbetsutskott

Vård- och omsorgsnämndens arbetsutskott KALLELSE Datum 2018-11-01 1(1) Vård- och omsorgsnämndens arbetsutskott Tid: Torsdagen den 8 november 2018, klockan 08:30 Plats: Sammanträdesrum Osby, kommunhuset i Osby Ärende 1 Upprop och protokollets

Läs mer

Miljö- och bygglovsnämnden

Miljö- och bygglovsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (10) 2013-02-26 Nämnd e. dyl. Miljö- och bygglovsnämnden Plats och tid Veddestarummet, Riddarplatsen 5, 9 tr, Jakobsberg kl. 18.00-19.20 Beslutande Ordförande Aphram Melki (C) Stig

Läs mer

Beslut om program för uppföljning av privata utförare

Beslut om program för uppföljning av privata utförare TJÄNSTEUTLÅTANDE Kansliavdelningen Handläggare Maria Ekblad 0152-291 78 Kommunstyrelsen Dnr KS/2018:76-003 2018-05-09 1/2 Beslut om program för uppföljning av privata utförare Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS LEDNINGSUTSKOTT. Sammanträdestid: kl Borgmästaren, Stadshuset Lysekil.

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS LEDNINGSUTSKOTT. Sammanträdestid: kl Borgmästaren, Stadshuset Lysekil. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) KOMMUNSTYRELSENS LEDNINGSUTSKOTT Sammanträdestid: 2018-10-24 kl. 09.00-11.40 Lokal: Borgmästaren, Stadshuset Lysekil Beslutande ledamöter Jan-Olof Johansson (S), ordförande

Läs mer

Bygg- och miljönämndens verksamhetsplan 2014

Bygg- och miljönämndens verksamhetsplan 2014 Bygg- och miljönämndens verksamhetsplan 2014 Fastställd av nämnden: 2014-01-22 4 2 Innehållsförteckning Kommunfullmäktiges uppdrag till nämnden Verksamhetsplanens funktion Mål och uppdrag Nämndens uppdrag

Läs mer

Oskarshamns Kommun. Roger Gunnarsson Box 706 572 28 OSKARSHAMN. Strategi 1(9) 2010-002757 33657-1. Olov Åslund. Kommun/Landsting. Oskarshamns Kommun

Oskarshamns Kommun. Roger Gunnarsson Box 706 572 28 OSKARSHAMN. Strategi 1(9) 2010-002757 33657-1. Olov Åslund. Kommun/Landsting. Oskarshamns Kommun 1(9) Handläggare Olov Åslund Oskarshamns Kommun 21-2757 Roger Gunnarsson Box 76 572 28 OSKARSHAMN Strategi Kommun/Landsting Oskarshamns Kommun Antal årsarbetskrafter: 2496 Antal invånare: 26131 Målsättning

Läs mer

Kommunhuset, Kungshamn, Mikael Sternemar (L), ordförande Jeanette Loy (M)

Kommunhuset, Kungshamn, Mikael Sternemar (L), ordförande Jeanette Loy (M) Plats och tid Kommunhuset, Kungshamn, 08.30 12.30. Beslutande Mikael Sternemar (L), ordförande Jeanette Loy (M) Ej tjg ersättare Övriga deltagare Lars Bennersten, förvaltningschef Astrid Edström, sekreterare

Läs mer

Kommunens information till remissinstanser och information på webben under detaljplaneprocessen Bemötande av specifika planärenden på webben

Kommunens information till remissinstanser och information på webben under detaljplaneprocessen Bemötande av specifika planärenden på webben 2013-04-23 1 (5) BILAGA TILL SVARSBREV KFKS 2013/185-214 Kommunens information till remissinstanser och information på webben under detaljplaneprocessen Bemötande av specifika planärenden på webben Denna

Läs mer

Planbesked för fastighet Kastanjen 3, Sandås

Planbesked för fastighet Kastanjen 3, Sandås TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Anette Karlsson 2014-06-05 KS 2014/0535 Kommunstyrelsens planutskott Planbesked för fastighet Kastanjen 3, Sandås Förslag till beslut Kommunstyrelsens

Läs mer

Bygg- och miljönämndens verksamhetsplan 2015

Bygg- och miljönämndens verksamhetsplan 2015 Bygg- och miljönämndens verksamhetsplan 2015 2 Innehållsförteckning Kommunfullmäktiges uppdrag till nämnden Verksamhetsplanens funktion Mål och uppdrag Nämndens uppdrag till förvaltningen Nämndens uppdrag

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL IT-NÄMND. Sammanträdestid: Kl

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL IT-NÄMND. Sammanträdestid: Kl SAMMANTRÄDESPROTOKOLL IT-NÄMND Sammanträdestid: 2018-05-28 Kl. 15.30-16.25 Lokal: Konferensrum på IT-avdelningen, Gullmarsvägen 2A, Lysekil Ledamöter och tjänstgörande ersättare: Christina Gustafson (S),

Läs mer

Eva Abrahamsson (M), ordförande Per-Arne Brink (S) Gunnar Selstam (C), tjänstgörande ers. Bengt Sandberg (MP), tjänstgörande ers.

Eva Abrahamsson (M), ordförande Per-Arne Brink (S) Gunnar Selstam (C), tjänstgörande ers. Bengt Sandberg (MP), tjänstgörande ers. Plats och tid Kommunhuset, "Tryggö", Kungshamn, 2018-12-05 kl 09.00-12.00 Beslutande Eva Abrahamsson (M), ordförande Per-Arne Brink (S) Gunnar Selstam (C), tjänstgörande ers. Bengt Sandberg (MP), tjänstgörande

Läs mer

Riktlinjer för styrande och stödjande dokument i Strängnäs kommun

Riktlinjer för styrande och stödjande dokument i Strängnäs kommun KS 14:1 TJÄNSTEUTLÅTANDE Stabsavdelningen Dnr KS/2015:395-003 2015-10-05 1/2 Handläggare Maria Eriksson Tel. 0152-291 78 Kommunstyrelsen r för styrande och stödjande dokument i Strängnäs kommun Förslag

Läs mer

VA-PLAN FÖR LJUSDALS KOMMUN PROJEKTDIREKTIV

VA-PLAN FÖR LJUSDALS KOMMUN PROJEKTDIREKTIV Utfärdare Fastställd av KsSu Upprättad Identifikation Sida 1 av 9 VA-PLAN FÖR LJUSDALS KOMMUN PROJEKTDIREKTIV Utfärdare Fastställd av KsSu Upprättad Identifikation Sida 2 av 9 INNEHÅLLSFÖRTECKNING sida

Läs mer

10. Samverkan mellan socialtjänsten och ideella organisationer (KIM)

10. Samverkan mellan socialtjänsten och ideella organisationer (KIM) ÅTERRAPPORTERING 2014-02-26 1 (5) Ekonomi och styrning Malin Svanberg Återrapportering EBP 10. Samverkan mellan socialtjänsten och ideella organisationer (KIM) Under 2013 har KIM-projektet (Kommunalt och

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS LEDNINGSUTSKOTT. Sammanträdestid: kl Borgmästaren, Stadshuset Lysekil.

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS LEDNINGSUTSKOTT. Sammanträdestid: kl Borgmästaren, Stadshuset Lysekil. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 1 (8) KOMMUNSTYRELSENS LEDNINGSUTSKOTT Sammanträdestid: 2016-05-18 kl. 09.00-12.30 Lokal: Borgmästaren, Stadshuset Lysekil Beslutande ledamöter och tjänstgörande ersättare: Jan-Olof

Läs mer

Månadsuppföljning för novembermånad 2016

Månadsuppföljning för novembermånad 2016 9 december 2016 NBN 2016/207 1 (4) HANDLÄGGARE Asif Chowdhury 08-535 365 41 asif.chowdhury@huddinge.se Natur- och byggnadsnämnden Månadsuppföljning för novembermånad 2016 Förslag till beslut Natur- och

Läs mer

Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg

Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg kommunstyrelsen i Falkenberg 2016-03-08 96 Motion om åtgärdsplan för att förebygga skador på hus, byggnader, växt- och djurliv i samband med översvämningar till följd av växthuseffekten. (AU 53) KS 2015-344

Läs mer

JIL Stockholms läns landsting i (D

JIL Stockholms läns landsting i (D JIL Stockholms läns landsting i (D Tillväxt och regionplaneförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-12-29 Handläggare: Ann Lundell Tillväxt- och regionplanenämnden Månadsrapport för tillväxt- och regionplaneförvaltningen

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport* Granskning av delårsrapport Tyresö kommun September 2007 Anders Hägg Frida Enocksson Jonas Eriksson *connectedthinking Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning...3 2 Inledning...5

Läs mer

Uppföljning av omorganisation på kommunledningskontoret

Uppföljning av omorganisation på kommunledningskontoret 2015-03-19 Eva Åström RAPPORT Uppföljning av omorganisation på kommunledningskontoret Bakgrund I budget 2014 framgår att en satsning skulle göras för att öka tillväxten i kommunen genom en samlad strategi.

Läs mer

Fastighetsförsäljning av befintlig bussdepå samt planprocess för ny bussdepå i Ekerö kommun

Fastighetsförsäljning av befintlig bussdepå samt planprocess för ny bussdepå i Ekerö kommun 1(3) Strategisk Utveckling Handläggare Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-08-19 Version Trafiknämnden 2014-09-23, punkt 10 Diarienummer SL 2014-1889 Infosäk. klass K1

Läs mer

Dokumenttitel Detaljplanering. Underrubrik. Senast reviderad av Andrea Eriksson. Dokumentnamn/Sökväg. Godkännandedatum

Dokumenttitel Detaljplanering. Underrubrik. Senast reviderad av Andrea Eriksson. Dokumentnamn/Sökväg. Godkännandedatum 1 (7) Organisation Hörby kommun Förvaltning l avdelning Upprättad av Hamish Bell Dokumenttyp Rutiner Handläggning Godkänd av Byggnadsnämnden Dokumenttitel Detaljplanering Underrubrik Undersökning om betydande

Läs mer

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG. Kommunstyrelsens åtaganden med mått för år 2019 Sammanfattning

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG. Kommunstyrelsens åtaganden med mått för år 2019 Sammanfattning Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott -08-20 1 (1) Sida 131 Kommunstyrelsens åtaganden med mått för år Sammanfattning, bitr. kommundirektör informerar om de förslagen på kommunens

Läs mer

Planprocessen Effektivit, rättssäkert och demokratiskt?

Planprocessen Effektivit, rättssäkert och demokratiskt? Timrå Kommun Miljö & Byggkontoret Planprocessen Effektivit, rättssäkert och demokratiskt? Inledning En detaljplan skapas för en mindre del av kommunen, ofta ett kvarter eller några fastigheter. I planen

Läs mer

Policy Arbetsmiljöpolicy

Policy Arbetsmiljöpolicy Policy Arbetsmiljöpolicy Fastställd av: KF 182 2016-11-22 Revideras senast: 2019-12-31 Innehåll Policy Arbetsmiljöpolicy... 3 Omfattning... 3 Vem omfattas av policyn... 3 Definition av arbetsmiljö i denna

Läs mer

Delårsrapport : Trelleborgs kommun

Delårsrapport : Trelleborgs kommun Delårsrapport 1 - : Trelleborgs kommun 1 (6) Kommunfullmäktige Datum -04-30 Delårsrapport 1 - : Trelleborgs kommun Kommunfullmäktige 31 mars 1 Inledning I enlighet med kommunfullmäktigens beslut från november

Läs mer

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 15:00-15:50. Annika Lundström (S) Staffan Malm (M) Åke Wallman (KD)

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 15:00-15:50. Annika Lundström (S) Staffan Malm (M) Åke Wallman (KD) Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 15:00-15:50 Beslutande ledamöter Sune G Jansson (M), ordf. Annika Lundström (S) Staffan Malm (M) Åke Wallman (KD) Övriga närvarande: Bengt Larsson (M) Göran Hammarlund

Läs mer