Skrapar man på en svensk, så kommer det fram en ingenjör, Gammalt talesätt

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Skrapar man på en svensk, så kommer det fram en ingenjör, Gammalt talesätt"

Transkript

1 Ingenjören

2 Uppgiften Tema 1

3 Skrapar man på en svensk, så kommer det fram en ingenjör, Gammalt talesätt

4 1800-talet Begreppet ingenjörskonst användes under 1800-talet i beskrivningen av samhällets fysiska omdaning från jordbrukarsamhäller till industriland. Den tidens hjältar byggde kanaler, järnvägar, telefoninät och etablerade järnmalmsstäder i ödemarken: Dessa var de män som byggde landet med en viss liten hjälp av en arme av nästan glömda kanalgrävare, järnvägsrallare, industriarbetare och gruarbetare samt deras fruar och familjer.

5 1800-talet

6 2000-talet Även vår tid har hjältar ingenjörer, företagare, entreprenörer och omdanare. Lisbeth Salander i Stieg Larssons böcker kan kanske räknas till ingenjörshjältarna Sådana finns det även på YouTube, Will it blend

7 2000-talet

8 Vad är en ingenjör Ingenjören definieras ofta via vad den gör men också utifrån en viss typ av utbildning, hur den tänker, vad den tjänar och andras bild av ingenjören. Om vi vänder på frågeställningen, vem är då inte en ingenjör?

9 Kort historisk tillbakablick på ingenjörsrollen ingenjö r (fr. ingénieur, bildning till medeltidslat. inge nium' krigsmaskin', eg. 'uppfinning'), teoretiskt och praktiskt utbildad person med tekniska arbetsuppgifter inom kommunikationsväsen, byggnadsverksamhet, forskning eller industri. Ingenjörens uppgifter utvidgades efter hand till konstruktion och byggande av fortifikationer, till kartografi, stadsplanering samt till byggande av vägar (Nationalencyklopedin, ingenjör).

10

11 + ord positiva egenskaper för ingenjörmässigt tänkande: påhittighet och innovation är, vänta med att fatta beslut till tillräckligt med data samlats för ett bra beslut, välja ut de kritiska frågorna, klargörande av tekniska problem och påståenden och hur teknik kan värderas, att undvika att förenkla för mycket, identifiering och tillämpning av lämpliga modeller, ifrågasättande av ofullständiga eller flertydiga data, identifiering av motsägelser, och en vilja att se till att olika resultat stämmer överens (Paul, 2006)

12 begrepp som tjänar ingenjören väl. Framför allt gäller det den kreativitet som behövs men även kompetens att lösa problem och att kommunicera idéer, problem och lösningar. Det som vi allmänt kallar för intuition när det kommer till lösning av problem kan vara att använda ett sunt förnuft eller någon kunskap som vi har medfödd.

13 Något som inte är en bra ide för en ingenjör är auktoritetstro, eller att tillämpa politiskt eller religiöst tänkande på problem och på värderingen av lösningarna. Gärna accepterad kunskap, men då skall den vara grundad i beprövad erfarenhet och/eller i vetenskapligt tänkande

14 Dessa komponenter kommer väl till pass i ingenjörens arbetsmetod. Den är en process som kan beskrivas som: (Eide, 2008, sid ) Känna igen och förstå problemet. Presentera problemet (text, grafik, diagram ). Bygg modell av den del av världen vi är intresserade av byggs upp, vilket i sig är en rejäl utmaning. Till detta bör vi lägga kunskaper om hur orsak och verkan hänger ihop för de åtgärder vi kan vidta, på en lämplig nivå. Helst ska vi ha koll på kedjor av orsak och verkan. Samla in trovärdiga data. Välj ut teorier och principer som matchar problem och data. Gör lämpliga antaganden, verkliga problem har inga perfekta lösningar. Förenklingar kommer att behöva göras. Lös problemet, med hjälp av matematik, grafik, Verifiera lösningen.

15 There are three types of technology, good, bad, and cool. Patrik Eriksson, TFE

16 Teknik och saker Teknik har den dubbla betydelsen av både något man gör (färdighet) och det man gör detta med (verktyg). På samma sätt är det omöjligt att bortse från att vi under de senaste hundra åren utvecklats tillsammans med tekniken. Man kan också se tekniken som en kraft som med nödvändighet driver samhället och kulturen. (Heidegger 1977).

17

18

19 Vi ser gärna att du som söker denna tjänst har en ingenjörsutbildning med inriktning mot elektronik, samt några års erfarenhet av felsökning, analys och reparation av elektronik. Likaså är det av vikt att du har god erfarenhet av kvalitétsarbete i producerande verksamhet, något vi gärna vill att du specificerar i din ansökan. Du som söker bör även vara initiativrik och drivkraftig, analytisk och strukturerad, kundorienterad och pedagogisk. Goda kunskaper i engelska är viktigt. Meriterande för jobbet är kunskaper och erfarenheter i IPC certifiering/utbildning, goda tekniska kunskaper inom datakommunikation, arbete med processförbättringar samt kunskap om elektroniktillverkning. För denna tjänst väger dina personliga egenskaper tungt. Personliga egenskaper som vi värdesätter är flexibilitet, hög serviceanda och förmågan att arbeta självständigt så väl som i grupp.

20

21 Arbetet sker främst gentemot avdelningen för klinisk fysiologi. Det innebär att arbetet för MT till stor del är inriktat mot kalibrering, underhåll och systemsupport av den kliniska utrustningen t ex ultraljudsutrustningar, ekgutrustningar och spirometrar med tillhörande lagringssystem. Hos oss kommer du att arbeta med den senaste tekniken inom området med kontinuerlig fortbildning och utbildning. Kvalifikationer: Vi söker dig som har examen som högskoleingenjör/civilingenjör inom medicinsk teknik/elektronik/datateknik eller motsvarande. Du har dokumenterade kunskaper inom Dicom, HL7, nätverk samt databaser är meriterande. Du förväntas kunna hantera engelska i tal och skrift. Personliga egenskaper: Som person har du förmåga att ta initiativ, samarbeta och prioritera. Du är också flexibel och har ett gott ordningssinne.

22 Verkar ha många positiva egenskaper Initiativrik, nyfiken, modig och kreativ med skaparglädje och ha ett etiskt förhållningssätt där alla andra människor, miljö och samhälle värderas och respekteras. Kunnig, noggrann, lojal, villig att arbeta hårt när det behövs för glädjen att få något att fungera men också känna sig själv bra nog för att ta en rast och vila när det behövs. En självständig person som vågar säga ifrån om något är fel men som inser att det inte är meningsfullt att klaga på allt och alla hela tiden. En del saker får man stå ut med, alla strider är inte värda att ta, och är den som betalar nöjd är det i alla fall en skön känsla. Denna insikt tillsammans med en vilja att göra något tillsammans och en förmåga att lyssna på andra är grundläggande för en god samarbetsförmåga. En självkritisk och förändringsbenägen person.

23 IVA Ingenjörens roll har förändrats mycket i takt med att näringslivet har ändrat karaktär. Idag arbetar många ingenjörer i projekt. Andra ingenjörer är utförare och specialister. För en ingenjör är förmågan att arbeta i grupp tillsammans med andra nödvändig. Dessutom behöver en ingenjör vara självständig. Ingenjörer kan arbeta inom en mängd olika områden. Ingenjören arbetar med samhällsbyggnad Gemensamt för alla ingenjörer är att deras arbetsuppgifter är kreativa och att de är med och bygger samhället. Ett konkret yrke med stor samhällsnytta En ingenjör får ofta se tydliga resultat av sitt arbete En ljus arbetsmarknad

24 ingenjörskompetens

25 Kunskap och förståelse För högskoleingenjörsexamen skall studenten visa kunskap om det valda teknikområdets vetenskapliga grund och dess beprövade erfarenhet samt kännedom om aktuellt forsknings- och utvecklingsarbete, och visa brett kunnande inom det valda teknikområdet och relevant kunskap i matematik och naturvetenskap.

26 Färdighet och förmåga För högskoleingenjörsexamen skall studenten visa förmåga att med helhetssyn självständigt och kreativt identifiera, formulera och hantera frågeställningar och analysera och utvärdera olika tekniska lösningar, visa förmåga att planera och med adekvata metoder genomföra uppgifter inom givna ramar, visa förmåga att kritiskt och systematiskt använda kunskap samt att modellera, simulera, förutsäga och utvärdera skeenden med utgångspunkt i relevant information, visa förmåga att utforma och hantera produkter, processer och system med hänsyn till människors förutsättningar och behov och samhällets mål för ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbar utveckling, visa förmåga till lagarbete och samverkan i grupper med olika sammansättning, och visa förmåga att muntligt och skriftligt redogöra för och diskutera information, problem och lösningar i dialog med olika grupper.

27 Värderingsförmåga och förhållningssätt För högskoleingenjörsexamen skall studenten visa förmåga att göra bedömningar med hänsyn till relevanta vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter, visa insikt i teknikens möjligheter och begränsningar, dess roll i samhället och människors ansvar för dess nyttjande, inbegripet sociala och ekonomiska aspekter samt miljö- och arbetsmiljöaspekter, och visa förmåga att identifiera sitt behov av ytterligare kunskap och att fortlöpande utveckla sin kompetens.

28

29

30

31 Projektperspektiv Ta initiativ och etablera idéer utan driv inget resultat. Arbeta i grupp. Att leda många ingenjörer blir ledare. Använda en projektmodell linjära modeller och snabbfotade Agila metoder som bygger på Lean production. Utarbeta kravspecifikation. Arbeta inom givna ramar tid, pengar och kvalitetskrav Veta värdet av pengar och hur man tjänar dem utan ekonomisk realism lyssnar ingen!

32 Projektperspektiv Lösa problemet ett viktigt bidrag från ingenjören till gruppens kompetenser. Arbeta självständigt. Visa professionell integritet - affärsintressen och socialt tryck. Tillämpa etiska normer. Planera och genomföra projektredovisning och utvärdering. Fatta beslut med hänsyn till kalkylerade, väl övervägda risker? Genomföra till mål hur ska man annars någonsin bli klar?

33 Grundläggande tankekomponenter Leta efter mönster och använda sökstrategier. Tänk logiskt. Utforska iterativt, till exempel med hjälp av Trial and error. Allokera resurser.

34 kreativt tänkande Kreativt tänkande är en nyckel till att sätta ihop ny teknik. Kreativt tänkande har också att göra med hur man tillämpar metoder för målrelaterad innovation, dvs. hur man skapar nya kunskaper och metoder som kan användas för att hantera nya förutsättningar och problem. Att lösa problem är en skapelseakt och här ligger också en del av tjusningen med problemlösning.

35 Kreativitet Flexibelt byta mellan olika tanke- och arbetssätt i olika situationer En del i ett kreativt tänkande är att kunna byta perspektiv. Det kan vara att byta från att tänka affärsmässigt till att tänka konstnärligt eller tekniskt. Eller, att byta från ett teoretiskt perspektiv till ett praktiskt. Flexibilitet kan också vara viktigt när det gäller val av lösningsmetod. Olika sätt att lösa problem har för och nackdelar beroende på situation. Att inte alltid använda sin favoritmetod, som man förstås behärskar bäst, i alla lägen kan ge bättre lösningar både på kort och på lång sikt. Som ingenjör hamnar man också i olika typer av projekt och då är det viktigt att kunna ställa om. Man kan till exempel gå från ett möte som helt fokuserat på teknik till ett annat möte där arbetsmiljöproblem på arbetsplatsen diskuteras. Variationen i arbetsuppgifter och de utmaningar som de innebär är en viktig anledning till att ingenjörsarbetet är så stimulerande.

36 Identifiera och formulera problemet Den viktigaste frågan i detta steg är varför. En viktig del i ett typiskt projekt är följaktligen att noggrant identifiera det centrala problemet och sedan formulera det på ett entydigt sätt. Kontexten kommer också att påverka vilka lösningar som är acceptabla. Ibland är allt detta förarbete redan gjort och det finns en kund som vet exakt vad offerten skall leverera. När man formulerat problemet har man samtidigt formulerat ett första mål, nämligen att lösa problemet. Nästa viktiga fråga är vad (exakt vad ska lösningen uträtta). Förutom funktionella krav finns det många andra krav, som till exempel hur det ska se ut och vilket användargränssnitt som är bäst. Om arbetet i denna fas är en del av ett projekt sker dokumentationen ofta i en projektplan och en kravspecifikation.

37 Mer om problemlösning Utforska systemgränser och dela upp problemet i delproblem För att kunna lösa problemet på ett bra sätt måste det system som byggs avgränsas tydligt. Bedöma behov av ny kunskap eller information och inhämta den När man kommit så långt att man förstår sitt system, sin kontext och det problem som skall lösas är det dags att luta sig tillbaka och fundera över vad man saknar för information. Det kan vara data som måste samlas in och verifieras, information om lösningsmetoder eller om komponenter man vill använda eller annan kunskap. Att inhämta kunskap innebär aktivt lärande och har man gått en bra utbildning vet man hur man skall bära sig åt. Exempel är att göra observationer, mätningar och uppskattningar som man brukar i just den teknikgrenen. Mätningarna kan vara kvalitativa eller kvantitativa och göras med olika noggrannhet och precision. Ingenjören väljer typ av mätning och hur den genomförs. Andra kompetenser runt att hitta användbar information och värdefulla kunskaper är till exempel informationssökning i forum på Internet, att kunna bedöma kvalitet på informationen, sortera den och referera till den.

38 Sätta ihop komponenter Att konstruera och foga samman är kärnan i ingenjörsarbetet. Komponenter identifieras utgående från ingenjörens kunskap och sätts ihop. Man kan tycka att det låter enkelt att bara sätta ihop komponenter men problemet omgärdas oftast av ett antal begränsningar som försvårar valet och konfigureringen av komponenterna. Exempel kan vara att man vill ha en tillräcklig snabb, billig eller enkel lösning för en viss situation som måste använda vissa komponenter men absolut inte andra. Hopsättandet kräver alltså ofta en hel del kreativitet. Det gäller att inse var spänningar och konflikter kan uppstå och där kompromisser troligen kommer att behövas. Balanserade lösningar söks på problemet som uppfyller kraven på systemet som helhet. Slutligen måste man i många projekt framtidssäkra resultatet så att systemet enkelt kan vidareutvecklas och underhållas när tekniken utvecklas. Optimerade lösningar viktas mot lösningar som i stället ger mer flexibilitet för systemutveckling under systemets livslängd.

39 Överblicka interagerande systemkomponenter När lösningen skissats och delkomponenter till den slutliga lösningen har identifierats kan man börja ana hur den slutliga lösningen. För ett komplicerat system är det viktigt att komponenterna passar ihop, så gränssnitten mellan dem måste noga tänkas igenom. Är det slutliga systemet mycket stort måste man hantera lösningen i form av en större struktur, ofta hierarkisk, där lösningar på varje nivå kan testas tillsammans. Speciellt svårt är det att hålla reda på system som både är stora och där händelseförloppen är snabba.

40 Bygga strukturerade modeller, generalisera Kunskap om teknik kan beskrivas på följande sätt På lägsta nivån är know how, tumregler och recept viktigare än att veta och förstå varför något fungerar. Intuition och trial and error samt kopiering av mästaren är metoder för att bli duktig. På en något mer avancerad nivå kan kunskapen formuleras som villkor på formen om A så B där A och B refererar direkt till verkliga förlopp. På den mest avancerade nivån har vi teknikteorier.

41 Bygga strukturerade modeller, generalisera Att välja abstraktionsnivå för sin problembeskrivning är ett viktigt steg i lösandet av problem, och alltså en viktig kunskap för en ingenjör. Samtidigt måste man inse att alla ingenjörer inte kan vara experter på lösningar på alla nivåer. Analytiska matematiska modeller kan vara användbara på enklare problem där man har kontroll på systemvariabler och förlopp. Statistiska modeller har ett bredare användningsområde och kan tas till när matematiska modeller inte räcker till för att modellera problemet. I en sådan modell kan delar av verkligheten i all sin oförutsägbarhet viktas in i modellen via samplade mätvärden och även om modellen inte är deterministisk och fungerar perfekt kan den vara mycket användbar. Till skillnad från matematik med hjälp av penna och papper skalar mjukvarubaserade modeller och lösningar bättre över abstraktionsnivåerna. Det är relativt enkelt att bygga in till exempel statistiska modeller i parametriserbara block som i sin tur kan användas som byggblock på nästa nivå.

42 Utföra experiment Experimentet är viktigt specialfall för att samla in data till de olika stegen i problemlösningen och även för att testa lösningar. Det kan göras antigen som simuleringar i den virtuella världen eller som fysiska eller sociala experiment i verkliga livet, ibland med stöd av prototyper. Kombinationer mellan dessa varianter förekommer också. Exempel på nyttiga kunskaper runt experiment är uppställning av experimentet, hänsynstagande till mänsklig medverkan i det och att hantera försöksprotokoll.

43 Använda verktyg För enkla problem så kan ingenjören använda analytiska verktyg, matematiska modeller g som ger direkt användbara svar, till exempel med signalbehandling. Matematiska verktyg används också för att arbeta med statistiska modeller. Andra typer av problem har färdiga verktyg paketerade som mjukvara i halvfabrikat där ingenjörens uppgift är att utforska lösningsrymden som programmet spänner upp. För många ännu mer komplicerade problem går det varken att använda matematik eller mjukvarulösningar. Man får nöja sig med analogiresonemang, se hur andra har löst problemet och prova sig fram. Erfarenhet från tidigare projekt med liknande mål blir en viktig kunskap. Ingenjören kanske vet hur man gör men kan inte förklara det för någon annan. I andra fall kan man läsa en teoretisk beskrivning av hur man gör men det är svårt att omsätta beskrivningen i praktiken. Man kan även se olika sätt att lösa problem, dvs. metoder, som verktyg. Det kan ofta finnas flera olika problemlösningsmetoder att välja på och beroende på vilken man väljer kan olika verktyg passa olika bra. Ett exempel är vilket verktyg som väljs för att kommunicera den otroliga idé som är nyckeln till att lösa problemet. Att som ingenjör ha en rejäl verktygslåda med metoder är lika viktigt som för läraren att känna till många undervisningsmetoder.

44 Utvärdering och reflektion Ett projekt har ett mål. Vems behov är det som skall tillfredsställas och varför? Den frågan är ett exempel på kritiskt tänkande som är viktigt för oss alla och ett måste för en ingenjör. Till sin natur är ingenjören utforskande och kritisk. Det är nödvändigt för att kunna lösa ett problem. Alla antaganden, argument, teorier, fakta och dellösningar måste ifrågasättas och verifieras om den slutgiltiga lösningen säkert skall uppfylla kraven. Ett enda logiskt felslut eller en missad detalj i ett system kan lätt äventyra helheten, och till exempel spränga en rymdfärja i luften. Det här gör ingenjören kritisk med nödvändighet. Ett specialfall av kritiskt tänkande är utvärdering, som är ett systematiskt beteende för att ständigt kontrollera om projektet, problemlösningen eller till och med att livet går åt rätt håll. Utvärdering brukar tas upp längst bak i böcker om projektledning, som en slags avslutning och avstämning av projektarbete, tekniskt utvecklingsarbete och problemlösning. Detta ger helt fel signaler! Sanningen är att utvärdering är helt central i allt (tekniskt) utvecklingsarbete och är en kontinuerlig process som startar dag ett.

45 Utvärdera (felsöka) indata, metod och lösning Framför allt ska kunden vara nöjd när arbetet är över och ett bra första steg på den vägen är att lösningen matchar kravspecifikationen. Typiska egenskaper att utvärdera hos lösningen är prestanda och kvalitet. Modellen och metoderna bör också utvärderas både före, under och efter användning och kan till exempel analyseras med avseende på rimlighet, precision, begränsningar och hur de använts. Även data och annan information som används bör granskas, till exempel med riskanalys avseende felsannolikhet och trovärdighet. Ju tidigare man hittar tankefel desto mindre extraarbete, och ju mindre av ingenjörens lön går åt till korrigeringar. Om ingenjörens arbete exempelvis handlar om att bygga något som sedan skall säljas på en marknad för att användas av en kund så är det en dramatisk skillnad att åtgärda ett fel vid ritbordet jämfört med att kalla tillbaka produkter från kunden.

46 Kunna värdera teknikens möjligheter och problem i en viss situation Ett teknikprojekt handlar om att skapa, sätta samman och konfigurera ny teknik. När ingenjören gör det och löser det primära problemet kan det samtidigt lätt skapa nya problem ur lite olika perspektiv. Ur ett professionellt perspektiv förväntas ingenjören kunna inse hur den nya tekniken fungerar i det tekniska sammanhanget. Det är det enklaste perspektivet!

47 Affärsmässighet Det är också rimligt att en ingenjör kan se teknikens möjligheter och problem ur ett affärsmässigt perspektiv. Ingenjören bör ha grundläggande kunskaper om ekonomiskt tänkande och ekonomiskt beslutsfattande. Saker som kärnkompetens och tunga marknader för företaget, samarbetspartners och leverantörer är viktiga att känna till och att ta hänsyn till vid behov.

48 Socialt acceptabelt Nästa viktiga perspektiv att anlägga på tekniken är det sociala perspektivet. Ingenjören är någon som löser tekniska problem men det betyder verkligen inte att problemen inte har med människor, samhälle eller miljö att göra. Ingenjörens arbetsmetodik och verktyg kommer att förändra människors beteenden, samhället och miljön och då är det viktigt att detta görs på ett för människorna bra sätt. Om det är feltänkt ur ett mänskligt perspektiv, är det då otur eller en dålig specifikation? Har inte man inte som ingenjör ett ansvar här?

49 Juridiskt, politiskt och ekologiskt Juridiska och politiska system påverkar och reglerar vad man får och bör göra. Standarder och licenser, upphovsmannarätt och patentfrågor kan stå en dyrt om man inte vet hur de fungerar. Slutligen finns det ett viktigt ekologiskt perspektiv på teknik. Kan man kräva att ingenjören tar ansvar för hur jordens tillgångar används och hur ekosystemtjänster sköts? Ja, det kan man och speciellt att ingenjören ska ta sitt ansvar när tekniken hotar ekologin.

50 Granska egen kunskap och eget beteende När resultatet verkar fungera och är utvärderat det återstår ytterligare ett moment, att utvärdera den egna roll i processen. Hittade ingenjören till exempel rätt balans mellan intuitiva och vetenskapligt grundade val? Att systematiskt reflektera över det egna eget tänkandet och beteendet kan ge betydelsefulla ledtrådar till förbättring. Om ingenjören känner sin personliga förmåga, sina intressen, styrkor och svagheter blir det lättare att ta kritik och få perspektiv på projektarbetet. Självkännedom gör det också möjligt att metodiskt arbeta bort svagheter. Ett av många projekt i projektet. Med en god självkännedom kan man till exempel bättre förstå varför man vill ta ett initiativ och inse potentiella risker eller förtjänster med ett visst vanligt överilat agerande baserat i ens personlighet.

51 Utvärdera projektgruppens arbete En grupp består av individer och redan när gruppen sätts samman bör sammansättningen granskas. Därefter kan gruppens arbete utvärderas kontinuerligt både av gruppmedlemmar och genom att externa resurser engageras på lämpligt sätt. Saker som behöver tas hänsyn till är arbetssätt, kultur och framgångskriterier för olika typer av företag och verksamhetsområden. Att jobba på ett universitet, i ett storföretag och i en liten nystartad tvåmansfirma innebär olika saker här.

52 Kunna ge och ta konstruktiv kritik För att lära sig av vad som är bra och mindre bra i ett projekt förväntas alla deltagare ha synpunkter. En del synpunkter kommer att behöva vara personliga runt hur andra deltagare i projektet uppträtt. Ingenjören förväntas ha synpunkter på hur arbetet i projektgruppen gått men kritik måste lämnas på ett hänsynsfullt sätt. Kanske ändå svårare är att ta kritik mot det egna agerandet? Ibland kan det också vara svårt, men lärorikt, att fokusera på framgångsfaktorer.

53 Kommunikation Det sista kompetensområdet, kommunikation, är minst lika viktigt som de andra och handlar om att ingenjören måste behärska många olika sätt att kommunicera i sitt arbete. För att gruppen ska kunna arbeta effektivt måste de ha en gemensam bas av språk och attityder för att kunna kommunicera effektivt. Det gäller också för ingenjören. Kommunikationsförmåga innebär bland annat att genomskåda sociala strukturer, kunna ta hänsyn till mottagarna och deras behov och att anpassa stilen efter sammanhanget. Ett exempel är att på ett bra sätt peppra budskapet med logiska, relevanta, trovärdiga, tillförlitliga och understödjande argument när ett övertygande budskap önskas. Texter som skrivs måste vara väldisponerade, följa språkstandard och inte innehålla stavfel. När det gäller presentationer måste media väljas och presentationen förberedas och föras fram på ett professionellt sätt (gester, ögonkontakt och hållning). Effektiv kravspecifikation och resultatredovsning är ett kännetecken för en duktig ingenjör. En del av kommunikation är områdesspecifik, som till exempel CAD-ritningar. Annan kommunikation blir projektspecifik och i större projekt byggs det ofta en upp en nomenklatur som kan ta tid för en nybörjare att sätta sig in i. Kommunikation är också viktig för att projekt och projektgrupper ska fungera bra. Konflikter skapas obönhörligt när kommunikationen om till exempel arbetsfördelning brister och konflikthantering handlar i sig till stor del om kommunikation.

54 Sveriges ingenjörers hederskodex: 1. Ingenjören bör i sin yrkesutövning känna ett personligt ansvar för att tekniken används på ett sätt som gagnar människa, miljö och samhälle. 2. Ingenjören bör sträva efter att förbättra tekniken och det tekniska kunnandet i riktning mot ett effektivare resursutnyttjande utan skadeverkningar. 3. Ingenjören bör ställa sitt kunnande till förfogande i offentliga och enskilda sammanhang för att uppnå bästa beslutsunderlag och belysa teknikens möjligheter och risker. 4. Ingenjören bör inte arbeta inom eller samverka med företag och organisationer av tvivelaktig karaktär eller med mål som strider mot personlig övertygelse. 5. Ingenjören bör visa full lojalitet mot arbetsgivare och arbetskamrater. Svårigheter härvidlag bör tas upp till öppen diskussion, i första hand på arbetsplatsen.

55 Sveriges ingenjörers hederskodex: 6. Ingenjören får inte använda otillbörliga metoder i tävlan om anställning, uppdrag eller beställning, ej heller försöka skada kollegors anseende genom obefogade beskyllningar. 7. Ingenjören bör respektera anförtrodda upplysningars konfidentiella natur samt andras rätt till uppslag, uppfinningar, utredningar, planer och ritningar. 8. Ingenjören får inte gynna obehöriga intressen och bör öppet redovisa ekonomiska och andra intressen som kan påverka tilltron till hans eller hennes opartiskhet och omdöme. 9. Ingenjören bör enskilt och offentligt, i tal och skrift, sträva efter ett sakligt framställningssätt och undvika felaktiga, missvisande eller överdrivna påståenden. 10. Ingenjören bör aktivt stödja kollegor, som råkar i svårigheter på grund av ett handlande i enlighet med dessa regler, samt enligt bästa övertygelse avstyra brott mot dem.

Generell Analys. 3. Det är viktigt att du väljer ett svar i vart och ett av de åttio blocken.

Generell Analys. 3. Det är viktigt att du väljer ett svar i vart och ett av de åttio blocken. Generell Analys Instruktioner De flesta av oss saknar tid eller intresse att verkligen fundera och reflektera över den arbetssituation vi befinner oss i. Vi vet naturligtvis hur det känns, vi kollar läget,

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Högskoleingenjörsutbildning i datateknik, 180 högskolepoäng. Computer Engineering Programme, 180 ECTS Credits

UTBILDNINGSPLAN. Högskoleingenjörsutbildning i datateknik, 180 högskolepoäng. Computer Engineering Programme, 180 ECTS Credits Dnr: 1013/2007-510 Grundutbildningsnämnden för matematik, naturvetenskap och teknik UTBILDNINGSPLAN Högskoleingenjörsutbildning i datateknik, 180 högskolepoäng Computer Engineering Programme, 180 ECTS

Läs mer

Utbildningsplan. Maskiningenjör - produktutveckling BSc in Mechanical Engineering - Product Development 180 högskolepoäng

Utbildningsplan. Maskiningenjör - produktutveckling BSc in Mechanical Engineering - Product Development 180 högskolepoäng Utbildningsplan Maskiningenjör - produktutveckling BSc in Mechanical Engineering - Product Development 180 högskolepoäng Ladokkod: TGMAI Version: 1.0 Utbildningsnivå: Grundnivå Fastställd av: Forsknings-

Läs mer

Byggingenjör Hållbart byggande, 180 hp

Byggingenjör Hållbart byggande, 180 hp 1 (6) Utbildningsplan för: Byggingenjör Hållbart byggande, 180 hp Building Engineering Sustainable Building, 180 credits Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer TBYHG Grundnivå

Läs mer

CIVILINGENJÖRSEXAMEN MASTER OF SCIENCE IN ENGINEERING

CIVILINGENJÖRSEXAMEN MASTER OF SCIENCE IN ENGINEERING Lokal examensbeskrivning Dnr: 541-2071-10 Sid 1 (6) CIVILINGENJÖRSEXAMEN MASTER OF SCIENCE IN ENGINEERING INRIKTNING: INTERAKTIONSTEKNIK OCH DESIGN SPECIALISATION: INTERACTION TECHNOLOGY AND DESIGN 1 Fastställande

Läs mer

Att välja sin framtid entreprenörskap

Att välja sin framtid entreprenörskap Ämne: Teknik Strävansmål - utvecklar kunskaper om rättigheter och skyldigheter i ett demokratiskt samhälle, - utvecklar sin förmåga att argumentera och uttrycka ståndpunkter samt en tilltro till den egna

Läs mer

Automationsingenjör, 180 hp

Automationsingenjör, 180 hp 1 (5) Utbildningsplan för: Automationsingenjör, 180 hp Automation Engineering, 180 Credits Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer TAUMG Grundnivå MIUN 2013/2104 Högskolepoäng

Läs mer

Elektroingenjör med inr mot elkraft, 180 hp, co-op, start H09 (exkl kommentarer)

Elektroingenjör med inr mot elkraft, 180 hp, co-op, start H09 (exkl kommentarer) Programutvärdering Elektroingenjör med inr mot elkraft, hp, co-op, start H (exkl kommentarer) Hej Enligt beslut från Utbildningsnämnden för grund- och avancerad nivå (UN) har följande programutvärderingar

Läs mer

Handlingsplan för förbättringsområden Våga Visa rapport Danderyds Montessoriförskola Svalan höstterminen 2013

Handlingsplan för förbättringsområden Våga Visa rapport Danderyds Montessoriförskola Svalan höstterminen 2013 Handlingsplan för förbättringsområden Våga Visa rapport Danderyds Montessoriförskola Svalan höstterminen 2013 Gemensamma strategier för förhållningssätt vid konflikthantering och dialog med barnen. Tydliggöra

Läs mer

Civilingenjör i teknisk design, 300 hp

Civilingenjör i teknisk design, 300 hp 1 (7) Utbildningsplan för: Civilingenjör i teknisk design, 300 hp Master of Science in Engineering - Industrial Design Engineering, 300 Higher Education Credits Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå

Läs mer

Yrke: Ingenjör! CAMILLA PERSSON, AVDELNINGSCHEF NÄRINGSLIVSCENTER LTH

Yrke: Ingenjör! CAMILLA PERSSON, AVDELNINGSCHEF NÄRINGSLIVSCENTER LTH Yrke: Ingenjör! CAMILLA PERSSON, AVDELNINGSCHEF NÄRINGSLIVSCENTER LTH Ingenjörshistoria I slutet av 1800-talet var ingenjören framförallt en innovatör Kring 1920-talet var ingenjören istället en kugge

Läs mer

Verksamhetsplan. Ett hus där barn får växa

Verksamhetsplan. Ett hus där barn får växa Verksamhetsplan Ett hus där barn får växa Förskolan har inriktning mot skapande och utomhuspedagogik. Vi arbetar med barnen som medforskare i smågrupper vilket vi anser ger barnen god trygghet och delaktighet.

Läs mer

VERKSAMHETSUTVECKLING I FÖRSKOLAN GENOM AKTIONSFORSKNING

VERKSAMHETSUTVECKLING I FÖRSKOLAN GENOM AKTIONSFORSKNING VERKSAMHETSUTVECKLING I FÖRSKOLAN GENOM AKTIONSFORSKNING Monica Nylund Torghandeln Göteborg 2014 AKTION= EN MEDVETEN FÖRÄNDRING FORSKNING= FÖLJA VAD SOM HÄNDER SOM KONSEKVENS AV FÖRÄNDRINGEN LÄRANDE= NYA

Läs mer

Fridensborgs förskola. Verksamhetsplan 2014-15

Fridensborgs förskola. Verksamhetsplan 2014-15 Fridensborgs förskola Verksamhetsplan 2014-15 SOLNA STAD kontakt@solna.se Organisationssnummer Förvaltning Tel. 08-734 20 00 212000-0183 171 86 Solna Fax. 08-734 20 59 www.solna.se Besök. Stadshusgången

Läs mer

23 MAJ 2014. Kompetensprofil

23 MAJ 2014. Kompetensprofil Kompetensprofil Ett dokument för oss som rekryterar som hjälper oss att hitta dem vi vill ha, göra en bra matchning. Dokumentet hjälper oss att beskriva vår verksamhet och de utmaningar vi står inför.

Läs mer

Bedömningsformulär AssCE* för den verksamhetsförlagda delen av utbildningen i sjuksköterskeprogrammet

Bedömningsformulär AssCE* för den verksamhetsförlagda delen av utbildningen i sjuksköterskeprogrammet Bedömningsformulär AssCE* för den verksamhetsförlagda delen av utbildningen i sjuksköterskeprogrammet Namn:.. Personnummer:... Kurs:. Vårdenhet:.. Tidsperiod:.. Halvtidsdiskussion den: Avslutande bedömningsdiskussion

Läs mer

Utbildningsplan. Energiingenjör BSc Energy Engineering 180 credits

Utbildningsplan. Energiingenjör BSc Energy Engineering 180 credits Utbildningsplan Energiingenjör BSc Energy Engineering 180 credits Ladokkod: TGENI Version: 2.0 Utbildningsnivå: Grundnivå Fastställd av: Utbildningsutskottet 2015-02-11 Gäller från: HT 2015 Allmänna mål

Läs mer

Samverkan kring ämnen på ett högskoleförberedande program ett exempel

Samverkan kring ämnen på ett högskoleförberedande program ett exempel Utvecklingspaket 2012-06-14 Samverkan kring ämnen på ett högskoleförberedande program ett exempel Läroplanen för gymnasieskolan lyfter fram vikten av att eleverna ska kunna välja studie- och yrkesinriktning

Läs mer

CIVILINGENJÖRSEXAMEN MASTER OF SCIENCE IN ENGINEERING

CIVILINGENJÖRSEXAMEN MASTER OF SCIENCE IN ENGINEERING Lokal examensbeskrivning Dnr: 541-2072-10 Sid 1 (5) CIVILINGENJÖRSEXAMEN MASTER OF SCIENCE IN ENGINEERING INRIKTNING: TEKNISK DATAVETENSKAP SPECIALISATION: COMPUTING SCIENCE AND ENGINEERING 1 Fastställande

Läs mer

Lokal Arbetsplan för Förskolor och pedagogisk omsorg

Lokal Arbetsplan för Förskolor och pedagogisk omsorg Lokal Arbetsplan för Förskolor och pedagogisk omsorg i Linghem 2016/2017 Vi blir ett! Vi har hög pedagogisk kvalitet på samtliga förskolor och annan pedagogisk verksamhet i Linghem 1 Förord Under våren

Läs mer

Verksamhetsplan. Läsåret 2015-2016. Förskolan Lillåsen

Verksamhetsplan. Läsåret 2015-2016. Förskolan Lillåsen Förskoleverksamheten Verksamhetsplan Läsåret 2015-2016 Förskolan Lillåsen 1 Inledning Förskolan Lillåsen består av två avdelningar, en grupp med barn i ålder ca 1-2,5 år med tre personal och en grupp med

Läs mer

Sjuksköterskeutbildning, 180 hp

Sjuksköterskeutbildning, 180 hp 1 (8) Utbildningsplan för: Sjuksköterskeutbildning, 180 hp Nursing Programme Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer VSSKG Grundnivå 412/0000716 Högskolepoäng 180 Ansvarig avdelning

Läs mer

Elevens namn: Klass: Mål som eleverna ska ha uppnått i slutet av det nionde skolåret

Elevens namn: Klass: Mål som eleverna ska ha uppnått i slutet av det nionde skolåret ÅR 6-7 BILD 1 (2) Lärande Elevens namn: Klass: År 6-7 Bild Mål som eleverna ska ha uppnått i slutet av det nionde skolåret Eleven skall: - ha förmåga att se och framställa bilder och former med hjälp av

Läs mer

Att förändra framgångsrikt. Exempel på planeringsmatriser till förtydligade och kompletterade områden i förskolans läroplan

Att förändra framgångsrikt. Exempel på planeringsmatriser till förtydligade och kompletterade områden i förskolans läroplan Att förändra framgångsrikt Exempel på planeringsmatriser till förtydligade och kompletterade områden i förskolans läroplan INNEHÅLL ATT FÖRÄNDRA FRAMGÅNGSRIKT 3 Så fungerar matriserna 3 Exempel förtydligade

Läs mer

Miljö och hållbar utveckling MHU

Miljö och hållbar utveckling MHU Miljö och hållbar utveckling MHU Kursmål, lärandemål Kursens övergripande mål är att ge kunskaper om ingenjörsmässiga arbetsmetoder och att ge grundläggande färdigheter i att använda olika ingenjörsverktyg,

Läs mer

Återkopplingsrapport M A S T E R P E R S O N A N A L Y S I S. Rapport för: Mattias Söderström

Återkopplingsrapport M A S T E R P E R S O N A N A L Y S I S. Rapport för: Mattias Söderström Rapport för: Mattias Söderström Denna rapport är resultatet av din Master Person Analysis. Avsikten är en tydlig och korrekt summering av dina svar från formuläret. Dina testresultat kommer att användas

Läs mer

Söderköpings kommun. Vår värdegrund som ledstjärna i vardagen

Söderköpings kommun. Vår värdegrund som ledstjärna i vardagen N E K O B I V Vi-boken du håller i beskriver vår värdegrund och innehåller tolkningar från de medarbetare som hittills varit involverade i processen. I boken finns även plats för egna reflektioner. Susanne

Läs mer

Förskola 2013/2014. Hållbar utveckling. Sofia Franzén Kvalitetscontroller. Augusti 2015

Förskola 2013/2014. Hållbar utveckling. Sofia Franzén Kvalitetscontroller. Augusti 2015 Förskola 2013/2014 Hållbar utveckling Sofia Franzén Kvalitetscontroller Augusti 2015 Utbildningsförvaltningen 0911-69 60 00 www.pitea.se www.facebook.com/pitea.se Innehåll Rapportens huvudsakliga innehåll...

Läs mer

Att bedöma. pedagogisk skicklighet

Att bedöma. pedagogisk skicklighet Att bedöma pedagogisk skicklighet Hur bedömer jag pedagogisk skicklighet? Vi blir allt fler som har anledning att ställa oss den frågan. Visad pedagogisk skicklighet är numera ett behörighetskrav vid anställning

Läs mer

HÖGSKOLEINGENJÖRSEXAMEN BACHELOR OF SCIENCE IN ENGINEERING

HÖGSKOLEINGENJÖRSEXAMEN BACHELOR OF SCIENCE IN ENGINEERING Lokal examensbeskrivning Dnr: 540-420-10 Sid 1 (5) HÖGSKOLEINGENJÖRSEXAMEN BACHELOR OF SCIENCE IN ENGINEERING INRIKTNING: ELEKTRONIK SPECIALISATION: ELECTRONIC ENGINEERING 1 Fastställande Denna examensbeskrivning

Läs mer

Bengts seminariemeny 2016

Bengts seminariemeny 2016 Bengts seminariemeny 2016 Bengt Kallenberg Bengt Kallenberg, civilingenjör som sedan 2006 arbetar med ledarutveckling, coaching, grupputveckling, seminarier och föredrag. Han har många års erfarenhet från

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Snäckstrands förskola 2013-2014 MÖRBYLÅNGA KOMMUN Juli 2 2014 Anneli Smedberg 1. Inledning Varje kommun ska enligt förordningen (SFS 2010:800) systematiskt och kontinuerligt

Läs mer

Participatory Design III

Participatory Design III Participatory Design III Participatory Design & Språkmönster Vecka 3 Summering av förra veckan Participatory Design Utgår från artikelseminariet Framtidsverkstad Språkmönster Binda ihop SUMMERING AV VECKA

Läs mer

Viktigt att tänka på i en intervju och de vanligaste fallgroparna. som intervjuar. Ett kostnadsfritt whitepaper utgivet av Level Recruitment

Viktigt att tänka på i en intervju och de vanligaste fallgroparna. som intervjuar. Ett kostnadsfritt whitepaper utgivet av Level Recruitment Viktigt att tänka på i en intervju och de vanligaste fallgroparna för dig som intervjuar Ett kostnadsfritt whitepaper utgivet av Level Recruitment Level Recruitment AB - 2015 Viktigt att tänka på i en

Läs mer

Samhällsvetenskapsprogrammet (SA)

Samhällsvetenskapsprogrammet (SA) Samhällsvetenskapsprogrammet (SA) Samhällsvetenskapsprogrammet (SA) ska utveckla elevernas kunskaper om samhällsförhållanden i Sverige och världen i övrigt, om samspelet mellan individ och samhälle samt

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Planeten 2015-2016

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Planeten 2015-2016 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Planeten 2015-2016 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 2 2. Mål och riktlinjer sida 3 2.1 Normer och värden sida 3 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Thomas360-rapport. den 8 juli 2012. Thomas Ledare. Thomas360 för ledare. Privat och Konfidentiellt

Thomas360-rapport. den 8 juli 2012. Thomas Ledare. Thomas360 för ledare. Privat och Konfidentiellt Thomas360-rapport den 8 juli 2012 Thomas Ledare Thomas360 för ledare Privat och Konfidentiellt Innehåll Introduktion Förstå din Thomas360-rapport Genomsnitt för kompetenser Ett diagram med de 5 högsta

Läs mer

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som:

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som: Att ge feedback Detta är ett verktyg för dig som: Vill skapa ett målinriktat lärande hos dina medarbetare Vill bli tydligare i din kommunikation som chef Vill skapa tydlighet i dina förväntningar på dina

Läs mer

Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016

Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2015/2016 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Bedömningsunderlag vid praktiskt prov

Bedömningsunderlag vid praktiskt prov Nationell klinisk slutexamination för sjuksköterskeexamen, 180 hp Bedömningsunderlag vid praktiskt prov ANSLUTNA LÄROSÄTEN OBLIGATORISK VERKSAMHET FÖRSÖKSVERKSAMHET Nationell klinisk slutexamination för

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING Mecka med ljud

LÄRARHANDLEDNING Mecka med ljud LÄRARHANDLEDNING Mecka med ljud Bakgrund MegaMind är Tekniska museets nya science center som handlar om hur en bra idé blir till och hur man kan ta den vidare till verklighet från sinnesintryck till innovativt

Läs mer

Lära tillsammans som grund för utveckling erfarenheter från förskolan. Sunne 3-4 februari 2010 Katina Thelin

Lära tillsammans som grund för utveckling erfarenheter från förskolan. Sunne 3-4 februari 2010 Katina Thelin Lära tillsammans som grund för utveckling erfarenheter från förskolan Sunne 3-4 februari 2010 Katina Thelin Problem... Någonting man försöker undervika och om möjligt göra sig av med eller En möjlighet

Läs mer

15.1 Övergången mellan årskurs 6 och 7 och uppdraget i årskurs 7 9

15.1 Övergången mellan årskurs 6 och 7 och uppdraget i årskurs 7 9 KAPITEL 15 ÅRSKURS 7 9 15.1 Övergången mellan årskurs 6 och 7 och uppdraget i årskurs 7 9 Övergången mellan årskurs 6 och 7 Övergången från årskurs sex till årskurs sju förutsätter systematiskt samarbete

Läs mer

Beslut Utbildningsplanen är fastställd av Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete (KUnämnden)

Beslut Utbildningsplanen är fastställd av Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete (KUnämnden) Utbildningsplan Kandidatprogrammet i Inredningsarkitektur och möbeldesign Beslut Utbildningsplanen är fastställd av Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete (KUnämnden) 2015-12-09 Gäller studenter antagna

Läs mer

Utbildningsplanen är fastställd av Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete (KUnämnden) 2013-02-13.

Utbildningsplanen är fastställd av Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete (KUnämnden) 2013-02-13. UTBILDNINGSPLAN Utbildningsplan för Kandidatprogrammet i Industridesign, 180 högskolepoäng (hp) Beslut Utbildningsplanen är fastställd av Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete (KUnämnden) 2013-02-13.

Läs mer

Läkemedelsprojektet. Optimerad Läkemedelshantering i Ordinärt och Särskilt Boende. Delrapport. Rapport över perioden april-augusti 2015

Läkemedelsprojektet. Optimerad Läkemedelshantering i Ordinärt och Särskilt Boende. Delrapport. Rapport över perioden april-augusti 2015 Sara Wulff, projektledare 036-324596 150929 1 1 (13) Optimerad Läkemedelshantering i Ordinärt och Särskilt Boende Rapport över perioden april-augusti 2015 Sara Wulff, projektledare 036-324596 150929 1

Läs mer

ALLMÄN BESKRIVNING AV LÄROÄMNET ENGELSKA I ÅRSKURSERNA 4-6

ALLMÄN BESKRIVNING AV LÄROÄMNET ENGELSKA I ÅRSKURSERNA 4-6 ALLMÄN BESKRIVNING AV LÄROÄMNET ENGELSKA I ÅRSKURSERNA 4-6 Läroämnets uppdrag Språk är en förutsättning för lärande och tänkande. Språket är närvarande i all verksamhet i skolan och alla lärare är språklärare.

Läs mer

Verksamhetsplan för Årikets förskola

Verksamhetsplan för Årikets förskola Verksamhetsplan för Årikets förskola Läsåret 2015 2016 2 (11) Innehåll Inledning... 2 Övergripande mål 2017 för kommunal förskola... 3 Vision och verksamhetsidé för kommunal förskola... 3 Centrala stadens

Läs mer

PLANEN PÅ SMÅBARNS- FOSTRAN (0-5 ÅR)

PLANEN PÅ SMÅBARNS- FOSTRAN (0-5 ÅR) PLANEN PÅ SMÅBARNS- FOSTRAN (0-5 ÅR) En gemensam plan gjord av Dragsfjärd, Kimito och Västanfjärd kommun. I arbetsgruppen har suttit tjänstemän från daghemmen, familjedagvården och rådgivningarna på ön.

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING AV: Systematiskt kvalitetsarbete Algutsrums förskola

SAMMANSTÄLLNING AV: Systematiskt kvalitetsarbete Algutsrums förskola SAMMANSTÄLLNING AV: Systematiskt kvalitetsarbete Algutsrums förskola 2014-2015 Systematiskt kvalitetsarbete läsåret 2014-2015 Algutsrums förskola 5 avdelningar 1 Förskolans värdegrund och uppdrag Att skapa

Läs mer

STs jobbsökarguide. tips och råd på vägen mot drömjobbet

STs jobbsökarguide. tips och råd på vägen mot drömjobbet STs jobbsökarguide tips och råd på vägen mot drömjobbet 1 ST, 2015. Produktion: STs kommunikationsenhet. Tryck: Vitt Grafiska, juni 2015. Upplaga 2 000 ex. Beställ fler exemplar på www.st.org. Artikelnr

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN HJORTEN

KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN HJORTEN - KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN HJORTEN LÄSÅRET 2014-2015 Innehållsförteckning Inledning...3 Åtgärder enligt föregående kvalitetsredovisning...3 Underlag och rutiner...3 Organisation och förutsättningar...3

Läs mer

Framställning av berättande informativa och samhällsorienterande bilder om egna erfarenheter, åsikter och upplevelser.

Framställning av berättande informativa och samhällsorienterande bilder om egna erfarenheter, åsikter och upplevelser. Koppling mellan styrdokumentet HANDLINGSPLAN FÖR STUDIE- OCH YRKESORIENTERING I YSTAD KOMMUN och LGR11 årskurs 7-9 ämnesvis. Här visas exempel på hur du kan uppfylla målen för studie- och yrkesorientering,

Läs mer

Lokal arbetsplan. Mälarenhetens förskolor 2014/2015

Lokal arbetsplan. Mälarenhetens förskolor 2014/2015 Lokal arbetsplan Mälarenhetens förskolor 2014/2015 Naturvetenskap för små barn handlar om att observera och iaktta det barnen gör och är intresserade av i leken. Det gäller att för egen del som vuxen och

Läs mer

Sagor och berättelser

Sagor och berättelser Projekt Sagor och berättelser Hösten 2013 Våren 2014 1 Det kompetenta barnet Jag kan du kan tillsammans kan vi mer- i en tillgänglig, tillåtande och undersökande miljö där vi ser förmågor och olikheter

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/2014. Förskolan Villekulla. Avdelning Igelkotten

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/2014. Förskolan Villekulla. Avdelning Igelkotten BARN OCH UTBILDNING Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/2014 Förskolan Villekulla Avdelning Igelkotten Inledning: Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Igelkottens

Läs mer

Statens skolverks författningssamling

Statens skolverks författningssamling Statens skolverks författningssamling ISSN 1102-1950 Förordning om ämnesplaner för de gymnasiegemensamma ämnena; Utkom från trycket den 1 mars 2011 utfärdad den 2 december 2010. Regeringen föreskriver

Läs mer

Utvecklingsplan för inriktning Grundläggande färdigheter 2011-2012

Utvecklingsplan för inriktning Grundläggande färdigheter 2011-2012 Dokument kring Utvecklingsplan för inriktning Grundläggande färdigheter 2011-2012 110831 Lärarutbildningen vid Linköpings universitet Mål med utvecklingsplanen under INR 1 och 2 Utvecklingsplanen är ett

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning Lokal arbetsplan Ängdala förskola 2013 Innehållsförteckning 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans

Läs mer

Frövik/Maryhills förskolors plan mot diskriminering och kränkande behandling

Frövik/Maryhills förskolors plan mot diskriminering och kränkande behandling Frövik/Maryhills förskolors plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola a för

Läs mer

Energiingenjör, 180 hp

Energiingenjör, 180 hp 1 (5) Utbildningsplan för: Energiingenjör, 180 hp Energy Engineering, 180 Higher Education Credits Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer TENIG Grundnivå MIUN 2009/1510 Högskolepoäng

Läs mer

ÄMNESPLANENS STRUKTUR. Progressionstabellen

ÄMNESPLANENS STRUKTUR. Progressionstabellen Progressionstabellen Nivåerna för betygsstegen E, C och A i kunskapskraven är formulerade med hjälp av en progressionstabell. Progressionstabellen är utgångspunkt för kunskapskraven i samtliga kurser för

Läs mer

CIVILINGENJÖRSEXAMEN DEGREE OF MASTER OF SCIENCE IN ENGINEERING

CIVILINGENJÖRSEXAMEN DEGREE OF MASTER OF SCIENCE IN ENGINEERING Lokal examensbeskrivning Dnr: 541-823-13 Sid 1 (5) CIVILINGENJÖRSEXAMEN DEGREE OF MASTER OF SCIENCE IN ENGINEERING INRIKTNING: BIOTEKNIK SPECIALISATION: ENGINEERING BIOTECHNOLOGY 1 Fastställande Denna

Läs mer

Styrdokumentkompendium

Styrdokumentkompendium Styrdokumentkompendium Information och kommunikation 2 Sammanställt av Joni Stam Inledning Jag brukar säga till mina elever, halvt på skämt och halvt på allvar, att jag förhåller mig till kursens centrala

Läs mer

När barnen lämnar förskolan Vulkanen vill vi att de är rustade med : Mod och vilja - att se och förhålla sig till olikheter som en tillgång

När barnen lämnar förskolan Vulkanen vill vi att de är rustade med : Mod och vilja - att se och förhålla sig till olikheter som en tillgång LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLAN VULKANENS 2014/2015 Vulkanens förskolas vision När barnen lämnar förskolan Vulkanen vill vi att de är rustade med : Mod och vilja - att se och förhålla sig till olikheter

Läs mer

Riktlinjer vid risk för underkännande av PTP-tjänstgöring

Riktlinjer vid risk för underkännande av PTP-tjänstgöring Riktlinjer vid risk för underkännande av PTP-tjänstgöring Beslutade av Förbundsstyrelsen i november 013 Inledning De flesta psykologer genomgår sin PTP-tjänstgöring utan större problem och är väl förberedda

Läs mer

Datum 13 06 14. Förskolechef. Anita Malmjärn Askelöf. Beskrivning av förskolan

Datum 13 06 14. Förskolechef. Anita Malmjärn Askelöf. Beskrivning av förskolan Datum 13 06 14 1 (8) Kvalitetsanalys för Igelboda förskola läsåret 2012/13 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer

Programmet för kompletterande utbildning för läkare med utländsk examen

Programmet för kompletterande utbildning för läkare med utländsk examen Programmet för kompletterande utbildning för läkare med utländsk examen 60 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr LiU-2014-00409 Fastställd av fakultetsstyrelsen för medicinska fakulteten 2014-03-06. Ersätter

Läs mer

Handlingsplan för. XXX förskoleenhet. FörskolanNyckelpigan 2011/2012

Handlingsplan för. XXX förskoleenhet. FörskolanNyckelpigan 2011/2012 2011-10-17 Sid 1 (13) Handlingsplan för XXX förskoleenhet FörskolanNyckelpigan 2011/2012 X X X F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (13) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN

Läs mer

Hitta kunder som frilansare

Hitta kunder som frilansare Hitta kunder som frilansare Hitta kunder som frilansare 4 Att livnära sig som frilansare, genom att ta långa- eller kortsiktiga uppdrag, är en allt vanligare arbetsform. På Billogram träffar vi många frilansare,

Läs mer

Introduktion till dataetik

Introduktion till dataetik Introduktion till dataetik Niklas Möller (nmoller@kth.se) ETIKMOMENT DD1390 HT-2016 KTH Etikmomentet n Två föreläsningar om etik (idag och torsdag) n En gruppövning n Obligatoriskt: q q Skriva etikessä.

Läs mer

Viktiga moment i kursplanen

Viktiga moment i kursplanen Viktiga moment i kursplanen En process där eleverna medverkar aktivt genom att tillsammans bygga, experimentera, undersöka, ställa frågor och kommunicera ger en mängd fördelar. Flera exempel på aktiviteter

Läs mer

KAPITEL 3 DEN GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGENS UPPDRAG OCH MÅL. 3.1 Den grundläggande utbildningens uppdrag

KAPITEL 3 DEN GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGENS UPPDRAG OCH MÅL. 3.1 Den grundläggande utbildningens uppdrag KAPITEL 3 DEN GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGENS UPPDRAG OCH MÅL 3.1 Den grundläggande utbildningens uppdrag Varje skola som ger grundläggande utbildning har som uppdrag att undervisa och fostra. Det innebär

Läs mer

ARBETSPLAN FÖR ÖJE FÖRSKOLA OCH FRITIDSHEM 2013/2014

ARBETSPLAN FÖR ÖJE FÖRSKOLA OCH FRITIDSHEM 2013/2014 ARBETSPLAN FÖR ÖJE FÖRSKOLA OCH FRITIDSHEM 2013/2014 Normer och värden: MÅL VAD GÖRA HUR UTVÄRDERA HUR GICK DET OCH VARFÖR Förskolan skal stäva efter att varje barn utvecklar: - öppenhet, respekt, solidaritet

Läs mer

Utbildningsförvaltningen. Spånga gymnasium 7-9 [117]

Utbildningsförvaltningen. Spånga gymnasium 7-9 [117] Utbildningsförvaltningen Spånga gymnasium 7-9 [117] I denna rapport finner du din enhets resultat från medarbetarenkäten 2012. Datainsamlingen har skett under perioden 3 september 28 september 2012. På

Läs mer

Kvalitetsrapport. Djurås och Bäsna förskolor 2013-1014

Kvalitetsrapport. Djurås och Bäsna förskolor 2013-1014 20140729 Kvalitetsrapport Djurås och Bäsna förskolor 2013-1014 1 Innehållsförteckning 1. Presentation av förskolan..3 2. Beskrivning av årets verksamhet......3 3. Underlag och rutiner för framtagande av

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1993:221) för Sveriges lantbruksuniversitet; SFS 2006:1405 Utkom från trycket den 19 december 2006 utfärdad den 7 december 2006. Regeringen

Läs mer

CIVILINGENJÖRSEXAMEN MASTER OF SCIENCE IN ENGINEERING

CIVILINGENJÖRSEXAMEN MASTER OF SCIENCE IN ENGINEERING Lokal examensbeskrivning Dnr: 541-2076-10 Sid 1 (5) CIVILINGENJÖRSEXAMEN MASTER OF SCIENCE IN ENGINEERING INRIKTNING: TEKNISK KEMI SPECIALISATION: ENGINEERING CHEMISTRY 1 Fastställande Denna examensbeskrivning

Läs mer

Ledarskap Utbildning & bildning Matematik

Ledarskap Utbildning & bildning Matematik Ledarskap Utbildning & bildning Matematik Sju rektorer samtalar under fem dagar Dialogseminarieserien Olika former för kunskap Veta att (teoretisk, vetenskaplig kunskap, veta att-satser) Veta hur (färdighet,

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Förskolan Bullerbyn. Ugglan

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Förskolan Bullerbyn. Ugglan Barn och Utbildning Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14 Förskolan Bullerbyn Ugglan Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla

Läs mer

Bedömning för lärande. Sundsvall 2012-11-15

Bedömning för lärande. Sundsvall 2012-11-15 Bedömning för lärande Sundsvall 2012-11-15 Tema: Att vara nyckelperson - att leda det gemensamma lärandet omkring bedömning för lärande Program 2012-11-15 13.00 Inledning; att vara nyckelperson 13.30 Walking

Läs mer

Hur undervisar du om viktiga framtidsfrågor?

Hur undervisar du om viktiga framtidsfrågor? Hur undervisar du om viktiga framtidsfrågor? Jag vill! Jag kan! Vad vi menar med handlingskompetens Alla elever som lämnar skolan ska göra det med en känsla av handlingskompetens. Begreppet är centralt

Läs mer

TILL DIG SOM ARBETSGIVARE. PRAO I PRAKTIKEN Tips och information för dig som tar emot prao-elever

TILL DIG SOM ARBETSGIVARE. PRAO I PRAKTIKEN Tips och information för dig som tar emot prao-elever TILL DIG SOM ARBETSGIVARE PRAO I PRAKTIKEN Tips och information för dig som tar emot prao-elever PRAO I PRAKTIKEN 1 Vägen till besöksnäringen börjar hos dig Dagens elever är framtidens medarbetare och

Läs mer

PEDAGOGISK PLANERING SVENSKA

PEDAGOGISK PLANERING SVENSKA PEDAGOGISK PLANERING SVENSKA Syfte Undervisningen i ämnet svenska ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper i och om svenska språket. Genom undervisningen ska eleverna ges förutsättningar att utveckla

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Masterprogram i corporate governance redovisning och finansiering, 120 högskolepoäng

UTBILDNINGSPLAN. Masterprogram i corporate governance redovisning och finansiering, 120 högskolepoäng Dnr: 1002/2007-515 Fakultetsnämnden för humaniora och samhällsvetenskap UTBILDNINGSPLAN Masterprogram i corporate governance redovisning och finansiering, 120 högskolepoäng Master Programme in Corporate

Läs mer

Kvalitetsredovisning Läsåret 2013-14. Laxå kommuns Förskoleverksamhet

Kvalitetsredovisning Läsåret 2013-14. Laxå kommuns Förskoleverksamhet Kvalitetsredovisning Läsåret 2013-14 Laxå kommuns Förskoleverksamhet Barn- och utbildningsnämnden 2014-09-29, 93, dnr BUN 2014058 611 1 Innehållsförteckning Utbildningens syfte: Sidan 3 Beskrivning av

Läs mer

Kvalitetsrapport verksamhetsåret 2014/2015

Kvalitetsrapport verksamhetsåret 2014/2015 Augusti 2015 Kvalitetsrapport verksamhetsåret 2014/2015 Mockfjärds förskola Mål Normer och Värden 2:1 Måluppfyllelse I arbetet med att förankra grundläggande normer och värden i förskolans verksamhet sker

Läs mer

30 Ekonomiskt stöd till arbetsmarknadsinsatser för ungdomar LARS-IVAR ERICSON:

30 Ekonomiskt stöd till arbetsmarknadsinsatser för ungdomar LARS-IVAR ERICSON: 30 Ekonomiskt stöd till arbetsmarknadsinsatser för ungdomar LARS-IVAR ERICSON: Ordförande, ledamöter och åhörare! Ett sommarjobb ger mycket mer än bara fickpengar. Det ger mening, sammanhang och möjlighet

Läs mer

Sida 1(7) Lokal arbetsplan. Bäckängen

Sida 1(7) Lokal arbetsplan. Bäckängen 1(7) Lokal arbetsplan Bäckängen 2010/2011 2 Innehållsförteckning Inledning 3 2.1 Normer och värden 3 Mål 3 3 2.2 Utveckling och lärande 3 Mål 3 3 2.3 Barns inflytande 4 Mål 4 4 2.4 Förskola och hem 4 Målsättning

Läs mer

Kursplan för Svenska. Ämnets syfte och roll i utbildningen. Mål att sträva mot. Inrättad 2000-07 SKOLFS: 2000:135

Kursplan för Svenska. Ämnets syfte och roll i utbildningen. Mål att sträva mot. Inrättad 2000-07 SKOLFS: 2000:135 Kursplan för Svenska Inrättad 2000-07 SKOLFS: 2000:135 Ämnets syfte och roll i utbildningen Utbildningen i ämnet svenska syftar till att ge eleverna möjligheter att använda och utveckla sin förmåga att

Läs mer

Med kränkande särbehandling

Med kränkande särbehandling Med kränkande särbehandling avses återkommande klandervärda eller negativt präglade handlingar som riktas mot enskilda arbetstagare på ett kränkande sätt och kan leda till att dessa ställs utanför arbetsplatsens

Läs mer

TEMA BALDER Arbetslag 5-6

TEMA BALDER Arbetslag 5-6 TEMA BALDER Arbetslag 5-6 Pedagogisk planering Övergripande mål för TEMA BALDER Samverka för att göra skolan till en god miljö för utveckling och lärande. Skapa trygghet för elever i skolmiljön Stärka

Läs mer

Lokal Arbetsplan Gubbabackens förskola 2013

Lokal Arbetsplan Gubbabackens förskola 2013 Lokal Arbetsplan Gubbabackens förskola 2013 1 Innehållsförteckning Vår gemensamma grund 1 Gubbabackens förskola 2 Förskolans uppdrag 3 Värdegrunden 4 Barns inflytande 5 Utveckling och lärande 6 Våra traditioner

Läs mer

Kolibri AB Rotorvägen 6, 722 24 Västerås 021-18 89 03. Med trygghet, lust och kunskap bygger vi en trygg framtid för alla våra barn och ungdomar

Kolibri AB Rotorvägen 6, 722 24 Västerås 021-18 89 03. Med trygghet, lust och kunskap bygger vi en trygg framtid för alla våra barn och ungdomar Kolibri AB Rotorvägen 6, 722 24 Västerås 021-18 89 03 Med trygghet, lust och kunskap bygger vi en trygg framtid för alla våra barn och ungdomar LIKABRHANDLINGSPLAN - plan mot kränkande behandling INLEDNING

Läs mer

OPQ. Team-egenskaper: Urvalsrapport. Namn Sample Candidate. Datum 31 december 2013. www.ceb.shl.com

OPQ. Team-egenskaper: Urvalsrapport. Namn Sample Candidate. Datum 31 december 2013. www.ceb.shl.com OPQ Team-egenskaper: Urvalsrapport Namn Sample Candidate Datum 31 december 2013 www.ceb.shl.com Inledning Sample Candidate har nyligen besvarat det frågeformulär om yrkespersonlighet som heter OPQ32 (Occupational

Läs mer

Lokal arbetsplan läsår 2015/2016

Lokal arbetsplan läsår 2015/2016 Lokal arbetsplan läsår 2015/2016 Förskolan Prärien Sunne kommun Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr Sunne Kommun Sunne RO växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 40. Skäggebergsskolan

Läs mer

-lärande utvärdering av projektet Sociala entreprenörshuset

-lärande utvärdering av projektet Sociala entreprenörshuset En väg till självförsörjning och framtidstro? -lärande utvärdering av projektet Sociala entreprenörshuset Utvärderare, Christina Ehneström och Torbjörn Skarin Skellefteå, 11 februari 2013 Presentation

Läs mer

Manual för bedömning, verksamhetsförlagd utbildning på grundnivå i sjukgymnastprogrammet

Manual för bedömning, verksamhetsförlagd utbildning på grundnivå i sjukgymnastprogrammet Manual för bedömning, verksamhetsförlagd utbildning på grundnivå i sjukgymnastprogrammet Bedömningsformuläret AssCe för verksamhetsförlagd utbildning på grundnivå i sjukgymnastprogrammet är omarbetat efter

Läs mer

Verksamhetsplan - Tallängens förskola 2014/2015

Verksamhetsplan - Tallängens förskola 2014/2015 18/6 2014 Verksamhetsplan - Tallängens förskola 2014/2015 förskolechef: Pernilla Nillson 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Verksamhetside 4. Tallängens års-hjul (under arbete) 5. Mål för Tallängens förskola

Läs mer