CSX FÖR ÖVERVAKNING OCH STYRNING

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "CSX FÖR ÖVERVAKNING OCH STYRNING"

Transkript

1 CSX FÖR ÖVERVAKNING OCH STYRNING

2 Samarbetet med Cactus har fungerat utmärkt. Mycket beror det på att Cactus är ett lagom stort företag där man alltid känner sig hemma och där man blir väl omhändertagen. Det finns alltid någon att vända sig till. De ställer upp helhjärtat. Stefan Franzén, systemansvarig vid Växjö avloppsreningsverk, Sundet.

3 FRÖNA SÅDDES REDAN PÅ 60-TALET För att vara ett företag i datorbranschen har vi ovanligt lång erfarenhet. Redan 1964 påbörjade vi vårt första datorprojekt. Då var vi en avdelning inom VBB. Cactus Automation AB bildades formellt Då samlades ett antal kreativa programmerare i ett särskilt bolag för att utveckla och sälja datorsystemet Cactus med inriktning på processautomation. Det lilla företaget Jämfört med de stora systemleverantörerna är Cactus ett litet företag. Det ger dig stora fördelar som kund. Du lär känna de personer som arbetar i just ditt projekt. Du vet vem du ska vända dig till för att snabbt få svar på frågor eller för att få en diskussionspartner. Det flexibla företaget I en av våra första broschyrer skrev vi Kom gärna med udda krav och önskemål. Det är en sanning som gäller än i dag. Vi har en platt organisation och arbetar till stor del med egenutvecklad programvara. Det ger oss stora möjligheter att snabbt och till rimliga kostnader modifiera våra standardprogram så att de passar just dina önskemål. ger oss också den tekniska styrkan att genomföra komplicerade projekt där specialister från flera teknikområden måste samarbeta....tillsammans med tunga partners Redan i början av 70-talet blev HP (Hewlett-Packard) vår datorleverantör. Sedan många år är vi auktoriserad HP-partner och återförsäljare. På databassidan arbetar vi med Oracle världens ledande leverantör inom området. Även i detta fall är vi återförsäljare. Och som tror på långa relationer Vi satsar mycket på att bibehålla och supporta våra gamla kunder. Och det har vi hittills lyckats mycket bra med. Flera av våra kunder är inne på sin tredje generation av Cactus. Det är tryggt att veta för dig som ny kund. Det fristående företaget... Vi utvecklar själva vår programvara men integrerar också andras standardprogram. Vi har ingen egen hårdvarutillverkning utan anpassar oss gärna till kundernas önskemål till exempel vid val av styrsystem. Har du flera olika fabrikat ute i processen är inte det något problem. Ge oss bara tillgång till kommunikationsprotokollen så ordnar vi resten....som levererar stora system... Cactus ingår i en stor koncern med teknikinriktade bolag. Det ger oss den nödvändiga ekonomiska styrkan för att vi ska kunna åta oss mångmiljonprojekt. Det

4 CSX ETT FUNKTIONELLT OCH FLEXIBELT KONCEPT CSX är namnet på Cactus överordnade system för övervakning och styrning av processer i vid bemärkelse. En process kan vara alltifrån tågtrafik eller bromsprovning till renvattenproduktion eller aluminiumframställning. CSX är anpassat för att kunna användas inom mycket skiftande tillämpningsområden. Det gäller speciellt i de fall där det ställs höga krav på en god funktion med stabil drift och hög tillgänglighet. De här funktionskraven styr såväl valet av hårdvara med tillhörande systemprogram som utformningen av kundspecifika applikationsprogram. Bäst för uppgiften I olika projekt använder vi produkter som är de bästa för uppgiften. Exempelvis använder vi MatLab för analys/presentation i mätdatorsystem till kärnkraftsverk. Och vi är alltid lyhörda för att i varje projekt integrera etablerade program från andra leverantörer det är kundens önskemål som styr. Investeringsskydd En annan viktig egenskap hos CSX är anpassningen till system som Cactus tidigare levererat. Det är därför möjligt att till rimliga kostnader stegvis byta upp sig till ett nytt CSX-system. Befintliga databaser, kommunikationsprogram och styrprogram kan återanvändas efter smärre justeringar. Det medför att beprövad och väl avtestad kod används i det nya systemet och antalet fel minimeras. Dessutom kan alla gamla lagrade värden föras över. Ingen mätvärdeshistorik går därför förlorad. Knyter samman datoriserade öar I begreppet investeringsskydd ligger också möjligheterna att knyta samman datoriserade öar i processen, där datorsystemen och styrsystemen kan vara av många olika fabrikat. Det förenklar inte bara operatörsarbetet i blandade kontrollrumsmiljöer. Det ökar också säkerheten. All manövrering utförs på ett enhetligt sätt. Informationen söks och visas lika oavsett ursprung.

5 Vi har en mängd understationer av olika fabrikat: Siemens,ABB,Alfa-Laval för att bara nämna några. Här har Cactus CSX visat sin styrka. Systemet är flexibelt och byggt för att klara av att samarbeta med andra system. Anders Moritz, projektchef Tekniska Verken, Linköping.

6 SYSTEMFUNKTIONER CSX är ett utpräglat klient-server-koncept. I den centrala servern finns alla program och all den information som operatörerna (klienterna) behöver. Klientarbetsplatsen kan vara allt från en kraftfull operatörsarbetsplats ned till en enkel nätverksdator eller terminal. Operatörernas möjligheter att påverka process- och datorfunktionerna kan begränsas genom behörighetskontroll. Behörighetsnivån sänks automatiskt till lägsta nivå en viss tid efter senaste kommando på operatörsarbetsplatsen. Det finns även en funktion för automatisk urloggning om arbetsplatsen inte använts under en viss tid. Det ger den fördelen att programlicenser automatiskt frisläpps från inaktiva klienter. Databas utan begränsningar Datahanteringen är uppdelad på två funktioner realtidsinformation och historiska data. Realtidsdatabasen är i sin tur uppdelad på en beskrivande del och en statusdel. Den historiska databasen består av tre delar: 1) korttids- och 2) långtidshistorik samt 3) en separat del för larm och händelser. Databaserna kan hantera ett mycket stort antal variabler. Ibland kan det dock vara praktiskt att dela upp datorsystemet på flera servrar till exempel av geografiska eller anläggningstekniska skäl. Antalet möjliga variabler blir då långt större än vad som praktiskt kan utnyttjas. Uppdelningen på flera servrar betyder inte informationsmässiga begränsningar. Tvärtom är all information tillgänglig vid samtliga operatörsarbetsplatser oberoende av i vilken server informationen lagras. Det innebär att process- och kurvbilder, rapporter etc kan innehålla data från samtliga servrar. Korttids- och långtidshistorik Automatiskt insamlade värden och beräknade värden lagras i basen för korttidshistorik. Denna databas har

7 utvecklats av oss på Cactus för att tillfredsställa processoperatörens behov av snabb information. Långtidshistoriken lagras i en Oracle databas. Det ger stor flexibilitet för rapportgenerering och överföring av data till andra system utanför Cactussystemet. Sådana främmande system kan innehålla allt från tunga managementtillämpningar till normala kontorsrutiner. I CSX ingår funktioner för arkivering av långtidshistorik samt rutiner för återlagring och presentation i form av kurvor eller tabeller. I kurvbilderna ingår flera funktioner: Äkta Zoomfunktion, d v s zoom i lagrade data och inte endast i bilden. Linjalfunktion inklusive eventuella larmgränser såväl numeriskt presenterade som markerade i kurvbilden. Statistikfönster med min-, max- och medelvärden samt standardavvikelser. Varaktighet som konverterar mätvärdeskurvorna till varaktighetsdiagram för respektive variabel. Tidsförskjutning mellan enskilda kurvor inom samma kurvbild. Sparafunktion som överför kurvbildens rådata till en fil som är formatanpassad till Excel. Lagrade data kan även presenteras i andra former som till exempel linjärt samband mellan variabler. Rapporter Ett annat viktigt sätt att visa lagrad information är i rapporter. Driftrapporter. Presentationen av mätvärden mm kundanpassas från fall till fall. Rapportgenerering sker normalt med rapportverktygen till en Oracle databas. Drifttidsrapporter. Innehåller de ackumulerade drifttiderna för de objekt som markerats i databasen. Rapporten kan med fördel exporteras till fristående underhållssystem för att integreras i samordnat underhåll.

8 Larm- och händelselagring Larm och händelser lagras i en separat databas. I denna registreras: Inkommande larm och händelser. Kvittering av larm. Försvinnande larm och händelser. Operatörsingrepp som manöver, börvärdesförändringar m m. Larmbasens storlek bestäms från fall till fall beroende på behovet i den aktuella anläggningen. Storleken kan därför variera från några hundra tusen till flera miljoner registreringar. I CSX finns rutiner för presentation av lokalt tidsmärkta larm, till exempel för registrering av signalföljd. De presenteras i en separat signalföljdslista. Vid fjärröverföring av larm via telefontjänster kan larm från olika anläggningsdelar styras till olika mottagare. Kvittering genom motringning kan ske selektivt för olika larmgrupper via tonvalstelefon och talsvarssystem. Blockering av larmloggning Det finns även en rad funktioner för blockering av larmloggning: Nollspänning. Alla larm utom prioriterade för viss understation blockeras. Pendling. Larm som kommer och försvinner ett visst antal gånger inom kort tid blockeras. Grupp. Alla larm inom en anläggningsdel eller loggrupp kan blockeras. Understation. Alla larm från en angiven understation kan blockeras. Uppspelningsfunktion För speciella tillämpningar finns som tillval en uppspelningsfunktion. Den gör det möjligt att gå tillbaka i tiden och spela upp historiska förlopp baserade på larm och händelser. Förloppet kan följas på processbilder. Själva uppspelningen kan ske stegvis händelse för händelse eller löpande. De som använder systemen tycker att de är lättarbetade. Byte av system har hjälpt oss att göra vårt arbete på mindre tid med bättre resultat. Cactussystemet är också betydligt enklare att arbeta med än tidigare datorsystem. Lars Lindqvist, projektledare Volvo Personvagnar.

9 ARBETSPLATSERNA Vid val av driftdatorsystem är operatörsmiljön användarvänligheten den kanske allra viktigaste faktorn. Cactus har därför lagt ner ett omfattande arbete inom detta område. Vi har till exempel ett genomtänkt och välstrukturerat system för fönsterhantering. Operatören besväras inte av mer information än vad som behövs för stunden. Varje arbetsplats loggas in mot en anläggningsdel eller delsystem. Detta är logiska begrepp och kan avse allt från ett fåtal objekt till den totala processen. Menyer som till exempel Bildvalsmenyer, Förvalda kurvgrupper, Rapporter, Larm- och Händelselistor anpassas automatiskt till valt område. Växla omedelbart Men arbetsplatsen är inte hårt låst till den inloggade processdelen. Med rätt behörighet och utpekning i en förvalslista växlar operatören omedelbart till annat avsnitt eller andra arbetsuppgifter. Operatören har också stor valfrihet att själv anpassa detaljer för sin arbetsplats. Det ökar både trivseln och motivationen. Obegränsat antal objekt Processbilderna kan innehålla obegränsat antal objekt med informationen skiktad i två nivåer. Vi har sedan länge använt bildskärmar med hög upplösning men systemet administrerar automatiskt arbetsplatser med annan upplösning och anpassar textfonter och annat för bästa möjliga läsbarhet. Operatören har också tillgång till ett erkänt snabbt och lättanvänt system för kurvpresentation. Analoga och digitala signaler kan presenteras tillsammans på kurvbilden. Operatören kan även helt fritt komponera sina egna kurvbilder.

10 I FULL BLOM Under hela den för ett datorföretag långa tid som Cactus funnits på marknaden, har utvecklingen gått i ett nästan osannolikt snabbt tempo. Det gäller att välja rätt bland alla utvecklingstrender. Att vaska fram sådant som inte bara har det nya modets prägel utan även innehåller kvaliteter, som står sig på lång sikt. Cactus har kunnat glädjas åt flera sådana lyckade satsningar genom åren: Standardterminaler och sedan persondatorer som operatörsarbetsplatser. Bärbara jourarbetsplatser, som radikalt förbättrade beredskapspersonalens arbetssituation. Byte till nya operativsystem, när dessa nått bra stabilitet. Larmöverföring via teleoperatörernas tjänster. Kommunikation via nätverk och fältbuss. I alla dessa fall var vi först eller bland de första att introducera nyheterna på marknaden. Engagerade medarbetare De här exemplen på lyckade satsningar har vi kunnat uppnå genom att medvetet satsa på att rekrytera och behålla kvalificerade och engagerade medarbetare. Att värna om duktiga medarbetare ser vi som särskilt viktigt, när omvärlden förändras så snabbt. I en turbulent omvärld är också behovet av ett stabilt och förtroendefullt förhållande mellan kund och leverantör extra stort. Långt fram i tiden Kunden måste kunna känna sig övertygad om att det som köps idag till rimlig kostnad kan kompletteras och moderniseras långt fram i tiden. Att Cactus personal kan ge support även på gamla system. Och när den tiden kommer, hjälpa till med överföringen av gamla program till nya hårdvarumiljöer.

11 Samarbetet med Cactus har fungerat mycket bra, trots snål tidplan.vi lade en order i december och installerade systemet i juni följande år. Det är en synnerligen kort tid för ett så komplicerat system. Anders Bengtsson, systemingenjör vid 3:ans reaktor, Forsmark.

12 Cactus Automation AB. Ett SWECO-företag. Krokslätts Fabriker 30, Mölndal Telefon Telefax

De olika programpaketen beskrivs översiktligt i det följande. För mer information kontakta gärna oss på Cactus.

De olika programpaketen beskrivs översiktligt i det följande. För mer information kontakta gärna oss på Cactus. CACTUS CSX Cactus Automation, som ingår i SWECO koncernen, utvecklar styr- och övervakningsprogramvaran Cactus CSX. Vi erbjuder systemlösningar för VA-verk, energiverk, tågledning och processindustri.

Läs mer

FELSIGNALSYSTEM. TEKNISK RIKTLINJE 2006-04-13 TR02-08-2 utg E 1/11. NK, Kontrollanläggning DATUM 2006-04-13 TEKNISK RIKTLINJE UTGÅVA E

FELSIGNALSYSTEM. TEKNISK RIKTLINJE 2006-04-13 TR02-08-2 utg E 1/11. NK, Kontrollanläggning DATUM 2006-04-13 TEKNISK RIKTLINJE UTGÅVA E SvK4005, v3.3, 2012-08-09 ENHET, VERKSAMHETSOMRÅDE NK, Kontrollanläggning VÅR BETECKNING TR02-08-2 DATUM 2006-04-13 TEKNISK RIKTLINJE UTGÅVA E FELSIGNALSYSTEM 1/11 Uppdateringar Utgåva Ändringsnot Datum

Läs mer

Effektiv och smidig kommunikation

Effektiv och smidig kommunikation Effektiv och smidig kommunikation TAL TEXT VIDEO TAL TEXT VIDEO Ökad tillgänglighet, förbättrad kundservice och effek tivare försäljning. Med våra unika kommunikationslösningar är det möjligt. Vi har en

Läs mer

Varje dag säkras 3 miljoner svenskars vattenförsörjning med Linux

Varje dag säkras 3 miljoner svenskars vattenförsörjning med Linux Varje dag säkras 3 miljoner svenskars vattenförsörjning med Linux Driftdatorsystem för att styra och övervaka Stockholms, Göteborgs och Malmös dricksvattenförsörjning Lösning driftsatt på Linux prisvärdhet

Läs mer

SÄKRA DIN AFFÄR VART DEN ÄN TAR DIG. Protection Service for Business

SÄKRA DIN AFFÄR VART DEN ÄN TAR DIG. Protection Service for Business SÄKRA DIN AFFÄR VART DEN ÄN TAR DIG Protection Service for Business DET ÄR EN MOBIL VÄRLD Wifi Fotgängare Idag använder vi fler enheter med fler anslutningar än någonsin tidigare. Att då kunna välja var

Läs mer

U n i - V i e w DRIFTÖVERVAKNING FÖR PROCESSINDUSTRIN

U n i - V i e w DRIFTÖVERVAKNING FÖR PROCESSINDUSTRIN U n i - V i e w DRIFTÖVERVAKNING FÖR PROCESSINDUSTRIN ETT FLEXIBELT ÖVERVAKNINGSYSTEM MED MÅNGA MÖJLIGHETER Uni-View är ett SCADA system som ger användaren möjlighet att få full kontroll över sina anläggningar.

Läs mer

Huvudpunkter. Att använda Cactus systemet till att öka informationstillgängligheten. Cactus Informationssystem Nytt utvecklingsverktyg - Grafisk SPRS

Huvudpunkter. Att använda Cactus systemet till att öka informationstillgängligheten. Cactus Informationssystem Nytt utvecklingsverktyg - Grafisk SPRS Huvudpunkter Att använda Cactus systemet till att öka informationstillgängligheten. Cactus Informationssystem Nytt utvecklingsverktyg - Grafisk SPRS Göran Lundquist, Cactus Automation AB, gol@cactus.se

Läs mer

Sentrion intelligent säkerhet

Sentrion intelligent säkerhet Sentrion intelligent säkerhet www www IP-kamera Mobilgränssnitt Internet Befintligt nätverk SIOM Dörr-/larmnod Sentrion Centralenhet www Dörr-/larmnod SIOM Larm Sentrion marknadens mest intelligenta säkerhetssystem

Läs mer

ASSA passersystem. ARX, RX och Smartair. ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions.

ASSA passersystem. ARX, RX och Smartair. ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions. ASSA passersystem ARX, RX och Smartair ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions. ASSA passersystem ASSA är kanske inte det första företag du tänker på när det är dags att installera passersystem?

Läs mer

Inbjudan till Uni-View utbildning hösten 2010

Inbjudan till Uni-View utbildning hösten 2010 Helsingborg den 24 augusti 2010 Inbjudan till Uni-View utbildning hösten 2010 Här kommer höstens program för Uni-View utbildning. Utbildningen vänder sig som vanligt till nya operatörer eller systemansvariga

Läs mer

Cactus Informationssystem - CIS. Revision 1.1

Cactus Informationssystem - CIS. Revision 1.1 Cactus Informationssystem - CIS Revision 1.1 1 Innehåll 1 Inledning...2 1.1 Objekt...2 1.2 Kategorier...2 2 Webbgränssnittet...3 2.1 Start av webbgränssnittet...3 2.2 Operatörsingång...4 2.2.1 Startsida...4

Läs mer

Cargolog Impact Recorder System

Cargolog Impact Recorder System Cargolog Impact Recorder System MOBITRON Mobitron AB Box 241 561 23 Huskvarna, Sweden Tel +46 (0)36 512 25 Fax +46 (0)36 511 25 Att mäta är att veta Vi hjälper dig och dina kunder minska skador och underhållskostnader

Läs mer

AUTOMATISKA PROCESSER I ORIGO, FÖR EFFEKTIVARE PASSERADMINISTRATION OCH HÖGRE SÄKERHET

AUTOMATISKA PROCESSER I ORIGO, FÖR EFFEKTIVARE PASSERADMINISTRATION OCH HÖGRE SÄKERHET AUTOMATISKA PROCESSER I ORIGO, FÖR EFFEKTIVARE PASSERADMINISTRATION OCH HÖGRE SÄKERHET ORIGO SYSTEMET FÖR EFFEKTIVARE PASSERADMINISTRATION OCH HÖGRE SÄKERHET Med Origo har vi i nära samarbete med våra

Läs mer

Hur har du lyckats skapa ett så framgångsrikt

Hur har du lyckats skapa ett så framgångsrikt TEXT LINDA THOMSEN HÖGFELDT & JOHAN JARNEVING FOTO SEBASTIAN BERGER, NICKE JOHANSSON, AASHITH SHETTY & ANDERS DEROS Flygplansinteriördesignern Stefan Sommer, Semcon Tyskland DE SENASTE ÅREN har Stefan

Läs mer

Vägen till en modern. integrations plattform

Vägen till en modern. integrations plattform Vägen till en modern integrations plattform Integrerade säkerhetssystem Integrerade säkerhetssystem Basen i det integrerade säkerhetssystemet utgörs alltid av olika funktionssystem, inbrottslarm, överfallslarm,

Läs mer

Köpguide för mobila växlar. Modern telefoni till företaget är långt ifrån vad det var för bara några år sedan.

Köpguide för mobila växlar. Modern telefoni till företaget är långt ifrån vad det var för bara några år sedan. Köpguide för mobila växlar Modern telefoni till företaget är långt ifrån vad det var för bara några år sedan. Tänk om din nya telefonilösning kunde förenkla din vardag och hjälpa dina medarbetare att arbeta

Läs mer

IT SOM TJÄNST IT SOM TJÄNST - IT-DRIFT - SÄKERHET - LAGRING - E-POST - BACKUP - MJUKVARA - OFFICE IT-ARBETSPLATS IT SOM TJÄNST. www.office.

IT SOM TJÄNST IT SOM TJÄNST - IT-DRIFT - SÄKERHET - LAGRING - E-POST - BACKUP - MJUKVARA - OFFICE IT-ARBETSPLATS IT SOM TJÄNST. www.office. IT SOM TJÄNST - IT-DRIFT - SÄKERHET - LAGRING - E-POST - BACKUP - MJUKVARA - OFFICE IT-ARBETSPLATS IT SOM TJÄNST Vi vågar säga att en fungerande IT-drift är nyckeln till en fungerande verksamhet, och det

Läs mer

FÖRVALTNINGS AB FRAMTIDEN

FÖRVALTNINGS AB FRAMTIDEN FÖRVALTNINGS AB FRAMTIDEN PROJEKTERINGSANVISNINGAR FÖR DATORISERADE STYR- & ÖVERVAKNINGSANLÄGGNINGAR BILAGA 2 KRAVSPECIFIKATION OPC-SERVER Version 2015 2 Kravspecifikation OPC-server Bakgrund För att säkerställa

Läs mer

Handbok Simond. Peter H. Grasch

Handbok Simond. Peter H. Grasch Peter H. Grasch 2 Innehåll 1 Inledning 6 2 Använda Simond 7 2.1 Användarinställning.................................... 7 2.2 Nätverksinställning..................................... 9 2.3 Inställning

Läs mer

Ett steg längre inom Print och IT

Ett steg längre inom Print och IT Ett steg längre inom Print och IT TDO som IT-partner. Alla företag är i behov av IT-kompetens, men det är inte alla företag som kan eller vill anställa en IT-specialist. Låt oss berätta hur vi kan ta över

Läs mer

Moment 6: E-arkivet och våra verksamhetssystem

Moment 6: E-arkivet och våra verksamhetssystem Moment 6: E-arkivet och våra verksamhetssystem Information Varje typ av kunskap som kan utbytas. Handlingarna som ska bevaras eller gallras Analoga handlingar: informationen är ett med lagringsmediet.

Läs mer

Vi på Office IT-Partner står för ett lokalt engagemang, kunskap, erfarenhet och certifierad specialistkompetens vi vill skapa mervärde för våra

Vi på Office IT-Partner står för ett lokalt engagemang, kunskap, erfarenhet och certifierad specialistkompetens vi vill skapa mervärde för våra Vi på Office IT-Partner står för ett lokalt engagemang, kunskap, erfarenhet och certifierad specialistkompetens vi vill skapa mervärde för våra kunder med hjälp av innovativa lösningar Vi tror på ett Partnerskap

Läs mer

Butiken är scenen Du är viktig Vi vågar Vi har koll Vi är starka tillsammans

Butiken är scenen Du är viktig Vi vågar Vi har koll Vi är starka tillsammans 9 Butiken är scenen Du är viktig Vi vågar Vi har koll Vi är starka tillsammans 8 11 Varje dag är en ny föreställning. Vi lyssnar aktivt på våra kunder, för att bli bättre. Vi tar personligt ansvar för

Läs mer

ökat fastighetsvärde

ökat fastighetsvärde ökat fastighetsvärde Teknik som arbetar för dig E vo S C A D A d et öppna f r a m t i d s s ä kr a v a l e t Komplett SCADA med alla programdelar inkluderande bl.a. larmserver och kommunikationsöversikt.

Läs mer

MUR MaskinUppföljning Realtid

MUR MaskinUppföljning Realtid Produktionseffektivisering med MUR-Systemet ger produktions och organisationsförbättringar. Företagsutveckling Ta extern hjälp för att snabbt få igång ert förbättringsarbete. Hur går din maskin egentligen?

Läs mer

Fastighetsautomation. Automatisera driften av dina fastigheter och spara energi

Fastighetsautomation. Automatisera driften av dina fastigheter och spara energi Fastighetsautomation Automatisera driften av dina fastigheter och spara energi optimera inneklimatet och minimera energianvändningen med ett öppet, integrerat system Automatisera dina fastigheter Det finns

Läs mer

TMP Consulting - tjänster för företag

TMP Consulting - tjänster för företag TMP Consulting - tjänster för företag Adress: http://tmpc.se Kontakta: info@tmpc.se TMP Consulting är ett bolag som utvecklar tekniska lösningar och arbetar med effektivisering och problemslösning i organisationer.

Läs mer

Praesideo digitalt högtalar- och utrymningslarmssystem Få fram ert budskap vad som än händer

Praesideo digitalt högtalar- och utrymningslarmssystem Få fram ert budskap vad som än händer Praesideo digitalt högtalar- och utrymningslarmssystem Få fram ert budskap vad som än händer 2 Praesideo högtalar- och utrymningslarmssystem från Bosch Hålla allmänheten informerad och skyddad Med fler

Läs mer

Agera Affärsstöd Webb - integrerad lösning

Agera Affärsstöd Webb - integrerad lösning Agera Affärsstöd Webb - integrerad lösning Störst på lagom stora systemlösningar Vad är Agera Affärsstöd Webb? Montania har med utgångspunkt från det egenutvecklade affärssystemet Agera Affärsstöd 9 tagit

Läs mer

Författare Version Datum. Visi System AB 2.0 2009 03 30

Författare Version Datum. Visi System AB 2.0 2009 03 30 1. Syfte Syftet med detta dokument är att beskriva hur man installerar Visi på din dator. Dokumentet är uppdelat i fyra delar: Installation Grundinställningar Kom igång med Visi Felsökning 1.1. Systemkrav

Läs mer

TIDOMAT Mobile. Introduktion

TIDOMAT Mobile. Introduktion För att använda krävs lägst version 1.7.1. Mjukvaran installeras tillsammans med versionen och ingen mer installation är nödvändig för att nyttja Mobile. bygger på Touchmjukvaran, applikationen är främst

Läs mer

SA TER Vision Center. SAUTER Vision Center. håller dig uppdaterad.

SA TER Vision Center. SAUTER Vision Center. håller dig uppdaterad. SA TER Vision Center SAUTER Vision Center håller dig uppdaterad. Modern fastighetsautomation blir alltmer komplex men, tack vare SAUTER Vision Center, så är konsten att övervaka systemet ganska enkel.

Läs mer

MMK. Intelligent ärende- och inventariehantering

MMK. Intelligent ärende- och inventariehantering MMK Intelligent ärende- och inventariehantering MMK utvecklades av Vendel Data första gången 1997 som ett verktyg för den egna organisationen. Målsättningen var att ge stöd till en arbetsmetodik baserad

Läs mer

Manual - Storegate Team

Manual - Storegate Team Manual - Storegate Team Om tjänsten Med Storegate Team får du full kontroll över företagets viktiga digitala information. Du kan enkelt lagra, dela och arbeta i filer med högsta säkerhet inom ditt företag.

Läs mer

FunktionsIT Lönsamt, enkelt och tryggt

FunktionsIT Lönsamt, enkelt och tryggt FunktionsIT FunktionsIT Lönsamt, enkelt och tryggt Vad är FunktionsIT? FunktionsIT är vårt koncept för att paketera IT som tjänst. Det ger dig som kund en centraliserad och automatiserad hantering av

Läs mer

Bli ett bättre företag!

Bli ett bättre företag! Bli ett bättre företag! ITimeManager ger hantverksföretaget total kontroll från det att ett uppdrag påbörjats tills det att det avslutats. Via sin telefon/dator stämplar hantverkarens anställda in på sina

Läs mer

Molntjänster -- vad är molnet?

Molntjänster -- vad är molnet? En e-bok från Visma Spcs Molntjänster -- vad är molnet? Vad du bör tänka på för att göra rätt val till ditt företag Molntjänster -- vad är molnet? En guide till att förstå molntjänster Innehåll Hänger

Läs mer

Outsourcing av IT? torleif.mollerstrom@medicallogpoint.com. Movex/M3 Användarförening (MAF) Växjö Konserthus, 20-21 mars 2012

Outsourcing av IT? torleif.mollerstrom@medicallogpoint.com. Movex/M3 Användarförening (MAF) Växjö Konserthus, 20-21 mars 2012 Outsourcing av IT? torleif.mollerstrom@medicallogpoint.com Movex/M3 Användarförening (MAF) Växjö Konserthus, 20-21 mars 2012 Medical Log Point AB Tredjepartslogistik 3PL Medical Log Point är ett 3PL företag

Läs mer

1 Översikt. 1.1 Koncept 1 (19) Tomas Rook Dokument typ. 2010-05-03 Rev. Manual

1 Översikt. 1.1 Koncept 1 (19) Tomas Rook Dokument typ. 2010-05-03 Rev. Manual 1 (19) larmus dokumentation P100503 1 Översikt 1.1 Koncept larmus ökar användarvänligheten i SCD systemet med så självklara saker som sorterbara kolumner, tydligare vyer och filteringsmöjligheter. Eftersom

Läs mer

IT SOM TJÄNST IT SOM TJÄNST - IT-DRIFT - SÄKERHET - LAGRING - E-POST - BACKUP - MJUKVARA - OFFICE IT-ARBETSPLATS IT SOM TJÄNST. www.office.

IT SOM TJÄNST IT SOM TJÄNST - IT-DRIFT - SÄKERHET - LAGRING - E-POST - BACKUP - MJUKVARA - OFFICE IT-ARBETSPLATS IT SOM TJÄNST. www.office. IT SOM TJÄNST - IT-DRIFT - SÄKERHET - LAGRING - E-POST - BACKUP - MJUKVARA - OFFICE IT-ARBETSPLATS IT SOM TJÄNST Vi vågar säga att en fungerande IT-drift är nyckeln till en fungerande verksamhet, och det

Läs mer

Hur ställer jag kraven

Hur ställer jag kraven Hur ställer jag kraven Hur ställer jag kraven på ett automatiserat egenkontrollsystem i min matkedja/kommun? Det är inte varje dag man köper system för detta. Inte så lätt att först hur krav ska ställas

Läs mer

Marknad för affärssystem

Marknad för affärssystem Marknad för affärssystem Vi samarbetar med SoftOne som är en av tre ledande leverantörer av moduluppbyggda standardprogram och tjänster på en svenska marknaden. Vad kännetecknar detta marknadsegment? Moduluppbyggd

Läs mer

Smarta möteslösningar för alla arbetsplatser. Kompletta konferensrum. Installerat och klart.

Smarta möteslösningar för alla arbetsplatser. Kompletta konferensrum. Installerat och klart. Smarta möteslösningar för alla arbetsplatser Kompletta konferensrum. Installerat och klart. Våra gedigna kunskaper och långa erfarenhet borgar för att allting fungerar som planerat. Låt oss hjälpa er att

Läs mer

Indexator Rotator Systems

Indexator Rotator Systems Indexators filosofi Indexators filosofi Indexator har alltid jobbat med visioner och strategier. Dessa finns nedskrivna och ska verka som ett stöd i verksamhetens beslutsfattande på alla nivåer. Inför

Läs mer

kontinuerligt, utan att speciella inställningar måste

kontinuerligt, utan att speciella inställningar måste Komplett SCADA med alla programdelar inkluderade bl.a. larmserver, bildeditering och kontinuerlig loggning. Grafiskt editeringsverktyg ingår. Drivare för Modbus, MBUS, OPC, BACnet osv. Samtliga in- och

Läs mer

Felsignalsystem SVENSKA KRAFTNÄT TEKNISK RIKTLINJE. TEKNISK RIKTLINJE TR utg NK, Kontrollanläggning DATUM UTGÄVA

Felsignalsystem SVENSKA KRAFTNÄT TEKNISK RIKTLINJE. TEKNISK RIKTLINJE TR utg NK, Kontrollanläggning DATUM UTGÄVA SVENSKA KRAFTNÄT ENHET, VERKSAMHETSOMRÅDE NK, Kontrollanläggning m VÄR BETECKNING TR02-08-02 DATUM samrad TEKNISK RIKTLINJE UTGÄVA 7 FASTSTÄLLD Felsignalsystem Uppdateringar Utgåva Ändringsnot Datum 06-04-13

Läs mer

Företagspresentation

Företagspresentation Företagspresentation Vi bryter branschens mönster varje dag Under ett och samma tak levererar vi pneumatik, industriventiler, linjärteknik och profiler En unik mix av produktprogram Öbergs - en oberoende

Läs mer

ASSA RX WEB. Snabbt - Enkelt - Kostnadseffektivt passersystem. ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions. 1

ASSA RX WEB. Snabbt - Enkelt - Kostnadseffektivt passersystem. ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions. 1 ASSA RX WEB Snabbt - Enkelt - Kostnadseffektivt passersystem ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions. 1 En tryggare arbetsplats för alla En person som känner sig trygg på sin arbetsplats

Läs mer

Vad är molnet?... 2. Vad är NAV i molnet?... 3. Vem passar NAV i molnet för?... 4. Fördelar med NAV i molnet... 5. Kom igång snabbt...

Vad är molnet?... 2. Vad är NAV i molnet?... 3. Vem passar NAV i molnet för?... 4. Fördelar med NAV i molnet... 5. Kom igång snabbt... Produktblad för NAV i molnet Innehåll Vad är molnet?... 2 Vad är NAV i molnet?... 3 Vem passar NAV i molnet för?... 4 Fördelar med NAV i molnet... 5 Kom igång snabbt... 5 Bli kostnadseffektiv... 5 Enkelt

Läs mer

Request For Information (RFI)

Request For Information (RFI) Richard Boije Sida: 1 (6) Request For Information (RFI) Ansvarig: Richard Boije Datum 2017-01-23 Richard Boije Sida: 2 (6) 1 Organisation Åda... 3 2 Bakgrund och Syfte... 3 3 Mål... 4 4 RFI- Information...

Läs mer

Om så önskas kan givetvis ramverket kompletteras med funktionalitet och anpassas helt efter kundens önskemål.

Om så önskas kan givetvis ramverket kompletteras med funktionalitet och anpassas helt efter kundens önskemål. NSI Ramverk Beskrivning WEBfactory är tredje generationens SCADA-system och är det första helt baserad på standardiserad webb-teknik. Fördelen med denna teknik är många, förutom att Internet Explorer är

Läs mer

För enklare och tryggare affärer

För enklare och tryggare affärer För enklare och tryggare affärer Innehåll Skapa en förfrågan 02 Mina kontouppgifter 04 Mina förfrågningar 05 Sök förfrågningar 06 Meddelandecentret 08 Produktutguide Projektverktyget 10 Min företagsprofil

Läs mer

Kom igång med TIS-Office

Kom igång med TIS-Office Kom igång med TIS-Office Denna guide hjälper dig att komma igång med TIS-Office, mer information om hur man använder programmet finns i manualer på TIS-Office CD-skivan och i den inbyggda hjälpfunktionen

Läs mer

Stärk konkurrenskraften med effektiv HRM.

Stärk konkurrenskraften med effektiv HRM. Stärk konkurrenskraften med effektiv HRM. Välkommen till Bluegarden HR-plus. Vad behöver du för att jobba smartare med HR och lön? Arbetar du på en stor offentlig eller privat verksamhet med höga krav

Läs mer

STYRKAN I ENKELHETEN. Business Suite

STYRKAN I ENKELHETEN. Business Suite STYRKAN I ENKELHETEN Business Suite HOTET ÄR VERKLIGT Onlinehot mot ditt företag är verkliga, oavsett vad du gör. Om du har data eller pengar är du ett mål. Säkerhetstillbuden ökar drastiskt varje dag

Läs mer

Larmet går i bröstfickan

Larmet går i bröstfickan ÖVERFÖRING VIA SMS Larmet går i bröstfickan Med den här lösningen går det snabbt och lätt att skicka information till antingen ett överordnat automationssystem, eller direkt till din mobiltelefon som ett

Läs mer

Skalbarhet är den bästa lösningen. Den nya LMS 7 Professional.

Skalbarhet är den bästa lösningen. Den nya LMS 7 Professional. Skalbarhet är den bästa lösningen. Den nya LMS 7 Professional. 2 Effektivitet genom anpassning Idealiska lösningar för din framgång För att garantera omedelbart svar på hjälpanrop, snabb service och sammanhängande

Läs mer

ASSA RX. Webbaserat passersystem för dig som jobbar med annat. ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions. 1

ASSA RX. Webbaserat passersystem för dig som jobbar med annat. ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions. 1 ASSA RX Webbaserat passersystem för dig som jobbar med annat ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions. 1 Varför ska du välja ett passersystem till dina lokaler? Tanken med ett passersystem

Läs mer

W HIT E PA P ER. Vanliga frågor om Hybrid datacenter som tjänst. Hur kan jag veta att investeringen blir lönsam? t e xt : Johan Bentzel

W HIT E PA P ER. Vanliga frågor om Hybrid datacenter som tjänst. Hur kan jag veta att investeringen blir lönsam? t e xt : Johan Bentzel W HIT E PA P ER Vanliga frågor om Hybrid datacenter som tjänst Hur kan jag veta att investeringen blir lönsam? t e xt : Johan Bentzel p u b li c e r a d : September 2018 WHITE PAPER Vanliga frågor om Hybrid

Läs mer

Offert Sepab. - ett komplett fleet management-system. SEPAB Fordonsprodukter AB Bergkällavägen 31 B SE Sollentuna Sweden VAT no SE

Offert Sepab. - ett komplett fleet management-system. SEPAB Fordonsprodukter AB Bergkällavägen 31 B SE Sollentuna Sweden VAT no SE Offert Sepab - ett komplett fleet management-system Innehåll 1. Om Sepab... 2 2. Beskrivning av produkt och funktion... 3 2.1. System... 3 2.2. ExyPro översikt... 4 2.3 ExyPro office... 5 3. Drift och

Läs mer

Digital arkivering i Örebro kommun - riktlinjer

Digital arkivering i Örebro kommun - riktlinjer Digital arkivering i Örebro kommun - riktlinjer Antagna av kommunstyrelsen den 5 mars 2002. Dessa riktlinjer gäller alla typer av digital information, t.ex. databaser, dokument, bilder, kartor och ritningar.

Läs mer

Industriell automation

Industriell automation Industriell automation Under ett och samma tak levererar vi komponenter och system inom pneumatik, linjärteknik, profilsystem, elektriska driv- och styrsystem DET ÄR BARA FANTASIN SOM BEGRÄNSAR MÖJLIGHETERNA

Läs mer

PKS5000PC hjälpmedel uppföljning

PKS5000PC hjälpmedel uppföljning 1 PKS5000PC Allmänt PKS5000PC är ett hjälpmedel och ett administrativt verktyg för PKS5000 systemet. Det hjälper och underlättar plockhanteringen, gör att ansvariga kan göra produktionsuppföljningar och

Läs mer

1 Installationsinstruktioner

1 Installationsinstruktioner 1 Installationsinstruktioner 1.1 Förbereda installationen Kontrollera systemkraven. Försäkra dig om att din dators hårdvara uppfyller de systemkrav som är specificerade. Vid installering av Engineering

Läs mer

Aveny. Anläggningredovisning

Aveny. Anläggningredovisning h j ä l p e r t i l l at t h å l l a o r d n i n g p å a n l ä g g n i n g s t i l l g å n g a r o c h i n v e n ta r i e r Aveny Anläggningredovisning Aveny Anläggningsredovisning Med Aveny Anläggningsredovisning

Läs mer

Användarhandbok. version 1.15.8. sida 1 av 15

Användarhandbok. version 1.15.8. sida 1 av 15 Användarhandbok version 1.15.8 sida 1 av 15 Innehållsförteckning Introduktion... 4 Gränssnitt... 4 Inloggning... 5 Användarnamn och lösenord... 5 Kod... 5 Startsida... 6 Menyer... 6 Systembild... 7 Sidobjekt...

Läs mer

Systembeskrivning Uni-View Maskinkort

Systembeskrivning Uni-View Maskinkort Systembeskrivning Uni-View Maskinkort 1 Beskrivning av Uni-Views maskinkort Maskiner och andra objekt kan anslutas till Uni-View via I/O signaler. Denna anslutning definieras i signaldefinitionsblocken

Läs mer

Enkel Digital Skyltning

Enkel Digital Skyltning Enkel Digital Skyltning på några minuter... färdiga, enkla och stabila system från Enkel Digital Skyltning 105mm i litet format... Det finns enkel digital skyltning, med enkla genomtänkta system... Paketen

Läs mer

Din guide till en säkrare kommunikation

Din guide till en säkrare kommunikation GUIDE Din guide till en säkrare kommunikation Introduktion Internet genomsöks regelbundet i jakten på osäkra nätverk och enheter som saknar skydd för olika typer av exponering och intrång. Viktiga system

Läs mer

Dags att byta port? Allt du behöver veta när du funderar på att byta! Vi gör det lätt.

Dags att byta port? Allt du behöver veta när du funderar på att byta! Vi gör det lätt. Dags att byta port? Allt du behöver veta när du funderar på att byta! Vi gör det lätt. Välj en leverantör som passar dig Det kan vara viktigare än du tror! Hur mår din port? Kanske är det uppenbart dags

Läs mer

ANVÄNDARHANDBOK. Advance Online

ANVÄNDARHANDBOK. Advance Online ANVÄNDARHANDBOK Advance Online INNEHÅLL Innehåll... 2 Välkommen!... 3 Allmän information... 3 Idén bakom Advance Online... 3 Att logga in på en terminalstation... 4 Allmänt... 4 Citrix-klienten... 4 Inloggning...

Läs mer

Mamut Enterprise Travel CRM

Mamut Enterprise Travel CRM Mamut Enterprise Travel CRM Med tilläggsprodukten Mamut Enterprise Travel CRM får du möjlighet att ta med dig arbetet ut från kontoret. Du arbetar då lokalt i en kopia av den centrala databasen och kan

Läs mer

Bosch NurseCall med demensfunktion Ökad effektivitet i äldreboenden

Bosch NurseCall med demensfunktion Ökad effektivitet i äldreboenden Bosch NurseCall med demensfunktion Ökad effektivitet i äldreboenden 2 Säkerhet i äldreboenden: en stor utmaning Att driva eller utrusta äldreboenden och ålderdomshem ställer dig inför utmaningen att väga

Läs mer

Säkerhet helt anpassad till just era behov DS7220 V2 / DS7240 V2 centralapparater för inbrottslarm

Säkerhet helt anpassad till just era behov DS7220 V2 / DS7240 V2 centralapparater för inbrottslarm Säkerhet helt anpassad till just era behov DS7220 V2 / DS7240 V2 centralapparater för inbrottslarm Säkerhet har sitt pris, men det behöver inte kosta en förmögenhet. Centralapparaterna DS7220 V2 och DS7240

Läs mer

Effektiv och smidig vårdkontakt

Effektiv och smidig vårdkontakt Effektiv och smidig vårdkontakt TAL TEXT VIDEO TAL TEXT VIDEO Digitaliseringen av vården är på framfart. Från och med 2016 erbjuder den moderna sjukvården valfrihet inte bara för vem du besöker, utan också

Läs mer

+ Kunder berättar. Älvsbyhus AB. Kontaktperson: Magnus Burström IT chef Besöksadress: Ställverksvägen 6 942 81 Älvsbyn Telefon: 0929-162 00

+ Kunder berättar. Älvsbyhus AB. Kontaktperson: Magnus Burström IT chef Besöksadress: Ställverksvägen 6 942 81 Älvsbyn Telefon: 0929-162 00 + Kunder berättar + AB Kontaktperson: Magnus Burström IT chef Besöksadress: Ställverksvägen 6 942 81 Älvsbyn Telefon: 0929-162 00 Hustillverkaren som gör det möjligt för fler att bygga nyckelfärdiga hus

Läs mer

Administrativa utskriftslösningar Administrativa utskriftslösningar

Administrativa utskriftslösningar Administrativa utskriftslösningar Administrativa utskriftslösningar Administrativa utskriftslösningar Ger ett enkelt, centralstyrt underhåll av skrivare och multifunktionssystem HANTERING AV ARBETSFLÖDET ETT ENKELT SÄTT ATT UNDERHÅLLA

Läs mer

Sida 1 av 9 DPR anläggningsregister en kortfattad presentation

Sida 1 av 9 DPR anläggningsregister en kortfattad presentation Sida 1 av 9 DPR anläggningsregister en kortfattad presentation DPR Anläggningsregister är ett PC-program avsett för små och medelstora företag. Programmet är ett komplett verktyg som klarar av att upprätthålla

Läs mer

Företagens utgifter för IT 2018

Företagens utgifter för IT 2018 Sida 1 och 2 (men inte 3) visas för företag i kommissionärsförhållande. Sida 3 (men inte 1 och 2) visas för övriga företag. Företagens utgifter för IT 2018 Du redovisar aggregerade uppgifter för flera

Läs mer

1(11) 06-12-06 C TR2-05-3 TELESAMVERKAN

1(11) 06-12-06 C TR2-05-3 TELESAMVERKAN 1(11) 06-12-06 C TR2-05-3 TELESAMVERKAN Bilagor 1 Gränssnitt för kommunikationsutrustning 2 Exempel på teletillsats för reläskyddskommunikation 3 Exempel på fjärrutlösningssändare 4 Exempel på fjärrutlösningsmottagare

Läs mer

Mobiltjänster. Vi kan smartphones. den nya mobiltelefonin. www.dustin.se. Telefon: 08-553 44 000 E-mail: info@dustin.se

Mobiltjänster. Vi kan smartphones. den nya mobiltelefonin. www.dustin.se. Telefon: 08-553 44 000 E-mail: info@dustin.se Mobiltjänster Vi kan smartphones Skaffa kontroll över den nya mobiltelefonin UTMANINGARNA Smartphone-revolutionen skapar nya utmaningar för IT-avdelningen De traditionella mobiltelefonerna är snart ett

Läs mer

Uppstart. Agda Drift

Uppstart. Agda Drift Uppstart Agda Drift Innehåll Installation och inloggning Installation sidan 3 Inloggning Agda Drift sidan 4 Starta Agda PS sidan 5 Administration och rutiner för användning av Agda PS via Agda Drift Utskrift

Läs mer

Riktlinjer för digital arkivering i Linköpings kommun

Riktlinjer för digital arkivering i Linköpings kommun 1 (8) E-Lin projektet 2014-06-05 Riktlinjer Riktlinjer för digital arkivering i Linköpings kommun 2 Innehåll Inledning och bakgrund... 3 Ansvar... 4 Systemupphandling... 4 Gallring... 5 Informationssäkerhet...

Läs mer

NILHE AB -ATT SE ÄR ATT VETA. Mikael Ehlin

NILHE AB -ATT SE ÄR ATT VETA. Mikael Ehlin -ATT SE ÄR ATT VETA Mikael Ehlin 2016-04-13 Bildades 1978, det äldsta renodlade CCTV bolaget i Sverige, marknadsledande på CCTV i processen. ABB partner sedan januari 2016 NILHES KUNDER VI SATSAR PÅ STORA

Läs mer

Upplev den nya generationen kösystem!

Upplev den nya generationen kösystem! Upplev den nya generationen kösystem! timeacle är ett fullständigt fritt skalbart kösystem som Software as a service direkt från molnet! Det kan anpassas flexibelt efter dina önskemål och erbjuder många

Läs mer

IT SOM TJÄNST IT SOM TJÄNST - IT-DRIFT - SÄKERHET - LAGRING - E-POST - BACKUP - MJUKVARA - OFFICE IT-ARBETSPLATS IT SOM TJÄNST. www.office.

IT SOM TJÄNST IT SOM TJÄNST - IT-DRIFT - SÄKERHET - LAGRING - E-POST - BACKUP - MJUKVARA - OFFICE IT-ARBETSPLATS IT SOM TJÄNST. www.office. - IT-DRIFT - SÄKERHET - LAGRING - E-POST - BACKUP - MJUKVARA - OFFICE IT-ARBETSPLATS Vi vågar säga att en fungerande IT-drift är nyckeln till en fungerande verksamhet, och det vi också vet är att frågan

Läs mer

Välkommen till CLIMAT80-GRUPPEN. Climat80, Stjernfeldts VVS, KlimatKyl och Clifa Service

Välkommen till CLIMAT80-GRUPPEN. Climat80, Stjernfeldts VVS, KlimatKyl och Clifa Service Välkommen till CLIMAT80-GRUPPEN Climat80, Stjernfeldts VVS, KlimatKyl och Clifa Service Det blev inte riktigt som det var tänkt. Tack för det, kära kunder och medarbetare. När jag var med och startade

Läs mer

Bygg med Vision. HomIQ

Bygg med Vision. HomIQ HomIQ Beskrivning: Har du åkt hemifrån och är orolig att du kanske glömt spisen på? Med HomIQs nya system får du full kontroll över el, värme och larm i huset, genom ett knapptryck på din PC, ipad, iphone

Läs mer

Produktkonfigurator. Vad är MONITOR Produktkonfigurator? Varför Produktkonfigurator?

Produktkonfigurator. Vad är MONITOR Produktkonfigurator? Varför Produktkonfigurator? Produktkonfigurator Vad är MONITOR Produktkonfigurator? Produktkonfiguratorn är en tilläggsfunktion i MONITOR som ger dig ett systemstöd för att hantera och kombinera flera varianter och utföranden av

Läs mer

Inledning Om oss Teknikområden Kärnvärden Vision Slutord

Inledning Om oss Teknikområden Kärnvärden Vision Slutord Inledning Om oss Teknikområden Kärnvärden Vision Slutord Organisationen skall inte uppnå maximalt resultat utan ett optimalt resultat där säkerhet, miljö och arbetsmiljö ständigt tas i beaktande vid återinvesteringar

Läs mer

Användarmanual för mätdatabasen Malin

Användarmanual för mätdatabasen Malin Användarmanual för mätdatabasen Malin Tillväxtverkets databas för resultaten från mätningarna av företagens administrativa kostnader 117 86 Stockholm Besöksadress: Götgatan 74 Telefon: 08-681 91 00. Telefax:

Läs mer

Kapitel 4 Arkivmenyn Innehåll

Kapitel 4 Arkivmenyn Innehåll Kapitel 4 Arkivmenyn Innehåll ARKIVMENYN...2 Byt aktuell användare...2 Utskrift till skärm eller skrivare...3 SQL verktyget...4 Ny SQL...4 Hämta SQL...5 Spara SQL...5 Kör SQL...5 Visa som...5 Avsluta...5

Läs mer

ISAC. Tel. 08/ 544 404 00 styrlogic@styrlogic.se

ISAC. Tel. 08/ 544 404 00 styrlogic@styrlogic.se 1 2 ISAC är en väl beprövad produkt som har utvecklats av Styrlogic AB. ISAC grundar sig på många års erfarenhet under ett flertal installationer. Den första ISAC-applikationen levererades 1990. ISAC betyder

Läs mer

Sunet /7 SUNET

Sunet /7 SUNET Sunets unika datanät garanterar säker och stabil infrastruktur för datakommunikation till universitet, forskningsinstitut och många andra statliga institutioner. I världen av forskning och utbildning blir

Läs mer

Manual. Verktyg för skolanalys. Astrakan. Motion Chart på enkelt sätt. Artisan Global Media

Manual. Verktyg för skolanalys. Astrakan. Motion Chart på enkelt sätt. Artisan Global Media Manual Astrakan Verktyg för skolanalys Motion Chart på enkelt sätt Artisan Global Media ~ 2 ~ Innehåll Manual för Verktyg för skolanalys... 3 Skapa ett konto och logga in... 3 Arbeta med analysdata och

Läs mer

ATT BYGGA FÖRTROENDE

ATT BYGGA FÖRTROENDE ATT BYGGA FÖRTROENDE Vissa saker är svårare att skapa än andra, även för oss specialister. I byggindustrin är ett starkt förtroende en av de allra svåraste sakerna att bygga upp. Det kräver en ärlighet,

Läs mer

Denna Sekretesspolicy gäller endast för webbsidor som direkt länkar till denna policy när du klickar på "Sekretesspolicy" längst ner på webbsidorna.

Denna Sekretesspolicy gäller endast för webbsidor som direkt länkar till denna policy när du klickar på Sekretesspolicy längst ner på webbsidorna. Sekretesspolicy Elanco, en division inom Eli Lilly and Company (Lilly), (härefter "Elanco" eller "Lilly" i denna Sekretesspolicy) respekterar integriteten hos dem som besöker våra webbsidor och det är

Läs mer

Problemfri IT för verksamhet som inte får ligga nere.

Problemfri IT för verksamhet som inte får ligga nere. IT Online Problemfri IT för verksamhet som inte får ligga nere. Om ni ska kunna nå era mål så måste ni kunna lita på att er effektivitet inte störs av invecklade procedurer och system eller applikationer

Läs mer

ASTRAKAN COURSEPLAN. Programmet som sparar tid... ... och förenklar kursadministrationen! ASTRAKAN COURSEPLAN BESTÅR AV TVÅ DELAR:

ASTRAKAN COURSEPLAN. Programmet som sparar tid... ... och förenklar kursadministrationen! ASTRAKAN COURSEPLAN BESTÅR AV TVÅ DELAR: ASTRAKAN COURSEPLAN Programmet som sparar tid...... och förenklar kursadministrationen! Med webbaserade Astrakan CoursePlan kan onödig administration undvikas samtidigt som kursdeltagarna erbjuds en förstklassig

Läs mer

Välkommen till nästa generations internetbutik! 2012-02-15; 1

Välkommen till nästa generations internetbutik! 2012-02-15; 1 Välkommen till nästa generations internetbutik! 2012-02-15; 1 2012-02-15; 2 2012-02-15; 3 För att söka och titta på produkter så måste man nu var inloggad 2012-02-15; 4 Fokusområden här kan man läsa mera

Läs mer