ANVÄNDARHANDBOK. Advance Online

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ANVÄNDARHANDBOK. Advance Online"

Transkript

1 ANVÄNDARHANDBOK Advance Online

2 INNEHÅLL Innehåll... 2 Välkommen!... 3 Allmän information... 3 Idén bakom Advance Online... 3 Att logga in på en terminalstation... 4 Allmänt... 4 Citrix-klienten... 4 Inloggning... 5 Applikationsportalen... 7 Utloggning... 8 Utforskaren... 9 Mina dokument... 9 Gemensam (G:)... 9 Lokal C: (X:)... 9 Informationssäkerhet Advance AB, Datavägen 29, Askim. Tel Fax (13)

3 Välkommen! Välkommen till Advance Online! Förhoppningen med denna handbok är att i första hand hjälpa dig att använda Advance Online på bästa sätt samt att ha snabb hjälp till hands om frågor uppstår. Allmän information Systemunderhåll sker sista onsdagen i varje månad från kl. 21:00 Advance ServiceDesk kan nås på tel eller e-post Idén bakom Advance Online Idén bakom Advance Online är enkel. Program och system är installerade på en central server. Alla användare loggar in mot samma server och startar applikationen/programmet där. Alla kommandon som matas in via tangentbord, mus eller andra pekdon på din lokala dator transporteras över nätverket och hanteras i den centrala servern. På samma sätt presenteras bilden på din skärm som en kopia av det som händer på servern. Inga beräkningar eller programexekveringar sker alltså i din lokala dator, även om det kan upplevas så. Advance AB, Datavägen 29, Askim. Tel Fax (13)

4 Att logga in på en terminalstation Allmänt I takt med datorisering av arbetsplatser har kravet på snabba och tillförlitliga datorsystem ökat. Det är av denna anledning som man går över till centrala IT-miljöer så som Advance Online. För dig som använder dator i jobbet idag innebär detta: Du har alltid tillgång till dina program oavsett vilken dator du loggar in på. Du har alltid de senaste versionerna av programmen. Alla filer säkerhetskopieras automatiskt genom att de sparas på servern Citrix-klienten För att kunna starta dina program och system i Advance Online krävs att en speciell programvara, en sk Citrix-klient är installerad på din dator/arbetsstation. Om denna saknas meddelas du vid inloggning att denna måste installeras. Citrix-klienten kan laddas ned från nedanstående länkar. För Windows XP / Windows 7: Skriv sådana fall in en av adresserna ovan i Internet Explorer, välj Kör och installera enligt instruktionerna som följer. Detta måste göras men behöver bara göras en gång per dator. Installationen tar mellan en och åtta minuter beroende på vilken förbindelse du har till Internet. Om problem uppstår, kontakta Advance Service Desk. Advance AB, Datavägen 29, Askim. Tel Fax (13)

5 Inloggning För att komma till inloggningssidan: Öppna Internet Explorer och skriv in adressen i adressfältet och tryck på Enter. Här får du välja vilken tjänst du vill nyttja. Klicka i knappen framför den inloggningstjänst du vill nyttja, t.ex. Inloggning med certifikat och klicka sedan på knappen Välj tjänst och klicka här. Advance AB, Datavägen 29, Askim. Tel Fax (13)

6 Nu kommer du till en inloggningssida. Här anger Du ditt användarnamn, lösenord och klickar på Logga In knappen. Första gången du loggar in så kommer du att ombedjas att byta ditt lösenord. Det måste bestå av minst 6 tecken: a-z, 0-9. Vi rekommenderar att du blandar bokstäver och siffror t ex password1. Lösenordet måste bytas efter 90 dagar. Du kommer automatiskt att bli ombedd att byta lösenordet när det är tid för detta. Datorn kommer ihåg de fem senaste lösenorden så det nya lösenordet måste vara unikt. Om du misstänker att ditt lösenord har blivit offentligt så kan du själv byta lösenord genom att klicka på nyckelikonen inne i portalen. Detta tidigast ske två dagar efter senaste bytet. kan Så här ser rutan för att byta lösenord ut. Ange först ditt nuvarande lösenord och sedan det nya. Bekräfta det nya lösenordet genom att skriva det igen och klicka på OK. Advance AB, Datavägen 29, Askim. Tel Fax (13)

7 Applikationsportalen Efter att ha loggat in får du upp applikationsportalen - en sida som visar de program du har tillgång till. Här ser du också din utforskare samt har tillgång till olika inställningar. Starta den applikation eller det program du vill genom att klicka på ikonen. On du lämnar din arbetsplats temporärt kan du låsa dina öppna program genom att klicka på Koppla från knappen. Dina öppna program ligger då aktiva på servern tills du väljer att återansluta till dem igen. För att sedan återuppta arbetet igen, logga in i portalen på nytt och klicka på Återanslut knappen. Advance AB, Datavägen 29, Askim. Tel Fax (13)

8 Utloggning När du lämnar din arbetsplats en längre tid eller för dagen är det viktigt att du kommer ihåg att logga ur systemet så ingen obehörig får åtkomst till dina dokument och program. För att logga ut ur systemet på ett korrekt sätt avsluta först alla program som du har igång. Klicka sedan på Logga ut knappen i portalfönstret. Nu är du utloggad. Om du skulle vara inaktiv med andra ord inte öppna några program så kommer du att loggas ur systemet automatiskt efter åtta timmar. Då hamnar du på inloggningssidan igen och måste gå igenom stegen ovan för att få åtkomst till dina applikationer. De program som du vid tillfället har uppe kommer inte att påverkas av att du loggar ur systemet. Du kan fortfarande jobba och spara ditt arbete i de program som du har igång. Advance AB, Datavägen 29, Askim. Tel Fax (13)

9 Utforskaren Med hjälp av Utforskaren hanterar du filer och mappar i Advance Online. De mest centrala enheterna är Mina dokument, Gemensam (G:) och Lokal C: (X:). Det som skiljer dem åt är främst deras fysiska lagringsplats, men även hur back up och säkerhet hanteras kring dessa lagringsplatser. Utgångspunkten är ändå att se Utforskaren som en del av Advance Online och inte som en del av din lokala dator (PC eller liknande). Mina dokument För filer och mappar som lagras i dokument gäller: Allt sparas centralt på en Mina server via Advance Online. Åtkomst oberoende av vilken arbetsstation/dator du än använder. Du som användare är de enda som har tillgång till filer sparade här. Du är fri att skapa undermappar och filstruktur så som du önskar. Säkerhetskopieras i daglig backup via Advance Online. Skyddas från virus och andra fientliga intrång. Advance Online är alltid uppdaterad med senaste virusskyddet. Gemensam (G:) För filer och mappar som lagras under Gemensam (G:) gäller: Allt sparas centralt på en server via Advance Online. Åtkomst oberoende av vilken arbetsstation/dator du än använder. Alla användare inom samma organisation eller verksamhet har tillgång till filer och mappar lagrade här. Eventuella begränsningar för åtkomst kan sättas enligt önskemål (ex endast för ledningsgrupp). Säkerhetskopieras i daglig backup via Advance Online. Skyddas från virus och andra fientliga intrång. Advance Online är alltid uppdaterad med senaste virusskyddet. Lokal C: (X:) Via Advance Online har du som användare åtkomst till hårddisken på din lokala dator där du är inloggad. På detta sätt har du möjlighet att flytta dokument och filer mellan datorn och Advance Online. Via Advance Online kan du öppna och arbeta med dokument sparade på din dators lokala hårddisk. Kom då ihåg att du använder program via Advance Online som måste arbeta mot en fil som är sparad Advance AB, Datavägen 29, Askim. Tel Fax (13)

10 på din lokala dator. Det innebär att varje knapptryckning på tangentbordet går från din dator till den centrala servern i Advance Online och tillbaka till filen på din dator. För filer och mappar som lagras under Lokal C: (X:) gäller: Allt sparas lokalt på arbetsstationen/datorns hårddisk. Åtkomst endast från arbetsstationen/datorn du än använder. Endast användare som har tillgång till datorn har tillgång till filer och mappar lagrade här. Ingen säkerhetskopiering (back up). Filer som förloras kan inte läsas tillbaka. Skyddas INTE från virus och andra fientliga intrång via Advance Online. Antivirusprogram kan köpas via Advance. Om annat lokalt antivirusprogram är installerat, finns inga garantier för att detta är uppdaterat med senaste skyddet. Advance AB, Datavägen 29, Askim. Tel Fax (13)

11 Informationssäkerhet Informationssäkerhet är viktigt. Ju mer vi använder oss av IT-stöd i arbetslivet ju viktigare blir det. Det handlar om din säkerhet på arbetsplatsen. Det spelar ingen roll hur mycket tid och pengar ditt företag eller organisation satsar på att ta fram direktiv om informationssäkerhet om inte Du som anställd har kunskap och motivation att följa dessa. Därför är du nyckeln i ditt företags informationssäkerhet! I ditt vardagliga användande av system kommer du att komma i kontakt med en mängd information. Du måste ha tillgång till denna information för att kunna utföra Ditt arbete. Att hantera denna information innebär att Du är ansvarig för att rätt information i rätt skick hamnar hos rätt mottagare, utan att den förvanskas på vägen. Visste du att: Din chef skall ge dig information om var du kan ta del av säkerhetsriktlinjerna. Chefer innehar rollen som informationsägare. Du skall ha en egen användaridentitet, och du ansvarar för att den förblir personlig. All trafik till och från Internet loggas. Inga program får installeras. För tilläggstjänsten Saccess bör skriftligt avtal mellan arbetsgivare och arbetstagare upprättas. Din arbetsgivare har rätt att säkerhetskontrollera utrustning, program och information. Förändringar gällande behörigheten (användarnamn och lösenord) hanteras via Advance Service Desk ( ). I vissa fall krävs det att din chef godkänner dessa förändringar. Alla incidenter eller problem som du upplever skall du rapportera in till Advance kundtjänst. Advance AB, Datavägen 29, Askim. Tel Fax (13)

12 Om man vill skydda sin lagrade kunskap gör man det inte enbart genom att låsa, sätta upp stängsel, använda kassaskåp och anställa vakter. Det görs bäst genom att man har tillämpade policies, rutiner och fysiska åtgärder samt att man gör alla anställda medvetna om just hur viktig tillgång till informationen är för verksamheten. Genom denna kombination uppnår man en maximal informationssäkerhet! Några enkla tips för att göra informationshanteringen säkrare: Lagra ingen information lokalt på din hårddisk. Använd istället den gemensamma katalogen eller din hemkatalog på servern. När du lämnar din dator se då till att du antingen loggar ur eller låser den genom att trycka Ctrl+Alt+Del och sedan välj Lås datorn. Detta för att förhindra obehöriga att ta del av den information som du har tillgång till. Tänk på vad du säger och hur du säger det utanför arbetsplatsen. Man kan aldrig veta vem som lyssnar. Ett bra lösenord är viktigt, dels för att du ska ha lätt att komma ihåg det men också för att hålla inkräktare ute. En ramsa är ett bra sätt att komma ihåg ditt lösenord t ex.:ekorren Satt i Granen Skulle Skala Kottar + 2 siffror (år 2006) = ESiGSSK06. Advance AB, Datavägen 29, Askim. Tel Fax (13)

13 Tänk på följande: Förvara din planeringskalender på ett säkert ställe och tänk på att alltid lösenordsskydda din handdator, särskilt om du har skrivit lösenord i den. Skicka aldrig Okrypterad känslig information över Internet. Lämna aldrig känslig information eller din bärbara dator i bilen utan uppsikt. Informera alltid dina åhörare vid en presentation om information de skall få del av är känslig. Använd alltid en lösenordsskyddad standard skärmsläckare som aktiveras efter max 7 minuter. All datautrustning bör vara stöldmärkt. Om du får E-post från en okänd användare var då vaksam när du öppnar det och öppna ALDRIG bifogade filer/dokument från någon som du inte känner. Har du frågor kontakta Advance Service Desk, Om du använder en dator som är ansluten till ett nätverk så är det ditt ansvar att se till att du har ett uppdaterat antivirusskydd. Advance ansvarar inte för att arbetsstationerna är virusskyddade. Alla är angelägna om att inte tappa bort sin plånbok eller förlägga sin mobiltelefon. Lika angelägna måste man vara i sin hantering av information och kunskapen på sitt företag. Ansvaret är ditt! Advance AB, Datavägen 29, Askim. Tel Fax (13)

ANVÄNDARHANDBOK Advance Online

ANVÄNDARHANDBOK Advance Online ANVÄNDARHANDBOK Advance Online 2013-09-27 INNEHÅLL Innehåll... 2 Välkommen till Advance Online!... 3 Allmän information... 3 Idén bakom Advance Online... 3 Att logga in på en terminalstation... 4 Allmänt...

Läs mer

Informationssäkerhet Riktlinjer för användare

Informationssäkerhet Riktlinjer för användare Informationssäkerhet Riktlinjer för användare Fastställd av kommundirektören 2011-06-20 Innehåll 1 Informationssäkerhet 3 2 Organisation och ansvar 4 2.1 Informationssäkerhetssamordnare 4 2.2 IT-chef 4

Läs mer

Säkerhetsinstruktioner för användare av Falköpings kommuns nätverk

Säkerhetsinstruktioner för användare av Falköpings kommuns nätverk Säkerhetsinstruktioner för användare av Falköpings kommuns nätverk SÄKERHETSINSTRUKTIONER FÖR ANVÄNDARE AV FALKÖPINGS KOMMUNS NÄTVERK 1 BAKGRUND... 1 2 INLOGGNING... 1 3 HANTERING AV INFORMATION... 3 4

Läs mer

SÄKERHETSINSTRUKTIONER FÖR ANVÄNDARE AV IT SYSTEM

SÄKERHETSINSTRUKTIONER FÖR ANVÄNDARE AV IT SYSTEM SÄKERHETSINSTRUKTIONER FÖR ANVÄNDARE AV IT SYSTEM Version 2002-11-20 INNEHÅLLSFÖRTECKNING BAKGRUND...3 INLOGGNING...3 HANTERING AV INFORMATION...4 INTERNET...5 E-POST...6 INCIDENTER...6 BÄRBAR PC...6 ARBETSPLATSEN...7

Läs mer

Handbok för IT- och telefonianvändningen i Kävlinge, Staffanstorp och Burlövs kommun

Handbok för IT- och telefonianvändningen i Kävlinge, Staffanstorp och Burlövs kommun Handbok för IT- och telefonianvändningen i Kävlinge, Staffanstorp och Burlövs kommun Innehåll Inledning 2 Allmänt om användningen av IT-miljön 2 Användning av telefon, mobiltelefon och telefax 5 Användning

Läs mer

Handbok Pagero Internet för Handelsbanken

Handbok Pagero Internet för Handelsbanken Handbok Pagero Internet för Handelsbanken Med Pagero Internet skickar du enkelt och smidigt betalningar över Internet, direkt från ditt ekonomisystem till banken. 1 Innehåll Läsanvisning 2 Innan ni startar

Läs mer

IT-instruktion för användare i Värmdö kommun

IT-instruktion för användare i Värmdö kommun 2015-03-19 IT-instruktion för användare i Värmdö kommun Sammanfattning En dator eller annan IT-produkt som tillhandahålls av arbetsgivaren skall betraktas som ett verktyg för att kunna genomföra sitt arbete

Läs mer

Regler för IT-säkerhet Version 1.2 Upprättad av: Peter Jimmefors Upprättad: 2012-09-17 Fastställd av: Johan Fritz Fastställd: 2012-09-17

Regler för IT-säkerhet Version 1.2 Upprättad av: Peter Jimmefors Upprättad: 2012-09-17 Fastställd av: Johan Fritz Fastställd: 2012-09-17 Datum Dnr Dpl 2012-09-17 2012/KS0194-1 005 Regler för IT-säkerhet Version 1.2 Upprättad av: Peter Jimmefors Upprättad: 2012-09-17 Fastställd av: Johan Fritz Fastställd: 2012-09-17 Bakgrund Information

Läs mer

IT-säkerhetsinstruktion

IT-säkerhetsinstruktion IT-säkerhetsinstruktion Innehållsförteckning 1. ANVÄNDARENS ANSVAR...2 2. ÅTKOMST TILL INFORMATION...2 2.1 BEHÖRIGHET...2 2.2 INLOGGNING...2 2.3 VAL AV LÖSENORD...2 2.4 BYTE AV LÖSENORD...2 3. DIN ARBETSPLATS...3

Läs mer

Informationssäkerhetsinstruktion. medarbetare

Informationssäkerhetsinstruktion. medarbetare 2009-11-06 Informationssäkerhetsinstruktion för medarbetare Upplands-Bro kommun Antagen av kommundirektören 2010-02-18 Sid 2 (9) 1 Inledning... 3 2 Medarbetarens ansvar... 3 3 Åtkomst till information

Läs mer

Handbok. Pagero för Danske Bank

Handbok. Pagero för Danske Bank Handbok Pagero för Danske Bank INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNAN DU BÖRJAR ANVÄNDA PROGRAMMET 3 Vad är Pagero för Danske Bank? 3 Hjälpsidor 3 Systemkrav 3 INSTALLATION OCH START 3 Installation 3 Efter installationen

Läs mer

IT-Guiden Finspångs kommuns IT-guide för personal

IT-Guiden Finspångs kommuns IT-guide för personal IT-Guiden Finspångs kommuns IT-guide för personal Datum 2014-10-20 Versionsnummer 1.0 IT-Guiden Revision Datum Utförd av Kommentar 1.0 2014-10-20 Lotta Berglund Dokumentet reviderat 2.0 Åsa Rundgren Dokumentet

Läs mer

InformationsSäkerhets- Instruktion Användare

InformationsSäkerhets- Instruktion Användare HÄRJEDALENS KOMMUN Informationssäkerhetsinstruktion Användare 2009-10-13 Handläggare: Staffan Eriksson InformationsSäkerhets- Instruktion Användare Styrande dokument för IT-användare i Härjedalens kommun

Läs mer

Riktlinjer IT-säkerhet för användare

Riktlinjer IT-säkerhet för användare Riktlinjer IT-säkerhet för användare Antagen av kommundirektören 2013-12-01 Innehållsförteckning Bakgrund... 1 Riktlinjens roll i IT-säkerhetsarbetet... 1 Inledning... 1 Omfattning... 1 Allmän skyldighet...

Läs mer

IT-säkerhetsinstruktion Användare Version 1.0

IT-säkerhetsinstruktion Användare Version 1.0 Dnr: IT-säkerhetsinstruktion Användare Version 1.0 2 (13) Innehåll 1. INLEDNING...3 BAKGRUND OCH SYFTE MED DOKUMENTET...3 MÅL...3 2. HANTERING AV INFORMATION...4 ALLMÄNT OM INFORMATION...4 INFORMATIONSKLASSNING...4

Läs mer

Informationssäkerhetsinstruktion Mora, Orsa och Älvdalens kommuner

Informationssäkerhetsinstruktion Mora, Orsa och Älvdalens kommuner Informationssäkerhetsinstruktion Mora, Orsa och Älvdalens kommuner - Användare Informationssäkerhetsinstruktion gemensam Mora, Orsa och Älvdalens kommuner Innehållsförteckning 1 Inledning... 1 2 Klassning

Läs mer

Handbok. Pagero Internet för SEB

Handbok. Pagero Internet för SEB Handbok Pagero Internet för SEB Med Pagero Internet skickar du enkelt och smidigt betalningar över Internet, direkt från ditt ekonomisystem till banken. 1 Innehåll Läsanvisning 3 Innan ni startar 5 Vad

Läs mer

INNEHÅLL 1 MAMUT TEAMWORK 2006...2. 1.1.1 Kom i gång på 1 2 3...3 2 SYSTEMKRAV...10 3 INSTALLATION...11

INNEHÅLL 1 MAMUT TEAMWORK 2006...2. 1.1.1 Kom i gång på 1 2 3...3 2 SYSTEMKRAV...10 3 INSTALLATION...11 INNEHÅLL Kom i gång med Mamut Teamwork 2006 1 MAMUT TEAMWORK 2006...2 1.1.1 Kom i gång på 1 2 3...3 2 SYSTEMKRAV...10 3 INSTALLATION...11 3.1 Registrering av ny dator och inloggning på ett befintligt konto...15

Läs mer

IT-Säkerhetsinstruktion: Användare

IT-Säkerhetsinstruktion: Användare Dokumenttitel IT-Säkerhetsinstruktion: Användare Sida 1(15) Typ av styrdokument Riktlinjer Ansvarig utgivare Hällefors kommun Kommunstyrelse Ansvarig författare Lars Örtlund Giltighetsdatum 2013-02-13

Läs mer

Regler för användning av Oskarshamns kommuns IT-system

Regler för användning av Oskarshamns kommuns IT-system Regler för användning av Oskarshamns kommuns IT-system Gäller från 2006-01-01 1. Bakgrund Information är en viktig tillgång för vår organisation. All information som har skapats här på kommunen har tagit

Läs mer

Denna instruktion syftar till att ge dig kunskaper och riktlinjer om hur du hanterar

Denna instruktion syftar till att ge dig kunskaper och riktlinjer om hur du hanterar Utgivare: Kommunledningsförvaltningen Kansli Gäller fr. o m: Lagakraftvunnet beslut Beslut: KF 47, 2004-04-05 1 Inledning Kommunernas Säkerhetspolicy IT beskriver närmare hur vi arbetar med IT-säkerheten

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL ANSLUTA TILL REGION HALLAND VIA CITRIX

ANVÄNDARMANUAL ANSLUTA TILL REGION HALLAND VIA CITRIX 1(34) ANVÄNDARMANUAL ANSLUTA TILL REGION HALLAND VIA CITRIX Dokumentet beskriver hur anställda på Region Halland, samt externa samarbetspartners, ansluter och arbetar på distans via Region Hallands Citrixlösning.

Läs mer

Informationssäkerhetsanvisning

Informationssäkerhetsanvisning HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT 2012-12-12 Dnr 074-11-19 Informationssäkerhetsanvisningar Användare Beslutad av enhetschef för Gemensamma förvaltningen i enlighet med rektors beslut fattat den 16 februari

Läs mer

Bankgiro Link. Handbok

Bankgiro Link. Handbok Handbok Innehåll Läsanvisning 1 Innan ni startar 2 Vad är Pagero Bankgiro Link 2 Förutsättningar 2 Installation och start 3 Installation 3 Efter installationen 3 Radera installationen 3 Att börja med Pagero

Läs mer

IT-säkerhetsinstruktioner för användare i Mölndals stad

IT-säkerhetsinstruktioner för användare i Mölndals stad IT-säkerhetsinstruktioner för användare i Mölndals stad Sida 1 1 INLEDNING 3 1.1. Allmänt 3 1.2. Instruktionens roll i IT-säkerhetsarbetet 3 1.3. Organisation och rollfördelning 4 1.4. Mål 5 2. INFORMATION

Läs mer

Handbok för IT användare på SÄS

Handbok för IT användare på SÄS Dokumentnamn: Handbok för IT användare på SÄS Sid 1(17): Dok nr/diarie nr: 219/02 Dokumentnivå: Utgåva: 2013-09-20 Ansvarig: Stefan Fransson Utfärdat datum: 2002-12-06 Handläggare: Stefan Fransson Godkänd

Läs mer

Så här hanterar du din OneDrive i Office 365

Så här hanterar du din OneDrive i Office 365 Så här hanterar du din OneDrive i Office 365 Flytta dina befintliga mappar och filer till Office365 och OneDrive for Business Först vill vi bara nämnda att det idag finns 2 varianter av OneDrive. Den ena

Läs mer

Elektronisk informationssäkerhet. Riktlinjer för Användare - anställda och förtroendevalda. Eslövs kommun

Elektronisk informationssäkerhet. Riktlinjer för Användare - anställda och förtroendevalda. Eslövs kommun Elektronisk informationssäkerhet Riktlinjer för Användare - anställda och förtroendevalda Eslövs kommun Dokumentet Riktlinjer för användare anställda och förtroendevalda är antaget av kommunstyrelsens

Läs mer

Informationssäkerhetsinstruktion: Användare

Informationssäkerhetsinstruktion: Användare EXEMPEL 1 Informationssäkerhetsinstruktion: Användare (Infosäk A) Innehållsförteckning 1. INSTRUKTIONENS ROLL I INFORMATIONSSÄKERHETSARBETET...2 2. ANVÄNDARENS ANSVAR...2 3. ÅTKOMST TILL INFORMATION...2

Läs mer