Norra Djurgårdsstaden 2030 Scenarios. Underlagsrapport

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Norra Djurgårdsstaden 2030 Scenarios. Underlagsrapport 2015-08-26"

Transkript

1 Norra Djurgårdsstaden 2030 Scenarios Underlagsrapport

2 2 (71)

3 Norra Djurgårdsstaden Scenarios KUND Sustainable Innovation Jan Kristoffersson Jan.Kristoffersson@sust.se KONSULT WSP Sverige AB Box Göteborg Besök: Ullevigatan 19 Tel: Fax: WSP Sverige AB Org nr: Styrelsens säte: Stockholm KONTAKTPERSONER Mona Pettersson Mona.Pettersson@wspgroup.se Tel: (71)

4 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING NORRA DJURGÅRDSSTADEN EN MILJÖSTADSDEL I VÄRLDSKLASS TRE UTVECKLINGSSCENARIER TRENDER GLOBALISERING URBANISERING EKONOMISK UTVECKLING KNAPPA RESURSER MILJÖMEDVETENHET TEKNIKUTVECKLING DIGITALISERING INDIVIDUALISERING OCH DELNINGSEKONOMI CIRKULÄR EKONOMI SCENARIO 1 DET URBANA KONSUMTIONSSAMHÄLLET KONSUMTIONENS UTVECKLING HUR VI HANDLAR INKÖPSRESORNAS UTVECKLING VARUTRANSPORTERNAS UTVECKLING GODSTRANSPORTERNAS UTVECKLING HUR UTFÖRS GODSTRANSPORTERNA? SCENARIO 2 DET RESURSMEDVETNA SAMHÄLLET KONSUMTIONENS UTVECKLING HUR VI HANDLAR INKÖPSRESORNAS UTVECKLING VARUTRANSPORTERNAS UTVECKLING GODSTRANSPORTERNAS UTVECKLING HUR UTFÖRS GODSTRANSPORTERNA? ANDEL FÖRNYBAR ENERGI SCENARIO 3 SOCIAL INTEGRATION PÅ GLOBAL, REGIONAL OCH LOKAL NIVÅ DEN GLOBALA ARENAN EN SVENSK ANSATS ATT ANALYSERA OCH DISKUTERA SOCIALT HÅLLBARA STÄDER TRENDER PÅVERKAN PÅ NORRA DJURGÅRDSSTADEN UTKAST TILL KÄNNETECKEN FÖR ETT SOCIALT SCENARIO NORRA DJURGÅRDSSTADEN DET URBANA KONSUMTIONSSAMHÄLLET I NORRA DJURGÅRDSSTADEN DET RESURSMEDVETNA SAMHÄLLET I NORRA DJURGÅRDSSTADEN JÄMFÖRELSE MELLAN SCENARIO 1 OCH SCENARIO KONSUMTION INKÖPSRESOR ENERGIFÖRBRUKNING AVFALLSHANTERING (71)

5 7.5 SAMLASTNINGENS EFFEKTER REFLEKTIONER OCH REKOMMENDATIONER REFERENSER BILAGA 1 KORT OM NORRA DJURGÅRDSSTADEN BILAGA 2 FN:S FÖRSLAG TILL HÅLLBARHETSMÅL SUSTAINABLE DEVELOPMENT GOALS BILAGA 3 BERÄKNINGAR OCH ANTAGANDEN AVFALL KONSUMTION PERSONRESOR SIMULERING AV DISTRIBUTIONSTRAFIK SAMLASTNING (71)

6 1 INLEDNING 1.1 Norra Djurgårdsstaden en miljöstadsdel i världsklass De övergripande målen med Norra Djurgårdsstaden är att möta stadens växande behov av bostäder samt att vara ett föredöme för hållbar stadsutveckling. Detta sker genom att omvandla tidigare industrimark till en attraktiv och levande stadsdel där innovativ miljöteknik främjas. Miljöstadsdelen Norra Djurgårdsstaden sträcker sig från Husarviken i norr, över hamnområdet, till Loudden i söder och är ett av Europas mest omfattande stadsutvecklingsområden. Totalt planeras för nya bostäder och nya arbetsplatser som ska kombineras med en modern hamn och annan strategisk infrastruktur, såsom Spårväg City. Norra Djurgårdsstaden består av Hjorthagen, Värtahamnen, Frihamnen och Loudden. Området omfattar 236 hektar och den kommersiella ytan är m 2. Kommunfullmäktige i Stockholms stad beslutade 2009 att Norra Djurgårdsstaden ska bli ett miljöprofilområde och att erfarenheterna från Hammarby Sjöstad ska tillvaratas och vidareutvecklas i den nya stadsdelen. Norra Djurgårdsstaden ska inte bara befästa Stockholms position som en ledande huvudstad i klimatarbetet utan också stödja marknadsföringen av svensk miljöteknik och bidra till att ny teknik utvecklas som kommer allt bostadsbyggande i Stockholm, Sverige och omvärlden tillgodo. Smarta systemlösningar ska minimera energianvändningen, avfallet och transportbehovet. Mer utförlig information om planerna finns på Stockholms stads hemsida, Figur 1: Planöversikt, Norra Djurgårdsstaden 6 (71)

7 1.2 Tre utvecklingsscenarier Ett scenario är en tänkt utveckling av en händelsekedja som sträcker sig en längre tid in i framtiden. En bärande idé är att söka frigöra berättelsen från dagens uppfattningar, varför det rekommenderas att scenarier ska sträcka sig minst tio år in i framtiden. I detta dokument presenteras tre scenarier med ett tidsperspektiv på år. Scenario 1 är det urbana konsumtionssamhället, som bygger på de prognoser som finns för exempelvis konsumtion och transportutveckling. Det andra scenariot är det resursmedvetna samhället, som bygger mer på vad ett klimatscenario skulle innebära och det tredje scenariot är social integration, ett scenario där resurser har utjämnats. Drivkrafter som ekonomi, etik och miljö har olika inverkan på scenarierna. Även ett antal trender har identifierats och beskrivits. Trenderna är långsiktiga förändringar som påverkar de olika scenarierna. Scenarierna förflyttas till Norra Djurgårdsstaden och ett resonemang om hur vi konsumerar och handlar, hur godstransporter sker och hur avfall hanteras följer på de övergripande scenariobeskrivningarna. För två av scenarierna, det urbana konsumtionssamhället och det resursmedvetna samhället har beräkningar gjorts för distribution och inköpsresor. Dessa bygger på case med exempelvis samlastning eller utan samlastning och med leveranser sjövägen. Avslutningsvis finns ett avsnitt med rekommendationer som i första hand vänder sig till samhällsplaneringens aktörer. 7 (71)

8 2 TRENDER En trend är en långsiktig utvecklingsriktning som har påverkan på olika skeenden. I Nationalencyklopedin definieras en trend som en stabil långsiktig förändring i samhället, till exempel avseende ekonomi, demografi, värderingar, intressen eller konsumtionsmönster. Trenden har en rörelse och kan öka eller minska. Den har en historisk utveckling och den sker nu. En trend kan vara svår att upptäcka när man befinner sig i den. En trend bör också kunna beläggas kvalitativt eller kvantitativt. Det råder ofta långa kausala och ibland komplexa samband. Trender kan vara långsiktiga, existera på medellång sikt eller vara kortsiktiga. Här kommer vi att prata om långsiktiga trender och trender på medellång sikt. De mer långsiktiga megatrenderna som är tydliga och har påverkat oss och kommer att påverka oss även i framtiden är framförallt globalisering, urbanisering och den ekonomiska utvecklingen. Dessa är trender i vår omvärld. Den är dock viktig att ta med eftersom den kommer att påverka utvecklingen. 2.1 Globalisering Globaliseringen innebär att ekonomierna världen över blir mer sammanlänkade och såväl ekonomisk uppgång som nedgång blir kännbar över hela världen. Men det innebär också att miljöfrågor lyfts upp i stora internationella sammanhang och att avtal om miljön blir internationella. Globaliseringen inkluderar även en kulturell aspekt och innefattar utifrån detta perspektiv även kultur, attityder och livsåskådning. Kopplat till konsumtion innebär detta att trender sprids snabbare och att en mer internationell medelklass, på grund av en ökad informationstillgång, blir en stark drivkraft i en global konsumtion. Ökad internationell handel medför ett ökat internationellt utbyte av bland annat kunskap. Den ökade handeln kan flytta lokaliseringen av produktionsanläggningar till regioner med billig arbetskraft och/eller gynnsamma regelverk. Detta driver godstransporter och ger allt mer långväga transporter, då transporten idag är en del av en internationell produktionskedja. Globaliseringen ökar också hastigheten i teknikutvecklingen, då kunskap är internationellt tillgänglig och ny teknik får snabb spridning. - Trendens styrka: Stark - Trendens mognad: Mogen 2.2 Urbanisering Allt fler flyttar till ett antal växande regioner. Sedan 2007 lever för första gången i historien majoriteten i städer och 2050 beräknas 75 procent av jordens befolkning göra det. I Europa är urbaniseringsgraden nu 73 procent. Sverige är ett av världens mest urbaniserade länder. Här är omkring 85 procent av befolkningen bosatta i tätorter. Denna nivå har varit i det närmaste konstant sedan 1970-talet. Växande städer skapar nya möjligheter för ekonomisk tillväxt men ställer samtidigt krav. 8 (71)

9 Urbaniseringen innebär att användandet av kollektivtrafik, cykel och gång ökar eftersom förtätning ökar underlaget för kollektivtrafikförsörjning och minskar avstånden till service. Urbaniseringen driver transporter kopplade till konsumtion, då godstransporter genereras av samhällets produktion och konsumtion av varor. Konsumtionen är som störst i städerna och här utgör varudistribution en stor del av godstransporterna. Distributionen i staden sker oftast frekvent, med mindre fordon och på det finmaskiga vägnätet. När städerna växer både till yta och invånarantal kommer de externa köpcentrumen närmare bostadsområden, vilket är en trend vi sett under flera år. Det innebär att personresor till externhandeln blir kortare och att vi kanske snarare ska prata om volymhandel än externhandel. Att fler bor på samma yta ökar också avfallsmängderna i staden. Dessa transporter kommer därmed att öka ytterligare och fordonen tenderar att bli större och större om vi inte hittar sätt att minimera avfallet. Urbaniseringen skapar också konkurrens om tillgänglighet och markanvändning mellan exempelvis bostäder och infrastruktur. Trenden driver godstransporter och ökar konkurrens om mark och tillgänglighet. Urbaniseringen påverkar också hur vi använder staden och hur dess centrums roll som handelsplats förändras. Vi använder staden/centrum alltmer som vårt vardagsrum. Fik och restauranger ökar sin andel i stadskärnan tillsammans med service och omvårdnad, såsom gym, frisör och hudvård. Ökad andel restauranger och fik ökar godstransporterna och ger små frekventa transporter medan service/välmående minskar godstransporter i centrum då det inte omsätter så stora mängder varor. - Trendens styrka: Stark - Trendens mognad: Mogen 2.3 Ekonomisk utveckling Den ekonomiska utvecklingen är en realitet som påverkar det mesta i vår omvärld och den är starkt förknippad med globaliseringen. Upp- och nedgångar i ekonomin någonstans i världen påverkar hela marknaden. Det innebär att vi med all sannolikhet kommer att uppleva både ned- och uppgångar i den ekonomiska utvecklingen i ett 30-årsperspektiv. Den ekonomiska krisen 2008 var en massiv internationell nedgång i handel både på export- och importsidan. De flesta kurvor pekar på att vi idag tagit oss upp till samma nivåer som innan krisen men inte mer. Det skulle kunna tyda på att vi ska vara försiktiga när vi tolkar prognoser och trendframskrivningar på lång sikt. Om en allt större del av BNP utgörs av tjänsteproduktion och om delar av import och export av varor blir mer av koncept, där man till exempel kan skriva ut eller på annat sätt få en produkt utan att transportera den, kommer den ekonomiska utvecklingen att frikopplas från transporternas utveckling. Här kommer teknikutveckling och globalisering att vara drivkrafter. Den ekonomiska utvecklingen påverkar givetvis också våra möjligheter att konsumera. Det finns prognoser som pekar på att när vi får ökat utrymme för 9 (71)

10 konsumtion är det sällanköpsvaror som ökar medan boende och dagligvaror mättas. Detta innebär både fler globala och fler lokala transporter, då det idag inte finns något som tyder på att vi kommer att ha mer lokal produktion. - Trendens styrka: Stark - Trendens mognad: Mogen 2.4 Knappa resurser Industrialiseringen och det förra århundradets ekonomiska tillväxt har till stor del möjliggjorts genom nyttjande och överutnyttjade av icke förnybara resurser, såsom olja och järnmalm. Hållbar tillväxt har på senare år blivit ett begrepp utifrån en ökad kunskap om knappa resurser. Peak Oil och Peak Fosfor har blivit begrepp att förhålla sig till och som förväntas driva upp priset för knappa och icke förnyelsebara resurser. Denna kunskap eller insikt förväntas, via en strävan efter en hållbar tillväxt, påskynda teknikutvecklingen framförallt kopplat till energi och transporter. Det kan också påverka vår konsumtion, där en relativt ny men växande rörelse har startats mot dagens konsumtion/överkonsumtion av varor med hänvisning till att det inte är förenligt med jordens resurser. Detta kommer sannolikt att ha viss dämpande effekt på vår konsumtionsutveckling. Effekterna kommer att ske i olika takt i olika delar av världen. - Trendens styrka: Svag - Trendens mognad: Omogen 2.5 Miljömedvetenhet En ökad informationstillgång har kunnat bidra till en ökad allmän miljömedvetenhet. För konsumenter finns ett flertal kontroll- och märkningssystem som underlättar miljöanpassade val, såsom Svanen och KRAV m.fl. Även sociala aspekter har inkluderats i kontroll- och märkningssystem, t.ex. Rättvisemärkning. Under senare år har det skett en stor tillväxt avseende konsumtion av miljömärkta varor och närproducerat, vilket pekar på en kontinuerlig trend. Miljö- och energimärkning har även tillkommit i produktsegment såsom för personbilar. Även trenden mot mindre konsumtion på grund av knappa resurser kan relateras till en ökad miljömedvetenhet. Sett i ett längre perspektiv kan detta påverka var produktion sker vilket i sin tur påverkar de långväga godstransporterna. - Trendens styrka: Svag effekt men starkt engagemang (handling och åsikt) - Trendens mognad: Medel 2.6 Teknikutveckling Teknik och kunskap är idag generellt global p.g.a. den ökade informationstillgången och informationsspridningen. Teknik som tas fram i ett land tillgängliggörs normalt världen över, förutsatt att efterfrågan finns. Utvecklingen har varit en starkt 10 (71)

11 bidragande faktor till att skapa nya, smartare och effektivare lösningar. Tekniska lösningar kan bl.a. bidra till att minska skadliga emissioner från transporter och till att effektivisera transportsystemet. Tekniska landvinningar kan dock också skapa problem och nya utmaningar för samhället. Nya sätt att samla, kommunicera och flytta information skapar nya möjligheter, nya produkter och nya produktionssystem, och förändrar såväl arbetsliv och kultur som samhället i övrigt. Informationsteknik kan öka möjligheterna till samarbete och ett effektivt utnyttjande av gemensamma resurser, underlätta decentralisering av beslut i företag och stödja verksamhetsutveckling genom effektivisering av produktionsoch logistikprocesser. Landvinningar inom IT och transportteknologi har i den bemärkelsen varit en förutsättning för globaliseringen. 1 Teknikutveckling kan öka vår konsumtion genom att produktionen av varor blir billigare. Även transporter och logistik kan effektiviseras vilket i sin tur medför att transporter blir billigare, vilket vanligtvis innebär ökade transporter. Den tekniska utvecklingen inom information och kommunikation går mycket fort. Det ger förutsättningar för ett minskat resande då vi inte måste träffas fysiskt för att kommunicera. - Trendens styrka: Stark - Trendens mognad: Medel 2.7 Digitalisering Den andel av konsumtionen som avser tjänster kommer att öka på bekostnad av (fysiska) produkter. Vi streamar redan idag musik istället för att köpa CD-skivor och samma trend finns för film och böcker. Denna utveckling har gått fort och kommer troligtvis påverka andra produkter och produktsegment. Det innebär att vi kan konsumera utan att driva transporter. För några år sedan pratades det mycket om decoupling, att öka BNP utan ökade transporter. Det finns tendenser till att trenden bröts i samband med den ekonomiska krisen 2008 och att vi även efter denna ser att BNP ökar mer än transporterna. Om detta är en trend som kommer att fortsätta eller om det är sviterna efter krisen är för tidigt att uttala sig om. (RB Handels). Men om en allt större del av BNP utgörs av tjänsteproduktion och om delar av import och export av varor blir mer av koncept där man till exempel kan skriva ut eller på annat sätt få en produkt utan att transportera den finns det möjligheter framöver att bryta denna trend. - Trendens styrka: Medel - Trendens mognad: Omogen 2.8 Individualisering och delningsekonomi Vi efterfrågar allt mer individuellt utformade varor och tjänster men vi går också ihop för att skaffa bättre villkor för olika tjänster utan att själva behöva ta till oss all 1 Trafikanalys, Godstransporter i städer scenarier för framtiden 2014:8 11 (71)

12 information. Att fler gör individuella val ökar transporterna, framförallt avseende persontransporter (då vi exempelvis kör till skolor långt från hemmet eller då väljer en vårdinrättning på större avstånd). Det kan också driva på godstransporterna då vi vill välja när och var vi vill ha leverans. Samtidigt finns det stor effektiviseringspotential i detta och allt fler gör egna val. Om dessa val styrs av prissättning och om massan är tillräckligt stor kommer vi att få effektivare godstransporter. Även här kommer användandet av teknik att vara avgörande för om det lyckas. Individualiseringen leder till en ny form av kollektivism. Bilpooler är ett exempel på en kollektiv användning på individens villkor som kan leda till minskat bilinnehav. En annan del av individualiseringen är den individualiserade ekonomi som nu tagit fart, där vi gör affärer mellan privatpersoner med hjälp av någon typ av förmedlingstjänst och informationsplattform. Initiativ som Uber Pop, tjänster som Airbnb och wifi-tjänster som Instabridge och Fon är exempel på hur modern teknik kan användas för att dela existerande resurser i samhället, med eller utan betalning. Detta är ett fenomen som väntas växa rejält under de kommande åren. Enligt en rapport från konsultbolaget PWC väntas den globala delningsekonomin växa från 15 miljarder dollar i år till 335 miljarder dollar 2025 från omkring 105 miljarder SEK till drygt miljarder 2. Vi återanvänder varor och vi köper varor och tjänster av varandra, exempelvis second hand, Blocket eller Airbnb (där privatpersoner hyr bostäder av varandra) och Uber (där privatpersoner kör taxi). Det kommer att komma mer koncept inom denna ekonomi och det är en trend som med hjälp av informationsteknologins utveckling med all sannolikhet kommer att öka. Detta är starkt förknippat med teknikutveckling och har stor påverkan på den ekonomiska utvecklingen. - Trendens styrka: Medel - Trendens mognad: Medel 2.9 Cirkulär ekonomi Tobias Jansson på Cirkularekonomi.se definierar cirkulär ekonomi som en vision om ett ekonomiskt system där affärsnytta går hand i hand med resurseffektivitet, med hjälp av uppdaterade materialflöden och innovativa affärsmodeller 3. Cirkulär ekonomi är ett uttryck för ekonomiska modeller i ett företag, i samhället eller i en organisation som lyfter fram affärsmöjligheter där cirkulära kretslopp snarare än linjära processer (som hittills har varit dominerande) används. Cirkulär ekonomi är inspirerat av industriell ekologi och designfilosofin Cradle to Cradle, som är en av byggstenarna för att skapa en cirkulär ekonomi. Enligt denna kan alla material genom rätt grunddesign bli näring antingen åt mikroorganismer eller industriella processer. På så sätt uppstår inget avfall. Konceptet bygger också på användandet av förnybar energi och främjande av mångfald. Vad som däremot är osäkert är hur 2 Uber satsar på betald samåkning, Svenska Dagbladet, Cirkularekonomi.se, (71)

13 det på lång sikt kommer att påverka vår konsumtion, vårt resande och godstransporterna. Det ger möjlighet till att vi själva hämtar och levererar varor till grannar eller andra vi vet att vi kommer att passera, vilket är en modernare form av det vi hade i bysamhället då strukturerna för resande samt post- och godsleveranser var outvecklade. Den cirkulära ekonomin kan fortsätta att utvecklas på initiativ av användarna eller produktifieras av näringslivet och erbjudas på nya marknader. Oavsett om det utvecklas inom den privata sektorn eller övergår till att tjänsterna produktifieras och erbjuds av näringslivet kommer det sannolikt leda till ett resurseffektivare samhälle. - Trendens styrka: Medel - Trendens mognad: Omogen 13 (71)

14 3 SCENARIO 1 DET URBANA KONSUMTIONSSAMHÄLLET Scenario 1 bygger på befintliga prognoser 4 om utveckling av konsumtion, persontransporter och godstransporter. 3.1 Konsumtionens utveckling Den privata konsumtionen förväntas öka med 2 procent per capita och år under perioden Olika segment ökar olika mycket och hemutrustning (möbler och inredning), byggvaror och fritidsvaror väntas öka mest (ca 2 procent) medan kläder och skor väntas öka 1,5 procent och dagligvaror 0,6 procent. 5 Detta innebär att sällanköpsvaruhandeln växer i linje med den totala privata konsumtionen medan konsumtionen av dagligvaror och restaurangverksamhet tappar andelar. Boende, transporter, resor, hotellövernattningar och övrig konsumtion skulle alltså växa snabbare och ta marknadsandelar. Detta kan mycket väl ligga i linje med idén att dagligvarukonsumtionen tappar mark relativt annan konsumtion på lång sikt. Övriga varor och tjänster 40% Dagligvaror 30% 20% 10% 0% Sällanköpsvaror Hotell, restaurang, resor Boende, uppvärmning Transport Figur 2: Konsumtionens utveckling till 2035 Den andel av inkomsten som vi lägger på boende minskar vilket frigör utrymme för annan konsumtion. Det är framförallt konsumtion av sällanköpsvaror och övriga varor och tjänster som växer framgent förväntas dagligvaruhandeln omsätta närmare 500 miljarder och e-handeln har ökat sin omsättning till 43 miljarder, vilket är en ökning från 0,6 till 5 procent av dagligvaruhandelns omsättning. 4 Prognoser för arbetet med nationell transportplan Godstransporters utveckling fram till 2030 (Trafikverket, 2013) samt prognoser för konsumtionsökning som baseras på underlag från Ekonomistyrningsverket, Konjunkturinstitutet och HUI. 5 Siffrorna bygger på beräkningar som baseras på underlag från Ekonomistyrningsverket, Konjunkturinstitutet och HUI 14 (71)

15 Sällanköpsvaror förväntas omsätta drygt 500 miljarder varav e-handeln förväntas utgöra 140 miljarder, vilket är en ökning från 13 till 25 procent 6. Figur 3: Omsättning för fysisk handel och e-handel (fördelat på dagligvaror och sällanköpsvaror), 2014 och 2035 För Stockholms län innebär detta att den totala konsumtionen kommer att öka från drygt 130 miljarder till knappt 250 miljarder (2013 till 2035), vilket motsvarar en ökning med knappt 85 procent. Sällanköpshandeln kommer att öka med 124 procent och dagligvaruhandelns omsättning ökar med knappt 50 procent. Sällanköpsvarornas andel av omsättningen kommer alltså runt 2020 vara större än dagligvaruhandelns. Ser vi på segmenten inom sällanköpshandel har fritidsvaror samt järn- och byggvaror en större andel av omsättningen än beklädnad, möbler och heminredning, och ökningstakten kommer att vara relativt lika i de olika segmenten. Om vi antar att Stockholm följer landets förväntade utveckling när det gäller e-handel innebär det att e-handeln i Stockholms län 2035 kommer att omsätta 40 miljarder, varav dagligvaror drygt 5 miljarder och sällanköpsvaror 35 miljarder 7. 6 Siffrorna bygger på beräkningar som baseras på underlag från Ekonomistyrningsverket, Konjunkturinstitutet och HUI 7 Siffrorna bygger på beräkningar som baseras på underlag från Ekonomistyrningsverket, Konjunkturinstitutet och HUI 15 (71)

16 Figur 4: Konsumtionens utveckling i Stockholm 3.2 Hur vi handlar Idag görs knappt hälften av alla inköp i köpcentrum. En fjärdedel av inköpen sker i stadskärnan medan externhandeln står för ca 15 procent och stadsdelscentrum för drygt 10 procent 8. Traditionell handel kommer även under överskådlig framtid att stå för den största omsättningen men en fjärdedel av handelns omsättning utgörs av e-handel. Prognoserna pekar på att både e- handeln och traditionell handel kommer att öka. Handeln kommer att blir mer sömlös, dvs. butikerna kommer erbjuda både traditionell shopping, e-handel, show-rooms och olika former av transport eller hämtningstjänster, se exempel från Westfield i rutan intill. Det är inte bara våra konsumtionsmönster som förändras, vi använder också staden/centrum alltmer som vårt vardagsrum. Fik och restauranger ökar sin andel i stadskärnan tillsammans med service och omvårdnad, exempelvis gym, frisör, hudvård osv. Westfield anses av många vara de främsta köpcentrumförvaltarna och har redan idag integrerat e-handeln med fysiska köpcentrum genom att ha en portalliknande hemsida. Köpcentrumet har en app där konsumenten kan få en personlig shoppingupplevelse genom att skapa en egen profil. Appen informerar om aktuella erbjudanden och events som köpcentrumet erbjuder. De finns även bra lokalistjänster, såsom kartfunktion för att hitta affärer och en tjänst som kan användas för att se var man parkerat sin bil. Appen erbjuder också en bokningstjänst till köpcentrumets biograf och restauranger. Ett annat sätt är att det har ett click and collect - system där konsumenterna hämtar upp varan i köpcentrumets lounge, där det även finns provhytter för konsumenten att testa varan för att eventuellt lämna tillbaka den direkt. (Handels trender, 2014). Det finns även en hemleveransservice, som transporterar shoppingpåsarna till konsumentens hem. En annan service är att de mot en avgift tar hand om påsarna medan konsumenten shoppar, samt att de kan köra fram bilen till konsumenten när han/hon är färdig, varpå även shoppingpåsarna finns i bilen. Annars går det att hämta ut shoppingpåsarna i deras check out disc. 8 HUI, 2009, Svenskars resvanor så reser vi när vi handlar, ppt-presentation, Rapport till Svensk Handel 16 (71)

17 3.3 Inköpsresornas utveckling Urbaniseringen medför att många av dagens externetableringar blir mindre externa och i större utsträckning tjänar närboende. Det innebär i sig att de blir mer tillgängliga utan bil, men det är samtidigt ofta stora avstånd mellan olika butiker inom ett handelsområde vilket talar för att bil även framgent kommer att vara det dominerande färdsättet kopplat till externhandel, om inte nya alternativ för förflyttning inom områden erbjuds. Den trend mot minskat bilinnehav vi sett de senaste åren håller dock i sig vilket även påverkar inköpsresorna. Den ökade e-handeln kommer att innebära färre inköpsresor. Dagligvaror är starkt förknippade med hemleverans medan sällanköpsvaror oftast hämtas vid utlämningsställen. Utvecklingen av serviceboxar innebär att hemleveranser ökar även inom sällanköpssegmentet. Vi kommer att se ett mycket större utbud av hämtningsmöjligheter och leveransalternativ. Även om hemleveranserna ökar kommer delar av inköpsresorna att bestå. Idag uppger 43 procent av de som e-handlar att de varit i butiken för att titta på varan innan de köpt den på Internet. Detta är vanligast inom sällanköpssegmentet, där knappt 70 procent att det var en speciell inköpsresa. Endast dryg 10 procent uppger att de handlar sällanköpsvaror i samband med resa till och från arbetet. När det gäller dagligvaror är det en något större andel som uppger att inköpen utgjorde en separat resa än de som uppger att inköp gjordes i samband med resa till eller från arbetet. Det kan antas att utvecklingen går mot att andelen som börjar e-handla är störst bland de som har inköpsresan som enda ärende. Studier 9 pekar dock på att de som e-handlar idag också är de som gör flest resor, vilket tyder på att det är tidsvinsten i att kunna reducera antalet resor som är en av drivkrafterna för att e-handla. Detta bekräftas även av en enkätstudie 10. Livsmedelsinköp via Internet ersätter oftast en egen resa 60 procent av inköpsresorna innan e-handel var en egen resa och resten handlar i samband med annan resa. Hur e-handel förändrar inköpsresandet beror på hur varorna transporteras till hemmet. Om vi förutsätter att en stor del av det vi e-handlar levereras hem kommer det att minska resandet. Om vi istället förutsätter att varorna hämtas vid olika drop off points eller i fysiska butiker kommer det att generera personresor, och beroende på var dessa upphämtningsställen lokaliseras kommer dessa resor att genomföras till fots, med cykel, med kollektivtrafiken eller med bil. Hemleverans av dagligvaror ger kortare körsträckor än leverans via ombud (för både person- och lastbil). Detsamma gäller troligtvis inte sällanköpsvaror. Ett försök med serviceboxar i Norra Djurgårdsstaden visade på att de boende ofta var positivt inställda till serviceboxar och de som deltog i studien uppgav att de nyttjat 9 E-handelns roll och potential för ett mer energieffektivt och hållbart transportsystem (Trivector, 2013) 10 E-barometern 2014 (PostNord, Svensk Digital Handel, HUI Research) 17 (71)

18 systemet 2-10 gånger under försöksperioden (6 månader) 11. Serviceboxarna gav smärre tidsvinster genom att vissa egna transporter till uthämtningsställen uteblev. Att erbjuda bra lösningar för hemleverans och utlämning ären utmaning. 3.4 Varutransporternas utveckling Ökad konsumtion ger ökade varutransporter. E-handelns ökade andel och den sömlösa handeln kommer att förändra distributionsmönstren. Vi kommer att se en omfördelning av transporterna från centrum till bostadsområden och från privata godstransporter i egen bil till professionella godstransporter. Vi kommer att hämta varor i shoppingcenter och vi kommer att få varor hemlevererade i större utsträckning. E-handel ökar returhantering och ger därmed ökade transporter samtidigt som vi kommer att se nya möjligheter att returnera varor, exempelvis direkt i butik. E-handeln är fortfarande relativt omogen och framförallt är logistiken kring e-handeln omogen. Den sammanblandning av traditionell handel och e- handel som med stor sannolik kommer att ske kommer också att förändra våra inköp och varuleveranser. Ökad andel restauranger och fik i centrum ökar varutransporterna och ger små frekventa transporter, medan ökningen av service/välmående i centrumlägen minskar varutransporterna i/till centrum då det inte omsätter så stora mängder varor. Idag är distributionen uppbyggd för B2B-relationer och är både ineffektiv och dyr. Det kommer nya lösningar för B2C som bygger på utveckling av de informationsplattformar för exempelvis fraktbörser och halvprivata leveranslösningar som kommer att förändra dagens distribution. Vi ser redan startup-företag som via kommunikationsplattformar sammanlänkar individer som vill ha en tjänst utförd med individer som kan utföra den, såsom Uber. Dessa tjänster är fortfarande omogna men omsätter redan miljarder. De innebär en möjlighet till effektivisering då leveranser kan ske mer samordnat via fraktbörser eller genom att de levereras i samband med andra tjänster/ärenden. Samtidigt brukar ett större utbud av en tjänst till ett lågt pris öka tillgången vilket skulle tyda på att varuleveranserna kan öka mer än förväntat. 3.5 Godstransporternas utveckling Utsläpp från personbilar har sedan början av 2000-talet minskat medan godstransporternas utsläpp från samma tidpunkt ser ut att plana ut. Lastbilstrafiken har trots detta ökat kraftigt och antalet lastbilar i trafik har sedan 2003 ökat med 32 procent, varav de lätta lastbilarna står för nästan hela ökningen. Av lastbilar i trafik 2012 var 86 procent lätta (<3,5 ton) och 14 procent tunga (>3,5 ton). Lastbilarna har blivit alltmer bränslesnåla men andelen lastbilar som drivs 11 Utvärdering av Postens försöksverksamhet med serviceboxar i Norra Djurgårdsstaden (Per Jacobsson, KTH, 2015) 18 (71)

19 med alternativa drivmedel är liten drevs bara 2 procent av de lätta och 1 procent av de tunga lastbilarna med alternativa drivmedel (framförallt gas) 12. De flesta lastbilstransporter är korta 70 procent av den totala godsmängden (på väg) transporteras inom det egna länet. Drygt hälften av godsmängden transporteras kortare än 5 mil och endast ca 3 procent fraktas längre än 50 mil 13. Olika varugrupper fraktas olika långt, men styckegods och livsmedel är de varugrupper som transporteras längst. Till 2030 förväntas det totala godstransportarbetet öka med 44 procent till 140 miljarder ton-km (jämfört 2006) 14. Sjöfartens andel förväntas öka någon procent (från 37 till 38 procent) och järnvägen förväntas minska några procent (från 23 till 19 procent). Vägtransporternas andel förväntas öka mest (från 40 till 44 procent). Sett till godsvolymer kommer importen att öka med 95 procent, varav merparten är konsumtionsgods. Exporten kommer att öka med 75 procent varav 40 procent är järnmalm och i övrigt industrigods. Inrikes transporterat gods och transittrafik förväntas öka med 9 procent vardera 15, vilket tyder på en stor ökning av konsumtionsgods. 3.6 Hur utförs godstransporterna? Lastbilen kommer även om 20 år att dominera som transportsätt för de medellånga och långväga transporterna mellan terminaler och mellan varuägare, men det kommer att hänt hänt en hel del på bränslesidan. På de korta avstånden har nya distributionsformer utvecklats. Inom citylogistiken används alltmer minicontainers, som körs ut till de olika stadsdelarna eller centrumkärnorna. Härifrån distribueras varorna till butiker och restauranger med elcykel eller små eldrivna lastbilar. För transporter till privatpersoner, framförallt för e-handlat gods, kommer drönare att har gjort sitt intåg. Det är dock en liten del av leveranserna som sker på detta sätt. I de flesta tätare bostadsområden, såsom Norra Djurgårdsstaden, finns en transportcentral som ombesörjer leveranser av varor eller erbjuder lagring om konsumenten själv vill hämta varorna. Utlämningsställen för paket har flyttat från de extrema billägen som dominerade i e-handelns barndom och ligger numera i anslutning till tunnelbana eller bostadsområde. En del paket plockas upp av grannar, vänner eller andra privatpersoner som har vägarna förbi. Detta har gjorts möjligt tack vare företag som erbjuder olika former av kommunikationsplattformar. Allt detta har medfört att transporterna till privatkunder blivit en ny marknad och att miljöpåverkan från transporterna är nära noll. Det ger en ökad servicegrad och påverkar också behovet av egen bil, på så sätt 12 Lastbilstrafik 2014 (Trafikanalys, 2015) 13 Ibid. 14 Prognoser för arbetet med nationell transportplan Godstransporters utveckling fram till 2030 (Trafikverket, 2013) 15 Ibid. 19 (71)

20 att bilinnehavet minskat något då man inte upplever att man behöver egen bil för att transportera hem livsmedel eller andra varor. Godstransporternas trafikarbete förväntas öka medan inköpsresornas trafikarbete förväntas minska betydligt, vilket pekar mot minskade utsläpp av emissioner. Men här blir strukturerna för handel och utlämning av varor avgörande. Hantverk och service förväntas öka då vi tenderar att köpa allt mer tjänster. Detta ökar transporter och ökningen av lätta lastbilar kommer att fortsätta. 20 (71)

21 4 SCENARIO 2 DET RESURSMEDVETNA SAMHÄLLET I detta scenario har resursknapphet och miljömedvetenhet slagit igenom ordentligt i samhället. Medvetenheten om att spara på jordens resurser och minska miljöpåverkan har skapat andra resvanor, kollektiva lösningar, återanvändning av varor och nya tjänster. Underlaget för resonemanget nedan baseras i huvudsak på Trafikverkets rapporter (2012:105) Målbild för ett transportsystem som uppfyller klimatmålen och vägen dit och (2014:137) Kunskapsunderlag och klimatscenario för Energieffektivisering och begränsad klimatpåverkan. Målet om en fossiloberoende fordonsflotta 2030 har av Trafikverket tolkats som åtminstone 80 procent lägre användning av fossil energi till vägtransporter 2030 jämfört Figur 5: Vägtrafikens användning av fossil energi (Trafikverket, 2014) För att transportsektorn ska bidra till klimatmålen i den utsträckning målen kräver behövs åtgärder inom fyra områden: 1. Trafiksnål samhällsplanering och infrastruktur för klimatsmarta val 2. Energieffektiv användning av transportsystemet inklusive val av transportsätt 3. Energieffektiva fordon, fartyg och flygplan med ökad andel förnybar energi 4. Energieffektiv infrastrukturhållning 4.1 Konsumtionens utveckling Den privata konsumtionen förväntas i detta scenario inte öka i samma utsträckning som i Scenario 1. Ökningen stannar vid 1 procent per capita och år Anledningen till den något mindre ökningen är att trender som knappa resurser, miljömedvetenhet, digitalisering och delningsekonomi har fått en ökad genomslagskraft. Knappa resurser har bidragit till ökade kostnader för vissa insatsvaror vilket dämpat konsumtionen samtidigt som en ökad miljömedvetenhet har bidragit till både en annan och en minskad konsumtion. Tillsammans har dessa två trender i viss mån bidragit till en konsumtion av dyrare produkter som därmed 21 (71)

22 dels i större utsträckning repareras och servas snarare än byts ut och dels till att dessa blivit mer attraktiva på en andrahandsmarknad. En fortsatt ökad digitalisering har också inneburit att konsumtionen av tjänster ökat väsentligt mer än konsumtionen av produkter. Film, musik och böcker är fullt tillgängliga som digitala produkter i abonnemangstjänster och fler produktsegment har tillkommit. Delningsekonomin har utvecklats och framförallt i storstadsområdena är det egna ägandet av personbilar mindre än ägandet via kollektiva bilpooler. Den ökade konkurrensen om ytan har även den bidragit till detta då parkeringsytor har blivit ännu dyrare i förhållande till annat nyttjande av samma yta. Delningsekonomin har blivit en trend som även sparar tid för nyttjarna och något som spridit sig till fler segment än de idag existerande, som även de vuxit. Den ekonomiska utvecklingen har varit positiv även om den varit lägre jämfört med tidigare års utveckling. Storstadsområden som Stockholmsområdet har gynnats men en del av inkomstökningen har ätits upp av dyrare boendekostnader, då byggandet inte hunnit med den stora befolkningstillväxten. 4.2 Hur vi handlar Handeln via Internet av såväl dagligvaror som sällanköpsvaror har ökat kraftigt. Samtidigt har stadsutvecklingen gjort att det återigen finns goda möjligheter att köpa dagligvaror i city, lokala centrum eller i kollektivtrafiknoder. Externa köpcentra som byggdes upp för mer än 20 år har inte längre samma funktion. Ökade bränslepriser, minskat bilinnehav, förbättrade alternativ och behovet av att minska utsläppen av växthusgaser gjorde att en förändring blev nödvändig. En del revs och gav plats för jordbruk. Stadsodlingar som trend har tilltagit vilket bidragit till att personer som bor i städer har en ökad tillgång till att odla grönsaker för eget bruk. Till viss del har detta även kommersialiserats och urbana handelsträdgårdar med närproducerade grönsaker finns på tillgängliga destinationer i städerna. En större del av hushållens disponibla inkomst går generellt till boende och tjänstekonsumtion. Trender som ökad miljömedvetenhet, digitalisering, delningsekonomi och cirkulär ekonomi har fått genomslag och påverkar vad och hur vi handlar. Genom kontroll- och märkningssystem som underlättar miljöanpassade val har den ökade miljömedvetenheten bidragit till en större efterfrågan och konsumtion av ekologiska livsmedel och miljöanpassade varor. Den ökade digitaliseringen har bidragit till att fler produkter har gått från att vara fysiska till att ha blivit digitala som laddas ner alternativt streamas från tjänster på Internet. Delningsekonomin har ökat i omfång och i en kombination med en ökad kvalitetsmedvetenhet bidragit till att varor som inhandlas i större utsträckning servas och repareras samt är mer attraktiva på en andrahandsmarknad. Blocket, Ebay, Tradera m.fl. var bara början på de olika elektroniska marknadsplatser som nu används för att byta såväl varor som tjänster. Som ett komplement till de etablerade koncepten där privatpersoner säljer och köper varor och tjänster från varandra har detta segment även kommersialiserats i form av tjänster där en tredje part säljer varor på en andrahandsmarknad för kundens räkning. Inom cirkulär 22 (71)

23 ekonomi kan ny sysselsättning och försörjning skapas och man ser på resurser på ett nytt sätt saker som tidigare slängdes och bara var ett problem att bli av med är nu de nya handelsvarorna, vilket Sellpy.se är ett exempel på. H&M samlar i sina butiker in textilier som kan återvinnas. (De samlar in alla typer av textilier, inte bara det som köpts hos H&M.) Detta förde med sig att klädinlämningar i containers nu även samlar in trasiga kläder för återvinning. Nu får man även lämna in sina jeans för lagning. När de inte långre går att laga behåller de dem och använder för lappning. I en förlängning av detta kan man även se nya företag, såsom Uber, men inom socialt entreprenörskap. 4.3 Inköpsresornas utveckling Den stora faktorn som ändrat inköpsresorna är det minskade bilägandet och därmed det minskade antalet fordonskilometer är biltrafiken 20 procent lägre i Sverige än vad den var 20 år tidigare, och det är samma trafikmängd som det var Detta var en nödvändighet för att nå klimatmålet men samtidigt fanns många andra skäl att ställa om mot ett mer transportsnålt samhälle. Minskningen har kunnat åstadkommas genom en kombination av olika åtgärder och styrmedel. Resandet ligger på ungefär samma nivå som 2011 men man reser nu mycket mer med kollektivtrafik, cykel och gång än innan. Detta har också underlättats av att trenden sedan 2011 med ökad urbanisering har fortsatt, och 2030 bor det färre människor i glesbygd och fler i städerna. Tillgängligheten i samhället har, trots den minskade biltrafiken, kunnat öka tack vare att även icke bilburna samhällsgrupper fått bättre tillgång till samhällsfunktioner och målpunkter. Redan för 20 år sedan genomfördes stor del av möten i arbetslivet via Internet. Tekniken har under dessa 20 år utvecklats enormt och största delen av mötena genomförs nu på detta sätt. Människor är inte längre lika beroende av att ha en arbetsplats lokaliserad på samma ställe som sina kollegor. I tabellen nedan visas hur personbilsresandet har utvecklats till 2030 jämfört med den prognos som rådde Trafikverket 2014:137, Trafikverkets Kunskapsunderlag och Klimatscenario för Energieffektivisering och begränsad klimatpåverkan (Trafikverket, 2014) 23 (71)

24 Tabell 1: Minskad trafikökning med personbil jämfört med prognos som rådde Bedömd potential till 2030 (reduktion av trafikökning) Stadsplanering för minskat bilresande -10 % Förbättrad kollektivtrafik (fördubbling) -6 % Satsning på cykel- och gångtrafik -2 % Bilpool -5 % Resfritt och E-handel -3 % Trängselskatt, parkeringspolicy och avgifter -5 % Lägre skyltad hastighet -3 % Bränsleskatt (bränslepris +50 %) -15 % Totalt minskad trafiktillväxt jämfört med BAU % Trafikförändring för personbil jämfört med % Tydliga målbilder för att stödja ett bilsnålt samhälls- och stadsplanering har införts och fått genomslag på regional och lokal nivå. Korta bilresor har, trots att de inte utgör en särskilt stor andel av totala biltrafiken, kunnat reduceras mest relativt sett, hela 28 procent färre personkilometer per person jämfört med Medellånga resor, 5-30 km, har reducerats med 23 procent och de långa resorna med 18 procent. Resorna under 30 km har varit de som lättast kunnat ersättas med alternativa färdsätt. När effekten på olika reseändamål studeras är det för arbetsresorna som personkilometer per person med bil reducerats mest, 21 procent jämfört med Fritidsresor med bil har minskat med 18 procent, tjänsteresor med 19 procent och serviceresor med 20 procent. Städerna är planerade utifrån ett minskat bilägande genom förtätning och en ökad funktionsblandning. Förtätningen har inneburit att boendet hamnar närmre arbetsplatser, fritidsaktiviteter och service och därmed i viss mån minskat behovet av längre resor. 17 Trafikverket 2012:105, Målbild för ett transportsystem som uppfyller klimatmål och vägen dit (Trafikverket, 2012) 24 (71)

25 Storleksfördelningen mellan bilburna fritids-, arbets-, och serviceresor kvarstår även 2030, vilket innebär att fritidsresorna fortfarande utgör flest antal personkilometer, följt i storleksordning av serviceresande, arbetsresor och tjänsteresor. Minskningen i Stockholm är 25 procent avseende personkilometer per person med bil. 18 Utbyggnaden av kollektivtrafiken har skett genom medveten stadsplanering med förtätning i kollektivtrafikstråk, som i sin tur gett resandeunderlag för en högre turtäthet och mer kostnadseffektiv kollektivtrafik. Gatorna i städerna anpassades för den minskade biltrafiken och ökningen i kollektivtrafik, gång och cykel. Utrymme har kunnat tas från biltrafiken till kollektivtrafikkörfält, cykelvägar och utrymme för gående. Antalet cykelparkeringar och hyrcyklar vid stationer, resecentra och andra knytpunkter i staden har ökat kraftigt. Som ett utfall av delningsekonomin är bilpooler ett självklart val för de som inte dagligen använder bil. Personbilsresandet har minskat med 25 procent i Stockholm 19. De bilar som varje dag trafikerar Stockholmsområdet skulle kunna ha ersatts av självkörande bilar (enligt examensarbete från KTH, men detta är dock osäkert på 20 år). Urbaniseringen har bidragit till att tidigare externa handelsetableringar numera blivit en mer central del av de större städerna. Minskat bilägande har tvingat fram att de existerande handelsetableringarna blivit mer tillgängliga med kollektivtrafik och nya handelsetableringar planeras i större utsträckning utifrån detta faktum. De lokaliseras numer främst vid större knutpunkter för kollektivtrafik. Som en direkt konsekvens av det (framförallt i städerna) minskade bilägandet erbjuds nya och alternativa lösningar för utlämning eller utkörning av varor till konsumenterna. Utifrån handlarnas perspektiv har rationaliseringar skett och gemensamma logistikupplägg för utlämning och utkörning har skapats för att öka fyllnadsgraden i distributionsfordonen samt för att minska antalet fordonsrörelser. Utifrån konsumenternas perspektiv finns utlämningsställen i anslutning till knutpunkter för kollektivtrafik och vid dessa också mer anpassade lösningar för att konsumenterna ska kunna få hem sina varor till dörren genom t.ex. att utbudet bland hyrcykelkoncept kompletterats med lådcyklar. E-handeln har ökat och logistiklösningarna kopplat till detta mognat. Det har inneburit ett minskat antal inköpsresor och e-handel har blivit ett naturligt sätt för tidsbesparing och rationalisering för hushållen. Aktörerna inom e-handeln har i större utsträckning samordnat sig avseende logistiklösningarna vilket bidragit till en större tillförlitlighet gentemot konsumenterna och en större effektivitet avseende fyllnadsgrad och nyttjande av distributionsfordonen. För dagligvaror är hemleveranser det naturliga valet och för att hantera en effektiv utlämning har 18 Trafikverket 2014:137, Trafikverkets Kunskapsunderlag och Klimatscenario för Energieffektivisering och begränsad klimatpåverkan (Trafikverket, 2014) 19 Trafikverkets klimatscenario (Trafikverket, 2014), avser personkilometer 25 (71)

26 äldre bostadsområden kompletterats med serviceboxar och vid planeringen av nya ses de som en självklarhet. Utgångspunkten för planeringen är i mycket högre utsträckning att hushållen ska kunna klara en vardag utan bil. För utlämning av sällanköpsvaror nyttjas även konceptet med serviceboxar men är som tidigare nämnts i hög utsträckning kopplat till utlämningsställen. Generellt har logistiken för hemleveranser och utlämning effektiviserats med hjälp av en utveckling av stödjande IT tjänster, där konsumenterna numera har en större tillförlitlighet och precision avseende leveranstiden. Detta i sig har inneburit att e-handeln lyckats få en ännu större marknadsandel. Delningsekonomin har till viss del bidragit till ett ökat antal inköpsresor som drivs av det ökade antalet transaktioner mellan privatpersoner. Till viss del har den dämpats av en kommersialisering av delningsekonomin i form av tredjepartsaktörer som har bidragit till samordnade insamlingar av varor till försäljning samt samordnad distribution. 4.4 Varutransporternas utveckling Jämfört med Scenario 1 har inte den privata konsumtionen ökat i samma utsträckning och därmed har antalet varutransporter, tillsammans med en rad effektiva åtgärder för att öka fyllnadsgraden i framförallt lastbilar, hållits nere till samma nivå som Styrmedel som kilometerskatt, energiskatt, utökade och skärpta krav för miljözoner och en utvecklade trängselskattesystem har fungerat som effektiva incitament för marknaden att åstadkomma en ökad samverkan och ökad fyllnadsgrad. För mer långväga varutransporter (framförallt B2B) har järnväg och sjöfart stärkt sina konkurrensmöjligheter och mer än 30 procent av det som tidigare transporterades med lastbil är nu överflyttat till järnväg och sjöfart. 20 Distributionsmönstren i städerna har förändrats och det har skett en omfördelning av flödena från centrum till bostadsområden och knutpunkter för kollektivtrafik där utlämningsställena finns lokaliserade. Bakom förändringen står ett ökat antal hemleveranser och leveranser till varuutlämningsställen. Konsumenterna har (när inköpen görs) en större roll i att bestämma hur transporten ska ske, var varan ska levereras och när. Den ökade miljömedvetenheten innebär att miljöanpassade alternativ väljs i högre utsträckning och transporterna har därmed blivit både synliga för slutkonsumenten och möjliga att påverka. Numera finns, för att underlätta miljöanpassade krav, även kontroll- och miljömärkningssystem för transporttjänster som är anpassade för slutkonsumenter. E-handeln har utvecklats och är en naturlig del i hushållens tidseffektivisering. Leveranser sker, som beskrivits ovan, till såväl hushållen direkt som till etablerade utlämningsställen vid knutpunkter för kollektivtrafik eller centrala delar av nyetablerade bostadsområden. Den ökade returhanteringen som initialt ökade antalet transporter har hanterats genom en ökad samverkan och där tredje part 20 Trafikverket 2014:137, Trafikverkets Kunskapsunderlag och Klimatscenario för Energieffektivisering och begränsad klimatpåverkan (Trafikverket, 2014) 26 (71)

27 utför transporterna för flera e-handelsföretag. I samband med att branschen mognat och utvecklats har även konsumenterna anpassat sitt beteende, framförallt beroende på att transportkostnaden (inklusive eventuell retur) synliggjorts i den totala kostnaden för varorna. B2B-distribution har kompletterats av B2C-distribution och därmed har i många fall ett onödigt transportled kapats. IT-lösningar med öppna gränssnitt mellan företag och mot konsumenterna tillämpas för att nyttja eventuell ledig kapacitet vilket ökat fyllnadsgraderna. Redan idag finns Internetbaserade tjänster där privatpersoner är en del av den slutliga distributionskedjan. Dessa tjänster är nu fullt ut kommersialiserade och man kan som privatperson få hemleveranser av en annan privatperson alternativt när man handlar hämta upp och leverera till boende inom det område man bor. Vid de utlämningsställen som varorna levereras till inom bostadsområdet finns ett upparbetat samarbete, där grannar hjälper varandra att plocka upp varorna på vägen hem efter arbetat alternativt mottagningstjänster i bostadsområdet då bilägandet har minskat. Den tekniska utvecklingen har bidragit till att effektiva fleet management-system används liksom online-bokningar, vilket bidragit till att andelen tomtransporter minskat med 20 procent. Fyllnadsgraden har även ökat genom att själva lastutrymmet optimerats och därmed utnyttjas bättre, men också genom att företagen förbättrat förpackningslogistiken sker produktion och konsumtion i större utsträckning på samma ställe. Detta beror på relativt högre transportkostnader jämfört med tidigare, då transportkostnaden utgjorde en mycket liten del av varukostnaden. Sedan en tid tillbaka finns också en trend med efterfrågan på produkter med lång hållbarhet och den tidigare slit och släng -konsumtionen har avtagit. Varor servas och repareras i högre utsträckning samtidigt som denna konsumtionstrend bidragit till en attraktivare andrahandsmarknad. En utvecklad citylogistik innebär nu att transportkedjan utgår från att fjärrtransporterna anländer till strategiskt placerade logistikcentraler strax utanför stadskärnan som i de större städerna kompletterats med mindre, mer centrala stadsterminaler. Från dessa kör sedan elfordon ut samordnade leveranser till olika delar av staden. Denna utveckling har stärkts genom tidigare nämnda styrmedel samt lokala trafikföreskrifter avseende styrande områdesbestämmelser där man bara tillåter elfordon eller andra koldioxidfria fordon, mer anpassade tidsfönster för samordnade transporter och tillåtelse för de eldrivna distributionsfordonen att nyttja kollektivtrafikkörfält. Vidare har förbättrad ruttplanering effektiviserat logistiken ytterligare. Genom dessa lyckade satsningar på citylogistik är nu lastbilsrörelserna procent färre jämfört med En positiv effekt för mottagarna är att antalet leveranser minskat samtidigt som tidsprecisionen ökat vilket underlättat deras planering. Andra fördelar är att trängsel och risken för olyckor är mindre samt att staden är betydligt trevligare att vistas i, både visuellt och för den fysiska hälsan. 27 (71)

Non-profit utvecklingsorganisation ägd av en ideell förening. Bildades 2008. Kansli med 10 personer i Stockholm

Non-profit utvecklingsorganisation ägd av en ideell förening. Bildades 2008. Kansli med 10 personer i Stockholm Non-profit utvecklingsorganisation ägd av en ideell förening Bildades 2008 Kansli med 10 personer i Stockholm Driver 15-20 parallella utvecklingsprojekt (bebyggelse, mobilitet, system) www.sust.se Citylogistik

Läs mer

Citylogistik inom Norra Djurgårdsstaden. Projektpresentation 4 april 2016 Jan Kristoffersson, Sustainable Innovation

Citylogistik inom Norra Djurgårdsstaden. Projektpresentation 4 april 2016 Jan Kristoffersson, Sustainable Innovation Citylogistik inom Norra Djurgårdsstaden Projektpresentation 4 april 2016 Jan Kristoffersson, Sustainable Innovation Non-profit utvecklingsorganisation ägd av en ideell förening Bildades 2008 Kansli med

Läs mer

Distanshandeln idag 2009. En rapport om svenska folkets vanor och attityder till distanshandel

Distanshandeln idag 2009. En rapport om svenska folkets vanor och attityder till distanshandel Distanshandeln idag 2009 En rapport om svenska folkets vanor och attityder till distanshandel Posten AB - Distanshandeln idag 2009 3 Förord För många är det idag en självklarhet att köpa varor på distans.

Läs mer

2 SIKA Rapport 1998:3

2 SIKA Rapport 1998:3 2 2 Förord Denna rapport är identisk med Bilaga 3 i regeringens proposition 1997/98:56 Transportpolitik för en hållbar utveckling. Rapporten ger en översiktlig bild av nuläget och utvecklingen fram till

Läs mer

Trafikverket, Borlänge

Trafikverket, Borlänge Västsvenska Handelskammaren Stefan Gustavsson Stefan.gustavsson@handelskammaren.net 031-825233, 0734-282134 Datum: 2012-03-30 Ärende: Remissvar TRV2012/17304 Trafikverket, Borlänge Yttrande över Transportsystemets

Läs mer

Konsekvensanalys Storvreta en förenklad analys av förutsättningar för och konsekvenserna av utökad handel i Fullerö

Konsekvensanalys Storvreta en förenklad analys av förutsättningar för och konsekvenserna av utökad handel i Fullerö Konsekvensanalys Storvreta en förenklad analys av förutsättningar för och konsekvenserna av utökad handel i Fullerö Syfte Steg 1 Steg 2 Steg 3 Att undersöka om marknadsförutsättningarna för detaljhandeln

Läs mer

UPPFÖLJNING AV DE TRANSPORTPOLITISKA MÅLEN MAJ 2002

UPPFÖLJNING AV DE TRANSPORTPOLITISKA MÅLEN MAJ 2002 UPPFÖLJNING AV DE TRANSPORTPOLITISKA MÅLEN MAJ 2002 STATENS INSTITUT FÖR KOMMUNIKATIONSANALYS UPPFÖLJNING AV DE TRANSPORTPOLITISKA MÅLEN MAJ 2002 STATENS INSTITUT FÖR KOMMUNIKATIONSANALYS INNEHÅLL De transportpolitiska

Läs mer

SVENSKARNAS RESVANOR så reser vi när vi handlar

SVENSKARNAS RESVANOR så reser vi när vi handlar SVENSKARNAS RESVANOR så reser vi när vi handlar Svenskarna konsumerade för knappt 1500 miljarder Hur stor är den svenska konsumtionen? Under 2008 konsumerade svenska hushåll detaljhandelsvaror för närmare

Läs mer

Remissvar Utredningen om fossilfri fordonstrafik Fossilfrihet på väg (SOU 2013:84)

Remissvar Utredningen om fossilfri fordonstrafik Fossilfrihet på väg (SOU 2013:84) Datum Diarienummer Registraturen 2014-05-16 1.3.1-2014-00659 Näringsdepartementet Remissvar Utredningen om fossilfri fordonstrafik Fossilfrihet på väg (SOU 2013:84) Tillväxtverket arbetar för att stärka

Läs mer

Konsekvenser för Sverige av EU-kommissionens förslag på klimat-och energipolitiskt ramverk

Konsekvenser för Sverige av EU-kommissionens förslag på klimat-och energipolitiskt ramverk PM Nr 24, 2014 Konsekvenser för Sverige av EU-kommissionens förslag på klimat-och energipolitiskt ramverk Miljöekonomiska enheten 2014-01-31 Konjunkturinstitutet Dnr 4.2-2-3-2014 Konsekvenser för Sverige

Läs mer

Kort beskrivning av det strategiska innovationsprogrammet. RE:Source

Kort beskrivning av det strategiska innovationsprogrammet. RE:Source Kort beskrivning av det strategiska innovationsprogrammet RE:Source 2016 2018 Vad är RE:Source? RE:Source är ett nationellt strategiskt innovationsprogram inom området resurs- och avfallshantering. Medlemmar

Läs mer

Till Näringsdepartementet, 103 33 Stockholm, diarienummer (N2015/4305/TIF). Remiss på Inriktningsunderlag inför Infrastrukturplanering 2015:180

Till Näringsdepartementet, 103 33 Stockholm, diarienummer (N2015/4305/TIF). Remiss på Inriktningsunderlag inför Infrastrukturplanering 2015:180 Jordens Vänner Friands of the Earth Sweden Malmö, 28 februari 2016 Till Näringsdepartementet, 103 33 Stockholm, diarienummer (N2015/4305/TIF). Remiss på Inriktningsunderlag inför Infrastrukturplanering

Läs mer

DETALJHANDELN I ÖREBRO 2014. Nyckeltal för Örebros fyra största handelsplatser November 2015

DETALJHANDELN I ÖREBRO 2014. Nyckeltal för Örebros fyra största handelsplatser November 2015 DETALJHANDELN I ÖREBRO 2014 Nyckeltal för Örebros fyra största handelsplatser November 2015 FÖRORD Årets kartläggning visar ännu en gång att Örebro har återtagit sin position som handelsstad som lockar

Läs mer

Framtidens transporter. Skellefteå 9 okt. Ingela Jarlbring

Framtidens transporter. Skellefteå 9 okt. Ingela Jarlbring Framtidens transporter Skellefteå 9 okt Ingela Jarlbring Nationella och internationella transportmål - Målsättningar och utmaningar 2 2012-10-09 Fakta om Trafikverket Generaldirektör Gunnar Malm Huvudkontoret

Läs mer

Sam 37/2008. Trafikprogram för Örebro kommun

Sam 37/2008. Trafikprogram för Örebro kommun Sam 37/2008 Trafikprogram för Örebro kommun Innehållsförteckning Bakgrund...3 Trafikprogrammets olika delar...3 Uppföljning och revidering...3 Målsättningar...3 Utgångspunkter för trafiken i staden...4

Läs mer

Förslag på effektivitetsstödjande åtgärder med fokus på Mobility Management åtgärder

Förslag på effektivitetsstödjande åtgärder med fokus på Mobility Management åtgärder Rapport 7214, 2011 Trafik och väg Institutionen för Teknik och samhälle LTH, Lunds Universitet Förslag på effektivitetsstödjande åtgärder med fokus på Mobility Management åtgärder Lena Winslott Hiselius

Läs mer

Klimatkommunernas svar på Naturvårdsverkets remiss Underlag till en färdplan för ett Sverige utan klimatutsläpp 2050 (Rapport 6537)

Klimatkommunernas svar på Naturvårdsverkets remiss Underlag till en färdplan för ett Sverige utan klimatutsläpp 2050 (Rapport 6537) s svar på Naturvårdsverkets remiss Underlag till en färdplan för ett Sverige utan klimatutsläpp 2050 (Rapport 6537) Sammanfattning av s synpunkter instämmer i att omfattande åtgärder och omställningar

Läs mer

Klimatkommunernas synpunkter till Strategi fo r omsta llning av transportsektorn till fossilfrihet

Klimatkommunernas synpunkter till Strategi fo r omsta llning av transportsektorn till fossilfrihet s synpunkter till Strategi fo r omsta llning av transportsektorn till fossilfrihet Sammanfattning av synpunkter s medlemmar arbetar strategiskt för att minska klimatpåverkan från transporter med ambitiösa

Läs mer

KORTVERSION. Trafikslagsövergripande. Strategi och handlingsplan för användning av ITS

KORTVERSION. Trafikslagsövergripande. Strategi och handlingsplan för användning av ITS KORTVERSION Trafikslagsövergripande Strategi och handlingsplan för användning av ITS 1 ITS kan bidra till att lösa utmaningarna i transportsystemet Effektiva och robusta transportsystem är en förutsättning

Läs mer

Trelleborgs Hamn. Sysselsättningseffekter i kommunen, regionen och riket

Trelleborgs Hamn. Sysselsättningseffekter i kommunen, regionen och riket Trelleborgs Hamn Sysselsättningseffekter i kommunen, regionen och riket November 2015 Hamnens betydelse för jobben 3 1 872 direkt sysselsatta i Trelleborgs Hamn 2 520 indirekta jobb kopplade till hamnen

Läs mer

2013-09-09. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020.

2013-09-09. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020. 1 Inledning Regionförbundets uppdrag är att på olika sätt medverka till att regionen utvecklas så att fler människor

Läs mer

TYCK TILL. om den fördjupade översiktsplanen över OSKARSHAMNS STAD. Samråd 16 januari till 9 mars

TYCK TILL. om den fördjupade översiktsplanen över OSKARSHAMNS STAD. Samråd 16 januari till 9 mars TYCK TILL om den fördjupade översiktsplanen över OSKARSHAMNS STAD Samråd 16 januari till 9 mars Vår vision: "Den attraktiva småstaden med de stora livskvaliteterna". Oskarshamn ska ha 30 000 invånare år

Läs mer

» Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås 2025. Vision och strategi

» Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås 2025. Vision och strategi » Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås 2025 Vision och strategi Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2012-XX-XX För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen För ev uppföljning och tidplan

Läs mer

Transportsektorns utmaningar - fossiloberoende fordonsflotta? Håkan Johansson hakan.johansson@trafikverket.se

Transportsektorns utmaningar - fossiloberoende fordonsflotta? Håkan Johansson hakan.johansson@trafikverket.se Transportsektorns utmaningar - fossiloberoende fordonsflotta? Håkan Johansson hakan.johansson@trafikverket.se Nuläge transportsektorns klimatpåverkan Positivt Utsläppen av växthusgaser från inrikes transporter

Läs mer

TRENDSPANING - E-HANDEL UR ETT FASTIGHETSPERSPEKTIV NOVEMBER 2013 TOMAS KRUTH OCH RUDOLF ANTONI

TRENDSPANING - E-HANDEL UR ETT FASTIGHETSPERSPEKTIV NOVEMBER 2013 TOMAS KRUTH OCH RUDOLF ANTONI TRENDSPANING - E-HANDEL UR ETT FASTIGHETSPERSPEKTIV NOVEMBER 2013 TOMAS KRUTH OCH RUDOLF ANTONI INLEDNING Vi ser idag hur handeln omvandlas kraftigt när e handeln tar större del av den totala handeln.

Läs mer

Herr ordförande, ärade aktieägare, mina damer och herrar

Herr ordförande, ärade aktieägare, mina damer och herrar Herr ordförande, ärade aktieägare, mina damer och herrar Det är med stor tillfredställelse vi kan konstatera att 2005 blev det bästa året i SWECOs historia, vi slog de flesta av våra tidigare rekord. Jag

Läs mer

Hearing inriktningsproposition 30 mars

Hearing inriktningsproposition 30 mars Underlag gemensam presentation Hearing inriktningsproposition 30 mars Representanter på scen: Elvy Söderström, Joakim Berglund (BK, agerar även samtalsledare) Lorents Burman (NBB) Eva Lindberg (OKB / Gävleborg)

Läs mer

PARKERINGSPLATSER EN DEL AV STADENS BLODOMLOPP. Fastighetsägarna Göteborg Första Regionen

PARKERINGSPLATSER EN DEL AV STADENS BLODOMLOPP. Fastighetsägarna Göteborg Första Regionen PARKERINGSPLATSER EN DEL AV STADENS BLODOMLOPP Fastighetsägarna Göteborg Första Regionen Förord Få frågor väcker engagemang som parkeringar. Det kan handla om antalet parkeringsplatser, platsernas placering

Läs mer

Riksbankens Företagsundersökning KONJUNKTUR I SIDLED SÄTTER FOKUS PÅ KOSTNADERNA

Riksbankens Företagsundersökning KONJUNKTUR I SIDLED SÄTTER FOKUS PÅ KOSTNADERNA Riksbankens Företagsundersökning KONJUNKTUR I SIDLED SÄTTER FOKUS PÅ KOSTNADERNA JANUARI 2015 Riksbankens företagsundersökning i januari 2015 Enligt Riksbankens företagsundersökning i januari 2015 är

Läs mer

FRAMTIDENS KONSUMENT BILAGA 5. Bilaga 5. Framtidens konsument - 87 -

FRAMTIDENS KONSUMENT BILAGA 5. Bilaga 5. Framtidens konsument - 87 - Bilaga 5. Framtidens konsument - 87 - MORGONDAGENS KONSUMENT Konsumenten har idag mycket stor makt i distributionskedjan. Tillgången till persondatorer och Internet gör det möjligt för konsumenten att

Läs mer

Miljöprogram för Malmö stad 2009 2020

Miljöprogram för Malmö stad 2009 2020 Miljöprogram för Malmö stad 2009 2020 Vi antar utmaningen: 2020 är Malmö världsbäst på hållbar stadsutveckling Malmö har bakom sig mer än ett årtionde av stora och framsynta satsningar på klimat- och miljöområdet.

Läs mer

Omvärldsanalys: mobilitet

Omvärldsanalys: mobilitet Omvärldsanalys: mobilitet En omvärld i förändring sätter kollektivtrafiken i en ny kontext. I trafikförvaltningens trendanalys konstateras att det pågår skiftningar mot ett förändrat resande och att det

Läs mer

Citylogistik. Godskollektivtrafik i stadsmiljö. Schenker Consulting AB 1

Citylogistik. Godskollektivtrafik i stadsmiljö. Schenker Consulting AB 1 Citylogistik Godskollektivtrafik i stadsmiljö Schenker Consulting AB 1 Innehåll Vad är citylogistik? Nuläge Vision Schenkers lösning Schenker Consulting AB 2 Vad är citylogistik? Kortfattad beskrivning

Läs mer

begränsad klimatpåverkan

begränsad klimatpåverkan begränsad klimatpåverkan Växthuseffekten innebär att växthusgaser som koldioxid, metan och vattenånga, men även ozon och lustgas, hindrar värmestrålning från att lämna jorden. Växthuseffekten håller jordens

Läs mer

NORRA DJURGÅRDSSTADEN Kortversion. Tre möjliga utvecklingsscenarier

NORRA DJURGÅRDSSTADEN Kortversion. Tre möjliga utvecklingsscenarier NORRA DJURGÅRDSSTADEN 2030 Tre möjliga utvecklingsscenarier Kortversion 2015-08-26 NORRA DJURGÅRDSSTADEN 2030 - Tre möjliga utvecklingsscenarier KUND Sustainable Innovation Jan Kristoffersson jan.kristoffersson@sust.se

Läs mer

Mobilitetskontoret och Tekniska förvaltningen, Lunds kommun

Mobilitetskontoret och Tekniska förvaltningen, Lunds kommun LundaMaTs Miljöanpassat transportsystem LundaMaTs ger resultat nn o o i i ss r r e e v v t t r r Ko av rapporten Uppmärksamhet och effekter av LundaMaTs Ill. Peter Jönsson Dokumentinformation Titel LundaMaTs

Läs mer

Nytt planeringsunderlag för begränsad klimatpåverkan. Håkan Johansson Nationell samordnare begränsad klimatpåverkan

Nytt planeringsunderlag för begränsad klimatpåverkan. Håkan Johansson Nationell samordnare begränsad klimatpåverkan Nytt planeringsunderlag för begränsad klimatpåverkan Håkan Johansson Nationell samordnare begränsad klimatpåverkan Klimatmål för transportsektorn Fossiloberoende fordonsflotta till 2030. Av Trafikverket

Läs mer

Strategi för handelns utveckling

Strategi för handelns utveckling Strategi för handelns utveckling Kommunfullmäktiges sammanträde i Nybro kommun, 15 juni, 2015 Anna Mocsáry Rickard Johansson 1 Om HUI Research Oberoende konsult- och forskningsverksamhet sedan 1968. Handel

Läs mer

Lägesuppdatering 2015

Lägesuppdatering 2015 Verksamhetsanalys Inledning Kommunens markpolicy anger att det finns en strävan att främja en mångfald av lokaler för verksamheter. Kommunen ser gärna att en blandstad utvecklas i många områden. Där det

Läs mer

e-barometern Den svenska detaljhandelns utveckling inom e-handeln Posten i samarbete med Svensk Distanshandel och HUI Research e-barometern Q1 2012

e-barometern Den svenska detaljhandelns utveckling inom e-handeln Posten i samarbete med Svensk Distanshandel och HUI Research e-barometern Q1 2012 e-barometern Q1 2012 Den svenska detaljhandelns utveckling inom e-handeln 1 e-barometern Posten i samarbete med Svensk Distanshandel och HUI Research »FÖRORD E-handeln med varor fortsätter att attrahera

Läs mer

Yttrande över remiss Regionalt trafikförsörjningsprogram

Yttrande över remiss Regionalt trafikförsörjningsprogram 1 (7) Datum 2015-11-17 Diarienummer KS 2015-270 Handläggare Stina Granberg Direkttelefon 0380-51 81 78 E-postadress stina.granberg@nassjo.se Jönköpings Länstrafik Region Jönköpings län Yttrande över remiss

Läs mer

VARUFÖRSÖRJNINGSPLAN 2008

VARUFÖRSÖRJNINGSPLAN 2008 VARUFÖRSÖRJNINGSPLAN 2008 Antagen av kommunfullmäktige 2008-09-29 INLEDNING Det moderna samhället har utvecklats i en riktning där rationaliseringar och effektivitet blivit allt mer centralt eftersom konkurrensen

Läs mer

Trafikverkets framtidsbild kring det svenska transportsystemet

Trafikverkets framtidsbild kring det svenska transportsystemet Trafikverkets framtidsbild kring det svenska transportsystemet Håkan Johansson Nationell samordnare - klimatfrågor hakan.johansson@trafikverket.se 1 2011-09-16 Klimatmål för transportsektorn Hänsynsmålets

Läs mer

Svensk export och internationalisering Utveckling, utmaningar, företagsklimat och främjande (SOU 2008:90) Remiss från Utrikesdepartementet

Svensk export och internationalisering Utveckling, utmaningar, företagsklimat och främjande (SOU 2008:90) Remiss från Utrikesdepartementet PM 2008: RI (Dnr 305-2465/2008) Svensk export och internationalisering Utveckling, utmaningar, företagsklimat och främjande (SOU 2008:90) Remiss från Utrikesdepartementet Borgarrådsberedningen föreslår

Läs mer

Trafikverkets förslag till nationell plan för transportsystemet 2014 2025; N2013/2942/TE

Trafikverkets förslag till nationell plan för transportsystemet 2014 2025; N2013/2942/TE SVENSK TURISM AB REMISSYTTRANDE Box 3546 2013-09-26 103 69 Stockholm Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Trafikverkets förslag till nationell plan för transportsystemet 2014 2025; N2013/2942/TE Svensk

Läs mer

Bebyggelsestruktur, resande och energi för persontransporter. Bengt Holmberg Lunds Tekniska Högskola, Lunds universitet

Bebyggelsestruktur, resande och energi för persontransporter. Bengt Holmberg Lunds Tekniska Högskola, Lunds universitet Bebyggelsestruktur, resande och energi för persontransporter Bengt Holmberg Lunds Tekniska Högskola, Lunds universitet Bakgrund Detta projekt har föregåtts av en litteraturgenomgång som bildat utgångspunkt

Läs mer

HAMMARBY GÖTEBORG SÖDERSTADION APRIL 2009

HAMMARBY GÖTEBORG SÖDERSTADION APRIL 2009 1 HAMMARBY GÖTEBORG SÖDERSTADION APRIL 2009 INNEHÅLL sid Om undersökningen 3 Några definitioner 4 Publikens ålder och kön 5 Besökarnas hemvist 6 Första informationskällan 7 Samtliga informationskällor

Läs mer

DEN BOTNISKA KORRIDOREN

DEN BOTNISKA KORRIDOREN Remissvar, diarienummer: N2015/4305/TIF Till: Näringsdepartementet Från: Samarbetet Bakom samarbetet står Länsstyrelsen Norrbotten, Region Västerbotten, Länsstyrelsen Västernorrland, Region Jämtland Härjedalen,

Läs mer

DIGITAL MATHANDEL Rapport 2014. En rapport om livsmedelsförsäljningen på nätet

DIGITAL MATHANDEL Rapport 2014. En rapport om livsmedelsförsäljningen på nätet DIGITAL MATHANDEL Rapport 2014 En rapport om livsmedelsförsäljningen på nätet B1 Sammanfattning För femte året i följd har Svensk Digital Handel (tidigare Svensk Distanshandel) tagit fram rapporten Digital

Läs mer

Svensk Handels julrapport 2015

Svensk Handels julrapport 2015 Svensk Handels julrapport 2015 Sammanfattning Julen innebär en merförsäljning för handeln på 16 miljarder. Det innebär att svenskar köper julmat för 700 kr per person och julklappar för 1 000 kr per person.

Läs mer

Riksbankens Företagsundersökning MAJ 2014 SMÅ STEG MOT STARKARE KONJUNKTUR OCH STIGANDE PRISER

Riksbankens Företagsundersökning MAJ 2014 SMÅ STEG MOT STARKARE KONJUNKTUR OCH STIGANDE PRISER Riksbankens Företagsundersökning MAJ 2014 SMÅ STEG MOT STARKARE KONJUNKTUR OCH STIGANDE PRISER Riksbankens företagsundersökning i maj 2014 Enligt Riksbankens företagsundersökning i maj 2014 har konjunkturen

Läs mer

- Fortsatta studier. Studentarbeten

- Fortsatta studier. Studentarbeten - Fortsatta studier Studentarbeten Innehåll 1 Uppslag för kommande studentarbeten... 3 2 Bo, leva och vara på landsbygden... 3 Att skapa en positiv utvecklingsspiral är viktigt för landsbygdskommuner...

Läs mer

RAPPORT. Dubbdäcksförbud på Hornsgatan före- och efterstudie 2009-2010. Analys & Strategi 2010-03-19

RAPPORT. Dubbdäcksförbud på Hornsgatan före- och efterstudie 2009-2010. Analys & Strategi 2010-03-19 RAPPORT Dubbdäcksförbud på Hornsgatan före- och efterstudie 2009- -0-19 Analys & Strategi Konsulter inom samhällsutveckling WSP Analys & Strategi är en konsultverksamhet inom samhällsutveckling. Vi arbetar

Läs mer

YTTRANDE 2013-04-16 Ärendenr NV-03113-13. Regionförbundet Uppsala län Via mail:

YTTRANDE 2013-04-16 Ärendenr NV-03113-13. Regionförbundet Uppsala län Via mail: 1 (7) SWE D I S H E NV I R O NME N T A L P R OTE C T I O N A GEN C Y Elin Forsberg Tel: 010-698 11 10 elin.forsberg @naturvardsverket.se YTTRANDE 2013-04-16 Ärendenr NV-03113-13 Regionförbundet Uppsala

Läs mer

Att distribuera biogas effektivt i en storstadsregion

Att distribuera biogas effektivt i en storstadsregion Att distribuera biogas effektivt i en storstadsregion Mathias Edstedt, chef Gasförsörjning och Strategisk utveckling Stockholm Gas AB 1 Vad är Stockholm Gas AB? Anor sedan 1853 Helägt dotterbolag till

Läs mer

DHL HOME DELIVERY PÅLITLIGA HEMLEVERANSER PÅ DINA VILLKOR. DHL HOME DELIVERY

DHL HOME DELIVERY PÅLITLIGA HEMLEVERANSER PÅ DINA VILLKOR. DHL HOME DELIVERY 1 PÅLITLIGA HEMLEVERANSER PÅ DINA VILLKOR. 2 ALLTID I TID Viktigast av allt när det kommer till hemleveranser: Leverera i tid. Det är vår högsta prioritet och det vi är allra bäst på. Det är också det

Läs mer

Fakta om transporter

Fakta om transporter Fakta om transporter Transporter utvecklar Sverige och världen Ett fritt näringsliv skapar jobb, tillväxt och värde men är beroende av en fungerande infrastruktur och effektiva transporter. När konkurrensen

Läs mer

GÖTEBORG 2050 GÖTEBORG 2050. Urban struktur Göteborg 2050 11/6 2004. www.goteborg2050.nu

GÖTEBORG 2050 GÖTEBORG 2050. Urban struktur Göteborg 2050 11/6 2004. www.goteborg2050.nu www.goteborg2050.n u Urban struktur Göteborg 2050 Johan Swahn och Elin Löwendahl, Chalmers Hans Linderstad, Stadsbyggnadskontoret, Göteborgs Stad Hans Eek, Göteborg Energi Projektet (I) Arbete med positiva

Läs mer

Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor

Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor Möjliga vägar till fossilfri transportsektor och hur Trafikverket bidrar till det Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor hakan.johansson@trafikverket.se Mål i klimatpolitiskt ramverk Senast

Läs mer

SMARTSET BIDRAR TILL RENARE, SÄKRARE OCH MER EFFEKTIVA FRAMTIDA GODSTRANSPORTER, SAMT TILL EN HÅLLBAR UTVECKLING AV STÄDER. www.smartset-project.

SMARTSET BIDRAR TILL RENARE, SÄKRARE OCH MER EFFEKTIVA FRAMTIDA GODSTRANSPORTER, SAMT TILL EN HÅLLBAR UTVECKLING AV STÄDER. www.smartset-project. SMARTSET BIDRAR TILL RENARE, SÄKRARE OCH MER EFFEKTIVA FRAMTIDA GODSTRANSPORTER, SAMT TILL EN HÅLLBAR UTVECKLING AV STÄDER. www.smartset-project.eu SMARTSET, SOM ÄR ETT EU-PROJEKT, HJÄLPER TILL ATT ÖKA

Läs mer

Yttrande från Stockholmsregionen till EU-kommissionens samråd om en hållbar bioenergipolitik efter 2020

Yttrande från Stockholmsregionen till EU-kommissionens samråd om en hållbar bioenergipolitik efter 2020 Yttrande från Stockholmsregionen till EU-kommissionens samråd om en hållbar bioenergipolitik efter 2020 Bakom detta yttrande står Stockholmsregionens Europaförening (SEF) 1 som företräder en av Europas

Läs mer

Göteborgs Stad Norra Hisingen, tjänsteutlåtande 2(5) 1 PM från Västtrafik 2012-09-24 2 TU 2011-08-23, Dnr 1380/11

Göteborgs Stad Norra Hisingen, tjänsteutlåtande 2(5) 1 PM från Västtrafik 2012-09-24 2 TU 2011-08-23, Dnr 1380/11 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2013-09-16 Diarienummer N140-0361/13 Utvecklingsavdelningen Birgitta Flärdh Telefon: 031-366 83 55 E-post: birgitta.flardh@norrahisingen.goteborg.se Yttrande till kommunstyrelsen

Läs mer

Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar

Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar Enheten för transportinfrastruktur och finansiering 103 33 Stockholm peter.kalliopuro@regeringskansliet.se 2016-03-30 Anna Wilson Föreningen Svenskt Flyg Intresse AB 0709263177 Anna.wilson@svensktflyg.se

Läs mer

Systemeffekter på energiförbrukning i gods- och persontransporter vid ökad e-handel

Systemeffekter på energiförbrukning i gods- och persontransporter vid ökad e-handel Systemeffekter på energiförbrukning i gods- och persontransporter vid ökad e-handel FREDRIK PETTERSSON, LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA, TRAFIK OCH VÄG ENERGIRELATERAD FORDONSFORSKNING, GÖTEBORG 2016-04-05 Systemeffekter

Läs mer

Tunnelbana till Nacka löser inte, åtminstone inte ensam, Nacka och Värmdös behov av snabbare och bättre kollektivtrafik

Tunnelbana till Nacka löser inte, åtminstone inte ensam, Nacka och Värmdös behov av snabbare och bättre kollektivtrafik 1 Stockholms läns landsting, Traikförvaltningen 105 73 Stockholm Synpunkter från Naturskyddsföreningen i Stockholms län, Stockholms Naturskyddsförening, Naturskyddsföreningen i Nacka, Saltsjöbadens Naturskyddsförening

Läs mer

PM EFFEKTER AV HÖGHASTIGHETSJÄRNVÄG I TRAFIKVERKETS KLIMATSCENARIO 3

PM EFFEKTER AV HÖGHASTIGHETSJÄRNVÄG I TRAFIKVERKETS KLIMATSCENARIO 3 UPPDRAGSNAMN PM EFFEKTER AV HÖGHASTIGHETSJÄRNVÄG I TRAFIKVERKETS KLIMATSCENARIO 3 Bakgrund Trafikverket har givit WSP i uppdrag att analysera klimatpåverkan från den planerade höghastighetsjärnvägen mellan

Läs mer

1 Inledning. 2 Yttrande

1 Inledning. 2 Yttrande PM TITEL Kommentarer till yttrande Riskanalys för östra centrum i Partille DATUM 25. februari 2013 PROJEKTNUMMER A026849 / 164361 VERSION PM001 UTARBETAD Rebecka Thorwaldsdotter GRANSKAD Göran Davidsson

Läs mer

Energistrategi. Älvkarleby kommun

Energistrategi. Älvkarleby kommun Energistrategi Älvkarleby kommun Innehåll Energistrategi... 0 Inledning... 2 Syfte... 3 Fokusområden... 3 Mål... 3 Handlingsplan... 4 Kommunens personbilar ska år 2020 bestå av enbart miljöklassade bilar...

Läs mer

Vässa EU:s klimatpoli tik. En rapport om Centerpartiets förslag för EU:s system för handel med utsläppsrätter

Vässa EU:s klimatpoli tik. En rapport om Centerpartiets förslag för EU:s system för handel med utsläppsrätter Vässa EU:s klimatpoli tik En rapport om Centerpartiets förslag för EU:s system för handel med utsläppsrätter Sammanfattning EU:s system för handel med utsläppsrätter (EU-ETS) är tillsammans med unionens

Läs mer

med att göra Sverige till världens bästa land att leva i

med att göra Sverige till världens bästa land att leva i med att göra Sverige till världens bästa land att leva i MÖJLIGHETERNAS LAND BYGGER VI TILLSAMMANS Vi vill att Sverige ska vara möjligheternas land där var och en oavsett bakgrund kan växa och ta sin del

Läs mer

Tillväxt och klimatmål - ett räkneexempel

Tillväxt och klimatmål - ett räkneexempel Tillväxt och klimatmål - ett räkneexempel 2012-02-07 Detta dokument är ett räkneexempel som har tagits fram som stöd i argumentationen för en motion till Naturskyddsföreningens riksstämma år 2012. Motionen

Läs mer

MOBILITY MANAGEMENT FÖR BYGGHERRAR

MOBILITY MANAGEMENT FÖR BYGGHERRAR MOBILITY MANAGEMENT FÖR BYGGHERRAR JANUARI 2016 MOBILITY MANAGEMENT Mobility Management () är ett koncept för att främja hållbara transporter och påverka bilanvändningen genom att förändra resenärers attityder

Läs mer

Åtgärdsvalsstudie Västra stambanan genom Västra Götaland

Åtgärdsvalsstudie Västra stambanan genom Västra Götaland Åtgärdsvalsstudie Västra stambanan genom Västra Götaland Kortversion 2015-10-14 Västra stambanan är en av Sveriges viktigaste järnvägar. Banans kapacitet är idag fullt utnyttjad samtidigt som efterfrågan

Läs mer

att det t.ex. ofta är billigare att handla nya produkter än att reparera produkten och därmed återanvända och återvinna resurser. Handel och globala

att det t.ex. ofta är billigare att handla nya produkter än att reparera produkten och därmed återanvända och återvinna resurser. Handel och globala Kommittédirektiv Styrmedel för att förebygga uppkomst av avfall i syfte att främja en cirkulär ekonomi Dir. 2016:3 Beslut vid regeringssammanträde den 14 januari 2016 Sammanfattning En särskild utredare

Läs mer

Remiss - Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025

Remiss - Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025 Dnr KS-2013-328 Dpl 05 sid 1 (7) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Remissvar 2013-08-14 Peter Thörn, peter.thorn@karlstad.se Remiss - Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025 Dnr KS-2013-328 Dpl

Läs mer

RUM 22 DET ÄR DETALJERNA SOM GÖR DET

RUM 22 DET ÄR DETALJERNA SOM GÖR DET RUM 22 DET ÄR DETALJERNA SOM GÖR DET AFFÄRSIDÉ Rum 22 tillhandahåller tidsenlig design och accessoarer till priser lagda på en medelnivå. VISION Rum 22 skall bli det självklara valet för Falkenbergarna

Läs mer

GRUPPDISKUSSION NULÄGET OCH UTMANINGARNA

GRUPPDISKUSSION NULÄGET OCH UTMANINGARNA GRUPPDISKUSSION NULÄGET OCH UTMANINGARNA Har vi beskrivit nuläget rätt? Frågan om Storregion fattas nodstäder i hela storregionen och arbetsmarknadsregioner. Planera utifrån prognoser istället för mål-förhållningssätt,

Läs mer

RAPPORT. Olika nivåer på resandet. Genomgång av de resandematriser som används av Järnvägsgruppen KTH och de som används i den nationella planeringen

RAPPORT. Olika nivåer på resandet. Genomgång av de resandematriser som används av Järnvägsgruppen KTH och de som används i den nationella planeringen RAPPORT Olika nivåer på resandet Genomgång av de resandematriser som används av Järnvägsgruppen KTH och de som används i den nationella planeringen 2009-12-17 Analys & Strategi Analys & Strategi Konsulter

Läs mer

Biogas som drivmedel. Strategi och handlingsplan för införande av biogas som drivmedel i Gotlands kommun

Biogas som drivmedel. Strategi och handlingsplan för införande av biogas som drivmedel i Gotlands kommun Biogas som drivmedel Strategi och handlingsplan för införande av biogas som drivmedel i Gotlands kommun fastställd av Kommunstyrelsen 26 februari 2009 Regional strategi för införande av biogas på Gotland

Läs mer

Handelskonsekvensanalys

Handelskonsekvensanalys Handelskonsekvensanalys Älta Centrum maj 2010 Innehåll Bakgrund Metod Dagens Älta C och Tyresö C Trafikflöde Konkurrens i marknadsområdet Delmarknadernas täckningsgrader Konsumtionsflöde i Älta Trender

Läs mer

Handeln i Kristianstad nuläge, framtid, strategier 1(8) Handeln i Kristianstad Nuläge Framtid Strategier. Stadsarkitektkontoret 2006-08-01

Handeln i Kristianstad nuläge, framtid, strategier 1(8) Handeln i Kristianstad Nuläge Framtid Strategier. Stadsarkitektkontoret 2006-08-01 1(8) Handeln i Kristianstad Nuläge Framtid Strategier Stadsarkitektkontoret 2006-08-01 2(8) Bakgrund Kommunstyrelsen gav 2005-05-25 97 stadsarkitekt- och mark- och exploateringskontoren i uppdrag att ta

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av energipolitiken. Dir. 2015:25. Beslut vid regeringssammanträde den 5 mars 2015

Kommittédirektiv. Översyn av energipolitiken. Dir. 2015:25. Beslut vid regeringssammanträde den 5 mars 2015 Kommittédirektiv Översyn av energipolitiken Dir. 2015:25 Beslut vid regeringssammanträde den 5 mars 2015 Sammanfattning En kommitté i form av en parlamentariskt sammansatt kommission ska lämna underlag

Läs mer

Remissvar på nationell plan för transportsystemet 2014-2025 KS-2013/634

Remissvar på nationell plan för transportsystemet 2014-2025 KS-2013/634 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2013/634 2013-09-13 Kommunstyrelsen Remissvar på nationell plan för transportsystemet 2014-2025 KS-2013/634 Förslag

Läs mer

Workshop FÖRPACKNINGAR 2025 FÖRPACKNINGAR IDAG VAD KRÄVS

Workshop FÖRPACKNINGAR 2025 FÖRPACKNINGAR IDAG VAD KRÄVS Workshop FÖRPACKNINGAR FÖRPACKNINGAR Hur interagerar konsumenter med förpackningar idag? Idagsläget är det viktigaste fokuset kring förpackningar att de ska vara säkra i transportkedjan och skydda produkten.

Läs mer

Varför går nybilsförsäljningen av miljöbilar till privatpersoner så långsamt och hur kan utvecklingen skyndas på?

Varför går nybilsförsäljningen av miljöbilar till privatpersoner så långsamt och hur kan utvecklingen skyndas på? Varför går nybilsförsäljningen av miljöbilar till privatpersoner så långsamt och hur kan utvecklingen skyndas på? Kvantitativ undersökning med privatpersoner som köpt en ny bil men inte valt en miljöbil

Läs mer

Angående Fördjupad utvärdering av Sveriges miljömål 2015 fokusområden

Angående Fördjupad utvärdering av Sveriges miljömål 2015 fokusområden Yttrande Sida 1 av 8 Naturvårdsverket fordjupadutvardering@naturvardsverket.se Ärendenr NV-02549-15 Angående Fördjupad utvärdering av Sveriges miljömål 2015 fokusområden Beskrivning av ärendet Naturvårdsverket

Läs mer

Vision Angered Angered i ett tillväxtperspektiv. BILAGA: Bakgrundsinformation om Angered inkl diagram

Vision Angered Angered i ett tillväxtperspektiv. BILAGA: Bakgrundsinformation om Angered inkl diagram Vision Angered Angered i ett tillväxtperspektiv BILAGA: Bakgrundsinformation om Angered inkl diagram Ett stadsutvecklingsarbete i samverkan mellan SDN och SDN 2 (9) Innehåll Vision Angered Angered i ett

Läs mer

Kommittédirektiv. E-handel och hemleverans av alkoholdrycker till konsument. Dir. 2014:1. Beslut vid regeringssammanträde den 9 januari 2014

Kommittédirektiv. E-handel och hemleverans av alkoholdrycker till konsument. Dir. 2014:1. Beslut vid regeringssammanträde den 9 januari 2014 Kommittédirektiv E-handel och hemleverans av alkoholdrycker till konsument Dir. 2014:1 Beslut vid regeringssammanträde den 9 januari 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska göra en översyn av relevanta

Läs mer

E-handelstrender i Norden 2015. Så handlar vi på nätet

E-handelstrender i Norden 2015. Så handlar vi på nätet E-handelstrender i Norden 2015 Så handlar vi på nätet 1 3 Anna Borg Enkelhet är enkelt - eller? 4 Rapporten i korthet 5 Fakta Sverige, Danmark, Finland & Norge 6-8 Stark näthandel i Norden 9-12 Mobila

Läs mer

Klimatsmarta och kostnadseffektiva transporter för elvägar. siemens.se/elvagar

Klimatsmarta och kostnadseffektiva transporter för elvägar. siemens.se/elvagar Klimatsmarta och kostnadseffektiva transporter för elvägar siemens.se/elvagar Utmaningen klimatutsläppen måste minska snabbt I denna broschyr beskrivs kortfattat förutsättningarna och möjligheterna för

Läs mer

Miljödriven affärsutveckling

Miljödriven affärsutveckling Snabbguide till Miljödriven affärsutveckling För alla företag som vet vad de vill men inte hur. -Kan ni vara snäll att tala om vilken väg jag ska gå? -Det beror på vart du vill komma. -Det spelar inte

Läs mer

Dalastrategin Med förenade krafter mot 2016

Dalastrategin Med förenade krafter mot 2016 Dalastrategin Med förenade krafter mot 2016 Den skrift som du håller i din hand är ett strategidokument som anger inriktningen av arbetet med Dalarnas utveckling. Slutresultatet vill Region Dalarna se

Läs mer

Introduktion av biodrivmedel på marknaden

Introduktion av biodrivmedel på marknaden 2002-01-25 Till Näringsdepartementet Att: Lars Guldbrand 103 33 Stockholm Status Introduktion av biodrivmedel på marknaden Myndighetsgruppens rekommendationer Föreliggande dokument kommer ytterligare att

Läs mer

Turismtermometern. en temperaturmätare av svensk besöksnäring

Turismtermometern. en temperaturmätare av svensk besöksnäring Turismtermometern en temperaturmätare av svensk besöksnäring Tertial 2 212 Turismtermometern, Tertial 2 212 Stark turistsommar i antågande Turismtermometern mäter temperaturen i svensk besöksnäring Turismtermometern

Läs mer

TILLVÄXTPROGRAM FÖR PITEÅ KOMMUNS 2011-2015

TILLVÄXTPROGRAM FÖR PITEÅ KOMMUNS 2011-2015 TILLVÄXTPROGRAM FÖR PITEÅ KOMMUNS 2011-2015 Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Tillväxtprogram för Piteå kommun, 2011-2015 Välj dokumenttyp Dokumentansvarig/processägare Version

Läs mer

TILLSAMMANS FÖR ETT KLIMATSMART VÄSTRA GÖTALAND

TILLSAMMANS FÖR ETT KLIMATSMART VÄSTRA GÖTALAND TILLSAMMANS FÖR ETT KLIMATSMART VÄSTRA GÖTALAND Klimatstrategi Västra Götaland Hittills undertecknad av 67 aktörer Målsättning: 2030 är den västsvenska ekonomin inte längre beroende av fossil energi och

Läs mer

Fossiloberoende transportsektor år2030 ochvägendit en vision. Innehåll

Fossiloberoende transportsektor år2030 ochvägendit en vision. Innehåll Fossiloberoende transportsektor år2030 ochvägendit en vision Sten Bergman Elforsk Innehåll 2 Drivkrafterna och trenderna Teknikutvecklingen Hur ser samhället ut 2030? Hurtransporterarvi ossom20 år? Hur

Läs mer

Handelsutredning Söderköpings kommun. 2015-01-21 Henrik Vestin Rickard Johansson

Handelsutredning Söderköpings kommun. 2015-01-21 Henrik Vestin Rickard Johansson Handelsutredning Söderköpings kommun 2015-01-21 Henrik Vestin Rickard Johansson Om HUI Research Handel Turism Samhällsekonomi Konsult Forskning Fristående dotterbolag till 2 Agenda 1. Bakgrund 2. Syfte

Läs mer

Klimatanpassat transportsystem. Lena Erixon

Klimatanpassat transportsystem. Lena Erixon Klimatanpassat transportsystem Lena Erixon Kapacitetsutredning och Färdplan 2050 Två regeringsuppdrag ett arbete Naturvårdsverkets uppdrag från regeringen om att ta fram underlag till en svensk färdplan

Läs mer

Regional attityd- och resvaneundersökning - en sammanställning av resultat från 13 kommuner i 4 län

Regional attityd- och resvaneundersökning - en sammanställning av resultat från 13 kommuner i 4 län Regional attityd- och resvaneundersökning - en sammanställning av resultat från 1 kommuner i 4 län Bästa Resan - projektet syftar till att uppnå attraktiva och konkurrenskraftiga arbetsmarknadsregioner

Läs mer