Minnesanteckningar från möte med NVF Tema B, handikappfrågor 30 augusti 2007 i Stockholm

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Minnesanteckningar från möte med NVF Tema B, handikappfrågor 30 augusti 2007 i Stockholm"

Transkript

1 Minnesanteckningar från möte med NVF Tema B, handikappfrågor 30 augusti 2007 i Stockholm Närvarande Frånvarande Karin Renström, ordförande (KR) Roger Johansson, sekreterare (RJ) Björn Kåre Steinset (BKS) Jens Pedersen (JP) Palli Mortensen (PM) Tore Amblie Bjørback (TAB) Tytti Viinikainen (TV) Åsa Enberg (ÅE) Astrid Eide (AE) Geir Pétursson (GP) Jan Moberg (JM) Mogens Möller (MM) Wolfgang Liepack (WL) 1. Genomgång av minnesanteckningar från Helsingfors Tytti fick ett stipendie för att främja sina post master studier. Tytti hade en härlig arbetsvecka i Smögen vid havet, en internationell sommarskola. Temat för veckan var medborgare för samverkan. Gruppen bestod av många olika deltagare, akademiker och yrkesverksamma. Lärdom du måste göra som du verkar. Seminariet var ett exempel på att man måste leva som man lär. Titta i NVF stadgar om vad som skulle främja arbetet med tillgänglighet. Tore tittar om tillgänglighet eller Universell design kan lyftas fram. Karin skickar ut Margittas svar på förslaget från Tema F om NVF verksamhetsformer m.m. TAB KR

2 2. Roadshow i Balticum Roadshowen blir av, enligt PärHåkan. När vill vi ha den, marsapril? Vi föreslår alternativt tisdag 8 april, onsdag 9 april eller torsdag 10 april. Vi lägger vårt sammanträde dagen efter seminariet. Kontaktperson med balterna föreslås Wolfgang vara. Våra presentationer uppdateras och översätts av var och en i god tid. Vi bestämmer tiden för det då seminariet beslutats. Idékatalog, ska vi ta fram en katalog med information som kan vara till nytta för roadshowen. Vad ska den i så fall innehålla? Före nästa möte bör ett koncept tas fram. Vilket format ppt/word? Ett worddokument med text och separata bilder som är tydligt kopplade till worddokumentet är nog det bästa. En första omgång skickas till Geir senast den 5 oktober. Bilderna kan vara lågupplösta i första omgången. Uppdatering av litteraturlistan, behovet kvarstår till Roger, med hjälp av kontaktpersoner i resp. land. 5 oktober är en bra datum Hur gör vi med översättning till engelska? Finns det centrala pengar att söka för att översätta dokument till engelska. Vi återkommer till detta vid nästa möte. 3. Verksamhetsplanering a. Utskottskontakter Åsa har tagit upp frågan i utskott 22. I övrigt pågår ingen aktivitet, just nu. Nu pågår arbete inför kongressen i alla utskott. b. Seminarier Seminarie i Köpenhamn som utskott 22 arrangerade. Seminariet och exkursionen handlade mycket om trafiksäkerhet och tillgänglighet. Seminariet i Kristiansand handlade mycket om tillgänglighet. Begreppet diskuterades. Kåre pratade om Universell Utformning. Trygghet var ett återkommande tema. Rutevalg på humörets villkor en bra föreläsning om våra val av resvägar som hölls av Björn Silfverberg. Arbetena i Kristiansand presenterades. Ett grupparbete hölls i mitten av seminariet för att inventera en viss del av Kristiansand. Grupper om 10 personer redovisade sina intryck av tillgängligheten i ett visst område. Avslutades med en presentation av intrycken. Materialet lämnades över till Kristiansand. Kan detta vara en idé för Baltikum? NVF52 hade seminarie i juni i Stockholm. Exemplet Bergen är tydligast med att visa hur ett helt koncept, där tillgänglighet har en del, kan se ut. Utskott 22 har ett seminarie i Bergen 1921 sept. om trafikanter i by. Det går bra att anmäla sig på 22:ans hemsida. Seminarie By for alle, Köpenhamn, 12 november, senast anmälan på lördag men anmälningstiden är förlängd. Seminariet verkar vara ett bra arrangemang. WL GP Alla RJ 2 (7)

3 c. Tema B, hur går vi vidare Nuvarande arbetssätt med en Temagrupp jämfört med att ordna ett utskott eller lägga ner temagruppen. Svagheter Styrkor Temagrupp ger nätverk En temagrupp ger kontinuitet i träffarna, alla är med För små nationer är temagruppen bra, ett utskott ger inte mer. Vi har gjort egna seminarier, varit en del av andras seminarier och deltagit i andra utskotts möten. Spjutspetsarna är samlade. Möjligheter Informationen når fler genom att nätverken är större om man är ett utskott. Tillgänglighet är inte statiskt, det utvecklas, en egen temagrupp/utskott ger nya möjligheter. Det finns fortfarande erfarenheter runt om i norden att få fatt på och som är väl värda att sprida. Universell utformning är en bärkraftig möjlighet som kan tas tillvara, det kan vara lika starkt som andra aktuella teman. En motor för tillgänglighet ger stöd för att frågan lyfts fram bland andra utskott. Nordisk arrangör av ett tillgänglighetsseminarie per år. Nordiska rådet tar initiativ i frågan, där kan NVF vara en sparring till deras initiativ. Tillgänglighet kan bli ett eget utskott, då kan handikappanpassning vara en del av total tillgänglighet. Målet för gruppen räcker inte för nästa period, det behöver revideras och uppdateras så att rollen blir effektivare och tydligare. Infiltrationen i andra utskott har inte lyckats i den omfattning som vi ville och som NVF efterfrågat. Hot Ett utskott ger O/Smöten, med lägre intensitet i utskottsmöten. I andra utskott kan tillgänglighetsfrågan bli en perifer fråga. Sammanfattningsvis: Vi uppfattar att frågorna ligger i tiden, tillgänglighetsfrågorna behöver vara kvar, gärna som utskott, frågorna kan då synas bättre. Om detta tema avslutas bör det föras vidare till eget utskott i första hand, i andra hand förs området till utskott. Tema/utskott Universell Design är vårt förslag. d. Input till övriga utskott e. Nya teman/utskott Tema/utskott Universell Design tillgänglighet för alla KR 3 (7)

4 Delaktighet/medverkan/brukarmedverkan/kundperspektiv/lyhördhet mot kund acceptens/subjektiv uppfattning/ (finns idag i utskott 21) 4. Via Nordica a. Utställning Det finns en finsk animation med teckenspråk som kan locka till montern. Men vad ska det vara i montern? Bilder från Stockholm, kan vi få. Tema i montern Universell Utformning möjligheter, goda exempel på bra lösningar Dimensionerande människa hur vi ser ut när vi blir gamla och har fått vår rollator Brukarmedverkan Revision Download av pdffiler av de slideshows som visas kan vara en utvecklingsbar idé, automatisk visning av slides. Förslag från Åsa senast 30 sept. Monter 25 B är bokad för vår räkning, efter en varsam fråga från Åsa. Åsa undersöker om vi kan byta upp oss till en hörnplats. b. Tekniska turen Ett avtal har undertecknats mellan Helsingfors stad och NVF exakt vad som ska ske. Exkursionen går till barnens trafikstad och utställningen av produkter. Man går dit och provar på olika situationer och man lyssnar på föreläsningar i salen intill. Det ordnas 24 exkursioner, varje exkursion tar ett 30tal deltagare. Föranmälan måste ske, dock kan lediga platser fyllas efter hand. 9 & 10 juni kl. 13 & 15. Varje exkursion tar 1 1 ½timma. Exkursionerna pågår parallellt med sessionerna. Finns det ett informationsmaterial som kan delas ut eller som kan finnas i montern? Tytti undersöker detta. c. Fackliga programmet Några sessioner kan vara aktuella. Session 1: Tema D Människan i centrum. Eventuellt kommer en videointervju med en rullstolsburen. (Tytti, Tore) Utskott 41 Vegkapitalen hva betyr den for brukere og samfunn? Vi har inget självklart att bidra med. Jan tackar nej. (Jan) Session 2: Utskott 11 Grænseløs IT. Pågår förfrågan. (Jan) Utskott 23 Trafik för en attraktiv stad. Pågår förfrågan. (Jan) Utskott 33 Kontraktstyper. Funktionskrav kan ev. behandlas. (Bjørn Kåre) Session 3: ÅE ÅE TY TY/TAB JM JM BKS TY 4 (7)

5 Utskott 13 Från vägbyggare till samhällsbyggare. Meddelar att vi inte avser att medverka. (Tytti) Session 4: Utskott 52 Ett säkert vägnät manualerna (eller session 5 goda exempel). Vi deltar. (Roger) Session 5: Utskott 41 Optimizing accessibility and safety winter service. Kontakt fortsätter. (Jens) Enligt PärHåkan kan vårt deltagande i plenum Människan i centrum (Mogens, Wolfgang) och Säkerhet för alla trafikanter (Mogens) bli aktuellt. Han återkommer för diskussion. I avslutningsplenum kommer troligen framtiden och miljön vara två ämnen som behandlas. Kan vi ha något att tillföra Islands framträdande? Rapportera in till Karin senast den 28 sept. 5. Erfarenhetsutbyte Palli Mortensen Björn Kåre Steinset Tore Amblie Bjørback I Oslo har man startat ett projekt med ledlinjer till hållplatser. Men det är sällan som hållplatser ser ut som de ska. Undantagen blir regel. Konkreta förslag har tagits fram. De olika förbunden är delaktiga i att ta fram principer för ledlinjer till hållplatser. Lestråken kan sträcka sig ganska långt ut från hållplatser. De kan byggas upp av naturliga stråk kompletterade med artificiella. De stråk som används i Malmö & Köpenhamn, smala stråk i brons, är känsliga för åverkan. England har sju olika strukturer för olika budskap, det kan vara lite komplicerat. Tre olika kan räcka. Det borde ligga en fast text i all upphandling att allt som offereras ska vara anpassad till alla, universell design. Hur dokumenteras att kraven till tillgänglighet följs? Jens Pedersen I Danmark är man på väg att göra ett inriktningsdokument på transportområdet. Där kommer de olika styrelser som berörs att få redovisa hur man behandlar tillgänglighetsfrågorna inom sitt ansvarsområde. Jens är med en nordisk fackteknisk grupp i väg och banteknik, en indikatorgrupp. Gruppen ska ta fram indikatorer för att se vad resp. nordiska land rör. En indikator är ett representativt mått för att mäta sådant som har betydelse för tillgängligheten. Hur ska man mäta? Hur gör man för att mäta lika i de nordiska länderna? Revisionskurserna rullar vidare. Det blir kurs nu i höst av nya revisorer. Det finns en efterfrågan, det blir fokus på arbetsområdet. RJ JP MM/WL GP Alla 5 (7)

6 Tytti Viinikainen Åsa Enberg Arbete pågår i Helsingfors, det är nog det mest intressanta som händer inom arbetsområdet i Finland just nu. Roger Johansson ALM/HIN är föreskrifter för att anpassa offentlig miljö till 2010, ett krav på den offentliga utemiljön. Kommunerna tar initiativ för att göra sådana anpassningar. I kommunerna inventerar man och gör åtgärder. Arrangemang för att öka insikt och delaktighet pågår. I Göteborg pågår KOLLAprojektet som avser att anpassa väg till hållplats så att fler kan klara sig längre. Projektet finansieras av färdtjänsten. De ser att ökad tillgänglighet till allmän kollektivtrafik kommer att ge nya möjligheter. Karin Renström Uppsalas befolkning ökar, många pendlar till och från staden, de flesta i relation till Stockholm. Mängden med funktionshinder i Uppsala är högst påtaglig. Rollatorn är vanlig och accepterad i stadstrafiken. En del trafiklösningar är vackra men kanske inte så funktionella. Det finns en tillgänglighetspolicy för Uppsala från Därefter har nämnderna givits ansvaret för sina områden. Byggnadsnämnden arbetar mycket med egenkontroller genom att ställa en fråga och lämna ut en checklista till fastighetsägarna. I bygglovsbegäran måste det finnas en auktoriserad bedömning av tillgängligheten. En fråga väcks, vad innebär certifierad? Karin undersöker. Fastighetsnämnden tittar på de egna fastigheterna. Fritidsnämnden tittar på lekplatser och parker. Gatunämnden tittar på allmän plats. Kollektivtrafiken har en egen resurs anställd. Alla övergångsställen är inventerade för några år sedan men behöver uppdateras. Gatu och trafikkontoret arbetar på olika sätt med tillgänglighet men ännu så länge i en sökande form. Bestämda rutiner behövs. I år finns en projektanställd som stödjer verksamheten med sin kompetens på tillgänglighetsområdet. Kontoret har en person som jobbar med att anpassa busshållplatser. Karin berättade på kontorsmötet om hur behovet av anpassning ser ut. Frågan väckte intresse och ledde till att en grupp bildades som ska ta sig tillgänglighetsfrågan. Gruppen är igång och diskuterar hur arbetet ska bedrivas. En lista av idéer har tagits fram. Det finns en tillgänglighetsguide, den beskriver mycket av tillgängligheten till offentliga lokaler. Så småningom bör de åtgärder som görs knytas samman till stråk så att de ger effekt. Det finns 341 anmälningar mot Uppsala hos Handikappombudsmannen. De flesta av dessa riktar sig mot entréer. Bara Stockholm har fler anmälningar. Karin redovisade några exempel på vad som gjorts i Uppsala en del bra exempel, en del andra. Det går ofta att få till lösningar om man är med innan det är byggt. KR 6 (7)

7 NCS Lightness meter är ett hjälpmedel för att kunna mäta kontrast. Den kan köpas på nätet t.ex. eller den kostar ca 350: och är ett bra hjälpmedel vid materialval. 6. Hemsidan Roadshowen finns dokumenterad. Wolfang har en senare version än vad vi fann på våra datorer. Wolfgang skickar in senaste versionen till Åsa, f.v.b. till vår hemsida. Bilder på hemsidan lockar till läsning. Åsa skickar in Karins bilder och text om förberedelser för exkursionen till Mikaela. Adresslistan är uppdaterad, var och en kollar sina uppgifter på hemsidan. 7. Kommande möten Vi flyttar mötet till den 1213 nov 2007 i Malmö/Köpenhamn. Ett ytterligare möte preliminärbokades i Lillehammer, Norge, 2728 februari 2008 före Roadshow i Balticum (kanske vecka 15). WL ÅE Alla Roger Johansson, sekr Karin Renström, ordf 7 (7)

Minnesanteckningar från möte med NVF Tema B, handikappfrågor 13 november, 2007 i Köpenhamn

Minnesanteckningar från möte med NVF Tema B, handikappfrågor 13 november, 2007 i Köpenhamn Minnesanteckningar från möte med NVF Tema B, handikappfrågor 13 november, 2007 i Köpenhamn Närvarande Frånvarande Karin Renström, ordförande () Wolfgang Liepack, sekreterare (WL) Roger Johansson (RJ) Jens

Läs mer

Minnesanteckningar från tredje mötet 2005

Minnesanteckningar från tredje mötet 2005 Nordisk Vegteknisk Forbund Tema B Handikappfrågor Malmö 2005-12-20 Minnesanteckningar från tredje mötet 2005 Plats: Vejdirektoratet, Niels Juels Gade 13 København Tid 2005-12-08 klockan 09.00-16.00 Närvarande

Läs mer

Utskottens verksamhetsplaner och resultatuppföljning för perioden 7/2008-6/2012

Utskottens verksamhetsplaner och resultatuppföljning för perioden 7/2008-6/2012 1 Utskottens verksamhetsplaner och resultatuppföljning för perioden 7/2008-6/2012 0. Anvisningar 0.1 Allmänt Utgångspunkterna för utskottens verksamhetsplanering för perioden 7/2008-6/2012 är: verksamheten

Läs mer

Gerd menade att det är bra om broschyren är i pdf-format eftersom den då är lätt att skicka vidare.

Gerd menade att det är bra om broschyren är i pdf-format eftersom den då är lätt att skicka vidare. 1(5) NVF-möte med utskottens ordförande och sekreterare Datum: 2013-10-07 Plats: Möte via Lync Närvarande: Se deltagarförteckning, bilaga 1 Mötet öppnas Annelie Nylander öppnade mötet och hälsade alla

Läs mer

Amila Maksumic, Trafikverket

Amila Maksumic, Trafikverket Minnesanteckningar NVF Informationssystem Ordförande/sekreterare Tid: måndag tisdag den 15 april -16 april 2013 Plats: Trondheim COWI Närvarande: Wessel; Trond Wiberg; Frode Wiggen, Reijo Prokkola; Niklas

Läs mer

Nordiska måltidsberättelser

Nordiska måltidsberättelser 2009-05-07 Nordiska måltidsberättelser 1. Projektledare, e-post och telefon Tomas Carlsson, tomas.carlsson@hellefors.se, 070-2122591, 0591-64136 2. Projektstart och slut samt erhållna medel från NNM Tiden

Läs mer

Vägverket, Samhälle Region Sydöst. Vägverket, Utvecklingsenheten. Riksförbundet Enskilda Vägar. Stockholms stad, Trafikkontoret

Vägverket, Samhälle Region Sydöst. Vägverket, Utvecklingsenheten. Riksförbundet Enskilda Vägar. Stockholms stad, Trafikkontoret Organisering och marknad, Sverige PROTOKOLL 1 (5) Utskottsmöte, Skanska, Solna Närvarande: Gunnar Tunkrans, ordf Stefan Rydberg Göran Svensson Rolf Johansson Magnus Lundberg Ingemar Wiborgh Lars Jacobsson

Läs mer

2. Trafiksäkerhet arbetsläge och tillstånd i Norden

2. Trafiksäkerhet arbetsläge och tillstånd i Norden TRAFIKSÄKERHETSUTSKOTTET ÅRSMÖTE 2010-05-27 Åhus PROTOKOLL Närvarande: Kenneth Svensson, Lars Ekman, Lena Rydén, Roger Johansson, Patrik Wirsenius, Vagn Bech, Lars Arild Bråtveit, Trond Harborg, Grethe

Läs mer

KB:s expertgrupp för biblioteksstatistik. Adjungerade: Poul Henrik Jörgensen (punkt) 7

KB:s expertgrupp för biblioteksstatistik. Adjungerade: Poul Henrik Jörgensen (punkt) 7 KB:s expertgrupp för biblioteksstatistik Tid: 10 november 2010 kl. 10.00-16.00 Plats: Kulturrådet i Stockholm Minnesanteckningar Närvarande: Tore Torngren, ordf., Biblioteksdirektionen, Lunds universitet

Läs mer

PROTOKOLL FRÅN DNHL:s KONGRESS 2013 DEN 26 OKTOBER PÅ SCANDIC CROWN I GÖTEBORG.

PROTOKOLL FRÅN DNHL:s KONGRESS 2013 DEN 26 OKTOBER PÅ SCANDIC CROWN I GÖTEBORG. -1- (6) PROTOKOLL FRÅN DNHL:s KONGRESS 2013 DEN 26 OKTOBER PÅ SCANDIC CROWN I GÖTEBORG. Samarbetsorganisationens president, Arild Johansen, hälsade deltagarna välkomna till DNHL:s Kongress 2013. Han vände

Läs mer

Fredrika Bremerskolan. Fritidshemmens handlingsplan Läsåret 2014-2015 Uppdaterad 140625

Fredrika Bremerskolan. Fritidshemmens handlingsplan Läsåret 2014-2015 Uppdaterad 140625 Fredrika Bremerskolan Fritidshemmens handlingsplan Läsåret 2014-2015 Uppdaterad 140625 2 (8) Innehåll 1. Mål och verksamhet utifrån nationella och kommunala styrdokument 2. Årshjul 3. Analys + utvecklingsplan

Läs mer

NVF 33 Svenska Avdelningens Beläggningsutskotts protokoll nr 5-14

NVF 33 Svenska Avdelningens Beläggningsutskotts protokoll nr 5-14 1 (5) NVF 33 Svenska Avdelningens Beläggningsutskotts protokoll nr 5-14 Sammanträde: torsdag 6 november Plats: Skanska, Stockholm Närvarande: Henrik Sjöholm ordförande Sven Fahlström sekreterare Lars Jansson

Läs mer

NORDENS BISKOPS-ARNÖ S-746 93 Bålsta. Tel. +46 (0)171 826 70. E-post: exp.biskops-arno@folkbildning.net

NORDENS BISKOPS-ARNÖ S-746 93 Bålsta. Tel. +46 (0)171 826 70. E-post: exp.biskops-arno@folkbildning.net NORDENS BISKOPS-ARNÖ S-746 93 Bålsta. Tel. +46 (0)171 826 70. E-post: exp.biskops-arno@folkbildning.net Till de nordiska författarföreningarna Författarseminarier vid Nordens Biskops Arnö 2009 Biiskops

Läs mer

UTBILDNINGAR & SEMINARIER

UTBILDNINGAR & SEMINARIER UTBILDNINGAR & SEMINARIER HÖSTEN 2016 - VÅREN 2017 Att utveckla styrelsens kompetens löpande - är en investering för hela bostadsrättsföreningen KUNSKAP ÄR VÄGEN TILL DET GODA BOENDET! Vägen till utveckling

Läs mer

Oskarshamn ska bygga ut staden i sin gamla industrihamn. Ambitionen är att låta staden möta vattnet. Området ska befolkas och berikas med stadsliv.

Oskarshamn ska bygga ut staden i sin gamla industrihamn. Ambitionen är att låta staden möta vattnet. Området ska befolkas och berikas med stadsliv. NÄR BAKSIDAN SKA BLI FRAMSIDA 2013-01-09 Av: Movium Foto: Oskarshamns kommun Oskarshamn ska bygga ut staden i sin gamla industrihamn. Ambitionen är att låta staden möta vattnet. Området ska befolkas och

Läs mer

Näringslivsdagen. Tema Jakt. Jakten på affärer med underleverantörer i fokus. Utvärdering

Näringslivsdagen. Tema Jakt. Jakten på affärer med underleverantörer i fokus. Utvärdering Näringslivsdagen Tema Jakt 2012 Jakten på affärer med underleverantörer i fokus Utvärdering 2. Vad var den/de främsta anledningarna till att du valde att delta på Tema Jakt? Svar: Att få lyssna till Maria

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Kvalitetsbegreppet inom vuxenutbildningen - ett Nordplus Voxen projekt

Kvalitetsbegreppet inom vuxenutbildningen - ett Nordplus Voxen projekt Kvalitetsbegreppet inom vuxenutbildningen - ett Nordplus Voxen projekt Bakgrund Nordiskt nätverk för formell vuxenutbildning Samverkande organisationer är Finland Axxell Danmark VUC & FLD Island IÐAN fræðslusetur

Läs mer

Minnesanteckningar nätverksträff energieffektiviseringsstöd Länsstyrelsen 2011-11-03

Minnesanteckningar nätverksträff energieffektiviseringsstöd Länsstyrelsen 2011-11-03 Mötesanteckningar 1 (5) Minnesanteckningar nätverksträff energieffektiviseringsstöd Länsstyrelsen 2011-11-03 Närvarande: Halldo Lundgren, Piteå kommun Åsa Wikman, Piteå kommun Wolfgang Mehl, Jokkmokks

Läs mer

1 Planerade utbildningar. 2011-10-15 16 Härnösand Sista anmälningsdatum passerat. 2011-10-22 23 Skövde Sista anmälningsdatum 9/10.

1 Planerade utbildningar. 2011-10-15 16 Härnösand Sista anmälningsdatum passerat. 2011-10-22 23 Skövde Sista anmälningsdatum 9/10. Svenska Cykelförbundets Utbildningskommitté 1 (7) Tidpunkt: 2010-10-08 kl. 10 00 2010-10-09 15 00 Plats: Scandic Väst Gävle Närvarande: Ulf Näslund Bo Lövstrand (Endast två av kommitténs fyra ledamöter

Läs mer

Årsrapport teckenspråksnätverket vid Nordisk Språkkoordination

Årsrapport teckenspråksnätverket vid Nordisk Språkkoordination Årsrapport teckenspråksnätverket vid Nordisk Språkkoordination Projektets titel: Arbetsgruppsmöten för teckenspråksnätverket. Projektstart og projektslut: 2012 2013. Aktiviteter i hele projektets levetid:

Läs mer

Kvalitetsredovisning för läsåret 2012

Kvalitetsredovisning för läsåret 2012 1(6) Kvalitetsredovisning för läsåret 2012 Naturvetenskapsprogrammet (NV/NA), Östrabo 1, Uddevalla Gymnasieskola 2(6) Innehållsförteckning Naturvetenskapsprogrammet (NV/NA), Östrabo 1, Uddevalla Gymnasieskola...

Läs mer

Projektplan för En säkrare Sevesotillsyn, godkänd av styrgruppen 2015-11-20

Projektplan för En säkrare Sevesotillsyn, godkänd av styrgruppen 2015-11-20 Projektplan för En säkrare Sevesotillsyn, godkänd av styrgruppen 2015-11-20 Uppdrag Länsrådsgrupp 6 har gett i uppdrag åt miljönätverket (tidigare miljövårdsdirektörernas förening) att driva Miljösamverkan

Läs mer

UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING!

UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING! UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING! HEJ! Föreningen eller klubben är en av de viktigaste grundstenarna i Socialdemokraterna. Det är den verksamhet som de flesta av våra medlemmar möter i sitt vardagsengagemang.

Läs mer

Kungsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter

Kungsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Kungsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola åk 6-9, Kungsskolan Ansvariga för planen Klas Lundström Vår vision Skolan

Läs mer

Veckobrev (v. 39) Hej!

Veckobrev (v. 39) Hej! Veckobrev (v. 39) Hej! Åter är det fredag igen och dagarna rinner förbi lika snabbt som regndropparna på fönsterrutan. Likt förra veckbrevet ber vi även i detta att se till att era barn har med sig rätt

Läs mer

Teckenspråkiga och den nordiska språkkonventionen i dag och i framtiden? Kaisa Alanne Finlands Dövas Förbund rf Dövas Nordiska Råd

Teckenspråkiga och den nordiska språkkonventionen i dag och i framtiden? Kaisa Alanne Finlands Dövas Förbund rf Dövas Nordiska Råd Teckenspråkiga och den nordiska språkkonventionen i dag och i framtiden? Kaisa Alanne Finlands Dövas Förbund rf Dövas Nordiska Råd Dövas Nordiska Råd (DNR) Dövas Nordiska Råd (DNR) är ett nordiskt samarbetsorgan

Läs mer

Att förändra framgångsrikt. Exempel på planeringsmatriser till förtydligade och kompletterade områden i förskolans läroplan

Att förändra framgångsrikt. Exempel på planeringsmatriser till förtydligade och kompletterade områden i förskolans läroplan Att förändra framgångsrikt Exempel på planeringsmatriser till förtydligade och kompletterade områden i förskolans läroplan INNEHÅLL ATT FÖRÄNDRA FRAMGÅNGSRIKT 3 Så fungerar matriserna 3 Exempel förtydligade

Läs mer

Jobba rätt, vecka 38 en kampanj för alla SEKO Postens medlemmar i Posten Meddelande

Jobba rätt, vecka 38 en kampanj för alla SEKO Postens medlemmar i Posten Meddelande Jobba rätt, vecka 38 en kampanj för alla SEKO Postens medlemmar i Posten Meddelande SEKO Postens råd i Posten Meddelande AB har under 2011 haft som en av sina aktiviteter att genomföra en landsomfattande

Läs mer

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 77, V.51, 2015. (Årgång 4)

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 77, V.51, 2015. (Årgång 4) TORSDAGSBLADET HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 77, V.51, 2015. (Årgång 4) Innehåll Redaktören har ordet! 2 HSO kanslis öppettider under jul och nyår 3 HSO Uppsala läns styrelse/ordförandemöten våren 2016

Läs mer

Förslag på Verksamhetsplan 13/14

Förslag på Verksamhetsplan 13/14 Förslag på Verksamhetsplan 13/14 Styrelsen Styrelsen åläggs att i början av terminen ha ett gemensamt planeringsmöte inför verksamhetsåret. Motivering: Detta är ett bra sätt för de nya styrelsemedlemmarna

Läs mer

RAPPORT TILL NFS STYRELSE FRÅN ARBETSGRUPPEN OM NFS FRAMTID

RAPPORT TILL NFS STYRELSE FRÅN ARBETSGRUPPEN OM NFS FRAMTID RAPPORT TILL NFS STYRELSE FRÅN ARBETSGRUPPEN OM NFS FRAMTID När man jämför Norden med resten av Europa är det tydligt att de nordiska samhällena bygger på en gemensam värdegrund. De nordiska länderna har

Läs mer

Miljö - och ekonomigruppen FÖRSLAG TILL AGENDA FÖR MILJÖ- OCH EKONOMIGRUPPENS MÖTE DEN 28 AUGUSTI 2008

Miljö - och ekonomigruppen FÖRSLAG TILL AGENDA FÖR MILJÖ- OCH EKONOMIGRUPPENS MÖTE DEN 28 AUGUSTI 2008 Miljö - och ekonomigruppen FÖRSLAG TILL AGENDA FÖR MILJÖ- OCH EKONOMIGRUPPENS MÖTE DEN 28 AUGUSTI 2008 Torsdagen den 28.8. kl. 8.30-16.30 Möteslokal: 1. MÖTET ÖPPNAS 2. GODKÄNNANDE AV MÖTESAGENDAN 3. REFERATET

Läs mer

PROTOKOLL FRÅN STYRELSEMÖTE 2016-04-13

PROTOKOLL FRÅN STYRELSEMÖTE 2016-04-13 PROTOKOLL FRÅN STYRELSEMÖTE 2016-04-13 Plats: TRF, Norra Stationsgatan 69 Närvarande: Rune Olsson Gabriella Skwarski Lina Delde Johan Reuterham Eva Nord Magdalena Hirsch Helena Nyman Helena Näsström Frånvarande:

Läs mer

Förstudie. Nerikes Brandkår. Diarieföring av allmänna handlingar 2009-06-04. Ref Roger Wallin

Förstudie. Nerikes Brandkår. Diarieföring av allmänna handlingar 2009-06-04. Ref Roger Wallin Förstudie Diarieföring av allmänna handlingar Nerikes Brandkår 2009-06-04 Ref Roger Wallin 1. Uppdrag... 3 2. Offentlighetsprincipen... 3 2.1 Hur diarieförs handlingar och finns gemensamma rutiner?...

Läs mer

Kära naturvägledare! Workshop i september 2012

Kära naturvägledare! Workshop i september 2012 Kära naturvägledare! Nordiska ministerrådet har beviljat de nordiska länderna medel för ett projekt som ska inspirera till och stödja utveckling av naturvägledning för barn och unga i norden. Om du arbetar

Läs mer

1 ATT TÄNKA PÅ FÖRE AVFÄRDEN 2 2 ATT ANLÄNDA TILL KØBENHAVN OCH CBS 2 3 PRAKTISKA RÅD 3 8 VARFÖR SKALL DU ÅKA TILL KÖPENHAMN? 6

1 ATT TÄNKA PÅ FÖRE AVFÄRDEN 2 2 ATT ANLÄNDA TILL KØBENHAVN OCH CBS 2 3 PRAKTISKA RÅD 3 8 VARFÖR SKALL DU ÅKA TILL KÖPENHAMN? 6 Våren 2005 1 ATT TÄNKA PÅ FÖRE AVFÄRDEN 2 2 ATT ANLÄNDA TILL KØBENHAVN OCH CBS 2 3 PRAKTISKA RÅD 3 4 STUDIER 3 5 KURSER 5 6 STUDIESOCIALT 6 7 FINANSIERING 6 8 VARFÖR SKALL DU ÅKA TILL KÖPENHAMN? 6 1 Att

Läs mer

Sammanställning kursutvärdering

Sammanställning kursutvärdering Kulturgeografiska institutionen Sammanställning kursutvärdering Kurs: Destinationer, 15 hp Termin: ht 2014 Kursansvarig lärare: Erika Sörensson 26 studenter har regelbundet deltagit på kursen. Av dessa

Läs mer

Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling

Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling Skolans namn: Förskolan Paletten www.skolverket.se/hallbarutveckling Ansökan med bilagor skickas in via e-post till skolverket@skolverket.se Ladda

Läs mer

Fontinskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Fontinskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Fontinskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola, Förskoleklass, Fritidshem och Fritidsklubb Gäller år 2015 Vår vision Vi på Fontinskolan

Läs mer

Trimsarvets förskola

Trimsarvets förskola Trimsarvets förskola Likabehandlingsplan & Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2014/2015 Planen gäller från 2014-09-01 till 2015-08-31 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Minnesanteckningar från Jämställdhetsutskottet 2013-04-24

Minnesanteckningar från Jämställdhetsutskottet 2013-04-24 Kommunstyrelsen Datum 1 (5) Kommunledningskontoret Anna Lindén, 1510 Jämställdhetsutskottet Minnesanteckningar från Jämställdhetsutskottet 2013-04-24 Närvaro: Maria Chergui (V) ordf. Lisa Friberg (S),

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolenhet 5 2015 / 2016

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolenhet 5 2015 / 2016 Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolenhet 5 2015 / 2016 nnehållsförteckning Tannbergsskolans vision... 3 Definitioner... 4 Mobbning... 5 Agerande vid kränkning... 6 Rutiner

Läs mer

STEFANSKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN 2013-2014

STEFANSKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN 2013-2014 STEFANSKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN 2013-2014 1 BAKGRUND Likabehandlingsarbetet regleras av diskrimineringslagen (2008:567) och skollagen (2010:800). Likabehandlingsarbetet behövs för att skapa en skola

Läs mer

Olika lärostilar... Länder... (Vi har tyvärr bara fått med tre länder då vi inte har haft så många som forskat varje gång)

Olika lärostilar... Länder... (Vi har tyvärr bara fått med tre länder då vi inte har haft så många som forskat varje gång) Olika lärostilar... Som många vet så finns det många olika sätt att lära sig på dem vanligaste är att man lär sig genom att lyssna och tala, läsa och titta på bilder. De flesta lär sig även genom att få

Läs mer

ESF-projekt Värdskap Valdemarsvik

ESF-projekt Värdskap Valdemarsvik Sammanställning kompetenskartläggning ESF-projekt Värdskap Valdemarsvik 2012-05-11 Elisabet Ström Bilagor: Bilaga 1: Intervjumall Bilaga 2: Kompetensbehov per företag sammanställning Sidan 1 av 12 1. Introduktion

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2010

VERKSAMHETSPLAN 2010 VERKSAMHETSPLAN 2010 Enligt styrelsebeslut 2010-02-05 1(8) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Kapitelrubrik Sid nr FRAMSIDA 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2 FÖRENINGENS SYFTE OCH MÅL 3 ORGANISATION 3 EKONOMI 4 KOMMITTÉERNA

Läs mer

Lärarhandledning Språk och erfarenheter

Lärarhandledning Språk och erfarenheter Kartläggningsmaterial för nyanlända elever Lärarhandledning Språk och erfarenheter Steg 1 2 3 Det här är det första steget i kartläggningen av nyanlända elevers kunskaper. Steg 1 ger dig tillsammans med

Läs mer

Hallands Länsförbund av 4H. Reglemente för förtroendevalda & verksamhetsgrupper

Hallands Länsförbund av 4H. Reglemente för förtroendevalda & verksamhetsgrupper Hallands Länsförbund av 4H Reglemente för förtroendevalda & verksamhetsgrupper Allmänt om uppdrag Länsförbundets uppgift är att inom sitt verksamhetsområde leda verksamheten enligt riksförbundets stadgar

Läs mer

Personer som får personlig omvårdnad under större delen av dygnet det vill säga, minst tre gånger per dygn samt tillsyn under natten eller

Personer som får personlig omvårdnad under större delen av dygnet det vill säga, minst tre gånger per dygn samt tillsyn under natten eller RIKTLINJE 1(6) 2014-10-13 SN2014/25 nr 2014.2054 Socialförvaltningen Förvaltningens stab/kansli Iréne Eklöf, Medicinskt ansvarig sjuksköterska 0171-528 87 irene.eklof@habo.se Riktlinje för tandvårdsstöd

Läs mer

BILAGA TILL RUTIN DOKUMENTATION SOL & LSS

BILAGA TILL RUTIN DOKUMENTATION SOL & LSS 1 (7) TYP AV DOKUMENT: BILAGA TILL RUTIN DOKUMENTATION SOL OCH LSS BESLUTAD AV: UPPDRAGSCHEF ANTAGEN: 19 JANUARI 2016 ANSVARIG: KVALITETSSAMORDNARE REVIDERAS: ÅRLIGEN SENAST REVIDERAD: 18 MAJ 2016 BILAGA

Läs mer

Likabehandlingsplan Gunghästensförskola

Likabehandlingsplan Gunghästensförskola Likabehandlingsplan Gunghästensförskola Etnisk tillhörighet Likabehandlingsplan Vision: Allas lika värde oavsett tillhörighet. Alla respekteras och accepteras för den man är. Nuläge: Vi har barn med olika

Läs mer

Handlingsplan för att motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Bildningscentrum Facetten

Handlingsplan för att motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Bildningscentrum Facetten Handlingsplan för att motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Bildningscentrum Facetten Gymnasieskolan läsåret 2015/16 Alla elever på Bildningscentrum Facetten ska känna sig

Läs mer

Ta steget! Konfirmation 2014/15

Ta steget! Konfirmation 2014/15 Ta steget! Konfirmation 2014/15 Varför konfirmation? Konfirmandtiden är ett fantastiskt tillfälle för dig att tillsammans med jämnåriga och vuxna människor fundera över livets viktigaste frågor om mål

Läs mer

De nordiska försäkringsföreningarnas stipendiatutbyte

De nordiska försäkringsföreningarnas stipendiatutbyte De nordiska försäkringsföreningarnas stipendiatutbyte NFT 3/1995 av Leif Rehnström, sektionschef vid Finska Försäkringsbolagens Centralförbund I det följande presenteras några tankar kring de nordiska

Läs mer

Välkommen till NATURSKOLANS KURSER! förskola - skola - fritids våren 2016

Välkommen till NATURSKOLANS KURSER! förskola - skola - fritids våren 2016 Välkommen till NATURSKOLANS KURSER! förskola - skola - fritids våren 2016 Våren i korthet Förskola (s. 2,3,4) 18 februari Utenätverk Utomhuspedagogikens styrkor, forskning mm (em) 16 mars Lärande för hållbar

Läs mer

Redovisning av uppdrag lämnade till förvaltning, gymnasiechef eller administration av gymnasienämnden 2010

Redovisning av uppdrag lämnade till förvaltning, gymnasiechef eller administration av gymnasienämnden 2010 1(6) Redovisning av uppdrag lämnade till förvaltning, gymnasiechef eller administration av gymnasienämnden 2010 Gymnasienämnd 2010-01-21. 1 1:1 Att uppdra åt gymnasiechefen att utreda om 1 andra stycket

Läs mer

ULRIKSBERGSKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING LÄSÅRET 2014/2015 Gäller skola, förskoleklass och fritidshem

ULRIKSBERGSKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING LÄSÅRET 2014/2015 Gäller skola, förskoleklass och fritidshem Sidan 1 av 5 ULRIKSBERGSKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING LÄSÅRET 2014/2015 Gäller skola, förskoleklass och fritidshem Lagar och styrdokument Skollagen 1 kap 2 Utbildningen ska

Läs mer

Mentorsprojektet. Rapport 1 2003-08-16. Extern utvärdering, Tvärkulturell konsult. Brännkyrkag 49 Valhallavägen 157 118 22 Stockholm 115 57 Stockholm

Mentorsprojektet. Rapport 1 2003-08-16. Extern utvärdering, Tvärkulturell konsult. Brännkyrkag 49 Valhallavägen 157 118 22 Stockholm 115 57 Stockholm Mentorsprojektet Rapport 1 2003-08-16 Extern utvärdering, Tvärkulturell konsult Önver Cetrez Niklas Karlsson Brännkyrkag 49 Valhallavägen 157 118 22 Stockholm 115 57 Stockholm Tel: 08-641 05 35 0739-39

Läs mer

Utbildning i metoder för Medborgardialog

Utbildning i metoder för Medborgardialog Utbildning i metoder för Medborgardialog Dokumentation från den 11 oktober 2011 Sofie Arvidsson Carin Blomberg Sofie Brolin 2011-10-17 Heldagsutbildning - metoder för medborgardialog Om dagen Den 11 oktober

Läs mer

Rengsjö skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Rengsjö skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Rengsjö skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, årskurs 1-6, fritids. a för planen Rektor och personalen

Läs mer

DEMOKRATINATTA. Hur gick det?

DEMOKRATINATTA. Hur gick det? DEMOKRATINATTA Tänk dig en eftermiddag/kväll med många spännande föreläsningar, möten och workshops. Tänk dig att få ställa politikerna mot väggen och berätta om vad just DU tycker ska bli bättre i Borås.

Läs mer

Minnesanteckningar. 1 Inledning och redogörelse för av dagordningen

Minnesanteckningar. 1 Inledning och redogörelse för av dagordningen Minnesanteckningar 1 (6) från nordiskt ordförande- och sekreterarmöte 8 på Bjørvika konferansesenter, Christian Frederiks plass 6 i Oslo Rev. 2007-11-01 Närvarande: Jon Rømoen, ordförande Norge Jan-Arild

Läs mer

Datum 13 06 14. Förskolechef. Anita Malmjärn Askelöf. Beskrivning av förskolan

Datum 13 06 14. Förskolechef. Anita Malmjärn Askelöf. Beskrivning av förskolan Datum 13 06 14 1 (8) Kvalitetsanalys för Igelboda förskola läsåret 2012/13 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014/2015 Grangärdets förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014/2015 Grangärdets förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014/2015 Grangärdets förskola 1 Antagen: 2014-10-16 Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Syfte 3. Lagstiftning och styrdokument 4. Anmälningsskyldighet

Läs mer

Arbetsgång för elevhälsoarbetet på Tynneredsskolan

Arbetsgång för elevhälsoarbetet på Tynneredsskolan TYNNEREDSSKOLAN 2013-05-30 Reviderad 2014-02-26 Arbetsgång för elevhälsoarbetet på Tynneredsskolan På Tynneredskolan arbetar vi för att alla elever ska må bra och nå målen. Goda relationer till varandra,

Läs mer

Duvans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Duvans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Duvans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1-5 år 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1-5 år Ansvariga

Läs mer

NSR Målsättning 1 29.1.2011

NSR Målsättning 1 29.1.2011 NSR Målsättning 1 29.1.2011 1 INLEDNING 3 1.2 Målsättning 3 1.3 Strategin 3 1.4 Verksamhetssätten 3 1.5 Påverkningsmedel 4 1.6 Gemensam uppträdande 4 2 NSR-STRUKTUR 4 2.1 Kommittéer 5 3 NSR-RÅDSMÖTET 5

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 168, Allmänpsykiatrisk slutenvård PIVA, Landstinget i Värmland Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus

Läs mer

Verksamhetsplan för naturum Vindelfjällen Ammarnäs År 2014 År 2015-2018

Verksamhetsplan för naturum Vindelfjällen Ammarnäs År 2014 År 2015-2018 1 (12) Naturvårdsverkets ärendenr: NV-07103-13 Länsstyrelsen Västerbotten Diarienr: 512-8811-2013 VERKSAMHETSPLAN för naturum 2013-11-29 Verksamhetsplan för naturum Vindelfjällen Ammarnäs År 2014 År 2015-2018

Läs mer

STARTA LOKALAVDELNING I SVENSKA KYRKANS UNGA

STARTA LOKALAVDELNING I SVENSKA KYRKANS UNGA STARTA LOKALAVDELNING I SVENSKA KYRKANS UNGA STARTA LOKALAVDELNING HEJ! Varsågod! Spännande att ni vill starta lokalavdelning i Svenska Kyrkans Unga. Här får ni de handlingar ni behöver. Läs först igenom

Läs mer

Guide till handledare

Guide till handledare Globala Kronobergs Guide till handledare Komma igång KRONOBERG Globala Kronoberg en del av Nätverket SIP www.globalakronoberg.se Om Nätverket SIP och verksamheten Globala Kronoberg Nätverket SIP är ett

Läs mer

Presentation av Björkängens förskola

Presentation av Björkängens förskola Presentation av Björkängens förskola Vår förskola startade 1 oktober 1990 och tillhör Närlunda rektorsområde. Vi är en förskola i utveckling som har inspirerats av Reggio Emilias filosofi och tankar om

Läs mer

Verksamhetsberättelse Kungsängens förskolor 2014

Verksamhetsberättelse Kungsängens förskolor 2014 Verksamhetsberättelse Kungsängens förskolor 2014 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Viktiga händelser under året... 3 2 Mål och resultat... 4 2.1 Förbättra servicen till medborgare och företagare

Läs mer

Anbud Gävle. Verksamhetsidé: Centrum för kognition och teknik

Anbud Gävle. Verksamhetsidé: Centrum för kognition och teknik Anbud Gävle Detta dokument är en förkortad version av Frösundas inlämnade anbud för de sex gruppbostäderna i Gävle. Först beskrivs den verksamhetsidé som vi ska genomföra under kontraktsperioden. Sedan

Läs mer

Svenska Bågskytteförbundet

Svenska Bågskytteförbundet Svenska Bågskytteförbundet Noteringar förda vid möte med den Nordiska Bågskytteunionen (NBU) Mötesplats: Göteborg i Sverige Datum: Lördag - Söndag den 12-13 april 2003 Deltagare: Danmark: Rolf Lind och

Läs mer

Datum och tid för mötet: 2015-04-13, kl. 10.00 Konferensrummet, Dean s Office, Teknikringen 74 D

Datum och tid för mötet: 2015-04-13, kl. 10.00 Konferensrummet, Dean s Office, Teknikringen 74 D MINNESANTECKNINGAR Forskarutbildningsrådet Minnesanteckningar Forskarutbildningsrådet Datum och tid för mötet:, kl. 10.00 Plats för mötet Konferensrummet, Dean s Office, Teknikringen 74 D Närvarande: Frånvarande:

Läs mer

Jämställt bemötande i Mölndals stad

Jämställt bemötande i Mölndals stad Mölndal 2010-12-14 Slutrapport Program för Hållbar Jämställdhet Jämställt bemötande i Mölndals stad Presentation av projektet Mölndals stad har sedan 2010 en bemötandeplan med följande målbild: Bemötande

Läs mer

Min väg till framtiden. Att arbeta med process i grupper

Min väg till framtiden. Att arbeta med process i grupper Min väg till framtiden Att arbeta med process i grupper Projektet Gävleborg har en arbetsmarknad som är starkt könsuppdelad med en kombination av låg- och högutbildade ungdomar. Oavsett utbildningsnivå

Läs mer

Lundens förskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-15

Lundens förskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-15 BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Lundens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-15 KIL1000, v1.1, 2014-01-31 Likabehandlingsplanen är ett levande dokument som utvärderas och revideras

Läs mer

Vår resepolicy i praktiken

Vår resepolicy i praktiken Vår resepolicy i praktiken Det här dokumentet vänder sig till dig som undrar varför en resepolicy behövs, vad den tillför och hur den införs. På Trafikkontoret i Göteborg har vi en resepolicy för att kunna

Läs mer

Miljö - och ekonomigruppen FÖRSLAG TILL AGENDA FÖR MILJÖ- OCH EKONOMIGRUPPENS MÖTE DEN 13-14 MARS 2008 I STOCKHOLM

Miljö - och ekonomigruppen FÖRSLAG TILL AGENDA FÖR MILJÖ- OCH EKONOMIGRUPPENS MÖTE DEN 13-14 MARS 2008 I STOCKHOLM Miljö - och ekonomigruppen FÖRSLAG TILL AGENDA FÖR MILJÖ- OCH EKONOMIGRUPPENS MÖTE DEN 13-14 MARS 2008 I STOCKHOLM Torsdagen den 13.3. kl. 12.00-18.00 Fredagen den 14.3. kl. 9.00-13.00 Möteslokal: Stockholm,

Läs mer

Sidan 1 av 5. Svenska Badmästareförbundet. Protokoll styrelsemöte nr 4, 2012

Sidan 1 av 5. Svenska Badmästareförbundet. Protokoll styrelsemöte nr 4, 2012 Sidan 1 av 5 Svenska Badmästareförbundet Protokoll styrelsemöte nr 4, 2012 Datum onsdagen 17 oktober till och med den 18 oktober 2012 Tid 16.00-17.30 och 08.00-10.00 Plats Hotell Gothia Göteborg Närvarande

Läs mer

2. Dagordningens fastställande Dagordningen fastställdes efter några mindre korrigeringar av utskickat förslag.

2. Dagordningens fastställande Dagordningen fastställdes efter några mindre korrigeringar av utskickat förslag. Protokoll CS-möte 23-24 april 2016 Närvarande Carl Fredrik Johansson, ordförande Håkan Jalling Per-Olov Larsson Cajsa Lindberg Sebastian Mauritsson Daniel Svensson Håkan Winfridsson Ofelia Eriksson (adjungerad)

Läs mer

STADGAR FÖR NORDISKA LÄRARORGANISATIONERS SAMRÅD

STADGAR FÖR NORDISKA LÄRARORGANISATIONERS SAMRÅD STADGAR FÖR NORDISKA LÄRARORGANISATIONERS SAMRÅD NLS - Nordiske Lærerorganisationers Samråd Vandkunsten 3, DK- 1467 København, Danmark Telefon: +45-33141114, Fax: +45-33142205, email: nls@dlf.org, Hemsida:

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR ÖKAD TILLGÄNGLIGHET TILL BIBLIOTEKSSERVICE FÖR PERSONER MED FUNKTIONSHINDER

HANDLINGSPLAN FÖR ÖKAD TILLGÄNGLIGHET TILL BIBLIOTEKSSERVICE FÖR PERSONER MED FUNKTIONSHINDER Gävle kommun Gävle Stadsbibliotek Box 801 801 30 Gävle HANDLINGSPLAN FÖR ÖKAD TILLGÄNGLIGHET TILL BIBLIOTEKSSERVICE FÖR PERSONER MED FUNKTIONSHINDER Inledning och bakgrund Med anledning av regeringens

Läs mer

Arbetsplan 2013. Hela Sverige ska leva - Uppsala län

Arbetsplan 2013. Hela Sverige ska leva - Uppsala län Arbetsplan 2013 För att nå största möjliga framgång med föreningen har denna arbetsplan tagits fram. Arbetsplanen ska underlätta för styrelsen, revisorer, valberedning och arbetsgrupper att utföra de uppdrag

Läs mer

1.1. Tävling... 2. 1.1.1. Avbrytande av tävlingsomgång... 2. 1.1.2. Antal tävlande Svenskt Mästerskap/Svenskt Riksmästerskap UT...

1.1. Tävling... 2. 1.1.1. Avbrytande av tävlingsomgång... 2. 1.1.2. Antal tävlande Svenskt Mästerskap/Svenskt Riksmästerskap UT... Sida 1 av 6 Version 6 - September 2010 Följande handling beskriver alla avsteg/tillägg som vi inom Sveriges Modellflyg Förbund VO Elit inom klassen F3A (konstflyg) beslutat oss för att göra. Denna handling

Läs mer

Kvalitetsredovisning för förskolans enheter i Sala år 2007/2008

Kvalitetsredovisning för förskolans enheter i Sala år 2007/2008 Kvalitetsredovisning för förskolans enheter i Sala år 2007/2008 Enhetens namn Bellanderska förskolan Beslutad 30 september 2008 Leila Baker Platschef 1 Beskrivning av verksamheten per 15 oktober 2007 Bellanderska

Läs mer

ITS Rådet Storstadsforum

ITS Rådet Storstadsforum Noteringar från möte med ITS Storstadsforums styrgrupp tisdagen den 4 december 2012 i Stockholm Närvarande: Per-Anders Hedkvist, Stockholms stad Mattias Lundberg, Stockholms stad Ulrika Honauer, Trafikverket,

Läs mer

Förskolan Gullvivans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Gullvivans plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Gullvivans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Läsår 2015/2016 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Kallelse till årsmöte 2015

Kallelse till årsmöte 2015 Kallelse till årsmöte 2015 Feministiskt Initiativ Nordöstra Skåne Datum: 21 mars 2015 Tid: 13.00 Plats: Spannmålsgatan 9 291 32 Kristianstad Information Lokalen är fullt tillgänglig och i närheten av tågstationen.

Läs mer

Tematisk arbetsgrupp. Integration

Tematisk arbetsgrupp. Integration Tematisk arbetsgrupp Integration 2 1Bakgrund och uppdrag I Lands bygdsnätverkets aktivitetsplan för 2010 anges att Integration är ett av de prioretade områdena. Det konstateras att: Det är få invandrare

Läs mer

BRA FÖR ALLA, NÖDVÄNDIG FÖR NÅGRA

BRA FÖR ALLA, NÖDVÄNDIG FÖR NÅGRA Tillgänglighetsdatabasen (TD) BRA FÖR ALLA, NÖDVÄNDIG FÖR NÅGRA Tillgänglighetsdatabasen (TD) 1 Tillgänglighetsdatabasen (TD) 2 Förord Tillgänglighet handlar om att göra verksamheter och miljöer tillgängliga

Läs mer

Utva rdering Torget Du besta mmer!

Utva rdering Torget Du besta mmer! 2013-12-17 Utva rdering Torget Du besta mmer! Sammanfattning Upplands Väsby kommun deltar tillsammans med tre andra kommuner i ett projekt om medborgarbudget som drivs av Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Verksamhetsplan för Ekebacken- och Kånnaenhetens förskolor

Verksamhetsplan för Ekebacken- och Kånnaenhetens förskolor Verksamhetsplan för Ekebacken- och Kånnaenhetens förskolor Presentation av Ekebackens förskola Förskolan tillhör, sedan en omorganisation hösten 2010, Kungshögsområdet. Ekebackens förskola ligger på Ekebackenområdet,

Läs mer

Likabehandlingsplanen

Likabehandlingsplanen Likabehandlingsplanen Handlingsplan vid fall av kränkning Reviderad sept. 2014 Drakbergsskolans mål Varje elev och all personal på Drakbergsskolan skall kunna gå till skolan utan att vara orolig för att

Läs mer

Verksamhetsberättelse för 2006

Verksamhetsberättelse för 2006 Verksamhetsberättelse för 2006 Styrelsens sammansättning Owe Kannberg Lars Andersson Eric Eriksson Siv Janebjer Bo Ericsson Göran Bondesson Eva Karlsson Inger Lundvall Åke Sanell ordförande vice ordf.

Läs mer

LVF - Aktuellt nr 5 2013

LVF - Aktuellt nr 5 2013 LVF - Aktuellt nr 5 2013 Långbro Villaförening - er lo kala villaförening sed an 1944 2013-11-27 I detta nummer Ordförande har ordet Stöld ur brevlådor Parkeringsregler Sotning Mer om parkering Tomträtt

Läs mer

Folkhälsokommitténs sekretariat. Johan Jonsson 2013-03-18

Folkhälsokommitténs sekretariat. Johan Jonsson 2013-03-18 1(9) PM Folkhälsokommitténs sekretariat Referens Datum Diarienummer Johan Jonsson 2013-03-18 FOLKHÄLSOKOMMITTÈN Regionfullmäktiges uppdrag regionstyrelsen ska utvärdera regionens samlade folkhälsoinsatser

Läs mer