Minnesanteckningar från möte med EMIL-gruppen torsdagen 30 januari på Skogsstyrelsens kursgård Ullstorp i Höör

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Minnesanteckningar från möte med EMIL-gruppen torsdagen 30 januari på Skogsstyrelsens kursgård Ullstorp i Höör"

Transkript

1 MINNESANTECKNING 1(5) Kontaktperson Margareta Svenning Avdelningsjurist Miljöavdelningen Telefon: Mobil: Minnesanteckningar från möte med EMIL-gruppen torsdagen 30 januari på Skogsstyrelsens kursgård Ullstorp i Höör Närvarande: Ola Arvidsson, Skogsstyrelsen Gerd Lundquist, Länsstyrelsen Christer Classon, Länsstyrelsen Johanna Ersborg, Helsingborgs MF Högni Hansson, emeritus Landskrona MF Per Levenskog, Länsstyrelsen Magnus Malmström, Ystad-Österlen Miljöförbund Margaretha Svenning, Länsstyrelsen Lars Magnusson, åklagare Göran Jansson, Länsstyrelsen Björn Berséus, Lund MF 1. Margareta Svenning hälsade alla välkomna. Dagordningen fastställdes. 2. Anteckningar från föregående möte Inga synpunkter. Bordläggs. 3. Aktuellt från tillsynsmyndigheterna Johanna Ersborg, Helsingborg, tog upp villkorsfrågor och överskridande av riktvärden. När skall man anmäla brott om anläggningen i sin miljörapport anger att de överskridit sina riktvärden? Johanna har tagit fram ett PM om åtalsanmälan som granskats av Benny Samuelson, Polisen. Hon kommer att skicka det till EMIL-gruppen. Man har sänt en skrivelse till miljödepartementet om en miss i bestämmelserna som fått till följd att kommunera inte längre har tillsynsplikt över tillståndpliktiga avlopp. I den nya tillsynsplanen ingår även marinreservat. Man har även skrivit till departement om de många livsmedelsbrotten, som är svåra att komma åt. Infiltrering av dricksvatten är ett annat problem där långt över tillståndgiven mängd används, vilket får till följd att mycket bly kommer ut i vattnet nära ett naturskyddsområde. Man har haft ett fall med olaglig kemikaliehantering där två komponentslim hällts ut och anmälts. En åtalsanmälan mot en ICA-handlare där en skåpbil EMILmöte 30 jan docx Postadress Besöksadress Telefon Telefax Plusgiro/Bankgiro E-post www Malmö Kungsgatan vx skane@lansstyrelsen.se Kristianstad Ö Boulevarden 62 A vx

2 MINNESANTECKNING 2(5) utan tillstånd fick ta hand om kylskåp avskrevs. Man har gjort en åtalsanmälan om brott mot strandskyddet, där det finns hundratals foton som bevis. En förskola har stängts, eftersom den inte hade några toaletter. Över 50 % av åtalsanmälningar har lett åtal ändrade Länsstyrelsen 22 % av besluten bara 14 %. Gerd Lundquist, Länsstyrelsen, informerade om Länsstyrelsens dialogmöten med kommunerna om vem som skall vara tillsynsmyndighet för vissa anläggningar, som IEDanläggningar och energitorvtäkter. Ca hälften av kommunerna har man hunnit träffa. Hon berättade också om samarbetsprojektet GUNVOR kring metallstölder och olagliga transporter, om Sevesotillsyn, som är en prioriterad verksamhet och att miljötillsynsenheten fått nya medarbetare. Länsstyrelsen kommer att skicka ut sina fakturor på prövnings- och tillsynsavgifter den sista februari. Ett utskick har också gått ut till verksamheterna med information inför Miljö- och köldmedierapporterna. Görans Jansson, som är Länsstyrelsens representant i Miljösamverkan Skåne, ingår numer i avdelningschef Annelie Johanssons stab och ansvarar för det övergripande arbetet med miljötillsynsvägledningen. Han ser också till att information från EMIL-gruppen läggs ut på Miljösamverkan Skånes hemsida. Gruppen kom överens om att material, mejlas ut till gruppen för påseende, innan det läggs ut på hemsidan. Göran berättade också att ny rapportserie från Länsstyrelsen om tillsynsvägledning planeras. Inom Miljösamverkan Skåne har fem nya projekt tagits fram, Per Levenskog, Länsstyrelsen, som arbetar med CITES (Convention of International Trade in Endangered Species), informerade om att den som har hand om tillsynen på Naturvårdsavdelningen är pappaledig, och tillsynsärendena fördelas på övriga handläggare. Det kommer in många frågor från auktionsfirmor om CITES och handeln med uppstoppade djur. En åtalsanmälan om en badbrygga men en olaglig skylt om tillträde avskrevs. En fråga som kom upp var, vilken myndighet som har ansvar när skogsmark omvandlas till åkermark? Per lovade att ta reda på detta. Han meddelade att den berömda krokodilen flyttar till England Ola Arvidsson, Skogsstyrelsen, informerade om en ny lag om fornlämningar, att en lämning som kan antas ha tillkommit år 1850 eller senare inte omfattas av det allmänna skyddet för fornlämningar. Det är svårt i skogsmark att avgöra hur gammal en lämning är. Många lämningar förstörs vid markberedning. Markägare och maskinförare kan ställas till ansvar. Det finns en utbildning för maskinförare som avverkar om kulturminnen, men det är vid markberedningen efteråt som den mesta förstörelsen sker. Det är också ibland svårt att avgöra gränsdragningen mellan skogs- och vattenverksamhet. Ett fall var en sumpskog som ägaren ville fylla ut med schaktmassor från ett grustag. Göran Jansson lovade att skicka Länsstyrelsens vägledning från Massprojektet till honom.

3 MINNESANTECKNING 3(5) Ett annat gränsfall var en brutal markberedning med avvattning till en å. Avverkningsanmälan vid vattenskyddsområden tar kommunerna betalt för att granska. Björn Berseus, Lund, berättade att man arbetar mycket med förorenad mark och avhjälpande åtgärder. Det hänger samman med att man vill förtäta bebyggelsen och spara värdefull jordbruksmark. Det innebär att gammal industrimark tas i anspråk. Lund har också arbetat mycket med strandskyddet, bl a kring Vombsjön. Inom GRÖT-samarbetet har man sett många smuggelsförsök med gamla kylskåp, spisar m m med samma människor inblandade. Lund hade färre sanktionsavgifter 2013 än året innan, ca st. Ungefär samma antal åtalsanmälningar. Magnus Malmström, Ystad-Österlen Miljöförbund, berättade att man mest inom hälsoskyddet haft anmälningar om buller, fukt och mögel, och vedeldning. Efter en tidningsartikel minskade olagliga eldningar markant. Klagomålen på vindkraften har också minskat. Förbundet har också problem med två skrotupplag med gamla bilar, bildäck, cisterner, flygplan. Det ena ligger nära Verkeåns naturreservat vid ett vattendrag. Åtta åtalsanmälningar om brott mot strandskyddet har gjorts. Anmälningar om brott mot strandskyddet läggs ofta ned. Men även om preskriptionstiden för ett strandskyddsbrott gått ut är det möjligt att förelägga om borttagande. Summan av åtalsanmälningarna är ungefär samma som föregående år. Han ställer även frågan varför vissa kommuner inte har några åtalsanmälningar. 4. Aktuellt från åklagare Lars Magnusson REMA berättade om omorganisationen inom åklagarmyndigheten med sju regioner. En region för specialkamrarna. Det kommer inte att bli någon större skillnad för Skåne. Man har haft flera fall av otillåtna transporter. Polisen är inte alltid så bra på att bedöma godsets farlighet. Ett fall blev till en otillåten häktning, när det visade sig att de uttjänta batterierna som fraktades var ofarliga alkaliska batterier. Det görs en hel del beslag av gods och det har blivit ett problem var man skall göra av det. Lars Magnusson och Johanna Ersborg berättade om ett gemensamt fall med olagligt förvarade tjockoljetunnor på ett låst industriområde i Helsingborg där ingen gick att åtala. Åklagare åtalar inte utan prover. De håller heller inga förhör om det inte för framåt. Polisen står för provkostnaderna i en förundersökning. En miljöinspektör kan ta egna prover och ge dem till polisen som står för analyskostnaden. Ring åklagaren och förhör er innan en åtalsanmälan görs. För närvarande har åklagaren ca 180 ärenden på sitt bord.

4 MINNESANTECKNING 4(5) 5. Emil-utbildning EMIL-gruppen beslutade på förra mötet att i samarbete med Kommunförbundet Skåne anordna kompetenshöjande utbildning för miljöinspektörer. Ett programförslag diskuterades fram, som skall fastställas vi ett möte i utbildningsgruppen den 4 februari (se bilaga). Datum för utbildningen föreslog bli 3 april, 4 april eller 4 juni. 6. Nästa möte EMIL-gruppen beslöt att i framtiden hålla sina möten mellan kl 9 14 med lunch. Nästa möte äger rum i Lund tisdagen den 27 maj i det nya kommunhuset, Kristallen. Höstmötet blir fredagen den 26 september på Länsstyrelsen.

5 MINNESANTECKNING 5(5) Förslag till program för utbildningen om miljöbrott Kl 9.00 Introduktion. Anneli Johansson, Margareta Svenning. Kl 9.30 Polisen, Benny Samuelson, den nya organisation, polisutredning Kl Fika Kl Åklagare, Lars Magnusson Kl Inspektörskunskap, Margareta Svenning, Högni Hansson. Kl Lunch Kl Redovisning av fall: Lund, Björn Berséus, Ystad-Österlen, Magnus Malmström, Helsingborg, Johanna Ersborg, Skogsstyrelsen, Ola Andersson m m. Kl Fika Fika Frågor, diskussion. Moderator Margareta Svenning. Förslag på dag: 3 april, 4 april, 4 juni.

Styrgrupp. Minnesanteckningar möte Styrgruppen Miljösamverkan Skåne

Styrgrupp. Minnesanteckningar möte Styrgruppen Miljösamverkan Skåne sid 1(6) Vår referens / tel.nr Styrgrupp Göran Jansson, 010-224 13 96 goran.n.jansson@lansstyrelsen.se Elin Ulander, 0728-85 47 56 Elin.ulander@kfsk.se Minnesanteckningar möte Styrgruppen Miljösamverkan

Läs mer

EMIL-gruppen - den 4 februari 2010 på Skogsstyrelsens kursgård Ullstorp.

EMIL-gruppen - den 4 februari 2010 på Skogsstyrelsens kursgård Ullstorp. Minnesanteckningar 1(9) Datum 2010-02-09 Skånes distrikt Box 6, 243 21 Höör roland.olsson@skogsstyrelsen.se Tfn 0413-294 62 Fax 0413-213 86 EMIL-gruppen - den 4 februari 2010 på s kursgård Ullstorp. Närvarande:

Läs mer

Styrgruppen. Miljösamverkan Skåne Postadress Besöksadress Telefon Telefax Hemsida

Styrgruppen. Miljösamverkan Skåne Postadress Besöksadress Telefon Telefax Hemsida sid 1(4) Styrgruppen Vår referens / tel.nr Göran Jansson 010-224 13 96 goran.n.jansson@lansstyrelsen.se Elin Ulander 0728-854756 elin.ulander@kfsk.se Minnesanteckningar, möte med styrgruppen Dag: Torsdagen

Läs mer

Styrgrupp/Projektledning. Minnesanteckningar möte styrgruppen och projektledningsgruppen Miljösamverkan Skåne

Styrgrupp/Projektledning. Minnesanteckningar möte styrgruppen och projektledningsgruppen Miljösamverkan Skåne sid 1(6) Vår referens / tel.nr Styrgrupp/Projektledning Göran Jansson, 010-224 13 96 goran.n.jansson@lansstyrelsen.se Elin Ulander, 0728-85 47 56 elin.ulander@kfsk.se Minnesanteckningar möte styrgruppen

Läs mer

Miljöförvaltningar. Närvarande. Kerstin Eriksson. Margaretha Svenning Martin Hedman

Miljöförvaltningar. Närvarande. Kerstin Eriksson. Margaretha Svenning Martin Hedman Malmö stad Miljöförvaltningen Datum 2010-09-27 Handläggare Förvaltningsjurist Andrea Hjärne Dalhammar Direkttelefon 040-34 20 39 Ärende: 519:00308-2010 Anteckningar från EMIL-möte 2010-09-23 vid Miljöförvaltningen,

Läs mer

Minnesanteckningar från möte den 25 april 2012 med strategiska gruppen för Skånesamverkan mot droger

Minnesanteckningar från möte den 25 april 2012 med strategiska gruppen för Skånesamverkan mot droger MINNESANTECKNINGAR 1(5) Vår referens Samhällsbyggnadsavdelningen Enheten för social hållbarhet Gunvor Landqvist 040/044-25 23 53 Minnesanteckningar från möte den 25 april 2012 med strategiska gruppen för

Läs mer

Praktisk inspektörskunskap TILLSYN 1. Utredning, inspektion

Praktisk inspektörskunskap TILLSYN 1. Utredning, inspektion Praktisk inspektörskunskap TILLSYN 1. Utredning, inspektion 2. Kommunicera 3. Beslut, tex föreläggande 4. Delge beslutet Förvaltningslag Viteslag Delgivningslag 5. Uppföljning 6. Ansökan om utdömande av

Läs mer

Ändrad ordningsföreskrift för naturreservatet Västra Kullaberg i Höganäs kommun

Ändrad ordningsföreskrift för naturreservatet Västra Kullaberg i Höganäs kommun BESLUT 1(4) Enligt sändlista Kontaktperson Miljöavdelningen Naturskyddsenheten Christer Persson 010-224 15 68 skane@lansstyrelsen.se. Ändrad ordningsföreskrift för naturreservatet Västra Kullaberg i Höganäs

Läs mer

Andrea Nowag arin Emanuelsson. Bilaga Kopior av handlingar tillhörande strandskyddsdispensen

Andrea Nowag arin Emanuelsson. Bilaga Kopior av handlingar tillhörande strandskyddsdispensen LÄNSSTYRELSEN BESLUT 202-05-09 526-2037- 292 Vår referens Miljöavdelningen Naturvårds enheten Karin Emanuelsson 040-25 25 08 Ängelholms kommun Kommunstyrelsen 262 80 ÄNGELHOLM mffiely.m. Al 202-05- 4 EK

Läs mer

Styrgrupp och Projektledningsgrupp. Minnesanteckningar, möte Styrgruppen och Projektledningsgruppen Miljösamverkan Skåne

Styrgrupp och Projektledningsgrupp. Minnesanteckningar, möte Styrgruppen och Projektledningsgruppen Miljösamverkan Skåne Styrgrupp och Projektledningsgrupp Vår referens / tel.nr: Göran Jansson / 010-224 13 96 göran.n.jansson@lansstyrelsen.se Elin Ulander / 0728-85 47 56 elin.ulander@kfsk.se Minnesanteckningar, möte Styrgruppen

Läs mer

Delrapport för verksamheter som har beviljats utvecklingsmedel år 2011 för att stärka stödet till våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnar våld

Delrapport för verksamheter som har beviljats utvecklingsmedel år 2011 för att stärka stödet till våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnar våld Delrapport för verksamheter som har beviljats utvecklingsmedel år 2011 för att stärka stödet till våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnar våld 1. Grunduppgifter Kommun/verksamhet: Medrapporterande

Läs mer

Särskilda tillsynsprojekt 2013 Metodstudie ansvarskoll tillsyns- eller bidragsobjekt?

Särskilda tillsynsprojekt 2013 Metodstudie ansvarskoll tillsyns- eller bidragsobjekt? PROMEMORIA/PM 1(9) Kontaktperson Karin Persson Miljötillsynsenheten, EBH-gruppen Särskilda tillsynsprojekt 2013 Metodstudie ansvarskoll tillsyns- eller bidragsobjekt? Denna PM utgår från ansökan om bidrag

Läs mer

Förbud mot boende och övernattning m.m. på fastigheten Brännaren 19

Förbud mot boende och övernattning m.m. på fastigheten Brännaren 19 Malmö stad Delegationsbeslut Datum 2015-04-07 Handläggare Miljöinspektör Jens Artin Stadsjurist Andrea Hjärne Dalhammar Direkttelefon 040-34 58 85 / 34 20 39 Industrigatan i Malmö AB Box 55938 102 16 STOCKHOLM

Läs mer

Brott enligt miljöbalken

Brott enligt miljöbalken Anmälan Finns skyldighet att anmäla misstänkt brott Straffbart att inte anmäla tjänstefel (brottsbalken) finns domar Inte göra någon bedömning av om det är ringa Anmäl alltid vid misstanke!! Vad ska anmälas?

Läs mer

Inkomna yttranden och länsstyrelsens bemötande

Inkomna yttranden och länsstyrelsens bemötande BILAGA 4 1(4) Kontaktperson Miljöavdelningen Johan Johnmark 010-22 41 411 johan.johnmark@lansstyrelsen.se Inkomna yttranden och länsstyrelsens bemötande Skogsstyrelsen: Har inget att erinra. Havs- och

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060308 DOM 2017-10-11 Stockholm Mål nr M 7306-17 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, slutliga beslut 2017-07-11 i mål

Läs mer

Beslut om fördelning av anvisningar till kommuner

Beslut om fördelning av anvisningar till kommuner BESLUT 1 (4) Datum Diarienummer A. 2016-10-10 851 28845-2016 Länets kommuner, e-post: info@bjuv.se; burlovs.kommun@burlov.se; kommunstyrelsen@bromolla.se; bastads.kommun@bastad.se; kommunstyrelsen@eslov.se;

Läs mer

Nationell tillsynsutbildning i Miljöbalkstillsyn

Nationell tillsynsutbildning i Miljöbalkstillsyn Nationell tillsynsutbildning i Miljöbalkstillsyn Välkommen till Miljösamverkan Sveriges tillsynsutbildning som utgår från hela miljöbalken! Inbjudan, anmälan och program för 15-16 okt 2015 Länsstyrelsen

Läs mer

Beslut om statligt bidrag för det lokala naturvårdsprojektet Digital naturguide till Lund

Beslut om statligt bidrag för det lokala naturvårdsprojektet Digital naturguide till Lund BESLUT 1(5) Vår referens Miljöavdelningen Magnus Berglund 040-25 24 72 Lunds kommun Park- och naturkontoret 222 37 Lund Beslut om statligt bidrag för det lokala naturvårdsprojektet Digital naturguide till

Läs mer

Beslut om statligt bidrag för det lokala naturvårdsprojektet På spaning i Skrylleskogen

Beslut om statligt bidrag för det lokala naturvårdsprojektet På spaning i Skrylleskogen BESLUT 1(5) Vår referens Miljöavdelningen Magnus Berglund 040-25 24 72 Lunds kommun Park- och naturkontoret Box 41 221 00 Lund Beslut om statligt bidrag för det lokala naturvårdsprojektet På spaning i

Läs mer

Uppföljning av kommunernas strandskyddstillsyn i Västra Götalands län

Uppföljning av kommunernas strandskyddstillsyn i Västra Götalands län Uppföljning av kommunernas strandskyddstillsyn i Västra Götalands län 2014-01-24 Sammanfattning Länsstyrelsen har följt upp kommunernas strandskyddstillsyn i en enkät under hösten 2013. Uppföljningen visar

Läs mer

Nätverksträff Sydlov i Eslöv den 16 maj 2014

Nätverksträff Sydlov i Eslöv den 16 maj 2014 MINNESANTECKNING 1(5) Kontaktperson Samhällsbyggnadsavdelningen Enheten för samhällsplanering Anna Jansson Thulin 010-2241397 anna.jansson.thulin@lansstyrelsen.se Nätverksträff Sydlov i Eslöv den 16 maj

Läs mer

Nätverksträff Sydlov i Hässleholm den 2 mars 2015

Nätverksträff Sydlov i Hässleholm den 2 mars 2015 MINNESANTECKNING 1(5) Kontaktperson Samhällsbyggnadsavdelningen Enheten för samhällsplanering Anna Jansson Thulin 010-2241397 anna.jansson.thulin@lansstyrelsen.se Nätverksträff Sydlov i Hässleholm den

Läs mer

Postadress Besöksadress Telefon Telefax Bankgiro E-post www

Postadress Besöksadress Telefon Telefax Bankgiro E-post www PROMEMORIA/PM 1(7) Kontaktperson Miljöavdelningen Niccola Eklund 010-2241607 niccola.eklund@lansstyrelsen.se Deponiprojekt 2014 Sammanfattning Under 2014 avsattes tio arbetsdagar till ett mindre projekt

Läs mer

Jordbruket och recipientkontroll underlag till vägledning för tillsynsmyndigheter

Jordbruket och recipientkontroll underlag till vägledning för tillsynsmyndigheter INFORMATION 1(7) Kontaktperson Miljöavdelningen Göran nsson 010-224 13 96 goran.n.jansson@lansstyrelsen.se Sändlista Jordbruket och recipientkontroll underlag till vägledning för tillsynsmyndigheter Länsstyrelsen

Läs mer

Prop 2005/06:182. Miljöbalkens sanktionssystem m.m. SFS 2006:1014 SFS 2006:1300

Prop 2005/06:182. Miljöbalkens sanktionssystem m.m. SFS 2006:1014 SFS 2006:1300 Vad skall anmälas? Tillsynsmyndigheten skall anmäla överträdelser av bestämmelser i balken eller i föreskrifter som har meddelats med stöd av balken till polis- eller åklagarmyndigheten, om det finns misstanke

Läs mer

Tillstånd enligt 6 lagen (1998:150) om allmän kameraövervakning

Tillstånd enligt 6 lagen (1998:150) om allmän kameraövervakning asdf BESLUT 1(5) Vår referens Förvaltningsavdelningen Förvaltningsjuridiska enheten 040/044-25 20 00 Region Skåne Skånetrafiken 281 83 Hässleholm Tillstånd enligt 6 lagen (1998:150) om allmän kameraövervakning

Läs mer

Anmälan om registrering av stiftelse

Anmälan om registrering av stiftelse Anmälan om registrering av stiftelse Länsstyrelsen Skåne är tillsyns- och registreringsmyndighet för stiftelser som har sitt säte i eller, om sätesort inte är bestämd, vars förvaltning huvudsakligen utövas

Läs mer

Uppföljning av omläggning från skog till åker

Uppföljning av omläggning från skog till åker Handlingstyp Rapport Ärendenr MHN 2013/2353 Datum 2013-05-21 1 (5) Uppföljning av omläggning från skog till åker Besöksadress Visborgsallén 19 Postadress SE-621 81 Visby Telefon +46 (0)498 26 90 00 vxl

Läs mer

Föreläggande enligt miljöbalken gällande fastigheten Boarp 2:16 i Båstads kommun

Föreläggande enligt miljöbalken gällande fastigheten Boarp 2:16 i Båstads kommun BESLUT 1(6) Vår referens Miljöavdelningen Natuvårdsenheten Paul Eric Jönsson 040/044-25 22 87 Norrvikens Trädgårdar AB Erikslund 262 96 Ängelholm Föreläggande enligt miljöbalken gällande fastigheten Boarp

Läs mer

Beslut om statligt bidrag för det lokala naturvårdsprojektet Ut i Malmö

Beslut om statligt bidrag för det lokala naturvårdsprojektet Ut i Malmö BESLUT 1(5) Vår referens Miljöavdelningen Magnus Berglund 040-25 24 72 Malmö kommun Utbildningsförvaltningen Rönnbladsgatan 1b 212 16 Malmö Beslut om statligt bidrag för det lokala naturvårdsprojektet

Läs mer

Nätverksträff Sydlov i Lund på kommunförbundet den 11 okt 2016

Nätverksträff Sydlov i Lund på kommunförbundet den 11 okt 2016 MINNESANTECKNING 1(9) Nätverksträff Sydlov i Lund på kommunförbundet den 11 okt 2016 Deltagare: Cirka 60 från 23 kommuner, Kommunförbundet samt länsstyrelsen Skåne. Kommunförbundet välkomnar. Bo Persson

Läs mer

BESLUT 1(6) länsstyrelsen Skåne ,

BESLUT 1(6) länsstyrelsen Skåne , ' BESLUT 1(6) länsstyrelsen Skåne 2015-03-31 535-4317-2015, 535-4632-2015 Kontaktperson Miljöavdelningen Fiske- och vattenvårdsenheten Helen Thorstensson 010-224 15 95 h elen. thorstensson@lansstyrelsen.

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060308 DOM 2017-10-11 Stockholm Mål nr M 7306-17 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, slutliga beslut 2017-07-11 i mål

Läs mer

Inbjudan seminarier om egenkontroll och systemtillsyn

Inbjudan seminarier om egenkontroll och systemtillsyn Inbjudan seminarier om egenkontroll och systemtillsyn Inbjudan miljöbrottsträffar Anmälningsblankett Kartor 15 och 16 nov Kartor 17 och 18 nov Miljösamverkans seminarium om egenkontroll och systemtillsyn

Läs mer

Länsstyrelsen i Skåne läns beslut 2011-06-22 i ärende nr 505-16193-10, se bilaga 1

Länsstyrelsen i Skåne läns beslut 2011-06-22 i ärende nr 505-16193-10, se bilaga 1 VÄXJÖ TINGSRÄTT DOM Mål nr M 3129-11 ',' Vi Mark- och miljödomstolen 2011-10-27 JU meddelad i Växjö Sid 1 (3) KLAGANDE Bastionen Skåne AB Box 97 201 20 Malmö Ombud: Advokat C.B. MOTPART Miljönämnden i

Läs mer

Rättsfallssammanställning avgöranden på jordbruksmark

Rättsfallssammanställning avgöranden på jordbruksmark PM 1(5) Framtagen 2017-09-22 Senast uppdaterad 2017-10-03 Kontaktperson Enheten för samhällsplanering Anna Jansson Thulin samt Sofia Friman Olin 010-224 13 97 anna.jansson.thulin@lansstyrelsen.se Rättsfallssammanställning

Läs mer

Anmälan om ändring av uppgift i stiftelseregistret

Anmälan om ändring av uppgift i stiftelseregistret Anmälan om ändring av uppgift i stiftelseregistret Alla stiftelser ska vara registrerade i det stiftelseregister som förs av länsstyrelserna. Enda undantaget gäller stiftelser vilkas tillgångar enligt

Läs mer

Möte med beredningsgrupp för den Regionala överenskommelsen torsdagen den 20 november 2014

Möte med beredningsgrupp för den Regionala överenskommelsen torsdagen den 20 november 2014 MINNESANTECKNINGAR 1(5) 2014-11-20 Dnr 851-4736-2014 Kontaktperson Samhällsbyggnadsavdelningen 010-224 16 46 asa.stenback.holmer@lansstyrelsen.se Möte med beredningsgrupp för den Regionala överenskommelsen

Läs mer

Fyll i alla uppgifter så komplett som möjligt för att minska behovet av kompletteringar. På så sätt kortas handläggningstiden. Texta gärna.

Fyll i alla uppgifter så komplett som möjligt för att minska behovet av kompletteringar. På så sätt kortas handläggningstiden. Texta gärna. Fyll i alla uppgifter så komplett som möjligt för att minska behovet av kompletteringar. På så sätt kortas handläggningstiden. Texta gärna. 1. Sökanden Sökandens namn Telefon bostad Adress Telefon arbete

Läs mer

Ändring av beslut om statligt bidrag för det lokala naturvårdsprojektet Schysst Sommar Staffanstorp

Ändring av beslut om statligt bidrag för det lokala naturvårdsprojektet Schysst Sommar Staffanstorp TILLÄGGSBESLUT 1(5) Vår referens Miljöavdelningen Magnus Berglund 040-25 24 72 Staffanstorps kommun Kommunledningskontoret 245 80 Staffanstorp Ändring av beslut om statligt bidrag för det lokala naturvårdsprojektet

Läs mer

Överlåtelse av tillsyn över vissa vattenverksamheter och vattenskyddsområden i Umeå kommun (1 bilaga)

Överlåtelse av tillsyn över vissa vattenverksamheter och vattenskyddsområden i Umeå kommun (1 bilaga) Arkivbeteckning 504 1(6) Umeå kommun Miljö- och hälsoskyddsnämnden 901 84 Umeå Överlåtelse av tillsyn över vissa vattenverksamheter och vattenskyddsområden i Umeå kommun (1 bilaga) Beslut Länsstyrelsen

Läs mer

DOM 2014-06-05 meddelad i Stockholm

DOM 2014-06-05 meddelad i Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060109 DOM 2014-06-05 meddelad i Stockholm Mål nr M 11569-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-12-03 i mål nr M 4639-13, se bilaga A KLAGANDE

Läs mer

Diarienummer: 16Li700

Diarienummer: 16Li700 Rapport, Sammanställning polisanmälningar olagliga spelautomater 2014-2015 Innehållsförteckning 1 Inledning... 1 1.1 Kommentar till uppföljning... 1 1.2 Kommentar till statistik... 2 2 Sammanfattning...

Läs mer

Anmälan om vattenverksamhet och dispens från strandskyddsbestämmelserna på fastigheten Hossmo 1:53, Kalmar kommun Beslut

Anmälan om vattenverksamhet och dispens från strandskyddsbestämmelserna på fastigheten Hossmo 1:53, Kalmar kommun Beslut Elektronisk delgivning Anmälan om vattenverksamhet och dispens från strandskyddsbestämmelserna på fastigheten Hossmo 1:53, Kalmar kommun Beslut Länsstyrelsen ger dispens från strandskyddsbestämmelserna,

Läs mer

Beslut om ändrad ordningsföreskrift och ny ordningsföreskrift för naturreservatet Knivsås- Borelund i Lunds kommun

Beslut om ändrad ordningsföreskrift och ny ordningsföreskrift för naturreservatet Knivsås- Borelund i Lunds kommun BESLUT 1(4) Kontaktperson Miljöavdelningen Jenny Hall 010-224 10 00 skane@lansstyrelsen.se Enligt sändlista Beslut om ändrad ordningsföreskrift och ny ordningsföreskrift för naturreservatet Knivsås- Borelund

Läs mer

Samråd och beslut om betydande miljöpåverkan för vattenverksamheter, ansökan om tillstånd, länsstyrelsens tillsyn samt egenkontroll

Samråd och beslut om betydande miljöpåverkan för vattenverksamheter, ansökan om tillstånd, länsstyrelsens tillsyn samt egenkontroll INFORMATION 1(7) Samråd och beslut om betydande miljöpåverkan för vattenverksamheter, ansökan om tillstånd, länsstyrelsens tillsyn samt egenkontroll Definition vattenverksamhet Samtliga vattenverksamheter

Läs mer

Bilaga till Vägledning Samråd och tillståndsprövning i samband med skogs- och jordbruk m.m.

Bilaga till Vägledning Samråd och tillståndsprövning i samband med skogs- och jordbruk m.m. 1(6) Bilaga till Vägledning Samråd och tillståndsprövning i samband med skogs- och jordbruk m.m. Nedanstående förlagor är endast avsedda som exempel på lämpliga formuleringar vid länsstyrelsebeslut. Formuleringar

Läs mer

Beslut om statligt bidrag för det lokala naturvårdsprojektet Blue Spots och naturguidning längs stranden och Malmös grunda bottnar

Beslut om statligt bidrag för det lokala naturvårdsprojektet Blue Spots och naturguidning längs stranden och Malmös grunda bottnar BESLUT 1(5) Vår referens Miljöavdelningen Magnus Berglund 040-25 24 72 Malmö Stad Miljöförvaltningen 205 80 Malmö Beslut om statligt bidrag för det lokala naturvårdsprojektet Blue Spots och naturguidning

Läs mer

Projektbeskrivning projekt Vägtrafikbuller

Projektbeskrivning projekt Vägtrafikbuller Projektbeskrivning projekt Vägtrafikbuller Vår referens / tel.nr e-post Göran Jansson / 040-25 22 61 goran.jansson@m.lst.se Bo Persson / 0435-71 99 15 bo.persson@kfsk.se Datum 2009-01-13 1. Problembeskrivning

Läs mer

BILAGA 1 1(2) 2011-06-22 511-1913-11 1290-242 Vår referens Miljöavdelningen Johan Johnmark 040/044-25 25 54 Bilaga 1. Karta med naturreservatets avgränsning Tillhör beslut den 22 juni 2011 om Naturreservatet

Läs mer

BESLUT 1(9) Postadress Besöksadress Telefon Telefax Plusgiro/Bankgiro E-post www

BESLUT 1(9) Postadress Besöksadress Telefon Telefax Plusgiro/Bankgiro E-post www BESLUT 1(9) Kontaktperson Miljöavdelningen Josefine Andersson 010-224 16 30 josefine.andersson@lansstyrelsen.se Idériket AB Box 296 240 40 Tjörnarp Beslut om strandskyddsdispens samt tillstånd enligt landskapsbildsskyddet

Läs mer

2011-06-20. Flödesschema vid Miljöbrott. Vem gör vad i en miljöbrottsutredning i Jönköpings län

2011-06-20. Flödesschema vid Miljöbrott. Vem gör vad i en miljöbrottsutredning i Jönköpings län 2011-06-20 Flödesschema vid Miljöbrott Vem gör vad i en miljöbrottsutredning i Jönköpings län Miljöbrottssamverkan Samarbetsprojekt mellan länets kommunala miljökontor, länsstyrelsen, miljöåklagare och

Läs mer

Överprövning av beslut att anta detaljplan för Örsjö 1:63, Skurups kommun

Överprövning av beslut att anta detaljplan för Örsjö 1:63, Skurups kommun asdf BESLUT 1(5) 2012-09-26 Vår referens Samhällsbyggnadsavdelningen Enheten för samhällsplanering Anna-Mary Foltýn 040-25 27 21 Kommunfullmäktige Skurups kommun 274 80 Skurup Överprövning av beslut att

Läs mer

2013-01-17 meddelad i Uppsala

2013-01-17 meddelad i Uppsala UPPSALA TINGSRÄTT Avdelning 2 DOM Mål nr B 7305-12 2013-01-17 meddelad i Uppsala 1 PARTER (Antal motparter: 1) Sökande Kammaråklagare Ulrika Modin Åklagarmyndigheten Åklagarkammaren i Uppsala Motpart Studenternas

Läs mer

Bygg- och miljöavdelningen föreslår bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden besluta att

Bygg- och miljöavdelningen föreslår bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden besluta att Datum Dnr BMK.2017.47 Ellen Randahl ellen.randahl@varmdo.se Tjänsteskrivelse Delgivningar Förslag till beslut Bygg- och miljöavdelningen föreslår bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden besluta att 1. Delgivningarna

Läs mer

Överlåtelse av operativ tillsyn enligt miljöbalken till Hörby kommun

Överlåtelse av operativ tillsyn enligt miljöbalken till Hörby kommun BESLUT 1(11) Dnr 504-26675-2017 504-26679-2017 504-26681-2017 504-26692-2017 504-26697-2017 1266 Kontaktperson Miljöavdelningen Annelie Johansson 010-224 14 03 Hörby kommun Miljönämnden Överlåtelse av

Läs mer

Information. Ansökan om dispens från fridlysningsbestämmelserna. artskyddsförordningen (2007:845) Skäl för fridlysning

Information. Ansökan om dispens från fridlysningsbestämmelserna. artskyddsförordningen (2007:845) Skäl för fridlysning Ansökan om dispens från fridlysningsbestämmelserna i 4-9 Information Om det finns risk för att en art utrotas eller utsätts för plundring kan arten fridlysas. För närvarande är cirka 300 växter och djur

Läs mer

Gränsöverskridande transporter av avfall

Gränsöverskridande transporter av avfall Gränsöverskridande transporter av avfall Ulrika Hagelin, Naturvårdsverket Halmstad 19 maj 2010 2010-05-11 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 1 Vad är problemet? Olaglig export av

Läs mer

Projekt förorenade schaktmassor

Projekt förorenade schaktmassor Projekt förorenade schaktmassor 2013 www.miljosamverkanskane.se Hur ska man utöva tillsynen? Huvudproblemet med förorenade massor är gränsöverskridande transporter mellan kommuner. Massorna uppstår i en

Läs mer

Projektbeskrivning Projektnamn: Förorenad mark

Projektbeskrivning Projektnamn: Förorenad mark Projektbeskrivning Projektnamn: Förorenad mark Jessica Ewald, David Lalloo / 040-252057/252056 Jessica.bernfreedewald@lansstyrelsen.se David.lalloo@lansstyrelsen.se Datum 2010-05-30 1. Problembeskrivning

Läs mer

Verksamhetstillsyn enligt 13 kap 2 socialtjänstlagen gällande familjehemsvården i Kristianstad kommun

Verksamhetstillsyn enligt 13 kap 2 socialtjänstlagen gällande familjehemsvården i Kristianstad kommun BESLUT 1(7) Vår referens Samhällsbyggnadsavdelningen Sociala enheten Lena Bohgard 040-25 25 18 Kristianstad kommun Socialnämnden 291 80 Kristianstad Verksamhetstillsyn enligt 13 kap 2 socialtjänstlagen

Läs mer

Solenergi och solceller Ovårdade tomter och förfallna byggnader

Solenergi och solceller Ovårdade tomter och förfallna byggnader MINNESANTECKNING 1(6) Nätverksträff Sydlov i Båstad den 8 maj 2015 Solenergi och solceller Ovårdade tomter och förfallna byggnader Minnesanteckningar Sydlov Båstad 8 maj 2015 Postadress Besöksadress Telefon

Läs mer

STIFTELSER. www.lansstyrelsen.se/skane

STIFTELSER. www.lansstyrelsen.se/skane STIFTELSER www.lansstyrelsen.se/skane Nya regler från den 1 januari 2010 Från och med den 1 januari 2010 gäller nya regler för landets stiftelser. Ändringarna ska bland annat förbättra tillsynen över stiftelserna.

Läs mer

Dag: 21 oktober 2005 Tid: 13.00 15.15 Plats: Hässleholm Fjärrvärme AB, Beleverket, Hässleholm

Dag: 21 oktober 2005 Tid: 13.00 15.15 Plats: Hässleholm Fjärrvärme AB, Beleverket, Hässleholm 264 21 1(5) Skånes kommuner Miljösamverkan Skåne Vår referens Bo Persson Arbetsgruppen för framtagning av riktlinjer/policy för småskalig fastbränsleeldning /samordnad hälsoskyddstillsyn/ Minnesanteckningar

Läs mer

FÖRETAGETS ANSVAR EN BROSCHYR FRAMTAGEN AV TILLSYNSMYNDIGHETERNA I KALMAR & GOTLANDS LÄN GENOM MILJÖSAMVERKAN SYDOST

FÖRETAGETS ANSVAR EN BROSCHYR FRAMTAGEN AV TILLSYNSMYNDIGHETERNA I KALMAR & GOTLANDS LÄN GENOM MILJÖSAMVERKAN SYDOST EN BROSCHYR FRAMTAGEN AV TILLSYNSMYNDIGHETERNA I KALMAR & GOTLANDS LÄN GENOM MILJÖSAMVERKAN SYDOST FÖRETAGETS ANSVAR Alla företag påverkar miljön på något sätt och ansvarar för sin egen miljöpåverkan.

Läs mer

Granskningsyttrande för översiktsplan för Höörs kommun Kommunens dnr KSF 2009/149

Granskningsyttrande för översiktsplan för Höörs kommun Kommunens dnr KSF 2009/149 GRANSKNINGSYTTRANDE 1(5) Kontaktperson Enheten för samhällsplanering Daniel Axelsson 010-22 414 88 skane@lansstyrelsen.se Höörs kommun kommun@hoor.se Granskningsyttrande för översiktsplan för Höörs kommun

Läs mer

delprojekt Växthusgaser Minnesanteckningar arbetsgruppsmöte i delprojektet Utsläpp av växthusgaser

delprojekt Växthusgaser Minnesanteckningar arbetsgruppsmöte i delprojektet Utsläpp av växthusgaser sid 1(5) Dnr Vår referens / tel.nr Bo Persson, 0709-71 99 15 bo.persson@kfsk.se delprojekt Växthusgaser Datum Minnesanteckningar arbetsgruppsmöte i delprojektet Utsläpp av växthusgaser Dag: 29 augusti

Läs mer

~2!! i~~"n. Begäran om utlämnade av handlingar. i Västra Götaland Polisområde Älvsborg Polisenhet Borås Claes Lindberg Kommissarie/Utredningschef

~2!! i~~n. Begäran om utlämnade av handlingar. i Västra Götaland Polisområde Älvsborg Polisenhet Borås Claes Lindberg Kommissarie/Utredningschef ~2!! i~~"n i Polisområde Älvsborg Polisenhet Claes Lindberg Kommissarie/Utredningschef Datum 2013-09-13 Diarienr (åberopas) 187 A197.856/2013 Ale Rivinoja Bodagatan 29 507 42 BORÅS l (l) Begäran om utlämnade

Läs mer

Redovisning av verksamhet med personligt ombud verksamhetsår 2014

Redovisning av verksamhet med personligt ombud verksamhetsår 2014 Ifylld och underskriven blankett skickas till följande adress: Länsstyrelsen Skåne Enheten för social hållbarhet Margareta Johansson 205 15 MALMÖ Redovisning av verksamhet med personligt ombud verksamhetsår

Läs mer

Länsstyrelsen i Kalmar läns beslut 2012-02-27 i ärende nr 505-4038-11, se bilaga 1

Länsstyrelsen i Kalmar läns beslut 2012-02-27 i ärende nr 505-4038-11, se bilaga 1 VÄXJÖ TINGSRÄTT DOM Mål nr M 1206-12 Mark- och miljödomstolen 2012-09-21 meddelad i Växjö KLAGANDE Last och Transport HB, TN Ombud: Jur.kand. MM c/o AdvokatFirman Kronan Box 18 391 20 Kalmar Ombud: Advokat

Läs mer

Dagvatten och markavvattning - beröringspunkter. Magdalena Lindberg Eklund Fiske- och vattenvårdsenheten Miljöavdelningen

Dagvatten och markavvattning - beröringspunkter. Magdalena Lindberg Eklund Fiske- och vattenvårdsenheten Miljöavdelningen Dagvatten och markavvattning - beröringspunkter Magdalena Lindberg Eklund Fiske- och vattenvårdsenheten Miljöavdelningen Lite om dikningsföretag, diken, markavvattning mm Avvattning av mark hör hemma i

Läs mer

Kemikalietillsyn i detaljhandeln

Kemikalietillsyn i detaljhandeln Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen RAPPORT Rapport: 1/2011 Författare: Björn Jonsson Datum: 2011-09-26 MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSFÖRVALTNINGEN I SOLNA STAD Postadress Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen,

Läs mer

Beslut om statligt bidrag för det lokala naturvårdsprojektet Naturbåten i Öresund Testperiod

Beslut om statligt bidrag för det lokala naturvårdsprojektet Naturbåten i Öresund Testperiod BESLUT 1(5) Vår referens Miljöavdelningen Magnus Berglund 040-25 24 72 Malmö Stad Utbildningsförvaltningen 212 16 Malmö Beslut om statligt bidrag för det lokala naturvårdsprojektet Naturbåten i Öresund

Läs mer

Ansökan om tillstånd Landskapsbildsskydd enligt 19 naturvårdslagen i dess lydelse före 1975

Ansökan om tillstånd Landskapsbildsskydd enligt 19 naturvårdslagen i dess lydelse före 1975 Ansökan om tillstånd Information Landskapsbildsskydd är ett skydd för landskapsbilden med stöd av 19 naturvårdslagen i dess lydelse före den 1 januari. Landskapsbildsskyddet infördes innan begreppet riksintresse

Läs mer

Ta ansvar för miljö och ekonomi. - spara energi

Ta ansvar för miljö och ekonomi. - spara energi Ta ansvar för miljö och ekonomi - spara energi Ta ansvar för miljö och ekonomi - spara energi Framtagen av Länsstyrelsen i Skåne län 2012 Foton: Roza Czulowska och Björn Olsson Energihushållning är allas

Läs mer

Projektledningsgruppen

Projektledningsgruppen sid 1(6) Vår referens / tel.nr Göran Jansson / 040-25 22 61 goran.n.jansson@lansstyrelsen.se Bo Persson / 0435-71 99 15 bo.persson@kfsk.se Projektledningsgruppen Minnesanteckningar, möte med projektledningsgruppen

Läs mer

Välkomna. - Hur ska ett föreläggande utformas, praxis - Diskussion, frågor

Välkomna. - Hur ska ett föreläggande utformas, praxis - Diskussion, frågor Välkomna Dagens program - Info från FSB - Vad är tillsyn, varför är det viktigt och vad är på gång i vårt län? - Inomhusluft kopplat till OVK - FIKA - Från tillsynsobjekt till aktiv tillsyn exempel från

Läs mer

Läs bifogad Information rörande anmälan om klagomål på sidan 4 och 5 innan du besvarar följande frågor.

Läs bifogad Information rörande anmälan om klagomål på sidan 4 och 5 innan du besvarar följande frågor. Klagomålsblankett för bygg, strandskydd, miljö, hälsoskydd och livsmedel Klagomål Läs bifogad Information rörande anmälan om klagomål på sidan 4 och 5 innan du besvarar följande frågor. Personuppgifter*

Läs mer

Förhinder; Øjvind Hatt (Bromölla), Lars Johansson (Kävlinge), Anders Åkesson (Kristianstad), Ingrid Thorneman (Helsingborg, ers Jenny Nilsson)

Förhinder; Øjvind Hatt (Bromölla), Lars Johansson (Kävlinge), Anders Åkesson (Kristianstad), Ingrid Thorneman (Helsingborg, ers Jenny Nilsson) 264 21 1(5) Vår referens Göran Jansson Bo Persson Arbetsgruppen för framtagning av riktlinjer/policy för småskalig fastbränsleeldning /samordnad hälsoskyddstillsyn/ Minnesanteckningar Dag: 26 augusti 2005

Läs mer

DOM 2013-10-15 Stockholm

DOM 2013-10-15 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060107 DOM 2013-10-15 Stockholm Mål nr M 2748-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-02-28 i mål nr M 398-12, se bilaga

Läs mer

Anmälan av kommunfullmäktiges i Vellinge kommun beslut att anta förslag till allmänna lokala ordningsföreskrifter för kommunen

Anmälan av kommunfullmäktiges i Vellinge kommun beslut att anta förslag till allmänna lokala ordningsföreskrifter för kommunen BESLUT 1(5) Kontaktperson Förvaltningsavdelningen Anna-Britt D. Adell 010-224 12 03 skane@lansstyrelsen.se Kommunfullmäktige Vellinge kommun vellinge.kommun@vellinge.se Anmälan av kommunfullmäktiges i

Läs mer

Otillåtna avfallstransporter/avfallsbrotts lighet - myndighetssamverkan. 24 mars, Lisa Ewerlöf, Handläggare, Nationella operativa avdelningen

Otillåtna avfallstransporter/avfallsbrotts lighet - myndighetssamverkan. 24 mars, Lisa Ewerlöf, Handläggare, Nationella operativa avdelningen Otillåtna avfallstransporter/avfallsbrotts lighet - myndighetssamverkan 24 mars, Lisa Ewerlöf, Handläggare, Nationella operativa avdelningen 1 Syfte Polisens arbete mot otillåtna avfallstransporter/organisation

Läs mer

Dispens från biotopskyddsbestämmelserna för nedtagning av fyra alléträd på fastigheten Eslöv 53:4 i Eslövs kommun

Dispens från biotopskyddsbestämmelserna för nedtagning av fyra alléträd på fastigheten Eslöv 53:4 i Eslövs kommun BESLUT 1(4) Kontaktperson Miljöavdelningen Ramona Eriksson 010-224 16 30 (gruppnummer) skane@lansstyrelsen.se malin.gunnarsson@eslov.se Eslövs kommun Dispens från biotopskyddsbestämmelserna för nedtagning

Läs mer

Anvisningar gällande frågor till länsstyrelserna om miljöbalkstillsyn

Anvisningar gällande frågor till länsstyrelserna om miljöbalkstillsyn 1(12) Anvisningar gällande frågor till länsstyrelserna om miljöbalkstillsyn Frågorna gäller i de flesta fall verksamhetsåret 2017. Svaren på frågorna kan behöva hämtas in från olika delar av er organisation.

Läs mer

Kommunicering avseende föreläggande enligt artskyddsförordningen (2007:845)

Kommunicering avseende föreläggande enligt artskyddsförordningen (2007:845) 1(6) Vår referens Miljöavdelningen Länsstyrelsen i Skåne län Tamarin Djurpark Ekonomisk förening Kommunicering avseende föreläggande enligt artskyddsförordningen (2007:845) Länsstyrelsens övervägande Länsstyrelsen

Läs mer

Länsstyrelsen Skåne och Skånes kommuner

Länsstyrelsen Skåne och Skånes kommuner 151110 Länsstyrelsen Skåne och Skånes kommuner Dialog om ett förbättrat samspel Kommunförbundet Skåne driver sedan 2014, tillsammans med Skånes kommuner, ett nätverk för planerare. Nätverket träffas två

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060209 DOM 2013-12-02 Stockholm Mål nr M 7165-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-07-04 i mål nr M 2379-13, se bilaga KLAGANDE Söderåsens miljöförbund

Läs mer

Bidrag till kulturmiljövård

Bidrag till kulturmiljövård Bidrag till kulturmiljövård Information om kulturmiljöbidrag i Skåne län Titel: Utgiven av: Copyright: Författare: Grafisk form: Upplaga: Beställningsadress: Bidrag till kulturmiljövård Länsstyrelsen Skåne

Läs mer

RADONPLAN. Radonplan för kommunerna Falköping, Hjo, Skövde, Tibro. Beslutad av Miljönämnden östra Skaraborg den 15 juni 2011, 66.

RADONPLAN. Radonplan för kommunerna Falköping, Hjo, Skövde, Tibro. Beslutad av Miljönämnden östra Skaraborg den 15 juni 2011, 66. RADONPLAN Radonplan för kommunerna Falköping, Hjo, Skövde, Tibro 2011 2020 BESÖKSADRESS Hertig Johans torg 2 Skövde TELEFON 0500-49 36 30 FAX 0500-41 83 87 E-POST miljoskaraborg@skovde.se WEBBPLATS www.miljoskaraborg.se

Läs mer

Beslut om ändrade ordningsföreskrifter inom del av Verkeåns naturreservat (delområde 1) i Tomelilla kommun

Beslut om ändrade ordningsföreskrifter inom del av Verkeåns naturreservat (delområde 1) i Tomelilla kommun BESLUT 1(5) Skåne 2018-03-23 Dnr 511-8926-2018 Kontaktperson Miljöavdelningen David Börjesson 010-22 41 000 (vxl) skane@lansstyrelsen.se Beslut om ändrade ordningsföreskrifter inom del av Verkeåns naturreservat

Läs mer

DOM 2014-25 Stockholm

DOM 2014-25 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060111 DOM 2014-25 Stockholm Mål nr M 1755-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-01-31 i mål nr M 189-14, se bilaga KLAGANDE Länsstyrelsen i

Läs mer

2014-05-02 meddelad i Göteborg. Begångna brott Grovt barnpornografibrott

2014-05-02 meddelad i Göteborg. Begångna brott Grovt barnpornografibrott DOM Mål nr B 16214-13 meddelad i Göteborg 1 PARTER (Antal tilltalade: 1) Åklagare Kammaråklagare Spec Göran Hansson Åklagarmyndigheten Göteborgs åklagarkammare Göteborg Tilltalad JOHAN Anders Åsman, 660612-5091

Läs mer

Ärendenummer 405A-4604-05 Sida 1. Åklagarkammaren i Halmstad Vice Chefsåklagare Margareta Bong BESLUT 2006-02-10

Ärendenummer 405A-4604-05 Sida 1. Åklagarkammaren i Halmstad Vice Chefsåklagare Margareta Bong BESLUT 2006-02-10 Åklagarkammaren i Halmstad Vice Chefsåklagare Margareta Bong BESLUT 2006-02-10 Ärendenummer 405A-4604-05 Sida 1 MISSTÄNKT Kastellet HVB BROTT Vållande till annans död -2005-05-18 Anmälan K33150-05,405A05003712

Läs mer

Projektplan Utsläpp av växthusgaser

Projektplan Utsläpp av växthusgaser 1(5) Vår referens Göran Jansson Bo Persson Projektplan Utsläpp av växthusgaser 1. Bakgrund I verksamhetsplanen för Miljösamverkan Skåne 2005-2007 anges att ett delprojekt Utsläpp av växthusgaser skall

Läs mer

Samhällsbyggnadskontoret/miljö. Tillsynsplan för miljöbalkens område

Samhällsbyggnadskontoret/miljö. Tillsynsplan för miljöbalkens område Samhällsbyggnadskontoret/miljö Tillsynsplan för miljöbalkens område - Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 3 1.1 Tillsyn enligt miljöbalken... 3 1.2 Robertsfors kommuns tillsyn av miljöfarlig verksamhet

Läs mer

DOM 2014-06-19 Stockholm

DOM 2014-06-19 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060203 DOM 2014-06-19 Stockholm Mål nr M 840-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Mark- och miljödomstolens, Nacka tingsrätt, dom 2014-01-02 i mål nr M 4510-13, se bilaga

Läs mer