Kemikalietillsyn i detaljhandeln

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kemikalietillsyn i detaljhandeln"

Transkript

1 Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen RAPPORT Rapport: 1/2011 Författare: Björn Jonsson Datum: MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSFÖRVALTNINGEN I SOLNA STAD Postadress Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen, Solna E-post miljo-halsoskyddsforvaltningen@solna.se Besöksadress Stadshusgången 2, Solna centrum Telefon kundservice Telefon vxl Telefax Organisationsnr Webbplats

2 PROJEKTRAPPORT Projektnamn Författare Björn Jonsson Version 1 Sida Fastställd av Annelie Lindahl Datum Sign Sammanfattning Under våren 2011 har projektet genomförts. Förvaltningen har genom Kemikalieinspektionens nationella samverkansprojekt (år ) med inriktning på klassificering och märkning av kemiska produkter, kännedom om att butiker säljer kemiska produkter med bristfällig märkning. Kemikalielagstiftningen är komplex och många gånger komplicerad. För att få ett praktiskt genomförbart projekt hade förvaltningen samma avgränsning som Kemikalieinspektionens samverkansprojekt. Det vill säga kontroll av att kemiska produkter, som klassificerats som farliga för hälsa/miljö, uppfyller kraven i kemikalielagstiftningen när det gäller svensk märkning, barnskyddande förslutning samt kännbar varningsmärkning. Projektets mål var följande: 1. Minska antalet felmärkta kemiska produkter som säljs till konsumenter i detaljhandeln. 2. Att genom tillsyn öka kunskapen och väcka intresse om kemikalier hos verksamhetsutövarna. 3. Att genom tillsyn öka kunskapen och väcka intresse om kemikalier hos förvaltningens inspektörer. 4. Jämföra resultaten med Kemikalieinspektionens samverkansprojekt. Projektets mål bedöms vara uppfyllda. Målen har uppnåtts genom att tillsynsbesöken fokuserades på kontroll av märkning av kemiska produkter. Men även genom att verksamhetsutövarens egenkontroll kring hanteringen av deras kemiska produkter kontrollerades. Ungefär sju procent av de kontrollerade produkterna var felmärkta. Resultaten från projektet visar på att den vanligaste bristen på de kontrollerade kemiska produkterna är avsaknad av kännbar varningsmärkning, vilket också kan bekräftas från Kemikalieinspektionens samverkansprojekt. Denna rapport kommer att skickas för kännedom till Kemikalieinspektionen. Metod Förvaltningen identifierade verksamheterna genom att söka på Gula sidorna samt att besöka verksamheters webbplatser. Verksamheterna kontaktades med ett informationsbrev om syftet med projektet samt information om debitering av tillsynsavgiften. Bifogat det brevet var ett par informationsbroschyrer från Kemikalieinspektionen som berörde kemiska produkter.

3 Tillsynsbesöken meddelades inte med exakt tid, utan verksamheterna informerades om att de skulle få ett besök de närmaste veckorna. Verksamheterna fick dock möjligheten att kontakta förvaltningen och ge förslag på tider som för dem skulle passa bäst. På grund av stora volymer kemiska produkter var det stickprovskontroller av sortimentet som genomfördes. Vid brister uppmanades verksamhetsutövaren på plats att ta bort de kemiska produkterna till det att de uppfyller gällande lagstiftning. Verksamhetsutövaren informerades om att bristerna i märkning kan leda till sanktioner i form av miljösanktionsavgifter (MSA) och åtalsanmälan. Efter tillsynsbesöket skickades en tjänsteskrivelse till verksamhetsutövaren. Om brister påträffats var det noterat i skrivelsen vilka produkter som hade bristande märkning samt även att sanktioner i form en MSA och åtalsanmälan kunde komma att fattas. Innan beslut om MSA fattades fick verksamhetsutövaren tillfälle till att yttra sig om avgiften. En uppskattning av debiteringen gjordes innan projektet startade och förvaltningen räknade med att debitera varje verksamhetsutövare ungefär 4-6 tillsynstimmar, beroende på omfattning av verksamheten och antalet brister som påträffas. Uppskattningen stämmer väl med den tid som sedan lades ner på varje verksamhet. Resultat Förvaltningen skickade informationsbrev till 12 stycken verksamheter (Tabell 1). Alla följdes upp av ett besök. Fyra verksamheter hade försäljning av kemiska produkter som saknade svensk märkning alternativt saknade kännbar varningsmärkning (Bild 1). Förvaltningen uppskattar att ungefär 1200 produkter kontrollerades. Sex produkter saknade svensk märkning och 81 produkter saknade kännbar varningsmärkning. Fyra verksamheter hade inga kemiska produkter, av de som kontrollerades, som var felmärkta. Två verksamheter hade ingen försäljning av kemiska produkter och två sålde enbart till yrkesverksamma och inte till allmänheten. Yrkesbutiker ingick inte i projektet då märkningen inte behöver vara lika omfattande på kemiska produkter som säljs till yrkesverksamma. Två verksamhetsutövare fick beslut om MSA för avsaknad av kännbar varningsmärkning och två verksamhetsutövare fick beslut om MSA för både avsaknad av kännbar varningsmärkning och avsaknad av svensk märkning. MSA kan enbart dömas ut för en typ av brist och inte utifrån antalet kemiska produkter med felaktig märkning. MSA för vardera brist ligger på kr. Verksamheterna i projektet med brister både i kännbar varningsmärkning och i svensk märkning fick totalt en avgift på kr. Enligt straffsanktionerna i 29 kap miljöbalken (1998:808) ska en åtalsanmälan göras för bland annat avsaknad av svensk märkning. I detta projekt var det två verksamheter som sålde produkter med avsaknad av svensk märkning. Båda verksamhetsutövarna åtalsanmäldes för överträdelserna. Åklagaren valde att inte gå vidare i något av fallen.

4 Tabell 1. Antalet skickade informationsbrev, tillsynsbesök, verksamheter med brister, kemiska produkter med avsaknad av svensk märkning eller kännbar varningsmärkning, miljösanktionsavgifter (MSA) samt åtalsanmälningar. Tillsynsbesök Utskick av informationsbrev Verksamheter med brister Produkter med avsaknad av svensk märkning MSA Produkter med avsaknad av kännbar varningsmärkning Åtalsanmälan 12 st 12 st 4 st 6 st 81 st 4 st 2 st Fördelningen av brister på avsaknad av kännbar varningsmärkning och avsaknad av svensk märkning stämmer överens med Kemikalieinspektionens samverkansprojekt från år Avsaknad av kännbar varningsmärkning är den vanligaste bristen följt av avsaknad av svensk märkning. En positiv notering av förvaltningen är att i detta projekt inte upptäcktes någon kemisk produkt som saknade barnskyddande förslutning. Utöver att förvaltningen kontrollerade märkningen fördes även en diskussion med verksamhetsutövaren om vad de har för rutiner för att själva utföra kontroller av sitt sortiment. Uppfattningen förvaltningen har fått av svaren är att det varierar mycket. Flertalet kontrollerar ibland sitt sortiment och ett fåtal har en väl fungerande rutin för kontroll. Sammanfattningsvis kan nämnas att alla verksamhetsutövare litar på att sina leverantörer erbjuder produkter som följer gällande lagstiftning. Bild 1. Exempel på en produkt som saknade kännbar varningsmärkning.

5 Utvärdering av projektet Projektet genomfördes som planerat. Tillsyn på kemiska produkter i detaljhandeln har på förvaltningen inte bedrivits i den omfattning som i detta projekt. Mycket tid har därför lagts på att ta fram mallar och uppdatera sig på kemikalielagstiftning. Tillsynsvägledningen från Kemikalieinspektionens samverkansprojekt har varit till stor hjälp. Att ha en projektansvarig för att ta fram till exempel information, handledningsmaterial, checklistor, mallar och kontakt med andra myndigheter har fungerat bra. De frågeställningar som dykt upp har först förankrats i projektgruppen och sedan utretts av projektansvarig, som sedan återkopplat till gruppen. Vid tillsynen är det mycket noga att brister dokumenteras för att sedan kunna gå vidare med sanktioner. Det har gjorts med fotografier och tjänsteanteckningar. Handläggning av sanktioner kräver en större administrativ belastning på handläggaren än ärenden i normalfallet. Förvaltningens erfarenhet av detta projekt är att en del mindre butiker har gamla produkter kvar på sina hyllor som inte blivit sålda. Även om leverantören i dagsläget enbart säljer produkter som är märkta enligt lag, kan butiken i sig ha gamla produkter kvar där inte märkningen är korrekt. Verksamheter som säljer kemiska produkter bedöms enligt förvaltningen behöva besökas med 3-5 års perioder. Den 20 januari 2009 trädde en ny EU-förordning om klassificering och märkning av kemiska produkter i kraft som kallas CLP (classification, labelling, and packaging). Under en övergångsperiod fram till 2015 gäller klassificering enligt den äldre svenska lagstiftningen (KIFS 2005:7) och den nya EU-förordningen parallellt. I förvaltningens projekt har tillsyn bedrivits med avseende på den äldre svenska lagstiftningen. Enligt erfarenhet från Kemikalieinspektionens samverkansprojekt är de flesta kemiska produkter fortfarande märkta enligt KIFS 2005:7. Att redan nu utöva tillsyn på ny lagstiftning som är i en övergångsperiod är i dagsläget inte motiverat. Den tillsynen bör ske efter att bestämmelserna helt har vunnit kraft, det vill säga efter år För att inte gå miste om kompetensen som nu har byggts upp på förvaltningen angående märkning av kemiska produkter bör förvaltningen fortsätta sin tillsyn på det området. Tillsyn på kemiska produkter som säljs vid till exempel bensinstationer låg utanför detta projekt, men kan med fördel bedrivas i den ordinarie tillsyn som utförs av förvaltningen. Resultaten av förvaltningens projekt har gett positiva resultat genom att felmärka produkter kommit bort från marknaden samt genom att medvetenheten hos verksamhetsutövaren kring kemikalielagstiftningen ökat.

Tillsyn av CLP-märkning i handeln

Tillsyn av CLP-märkning i handeln Tillsyn av CLP-märkning i handeln - ett samverkansprojekt tillsammans med Sveriges kommuner Caroline Nilsson Inspektör, tillsyn av kemiska produkter Vilka företag kontrollerar Kemikalieinspektionen? Primärleverantörer:

Läs mer

Projektet KID-0910 Tillsyn av kemikalier i detaljhandeln 2009

Projektet KID-0910 Tillsyn av kemikalier i detaljhandeln 2009 Projektet KID-0910 Tillsyn av kemikalier i detaljhandeln 2009 Projekt omfattande information och tillsyn vad avser märkning av hälso eller miljöfarliga produkter, barnskyddande förslutningar, kännbar varningsmärkning

Läs mer

Kontroll av märkning av kemikalier

Kontroll av märkning av kemikalier 2010-06-07 Projekt 2009: Kontroll av märkning av kemikalier Bygg- och miljökontoret Miljöavdelningen Inger Nygren Agneta Gustafsson Sammanfattning Bygg- och miljökontoret i Skellefteå har under hösten

Läs mer

Tillsyn av kemikalier i detaljhandeln 2012

Tillsyn av kemikalier i detaljhandeln 2012 Tillsyn av kemikalier i detaljhandeln 2012 Projekt i Hörby och Eslövs kommun omfattande information och tillsyn vad avser märkning av kemiska produkter inom detaljhandeln. RAPPORT 2012-1 MILJÖKONTOREN

Läs mer

Kemikalieveckan 2015

Kemikalieveckan 2015 Miljökontoret Rapport 2015-09-29 Kemikalieveckan 2015 - fokus på barns hälsa och säkerhet Rapporten upprättad av: Linn Andersen Kristin Svee 2 (9) Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 3 2. Bakgrund

Läs mer

KID 09/10 Kemikalier i detaljhandeln

KID 09/10 Kemikalier i detaljhandeln Miljöförvaltningen KID 09/10 Kemikalier i detaljhandeln Ett samverkansprojekt mellan Kemikalieinspektionen och Sveriges kommuner Patrik Karlsson Rapport 2010:12 Miljöinspektör Miljöförvaltningen 261 80

Läs mer

Projektredovisning Kemikalietillsyn 2017 CLP Bekämpningsmedel Sprängämnesprekursorer

Projektredovisning Kemikalietillsyn 2017 CLP Bekämpningsmedel Sprängämnesprekursorer Projektredovisning Kemikalietillsyn 2017 CLP Bekämpningsmedel Sprängämnesprekursorer PROJEKTREDOVISNING 1(9) 1 Sammanfattning Miljö- och stadsbyggnadskontoret har under 2017 genomfört ett tillsynsprojekt

Läs mer

NS STADSBYGGNAD Diarienr: 2009-0584-1 2010-01-12. Tillsynsprojekt- Kemikalier i detaljhandeln

NS STADSBYGGNAD Diarienr: 2009-0584-1 2010-01-12. Tillsynsprojekt- Kemikalier i detaljhandeln NS STADSBYGGNAD Diarienr: 2009-0584-1 2010-01-12 Tillsynsprojekt- Kemikalier i detaljhandeln Titel: KID0910 Kemikalier i detaljhandeln 2009-2010 Författare: Utgiven av: Ylva Lundgren Granskad av Lena Åkesson

Läs mer

VOC-märkning. Tillsynskampanj i färg- och lackhandeln. En rapport från miljöförvaltningen Ulrika Iversen / Bertil Engdahl MILJÖFÖRVALTNINGEN

VOC-märkning. Tillsynskampanj i färg- och lackhandeln. En rapport från miljöförvaltningen Ulrika Iversen / Bertil Engdahl MILJÖFÖRVALTNINGEN MILJÖFÖRVALTNINGEN VOC-märkning Tillsynskampanj i färg- och lackhandeln En rapport från miljöförvaltningen Ulrika Iversen / Bertil Engdahl September 2013 www.stockholm.se/miljoforvaltningen VOC-märkning

Läs mer

Kemikalietillsyn Bensinstationer

Kemikalietillsyn Bensinstationer projekt RAPPORT december 2003 MILJÖKONTORET Kemikalietillsyn Bensinstationer Maria Mattsson Adress: Miljökontoret, Luleå kommun, 971 85 LULEÅ Besök oss: Residensgatan 23 Telefon: 0920-29 30 00 E-post:

Läs mer

Nr 8/05 RIO 2005. Regionala inspektionsprojekt i Kalmar, Stockholm och Sörmland. Kalmar Stockholm Sörmland

Nr 8/05 RIO 2005. Regionala inspektionsprojekt i Kalmar, Stockholm och Sörmland. Kalmar Stockholm Sörmland PM Nr 8/05 RIO 2005 Regionala inspektionsprojekt i Kalmar, Stockholm och Sörmland Fördelning av antalet inspekterade företag RIO 2005 32 20 Kalmar Stockholm Sörmland 80 RIO 2005 Regionala inspektionsprojekt

Läs mer

1/05. RIO Skåne 2004 ett regionalt inspektionsprojekt

1/05. RIO Skåne 2004 ett regionalt inspektionsprojekt PM 1/05 RIO Skåne 2004 ett regionalt inspektionsprojekt RIO Skåne 2004 ett regionalt inspektionsprojekt Best.nr. 510 802 Sundbyberg i mars 2005 Utgivare: Kemikalieinspektionen Beställningsadress: tel:

Läs mer

Tillsynsprojekt 2014 Kemikalier i smycken från detaljhandeln

Tillsynsprojekt 2014 Kemikalier i smycken från detaljhandeln Tillsynsprojekt 2014 Kemikalier i smycken från detaljhandeln Sammanfattning Under våren 2014 genomfördes ett tillsynsprojekt med inriktning på kemikalier i smycken i detaljhandeln (SMID). Smyckesprojektet

Läs mer

Förslag till bestämmelser om miljösanktionsavgift gällande kosmetiska produkter

Förslag till bestämmelser om miljösanktionsavgift gällande kosmetiska produkter Miljöförvaltningen Hälsoskydd Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2013-10-08 Handläggare Jeanette Hagberg Telefon: 08-508 27 467 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2013-10-22 p 8 Förslag till bestämmelser om miljösanktionsavgift

Läs mer

Rapport om kemikalietillsynen i nio kommuner i Stockholms län

Rapport om kemikalietillsynen i nio kommuner i Stockholms län Rapport om kemikalietillsynen i nio kommuner i Stockholms län Naturskyddsföreningen i Stockholms län, maj 2003 Text: Susanne Ortmanns Naturskyddsföreningen i Stockholms län Projektet har finansierats av

Läs mer

Tillsyn enligt miljöbalken, Företag, fastigheten Fastighet 1:1

Tillsyn enligt miljöbalken, Företag, fastigheten Fastighet 1:1 INSPEKTIONSRAPPORT 1 (6) Miljöskyddsenheten Handläggare, 0340-882 70 Namn Adress Postnr Tillsyn enligt miljöbalken, Företag, fastigheten Fastighet 1:1 Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen gjorde den en

Läs mer

Plan för tillsynsvägledning för åren

Plan för tillsynsvägledning för åren Tillsyn 2/10 Plan för tillsynsvägledning för åren 2010 2012 Kemikalieinspektionen www.kemi.se Sundbyberg, januari 2010 Utgivare: Kemikalieinspektionen Beställningsadress: CM-Gruppen, Box 11063, 161 11

Läs mer

Kemikalier i detaljhandeln

Kemikalier i detaljhandeln Tillsyn 5/10 Kemikalier i detaljhandeln ett samverkansprojekt 2009 2010 Kemikalieinspektionen www.kemi.se Kemikalier i detaljhandeln ett samverkansprojekt 2009 2010 Best.nr. 510 988 Sundbyberg, oktober

Läs mer

Krav på företagens Egenkontroll

Krav på företagens Egenkontroll Krav på företagens Egenkontroll enligt Miljöbalken Med denna handbok vill Miljökontoret i Höganäs hjälpa dig och ditt företag att leva upp till Miljöbalkens krav på egenkontroll. Kraven är omfattande men

Läs mer

Brott enligt miljöbalken

Brott enligt miljöbalken Anmälan Finns skyldighet att anmäla misstänkt brott Straffbart att inte anmäla tjänstefel (brottsbalken) finns domar Inte göra någon bedömning av om det är ringa Anmäl alltid vid misstanke!! Vad ska anmälas?

Läs mer

Kemikalier i detaljhandeln (KID0910)

Kemikalier i detaljhandeln (KID0910) Kemikalier i detaljhandeln 2009-2010 (KID0910) Sammanfattning Under 2009 genomfördes ett gemensamt tillsynsprojekt mellan landets kommuner och Kemikalieinspektionen. I detta projekt valde miljökontoret

Läs mer

TILLSYN 3/18. Märkning av kemiska produkter i handeln. kemikalieinspektionen.se. ett samverkansprojekt tillsammans med Sveriges kommuner

TILLSYN 3/18. Märkning av kemiska produkter i handeln. kemikalieinspektionen.se. ett samverkansprojekt tillsammans med Sveriges kommuner Märkning av kemiska produkter i handeln ett samverkansprojekt tillsammans med Sveriges kommuner TILLSYN 3/18 kemikalieinspektionen.se Kemikalieinspektionen är en myndighet under regeringen. Vi arbetar

Läs mer

PROJEKT. Tillsynskampanj 2011 Märkning av kemikalier och livsmedel

PROJEKT. Tillsynskampanj 2011 Märkning av kemikalier och livsmedel PROJEKT Tillsynskampanj 2011 Märkning av kemikalier och livsmedel - Kontroll av märkning inom dagligvaruhandel i Haninge, Tyresö och Nynäshamns kommuner Genomfört vecka 38, 2011 Projektgrupp: Margareta

Läs mer

Hårfärgskoll 2014. Information och tillsyn i Hörby kommun. Nationellt tillsynsprojekt. Rapport 2015-02 Miljökontoret

Hårfärgskoll 2014. Information och tillsyn i Hörby kommun. Nationellt tillsynsprojekt. Rapport 2015-02 Miljökontoret M Hörby kommun 242 80 Hörby Besöksadress: Ringsjövägen 4 Tel: 0415-37 80 00 Fax: 0415-134 77 kommunen@horby.se www.horby.se Hårfärgskoll 2014 Nationellt tillsynsprojekt Information och tillsyn i Hörby

Läs mer

Kemikalieinspektionen inspekterar ditt företag

Kemikalieinspektionen inspekterar ditt företag Kemikalieinspektionen inspekterar ditt företag KemI:s inspektionsverksamhet Kemikalieinspektionen, KemI, inspekterar företag som tillverkar* och importerar kemiska produkter, biotekniska organismer och

Läs mer

Tillsyn på kosmetiska och hygieniska produkter som riktar sig till barn.

Tillsyn på kosmetiska och hygieniska produkter som riktar sig till barn. 1 Miljökontoret Tillsyn på kosmetiska och hygieniska produkter som riktar sig till barn. Exempel på hur en märkning kan se ut, www.lakemedelsverket.se Författare. Maj Åström Datum 2011-01-18 701 35 2 Sammanfattning

Läs mer

Tillsynsprojekt Tobak och folköl

Tillsynsprojekt Tobak och folköl Tillsynsprojekt Tobak och folköl Miljö- och byggnadskontoret s kommun Rapport 1:2013 Miljö 2013-04-09 Dnr: 2013-909 Inledning I januari 2011 tog livsmedelsenheten över tillsynen av folköl och tobak. 2009

Läs mer

MB 14 kap MILJÖFÖRVALTNINGEN SIDAN

MB 14 kap MILJÖFÖRVALTNINGEN SIDAN MB 14 kap kemisk produkt: ett kemiskt ämne eller en blandning av kemiska ämnen som inte är en vara vara: ett föremål som under produktionen får en särskild form, yta eller design, vilken i större utsträckning

Läs mer

Att bedriva. hygienisk verksamhet. En informationsbroschyr för dig som funderar på att starta eller redan bedriver hygienisk verksamhet

Att bedriva. hygienisk verksamhet. En informationsbroschyr för dig som funderar på att starta eller redan bedriver hygienisk verksamhet Att bedriva hygienisk verksamhet En informationsbroschyr för dig som funderar på att starta eller redan bedriver hygienisk verksamhet 1 3 3 4 4 5 6 2 Vad är en hygienisk verksamhet? Med yrkesmässig hygienisk

Läs mer

Plan för tillsynsvägledning för åren

Plan för tillsynsvägledning för åren Tillsyn 1/11 Plan för tillsynsvägledning för åren 2011 2013 www.kemikalieinspektionen.se Best.nr. 510 998 Sundbyberg, februari 2011 Utgivare: Kemikalieinspektionen Beställningsadress: CM Gruppen, Box 11063,

Läs mer

14:12. Redovisning av kemikalietillsynsprojekt. - Ett länsövergripande samarbetsprojekt i Södermanlands län. Länsstyrelsens rapportserie nr 1-2001

14:12. Redovisning av kemikalietillsynsprojekt. - Ett länsövergripande samarbetsprojekt i Södermanlands län. Länsstyrelsens rapportserie nr 1-2001 Redovisning av kemikalietillsynsprojekt 14:12 - Ett länsövergripande samarbetsprojekt i Södermanlands län Länsstyrelsens rapportserie nr 1-2001 Anette Gillström Miljö- och Hälsoskyddsgruppen Länsstyrelsen

Läs mer

Förslag till ändrad taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens och strålskyddslagens område

Förslag till ändrad taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens och strålskyddslagens område 2013-05-20 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE M2013-632 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Förslag till ändrad taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens och strålskyddslagens område Förslag till beslut Förslaget

Läs mer

Kemiska produkter i butiker. Märkning och ansvar

Kemiska produkter i butiker. Märkning och ansvar Kemiska produkter i butiker Märkning och ansvar ISBN: 91-7932-057-0 Fler exemplar av broschyren kan beställas från: CM-gruppen, Box 11063, 116 11 Bromma Tel: 08-50 59 33 35, fax 08-50 59 33 99 E-post:

Läs mer

Verksamhetsansvarigt företag (moderbolag) om annat än ovanstående

Verksamhetsansvarigt företag (moderbolag) om annat än ovanstående OXL4683- v 1.0 2011-12-27 1 (10) Anmälan miljöfarlig verksamhet Enligt miljöbalken 9 kap. Anmälan ska sändas in senast 6 veckor innan start av ny verksamhet eller ändring av befintlig verksamhet. Allmänna

Läs mer

Rapport från projektet

Rapport från projektet 0 Rapport från projektet Stormarknad 2006 RAPPORT Susanne Elgström Bakgrund Hösten 2005 bjöd Kemikalieinspektionen (KemI) in samtliga kommuner i landet att delta i ett gemensamt tillsynsprojekt. Ett 70-tal

Läs mer

Kartläggning av farliga kemikalier

Kartläggning av farliga kemikalier Miljökontoret Dnr 2009-0141 Januari 2010 Dpl 4251 Kartläggning av farliga kemikalier Ett samarbetsprojekt i Dalarnas län 2009 Redovisning av resultatet för Borlänge kommun Delprojektet i Borlänge utfört

Läs mer

Förslag till ändrad taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens och strålskyddslagens område

Förslag till ändrad taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens och strålskyddslagens område 2013-08-13 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE M2013-632 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Förslag till ändrad taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens och strålskyddslagens område Förslag till beslut Förslaget

Läs mer

Plan för tillsynsvägledning för åren 2013-2015 TILLSYN 3/15. kemikalieinspektionen.se

Plan för tillsynsvägledning för åren 2013-2015 TILLSYN 3/15. kemikalieinspektionen.se Plan för tillsynsvägledning för åren 2013-2015 TILLSYN 3/15 kemikalieinspektionen.se Kemikalieinspektionen är en myndighet under regeringen. Vi arbetar i Sverige, inom EU och internationellt för att utveckla

Läs mer

Kontrollköp av tobaksvaror

Kontrollköp av tobaksvaror Dnr 2018-2010 Tillsynsprojekt Kontrollköp av tobaksvaror Miljö- och byggnadskontoret Västerviks kommun Anna Heidesjö 2018-11-13 Sammanfattning Miljö- och byggnadskontoret har under oktober månad genomfört

Läs mer

Redovisning av genomförd tillsyn gällande försäljning av folköl och tobak 2016

Redovisning av genomförd tillsyn gällande försäljning av folköl och tobak 2016 Östermalms stadsdelsförvaltning Preventionsenheten Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-02-28 Handläggare Håkan Olsson Telefon: 076-1290024 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2017-03-23 Redovisning av genomförd

Läs mer

Så här gör du en förenklad kemikalieförteckning och identifierar ämnen som omfattas av miljömålet en giftfri miljö

Så här gör du en förenklad kemikalieförteckning och identifierar ämnen som omfattas av miljömålet en giftfri miljö 1 (9) Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen HANDLEDNING Så här gör du en förenklad kemikalieförteckning och identifierar ämnen som omfattas av miljömålet en giftfri miljö Version 3. 2019-01-28 Denna

Läs mer

Sanktioner för kosmetika och tatueringsfärger. Miljösamverkan Skåne Hälsoskyddsinternat Magnus Crona

Sanktioner för kosmetika och tatueringsfärger. Miljösamverkan Skåne Hälsoskyddsinternat Magnus Crona Sanktioner för kosmetika och tatueringsfärger Miljösamverkan Skåne Hälsoskyddsinternat 2018-09-05 Magnus Crona 1. Sanktioner för kosmetiska produkter 2. Sanktioner för tatueringsfärger 1. Sanktioner kosmetiska

Läs mer

Länsrapport 2012 Göteborg. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport 2012 Göteborg. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 2012 Göteborg Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) 3.1. 1. Kommunens namn Göteborg Kommunens namn: Göteborg 3.2. ORGANISATION 2. Hur var tillsynsansvaret enligt tobakslagen fördelat

Läs mer

Sprängämnesprekursorer. Slutrapport. Tillsynsprojekt

Sprängämnesprekursorer. Slutrapport. Tillsynsprojekt Slutrapport Tillsynsprojekt 2017-2018 Sprängämnesprekursorer Miljösamverkan Stockholms län. Telefon 08 508 28 929. E-post: miljosamverkan@stockholm.se. www.miljosamverkanstockholm.se. Innehållsförteckning

Läs mer

Egenkontroll. enligt Miljöbalken. Information för verksamheter som omfattas av Egenkontrollförordningen

Egenkontroll. enligt Miljöbalken. Information för verksamheter som omfattas av Egenkontrollförordningen Egenkontroll enligt Miljöbalken Information för verksamheter som omfattas av Egenkontrollförordningen Krav på egenkontroll Denna broschyr riktar sig främst till de verksamheter som är tillstånds- eller

Läs mer

TILLSYN 13/17. Ögonfranslim. kemikalieinspektionen.se. Rapport från ett tillsynsprojekt 2016/2017

TILLSYN 13/17. Ögonfranslim. kemikalieinspektionen.se. Rapport från ett tillsynsprojekt 2016/2017 Ögonfranslim Rapport från ett tillsynsprojekt 2016/2017 TILLSYN 13/17 kemikalieinspektionen.se Kemikalieinspektionen är en myndighet under regeringen. Vi arbetar i Sverige, inom EU och internationellt

Läs mer

Kemikalieinspektionens åtalsanmälningar 2004 2008

Kemikalieinspektionens åtalsanmälningar 2004 2008 Tillsyn 1/10 Kemikalieinspektionens åtalsanmälningar 2004 2008 Kemikalieinspektionen www.kemi.se Kemikalieinspektionens åtalsanmälningar 2004 2008 Best.nr. 510 957 Sundbyberg, januari 2010 Utgivare: Kemikalieinspektionen

Läs mer

Länsrapport 2012 Hallands län

Länsrapport 2012 Hallands län Länsrapport 2012 Hallands län Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) 3.1. 1. Kommunens namn Falkenberg Halmstad Hylte Kungsbacka Laholm Varberg Kommunens namn: Falkenbergs kommun Halmstads

Läs mer

Nr 1/04 KEM KEMIKALIEINSPEKTIONEN. Ett regionalt inspektionsprojekt i Stockholm 2003

Nr 1/04 KEM KEMIKALIEINSPEKTIONEN. Ett regionalt inspektionsprojekt i Stockholm 2003 PM Nr 1/04 KEM KEMIKALIEINSPEKTIONEN Ett regionalt inspektionsprojekt i Stockholm 2003 Best.nr. 510 775 Sundbyberg i april 2004 Utgivare: Kemikalieinspektionen Beställningsadress: Närservice, Margretedalsvägen

Läs mer

Tillsynsprojekt webbhandel Dnr: Datum:

Tillsynsprojekt webbhandel Dnr: Datum: Tillsynsprojekt webbhandel 2016-2017 Dnr: 6.2.6-2018-002810 Datum: 2018-01-12 1. Sammanfattning Läkemedelsverket (LV) genomförde under perioden oktober 2016-hösten 2017 ett tillsynsprojekt med fokus på

Läs mer

Tillsyn av avfallshantering pa miljö farliga verksamheter pröjektrappört

Tillsyn av avfallshantering pa miljö farliga verksamheter pröjektrappört Tillsyn av avfallshantering pa miljö farliga verksamheter 2017 - pröjektrappört Beslutad av styrgruppen för Miljösamverkan f 2018-01-25 Foto: Lars-Ingvar Björk Innehåll Sammanfattning... 2 Bakgrund och

Läs mer

Kemiska produkter i butiker. Märkning och ansvar

Kemiska produkter i butiker. Märkning och ansvar Kemiska produkter i butiker Märkning och ansvar ISBN: 91-7932-078-0 Fler exemplar av broschyren kan beställas från: CM-gruppen, Box 11063, 116 11 Bromma Tel: 08-50 59 33 35 E-post: kemi@cm.se Beställningsnummer:

Läs mer

a) Timtaxan justeras upp i enlighet med Prisindex kommunal verksamhet (PKV) till kronor per timme från och med

a) Timtaxan justeras upp i enlighet med Prisindex kommunal verksamhet (PKV) till kronor per timme från och med 2017-09-12 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE M 2017-1378 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Förslag till ändrad taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens och strålskyddslagens område samt lagen med särskilda bestämmelser

Läs mer

Länsrapport 2012 Stockholms stad. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport 2012 Stockholms stad. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 2012 Stockholms stad Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) 3.1. 1. Kommunens namn Stockholm Kommunens namn: Stockholms stad 3.2. ORGANISATION 2. Hur var tillsynsansvaret enligt

Läs mer

Verksamhetsansvarigt företag (moderbolag) om annat än ovanstående

Verksamhetsansvarigt företag (moderbolag) om annat än ovanstående 1 (10) Anmälan miljöfarlig verksamhet Enligt miljöbalken 9 kap. Anmälan ska sändas in senast 6 veckor innan start av ny verksamhet eller ändring av befintlig verksamhet. Allmänna uppgifter om företaget

Läs mer

Uppmaning att mäta och åtgärda radon

Uppmaning att mäta och åtgärda radon Uppmaning 2016 Dnr 2016-11304 Oktober 2016 Till ca. 400 fastighetsägare inom Stockholm Stad Fastighet Uppmaning att mäta och åtgärda radon i Stockholms stad uppmanar er som fastighetsägare av ovanstående

Läs mer

Sammanställning av resultat från delprojekt Spridning av kemiska bekämpningsmedel

Sammanställning av resultat från delprojekt Spridning av kemiska bekämpningsmedel 2001-12-17 Sammanställning av resultat från delprojekt Spridning av kemiska bekämpningsmedel 1. Deltagande i projektet samt svarsfrekvens enkät Har besvarat enkäten 30 Har inte besvarat enkäten 19 Har

Läs mer

Nr 3/02 KEM KEMIKALIEINSPEKTIONEN. Ett regionalt inspektionsprojekt i Stockholm 2002

Nr 3/02 KEM KEMIKALIEINSPEKTIONEN. Ett regionalt inspektionsprojekt i Stockholm 2002 PM Nr 3/02 KEM KEMIKALIEINSPEKTIONEN Ett regionalt inspektionsprojekt i Stockholm 2002 Best.nr. 510 777 Sundbyberg i april 2004 Utgivare: Kemikalieinspektionen Beställningsadress: Närservice, Margretedalsvägen

Läs mer

Kontroll av återförsäljare av ogräsbekämpningsmedel

Kontroll av återförsäljare av ogräsbekämpningsmedel 2005:3 Kontroll av återförsäljare av ogräsbekämpningsmedel Tillsynsprojekt tillsammans med länets kommuner Rapport, år och nr: 2005/3 Rapportnamn: Kontroll av återförsäljare av ogräsbekämpningsmedel Utgåva:

Läs mer

Kemiska produkter i butiker

Kemiska produkter i butiker 3:e reviderade upplagan Kemiska produkter i butiker märkning och ansvar KEMIKALIEINSPEKTIONEN Till dig som säljer kemiska produkter Farliga kemiska produkter ska vara rätt märkta när de säljs Företagen,

Läs mer

Checklista Reach för Nedströmsanvändare

Checklista Reach för Nedströmsanvändare Checklista Reach för Nedströmsanvändare Checklistan tar upp frågor som berör användning av kemiska produkter i den egna verksamheten 2011-05-16 reviderad 2012-03-15 Denna checklista tar endast upp regler

Läs mer

FAKTABLAD Skillnader i klassificering och märkning enligt CLP förordningen och KIFS 2005:7 2013-04-17. WSP Natlikan

FAKTABLAD Skillnader i klassificering och märkning enligt CLP förordningen och KIFS 2005:7 2013-04-17. WSP Natlikan FAKTABLAD Skillnader i klassificering och märkning enligt CLP förordningen och KIFS 2005:7 2013-04-17 WSP Natlikan Om WSP Natlikan Lösningar för ett resultatinriktat hållbarhetsarbete WSP Natlikan har

Läs mer

RAPPORT Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen. Rapport om tillsyn av frisörer 2016

RAPPORT Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen. Rapport om tillsyn av frisörer 2016 RAPPORT 1-2016 Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen Rapport om tillsyn av frisörer 2016 Rapport 1 (7) 2016-12-27 Dnr:2016-001187 Hälsoskyddsenheten Andreas Wållberg, 0340-69 71 69 Tillsyn på frisörer i

Läs mer

Märkning av fisk. Miljökontoret 2014. Kalle Tegnestedt Charlotta Paulsson

Märkning av fisk. Miljökontoret 2014. Kalle Tegnestedt Charlotta Paulsson Märkning av fisk Miljökontoret 2014 Kalle Tegnestedt Charlotta Paulsson BAKGRUND, SYFTE OCH MÅL 2 METOD OCH GENOMFÖRANDE 2 RESULTAT 4 LAGSTÖD 4 SLUTSATS OCH DISKUSSION 4 1 Bakgrund I takt med globaliseringen

Läs mer

Länsrapport 2012 Västmanlands län. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport 2012 Västmanlands län. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 2012 Västmanlands län Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) 3.1. 1. Kommunens namn Kommunens namn: Arboga Arboga kommun Fagersta Fagersta Hallstahamm Hallstahammar ar Köping Köpings

Läs mer

Lagstiftning och hantering av kemiska produkter

Lagstiftning och hantering av kemiska produkter Lagstiftning och hantering av kemiska produkter LAGSTIFTNING Miljöbalken 14:e kap i MB Kemiska produkter och biotekniska organismer Förordningen (2008:245) om kemiska produkter och biotekniska organismer.

Läs mer

Länsrapport 2012 Jönköpings län. Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport 2012 Jönköpings län. Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 2012 Jönköpings län Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) 3.1. 1. Kommunens namn Aneby Eksjö Gislaved Gnosjö Habo Jönköping Mullsjö Nässjö Sävsjö Tranås Vaggeryd Värnamo Vetlanda

Läs mer

INNEHÅLL. Lagkrav och myndigheter. Strategi för att skapa och strukturera ett arbetssätt. Hantering av specifika problem

INNEHÅLL. Lagkrav och myndigheter. Strategi för att skapa och strukturera ett arbetssätt. Hantering av specifika problem PRESENTATION INNEHÅLL Lagkrav och myndigheter Strategi för att skapa och strukturera ett arbetssätt Hantering av specifika problem LAGKRAV OCH MYNDIGHETER LAGSTIFTNING Svensk lagstiftning Lag Förordning

Läs mer

Kartläggning av farliga kemikalier

Kartläggning av farliga kemikalier Miljökontoret Dnr 2008-0268 December 2008 Dpl 4251 Kartläggning av farliga kemikalier Ett samarbetsprojekt i Dalarnas län 2008 Redovisning av resultatet för Borlänge kommun Delprojektet i Borlänge utfört

Läs mer

Plan för tillsynsvägledning för åren

Plan för tillsynsvägledning för åren Tillsyn 2/13 Plan för tillsynsvägledning för åren 2013 2015 www.kemikalieinspektionen.se Plan för tillsynsvägledning för åren 2013 2015 Best.nr. 511 085 Sundbyberg, februari 2013 Utgivare: Kemikalieinspektionen

Läs mer

Länsrapport 2012 Norrbottens län. Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport 2012 Norrbottens län. Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 2012 Norrbottens län Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) 3.1. 1. Kommunens namn Älvsbyn Arjeplog Arvidsjaur Boden Gällivare Haparanda Jokkmokk Kalix Kiruna Luleå Överkalix

Läs mer

Ärendeprocessen. Handläggning/ Beredning. Diarieföring/ Registrering. Beslut/ meddelande. Avslut/ Arkiv

Ärendeprocessen. Handläggning/ Beredning. Diarieföring/ Registrering. Beslut/ meddelande. Avslut/ Arkiv Ärendeprocessen Diarieföring/ Registrering Handläggning/ Beredning Beslut/ meddelande Avslut/ Arkiv 1. Inkommen handling 1. Prövning 1. Delegationsbeslut 1. Avslut/arkiv 2. Egeninitierade ärenden 2. Tillsyn/kontroll

Läs mer

Rapport tillsyn av tillfälligt boende

Rapport tillsyn av tillfälligt boende Datum Dnr 2015-11-27 BMK.2015.5991 Rebecca Avemark rebecca.avemark@varmdo.se 08 570 47 611 Miljöinspektör Tjänsteskrivelse Rapport tillsyn av tillfälligt boende Förslag till beslut Bygg- och miljöavdelningen

Läs mer

Redovisning av Utredning av kemikalietillsyn i Stockholms stad lägesrapport

Redovisning av Utredning av kemikalietillsyn i Stockholms stad lägesrapport MILJÖFÖRVALTNINGEN PLAN OCH MILJÖ TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2011-05-26 Handläggare: Helena Schmidt Telefon: 08-508 287 09 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2011-06-14 p. 19 Redovisning av Utredning av

Läs mer

Förslag till ändrad taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens och strålskyddslagens område

Förslag till ändrad taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens och strålskyddslagens område 2013-08-28 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2013/516-406 Kommunstyrelsen Förslag till ändrad taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens och strålskyddslagens område Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Inspektionsprotokoll INSPEKTIONSPROTOKOLL 2013-06-11 M 2013-000882. Namn: Igelboda Förskola. Vinterbrinksvägen 4 133 32 SALTSJÖBADEN

Inspektionsprotokoll INSPEKTIONSPROTOKOLL 2013-06-11 M 2013-000882. Namn: Igelboda Förskola. Vinterbrinksvägen 4 133 32 SALTSJÖBADEN INSPEKTIONSPROTOKOLL 1 (6) 2013-06-11 M 2013-000882 Igelboda Förskola Vinterbrinksvägen 4 133 32 SALTSJÖBADEN Inspektionsprotokoll Fastighet: Igelboda 54:1 Adress: Vinterbrinksvägen 2 Epost: inger.lison@nacka.se

Läs mer

Tillstånd för verksamheter som inte är tillståndspliktiga

Tillstånd för verksamheter som inte är tillståndspliktiga TVL-info 2016:2 Tillsynsvägledning från Länsstyrelsen Skåne Tillstånd för verksamheter som inte är tillståndspliktiga Länsstyrelsen har noterat att det finns över 60 verksamheter i länet som har tillstånd

Läs mer

Reach tillsyn kemikalietillsyn utifrån Reach-förordningen

Reach tillsyn kemikalietillsyn utifrån Reach-förordningen -kemikalietillsyn utifrån Reach-förordningen 2013-06-10 1 (9) Innehåll SAMMANFATTNING... 2 1. BAKGRUND... 3 2. SYFTE OCH MÅL... 3 3. METOD... 3 3.1. Urval av verksamheter... 3 3.2. Utförande... 3 4. REDOVISNING

Läs mer

Checklista för egenkontroll

Checklista för egenkontroll Checklista för egenkontroll Allmänna uppgifter Verksamhetens namn: SNI-kod: Telefon: Fastighetsbeteckning: Kontaktperson i miljöfrågor: Kontrollen genomförd av: Datum: Närvarande vid kontrollen: Beslut

Läs mer

Tillsynskampanj verkstadsindustri 2013 Miljösamverkan Västra Götaland maj 2013

Tillsynskampanj verkstadsindustri 2013 Miljösamverkan Västra Götaland maj 2013 12 maj 2013 Handläggarstöd för Tillsynskampanj verkstadsindustri 2013 Miljösamverkan Västra Götaland maj 2013 Foto Lillemor Öberg Syfte och bakgrund... 2 Tidplan och omfattning... 2 Inriktning vilka slags

Läs mer

Länsrapport 2012 Södermanlands län. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport 2012 Södermanlands län. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 2012 Södermanlands län Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) 3.1. 1. Kommunens namn Kommunens namn: Eskilstuna Eskilstuna kommun Flen Flens kommun Gnesta Gnesta kommun Katrineholm

Läs mer

Plan för tillsynsvägledning för åren 2013-2015 TILLSYN 2/14. kemikalieinspektionen.se

Plan för tillsynsvägledning för åren 2013-2015 TILLSYN 2/14. kemikalieinspektionen.se Plan för tillsynsvägledning för åren 2013-2015 TILLSYN 2/14 kemikalieinspektionen.se Kemikalieinspektionen är en myndighet under Miljödepartementet. Vi arbetar i Sverige, inom EU och internationellt för

Läs mer

Uppföljning av tidigare granskning avseende Rikspolisstyrelsens behandling av personuppgifter i penningtvättsregistret

Uppföljning av tidigare granskning avseende Rikspolisstyrelsens behandling av personuppgifter i penningtvättsregistret SÄKERHETS- OCH INTEGRITETSSKYDDSNÄMNDEN Uttalande 2015-02-18 Dnr 2095-2014 Uppföljning av tidigare granskning avseende Rikspolisstyrelsens behandling av personuppgifter i penningtvättsregistret 1. SAMMANFATTNING

Läs mer

Länsrapport 2012 Värmlands län. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport 2012 Värmlands län. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 2012 Värmlands län Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) 3.1. 1. Kommunens namn Kommunens namn: Årjäng Årjäng Arvika Arvika Eda Eda Filipstad Filipstad Forshaga Forshaga kommun

Läs mer

Tillsyn av kemikalier i smycken

Tillsyn av kemikalier i smycken Tillsyn av kemikalier i smycken Miljö- och hälsoskyddsenheten Rapport september 2014 Innehållsförteckning Tillsyn av kemikalier i smycken... 1 Innehållsförteckning... 2 Sammanfattning... 3 Bakgrund...

Läs mer

Kemiska produkter i butiker

Kemiska produkter i butiker 2:a reviderade upplagan Kemiska produkter i butiker märkning och ansvar KEMIKALIEINSPEKTIONEN Till dig som säljer kemiska produkter Farliga kemiska produkter ska vara rätt märkta när de säljs Företagen,

Läs mer

Riktlinjer för kontroll av efterlevnaden av lagen om handel med vissa receptfria läkemedel

Riktlinjer för kontroll av efterlevnaden av lagen om handel med vissa receptfria läkemedel 2012-11-08 Riktlinjer för kontroll av efterlevnaden av lagen om handel med vissa receptfria Fastställd av socialnämnden 2012-09-13 Reviderad av socialnämnden 2012-10-16, 2013-11-12 Inledning Enligt lagen

Läs mer

TILLSYN 4/14. Detaljhandelstillsyn. kemikalieinspektionen.se. Kemiska produkter och bekämpningsmedel

TILLSYN 4/14. Detaljhandelstillsyn. kemikalieinspektionen.se. Kemiska produkter och bekämpningsmedel Detaljhandelstillsyn Kemiska produkter och bekämpningsmedel TILLSYN 4/14 kemikalieinspektionen.se Kemikalieinspektionen är en myndighet under Miljödepartementet. Vi arbetar i Sverige, inom EU och internationellt

Läs mer

Till dig som säljer kemiska produkter

Till dig som säljer kemiska produkter Till dig som säljer kemiska produkter kemikalieinspektionen.se Information till läsaren Kemikalieinspektionen vill uppmärksamma dig på att den här broschyren inte ersätter de fullständiga regelverken,

Läs mer

Riktlinjer för tobaks- och folkölstillsyn samt för kontroll av vissa receptfria läkemedel

Riktlinjer för tobaks- och folkölstillsyn samt för kontroll av vissa receptfria läkemedel Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Riktlinjer Sida 1 (7) 2013-10-31 Riktlinjer för tobaks- och folkölstillsyn samt för kontroll av vissa receptfria läkemedel 1.1 Ansvarsfördelningen

Läs mer

Taxa för tillsyn/tillstånd alkohol, tobak och receptfria

Taxa för tillsyn/tillstånd alkohol, tobak och receptfria 1 (5) Typ: Taxa Giltighetstid: Tills vidare Version: 1.0 Fastställd: KF 2015-02-25, 9 Uppdateras: Taxa för tillsyn/tillstånd alkohol, tobak och receptfria läkemedel Innehållsförteckning 1. Inledande bestämmelser

Läs mer

Länsrapport 2012 Dalarnas län

Länsrapport 2012 Dalarnas län Länsrapport 2012 Dalarnas län Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) 3.1. 1. Kommunens namn Kommunens namn: Älvdalens kommun Avesta Jonas Dofs Falun Gagnef Hedemora Leksand Ludvika Malung-Sälens

Läs mer

Tolkningar och bedömningar av Egenkontrollförordningen

Tolkningar och bedömningar av Egenkontrollförordningen TILLSYNSSAMVERKAN I HALLAND - MILJÖ Datum Dnr 2004-12-20 RH0325 Tolkningar och bedömningar av Egenkontrollförordningen Förordningen om verksamhetsutövarens egenkontroll (FVE) (SFS 1998:901) gäller för

Läs mer

Samhällsbyggnadsnämndens (f d miljönämndens) Barnbokslut 2010. Trelleborgs kommun

Samhällsbyggnadsnämndens (f d miljönämndens) Barnbokslut 2010. Trelleborgs kommun Samhällsbyggnadsnämndens (f d miljönämndens) Barnbokslut 2010 Trelleborgs kommun Miljöförvaltningens rapport 2/2011 Samhällsbyggnadsnämndens (tidigare miljönämndens) Barnbokslut år 2010 tillämpningen av

Läs mer

Länsrapport Gotland. Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport Gotland. Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 2014 - Gotland Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Om länsrapportens undersökning 2014 Målgrupper Länsrapportens undersökning är en totalundersökning som vänder sig till landets

Läs mer

Länsrapport 2012 Kronobergs län. Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport 2012 Kronobergs län. Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 2012 Kronobergs län Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) 3.1. 1. Kommunens namn Älmhult Alvesta Lessebo Ljungby Markaryd Tingsryd Uppvidinge Växjö Kommunens namn: Älmhults

Läs mer

Tillsynsrapport Kemikalier i arbets- och profilkläder

Tillsynsrapport Kemikalier i arbets- och profilkläder Sida 1 (5) 2014-03-24 Handläggare Mari Fagerholm Telefon: 08-508 28 163 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2014-04-08 p. 24 Förvaltningens förslag till beslut 1. Godkänna rapporten 2. Överlämna rapporten

Läs mer

Plan för tillsynsvägledning för åren

Plan för tillsynsvägledning för åren Tillsyn 2/12 Plan för tillsynsvägledning för åren 2012 2014 www.kemikalieinspektionen.se Plan för tillsynsvägledning för åren 2012 2014 Best.nr. 511 027 Sundbyberg, februari 2012 Utgivare: Kemikalieinspektionen

Läs mer

Yttrande till Näringsdepartementet över remiss Ds 2017:5 Effektivare sanktioner i livsmedelskedjan, Regeringskansliets dnr: N 2017/01869/RS

Yttrande till Näringsdepartementet över remiss Ds 2017:5 Effektivare sanktioner i livsmedelskedjan, Regeringskansliets dnr: N 2017/01869/RS Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-05-05 Diarienummer: 2017-04433 Livsmedelsavdelningen Pia Gustafsson Telefon 031-368 37 97 E-post: pia.gustafsson@miljo.goteborg.se Yttrande till Näringsdepartementet över

Läs mer

Miljö- och arbetsmiljösäkrad kemikaliehantering

Miljö- och arbetsmiljösäkrad kemikaliehantering Miljö- och arbetsmiljösäkrad kemikaliehantering Gemensam rutin Märkningspliktiga kemiska produkter ska granskas Märkningspliktiga kemiska produkter som ska användas i Banverkets och Vägverkets verksamhet

Läs mer