VA-utredning Bara Södra Bara Södra Uppdragsnummer: Uppdragsansvarig: Anders Gustavsson. Handläggare

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VA-utredning Bara Södra 2011-11-15. Bara Södra Uppdragsnummer: 228683. Uppdragsansvarig: Anders Gustavsson. Handläggare"

Transkript

1 1(21) VA-utredning Bara Södra Bara Södra Uppdragsnummer: Uppdragsansvarig: Anders Gustavsson Handläggare Hans Carlsson Saskia Eriksson

2 2(21) Innehållsförteckning 1 Inledning Bakgrund Syfte Ingående personer Befintliga förhållande Områdesbeskrivning Planer Dagvattenhantering Förutsättningar flödesberäkning vatten och spill Bostadsområden Domen... 6 Lägenheter... 6 Hotell... 6 Restauranger och spa... 6 Badanläggning Vattenförsörjning och spillvattenhantering Sammanställning av flöden Flödesvariationer över dygnet VA-försörjning domen alternativ Beskrivning För- och nackdelar Värmeåtervinning Beskrivning Återanvändning av dusch- och bassängvatten till toaletter Beskrivning För- och nackdelar Infiltration av använt dusch- och bassängvatten Beskrivning För- och nackdelar Återanvändning av vatten inom badanläggningen Beskrivning För- och nackdelar Egen VA-försörjning Beskrivning Utjämningsmagasin Vattenförsörjning Spillvattenhantering Slutsatser... 20

3 3(21) 1 Inledning 1.1 Bakgrund På uppdrag av PEAB Sverige AB har Tyréns AB utfört en förundersökning avseende förutsättningarna för VA-hantering inom projektet Bara Södra. Den planerade exploateringen innebär en markant ökning av såväl renvattenförbrukningen som spillvattenflödet jämfört med befintliga förhållanden i Bara. Anslutning till det befintliga VA-systemet innebär att det måste förstärkas på olika sätt. I denna studie har därför ingått att utvärdera alternativa lösningar av VA-hanteringen som syftar till att minska belastningen på det befintliga VA-ledningsnätet. 1.2 Syfte Syftet med studien är att utreda förutsättningarna för VA-försörjning av planerad exploatering som omfattas av projektet Bara Södra. Dessutom har ingått att studera alternativ till att fullt ut försörja området från det kommunala VA-systemet i Bara. 1.3 Ingående personer Beställarens kontaktperson har varit Bertil Hopp och Peter Hörnlund, PEAB Sverige AB. Tyréns uppdragsansvarig har varit Anders Gustavsson och handläggare har varit Ann-Christin Sundahl, Hans Carlsson och Saskia Eriksson.

4 4(21) Hans Carlsson 2 Befintliga förhållande 2.1 Områdesbeskrivning Området utgörs marken av skogsmark, åkermark och av kärr/mosse. Området är relativt kuperat och marknivån varierar mellan +18 m till +27 m. Genom området rinner ett biflöde till Segeå. Alla ytor som omfattas av planer på exploatering avvattnas idag till detta dike. 2.2 Planer I figur 1 visas de planer som i dagsläget finns för projektet Bara Södra. Det är tre bostadsområden; Sjöhusen, Skogshusen och Backahusen. Centralt i området planeras en anläggning med bad, spa, lägenheter och hotell. I denna utredning kallas den domen. Figur 1. Utbyggnadsplaner för projektet Bara Södra. Beställare :PEAB Sverige AB Uppdragsnr:

5 5(21) 3 Dagvattenhantering Hela området ligger inom avrinningsområdet till det vattendrag som går genom området. Det är ett biflöde till Segeå. Höjdförhållande har översiktligt studerats för att bedöma dagvattenhanteringen för de planerade områdena. I figur 2 visas en princip för hur områdena lämpligen avvattnas. Figur 2. Princip för områdets avvattning. Principerna för dagvattenhanteringen kommer att utvecklas vidare i nästa skede.

6 6(21) 4 Förutsättningar flödesberäkning vatten och spill Uppgifter om förbrukning samt faktorer för beräkning av max flöde har hämtats från Svenskt Vattens publikation P Bostadsområden I tabell 1 redovisas antal bostäder fördelat på de planerade bostadsområdena. Tabell 1. Antal bostäder i de olika områdena OMRÅDE ANTAL BOSTÄDER Område 1A, Skogshusen Villor 60 Möjlig utökning 20 Område 1B, Backahusen Villor 80 Möjlig utökning 20 Område 2, Sjöhusen Villor 300 Möjlig utökning 20 Vid beräkning av vattenförbrukning har antagits att det bor 3 personer i varje villa med en medeldygnsförbrukning som är 170 liter per person. Maxtimfaktorn har satts till 2,3 och maxdygnsfaktorn till 1, Domen Centralt i området planeras ett område utformat som en dom. Här planeras en stor badanläggning med restauranger och spa. Dessutom kommer här att finnas ca 350 lägenheter samt hotell med ca 400 rum. Lägenheter Vid beräkning av vattenförbrukning har antagits att det bor 2 personer i varje lägenhet med en medeldygnsförbrukning som är 170 liter. Maxtimfaktorn har satts till 2,3 och maxdygnsfaktorn till 1,9. Hotell Vid beräkning av vattenförbrukning har en medeldygnsförbrukning som är 210 liter per rum använts. Maxtimfaktorn har satts till 1,5och maxdygnsfaktorn till 2,5. Restauranger och spa Vattenförbrukningen för restauranger, spa mm har antagits vara ca 20 liter per besökare. Här har förutsatts att det kommer i snitt 1 miljon besökare per år. Maxtimfaktorn har satts till 2,3 och maxdygnsfaktorn till 1,9.

7 7(21) Badanläggning De vattenkrävande delarna i badanläggningen utgörs av bassängerna, duscharna och toaletterna, varav de två förstnämnda kräver uppvärmt vatten. Bassänger Vattenbehovet för bassängerna beräknas till ca 30 l per badgäst och dag. Med ett förväntat besökarantal om miljon per år kan erforderligt medelflöde för högsäsong skattas till ca 8 m 3 /h. Bassängvattnet måste dessutom recirkuleras genom en reningsanläggning som minst innehåller partikelavskiljning och desinfektion. Partikelavskiljningen utförs oftast som någon typ av filterbädd som vattnet trycks genom, men den kan också utföras med någon typ av membran som vattnet trycks genom. Desinfektionen kan uppnås med hjälp av klor, UV, ozon eller kombinationer därav. När det gäller partikelavskiljningen kräver denna ett vattenflöde för backspolning/sköljning av reningsutrustningen. Hur stort detta flöde måste vara beror på hur reningsutrustningen och tillhörande eventuella magasin utformas. När ett filter sätter igen (tryckfallet ökar) måste det rengöras, vilket kräver ett bestämt (relativt stort) flöde per ytenhet. Finns endast ett filter (extremfall) blir det ett mycket stort flöde under kort tid. Finns det t ex tio filter kan de spolas i sekvens, varvid det erforderliga momentana flödet blir en tiondel av vad det blir om det fanns ett filter. En möjlighet är att dimensionera filteranläggningen så stor att igensättning inte inträffar under dagen, varvid spolning kan ske nattetid då ingen annan vattenkrävande aktivitet pågår. Ytterligare en möjlighet är att ha magasin för sköljvatten. Eftersom vattenförbrukningen beror på hur badanläggningen dimensioneras och vilken typ av filter som används har inte något flöde för filterspolning tagits med i beräkningarna. Duschar Antalet duschar i badanläggningen har satts till 60 st. Under antagande att det är dubbelt så många besökare under högsäsong jämfört med genomsnittet, att det är öppet tio timmar per dag och att varje besökare duschar en gång före bad och en gång efter bad, blir tillgänglig tid per dusch drygt 3 minuter. En dusch som är igång har antagits ge ett flöde som är 0,2 l/s. Toaletter Antalet toaletter sätts till 60 st. Under antagande att en besökare använder toalett en gång per besök och att en spolning kräver 3 liter vatten blir, med i övrigt samma antaganden som ovan, medelflödet under högsäsong till toaletterna 1,6 m 3 /h. Vattenbehovet för toaletter är således endast en bråkdel av vattenbehovet för duschar och bassänger.

8 8(21) Hans Carlsson Vattenförsörjning och spillvattenhantering I Bara finns det ett kommunalt VA-ledningsnät som det skulle vara möjligt att ansluta till. En förutsättning för att ansluta Bara Södra är att det befintliga systemet förstärks. Beräkningar på befintligt ledningsnät och förslag på åtgärder genomförs av Svedala kommun. Dricksvattnet till Bara levereras av Sydvatten och spillvattnet leds till VA SYD:s system och leds till Sjölunda avloppsreningsverk. I figur 3 visas en princip för hur vatten och spillvatten kan anslutas till det kommunala ledningsnätet. Figur 3. Princip för vatten- och spillvattenförsörjning av Bara Södra. För att ansluta till spillvattnet till det kommunala ledningsnätet kommer det att krävas minst 2 pumpstationer. Beställare :PEAB Sverige AB Uppdragsnr:

9 9(21) 5.1 Sammanställning av flöden I tabell 2 redovisas en sammanställning över framräknade medel- och maxflöden för exploateringens vattenförbrukning. Maxflödena är beräknade som flödet under en maxtimme under ett maxdygn. Tabell 2. Beräknad vattenförbrukning. Vattenförbrukning Medelflöde Maxflöde Område 1A, Domen l/s m3/h l/s m3/h Lägenheter 1,4 5,0 6,0 21,7 Hotell 1,0 3,6 4,2 15,3 Duschar i badet 3,3 12,0 12,0 43,2 Färskvatten till pool 1,0 3,6 2,3 8,3 Filterspolning osäker Restaurang, toaletter mm 1,5 5,5 6,7 23,9 SUMMA Domen 8,2 29,7 31,2 112,4 Område 1A, Skogshusen Villor 0,4 1,3 1,5 5,6 Möjlig utökning 0,1 0,4 0,5 1,9 Område 1B, Backahusen Villor 0,5 1,7 2,1 7,4 Möjlig utökning 0,1 0,4 0,5 1,9 Område 2, Sjöhusen Villor 1,8 6,4 7,7 27,9 Möjlig utökning 0,1 0,4 0,5 1,9 Summa bostadsområden 2,7 9,4 11,3 40,9 Summa bostadsområden utökning 3,0 10,6 12,8 46,6 TOTALT med utökning 11,2 40,3 44,0 159,0 I tabell 2 har antagits att färskvattenflödet till duschar och pool i Domen är maximalt (12 resp 2,3 l/s) under 10 timmar per dygn. Duscharnas medelflöde har beräknats på basis av att 40 av de 60 duscharna används 10 h/d. Spillvattenflödet antas vara lika stort som vattenförbrukningen. 5.2 Flödesvariationer över dygnet Summeringen av maxflödena i tabell 2 tar inte hänsyn till att de olika flödeskomponenterna kan ha sina respektive max under olika tider på dygnet. För att kunna ta hänsyn till detta har flödesunderlag gällande bostadsförbrukning, som 6-minutersmedelvärden under en hel månad, från Svedala kommun bearbetats, samt har några antaganden gjorts. I figur 4 visas resultatet av bearbetningen av flödesunderlaget från Svedala kommun.

10 10(21) Andel per timme av dygnsmedelflöde Klockan Figur 4. Flödesfördelning över dygnet som andel per timme av dygnsmedelflödet. Flödesfördelningen i figur 4 antas gälla för bostadsområden och lägenheter i Domen. I figur 5 flödesfördelningen enligt figur 4 tillsammans med antaganden om övriga flödesvariationer liter/sekund Totalt Dusch Villor R+S+T Lgh Hotell Pool Klockan Figur 5. Flödesvariation under ett maxdygn.

11 11(21) I tabell 3 visas innehållet i underlaget till figur 5 i tabellform. Det ska här påpekas att medelflödet för ett sådant dygn som visas i tabell 3 är medlflödet under ett maxdygn, och är alltså inte jämförbart med medelflödet i tabell 2. Utgångspunkten var att maxflödet är känt från tabell 2, och sedan anpassas flödet under dygnets övriga timmar enligt variationen i figur 4 (för bostadsområden och lägenheter i Domen). Tabell3. Flödesvariationer i liter per sekund. Domen Domen Domen Domen Domen Bost omr Domen + Färskv Rest, spa, bost omr Klockan Lägenh Hotell Duschar till pool toa, etc Villor Summa 1 2,6 0,0 0,0 0,0 0,0 5,6 8,1 2 2,4 0,0 0,0 0,0 0,0 5,1 7,5 3 2,3 0,0 0,0 0,0 0,0 4,9 7,2 4 2,3 0,0 0,0 0,0 0,0 5,0 7,3 5 2,7 0,3 0,0 0,0 0,0 5,7 8,7 6 3,5 1,0 0,0 0,0 0,0 7,6 12,1 7 4,3 4,2 0,0 0,0 0,0 9,3 17,9 8 4,7 4,2 0,0 0,0 0,0 10,2 19,1 9 5,0 0,7 0,0 0,0 1,0 10,7 17,4 10 5,1 0,5 0,0 0,0 1,0 11,0 17,6 11 5,1 0,2 12,0 2,3 1,0 11,1 31,7 12 5,0 0,2 12,0 2,3 6,7 10,7 36,9 13 4,9 0,2 12,0 2,3 6,7 10,5 36,6 14 4,7 0,2 12,0 2,3 3,0 10,2 32,4 15 4,7 0,2 12,0 2,3 1,0 10,2 30,5 16 4,8 0,5 12,0 2,3 1,0 10,2 30,8 17 5,2 0,8 12,0 2,3 3,0 11,2 34,5 18 5,8 1,5 12,0 2,3 6,7 12,5 40,9 19 6,0 4,2 12,0 2,3 3,0 12,9 40,4 20 5,6 4,2 12,0 2,3 1,0 11,9 37,0 21 4,9 0,8 0,0 0,0 1,0 10,6 17,4 22 4,6 0,4 0,0 0,0 0,0 9,9 14,9 23 4,0 0,4 0,0 0,0 0,0 8,5 12,9 24 3,1 0,2 0,0 0,0 0,0 6,7 10,0 Medel 4,3 1,0 5,0 1,0 1,5 9,3 22,1

12 12(21) Eftersom maxflödena för de olika flödeskomponenterna inträffar ungefär samtidigt minskar inte maxflödet med mer än knappt 10 %, jämfört med tabell 2, när hänsyn tas till variationsmönster (tabell 3). Det befintliga Va-systemet i Bara kommer inte att klara en anslutning av Bara Södra utan åtgärder på ledningssystemet kommer att behövas. I denna utredning har därför ingått att utreda olika alternativ som kan minska vattenförbrukningen och spillvattenflödet som belastar det kommunala ledningsnätet. Som framgår av tabell 2 (och 3) är det domen som står för den tveklöst största vattenförbrukningen, särskilt när det gäller maxflödet, och även då spillvattenflödet. Därför har fokus lagts på att utreda alternativ för domen. Nedan beskrivs följande alternativ översiktligt: 0-alternativ anslutning till kommunalt ledningsnät Återanvändning av dusch- och bassängvatten till toaletter Infiltration av använt dusch- och bassängvatten Återanvändning av vatten inom badanläggningen Egen VA-försörjning 6 VA-försörjning domen alternativ Beskrivning I figur 6 visas erforderliga flöden för de olika enheterna som försörjs. Inget flöde för filterspolningen är inräknad.

13 13(21) 60 duschar vid badet Q m = 12 m 3 /h (3,3 l/s) Q max = 43 m 3 /h (12 l/s) Bassängerna i badet Q m = 3,6 m 3 /h (1,0 l/s) Q max = 8,3 m 3 /h (2,3 l/s) Filter Desinf. 350 lägenheter Q m = 5,0 m 3 /h (1,4 l/s) Q max = 22 m 3 /h (6,0 l/s) Hotell med 400 rum Q m = 3,6 m 3 /h (1,0 l/s) Q max = 15 m 3 /h (4,2 l/s) Restauranger, Spa m m Q m = 5,5 m 3 /h (1,5 l/s) Q max = 24 m 3 /h (6,7 l/s) Figur 6. Principskiss med flöden för 0-alternativet. Total tillförsel av färskvatten (och produktionen av avloppsvatten) för detta system blir: Q medel = 30 m 3 /h Q max = 112 m 3 /h

14 14(21) För- och nackdelar Fördelen med detta system är att driften blir så enkel och problemfri som möjligt. Nackdelen är att eftersom toppflödet är relativt stort krävs stora åtgärder på ledningsnäten både på renvattensidan och spillvattensidan. 6.2 Värmeåtervinning Beskrivning En stor mängd energi går åt till att värma vattnet (ca 370 m 3 /d) till duschar och bassänger. Antag att det inkommande vattnet håller ca 10 C och vattnet som lämnar duscharna och bassängerna håller ca 30 C i snitt. Om anläggningen är i drift i 10 timmar per dygn blir den erforderliga energimängden för uppvärmning ca 8800 kwh/d. En stor del av denna mängd skulle kunna sparas genom installation av värmeväxlare eller värmepump, vilket absolut bör ske. Lika viktigt som att återvinna värmen från vattnet som lämnar duschar och bassänger är att återvinna värmen från den fuktiga och varma avluften till följd av nödvändiga luftomsättningar 6.3 Återanvändning av dusch- och bassängvatten till toaletter Beskrivning Ett sätt att minska behovet av dricksvattentillförsel till och uppkomsten av spillvatten i anläggningen skulle kunna vara att utnyttja det använda dusch- och bassängvattnet till spolning av toaletter, se princip i figur 7. Värmeåtervinning Badanläggning Duschar och bassänger Samtliga Toaletter Lägenheter, hotell, restauranger och spa Kök, tvätt, dusch Figur 7. Principskiss och flöden för alternativ återanvändning av dusch- och bassängvatten till toaletter.

15 15(21) Baserat på 1 miljon besökare per år är det i medeltal 2740 besökare per dag. Om alla använder toaletten 1 gång och badet är öppet i 10 timmar blir medelflödet 0,8 m 3 /h. Under högsäsong kan man anta att det är dubbelt så många besökare på en dag och då blir medelflödet 1,6 m 3 /h. Antag att det utöver toaletterna i badanläggningen finns en toalett per lägenhet/hotellrum, d v s ytterligare 750 toaletter, och att dessa spolas 8 ggr per dygn med 3 liter/spolning. Antag vidare att spolningarna är jämnt fördelade över 12 timmar. Då blir vattenbehovet för dessa 750 toaletter 1,5 m 3 /h. Det totala vattenbehovet för samtliga toaletter i domen (lägenheter, hotell och bad) blir då ca 3 m 3 /h. Eftersom medelflödet från duschar och bassänger har beräknats till 16 m 3 /h är det således bara en liten del av detta som kan användas till toalettspolning. Total tillförsel av färskvatten (och produktionen av avloppsvatten) för detta system blir: Q medel = 27 m 3 /h Q max = 109 m 3 /h För- och nackdelar Fördelen med detta system är att dricksvatten som har en onödigt hög kvalitet för toalettspolning inte används för detta ändamål. Detta kan vara en marknadsmässig poäng, möjligen men tveksamt även en miljömässig poäng. Åtgärden ändrar dock inte dimensioneringen av ledningarna till och från anläggningen. Nackdelen är att ett sådant system kräver dubbla ledningar in till varje lägenhet/hotellrum. 6.4 Infiltration av använt dusch- och bassängvatten Beskrivning Ett sätt att minska det spillvattenflöde som måste ledas till det kommunala spillvattenledningsnätet och vidare till Sjölunda reningsverk är att infiltrera det inte alltför kraftigt förorenade vattnet från duschar och bassänger i närheten av anläggningen, se figur 8. Att infiltrera BDT-vatten (Bad Dusch Tvätt) är tillåtligt om det utförs rätt och på rätt plats, enligt länsstyrelsen i Skåne (Lennart Höglind). Enligt Naturvårdsverket (Martin Holm) kommer en infiltrationsanläggning för BDT-vatten troligen att bedömas efter motsvarande pe-belastning, d v s kgbod 7 /d dividerat med 0,07. Blir talet större än 200 men mindre än 2000 personekvivalenter (pe) blir det en C-anläggning som administreras av kommunens miljökontor. Anmälan görs då till miljökontoret, och om de inte förbjuder det är det fritt fram. Om de förbjuder det blir det ett tillståndsärende hos Länsstyrelsen. Om talet blir större än 2000 pe, vilket säkerligen inte är fallet i detta ärende, blir

16 16(21) det ett tillståndsärende för länsstyrelsen från början (B-anläggning). Dock (säger Martin) kan det finnas risk att anläggningen klassas efter hydraulisk belastning, vilket då kanske gör att det blir en B-anläggning. Det beräknade dygnsflödet från duschar och bassänger i Domen är ca 370 m 3. Om man antar att marken har god infiltrationsförmåga kan man räkna med att man kan infiltrera ca 60 l/m 2 d. Det ger en erforderlig infiltrationsyta på ca 6000 m 2. Det är säkerligen fördelaktigt att ha utjämning före infiltrationen för att jämna ut dygns- och toppflöden. Total tillförsel av färskvatten blir som i 0-alternativet. Produktionen av avloppsvatten som måste transporteras till Sjölunda RV för detta system blir: Q medel = 14 m 3 /h Q max = 61 m 3 /h Värmeåtervinning Badanläggning Duschar och bassänger Lägenheter, hotell, restauranger och spa Kök, tvätt, dusch Samtliga Toaletter Figur 8. Principskiss och flöden för alternativ infiltration av använt dusch- och bassängvatten. Att använda BDT-vatten för bevattning av golfbana är inte en lösning som fungerar året om, utan det kommer krävas infiltration eller lagring under en del av året. Mindre lagringsdammar för lagring under perioder med kraftiga regn är nödvändigt i vilket fall som helst för att undvika översvämningar. Om man antar att det regnar ca 600 mm per år i området och att golfbanan har en yta av ca 20 ha (ca 7 km lång och ca 30 m bred) blir den naturligt tillförda vattenmängden (via regn) till golfbanan ca m 3 per år. Den årliga vattenmängden från duschar och bassänger är ca m 3, d v s ungefär lika stor som den naturliga vattenmängden. Om bevattning kan ske

17 17(21) under 8 månader per år, måste lagringskapaciteten vara ca m 3. Vidare måste marken ha kapacitet att ta emot ca m 3 plus ungefär 2/3 av de naturliga m 3, d v s totalt drygt m 3 på 8 månader, vilket blir 850 m 3 /d. Detta motsvarar i sin tur en hydraulisk belastning som är 4,25 l/m 2 d, vilket tycks rimligt. Bevattning med BDT-vatten kommer att bli en smittskyddsfråga eftersom människor kommer att vistas där bevattning sker (Lennart Höglind, länsstyrelsen Skåne). I sak innebär det att smittskyddsinstitutet blir remissinstans. Ett sätt skulle kunna vara att kombinera bevattning och infiltration. Att anlägga lagringsdammar och använda dem under den period då bevattningsbehovet på golfbanan är försumbart skulle kunna minska erforderlig infiltrationsyta betydligt. För- och nackdelar Fördelen med detta system är att det blir betydligt mindre spillvattenflöden som måste ledas bort till det kommunala ledningsnätet och vidare till Sjölunda reningsverk. Om en eventuell lagringsdamm görs tillräckligt stor kan en infiltrationsanläggning helt undvikas.nackdelen är att det blir en anläggning till att driva och att det krävs en yta för anläggningen. 6.5 Återanvändning av vatten inom badanläggningen Beskrivning En möjlighet att minska både behovet av renvatten och uppkomsten av spillvatten som måste ledas bort är att återanvända vattnet från duschar och bassänger, efter att det renats till dricksvattenkvalitet, se figur 9. Badanläggning Duschar och bassänger Rening till dricks- vattenkvalitet Lägenheter, hotell, restauranger och spa Kök, tvätt, dusch Samtliga Toaletter Figur 9. Principskiss och flöden för alternativ återanvändning inom badanläggningen.

18 18(21) Reningsanläggningen blir avancerad och kommer att kräva förhållandevis mycket energi och kontroller. I ett sådant system måste även ett risktänkande få konsekvenser i form av t ex dubbla enheter och reservkraft. Total tillförsel av färskvatten (och produktionen av avloppsvatten) för detta system blir: Q medel = 14 m 3 /h Q max = 61 m 3 /h För- och nackdelar En fördel med detta system är att det blir betydligt mindre spillvattenflöden som måste ledas bort till det kommunala ledningsnätet och vidare till Sjölunda RV. Likaså minskar vattenförbrukningen från det kommunala systemet. En annan fördel är att systemet visar på möjligheten att återanvända vatten på ett mycket påtagligt sätt. Nackdelarna är att det blir dyrt i investering och drift, samt att den tekniska risken för sämre vatten, om än liten, trots allt är större än om kommunal försörjning används. Utöver de tekniska och ekonomiska aspekterna kan spekuleras att den psykologiska faktorn både kan väga positivt och negativt, d v s chans eller risk. 6.6 Egen VA-försörjning Beskrivning Anläggningen kan också försörjas av en egen vattentäkt. Några principiella hinder för detta finns inte, men det innebär att tillstånd måste sökas för vattenuttag och att ett vattenverk måste uppföras, drivas och kontrolleras. Såvitt känt finns inga motstående intressen inom aktuellt område. Förutsättningarna för att försörja området med eget vatten har studerats översiktligt och redovisas i bilaga 1. De naturliga förutsättningarna för att kunna bedriva en egen dricksvattenförsörjning är relativt gynnsamma genom att installera ett antal råvattenbrunnar i berggrunden. Vattenkvalitén i kännetecknas av höga järn-, kalcium- och magnesiumhalter (höga halter av kalcium och magnesium gör vattnet hårt). Det finns dock flera lösningar för att kunna behandla denna typ av råvatten för att producera ett gott dricksvatten. SGUs brunnsarkiv visar kring aktuellt område 12 stycken registrerade brunnar som når mellan m ner i kalkstenen. Medelkapaciteten för dessa brunnar ligger på 9 l/s, maximalt på 17 l/s och minst på 5 l/s. Utgår man från dessa värden borde medelflödet för hela området på 15 l/s relativt lätt kunna uppnås genom installation av 1-2 brunnar (ca m djupa). För det planerade maxflödet på 56 l/s krävs dock ett flertal brunnar, ca 5-6 st., så vida inte uppförande av en reservoar övervägs.

19 19(21) Spillvattnet kan naturligtvis enligt samma tankebana behandlas i ett eget reningsverk, och sedan släppas till recipient. Detta skulle innebära att tillstånd måste sökas för en B-anläggning och att ett reningsverk måste uppföras, drivas och kontrolleras. 7 Utjämningsmagasin Ett sätt att minska på erforderliga ledningsdimensioner till och från anläggningen för såväl färskvatten som spillvatten är förstås att anlägga utjämningsmagasin för att kapa flödestopparna. Reservoarvolymer är naturligtvis också nyttiga vid olika typer av haverier och i händelse av brand. När det gäller spillvatten har utjämning nackdelarna att det uppstår otrevlig lukt, att det blir nedsmutsat och att det kan bli bekymmer med igensättningar till följd av sedimentering. Dessa nackdelar kan dock hanteras. Ett alternativ för utjämning av spillvattnet är att endast tillämpa utjämning på de flöden som inte är så hårt förorenade. Vattenförsörjning Vad gäller vattenförsörjning har genomförda beräkningar visat att det är mest fördelaktigt att anlägga en reservoar som betjänar Domen och bostadsområden tillsammans. Antag, när det gäller färskvatten, att man kontinuerligt vill kunna levera ett flöde motsvarande maxdygnets medelförbrukning, d v s 22,1 l/s (80 m 3 /h). Om vattenförbrukningen ser ut som i tabell 3, blir erforderlig magasinsvolym knappt 500 m 3. I figur 10 illustreras hur volymen i ett färskvattenmagasin för detta fall varierar under ett dygn där påfyllningen hela tiden är 22,1 l/s och uttaget följer tabell 3. Förslagsvis utförs ett magasin i två lika stora volymer. 500 Volym i magasin, m Klockan Figur 10. Volymvariation i ett färskvattenmagasin för Domen+bostäder under ett maxdygn.

20 20(21) Spillvattenhantering Om ledningssystemet dimensioneras för att kontinuerligt kunna transportera bort ett flöde motsvarande det maximala spillvattenflödet från bostadsområden, lägenheter, hotell, restaurang och spa, behöver ett magasin kunna utjämna flödet från duschar och bassänger under ett maxdygn. Flödet som då behöver kunna ledas bort kontinerligt är 26,6 l/s (96 m 3 /h), se tabell 3. Om bortpumpningen av spillvatten kontinuerligt är 26,6 l/s (allt utom dusch- och bassängvatten prioriteras) och vattenförbrukningen följer tabell 3, erfordras en utjämningsvolym om drygt 300 m 3 (förslagsvis fördelad på två volymer). Detta illustreras i figur 11. Volym i magasin, m Klockan Figur 11. Volymvariation i ett spillvattenmagasin för Domen+bostäder under ett maxdygn. 8 Slutsatser De olika alternativen för vattenförsörjning och avloppshantering för hela området (bostäder och domen) sammanfattas i tabell 4 i termer av hur stora maxflödena blir för färskvatten respektive spillvatten till resp från området (alternativet egen VA-försörjning är inte med här). Tabell 4. Flöden av färskvatten och spillvatten i l/s och (m 3 /h) i de olika alternativen. Nollalternativ Återanv Infiltration Återanv inom bad Utjämning för toa Q max Q max Q max Q max Q max Färskvatten 44 (159) 43 (156) 44 (159) 30 (108) 22 (80) Spillvatten (156) 30 (108) 30 (108) 27 (97) De olika systemens för- och nackdelar sammanfattas i tabell 5, nedan.

21 21(21) Tabell 5. De olika systemens för- och nackdelar. Fördelar Nackdelar Nollalternativ Enkelt och robust Krävs stora åtgärder för att klara maxflöden Återanvändning av d+b till toa Infiltration av d+b Återanvändning inom badanläggn Egen VA Utjämning Inte dricksvatten till toa kan vara fördel marknadsmässigt Betydligt mindre spillvattenflöden. Ev bevattn istället för inf Betydligt mindre spill- och vattenförbrukning. Miljöprofil Ingen påverkan på det kommunala systemet. (men kräver utjämning) Krävs stora åtgärder för att klara maxflöden Delvis dubbla ledningar Påverkar ej vattenförbrukning. Anläggning att driva. Anläggning att driva Dyr anläggning Risk/psykologi Motsats till enkelt och robust vem ska äga och driva anläggningen. Genom att bygga utjämningsmagasin för enbart Domen för färskvatten (ca 450 m 3 ) och milt förorenat spillvatten (Dusch- och bassängvatten) (ca 350 m 3 ) som klarar maxdygnsförbrukning skulle de maximala flödena av färskvatten och spillvatten kunna minskas till 46 respektive 50 m 3 /h, d v s minskas med mer än hälften för nollalternativet och alternativet med återanvändnig för toalettspolning. På färskvattensidan gäller samma sak för alternativet med infiltration. Genom att bygga gemensamma utjämningsmagasin för Domen och bostäder för färskvatten (ca 500 m 3 ) och milt förorenat spillvatten (Dusch- och bassängvatten) (ca 300 m 3 ) som klarar maxdygnsförbrukning skulle de maximala flödena av färskvatten och spillvatten kunna minskas till 46 respektive 50 m 3 /h, d v s minskas med mer än hälften för nollalternativet och alternativet med återanvändnig

RAPPORT ÖVERFÖRINGSLEDNING SYDVÄSTRA MÖCKELN

RAPPORT ÖVERFÖRINGSLEDNING SYDVÄSTRA MÖCKELN RAPPORT ÖVERFÖRINGSLEDNING SYDVÄSTRA MÖCKELN 12 JUNI 2012 Uppdrag: 229963, Västra Bökhult Titel på rapport: Överföringsledning Sydvästra Möckeln Status: Slutrapport Datum: 2012-06-12 Medverkande Beställare:

Läs mer

1(5) ra04s 2011-02-17 Sweco Parkgatan 3 Box 1902, 791 19 Falun Telefon 023-464 00 Telefax 023-464 01 www.sweco.se. Sweco Environment AB

1(5) ra04s 2011-02-17 Sweco Parkgatan 3 Box 1902, 791 19 Falun Telefon 023-464 00 Telefax 023-464 01 www.sweco.se. Sweco Environment AB Svensk markexploatering AB VA-utredning till detaljplan Uppdragsnummer 1570096 Tomtområde vid Digernäs 5:5 och 1:45 Falun rev. 2013-10-09 Sweco Environment AB 1(5) Sweco Parkgatan 3 Box 1902, 791 19 Falun

Läs mer

VARA MARKKONSULT AB 2010-11-04

VARA MARKKONSULT AB 2010-11-04 LERUMS KOMMUN SEKTOR SAMHÄLLSBYGGNAD Översiktlig gatu- och VA-utredning för detaljplan Götebo 1:5 m.fl Lilla bråta VARA MARKKONSULT AB 2010-11-04 På uppdrag åt Lerums Kommun, sektor samhällsbyggnad, planarkitekt

Läs mer

Eftra 2:54 och 4:24 VA-utredning till detaljplan

Eftra 2:54 och 4:24 VA-utredning till detaljplan Beställare: Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: FALKENBERGS KOMMUN Box 293 311 23 Falkenberg Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Herman Andersson Jennifer Löfvendahl Uppdragsnr: 102 38 57 Filnamn

Läs mer

UTÖKNING NORRA INDUSTRIOMRÅDET DAGVATTENUTREDNING

UTÖKNING NORRA INDUSTRIOMRÅDET DAGVATTENUTREDNING UTÖKNING NORRA INDUSTRIOMRÅDET DAGVATTENUTREDNING SLUTRAPPORT (REV. 2013-09-12) Uppdrag: 246365, Översiktlig geoteknik, dagvatten Norra Industriområdet, Storuman Titel på rapport: Norra Industriområdet,

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING Landvetters-Backa, östra, etapp 1 HÄRRYDA KOMMUN. Totalt antal blad: 8 st. Göteborg 2014-06-02

DAGVATTENUTREDNING Landvetters-Backa, östra, etapp 1 HÄRRYDA KOMMUN. Totalt antal blad: 8 st. Göteborg 2014-06-02 DAGVATTENUTREDNING Landvetters-Backa, östra, etapp HÄRRYDA KOMMUN Totalt antal blad: 8 st. Göteborg -- ÅF-Infrastructure AB, Grafiska vägen, Box SE- Göteborg Telefon +. Fax + 9. Säte i Stockholm. www.afconsult.com

Läs mer

Dagvattenutredning Södra Gröna Dalen

Dagvattenutredning Södra Gröna Dalen Uppdragsnr: 10144353 1 (11) PM Dagvattenutredning Södra Gröna Dalen Komplettering 2011-04-07 Bakgrund PEAB Bostad AB och Skanska Nya Hem AB i samarbete med Upplands-Bro kommun har beslutat att ta fram

Läs mer

Dagvattenutredning, Borås Stad

Dagvattenutredning, Borås Stad Dagvattenutredning, Borås Stad Detaljplan för Brämhults Kärra 1:3 Koncept 081103 2008-11-03 Beställare Borås Stad, Stadsbyggnadskontoret Kristine Bayard Konsult Vägverket Konsult Affärsområde Syd Avdelning

Läs mer

Översiktlig VA och dagvattenutredning för Bjärnö 1:2 2013-03-28. Upprättad av: Johanna Persson och Emma Sjögren

Översiktlig VA och dagvattenutredning för Bjärnö 1:2 2013-03-28. Upprättad av: Johanna Persson och Emma Sjögren PM Översiktlig VA och dagvattenutredning för Bjärnö 1:2 2013-03-28 Upprättad av: Johanna Persson och Emma Sjögren PM Översiktlig VA och dagvattenutredning för Bjärnö 1:2 Kund Karlshamns Kommun Stadsmiljöavdelningen

Läs mer

Uppdragsnr: 10214630. Källa: www.eniro.se VA-UTREDNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR ÄSKEKÄRR 1:7, 1:8 M.FL. (Askeviks camping och stugby)

Uppdragsnr: 10214630. Källa: www.eniro.se VA-UTREDNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR ÄSKEKÄRR 1:7, 1:8 M.FL. (Askeviks camping och stugby) Uppdragsnr: 10214630 Källa: www.eniro.se VA-UTREDNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR ÄSKEKÄRR 1:7, 1:8 M.FL. (Askeviks camping och stugby) Uppdragsnr: 10214630 2(5) Konsult WSP Samhällsbyggnad Box 8094 700

Läs mer

Revidering av Grundförutsättningar Torneträsk Riksgränsen 2013-05-28

Revidering av Grundförutsättningar Torneträsk Riksgränsen 2013-05-28 Revidering av Grundförutsättningar Torneträsk Riksgränsen 2013-05-28 Följande avsnitt är reviderade. I grunddokumentet är de markerade avsnitten markerade med rött kryss. Kapitel 2.7 har reviderats med

Läs mer

RAPPORT. VA utredning Handelscenter Lindvallen 2015-02-19. Sweco Environment AB Falun. Boel Nyberg SKISTAR AB UPPDRAGSNUMMER 3314571200

RAPPORT. VA utredning Handelscenter Lindvallen 2015-02-19. Sweco Environment AB Falun. Boel Nyberg SKISTAR AB UPPDRAGSNUMMER 3314571200 SKISTAR AB VA utredning Handelscenter Lindvallen UPPDRAGSNUMMER 3314571200 2015-02-19 Sweco Environment AB Falun Boel Nyberg repo001.docx 2012-03-2914 Innehållsförteckning 1 Allmänt 2 1.1 Orientering

Läs mer

Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Nässjö kommun. Antagen av Miljö- och byggnadsnämnden 2008-06-11

Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Nässjö kommun. Antagen av Miljö- och byggnadsnämnden 2008-06-11 Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Nässjö kommun Antagen av Miljö- och byggnadsnämnden 2008-06-11 Innehållsförteckning Inledning...... 3 Funktionskrav.. 3 Säker funktion och användarvänlighet.......

Läs mer

Tekniskt PM, VA-teknik. Teoretisk, översiktlig beräkning för dagvattenhantering gällande etablering av Tullstation, E18.

Tekniskt PM, VA-teknik. Teoretisk, översiktlig beräkning för dagvattenhantering gällande etablering av Tullstation, E18. Teoretisk, översiktlig beräkning för dagvattenhantering gällande etablering av Tullstation, E18. Datum: 21.12.2013 Uppdragsnummer: 113427 Tekniskt PM, VA-teknik Innehåll 1. Inledning... 3 1.1 Bakgrund...

Läs mer

VA och dagvattenutredning

VA och dagvattenutredning Teknisk försörjning 1(8) VA och dagvattenutredning Miljö Området ligger vid fjorden Gullmarn som är ett Natura 2000 område, vilket innebär att det klassas som områden med särskilda skydds- och bevarandevärden

Läs mer

VA-HANTERING RÖRUM 5:24 (TID 5:21)

VA-HANTERING RÖRUM 5:24 (TID 5:21) VA-HANTERING RÖRUM 5:24 Utredning Malmö Uppdragsnummer 3830995 SWECO Hans Michelsensgatan 2 Box 286, 201 22 Malmö Telefon 040-16 70 00 Telefax 040-15 43 47 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING... 2 2 VATTENFÖRSÖRJNING...

Läs mer

1. VA-översikt 2. VA-policy 3. VA-plan

1. VA-översikt 2. VA-policy 3. VA-plan Samrådsversion 2015-12-18 1. VA-översikt 2. VA-policy 3. VA-plan Kommunfullmäktige 2015-xx-xx Fastställd av Kommunfullmäktige 2016-xx-xx xxx Diarienummer KS 2013/181 och 2015/475M. BAKRUND Vatten- och

Läs mer

Samråd inför tillståndsprövning av ny ytvattentäkt i Hummeln

Samråd inför tillståndsprövning av ny ytvattentäkt i Hummeln 1 Samråd inför tillståndsprövning av ny ytvattentäkt i Hummeln 2012-03-05 Kristdala församlingshem Närvarande: För sökanden Jan Sandberg Charlotta Karlsson Pia Rapp C-G Göransson Holger Torstensson Agnes

Läs mer

Bortkoppling av dagvatten från spillvattennätet

Bortkoppling av dagvatten från spillvattennätet Bortkoppling av dagvatten från spillvattennätet Dagvatten Med dagvatten menas tillfälligt, avrinnande vatten på ytan, mark eller konstruktion, t.ex. regnvatten, smältvatten eller framträngande grundvatten.

Läs mer

Vatten- och avloppssystemen i Göteborg

Vatten- och avloppssystemen i Göteborg Vatten- och avloppssystemen i Göteborg Dricksvatten Dricksvattnet är vårt viktigaste livsmedel och kvaliteten kontrolleras regelbundet. Göteborgarnas råvatten, det producerade dricksvattnet vid vattenverken

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING MEDELTIDENS VÄRLD, ETAPP II AV DAGVATTENUTREDNING EXPLOATERINGSOMRÅDE E20

DAGVATTENUTREDNING MEDELTIDENS VÄRLD, ETAPP II AV DAGVATTENUTREDNING EXPLOATERINGSOMRÅDE E20 DAGVATTENUTREDNING MEDELTIDENS VÄRLD, ETAPP II AV DAGVATTENUTREDNING EXPLOATERINGSOMRÅDE E20 Etapp II Definitiv Växjö 2007-12-17 SWECO VIAK AB Växjö Anders Svensson Uppdragsnummer 1291392000 SWECO VIAK

Läs mer

Bilaga 5, Dagvattenrening, bilaga till Uppdragsrapport daterad 2014-02-28

Bilaga 5, Dagvattenrening, bilaga till Uppdragsrapport daterad 2014-02-28 Uppdragsnr: 10191200 1 (8) PM Bilaga 5, Dagvattenrening, bilaga till Uppdragsrapport daterad 2014-02-28 1 Inledning Idag leds orenat dagvatten ut via ledning till Hudiksvallsfjärden från ett område på

Läs mer

Översvämningsanalys Sollentuna

Översvämningsanalys Sollentuna Beställare Sollentuna kommun och Sollentuna Energi AB Översvämningsanalys Sollentuna Konsekvenser av extrema regn över Sollentuna kommun Uppdragsnummer Malmö 2015-04-21 12802674 DHI Sverige AB GÖTEBORG

Läs mer

Byggnationen av kommunalt VA är avslutad i området

Byggnationen av kommunalt VA är avslutad i området INFORMATIONSBREV 2015-10-19 1 (3) Information till fastighetsägare i Gustavsberg, del av Bergshamra tätort Byggnationen av kommunalt VA är avslutad i området Hej! Nu är det dags för ett nytt informationsbrev

Läs mer

Remissförslag. Borås Stads. Riktlinjer för dricksvatten- och avloppsförsörjning

Remissförslag. Borås Stads. Riktlinjer för dricksvatten- och avloppsförsörjning Remissförslag Borås Stads Riktlinjer för dricksvatten- och avloppsförsörjning 0 Borås Stads Styrdokument»Aktiverande Strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås Program verksamheter och metoder

Läs mer

Bilaga 4 Alternativa metoder för snöhantering

Bilaga 4 Alternativa metoder för snöhantering Bilaga 4 1 Landtippar Det främsta alternativet till sjötippningen är landdeponering. Erfarenheter av landdeponering finns bland annat från Gävle kommun, Sundsvalls kommun och Oslo kommun. Nedanstående

Läs mer

Bön i Henån,Orust kommun 1(2) Väg och Va-utredning för ny plan

Bön i Henån,Orust kommun 1(2) Väg och Va-utredning för ny plan Bön i Henån,Orust kommun 1(2) Väg och Va-utredning för ny plan Utbyggnad av väg och Va-ledningar Aqua Canale AB har fått i uppdrag att projektera vägar och va-ledningar inom planområdet på Bön. Förslaget

Läs mer

Bilaga 1. Teknisk beskrivning av. Tångens avloppsreningsverk H2OLAND. Mark de Blois/Behroz Haidarian www.h2oland.se 0322-66 04 67

Bilaga 1. Teknisk beskrivning av. Tångens avloppsreningsverk H2OLAND. Mark de Blois/Behroz Haidarian www.h2oland.se 0322-66 04 67 Bilaga 1 av Tångens avloppsreningsverk Orust kommun 2013-07-02 Tångens avloppsreningsverk Tillståndsansökan Orust kommun av Tångens avloppsreningsverk Innehållsförteckning 1 INLEDNING... 3 2 UTSLÄPPSVILLKOR...

Läs mer

VA-UTREDNING ÖSTANBÄCK 55:6

VA-UTREDNING ÖSTANBÄCK 55:6 RAPPORT VA-UTREDNING ÖSTANBÄCK 55:6 SLUTRAPPORT 2016-02-03 Uppdrag 266953, Östanbäck dagvattenutredning Titel på rapport: VA-utredning Östanbäck 55:6 Status: Datum: 2016-02-03 Medverkande Beställare: Kontaktperson:

Läs mer

Väg E6 och 896 vid Lomma, kollektivtrafikåtgärder

Väg E6 och 896 vid Lomma, kollektivtrafikåtgärder Tekniskt PM Avvattning och ledningar Väg E6 och 896 vid Lomma, kollektivtrafikåtgärder Lomma kommun, Skåne Län Vägplan 2016-06-03 Projektnummer: 145981 1 Innehåll 2 ALLMÄNT 3 3 AVVATTNING 3 3.1 Förutsättningar

Läs mer

VATTENANVÄNDNING - VATTENVÅRD

VATTENANVÄNDNING - VATTENVÅRD MULLSJÖ KOMMUN 109 VATTENANVÄNDNING - VATTENVÅRD Tidan i närheten av Näs, Bjurbäck. HUR SER DET UT? Mullsjö kommun är rik på sjöar och vattendrag. De största sjöarna i kommunen är Stråken, Nässjön, Brängen,

Läs mer

ABVA Allmänna Bestämmelser för Vatten och Avloppstjänster i Trollhättans kommun

ABVA Allmänna Bestämmelser för Vatten och Avloppstjänster i Trollhättans kommun ABVA Allmänna Bestämmelser för Vatten och Avloppstjänster i Trollhättans kommun Fastställd av kommunfullmäktige i Trollhättans kommun 2011 02 28, 12, att gälla från och med 2011 03 01. Läs vår broschyr

Läs mer

VÄGVALSUTREDNING AVLOPPSRENING

VÄGVALSUTREDNING AVLOPPSRENING VÄGVALSUTREDNING AVLOPPSRENING Varför vägvalsutredning? Denna typ av alternativstudie krävs vid tillståndsprövning, Miljöbalken säger att man ska utvärdera och välja Bästa Möjliga Teknik utifrån de lokala

Läs mer

Sweco Environment AB. Org.nr 556346-0327 säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen

Sweco Environment AB. Org.nr 556346-0327 säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen Tyresö Kommun Hantering av BDT-vatten i Östra Tyresö Uppdragsnummer 1141230000 Leverans Stockholm 2011-08-15 Sweco Environment AB Denis van Moeffaert 1 (15) Sweco Vatten & Miljö Gjörwellsgatan 22 Box 34044,

Läs mer

VA-policy för Växjö kommun

VA-policy för Växjö kommun VA-policy för Växjö kommun Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Tekniska nämnden Dokumentnamn VA-policy för Växjö kommun Fastställd/Upprättad Kommunfullmäktige 2015-12-15, 302 Tidigare ändringar

Läs mer

Avloppsanordning för hushållsspillvatten på Edsås 1:18 - komplettering

Avloppsanordning för hushållsspillvatten på Edsås 1:18 - komplettering Edsås 1:18 Foto från norra delen av Edsås 1:18 Avloppsanordning för hushållsspillvatten på Edsås 1:18 - komplettering 2007-04-25 Beställare: Advokatfirman Åberg Kungsportsavenyn 32 411 36 GÖTEBORG Konsult:

Läs mer

STATENS VA-NÄMND BESLUT BVa 40 2013-06-05 Va 401/12 Stockholm

STATENS VA-NÄMND BESLUT BVa 40 2013-06-05 Va 401/12 Stockholm Bilagor uteslutna STATENS VA-NÄMND BESLUT BVa 40 2013-06-05 Va 401/12 Stockholm SÖKANDE 1. S K 2. K K MOTPART Ekerö kommun Ombud 1: Advokaten A G Ombud 2: Advokaten H A SAKEN Anläggningsavgift VA-NÄMNDENS

Läs mer

Vattenmyndigheten i Södra Östersjöns vattendistrikt Länsstyrelsen i Kalmar län 391 86 Kalmar

Vattenmyndigheten i Södra Östersjöns vattendistrikt Länsstyrelsen i Kalmar län 391 86 Kalmar Björn Hjernquist 0498485248@telia.com 26 augusti 2009 Vattenmyndigheten i Södra Östersjöns vattendistrikt Länsstyrelsen i Kalmar län 391 86 Kalmar Samrådsyttrande över förslag till förvaltningsplan, miljökvalitetsnormer,

Läs mer

Information inför anläggande av VA-anläggning i Munga

Information inför anläggande av VA-anläggning i Munga Information inför anläggande av VA-anläggning i Munga Mälarenergi hoppas att denna information om utbyggnaden av VA-anläggning i Munga ska ge Er den information som behövs inför VA-anslutningen av Er fastighet.

Läs mer

Tematiskt tillägg till översiktplanen för vatten och avlopp från 2010

Tematiskt tillägg till översiktplanen för vatten och avlopp från 2010 1 2014-03-06 Torsås Kommun Bygg- och miljönämnden 385 25 Torsås Tematiskt tillägg till översiktplanen för vatten och avlopp från 2010 Torsås Kustmiljögrupp har beretts tillfälle att yttra sig över rubricerad

Läs mer

VÅRA AVSKILJARE SKILJER SIG

VÅRA AVSKILJARE SKILJER SIG VÅRA AVSKIJARE SKIJER SIG Våra avskiljare renar fett-, slam- oc oljeförorenat spill- oc dagvatten före anslutning till det kounala avloppsnätet. Beprövade konstruktioner med lång livslängd, låg serviceintensitet

Läs mer

INFORMATION FRÅN MILJÖAVDELNINGEN. AVLOPP PÅ RÄTT SÄTT Information till dig som skall anlägga enskild avloppsanläggning

INFORMATION FRÅN MILJÖAVDELNINGEN. AVLOPP PÅ RÄTT SÄTT Information till dig som skall anlägga enskild avloppsanläggning INFORMATION FRÅN MILJÖAVDELNINGEN AVLOPP PÅ RÄTT SÄTT Information till dig som skall anlägga enskild avloppsanläggning INNEHÅLLSFÖRTECKNING VILKA RIKTLINJER STYR?... 3 OLIKA RENINGSMETODER... 3 ALLMÄNT...

Läs mer

RISKINVENTERING OCH RISKANALYS, GÄDDEDE VATTENVERK

RISKINVENTERING OCH RISKANALYS, GÄDDEDE VATTENVERK Dokumentnamn: Bilaga 3 - Förslag vattenskyddsområde Dokumentet gäller för: VA-försörjning, dricksvatten Strömsund kommun Framtaget av: Ansvarig för dokumentet: Anna Norman, ProVAb VA-chef, Strömsund kommun

Läs mer

Områdesbeskrivning för Katrineholms kommun

Områdesbeskrivning för Katrineholms kommun Områdesbeskrivning för Katrineholms kommun Områdesbeskrivning en omfattar områden med detaljplan och områdesplan samt områden som i översiktsplanen (ÖP 1991) redovisats som samlad bebyggelse. Som permanentbodda

Läs mer

ABVA. Allmänna bestämmelser för brukande av den allmänna vatten- och avloppsanläggningen i Borgholms kommun

ABVA. Allmänna bestämmelser för brukande av den allmänna vatten- och avloppsanläggningen i Borgholms kommun ABVA Allmänna bestämmelser för brukande av den allmänna vatten- och avloppsanläggningen i Borgholms kommun Antagen av kommunfullmäktige 21 november 2011 Gäller från och med 1 januari 2012 Inledning 1 Lagar,

Läs mer

PM DAGVATTENUTREDNING GROSTORP

PM DAGVATTENUTREDNING GROSTORP RAPPORT PM DAGVATTENUTREDNING GROSTORP SLUTRAPPORT 2014-05-19 Uppdrag: 250825, Dp Grostorp i Finspång Titel på rapport: PM Dagvattenutredning Grostorp Status: Datum: 2014-05-19 Medverkande Beställare:

Läs mer

Mark. Vatten..~--'NQENJOAERNA AB -----~-

Mark. Vatten..~--'NQENJOAERNA AB -----~- -----~- Vatten ~--'NQENJOAERNA AB Utlåtande om lämpligheten av att bygga nytt bostadsområde inom seku ndär skyddszon för den kommunala grundvattentäkten i Vaggeryd Abonnenter i Vaggeryd, Byarum och Hok

Läs mer

Studie om dimensioneringstal för vattenförbrukning. 1 Förbrukningsmönster och maxdygn-/maxtimfaktorer Bakgrund och syfte

Studie om dimensioneringstal för vattenförbrukning. 1 Förbrukningsmönster och maxdygn-/maxtimfaktorer Bakgrund och syfte Svenskt Vatten Utveckling Projektförslag 1(5) 2015-06-11 Studie om dimensioneringstal för vattenförbrukning 1 Förbrukningsmönster och maxdygn-/maxtimfaktorer Bakgrund och syfte Dimensionering av svenska

Läs mer

Utsläppsvillkor och funktionellt krav på reningsverket och ledningsnätet.

Utsläppsvillkor och funktionellt krav på reningsverket och ledningsnätet. Bakgrund Hornasjöns Samfällighetsförening planerar för 37 fastigheter anslutna med ledningsnät till ett gemensamt reningsverk. Utsläppsvillkor och funktionellt krav på reningsverket och ledningsnätet.

Läs mer

PM DAGVATTEN AGATEN 32, TYRESÖ. Rev A 2015-08-26 UPPDRAGSLEDARE: TOBIAS RENLUND UPPRÄTTAD AV: TOBIAS RENLUND GRANSKAD OCH KVALITETSSÄKRAD: HENRIK ALM

PM DAGVATTEN AGATEN 32, TYRESÖ. Rev A 2015-08-26 UPPDRAGSLEDARE: TOBIAS RENLUND UPPRÄTTAD AV: TOBIAS RENLUND GRANSKAD OCH KVALITETSSÄKRAD: HENRIK ALM repo001.docx 2012-03-2914 AGATEN 32, TYRESÖ Rev A SWECO ENVIRONMENT AB UPPDRAGSLEDARE: TOBIAS RENLUND UPPRÄTTAD AV: TOBIAS RENLUND GRANSKAD OCH KVALITETSSÄKRAD: HENRIK ALM Innehållsförteckning 1 Inledning

Läs mer

Avtalsbilaga 4 dnr 454-4653/2004 Inkluderar även Dnr: 454-2688/2005 Slutrapport för projekt inom Miljömiljarden, Stockholm Stad

Avtalsbilaga 4 dnr 454-4653/2004 Inkluderar även Dnr: 454-2688/2005 Slutrapport för projekt inom Miljömiljarden, Stockholm Stad Avtalsbilaga 4 dnr 454-4653/2004 Inkluderar även Dnr: 454-2688/2005 Slutrapport för projekt inom Miljömiljarden, Stockholm Stad inom niijomiijarden, Stockholm Diarienummer för ursprunglig ansökan: 454-4653/2004

Läs mer

Dagvattenhantering i Stockholm

Dagvattenhantering i Stockholm SIDAN 1 Dagvattenhantering i Stockholm Nuläge och framtida inriktning Jens Fagerberg, Stockholm Vatten AB Stina Thörnelöf, Miljöförvaltningen Dagvattensystemet i Stockholm Kombinerat system dagvatten och

Läs mer

Sweco Environment AB. Org.nr 556346-0327 säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen

Sweco Environment AB. Org.nr 556346-0327 säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen Profi Dagvattenutredning Freden Större 11 Uppdragsnummer 1143520000 Stockholm 2012-10-03 Sweco Environment AB Dagvatten och ytvatten Handläggare: Johanna Rennerfelt Kvalitetsgranskare: Agata Banach 1 (11)

Läs mer

Hydrologiska och hydrokemiska förändringar i Gripsvallsområdet 2010-03-09

Hydrologiska och hydrokemiska förändringar i Gripsvallsområdet 2010-03-09 Hydrologiska och hydrokemiska förändringar i Gripsvallsområdet 2010-03-09 1 2 Figur 1. Gripsvall, planområde. Från kommunens FÖP. BAKGRUND I samband med utarbetandet av FÖP Gripsvall undersöktes också

Läs mer

Informationsmöte ang. VA-utbyggnad inom Binnerbäck - Vedbormområdet. Tisdag 28/7 2009 kl. 19:00 Löttorps Byggdegård

Informationsmöte ang. VA-utbyggnad inom Binnerbäck - Vedbormområdet. Tisdag 28/7 2009 kl. 19:00 Löttorps Byggdegård Informationsmöte ang. VA-utbyggnad inom Binnerbäck - Vedbormområdet Tisdag 28/7 2009 kl. 19:00 Löttorps Byggdegård Borgholm Energi VA- och renhållningschef Bo Persson Tel: 0485-880 55 Mail: bo.persson@borgholm.se

Läs mer

VA-Utredning Mogden. 2011-03-22 Reviderad 2011-05-18. Beställare: Ulricehamns Energi AB VA-Utredning Mogden m.fl. Uppdragsnummer: 226024

VA-Utredning Mogden. 2011-03-22 Reviderad 2011-05-18. Beställare: Ulricehamns Energi AB VA-Utredning Mogden m.fl. Uppdragsnummer: 226024 VA-Utredning Mogden 2011-03-22 Reviderad 2011-05-18 Beställare: Ulricehamns Energi AB VA-Utredning Mogden m.fl. Uppdragsnummer: 226024 VA-Utredning Mogden 2 (19) 2011-03-22, Rev. 2011-05-18 1 Bakgrund...

Läs mer

Inom fastigheten Lillhällom planeras för utbyggnad av det befintliga äldreboendet som finns inom fastigheten idag.

Inom fastigheten Lillhällom planeras för utbyggnad av det befintliga äldreboendet som finns inom fastigheten idag. REV 2014-04-22 Bakgrund Inom fastigheten Lillhällom planeras för utbyggnad av det befintliga äldreboendet som finns inom fastigheten idag. I dag är ca 35 % av fastighetens area hårdgjord, d.v.s. består

Läs mer

Dagvattenutredning Torshälla - Mälby 8:1

Dagvattenutredning Torshälla - Mälby 8:1 Dagvattenutredning Torshälla - Mälby 8:1 Beställare: Eskilstuna kommun 631 86 Eskilstuna Beställarens representant: Karolina Ehrén Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: Norconsult AB Hantverkargatan 5

Läs mer

2011 Reningsverk och vatten.

2011 Reningsverk och vatten. 2011 Reningsverk och vatten. Året 2011 har varit ett aktivt år. Vi har lagt upp en 3-års plan som fungerar och vi ligger bra i fas med det som är planerat. Planen är att år 2011 är vatten året då vi skall

Läs mer

Därefter fick fastighetsägarna möjligt att ställa frågor, se nedan för mötesanteckningar från mötet.

Därefter fick fastighetsägarna möjligt att ställa frågor, se nedan för mötesanteckningar från mötet. Datum Ärende 2015-02-04 V -2014-509-12 Er referens Rickard Kalm Hej! Norrköping Vatten och Avfall har nu sammanställt de frågor och svar som uppkom på informationsmötet den 21 januari 2015. Frågor och

Läs mer

Kontroll av amalgamavskiljare. Huddinge 1999

Kontroll av amalgamavskiljare. Huddinge 1999 R nr 19, maj 2000 Kontroll av amalgamavskiljare i Stockholm och Huddinge 1999 Peter Johansson, Stockholm Vatten AB Sammanfattning: Tmls en avsevärd minskning av kvicksilver tillförseln till reningsverken

Läs mer

UMEVA:s vattenanläggning på Holmön består av ett antal råvattenbrunnar, ett vattenverk samt omkring 4,5 km ledningsnät.

UMEVA:s vattenanläggning på Holmön består av ett antal råvattenbrunnar, ett vattenverk samt omkring 4,5 km ledningsnät. 5.3 Holmön Bakgrund Holmön saknar verksamhetsområde för vatten och avlopp. Umeå kommun och sedermera UMEVA har ändå tagit en central roll i dricksvattenförsörjningen på ön. Engagemanget har motiverats

Läs mer

Mölndals Innerstad. Mölndals Stad. Detaljplaner. Översvämningsrisker och översiktlig dagvattenhantering

Mölndals Innerstad. Mölndals Stad. Detaljplaner. Översvämningsrisker och översiktlig dagvattenhantering Mölndals Innerstad Detaljplaner Översvämningsrisker och översiktlig dagvattenhantering Mölndals Stad oktober 2013 Denna rapport har skapats inom DHI Ledningssystem som är certifierat av DNV i enlighet

Läs mer

PM, dagvattenhantering

PM, dagvattenhantering , dagvattenhantering Tillhörande detaljplan för Isgärde 4:74, Mörbylånga kommun 2015-12-02 Innehållsförteckning 1 BAKGRUND... 5 2 PLANERAD MARKANVÄNDNING... 5 3 BEFINTLIGA FÖRHÅLLANDEN... 6 4 DAGVATTEN...

Läs mer

G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G

G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G Samrådshandling Detaljplan för NYA BOSTÄDER I TYFTER Inom Tyfter 1:19 m.fl. Kungälvs kommun, Västra Götalands län SAMHÄLLSBYGGNAD Planering och exploatering

Läs mer

Anmälan/ansökan om registrering/godkännande av dricksvattenanläggning enligt LIVSFS 2005:20 och SLVFS 2001:30

Anmälan/ansökan om registrering/godkännande av dricksvattenanläggning enligt LIVSFS 2005:20 och SLVFS 2001:30 Anmälan/ansökan avser (se även under övriga upplysningar) Anmälan om regirering Ny dricksvattenanläggning Anläggningen beräknas vara färdigälld (år, månad): Befintlig anläggning Anmälan/ansökan om regirering/godkännande

Läs mer

Information om vatten och avlopp i samband med pågående planarbete för Årsta havsbad

Information om vatten och avlopp i samband med pågående planarbete för Årsta havsbad 23 maj 2005 Dnr Plan 15/2004 Planavdelningen Emelie Grind Information om vatten och avlopp i samband med pågående planarbete för Årsta havsbad Med anledning av pågående planarbete för Årsta havsbad har

Läs mer

Riktlinjer för små avloppsanordningar i Haparanda kommun. Antagen av samhällsbyggnadsnämnden 2016-04-12 37

Riktlinjer för små avloppsanordningar i Haparanda kommun. Antagen av samhällsbyggnadsnämnden 2016-04-12 37 Riktlinjer för små avloppsanordningar i Haparanda kommun Antagen av samhällsbyggnadsnämnden 2016-04-12 37 Inledning Avloppsvatten är ett samlingsbegrepp för olika sorters förorenat vatten. Spillvatten

Läs mer

Dagvattenhantering Tuna Park, inför detaljplan för Gallerian 1 m.fl. 1 Inledning

Dagvattenhantering Tuna Park, inför detaljplan för Gallerian 1 m.fl. 1 Inledning Uppdragsnr: 1018 9908 1 (9) PM Dagvattenhantering Tuna Park, inför detaljplan för Gallerian 1 m.fl. 1 Inledning Warburg-Hendersson Eskilstuna AB äger fastigheten Gallerian 1 i området Tuna Park i Eskilstuna.

Läs mer

Kniva. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp

Kniva. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Kniva Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Innehåll BAKGRUND... 2 TIDIGARE HÄNDELSER... 2 VERKSAMHETSOMRÅDE... 3 PRELIMINÄR TIDSPLAN... 4 PROJEKTERING... 4 LEDNINGSRÄTT... 4 UPPHANDLING... 4 UTBYGGNAD...

Läs mer

VÄSJÖOMRÅDET (DP l + ll)

VÄSJÖOMRÅDET (DP l + ll) DAGVATTENUTREDNING INFÖR UTBYGGNAD AV VÄSJÖOMRÅDET (DP l + ll) OKT 2010 2 (8) 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2 2 Dagvattenhantering vid Väsjöområdet 3 2.1 Väsjön 3 2.2 Förslag till dagvattenhantering 3 2.3 Reningsbehov

Läs mer

Vatten- och avloppspolicy. Den andra delen av vatten- och avloppsplanen

Vatten- och avloppspolicy. Den andra delen av vatten- och avloppsplanen Vatten- och avloppspolicy Den andra delen av vatten- och avloppsplanen 2 (6) 1. Inledning Hultsfreds kommun arbetar med sin VA-planering i enlighet med den vägledning för kommunal VA-planering som tagits

Läs mer

RAPPORT VA-utredning Tillhörande detaljplan för Tjörnudden, Brommösund 2013-02-18. Upprättad av: Kristina Wilén

RAPPORT VA-utredning Tillhörande detaljplan för Tjörnudden, Brommösund 2013-02-18. Upprättad av: Kristina Wilén RAPPORT Tillhörande detaljplan för Tjörnudden, Brommösund 2013-02-18 Upprättad av: Kristina Wilén Uppdragsnr: 10171536 Detaljplan Tjörnudden, Brommösund 2 (8) RAPPORT tillhörande detaljplan för Tjörnudden,

Läs mer

Hantering av dagvattenfrågor. Ansvarsfördelning i den kommunala organisationen

Hantering av dagvattenfrågor. Ansvarsfördelning i den kommunala organisationen Hantering av dagvattenfrågor Ansvarsfördelning i den kommunala organisationen Innehåll 1 Inledning 5 2 Ansvarsfördelning 5 2.1 Byggnadsnämnden...5 2.1.1 Plan- och bygglovskontoret...5 2.2 Norrhälsinglands

Läs mer

WehoPuts Minireningsverk

WehoPuts Minireningsverk 20 1200 pe Minireningsverk Reningsverken baseras på en biologisk-kemisk reningsprocess vilken hanterar allt avloppsvatten från fastigheter. Bland våra modeller finns allt ifrån reningsverk för enskilda

Läs mer

Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Eksjö kommun

Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Eksjö kommun Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Eksjö kommun Antagna av tillstånds- och myndighetsnämnden 2013-01-23 Innehållsförteckning Inledning.. 3 Funktionskrav......3 Säker funktion och användarvänlighet.........3

Läs mer

Anmälan om registrering av dricksvattenanläggning Enligt LIVSFS 2005:20 och SLVFS 2001:30

Anmälan om registrering av dricksvattenanläggning Enligt LIVSFS 2005:20 och SLVFS 2001:30 Anmälan om regirering av dricksvattenanläggning Enligt LIVSFS 2005:20 och SLVFS 2001:30 Anmälan avser (se även under övriga upplysningar) Anmälan om regirering Ny dricksvattenanläggning Anläggningen beräknas

Läs mer

Dagvattenutredning, Herrestads- Torp 1:41 och 1:45 m.fl. i Uddevalla kommun

Dagvattenutredning, Herrestads- Torp 1:41 och 1:45 m.fl. i Uddevalla kommun , Herrestads- Torp 1:41 och 1:45 m.fl. i Uddevalla kommun Utredning rörande konsekvenser av exploatering samt förslag till dagvattenhantering i samband med detaljplanläggning Umeå 2010-05-06 Beställare:

Läs mer

FLÖDESDESIGN VID AVLOPPSRENINGSVERK

FLÖDESDESIGN VID AVLOPPSRENINGSVERK VATTEN Journal of Water Management and Research 68:69 74. Lund 2012 FLÖDESDESIGN VID AVLOPPSRENINGSVERK Flow design at wastewater treatment plants av HANS CARLSSON, Tyréns AB, Isbergs gata 15, 205 19 Malmö,

Läs mer

Vattnets betydelse i samhället

Vattnets betydelse i samhället 9 Vattnets betydelse i samhället Vatten är vårt viktigaste livsmedel och är grundläggande för allt liv, men vatten utnyttjas samtidigt för olika ändamål. Det fungerar t.ex. som mottagare av utsläpp från

Läs mer

NSVA - Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB

NSVA - Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB NSVA - Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB Kommunalt VA-bolag Bildades 2009 14 275 Sex ägarkommuner 230 000 invånare 170 medarbetare 132 989 14 927 14 801 13 332 43 073 Bild från ngn anläggning ute

Läs mer

När det gäller avloppsanläggningens placering finns olika avstånd man måste ta hänsyn till. När behöver man söka tillstånd eller göra en anmälan?

När det gäller avloppsanläggningens placering finns olika avstånd man måste ta hänsyn till. När behöver man söka tillstånd eller göra en anmälan? Varför är avloppsrening viktigt? Minska syrebrist och övergödning Utsläpp av dåligt renat avloppsvatten till våra hav, sjöar, åar och bäckar kan ge syrebrist i vattnet med dålig lukt som följd. Det kan

Läs mer

Vattenplanering i Plan och bygglagen

Vattenplanering i Plan och bygglagen Vattenplanering i Plan och bygglagen Pär Persson Vattenstrateg Enheten för samhällsplanering PBL och vatten - möjligheter 2 kap 5 - allmänna intressen Bebyggelse ska lokaliseras till mark som är lämpad

Läs mer

Vägval Älgö. Analys av genomförande och risker Bilaga 2 till Analys av Vägval. Bilaga 2 - Riskanalys 2004-06-22 1

Vägval Älgö. Analys av genomförande och risker Bilaga 2 till Analys av Vägval. Bilaga 2 - Riskanalys 2004-06-22 1 Vägval Älgö Analys av genomförande och risker Bilaga 2 till Analys av Vägval 2004-06-22 1 Teckenförklaring Bakgrundens färg visar var i processen vi befinner oss: Vägval Älgö Planprocessen Politiska beslut

Läs mer

Befolkningsutveckling Knivsta 2012-11-21. Snabbast växande kommuner 2003-2011(Knivsta 6:e snabbast)

Befolkningsutveckling Knivsta 2012-11-21. Snabbast växande kommuner 2003-2011(Knivsta 6:e snabbast) Lärdomar från fallet Västersjö hur gör vi rätt från början? Tyra Wikström, Knivsta kommun & Anna Tengelin Skoog, Roslagsvatten Befolkningsutveckling Knivsta Ackumulerad procentuell befolkningstillväxt

Läs mer

Vattenskyddsområde för VA SYDs vattentäkt vid Grevie

Vattenskyddsområde för VA SYDs vattentäkt vid Grevie Vattenskyddsområde för VA SYDs vattentäkt vid Grevie Varför vattenskyddsområde? Vattenskyddsområden inrättas för att skydda vattentillgångar som är viktiga för den allmänna vattenförsörjningen. Målet är

Läs mer

Analys över behovet av reningsverk

Analys över behovet av reningsverk [Ange inläggets rubrik här] Analys över behovet av reningsverk SWECO VIAK AB har gjort en VA utredning för Sörfjärden 2006-04-11. Intervjuer med olika föreningar i S.fj visar på ett svalt intresse för

Läs mer

Stigebr andt Hydroteknik o c h vår syn på IN dustriell o ch kommunal vat tenrening.

Stigebr andt Hydroteknik o c h vår syn på IN dustriell o ch kommunal vat tenrening. Stigebr andt Hydroteknik o c h vår syn på IN dustriell o ch kommunal vat tenrening. simply functional Vi på Stigebrandt Hydroteknik drivs av devisen att det förmodligen alltid går att göra någonting enklare.

Läs mer

Uppdrag nr. 54842. VA-utredning. Skogsdungen Storvreta. www.bjerking.se

Uppdrag nr. 54842. VA-utredning. Skogsdungen Storvreta. www.bjerking.se VA-utredning Skogsdungen Storvreta www.bjerking.se Sida 2 (6) VA-utredning Uppdragsnamn Skogsdungen Storvreta Uppsala kommun VA-utredning HSB Uppsala Hans Johansson Box 1103 75141 Uppsala Uppdragsgivare

Läs mer

Uppdaterad Dagvattenutredning Troxhammar 7:2 mfl

Uppdaterad Dagvattenutredning Troxhammar 7:2 mfl Detaljplaneområdet, Färingsö trä, åker och infartsparkering sett från nordväst. Uppdaterad Dagvattenutredning Troxhammar 7:2 mfl Ekerö kommun Stockholm 2015-07-01 Uppdaterad Dagvattenutredning Troxhammar

Läs mer

Berg avloppsreningsverk Årsrapport 2012

Berg avloppsreningsverk Årsrapport 2012 Berg avloppsreningsverk Tekniska förvaltningen, VA-avdelningen 0780-50-021 Innehållsförteckning 1. Verksamhetsbeskrivning... 3 1.1 Lokalisering och recipient... 3 1.2 Verksamhetens organisation och ansvarsfördelning...

Läs mer

WehoPuts 20 1200 RENINGSVERK FÖR FLERA FASTIGHETER ELLER BYSAMHÄLLEN

WehoPuts 20 1200 RENINGSVERK FÖR FLERA FASTIGHETER ELLER BYSAMHÄLLEN 20 1200 RENINGSVERK FÖR FLERA FASTIGHETER ELLER BYSAMHÄLLEN Vad är avloppsvatten? Avloppsvatten är vatten som vi använder i det dagliga livet och som efter användning återförs till cirkulationen. Innan

Läs mer

Typ av anläggning (beskrivning av verksamhetens art och omfattning)

Typ av anläggning (beskrivning av verksamhetens art och omfattning) Anmälan/ansökan avser (se även under övriga upplysningar) Anmälan om regirering Ny dricksvattenanläggning Anläggningen beräknas vara färdigälld (år, månad): Befintlig anläggning ANSÖKAN/ANMÄLAN enligt

Läs mer

Hantering av vägdagvatten längs Ullevileden.

Hantering av vägdagvatten längs Ullevileden. 1 (10) Hantering av vägdagvatten längs Ullevileden. Bilaga till planbeskrivning för detaljplan med MKB i Tornby och Kallerstad för del av SKÄGGETORP 1:1 m.fl. (Utbyggnad av Ullevileden) UUtställningsshandling

Läs mer

Enkel självbetjäning på vår webbplats

Enkel självbetjäning på vår webbplats Enkel självbetjäning på vår webbplats På Stockholm Vattens webbplats, www.stockholmvatten.se, hittar du bland annat blanketter, aktuella avgift er och information om planer ade vattenavstängningar. Inloggade

Läs mer

UPPRÄTTAD: 2015-12-15 KOMMUN. Upprättad av Granskad av Godkänd av. Sign Sign Sign

UPPRÄTTAD: 2015-12-15 KOMMUN. Upprättad av Granskad av Godkänd av. Sign Sign Sign VA-TEKNISKT UTLÅTANDE BOSTÄDER VID SKJUTBANEVÄGEN UTREDNING DP PERMANENTHUSOMRÅDE AVSEENDE FASTIGHETERNA BJÖRKFORS 1:29, 1:449, 1:593 OCH 1:626 - HEMAVAN, STORUMANS KOMMUN UPPRÄTTAD: 2015-12-15 Upprättad

Läs mer

Teknik och täkter. Mål och riktlinjer. Kommunens grundvattentäkter ska skyddas så att de inte påverkas av miljöstörande verksamheter eller utsläpp.

Teknik och täkter. Mål och riktlinjer. Kommunens grundvattentäkter ska skyddas så att de inte påverkas av miljöstörande verksamheter eller utsläpp. Teknik och täkter Mål och riktlinjer Kommunens grundvattentäkter ska skyddas så att de inte påverkas av miljöstörande verksamheter eller utsläpp. Ett framtida hållbart avloppssystem bör vara utformat så

Läs mer

Lickershamns Samfällighetsförening 2016-06-11, 07-02 Bengt E W Ardklint Version 7 Sekreterare i LSF 070 306 53 99

Lickershamns Samfällighetsförening 2016-06-11, 07-02 Bengt E W Ardklint Version 7 Sekreterare i LSF 070 306 53 99 1 Lickershamns Samfällighetsförening 2016-06-11, 07-02 Bengt E W Ardklint Version 7 Sekreterare i LSF 070 306 53 99 Styrelsens information i frågan om vattenverkets framtid Denna information bygger på

Läs mer

ANMÄLAN 1 (12) ANMÄLAN AV MILJÖFARLIG VERKSAMHET Enligt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

ANMÄLAN 1 (12) ANMÄLAN AV MILJÖFARLIG VERKSAMHET Enligt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd ANMÄLAN 1 (12) ANMÄLAN AV MILJÖFARLIG VERKSAMHET Enligt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Anmälan avser: Ny verksamhet Befintlig verksamhet Ändring av befintlig verksamhet

Läs mer

Årsrapport för mindre avloppsreningsverk

Årsrapport för mindre avloppsreningsverk Årsrapport för mindre avloppsreningsverk 2014 Haga Huddunge Morgongåva Runhällen Årsrapport för mindre avloppsreningsverk i Heby kommun I Heby Kommun finns fyra stycken mindre avloppsreningsverk (Haga,

Läs mer