Motioner och utlåtande

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Motioner och utlåtande"

Transkript

1 Motioner och utlåtande till Konsumentföreningen Sveas föreningsstämma 2008

2 Motioner och utlåtanden till föreningsstämman 2008 Motion nr 1 Borttagande av glutamat i livsmedel sålda i Coops butiker Bakgrund och Fakta: 1908 tog kemiprofessorn Kikunae Ikeda (Japan) patent på sin metod att producera glutamat. Glutamat är en aminosyra (Aminosyrorna är proteinernas byggstenar ) som kroppen behöver i små mängder för att muskler och nervsystem ska fungera. En signalsubstans i hjärnan. Det finns naturligt i vissa matvaror som kött, lagrad ost och krabba. Naturlig glutamat tas upp långsammare av kroppen än den syntetiska. I sig själv är natriumglutamat nästan smaklöst men det har en förmåga att lyfta fram andra smaker. Det används som s.k. smakförstärkare i livsmedel De brittiska matkedjorna Tesco och Sainsburys har slutat sälja livsmedel som innehåller glutamat (E621) och de satsar också stort på att minska tillsatser. Glutamat har varit ifrågasatt i flera årtionden. Klart är att det kan ge en rad allergiska reaktioner som huvudvärk (migrän), svettningar, halsbränna, tryck över bröstet och illamående. Mer kontroversiella är nyare studier som kopplar glutamat till flera sjukdomstillstånd. Listan omfattar bland annat fosterskador, astmaanfall, depressioner, tillväxtproblem, hormonstörningar, lever- och nervskador samt försämrad syn. Det finns också indikationer på att glutamat påskyndar utvecklingen av demenssjukdomar som Parkinson och Alzheimer och en amerikansk forskare fann att barn med adhd-liknande symptom kunde ha två och en halv gång mer glutamat lagrat i hjärnan än normalt. Problemen börjar när människor får i sig mycket av den syntetiskt framställda glutamaten som lagras i hjärnan, hur mycket varierar från person till person. Det kan leda till att nervcellerna börjar signalera till varandra på ett mer okontrollerat sätt. Det bör tilläggas att glutamat redan är förbjudet som tillsats i barnmat, i Sverige. Studier som letts av Helen Courvoisie vid John Hopkins Medical Institutions i Baltimore och som presenterades i Journal of Neuropsychiatry and Clinical Neurosciences, visar att hyperaktiva barn som också visar uppmärksamhetsproblem, har stora förändringar i några viktiga signalsubstanser. Hennes forskning visar att barn med förhöjda halter av glutamat, ofta fick en stimulerande effekt i hjärnan som samtidigt sänkte signalsubstans GABA som har en lugnande effekt, inte bara på hjärnan utan hela kroppen, motorik och tankar. (Gammaaminobutansyra, gammaaminosmörsyra, är en hämmande signalsubstans i centrala nervsystemet.) Hon upptäckte att barn med ADHD-liknande symtom, i vissa fall kunde ha upp till två och en halv gång för mycket glutamater lagrade i hjärnan än normalt. Med hänvisning till ovanstående fakta och argument så vill jag föreslå att: Ktf Svea medverkar till att Coop Sverige upprättar ett program för att under 2 års tid (2010) fasa ut produkter med glutamat som syntetisk tillsats i livsmedel.

3 John-Ivar Fallström Distrikt 10 Lekeberg, Örebro Utlåtande över motion 1 Styrelsen tar motionärens oro på stort allvar. Coop arbetar redan med en utfasning eller minskning av mängden glutamat egna produkter. Bl. a. kommer Coops julskinkor till julen 2008 att vara utan glutamat och nyligen lanserade Coop matlagningsfonder utan glutamat. Debatten om tillsatser i maten har varit omfattande under 2007 och det är en fråga som styrelsen kommer att bevaka aktivt. Att motionen jämte utlåtande översänds till Coop Sverige Att anse motionen i övrigt besvarad Motion nr 2 Upphöra med kuponger Önskar att föreningsstämman diskuterar och därefter förhoppningsvis beslutar upphöra med alla olika kuponger på varor man kan få köpa någon krona billigare. Användandet av kuponger har ökat mycket på senare tid. Dessa kan endast användas av de som har stor familj och som handlar mycket varje gång. Ensamstående har inga möjligheter att utnyttja dessa kuponger och de är mest till besvär. Gerty Severin Distrikt 18 Arboga, Kungsör, Köping Utlåtande över motion 2 Motionären tar upp de olika typer av erbjudanden som ges till kunder och till medlemmar. Kuponger är en typ av erbjudanden där Coop eller en leverantör ger en rabatt på ett antal kronor. Detta erbjudande skiljer sig från att kunden erbjuds att köpa en vara till ett fast pris. Många medlemmar, även ensamstående, är positiva till denna typ av erbjudanden varför Coop inte har för avsikt att upphöra med detta nu. Coop ser också fördelar med att kunna erbjuda kronrabatter istället för extrapriser. Det ger butikerna en större möjlighet att erbjuda samma kampanj på alla kedjor. Styrelsen är positiv till det utvecklingsarbete som pågår att rabatter ska kunna laddas elektroniskt på medlemmens Coop MedMera-kort. Detta ska vara genomfört under När detta system är infört slipper medlemmen att klippa ut och ta med sig kuponger. Att anse motionen besvarad

4 Motion nr 3 Bli kvitt överblivna kampanjvaror Tidigare hölls årlig butiksstämma. Som uppmuntran tilldelades närvarande medlemmar poäng. Emedan Coop ekonomi kraftigt försämrats har det mönstret förändrats och butiksstämman ersatts av distriktsstämma. Som erkänsla för deltagande i denna delades efter sammankomsten 2007 ut kassar som förutom några änglamarksvaror innehöll diverse överblivna kampanjpremier från multinationella storkoncerner. Vi medlemmar nödgades alltså vara Coop behjälpliga med lösningen av ett kvittblivningsproblem. Motionen är ett yrkande att Coopkoncernen i framtiden skall avstå från sådana lösningar som ju vältrar över problemen på medlemmarna. Birger Josephson Distrikt 21 Enköping Utlåtande över motion 3 Motionären tar upp att butiksstämman ersattes av distriktsstämma och att man då inte längre får poäng. Den 1:a januari 2007 startade den nya parlamentariska organisationen där butiksstämmor upphörde och ersattes av medlemsmöten, medlemshandlar-dagar, VIP- kvällar etc. Detta har genomförts i varierande omfattning beroende på hur aktiva medlemsrådet och butikschefen har varit under året. Kretsstämmorna ersattes med distriktsstämmor och på varje stämma genomfördes en enkel tävling där prissumman var 200 kr, 300 kr och 500 kr i presentkort. Ett lokalt initiativ mellan distriktsstyrelsen och stormarknaden i Enköping var att utöver tävlingen förstärka detta med en kasse med varor för närvarande medlemmar. Det bör även i fortsättningen finnas utrymme för lokala initiativ på detta område. Att anse motionen besvarad Motion nr 4 Coop ska inte sälja alkohol Kooperationen startade vid förra sekelskiftet för att underlätta människors vardag. Ungefär samtidigt bildades nykterhetsrörelsen. Dessa folkrörelser gick hand i hand och syftet var att ge människor en drägligare tillvaro. Coop finns på en konkurrentsatt marknad, men kooperationen måste ha ett bredare syfte än krassa vinstintressen. En bland grundvärderingarna för kooperationen är att värna folkhälsan.

5 Det har kommit till min kännedom att Coop genom VD Thomas Evertsson ansökt om att få servera öl, vin och spritdrycker vid Coops restauranger. Detta är djupt beklagligt. Coop kan tillhandahålla god service utan att alkohol finns med i bilden. Coop borde ligga i framkant i alkoholfrågan med t ex devisen Hos Coop handlar och äter du i en alkoholfri miljö. Jag yrkar att stämman beslutar Att Coops värdegrund angående alkohol förtydligas. Att Coop, som ett led i folkhälsoarbetet, verkar för alkoholfria miljöer. Att Coop ej ansöker och serverar alkohol vid sina restauranger Karl-Bertil Persson Distrikt 10 Örebro Utlåtande över motion 4 Coop Sverige har idag utskänkningstillstånd i 13 restauranger varav 11 ligger i stormarknader, en ligger tillsammans med Coop Extra och en ligger för sig själv. Coop ser det som att det erbjuder ett mervärde för medlemmar och kunder att det finns möjlighet att ta ett glas vin eller öl till maten. Styrelsen är medveten om att det finns alkoholproblem i samhället och det är allvarligt. Men alkohol är en laglig vara, liksom cigaretter och snus. Den här typen av varor ska marknadsföras och säljas på ansvarsfullt sätt, vilket Coop gör. Emellertid kan det finnas skäl, som motionären föreslår, att det finns en tydlig policy om alkohol. Att anse första att-satsen besvarad Att avslå andra och tredje att-satsen Att motionen i övrigt översänds till Coop tillsammans med styrelsens yttrande Motion nr 5 Flytta över Coop Konsum i Hällefors till Konsum Värmland Butiken i Hällefors har under en längre tid befunnit sig i en nedåtgående trend. Uppenbarligen har inte butiken lyckats anpassa sig till upplevd positiv konsumentnytta, utan den har fortlöpande förlorat kunder. Jag tror att det är viktigt att analysera orsakerna till detta. I vår närhet finns en framgångsrik konsumentförening, Konsum Värmland, som hållit fast vid att ha en stor del av varorna närproducerade och också värnat om en lokal, positiv identitet. Eftersom Hällefors geografiskt ligger i det värmländska närområdet och det i övrigt finns starka kopplingar mellan Hällefors och Värmland bordet det vara naturligt för hälleforsbutiken att föras över till Konsum Värmland. Jag föreslår därför att hälleforsbutiken snarast överförs till Konsum Värmland.

6 Pentti Supponen Distrikt 8 Hällefors, Nora Utlåtande över motion 5 Konsumentföreningen Svea har tillsammans med Coop arbetat utifrån ett gemensamt åtgärdsprogram för att få ett bättre resultat på butiken. Positiva effekter har nåtts men ännu har butiken svårigheter att nå ett acceptabelt resultat. Stora investeringar krävs. Styrelsen är positiv till en eventuell förändring. Det är dock en fråga för Coop Sverige. Att anse motionen besvarad Motion nr 6 Öppna en konsumbutik i Motala Med en envishet som bör utmärka en god coopmedlem motionerar jag för en konsumbutik i Motala. Detta är tredje året i rad. Det borde inte behövas! En konsumaffär i Motala som en gång hade Coop Forum är enligt mitt sätt att se bara att be om det allra nödvändigaste. På distriktsstyrelsen, 2 maj 2007 med etableringscheferna, sades att öppnandet av en affär hade högsta prioritet. När nu snart ett år har gått efter detta möte så undras det i Motala vad högsta prioritet innebär. Vilket år? Eller var det en till intet förpliktigande fras för att hålla motalaborna lugna och fina? Under tiden ser vi hur andra kedjor, utan motstånd från kooperationen, kapar åt sig Konsums fina kunder som ju inte har någon annanstans att ta vägen. Det är dags att detta får ett slut och att vi får en konsumaffär i Motala. Jag föreslår stämman besluta: att prioriteringen slås fast att gälla för öppnande av en konsumaffär i Motala. Britt Löfgren-Johansson Distrikt 30 Boxholm, Mjölby, Motala, Vadstena, Ödeshög Utlåtande över motion 6 Konsumentföreningen Sveas styrelse har samma uppfattning som motio-nären att det är viktigt med en butik för medlemmarna i Motala. Coop arbetar aktivt med lägessökning och analys av marknadsförutsättningar i samarbete med Konsumentföreningen Svea. Att etablera är en stor investering och därför kommer Coop att vara noggrann med att såväl läget som de ekonomiska förutsättningarna blir tillräckligt bra.

7 Att anse motionen besvarad Motion nr 7 Öppna fler KF-bagerier I Västerås, vid öppnandet av Coop Extra, slog KF till med att öppna ett butiksbageri i butiken. Detta har enligt vår uppfattning visat sig vara ett gott projekt. Andra butiker köper in sitt bröd från dyra leverantörer med lång frakt. Detta är varken miljövänligt eller ekonomiskt fördelaktigt. Vår vision är att KF startar fler butiksbagerier och att dessa även levererar till andra närliggande butiker. Detta skulle inte bara medföra billigare priser på brödet utan också att pengarna stannar inom kooperationen. Det ger också en positiv bild av butiken om det finns butiksbagerier och om man köper in lokalproducerade produkter. Vi yrkar därför: att KF öppnar fler butiksbagerier att de befintliga KF-bagerierna levererar till närliggande coopbutiker Anders Olsson Simon Bihagen Distrikt 16 Västerås Utlåtande över motion 7 Antalet butiksbagerier har ökat de senaste åren och de är mycket upp-skattade. Idag har Coop 32 butiksbagerier och under 2008 kommer det att etableras ett antal nya. Det är respektive kedja som bestämmer om en butik/stormarknad ska ha ett bageri. Möjligheten att ett butiksbageri ska leverera till andra Coopbutiker i närheten får bedömas från fall till fall. Dock är ett butiksbageri just ett butiksbageri och dimensionerat efter butikens omsättning och förutsättningar, och kan inte, i många i fall, jämföras med ett riktigt bageri. Att anse motionen besvarad Motion nr 8 Program för att bredda aktiviteter och initiativ till en internationell kooperativ dag Förr i tiden så hade Konsumentföreningen Svea en mycket mer central roll i människors vardag i mer än ett avseende.

8 Inte nog med att man handlade sin mat i butikerna, man kunde även gå på olika sociala aktiviteter anordnade av konsumentföreningarna. Vi vill tillbaka! Distriktsstyrelsens ordförande för distrikt 16, Barbro Östling, berättade för oss om en tid då butiksrådet anordnade väl besökta danser för att nämna några exempel. Detta är en grej som man skulle kunna genomföra i medlemsråden än i dag. Andra förslag på aktiviteter kan vara konserter, filmvisningar och allsång förutom de föreläsningar med kända kockar som brukar uppskattas. Större arrangemang anordnade av föreningsstyrelsen är också önskade. Tanken är att föreningsstyrelsen sätter upp ett förslagsprogram och en meny av olika arrangemang som kan anordnas av distrikten/medlemsråden med hjälp at föreningsstyrelsen. Denna meny är också av betydelse i tider som dessa när medlemsråden avbefolkas och det är svårare att få folk att aktivera sig. Det här är också ett sätt för konsumentföreningen att bredda sig på ett sätt som med stor sannolikhet kommer att gynna kärnverksamheten genom sociala och kulturella aktiviteter. Vi anser även att Coop Sverige bör ta initiativ till större internationella träffar med andra kooperativa förbund då detta internationella utbyte av idéer och erfarenheter kan vara värdefullt för KF och konsumentföreningarna i framtiden och stöd för den kooperativa företagsformen. Vi yrkar därför: att föreningsstyrelsen mer aktivt sätter upp ett program som distrikten och medlemsråden kan få hjälp från för att lättare kunna anordna sociala och kulturella aktiviteter att föreningsstyrelsen breddar utbudet på sina egna aktiviteter och arrangemang att Konsumentföreningen Svea, tillsammans med Kooperativa Förbundet, tar initiativ till en internationell kooperativ dag. Anders Olsson Simon Bihagen Distrikt 16 Västerås Utlåtande över motion 8 Motionärerna efterlyser ett program för att distrikten och medlemsråden lättare ska ordna sociala och kulturella aktiviteter och att föreningsstyrelsen breddar utbudet på egna aktiviteter och arrangemang. Vidare föreslås att konsumentföreningen ska ta initiativ till en internationell kooperativ dag och till internationella träffar med andra kooperativa förbund. Styrelsen har stor sympati för motionärernas förslag om kulturella och sociala aktiviteter. Av flera skäl bedömer vi dock att förslagen är svåra och olämpliga att genomföra. Att konsumentföreningarna hade en annan social och kulturell roll tidigare måste ses i ljuset av förhållandena på den tiden. Utbudet av andra alternativ var begränsat, nu finns ett omfattande medie- och kulturutbud. Den strategi som föreningen slagit fast innebär att föreningens resurser istället ska

9 koncentreras på att Coop ska ha de bästa och mest prisvärda butikerna och vara ledande på hållbar utveckling för människa och miljö. Hela konsumentkooperationen måste arbeta hårt för att göra de kooperativa butikerna mer konkurrenskraftiga, annars klarar vi inte den stenhårda konkurrensen. Medlemmarna förväntar sig bra och prisvärda butiker och det finns inga ursäkter för att medlemsägda butiker inte ska vara bäst. Konsumentaktiviteter Däremot ska vi försöka nå betydligt fler medlemmar och konsumenter i våra konsumentaktiviteter. Det kan vi göra i butikerna, på Internet och på andra platser där människor finns. I föreningens strategi vänder vi delvis på steken. Istället för att bjuda in till aktiviteter som når väldigt få och i regel redan trogna, äldre medlemmar söker vi oss till medlemmarna och andra konsumenter där de finns i butikerna, på Internet och på andra arenor. Då når vi många fler och uppnår bättre nytta och effekt. För att föreningen ska kraftsamla inom dessa två målområden har en omfattande tipskatalog utarbetats med aktiviteter som kan bedrivas lokalt i butik eller på andra arenor. Under våren prövar vi en mer barnfamiljsvänlig profil på våra distriktsstämmor med temat Maten och klimatet. I syfte att samla mer medlemmar på temat hållbar utveckling anordnas på två platser mässor i samband med vårens distriktsstämmor. Som ett stöd för distriktsstyrelsers och medlemsråds planering anordnar föreningsstyrelsen två årliga planeringsdialoger med distriktsstyrelserna. Internationell kooperativ dag När det gäller förslaget om en internationell kooperativ dag konstaterar styrelsen att detta redan finns. KF har under flera år avstått från att anordna särskilda aktiviteter denna dag, då fokus har varit på andra frågor. Det är både KFs och föreningsstyrelsens bedömning att denna hållning kommer att kvarstå under de närmaste åren. Sedan lång tid finns dessutom ett aktivt internationellt utbyte med andra kooperativa förbund. KF är medlem i Cooperatives Europe där alla kooperationer i Europa är samlade för att via sitt kontor i Bryssel bevaka gemensamma kooperativa frågor och för erfarenhetsutbyte. KF är också med i den internationella kooperativa alliansen IKA och dess konsument-kommitté. Båda organen har stora generalförsamlingar som ses vart annat år. KF är också medlem i Eurocoop som är en sammanslutning för de konsumentkooperativa företagen i Europa. Det finns också tre kommittéer om mat, miljö och företagsidéer. Eurocoop anordnar seminarier och workshops i första hand om affärsfrågor. Generalförsamling hålls varje år i Bryssel. KF tar emot studiebesök och via Kooperation Utan Gränser stöds kooperation i andra länder. KF förmedlar också kontakter för de föreningar som vill ha internationellt utbyte och göra studiebesök. Att avslå första att-satsen Att anse motionen i övrigt besvarad

10 Motion nr 9 Coop ska vara som ett andra hem i egna lokaler Som vi vet så är Coop inte den enda butikskedjan i Sverige. Vi har konkurrens av andra kedjor. Det är därför viktigt att vi håller en hög klass på våra butiker rent utseendemässigt så att folk ska lockas till butikerna och att handla där. Att handla är för majoriteten inte något fritidsintresse utan istället på liv och död. Med en hemtrevlig och fräsch butik så kan det kännas lite roligare. Man kan till exempel ha discoshopping en gång i veckan där discokula hissas ned tillsammans med ett antal discolampor som med hög musik gör handlingen till en fest! Men eftersom att vi är realister och inser att detta inte är helt genomförbart för alla butiker så har vi några andra förslag på hur man kan göra butikerna mer nöjsamma att vistas i. Alla butiker bör därför vara i ett skick där de alltid känns nyrenoverade. Detta skulle höja trivseln för kunder men även hos de anställda. Det är ju viktigt att de kan känna sig stolta över sin arbetsplats. På det viset blir de automatiskt lite trevligare mot kunderna. Kassorna bör också få ett ansiktslyft och se lite fräschare och designade ut. Det är också angeläget att det finns likadana kassor i samma butik. För att vissa butiker ska kunna rycka upp sig och skaka av sig sitt dåliga rykte så krävs en total renovering. För att kunna bygga om och renovera lite när man känner för det så bör målet vara alla butikslokaler ägs av Coop/KF. Detta skulle leda till att man snabbare kan ta beslut om hur butikerna ska förbättras. En annan sak man kan göra för att butikerna ska kännas hemtrevligare är att man bjuder på kaffe och kakor i butikerna, kanske en dag i veckan. Detta behöver inte bemannas utan det är bara det är bara för butikspersonalen att titta till det ibland och lägga upp mer kakor/brygga mer kaffe. Vi yrkar därför: att Konsumentföreningen Svea ska ha som mål att i framtiden äga sina egna butikslokaler att alla butiker böra vara i ett skick där de alltid känns nyrenoverade att alla butiker ska minst en dag i veckan servera kaffe och kakor till kunderna. Anders Olsson Simon Bihagen Distrikt 16 Västerås Utlåtande över motion 9 Motionärerna föreslår att Coops butiker ska vara fräschare och mer designade. Vidare föreslås att man bjuder på kaffe och kakor varje vecka och att Coop/KF äger butikslokalerna. Ett intensivt arbete pågår med att bygga nytt, bygga om och fräscha upp Coops butiker. Det är nödvändigt eftersom det inte etablerats nytt och byggt om i den takt konkurrenterna gjort och som även Coop hade behövt göra. Den etableringsplan som fastslogs för något år sedan, är den mest expansiva på flera decennier. Under hösten och tidig vinter har t e x ett flertal renoverade stormarknader nyöppnats och fler är på gång. För att säkerställa fräschör, säljtryck medmera har föreningen under året

11 startat med butiksgranskningar med kundglasögon. De syftar till att bidra till en kvalitetshöjning. Coop Sverige har inte för avsikt att äga de lokaler där vi bedriver verksamhet. Att äga och förvalta fastigheter gör de som är specialiserade inom området bättre. I varierande utsträckning över landet och i de olika kedjorna förekommer provsmakningar av nya produkter eller i samband med kampanjer som t.ex. för rättvisemärkta och/eller ekologiska varor. Detta är något som Coop kommer att fortsätta med. Att servera kaffe/kaka en dag i veckan är inte ekonomiskt eller hälsomässigt försvarbart och även svårt att organisera/genomföra. Att avslå första och tredje att-satsen Att anse andra att-satsen besvarad Motion nr 10 Reformera Medlemspunkten Medlemspunkten i sin nuvarande form hade en gång en storhetstid, med fungerande brevlådor, informativa anslagstavlor och icke trasiga hyllor. Det var en fröjd att till på Medlemspunkten. Den tiden är nu förbi. Idag är Medlemspunkterna osynliga, trasiga och har därmed mer eller mindre förlorat sin funktion som verklig Medlemspunkt. År 2006 skrev Jens Larsson från Norrköping en motion till förenings stämman, inte så annorlunda från denna, som fick ett svar om att ett förändringsarbete gällande Medlemspunkterna hade påbörjats året innan. Det har nu gått närmare tre år och Medlemspunkterna är detsamma Vad hände? Brevlådorna används som papperskorgar (många nycklar till brevlådorna är för övrigt försvunna), anslagstavlorna används som köp- och säljforum och Medlemspunkterna är i största allmänhet väldigt röriga. Medlemspunkten har haft och bör ha en central roll i det kooperativa arbetet. Vi anser att man tar fram en ny modell för hur Medlemspunkten ska se ut och att man lägger större ansvar på medlemsråden att ta ansvar för denna. Låt medlemskapets kärna ha en mer betydelsefull funktion i butiken än som presentinslagningsdisk. Det är dags att reformera Medlemspunkten! Vi yrkar därför: att föreningsstyrelsen tar fram en ny modell för alla butiker i föreningen, på en ny och mer användarvänlig Medlemspunkt där medlemsråden får ett tydligare ansvar för punkten. Anders Olsson Simon Bihagen Distrikt 16 Västerås

12 Utlåtande över motion 10 Föreningen har under året drivit frågan om en modernisering av Medlemspunkterna i samråd med KF och Coop. Vi efterstävar en lösning för hela landet och frågan har därför dragit ut på tiden. Tänkt är att de nya Medlemspunkterna ska ha information från KF Konsument, Coop MedMera, Internationellt bistånd, Coop och Konsumentföreningen Svea. Olika förslag finns framtagna och beslut på investeringen bör tas under första halvåret Föreningen undersöker också möjligheten att om några år, investera i en interaktiv medlemspunkt med dator och tillgång till konsumentinformation och att ge möjligheter att ge synpunkter på butiken. Att anse motionen besvarad

Välkommen. som medlem i konsumentkooperationen!

Välkommen. som medlem i konsumentkooperationen! Välkommen som medlem i konsumentkooperationen! Välkommen! Du är nu medlem i en konsumentförening. Tillsammans med 3 miljoner andra medlemmar runt om i landet är du med och äger konsumentkooperationen.

Läs mer

ESF-projekt Värdskap Valdemarsvik

ESF-projekt Värdskap Valdemarsvik Sammanställning kompetenskartläggning ESF-projekt Värdskap Valdemarsvik 2012-05-11 Elisabet Ström Bilagor: Bilaga 1: Intervjumall Bilaga 2: Kompetensbehov per företag sammanställning Sidan 1 av 12 1. Introduktion

Läs mer

Föreläsningar. Kurser. Aktiviteter. Föreningsmässa MedMera

Föreläsningar. Kurser. Aktiviteter. Föreningsmässa MedMera Föreläsningar Kurser Aktiviteter Föreningsmässa MedMera HÖSTEN 2006 Innehåll Konsumentföreningen Väst sid 3 Medlemsringar sid 4 Påverka din butik sid 5 Föreningsmässa MedMera sid 5 Kurser Mat för blöjbarn

Läs mer

Dagverksamhet för äldre

Dagverksamhet för äldre Äldreomsorgskontoret Dagverksamhet för äldre Delrapport med utvärdering Skrivet av Onerva Tolonen, arbetsterapeut, 2010-08-09 Innehåll 1. Inledning...3 1.1 Vilka problem ville vi åtgärda?...3 1.2 Vad vill

Läs mer

Besöksnöjdhetsenkät, avdelningen för Områdesutveckling vt 2016, SoF Innerstaden, vuxen

Besöksnöjdhetsenkät, avdelningen för Områdesutveckling vt 2016, SoF Innerstaden, vuxen Besöksnöjdhetsenkät, avdelningen för Områdesutveckling vt 2016, SoF Innerstaden, vuxen Påståenden (1 = stämmer sämst och 4 = stämmer bäst), 2015 års resultat i blått 1 Personalen lyssnar, förstår och respekterar

Läs mer

Vår syn på tillsatser & vår mat

Vår syn på tillsatser & vår mat Vår syn på tillsatser & vår mat September 2009 Innehåll s.3 Vår syn på tillsatser s.4 Vår målsättning s.5-6 Vårt arbete s.7 Annat om vår mat s.8 Vår syn på kvalitet och ansvar s.9-10 Kort om Findus s.11-12

Läs mer

2015/16 Företags ID: 84235 Emil Lund Sjövägen 3, Upplands Väsby Sollentuna, Stockholms län ÅRSREDOVISNING. Move it Bag UF

2015/16 Företags ID: 84235 Emil Lund Sjövägen 3, Upplands Väsby Sollentuna, Stockholms län ÅRSREDOVISNING. Move it Bag UF 2015/16 Företags ID: 84235 Emil Lund Sjövägen 3, Upplands Väsby Sollentuna, Stockholms län ÅRSREDOVISNING Move it Bag UF Innehållsförteckning: 1. VD har ordet..sid 1 2. Förvaltningsberättelse.sid 2 3.

Läs mer

Fler än var femte konsument vill köpa mer KRAV-märkt

Fler än var femte konsument vill köpa mer KRAV-märkt Fler än var femte konsument vill köpa mer KRAV-märkt SIFO-undersökning Oktober 2010 Fler än var femte konsument vill köpa mer KRAV-märkt Nästan alla konsumenter, 99 procent, känner till KRAV-märket och

Läs mer

Recept för rörelse. TEXT Johan Pihlblad. Lena Kallings är medicine doktor och landets främsta expert på fysisk aktivitet på recept.

Recept för rörelse. TEXT Johan Pihlblad. Lena Kallings är medicine doktor och landets främsta expert på fysisk aktivitet på recept. Recept för rörelse Minst hälften av svenska folket rör sig för lite. Forskare varnar för negativa hälsoeffekter och skenande sjukvårdskostnader i en snar framtid. Frågan är vad som går att göra. Fysisk

Läs mer

Marknadsföring i lågkonjunktur.

Marknadsföring i lågkonjunktur. Marknadsföring i lågkonjunktur. av c a r i n fr e d l u n d FÖR EFFEKTIVARE KOMMUNIKATION d u ve t nat u r l i g t v i s att reklam lönar sig. Även i bistra tider. Men riktigt säker kan man ju inte vara.

Läs mer

Behöver era ekologiska produkter en Ekokick?

Behöver era ekologiska produkter en Ekokick? Behöver era ekologiska produkter en Ekokick? Ekokick är ett marknadsföringskoncept för livsmedelsbutiker med syfte att öka försäljningen av ekologiska livsmedel. Det sker genom utbildning av butikspersonal,

Läs mer

Kvarteret Filantropen

Kvarteret Filantropen Kvarteret Filantropen Tryggt och bekvämt boende Tryggt och bekvämt boende för äldre i Glimåkra Västergatan 5 är ett seniorboende i ett lummigt och lugnt område mitt i centrala Glimåkra. I huset finns lägenheter

Läs mer

Värvningsguide. - så får ni fler medlemmar till er elevkår

Värvningsguide. - så får ni fler medlemmar till er elevkår Värvningsguide - så får ni fler medlemmar till er elevkår Sida 2 av 7 Innehåll Vad är en medlem?... 3 Aktivt medlemskap... 3 Elev kontra medlem... 3 Vad säger stadgan?... 3 Elevkårens mål bör vara att

Läs mer

SkövdeNät Nöjd Kund Analys

SkövdeNät Nöjd Kund Analys SkövdeNät Nöjd Kund Analys Kvartal 1-2015 med jämförande index 2006, 2008, 2010, 2012 Välkommen till en spännande värld av marknadsutveckling! Mätningens uppbyggnad Bas: Antal intervjuer: 303 N=Mätningens

Läs mer

Nyföretagarcentrum 5, 2, 3, 30, 4, 5, 5, 1, 1, 10, 10, 1, 6, 4, 1, 7, 6 20, 15, 10, 20, 3, 30, 4, 6, 20, 20, 3, 15, 10, 3, 1, 1, 2, 2, 3, 30, 10,

Nyföretagarcentrum 5, 2, 3, 30, 4, 5, 5, 1, 1, 10, 10, 1, 6, 4, 1, 7, 6 20, 15, 10, 20, 3, 30, 4, 6, 20, 20, 3, 15, 10, 3, 1, 1, 2, 2, 3, 30, 10, Bilaga 4 Sida 1(11) KL 1900 Inger Åckander, 630222 SAMMANSTÄLLNING AV FRÅGORNA AV TOTALT 37 INTERVJUER FÄRGADE SIFFROR FRÅN STORSTADSLÄN - 24 FRÅN STORSTADSLÄN OCH 13 FRÅN ÖVRIGA LÄN Frågor Ja Nej Hur

Läs mer

Okunskap och myter om bröd

Okunskap och myter om bröd Undersökning: Okunskap och myter om bröd Maj 2011 Ingemar Gröön Sakkunnig bröd, kost och hälsa Brödinstitutet AB Box 55680 102 15 Stockholm Tel. 08-762 67 90 info@brodinstitutet.se www.brodinstitutet.se

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

Vi skapar Skandinaviens mest attraktiva stadskärna. Vill du vara med?

Vi skapar Skandinaviens mest attraktiva stadskärna. Vill du vara med? Vi skapar Skandinaviens mest attraktiva stadskärna. Vill du vara med? Målet är att göra Jönköping till Skandinaviens mest attraktiva stadskärna i sin storlek. Ganska kaxigt, tycker kanske en del. Men faktum

Läs mer

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet.

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet. VAD ÄR PROBLEMET? Anna, 18 år, sitter i fåtöljen i mitt mottagningsrum. Hon har sparkat av sig skorna och dragit upp benen under sig. Okej, Anna jag har fått en remiss från doktor Johansson. När jag får

Läs mer

Hur skapar vi ett engagerat ambassadörskapsnätverk och hur får vi fler att engagera sig?

Hur skapar vi ett engagerat ambassadörskapsnätverk och hur får vi fler att engagera sig? Workshop Ambassadörsträff 12 november, 2014 Vad är ambassadörskap? Det finns en gemensam syn att ambassadörskapet i första hand ska bygga på engagerade invånare och verksamma som tror på Eskilstuna. Det

Läs mer

Resultatet kan man ju ana, det är som vanligt.. en bild säger mer än tusen ord...

Resultatet kan man ju ana, det är som vanligt.. en bild säger mer än tusen ord... Marknadsnatta... denna återkommande höjdpunkt för den inbitne rallyentusiasten.. oavsett vilken sida man står på.. som uppladdning i år började vi en hel vecka innan tävlingen och träffades hos den förlorade

Läs mer

RUM 22 DET ÄR DETALJERNA SOM GÖR DET

RUM 22 DET ÄR DETALJERNA SOM GÖR DET RUM 22 DET ÄR DETALJERNA SOM GÖR DET AFFÄRSIDÉ Rum 22 tillhandahåller tidsenlig design och accessoarer till priser lagda på en medelnivå. VISION Rum 22 skall bli det självklara valet för Falkenbergarna

Läs mer

Sveriges. Nötköttsproducenter. Tillsammans påverkar vi

Sveriges. Nötköttsproducenter. Tillsammans påverkar vi Sveriges Nötköttsproducenter Tillsammans påverkar vi 2 Varje ny medlem ökar möjligheterna till att kunna påverka. Jan Forsell, ordförande Sveriges Nötköttsproducenter SNP vi gör skillnad Sveriges Nötköttsproducenter,

Läs mer

1. VISIONEN. FÖRSLAG PÅ VERKSAMHETSIDÉ FÖR KFS

1. VISIONEN. FÖRSLAG PÅ VERKSAMHETSIDÉ FÖR KFS 1. VISIONEN. FÖRSLAG PÅ VERKSAMHETSIDÉ FÖR KFS Vi är en kooperativ ekonomisk förening som skall skapa ekonomisk nytta för våra medlemmar Kommentar distr 5: borde ha med Att skapa opinion Att stärka medlemmarnas

Läs mer

Dansrus och gemenskap gör dig fri och glad

Dansrus och gemenskap gör dig fri och glad Fakta ruta: Vad? Dans för 65 plus Var? Brunnsgatan 26, Stockholm. När? 13-16 måndagar. Arrangör: Trivselklubben Kvarnen. Syfte: Att vara ett andra hem, utbyta erfarenheter, umgänge och friskvård. Dansrus

Läs mer

UTVÄRDERINGSRAPPORT 2014-03-26

UTVÄRDERINGSRAPPORT 2014-03-26 UTVÄRDERINGSRAPPORT 2014-03-26 Innehållsförteckning Inledning 3 Beskrivning av behov och förutsättningar i projektansökan 5 Kvantitativ utvärderingsinformation 6 Kvalitativ utvärderingsinformation 8 Relevanta

Läs mer

Fysiska aktiviteter FYSISKA AKTIVITETER. Zumba och Linedance

Fysiska aktiviteter FYSISKA AKTIVITETER. Zumba och Linedance Fysiska aktiviteter Zumba och Linedance Vad innebar Vi träffas ett par gånger i veckan och dansar tillsammans med en instruktör. Hittills har vi testat att hålla kurser i både Zumba och Linedance. Vi dansar

Läs mer

Föräldrajuryn om Halloween

Föräldrajuryn om Halloween Föräldrajuryn om Halloween November 2007 Konsumentföreningen Stockholm Sammanfattning Konsumentföreningen Stockholm (KfS) har genomfört en undersökning i KfS Föräldrajury om Halloween. 715 föräldrar deltog

Läs mer

Kvinnligt företagande i Ydre

Kvinnligt företagande i Ydre Kvinnligt företagande i Ydre Mötesplatser är en viktig pusselbit för att nytänkande och positiv energi ska skapas. Det är ju trots allt i mötet som det händer, en tanke läggs ihop med en annan och blir

Läs mer

Rekryteringsstrategier. hur hittar vi nya ledare och andra personer till vår verksamhet

Rekryteringsstrategier. hur hittar vi nya ledare och andra personer till vår verksamhet Rekryteringsstrategier hur hittar vi nya ledare och andra personer till vår verksamhet Frågor som styrelser bör ha fastställt - Vilken typ av organisation är vi? - Har vi fler engagerade idag än för 5

Läs mer

Verksamhetsplan 2016. Övergripande prioriteringar 2016. Antagen på RÅM, 3-6 jan 2016

Verksamhetsplan 2016. Övergripande prioriteringar 2016. Antagen på RÅM, 3-6 jan 2016 Verksamhetsplan 2016 Antagen på RÅM, 3-6 jan 2016 Den här verksamhetsplanen gäller för perioden 2016-03- 01 till 2017-02- 28. Fältbiologerna har egentligen brutet verksamhetsår som går från 1 september

Läs mer

Med fokus på ungdomars röst och 365 andra saker

Med fokus på ungdomars röst och 365 andra saker Med fokus på ungdomars röst och 365 andra saker Det är helt knäppt att vårt samhälle är så segregerat. Blanda mer! Den åsikten uttryckte nästan alla de drygt 130 ungdomar som intervjuades i projektet RÖST.

Läs mer

Kapitel 1 - Hej Hej jag heter Lisa och går på Hästskolan. Min bästa vän heter Wilma. Jag tycker att vår rektor är lite läskig. Hon heter Svea och hon

Kapitel 1 - Hej Hej jag heter Lisa och går på Hästskolan. Min bästa vän heter Wilma. Jag tycker att vår rektor är lite läskig. Hon heter Svea och hon Av Eliza Kapitel 1 - Hej Hej jag heter Lisa och går på Hästskolan. Min bästa vän heter Wilma. Jag tycker att vår rektor är lite läskig. Hon heter Svea och hon är sträng. En gång när jag gick ner i källaren

Läs mer

INTEGRITET I COMMUNITY-TJÄNSTER PÅ DATANÄTET, VAD ÄR DET?

INTEGRITET I COMMUNITY-TJÄNSTER PÅ DATANÄTET, VAD ÄR DET? DATAOMBUDSMANNENS BYRÅ INTEGRITET I COMMUNITY-TJÄNSTER PÅ DATANÄTET, VAD ÄR DET? Uppdaterad 27.07.2010 www.tietosuoja.fi VAD ÄR INTEGRITET I COMMUNITY-TJÄNSTER PÅ DATANÄTET? "Klockan är redan tio på kvällen,

Läs mer

Brogårdsbladet. Skanska etablerar sig. På Gång. Nr 3, februari 2008. Februari: Planeringen av mini-tvåorna i hus 35 blir klar.

Brogårdsbladet. Skanska etablerar sig. På Gång. Nr 3, februari 2008. Februari: Planeringen av mini-tvåorna i hus 35 blir klar. Nr 3, februari 2008 Brogårdsbladet Gemensamt nyhetsbrev från Alingsåshem och Hyresgästföreningen till hyresgästerna på Brogården i Alingsås. Skanska etablerar sig Nu är det snart dags att dra igång ombyggnationen

Läs mer

Case: Kundservice. Vad är det som idag kan kallas service? Madeleine Lindqvist 2009-08-03

Case: Kundservice. Vad är det som idag kan kallas service? Madeleine Lindqvist 2009-08-03 1 Vad är det som idag kan kallas service? Madeleine Lindqvist 2009-08-03 I alla tider har människor varit krävande och förväntat sig bland det bästa, men aldrig förr, som i dag har service betytt så mycket.

Läs mer

400 enkäter delades ut på plats till Seniordagens besökare. 132 besökare (33%) valde att medverka och svara på enkäten.

400 enkäter delades ut på plats till Seniordagens besökare. 132 besökare (33%) valde att medverka och svara på enkäten. SENIORDAGEN 2013 Utvärderingsenkät besökare 400 enkäter delades ut på plats till Seniordagens besökare. 132 besökare (33%) valde att medverka och svara på enkäten. Syftet med enkäten var att fånga upp

Läs mer

Animal Farm FNL En gård fylld med liv

Animal Farm FNL En gård fylld med liv Animal Farm FNL Animal Farm FNL En gård fylld med liv Av : Fanny, Nathalie och Lole Innehållsförteckning Bakgrund 3 Affärsidé 3 Ledning/Arbetsuppgifter 4 Aktiviteter 4 Boende 5 Marknadsföring 5 Särskilda

Läs mer

En Beatburger ... för klimatet, folkhälsan och tredje världen.

En Beatburger ... för klimatet, folkhälsan och tredje världen. En Beatburger... för klimatet, folkhälsan och tredje världen. Beat Food for Progress AB Anna-Kajsa Lidell 0708-92 32 65 Varför Beat? Äta mer växtprotein är bra för mänskligheten Hållbar vatten- och energianvändning.

Läs mer

Piratpartistisk tidning

Piratpartistisk tidning Piratpartistisk tidning Beslutsunderlag inför Piratpartiets styrelsemöte 27 september 2015, av Anton Nordenfur Bakgrund Inför partistyrelsemötet i augusti 2015 lämnade jag in ett beslutsunderlag som sammanfattade

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2011 MARIEHAMNS GYMNASTIKFÖRENING R.F. SAMMANFATTNING

VERKSAMHETSPLAN 2011 MARIEHAMNS GYMNASTIKFÖRENING R.F. SAMMANFATTNING VERKSAMHETSPLAN 2011 SAMMANFATTNING Gymnastik är en form av idrott, som alla har nytta av att hålla på med. Gymnastiken ger en god kroppskontroll, är utvecklande av motoriken samt dynamisk och mångfacetterad.

Läs mer

Slutrapport för projektet 26 smaker - 26 landskap

Slutrapport för projektet 26 smaker - 26 landskap Slutrapport för projektet 26 smaker - 26 landskap 1. Projekt Journalnummer: 2011-3161 Projektnamn: 26 smaker från 26 landskap Stödmottagare: Länsstyrelsen Örebro län 2. Kontaktperson Ann-Sofie Hedberg,

Läs mer

Sammanställning av ungdomsdialog I & II om psykisk hälsa Hur mår du?

Sammanställning av ungdomsdialog I & II om psykisk hälsa Hur mår du? Sammanställning av ungdomsdialog I & II om psykisk hälsa Hur mår du? Under maj och oktober månad 2013 besökte representanter från nämnden sammanlagt tolv gymnasieskolor i Sjuhärad;,, Naturbruksgymnasiet

Läs mer

Vad är stress? Olika saker stressar. Höga krav kan stressa

Vad är stress? Olika saker stressar. Höga krav kan stressa Stress Att uppleva stress är en del av livet - alla blir stressade någon gång. Det händer i situationer som kräver något extra och kroppen brukar då få extra kraft och energi. Men om stressen pågår länge

Läs mer

Litterära arrangemang en publikfriare?

Litterära arrangemang en publikfriare? Litterära arrangemang en publikfriare? Om synen på publik, andra arrangörer och framtiden hos litterära arrangörer i Göteborg. Susanna Martelin KV08 2010-05-19 1 Bakgrund och syfte Göteborg är en relativt

Läs mer

10 misstag kvinnor gör

10 misstag kvinnor gör 10 misstag kvinnor gör Misstag vad gäller kost och träning Vill du ha större framgång i din träning? Sluta då göra dessa 10 misstag. Även om dessa missuppfattningar även finns bland män, verkar de vanligare

Läs mer

Verksamhetsberättelse Kungsängens förskolor 2014

Verksamhetsberättelse Kungsängens förskolor 2014 Verksamhetsberättelse Kungsängens förskolor 2014 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Viktiga händelser under året... 3 2 Mål och resultat... 4 2.1 Förbättra servicen till medborgare och företagare

Läs mer

Lusten att gå till skolan 2013

Lusten att gå till skolan 2013 Bilaga till Dnr: BoF.2013.0473 1 (7) 2013-04-22 Barn och Familj Pia Persson Lusten att gå till skolan 2013 I Eslövs kommun genomförs varje år en enkätundersökning för att få fram hur eleverna upplever

Läs mer

Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag

Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag 2014-08-10 Svenska Web Voice Annika Elgeskog www.webvoice.se +46 725 861010 presenterar Företagarens guide till framgång på Instagram.

Läs mer

Copyright 2007 Human Excellence, all rights reserved

Copyright 2007 Human Excellence, all rights reserved Copyright 2007 Human Excellence, all rights reserved Personligt Mästerskap - Träningsjournal. Samtliga åtta program som ingår i Personligt Mästerskap är cirka 20 minuter långa. De innehåller alla samma

Läs mer

Jönköpings län. In business Nätverk för kvinnliga företagare

Jönköpings län. In business Nätverk för kvinnliga företagare Jönköpings län Här ser du affärs- och innovationsutvecklings i Jönköpings län som drivs inom delprogrammet 1:1, Främja kvinnors företagande 2007 2009. Sammanställningen omfattar inrapporterade fram till

Läs mer

Rapport till Konsumentföreningen Stockholm september 2007

Rapport till Konsumentföreningen Stockholm september 2007 SKOP har på uppdrag av intervjuat cirka 5 av föreningens medlemmar. Intervjuerna gjordes mellan den 4 och 27. Svaren redovisas i denna rapport. I rapporten görs jämförelser med två medlemsundersökningar

Läs mer

Utvärdering Filmkollo 2010 - målsman

Utvärdering Filmkollo 2010 - målsman Utvärdering Filmkollo 2010 målsman Utvärdering Filmkollo 2010 målsman v.26, 27 & 31. Var informationen innan kollot tillräcklig? (57 svar) 60 50 40 30 20 10 0 Ja (98%, 56 st) Nej (2%, 1 st) Om nej, vad

Läs mer

Vår butik - Totebo! Viktig service på landsbygden. Hans Källgren. En plats för bygden

Vår butik - Totebo! Viktig service på landsbygden. Hans Källgren. En plats för bygden Vår butik! Totebo 2 En plats för bygden Denna folder har Kommunens Landsbygdsutvecklare tagit fram på uppmaning av oss i Totebo-Yxereds Samhällsförening. Vi har varit behjälpliga med en del information

Läs mer

Detta dokument är ett förslag till projektplan för arbete med verksamhetsplan och varumärke för Svenska Cykelförbundet perioden 2009-2010.

Detta dokument är ett förslag till projektplan för arbete med verksamhetsplan och varumärke för Svenska Cykelförbundet perioden 2009-2010. Projekt Svensk Cykel Förslag till projektplan 2009-2010 Projekt Svensk Cykel Projekt Svensk Cykel syftar till att nå långsiktiga framgångar såväl för elit som för bredd, för Svenska Cykelförbundet. Ett

Läs mer

IOGT-NTO är en stark folkrörelse

IOGT-NTO är en stark folkrörelse Arbetsplan 2012 IOGT-NTO Kalmar län Utvecklingsplanen utgår från IOGT-NTO:s strategiska inriktning 2010-2015, som antogs vid kongressen 2009. IOGT-NTO Kalmar län har valt att prioritera några av punkterna

Läs mer

Vandrande skolbussar Uppföljning

Vandrande skolbussar Uppföljning Fariba Daryani JANUARI 2007 Vandrande skolbussar Uppföljning När man börjat blir man fast (Förälder i Vandrande skolbuss) Att gå med Vandrande skolbussen är något vi ser fram emot (Barn i Vandrande skolbuss)

Läs mer

Skola Arbetsliv. Tillväxten. börjar i skolan. en metod som öppnar dörrarna mellan skola och näringsliv

Skola Arbetsliv. Tillväxten. börjar i skolan. en metod som öppnar dörrarna mellan skola och näringsliv Skola Arbetsliv Tillväxten börjar i skolan en metod som öppnar dörrarna mellan skola och näringsliv TÄNK PÅ ATT dörr mellan skola och arbetsliv. gymnasieskolan, i samhället och senare i arbetslivet. tillväxt

Läs mer

Kost- och måltidspolicy för Linköpings kommun

Kost- och måltidspolicy för Linköpings kommun Kost- och måltidspolicy för Linköpings kommun Förord Kost- och måltidsverksamhet engagerar. Den är en viktig del i kommunens kärnverksamheter, skola och omsorg, vilket bekräftas av diskussioner och samtal

Läs mer

Bybladet. Oktober 2015

Bybladet. Oktober 2015 Bybladet Oktober 2015 Bybladet innehåller: Ordförande har ordet Städdagen hösten 2015 Fasadprojektet Takprojektet Byte av filter Möjlighet till fler nycklar Kostnad för borttappade brickor till tvättstugan

Läs mer

Brukarundersökning på Alkoholpolikliniken 2012

Brukarundersökning på Alkoholpolikliniken 2012 2012-10-01 Brukarundersökning på Alkoholpolikliniken 2012 Avd. för verksamhetsutveckling Socialförvaltningen Adress Box 834, 391 28 Kalmar Besök Skeppsbrogatan 55 Tel 0480-45 00 00 vx britt.kronberg@kalmar.se

Läs mer

Sammanställning av ungdomsdialog II om psykisk hälsa Hur mår du?

Sammanställning av ungdomsdialog II om psykisk hälsa Hur mår du? Sammanställning av ungdomsdialog II om psykisk hälsa Hur mår du? Under oktober månad 2013 besökte representanter från nämnden sju gymnasieskolor i Sjuhärad; Almåsgymnasiet, Jensen Gymnasium, Naturbruksgymnasiet

Läs mer

Förenklingsjakten Resultat av studien inom hotell- och restaurangbranschen

Förenklingsjakten Resultat av studien inom hotell- och restaurangbranschen Förenklingsjakten Resultat av studien inom hotell- och restaurangbranschen Det ska vara enkelt att starta och driva företag och det är viktigt att de regler som finns är enkla och ändamålsenliga. 1 Resultat

Läs mer

Motgång gav ny framgång

Motgång gav ny framgång Motgång gav ny framgång När Monica Åberg och Sofie Selanders Kinaspecialiserade resebyrå fick rejäla motgångar "tack vare" viruset SARS så såg tjejerna en möjlighet att kunna satsa på det gemensamma intresset

Läs mer

VD Meta Persdotters anförande på Svenska Spels bolagsstämma 15/4 2009

VD Meta Persdotters anförande på Svenska Spels bolagsstämma 15/4 2009 VD Meta Persdotters anförande på Svenska Spels bolagsstämma 15/4 2009 Jag heter Meta Persdotter och tog över ansvaret för Svenska Spel den 1 februari i år. Jag kommer att berätta om de viktigaste händelserna

Läs mer

Projektarbete Belysning

Projektarbete Belysning Projektarbete Belysning Av: Victor Karlsson, Fredrik Patriksson Stjernspetz, Henrik Byström Handledare: Jörgen Lantz HT/VT -06/-07 1 Innehållsförteckning Projektarbete Belysning... 1 1 Inledning... 4 2

Läs mer

POLICY FÖR SPELARUTVECKLING

POLICY FÖR SPELARUTVECKLING POLICY FÖR SPELARUTVECKLING Stureby SK Vi möts lokalt med stolthet och respekt Policyn beskriver hur spelarutveckling bedrivs i Stureby SK, och hur detta förhåller sig till Svenska Fotbollsförbundets riktlinjer,

Läs mer

Från sömnlös till utsövd

Från sömnlös till utsövd SAMUEL LINDHOLM & FREDRIK HILLVESSON Från sömnlös till utsövd Ett sexveckorsprogram mot sömnproblem för bättre sömn, mer energi och högre livskvalitet BILAGOR Innehåll Bilaga A: Målsättning 3 Bilaga B:

Läs mer

Det finns självklart en proffsdröm

Det finns självklart en proffsdröm Nummer 4, November Från Halmstads Energi och Miljö AB Det finns självklart en proffsdröm - Robert Bladh, HK Drott Värmeljus blir till proteser i Thailand Vintertider på våra ÅVC:er Nr. 4 Nov. 2014 Med

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:2603 av Ulf Berg m.fl. (M) Bra mat och stärkt konkurrenskraft

Motion till riksdagen 2015/16:2603 av Ulf Berg m.fl. (M) Bra mat och stärkt konkurrenskraft Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:2603 av Ulf Berg m.fl. (M) Bra mat och stärkt konkurrenskraft Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att införa

Läs mer

Praktikrapport - Socialdemokraterna i Stockholms län

Praktikrapport - Socialdemokraterna i Stockholms län Mika Metso Statsvetenskapliga institutionen Yrkesförberedande praktik, HT 2011 Stockholms universitet Praktikrapport - Socialdemokraterna i Stockholms län Praktikplats: Socialdemokraterna i Stockholms

Läs mer

Motion till riksdagen: 2014/15:2976 av Ulf Berg m.fl. (M) Bra mat och stärkt konkurrenskraft

Motion till riksdagen: 2014/15:2976 av Ulf Berg m.fl. (M) Bra mat och stärkt konkurrenskraft Kommittémotion Motion till riksdagen: 2014/15:2976 av Ulf Berg m.fl. (M) Bra mat och stärkt konkurrenskraft Sammanfattning Hela Sveriges utvecklingskraft, tillväxtpotential och sysselsättningsmöjligheter

Läs mer

FRIS-Info Nr 2 2012. Informationen i Fris-Info denna gång handlar om: VU och verksamhetsledare Julia Sjöholm presenterar sig

FRIS-Info Nr 2 2012. Informationen i Fris-Info denna gång handlar om: VU och verksamhetsledare Julia Sjöholm presenterar sig Informationen i Fris-Info denna gång handlar om: VU och verksamhetsledare Julia Sjöholm presenterar sig Pidromästerskpen i Västerås Information om framtidsmötet i Eskilstuna Svenska Dagen firas i år i

Läs mer

Ung i Lindesberg. Resultat från LUPP

Ung i Lindesberg. Resultat från LUPP Ung i Lindesberg Resultat från LUPP lokal uppföljning av ungdomspolitiken 2008 Politiken efterlyser ungdomsperspektiv kartläggning bland kommunens ungdomar blir underlag för framtida beslut I september

Läs mer

socialdemokraterna.se WORKSHOP

socialdemokraterna.se WORKSHOP socialdemokraterna.se WORKSHOP Innehållsförteckning: Vårt fokus ligger på framtiden!...3 Del 1: Vårt utgångsläge...4 Del 2: Vår nya inriktning, Socialdemokraterna framtidspartiet...8 Del 3: Hur blir vi

Läs mer

Sammanfattning. Kapitel 4: Fritidsaktiviteter i översikt. Sammanfattning 7

Sammanfattning. Kapitel 4: Fritidsaktiviteter i översikt. Sammanfattning 7 Sammanfattning 7 Sammanfattning Genom Statistiska centralbyråns Undersökningar av levnadsförhållanden (ULF) kartläggs och analyseras välfärdens utveckling fortlöpande. Undersökningarna har genomförts årligen

Läs mer

Konsten att hitta balans i tillvaron

Konsten att hitta balans i tillvaron Aktuell forskare Konsten att hitta balans i tillvaron Annelie Johansson Sundler, leg sjuksköterska Filosofie doktor i vårdvetenskap och lektor i omvårdnad vid Högskolan i Skövde. För att få veta mer om

Läs mer

Planeringsspelets mysterier, del 1

Planeringsspelets mysterier, del 1 Peter Lindberg Computer Programmer, Oops AB mailto:peter@oops.se http://oops.se/ 28 februari 2002 Planeringsspelets mysterier, del 1 Om jag ska spela ett sällskapsspel för första gången så vill jag att

Läs mer

Jag gör saker som jag är rädd för, saker jag inte kan. TEXT: Marko Gyllenland FOTO: Raimo Gedda. Farmen-Amanda: Jag har gått Igenom så mycket!

Jag gör saker som jag är rädd för, saker jag inte kan. TEXT: Marko Gyllenland FOTO: Raimo Gedda. Farmen-Amanda: Jag har gått Igenom så mycket! Jag gör saker som jag är rädd för, saker jag inte kan. TEXT: Marko Gyllenland FOTO: Raimo Gedda Farmen-Amanda: Jag har gått Igenom så mycket! Amanda Bergqvist Ålder: 25 år Ort: Helsingborg Träningsbakgrund:

Läs mer

årskurs 9... 10 13. Är det någon i din familj som snusar? Procentuell fördelning efter kön i Norrbotten,

årskurs 9... 10 13. Är det någon i din familj som snusar? Procentuell fördelning efter kön i Norrbotten, Tabeller Norrbottens län årskurs 9 Bilaga 2 1. Hur bor du? Procentuell fördelning efter kön i Norrbotten, årskurs 9.... 5 2. Vad gör din pappa? Procentuell fördelning efter kön i Norrbotten, årskurs 9....

Läs mer

Kompetensbrist försvårar omställning TSL 2013:4

Kompetensbrist försvårar omställning TSL 2013:4 Kompetensbrist försvårar omställning TSL 2013:4 Trygghetsfonden TSL är en kollektivavtalsstiftelse med Svenskt Näringsliv och LO som ägare och vår uppgift är att hjälpa uppsagda till ett nytt jobb. TSL

Läs mer

! / » det finns en frustration. Trots. blivit något.« : : : /

! / » det finns en frustration. Trots. blivit något.« : : : / Det saknas 1 4 läkare på Sveriges vårdcentraler. Skillnaderna är stora mellan olika landsting, men inte ett enda av dem lever upp till målet: att det ska finnas en fast allmänläkare per 1 5 invånare. Det

Läs mer

Medlemsblad. Våren 2011. Tranås/Ydre Släktforskarförening

Medlemsblad. Våren 2011. Tranås/Ydre Släktforskarförening Medlemsblad Våren 2011 Tranås/Ydre Släktforskarförening Ordförande har ordet När Ni får detta medlemsblad är vi redan inne i februari på det nya året. Hjälp vad tiden går fort, tänker många och undrar

Läs mer

TIPSLISTAN om trans på lajv

TIPSLISTAN om trans på lajv TIPSLISTAN om trans på lajv På Prolog 2015 samlades 17 stycken lajvare med transerfarenheter på utvecklingsforumet Att lajva utanför könsnormerna. Där skapade vi bland annat den här listan med grundläggande

Läs mer

Då jag i likhet med flertalet filmare står utanför Filmavtalet så vill jag yttra mig.

Då jag i likhet med flertalet filmare står utanför Filmavtalet så vill jag yttra mig. Remissyttrande över Ds 2015:31 Framtidens filmpolitik Regeringskansliet Kulturdepartementet 103 33 STOCKHOLM 2015-06-10 Då jag i likhet med flertalet filmare står utanför Filmavtalet så vill jag yttra

Läs mer

ETT (KUNSKA FÖR HELA ST

ETT (KUNSKA FÖR HELA ST TEXT JESSICA RICKARDSSON FOTO JAN EKBLOM Hösten 1996 hände något som förändrade Norrköping totalt universitetet kom till stan! Nu, nästan tio år senare, är studenterna en självklar del av stadsbilden.

Läs mer

Granskningsrapport. Brukarrevision. Londongatan Boende för ensamkommande

Granskningsrapport. Brukarrevision. Londongatan Boende för ensamkommande Granskningsrapport Brukarrevision Londongatan Boende för ensamkommande 2014 . INLEDNING Om brukarrevision Detta är en rapport från brukarrevisionen. Brukarrevision är ett sätt att ta reda på vad de vi

Läs mer

Omsorg Chalmers Äldres livsmiljöer

Omsorg Chalmers Äldres livsmiljöer Omsorg Chalmers Äldres livsmiljöer Rapportering Inventering av äldres behov av produkter och tjänster för Vinnova hösten 2007 Chalmers Seniorförening & Chalmers Tekniska Högskola Projektledare Inga Malmqvist

Läs mer

Barn och Utbildning Förskoleverksamheten. Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2012/13. Förskolan Bullerbyn

Barn och Utbildning Förskoleverksamheten. Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2012/13. Förskolan Bullerbyn Barn och Utbildning Förskoleverksamheten Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2012/13 Förskolan Bullerbyn 1 Innehållsförteckning: Normer och värden sidan 3 Utveckling och lärande sidan 4-5 Barns

Läs mer

Motion 7 Motion 8 Motion 9 Motion 10. med utlåtanden

Motion 7 Motion 8 Motion 9 Motion 10. med utlåtanden Motion 7 Motion 8 Motion 9 Motion 10 med utlåtanden 23 Motion 7 Motion angående: Kontaktuppgifter på Eniro.se, Hitta.se m fl. Mitt förslag är att på riksnivå (eller delegerat till någon regional Hgf) utse

Läs mer

Detta innebär att vi är en ny arbetsgrupp med stor bredd när det gäller kunskap och kompetens.

Detta innebär att vi är en ny arbetsgrupp med stor bredd när det gäller kunskap och kompetens. SAMMANFATTNING 2012 Jag kan bara sammanfatta det som har hänt sedan jag började i maj, men under den korta tiden har det skett stora förändringar inom Hallens verksamhet. Det har skett stora förändringar

Läs mer

Manual för medlemsvärvning

Manual för medlemsvärvning Manual för medlemsvärvning BLI MEDLEM I SFP! ETT TVÅSPRÅKIGT OCH FRISINNAT FINLAND BEHÖVER DIG Vem skall värva? Alla kan värva! Vi kan vara stolta över vårt parti, SFP. Därför kan vi alla marknadsföra

Läs mer

Åsiktsutbyte om Hjältarna i vardagen = Skolmåltidspersonalen!

Åsiktsutbyte om Hjältarna i vardagen = Skolmåltidspersonalen! Åsiktsutbyte om Hjältarna i vardagen = Skolmåltidspersonalen! Vem är gubben på bilden? Vad har han gjort? Vad gör han nu? Om kunskap och engagemang i storhushållssektorn - respektive restaurangvärlden

Läs mer

Hej. Niklas heter jag, och detta är min oberoendeförklaring från Scientologikyrkan.

Hej. Niklas heter jag, och detta är min oberoendeförklaring från Scientologikyrkan. Hej Niklas heter jag, och detta är min oberoendeförklaring från Scientologikyrkan. Jag vill först säga att det är över 12 år sedan jag lämnade kyrkan. Vissa detaljer minns jag inte exakt, men då nämner

Läs mer

Renée Voltaire Utveckling av ett butikskoncept Fjärde långgatan 28, 413 27, Göteborg 2012-10-17 Maria Nyberg 860714-5565 Sofia Granath 900504-0481

Renée Voltaire Utveckling av ett butikskoncept Fjärde långgatan 28, 413 27, Göteborg 2012-10-17 Maria Nyberg 860714-5565 Sofia Granath 900504-0481 Renée Voltaire Utveckling av ett butikskoncept Fjärde långgatan 28, 413 27, Göteborg Maria Nyberg 860714-5565 Sofia Granath 900504-0481 Linnéuniversitetet, Butikskommunikation 2, 1DI047 Bernadette Schillings

Läs mer

Partybrudarna som vaskade allt!

Partybrudarna som vaskade allt! Iq Rapport 2011:1 en aktuell bild av ungas attityd till alkohol Partybrudarna som vaskade allt! Man har ungefär tre timmar på sig om man vill festa alkoholfritt, sedan blir alla för fulla. Folk ansåg att

Läs mer

Kommunikationsplan för miljöarbetet i Lidköpings kommun

Kommunikationsplan för miljöarbetet i Lidköpings kommun Kommunikationsplan för miljöarbetet i Lidköpings kommun 2014-2016 2014-05-19 1. Syftet med planen Syftet med denna kommunikationsplan är att tydliggöra hur vi ska arbeta med miljökommunikation. Planen

Läs mer

E2001. Ett spel om tillsatser i livsmedel. www.grspeldatabas.se

E2001. Ett spel om tillsatser i livsmedel. www.grspeldatabas.se E2001 Ett spel om tillsatser i livsmedel. www.grspeldatabas.se Introduktion E2001 är en simulering där deltagarna får ta rollerna som tillverkare av chokladkakor. De kan göra två olika typer av chokladkakor

Läs mer