Alliansens budgetförslag

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Alliansens budgetförslag"

Transkript

1 Alliansens budgetförslag

2 Alliansens förslag till Landstingsplan Alliansen i Landstinget i Kalmar län lägger härmed följande tilläggs- och ändringsförslag till Landstingsplan : Inledning: Landstingets ekonomi framstår som stabil, men har de senaste åren lidit av växande underskott i verksamheterna vilket balanserats med tillfälliga intäkter och större statsbidrag än budgeterat. Det gör att det finns ett underliggande strukturellt betingat underskott som tillåtits växa. Hur stort det är kan diskuteras men mellan miljoner kronor är en rimlig bedömning. Den föreslagna skattehöjningen på 50 öre ger 212 miljoner kronor, men den har inte matchats med åtgärder som kan minska det strukturella underskottet. Det gör att de grundläggande ekonomiska problemen kvarstår och kommer tvinga landstinget att fortsätta att höja skatten inom en relativ snar framtid om inga åtgärder vidtas. Den andra aspekten som påverkar landstingets ekonomi är förändringarna i skatteutjämningen. På kort sikt kan inte förändringarna i skatteutjämningen kompenseras på något annat sätt än med en skattehöjning. Det motsvarar ca 25 öre eller ca 106 miljoner kronor och det är därför rimligt att höja skatten med detta. För att inleda ett arbete för att komma tillrätta med de strukturella problemen behöver ett bredare arbete genomföras och under tiden är det acceptabelt att sänka landstingets överskottsmål. För att under 2014 ha en ekonomi med förutsättningar att i budgeten vara i balans föreslås ett antal besparingsåtgärder. I bred politisk enighet utvecklas nu kollektivtrafiken i länet, men tyvärr höjde landstingsmajoriteten skatten innan man vidtagit effektiviseringsåtgärder. Kollektivtrafiken i Kalmar län är per resa, per invånare etc. dyr i jämförelse med närliggande län. Om Kalmar län hade samma kostnader per invånare som Kronobergs län skulle kostnaderna vara drygt 80 miljoner kronor lägre, om kostnaderna skulle vara i Jönköpings nivå skulle de vara drygt 40 miljoner kronor lägre. Det talar för att det trots länets geografi finns effektiviseringsmöjligheter och Allianspartierna menar att ett krav på att sänka kostnaderna med 30 miljoner kronor är rimligt och samtidigt fullfölja utvecklingsplanen för kollektivtrafiken. Landstingsdirektörens stab fortsätter att uppvisa överskott och med tanke på de bekymmer som finns i verksamheterna är det inte rimligt varför en besparing på 7 miljoner kronor föreslås. Allianspartierna menar att landstinget har en outnyttjad resurs i Ortopedverksamheten i Oskarshamn, med väldigt goda resultat och kapacitet att utföra fler behandlingar. När nu ett nationellt vårdval genomförs så borde man utnyttja de för att utveckla överenskommelser för att i högre grad sälja vård. En utökad intäkt om 5 miljoner kronor per år torde inte vara orimlig. Alliansen I Landstinget I Kalmar län, budgetförslag. SID 2 (21)

3 Med hänvisning till ovanstående menar vi att följande förändringar ska göras i landstingsplanen: Att sänka majoritetens föreslagna utdebitering med 25 öre, 106 miljoner kronor. Att sänka resultatmålet till 1 %, 64 miljoner kronor. Att ställa krav på effektivisering av kollektivtrafiken med 30 miljoner kronor. Att minska ramen för landstingsdirektörens stab med 7 miljoner kronor. Att höja intäkten för såld vård med 5 miljoner kronor. Att avslå förslag om att avveckla öppenvårds och patientavgifter för dem över 85 år, 6 miljoner kronor. Att ge landstingsdirektören i uppdrag att till landstingsstyrelsen återkomma med förslag om strategi och åtgärder för ekonomi i balans inom hälso- och sjukvården. Summan av föreslagna förändringar innebär att landstingets resultat 2014 blir 63,1 miljoner. (yrkandena redovisas specifikt sist i Allianspartiernas förslag) Avsnitt 3 För ett friskare, tryggare och rikare liv 1 Sid Landstingets vision och värdegrund Tilläggsyrkande före 1:a stycket: Landstingets värdegrund bygger på människovärdesprincipen, om alla människors lika och unika värde, och FN:s konvention om mänskliga rättigheter och lika behandling. Vid medicinska frågeställningar fungerar Prioriteringsutredningens slutsatser som riktmärke. 2 Sid Landstingets övergripande mål Ändringsförslag Sista punkten under Mål och mått för verksamhet/process: Kollektivtrafikens självfinansieringsgrad ska öka, genom att bruttointäkter ska uppgå till minst 50 % av bruttokostnaderna. Alliansen I Landstinget I Kalmar län, budgetförslag. SID 3 (21)

4 3 Sid Landstingets övergripande mål Tilläggsförslag Sista punkten under Mål och mått för medarbetare: Den genomsnittliga sysselsättningsgraden bland medarbetarna ska öka årligen. Avsnitt 4 Medborgare och kund 4 Sid Köfri vård Tilläggsförslag - Ny text efter sista stycket: Landstinget kommer att utarbeta en strategi tillsammans med regionförbundet över hur vi kan dra nytta av patientrörlighetsdirektivet för att sälja vård till patienter från EU-länderna. 5 Sid Delaktighet och bemötande Tilläggsförslag Till stycket under rubriken Barnkonventionen: Barn som kommer in till akutmottagningen på länssjukhuset med ortopediska eller kirurgiska åkommor ska hänvisas till Barnakuten, alternativt kunna sitta och vänta på särskild avsedd plats, ett barnväntrum. De barn som exempelvis har blivit opererade och vistas på Öron-näsa-halskliniken ska få sin vård tillgodosedd på barnkliniken. 6 Sid Delaktighet och bemötande Tilläggsförslag Sist i stycket under rubriken Barnkonventionen: För att öka möjligheten för barn med flerfunktionshinder att kunna delta vid olika aktiviteter även på fritiden kommer landstinget att starta en depå för fritidshjälpmedel. 7 Sid E-hälsa och invånartjänster Tilläggsförslag Nytt stycke under rubriken Fler digitala tjänster för medborgaren: Alliansen I Landstinget I Kalmar län, budgetförslag. SID 4 (21)

5 Patienters tillgång till sin journal är en viktig fråga för framtiden. Patienters möjlighet att säkert och enkelt ta del av patientjournalens innehåll är ett viktigt steg i utvecklingen. Landstingets inställning är att likaväl som journalen är ett arbetsredskap för vården så är informationen i varje individs journal något som man självklart ska kunna ta del av. Landstinget har inlett en process för att tillgängliggöra journalen för patienterna och målet är att det ska vara färdigt senast under Sid Kollektivtrafik för alla Tilläggsförslag Nytt stycke efter 2:a stycket: En del patienter behöver åka i specialfordon av medicinska skäl. För dessa patienter införs en väntetidsgaranti. Den maximala väntetiden begränsas till två timmar per vårdtillfälle, oavsett sjukresans längd. För astmatiker och allergiker införs möjligheten att, efter uppvisande av läkarintyg att man inte kan åka kollektivtrafik eller specialfordon, enbart belastas med halva egenavgiften vid transport med egen bil. 9 Sid Kollektivtrafik för alla Tilläggsförslag - Nytt stycke efter sista stycket eller skrivs ihop: Kollektivtrafik för alla förutsätter ett regelsystem som är enkelt och serviceorienterat för dem som har behov av färdtjänst och sjukresor. För resor inom länet som i dagsläget omfattas av s.k. riksfärdtjänst ska en modell för länsfärdstjänst utarbetas och prövas. Det är vidare så idag att reglerna för sjukresor försvårar medborgarnas möjlighet att välja vårdgivare eftersom sjukresa enbart beviljas till närmaste hälsocentral. Detta motverkar människors valmöjligheter och bör åtgärdas. Därför ges uppdraget att utarbeta en modell så att sjukresor kan tillåtas mellan bostad och den primärvårdsenhet som man har valt att lista sig hos. 10 Sid Kollektivtrafik för alla Tilläggsförslag Nytt stycke efter sista stycket: Tjustbanans fortsatta drift och utveckling måste säkerställas. Därför ska en särskild utvecklingsplan utarbetas i samverkan med berörda kommuner och trafikhuvudmän. Alliansen I Landstinget I Kalmar län, budgetförslag. SID 5 (21)

6 11 Sid Uppdrag Tilläggsförslag: Landstingsfullmäktige ger landstingsdirektören i uppdrag att: presentera en införandeplan för en depå för fritidshjälpmedel för barn med flerfunktionshinder. Som ett första steg i detta arbete anslår landstinget kronor under 2014 och ytterligare kronor under utarbeta en väntetidsgaranti för patienter som av medicinska skäl behöver åka specialfordon, samt utarbeta en möjlighet att enbart belastas med halva egenavgiften vid transport med egen bil. utarbeta en modell som innebär att sjukresor kan tillåtas mellan bostad och den primärvårdsenhet inom länet som man har valt att lista sig hos. att i samverkan med berörda kommuner och trafikhuvudmän utarbeta en särskild utvecklingsplan för Tjustbanan. Avsnitt 5 Verksamhet och process 12 Sid Hälsofrämjande sjukvård och sjukdomsförebyggande arbete Tilläggsförslag - Efter 3:e stycket under rubriken Hälsofrämjande sjukvård: Hälsan hos länets befolkning är ojämnt fördelad, med stora geografiska skillnader. I enlighet med Socialstyrelsens nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder bör patienter med ohälsosamma levnadsvanor erbjudas stöd. Via primärvårdens livsstilsmottagningar kan man idag erbjuda hälsosamtal till patienter med identifierad risk för sjukdom på grund av ohälsosamma levnadsvanor. En vidareutveckling av dessa mottagningar skulle kunna vara att utbilda personalen i Hälsokurvan som framgångsrikt använts i bl.a. Jönköpings län. Ett pilotprojekt med hälsosamtal enligt modellen Hälsokurvan bör inledas i de kommuner som har högst ohälsotal. Alliansen I Landstinget I Kalmar län, budgetförslag. SID 6 (21)

7 13 Sid Jämlik och jämställd vård Tilläggsförslag Nytt stycke först på sidan med rubrik Palliativ vård Det beslut om samlade palliativa vårdplatser vid länets tre sjukhus som fattades 2006, är ännu inte verkställt vid sjukhuset i Västervik. Under 2014 ska beslutet verkställas så att vården i livets slutskede blir likvärdig i länets olika delar. Vid vart och ett av länets tre sjukhus ska det fr.o.m finnas samlade vårdplatser för palliativ vård, med särskilt utbildad personal med palliativ kompetens, d.v.s. personal som kan se och möta personens behov, såväl psykiska, fysiska, sociala som existentiella. 14 Sid Jämlik och jämställd vård Tilläggsförslag Nytt stycke med rubrik Nära vård De senaste åren har en centralisering av vården skett beroende på många olika orsaker såsom t ex genomförandet av hemsjukvårdsväxlingen, men också verksamhetsförändringar som genomförts utan att man tagit hänsyn till konsekvenserna för patienterna. Det betyder att allt fler patienter får resa långt för vardagliga sjukvårdsbehov. Landstinget har idag ingen samlad strategi för att motverka och vända denna utveckling. Åtgärder som är möjliga är utökad samverkan med kommuner, stimulera skapandet av filialmottagningar, använda nya tekniska lösningar, utlokalisering av specialistmottagningar och vårdval inom fler områden. 15 Sid Prioriterade vårdprocesser Tilläggsförslag Fortsättning på 1:a meningen:, eller där det finns särskilda behov. 16 Sid Prioriterade vårdprocesser Tilläggsförslag - Efter stycket: Inom ramen för arbetet med strokevården är rehabiliteringsprocessen av stor betydelse. En viktig del i detta är tillgång till logopedstöd och träning. Landstinget i Kalmar län har i jämförelse med andra landsting begränsad tillgång till logopeder vilket minskar strokepatienters möjlighet att rehabiliteras. Alliansen I Landstinget I Kalmar län, budgetförslag. SID 7 (21)

8 17 Sid Patientsäker vård Tilläggsförslag Efter 1:a stycket: I enlighet med patientsäkerhetslagen (PSL, 2010:659) dokumenterar landstinget sitt patientsäkerhetsarbete i en så kallad patientsäkerhetsberättelse. Berättelsen beskriver verksamhetens patientsäkerhetsarbete under föregående kalenderår; vad verksamheten har gjort för att identifiera, analysera och så långt som möjligt reducera risker i vården, och för att minska antalet tillbud och negativa händelser. Berättelsen redovisar också hur och när de åtgärder som man inte kunnat göra omedelbart ska fullföljas. Den innehåller även en beskrivning av vilka resultat som har uppnåtts i patientsäkerhetsarbetet. För att förtydliga hur det konkreta patientsäkerhetsarbetet utgår från verksamhetsnivå ska under planperioden prövas hur man på respektive klinik öppet kan redovisa sitt patientsäkerhetsarbete. 18 Sid Kommunsamverkan Tilläggsyrkande - fortsättning på 1:a stycket: En ambition ska vara att samverkan ska fungera så väl att den enskilda vårdtagaren inte ska behöva fundera över vem som är huvudman. 19 Sid Vården av äldre Tilläggsförslag Fortsättning på 1:a stycket: Särskild vikt ska läggas vid läkemedelsgranskning, för att säkerställa att den äldres individuella behov tillgodoses av såväl stående ordinering och individanpassad vid behovsmedicinering. 20 Sid Vården av äldre Tilläggsförslag Fortsättning på 2:a stycket: Äldres rätt till jämlik behandling vid psykisk ohälsa ska tillgodoses, utan åldersrelaterad särbehandling vid val av behandlingsmetod. Eventuell förekomst av osakliga skillnader i behandling beroende på patientens ålder ska kartläggas samt, i förekommande fall, utredning av bakomliggande skäl bakom skillnader i val av behandlingsmetod. Om osakliga skillnader framkommer ska ett förbättringsarbete påbörjas. Alliansen I Landstinget I Kalmar län, budgetförslag. SID 8 (21)

9 21 Sid Vården av äldre Tilläggsförslag I 3:e stycket en fortsättning på meningen: På sjukhusens öppenvårdsmottagningar och hälsocentraler ska det finnas sjuksköterskor med specifikt ansvar för de mest sjuka äldre och kroniskt sjuka. 22 Sid Vården av äldre Tilläggsförslag Fortsättning på 3:e stycket: Äldreteam ska finnas vid vart och ett av länets tre sjukhus kombinerat med intagningsvårdsavdelning (ITVA) eller observationsplatser. 23 Sid Vården av äldre Tilläggsförslag Nytt stycke efter 3:e stycket: På flera håll i landet har man framgångsrikt infört en modell med förebyggande hembesök och hälsokontroller av äldre personer i olika åldrar. Detta har medfört att äldre kunnat få enklare insatser i ett tidigare skede och därigenom kunnat bo kvar hemma längre, med lägre samhällskostnader som följd. I några av länets kommuner har förebyggande hembesök införts. Landstinget ska följa upp med att inbjuda till hälsokontroll där det anses lämpligt. I övriga kommuner ska landstinget ta initiativ till att ett sådant samarbete inleds. 24 Sid Vården av äldre Tilläggsförslag Skrivs ihop med 2:a stycket under rubriken Undvikbar slutenvård: Omhändertagandet av patienter med störst vårdbehov ska förbättras under planperioden. Dessa patientgrupper ska så långt som möjligt få vård, hjälp och stöd i all öppenvård inom befintlig verksamhet. Aktiv hälsostyrning som i landstingen i Stockholm och i Östergötland benämns vårdcoacher ska inrättas för att underlätta äldre och kroniskt sjuka patienters väg i vården. 25 Sid Primärvård Alliansen I Landstinget I Kalmar län, budgetförslag. SID 9 (21)

10 Tilläggsförslag Fortsättning på stycket med rubriken Hälsoval: Tidbokningssystemet ska göra det möjligt för patienter att boka med tre månaders framförhållning för planerade besök. 26 Sid Primärvård Tilläggsförslag Under rubriken Hälsoval efter stycket om hälsoval: Inför översynen av hälsovalsuppdraget år är det några områden som särskilt bör analyseras och utvecklas. 1) Regelverket behöver förenklas. Vårdvalssystemet ska vara rättssäkert och säkerställa en hög kvalitet i primärvården. Samtidigt är det av stor betydelse att systemet inte hämmar kreativitet och utveckling. Regelverket får inte försvåra för mindre eller nya aktörer att bedriva verksamhet respektive etablera sig. Därför ska en regelöversyn göras inför ) I anslutning till hemsjukvårdsväxlingen stängdes ett antal distriktssköterskemottagningar. De återstående filialmottagningarna har stängts därefter. Det innebär att man i delar av länet som patient får åka långa sträckor för relativt enkla insatser. I andra landsting har man inom ramen för vårdvalssystemet utvecklat användandet av filialer både för sjuksköterskemottagningar, men också som ett sätt att för en aktör starta verksamhet på en ny ort. Inför 2015 utvecklas en modell för hur filialer kan utvecklas inom ramen för vårdvalet. 27 Sid Primärvård Tilläggsförslag Nytt stycke under rubriken Psykisk ohälsa hos unga: Det är även viktigt att övergången från barn- och ungdomspsykiatrin till vuxenpsykiatrin underlättas. Steget från ungdom till vuxen är dramatiskt för många. Ungdomar i övergången till vuxenlivet ställs inför krav och situationer som i vissa fall kan leda till akuta livskriser. Flertalet av de tidigare Unga Vuxnamottagningarna har under senare tid avvecklats. Det är av största vikt att verksamheten ersätts med något nytt för att förbättra den psykiska hälsan i denna grupp. 28 Sid Somatisk länssjukvård Tilläggsförslag Nytt stycke under rubriken Cancervården: Alliansen I Landstinget I Kalmar län, budgetförslag. SID 10 (21)

11 Arbetet med att ge cancervård i rätt tid, med max fyra veckor mellan remiss till behandling måste intensifieras. För att ge stöd för arbetet med att förändra vårdprocesserna anslås extra resurser under de närmaste åren. 29 Sid Somatisk länssjukvård Tilläggsförslag före rubriken Akutflödet: Organdonationer Antalet organdonationer har länge varit lågt i Kalmar län, samtidigt som andelen patienter som väntar på transplantation, som livräddande åtgärd eller för att minska lidandet, är lika stor här som i övriga riket. Landstinget ska därför förbättra informationen till befolkningen om möjligheten att registrera sig som donator hos Donationsregistret. De riktlinjer och uppföljning som redovisades till landstingsfullmäktige 2010, om donationsansvarig läkare och donationsansvarig sjuksköterska vid länets tre sjukhus, och de uppgifter som ligger på dessa ska genomföras, för att höja kunskapsnivån, förändra attityden till donationer, på sikt identifiera fler potentiella donatorer och ge möjlighet till att fler organdonationer genomförs. Arbetet ska även höja kompetensen vid kontakt med anhöriga och transplantationsteam på ett etiskt och patientsäkert sätt. 30 Sid Somatisk länssjukvård Tilläggsförslag Ny text i slutet av 4:e stycket: Akutflödet Liknande förändring ska genomföras på akutmottagningarna i Kalmar och i Västervik, där primärvårdsjourerna ska integreras med sjukhusens akutmottagningar. 31 Sid Somatiska länssjukvård Tilläggsförslag - Ny underrubrik sist Såld vård: Enligt förslaget som lagts fram i Patientmaktsutredningen får landets medborgare ökad möjlighet att söka öppenvård i vilket landsting/region de önskar. Detta öppnar för t.ex. Ortopeden i Oskarshamn att sälja mer vård än vad som skett tidigare. Landstinget ska därför utarbeta en marknadsföringsstrategi för att locka fler utomlänspatienter att sluta avtal med landsting. Alliansen I Landstinget I Kalmar län, budgetförslag. SID 11 (21)

12 32 Sid Psykiatrisk länssjukvård Tilläggsförslag Sist i 1:a stycket: På flera håll satsar man på olika mellanvårdsformer inom psykiatrin. Det handlar om en verksamhet där fler patienter kan bo kvar hemma samtidigt som de får kvalificerad psykiatrisk vård. Exempel på mellanvård är olika former av gruppverksamheter under dagtid och särskilda team som arbetar med psykiatrisk behandling och omhändertagande. Detta är en väg som även vårt landsting bör pröva aktivt för att avlasta den slutna psykiatrin och ge patienterna ändamålsenlig vård. 33 Sid Psykiatrisk länssjukvård Självskadebeteende Tilläggsförslag Efter 2:a meningen: Särskild uppmärksamhet ska ägnas åt att nå unga män med självskadebeteende. 34 Sid Psykiatrisk länssjukvård Tilläggsförslag - Nytt stycke - Barn- och ungdomspsykiatriska vårdplatser: Vården i länet måste bli mer jämlik. Idag saknas adekvata vårdplatser inom barnoch ungdomspsykiatrin i Västervik. Detta ska tas i beaktande i lokalförsörjningsplanen för psykiatrin. Under ska landstingsfastigheter genomföra en fördjupad förstudie och ta fram förslagshandling avseende psykiatrins lokaler i Västervik, och då ska de även presentera ett förslag på hur barn- och ungdomspsykiatriska vårdplatser kan skapas. 35 Sid Psykiatrisk länssjukvård Förbättrad patientmiljö Tilläggsförslag Rad 6, efter köpa vård utifrån : Vid planeringen av nya lokaler kommer särskild uppmärksamhet läggas på att utforma små och trygga vårdmiljöer, där patienter med stort vård- och övervakningsbehov utifrån individuella behov kan separeras från våldsbenägna patienter. 36 Sid Rehabilitering återgång i arbete Alliansen I Landstinget I Kalmar län, budgetförslag. SID 12 (21)

13 Ändringsförslag Ersätter sista meningen under Samordningsförbundet: Landstinget är numera ensamt ansvariga för Grön rehabilitering i Kalmar som tidigare drivits i Samordningsförbundets regi. Verksamheten har utvärderats med goda resultat. För att trygga en fortsatt verksamhet tillskjuts 1,1 miljoner kronor per år. Landstinget ska inleda en diskussion med Samordningsförbundet om hur verksamheten kan spridas till hela länet. Som ett led i arbetet med Kultur och Hälsa kommer landstinget även att ta initiativ till projekt om hur olika kulturaktiviteter kan bidra i rehabiliteringsarbetet. 37 Sid Ambulanssjukvård Tilläggsförslag Nytt stycke efter sista stycket: Landstinget behöver utreda hur man löser behovet av landningsplattor för ambulanshelikopter vid Kalmar och Västerviks sjukhus, för att tillgodose tillräckligt snabb omlastning och transport av exempelvis traumapatienter och för tidigt födda barn. Detta uppdrag läggs till övrigt pågående arbete med lokalförsörjningsplanen. 38 Sid Lagen om valfrihetssystem Tilläggsförslag - Ny rubrik Lagen om valfrihetssystem: Lagen om Valfrihetssystem, LOV, har skapat helt nya möjligheter för landstinget att öka patienternas möjlighet att själva bestämma över var, när och hur man söker vård. Lagen skapar möjlighet för landstinget att med bibehållen kontroll över kostnader och konkurrensneutralitet utveckla valfrihet och förbättra tillgängligheten för patienterna att ge dem reell valfrihet och självbestämmande. I Kalmar län tillämpas LOV inom primärvården, inom ramen för rehabiliteringsgarantin m.fl. områden. Under den kommande planperioden avser landstinget att vidga antalet vårdvalsområden. I ett första steg är det naturligt att vidga detta till att även omfatta: KBT-behandlingar även utanför rehabiliteringsgarantin. Sjukgymnastisk för att uppnå en mer jämlik tillgång till vård i länet och ökat självbestämmande för patienterna. Öppenvårdspsykiatri för att skapa bättre tillgång och minska behovet av inhyrd personal. Medicinsk fotvård inom primärvården. Uppsökande tandvård, som idag upphandlas enligt LOU. Därutöver inleds en utredning om hur LOV kan användas inom den somatiska öppenvården. Ambitionen bör vara att nuvarande modell med vårdavtal för olika Alliansen I Landstinget I Kalmar län, budgetförslag. SID 13 (21)

14 specialiteter inom öppenvården kan ersättas med fungerande vårdval. Det vore en fördel för patienterna och för landstinget. 39 Sid Tandvård Ändringsförslag Sista meningen i 2:a stycket: En strategi kommer att tas fram, omfattande bland annat informationsinsatser och uppsökande verksamhet, för att möjliggöra fortsatt regelbunden tandvårdskontakt för denna grupp. 40 Sid Tandvård Tandvård för personer med särskilda behov Ändringsförslag Sista meningen i 2:a stycket: Utökade informationsinsatser ska därför genomföras under planperioden. 41 Sid Tandvård Ändringsförslag Sista meningen i 3:e stycket: Samverkan med ansvariga inom kommun och privat äldrevård ska vara regelbundet förekommande. 42 Sid Kollektivtrafik Tilläggsförslag - Nytt stycke: Landstinget arbetar för att den allmänna kollektivtrafiken ska vara tillgänglig för alla. Men trots det finns det behov av anpassade lösningar för många medborgare. De som har färdtjänstillstånd kan idag åka 40 km utanför kommungränsen på sitt tillstånd, men vill man åka längre krävs det sk Riksfärdtjänst. I våra grannlän har olika varianter för sk Länsfärdtjänst införts under senare år. För att skapa mer likvärdiga förutsättningar föreslås att en sk Länsfärdtjänst skapas med eget regelverk som är enklare än Riksfärdtjänstens regler och byggt på sammankopplade resor så långt möjligt. 43 Sid Bildning och kultur Tilläggsförslag Efter 1:a stycket: Alliansen I Landstinget I Kalmar län, budgetförslag. SID 14 (21)

15 Under senare år har landstingets anslag till folkhögskolorna stadigt minskat, vilket har gjort att beroendet av statsbidrag och externa intäkter ökat. Ytterligare minskningar av landstingets anslag som begränsar verksamheten kan innebära att även möjligheterna till statsbidrag försämras. Folkbildningen har en viktig roll i integrationsarbetet. Det handlar både om personer med olika funktionsnedsättningar, men också om nya svenskar. Regeringens budgetproposition för 2014 innehåller en satsning för att folkhögskolorna ska kunna integrera fler invandrare. Redan nu pågår sådant arbete på våra folkhögskolor, men nu får nyanlända invandrare som omfattas av Arbetsförmedlingens etableringsuppdrag möjlighet till särskilt utformade utbildningar i folkhögskolornas regi. Det är viktigt att våra folkhögskolor förbereder sig för och prioriterar detta uppdrag. 44 Sid Bildning och kultur Tilläggsförslag - Nytt stycke: Kalmar läns befolkningsutveckling är väldigt svag och har varit negativ i flera år. Det finns därför behov av att på olika sätt stärka attraktiviteten och välkomna nya invånare till länet. Ett sätt att göra detta är att skapa ett särskilt Kulturpass för nyinflyttade som ger tillträde till länsinstitutionerna och en möjlighet att pröva kollektivtrafiken i länet. 45 Sid Energi och miljö Ändringsförslag 2:a stycket: Redan år 2020 ska länets kollektivtrafik vara fossiloberoende, det är ett utmanande mål som ställer stora krav på kommande upphandlingar av trafik. Teknikutvecklingen för att driva bussar och bilar är snabb och det betyder att för att kunna nå målet om en fossiloberoende kollektivtrafik ska bästa möjliga och tillgängliga teknik användas. Därför är det av stor betydelse att kommande trafikupphandling görs teknikoberoende och inte är bunden till specifika drivmedel. 46 Sid Energi och miljö Ändringsförslag 2:a meningen i sista stycket: Landstingets långsiktiga målsättning är att öka andelen vindkraftsel, vilket genomförs genom inköp av vindkraftsel för att täcka hela landstingets elbehov i den kommande energiupphandlingen. Alliansen I Landstinget I Kalmar län, budgetförslag. SID 15 (21)

16 47 Sid Uppdrag Landstingsfullmäktige ger landstingsdirektören i uppdrag att till landstingsstyrelsen redovisa: ett förslag till handlingsprogram för den nära vården och att verksamhetsförändringar som görs i landstingets verksamheter ska konsekvensbedömas för hur de påverkar tillgängligheten för patienterna utanför sjukhusorterna och hälsocentralsorterna. ett förslag till hur logopedtillgången i landstinget ska kunna förstärkas. ett förslag till införande av hälsosamtal enligt modellen Hälsokurvan i de av länets kommuner med störst ohälsa, samt att förbereda ett breddinförande i länet till 2015 genom förändring av hälsovalsuppdraget. en kartläggning av eventuella åldersrelaterade skillnader vid val av behandlingsmetod hos äldre med psykisk ohälsa, vilken ska ligga till grund för kommande förbättringsarbete. hur riktlinjer för landstingets arbete med organdonationer ska verkställas. tidigare beslut om samlade palliativa vårdplatser i Västervik ska genomföras. en integration av primärvårdsjourerna i Kalmar och Västervik till sjukhusens akutmottagningar. att i anslutning till pågående lokalförsörjningsarbete gällande psykiatrins lokaler ombesörja att olika vårdmiljöer utformas och separeras för att tillgodose olika patientgruppers behov av vård, skydd och trygghet. ett förslag till modell för länsfärdtjänst. ett kulturpass för att välkomna nyinflyttade i länet. en modell för mellanvårdsformer inom psykiatrin. ett initiativ till brett samverkansprojekt med övriga berörda aktörer i avsikt att ta fram ett handlingsprogram i länet för suicidförebyggande åtgärder. Alliansen I Landstinget I Kalmar län, budgetförslag. SID 16 (21)

17 en plan för hur folkhögskolorna kan bli ett ännu bättre redskap i integrationsarbetet. 48 Sid Uppdrag Ändringsförslag Sista uppdraget: Landstingsfullmäktige ger landstingsdirektören i uppdrag att till landstingsstyrelsen redovisa: utredning om möjligheten att teckna avtal med verksamheter som erbjuder behandling av olika ortopediska åkommor, i första hand Ryggkirurgiska kliniken i Strängnäs. Avsnitt 7 Medarbetare 49 Sid Strategisk personal- och kompetensförsörjning Ändringsförslag Nytt sista stycke: Landstingets kostnader för hyrpersonal har ökat under ett antal år. Beroendet av bemanningsföretag måste minska och det har också tagits fram en handlingsplan men en djupare analys varför situationen uppstått saknas. Lösningar för att öka landstingets attraktivitet bör sökas utanför de mer traditionella vägarna och löneinstrumentet ska användas effektivare i svårrekryterade situationer. Likaså bör en översyn göras hur olika personalförmåner kan användas mer systematiskt. 50 Sid Kompetensutveckling Ändringsförslag Nytt 4:e stycke: Landstinget står inför ett stort behov av sjukvårdspersonal på olika nivåer. Landstinget måste på ett bättre sätt ta tillvara på den kompetens som finns bland länets invandrare genom att undanröja de hinder som finns för att arbeta i landstingets olika verksamheter. Ett sätt kan vara att snabbare och på ett mer metodiskt sätt identifiera denna kompetens och vid behov erbjuda kurser i sjukvårdssvenska för att öka anställningsbarheten. Dessa kurser ska även omfatta medarbetare som har detta behov. Alliansen I Landstinget I Kalmar län, budgetförslag. SID 17 (21)

18 51 Sid Kompetensutveckling Ändringsförslag Nytt sista stycke: Behovet av i stort sett alla yrkesgrupper kommer att öka under de närmaste åren. En grupp som sällan diskuteras är undersköterskorna. Det handlar både om rekrytering men även vilka arbetsuppgifter dessa ska utföra. Efterfrågan på välfärd ökar i takt med en allt äldre befolkning. Vårt län står inför en stor utmaning, då vi kommer att få svårt att täcka behovet med det antal undersköterskor som utbildas idag. Det är viktigt att alla potentiella arbetsgivare samarbetar för att öka intresset för vård- och omsorgsutbildningar. Det är viktigt att undersköterskans yrkesroll utvecklas och att arbetsuppgifterna utförs på rätt nivå. 52 Sid Arbetsvillkor och utvecklingsmöjligheter Tilläggsförslag I sista stycket: Sedan 2011 har antalet anställda med lönebidrag fördubblats om än från en låg nivå. Den fortsatta målsättningen ska vara att öka antalet anställda lönebidrag ytterligare för att därigenom ta ett större ansvar för integration av personer med olika funktionsnedsättningar. Ett program för detta arbete ska tas fram. 53 Sid Hälsa i arbetet Ändringsyrkande - Ny text i 2:a stycket: Såväl den fysiska som den psykosociala arbetsmiljön har betydelse för en god hälsa, men också faktorer som anställningsformer och möjligheter att skapa balans mellan arbete, föräldraskap och fritid påverkar. Landstinget ser allvarligt på det faktum att sjukfrånvaron hos kvinnor är i stort sett dubbelt så hög som hos män. Som länets största arbetsgivare vill landstinget vara en modellbildare för den goda arbetsplatsen. En analys ska därför göras av bakomliggande orsaker till de stora skillnaderna i sjuktal och möjligheterna att förbättra kvinnors villkor. 54 Sid Hälsa i arbetet Tilläggsförslag Efter sista stycket: Efter en längre period med minskad sjukfrånvaro ökar dessa tal på nytt. Landstingshälsan har här en viktig roll för att både arbeta med förebyggande Alliansen I Landstinget I Kalmar län, budgetförslag. SID 18 (21)

19 insatser men även i det direkta rehabiliteringsarbetet. Landstinget bör genomföra en utredning för att utreda om Landstingshälsan är rätt dimensionerad och om den har rätt organisatorisk placering. 55 Sid Uppdrag Landstingsfullmäktige ger landstingsdirektören att till landstingsstyrelsen redovisa: en plan för hur funktionen som avancerad specialistsjuksköterska (Nurse Practitioner) ska utvecklas och hur landstinget kan utbilda fler. en plan för hur vårdadministrativa uppgifter kan lyftas över från läkare och sjuksköterskor till personer med rätt vårdadministrativ kompetens. en översyn över hur olika personalförmåner kan användas mer systematiskt. en metod för snabbare identifiering av sjukvårdskompetens bland nyanlända invandrare samt erbjuda dessa kurser i sjukvårdssvenska. ett program för att ytterligare öka antalet medarbetare med lönebidrag. en utredning för att utreda om Landstingshälsan är rätt dimensionerad och om den har rätt organisatorisk placering. Avsnitt 8 Ekonomi 56 Sid Ekonomiska förutsättningar för åren Ändringsförslag Under rubriken Landstingsskatt: År 2014 höjs utdebiteringen med 0,25 kr till 11,12. Detta medför en följdändring på besluten på sid Sid Ekonomiska förutsättningar för åren Ändringsförslag Under rubriken Fri öppenvård för 85 år och äldre: Stycket om fri öppenvård för 85 år och äldre stryks. Alliansen I Landstinget I Kalmar län, budgetförslag. SID 19 (21)

20 58 Sid Verksamhets- och ramförändringar Tilläggsförslag Ny rubrik och nytt stycke: Fritidshjälpmedel till barn med flerfunktionshinder En depå för fritidshjälpmedel till barn med flerfunktionshinder startas. Som ett första steg anslås kr under År 2015 anslås ytterligare kr. 59 Sid Verksamhets- och ramförändringar Tilläggsförslag Ny rubrik och nytt stycke: Grön rehabilitering För att säkerställa verksamheten med Grön rehabilitering i Kalmar anslås 1,1 mkr årligen. 60 Sid Resultat- kassaflödes- och balansbudget Ändringsförslag: Resultatmålet för 2014 sänks till 1 % och för att åstadkomma balans i hälso- och sjukvårdens ekonomi och långsiktigt därmed klara landstingets mål om 2 % överskott ges landstingsdirektören i uppdrag att återkomma med förslag om strategi och åtgärder för att skapa en ekonomi i balans. 61 Sid Investeringsbudget Ändringsförslag Under rubriken Energi rader om investering i vindkraftverk stryks och ersätts av nedanstående: Motiv: Den föreslagna investeringen i ett vindkraftverk ger enbart 16 % täckning av landstingets elbehov till en kostnad av kr per år. En upphandling av vindkraft till hela elbehovet kostar kr per år. Det är därför ekonomiskt och miljö- och klimatmässigt klokare att upphandla hela behovet istället för att bygga och äga ett vindkraftverk. Ersättningstext: Inför upphandling av elkraft till landstinget ges i uppdrag att upphandla miljögodkänd vindkraft för hela landstingets behov. Alliansen I Landstinget I Kalmar län, budgetförslag. SID 20 (21)

21 Förändringar i uppdrag och ramar: Landstingsfullmäktige ger landstingsdirektören i uppdrag att till landstingsstyrelsen redovisa: ett förslag om strategi och åtgärder för ekonomi i balans inom hälso- och sjukvården. ett genomförande av en effektivisering av kollektivtrafiken med 30 miljoner kronor. Förslag till förändring av ramar: minskad ram för landstingsdirektörens stab med 7 miljoner kronor. höjning av intäkten för såld vård med 5 miljoner kronor. Allianspartiernas prioriterade satsningar: Palliativa vårdplatser Västervik Äldreteam Grön rehabilitering Uppbyggnad fritidshjälpmedel Snabbare cancervård Pilotprojekt Hälsokurvan + 1,5 Mkr + 2 Mkr + 1,1 Mkr Tkr + 1 Mkr Tkr Summa: 6 miljoner kronor Alliansen I Landstinget I Kalmar län, budgetförslag. SID 21 (21)

För bättre hälsa och effektivare vård

För bättre hälsa och effektivare vård För bättre hälsa och effektivare vård Detta har vi gjort Ambulanshelikopter är i drift Tagit initiativ till och beslut om att utveckla utbudet av rehabilitering i Värmland Tagit initiativ till och beslut

Läs mer

VALPLATTFORM LANDSTINGET I KALMAR LÄN

VALPLATTFORM LANDSTINGET I KALMAR LÄN VALPLATTFORM LANDSTINGET I KALMAR LÄN 2014 DET SKA VARA GOTT ATT LEVA I KALMAR LÄN Alliansen vill skapa en modern och nära sjukvård tillsammans med dig. Vi lyssnar alltid på dig när det gäller var, när

Läs mer

Landstingsplan 2015 2018. Antagen av landstingsfullmäktige 2014-06-16-17, 59 Dnr LD14/01427

Landstingsplan 2015 2018. Antagen av landstingsfullmäktige 2014-06-16-17, 59 Dnr LD14/01427 Landstingsplan 2015 2018 Antagen av landstingsfullmäktige 2014-06-16-17, 59 Dnr LD14/01427 Innehåll Vår vision...3 Ekonomi...4 Personal...5 Hälso- och sjukvård...6 Hjälpmedel...8 Tandvård...9 Miljö...10

Läs mer

Gemensam sjukvårdspolitisk valplattform 2010 för Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Kalmar län

Gemensam sjukvårdspolitisk valplattform 2010 för Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Kalmar län Gemensam sjukvårdspolitisk valplattform 2010 för Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Kalmar län Jessica Rydell (MP), Anders Henriksson (S), Linda Fleetwood (V), Lena Segerberg (S) Trygg

Läs mer

God ekonomisk hushållning Planering och uppföljning Hur finansieras landstingets verksamhet? Kostnader och kostnadsutveckling.

God ekonomisk hushållning Planering och uppföljning Hur finansieras landstingets verksamhet? Kostnader och kostnadsutveckling. God ekonomisk hushållning Planering och uppföljning Hur finansieras landstingets verksamhet? Kostnader och kostnadsutveckling 11 maj 2015 Målstyrning i landstinget Landstingets övergripande mål Medborgare

Läs mer

Sida 1 (9) 1 Politisk inledning

Sida 1 (9) 1 Politisk inledning Sida 1 (9) 1 Politisk inledning 2a stycket Prioriterade grupper Landstingsfullmäktige har slagit fast att barn och ungdom, liksom de äldre ska prioriteras. I varje kommun ska det finnas tillgång till landstingspersonal

Läs mer

En rättvis hälso- och sjukvård - i hela länet!

En rättvis hälso- och sjukvård - i hela länet! Reservation i landstingsstyrelsen 26 maj 2008, ärende 85 Socialdemokraternas alternativ till preliminär plan och budget 2009-2011 för Landstinget i Uppsala län En rättvis hälso- och sjukvård - i hela länet!

Läs mer

Åtgärder för en ekonomi i balans

Åtgärder för en ekonomi i balans Revisionsrapport Åtgärder för en ekonomi i balans Landstinget Gävleborg Bengt Andersson Hanna Franck Mars 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 1 2 Inledning 3 2.1 Bakgrund 3 2.2 Revisionsfråga och

Läs mer

Yttrande över motion av Vivianne Gunnarsson m.fl. (MP) om att öka användningen av hälsoekonomiska analyser som beslutsunderlag

Yttrande över motion av Vivianne Gunnarsson m.fl. (MP) om att öka användningen av hälsoekonomiska analyser som beslutsunderlag Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning HÄLSO- OCH 1 (3) SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2011-08-30 p 14 Handläggare: Birger Forsberg Yttrande över motion av Vivianne Gunnarsson m.fl. (MP) om öka användningen av hälsoekonomiska

Läs mer

s êç=á=î êäçëâä~ëë=ñ ê=píçåâüçäãë=ä~êå=çåü=ìåö~=

s êç=á=î êäçëâä~ëë=ñ ê=píçåâüçäãë=ä~êå=çåü=ìåö~= s êç=á=î êäçëâä~ëë=ñ ê=píçåâüçäãë=ä~êå=çåü=ìåö~= cçäâé~êíáéí=îáää== Ha vård i världsklass för de kroniskt och svårt sjuka barnen Införa nolltolerans mot köer - barn måste få vård utan väntan Stimulera

Läs mer

Läkarförbundets förslag för en god äldrevård:

Läkarförbundets förslag för en god äldrevård: Läkarförbundets förslag för en god äldrevård: Primärvården är basen utveckla vårdvalet Flera geriatriker och reformera öppenvården Inför en kommunöverläkare Inför namngiven huvudansvarig vårdgivare Öka

Läs mer

Reglemente vid sjukresa

Reglemente vid sjukresa Reglemente vid sjukresa 1 INLEDNING... 2 2 ERSÄTTNINGSBERÄTTIGADE RESOR ENLIGT LAG... 2 3 PERSONER SOM HAR RÄTT TILL RESEERSÄTTNING... 2 4 ERSÄTTNINGSBARA RESOR I REGION GÄVLEBORG... 3 4.1 Framresa...

Läs mer

Bokslutskommuniké 2012

Bokslutskommuniké 2012 Bokslutskommuniké 2012 Året i korthet Vårdval inom den specialiserade vården Under 2012 har tre vårdvalssystem enligt lagen om valfrihetssystem införts inom specialistvården. De tre vårdvalen gäller för

Läs mer

Framtid inom akutsjukvård vad kan vi se om vi använder både erfarenhet och kristallkula?

Framtid inom akutsjukvård vad kan vi se om vi använder både erfarenhet och kristallkula? Framtid inom akutsjukvård vad kan vi se om vi använder både erfarenhet och kristallkula? Ambulanssjukvården och akutklinikerna i Dalarna har fått uppdraget att ta fram en framtidsplan för akutsjukvården

Läs mer

Mål och budget 2014 och planunderlag 2015-2016

Mål och budget 2014 och planunderlag 2015-2016 Socialdemokraternas i ärende 20, mål och budget 2014 och planunderlag 2015-2016 Mål och budget 2014 och planunderlag 2015-2016 Hälsa Region Halland verkar för en god och jämlik hälsa hos invånarna i Halland.

Läs mer

Stockholms läns landsting SKRIVELSE 2 Landstingsrådsberedningen 2009-10-21 LS 0910-0883

Stockholms läns landsting SKRIVELSE 2 Landstingsrådsberedningen 2009-10-21 LS 0910-0883 SKRIVELSE 1 (5) Landstingsstyrelsen Förslag till mål och budget för Stockholms läns landsting år 2010 och planåren 2011-2012 samt investeringsbudget för år 2010 med inriktningsnivåer för planåren 2011-2014

Läs mer

välfärd i hela landet

välfärd i hela landet välfärd i hela landet stämmoprogram Partistämman 2015 Välfärd i hela landet Närodlad välfärd Kvaliteten i den svenska välfärden ligger i de flesta internationella jämförelser i världsklass, oavsett om

Läs mer

Handlingsplan för ökad tillgänglighet 2012-2014

Handlingsplan för ökad tillgänglighet 2012-2014 BESLUTSUNDERLAG 1(1) Anna Bengtsson 2012-11-13 LiÖ 2012-3416 Hälso- och sjukvårdsnämnden Handlingsplan för ökad tillgänglighet 2012-2014 Landstingsstyrelsen har i sin verksamhetsplan för år 2012 uppdragit

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2004:9 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2001:11 av Håkan Jörnehed (v) om att landstingets anställda skall få utökade möjligheter till fysisk aktivitet och att personalen skall

Läs mer

Uppföljning av överenskommelser om primärvård, äldrevård och psykiatri i Gotlands kommun 2005

Uppföljning av överenskommelser om primärvård, äldrevård och psykiatri i Gotlands kommun 2005 1(7) Uppföljning av överenskommelser om primärvård, äldrevård och psykiatri i Gotlands kommun 2005 Gotlands kommun har under 2001-2004 lämnat omfattande redovisningar av utvecklingen av arbetet med att

Läs mer

Sid 1 (12) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 2008-05-08 HSN 0801-0121 LS 0801-0047 SLL1144 Bilaga 1

Sid 1 (12) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 2008-05-08 HSN 0801-0121 LS 0801-0047 SLL1144 Bilaga 1 Sid 1 (12) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 2008-05-08 HSN 0801-0121 LS 0801-0047 SLL1144 Bilaga 1 KRAVSPECIFIKATION Psykiatrisk öppenvård för vuxna med geografiskt områdesansvar 1 Mål och inriktning

Läs mer

555 miljoner mer till vård och omsorg i Blekinge

555 miljoner mer till vård och omsorg i Blekinge 555 miljoner mer till vård och omsorg i Blekinge -Sverigedemokraterna Blekinge, budgetförslag 2015-2017 Skattesatsen för år 2015 får förbli oförändrad. Skatteväxlingen vi tidigare föreslagit får komma

Läs mer

Hälsosamt åldrande i Ljusnarsbergs kommun

Hälsosamt åldrande i Ljusnarsbergs kommun Hälsosamt åldrande i Ljusnarsbergs kommun Äldrepolitiskt program 2016-2019 Antaget av kommunfullmäktige den 9 december 2015 115 1 Inledning Kommunfullmäktige beslutade vid sammanträde den 10 juni 2015

Läs mer

till Landstingsstyrelsen överlämna förvaltningens förslag

till Landstingsstyrelsen överlämna förvaltningens förslag Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Anders Olsson TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-01-14 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-02-12, P 20 1 (4) HSN 1210-1271 Yttrande över motion 201:14 av Lars Dahlberg m.fl.

Läs mer

Socialdemokraternas förslag till Kommunplan 2016 med utblick 2017-2018. Del 1 Driftbudget och särskilda prioriteringar

Socialdemokraternas förslag till Kommunplan 2016 med utblick 2017-2018. Del 1 Driftbudget och särskilda prioriteringar Socialdemokraternas förslag till Kommunplan 2016 med utblick 2017-2018 Del 1 Driftbudget och särskilda prioriteringar Socialdemokraternas förslag till Kommunplan 2016 Driftbudget och särskilda prioriteringar

Läs mer

Budgetförslag 2014. Kristianstad kan utvecklas mot fler jobb och högre kvalité i skola och omsorg. Socialdemokratiska Fullmäktigegruppen

Budgetförslag 2014. Kristianstad kan utvecklas mot fler jobb och högre kvalité i skola och omsorg. Socialdemokratiska Fullmäktigegruppen Budgetförslag 2014 Kristianstad kan utvecklas mot fler jobb och högre kvalité i skola och omsorg Socialdemokratiska Fullmäktigegruppen Budget 2014 För fler jobb och högre kvalitét i skola och omsorg! Det

Läs mer

Vi vet att personalbristen bland flera av våra yrkeskategorier blir större och större under de kommande åren. Särskilt stor är den bland tandläkare.

Vi vet att personalbristen bland flera av våra yrkeskategorier blir större och större under de kommande åren. Särskilt stor är den bland tandläkare. PM angående annexkliniken i Hälleforsnäs. Bakgrund Folktandvårdens uppgift är att erbjuda sörmlänningarna tillgång till högkvalitativ tandvård. Det har vi lyckats mycket bra med och vi vet att tandhälsan

Läs mer

Utvecklingsplan för ekonomisk balans Närsjukvården mellersta Dalarna. Riskanalys

Utvecklingsplan för ekonomisk balans Närsjukvården mellersta Dalarna. Riskanalys 209 Närsjukvården Mellersta Dalarna 2009-01-19 Bilaga Utvecklingsplan för ekonomisk balans Närsjukvården mellersta Dalarna. Riskanalys ~ Utvecklingsplanen for ekonomisk balans innehåller forslag till åtgärder

Läs mer

HSN 0901-0037 Regelverk för sjukresor och sittande sjuktransporter i Stockholms län

HSN 0901-0037 Regelverk för sjukresor och sittande sjuktransporter i Stockholms län HSN 0901-0037 Regelverk för sjukresor och sittande sjuktransporter i Stockholms län Ikraftträdande: 2013-01-01 Reviderad: 2013-07-01 regeländring pga ny lagstiftning kring vård till tillståndslösa i länet

Läs mer

HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM FÖR LEKEBERGS KOMMUN

HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM FÖR LEKEBERGS KOMMUN Förslag antaget av kommunstyrelsens handikappråd 2009-05-28 Rev. KS-AU 2009-10-05 211 Rev. Kommunfullmäktige 2009-11-26 100 Revidering av HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM FÖR LEKEBERGS KOMMUN 1 Bakgrund Kommunfullmäktige

Läs mer

Gott att bli gammal på Gotland. Äldrepolitiskt program 2010-2025

Gott att bli gammal på Gotland. Äldrepolitiskt program 2010-2025 Gott att bli gammal på Gotland Äldrepolitiskt program 2010-2025 Gott att bli gammal på Gotland Äldrepolitiskt program för Gotland 2010 2025 En tid framöver står vårt samhälle inför en rad utmaningar som

Läs mer

Prioriterade strategiska och operativa insatser i det tobakspreventiva arbetet. Målgrupper. Prioriterade insatser

Prioriterade strategiska och operativa insatser i det tobakspreventiva arbetet. Målgrupper. Prioriterade insatser Cancerplanen Arbetsgruppen förebyggande och tidig upptäckt 2011-03-14 Prioriterade strategiska och operativa insatser i det tobakspreventiva arbetet Syftet med arbetet och förslagen som presenteras nedan

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsberedningeredning

Hälso- och sjukvårdsberedningeredning Hälso- och sjukvårdsberedningeredning öst Verksamhetsområde: Kalix Överkalix Haparanda Övertorneå Lennart Holm, S Överkalix Britt-Marie Vikström, S Kalix-Nyborg Kurt-Åke Andersson, S Kalix Siv-Britt Harila,

Läs mer

Uppdragsavdelningen 2010-05-19 Reviderad 2010-06-08 Kerstin Eriksson. Äldre Multisjuka. - riktlinjer och omhändertagande. Slutrapport 19/5 2010.

Uppdragsavdelningen 2010-05-19 Reviderad 2010-06-08 Kerstin Eriksson. Äldre Multisjuka. - riktlinjer och omhändertagande. Slutrapport 19/5 2010. För Uppdragsavdelningen 2010-05-19 Reviderad 2010-06-08 Kerstin Eriksson Äldre Multisjuka - riktlinjer och omhändertagande Slutrapport 19/5 2010 LANDSTINGET KRONOBERG 2010-05-19 2 (5) Äldre multisjuka

Läs mer

Lokalt vård- och omsorgsprogram. vid vård i livets slutskede

Lokalt vård- och omsorgsprogram. vid vård i livets slutskede Lokalt vård- och omsorgsprogram vid vård i livets slutskede Förord Det enda vi med säkerhet vet, är att vi alla kommer att dö. Vi vet också att döden är en förutsättning för livet. Att dö har sin tid,

Läs mer

Avtalet gäller från tid för undertecknande t o m 20171231, med möjlighet till förlängning med två år åt gången.

Avtalet gäller från tid för undertecknande t o m 20171231, med möjlighet till förlängning med två år åt gången. Överenskommelse om samverkan mellan Region Östergötland och Boxholm, Finspång, Kinda, Linköping, Motala, Mjölby, Norrköping, Söderköping, Valdemarsvik, Vadstena, Ydre, Åtvidaberg och Ödeshögs kommun, avseende

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 för socialnämnden SN-2015/6

Verksamhetsplan 2015 för socialnämnden SN-2015/6 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Socialnämndens ordförande 2015-02-16 SN-2015/6 Socialnämnden Verksamhetsplan 2015 för socialnämnden SN-2015/6 Förslag till beslut Socialnämnden beslutar

Läs mer

REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020

REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020 REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020 Integration handlar om att olika delar går samman till en helhet. Integration är en förutsättning för utveckling och tillväxt

Läs mer

Socialna mndens ma l- och inriktningsdokument 2016-2019

Socialna mndens ma l- och inriktningsdokument 2016-2019 2015-09-24 Socialna mndens ma l- och inriktningsdokument 2016-2019 Inledning Socialnämndens mål utgår från vision, verksamhetsidé och förhållningsätt på kommunövergripande nivå. Med utgångspunkt i dessa

Läs mer

Granskning av budgetprocessen. Landstinget Värmland. Landstinget Värmland

Granskning av budgetprocessen. Landstinget Värmland. Landstinget Värmland www.pwc.se Revisionsrapport Inger Andersson Christina Olsson Februari 2016 Granskning av budgetprocessen inom Budgetprocessen inom Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 5 1.1. Bakgrund... 5 1.2.

Läs mer

Nämndens delårsrapport 2 2011 Landstingsstyrelsens beställarbudget Landstingsstyrelsens beställarbudget, Nämndens delårsrapport 1(11) Innehåll Inledning... 2 Ekonomi... 3 Resultat för perioden januari

Läs mer

Politisk inriktning 2007-2010

Politisk inriktning 2007-2010 Politisk inriktning 2007-2010 Kommunstyrelsen/Politisk kommunledning FEBRUARI 2007 Inledning Allians för Huddinge bestående av Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna har tillsammans med Drevvikenpartiet

Läs mer

Vision för en psykiatrisamverkan i Världsklass 2015 strategisk samverkan i Örnsköldsvik

Vision för en psykiatrisamverkan i Världsklass 2015 strategisk samverkan i Örnsköldsvik Vision för en psykiatrisamverkan i Världsklass 2015 strategisk samverkan i Örnsköldsvik Antagen av Politiska samverkansledningsgruppen i Örnsköldsvik (POLSAM) och Örnsköldsviks Samordningsförbunds styrelse

Läs mer

Omorganisation/förändring av utbud inom Vuxenpsykiatrin Halland

Omorganisation/förändring av utbud inom Vuxenpsykiatrin Halland 01054 1(8) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Psykiatrin Halland 2013-02-13 DN PS120011, 74 Eva Osvald Gustafsson Förvaltningschef Driftnämnden Psykiatri Omorganisation/förändring av utbud inom Vuxenpsykiatrin

Läs mer

Sammanfattning. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2007.

Sammanfattning. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2007. Sammanfattning Ett landsting får i dag sluta avtal med någon annan om att utföra de uppgifter som landstinget ansvarar för enligt hälso- och sjukvårdslagen (1982:763). Inskränkningar finns emellertid när

Läs mer

Tillämpning av Lagen om läkarvårdsersättning (LOL) och Lagen om ersättning för sjukgymnastik (LOS) i samband med ersättningsetablering mm

Tillämpning av Lagen om läkarvårdsersättning (LOL) och Lagen om ersättning för sjukgymnastik (LOS) i samband med ersättningsetablering mm HSN 2008-03-17 p 11 1 (2) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning TJÄNSTEUTLÅTANDE 2009-02-16 HSN 0902-0160 Handläggare: Said Mousavi Tillämpning av Lagen om läkarvårdsersättning (LOL) och Lagen om ersättning

Läs mer

Verksamhetsrapport 2002

Verksamhetsrapport 2002 Verksamhetsrapport 2002 Hälso- och sjukvårdsberedning Nord Uppdrag 2002 Hälso- och sjukvårdsberedningarna ansvarar för att utvärdera det strategiska målet för hälso- och sjukvård utifrån analyser av befolkningens

Läs mer

Yttrande över E-delegationens slutbetänkande En förvaltning som håller ihop (SOU 2015:66)

Yttrande över E-delegationens slutbetänkande En förvaltning som håller ihop (SOU 2015:66) Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-11-18 LS 2015-1121 Landstingsstyrelsen Yttrande över E-delegationens slutbetänkande En förvaltning som håller ihop (SOU 2015:66)

Läs mer

Yttrande över promemorian Delaktighet och rättsäkerhet vid psykiatrisk tvångsvård (Ds 2014:28), diarienummer S2014/6136/FS

Yttrande över promemorian Delaktighet och rättsäkerhet vid psykiatrisk tvångsvård (Ds 2014:28), diarienummer S2014/6136/FS YTTRANDE 2014-11-20 Socialdepartementet s.registrator@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se Yttrande över promemorian Delaktighet och rättsäkerhet vid psykiatrisk tvångsvård (Ds 2014:28), diarienummer

Läs mer

Likabehandlingspolicy och likabehandlingsplan

Likabehandlingspolicy och likabehandlingsplan LANDSTINGET I UPPSALA LÄN FÖREDRAGNINGSPROMEMORIA Sammanträdesdatum Sida Landstingsstyrelsen 2012-02-27 26 (40) Dnr CK 2010-0554 63 Likabehandlingspolicy och likabehandlingsplan Förslag till beslut Landstingsstyrelsen

Läs mer

* KOMMUN KONTORET FOR HALSA, VÅRD OCH OMSORG. Äldrenämnden. godkänna rapport om modell för hemtagningsteam i Uppsala kommun

* KOMMUN KONTORET FOR HALSA, VÅRD OCH OMSORG. Äldrenämnden. godkänna rapport om modell för hemtagningsteam i Uppsala kommun Uppsala cj.dl * KOMMUN KONTORET FOR HALSA, VÅRD OCH OMSORG Handläggare Datum Diarienummer Gunvor Nordström-Liiv 2014-03-27 ALN-2014-0146.30 Äldrenämnden Hemtagningsteam i Uppsala kommun Förslag till beslut

Läs mer

Återhållsam budget i ekonomiskt kärva tider

Återhållsam budget i ekonomiskt kärva tider PRESSINFORMATION Regionstyrelsen 29 maj 2013 Återhållsam budget i ekonomiskt kärva tider Regionskatten blir oförändrad 2014 och endast små förändringar görs när det gäller avgifter i hälso- och sjukvården.

Läs mer

Lägesrapport för verksamheter med personliga ombud 2011

Lägesrapport för verksamheter med personliga ombud 2011 Socialstyrelsen 2012-04-11 Dnr 5.2-1807/2011 :2% 1(8) Regler och tillstånd Christina Bohman Karlsson christina.bohman socialst elsen.se yq JZ Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Lägesrapport

Läs mer

HALVTID I STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING. en avstämning från Moderaterna

HALVTID I STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING. en avstämning från Moderaterna HALVTID I STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING en avstämning från Moderaterna FÖRORD Tack vare att så många röstade på Alliansen i landstingsvalet 2010 har vården och kollektivtrafiken blivit bättre och tryggare.

Läs mer

Barn- och ungdomspsykiatri

Barn- och ungdomspsykiatri [Skriv text] NATIONELL PATIENTENKÄT Barn- och ungdomspsykiatri UNDERSÖKNING HÖSTEN 2011 [Skriv text] 1 Förord Patienters erfarenheter av och synpunkter på hälso- och sjukvården är en viktig grund i vårdens

Läs mer

Stockholms läns sjukvårdsområde

Stockholms läns sjukvårdsområde Stockholms läns sjukvårdsområde Hälso- och sjukvård i landstingets regi Erja Lempinen innehåll En vård nära befolkningen 1 Vårt uppdrag och filosofi 2 Välkommen till våra verksamheter 4 Primärvård 4 Barn-

Läs mer

Granskning av redovisad måluppfyllelse i 2010 års förvaltningsberättelse

Granskning av redovisad måluppfyllelse i 2010 års förvaltningsberättelse Granskning av redovisad måluppfyllelse i 2010 års förvaltningsberättelse Rapport nr 39/2010 Mars 2011 Richard Norberg, certifierad kommunal revisor, revisionskontoret Innehåll Innehåll... 2 1 Sammanfattning...

Läs mer

1. Fråga till Alliansen och de rödgröna: Hur kommer vården för ME/CFS-patienter att utformas om ni vinner valet? Fråga till respektive parti:

1. Fråga till Alliansen och de rödgröna: Hur kommer vården för ME/CFS-patienter att utformas om ni vinner valet? Fråga till respektive parti: 1. Fråga till Alliansen och de rödgröna: Hur kommer vården för ME/CFS-patienter att utformas om ni vinner valet? Fråga till respektive parti: Hur vill ert parti utforma vården för ME/CFS-patienter? Alliansen

Läs mer

Socialnämnden. Socialnämnden BUDGET 2011

Socialnämnden. Socialnämnden BUDGET 2011 Socialnämnden BUDGET 2011 Uppdrag Utifrån gällande lagstiftning och kommunala mål och riktlinjer ge vård, stöd och service till kommunens invånare inom områdena individ- och familjeomsorg, integration

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Kvalitet före driftsform

Kvalitet före driftsform Kvalitet före driftsform - Ett program för valmöjligheter med ansvar för framtiden Socialdemokraterna i Haninge, Handenterminalen 3 plan 8 136 40 Haninge. Tel 745 40 74 socialdemokraterna.haninge@telia.com

Läs mer

sätter hallänningen i centrum

sätter hallänningen i centrum Vårdval Halland sätter hallänningen i centrum 1 Vårdval Halland en framtidslösning Befolkningsmodell Nya närsjukvården är ett naturligt förstahandsval med undantag av akuta tillstånd som kräver sjukhusvård.

Läs mer

Handlingsplan för att stärka patientens ställning i hälso- och sjukvården :

Handlingsplan för att stärka patientens ställning i hälso- och sjukvården : Handlingsplan för att stärka patientens ställning i hälso- och sjukvården : genom medborgare, patient och Datum: 2015-06-24 Version: 1 Dnr: 150054 Sammanfattning Medborgare, patienter och närståendes

Läs mer

SÅ GICK DET FÖR KOMMUNEN 2012

SÅ GICK DET FÖR KOMMUNEN 2012 SÅ GICK DET FÖR KOMMUNEN 2012 En sammanfattning av årsredovisningen DET EKONOMISKA RESULTATET För femtonde året i rad hade kommunen ett positivt resultat. Överskottet var 5,9 miljoner kronor och berodde

Läs mer

Nationella jämställdhetsmål

Nationella jämställdhetsmål Grästorps kommun Jämställdhetsplan Antagandebeslut: Kommunstyrelsen 2014-04-08, 86 Giltighet: 2014-2016 Utgångspunkter Grästorp kommuns jämställdhetsplan tar sin utgångspunkt från de nationella jämställdhetsmålen,

Läs mer

Löpande granskning av intern kontroll Omställningsarbetet inom Division Primärvård (PM2)

Löpande granskning av intern kontroll Omställningsarbetet inom Division Primärvård (PM2) Revisionsrapport Löpande granskning av intern kontroll Omställningsarbetet inom Division Primärvård (PM2) Landstinget Gävleborg Lars-Åke Ullström Hanna Franck Larsson Emil Ring Oktober 2012 Innehållsförteckning

Läs mer

Vårdval Västernorrland Ersättning 2013, bilaga 3 Primärvård 2012 11 22

Vårdval Västernorrland Ersättning 2013, bilaga 3 Primärvård 2012 11 22 Vårdval Västernorrland Ersättning 2013, bilaga 3 Primärvård 2012 11 22 1 1 Bakgrund... 3 2 Ny ersättningsmodell... 3 3 Ersättning... 4 3.1 Fördelning...4 4 Generell ersättning... 4 4.1 Vårdpeng...4 4.1.1

Läs mer

Avgiftsbestämmelser för år 2015

Avgiftsbestämmelser för år 2015 BESLUTSUNDERLAG 1(2) Ledningsstaben Maria Funk 2014-10-20 LiÖ 2014-1175 Landstingsstyrelsen Avgiftsbestämmelser för år 2015 Allmänt Vårdavgifter har länge i första hand använts som ett instrument att styra

Läs mer

Yttrande över betänkandet Kommunaliserad hemsjukvård

Yttrande över betänkandet Kommunaliserad hemsjukvård Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2011-12-07 LS 1109-1204 iäwdstingsstvretsen Landstingsstyrelsen w 1 M2-20 * 014 Yttrande över betänkandet Kommunaliserad hemsjukvård

Läs mer

Yttrande över Betänkandet bättre insatser vid missbruk och beroende, SOU 2011:35

Yttrande över Betänkandet bättre insatser vid missbruk och beroende, SOU 2011:35 Ert datum Er beteckning, referens Registrator Socialdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över Betänkandet bättre insatser vid missbruk och beroende, SOU 2011:35 Allmänna synpunkter och förslag Famna

Läs mer

Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen

Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen Landstingets kansli 2010-01-11 Planeringsavdelningen Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen Kvalitén inom hälso- och sjukvården ska systematiskt och fortlöpande utvecklas och säkras samt vara

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Handlingsprogram för Njurförbundet Antaget 8 maj 2011

Handlingsprogram för Njurförbundet Antaget 8 maj 2011 Handlingsprogram för Njurförbundet Antaget 8 maj 2011 Njurförbundet har till uppgift främja och tillvarata de njursjukas intressen beträffande behandling, vård, rehabilitering och social trygghet med utgångspunkt

Läs mer

Område psykiatri. Kvalitetsuppföljning med brukarperspektiv. Revisionskontoret. Datum: 2002-04-12. Dnr: JLL 684/01

Område psykiatri. Kvalitetsuppföljning med brukarperspektiv. Revisionskontoret. Datum: 2002-04-12. Dnr: JLL 684/01 Datum: 2002-04-12 Revisionskontoret Dnr: JLL 684/01 Kvalitetsuppföljning med brukarperspektiv Område psykiatri Handläggare: Tfn Revisor: Ulla-Britt Halvarsson 063-14 75 26 Sid 2 (11) Innehållsförteckning

Läs mer

Koncept. Prestationsbaserat statsbidrag till insatser för äldre en överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting

Koncept. Prestationsbaserat statsbidrag till insatser för äldre en överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting Koncept Bilaga till protokoll vid regeringssammanträde 2011-01-27 nr Socialdepartementet Enheten för sociala tjänster Karin Hellqvist tel. 08 405 59 23 Prestationsbaserat statsbidrag till insatser för

Läs mer

Socialdemokraternas äldrepolitiska plattform 2011-2014. Vardag med möjlighet till gemenskap och innehåll!

Socialdemokraternas äldrepolitiska plattform 2011-2014. Vardag med möjlighet till gemenskap och innehåll! Ett gott liv i Malmö Socialdemokraternas äldrepolitiska plattform 2011-2014 Allas rätt till välfärd, delaktighet och engagemang i samhällsbygget är grunden för den socialdemokratiska politiken. Det handlar

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2011:69 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2010:12 av Anna Kettner (S) om stöd och behandling för barn och vuxna med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Regelbok för specialiserad gynekologisk vård

Regelbok för specialiserad gynekologisk vård Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning HÄLSO- OCH 1 (5) SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2011-06-21 p 4 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2011-05-23 HSN 1105-0477 Handläggare: Tore Broström Regelbok för specialiserad gynekologisk vård

Läs mer

Utvecklingsplan till avtal om ansvarsfördelning, samverkan och utveckling avseende hälso- och sjukvården i Skåne

Utvecklingsplan till avtal om ansvarsfördelning, samverkan och utveckling avseende hälso- och sjukvården i Skåne Utvecklingsplan till avtal om ansvarsfördelning, samverkan och utveckling avseende hälso- och sjukvården i Skåne 1. Utvecklingsområden Avtalet omfattar fyra nedanstående prioriterade utvecklingsområden

Läs mer

Fokusberedningen för närsjukvård - rapportering av uppdrag Rapport Datum: 2015-10-14 Fokusberedningen för närsjukvård 2015-10-14 Innehåll 1. Uppdrag till fokusberedningen för närsjukvård...4 2. Beredningens

Läs mer

Lokal handlingsplan för vård och omsorg 2008-2012

Lokal handlingsplan för vård och omsorg 2008-2012 STRÖMSTADS KOMMUN OMSORGSFÖRVALTNINGEN Syfte Lokal handlingsplan för vård och omsorg 2008-2012 Kommunfullmäktige beslutade 2004-09-16 att anta Lokal handlingsplan för vård och omsorg för år 2005-2010.

Läs mer

Hjälpmedel- ökad delaktighet och valfrihet

Hjälpmedel- ökad delaktighet och valfrihet Sundbyberg 2012-04-25 Dnr.nr: S2011/10814/FST Vår referens: Mikael Klein Er referens: Lina Pastorek Socialdepartementet Enheten för familj och sociala tjänster Remissvar: Hjälpmedel- ökad delaktighet och

Läs mer

Revisionsrapport Sigtuna kommun Kommunens demensvård ur ett anhörigperspektiv

Revisionsrapport Sigtuna kommun Kommunens demensvård ur ett anhörigperspektiv Revisionsrapport Sigtuna kommun Kommunens demensvård ur ett anhörigperspektiv Lars Högberg Februari 2012 2012-02-24 Lars Högberg Projektledare Carin Hultgren Uppdragsansvarig 2 Innehållsförteckning 1 INLEDNING...

Läs mer

Visions synpunkter på På jakt efter den goda affären (SOU 2011:73)

Visions synpunkter på På jakt efter den goda affären (SOU 2011:73) 2012-01-17 Sida 1 Visions synpunkter på På jakt efter den goda affären (SOU 2011:73) Vision har beretts möjlighet att till TCO lämna synpunkter på Delbetänkande av upphandlingsutredningen (SOU 2011:73).

Läs mer

Introduktion till Äldre

Introduktion till Äldre Introduktion till Äldre 65 år eller äldre Norrbottens län 16,4 % 19,2 % 26,9 % 24,4 % 21,1 % 24,6 % 21,7 % 17 % 18,5 % 26,2 % 24,6 % 20,7 % 19,6 % 14,9 % Bilden visar andelen personer som är 65 år eller

Läs mer

Utifrån Lag (1991:419) om resekostnadsersättning vid sjukresor Antagna av landstingsfullmäktige 2015-11-23.

Utifrån Lag (1991:419) om resekostnadsersättning vid sjukresor Antagna av landstingsfullmäktige 2015-11-23. Dnr HSS 2013-0264 Dnr CK 2015-0346 2015-11-24 Regler för sjukresor Utifrån Lag (1991:419) om resekostnadsersättning vid sjukresor Antagna av landstingsfullmäktige 2015-11-23. Landstinget i Uppsala län

Läs mer

Förslag för en bättre arbetsmiljö och ett friskare arbetsliv

Förslag för en bättre arbetsmiljö och ett friskare arbetsliv Förslag för en bättre arbetsmiljö och ett friskare arbetsliv Våra tre partier står gemensamt bakom målet arbete åt alla. Det räcker dock inte med att alla som kan och vill arbeta får möjlighet till det.

Läs mer

Näringslivsprogram 2014-2015

Näringslivsprogram 2014-2015 Näringslivsprogram 2014-2015 Programmet har sin utgångspunkt i Måldokument med handlingsplaner 2014, fastställt av fullmäktige. I dokumentet anges bland annat inriktningsmål för att förbättra förutsättningarna

Läs mer

Landstingsfullmäktige 27 november 2012. Eva Åkesdotter Goedicke Folkhälsostrateg/samordningsansvar barnrättsuppdraget Hälso- och sjukvårdsstaben

Landstingsfullmäktige 27 november 2012. Eva Åkesdotter Goedicke Folkhälsostrateg/samordningsansvar barnrättsuppdraget Hälso- och sjukvårdsstaben Landstingsfullmäktige 27 november 2012 Eva Åkesdotter Goedicke Folkhälsostrateg/samordningsansvar barnrättsuppdraget Hälso- och sjukvårdsstaben FN:s konvention om barnets rättigheter Folkrätt för barn

Läs mer

Bibehållen skattenivå för att värna Stockholms tillväxt och skattebetalarnas pengar Motion (2014:16) av Anna König Jerlmyr (M)

Bibehållen skattenivå för att värna Stockholms tillväxt och skattebetalarnas pengar Motion (2014:16) av Anna König Jerlmyr (M) Utlåtande 2015: RI (Dnr 309-1479/2014) Bibehållen skattenivå för att värna Stockholms tillväxt och skattebetalarnas pengar Motion (2014:16) av Anna König Jerlmyr (M) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Revisionsrapport. Landstinget Gävleborg. Barn och ungdomspsykiatri. efterlevnad av förstärkt vårdgaranti. September 2010 Karin Magnusson

Revisionsrapport. Landstinget Gävleborg. Barn och ungdomspsykiatri. efterlevnad av förstärkt vårdgaranti. September 2010 Karin Magnusson Revisionsrapport Landstinget Gävleborg Barn och ungdomspsykiatri efterlevnad av förstärkt vårdgaranti September 2010 Karin Magnusson 1. Inledning...5 1.1 Bakgrund...5 1.2 Revisionsfråga, kontrollmål och

Läs mer

Världens bästa land att åldras i

Världens bästa land att åldras i 2 Världens bästa land att åldras i 2006-06-28 2 Inledning Sverige ska bli världens bästa land att åldras i. Alla ska kunna se fram mot en givande och trygg tid som pensionär. (Socialdemokraternas valmanifest

Läs mer

Kostnad och kvalitet i förskolan Revisionsrapport

Kostnad och kvalitet i förskolan Revisionsrapport Revisionsrapport KPMG Antal sidor: 8 Antal bilagor: 5 Innehåll 1. Sammanfattning 1 1.1 Uppdrag 2 1.2 Bakgrund 2 1.3 Revisionsmål 2 1.4 Genomförande 3 2. Resultat av granskningen 3 2.1 i Grästorps kommun

Läs mer

PLUS + Styrning med kvalitetsplan. Verksamhet: HEMTJÄNST. Version 1.7. 9 juni 1998

PLUS + Styrning med kvalitetsplan. Verksamhet: HEMTJÄNST. Version 1.7. 9 juni 1998 PLUS + Styrning med kvalitetsplan Verksamhet: HEMTJÄNST Omvärldsanalys Egenanalys Behovsanalys Restriktioner Vision Långa mål Version 1.7 9 juni 1998 Antagen av socialnämnden 16 juni 1998 Antagen av kommunfullmäktige

Läs mer

LUP för Motala kommun 2015 till 2018

LUP för Motala kommun 2015 till 2018 LUP för Motala kommun 2015 till 2018 Sammanfattning Det lokala utvecklingsprogrammet (LUP) beskriver den politik som styr verksamheten i Motala kommun under mandatperioden. Programmet bygger på majoritetens

Läs mer

Skolsköterska i stället för BUP-kö! - Stärk elevhälsan i Skellefteå

Skolsköterska i stället för BUP-kö! - Stärk elevhälsan i Skellefteå Skolsköterska i stället för BUP-kö! - Stärk elevhälsan i Skellefteå Rapport från Folkpartiet i Skellefteå, september 2010 1 Stärk elevhälsan i Skellefteå! Barn och ungdomar mår sämre i vår tid än tidigare,

Läs mer

Boendeplan för Skellefteå kommun 2010-2020

Boendeplan för Skellefteå kommun 2010-2020 2010-03-02 Boendeplan för Skellefteå kommun 2010-2020 Kommunledningskontoret Planeringsavdelningen Jens Tjernström Boendeplan för Skellefteå kommun 1 Sammanfattning Skellefteå kommun har en vision som

Läs mer

Uppföljning (och utveckling) så jobbar vi i Region SKÅNE. Carina Nordqvist Falk

Uppföljning (och utveckling) så jobbar vi i Region SKÅNE. Carina Nordqvist Falk Uppföljning (och utveckling) så jobbar vi i Region SKÅNE Carina Nordqvist Falk 1 Olika möjligheter för regionen att bedriva vård på Egen regi Upphandlad enligt LoU Upphandlad enligt LoV Verksamhetsbidrag

Läs mer

100 dagars-programmet

100 dagars-programmet 100 dagars-programmet Alliansen i Malmö 2014 Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Centerpartiet i Malmö går till val med ambitionen att bilda ett Alliansstyrt Malmö. Vi går till val på 22 gemensamma

Läs mer

Medborgarförslag 19/2014 om nolltolerans trycksår.

Medborgarförslag 19/2014 om nolltolerans trycksår. Ärende 9 Landstingsdirektörens stab Kanslienheten TJÄNSTESKRIVELSE 2015-01-12 Dnr 140623 1(1) Landstingsfullmäktige Medborgarförslag 19/2014 om nolltolerans trycksår Förslag till beslut Landstingsfullmäktige

Läs mer