Barn- och utbildningsnämnden. Verksamhetsplan.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Barn- och utbildningsnämnden. Verksamhetsplan. www.amal.se"

Transkript

1 Barn- och utbildningsnämnden Verksamhetsplan

2 1 Övergripande information om styrelsen/nämnden och förvaltningen Barn- och utbildningsnämndens verksamhetsområden utgörs av Enheten förskola (EF) Enheten grundskola (EG) Resursenhet (RE) - med ett övergripande ansvar för insatser för barn/elever i behov av särskilt stöd inom enheten förskola och enheten grundskola. Enheten gymnasieskola (EGy) 1.1 Styrelsen/nämnden Barn- och utbildningsnämnden består av sju ledamöter och sju ersättare. Ordinarie Olof Eriksson (S) Vakant Ann Ottosson (M) Linda Strand (S) Laila Andrén (S) Klas Häggström (FP) Sven Callenberg (C) Ersättare Illona Lindqvist (S) Torbjörn Norén (S) Hans Andersen (S) Lisa Malm (MP) Michael Karlsson (M) Linn Johansson (C) Harald Hårdstedt (KD) 1.2 Förvaltning Barn- och utbildningsförvaltningen förvaltar barn- och utbildningsnämndens verksamhetsområden med uppdrag att utveckla verksamheterna utifrån barn- och utbildningsnämndens mål samt gällande lagstiftning. 1.3 Ekonomi Driftsammandrag Bokslut Avvikelse budget Budget Avvikelse budget enl prognos Budget Förskoleverksamhet Grundskoleverksamhet Gymnasieskola Fritidsverksamhet Övriga Summa, tkr Budgetutskottet har beslutat om preliminära ramar för driftbudget Barn- och utbildningsnämnden har tilldelats kronor, vilket motsvarar budget för 2014, innan beslut om ombudgetering till kostenheten ( kronor) och efter ombudgetering till IT-enheten ( kronor). Verksamhetsplan 2015, Barn- och utbildningsnämnden 2(10)

3 Efter justering av dessa poster uppgår preliminär budgetram till kronor. Barn- och utbildningsförvaltningen har dock bedömt att det behövs ett tillskott med kronor. Denna kostnadsökning beror på fler barn/elever samt ökade resurser för barn i behov av särskilt stöd. Som underlag till ekonomi/budget redogörs verksamhetsmått i form av antal barn/elever samt nyckeltal som beskriver personaltäthet. Uppföljning av antal barn/elever och personaltätheten följs upp i samband med redovisningen som görs i samband med officiell skolstatistik under hösten Investeringssammandrag Bokslut Avvikelse budget Budget Avvikelse budget enl prognos Budget Förskoleverksamhet Grundskoleverksamhet Gymnasieskola Summa, tkr I investeringsbudgeten för 2013 och 2014 ingår inte IT-investeringar års IT-investeringar uppgår till 2,2 mkr. 1.4 Styrning Vision 2020 Vision Kommunfullmäktige beslutade i oktober 2012 om följande Vision 2020 för Åmåls kommun: Sveriges mest gästvänliga stad Grundtankarna kring visionen är att Visionen ska vara övergripande och inte för smal Visionen ska vara lätt att förstå och komma ihåg Visionen ska ge en tydlig färdriktning och skapa mening och engagemang Visionen innehåller personlighetsord, varumärkeslöfte och samlade styrkor i form av fyra spelplaner. Konkret utmynnar visionen i fyra värdeord som beskriver personligheten i varumärket Åmål: 1. Genuin, 2. Omtänksam 3. Aktiv 4. Modig Varumärkeslöftet, det som Åmål ska stå för och lova omvärlden liksom ska fungera som en plattform för all kommunikation, lyder enligt följande; Mänskliga möten i en charmig miljö. Vision 2020 för Åmåls kommun innehållande spelplaner beskriver Åmåls konkreta egenskaper, tillgångar och styrkor samt visar vad visionen bottnar i. Spelplanerna visar vart ifrån visionen hämtar sin kraft och relevans. Planerna visar även att visionen har betydelse för de olika områdena som är värda att utvecklas än mer: 1. Kultur och evenemang 2. Den charmiga småstaden 3. Närhet till Vänern och friluftsliv 4. Näringsliv och samverkan Med Vision 2020 som stöd kan strategier, planer och verksamhetsmål utarbetas. Verksamhetsplan 2015, Barn- och utbildningsnämnden 3(10)

4 I barn- och utbildningsnämndens verkssamheter innebär Vision 2020 Sveriges mest gästvänliga stad att barn/elever och vårdnadshavare samt interna kontakter och besökare ska få ett vänligt, hjälpsamt och professionellt bemötande i alla sammanhang. Värdeorden handlar för barn- och utbildningsnämnden om följande: 1. Genuin en äkta, öppen och trovärdig verksamhet 2. Omtänksam att bry sig om 3. Aktiv ta sig för-samhet och ta för sig-samhet 4. Modig att våga vara i framkant, inom samtliga områden Utifrån de strategiska utvecklingsområdena och de strategiska målen har barn- och utbildningsnämnden inför 2015 arbetat fram nya övergripande och styrande inriktningsmål som ska vara vägledande för förvaltningsmål och enhetsmål inom barn- och utbildningsförvaltningens verksamheter. Under 2012 antog kommunfullmäktige ett Välfärds- och folkhälsoprogram. Detta ska verkställas och genomsyra Åmåls kommuns verksamheter. Utifrån målsättningen Att skapa förutsättningar för en god hälsa på lika villkor för hela befolkningen har följande områden prioriterats: Jämlika och jämställda livsvillkor Trygga och goda uppväxtvillkor Förutsättningar för livslångt lärande Ökad psykisk hälsa Ökat arbetsdeltagande Åldrande med god livskvalitet Hälsosamma levnadsvanor Barn och unga Barn och unga i Åmåls kommun ska växa upp under trygga och goda förhållanden. Alla barn och unga ska uppmärksammas och få stöd utifrån sina individuella behov och förutsättningar med utgångspunkt i FN:s barnkonvention Åldrande med livskvalitet Värdigt åldrande med god livskvalitet Barn- och utbildningsnämnden har inte tagit beslut om ett inriktningsmål kopplat till detta strategiska utvecklingsområde Arbete och näringsliv Fler människor i arbete Varje barn och elev ska utmanas i sitt lärande för att utvecklas maximalt och nå minst godkänt betyg i alla ämnen Kultur och fritid Åmål - det självklara turistmålet med kultur och fritid i fokus. Förskola, grundskola, fritidshem och fritidsverksamhet ska aktivt samverka med lokala föreningar för att erbjuda barn och ungdomar ett brett utbud av fritidsaktiviteter Verksamhetsplan 2015, Barn- och utbildningsnämnden 4(10)

5 Samverkan och service En effektiv verksamhet, professionellt bemötande och hög kvalitet ska prägla våra verksamheter. Kvaliteten på och resultatet av samverkan med offentliga verksamheter ska öka Kommunens roll i omvärlden Vi ska ligga i framkant inom samhällsutvecklingen. Internationellt samarbete och utveckling ska prägla barn- och utbildningsnämndens verksamheter Klimat och miljö Vi planerar för ett hållbart samhälle. Jordens begränsade resurser ställer höga krav på en miljömedveten verksamhet där alla inblandade tar sitt ansvar Samhällsbyggande En infrastruktur och samhällsplanering som främjar kommunens utveckling. Åmåls kommun ska vara en attraktiv skolkommun vad gäller såväl inne- som utemiljö med en säker skolväg Budget För ett tryggare Åmål I majoritetens budgetförslag för har ett antal uppdrag och handlingsplaner beskrivits. Uppdragen och handlingsplanerna ska genomföras under denna period. Strategiskt utvecklingsområde Mål/uppdrag Prioritet 1. Barn och unga Vi vill se en bredare ungdomsverksamhet, som bidrar till en lyhördhet av vad ungdomarna själva vill. Även kommunens lokalutnyttjande ska ses över. Detta ska ske tillsammans med barn- och utbildningsförvaltningen. Grundskolan - Grundskolan i Åmåls kommun står inför stora utmaningar, pensionsavgångar och minskat elevantal. Vi vill att en handlingsplan tas fram uti från dessa mål: Handlingsplanen kommer att vara vägledande i arbetet med utformningen av den framtida grundskolan i Åmåls kommun. Gymnasiet - Gymnasiet i Åmåls kommun står inför stora utmaningar, pensionsavgångar och minskat elevantal. Vi vill att en handlingsplan tas fram uti från dessa mål:handlingsplanen kommer att vara vägledande i arbetet med det framtida gymnasiet i Åmåls kommun Verksamhetsplan 2015, Barn- och utbildningsnämnden 5(10)

6 2 Verksamheter/verksamhetsområden Barn- och utbildningsförvaltningen Barn- och utbildningsförvaltningen svarar för kommunens förskoleverksamhet, grundskoleverksamhet, grundsärskola, gymnasieskola, gymnasiesärskola samt fritidsverksamhet (Huset) och arbetar utifrån ett sociokulturellt förhållningssätt med sin grund i ICDP vägledande samspel. Vision - En förskola / skola där alla barn/elever vill vara och växa i. Mål: Att vara en attraktiv förskola / skola. Att göra uppdraget meningsfullt, begripligt och hanterbart för vår personal och för barn/elever. Att arbeta systematiskt med ett systematiskt förhållningssätt. Ledningsgruppen i barn- och utbildningsförvaltningen ska ha modet att leda, utmana och stödja medarbetaren i att utveckla verksamheten med fokus på barn/elevnyttan utifrån KASAM känslan av begriplighet, meningsfullhet och hanterbarhet. präglas av lyhördhet, ödmjukhet, stabilitet och tydlighet. vara en tydlig arbetsgivarföreträdare och en ambassadör för förskolan/skolan och förvaltningen, liksom för kommunen i sin helhet. Pedagogiskt ledarskap Pedagogiskt ledarskap är det inflytande en skolledare utövar i förhållande till lärare genom olika handlingar som syftar till att påverka dem att utveckla undervisningen i enlighet med de mål och riktlinjer som anges i skolans styrdokument. /Bo Nestor Skolinspektionens definition av pedagogiskt ledarskap är;.. pedagogiskt ledarskap är en beteckning på ledning av skolutvecklingsprocessen, det vill säga allt i rektorsrollen som handlar om att nå de nationella målen i skolan och förbättra skolans resultat så att varje elev når så långt som möjligt i sitt lärande och sin utveckling. För att vara en pedagogisk ledare och utöva ett pedagogiskt ledarskap måste således rektor ha kunskap och kompetens för uppdraget, omsätta det i undervisningen och leda lärprocesser, samt skapa förståelse hos medarbetarna för samband mellan insats och resultat Salutogent pedagogiskt ledarskap Salutogenes betyder att ta tillvara det som fungerar och har värde utifrån fysiska, psykiska, sociala och existentiella förutsättningar för hälsa. Vad vill vi uppnå? Vilka faktorer kan bidra till att vi lyckas med det? /Anders Hanson Lärande organisation Lärande organisation kan ses som ett samlingsbegrepp som handlar om hur vi tillsammans i en organisation ska organisera våra krafter och lära oss av de erfarenheter vi gör. Detta för att bli bättre på att hantera de situationer eller problem vi möter i det vi arbetar med. Synsättet eller begreppet betonar vikten av att individer, grupper och hela organisationer ständigt lär, utvecklas och förnyas. En lärande organisation kännetecknas av ett ständigt lärande för alla, med en hög grad av ansvar och initiativtagande och att det är lätt att ta till sig, utveckla och föra vidare kunskap samt en förmåga att förändra sig och tillämpa kunskaper och insikter. Det finns i den lärande organisationen ett accepterande av att förändring är något som sker konstant. Organisationens personal upptäcker tidigt problem, identifierar snabbt felaktigheter och misstag och korrigerar dem. Man söker inom organisationen ständigt efter nya eller bättre arbetsformer, metoder, rutiner och strategier. Dessutom finns ett arbetsklimat som tillåter att pröva idéer, även om de inte alltid leder till förbättringar. Det är med andra ord högt i tak och även obekväma åsikter är tillåtna. Klimatet är öppet, engagerat och kunnigt. Verksamhetsplan 2015, Barn- och utbildningsnämnden 6(10)

7 Frågor som ställs dagligen i en lärande organisation: Vad har jag lärt mig idag? Vad kan vi lära oss av detta? Hur kan vi lära oss mer om detta? /Peter Senges Enheten förskola (EF) Enheten förskola omfattar öppen förskola, förskola 1-5 år och pedagogisk omsorg. Enheten förskolas verksamhet i kommunal regi har en budgeterad volym om 399 barn i förskola och pedagogisk omsorg. Denna verksamhet omfattar barn i åldern 1-5 år. Samtliga barn ska erbjudas avgiftsfri förskola fr.o.m. höstterminen det år de fyller tre år (allmän förskola). Dessutom bedriver EF öppen förskola inom ramen för Familjecentralens verksamhet. Den kommunala verksamheten bedrivs i centralorten samt landsbygden; Tösse, Fengersfors och Edsleskog. Inom kommunen finns fem enskilda förskolor/ pedagogisk omsorg. Totalt beräknas 131 barn i den enskilda förskoleverksamheten. Lagar och förordningar som styr förskoleverksamhet är: Internationell nivå: FN:s barnkonvention Salamancadeklarationen Nationell nivå: Skollag Läroplan för förskola Allmänna råd till stöd för tillämpning av lagar och författningarna Socialtjänstlagen Offentlighets- och sekretesslagen Framtid och omvärld Med anledning av ny lagstiftning (allmän förskola för treåringar), ett högre antal barn än prognostiserat, längre vistelsetid samt tillskott av nyanlända har behov av förskoleverksamhet ökat. Enheten förskolas verksamhet fokuserar under 2015 på Att göra verksamheterna meningsfulla, begripliga och hanterbara för barn, vårdnadshavare och personal genom delaktighet och engagemang. Att utveckla verksamheterna med utgångspunkt i hälsa, rörelse och utepedagogik. Att utveckla lärandemiljöer utifrån barnens behov och de förutsättningar som finns på respektive förskola med utgångspunkt i o det entreprenöriella lärandet o digitalt lärande med stöd av digitala verktyg o teknik- och naturkunskap o matematikutveckling o språkutveckling o värdegrundsarbete Enheten grundskola (EG) Enheten grundskola omfattar förskoleklass, grundskola skolår 1-9, fritidshem, grundsärskola, vilken inkluderar träningsskola samt fritidverksamhet (Huset). Den kommunala verksamheten har en budgeterad volym om 1171 elever 405 fritidsbarn Verksamhetsplan 2015, Barn- och utbildningsnämnden 7(10)

8 Den kommunala grundskoleverksamheten bedrivs i centralorten och på landsbygden; Tösse och Fengersfors samt fritidshem i Edsleskog. Inom kommunen finns två fristående grundskolor inklusive ett fristående fritidshem samt en fristående förskola med fritidshemverksamhet. Budgeterad volym för fristående verksamheter inom Enheten Grundskolas verksamhetsområden omfattar 115 elever samt 67 fritidsbarn. Lagar och förordningar som styr grundskoleverksamhet är: Internationell nivå: FN:s barnkonvention Salamancadeklarationen Nationell nivå: Skollag Grundskoleförordningen Läroplan för grundskolan Kursplaner och kriterier för bedömning Allmänna råd till stöd för tillämpning av lagar och författningar Offentlighets- och sekretesslagen Framtid och omvärld Antalet elever ökar med anledning av ökad inflyttning. Andelen barn/elever i behov av särskilt stöd ökar utifrån ny lagstiftning, forskning och kunskap, med krav på kostnads- och kompetenskrävande diagnoser, insatser, åtgärder och resurser Grundskolans lokaler står inför stora behov vad gäller renovering och anpassning för nuvarande och kommande behov och detta inom en snar framtid. Enheten Grundskolas verksamhet fokuserar under 2015 på Matematikprojekt för Förskoleklass PISA-projektet Utvecklingsarbete Bedömning För Lärande (BFL) läsåret 2014/2015 och 2015/2016. Systematiskt kvalitetsarbete utifrån Skolverkets Allmänna råd Rekrytering, personal och kompetensutveckling utifrån krav på legitimation och behörighet 1 juli Förberedelseverksamhet samt integrering av nyanlända i grundskolans verksamheter Lokaler utifrån förändrade behov med anledning av fler elever samt behov av åtgärder utifrån ett arbetsmiljöperspektiv för elever och personal. Data/IT för kommunikation och som pedagogiskt läromedel och verktyg för lärande.utifrån Skolverkets Allmänna råd Resursenheten (RE) Resursenheten utgör delar av barnhälsan för enheten förskola (EF) och elevhälsan för enheten grundskola (EG). Resursenheten ska stödja förskolechefer/rektorer i arbetet med att utveckla verksamheten med fokus på barn/elevnyttan utifrån KASAM känslan av begriplighet, meningsfullhet och hanterbarhet. präglas av lyhördhet, ödmjukhet, stabilitet, tydlighet och kompetens. vara en tydlig företrädare och en ambassadör för förskolan/skolan och förvaltningen, liksom för kommunen i sin helhet med fokus på barnets/elevens bästa. Verksamhetsplan 2015, Barn- och utbildningsnämnden 8(10)

9 Resursenheten (RE) består av 1 specialpedagog, ansvarig för enheten förskola (EF) inklusive enskilda verksamheter 3 specialpedagoger, ansvariga för enheten grundskola (EG) 1 specialpedagog med ansvar för läs- och skrivutveckling 1 tal- och språkpedagog 2,35 skolsköterskor 2 skolkuratorer 0,5 skolpsykolog Enheten gymnasium (EGy) Enheten gymnasium omfattar gymnasieskola och gymnasiesärskola. Antal elever från Åmåls kommun som går i gymnasieskola/gymnasiesärskola är: 437 Budgeten för Enheten gymnasium (EGy) bygger på 489 elever, varav 255 elever kommer från andra kommuner. 203 av kommunens gymnasieelever väljer andra skolor. 58,5 årsanställda lärare. Kommunal gymnasieskolverksamhet bedrivs på Karlbergsgymnasiet. Lagar och förordningar som styr gymnasieskolverksamhet Internationell nivå: FN:s barnkonvention Salamancadeklarationen Nationell nivå: Skollag Gymnasieförordning Kursplaner och kriterier för bedömning Allmänna råd till stöd för tillämpning av lagar och författningar Hälso- och sjukvårdslagen Socialtjänstlagen Offentlighets- och sekretesslagen Framtid och omvärld Följande områden ligger till grund för Enheten Gymnasiums arbete under 2015: Internationalisering o Moderna språk o Utbytesstudenter o Engelska 7 och Business English o Cambridge Certificate in Advanced English o Arbetsplatsförlagt lärande (APL) utomlands Programutveckling utifrån behov och efterfrågan med utgångspunkt i gällande styrdokument. o Samverkan med Vuxenutbildningen kring kurser och utbildningspaket där fokus ligger på anställningsbarhet i närområdet. IT och lärande med utgångspunkt i elevernas behov och förutsättningar samt omvärldens krav och behov. o Läsplattor till samtliga elever i årskurs 1 och 2. o Kompetensutveckling av lärare. o Någon form av gemensam plattform för utveckling av undervisningen och optimera nyttjandet av läsplattorna. o IT-råd utveckling av data/it Verksamhetsplan 2015, Barn- och utbildningsnämnden 9(10)

10 Industriprogram och El- och energiprogram samt eventuell uppstart av Teknikprogram och vissa inriktningar samordnas utifrån kommande beslut kring Teknikprogrammet och dess framtid (beslut kommer hösten 2014). UF Ung Företagsamhet är en integrerad del av Enheten Gymnasiums verksamhet med målsättningen att erbjuda ALLA elever möjligheter att kunna välja UF inom ramen för individuellt val. Elevernas delaktighet samverkansforum där elever, personal och skolledning deltar för utveckling av respektive verksamhet: o Arbetsmiljökommitté (utifrån Arbetsmiljölagstiftning) o Programkommitté (utveckling av respektive program) o Skolkonferens (skolutveckling gemensam för hela skolan) Verksamhetsplan 2015, Barn- och utbildningsnämnden 10(10)

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Barn- och utbildningsnämnden Verksamhetsberättelse 2014 www.amal.se 1.1 Barn- och utbildningsnämnden 1.1.1 Uppdrag Barn- och utbildningsnämndens verksamhetsområden utgörs av Enheten förskola (EF) Enheten

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen 10 februari 2016

Barn- och utbildningsförvaltningen 10 februari 2016 Barn- och utbildningsförvaltningen 10 februari 2016 Åmåls Kommun Barn- och utbildningsförvaltningen Enheten Förskola Enheten Grundskola Område A Område B Område C Enheten Gymnasium Enheten Särskola Resursenheten

Läs mer

4 AUGUSTI 2014. Verksamhetsplan för Örsundsbroskolan. förskoleklass, grundskola, fritidshem

4 AUGUSTI 2014. Verksamhetsplan för Örsundsbroskolan. förskoleklass, grundskola, fritidshem 4 AUGUSTI 2014 Verksamhetsplan för Örsundsbroskolan förskoleklass, grundskola, fritidshem 2014/2015 1 Beskrivning och presentation av enheten Presentation av enheten Örsundsbroskolan ligger c:a två mil

Läs mer

Verksamhetsplan 2014-2017. Utbildningsnämnd

Verksamhetsplan 2014-2017. Utbildningsnämnd Verksamhetsplan - Utbildningsnämnd 1 Mål inom respektive perspektiv 1.1 Medborgare och kunder Medborgare och kunder har förtroende för verksamheten och våra kunder är delaktiga och har inflytande i verksamheten

Läs mer

Programområde... 3. Vägledande idé och tanke... 4. Perspektiv... 5. Elevens perspektiv.. 5. Föräldrarnas perspektiv... 5

Programområde... 3. Vägledande idé och tanke... 4. Perspektiv... 5. Elevens perspektiv.. 5. Föräldrarnas perspektiv... 5 Programområde... 3 Vägledande idé och tanke... 4 Perspektiv.... 5 Elevens perspektiv.. 5 Föräldrarnas perspektiv... 5 Det pedagogiska perspektivet.. 6 Hälso perspektiv.. 6 Rektors och förskolechefers perspektiv..

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN SKA 2015/2016 Vätö

LOKAL ARBETSPLAN SKA 2015/2016 Vätö LOKAL ARBETSPLAN SKA 2015/2016 Vätö GRUNDSKOLA: 1. UNDERLAG Varje skola i Sverige har i uppdrag att beskriva hur det systematiska kvalitetsarbetet (SKA) fungerar under läsåret samt beskriva hur vi tar

Läs mer

Verksamhetsplan 2015/2016 Bergvretenskolan

Verksamhetsplan 2015/2016 Bergvretenskolan Dennis Holm 2015-10-01 Bergvretenskolan Verksamhetsplan 2015/2016 Bergvretenskolan 1 Övergripande beskrivning av enheten Bergvretenskolan är belägen i sydöstra delen av Enköpings tätort. Närområdet består

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 43-2015:5438 Göteborgs kommun Karin.mickelbo@vastra.goteborg.se Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Kannebäcksskolans grundsärskola belägen i Göteborgs kommun 2 (8) Dnr 43-2015:5438 Tillsyn i

Läs mer

Utökad kunskap om arbetslivet inom kommun och näringsliv samt att konkret arbeta med att stärka sin självkänsla.

Utökad kunskap om arbetslivet inom kommun och näringsliv samt att konkret arbeta med att stärka sin självkänsla. Barn- och utbildningsnämnden Uppdrag Vi ansvarar för att verkställa kommunfullmäktiges mål och statens krav på styrning av verksamheten utifrån skollagen, läroplan för förskola och läroplan och kursplaner

Läs mer

2014 / 2016. Utvecklingsplan för Stage4you Academy

2014 / 2016. Utvecklingsplan för Stage4you Academy 2014 / 2016 Utvecklingsplan för Stage4you Academy 2014 / 2016 Utvecklingsplan för Stage4you Academy Syftet med Stage4you Academy s lokala utvecklingsplan är att fortsätta vårt arbete med att utveckla skolan

Läs mer

Utbildningsnämndens budget och nämndplan 2013

Utbildningsnämndens budget och nämndplan 2013 Utbildningsnämndens budget och nämndplan 2013 Styrdokument Dokumenttyp Plan Beslutad av Utbildningsnämnden Beslutsdatum 2012-11-21 Ansvarig sektor kultur och fritid Sektor utbildning, Gäller för Förskola,

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2014:8288 Orusts Montessoriskola ekonomisk förening Org.nr. 716445-1614 ma@orustmontessori.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter prioriterad tillsyn i Orust Montessoriskola belägen i

Läs mer

2014; ca 445 000 elever är inskrivna i verksamheten 2012; 83% av eleverna i åldersgruppen 6-9 år och 17% i åldern 10-12 år 2012; 20,1 elev/

2014; ca 445 000 elever är inskrivna i verksamheten 2012; 83% av eleverna i åldersgruppen 6-9 år och 17% i åldern 10-12 år 2012; 20,1 elev/ 2014; ca 445 000 elever är inskrivna i verksamheten 2012; 83% av eleverna i åldersgruppen 6-9 år och 17% i åldern 10-12 år 2012; 20,1 elev/ årsarbetare 2014; 13,1 elev/ anställd 2014; 41,1 elev/avdelning

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSPOLITISKT PROGRAM

BARN- OCH UNGDOMSPOLITISKT PROGRAM BARN- OCH UNGDOMSPOLITISKT PROGRAM Barn och ungdomar ska få känna glädje och stolthet över sin uppväxt i Eksjö kommun! Fastställt av kommunfullmäktige 2010-12-20, 75 Innehållsförteckning Inledning...1

Läs mer

Beslut för gymnasiesärskola

Beslut för gymnasiesärskola Dnr 43-2015:3908 Gävle kommun Beslut för gymnasiesärskola efter tillsyn i Tallbo gymnasiesärskola belägen i Gävle kommun 2(11) Tillsyn i Tallbo gymnasiesärskola har genomfört tillsyn av Gävle kommun under

Läs mer

Områdesplan Skolområde Öst 2015. Dnr 2015/50 Id 18660

Områdesplan Skolområde Öst 2015. Dnr 2015/50 Id 18660 Områdesplan Skolområde Öst 2015 Dnr 2015/50 Id 18660 2 Tillsammans når vi toppen! Tre prioriterade utvecklingsområden för skolområde ÖST Höja måluppfyllelse och resultat Nationella prov Betyg Enkätresultat

Läs mer

Tillsammans jobbar vi för att det aldrig ska vara bättre förr!

Tillsammans jobbar vi för att det aldrig ska vara bättre förr! Tillsammans jobbar vi för att det aldrig ska vara bättre förr! Innehållsförteckning F Ö R O R D... 3 1. VERKSAMHETSMÅLEN FÖR BARN OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN... 4 MÅL 1 GOD EKONOMISK HUSHÅLLNING... 4 MÅL 2

Läs mer

Policy Modell för attraktiv skola i Piteå kommun

Policy Modell för attraktiv skola i Piteå kommun Policy Modell för attraktiv skola i Piteå kommun Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Modell för attraktiv skola Policy 2013-12-16, 222 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

Barn-, Utbildning och Kulturnämndens verksamhetsplan 2014-2016

Barn-, Utbildning och Kulturnämndens verksamhetsplan 2014-2016 Dokumentnamn Verksamhetsplan 2014-2016 Dokumenttyp Plan för Barn-, utbildning- och kulturnämnden Beslutad av Barn-, utbildning- och kulturnämnden Beslutad Diarienummer BUOK2013:178 126 Kontrollstation

Läs mer

Beslut för gymnasiesärskola

Beslut för gymnasiesärskola Skolinspektionen Dnr 44-2015:4261 Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar Org.nr. 742000-2045 Beslut för gymnasiesärskola efter tillsyn i LinMaskolan belägen i Höörs kommun

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Styrelsen för Väsby välfärd 2014-10-15 1

Sammanträdesprotokoll. Styrelsen för Väsby välfärd 2014-10-15 1 Styrelsen för Väsby välfärd 2014-10-15 1 Plats och tid Beslutande Messingen, Love Almqvists torg 1, lokal: Ragnvald Onsdagen den 15 oktober 2014, klockan 19:00-21:15 Ledamöter: Erik Palmstierna (M), ordförande

Läs mer

Utbildningsnämnden. Verksamhetsplan 2015-2017

Utbildningsnämnden. Verksamhetsplan 2015-2017 2015 Utbildningsnämnden Verksamhetsplan 2015-2017 Nämndens verksamhetsplan Denna verksamhetsplan bygger på den av kommunfullmäktige beslutade kommunplanen för 2015-2017. Inledning Kommunplanen är antagen

Läs mer

Plan för personer med funktionsnedsättning

Plan för personer med funktionsnedsättning Beslutad av kommunfullmäktige 2011-05-25 125 Plan för personer med funktionsnedsättning Syfte Syftet med planen är att personer med funktionsnedsättning i Värmdö kommun ska ha samma förutsättningar och

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Täby Enskilda Gymnasium AB Org.nr. 556568-0112 Beslut för gymnasieskola efter tillsyn i Täby Enskilda gymnasium belägen i Täby kommun 2 (6) Tillsyn i Täby Enskilda gymnasium har genomfört tillsyn av Täby

Läs mer

2013-09-04 Bou 231/2013. Riktlinjer för Örebro kommuns utbildning av nyanlända och flerspråkiga barn och elever

2013-09-04 Bou 231/2013. Riktlinjer för Örebro kommuns utbildning av nyanlända och flerspråkiga barn och elever 2013-09-04 Bou 231/2013 Riktlinjer för Örebro kommuns utbildning av nyanlända och flerspråkiga barn och elever Innehållsförteckning Förord... 3 Bakgrund... 4 Syfte... 4 Styrande dokument...4 Nyanländ och

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2010/2011 för Eklunda förskola Skolnämnd sydost

Kvalitetsredovisning 2010/2011 för Eklunda förskola Skolnämnd sydost Kvalitetsredovisning 2010/2011 för Eklunda förskola Skolnämnd sydost Ärendenummer Sso 221/2011 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning 3 Välkommen till Eklunda förskola 3 Vision 3 Organisation 3 2. Sammanfattning

Läs mer

Bakgrund och förutsättningar

Bakgrund och förutsättningar Bakgrund och förutsättningar Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret 2014/2015 Stråningstorpsskolan Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Innehållsförteckning Inledning... 3 Skolans syfte och

Läs mer

Kultur- och utbildningsnämndens prioriterade mål

Kultur- och utbildningsnämndens prioriterade mål 2011 2014 Antagen av kommunfullmäktige 27 2013-06-10 Kultur- och utbildningsnämndens prioriterade mål För mandatperioden 2011 2014 BJURHOLMS KOMMUN 2011 2014 Innehåll Inledning... 3 Syfte... 3 Beskrivning

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 43-2015:562 Södertälje kommun Beslut för grundsärskola efter prioriterad tillsyn i Rosenborgskolan belägen i Södertälje kommun 2 (9) Dnr 43-2015:562 Tillsyn i Rosenborgskolan har genomfört tillsyn

Läs mer

Beslut för gymnasiesärskola

Beslut för gymnasiesärskola en% Now Beslut Köpings kommun Beslut för gymnasiesärskola efter tillsyn i Nygårdsskolans gymnasiesärskola belägen i Köpings kommun 2 (5) Tillsyn i Nygårdsskolan gymnasiesär har genomfört tillsyn av Köpings

Läs mer

Plan för elevhälsoarbetet på Emanuelskolan 2015

Plan för elevhälsoarbetet på Emanuelskolan 2015 Plan för elevhälsoarbetet på Emanuelskolan 2015 Vision På Emanuelskolan har eleverna en fysiskt bra arbetsmiljö, är trygga och trivs i skolan. Man kan komma till skolan som man är och man utvecklas som

Läs mer

Barn- och Elevhälsoplan i Bromölla kommun.

Barn- och Elevhälsoplan i Bromölla kommun. Barn- och Elevhälsoplan i Bromölla kommun. Inledning I Barn- och Elevhälsoplanen används begreppen förskola och skola. Begreppet skola omfattar förskoleklass, fritidshem, grundskola och grundsärskola.

Läs mer

Barn- och elevhälsoplan Knivsta kommun

Barn- och elevhälsoplan Knivsta kommun Barn- och elevhälsoplan Knivsta kommun Alla barn och elever har rätt att nå målen Ny skollag ställer högre krav och innehåller en rad förändringar som påverkar förskola och skola 1. I all utbildning och

Läs mer

Barn- och elevhälsoplan

Barn- och elevhälsoplan Dokumenttyp: Strategi/Policy/Plan Giltighetstid: Årligen Beslutad av: Gäller från: BUN Dokumentansvarig: Diarienr: Barn- och elevhälsoplan Till ledning för förskolechefer, rektorer och personal vid förskolor

Läs mer

Handlingsplan för Södra Vi skola och Tallbackens fritidshem 2015/2016. Upprättad i juni 2015

Handlingsplan för Södra Vi skola och Tallbackens fritidshem 2015/2016. Upprättad i juni 2015 Handlingsplan för Södra Vi skola och Tallbackens fritidshem 2015/2016 Upprättad i juni 2015 Vi ska bli bäst! 2017 ska Vimmerby vara bland de tio bästa skolkommunerna. För Vimmerby kommuns barn och elever

Läs mer

Plan för systematiskt kvalitetsarbete

Plan för systematiskt kvalitetsarbete STORUMANS KOMMUNS SKOLOR OCH FÖRSKOLOR Plan för systematiskt kvalitetsarbete Fritids-, kultur- och utbildningsnämnden Läsåret 2013/14 Enligt 4 kap. 3-8 skollagen ska varje huvudman och varje förskole-

Läs mer

Stödinsatser i skolan. Vad behöver jag som förälder Veta?

Stödinsatser i skolan. Vad behöver jag som förälder Veta? Stödinsatser i skolan Vad behöver jag som förälder Veta? Den här broschyren kan beställas från: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm tel: 08-690 95 76 fax: 08-690 95 50 e-post: skolverket@fritzes.se ISBN:

Läs mer

Utbildningsinspektion i Soldalaskolan, förskoleklass och grundskola årskurs 1 6

Utbildningsinspektion i Soldalaskolan, förskoleklass och grundskola årskurs 1 6 Utbildningsinspektion i, förskoleklass och grundskola årskurs 1 6 UTBILDNINGSINSPEKTIONENS SYFTE Skolverkets utbildningsinspektion skall bidra till kvalitetsförbättring genom att bedöma hur verksamheterna

Läs mer

Enhetens arbetsplan. Upprättad 20130618. Ekebyskolan. program. policy. handlingsplan. riktlinje. Enhetens arbetsplan, mall 1(6)

Enhetens arbetsplan. Upprättad 20130618. Ekebyskolan. program. policy. handlingsplan. riktlinje. Enhetens arbetsplan, mall 1(6) Enhetens arbetsplan Upprättad 20130618 Ekebyskolan program policy handlingsplan riktlinje Enhetens arbetsplan, mall 1(6) Inledning Som ett led i det systematiska kvalitetsarbetet upprättas en arbetsplan

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Dnr 43-2014:7714 Eksjö kommun Beslut för förskoleklass och grundskola efter prioriterad tillsyn i Grevhagsskolan belägen i Eksjö kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund,

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola 2015-11-03 Dnr 43-2015:4701 Göteborgs kommun angered@angered.goteborg.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Berg ums skola F-3 i Göteborgs kommun 201 5-1 1-03 Tillsyn i Bergums skola

Läs mer

Verksamhetsberättelse/kvalitetsanalys 2012/2013

Verksamhetsberättelse/kvalitetsanalys 2012/2013 Verksamhetsberättelse/kvalitetsanalys 2012/2013 Verksamhetsområde förskoleklass Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Arbetet i verksamheten Kunskaper, utveckling och lärande Den fria leken

Läs mer

Skolplan 2008-2010 Trelleborgs kommun

Skolplan 2008-2010 Trelleborgs kommun Skolplan 2008-2010 Trelleborgs kommun Skolplanen har antagits av kommunfullmäktige 2008-02-25 på förslag av skolnämnden 2007-12-11. Utgiven av: Skolförvaltningen i Trelleborg Foto: Ingrid Wall, Susanne

Läs mer

Verksamhetsplan. Vimarskolan Förskoleklass - åk 6/Fritidshem 2014/2015

Verksamhetsplan. Vimarskolan Förskoleklass - åk 6/Fritidshem 2014/2015 Vimarskolan Förskoleklass - åk 6/Fritidshem Tillsammans når vi toppen! Tre prioriterade utvecklingsområden för skolområde ÖST Höja måluppfyllelse och resultat Nationella prov Betyg Enkätresultat Elevhälsa

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Banerportsskolan AB Org.nr. 556606-4001 Beslut för grundskola efter tillsyn i Ban&portsskolan belägen i Stockholms kommun 2 (9) Tillsyn i BarArportsskolan har genomfört tillsyn av Banerportsskolan AB (org.

Läs mer

Södertäljes skolor ger varje elev en kunskapsutmaning varje dag! -- - -.- Versionsdatum 201 1-12-01

Södertäljes skolor ger varje elev en kunskapsutmaning varje dag! -- - -.- Versionsdatum 201 1-12-01 - I Södertäljes skolor ger varje elev en kunskapsutmaning varje dag! -- - -.- Versionsdatum 201 1-12-01 T- f Utvecklingsstrategi för Södertäljes skolor Bakgrund: Den 1 juli 2011 infördes en ny skollag

Läs mer

Bakgrund och förutsättningar

Bakgrund och förutsättningar Bakgrund och förutsättningar Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret 2013/2014 Förskoleområde Östra 1 Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Innehållsförteckning Inledning... s. 3 Förskolans

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Barn- och utbildningsnämndes Sammanträdesdatum Sida 2015-03-26 1(26)

Sammanträdesprotokoll Barn- och utbildningsnämndes Sammanträdesdatum Sida 2015-03-26 1(26) Barn- och utbildningsnämndes Sammanträdesdatum Sida 2015-03-26 1(26) Plats och tid Päronsalen, Stadshuset kl. 13.30-16.55 Beslutande Ersättare Olof Eriksson (S), ordförande Fredrik Bengtsson (S) Cajsa

Läs mer

SID 1 (10) 2011-11-18 UTBILDNINGSNÄMNDEN. Handläggare: Nina Jonsson ARBETSPLAN 2012

SID 1 (10) 2011-11-18 UTBILDNINGSNÄMNDEN. Handläggare: Nina Jonsson ARBETSPLAN 2012 SID 1 (10) UTBILDNINGSNÄMNDEN SÖDE RMALMSSKOLAN 2011-11-18 Handläggare: Nina Jonsson ARBETSPLAN 2012 SID 2 (10) Inledning Södermalmsskolan är en F-9 skola som ligger vid Mariatorget i hjärtat av Södermalm.

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 för Norra Ängby skola

Verksamhetsplan 2015 för Norra Ängby skola Norra Ängby skola Tjänsteutlåtande Dnr: Sid 1 (12) 2015-02-04 Handläggare Kerstin Jansson Telefon: Till Norra Ängby skola Verksamhetsplan 2015 för Norra Ängby skola Förslag till beslut Norra Ängby skola

Läs mer

Beslut för gymnasieskola med yrkesprogram

Beslut för gymnasieskola med yrkesprogram Dnr 44-2015:3929 Helixutbildningar AB Org.nr. 556674-7290 Beslut för gymnasieskola med yrkesprogram efter bastillsyn i Helixgymnasiet Borlänge belägen i Borlänge kommun esiut 2 (8) Tillsyn i Helixgymnasiet

Läs mer

Hällefors kommun. Styrning och ledning Bildningsnämnden Granskningsrapport

Hällefors kommun. Styrning och ledning Bildningsnämnden Granskningsrapport Styrning och ledning Bildningsnämnden Granskningsrapport Offentlig sektor KPMG AB Antal sidor: 15 Antal bilagor: X Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 2 3. Syfte 3 4. Avgränsning 3 5. Revisionskriterier

Läs mer

Sektorsredovisning 2014 Lärande och stöd

Sektorsredovisning 2014 Lärande och stöd Sektorsredovisning 2014 Lärande och stöd Innehållsförteckning VISION OCH UPPDRAG 2014... 3 SEKTORNS PRIORITERADE OMRÅDEN 2014... 3 RESULTAT... 4 UPPDRAG 2014... 4 INTERN KONTROLL... 11 SAM... 11 HME...

Läs mer

Genomförd regelbunden tillsyn i den fristående gymnasieskolan JENSEN gymnasium i Malmö

Genomförd regelbunden tillsyn i den fristående gymnasieskolan JENSEN gymnasium i Malmö Beslut JENSEN education college AB Box 111 24 100 61 Stockholm 17 augusti 2009 1 (3) Dnr 44-2008:703 Genomförd regelbunden tillsyn i den fristående gymnasieskolan JENSEN gymnasium i Malmö Skolinspektionen

Läs mer

Verksamhetsplan för förskolan och fritidshemmet

Verksamhetsplan för förskolan och fritidshemmet Verksamhetsplan för förskolan och fritidshemmet KOSTER FÖRSKOLA/FRITIDSHEM VÅREN 2015 Verksamhetsplan för förskolorna i Lärande och utveckling genom trygghet, glädje, lust och engagemang Strömstads pedagogiska

Läs mer

Omtanke Genom delaktighet, öppenhet och gemenskap visar vi att vi tar hand om varandra och vår omvärld.

Omtanke Genom delaktighet, öppenhet och gemenskap visar vi att vi tar hand om varandra och vår omvärld. Vellinge kommun POST 235 81 Vellinge BESÖK Norrevångsgatan 3 TELEFON 040-42 50 00 Våra värderingar Våra värderingar vägleder oss när vi möter våra kunder, det vill säga medborgare, besökare och företagare.

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Kvalitetsredovisning 2010 STRÖMSTADS KOMMUN Barn- och Utbildningsförvaltningen Obligatoriska särskolan Inlämnad av: Verksamhetschef Ann-Catrin A-Göthlin Barn- och utbildningsförvaltningen Förskola och

Läs mer

Övergripande Barn- och elevhälsoplan för förskola, grundskola, gymnasieskola

Övergripande Barn- och elevhälsoplan för förskola, grundskola, gymnasieskola 2012-12-20 Övergripande Barn- och elevhälsoplan för förskola, grundskola, gymnasieskola Barn- och utbildningsförvaltningen Lindesbergs kommun Beslutad av Barn- och utbildningsnämnden 2012-12-20 Innehåll

Läs mer

Från huvudmannen till undervisningen. Henrik Dahl & Joakim Norberg, Skolinspektionen

Från huvudmannen till undervisningen. Henrik Dahl & Joakim Norberg, Skolinspektionen Från huvudmannen till undervisningen Henrik Dahl & Joakim Norberg, Skolinspektionen Vårt huvudbudskap Från huvudmannen till undervisningen Styrkan i skolans lokala styrkedja avgör om eleven får den skola

Läs mer

Pressmeddelande inför barn- och ungdomsnämndens sammanträde

Pressmeddelande inför barn- och ungdomsnämndens sammanträde 2014-09-18 Barn- och ungdomsnämnden Pressmeddelande inför barn- och ungdomsnämndens sammanträde För ytterligare information kontakta Catharina Rosencrantz (M), ordförande i barn- och ungdomsnämnden, telefon

Läs mer

Fritidshemmens arbetsplan Förutsättningar för verksamheten

Fritidshemmens arbetsplan Förutsättningar för verksamheten Färjestadsskolan Fritidshemmens arbetsplan Arbetsplanen: - Visar på vilket sätt fritidshemmet ska arbeta för att nå målen för utbildningen. - Utgår från nationella styrdokument, kommunens strategiska plan,

Läs mer

Barn och elever i behov av särskilt stöd 2014/2015

Barn och elever i behov av särskilt stöd 2014/2015 Barn och elever i behov av särskilt stöd 2014/2015 Sofia Franzén Kvalitetscontroller Augusti 2015 Utbildningsförvaltningen 0911-69 60 00 www.pitea.se www.facebook.com/pitea.se Innehåll Rapportens huvudsakliga

Läs mer

Det handlar om möten mellan människor! Där skapas kvalitet. Värdegrundsarbetet syns i vardagen. Jag kan, jag vill, jag duger.

Det handlar om möten mellan människor! Där skapas kvalitet. Värdegrundsarbetet syns i vardagen. Jag kan, jag vill, jag duger. Elevhälsaplan Karlbergsskolan Vallentuna kommun Reviderad av ledningsgruppen Höstterminen 2014 Det handlar om möten mellan människor! Där skapas kvalitet. Värdegrundsarbetet syns i vardagen. Släpp inte

Läs mer

Plan för att öka verksamheternas attraktionskraft

Plan för att öka verksamheternas attraktionskraft Plan för att öka verksamheternas attraktionskraft 1 Inledning Värmdös befolkning har nära till förskola, skola och jobb. Butiker, bibliotek och närservice finns i välmående lokalsamhällen som spirar i

Läs mer

Kvalitetsarbete för grundskolan Vasaskolan 7-9 period 1 läsåret 2014/15.

Kvalitetsarbete för grundskolan Vasaskolan 7-9 period 1 läsåret 2014/15. Kvalitetsarbete för grundskolan Vasaskolan 7-9 period 1 läsåret 2014/15. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå systematiskt

Läs mer

STRÖMSTADS KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN. Folkhälsopolicy. Antaget av Kommunfullmäktige 2010-05-20, 48

STRÖMSTADS KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN. Folkhälsopolicy. Antaget av Kommunfullmäktige 2010-05-20, 48 STRÖMSTADS KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN Folkhälsopolicy Antaget av Kommunfullmäktige 2010-05-20, 48 Folkhälsopolicy för Strömstads kommun ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2010-05-20 Innehåll Bakgrund...4 Jämlika

Läs mer

Utbildningsinspektion i vuxenutbildningen, Centrum för vuxnas lärande.

Utbildningsinspektion i vuxenutbildningen, Centrum för vuxnas lärande. Utbildningsinspektion i Kristianstads kommun Centrum för vuxnas lärande Dnr 53-2006:3213 Utbildningsinspektion i vuxenutbildningen, Centrum för vuxnas lärande. Vuxenutbildning Inledning Skolverket har

Läs mer

Åsen Melleruds Kommun Systematiskt kvalitetsarbete 2014

Åsen Melleruds Kommun Systematiskt kvalitetsarbete 2014 Åsen Melleruds Kommun Systematiskt kvalitetsarbete 04 MELLERUD 5.0. LENA ANDERSSON FÖRSKOLECHEF/REKTOR Bokslut 04 Åsen År / Tkr Bokslut 03 Bokslut 04 Budget 04 Avvikelse Intäkter 58 45 8 7 Kommunbidrag

Läs mer

Presskonferens inför barn- och ungdomsnämndens sammanträde

Presskonferens inför barn- och ungdomsnämndens sammanträde 2012-02-23 Barn- och ungdomsnämnden Presskonferens inför barn- och ungdomsnämndens sammanträde För ytterligare information kontakta Catharina Rosencrantz (M), ordförande i barn- och ungdomsnämnden, telefon

Läs mer

XX-nämndens Verksamhetsplan 2017-2019. Planeringsförutsättningar och omvärldsanalys. Förändring, utveckling och trender

XX-nämndens Verksamhetsplan 2017-2019. Planeringsförutsättningar och omvärldsanalys. Förändring, utveckling och trender -nämndens Verksamhetsplan 2017-2019 Nämndsordförande: () Förvaltningschef: Innehållsförteckning Sidnr Planeringsförutsättningar och omvärldsanalys 1 Förändring, utveckling och trender Mål och uppföljning

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum Sida 2015-09-24 1(20)

Sammanträdesprotokoll Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum Sida 2015-09-24 1(20) 2015-09-24 1(20) Plats och tid Kommunfullmäktigesalen kl. 13:30-16:50 Beslutande Olof Eriksson (S) ordförande Fredrik Bengtsson (S) Per Arne Andersson (V) Linda Strand (S) Lisa Malm (MP) 168-179 exkl.

Läs mer

Genomförd regelbunden tillsyn i den fristående grundskolan Sveaskolan i Malmö kommun

Genomförd regelbunden tillsyn i den fristående grundskolan Sveaskolan i Malmö kommun Beslut Sveaskolan AB Ringugnsgatan 1 216 16 Limhamn 2009-08-28 1 (4) Dnr 44-2009:569 Genomförd regelbunden tillsyn i den fristående grundskolan Sveaskolan i Malmö kommun Skolinspektionen har genomfört

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum Sida 2015-04-28 1(9) Charles MacWange (KD) Håkan Sandberg (FP) 96-del av 98

Sammanträdesprotokoll Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum Sida 2015-04-28 1(9) Charles MacWange (KD) Håkan Sandberg (FP) 96-del av 98 2015-04-28 1(9) Plats och tid Päronsalen kl. 14:00-15:50 Beslutande Olof Eriksson (S), ordförande Fredrik Bengtsson (S) Christoffer Karlsson (MP) ersätter Per-Arne Andersson (V) Linda Strand (S) Lisa Malm

Läs mer

Åsebro Melleruds Kommun Systematiskt kvalitetsarbete 2014

Åsebro Melleruds Kommun Systematiskt kvalitetsarbete 2014 Åsebro Melleruds Kommun Systematiskt kvalitetsarbete 04 MELLERUD 5.0. LENA ANDERSSON FÖRSKOLECHEF/REKTOR Bokslut 04 Åsebro År / Tkr Bokslut 03 Bokslut 04 Budget 04 Avvikelse Intäkter 34 33 3 Kommunbidrag

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2014:7582 Alingsås kommun utbildningsnamnden@alingsas.se Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Alingsås kommun 2(10) Tillsyn av vuxenutbildningen i Alingsås kommun har genomfört tillsyn av

Läs mer

Matematikstrategi 2012-2015

Matematikstrategi 2012-2015 Matematikstrategi 2012-2015 Matematikstrategi 2012-2015 Avsiktsförklaring Luleå kommun som huvudman prioriterar kompetensutvecklingsinsatser i matematik inom samtliga verksamhetsområden för att därigenom

Läs mer

Barn- och elevhälsoplan

Barn- och elevhälsoplan ÅMÅLS KOMMUN Barn- och elevhälsoplan Plan för arbete med elevhälsa i förskola och grundskola i Åmåls Kommun Barn- och utbildningsnämnden 2012-01-01 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Elevhälsans uppdrag 2. Resursenheten

Läs mer

Utvecklingsplan. För förskola, grundskola och fritidshem samt grundsärskola tillkommer Värdegrund Språkutveckling/läsutveckling Matematik

Utvecklingsplan. För förskola, grundskola och fritidshem samt grundsärskola tillkommer Värdegrund Språkutveckling/läsutveckling Matematik Utvecklingsplan Utifrån Bildningsstaden Borås är det fastslaget att nedanstående utvecklingsområden ska prioriteras i utvecklingsarbetet och alla nivåer i styrning och ledning behöver förhålla sig till

Läs mer

Beslut för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram

Beslut för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram Dnr 44-2014:8241 Norrtelje teknikgymnasium AB Org.nr. 556791-6761 Beslut för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram efter bastillsyn i Norrtelje Teknik- och Naturbruksgymnasium belägen i Norrtälje

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete 2012 - Årsrapport fritidshem

Systematiskt kvalitetsarbete 2012 - Årsrapport fritidshem Landskrona stad Systematiskt kvalitetsarbete 2012 - Årsrapport fritidshem Glumslöv 1 Nyckeltal Nyckeltalen under resursutnyttjande är framräknade enligt följande: Nettoresultatet senaste bokslutet: Redovisat

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2015:3983 Nya Tidens Montessoriskola I Täby Aktiebolag Org.nr. 556591-7993 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Nya Tidens Montessorisk. Täby belägen i Täby kommun 2 (9) Tillsyn

Läs mer

Utbildningskontoret. Kvalitetsredovisning 2009. Järna Grundskola. Ansvarig chef: Anders Ydebrink

Utbildningskontoret. Kvalitetsredovisning 2009. Järna Grundskola. Ansvarig chef: Anders Ydebrink Utbildningskontoret Kvalitetsredovisning 2009 Järna Grundskola Ansvarig chef: Anders Ydebrink Inledning 2009 har varit ett tufft år ekonomiskt. Det har inneburit hårda ekonomiska åtstramningar. Hade vi

Läs mer

Svar till Skolinspektionen utifrån föreläggande; Dnr 43-2014:7911

Svar till Skolinspektionen utifrån föreläggande; Dnr 43-2014:7911 1(6) Barn- och utbildningsförvaltningen Barn- och utbildningskontoret Ewa Johansson, Rektor 0171-529 58 ewa.johansson@habo.se Yttrande över beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Futurum

Läs mer

Kvalitetsarbete i skolan Samundervisningsgrupperna årskurs 7-9. Här ingår särskoleelever och grundskoleelever. Gäller för verksamhetsåret 2010-2011

Kvalitetsarbete i skolan Samundervisningsgrupperna årskurs 7-9. Här ingår särskoleelever och grundskoleelever. Gäller för verksamhetsåret 2010-2011 Kvalitetsarbete i skolan Samundervisningsgrupperna årskurs 7-9. Här ingår särskoleelever och grundskoleelever. Gäller för verksamhetsåret 2010-2011 Skola Tundalsskolan Ort Robertsfors Ansvarig rektor Jan

Läs mer

Munkfors kommun Skolplan 2005 2007

Munkfors kommun Skolplan 2005 2007 Munkfors kommun Skolplan 2005 2007 Varför ska vi ha en skolplan? Riksdag och regering har fastställt nationella mål och riktlinjer för verksamheten i förskola och skola, samt har gett i uppdrag åt kommunerna

Läs mer

Nu är det läge... att arbeta förebyggande i gymnasieskolan! S:t Gertrud, Malmö 2009-01-29. Folkhälsokoordinator Ingela Sjöberg

Nu är det läge... att arbeta förebyggande i gymnasieskolan! S:t Gertrud, Malmö 2009-01-29. Folkhälsokoordinator Ingela Sjöberg Nu är det läge..... att arbeta förebyggande i gymnasieskolan! S:t Gertrud, Malmö 2009-01-29 Folkhälsokoordinator Ingela Sjöberg Det finns bara två bestående gåvor vi kan ge våra barn. Den ena är rötter,

Läs mer

Delårsrapport 2015 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET

Delårsrapport 2015 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Delårsrapport 2015 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Delårsrapport 2015 Sammanfattning För perioden januari till och med augusti visar för- och grundskola sammantaget en positiv budgetavvikelse om 2,0 mnkr

Läs mer

Insatser till barn i behov av särskilt stöd

Insatser till barn i behov av särskilt stöd Revisionsrapport Insatser till barn i behov av särskilt stöd Mjölby kommun Maj 2009 Håkan Lindahl Marie Lindblad Innehållsförteckning 1 Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2 Bakgrund och uppdrag...

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Barn- och utbildningsnämnden Verksamhetsberättelse 2013 www.amal.se Verksamhetsberättelse 2013, Barn- och utbildningsnämnden 2(9) Innehållsförteckning 1 VERKSAMHETSBERÄTTELSER SAMT MÅLUPPFYLLELSE... 5

Läs mer

Resultatbeskrivning Barn/elev- och föräldraenkät i förskola, förskoleklass, grundskola och fritidshem - hösten 2014

Resultatbeskrivning Barn/elev- och föräldraenkät i förskola, förskoleklass, grundskola och fritidshem - hösten 2014 Barn och skola 2014-12-02 1 (5) Lars Andreasson Utvecklingsstrateg Resultatbeskrivning Barn/elev- och föräldraenkät i förskola, förskoleklass, grundskola och fritidshem - hösten 2014 Sammanfattning av

Läs mer

Nämndmål. Verksamhetsplan och budget 2011 för Barn- och utbildningsnämnden De effektmål som är understrukna har kommunfullmäktige valt att följa

Nämndmål. Verksamhetsplan och budget 2011 för Barn- och utbildningsnämnden De effektmål som är understrukna har kommunfullmäktige valt att följa Nämndmål Verksamhetsplan och budget 2011 för Barn- och utbildningsnämnden De effektmål som är understrukna har kommunfullmäktige valt att följa Målområde: Ekonomisk tillväxt KF:s inriktningsmål Nämndens

Läs mer

Beslut för gymnasieskola med yrkesprogram

Beslut för gymnasieskola med yrkesprogram Beslut Dnr 44-2015:9668 Drottning Blankas Gymnasieskola AB Org.nr. 556566-8794 Ann-Marie.Viiala@academedia.se Beslut för gymnasieskola med yrkesprogram efter tillsyn i Drottning Blankas Gymn. Helsingborg

Läs mer

Nyanlända elever i fokus

Nyanlända elever i fokus Nyanlända elever i fokus Den här broschyren kan beställas från: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm tel: 08-690 95 76 fax: 08-690 95 50 e-post: skolverket@fritzes.se ISBN: 978-91-7559-067-7 Beställningsnummer:

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola ri Skolinspektionen Dnr 44-2014:7673 Cultura Utbildning AB 5567127237 Beslut för gymnasieskola efter bastillsyn i Cultura Gymnasium i Helsingborgs kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund,

Läs mer

Verksamhetsplan 2012/13 Grundskolan

Verksamhetsplan 2012/13 Grundskolan BARN OCH UTBILDNING Verksamhetsplan 2012/13 Grundskolan Ankarsviks skola Lena Funseth Norberg 1. Värdegrund Kommunens och barn- och utbildningsförvaltningens vision: - Vi gör det goda livet möjligt! Alltid

Läs mer

Kommunstyrelsens kanslienhet

Kommunstyrelsens kanslienhet BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 2011-01-19 1 Plats och Tid Stadshuset, kl. 09:00 12:30 Beslutande Olof Eriksson (S), ordförande Linda Strand (S) Laila Andrén (S) till kl. 11:00, 1-8 Tobias Holmberg (S), ers

Läs mer

Rektors möjligheter att delegera och skolors organisation

Rektors möjligheter att delegera och skolors organisation 1 (11) Rektors möjligheter att delegera och skolors organisation Här kan du läsa om hur Skolinspektionen tolkar reglerna om rektors möjlighet att delegera och skolors organisation, i samband med myndighetens

Läs mer

Riktlinjer för kvalitetsarbete i Barn- och utbildningsnämnden

Riktlinjer för kvalitetsarbete i Barn- och utbildningsnämnden Riktlinjer för kvalitetsarbete i Barn- och utbildningsnämnden - styrning av mål, resultat och kvalitet enligt framtagen målstyrningsprocess 2013/2014 Beslutad i BU-nämnd 2011-09-06 Delegationsordning 1.3

Läs mer

FINNSTASKOLAN VERKSAMHETSPLAN 2013/2014 FINNSTASKOLANS FRITIDSHEM

FINNSTASKOLAN VERKSAMHETSPLAN 2013/2014 FINNSTASKOLANS FRITIDSHEM VERKSAMHETSPLAN 2013/2014 FINNSTASKOLANS FRITIDSHEM Finnstaskolan Finnstaskolan är en skola för elever från förskoleklass till och med åk 5. Av utrymmesskäl har åk 5 f.n. sina klassrum i Broskolans lokaler.

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR ÖKAD MÅLUPPFYLLELSE I GRUNDSKOLAN 2015-2018

HANDLINGSPLAN FÖR ÖKAD MÅLUPPFYLLELSE I GRUNDSKOLAN 2015-2018 2015-05-11 HANDLINGSPLAN FÖR ÖKAD MÅLUPPFYLLELSE I GRUNDSKOLAN 2015-2018 GOD UTBILDNING I TRYGG MILJÖ 1. INLEDNING Ulricehamns kommun behöver förbättra resultaten i grundskolan, särskilt att alla elever

Läs mer