Delårsrapport. Kultur i Väst Mars Kultur i Väst

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Delårsrapport. Kultur i Väst Mars Kultur i Väst"

Transkript

1 Delårsrapport Kultur i Väst Mars 2018 Kultur i Väst Delårsrapport Mars 2018

2 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning Verksamhet Viktigaste händelserna under perioden Mål och fokusområden Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället med tillväxt av jobb och företag i hela regionen Arbetsmarknaden ska utvidgas genom hållbara transporter och samverkan med näringsliv och forskning i Västra Götaland Göra Västra Götaland till modell för hållbar landsbygdsutveckling och samspel stad/land Deltagandet i kulturlivet ska öka Västra Götalandsregionen ska erbjuda god arbetsmiljö för medarbetarna, kunna behålla och rekrytera rätt kompetens Möjligheterna till karriär- och kompetensutveckling ska förbättras Arbetsmiljön ska förbättras och sjukfrånvaron ska minska Personal Lönestruktur Chefsförutsättningar Hälsa och arbetsmiljö Personalvolym, personalstruktur och personalkostnadsanalys Nettoårsarbetare volymförändring jämfört med motsvarande månad föregående år Ekonomiska förutsättningar Ekonomiskt resultat SR05 Sammanställning RR Utförare Regional utveckling Intäktsutveckling Kostnadsutveckling Övrig rapportering Fördjupad rapport till egen nämnd/styrelse...12 Bilagor Bilaga 1: BD Bilaga 2: Anl Kultur i Väst, Delårsrapport 2(15)

3 1 Sammanfattning 2018 är det första året av det nya treåriga kulturpolitiska uppdraget från Kulturnämnden. Förvaltningsledningen har arbetat fram ett förslag till måluppföljnings- och rapporteringsstruktur som presenteras för styrelsen i april. Slutrapport uppdrag till Kultur i Väst samt Genomförandeplan för uppdraget har antagits av styrelsen och lämnats till Kulturnämnden. Förvaltningschefen har under 2017 uppdragit till enhetschef Bengt Källgren att se över Kultur i Västs organisationsstruktur och arbeta fram ett förslag på hur förvaltningen bör organiseras för att stärka och utveckla effektivitet och tydlighet. I samklang med nationella satsningar har Kultur i Väst under 2018 prioriterat uppdragsområdena Kulturskolan och Bibliotek. Planering och aktiviteter inom de olika verksamhetsområdena på Kultur i Väst pågår enligt plan. Samverkansplattformen mellan Koncernavdelning kultur, Västarvet och Kultur i Väst fortsätter sitt arbete. Aktuellt är det gemensamma deltagandet vid Folk & Kultur i Eskilstuna i februari, planeringen inför årets Kulturting i maj samt planering inför gemensam utbildningsinsats för kulturpolitiker Kultur i Västs interna organisation kring arbetet inför flytt till Nya regionens Hus och förändringen till aktivitetsbaserat arbetssätt, ABW, startade vid årsskiftet. Arbetet bedrivs i ett antal tema- och projektgrupper och kommer att prägla förvaltningen under innevarande år. Enligt direktiv från Kulturnämnden har Kultur i Väst och Västarvet tillsammans utarbetat rutiner utifrån de nya riktlinjerna för arrangörsstödet för barn och unga. Förvaltningsledningen har också påbörjat arbetet med att presentera förslag till styrelsen för hur vi ska hantera det besparingskrav på 800 tkr som de nya riktlinjerna innebär. I december 2017 beslutade Kulturnämnden att föra över en halvtidstjänst som Fristadskoordinator från Strömstads kommun till Kultur i Väst. Förberedelserna kring detta har varit en del av förvaltningens arbete under delårsperioden. Kultur i Väst har fastställt den varumärkesplattform som tagits fram under 2017 och implementeringen har påbörjats. Arbetet samordnas med regionens övergripande arbete med dessa frågor. Förvaltningschef Magnus Bäckström meddelade i mars sin uppsägning per 31 maj med anledning av pensionering. Regiondirektören har utsett enhetschef Bengt Källgren till tf förvaltningschef. Kultur i Väst, Delårsrapport 3(15)

4 2 Verksamhet 2.1 Viktigaste händelserna under perioden Perioden har präglats av avslutet av ett treårigt kulturpolitiskt uppdrag och påbörjandet av ett nytt sådant Det innebär ett omfattande rapportarbete parallellt med ett lika omfattande planeringsarbete. I planeringsarbetet inryms skapandet av nya strukturer exempelvis vad gäller måluppföljning och verksamhetsplanering/budgetarbete. Förvaltningens arbete inför flytt till Nya regionens Hus och förändringen till aktivitetsbaserat arbetssätt, ABW, är ett viktigt och omfattande inslag under perioden. Arbetet bedrivs i ett antal tema- och projektgrupper och kommer att prägla förvaltningen under innevarande år. Detta förändringsarbete är en av de stora utmaningarna under Viktiga inslag under perioden har varit att förvaltningschef Magnus Bäckström meddelat sin uppsägning med anledning av pensionering och att Katti Hoflin tillträtt som ny kulturchef. Den största utmaningen är, förutom förändringsarbetet kring flytt och ABW, fortsatt verksamhetens mångfald avseende verksamhetsområden i kombination med mångfalden perspektiv att förhålla sig till. Mångfalden är en styrka i sig men för stor diversifiering innebär också utmaningar i identitet, tydlighet och fokus, ledning, kommunikation, resurstilldelning och effektivitet. Kultur i Väst, Delårsrapport 4(15)

5 3 Mål och fokusområden 3.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället med tillväxt av jobb och företag i hela regionen Arbetsmarknaden ska utvidgas genom hållbara transporter och samverkan med näringsliv och forskning i Västra Götaland Göra Västra Götaland till modell för hållbar landsbygdsutveckling och samspel stad/land Arrangörsstödet för barn och unga skapar förutsättningar för alla barn i hela regionen att ta del av kultur. PÅGÅR Inom biblioteksarbetet stödjer och utvecklar Kultur i Väst biblioteksverksamheten i alla regionens kommuner. PÅGÅR Kultur i Västs uppdrag som resurs för regionens Kulturskolor innebär en verksamhet som innefattar och berör alla regionens kommuner och bidrar till samspelet stad/land. PÅGÅR Musikverksamheten består till stora delar av aktiviteter på olika platser runt om i regionen och i samarbete med lokalsamhället. PÅGÅR Kultur i Väst är en resurs för regionens kommuner i arbetet med kulturplaner och kulturen som samhällsutveckling. PÅGÅR Kultur i Västs arbete med arrangörsutveckling stärker och utvecklar lokala arrangörer inom föreningsliv m.m. i hela regionen. PÅGÅR Kultur i Västs arbete med biografnätverket är en del i landsbygdsutveckling och samspel stad/land PÅGÅR Aktiviteterna genomförs enligt plan och tänkt effekt nås Deltagandet i kulturlivet ska öka Kultur i Västs bedömning är att målet kommer att uppfyllas avseende förvaltningens verksamhet och insatser. Verksamheten är huvudsakligen inriktad på att deltagandet i kulturlivet ska öka. Förvaltningens inriktning är inte i första hand att öka numerären utan bidra till att vidga deltagandet i kulturlivet. Vårt primära insatsområde är barn och unga med ca 60 % av förvaltningens verksamhet. Kultur i Väst gör också betydande insatser i kulturlivet vad gäller tillgänglighetsfrågor men också inom jämställdhetsfrågor. Förvaltningen erhöll regionens jämställdhetspris Utmaningen för Kultur i Väst liksom för kulturlivet i stort är det interkulturella perspektivet. Vi ser en positiv utveckling där förvaltningens insatser alltmer kommit att beröra detta område, och perspektivet är prioriterat. Konsekvensen om ambitionen inte uppfylls är att samhället brister i de nationella kulturmålen Kultur i Väst, Delårsrapport 5(15)

6 att kunna medverka till ett omfattande och varierat kulturutbud av hög kvalitet för alla samt att främja allas rättigheter och möjligheter till att delta i kulturlivet. 3.2 Västra Götalandsregionen ska erbjuda god arbetsmiljö för medarbetarna, kunna behålla och rekrytera rätt kompetens Möjligheterna till karriär- och kompetensutveckling ska förbättras Kultur i Väst har en individuell utvecklingsplan för varje medarbetare. Möjligheterna till kompetensutveckling inom förvaltningens verksamhet bedöms som tämligen god. Förvaltningens begränsade storlek medger inte några interna karriärmöjligheter i nämnvärd omfattning. I den samlade bilden av kulturbranschen i regionen kan man dock se att Kultur i Väst utgör en betydelsefull länk ur ett karriärperspektiv Arbetsmiljön ska förbättras och sjukfrånvaron ska minska Kultur i Väst har ett systematiskt arbetsmiljöarbete som följs och styrelsen får rapporter av förvaltningschef. 73 % av medarbetarna har använt friskvårdsbidraget under Förvaltningen har i arbetsmiljöarbetet arbetat med fokus på att förebygga utmattning och underliggande stress. Alla medarbetare och chefer har under perioden erbjudits utbildningar inom området. Utbildningarna har hållits av Hälsan och arbetslivet. Under 2017 har alla medarbetare och chefer erbjudits en Arbetsmiljöutbildning som en del i implementeringen av det nya Samverkansavtalet (se nedan). Förvaltningen arbetar också med trivsel- och gemenskapsaktiviteter inom en Må Bra-grupp. Nämnas kan kör, litteraturcirkel, gemensamma studiebesök, samtalsforum kulturdebatt samt årliga förvaltningsdagar. Under 2017 har ett Samverkansavtal slutits. Detta trädde i kraft och utvärderas under Resultatet av medarbetarenkät 2017 presenterades i november. Arbetet med handlingsplaner pågår. Kultur i Väst, Delårsrapport 6(15)

7 4 Personal 4.1 Lönestruktur LÖNESTRUKTUR STYRTAL Mars 2018 Mars 2017 Förändring 99,6 % 99,5 % En lönekartläggning har genomförts och analyserats på organisation, individ och gruppnivå. Av de tillsvidareanställda är 80 % kvinnor och 20 % män. Inga osakliga löneskillnader p. g. a. kön har identifierats. Lönekartläggningen har också använts som ett underlag inför löneöversyn Inga yrkesgrupper har särskilt prioriterats i 2017 års löneöversyn. LÖNESPÄNNVIDD Definierade yrkesgrupper hos Förvaltningen Mars 2018Antal anställda Mars 2017Antal anställda Mars 2016Antal anställda Administratör Kultur i Väst har inte fler än 10 anställda i någon av de definierade yrkesgrupperna och lönespännvidden följs därför inte upp i delårsredovisningen. 4.2 Chefsförutsättningar Kultur i Väst har två nivåer. En förvaltningsnivå och en enhetsnivå. På förvaltningsnivån finns en förvaltningschef och på enhetsnivån finns det fem enhetschefer. Samtliga chefer har fullt beslutsmandat; verksamhet, ekonomi och personal (V-E-P). Det finns inga övriga ledningsfunktioner på förvaltningen. Kultur i Väst har enbart en förvaltningsgemensam samverkansgrupp, som är benämnd CSG. I CSG sker samverkan i förvaltningsgemensamma ärenden och i enhetsspecifika ärenden. Arbetsgivaren representeras av förvaltningschefen och de enhetschefer som adjungeras när de har egna ärenden. Ingen av cheferna på Kultur i Väst ligger utanför normtalet för antal underställda medarbetare per chef. 4.3 Hälsa och arbetsmiljö Sjukfrånvaro, procent av ordinarie arbetstid Jan-Mar 2018 Jan-Mar 2017 Kvinnor 7,7 % 7,9 % Män 11,6 % 9,8 % Totalt 8,6 % 8,4 % Andel långtidssjukfrånvaro (60 dagar eller mer) av totala sjukfrånvaron Jan-Mar 2018 Jan-Mar 2017 Kvinnor 29,0 % 44,3 % Män 82,5 % 58,2 % Totalt 45,2 % 48,2 % Sjukfrånvaron totalt har ökat med 0,2 % jämfört med motsvarande period förra året. Kultur i Väst, Delårsrapport 7(15)

8 Sjukfrånvaron under februari månad var 10,86 %. Under mars månad har sjukfrånvaron gått ner till 7,95 %. Även 2017 var sjukfrånvaron hög i februari och gick sedan ner i mars. Ett fåtal långtidssjukfrånvarande ger stort utslag i statistiken, när det inte är så många anställda. Andelen långtidsjukfrånvaro för kvinnor har minskat med 15,3 % och orsaken är att några kvinnor som tidigare varit långtidssjukfrånvarande nu är åter i tjänst. Långtidssjukfrånvaron för män förväntas minska genom att det pågår rehab.planering för återgång i tjänst. Förvaltningen arbetar med förbyggande med friskvårdsinsatser och med rehabiliteringsplanering 4.4 Personalvolym, personalstruktur och personalkostnadsanalys Etikett/Kategori 2018/Mars 2017/Mars Tv-anst Visstid Tim Summa Tv-anst Visstid Tim Summa I Utbildning, kultur och fritid J Teknik, hantverkare L Administration Summa Antalet tillsvidareanställda har minskat med tre jämfört med motsvarande period föregående år. Tillsättning av en vakant konsulenttjänst pågår och två tillsvidareanställda kommunikatörer har slutat varav en tjänst kommer att återbesättas. En 50 % tjänst som tekniker, vid ljudmagasinet, har dragits in p. g. a övertalighet och en tidigare visstidsanställd tekniker har fått tillsvidareanställning på 40 %. Förändringen av antalet visstidsanställda beror i huvudsak på att projektanställningar avslutas och tillkommer. Timanställda anlitas i liten omfattning vid specifika evenemang. Anställda, årsarbetare (åa) och nettoårsarbetare per personalgrupp 2018/Mars 2017/Mars Etikett/Kategori Anställda Åa Netto åa Anställda Åa Netto åa Utbildning, 52 47,08 43, ,13 44,43 kultur och fritid Teknik och 2 1,40 0,40 3 2,00 1,00 hantverkare Administration 32 27,70 25, ,11 24,66 Summa 86 76,18 68, ,24 70,09 Årsarbetarna har minskat med 2,06 förändringen följer av att det varit färre anställda under den här perioden. Nettoårsarbetare har minskat med 1,56. Minskningen beror i huvudsak på att tjänster varit vakanta i avvaktan på tillsättning samt långtidssjukfrånvaro. Belopp i kr Jan-Mars 2018 Jan-Mar 2017 Förändring OB-tillägg Mertid, komp, fyllnadstidsersättning Enkel övertidsersättning Kvalificerad övertidsersättning Summa Kultur i Väst, Delårsrapport 8(15)

9 Störst är ökningen av ersättning för arbete på kvällar och helger (OB-tillägg). Kostnader för mertid m.m. och övertid är inte av någon stor omfattning Nettoårsarbetare volymförändring jämfört med motsvarande månad föregående år Mars 2018 Mars 2017 Etikett/Kategori Netto åa Netto åa Utbildning, kultur och fritid 43,08 44,43 Teknik och hantverkare 0,40 1,00 Administration 25,05 24,66 Summa 68,53 70,09 Nettoårsarbetare har minskat med 1,56. Minskningen beror i huvudsak på att tjänster varit vakanta i avvaktan på tillsättning samt långtidssjukfrånvaro. Inom adm. beror ökningen på att en enhetschef tillsatts under perioden. Kultur i Väst, Delårsrapport 9(15)

10 5 Ekonomiska förutsättningar 5.1 Ekonomiskt resultat SR05 Sammanställning RR Utförare Regional utveckling Resultaträkning Periodens utfall Helårsresultat Utfall samt helårsbedömning Utfall t.o.m Budge t t.o.m Utfall t.o.m Avvik else utfall/ budge t Förän dring utfall/ utfall % Progn os per 1803 Budge t t.o.m Utfall t.o.m Avvik else progn os/ budge t Förän dring progn os/ utfall % Driftbidrag från 18,5 18,5 21,0 0,0-11,9% 74,0 74,0 84,3 0,0-12,2% nämnd inom regionen Statsbidrag 0,0 0,0 0,0 0,0-6,3% 0,2 0,2 0,2 0,0-0,5% Övriga erhållna bidrag 4,0 2,9 0,9 1,2 359,0 % 11,4 11,4 2,4 0,0 385,0 % Biljettintäkter 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 Försäljning av 0,0 0,0 0,0 0,0-90,0% 0,0 0,0 0,7 0,0 tjänster Hyresintäkter 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 Försäljning av 0,1 0,0 0,0 0,1 54,3% 0,0 0,0 0,3 0,0 material och varor Övriga intäkter 1,5 0,1 1,4 1,3 0,7% 0,5 0,5 5,0 0,0-89,9% Verksamheten intäkter 24,1 21,5 23,5 2,6 2,7% 86,1 86,1 92,8 0,0-7,2% Personalkostnade r, inkl. inhyrd personal Direkta trafikkostnader Verksamhetsank nutna tjänster Material och varor, inkl förbrukningsmat erial Lokal- och energikostnader -12,5-12,0-12,9-0,5-3,1% -46,6-46,6-48,4 0,0-3,7% 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0-4,2-3,6-2,1-0,6 102,8-14,4-14,4-13,1 0,0 10,5% % -0,8-0,3-0,9-0,4-19,7% -1,4-1,4-3,9 0,0-64,7% -1,5-1,4-1,4-0,1 3,8% -5,5-5,5-5,8 0,0-4,4% Lämnade bidrag -0,5-2,7-3,2 2,2-85,1% -10,8-10,8-12,6 0,0-14,3% Övriga tjänster, inkl konsultkostnader -0,8-0,7-1,2-0,1-33,1% -2,7-2,7-4,1 0,0-34,9% Övriga kostnader -1,2-1,0-1,3-0,2-6,3% -4,2-4,2-4,1 0,0 1,8% Avskrivningar -0,1-0,1-0,1 0,0-10,2% -0,5-0,5-0,6 0,0-2,7% Verksamhetens kostnader -21,5-21,9-23,1 0,4-7,0% -86,1-86,1-92,4 0,0-6,9% Finansiella intäkter/kostnade r m.m. Obeskattade reserver 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 Resultat 2,6-0,4 0,4 3,0 0,0 0,0 0,4 0,0 Kultur i Väst, Delårsrapport 10(15)

11 5.1.2 Intäktsutveckling Regionbidraget följer budget. Externa intäkter ligger högre än budget. Bl.a. biblioteksdatabaser, dansnätverk och publikutveckling har stora externa intäkter där det kommer motsvarande kostnader under året Kostnadsutveckling Kostnaderna följer budget. Nya direktiv för hur arrangörsstödet skall bokföras gör att kostnaderna hamnar på raden verksamhetsanknutna tjänster samtidigt som budget ligger på raden lämnade bidrag. Kultur i Väst, Delårsrapport 11(15)

12 6 Övrig rapportering 6.1 Fördjupad rapport till egen nämnd/styrelse Verksamheten Den utåtriktade verksamheten för att stödja och utveckla kulturlivet i regionen är mycket omfattande. Det består av större och mindre enskilda evenemang med lyskraft men också naturligtvis av ett löpande och långsiktigt utvecklingsarbete. Aktiviteterna och insatserna inom de olika områdena innefattar långa planeringsprocesser. Mycket av arbetet under denna första delårsperiod består av planeringsarbete inför aktiviteter som sker under kommande del av verksamhetsåret. I samklang med nationella satsningar har Kultur i Väst under 2018 prioriterat uppdragsområdena Kulturskolan och Bibliotek. Inom biblioteksområdet har förvaltningen särskilt lyft ansvaret för MIK-frågor. Prioriteringen innebär att områdena är förvaltningsövergripande och har förstärkt budget. Särskilda projektgrupper har bildats för att leda och driva utvecklingsarbetet inom dessa områden. På biblioteksområdet kan den nationella satsningen också komma att innebära riktade utvecklingsmedel och utökad verksamhet (se nedan). Kultur i Väst har en av landets två arkitekturkonsulenter. Arbetet fokuserar på barn och unga och innefattar bl.a. metodutveckling inom arkitekturpedagogik och barns delaktighet i utformningen av offentlig miljö. Från 2018 ingår arkitektur i det utökade verksamhetsområdet Samtida konst, arkitektur, form och design. Bland de aktiviteter som arbetas med inom arrangörsutveckling kan nämnas Arrangörsskuggan, ett projekt där kulturarrangörer i regionen får möjlighet att under en tid följa en etablerad arrangör i ett annat land, en slags fördjupad studieresa, samt Arrangörslyftet en genomlysning av arrangörsläget i en kommun. Under första delåret utkom ett nytt nummer av PK-magasinet, ett magasin som belyser arrangörs- och publikutveckling ur olika aspekter. Arbetet har också fokuserat på planering inför konferensen Vem bestämmer över kulturen på landsbygden? i maj. Inom festivalplattformen har planeringsarbetet inför den numera årliga Festivalkonferensen i april samt inför värdskapet för den internationella fortbildningen Atelier for Young Festival Managers i augusti präglat årets första månader. Kultur i Västs centrum för publikutveckling, Re: Publik, planerar konferensen Publiken i fokus i samarbete med Göteborgs dans- och teaterfestival i augusti. Inför den tas en antologi fram med ett femtontal texter kring publikutveckling. Närmare 60 % av Kultur i Västs verksamhet rör kultur för, av och med barn och unga. Arrangörsstödet för barn och unga är den centrala delen av detta. Kulturnämnden har inför 2018 ändrat riktlinjerna för och finansieringen av arrangörsstödet. Under delårsperioden har förvaltningen därför tillsammans med Västarvet utarbetat nya rutiner för arbetet med arrangörsstödet. Kultur i Väst har också arbetat med planeringen av de årliga Scenkonstdagarna som denna gång genomförs i Göteborg i april. Inom biblioteksområdet planeras för den stora regionala branschkonferensen Bibliotopia, denna gång i Trollhättan, liksom inför konferensen Digikult 2018 i april om digitalt kulturarv i Kultur i Väst, Delårsrapport 12(15)

13 praktiken. En rad utbildningstillfällen kring mångspråk, skolbibliotek mm planeras och genomförs runt om i regionen och Kultur i Väst arrangerar också återkommande nätverksträffar för olika grupper inom biblioteksområdet. Biblioteksmagasinet noll27 har utkommit med årets första nummer med bibliotekens digitala arbete som tema. Den nationella satsningen på bibliotek (se nedan) påverkar utvecklingen av detta verksamhetsområde på Kultur i Väst. På danssidan har arbetet kring förutsättningarna för ett regionalt dansnätverk för barn och unga fortgått i nära samverkan med koncernavdelning kultur. Communitydansprojektet Tysta hjältinnors disco i Biskopsgården har pågått under hösten 2017 med uppföljningsspår under första kvartalet Projektet har haft stort genomslag. Den stora och allt mer aktuella MIK-dagen genomfördes i februari, denna gång med tema yttrandefrihet. I april genomförs en utbildning kring att arbeta med MIK-frågor i skolan och i mars genomfördes en fortbildningsdag för maskinister och biograftekniker. Projektet A-märkt, om film och mångfald, erbjuds regionens högstadieskolor. Filmfestivalen för unga filmare, Frame, genomförs i april. Inom jämställdhetsarbetet planeras kursen Lead Role med fokus på ledarskap för kvinnor inom scenkonstområdet, en uppföljare av tidigare kurser 2016 och Kultur i Västs konsulent inom jämställdhet har också arbetat med att stödja kulturverksamheter i regionen med anledning av #metoo. Jämställdhetsperspektivet återfinns i många aktiviteter inom de olika konst- och kulturområdena på Kultur i Väst. Kultur i Väst har inför 2018 inrättat det utökade verksamhetsområdet Samtida konst, arkitektur, form och design. Det innebär en större möjlighet till samordning och samverkan inom områden som har många beröringspunkter, inte minst i det offentliga rummet. Förvaltningen är engagerad i ett antal konstresidens i regionen. De två tjänsterna som konstkonsulent har återbesatts under delårsperioden. Ett konstartsövergripande arrangemang är Mixed Minds som utforskar gränslanden mellan konstarter och genrer. Armkroksresor är ett intressant och uppmärksammat utvecklingsformat som vänder sig till fria kulturutövare inom alla konstarter. Croissanter och litteratur är namnet på en uppskattad föreläsningsserie inom ramen för den litteraturplattform Kultur i Väst bygger upp. Sommarboken, Barnens Bibliotek och Barnens första bok är omfattande läsfrämjande satsningar och centrala i förvaltningens arbete inom området. Planeringen för Kultur i Västs deltagande på Bokmässan 2018 är igång övertog Kultur i Väst ansvaret för det Litterära arrangörsstödet. En tjänst som litteraturkonsulent har återbesatts under delårsperioden. Inom musiken har regionens ungdomssymfoniker Vägus genomfört en uppskattad turné för skolor och allmänhet i början av året. Ungdomsensemblen World Wide Orchestra startar igen under året, och under våren planeras för sommarlägret Side by Side där Kultur i Väst medverkar. Andra omgången av det uppmärksammade projektet Dirigent, också det för ungdomar, pågår. När Dirigent erhöll Västra Götalandsregionens jämställdhetspris 2015 användes prissumman till ett beställningsverk av den unga tonsättaren och Dirigent-eleven Klara Stirner. Uruppförandet gjordes av Dalasinfoniettan i januari Körcentrum Väst har bl.a. genomfört en workshop i bulgarisk körsång, och planerar inför körfestivalen på Nääs Kultur i Väst, Delårsrapport 13(15)

14 slott i juni. I samverkan med Högskolan för Scen och Musik arrangerar Kultur i Väst interpretworkshops. Den ovan nämnda förvaltningsövergripande kulturskolesatsningen är ett betydande inslag i Kultur i Västs musikverksamhet, liksom planeringen kring uppdraget att verka för att etablera musiknoder i regionen. Kultur i Väst har ett pågående arbete kring platsutveckling i samarbete med Västarvet. Förvaltningens arbete med information kring EU-stöd till kultur i regionen fortlöper också. Kultur i Västs arbete inom teater är till största delen riktad till verksamhet för barn och unga, och perioden har kännetecknats av planeringsarbete inför Scenkonstdagarna barn och unga i april. Inom området Tillgänglighet, som innefattar ett antal delverksamheter i sig, finns bl.a. verksamheterna Klangfärg och Ljudmagasinet. I Klangfärgs kursprogram Inspiration och skapande för personal inom LSS och särskola finns ett flertal kurser som genomförts under delårsperioden. Ljudmagasinet har påbörjat ett utvecklingsarbete för att vidga målgrupper och tematik. Under 2017 och början av 2018 har utbildningstillfällen inom tillgänglighet, Från Att till Hur, arrangerats. I januari arrangerades konferensen Tillgänglig webb. Förvaltningsövergripande 2018 är det första året av det nya treåriga kulturpolitiska uppdraget från Kulturnämnden. Förvaltningsledningen har arbetat fram ett förslag till måluppföljnings- och rapporteringsstruktur som presenteras för styrelsen i april. Slutrapport uppdrag till Kultur i Väst samt Genomförandeplan för uppdraget har antagits av styrelsen och lämnats till Kulturnämnden. Styrelsen har vid mötet 29 januari antagit ett gemensamt yttrande kring Eva Schölds utredning och förslag om organiseringen av kulturverksamheterna i regionens regi. Förvaltningschefen har under 2017 uppdragit till enhetschef Bengt Källgren att se över Kultur i Västs organisationsstruktur och arbeta fram ett förslag på hur förvaltningen bör organiseras för att stärka och utveckla effektivitet och tydlighet. Översynen slutförs under första kvartalet Förvaltningsdagar genomfördes februari i Uddevalla med tema uppdragsmål 1 Kultur i Väst är en efterfrågad och angelägen resurs för kommunerna i Västra Götaland Samverkansplattformen mellan Koncernavdelning kultur, Västarvet och Kultur i Väst fortsätter sitt arbete. Aktuellt är det gemensamma deltagandet vid Folk & Kultur i Eskilstuna i februari, planeringen inför årets Kulturting i maj samt planering inför gemensam utbildningsinsats för kulturpolitiker Samverkansplattformens löpande arbetsgrupper innefattar kommunikation, data och analys, internationellt arbete och kommunfrågor samt en samverkansrutin kring bidrag och stöd. Vår interna organisation kring arbetet inför flytt till Nya regionens Hus och förändringen till aktivitetsbaserat arbetssätt, ABW, startade vid årsskiftet. Arbetet bedrivs i ett antal tema- och projektgrupper och kommer att prägla förvaltningen under innevarande år. Utvärdering av det samverkansavtal som trädde i kraft 2017 pågår. Under delårsperioden har arbetet med en förvaltningsövergripande handlingsplan utifrån medarbetarenkäten 2017 pågått, och motsvarande arbete på enhetsnivå har inletts. Under första kvartalet 2018 har Kultur i Väst, Delårsrapport 14(15)

15 implementering av Systematiskt Brandskyddsarbete (SBA) genomförts. Enligt direktiv från Kulturnämnden har Kultur i Väst och Västarvet tillsammans utarbetat rutiner utifrån de nya riktlinjerna för arrangörsstödet för barn och unga. Förvaltningsledningen har också påbörjat arbetet med att presentera förslag till styrelsen för hur vi ska hantera det besparingskrav på 800 tkr som de nya riktlinjerna innebär. I december 2017 beslutade Kulturnämnden att föra över en halvtidstjänst som Fristadskoordinator från Strömstads kommun till Kultur i Väst. Förberedelserna kring detta har varit en del av förvaltningens arbete under denna period. De nationella satsningarna på bibliotek påverkar Kultur i Väst. Under tre år med start 2018 kommer staten att satsa 275 miljoner kr varje år. Större delen av stödet går direkt till kommunerna men en del går också till regional biblioteksverksamhet. Digitaliseringen är ett prioriterat område. Kultur i Väst har nu fastställt den varumärkesplattform som tagits fram under 2017 och implementeringen har påbörjats. Arbetet samordnas med regionens övergripande arbete med dessa frågor. Under delårsperioden har Kultur i Väst tagit fram Riktlinje för Kultur i Västs arbete med bidrag, stipendier och resestöd samt Förtroendeuppdrag inom tjänst samt medarbetares artist- och föreläsningsengagemang, dokumentet Ledning och styrning på Kultur i Väst (för beslut vid styrelsemötet i april) samt antagit en Varumärkesplattform. Under första kvartalet 2018 har återrekryteringar av konsulenter inom konst, litteratur, musik samt kultur för barn och unga slutförts eller påbörjats. Ekonomi Budget 2018 för Kultur i Väst baserades på det treåriga uppdrag som Kulturnämnden (KUN) gett förvaltningen och de förutsättningar nämnden tagit beslut om i sin budget. En stor utmaning blir att hantera de nya förutsättningar Kulturnämnden gett Kultur i Väst avseende arrangörsstödet för barn och unga vilket innebär ett besparingskrav på ca 800 tkr. Kultur i Väst ska senast presentera förslag till lösning. Arbetet med budgetprocess 2019 har påbörjats och intensifieras under andra kvartalet. Det innefattar ovan nämnda förslag till måluppföljnings- och rapporteringsstruktur och styrelsens budgetarbete samt ett fortsatt utvecklingsarbete med Verksamhetsplanerna. Övrigt Förvaltningschef Magnus Bäckström meddelade i mars sin uppsägning per 31 maj med anledning av pensionering. Regiondirektören har utsett enhetschef Bengt Källgren till tf förvaltningschef. Katti Hoflin tillträdde i februari som ny kulturchef i VGR. Kultur i Väst, Delårsrapport 15(15)

Detaljbudget Kultur i Väst. Kultur i Väst

Detaljbudget Kultur i Väst. Kultur i Väst Detaljbudget 2019 Kultur i Väst Kultur i Väst Detaljbudget 2019 Helår 2019 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 4 2 Mål och fokusområden... 5 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället

Läs mer

Detaljbudget. Kultur i Väst Kultur i Väst

Detaljbudget. Kultur i Väst Kultur i Väst Detaljbudget Kultur i Väst 2018 Kultur i Väst Detaljbudget 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Mål och fokusområden... 4 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället med tillväxt

Läs mer

Årsredovisning. Kultur i Väst

Årsredovisning. Kultur i Väst Årsredovisning Kultur i Väst Helår 2017 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 4 2 Verksamhet... 5 2.1 Viktigaste händelserna under perioden...5 2.2 Verksamhetens miljöarbete...5 2.3 Folkhälsa...6 2.4

Läs mer

Delårsrapport. Kultur i Väst Augusti Kultur i Väst

Delårsrapport. Kultur i Väst Augusti Kultur i Väst Delårsrapport Kultur i Väst Augusti 2017 Kultur i Väst Delårsrapport Augusti 2017 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Verksamhet... 4 2.1 Viktigaste händelserna under perioden... 4 2.2 Verksamhetens

Läs mer

Årsredovisning. Revisorskollegiet

Årsredovisning. Revisorskollegiet Årsredovisning Revisorskollegiet Helår 2017 Innehållsförteckning 1 Verksamhet... 3 1.1 Viktigaste händelserna under perioden...3 1.2 Verksamhetens miljöarbete...3 1.3 Folkhälsa...3 1.4 Mänskliga rättigheter

Läs mer

Delårsrapport mars 2016 Kultur i Väst

Delårsrapport mars 2016 Kultur i Väst Sida 1(7) Delårsrapport mars 2016 Kultur i Väst 1. Sammanfattning Verksamheten Verksamheten på Kultur i Väst ska stödja och utveckla kulturlivet i Västra Götalandsregionen och baseras på ett treårigt uppdrag

Läs mer

Detaljbudget. Västarvet Västarvet

Detaljbudget. Västarvet Västarvet Detaljbudget Västarvet 2018 Västarvet Detaljbudget 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Mål och fokusområden... 4 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället med tillväxt av

Läs mer

12. Fördjupad rapport till egen nämnd/styrelse

12. Fördjupad rapport till egen nämnd/styrelse Sida 1(7) Årsredovisning 2016 Kultur i Väst 12. Fördjupad rapport till egen nämnd/styrelse Verksamheten Verksamheten på Kultur i Väst ska stödja och utveckla kulturlivet i Västra Götalandsregionen och

Läs mer

Delårsrapport mars 2017 Hälsan och Stressmedicin

Delårsrapport mars 2017 Hälsan och Stressmedicin Sida 1(12) Delårsrapport mars 2017 Hälsan och Stressmedicin 1. Sammanfattning Förvaltningen Hälsan och Stressmedicins (HoS) uppdrag är att bedriva företagshälsovård för Västra Götalandsregionens förvaltningar

Läs mer

REGIONAL BIBLIOTEKSPLAN

REGIONAL BIBLIOTEKSPLAN REGIONAL BIBLIOTEKSPLAN 2016-2019 olkbiblioteken bidrar till det öppna, demokratiska samhället genom kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning där bibliotekens särskilda uppgift är att främja litteraturens

Läs mer

UTKAST. Detaljbudget Patientnämnderna. Beslutsunderlag Patientnämnderna

UTKAST. Detaljbudget Patientnämnderna. Beslutsunderlag Patientnämnderna Detaljbudget 2019 Patientnämnderna UTKAST Beslutsunderlag 181101Patientnämnderna Dnr: PNN 2018-00089 Dnr: PNG 2018-00066 Dnr: PNS 2018-00065 Dnr: PNV 2018-00064 Dnr: PNÖ 2018-00066 Detaljbudget 2019 2019

Läs mer

Detaljbudget 2017 Naturbruksstyrelsen

Detaljbudget 2017 Naturbruksstyrelsen Sida 1(6) Detaljbudget 2017 Naturbruksstyrelsen 1. Sammanfattning En omfattande strukturomvandling av Naturbruksförvaltningens verksamhet och organisation i syfte att öka skolornas attraktivitet och kvalitet,

Läs mer

Delårsrapport mars 2017 Göteborgs botaniska trädgård

Delårsrapport mars 2017 Göteborgs botaniska trädgård Sida 1(13) Delårsrapport mars 2017 Göteborgs botaniska trädgård 1. Sammanfattning Botaniska trädgården kommer även under 2017 att tillhöra ett av regionens fokusområden. Frågor som kommer att vara särskilt

Läs mer

Årsredovisning Kultur i Väst. Kultur i Väst

Årsredovisning Kultur i Väst. Kultur i Väst Årsredovisning 2018 Kultur i Väst Kultur i Väst Årsredovisning 2018 Helår 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 4 2 Verksamhet... 6 2.1 Viktigaste händelserna under perioden...6 2.2 Verksamhetens

Läs mer

Uppdragsbaserat verksamhetsstöd till Regionteater Väst, 2015-2017

Uppdragsbaserat verksamhetsstöd till Regionteater Väst, 2015-2017 1 (11) Uppdragsbaserat verksamhetsstöd till Regionteater Väst, 2015-2017 Beslutat av Västra Götalandsregionens kulturnämnd 23 oktober 2014, dnr. KUN 175-2014. Postadress: Besöksadress: Telefon: Webbplats:

Läs mer

Övergripande mål och fokusområden

Övergripande mål och fokusområden Övergripande mål och fokusområden Regionfullmäktiges mål och fokusområden 3 strategiska mål Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället med tillväxt av jobb och företag i hela regionen En sammanhållen

Läs mer

Regional kulturstrategi för Västra Götaland

Regional kulturstrategi för Västra Götaland Regional kulturstrategi för Västra Götaland 2020-2023 Kultursamverkansmodellen Kultursamverkansmodellen styrs av lagen om fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet (2010:1919). Enligt

Läs mer

Uppdragsbaserat verksamhetsstöd till Kultur i Väst

Uppdragsbaserat verksamhetsstöd till Kultur i Väst 1 (13) Uppdragsbaserat verksamhetsstöd till Kultur i Väst 2015-2017 Beslutat av Västra Götalandsregionens kulturnämnd 23 oktober 2014, dnr. KUN 175-2014. Postadress: Besöksadress: Telefon: Webbplats: E-post:

Läs mer

Budget och verksamhetsplan Kultur och fritidsnämnden

Budget och verksamhetsplan Kultur och fritidsnämnden och verksamhetsplan 2019 Kultur och fritidsnämnden Innehållsförteckning Verksamhetsplan... 3 Uppdrag... 3 Driftbudget... 3 Styrkort... 4 Verksamhetsplan... 5 Verksamhetsmått... 5 Utblick 2020-2021... 6

Läs mer

Delårsrapport mars 2017 GöteborgsOperan AB

Delårsrapport mars 2017 GöteborgsOperan AB Sida 1(5) Delårsrapport mars 2017 GöteborgsOperan AB 1. Sammanfattning Sammanfattning i punktform: Bra beläggning under årets första månader vilket resulterat i högre biljettintäkter och restaurangintäkter

Läs mer

Långsiktigt uppdrag till KulturUngdom

Långsiktigt uppdrag till KulturUngdom 1 (11) Långsiktigt uppdrag till KulturUngdom 2015-2017 Beslutat av Västra Götalandsregionens kulturnämnd 3 december 2014, dnr. KUN 176-2014. Postadress: Besöksadress: Telefon: Webbplats: E-post: Kultursekretariatet

Läs mer

Detaljbudget. Patientnämnderna Patientnämnderna

Detaljbudget. Patientnämnderna Patientnämnderna Detaljbudget Patientnämnderna 2018 Patientnämnderna Detaljbudget 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Mål och fokusområden... 4 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället

Läs mer

Scenkonst och musik UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE

Scenkonst och musik UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE Scenkonst och musik UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE 2016 2019 Detta är ett utdrag ur Regional kulturplan för Skåne 2016-2019, som är formad i samtal med Skånes kommuner, dess kulturliv och den

Läs mer

Detaljbudget. Naturbruk Naturbruk

Detaljbudget. Naturbruk Naturbruk Detaljbudget Naturbruk 2018 Naturbruk Detaljbudget 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Mål och fokusområden... 5 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället med tillväxt av

Läs mer

Delårsrapport. Sahlgrenska I.C. Augusti Sahlgrenska I.C.

Delårsrapport. Sahlgrenska I.C. Augusti Sahlgrenska I.C. Delårsrapport Sahlgrenska I.C. Augusti 2017 Sahlgrenska I.C. Delårsrapport Augusti 2017 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Verksamhet... 4 2.1 Viktigaste händelserna under perioden... 4 2.2 Verksamhetens

Läs mer

Nämnd- och bolagsplan 2015. Kulturnämnd

Nämnd- och bolagsplan 2015. Kulturnämnd Kulturnämnd Innehållsförteckning Ledning... 3 Förutsättningar för verksamhetsåret... 4 Mål och mått... 6 Budget... 9 Bilagor... Fel! Bokmärket är inte definierat. 2 (9) Ledning Förvaltning: Ordförande:

Läs mer

:41 Not Utfall Utfall Resultaträkning

:41 Not Utfall Utfall Resultaträkning Bokslutsdokument RR KF BR Miljönämnden 2019-09-13 11:41 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1908 1808 Verksamhetens intäkter 1 2 488 1 505 Verksamhetens kostnader 2,3-56 384-60 393 Avskrivningar och nedskrivningar

Läs mer

Kultursamverkansmodellen så funkar den!

Kultursamverkansmodellen så funkar den! Kultursamverkansmodellen så funkar den! www.regionostergotland.se Sedan 2012 ingår Östergötland i den nationella kultursamverkansmodellen. Från och med 2013 är samtliga län, utom Stockholm, med i modellen.

Läs mer

Västra Götalandsregionens egna verksamheter ska vara föregångare i miljöarbetet

Västra Götalandsregionens egna verksamheter ska vara föregångare i miljöarbetet Sida 1(10) Detaljbudget 2015 Kultur i Väst 2015 (Uppföljning 2015) Rapporten skapad av Christer Bergman, 2014-10-15 Rapportstatus: Slutlig 1. Sammanfattning 2 Regionfullmäktiges mål Västra Götalandsregionens

Läs mer

Delårsrapport. Hälsan och Stressmedicin Mars Hälsan och Stressmedicin

Delårsrapport. Hälsan och Stressmedicin Mars Hälsan och Stressmedicin Delårsrapport Hälsan och Stressmedicin Mars 2018 Hälsan och Stressmedicin Delårsrapport Mars 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Verksamhet... 4 2.1 Viktigaste händelserna under perioden...4

Läs mer

Kultur av barn och unga är uttryck som ingen vuxen styr över. T.ex. spontana lekar, ramsor, gåtor, rollspel, communities och graffiti.

Kultur av barn och unga är uttryck som ingen vuxen styr över. T.ex. spontana lekar, ramsor, gåtor, rollspel, communities och graffiti. Att växa med kultur Kultur har ett egenvärde och ger livet innehåll och mening. Den stimulerar fantasi, kreativitet, uttrycksförmåga, tolerans och gemenskap. Kultur skapar förutsättningar för både eftertanke

Läs mer

Postadress Besöksadress Webb Telefon Bankgiro Organisationsnummer

Postadress Besöksadress Webb Telefon Bankgiro Organisationsnummer Humanistiska nämnden Kulturplan för Ånge kommun 2018-2020 Dokumentansvarig: Kulturchef Fastställd av: Kommunfullmäktige Omfattar: Ånge kommunkoncern Fastställd när: 2018-02-26 11 Postadress Besöksadress

Läs mer

Regional biblioteksplan Kalmar län

Regional biblioteksplan Kalmar län Regional biblioteksplan Kalmar län 2017-2021 Inledning De regionala biblioteken har sitt ursprung i centralbiblioteken som bildades på 1930-talet för att stödja kommunernas folkbibliotek. Centralbiblioteken

Läs mer

Datum Dnr Redovisning av utvecklingsbidrag Kulturnämndens anslag för sökbara utvecklingsbidrag fördelas två gånger per år.

Datum Dnr Redovisning av utvecklingsbidrag Kulturnämndens anslag för sökbara utvecklingsbidrag fördelas två gånger per år. Margareta Olsson Verksamhetscontroller 040-675 37 53 margareta.g.olsson@skane.se REDOVISNING Datum 2017-04-21 Dnr 1701101 1 (7) Redovisning av utvecklingsbidrag 2016 s anslag för sökbara utvecklingsbidrag

Läs mer

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Gotlands kommun avseende kulturverksamhet 2009 2010

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Gotlands kommun avseende kulturverksamhet 2009 2010 1(3) Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Gotlands kommun avseende kulturverksamhet 2009 2010 Syfte Statens kulturråd (Kulturrådet) och Gotlands kommun vill gemensamt utveckla samverkan

Läs mer

1(1) Diarienummer DNKS Datum. Ekonom. Skola. Regionstyrelsen. om hur

1(1) Diarienummer DNKS Datum. Ekonom. Skola. Regionstyrelsen. om hur TJÄNSTESKRIVELSE 1(1) Datum 2015 04 27 Diarienummer DNKS150140 Kultur i Halland Anne Conradsson Ekonom Driftnämnd för Kultur och Skola Uppföljningsrapport 1 Kultur i Halland Förslag till beslut Driftnämnden

Läs mer

regional biblioteksplan förkortad version

regional biblioteksplan förkortad version regional biblioteksplan 2011 2014 förkortad version regional biblioteksplan 2011 2014 Vision Västra Götaland Det goda livet Det goda livet är den övergripande idé och vision som förenar kommuner, organisationer,

Läs mer

Västra Götalandsregionens egna verksamheter ska vara föregångare i miljöarbetet

Västra Götalandsregionens egna verksamheter ska vara föregångare i miljöarbetet Sida 1(5) Årsredovisning 2015 Kultur i Väst 1. Sammanfattning Verksamheten på Kultur i Väst baseras på ett treårigt uppdrag som beslutats av Kulturnämnden där 2015 var första året. Verksamheten under året

Läs mer

MÅL FÖR DEN NATIONELLA KULTURPOLITIKEN

MÅL FÖR DEN NATIONELLA KULTURPOLITIKEN MÅL FÖR DEN NATIONELLA KULTURPOLITIKEN Kulturen ska vara en dynamisk, utmanande och obunden kraft med yttrandefriheten som grund. Alla ska ha möjlighet att delta i kulturlivet. Kreativitet, mångfald och

Läs mer

Jämställdhetsplan 2010 för

Jämställdhetsplan 2010 för SERVICE- OCH TEKNIKFÖRVALTNINGEN Datum 2009-08-24 1 (2) Jämställdhetsplan 2010 för Service- och teknikförvaltningen Innehållsförteckning Jämställdhetsplan 2010 3 Inledning 3 Service- och Teknikförvaltningens

Läs mer

Uppdrags- beskrivning

Uppdrags- beskrivning Uppdrags- beskrivning Kultur och utveckling 2018 2020 REGION JÖNKÖPINGS LÄN Uppdragsbeskrivning 2018 2020 Kultur och utveckling Följande uppdragsbeskrivning har tagits fram för kultur och utvecklings regionala

Läs mer

Regional biblioteksplan

Regional biblioteksplan TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1 (1) Bildnings- och kulturförvaltningen Datum 2017-01-30 Diarienummer KN160098 Kulturnämnden Regional biblioteksplan 2017-2021 Förslag till beslut 1. Kulturnämnden beslutar att godkänna

Läs mer

RÅD FRÅN EN ENAD SCENKONSTBRANSCH TILL EN KOMMANDE KULTURMINISTER

RÅD FRÅN EN ENAD SCENKONSTBRANSCH TILL EN KOMMANDE KULTURMINISTER RÅD FRÅN EN ENAD SCENKONSTBRANSCH TILL EN KOMMANDE KULTURMINISTER TA VARA PÅ SCENKONSTENS MÖJLIGHETER! Kulturen var inte valets viktigaste fråga, men nu är det dags att lyfta fram den. Den kommande regeringen

Läs mer

Jämställdhetsplan för Värmdö kommun

Jämställdhetsplan för Värmdö kommun Jämställdhetsplan för Värmdö kommun 1 Inledning Värmdö kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare med jämställda arbetsplatser och gott medarbetarskap där vi möter varandra med respekt och öppenhet. Ett

Läs mer

Inriktning 2016 för Kultur i Halland

Inriktning 2016 för Kultur i Halland TJÄNSTESKRIVELSE 1(6) Kultur i Halland Eva Nyhammar Kulturchef Datum Diarienummer 2015-08-24 DNKS150009 Driftnämnden Kultur och skola Inriktning 2016 för Kultur i Halland Förslag till beslut Driftnämnden

Läs mer

Strategi. Kulturstrategi

Strategi. Kulturstrategi Strategi Kulturstrategi 1 Styrdokument Handlingstyp: Kulturstrategi Diarienummer: KS/2016:443 Beslutas av: Kommunfullmäktige Fastställelsedatum: 2017-10-30, 118 Dokumentansvarig: Lärandesektionen Revideras:

Läs mer

05. Månadsuppföljning maj Kultur- och fritidsnämnden

05. Månadsuppföljning maj Kultur- och fritidsnämnden 05. Månadsuppföljning maj 2019 Kultur- och fritidsnämnden 1 Månadsuppföljning maj 2019 1.1 Utfall/Prognos Driftredovisning UTFALL PROGNOS UTFALL Nettokostn i tkr Budget Utfall Avvikelse Budget Prognos

Läs mer

Riktlinjer för personalpolitik

Riktlinjer för personalpolitik Riktlinjer för personalpolitik Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Riktlinjer för personalpolitik Riktlinjer 2018-08-27 168 Kommunstyrelsen Dokumentansvarig/processägare Version

Läs mer

Bilaga 2 Bokslutsdokument och noter

Bilaga 2 Bokslutsdokument och noter Sida 23(28) Bilaga 2 Bokslutsdokument och noter Bokslutsdokument RR KF BR Not Utfall Utfall Resultaträkning 1712 1612 Verksamhetens intäkter 1 119 194 89 192 Verksamhetens kostnader 2-5 213 230-5 026 834

Läs mer

FRÅGA. Vad är det bästa med ditt jobb? (Svara med ett ord)

FRÅGA. Vad är det bästa med ditt jobb? (Svara med ett ord) FRÅGA Vad är det bästa med ditt jobb? (Svara med ett ord) FRÅGA Känner du till Suntarbetsliv sedan tidigare? Ja Ja, något Nej Vet inte Undertecknad av parterna augusti 2016 Våra grundprinciper Att jobba

Läs mer

Bilaga 9, SN Karlsborgs kommun. iiiaiiii Soclai!O" 'OIInlngen. Delårsrapport Socialnämnden

Bilaga 9, SN Karlsborgs kommun. iiiaiiii Soclai!O 'OIInlngen. Delårsrapport Socialnämnden Karlsborgs kommun iiiaiiii Soclai!O" 'OIInlngen Delårsrapport 2017 Socialnämnden Innehållsförteckning Bilaga 9, SN 2017-09-06 98 VERKSAMHETSBERÄTTELSE... ~~~~?~ -:-: :. : ~- :;.; -: ::;: : ::.~ : -:; _:..

Läs mer

Film och rörlig bild

Film och rörlig bild Film och rörlig bild UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE 2016 2019 Detta är ett utdrag ur Regional kulturplan för Skåne 2016-2019, som är formad i samtal med Skånes kommuner, dess kulturliv och den

Läs mer

Uppföljning av Kommunfullmäktiges uppdrag som inte ingår i Budget 2019

Uppföljning av Kommunfullmäktiges uppdrag som inte ingår i Budget 2019 SKRIVELSE Datum 2019-04-16 Instans Förskolenämnden Dnr FN 2019-00059 1.1.3.25 Sida 1(1) Uppföljning av Kommunfullmäktiges uppdrag som inte ingår i Budget 2019 Förskolenämndens beslut Förskolenämnden godkänner

Läs mer

2015-03-19 Snabbprotokoll efter kulturnämndens sammanträde den 19 mars 2015. Observera att protokollet inte är justerat i sin helhet.

2015-03-19 Snabbprotokoll efter kulturnämndens sammanträde den 19 mars 2015. Observera att protokollet inte är justerat i sin helhet. 1. Revidering av detaljbudget 2. Budget strategiområden 2015 Kulturnämnden beslutar: 1. Kulturnämnden reviderar detaljbudgeten för 2015 enligt bifogade förslag Budgetförändringar avseende statliga medel

Läs mer

Kultur- och biblioteksplan 2012-2015

Kultur- och biblioteksplan 2012-2015 Storumans kommun Kultur- och biblioteksplan 2012-2015 Fastställt av Kommunfullmäktige 2012-04-24 49 Vision Storumans kommuns kulturpolitik bidrar till ett dynamiskt, öppet och demokratiskt samhälle präglat

Läs mer

Miljö- och byggnadskontoret jämställdhetsplan 2012 2014

Miljö- och byggnadskontoret jämställdhetsplan 2012 2014 Miljö- och byggnadskontoret jämställdhetsplan 2012 2014 Inledning och bakgrund Syftet med Sollentuna kommuns jämställdhetsplan är att främja kvinnor och mäns lika rätt ifråga om arbete, anställnings- och

Läs mer

Svar på Arbetsmiljöverkets inspektion den 28 mars 2017

Svar på Arbetsmiljöverkets inspektion den 28 mars 2017 Södermalms stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-07-28 Handläggare Elisabeth Ansell Telefon: 08-508 12 020 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2017-08-24 Svar på Arbetsmiljöverkets

Läs mer

Detaljbudget 2016 Göteborgs botaniska trädgård

Detaljbudget 2016 Göteborgs botaniska trädgård Sida 1(7) Detaljbudget 2016 Göteborgs botaniska trädgård 1. Sammanfattning Göteborgs botaniska trädgård bidrar till det goda livet. Trädgården utgör ett av de största besöksmålen i Västsverige och dess

Läs mer

Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 10 februari 2017

Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 10 februari 2017 Landstingsdirektörens stab Kanslienheten Datum 2017-02-10 Sida 1 (1) Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 10 februari 2017 15 Diarienummer KN160098 Regional biblioteksplan Beslut 1. Kulturnämnden

Läs mer

REGIONAL KULTURPLAN FÖR VÄSTRA GÖTALAND 2016-2019

REGIONAL KULTURPLAN FÖR VÄSTRA GÖTALAND 2016-2019 REGIONAL KULTURPLAN FÖR VÄSTRA GÖTALAND 2016-2019 DISPOSITION STYRDOKUMENT KULTURENS INFRASTRUKTUR KULTURNÄMNDENS ARBETSSÄTT KULTURNÄMNDENS STÖDFORMER UPPFÖLJNING OCH UTVÄRDERING UTVECKLING KONST- OCH

Läs mer

Arbetsmiljöplan Kultur- och föreningsnämnden

Arbetsmiljöplan Kultur- och föreningsnämnden Tjänsteskrivelse 1(2) 2018-11-12 KFN. 2018-00035 Kultur- och föreningsförvaltningen Handläggare Claes Åsenblad Kultur- och föreningsnämnden Arbetsmiljöplan 2019 Sammanfattning Arbetsmiljölagens syfte är

Läs mer

Delårsrapport mars 2015 Regionservice

Delårsrapport mars 2015 Regionservice Sida 1(8) Delårsrapport mars 2015 Regionservice 1. Sammanfattning Arbete med att införa ny styrmodell pågår. Ny tjänstekatalog och prislista är beslutad av regiondirektören. Under april har serviceöverenskommelser,

Läs mer

Likabehandlingsplan

Likabehandlingsplan 1(6) Likabehandlingsplan 2018-2019 Inledning Täby kommun har som arbetsgivare ansvar för att motverka diskriminering enligt diskrimineringslagen och ska därför bedriva ett aktivt likabehandlingsarbete.

Läs mer

Socialdemokraterna i Region Skåne tillsammans med Kommunal avdelning Skåne. Personalpolitik för Region Skåne 2010-2014

Socialdemokraterna i Region Skåne tillsammans med Kommunal avdelning Skåne. Personalpolitik för Region Skåne 2010-2014 Socialdemokraterna i Region Skåne tillsammans med Kommunal avdelning Skåne Personalpolitik för Region Skåne 2010-2014 Vår personal, verksamhetens viktigaste resurs Medarbetarna i Region Skåne gör varje

Läs mer

~ Gävleborg Ankom

~ Gävleborg Ankom Ankom 2016-11- 1 7 1(7) För åtgärd w,~ För kännedom Uppdragsöverenskommelse 2017 REGION GÄVLEBORG Gävle Symfoniorkester Gävle kommun och Region Gävleborg, kultur- och kompetensnämnden har träffat följande

Läs mer

Datum 2015-09-15 Dnr 1502570. Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag

Datum 2015-09-15 Dnr 1502570. Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag Personalnämnden Ann-Sofi Bennheden HR-direktör Ann-Sofi.Bennheden@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-09-15 Dnr 1502570 1 (5) Personalnämnden Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag Ordförandens

Läs mer

Delårsrapport. GöteborgsOperan AB Mars GöteborgsOperan AB

Delårsrapport. GöteborgsOperan AB Mars GöteborgsOperan AB Delårsrapport GöteborgsOperan AB Mars 2018 GöteborgsOperan AB Delårsrapport Mars 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...3 2 Verksamhet...4 2.1 Viktigaste händelserna under perioden... 4 3 Mål och

Läs mer

Arbetsmiljö systematiskt arbetsmiljöarbete. göteborgs stad lundby stadsdelsförvaltning

Arbetsmiljö systematiskt arbetsmiljöarbete. göteborgs stad lundby stadsdelsförvaltning Arbetsmiljö 2010 systematiskt arbetsmiljöarbete göteborgs stad lundby stadsdelsförvaltning Vi jobbar för en god arbetsmiljö I SDF Lundby arbetar vi systematiskt med arbetsmiljön enligt arbetsmiljölagen,

Läs mer

Riktlinje för jämställdhet & mångfald 2012-2015

Riktlinje för jämställdhet & mångfald 2012-2015 STYRDOKUMENT Sida 1(9) Riktlinje för jämställdhet & mångfald 2012-2015 Område Styrning och ledning Fastställd KSAU 2012-08-28 118 Program Personalpolitiskt program Giltighetstid Tillsvidare Plan Riktlinje

Läs mer

Personalpolitiskt program. Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb!

Personalpolitiskt program. Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb! Personalpolitiskt program Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb! 1 Syfte med dokumentet I detta dokument beskrivs kommunens personalpolitik. Syftet med det personalpolitiska programmet är att tydliggöra

Läs mer

Strategi. Program. Plan. Policy. Riktlinjer. Regler. Kultur- och Biblioteksprogram. för Borås Stad

Strategi. Program. Plan. Policy. Riktlinjer. Regler. Kultur- och Biblioteksprogram. för Borås Stad Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Kultur- och Biblioteksprogram för Borås Stad Borås Stads styrdokument Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program verksamheter

Läs mer

Samverkan för ett starkare kulturliv. Västmanlands regionala kulturplan på fem minuter

Samverkan för ett starkare kulturliv. Västmanlands regionala kulturplan på fem minuter Samverkan för ett starkare kulturliv Västmanlands regionala kulturplan på fem minuter 2 SAMVERKAN FÖR ETT STARKARE KULTURLIV Landstinget och kommunerna ska gemensamt skapa förutsättningar för att medborgarna

Läs mer

Kultur- och kompetensdirektören har undertecknat följande överenskommelse om regionalt uppdrag för år 2016.

Kultur- och kompetensdirektören har undertecknat följande överenskommelse om regionalt uppdrag för år 2016. Uppdragsöverenskommelse 2016 Kulturutveckling Kultur- och kompetensdirektören har undertecknat följande överenskommelse om regionalt uppdrag för år 2016. Grund för överenskommelsen är kultursamverkansmodellen

Läs mer

PERSONALPOLITISKA PROGRAMMET

PERSONALPOLITISKA PROGRAMMET PERSONALPOLITISKA PROGRAMMET Mål Personal som känner sig delaktig i besluten Programmet Detta personalpolitiska program omfattar dig som anställd i Högsby kommun. Kraven på kommunal service förändras hela

Läs mer

Organisationsenhet: 44 Socialförvaltningen Vald fas: Internkontrollplan och uppföljning Internkontrollplan - uppföljning

Organisationsenhet: 44 Socialförvaltningen Vald fas: Internkontrollplan och uppföljning Internkontrollplan - uppföljning Organisationsenhet: 44 Socialförvaltningen Vald fas: Internkontrollplan och uppföljning 2018 Internkontrollplan - uppföljning Ändamålsenlig och kostnadseffektiv verksamhet Ledning och styrning Risk Riskvärd

Läs mer

Kulturrådets strategi för internationell verksamhet 2011 2013

Kulturrådets strategi för internationell verksamhet 2011 2013 Beslutsbilaga 2011-02-16 S 2011:17 KUR 2011/888 Kulturrådets strategi för internationell verksamhet 2011 2013 Inledning Internationaliseringen av svenskt kulturliv är viktig av en rad olika skäl. Den konstnärliga

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb! FOTO: SCANDINAV/SCANDINAV BILDBYRÅ 1 Syfte med dokumentet I detta dokument beskrivs kommunens personalpolitik. Syftet med det personalpolitiska

Läs mer

Jämställdhetsplan 2013-2015

Jämställdhetsplan 2013-2015 Jämställdhetsplan 2013-2015 I jämställdhetsplanen beskrivs Tyresö kommuns övergripande mål för jämställdhetsarbetet samt de aktiva åtgärder som kommunen som arbetsgivare planerar att vidta för att främja

Läs mer

Välkomna till Västra Götalandsregionen. Johan Flarup, avdelningschef

Välkomna till Västra Götalandsregionen. Johan Flarup, avdelningschef Välkomna till Västra Götalandsregionen Johan Flarup, avdelningschef Vi är VGR Ett gott liv för invånarna Ansvarsområde: Hälso- och sjukvård Ansvarsområde: Regional utveckling Grund i uppdrag från riksdag

Läs mer

Delårsrapport augusti 2017

Delårsrapport augusti 2017 1 (1) Tjänsteutlåtande Datum 2017-09-08 Diarienummer KUN 2017-00199 Västra Götalandsregionen Koncernkontoret Handläggare: Dick Wesström Telefon: 076-2 919132 E-post: dick.wesstrom@vgregion.se Till kulturnämnden

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2007 SAMORDNINGSFÖRBUNDET VÄNERSBORG/MELLERUD

VERKSAMHETSPLAN 2007 SAMORDNINGSFÖRBUNDET VÄNERSBORG/MELLERUD VERKSAMHETSPLAN 2007 SAMORDNINGSFÖRBUNDET VÄNERSBORG/MELLERUD Antagen av samordningsförbundet Vänersborg/Mellerud Datum : 20070111 1 INLEDNING Samordningsförbundet Vänersborg/Mellerud bildades den 1 mars

Läs mer

Projektplan för Digitalt först med användaren i fokus

Projektplan för Digitalt först med användaren i fokus Projektplan för Digitalt först med användaren i fokus Uppdraget Regeringen uppdrar åt Kungliga biblioteket (KB) att under 2018-2020 nationellt samordna och finansiera en satsning på de regionala biblioteksverksamheterna

Läs mer

Kultur- och kompetensdirektören har undertecknat följande överenskommelse om regionalt uppdrag för år

Kultur- och kompetensdirektören har undertecknat följande överenskommelse om regionalt uppdrag för år 1(9) Uppdragsöverenskommelse 2017 Kulturutveckling REGION GÄVLEBORG Ank. 2016-12- 1 9 D:nr '.:!l Kultur- och kompetensdirektören har undertecknat följande överenskommelse om regionalt uppdrag för år 201

Läs mer

Konsekvensbeskrivning av föreslagna åtgärder/effektiviseringar för perioden

Konsekvensbeskrivning av föreslagna åtgärder/effektiviseringar för perioden 1 (7) 2018-03-14 Bilaga Konsekvensbeskrivning av föreslagna åtgärder/effektiviseringar för perioden 2019-2021 Nämnd Kommunstyrelsen Sammanställning av föreslagna effektiviseringar Åtgärd nr. Benämning

Läs mer

Kulturrådets strategi för att stärka den professionella dansen 2010 2014

Kulturrådets strategi för att stärka den professionella dansen 2010 2014 2010-06-09 Beslutsbilaga S 2010:21 Kulturrådets strategi för att stärka den professionella dansen 2010 2014 Inledning Kulturrådet överlämnade Handlingsprogrammet för den professionella dansen (KUR 2005/2366)

Läs mer

Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd Jämställdhets- och mångfaldsplan

Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd Jämställdhets- och mångfaldsplan Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd Sid 1 (10) 2015-12-09 Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd Jämställdhets- och mångfaldsplan 2016 stockholm.se Sid 2 (10) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Samverkan... 4 3 Arbetsförhållanden...

Läs mer

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Västra Götalandsregionen avseende kulturverksamhet 2010

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Västra Götalandsregionen avseende kulturverksamhet 2010 1(2) Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Västra Götalandsregionen avseende kulturverksamhet 2010 Statens kulturråd (Kulturrådet) och Västra Götalandsregionen (VGR) vill gemensamt

Läs mer

Redovisning av det särskilda ansvaret som sektorsmyndighet inom handikappområdet

Redovisning av det särskilda ansvaret som sektorsmyndighet inom handikappområdet REDOVISNING 2009-03-31 Dnr KUR 2008/6116 Redovisning av det särskilda ansvaret som sektorsmyndighet inom handikappområdet Uppdraget Genom regeringsbeslut (S2008/8697/ST) fick Kulturrådet den 23 oktober

Läs mer

1. Kulturnämnden beslutar att avslå ansökan.

1. Kulturnämnden beslutar att avslå ansökan. 1.Garanti från tredje part till Dragon Channel AB 2. Biografstöd 3.Utvecklingsprojekt 2014 hösten 4.Kultur i vården ansökningar hösten 2014 1. Kulturnämnden beslutar att uppdra åt ordförande att underteckna

Läs mer

DIVISION Kultur och utbildning

DIVISION Kultur och utbildning Kultursamverkansmodellen i Norrbotten Nyheter i kulturpolitiken efter beslut 16.12 2009 om kulturpropositionen Tid för Kultur 2009/10:3 Nya nationella kulturpolitiska mål Ny analysmyndighet för uppföljning

Läs mer

Kulturstrategi för Finspångs kommun

Kulturstrategi för Finspångs kommun Kulturstrategi för Finspångs kommun Antaget av kommunfullmäktige 2014-01-29 11 Kulturstrategi Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33 E-post: kommun@finspang.se Webbplats:

Läs mer

Tillägg till Avtal om Samhällskontraktet som MDH, Västerås och Eskilstuna ingått i oktober 2013.

Tillägg till Avtal om Samhällskontraktet som MDH, Västerås och Eskilstuna ingått i oktober 2013. TILLÄGGSAVTAL SAMHÄLLSKONTRAKTET Tillägg till Avtal om Samhällskontraktet som MDH, Västerås och Eskilstuna ingått i oktober 2013. 1 Parter 1. Mälardalens högskola, org.nr. 202100-2916 ( MDH ) 2. Västerås

Läs mer

Månadssammanställning

Månadssammanställning Månadssammanställning 40 Region Skånes Kulturförvaltning Sammanfattning Ekonomi Medarbetare Tillgänglighet Produktion Månadstema Ekonomi Resultatutveckling (mkr) Periodens resultat är ett underskott om

Läs mer

Sigtuna kommuns jämställdhetsplan 2008-2011. Antagen av kommunstyrelsen den 14 april 2008

Sigtuna kommuns jämställdhetsplan 2008-2011. Antagen av kommunstyrelsen den 14 april 2008 Sigtuna kommuns jämställdhetsplan 2008-2011 Antagen av kommunstyrelsen den 14 april 2008 Fotograf: Mikael Sjöberg Konstnär: Hans Kündig Skulpturen Rondo, 4 meter bred och 4 meter hög, stod på plats till

Läs mer

Övergripande kommunikation för omställningen av hälsooch sjukvården

Övergripande kommunikation för omställningen av hälsooch sjukvården Beslutad av: Diarienummer: Version: Plan Övergripande kommunikation för omställningen av hälsooch sjukvården Planen gäller för: Samtliga förvaltningar inom Västra Götalandsregionen Innehållsansvar: Koncernstab

Läs mer

Främjandeplan för likabehandling, jämställdhet och mångfald

Främjandeplan för likabehandling, jämställdhet och mångfald Främjandeplan för likabehandling, jämställdhet och mångfald 2019-01-01 Box 53 Besöksadress: Telefon: E-mail: Hemsida: 243 21 Höör Södergatan 28 0413-280 00 kommun@hoor.se www.hoor.se 1 Innehåll Innehåll...

Läs mer

Kallelse och föredragningslista Kultur i Väst

Kallelse och föredragningslista Kultur i Väst Kallelse och föredragningslista Kultur i Väst 18 april 2017 Kallelse Referens Datum Magnus Bäckström 2017-04-18 Ordinarie ledamöter: Roland Karlsson (C) Beatrice Toll (S) Gabriela Bosnjakovic (M) Anders

Läs mer

Budget 2016 Grönblå Samverkan

Budget 2016 Grönblå Samverkan Budget 2016 Grönblå Samverkan Tydligare styrning mer verkstad Utmaningar Strategiska mål Prioriterade mål 2016-2018 Fokus 2016 3 st Långsiktigt 3st Öka/minska Vad ska göras Rapporteras Gemensamma mål och

Läs mer