Bottenvikens guldfisk

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bottenvikens guldfisk"

Transkript

1 Bottenvikens guldfisk FISKEKONFERENS I RONNEBY MAJ 2015 HELA SVERIGE SKA LEVA

2 Gallring Direkt efter landning tas fisken omhand. Det första steget i processen är gallringen, där honlöjor sorteras ut för vidare bearbetning. Den tränade personalen ser på löjans form om det är en rombärande hona. Inringat till vänster visas en typisk romlöja innehåll ca 8 gram löjrom. Tiden från att fångsten har landats fram tills att den unika livsmedelsprodukten Kalix Löjrom enligt Livsmedelslagen ska vara färdigt behandlad för infrysning är maximalt 24 timmar.

3 Hantverk ta ut rommen ur fisken Direkt efter gallringen tas honlöjorna om hand av flinka händer. Ofta är hela familjen, släkt, vänner och grannar involverade i det intensiva arbetet med att i steg ta hand om fångsten och vidareförädla produkten. Beredningsprocessen är en hantverksmässig tradition där familjer ofta i tre till fem generationer tar hand om fångsterna, leder och fördelar arbetet i ett lärande där kunskapen om beredning av fisk överförs till nya medarbetare tillsammans med ökade krav på kvalitetssäkring av arbetet och produkten. Beredningen sysselsätter många ungdomar och kvinnor.

4 Rengöring av rommen Kalix Löjrom klarar skedtestet Det mest kritiska momentet är sköljning och rengöring av rommen. Dessa beredningssteg är tillsammans med tid, temperatur och hygien avgörande för rommens kvalitet. Om löjrommen bearbetas för intensivt slås romkornen sönder, produkten blir vattnig och av betydligt sämre kvalitet. Det berömda skedtestet avslöjar om det är Kalix Löjrom med rätt konsistens eller inte. I de hållfasthetstester som genomförs ska endast romkornens tyngd påverka förändringen av romstaplarna.

5 EU-specifikation Kalix Löjrom Beskrivningen är hämtad ur Norrbottens Kustfiskareförbunds EU-ansökan 2006 om skyddad ursprungsbeteckning (ett samarbetsprojekt med Kalix kommun). De viktigaste egenskaperna hos Kalix Löjrom är följande - Total salthalt (NaCl) är enligt produktionsbeskrivning 4.3 % - Total vattenhalt enligt frystorkningsmetoden är ca 37.7 % Det som kemiskt avsevärt särskiljer Kalix Löjrom från övriga löjromssorter är halter av följande ämnen Brom (Br) Strontium (Sr) Jod (I) Selenium (Se) Molybdenum (Mo) Barium (Ba) Litium (Li) Just förhållandet (ratio) mellan ämnena Strontium och Barium är särskilt unik för Kalix Löjrom i jämförelse med övriga löjromssorter. Övriga kännetecken är - Romkornens storlek varierar under fiskeperioden från ca 0,8-1,3 mm (v 1-5) - Romkornens färg är orange enligt färgskala NCS S R (National Colour Scheme). - Kalix Löjrom har en rund mild smak med toner av len fiskolja och salt. - Den siklöja som ger Kalix Löjrom fiskas i Bottenvikens bräckta vatten, från ett område strax söder om Piteå och upp till Haparanda. Läs mer om Kalix Löjrom s kemi som bilaga 1-2 i EU-ansökan. Kompletterande översyn sker - För ny bestämning av salthalten - För ny metod att bestämma vattenhalten - För beskrivning av smakupplevelsen

6 Förbundets kvalitetscertifiering Norrbottens Kustfiskareförbunds certifierade leverantörer av Kalix Löjrom får tillgång till ägarens sigill när de förbinder sig i ett avtal att följa nedanstående kravspecifikation: 1 Produkten och processen ska uppfylla samtliga krav som följer av EUkommissionens beslut där Kalix Löjrom tilldelas utmärkelsen Skyddad Ursprungsbeteckning (SUB-PDO). 2 Löjrommen ska beredas under goda hygieniska och kontrollerade former, i lokal som är livsmedelsgodkänd för skyddade produkter. 3 All beredningspersonal ska ha relevant utbildning inom livsmedelsområdet samt gedigen produktkunskap. 4 Löjrommen ska vara färdig för infrysning inom 24 timmar från att fisken har landats (ett lagkrav). 5 Torkning innan paketering ska ske i kylt utrymme med temperaturkontroll. 6 All löjrom ska förpackas för slutkund och vara fryst i minst 1 dygn innan förtäring, antingen av producenten, grossist eller kund (det senare en uppmaning vid försäljning av färsk löjrom). 7 Varje förpackning ska före infrysning kontrolleras med avseende på temperatur, lukt, renhet och torrhalt, samt bakteriella stickprov. 8 Alla förpackningar ska märkas för spårbarhet tillbaka till råvaruproducenten. 9 Certifierat beredningsföretag ska medverka till kustfiskareförbundets opartiska stickprovskontroller av hela beredningsprocessen och att egenkontrollprogrammet följs samt testning av produktkvaliteten. 10 Leverantören förbinder sig att till kustfiskareförbundet erlägga en årsavgift som fastställs av styrelsen.

7 Ursprungsmärket Kalix Löjrom är det första svenska livsmedel att få det starkaste geografiska ursprungsskyddet i Europa Skyddad ursprungsbeteckning (SUB-PDO). Kalix Löjrom är i gott sällskap med Parmaskinka och Parmesanost. Norrbottens Kustfiskareförbund är ägare till utmärkelsen, som endast kan sökas och ägas av yrkesfiskarena i området, i förening eller förbund. Norrbottens Kustfiskareförbund har sedan hösten 2010 ansvarat för ett kvalitetsstyrt arbete som långsiktigt ska utveckla den unika utmärkelsen. Som ägare av utmärkelsen har Norrbottens Kustfiskareförbund sedan 2010 certifierat leverantörer som till EU s symbol för Skyddad ursprungsbeteckning på förpackningar med Kalix Löjrom kan foga förbundets sigill. Hösten 2014 certifierades följande leverantörer: BD Fisk AB, Perssons Löjrom AB, Lindbloms Fisk AB och Bondhamns Fisk AB. Kombinationen sigill + EU-märke ska garantera köpare av produkten Kalix Löjrom att dessa har genomgått en kvalitetsstyrd beredningsprocess.

8 Det unika ursprunget Enligt EU-kommissionens beslut måste fisket ute till havs och beredning av fisken på land ske inom området, som geografiskt motsvarar kommunerna Haparanda, Kalix, Luleå och Piteå. Södra gränsen dras vid Åby älv, den nordöstra vid Torne älv, och ut i Bottenviken ca 40 km. I detta sammanhang innefattar miljön både naturliga förhållanden och människors hantverksmässiga tradition knuten till området. Produkten Kalix Löjrom kan enbart utvinnas ur siklöja från Bottenvikens bräckta vatten, på den svenska sidan av Bottenviken. Det bräckta vattnets kemi ger Kalix Löjrom dess unika egenskaper, vars kemi kan särskiljas från andra genom DNA-tester av olika löjromsprodukter. All föda för siklöjan består av planktoniska kräftdjur som följer med älvvattnet ut i kustområdet. Kalla vintrar, låg salthalt, kallt vatten och lågt vattenstånd är gynnsamt för reproduktionen och fisket.

9 Kända gourméer Hovtraktören Werner Vögeli gav Kalix Löjrom dess namn Werner Vögeli ( ) gifte sig 1954 med sin livskamrat Ingrid, som härstammar från Kalixtrakten, och i samband med sina otaliga resor till bygden köpte han upp löjrom till sina förrätter och specialiteter på Operakällaren. Vid sina inköpsresor frågade han efter löjrom från Kalix som med tiden på menyerna utvecklades till begreppet Kalix Löjrom. Werner Vögeli är oomtvistat den enskilde person som har betytt mest för lanseringen av Kalix Löjrom som ett unikt livsmedel. Kalix Löjrom fanns med på alla tre förrätterna vid kronprinsessan Victorias bröllop i juni 2010 Prinsessan Victoria berättade i samband med bröllopsbestyren att hennes favoriträtt var Havskräfta från Västkusten med sommartryffel och tryffelkaviar, citrusmarinerad odlad torsk i blomhölje med gurkgelé och kall grön ärtsoppa med Kalix Löjrom.

10 Siklöjan en utsökt matfisk Siklöjan har en stor potential som en utsökt matfisk Sedan Kalixlöjan var en obligatorisk råvara i tävlingen Årets Kock har stjärnkockarna tagit den till sitt hjärta och serverar den på olika sätt som ögonfröjd och smakbärare i exklusiva förrätter. Den varmrökta löjfilén är en känd specialitet. Både Kalix Löjrom och Matfisken Siklöja är intressanta regionala råvaror att fortsätta förädla i Matlandet Sverige. Det finns ett uttalat intresse från restaurangnäringen att namnge siklöjan som Kalix Siklöja.

11 Kvalitetssäkring Q-fokus livsmedelslokalerna (LML-06) Q-fokus spårbarhetskravet (LM-nr) Q-fokus processen i lokalerna (LM-utb) Q-fokus märkning av produkten (EU) M-fokus M-spelets aktörer och roller M-fokus utlandslanseringar (30%) M-fokus M-skojarna och fulrommen M-satsningar via bl.a. filmprojekt M-introduktion 2011 varuhuset Harrods i London M-drive 2012 samverkan SLV

12 Erfarenheter från kvalitetssäkringen av Kalix Löjrom Den enskilde yrkesfiskarens kvalitetsarbete måste inledas i god tid innan fiskeperioden, med avgörande insatser under varje fiskedag; - Investera i en ändamålsenlig, godkänd och besiktad lokal - Investera i ett egenkontrollprogram - Planera för ett klokt logistiskt flöde i lokalen (lean production) - Utse ansvariga för delar av verksamheten - Planera för att varje år ha välinformerad personal som vet att följa de arbetsrutiner som gäller - Planera för flexibilitet i personalstyrkan - Ansvara för att under varje fiskedag balansera mängden fisk i förhållande till kapaciteten i beredningslokalen - Garantera kylkedjan i processen - Införa rutiner för kylkontroller, vattenkvalitet, transporter, märkning, spårbarhet, dokumentation, städning, klädsel, toabesök, onödigt spring i lokalen mm - Utse ansvariga för kontakter med media - Förbereda sig för externa myndighetsbaserade besiktningar av lokalen och verksamheten - Följa forskningens råd och kustfiskareförbundets beslut som kan påverka fiskeperioden

13 Projekt Corogenus Albula Verka för genomförande av en miljömärkning och MSC-certifiering av fisket efter siklöja. Skapa ett intresse för hanlöja och utveckla hantering och logistik för att kunna ta hand om matfisken. Förfina produktionstekniken för förädling av hanlöja till framför allt restaurangnäringen. Intressera konservindustrin att använda siklöja. Utveckla förpackningar och presentation. Sampling av förädlade siklöjor till utvalda testrestauranger och kockar. Arbete med produktkännedom. Berätta om tradition och hantverket. Utveckla professionella recept till inspiration för användning av siklöja. Genomföra nationella inspirationsdagar för kockar, inköpare, matskribenter och matturister.

14 Siklöjefisket är Hållbart fiske Det kustnära fisket efter siklöja i Bottenvikens norra skärgård bedöms ligga i linje med EUkommissionens krav för Hållbart fiske. Det årliga siklöjefisket under några höstveckor har sedan början av 2000-talet balanserats mot beståndsutvecklingen i nära samverkan mellan näringen, marinbiologer och ansvariga myndigheter. EU förtydligar i sina förslag till fiskeförvaltningar att huvudansvaret för hållbart fiske ska läggas hos näringen. Det här ansvaret för den regionala siklöjeresursen vill Norrbottens kustfiskare ha för att långsiktigt kunna garantera det fiske som de livnär sig på.

15 MSC-certifieringen är snart i hamn Tekniska revisorn Macarena Garcia Silva från Malaga har varit internationella ackrediterade organet Bureau Veritas kontaktperson. Några av experterna som granskat fisket är Sten Sverdrup Jensen och Lisa Borges. På bilden även Robert Lefvebure, MSC Great Britain, och fiskebiologen Teija Aho. De besökte och informerade sig om fisket under försommaren 2014.

16 Kort om siklöjans MSC-process November 2011 Våren 2013 Information om MSC på Länsstyrelsen i Luleå Styrelsebeslut att ansöka om certifiering Upphandling av certifieringsorgan Bureau Veitas Sommaren 2013 Förhandsgranskning genomfördes <2 månader Augusti 2013 Besök av tekniska revisorn Macarena Garcia Silva Hösten 2013 Start av certifieringsprocessen Fullassesment Maj 2014 Beslut att certifiera trålfisket enbart Unit 1-2 Beslut att spårbarhetscertifiera trålfisket Maj 2015 MSC-certifiering klar (?) Besök av Bureau Veritas upphandlade experter Sten Sverdrup Jensen och Lisa Borges samt Robert Lefvebure, MSC Great Britain Rätten till MSC-märkning Godkännande av märkningsregler Till höger: Exempel från kustfiskareförbundets märkning dit det nu ska fogas ett MSC-märke

17 Matfisken Siklöja Stockholm 2013

18 Matfisken siklöja Helsingborg 2013

19 Matfisken siklöja = riktig delikatess den minsta laxfisken Kalix Siklöja kommer framöver marknadsföras tillsammans med Kalix Löjrom

20 En mental matresa för yrkesfisket. att lära sig avläsa resultatet på kundens tallrikar

21 När det bjuds till fest i många kungahus och på Nobelfesten - då finns Kalix Löjrom på bordet

Ansökan om Skyddad Ursprungsbeteckning Kalix Löjrom

Ansökan om Skyddad Ursprungsbeteckning Kalix Löjrom Ansökan om Skyddad Ursprungsbeteckning Kalix Löjrom Trygve Bergman Projektledare Kalix Kommun Glenn Douglas Fiskerikonsulent Kalix Kommun Skyddad Ursprungsbeteckning Kalix Löjrom Produktbenämning; Kalix

Läs mer

https://www.youtube.com/watch?v=arjydaiyr2q

https://www.youtube.com/watch?v=arjydaiyr2q https://www.youtube.com/watch?v=arjydaiyr2q Siklöjans resa Steg 1 Steg 2 Steg 3 Steg 4 Varumärkesskydd (behov) Breddad kompetens Q-säkring lokal & beredning Ägarens sigill-certifiering (2011-) EU SUB/PDO

Läs mer

Lång tradition fångstmetoderna utvecklats Det yrkesmässiga fisket egenförvaltning av siklöjeresursen

Lång tradition fångstmetoderna utvecklats Det yrkesmässiga fisket egenförvaltning av siklöjeresursen Lång tradition Fisket efter siklöja har bedrivits efter Norrbottenskusten varje höst sedan urminnes tider. Med tiden har fångstmetoderna utvecklats, förr var finmaskiga nät skötar och för yrkesfisket ryssjor

Läs mer

PROJEKTPLAN & RAPPORT 2010-12-10

PROJEKTPLAN & RAPPORT 2010-12-10 PROJEKTPLAN & RAPPORT 2010-12-10 SAMMANFATTNING - Överraskande många företag med produkter av hög kvalitet och stor potential inom restaurangsektorn. - Stort engagemang och öppenhet hos de flesta att utvecklas

Läs mer

Kontroll och kunskap ger säker mat

Kontroll och kunskap ger säker mat Kontroll och kunskap ger säker mat Matsäkerhet hör till Martin & Serveras viktigaste arbetsuppgifter. Rutiner, kontroller och uppföljningar är en del av vårt dagliga jobb. Du ska alltid känna dig trygg

Läs mer

Projektrapport Livsmedelskontroll av redlighet på pizzerior År 2015

Projektrapport Livsmedelskontroll av redlighet på pizzerior År 2015 Projektrapport Livsmedelskontroll av redlighet på pizzerior År 2015 Livsmedelskontroll av redlighet på pizzerior, år 2015 Bakgrund Begreppet redlighet innebär att märkning och presentation av livsmedel

Läs mer

Östersjöfiske 2020. Sedan konferensen ÖF2020 i Simrishamn i november, har vi ägnat oss åt två saker.

Östersjöfiske 2020. Sedan konferensen ÖF2020 i Simrishamn i november, har vi ägnat oss åt två saker. Östersjöfiske 2020 Hej! Fisk är en fantastisk råvara. Helst skall den vara riktigt färsk och dessutom fångad på ett ansvarsfullt och ekologiskt sätt. Fisk finns nära oss i Östersjön. Vi har kunniga fiskare

Läs mer

Ny lagstiftning, nya begrepp, nya avgifter

Ny lagstiftning, nya begrepp, nya avgifter VÄGLEDNING NR 1 Ny lagstiftning, nya begrepp, nya avgifter En vägledning till företagare som är underlagda kontroll enligt livsmedelslagen Lycksele kommun Myndighetsenheten Telefon: 0950-166 00 (vxl) Fax:

Läs mer

Branschriktlinjer Utomhusmatlagning

Branschriktlinjer Utomhusmatlagning Branschriktlinjer Utomhusmatlagning Foto: Per Nilsson, Profox Dessa branschriktlinjer är framtagna av Progrezzum Ekonomisk Förening i samarbete med Ekoturismföreningen, Slow Food Sapmi, Friluftsfrämjandet,

Läs mer

Ditt ansvar som livsmedelsföretagare

Ditt ansvar som livsmedelsföretagare Ditt ansvar som livsmedelsföretagare Det är ditt ansvar som livsmedelsföretagare att ha kunskap om de regler som gäller för att driva en livsmedelsverksamhet. När du hanterar mat är det viktigt att du

Läs mer

Säker livsmedelshantering

Säker livsmedelshantering Miljö- och byggnadsförvaltningen informerar Säker livsmedelshantering Det är stora krav på kunskap som krävs för att kunna starta och driva en livsmedelsverksamhet. Du som livsmedelsföretagare är fullt

Läs mer

Restauranger - fokus meny och redlighet

Restauranger - fokus meny och redlighet Dnr 2012-1180 Tillsynsprojekt Restauranger - fokus meny och redlighet Miljö- och byggnadskontoret Västerviks kommun rapport 1:2012 Miljö 2012-06-18 Inledning Under 2012 bedrivs delar av den planerade livsmedelskontrollen

Läs mer

Interpellation om representation inom Region Gotland

Interpellation om representation inom Region Gotland Ärendenr RS 2013/755 Handlingstyp Interpellationssvar Datum 16 december 2013 Interpellation om representation inom Region Gotland Ledamoten Lennart Petersson (S) har till mig ställt ett antal frågor om

Läs mer

Grundläggande förhållanden och aktiviteter som är nödvändiga för att upprätthålla en hygienisk miljö genom hela livsmedelskedjan.

Grundläggande förhållanden och aktiviteter som är nödvändiga för att upprätthålla en hygienisk miljö genom hela livsmedelskedjan. Grundförutsättningar Med grundförutsättningar menas: Grundläggande förhållanden och aktiviteter som är nödvändiga för att upprätthålla en hygienisk miljö genom hela livsmedelskedjan. Syftet är både att

Läs mer

MAT i Kalmar. Märkningen får inte vara hur liten som helst. Kalmar Musteri - företaget med muskler. Datummärkningen dag-månad-år

MAT i Kalmar. Märkningen får inte vara hur liten som helst. Kalmar Musteri - företaget med muskler. Datummärkningen dag-månad-år MAT i Kalmar 2014 (Årgång 20) Information till livsmedelsbranschen Kalmar Musteri - företaget med muskler Under hösten 2014 startade två gamla barndomskamrater, Kim Johansson och Daniel Andersson, ett

Läs mer

En inventering av Universitetssjukhuset MAS vårdavdelningskök 1998

En inventering av Universitetssjukhuset MAS vårdavdelningskök 1998 En inventering av Universitetssjukhuset MAS vårdavdelningskök 1998 Rapport 16/1998 ISSN 1400-4690 Mer rapporter kan hämtas på www.miljo.malmo.se 1(3) En inventering av Universitetssjukhuset MAS vårdavdelningskök

Läs mer

Statement från Orkla Foods Sverige avseende WWF:s rödlistning av stenbit

Statement från Orkla Foods Sverige avseende WWF:s rödlistning av stenbit 2014-02-11 Statement från Orkla Foods Sverige avseende WWF:s rödlistning av stenbit Sammanfattning WWF har rödmarkerat stenbit utifrån att stenbiten är en långsamväxande art, att den fångas för rommens

Läs mer

PROJEKT. Märkning av livsmedel. - Kontroll av märkning inom dagligvaruhandel i Haninge, Tyresö och Nynäshamns kommuner. Genomfört våren 2012

PROJEKT. Märkning av livsmedel. - Kontroll av märkning inom dagligvaruhandel i Haninge, Tyresö och Nynäshamns kommuner. Genomfört våren 2012 PROJEKT Märkning av livsmedel - Kontroll av märkning inom dagligvaruhandel i Haninge, Tyresö och Nynäshamns kommuner Genomfört våren 2012 Projektgrupp: Margareta Jonsson Margareta Söderstedt Sammanfattning

Läs mer

3.6 Faroanalys. Flik 3 RISKVÄRDERING CCP JA/NEJ NEJ. FÖREBYGGANDE ÅTGÄRD( Se rutiner i Låg Mellan Hög

3.6 Faroanalys. Flik 3 RISKVÄRDERING CCP JA/NEJ NEJ. FÖREBYGGANDE ÅTGÄRD( Se rutiner i Låg Mellan Hög 3.6 Faroanalys 1 INKÖP/ Mikrobiologisk förekomst (råvaror) Kontroll av ankommande råvarors lukt, färg, fräschör och stickprovskontroller på bärst- före märkning. JA/ Mikrobiologisk tillvät (transport,

Läs mer

Rapport. Redlighet och spårbarhet vid restauranger i Linköping

Rapport. Redlighet och spårbarhet vid restauranger i Linköping Miljö och samhällsbyggnadsförvaltningen Miljökontoret Rapport Redlighet och spårbarhet vid restauranger i Linköping Författare Birgitta Iggland 1. Sammanfattning Konsumenter ska känna sig trygga, säkra

Läs mer

ANALYS AV DAGSLÄGET BAKGRUND

ANALYS AV DAGSLÄGET BAKGRUND 1 ANALYS AV DAGSLÄGET Sport- och turistfisket har en stor betydelse för den åländska turistnäringen. Fisket är en av de viktigaste säsongsförlängarna då fisket är som bäst andra tider på året än sommarmånaderna.

Läs mer

Information om miljö och hälsa i förskola, skola och fritidshem

Information om miljö och hälsa i förskola, skola och fritidshem Information om miljö och hälsa i förskola, skola och fritidshem Inledning Du som driver en skola, förskola och/eller ett fritidshem har ansvaret för att verksamheten inte orsakar skada på människors hälsa

Läs mer

Mata fåglar. Mata fåglar. Studiehandledning till. Mata. fåglar. Niklas Aronsson SOF. En studiehandledning från Studiefrämjandet

Mata fåglar. Mata fåglar. Studiehandledning till. Mata. fåglar. Niklas Aronsson SOF. En studiehandledning från Studiefrämjandet Mata fåglar Mata fåglar Studiehandledning till Mata SOF Niklas Aronsson fåglar En studiehandledning från Studiefrämjandet Vad är en studiecirkel? En studiecirkel är en liten grupp människor som samlas

Läs mer

Måltidspolicy 1. Måltidspolicy. Barn och utbildningsförvaltningen Uddevalla kommun

Måltidspolicy 1. Måltidspolicy. Barn och utbildningsförvaltningen Uddevalla kommun Måltidspolicy 1 Måltidspolicy Barn och utbildningsförvaltningen Uddevalla kommun 5 maj 2014 Måltidspolicy 2 Innehållsförteckning Inledning 3 Syfte 3 Måltidskvalitet och matglädje 4 Måltiden som pedagogiskt

Läs mer

AVIKO KAFÉ SNABBA TIPS TILL DELIKATA NYTTIGA KAFÉRÄTTER

AVIKO KAFÉ SNABBA TIPS TILL DELIKATA NYTTIGA KAFÉRÄTTER AVIKO KAFÉ SNABBA TIPS TILL DELIKATA NYTTIGA KAFÉRÄTTER Kafé - snabba, smakfulla mikrorätter Låt oss göra ditt arbete lättare och roligare! Med Kafé får du möjlighet att skapa enkla smakfulla rätter -

Läs mer

Egentillsyn. med haccp

Egentillsyn. med haccp Egentillsyn med haccp Du som driver ett livsmedelsföretag måste utöva tillsyn på din verksamhet. Den så kallade egentillsynen. Det som ingår i egentillsynen ska finnas beskrivet i ett egenkontrollprogram.

Läs mer

För mer information om IP SIGILL och IP Grundcertifiering se www.svensktsigill.se

För mer information om IP SIGILL och IP Grundcertifiering se www.svensktsigill.se Certifiering enligt IP bör leda till lägre riskklass IP är en standard för kvalitetssäkring av livsmedelskedjan som omfattar livsmedelssäkerhet, djuromsorg och miljöansvar, se bilaga 1. Standarden ägs

Läs mer

IP NÖT GRUNDCERTIFIERING

IP NÖT GRUNDCERTIFIERING IP STANDARD VERSION 2015:1 GILTIG FRÅN 2015-01-01 IP NÖT GRUNDCERTIFIERING Standard för kvalitetssäkrad nötproduktion. LIVSMEDELSSÄKERHET DJUROMSORG Copyright/Upphovsrätten till denna produkt tillhör Sigill

Läs mer

Fiskbranschens Vägledning 1

Fiskbranschens Vägledning 1 Fiskbranschens Vägledning 1 TILLVERKNING AV FRYSTA PANERADE/INBAKADE FISKPRODUKTER INLEDNING I arbetet med att fastställa kontrollpunkter vid enskilda produktionssteg kommer detta kapitel att ge exempel

Läs mer

Svensk fruktproduktion, en blomstrande framtid!

Svensk fruktproduktion, en blomstrande framtid! Svensk fruktproduktion, en blomstrande framtid! Svensk fruktodling Totalt ca 250 odlare 24 000 ton frukt Totalt konsumtion ca 100 000 ton Ca 1600 ha odling 90 % i Skåne Svensk fruktodling Husqvarna Mälardalen

Läs mer

En del av en bra dag

En del av en bra dag En del av en bra dag Husmanskost från Matlaget i Gällivare Matlaget i Gällivare AB är ett positivt och arbetsamt gäng på 26 personer som lagar över 820.000 portioner varje år; till sjukhus, skolor, förskolor,

Läs mer

TEKNISKT UNDERLAG 1 (5) Datum för mottagande Antal sidor (inklusive denna) 5 Ansökan har upprättats på följande språk: Svenska Ärendenummer:

TEKNISKT UNDERLAG 1 (5) Datum för mottagande Antal sidor (inklusive denna) 5 Ansökan har upprättats på följande språk: Svenska Ärendenummer: 1 (5) TEKNISKT UNDERLAG Datum för mottagande Antal sidor (inklusive denna) 5 Ansökan har upprättats på följande språk: Svenska Ärendenummer: Den beteckning som är registrerad Svensk Aquavit/Svensk Akvavit/Swedish

Läs mer

Nyckelhålet på restaurang - Kunskapsprov

Nyckelhålet på restaurang - Kunskapsprov Sid 1 (5) Nyckelhålet på restaurang - Kunskapsprov Testet består av 15 frågor. Varje fråga har tre svarsalternativ. Ibland är mer än ett svar rätt. Markera det eller de svar du tror är rätt. Lycka till!

Läs mer

Budget 2016 för Tjörns Måltids AB. Beslutad av Tjörns Måltids AB 2015-12-10 40. Tjörn Möjligheternas ö

Budget 2016 för Tjörns Måltids AB. Beslutad av Tjörns Måltids AB 2015-12-10 40. Tjörn Möjligheternas ö Budget 2016 för Tjörns Måltids AB Beslutad av Tjörns Måltids AB 2015-12-10 40 Tjörn Möjligheternas ö Inledning Tjörns Måltids AB ska bedriva måltidsverksamhet och på uppdrag producera, servera och leverera

Läs mer

Du kommer inte att ångra dig

Du kommer inte att ångra dig Du kommer inte att ångra dig Historik BD Fisk ett av Norrbottens äldsta företag Det som idag är ett av Norrbottens äldsta företag, formades ute i Bottenviken för snart 90 år sedan. 1928 gick yrkesfiskarna

Läs mer

Yttrande 2015-04- 29

Yttrande 2015-04- 29 Yttrande 2015-04- 29 Hav- och Vattenmyndigheten havochvatten@havochvatten.se Dnr: 3563-14 Yttrandet avseende; Samråd om förslag till åtgärdsprogram för havsmiljön, remissversion organiserar nio kommuner

Läs mer

Sammanfattande dokument Ansökan om Skyddad Ursprungsbeteckning för Suovas

Sammanfattande dokument Ansökan om Skyddad Ursprungsbeteckning för Suovas Sammanfattande dokument Ansökan om Skyddad Ursprungsbeteckning för Suovas 1. Namn för Skyddad Ursprungsbeteckning Suovas. 2. Medlemsstater samt tredjeland Sverige, Finland samt Norge. 3. Beskrivning av

Läs mer

PROJEKTINRIKTAD LIVSMEDELSKONTROLL AV KUNSKAPSNIVÅN AVSEENDE LIVSMEDELSHYGIEN HOS PERSONAL VID FÖRSKOLOR

PROJEKTINRIKTAD LIVSMEDELSKONTROLL AV KUNSKAPSNIVÅN AVSEENDE LIVSMEDELSHYGIEN HOS PERSONAL VID FÖRSKOLOR Länsprojekt 2009 i Blekinge och Kronobergs län PROJEKTINRIKTAD LIVSMEDELSKONTROLL AV KUNSKAPSNIVÅN AVSEENDE LIVSMEDELSHYGIEN HOS PERSONAL VID FÖRSKOLOR Länsprojekt 2009, Blekinge och Kronobergs län Länsstyrelsens

Läs mer

Handlingsplan vid hot och våld på Bromangymnasiet

Handlingsplan vid hot och våld på Bromangymnasiet Handlingsplan vid hot och våld på Bromangymnasiet Innehållsförteckning 2 Handlingsplan vid hot och våld på Bromangymnasiet 3 Ansvar 3 Vid tänkbara hot 3 Agera i en akut situation 3 När den akuta situationen

Läs mer

Grossisterna. En länk i kedjan för ökad användning av ekologiska och närproducerade varor i den offentliga sektorn

Grossisterna. En länk i kedjan för ökad användning av ekologiska och närproducerade varor i den offentliga sektorn Grossisterna En länk i kedjan för ökad användning av ekologiska och närproducerade varor i den offentliga sektorn Av: Linnéa Iseland Mars - april 2001 På uppdrag/under ledning av: Kristina Sjöholm, projektledare

Läs mer

Riktlinje 2015-01-22. Diarienummer: VON 2015/0061-3 739. Riktlinjen har antagits av vård- och omsorgsnämnden 2015-01-22

Riktlinje 2015-01-22. Diarienummer: VON 2015/0061-3 739. Riktlinjen har antagits av vård- och omsorgsnämnden 2015-01-22 Riktlinje 2015-01-22 Mat och måltider Vård- och omsorgsnämndens verksamhetsspecifika riktlinje för mat och måltider, bilaga till Riktlinje för Norrköpings kommuns kostverksamhet Diarienummer: VON 2015/0061-3

Läs mer

VAD ÄR VÅRT VATTEN VÄRT?

VAD ÄR VÅRT VATTEN VÄRT? GRUNDVATTENRÅDET FÖR KRISTIANSTADSSLÄTTEN MÖTESPROTOKOLL VAD ÄR VÅRT VATTEN VÄRT? Tid: Den 8 februari 2012 Lokal: Naturum, Kristianstad Först serverades morronfika 1. Välkommen - Mötet öppnas Gunnar Ch

Läs mer

Underlagsdokument till jävsregler

Underlagsdokument till jävsregler Underlagsdokument till jävsregler Förebyggande och hantering av jävsituationer inom Mistra Här följer frågor och svar om hur alla inom Mistra med utgångspunkt i Mistras jävsregler kan arbeta för att förebygga

Läs mer

Slutrapport för projektet 26 smaker - 26 landskap

Slutrapport för projektet 26 smaker - 26 landskap Slutrapport för projektet 26 smaker - 26 landskap 1. Projekt Journalnummer: 2011-3161 Projektnamn: 26 smaker från 26 landskap Stödmottagare: Länsstyrelsen Örebro län 2. Kontaktperson Ann-Sofie Hedberg,

Läs mer

marknadskontroll i samband med saluföring av produkter och upphävande av förordning (EEG) nr 339/93.

marknadskontroll i samband med saluföring av produkter och upphävande av förordning (EEG) nr 339/93. Avdelningen för juridik och inre marknad Åsa Wiklund Fredström Direktnr: 08-406 83 06 E-post: asa.wiklundfredstrom@swedac.se Konsekvensutredning av föreskrifter och allmänna råd om ackreditering av organ

Läs mer

Riskklassificering av livsmedelsanläggningar

Riskklassificering av livsmedelsanläggningar BILAGA Riskklassificering av livsmedelsanläggningar Vid bedömningen av verksamhetens risk ska hänsyn tas till förekomsten av en fungerande egenkontroll och kontrollmyndighetens erfarenheter av verksamheten.

Läs mer

LÅT DET VÄXA. Guide för skolträdgården. Emma Crawley. Pedagogiska skolgårdar Naturskolan Asköviken

LÅT DET VÄXA. Guide för skolträdgården. Emma Crawley. Pedagogiska skolgårdar Naturskolan Asköviken LÅT DET VÄXA Guide för skolträdgården Emma Crawley Pedagogiska skolgårdar Naturskolan Asköviken En skolträdgård ger en stimulerande kontext för lärande och fina förutsättningar för sinnliga upplevelser

Läs mer

Importera färdigförpackade livsmedel

Importera färdigförpackade livsmedel Importera färdigförpackade livsmedel Information till dig som vill importera färdigförpackade livsmedel Starta verksamheten I den här broschyren kan du som vill importera och sälja färdigförpackade livsmedel

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2004/05:FPM27. Förslag till förordning för Europeiska fiskerifonden 2007-2013. Dokumentbeteckning.

Regeringskansliet Faktapromemoria 2004/05:FPM27. Förslag till förordning för Europeiska fiskerifonden 2007-2013. Dokumentbeteckning. Regeringskansliet Faktapromemoria Förslag till förordning för Europeiska fiskerifonden 2007-2013 Jordbruksdepartementet 2004-11-15 Dokumentbeteckning KOM(2004) 497 Förslag till rådets förordning om Europeiska

Läs mer

INFORMATION OM EGENKONTROLL

INFORMATION OM EGENKONTROLL INFORMATION OM EGENKONTROLL Väl fungerande rutiner i verksamheten gör att fel på utrustning och felaktig hantering kan upptäckas innan allvarlig skada inträffar. Egenkontrollen är ett verktyg för att skapa

Läs mer

Ej färdigt förslag Förslag till nytt kvalitetssäkringssystem. Presentation 2014-10-28

Ej färdigt förslag Förslag till nytt kvalitetssäkringssystem. Presentation 2014-10-28 Ej färdigt förslag Förslag till nytt kvalitetssäkringssystem Presentation 2014-10-28 Utgångspunkter Systemet ska vara sammanhållet och innefatta både lärosätenas eget kvalitetssäkringsarbete och de granskningar

Läs mer

BILAGA TILL RUTIN DOKUMENTATION SOL & LSS

BILAGA TILL RUTIN DOKUMENTATION SOL & LSS 1 (7) TYP AV DOKUMENT: BILAGA TILL RUTIN DOKUMENTATION SOL OCH LSS BESLUTAD AV: UPPDRAGSCHEF ANTAGEN: 19 JANUARI 2016 ANSVARIG: KVALITETSSAMORDNARE REVIDERAS: ÅRLIGEN SENAST REVIDERAD: 18 MAJ 2016 BILAGA

Läs mer

Mat- och måltidsvision för Munkedal kommun

Mat- och måltidsvision för Munkedal kommun Mat- och måltidsvision för Munkedal kommun Vi vill erbjuda våra matgäster goda, näringsriktiga och lustfyllda måltider som lagas och serveras av kunnig och serviceinriktad personal. Maten skall vara lagad

Läs mer

Sälens matvanor kartläggs

Sälens matvanor kartläggs Sälens matvanor kartläggs Karl Lundström, SLU / Olle Karlsson, Naturhistoriska riksmuseet Antalet sälar i Östersjön har ökat stadigt sedan början av 1970-talet, då de var kraftigt påverkade av jakt och

Läs mer

G O DA N Y T T I G A VAC K R A

G O DA N Y T T I G A VAC K R A GODA NYTTIGA VACKRA Mariannes morötter kan vara gula, lila, röda, vita eller orange. I sortimentet fi nns en mångfald av färger, smaker och egenskaper. Du kan prova en knaprig, smakrik orange, en mild

Läs mer

Ansökan om skyddad geografisk eller ursprungsbeteckning

Ansökan om skyddad geografisk eller ursprungsbeteckning Ansökan om skyddad geografisk eller ursprungsbeteckning Ansökan avser: Skyddad ursprungsbeteckning (SUB) Ansökande grupp: Vänerlöjrom ekonomisk förening 1. Beteckning Vänerlöjrom 2. Medlemsstat eller tredje

Läs mer

Att tänka på vid etablering/start av livsmedelsverksamhet

Att tänka på vid etablering/start av livsmedelsverksamhet Att tänka på vid etablering/start av livsmedelsverksamhet Livsmedelslagstiftningens mål är att ge konsumenten säkra livsmedel samt att säkerställa redligheten hos verksamhetsutövaren. Detta innebär exempelvis

Läs mer

Innehåller recept! Herbamare och Trocomare ekologiska örtsalter

Innehåller recept! Herbamare och Trocomare ekologiska örtsalter Innehåller recept! Herbamare och Trocomare ekologiska örtsalter 1 I harmoni med naturen Alfred Vogel, som föddes 1902, sysselsatte sig redan som barn med växternas helande krafter. Han var övertygad om

Läs mer

Nyttig och inspirerande mat i skolan och förskolan

Nyttig och inspirerande mat i skolan och förskolan Så arbetar vi för att grundlägga goda och hälsosamma matvanor hos ditt barn Nyttig och inspirerande mat i skolan och förskolan Matglädje Mat är glädje, inspiration och njutning. Goda måltider, näringsriktig

Läs mer

Rapport från avtalsuppföljning hemtjänst 2011

Rapport från avtalsuppföljning hemtjänst 2011 SBG1000, v1.3, 2010-04-07 ÄLDREFÖRVALTNINGEN Hedvig Schriever Annika Malmqvist 2011-06-15 1 (6) Dnr 136/2011 Rapport från avtalsuppföljning hemtjänst 2011 Bakgrund I juni 2008 tecknade Sundbybergs stad

Läs mer

Del 2 Produktbladen Om att laga mat utomhus

Del 2 Produktbladen Om att laga mat utomhus Del 2 Produktbladen Om att laga mat utomhus Foto: Per Nilsson, Profox 7 Produktbladen I produktbladen finns olika verksamheter beskrivna. Du kan kopiera, plasta in dem och ha med dem som checklistor när

Läs mer

!!! BRIDGE THE GAP BROUGHT TO YOU BY:

!!! BRIDGE THE GAP BROUGHT TO YOU BY: Do you want to help us create a corporate world that is modern, talented and diverse in a way that make the companies fit for the future? Well, then help us to: BRIDGE THE GAP BROUGHT TO YOU BY: Om projektet

Läs mer

Särskild utbildning för vuxna SÄRVUX. Kurskatalog, 2014/2015. Hagfors kommun

Särskild utbildning för vuxna SÄRVUX. Kurskatalog, 2014/2015. Hagfors kommun Särskild utbildning för vuxna SÄRVUX Kurskatalog, 2014/2015 Hagfors kommun Särskild utbildning för vuxna Särvux Särvux är en del av den kommunala vuxenutbildningen och är till för dig som har fyllt 20

Läs mer

2009-11-04 1 (15) Miljö- och byggnämnden

2009-11-04 1 (15) Miljö- och byggnämnden 2009-11-04 1 (15) Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrum A, onsdagen den 4 november, kl 13:00-15:30. ande Nils Erik Falk (C), ordförande Tord Berbres (KD) Allan Elfstrand (C) Hans Rostock (FPL)

Läs mer

Fiskeklubben Laxens veckobrev Vecka 2014:50

Fiskeklubben Laxens veckobrev Vecka 2014:50 Fiskeklubben Laxens veckobrev Vecka 2014:50 GOD JUL och Gott nytt ÅR Hej styrelsen i SFK Laxen önskar alla en God Jul och Gott nytt Fiskeår 2015. I och med helgerna och att redaktören är på resande fot

Läs mer

Egenkontrollprogram i Stöd och Service 2016-04-22

Egenkontrollprogram i Stöd och Service 2016-04-22 Säker mat All mat som serveras ska vara säker att äta och våra kunder ska kunna känna sig trygga i att inte bli sjuka av maten. Personalen ska ha kompetens inom livsmedelssäkerhet och det ska finnas rutiner

Läs mer

Regional rapport. Fokus Matglädje. Östermalms stadsdel Stockholms stad 2012

Regional rapport. Fokus Matglädje. Östermalms stadsdel Stockholms stad 2012 Regional rapport Fokus Matglädje Östermalms stadsdel Stockholms stad 2012 Fotograf: Bengtsson Regional projektledare Ellinor Moberg, matkonsult Hushållningssällskapet, Uppsala 1 Innehållsförteckning Sidan

Läs mer

Herbamare och Trocomare med smak av färska grönsaker och kryddörter

Herbamare och Trocomare med smak av färska grönsaker och kryddörter Innehåller recept A.Vogels värld av örter! Herbamare och Trocomare med smak av färska grönsaker och kryddörter Ny förpackningsdesign under 2005 Ett axplock ur A. Vogels sortiment Välkommen att kontakta

Läs mer

Ha nt och pa ga ng inom vattenfo rvaltningsarbetet under 2013

Ha nt och pa ga ng inom vattenfo rvaltningsarbetet under 2013 2013-05-21 Ha nt och pa ga ng inom vattenfo rvaltningsarbetet under 2013 Allmänt, organisation och ekonomi Från och med den 1 maj är Lisa Lundstedt är ny vattenvårdsdirektör efter Bo Sundström. Lisas gamla

Läs mer

Livsmedelskontroll i Falkenbergs kommun 2014 Miljö- och hälsoskydd

Livsmedelskontroll i Falkenbergs kommun 2014 Miljö- och hälsoskydd Rapport 2015:4 Livsmedelskontroll i Falkenbergs kommun 2014 Miljö- och hälsoskydd Rapportsammanställning: Annika Gustafsson, januari 2015 Postadress Besöksadress Telefon E-postadress Falkenbergs kommun

Läs mer

En Norgeresa bjuder på mycket vackra vyer.

En Norgeresa bjuder på mycket vackra vyer. En Norgeresa bjuder på mycket vackra vyer. Vilka är vi? Sportfiske Vi producerar värden och upplevelser genom att formge och genomföra event, resor, konferenser och reklam på en global marknad. Kvalitet,

Läs mer

Lokalkrav för livsmedelsföretag

Lokalkrav för livsmedelsföretag Lokalkrav för livsmedelsföretag Krav på livsmedelslokalen Denna information vänder sig till dig som ska starta eller ta över en livsmedelsverksamhet till exempel en butik, en restaurang eller ett kafé.

Läs mer

HÄLSOÄVENTYRET ETT KOMPLEMENT TILL SKOLANS HÄLSOFRÄMJANDE ARBETE

HÄLSOÄVENTYRET ETT KOMPLEMENT TILL SKOLANS HÄLSOFRÄMJANDE ARBETE HÄLSOÄVENTYRET ETT KOMPLEMENT TILL SKOLANS HÄLSOFRÄMJANDE ARBETE Vad är ett Hälsoäventyr? Hälsoäventyrets vision är att stärka barn och ungas självkänsla så att de får förmåga att fatta goda och hälsosamma

Läs mer

1 Information om upphandlingen

1 Information om upphandlingen 1 Information om upphandlingen 1.1 Presentation av tjänsten/varan Södertörns upphandlingsnämnd inbjuder härmed anbudsgivare till att lämna anbud gällande, enligt nedanstående instruktioner och bifogade

Läs mer

Projektinnehåll Work Packages

Projektinnehåll Work Packages Projektinnehåll Work Packages Matresor - Jämtland Härjedalen ii Jämtlands Matresor Innehållsförteckning Work package I - Analys och FoU - Matresor Marknadsanalyser av reseanledning Mathantverk... 1 Produkt/

Läs mer

Under en lång tid har matförvaring haft samma princip ( att förvara i ett kallt klimat ). Nu har ett stort steg inom matkonservering tagits.

Under en lång tid har matförvaring haft samma princip ( att förvara i ett kallt klimat ). Nu har ett stort steg inom matkonservering tagits. Under en lång tid har matförvaring haft samma princip ( att förvara i ett kallt klimat ). Nu har ett stort steg inom matkonservering tagits. N-bag kommer modernisera matkonserveringen genom att konservera

Läs mer

MobiOne 2016-05-26 Kvalitetsförändringar under lagring och transport effekterna av bruten kylkedja på kvalitet och svinn Några blandade reflektioner

MobiOne 2016-05-26 Kvalitetsförändringar under lagring och transport effekterna av bruten kylkedja på kvalitet och svinn Några blandade reflektioner MobiOne 2016-05-26 Kvalitetsförändringar under lagring och transport effekterna av bruten kylkedja på kvalitet och svinn Några blandade reflektioner Göran Löndahl Konsumentkrav Kvalitet Säkerhet Hälsa

Läs mer

En smak av Gästrikland och Hälsingland

En smak av Gästrikland och Hälsingland HälsingeLivs & Matlandet Gävleborg arrangerade den 16 november 2011 En smak av Gästrikland och Hälsingland vid Wij Trädgårdar i Ockelbo Det var 24 personer som samlades för att fylla en hel dag med smaker

Läs mer

FÖRELÄGGANDE ENLIGT 55 I LIVSMEDELSLAGEN ATT AVHJÄLPA KONSTATERADE BRISTER I LIVSMEDELSLOKAL, RESTAURANG CHAO YANG, LOVISA

FÖRELÄGGANDE ENLIGT 55 I LIVSMEDELSLAGEN ATT AVHJÄLPA KONSTATERADE BRISTER I LIVSMEDELSLOKAL, RESTAURANG CHAO YANG, LOVISA Hälsoskyddssektionen 43 16.06.2015 FÖRELÄGGANDE ENLIGT 55 I LIVSMEDELSLAGEN ATT AVHJÄLPA KONSTATERADE BRISTER I LIVSMEDELSLOKAL, RESTAURANG CHAO YANG, LOVISA HALSSEKT 16.06.2015 43 Beredning och ytterligare

Läs mer

EGENTILLSYN VID LIVSMEDELSHANTERING

EGENTILLSYN VID LIVSMEDELSHANTERING INFORMATION OM EGENKONTROLLPROGRAM med HACCP 2009-09-25 EGENTILLSYN VID LIVSMEDELSHANTERING I livsmedelslagstiftningen anges de krav på hygieniska förhållanden som skall råda (grundförutsättningar ) och

Läs mer

Motion till riksdagen: 2014/15:2573 av Annie Lööf m.fl. (C) Sund och säker mat

Motion till riksdagen: 2014/15:2573 av Annie Lööf m.fl. (C) Sund och säker mat Partimotion Motion till riksdagen: 2014/15:2573 av Annie Lööf m.fl. (C) Sund och säker mat Sammanfattning Den svenska maten är något vi ska vara stolta över. Sverige är bland de länder som har högst djurskydd

Läs mer

Mat och måltider Kiruna kommun

Mat och måltider Kiruna kommun Antagen i kommunfullmäktige 2015-11-23, 118 Mat och måltider Kiruna kommun Definition, värdebegrepp och ambitionsnivåer BILAGA 1 Innehållsförteckning 1. Bakgrund 3 2. Definition och beskrivning begrepp

Läs mer

Information om egenkontroll enligt miljöbalken för skolor

Information om egenkontroll enligt miljöbalken för skolor Överkalix kommun Miljökontoret 956 81 ÖVERKALIX Information om egenkontroll enligt miljöbalken för skolor December 2013 Varför behövs egenkontroll? En väl fungerande egenkontroll gör att förskolan tydligt

Läs mer

Delprojekt 1.Provtagning och analys av dioxiner och PCB i konsumtionsfisk från Östersjöområdet och andra livsmedel

Delprojekt 1.Provtagning och analys av dioxiner och PCB i konsumtionsfisk från Östersjöområdet och andra livsmedel 1 Dnr 10-1-10 Dnr 115/2010 2010-02-23 Jordbruksdepartementet 103 33 Stockholm Bakgrund I Livsmedelsverkets, Fiskeriverkets och Naturvårdsverkets regleringsbrev för budgetåret 2009 konstateras att Sveriges

Läs mer

Bra mat i äldreomsorgen

Bra mat i äldreomsorgen Bra mat i äldreomsorgen LIVSMEDELS VERKET Kommunen beslutsfattare upphandlare Inledning Dessa råd vänder sig främst till dig som arbetar på kommunal nivå med exempelvis styrdokument, som sitter i den nämnd

Läs mer

Rådgivningsbesökets utmaningar. Huvudbudskap: Varför är det värt att prata om samtal?

Rådgivningsbesökets utmaningar. Huvudbudskap: Varför är det värt att prata om samtal? Rådgivningsbesökets utmaningar Uppdatera det personliga mötet nya kanaler för miljörådgivning 9-10 november 2010, Arlanda stad Hanna Ljunggren Bergeå Hanna.Bergea@sol.slu.se Huvudbudskap: Det finns en

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 Tallbacka förskoleenhet Förskolorna: Fantasia, Paprikan, Pumpan, Stenbacka Solna stad 1 Beskrivning av förskoleenheten Tallbacka förskoleenhet består av fyra förskolor,

Läs mer

KASPER SOMMARKOLLO Kollo för barn och ungdomar med Aspergers syndrom/högfungerande autism samt närliggande funktionsnedsättningar inom autismspektrat.

KASPER SOMMARKOLLO Kollo för barn och ungdomar med Aspergers syndrom/högfungerande autism samt närliggande funktionsnedsättningar inom autismspektrat. KASPER SOMMARKOLLO Kollo för barn och ungdomar med Aspergers syndrom/högfungerande autism samt närliggande funktionsnedsättningar inom autismspektrat. KASPER KOLLO HAR FUNNITS SEDAN SOMMAREN 2003 OCH HAR

Läs mer

Förslag samverkansavtal Bottenvikens skärgård

Förslag samverkansavtal Bottenvikens skärgård Bilaga 14KS17-1 Förslag samverkansavtal Bottenvikens skärgård Sedan kommunerna Skellefteå, Piteå, Luleå, Kalix och Haparanda har enats om att samarbeta för utveckling av Bottenvikens skärgård har nedanstående

Läs mer

Riktad kontroll butik

Riktad kontroll butik MILJÖFÖRVALTNINGEN Riktad kontroll butik Butikers rutin för temperaturkontroll i kyldiskar En rapport från Miljöförvaltningen Carolina Svavar November 2011 www.stockholm.se/miljoforvaltningen INNEHÅLL

Läs mer

Branschtillsyn, 2011 Mottagnings- och serveringskök Rapport nr: 13

Branschtillsyn, 2011 Mottagnings- och serveringskök Rapport nr: 13 Branschtillsyn, 2011 Mottagnings- och serveringskök Rapport nr: 13 En rapport från Miljökontoret, Örebro kommun Rapport nr 13 Kontaktuppgifter Miljökontoret, Örebro kommun Emma Handy, Gerd Holm, Kristina

Läs mer

Lokalkrav för livsmedelsföretag.

Lokalkrav för livsmedelsföretag. Lokalkrav för livsmedelsföretag. 1 2 Krav på livsmedelslokalen. Denna information vänder sig till dig som ska starta eller ta över en livsmedelsverksamhet till exempel en butik, en restaurang eller ett

Läs mer

PROJEKTINRIKTAD KONTROLL I NORRBOTTEN 2015. Kontroll av salladsbufféer

PROJEKTINRIKTAD KONTROLL I NORRBOTTEN 2015. Kontroll av salladsbufféer PROJEKTINRIKTAD KONTROLL I NORRBOTTEN 215 Kontroll av salladsbufféer Sammanfattning I samband med en länsträff för Norrbottens län den 18 februari 215 beslöts att ett projekt skulle utföras i syfte att

Läs mer

Vatten, riktad kontroll och provtagning i skolkök 2009

Vatten, riktad kontroll och provtagning i skolkök 2009 MILJÖFÖRVALTNINGEN Vatten, riktad kontroll och provtagning i skolkök 2009 En rapport från Miljöförvaltningen, Avdelningen för Livsmedelskontroll Frida Kallberg Carolina Svavar Augusti 2009 1 Sammanfattning

Läs mer

Riktlinjer för måltider i förskola, skola och fritidsverksamhet 2016-01-19 3

Riktlinjer för måltider i förskola, skola och fritidsverksamhet 2016-01-19 3 Riktlinjer för måltider i förskola, skola och fritidsverksamhet 2016-01-19 3 Syfte Att ange den nivå för måltidskvalitet som ska gälla för all verksamhet inom bildningsförvaltningen i Hammarö kommun. Att

Läs mer

MÄRKNING OCH HANTERING

MÄRKNING OCH HANTERING Gäller från 2009-11-01 MÄRKNING OCH HANTERING REGLER FÖR HANTERING AV IP SIGILL-RÅVAROR OCH MÄRKNING MED SVENSKT SIGILL Grafisk form och produktion Condesign Communications AB 2009-10 foto Frans Hällqvist,

Läs mer

Fritidsfisket i Sverige 2013

Fritidsfisket i Sverige 2013 Fritidsfisket i Sverige 2013 I denna beskrivning redovisas först allmänna uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter redovisas undersökningens innehåll och tillförlitlighet samt

Läs mer

MAPAX your concept for quality food.

MAPAX your concept for quality food. MAPAX your concept for quality food. MAPAX förpackning i modifierad atmosfär förlänger hållbarheten på ett naturligt sätt. MAPAX YOUR CONCEPT FOR QUALITY FOOD AGA 2 MAPAX förpackning i modifierad atmosfär

Läs mer

Information om egenkontroll enligt miljöbalken för förskolor

Information om egenkontroll enligt miljöbalken för förskolor Överkalix kommun Miljökontoret 956 81 ÖVERKALIX Information om egenkontroll enligt miljöbalken för förskolor December 2013 Varför behövs egenkontroll? En väl fungerande egenkontroll gör att förskolan tydligt

Läs mer

Information om skolplacering av grundskoleelever

Information om skolplacering av grundskoleelever 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE 2016-04-11 Utbildningskontoret Utbildningsnämnden Kommundelsnämnderna Information om skolplacering av grundskoleelever Dnr: UN 15/106 Sammanfattning av ärendet Idag använder utbildningskontoret

Läs mer