IL RECYCLINGS LEVERANTÖRSHANDBOK

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "IL RECYCLINGS LEVERANTÖRSHANDBOK"

Transkript

1 Upprättad: Uppdaterad: IL RECYCLINGS LEVERANTÖRSHANDBOK En riktlinje för leverantörer av produkter och tjänster till IL Recyclingkoncernen Jan-Olof Atterfors, inköpschef på IL Recycling Box 1308 Solna Strandväg Solna Direkt Vxl meratthämta.se ilrecycling.com

2 INNEHÅLL Introduktion till handboken... 4 Leverantörsbedömning och godkännande... 4 Hållbarhet... 4 Uppförandekod (Code of Conduct)... 4 Produktsäkerhet... 5 Att skriva avtal med IL Recycling... 5 Frågor... 5 IL Recyclings verksamhet och organisation... 6 Vår utgångspunkt... 6 Affärsidé... 6 Vision... 6 IL Recyclings 4 grundvärderingar:... 6 IL Recyclings organisation och etablering i Sverige... 7 IL Recyclings organisation och etablering i Polen... 7 Inköpsprocessen och inköpspolicy... 8 Inköpspolicy... 8 Att bli leverantör till IL Recycling... 9 Kundnytta... 9 Kvalitet och miljö... 9 IT Ansvarsförsäkring Proaktivitet Leverantörsbedömning Skriftlig leverantörsbedömning Bedömningskriterier/godkännande av leverantör IL Recyclings specifika krav inom vissa leverantörskategorier Leverantörsgodkännande/avslag Uppföljning/utvärdering av leverantör Teckna avtal Avtalsnivåer Avtalen ska minst innehålla Övrigt Inköp av IT-produkter/tjänster Anlitande av underleverantörer Leverantörshandbok/En riktlinje för leverantörer av produkter och tjänster/ (18)

3 Elektroniska fakturor Reklamationer Priser och rabatter Marknadsföring Leverantörsfakturor, betalningar och adresser Utbildning Omförhandling/förlängning av lokalt Ansvar/befogenheter (IL Recycling) Bilagor Leverantörshandbok/En riktlinje för leverantörer av produkter och tjänster/ (18)

4 INTRODUKTION TILL HANDBOKEN Leverantörshandboken riktar sig till leverantörer av produkter och tjänster till alla bolag inom IL Recycling koncernen (nedan kallat IL Recycling). För att göra det så enkelt som möjligt för leverantörer att förstå hur vi på IL Recycling arbetar har vi byggt strukturen i leverantörshandboken utifrån att det är en helt ny leverantör som läser den, trots att den övergripande gäller alla leverantörer så väl befintliga som nya. Samarbetet med leverantörer spelar en avgörande roll för att IL Recycling ska kunna kliva framåt i en ständig strävan att utveckla verksamheten på ett hållbart sätt. Det ska kännas tryggt och säkert att samarbeta med oss. Det är därför vi arbetar aktivt med hela vår leverantörskedja. Vi tror dessutom på att långsiktiga relationer och nära samarbeten med våra leverantörer skapar ökad lönsamhet, både för leverantören och oss själva. IL Recycling har en övergripande inköpspolicy som strävar efter att minimera inköpskostnader och maximera mervärden. Inköp av varor och tjänster och samarbete med leverantörer ska stödja arbetet med långsiktig hållbar affärsutveckling och verksamhetsutveckling. Den säkerställer att vi prioriterar miljövänliga lösningar vid inköp av material, utrustning och tjänster, och att urvalet sker ur ett livscykelperspektiv. Leverantörsbedömning och godkännande Nya leverantörer måste alltid bedömas och godkännas av IL innan avtal kan tecknas och leveranser kan påbörjas. Detta för att vi ska kunna bedöma den potential leverantören har att leva upp till våra krav. Bedömning och utvärdering görs skriftligen med en utvärderingsmall som underlag. Utvärderingen kan kompletteras med ett besök och en formell granskning. Inom ramen för bedömningen ställer vi krav på att leverantören följer riktlinjerna i vår uppförandekod, att den har ett aktivt miljö- och kvalitetsarbete, samt att leverantören är ekonomiskt stabil. För att säkerställa att de befintliga leverantörerna lever upp till de krav vi ställer genomför vi kontinuerliga leverantörsutvärderingar. Hållbarhet IL Recycling är kvalitets- och miljöcertifierade enligt ISO 9001 och ISO Även vår leverantörsstandard baserar sig på principerna som finns i ISO standarden med starkt kundfokus, kontinuerlig förbättring och processorienterat arbetssätt gällande kvalitetsfrågor. Därför vill vi att våra leverantörer ständigt ska arbeta proaktivt och komma med förbättrings- /förenklingsförslag för att bidra till att effektivisera vår verksamhet. För IL Recycling är miljö-, kvalitets- och även energifrågor en del av ett bredare koncept gällande hållbarhet. Hållbarhet syftar till en ekonomisk tillväxt med hållbarhetsomsorg. Uppförandekod (Code of Conduct) IL Recycling har en uppförandekod. Den definierar de principer som vi betraktar som fundamentala för en hållbar utveckling och socialt Leverantörshandbok/En riktlinje för leverantörer av produkter och tjänster/ (18)

5 ansvarsfullt beteende. Den pekar på frågor som hälsa och säkerhet, relationer till anställda, mänskliga rättigheter och affärsetik. IL Recycling förutsätter att leverantörerna driver sin verksamhet med samma höga standard. se bilaga 4 Produktsäkerhet Produktsäkerhet är definierad som säkerhet för användare och andra som kan komma i kontakt med vår slutliga produkt. Vi arbetar systematiskt med produktsäkerhet för att säkerställa att de slutliga produkterna är säkra för våra anställda, kunder och andra som kan komma att hantera produkten. Att skriva avtal med IL Recycling I leverantörshandboken står det dokumenterat hur vi på IL Recycling skriver avtal och vem som får skriva avtal. Det framgår även ett avtal med IL Recycling minst skall innehålla. Eftersom vi på IL Recycling hela tiden strävar efter att optimera leverantörsstocken så innebär det en regelbunden översyn så att vi bara har det antalet leverantörer per produktgrupp som ger optimal totalekonomi. Frågor Eftersom omvärlden hela tiden förändras, och nya tekniska lösningar uppstår ändras naturligtvis också vårt sätt att göra affärer med leverantörer. Därför reserverar vi oss för att allt som står i leverantörshandboken inte alltid är den senaste informationen. Vid eventuella frågor kontakta Inköpschef. se bilaga 1 Leverantörshandbok/En riktlinje för leverantörer av produkter och tjänster/ (18)

6 IL RECYCLINGS VERKSAMHET OCH ORGANISATION IL Recycling är en helhetsleverantör av återvinningstjänster. Vi tar hand om allt som blir över och skapar värde genom att återvinna så långt det är möjligt. Vi hanterar alla materialslag och erbjuder tjänster för olika behov och branscher. Slutprodukten är värdefull råvara som vi levererar till industrin i Sverige och utomlands. Vår utgångspunkt är att det alltid finns mer att hämta: mer miljövinster för samhället, mer återvunnet material som råvara och mer värde för våra kunder genom effektiv och lönsam återvinning. För oss själva innebär mer att hämta en utmaning att ständigt utveckla hållbara tjänster. Vi ser till att våra kunder har de bästa lösningarna och vi ansvarar för att allt går rätt till. Koncernen har 700 anställda med rikstäckande verksamhet i Sverige och Polen. Företaget ägs av Fiskeby Board, SCA, Smurfit Kappa och Stora Enso. Vår utgångspunkt IL Recycling erbjuder ett tjänsteutbud genom en marknadsorienterad organisation som utgår från kundernas behov. För oss är det viktigt att ge snabb återkoppling, ha hög tillgänglighet, stort personligt engagemang och bästa kunskap gällande den lokala marknaden. Vi styrs av vår vision och våra värderingar. Hållbar utveckling handlar för oss om en samhällsutveckling som ger oss människor möjlighet till ett kvalitativt liv idag och i kommande generationer. Se mer information på vår hemsida ilrecycling.com Affärsidé Vi identifierar, utvinner och tillvaratar värdet i våra kunders avfall och restprodukter. Vår utgångspunkt är att avfall är en viktig råvara och att nya värden kan skapas inom alla normala avfallsfraktioner. Vision En värld där inget blir över IL Recyclings 4 grundvärderingar: Värdeskapande. Vi gör värdefull råvara av allt som blir över. Vi bidrar till en effektivisering kundensmiljöarbete och skapar lönsamma affärer. Vi skapar värde Ansvarstagande. Vi driver en hållbar utveckling: socialt, ekonomiskt och miljömässigt- både för våra kunder och för vår egen verksamhet. Vi tar ansvar Nytänkande. Vi vågar prova nytt och uppmuntrar till innovation och ständiga förbättringar av verksamheten- internt och hos kund. Vi tänker nytt. Närvarande. Vi ser att individens insats i helheten gör skillnad. Vi tillvaratar olikheter och hjälper varandra att lyckas. Vi är nära. Leverantörshandbok/En riktlinje för leverantörer av produkter och tjänster/ (18)

7 IL Recyclings organisation och etablering i Sverige Eskilstuna Göteborg Helsingborg Jönköping Katrineholm Linköping Malmö Norrköping Nyköping Skellefteå Stockholm Sundsvall Sölvesborg Uddevalla Umeå Västerås Älvsbyn Örebro Örnsköldsvik IL Recyclings organisation och etablering i Polen I Polen heter vi First Recycling Poznan Warszawa Katowice Mer information om IL Recyclings verksamhet och organisation kan du hitta på vår hemsida ilrecycling.com Leverantörshandbok/En riktlinje för leverantörer av produkter och tjänster/ (18)

8 INKÖPSPROCESSEN OCH INKÖPSPOLICY Analys & planering Upphandling Avtals- & leverantörshant ering Krav och behov Marknads analys Plan & strategi Leverantörs kontakter Anbudsbegäran Utvärd ering Beslut & avtalstecknande Leverans Betalning Upp- följning Förhandling Utveckling Omför- handling Inköpspolicy Inköp inom IL Recycling skall präglas av struktur, kostnadsmedvetenhet, kompetens, samordning och miljöhänsyn. IL Recycling strävar efter att minimera inköpskostnaderna och maximera mervärden. Inköp av varor och tjänster och samarbete med leverantörer skall stödja arbetet med långsiktigt hållbar affärs- och verksamhetsutveckling. Inköp Inköp skall göras på ett affärsmässigt och ekonomiskt fördelaktigt sätt, genom att: Inköpen skall planeras och samordnas så att lägsta totalkostnad erhålls. Inköpsavtal och beställningar skall vara väl dokumenterade. Inköp skall genomföras enligt fastställd Inköpsprocess. Inköp skall göras utifrån vad som är långsiktigt bra för IL Recycling. Leverantörer Endast leverantörer som enligt inköpsprocessen är leverantörsbedömda och godkändaskall användas vid inköp. Affärsetik Inköpsarbetet skall ske med god affärsetik och moral utifrån IL Recyclings uppförandekod. se bilaga 4 Befogenhet att göra inköp Befogenhet att göra inköp är personer med behörighet enligt IL Recyclings attestreglemente. Leverantörshandbok/En riktlinje för leverantörer av produkter och tjänster/ (18)

9 ATT BLI LEVERANTÖR TILL IL RECYCLING Kundnytta Det är kund- och affärsnyttan som styr vilka produkter och tjänster som IL Recycling skall teckna avtal för. Produkter eller tjänster som inte tillför något mervärde för oss eller våra kunder innebär bara ökade kostnader. Eftersom det är användarens behov som styr våra är det viktigt att leverantören tänker igenom kundnyttan med sin produkt/tjänst innan vi kontaktas. För att inköpsverksamhetens grundmål att ha rätt vara, till rätt pris, på rätt plats och i rätt tid skall kunna uppnås är det nödvändigt att alla som på något sätt medverkar i inköp och leveranser har samma grundsyn och arbetar efter samma spelregler. se bilaga 3 Kvalitet och miljö Kvalitet IL Recycling är både kvalitets- och miljöcertifierade enligt standarden SS- EN ISO 9001:2008 och SS-EN ISO :2004. Denna standard omfattar även de krav på kvalitet och hållbar utveckling som IL Recycling kräver av sina leverantörer. Om leverantörs produktion utförs på annan ort eller i annat land eller om produktionen är utlagd på underleverantör, gäller kraven i den här standarden även dessa. Vi strävar efter att upprätta och utveckla långsiktiga affärsrelationer med våra leverantörer, och i samråd med dem arbetas de mest optimala lösningarna fram. Vår kvalitetsstandard har starkt kundfokus med kontinuerlig förbättring och processorienterat arbetssätt gällande kvalitetsfrågor. IL Recyclings leverantörer skall ständigt arbeta proaktivt och komma med förbättrings- /förenklingsförslag för att på så sätt kunna bidra till att effektivisera vår verksamhet. Vi önskar att leverantörerna tillämpar nollfelsprincipen vilket är en mental inställning som innebär att inte acceptera fel och att ständigt sträva efter att nå 100 % rätt resultat. Nollfelsprincipens implementation baserar sig på följande grunder: Miljö Produktionsprocessen måste ha hög pålitlighet Processen måste uppfylla IL Recyclings krav, och det måste vara möjligt att ständigt förbättra dem Förebyggande åtgärder för att förhindra defekter är att föredra framför kvalitetskontroller och korrigeringar Alla defekter som upptäcks skall leda till korrigerande och preventiva åtgärder Vid inköp ska IL Recycling alltid väga in miljö- och arbetsmiljöaspekter. Vi är därför angelägna om att få veta en hel del Leverantörshandbok/En riktlinje för leverantörer av produkter och tjänster/ (18)

10 om det som levereras: Produkterna ska när de tillverkas, används, konsumeras eller slutligen destrueras ha en så liten påverkan på miljön som möjligt Produkterna får inte vara skadliga för användarna Produkterna skall kunna användas, återanvändas, återvinnas eller slutligen tas om hand med minsta möjliga resursförbrukning Produkterna skall vid tillverkningen och i användningen inte förbruka mer energi eller naturresurser än nödvändigt Bara produkter som innehåller godkända kemikalier får köpas in Vid tjänsteupphandling skall leverantörerna tillse att de eventuella produkter som används uppfyller ovanstående miljökrav Vid utvärdering av anbud har inte bara pris och leveransvillkor betydelse, utan också Leverantörens möjlighet att uppfylla ställda miljökrav IT Vid försäljning av produkter eller tjänster inom IT-området skall leverantören alltid kontakta och gå via IL Recyclings IT-avdelning. Enligt våra interna regler får endast inköp ske av dessa efter godkännande av ITchef eller enligt dennes uppsatta rutiner. Detta är viktigt att leverantörer av IT följer detta förfarande för en hållbar, långsiktig och god relation. IT-leverantör ska ha god förståelse för IL Recyclings affärsprocesser för att kunna erbjuda ett system eller tjänster som stödjer dem. IT-leverantören ska dessutom vara väl insatt i den bransch som IT-systemet/tjänsten är avsett för. I de fall standardlösningar erbjuds ska arbetssätt vara väl dokumenterade. IT-säkerhet Leverantören skall hantera IT-säkerhetsfrågorna på ett seriöst och strukturerat sätt. Utgångspunkten för kraven är standarden ISO för IT-säkerhet. Detta krav innebär inget krav på certifiering däremot att man för det interna säkerhetsarbetet hanterar samtliga delar i standarden på ett sätt som motsvarar standardens krav på ett genomtänkt och gott informationssäkerhetsarbete. Leverantören ska också följa de riktlinjer och rekommendationer som gäller IT-säkerhet hos oss. Leverantören förväntas kunna redovisa hur de hanterar IT-säkerhet inom sin organisation. Ansvarsförsäkring Proaktivitet Det är av största vikt att IL Recyclings leverantörer är proaktiva och ständigt arbetar med att effektivisera sina egna processer för att sin tur kunna bidra till att effektivisera våra. Leverantörshandbok/En riktlinje för leverantörer av produkter och tjänster/ (18)

11 LEVERANTÖRSBEDÖMNING IL Recycling utför alltid en kvalitativ- och kommersiell bedömning av sina leverantörer. Eftersom vi är certifierade bedömer vi våra leverantörer och samarbetspartners utifrån standardens ställda krav. Priser, produktkvalitet och miljöarbete är också avgörande för valet av produkt där våra kunders önskemål och krav har en många gånger avgörande betydelse. Vi på IL Recycling strävar efter långsiktiga relationer med våra leverantörer där en uthållig lönsamhet är vår ledstjärna. Skriftlig leverantörsbedömning Alla leverantörer som kontinuerligt ska leverera produkter eller tjänster till IL Recycling bedöms enligt vårt dokument Leverantörsbedömning I 1.0. Underlaget inkluderar även vår Uppförandekod. Bedömning ska göras innan första köp/upphandling och därefter följas upp enligt beslutat intervall. Ett antal generella bedömningskriterier har utvecklats som en neutral värdeskala. Kriterierna kan förändras över tid och underhålls löpande med avseende på viktning, innehåll och koppling till verksamheten. Bedömningen kan också kompletteras med fysiska besök. Vi strävar efter att bygga upp och utveckla nära relationer med våra leverantörer och vi vill tillsammans lägga grunden för gemensamma samarbetsformer. dokumentet finns som bilaga 3 och/eller att hämta på vår hemsida ilrecycling.com Bedömningskriterier/godkännande av leverantör Kompetens Företag som motsvarar IL Recyclings ställda krav på kompetens gällande produkt eller tjänst. Ska tillföra värde till IL Recycling. Miljö och kvalitet För att erhålla godkänd bedömning skall leverantören vara kvalitets -och miljöcertifierade. Undantag från detta ges från fall till fall. Uppförandekod För att bli godkänd leverantör till IL Recycling ska vår uppförande kod läsas igenom, förstås och godkännas. Dokumentet skall signeras av firmatecknare. se bilaga 4 Ekonomi Leverantören skall uppvisa god ekonomisk stabilitet. Vid leverantörsbedömning och leverantörsuppföljning tar IL Recycling en kreditupplysning via UC. Leverantörshandbok/En riktlinje för leverantörer av produkter och tjänster/ (18)

12 IL Recyclings specifika krav inom vissa leverantörskategorier Transportörer Mer än hälften av de transporter vi genomför sker med externa åkerier som vi handlar upp separat. Därför är varför kraven på dessa leverantörer extra viktiga. IL Recycling har utvecklat specifika kriterier för hur dessa transporttjänster ska upphandlas för att vi så långt det är möjligt ska säkerställa att vi väljer det från miljösynpunkt bästa alternativet. Alla transportörer som IL Recycling anlitar ska vara miljöcertifierade enligt ISO 14001, EMAS, Svenska åkeriförbundet eller motsvarande. Åkerierna ska utföra tjänsterna i enlighet med rutinerna i Recyclings verksamhetssystem. Åkerier ska ha yrkestrafiktillstånd samt tillstånd att transportera de material som ska hanteras. Tömning av containrar och komprimatorer ska ske på ett sådant sätt att olyckor förhindras (ex. genom visuell kontroll av tömning). Leverantörer av utrustning Alla leverantörer av behållare och kärl, containrar och komprimatorer (dvs. produkter som ingår i IL Recyclings produktutbud mot kund) samt av produktionsutrustning, ska vara kvalitets- eller miljöcertifierade enligt ISO 9001, ISO eller liknande certifierbara system. Agenter med ett fåtal anställda får hänvisa till huvudleverantörens certifikat. Containrar och komprimatorer ska vara utformade så att skador och olyckor förhindras exempelvis genom CE-märkning eller vara utförda enligt Svensk Standard. Leverantörsgodkännande/avslag När leverantören är godkänd av behörig person på IL Recycling kommer ett påskrivet exemplar av dokumentet Leverantörsgodkännande att skickas till leverantören. Där kommer noteringar om eventuella avvikelser att finnas med. Blir däremot leverantören inte godkänd kommer ett påskrivet dokument Leverantörsavslag att skickas ut med motivering till avslaget. Uppföljning/utvärdering av leverantör IL Recycling utvärderar kontinuerligt sina leverantörer enligt fastlagda rutiner. Om leverantören inte uppfyller kraven eller om missnöje finns med leverantören ska en ny bedömning alternativt en revision göras. Detta för att identifiera eventuella brister och ta fram en handlings- och tidplan för att åtgärda dessa. Vi är säkra på att ett gott samarbete ger bästa resultat. Är bristerna markanta och överenskomna åtgärder inte uppfylls, skall avtalet sägas upp och samarbetet avslutas. Leverantörshandbok/En riktlinje för leverantörer av produkter och tjänster/ (18)

13 TECKNA AVTAL Först efter leverantör blivit bedömd och godkänd av IL kan avtal skrivas. Nedan beskrivs vilka typer av avtal som tecknas och vad de bör innehålla. Avtal inom IT-området får endast tecknas efter godkännande av Funktionsledare IT och enligt gällande attestreglemente. Gällande ansvar och befogenheter se sidan 17. Avtalsnivåer Avtalsnivåerna för tecknande av avtal enligt nedanstående. Centrala avtal Lokala avtal Finns centralt avtal görs alla inköp på befintliga gällande avtal, eventuellt undantag ges av Inköpschef. Finns inte centrala avtal för att täcka behovet av inköpet kan lokala avtal tecknas. Marknadsområdeschef ansvarar Avtalen ska minst innehålla Avtalsparter Här beskrivs huvudavtalsparterna inklusive organisationsnummer Avtalsperiod Grunden är löpande avtal med 3 månaders uppsägning. Uppsägningen skall vara skriftlig Omfattning Omfattningen av avtalet skall alltid beskrivas så noggrant som möjligt för att slippa missförstånd Priser Skall alltid beskrivas. Gällande prisförändring så accepterar IL inga prisjusteringar som inte föregås av förhandling. Motivering till eventuell prisjustering ska alltid redovisas så detaljerat som möjligt per produkt och/eller produktområde tillsammans med prisaviseringen. Underlaget skall vara IL Recyclings inköpsavdelning tillhanda senast 30 dagar innan förändringen är aviserad att träda ikraft Vi accepterar inga prisändringar per automatik. En aviserad prisändring är accepterad först efter godkännande av vår inköpschef. (Prishöjningar får aldrig ske under pågående leverans) Garantier Viktigt att garantier och garantiåtaganden finns med Service och Support Eftersom vi på IL Recycling strävar efter en hög kvalitet i all vi gör så är det viktigt att det finns beskrivet leverantörens åtagande. Leveransvillkor avtalas från fall till fall Leverantörshandbok/En riktlinje för leverantörer av produkter och tjänster/ (18)

14 Leveranstid och logistik Viktigt att leverantören jobbar aktivt med att optimera leveranstider. Framförallt skall man hålla det man lovat. Leverantören skall också ansvara för att varor och tjänster blir levererade fullt ut till kontoren, vilket innebär att vi som kund/användare skall kunna bruka varan/tjänsten direkt. Vårt mål är att kontoren skall ha ett bekymmersfritt inköp. Beställningsrutin och orderbekräftelse Avtalas från fall till fall Betalningsvillkor IL Recycling har i grunden 30 dagars betaltid Miljö och kvalitet IL Recyclings leverantörsstandard baserar sig som tidigare nämnts på principerna som finns i ISO standarden med starkt kundfokus, kontinuerlig förbättring och processorienterat arbetssätt gällande kvalitetsfrågor. Därför skall alla avtal beskriva hur detta arbete skall gå till. Utveckling I avtalet skall beskrivas hur det proaktiva arbetssättet ska tillämpas. Detta arbete skall också möjlighet till produktutveckling finnas. Kontaktpersoner Det är av allra största vikt att avtalet beskriver både våra och leverantörens kontaktpersoner. Detta för att underlätta arbetet och för att det skall vara enkelt att hitta rätt i respektive bolag. Sekretess Parterna förbinder sig att inte för tredje man avslöja konfidentiell information. Sekretessåtagandet gäller intill dess informationen blivit allmänt känd på annat sätt än genom brott från någondera parts sida mot innehållet i överenskommet avtal. För undvikande av missförstånd: Kundens användare skall i detta avseende inte betraktas såsom en tredje man. Leverantören äger således rätt att avslöja konfidentiell information till kundens användare i den utsträckning det krävs för att bistå användaren i enlighet med överreskommet avtal. Sekretesskyldigheten enligt denna bestämmelse gäller inte i den mån part enligt lag är skyldig att lämna ut konfidentiell information. Är så fallet skall motpart informeras innan utlämnande sker, Sekretess- och tystnadsplikten gäller utan begränsning i tid. Leverantören ansvarar för att de personer som hanterar IL Recycling som kund (gäller även underleverantörer som leverantören anlitar) är uppdaterade på innehållet i sekretessbilagan och skriver under sekretess/tystnadsförbindelse vid behov. se bilaga 7 PUL Hanterar leverantören personuppgifter som IL Recycling är personuppgiftsansvarig för, ska leverantören säkerställa att uppgifterna hanteras i enlighet med 30 personuppgiftslagen (1998:204). se bilaga 8 (Personuppgiftsbiträdesavtal) Leverantörshandbok/En riktlinje för leverantörer av produkter och tjänster/ (18)

15 Part äger inte rätt att använda den andra partens firma, varumärken, logotyper eller andra näringskännetecken, vare sig dessa är inarbetade eller registrerade eller inte, i reklam marknadsföringssammanhang, eller i annat sammanhang, utan att först ha inhämtat skriftligt medgivande från den andra parten i varje enskilt fall. Tvister Tvister om tolkning och tillämpning av detta avtal skall avgöras i svensk domstol. Leverantörshandbok/En riktlinje för leverantörer av produkter och tjänster/ (18)

16 ÖVRIGT Inköp av IT-produkter/tjänster Till inköp av produkter inom IT-området räknas: Hårdvara såsom datorer, servrar, smarta mobiler, skrivare, bildskärmar etc. All mjukvara som installeras på IL Recyclings hårdvara eller IT-miljö Till inköp av tjänster inom IT-området räknas: IT-konsulttjänster Programvaror och system levererade över internet som en tjänst såsom s.k. molnettjänster och andra onlinetjänster. Anlitande av underleverantörer Leverantören har rätt att anlita underleverantörer. Leverantören svarar emellertid alltid för underleverantörers arbete, på samma sätt som för sitt eget. Elektroniska fakturor Strategiska leverantörer skall kunna erbjuda elektronisk fakturering, övriga leverantörer bör kunna erbjuda elektroniska fakturor nedanstående tre alternativ: Standardiserade textfil EDIFACT manuell inmatning via Web (Leverantören) PDF via e-post Reklamationer Leverantör ska utan dröjsmål och enligt gällande rutin meddela kundreklamationer samt misstänkta eller kända kvalitetsbrister till IL Recycling. Priser och rabatter Vi på IL Recycling vill tillsammans med våra leverantörer verka för en långsiktig, stabil och återhållsam prisutveckling. Fakturahanteringen ska kunna matchas med de priser som vårdas in i vårt datasystem och då är det av största vikt att korrekta priser och rabatter anges på inkommande fakturor. Marknadsföring Leverantörer får inte använda IL Recycling som referens eller logotyp utan godkännande av Inköpschef. Tecknat leverantörsavtal skall innehålla nedanstående text: Part äger inte rätt att använda den andra partens firma, varumärken, logotyper eller andra näringskännetecken, vare sig dessa är inarbetade Leverantörshandbok/En riktlinje för leverantörer av produkter och tjänster/ (18)

17 eller registrerade eller inte, i reklam marknadsföringssammanhang, eller i annat sammanhang, utan att först ha inhämtat skriftligt medgivande från den andra parten i varje enskilt fall. Leverantörsfakturor, betalningar och adresser Vid eventuella frågor som rör fakturor och betalningar, kontakta IL Recyclings leverantörsreskontra se bilaga 1 Utbildning Leverantören ska, om så erfordras, utbilda nyckelpersonal hos IL Recycling för att leveransen ska få ett så maximalt värde både för IL Recycling och för leverantören som möjligt. Omförhandling/förlängning av lokalt Omförhandling/förlängning av befintliga lokalt tecknade avtal skall alltid stämmas av mot inköpschef innan avtalen förnyas/omförhandlas. se bilaga 1 Ansvar/befogenheter (IL Recycling) Koncernchef skriver på alla avtal som kräver firmatecknare Inköpschef ansvarar för policy och övriga strategiska dokument samt skriver på övriga centralt tecknade avtal vtal och leverantörsbedömningar tecknar vid behov lokala avtal Inköpsansvariga på kontoren samordnar alla kontorets lokala operativa inköp Leverantörshandbok/En riktlinje för leverantörer av produkter och tjänster/ (18)

18 BILAGOR 1. Kontaktpersoner 2. Definitioner 3. Leverantörsbedömnings mall 4. Uppförandekoden 5. Kvalitetsmöte 6. Ramavtal 7. Sekretessförbindelse 8. Personuppgiftsbiträdesavtal 9. Leverantörsgodkännande Bilagorna ligger separat i särskilda dokument för enklare åtkomst och nedladdning. Leverantörshandbok/En riktlinje för leverantörer av produkter och tjänster/ (18)

Mellan nedanstående parter, Köparen och Leverantören, har följande avtal träffats. Köparen

Mellan nedanstående parter, Köparen och Leverantören, har följande avtal träffats. Köparen Parter Mellan nedanstående parter, Köparen och Leverantören, har följande avtal träffats. Köparen Box 5204 402 24 Göteborg Org.nr. 222000-0752 Leverantören NAMN POSTADRESS POSTNUMMER OCH POSTORT Org.nr.

Läs mer

RAMAVTAL Vårdsängar 2012

RAMAVTAL Vårdsängar 2012 AVTAL 1 (7) RAMAVTAL Vårdsängar 2012 1. Parter Beställare: 641 80 Katrineholm 643 80 Vingåker Leverantör: Invacare AB Box 66 163 91 Spång Tfn 08-761 70 90 Org nr: 556050-1313 Kontaktperson avtal: Per Sandahl

Läs mer

Mellan nedanstående parter, Köparen och Leverantören, har följande avtal träffats. Köparen

Mellan nedanstående parter, Köparen och Leverantören, har följande avtal träffats. Köparen Parter Mellan nedanstående parter, Köparen och Leverantören, har följande avtal träffats. Köparen Box 5204 402 24 Göteborg Org.nr. 222000-0752 Leverantören NAMN POSTADRESS POSTNUMMER OCH POSTORT Org.nr.

Läs mer

2. Upphandlingskontrakt sida 1 (7) 2011-10-06 UPPH2011-0098 2004-11-03. Innehållsförteckning

2. Upphandlingskontrakt sida 1 (7) 2011-10-06 UPPH2011-0098 2004-11-03. Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2. Upphandlingskontrakt sida 1 (7) Innehållsförteckning...1 3.1 Avtalsform...2 3.2 Avtalspart...2 3.3 Avtalsomfattning...2 3.4 Detta avtal omfattar Speciallaboratorier...2 3.5 Kontaktpersoner...2

Läs mer

Avtalsform Ramavtal & enstaka köp Namn Molntjänster

Avtalsform Ramavtal & enstaka köp Namn Molntjänster Melleruds Kommun Avtalsform Ramavtal & enstaka köp Namn Molntjänster Diarie UH-2013-16 Ansvarig upphandlare Björn Lindquist Detta dokument är en kopia på upphandlingens elektroniska skallkravsformulär.

Läs mer

Bilaga 4 - Mall för upphandlingskontrakt Upphandling av Färskt hängmörat kött

Bilaga 4 - Mall för upphandlingskontrakt Upphandling av Färskt hängmörat kött DIARIENR UE/120027 Bilaga 4 - Mall för upphandlingskontrakt Upphandling av Färskt hängmörat kött Anm: Texter med blå teckenfärg kommer att fastställas i samband med upprättande av upphandlingskontraktet.

Läs mer

Parter. Handlingar. Avtalsform. Giltighet. Uppdraget och dess omfattning. Priser. Parternas förhållningssätt

Parter. Handlingar. Avtalsform. Giltighet. Uppdraget och dess omfattning. Priser. Parternas förhållningssätt Avtal Parter I upphandlingen har nedanstående parter träffat följande avtal. Kommunen, 195 85 Märsta, org. nr 212000-0225 Leverantören Företagsnamn, Adress, Organisationsnummer Handlingar För avtalet gäller

Läs mer

KOMMERSIELLA VILLKOR OCH UNDERLAG FÖR KONTRAKT

KOMMERSIELLA VILLKOR OCH UNDERLAG FÖR KONTRAKT KOMMERSIELLA VILLKOR OCH UNDERLAG FÖR KONTRAKT 1. Parter Utföraren ska vid kontraktsskrivning fylla i nedanstående uppgifter: Leverantör (utförare) Företagets namn Adress Postadress Organisationsnummer

Läs mer

MOLNTJÄNSTAVTAL. Den punkt eller de punkter där Leverantören ansluter Tjänsten till ett allmänt elektroniskt kommunikationsnät.

MOLNTJÄNSTAVTAL. Den punkt eller de punkter där Leverantören ansluter Tjänsten till ett allmänt elektroniskt kommunikationsnät. MOLNTJÄNSTAVTAL MALL 1 PARTER # (nedan kallat Kunden ), organisationsnummer #, med adress # och # (nedan kallat Leverantören ), organisationsnummer #, med adress # (gemensamt benämnda Parterna ) har denna

Läs mer

Villkoren i förfrågan tillsammans med Abiliteams anbud i upphandlingen bildar underlag för detta avtal.

Villkoren i förfrågan tillsammans med Abiliteams anbud i upphandlingen bildar underlag för detta avtal. stockhalm' 2014-03-03 Avtalsnr. AF1 089 Sid 1/5 ÅNGELHOLMS KOMMUN 1 Avtal webb-tv AF1089 1.1 Allmänna avtalsvillkor Villkoren i förfrågan tillsammans med Abiliteams anbud i upphandlingen bildar underlag

Läs mer

AVTAL Yrkes- och varselkläder

AVTAL Yrkes- och varselkläder 1 (5) AVTAL Yrkes- och varselkläder 1 Parter Beställare: Katrineholms kommun Sörmland Vatten och Avfall AB Vingåkersvägen 18 641 80 Katrineholm 641 51 Katrineholm Leverantör: Bygg & Interiör AB Starrvägen

Läs mer

Leveransavtalsvillkor

Leveransavtalsvillkor 1 (9) Leveransavtalsvillkor Leverans av kuverteringsmaskin och leverans av fullservice av kuverteringsmaskin Nedan följer de avtalsvillkor som ska gälla för leveransen. Avtalsvillkoren godkänns i sin helhet

Läs mer

Upphandling av städtjänst

Upphandling av städtjänst 2016-03-21 Dnr UPP 2016/59 Anbudsinbjudan och förfrågningsunderlag Upphandling av städtjänst Neptuniplan 7, Malmö, Västra Esplanaden 9A, Växjö och Södra långgatan 62 i Kalmar Sid 1(12) INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Bilaga 17 Mall för operativt samverkansavtal med GSIT 2.0- leverantören Dnr: 2.4.2-7622/2015 Förfrågningsunderlag 2016-01-11

Bilaga 17 Mall för operativt samverkansavtal med GSIT 2.0- leverantören Dnr: 2.4.2-7622/2015 Förfrågningsunderlag 2016-01-11 Bilaga 17 Mall för operativt samverkansavtal med GSIT 2.0- leverantören Dnr: 2.4.2-7622/2015 Förfrågningsunderlag stockholm.se Utbildningsförvaltningen Avdelningen för utveckling och samordning Hantverkargatan

Läs mer

AVTAL. Ramavtal, 174-04, Tryckeri- och kopieringstjänster m.m.

AVTAL. Ramavtal, 174-04, Tryckeri- och kopieringstjänster m.m. AVTAL Ramavtal, 174-04, Tryckeri- och kopieringstjänster m.m. Parter Mellan Snabba Tryck AB, Cypressgatan 4, 621 58 VISBY nedan kallad säljaren och Gotlands kommun, 621 81 VISBY, nedan kallad köparen har

Läs mer

Service-/supportavtal

Service-/supportavtal 1(7) Förlaga till Service-/supportavtal Ref till Avtal Nyckelsystem mellan Kungl.biblioteket och Leverantören Kommentar: Avtalet utgör tillsammans med förfrågningsunderlaget och leverantörens svar på förfrågningsunderlaget

Läs mer

AVTAL. Ramavtal, 112-03, Medicinsk gas

AVTAL. Ramavtal, 112-03, Medicinsk gas AVTAL Ramavtal, 112-03, Medicinsk gas Parter Mellan AGA Gas AB (Linde Gas Therapeutics), Box 8883, 402 72 GÖTEBORG, nedan kallad säljaren och Gotlands kommun, Hälso- och sjukvårdsnämnden, 621 84 VISBY,

Läs mer

Direktupphandling i svenska som andraspråk med arbetsmarknadsinriktning avseende 2014

Direktupphandling i svenska som andraspråk med arbetsmarknadsinriktning avseende 2014 1 (6) Datum 2014-01-09 Enhetschef Zara Göransson 0410-73 38 49, 0708-81 78 49 zara.goransson@trelleborg.se Direktupphandling i svenska som andraspråk med arbetsmarknadsinriktning avseende 2014 1. ALLMÄN

Läs mer

AVTAL AVSEENDE ADMINISTRATION AV TELEPRISKOLLEN

AVTAL AVSEENDE ADMINISTRATION AV TELEPRISKOLLEN Mellan Post- och telestyrelsen (organisationsnummer 202100-4359), nedan kallad PTS, och NN (organisationsnummer xxxx), nedan kallad Leverantören, har träffats följande AVTAL AVSEENDE ADMINISTRATION AV

Läs mer

Bilaga 1 Specifikation Tilläggstjänster SOS Alarm och Räddningstjänsten Dals Ed har överenskommit om följande Tilläggstjänster enligt punkt 2.3 i Samarbetsavtal 82537SOS Tilläggstjänst (tjänstekod) Fullinformation

Läs mer

AVTAL AVSEENDE ÅRLIG REVISION AV MEDICARRIER AB

AVTAL AVSEENDE ÅRLIG REVISION AV MEDICARRIER AB 1(12) AVTAL AVSEENDE ÅRLIG REVISION AV MEDICARRIER AB Avtalsparter: [Aktuellt bolag] [Adress:] [Företag xx] [Adress:] Organisationsnummer: [ ] i det följande kallad Bolaget Organisationsnummer: [ ] i det

Läs mer

Avtal Ljusfesten. Ängelholms kommun. Villkoren i förfrågan tillsammans med vinnande anbud i upphandlingen bildar underlag för detta kontrakt.

Avtal Ljusfesten. Ängelholms kommun. Villkoren i förfrågan tillsammans med vinnande anbud i upphandlingen bildar underlag för detta kontrakt. 2013-04-10 ÄNGEUIOLMS Avtal Ljusfesten Ängelholms kommun 1 Avtal Ljusfesten 11 Allmänna avtalsvillkor Villkoren i förfrågan tillsammans med vinnande anbud i upphandlingen bildar underlag för detta kontrakt

Läs mer

AVTAL. Ramavtal, 02-24, Arbets- och skyddskläder m.m.

AVTAL. Ramavtal, 02-24, Arbets- och skyddskläder m.m. AVTAL Ramavtal, 02-24, Arbets- och skyddskläder m.m. Parter Mellan Julia Hultgren Företagskläder AB, Box 1273, 621 23 VISBY nedan kallad säljaren och Gotlands kommun, 621 81 VISBY, nedan kallad köparen

Läs mer

RAMAVTAL OMHÄNDERTAGANDE AV REVAQ SLAM

RAMAVTAL OMHÄNDERTAGANDE AV REVAQ SLAM Dnr KSUH/64-055 RAMAVTAL OMHÄNDERTAGANDE AV REVAQ SLAM 1 PARTER Beställare Ekerö kommun Tekniska kontoret, Box 205, 178 23 EKERÖ Tappströmsvägen 2 Tel 08-560 391 00 www.ekero.se Org nr 212000-0050 Entreprenör

Läs mer

Avtalet avser succesiva avrop av mobiltelefoner, tillbehör och tillhörande tjänster.

Avtalet avser succesiva avrop av mobiltelefoner, tillbehör och tillhörande tjänster. 1 Avtalsparter Mellan nedanstående parter, köparen och säljaren har följande avtal träffats. 1.1 Köparen 212000-2627 Skolgatan 31 901 84 Umeå 1.2 Säljaren Organisationsnummer Företagsnamn Adress Postadress

Läs mer

MA-Skåne Inköpare Jessica Hedin

MA-Skåne Inköpare Jessica Hedin MA-Skåne Inköpare Jessica Hedin Datum Tel 046-755 01 98 2007-10-12 1 (6) Jessica.a.hedin@skane.se Diarienr MA/070144 AVTAL Avtalsnr: MA/070144-02 (Operationshandskar) Leverantör: Cardinal Health AB Box

Läs mer

AVTAL. Ramavtal, 174-04, Tryckeri- och kopieringstjänster m.m.

AVTAL. Ramavtal, 174-04, Tryckeri- och kopieringstjänster m.m. AVTAL Ramavtal, 174-04, Tryckeri- och kopieringstjänster m.m. Parter Mellan Elanders AB (publ), Designvägen 2, 435 33 MÖLNLYCKE nedan kallad säljaren och Gotlands kommun, 621 81 VISBY, nedan kallad köparen

Läs mer

Leverantör för följeforskning av Projekt Moving Media Southern Sweden. Handling 1 Ramavtal. Koncerninköp

Leverantör för följeforskning av Projekt Moving Media Southern Sweden. Handling 1 Ramavtal. Koncerninköp Koncerninköp Per Löwhagen Inköpare 0704-200302 per.lowhagen@swepro.se Datum 2009-04-05 Diarienr 0900930 1 (9) Leverantör för följeforskning av Projekt Moving Media Southern Sweden Handling 1 Ramavtal Koncerninköp

Läs mer

Avtalsform Ramavtal & enstaka köp Namn Vinterväghållning och halkbekämpning

Avtalsform Ramavtal & enstaka köp Namn Vinterväghållning och halkbekämpning Gislaveds kommun Avtalsform Ramavtal & enstaka köp Namn Vinterväghållning och halkbekämpning Diarie 13-121-61 Ansvarig upphandlare Robert Andersson Detta dokument är en kopia på upphandlingens elektroniska

Läs mer

Kommersiella villkor/ramavtal

Kommersiella villkor/ramavtal Produktionsbyrå för text och grafisk form DNR: 8521-2011-4872 2012-02-09 Kommersiella villkor/ramavtal Parter Mellan Tillväxtverket Box 4044 102 61 Stockholm Tel. 08-681 91 00 Org. nr 202100-6149 www.tillvaxtverket.se

Läs mer

Inbjudan att delta i samordnad upphandling av

Inbjudan att delta i samordnad upphandling av Inbjudan att delta i samordnad upphandling av - HVB vuxna med missbruk 2016 - Konsulentstödd familjehemsvård 2016 Undertecknat upphandlingsuppdrag ska vara SKL Kommentus Inköpscentral AB tillhanda senast

Läs mer

Köpare och Säljare benämns nedan gemensamt Parterna.

Köpare och Säljare benämns nedan gemensamt Parterna. KÖPEAVTAL FÖR LÄROMEDEL LÄSÅRET 2016-2017 1. PARTER 1.1 Jomala kommun (FO-nummer: 0205023-9) PB 2, AX-22 151 Jomala (nedan Köpare ) och 1.2 [Namn företag (FO-nummer eller motsvarande från annat land: )]

Läs mer

POSTEN FRIMÄRKEN. Avtal. Parter. Posten Meddelande AB. avseende uppdrag för. Organisationsnr. Organisationsnr 556711-5695.

POSTEN FRIMÄRKEN. Avtal. Parter. Posten Meddelande AB. avseende uppdrag för. Organisationsnr. Organisationsnr 556711-5695. Avtal avseende uppdrag för Diarienummer POSTEN FRIMÄRKEN Parter Posten Meddelande AB nedan kallad Posten Organisationsnr 556711-5695 nedan kallad Uppdragstagaren Organisationsnr Enhet Posten Frimärken

Läs mer

2.1 Fastighet Med Fastighet avses fast egendom som angivits i Avtalet (definierat nedan).

2.1 Fastighet Med Fastighet avses fast egendom som angivits i Avtalet (definierat nedan). 1. Allmänt 1.1 Dessa allmänna villkor ( Villkoren ) gäller när du som husägare ( Fastighetsägaren ) tecknar avtal med Satellithuset i limmared ab, org nr 556180-4583, med adress Fabriksgatan 2, 51442 Limmared,

Läs mer

ALLMÄNNA VILLKOR FÖR MEDSPACE

ALLMÄNNA VILLKOR FÖR MEDSPACE ALLMÄNNA VILLKOR FÖR MEDSPACE Genom att beställa tjänster från MedSpace har Användaren accepterat dessa Allmänna Villkor. Dessa Allmänna Villkor finns tillgängliga på MedSpace webbsida och kan erhållas

Läs mer

Anbudsinbjudan. Digitala Enheter och Kringutrustning. Dnr: 2.4.2-8831/2015 2016-01-11. stockholm.se

Anbudsinbjudan. Digitala Enheter och Kringutrustning. Dnr: 2.4.2-8831/2015 2016-01-11. stockholm.se Digitala Enheter och Kringutrustning stockholm.se Utbildningsförvaltningen Avdelningen för utveckling och samordning Hantverkargatan 2F 104 22 Stockholm Växel 08-508 33 000 www.stockholm.se Innehåll 1

Läs mer

AVTAL. Ramavtal, 15-08, Dentalartiklar

AVTAL. Ramavtal, 15-08, Dentalartiklar AVTAL Ramavtal, 15-08, Dentalartiklar Parter Mellan Athena Nordic AB, Box 470, 791 16 FALUN nedan kallad säljaren och Gotlands kommun, 621 81 VISBY, nedan kallad köparen har följande ramavtal träffats.

Läs mer

Samarbetsavtal mellan Kinsman, org.nr (x), och (x), org.nr. x, (nedan kallat Aura Light) har träffats följande: Samarbetsavtal

Samarbetsavtal mellan Kinsman, org.nr (x), och (x), org.nr. x, (nedan kallat Aura Light) har träffats följande: Samarbetsavtal Samarbetsavtal mellan Kinsman, org.nr (x), och (x), org.nr. x, (nedan kallat Aura Light) har träffats följande: Samarbetsavtal 1 Definition av uppdraget 1. 1.1 Aura Light och Kinsman har inlett ett icke

Läs mer

Mellan parterna Gotlands kommun (212000-0803), 621 81 VISBY, nedan kallad köparen, å ena sidan, och,

Mellan parterna Gotlands kommun (212000-0803), 621 81 VISBY, nedan kallad köparen, å ena sidan, och, Mellan parterna Gotlands kommun (212000-0803), 621 81 VISBY, nedan kallad köparen, å ena sidan, och, Fotterapeut Gunnel Pettersson (530624-3220) Suderbys Hangvar Företag Organisationsnummer Adress 620

Läs mer

Tillämpningsanvisningar

Tillämpningsanvisningar Upphandlingspolicy Tillämpningsanvisningar s Upphandlingspolicy beslutades av Regionfullmäktige 2011-11-28. Avdelningen för Koncerninköp har genomfört en uppdatering av Tillämpningsanvisningarna för att

Läs mer

AVTAL. Ramavtal, 64-05, Tandtekniska tjänster

AVTAL. Ramavtal, 64-05, Tandtekniska tjänster AVTAL Ramavtal, 64-05, Tandtekniska tjänster Parter Mellan BN DENTAL AB, Box 3058, 903 02 UMEÅ nedan kallad entreprenören och Gotlands kommun, Hälso- och sjukvårdsnämnden, 621 81 VISBY, nedan kallad köparen

Läs mer

Den för år 2013 beräknade beläggningsytan är cirka 40 000 m2 + /- 50 % med hänsyn till tillkommande och avgående arbeten.

Den för år 2013 beräknade beläggningsytan är cirka 40 000 m2 + /- 50 % med hänsyn till tillkommande och avgående arbeten. Parter Mellan, Företagsnamn, org.nr Organisationsnummer, Postadress, nedan kallad leverantören och Motala kommun org.nr 212000-2817, 591 86 Motala, nedan kallad beställaren, har följande avtal träffats.

Läs mer

T 4 MALL UPPHANDLINGSKONTRAKT Dentalteknisk service, Delområde 1 Akut service och underhållsservice

T 4 MALL UPPHANDLINGSKONTRAKT Dentalteknisk service, Delområde 1 Akut service och underhållsservice Tjänsteställe, handläggare Landstingsservice Inköp och 2014-05-07 14LS693 1(12) Sofia Viklund Distribution sofia.viklund@lvn.se T 4 MALL UPPHANDLINGSKONTRAKT Dentalteknisk service, Delområde 1 Akut service

Läs mer

MA-Skåne Datum 2008-04-16 1 (6) Diarienr MA/070287-10

MA-Skåne Datum 2008-04-16 1 (6) Diarienr MA/070287-10 MA-Skåne Datum 2008-04-16 1 (6) Diarienr MA/070287-10 Avtal: Konsulter inom Miljöområdet för Region Skånes verksamheter. Nr: MA/070287-10 1. Avtalsparter Leverantör: SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut

Läs mer

Revisionsrapport Verksamheter på entreprenad

Revisionsrapport Verksamheter på entreprenad Sida 1(1) Datum Revisionen Till: Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport Verksamheter på entreprenad KPMG har på uppdrag av kommunens revisorer genomfört en granskning

Läs mer

LANTMÄNNENS ALLMÄNNA LEVERANSVILLKOR FÖR VAROR

LANTMÄNNENS ALLMÄNNA LEVERANSVILLKOR FÖR VAROR LANTMÄNNENS ALLMÄNNA LEVERANSVILLKOR FÖR VAROR Dessa villkor utgör en integrerad del av avtalet. Hänvisningar till avtalet omfattar också dessa villkor. 1 Definitioner I dessa allmänna villkor gäller följande

Läs mer

ALLMÄNNA VILKOR. Kund

ALLMÄNNA VILKOR. Kund ALLMÄNNA VILKOR Kund INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. ALLMÄNT OCH DEFINTIONER... 3 2. STAFFRECS ÅTAGANDEN OCH SKYLDIGHETER... 3 3. KUNDENS ÅTAGANDEN OCH SKYLDIGHETER... 4 4. PROVPERIOD... 6 5. PRIS OCH BETALNING...

Läs mer

Datum Beteckning AVTALSMALL

Datum Beteckning AVTALSMALL AVTALSMALL Mellan xxxxxxx kommun, nedan kallad Beställaren (organisationsnummer xxxxxx-xxxx) och xxxxxx, nedan kallad Leverantören (organisationsnummer xxxxxx-xxxx) har träffats följande avtal avseende

Läs mer

1. Mobiltelefoner och telefoner för analog telefoni

1. Mobiltelefoner och telefoner för analog telefoni Förfrågningsunderlag 2010-12-23 Upphandlingsansvarig Upphandling Halmstads kommun Mobiltelefoner och telefoner för analog telefoni samt service Ellinor Nilsson KS 2010/0468 Sista anbudsdag: 2011-02-10

Läs mer

T4 Mall för kontrakt. samhällsbetalda transporter

T4 Mall för kontrakt. samhällsbetalda transporter T4 Mall för kontrakt samhällsbetalda transporter 1 AVTALSPARTER OCH OMFATTNING 1.1 AVTALSPARTER Köpare Västerbottens läns landsting 901 85 Umeå Org nr: 232100-0222 Hemsida: www.vll.se Transportör Org nr:

Läs mer

De i upphandlingen angivna kvantiteterna är beställarens ungefärliga behov kan variera och således över- eller underskridas.

De i upphandlingen angivna kvantiteterna är beställarens ungefärliga behov kan variera och således över- eller underskridas. 1 Parter Mellan nedanstående parter, leverantör och beställare, har följande avtal träffats. Leverantör: Företagsnamn, Organisationsnummer Leverantörens kontaktperson Avtalsfrågor: Beställaren: Örnsköldsviks

Läs mer

RAMAVTAL Köp av Däck, däckservice och däckreparationer

RAMAVTAL Köp av Däck, däckservice och däckreparationer Sida 1 (9) Bilaga 2 Utkast RAMAVTAL Köp av Däck, däckservice och däckreparationer Denna dag har följande avtal ( avtalet ) träffats mellan A. Försvarsmakten, genom FMLOG ( Försvarsmakten ) org nr 202100-4615

Läs mer

UPPHANDLINGSKONTRAKT

UPPHANDLINGSKONTRAKT Sidan 1 av 5 UPPHANDLINGSKONTRAKT 116-03 Finansiella tjänster 1 Parter Mellan Nordea Bank Sverige AB, organisationsnummer 502010-5523, nedan kallad leverantören, och Gotlands kommun, 621 81 VISBY, organisationsnummer

Läs mer

Råd och riktlinjer vid köp av telemarketingtjänster

Råd och riktlinjer vid köp av telemarketingtjänster Råd och riktlinjer vid köp av telemarketingtjänster Rekommenderade riktlinjer för inköp av callcenter och telemarketingtjänster Att hitta rätt telemarketing/callcenterbolag för bearbetning av det viktigaste

Läs mer

AVTAL AVSEENDE SKOGSBRANDBEVAKNING MED FLYG

AVTAL AVSEENDE SKOGSBRANDBEVAKNING MED FLYG 2015-04-07 Bilaga 1 AVTALSUTKAST AVTAL AVSEENDE SKOGSBRANDBEVAKNING MED FLYG Dnr: 452-2170-2015 1. AVTALETS PARTER Mellan Länsstyrelsen i Värmlands län, nedan kallad Beställaren, och [Leverantör], nedan

Läs mer

skapa ett ökat mervärde uppnå ännu bättre resultat bidra positivt till människors tillvaro

skapa ett ökat mervärde uppnå ännu bättre resultat bidra positivt till människors tillvaro RS2360:2013 1 Vår vision Att arbeta på SFK Certifiering är att identifiera sig med att arbeta för en proaktiv organisation och där allas lika värde är centralt. Vi skall på ett engagerat sätt ta ansvar

Läs mer

Hållbarhetspolicy. Norrenergi

Hållbarhetspolicy. Norrenergi Hållbarhetspolicy Norrenergi Hållbarhetspolicy Vår verksamhet består i att producera och leverera miljömärkt fjärrvärme och fjärrkyla med tillhörande energitjänster i Solna, Sundbyberg och angränsande

Läs mer

Huvudtext. Mellan Statens inköpscentral och Atea Sverige AB. Nätverkprodukter 2012. Statens inköpscentral 2012-09-04 96-95-2011:1

Huvudtext. Mellan Statens inköpscentral och Atea Sverige AB. Nätverkprodukter 2012. Statens inköpscentral 2012-09-04 96-95-2011:1 Mellan och Atea Sverige AB Nätverkprodukter 2012 1 (15) Innehållsförteckning 1 Ramavtalsparter... 3 2 Definitioner... 3 3 Bakgrund... 4 4 Ramavtalets inbördesordning... 4 5 Avtalsperiod... 5 6 Parternas

Läs mer

Avtal förlag. Förlagets exemplar. Parter Bokrondellen HB (nedan kallad Säljaren) (org. nr. 969698-9996) . (nedan kallad Köparen) (org. nr. -.

Avtal förlag. Förlagets exemplar. Parter Bokrondellen HB (nedan kallad Säljaren) (org. nr. 969698-9996) . (nedan kallad Köparen) (org. nr. -. Avtal förlag Förlagets exemplar Parter Bokrondellen HB (nedan kallad Säljaren) (org. nr. 969698-9996). (nedan kallad Köparen) (org. nr. -.) Parterna har träffat avtal enligt villkoren nedan rörande Köparens

Läs mer

Revisionsrapport. Oxelösunds kommun. Granskning av avtalshantering. Karin Jäderbrink Lars Edgren 2013-01-14

Revisionsrapport. Oxelösunds kommun. Granskning av avtalshantering. Karin Jäderbrink Lars Edgren 2013-01-14 Revisionsrapport Granskning av avtalshantering Karin Jäderbrink Lars Edgren Oxelösunds kommun 2013-01-14 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Revisionsfråga och kontrollmål

Läs mer

Ramavtal avseende resebyråtjänster

Ramavtal avseende resebyråtjänster KKV1000, v1.1, 2010-05-05 BILAGA 4 - AVTALSUTKAST 2011-10-11 Dnr 565/2011 1 (11) Ramavtal avseende resebyråtjänster 1. Parter Mellan Konkurrensverket och [Leverantören] organisationsnummer xxx-xxx och

Läs mer

AVTAL Sid 1 (7) Avtalsnr 460301 SLLU 9/2003

AVTAL Sid 1 (7) Avtalsnr 460301 SLLU 9/2003 1 AVTAL Sid 1 (7) Avtalsnr 460301 SLLU 9/2003 Objekt SLL 460, Röntgenfilm mm Mellan Stockholms läns landsting, organisationsnummer 232100-0016, nedan benämnd SLL och Agfa Gevaert AB, organisationsnummer

Läs mer

Valfrihetssystem inom boendestöd. Boendestöd - Kapitel 4 Avtal för bedrivande av boendestöd

Valfrihetssystem inom boendestöd. Boendestöd - Kapitel 4 Avtal för bedrivande av boendestöd UPPDRAGSBESKRIVNING 1 (12) Dnr: 2015:190 Valfrihetssystem inom boendestöd Boendestöd - Kapitel 4 Avtal för bedrivande av boendestöd Socialtjänsten Sociala avdelningen Postadress Besöksadress Telefon (vx)

Läs mer

AVTAL. Ramavtal, 02-24, Arbets- och skyddskläder m.m.

AVTAL. Ramavtal, 02-24, Arbets- och skyddskläder m.m. AVTAL Ramavtal, 02-24, Arbets- och skyddskläder m.m. Parter Mellan Järn AB Södertorg, Box 1174, 621 22 VISBY nedan kallad säljaren och Gotlands kommun, 621 81 VISBY, nedan kallad köparen har följande ramavtal

Läs mer

Låt inte administrationen bli den största omkostnaden vid resor och inköp

Låt inte administrationen bli den största omkostnaden vid resor och inköp Fakturering Låt inte administrationen bli den största omkostnaden vid resor och inköp Beräkningar visar att de verkliga kostnaderna för den interna hanteringen av varje faktura är 400 700 kronor för kontroll,

Läs mer

Koncerninköp Inköpare Torleif Stenberg

Koncerninköp Inköpare Torleif Stenberg Koncerninköp Inköpare Torleif Stenberg Datum Tel 046-15 35 38 2009-03-09 torleif.stenberg@skane.se Diarienr 0802545 Sidan 1(8) AVTAL Avtalsnr: 0802545-4.3, Personbilar, service mm för Region Skåne Leverantör:

Läs mer

2. Förfrågningsunderlag, Kontrakt Sysselsättningsplatser med rehabiliterande insatser

2. Förfrågningsunderlag, Kontrakt Sysselsättningsplatser med rehabiliterande insatser Förfrågningsunderlag - Upphandlarversion 2012-02-17 Upphandlingsansvarig ARBETSFÖRMEDLINGEN Tuula Lindström Upphandling Sysselsättningsplatser 2012 Af-2012/037227 Symbolförklaring: Texten ingår i annonsen

Läs mer

Förfrågan avser: PR, Kommunikationstjänster och Webb

Förfrågan avser: PR, Kommunikationstjänster och Webb Förfrågningsunderlag 2012-01 Förfrågningsunderlag 2012-01 Förfrågan avser: PR, Kommunikationstjänster och Webb Beställare Fiber Optic Valley AB Upphandlingsform: Förenklad upphandling Anbud tillhanda senast

Läs mer

Anbudsförfrågan Upphandling av ett (1) komplett släck- och räddningsfordon.

Anbudsförfrågan Upphandling av ett (1) komplett släck- och räddningsfordon. Datum: 2012-11-30 Handläggare: Andreas Lövquist Diarienummer: 76/001. 170-12 Anbudsförfrågan Upphandling av ett (1) komplett släck- och räddningsfordon. Landskrona stad inbjuder till anbudsgivning gällande

Läs mer

Uppförandekod - intern

Uppförandekod - intern Uppförandekod - intern Vår uppförandekod beskriver Svenska Retursystems förväntningar på ett etiskt och hållbart agerande och förhållningssätt i vardagen. Uppförandekoden gäller i sin helhet för samtliga

Läs mer

Lägesrapport avseende införandet av miljöledningssystem med förslag till det fortsatta arbetet.

Lägesrapport avseende införandet av miljöledningssystem med förslag till det fortsatta arbetet. Tjänsteutlåtande Kommunledningskontoret 2007-08-13 Johan Sundqvist 08-590 977 68 Dnr: Fax 08-590 733 40 KS/2006:137 Johan.Sundqvist@upplandsvasby.se /Kommunstyrelsen/ Lägesrapport avseende införandet av

Läs mer

Förfrågningsunderlag

Förfrågningsunderlag 1 (15) Valfrihetssystem för Svensk e-legitimation Dnr 1 31 132119-14/9531 Publicerad 2015-10-10 2 (15) Innehåll 1. Bakgrund 3 1.1 E-legitimationsnämndens uppdrag... 3 1.2 Identitetsfederationen för offentlig

Läs mer

Avtalsform Ramavtal & enstaka köp Namn Köksutensilier

Avtalsform Ramavtal & enstaka köp Namn Köksutensilier Nacka kommun Avtalsform Ramavtal & enstaka köp Namn Köksutensilier Diarie KFKS 2013/109-054 Ansvarig upphandlare Madeleine Arnsten Detta dokument är en kopia på upphandlingens elektroniska skallkravsformulär.

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Behandling av personuppgifter i e-post

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Behandling av personuppgifter i e-post Datum Diarienr 2012-02-06 790-2011 Statens skolinspektion Box 23069 104 35 Stockholm Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Behandling av personuppgifter i e-post Datainspektionens beslut Datainspektionen

Läs mer

Inbjudan att lämna intresseanmälan för kvalificerade affärscoacher till Movexum AB

Inbjudan att lämna intresseanmälan för kvalificerade affärscoacher till Movexum AB Handläggare: Fredrik Bäckström Tfn: 010-471 30 06 Ärende nr: 2011-3606 Datum: 2011-05-21 Sida 1 (5) Inbjudan att lämna intresseanmälan för kvalificerade affärscoacher till Movexum AB Bakgrund Movexum är

Läs mer

AVTAL. Ramavtal, 02-24, Arbets- och skyddskläder m.m.

AVTAL. Ramavtal, 02-24, Arbets- och skyddskläder m.m. AVTAL Ramavtal, 02-24, Arbets- och skyddskläder m.m. Parter Mellan Björcks Borås AB, Barnhemsgatan 15, 506 48 BORÅS nedan kallad säljaren och Gotlands kommun, 621 81 VISBY, nedan kallad köparen har följande

Läs mer

MANUAL ADVANIA LEDNINGSSYSTEM

MANUAL ADVANIA LEDNINGSSYSTEM MANUAL ADVANIA LEDNINGSSYSTEM Innehållsförteckning: sidan Syfte och omfattning... 3 Kort om Advania... 3 Affärsidé... 3 Kvalitetspolicy... 4 Miljöpolicy... 4 Arbetsmiljöpolicy... 5 Jämställdhetspolicy...

Läs mer

Avtalsvillkor. 1 Inledning. 2 Definitioner. 3 Villkorens tillämpningsområde. 4 Kvalificeringsvillkor. Egendeklaration av registrerade produkter

Avtalsvillkor. 1 Inledning. 2 Definitioner. 3 Villkorens tillämpningsområde. 4 Kvalificeringsvillkor. Egendeklaration av registrerade produkter Avtalsvillkor 1 Inledning BASTA-systemets syfte är att fasa ut ämnen med farliga egenskaper ur byggprodukter. Produkter som registreras i BASTA-systemet får inte innehålla ämnen med egenskaper enligt avtalade

Läs mer

AVTAL. Avtalsinnehåll. Avtalstid. Uppdraget. Kostens kvalitet och näringsvärde, matvolymer m.m. 1 ( 9 )

AVTAL. Avtalsinnehåll. Avtalstid. Uppdraget. Kostens kvalitet och näringsvärde, matvolymer m.m. 1 ( 9 ) 1 ( 9 ) Mellan Stockholms Stad genom Östermalms stadsdelsnämnd, nedan kallad Beställaren och XXXXXXXXXXXXXXXX, nedan kallad Leverantören har följande avtal träffats AVTAL Avtalsinnehåll Parternas åtaganden

Läs mer

INKÖPSPOLICY Antagen av kf 10/2001 Kommunfullmäktige tillhanda

INKÖPSPOLICY Antagen av kf 10/2001 Kommunfullmäktige tillhanda INKÖPSPOLICY Antagen av kf 10/2001 Kommunfullmäktige tillhanda 1. Kommunen som köpare Kommunens inköpsverksamhet, dvs flödet av material, produkter och tjänster från leverantör till slutlig förbrukning

Läs mer

Ronneby Kommun inbjuder till anbudsgivning: Starta eget företagsutbildning för arabisktalande.

Ronneby Kommun inbjuder till anbudsgivning: Starta eget företagsutbildning för arabisktalande. inbjuder till anbudsgivning: Starta eget företagsutbildning för arabisktalande. Administrativa föreskrifter sammanfattning Avtalsperiod: 2016-03-01 2016-12-31 Beräknat värde: Ca 500 000 Sek Sista anbudsdag:

Läs mer

2011-04-11. Anbudsförfrågan avseende produktion av NärLjus informations- och marknadsföringsmaterial

2011-04-11. Anbudsförfrågan avseende produktion av NärLjus informations- och marknadsföringsmaterial 2011-04-11 Anbudsförfrågan avseende produktion av NärLjus informations- och marknadsföringsmaterial Härmed inbjuds ni att inkomma med anbud avseende produktion av NärLjus informations- och marknadsföringsmaterial

Läs mer

Kapitel 3 Förslag till kontrakt med kommersiella villkor

Kapitel 3 Förslag till kontrakt med kommersiella villkor Förfrågningsunderlag för upphandling av insatser i form av hemtjänst, boendestöd, ledsagar- och avlösarservice genom kundval för personer med funktionsnedsättning yngre än 65 år i Huddinge kommun Kapitel

Läs mer

ALLMÄNNA VILLKOR KONSULTTJÄNSTER RESURS. 1 Konsulttjänstens genomförande

ALLMÄNNA VILLKOR KONSULTTJÄNSTER RESURS. 1 Konsulttjänstens genomförande Allmänna villkor Konsulttjänster - Resurs 1 (10) ALLMÄNNA VILLKOR KONSULTTJÄNSTER RESURS Dessa allmänna villkor gäller vid utförande av konsulttjänst där leverantören ställer viss resurs till kundens förfogande.

Läs mer

Energi- och klimatfrågan. Verksamhetssystem.

Energi- och klimatfrågan. Verksamhetssystem. Miljön i fokus. Energi- och klimatfrågan. Berendsen har arbetat med miljö- och kvalitetsfrågor under många år. Det är numera en integrerad del i vårt dagliga arbete. Tillsammans strävar vi efter ständiga

Läs mer

ANVÄNDARAVTAL PARTER AVTALSTID ANVÄNDARENS ÅTAGANDEN

ANVÄNDARAVTAL PARTER AVTALSTID ANVÄNDARENS ÅTAGANDEN ANVÄNDARAVTAL PARTER I avtalstexten nedan kallas Du/Ditt företag för Användaren och Apptech 24 AB, 556870-0230, Sjötullsgatan 16, 82450 Hudiksvall, för Apptech. De tjänster som Du faktureras för kallas

Läs mer

Huvudtext. Mellan Statens inköpscentral och. Dokumenthantering 2012 Skrivare, multifunktionsmaskiner (MFP), programvaror och tjänster

Huvudtext. Mellan Statens inköpscentral och. Dokumenthantering 2012 Skrivare, multifunktionsmaskiner (MFP), programvaror och tjänster Mellan och Dokumenthantering 2012 Skrivare, multifunktionsmaskiner (MFP), programvaror och tjänster Ramavtal nr -00x 1 (17) Innehållsförteckning 1 Ramavtalsparter... 3 2 Definitioner... 3 3 Bakgrund...

Läs mer

Avtalsbilaga D.1 Integration. Mall för avropsavtal. Stödtjänster för Säkerhetstjänster

Avtalsbilaga D.1 Integration. Mall för avropsavtal. Stödtjänster för Säkerhetstjänster Avtal Säkerhetstjänster Avtalsbilaga D.1 Integration - Mall för avropsavtal Rev.2.1 Senast ändrad Avtalsbilaga D.1 Integration Mall för avropsavtal avseende Stödtjänster för Säkerhetstjänster Detta dokument

Läs mer

KONTRAKT HEMTJÄNST LOV TI 2011-1093

KONTRAKT HEMTJÄNST LOV TI 2011-1093 KONTRAKT HEMTJÄNST LOV TI 2011-1093 1. Parter Detta avtal är upprättat mellan Södertälje kommun (2000-0159) nedan kallad Beställaren, och Leverantören (xxxxxx-xxxx)nedan kallad Leverantören har följande

Läs mer

AVTAL AVSEENDE FASTIGHETSANSLUTNING TILL STADSNÄT

AVTAL AVSEENDE FASTIGHETSANSLUTNING TILL STADSNÄT AVTAL AVSEENDE FASTIGHETSANSLUTNING TILL STADSNÄT Öresundskraft AB, org nr 556089-7851 ( Öresundskraft ) och nedan angiven fastighetsägare ( Fastighetsägaren ) har ingått avtal på de villkor som framgår

Läs mer

Säkerhetsåtgärder vid kameraövervakning

Säkerhetsåtgärder vid kameraövervakning Säkerhetsåtgärder vid kameraövervakning Datainspektionen informerar Säkerhetsåtgärder vid kameraövervakning Kameraövervakningslagens syfte är att se till så att kameraövervakning kan användas där så behövs

Läs mer

FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG. Förbränning av avfallsbränsle 2010-12-14

FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG. Förbränning av avfallsbränsle 2010-12-14 FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG Förbränning av avfallsbränsle 2010-12-14 OBS! Om förfrågningsunderlag inte har rekvirerats direkt från NSR AB påpekar vi att NSR AB inte ansvarar för risken att anbudsgivare inte får

Läs mer

Sammanfattning. Angeles Bermudez-Svankvist. Camilla Gustafsson. Sida: 2 av 17

Sammanfattning. Angeles Bermudez-Svankvist. Camilla Gustafsson. Sida: 2 av 17 Dnr: AF-2010/436389 Datum: 2011-05-13 Återrapportering enligt regleringsbrevet för 2011, 3.10 Systemstöd Arbetsförmedlingens Återrapportering 2011 Plan för utvecklings- och implementeringsarbetet av det

Läs mer

MALL FÖR KONTRAKTSFÖRLAGA avseende Sysselsättning för personer med psykiska funktionshinder. Anordnare:

MALL FÖR KONTRAKTSFÖRLAGA avseende Sysselsättning för personer med psykiska funktionshinder. Anordnare: 1 (9) MALL FÖR KONTRAKTSFÖRLAGA avseende Sysselsättning för personer med psykiska funktionshinder Anordnare: 2 (9) Innehållsförteckning Sid nr 1 AVTALSPARTER 3 2 KONTAKTPERSONER FÖR AVTALET 3 3 AVTALSOMFATTNING

Läs mer

rwieitii AflflIDt Svenska Skogsplantor 2015-1 1-16--2015-1 1-18 Resultat

rwieitii AflflIDt Svenska Skogsplantor 2015-1 1-16--2015-1 1-18 Resultat rwieitii AflflIDt si 1,. 2015-11-24 248000 1(8) Erreferens Carin Espes Kopia U SP Certifiering Svenska Skogsplantor AB Box 857 Vibytorps plantskola 501 15 BORÅS 69436 HALLSBERG Svenska Skogsplantor 2015-1

Läs mer

FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG

FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG UNDERLAG 2015-03-10 FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG Postadress Gatuadress Telefon E-post Webbplats 351 86 VÄXJÖ Kungsgatan 8 010-223 70 00 kronoberg@lansstyrelsen.se www.lansstyrelsen.se/kronoberg 2 (9) Innehåll

Läs mer

1 Kommersiella villkor 2

1 Kommersiella villkor 2 1 Kommersiella villkor 2 2.1 Omfattning Utföraren förbinder sig, att i enlighet med angivna krav i förfrågningsunderlaget daterat 20xxxx-xx tillhandahålla, det av Utföraren i anbud daterat 20xx-xx-xx beskrivna

Läs mer

Svar över vidtagna åtgärder önskas före februari månads utgång 2009.

Svar över vidtagna åtgärder önskas före februari månads utgång 2009. Kommunrevisionen 2009-01-14 Renhållningsstyrelsen Miljönämnden Byggnadsnämnden Socialnämnden För kännedom: Kommunfullmäktige Granskning av personuppgiftslagens tillämpning På uppdrag av Lunds kommuns revisorer

Läs mer

ANBUDSFÖRFRÅGAN AVSEENDE TJÄNSTEKONCESSION FÖR DRIFT AV ÄNGSKÄRS HAVSCAMPING

ANBUDSFÖRFRÅGAN AVSEENDE TJÄNSTEKONCESSION FÖR DRIFT AV ÄNGSKÄRS HAVSCAMPING Märke: Anbud Ängskärs havscamping 2013 Sista dag för anbud: 2013-08-30 ANBUDSFÖRFRÅGAN AVSEENDE TJÄNSTEKONCESSION FÖR DRIFT AV ÄNGSKÄRS HAVSCAMPING Bilagor 1. Förutsättningar och krav 2. Faktablad 3. Mall

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy för Vetlanda kommun

Informationssäkerhetspolicy för Vetlanda kommun 1 (10) Informationssäkerhetspolicy för Vetlanda kommun Dokumenttyp: Policy Beslutad av: Kommunfullmäktige (2015-12-16 202) Gäller för: Alla kommunens verksamheter Giltig fr.o.m.: 2015-12-16 Dokumentansvarig:

Läs mer