Klinikledningsmöte Psykiatrin, Sunderby sjukhus

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Klinikledningsmöte Psykiatrin, Sunderby sjukhus"

Transkript

1 Redovisande dokument Protokoll Sida 1 (5) Klinikledningsmöte Psykiatrin, Sunderby sjukhus Tid och plats kl , Glasrummet, Psykiatrin Sunderby sjukhus Deltagare Anders Berntsson Anna-Karin Aasa Anna Öhrling Anne Kemi Anneli Nilsson Carin Nordberg Erika Sigvallius Ingela Hällström Kate Oskarsson Linus Bussman Markus Boman Peter Skeppar Seija Kivilompolo Susanna Balogh Tuija Halonen Siw Söderberg Pia Johansson Tanja Bäckström Mötets öppnande Carin hälsar alla välkomna. Projektledarna för psykisk hälsa presenterar sig Pia har arbetat som personligt ombud, med Hjärnkoll och som samordnare. Tanja: Fysioterapeut inom primärvården och Länsgemensam psykiatri i Öjebyn är bakgrunden. Tror att det passar in i projektet. Hoppas de kan bidra och hitta arbetssätt som gynnar patienterna. Tanja börjar den 18/6. Pia och Tanja ska vara stöd till enhetschefer och medarbetare och andra aktörer. De ska vara sammankallande till möten. Kunskaperna har medarbetarna. Handlingsplanen , statliga medel för 12 månader, men hoppfulla att det kommer att förlängas via nya statliga medel. De utpekade förbättringsområdena i projektet är saker som vi har sett behöver göras och kommer från bl a från händelseanalyser och från styrkorten, inga nya områden. Tror att dessa områden har sitt behov och kommer att gynna våra patienter. Viktigt att försöka implementera åtgärder, testa eller avsluta och fortsätta. Projektplanen de kommer att arbeta med: Kvalitetsregister, komma igång med registreringen. Unga vuxna med neuropsykiatrisk samsjuklighet, i Boden, Kalix och Luleå Somatisk ohälsa hos psykisk sjuka patienter Utveckla samverkan mellan primärvården och specialistspsykiatrin i Luleå och östra Norrbotten. Sälja in till kommunen, vi består med projektledare.

2 Sida 2 (5) Händelseanalys Erika Pat som är känd sedan 2013, remiss från hälsocentralen med frågeställning ADHD. 6 inläggningar vid psykiatrin, suicidprevention, allvarligt försök för några år sedan. Misstanke om autismspektrum. Händelseanalys med start september Suicid i hemmet mars Kan inte se någon direkt bakomliggande orsak, mer än att patienten inte ville medicinera. Ej aktuell för tvångsvård. Pappan dog under julen, problematisk relation med sina föräldrar. Brister i kommunikation mellan behandlare och patient. Brister i dokumentation, inte dokumenterat vad man kommit fram till. Psykologen deltog ej i behandlingskonferenser. Förslag på åtgärder: Upprätta rutin för överrapportering vid avrop av tjänster från annan mottagningen än patientens hemmottagning. Dvs vid behov av insatser från annan mottagning så som t ex fysioterapeut, psykolog, arbetsterapeut, gruppbehandling eller utredning m m, så avropas dessa tjänster från annan mottagning. I rutinen ska det framgå vilket forum man överrapporterar patienten, vilka yrkesprofessioner som ska delta, vilken dokumentation som överrapporteras. Vid utredning ska alltid utredande personal delta vid behandlingskonferens. Webenkät För dokumentation i syfte att utreda kunskapsnivå med hänsyn till dokumentation. Markus och patientsäkerhetssamordnare träffas nästa torsdag för att diskutera webenkäten. Förslag från processledare att enhetschefen kan prata med personen på ett ödmjukt sätt att dokumentation är viktigt om man inte själv vet det. Bygg Anne Kemi Anne går igenom flödesloggen relaterad till störningar vid spontningsarbetet. Skylten till vuxenpsykiatrin är flyttad men syns dåligt och måste åtgärdas. Patienterna hittar inte ingången. Taxi hittade inte heller. Går igenom hur det fungerar vid driftstörningar för mer information se byggpärmar som nu finns på alla arbetsplatser i Sunderbyn. En handlingsplan ska tas fram efter second opinion genomförd av psykiatrin Skåne. Vi presenterade verksamheten och lokalerna. Ska göra en handlingsplan utifrån de synpunkter som framkom. Avdelningarna ska börja jobba med arbetssätt. Bygg-pärmar ska finnas på alla enheter. Efter midsommarveckan kommer det att finnas en knapp, när bygget ska stoppas, som ger blinkande signal och ljudsignal när det är risk för liv. Läkarplanering, sommarschema/jourschema Gunilla Hur ser läkarbemanningen ut framöver i sommar? Schemat finns för vecka 24 t o m vecka 30. Avrop ute. Öppenvården har svårt att göra schema då de inte fått tider på läkarna. Bra om överläkarna schemaläggs en längre tid,

3 Sida 3 (5) speciellt i öppenvården för att kunna boka in tider för patienter. Bra med en ordentlig framförhållning. Jeanette ville ha schema för 6 mån men 2 månader var rimligare. Skickar ut t o m september så läkarna kan fylla vilka pass de kan ta. Ekonomi t o m maj 2018 Prognosmöte boka tid med enhetschefer tillsammans med Jeanette mitten/slutet av augusti, mer ett avstämningsmöte. - 9,8 miljoner för den här perioden. Kostnad för Inhyrd personal 17 mnkr, (12 mnkr läkare, 5 mnkr sjuksköterskor). Intäkter 3,9 mnkr. Kostnadsutveckling 2,4 %, mål 1 % = 2,2 mnkr. Mål för ekonomiska handlingsplan 1,5 mnkr i maj. Intäkter från VFU- studenter går att betala för AKA. Anneli kollar upp om all ersättning för studenter går till AKA, i så fall vad går resten av ersättningen. BI Statistiken visar alltför få nybesök till läkare. Blir därmed problem att klara vårdgarantin. Måste ha dialog med läkarna, fråga för läkargruppen. Den som har ansvar för att boka försöka boka fler nybesök. Remisser är på gång i BI, vet ej när. Benchmarking: Norrbotten det län som har ökat mest antal besök från 2016 till 2017 jämfört med alla län. Det innebär att fler patienter får tillgång till behandling. I länet ökar Piteå mest, de har kommit igång med många gruppbehandlingar. Studiebesök till Piteå planeras efter semestern. Piteå återkommer med förslag på datum. Länsmöte LABO Markus Markus har varit på länsmöte där de fyra norra länen deltog. Stämde av hur de arbetar, har samma tankesätt. Diskuterade gör vi rätt saker, hur arbeta bort vårdköer. Det finns patienter önskar/ansöker om hjälp och hamnar då i en kö. Pratade om lokala förutsättningar. Tanken är att Sunderbyn ska ansvara för nästa års länsmöte, våren eller hösten 2019, inte bestämt var. Då kommer föreläsara att bjudas in. Anna tar upp när det gäller övertagning av LABO-patienter då ska läkemedelslista, journalanteckningar etc, allt ska vara klart annars får patienterna vänta. Måste vara färdigt, personalen måste hålla på och ringa och kräva handlingar. Tuija berättar om en händelse med en våldsam och hotfull patient. Våld mot personal ska alltid polisanmälas. Likaså hot ska polisanmälas. Informera polisen vem som är vittne och vem som är drabbad. LABO i Kalix har en tung situation med våldsbenägna patienter. Personal hanterar det bra. Märker av att det blivit ett annat hårdare klimat, vilket kan bidra till svårigheter att rekrytera läkare.

4 Sida 4 (5) Lägesrapport - enhetschefer Avdelning 32 Flykten av sjuksköterskor bromsad, 14 sjuksköterskor kvar. 8 lediga tjänster i dagsläget. Sommaren ser väl OK ut. Pusslar ihop för att få till bemanningen. Beroendecentrum BC flyttar ner 21/6. Vik arbetsterapeut slutar. En socionom har sagt upp sig. 6 sökande till socionomtjänsten. En nattsjuksköterska anställd. Länsstyrgruppen vill se över överenskommelsen från 2014 som reglerar samverkan Beroendecentrum. Kommunerna i länsstyrgruppen, vill ha mer statistik. Vi har en del underlag idag, de vill ex veta vilka droger patienterna tar men det är inget som vi kan ta ut statistik på. Gällivare och Kiruna har nästan inga patienter. BC ska vara ett kunskapscentrum, kunna vända sig till specialistenhet, ej strukturerat uppbyggnaden ännu. Håller på att bygga upp med inspelningar av föreläsningar. BC har små resurser då verksamheten har så få sjuksköterskor. Annelie lyfter att man ska se över ersättningen från kommunerna då den inte har blivit ändrad på flera år. Kan regionens satsning på sjuksköterskor leda till några fler anställda? Det är ett lönetillägg. Det kommer tillämpningsanvisningar under juni månad. Politisk fattat beslut att satsa på sjuksköterskor i slutenvården som ett led i att behålla sjuksköterskor och för att minska beroendet av hyrssjuksköterskor i slutenvården. Luleå närpsykiatri Sommaren ser bra ut fram till vecka 35 efter det ser det inte bra ut. Signaler från jourteamet att två sjuksköterskor vill göra något annat. Kommer att ha hälften av de sjuksköterskor som de behöver. Skickat ut en kallelse till en träff om vilka problemområden vi ser, för att diskutera förslag till åtgärder och ett förslag kommer att skickas med. Att minska sårbarheten och att prioritera arbetsuppgifterna för sjuksköterskor är två angelägna områden som behöver diskuteras med medarbetarna. Svårrekryterat i Luleå, behandlare slutar samt att det är pensionsavgångar. Hade fått tag i en psykolog som ville arbeta på närpsykiatrin men tackar nej pga erbjuden lön HR-partner inte kunde godkänna högre. Stor löneskillnad mellan region och kommun, privata för psykologer och även socionomer. Vaktbolag Regionen har upphandlat annat bolag, Väktarskolan som tillträder på måndag. Norrvakt överklagade inte. Har hälsat dem välkomna. De har börjat träffa personalen på BC och avd 32. Ser framemot samarbetet, ha en positiv inställning och alla hjälps åt. De har andra resurser, i en nödsituation kan de som exempel ha förstärkning på plats inom 9 minuter. Verksamheten får

5 Sida 5 (5) rapporter över händelser och åtgärder i ett webbverktyg som uppdateras kontinuerligt journal via nätet Peter informerar om att läkargruppen har haft ett möte och riskanalys är gjord. Zypadhera Svårigheter på vissa orter att patienterna kan få injektioner via hälsocentralen. Skriva kontrakt med patienten, att ansvaret ligger hos patienten att kvarstanna tre timmar efter injektion. Hjälpa till att påminna vid läkarbesök att patienten skriver på kontraktet.

Klinikledningsmöte Psykiatrin Sunderby sjukhus

Klinikledningsmöte Psykiatrin Sunderby sjukhus Redovisande dokument Protokoll Sida 1 (6) Klinikledningsmöte Psykiatrin Sunderby sjukhus 2018-05-18 Tid och plats 2018-05-18, kl. 08.30 12.00, Glasrummet, Psykiatrin Sunderby sjukhus Deltagare Anders Berntsson

Läs mer

Klinikledningsmöte psykiatrin, Sunderby sjukhus

Klinikledningsmöte psykiatrin, Sunderby sjukhus Redovisande dokument Protokoll Sida 1 (8) Klinikledningsmöte psykiatrin, Sunderby sjukhus 2018-04-27 Tid och plats 2018-04-27, kl. 08 30-12 00, Glasrummet psykiatrin Sunderbyn Deltagare Anders Berntsson

Läs mer

Projektplan för etablering av Beroendecentrum 2015-03-30

Projektplan för etablering av Beroendecentrum 2015-03-30 Projektplan för etablering av Beroendecentrum 2015-03-30 Ann-Christin Åström Projektledare landstinget Henry Lundgren Projektledare Kommunförbundet Projektnamn: Uppbyggnad av Beroendecentrum i Norrbotten

Läs mer

Ledningsrapport april 2018

Ledningsrapport april 2018 Periodens resultat är + 54 mnkr, en positiv avvikelse mot budget med 56 mnkr men en försämring med 36 mnkr jmf föregående år. Nettokostnaderna har ökat med 3,3 procent jämfört med samma period föregående

Läs mer

Politisk samverkansberedning

Politisk samverkansberedning Protokoll Politisk samverkansberedning Tid och plats 9 maj 2019 klockan 10.00 13.50 Regionhuset, Styrelserummet Närvarande Region Norrbotten: Kenneth Backgård (SJVP), ordf. Erika Sjöö (SJVP) Linda Frohm

Läs mer

Bilaga 8d Rutin - Hantering av driftstörningar under byggtid

Bilaga 8d Rutin - Hantering av driftstörningar under byggtid Sunderby sjukhus Tore Öberg 1 av 7 Bilaga 8d Rutin - Hantering av driftstörningar under byggtid Rutin gällande oförutsedda driftstörningar som är relaterade till om- och tillbyggnationerna av Sunderby

Läs mer

Politisk samverkansberedning för vård, skola och omsorg

Politisk samverkansberedning för vård, skola och omsorg Protokoll från Politisk samverkansberedning för vård, skola och omsorg Tid och plats 3 september 2015 kl 10.00-14.00, Sunderby folkhögskola Landstinget Anders Öberg (S), ordförande Agneta Granström (MP)

Läs mer

Ledningsrapport september 2018

Ledningsrapport september 2018 Periodens resultat är + 243 mnkr, en positiv avvikelse mot budget med 117 mnkr men en försämring med 40 mnkr jmf föregående år. Nettokostnaderna har ökat med 3,1 procent jämfört med samma period föregående

Läs mer

Ledningsrapport december 2018

Ledningsrapport december 2018 Resultat före finansnetto är +220 mnkr vilket är 94 mnkr bättre än budget och 59 mnkr sämre än föregående år. Finansnettot är negativt med 70 mnkr vilket helt beror på orealiserad värdereglering av pensionsportföljen

Läs mer

Bild- och funktionsmedicin

Bild- och funktionsmedicin Informerande dokument Information Sida 1 (5) Bild- och funktionsmedicin Division Länssjukvård Välkommen till Bild- och funktionsmedicin, Region Norrbotten 2018-08-09 Maria Bergkvist Annika Oja Sida 2 (5)

Läs mer

Förberedelser för nytt arbetssätt gällande samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso-och sjukvård

Förberedelser för nytt arbetssätt gällande samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso-och sjukvård Förberedelser för nytt arbetssätt gällande samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso-och sjukvård Den gemensamma checklistan är övergripande och vänder sig till alla parters chefer. Syftet är

Läs mer

Ledningsrapport december 2017

Ledningsrapport december 2017 Periodens resultat är + 302 mkr, en negativ avvikelse mot budget med 10 mkr. Nettokostnaderna har ökat med 1,5 % jämfört med samma period föregående år vilket är 56 mkr högre än budget. Divisionerna redovisar

Läs mer

Ledningsrapport augusti 2017

Ledningsrapport augusti 2017 Periodens resultat är + 294 mkr, en positiv avvikelse mot budget med 100 mkr. Nettokostnaderna har ökat med 1,6 % jämfört med samma period föregående år vilket är lägre 78 mkr lägre än budget. Regionens

Läs mer

Månadsrapport mars 2017 Region Norrbotten

Månadsrapport mars 2017 Region Norrbotten Redovisande dokument Rapport Sida 1 (10 Månadsrapport mars 2017 Region Norrbotten Sida 2 (10) Innehållsförteckning Ekonomi... 3 Verksamhetens intäkter... 3 Verksamhetens kostnader... 4 Personalkostnader...

Läs mer

Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa redovisning av stimulansmedel utbetalad till arbete med psykisk hälsa på

Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa redovisning av stimulansmedel utbetalad till arbete med psykisk hälsa på Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2017 - redovisning av stimulansmedel utbetalad till arbete med psykisk hälsa på ungdomsmottagningar Särskild satsning på ungdomsmottagningar Inför

Läs mer

MBL 19 information till samverkansforum för närsjukvården Luleå Boden

MBL 19 information till samverkansforum för närsjukvården Luleå Boden 1(5) Protokoll MBL 19 information till samverkansforum för närsjukvården Luleå Boden Tid och plats Fredagen 9 maj 2014 08.00 12.00 IVAs konferensrum Sunderby sjukhus Ulf Bergman, närsjukvårdschef Camilla

Läs mer

Ledningsrapport april 2017

Ledningsrapport april 2017 Periodens resultat är + 90 mkr, en positiv avvikelse mot budget med 69 mkr. Nettokostnaderna är oförändrade jämfört med samma period föregående år vilket är 2,2 % lägre än budget (56 mkr). Regionens prognos

Läs mer

Ledningsrapport mars 2017

Ledningsrapport mars 2017 Periodens resultat är + 54 mkr, en positiv avvikelse mot budget med 14mkr. Nettokostnaderna är 2,2 % högre än samma period föregående år men ca 1,4 % lägre än budget (27 mkr). Divisionerna redovisar ett

Läs mer

Månadsrapport Region Norrbotten

Månadsrapport Region Norrbotten Redovisande dokument Rapport Sida 1 (17 Månadsrapport Region Norrbotten 201803 Sida 2 (17) Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Verksamhet... 4 Produktion... 4 Tillgänglighet... 4 Specialiserad vård...

Läs mer

Temagrupp Äldre. Strategi Att stärka och systematiskt förbättra samverkan i vård och omsorg för äldre.

Temagrupp Äldre. Strategi Att stärka och systematiskt förbättra samverkan i vård och omsorg för äldre. Temagrupp Äldre Äldre med sjukdom/funktionsnedsättning ska känna att vård, stöd och omsorgsinsats är tillgänglig, trygg, säker och samordnad av kommun, primärvård, sjukhus och tandvård. Strategi Att stärka

Läs mer

Ledningsrapport september 2017

Ledningsrapport september 2017 Periodens resultat är + 283 mkr, en positiv avvikelse mot budget med 55 mkr. Nettokostnaderna har ökat med 2,0 % jämfört med samma period föregående år vilket är lägre 32 mkr lägre än budget. Regionens

Läs mer

Månadsrapport oktober 2017

Månadsrapport oktober 2017 Redovisande dokument Rapport Sida 1 (12 Månadsrapport oktober 2017 Sida 2 (12) Innehållsförteckning Ekonomi... 3 Periodens resultat och prognosbedömning... 3 Periodens intäkter och kostnader... 4 Verksamhetens

Läs mer

Aktivitet och status O = EJ PÅBÖRJAT O = PÅGÅR O = KLART O Pilot förstärkt samarbete i öppenvård för sjuka äldre

Aktivitet och status O = EJ PÅBÖRJAT O = PÅGÅR O = KLART O Pilot förstärkt samarbete i öppenvård för sjuka äldre Bilaga 1 till Gemensam handlingsplan Bättre liv för sjuka äldre Aktivitetsplan Bättre liv för sjuka äldre Mätperiod enligt överenskommelsen mellan SKL och staten för : 131001 140930 Resultat för åldersgruppen

Läs mer

PPM mätningar 2019 Närsjukvården

PPM mätningar 2019 Närsjukvården PPM mätningar 2019 Närsjukvården Sammanfattande rapport över vårens PPMmätningar, samt 2018 års journalgranskning i Närsjukvården Region Norrbotten. PPM 2019 Närsjukvården Piteå Lu/Bo Kalix Gällivare Kiruna

Läs mer

Barn och unga handlingsplan för hälsoundersökningar

Barn och unga handlingsplan för hälsoundersökningar SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Barn- och utbildningsberedningen/ Sammanträdesdatum 2015-11-12 48/50 Socialberedningen gemensamt 38 Barn och unga handlingsplan för hälsoundersökningar Ingrid Carlenius, kansliet,

Läs mer

Patiensäkerhetsberättelse PSYKIATRICENTRUM MAGNUS FRITHIOF

Patiensäkerhetsberättelse PSYKIATRICENTRUM MAGNUS FRITHIOF Patiensäkerhetsberättelse PSYKIATRICENTRUM 171227 MAGNUS FRITHIOF Innehållsförteckning Sammanfattning... 2 Övergripande mål och strategier... 3 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet... 3 Struktur

Läs mer

Redovisning av lex Maria anmälningar med anledning av självmord

Redovisning av lex Maria anmälningar med anledning av självmord Gunnar Ramstedt Ärendenr HSN 2012/364 1 (5) Handlingstyp Tjänsteskrivelse Datum 24 augusti 2012 Hälso- och sjukvårdsnämnden Redovisning av lex Maria anmälningar med anledning av självmord Sammanfattning

Läs mer

Övningsexempel. Webbutbildning HT 2017

Övningsexempel. Webbutbildning HT 2017 Övningsexempel Utgår från; Exempel på fråga från frågeformulär Kompletterande information, Underlag för följdfrågor till kvalitetsnivåbestämning Pratbubbla - indikerar följdfrågor och fördjupning A:2.

Läs mer

Patientnämndens rapport 2014

Patientnämndens rapport 2014 Patientnämndens rapport 2014 1 Sammanfattning Rapporten avser patientnämndens verksamhet för 2014 med inkomna synpunkter samt stödpersonsuppdrag. Främst ses ärenden rörande felaktig, fördröjd eller utebliven

Läs mer

Händelseanalys. Datum: Patient avlidit i självmord. November Analysledare:

Händelseanalys. Datum: Patient avlidit i självmord. November Analysledare: Datum: 2018-07-02 Händelseanalys Patient avlidit i självmord November 2017 Analysledare: Utvecklingsenheten Skaraborgs Sjukhus Västra Götalandsregionen 1 Sammanfattning Syfte: Syftet med analysen är att

Läs mer

MVT. Kistamässan

MVT. Kistamässan MVT Kistamässan 170124 RemoAge Projektperiod 150501-180430 Northern Periphery and Arctic Programme (NPA)- Programme Area Norrbotten Kiruna sjukhus 1 hälsocentral + 1 privat 1 kommun Gällivare sjukhus 3

Läs mer

Standardiserad Utskrivning. Samordnande sjuksköterska på VC

Standardiserad Utskrivning. Samordnande sjuksköterska på VC Standardiserad Utskrivning Samordnande sjuksköterska på VC Bakgrund Arvika sjukhus pilot standardiserad utskrivning 2013- Pilotprojekt Verkstaden 2013 Samordnande sjuksköterska, funktion samordnande ssk

Läs mer

Motala kommun (2) Hemsjukvården Bo Lundén Processledare

Motala kommun (2) Hemsjukvården Bo Lundén Processledare Tjänsteställe/handläggare Datum Dnr Sidnr Motala kommun 2018-02-09 1 (2) Hemsjukvården Bo Lundén Processledare Minnesanteckningar från StyrgruppVäster, SVä Tid: Onsdagen den 7 februari 2018 kl 13.30-16.00

Läs mer

RINKEBY-KISTA STADSDELSFÖRVALTNING. Angående Upprustning, bemanning och beredskap i våra fritidsverksamheter

RINKEBY-KISTA STADSDELSFÖRVALTNING. Angående Upprustning, bemanning och beredskap i våra fritidsverksamheter RINKEBY-KISTA STADSDELSFÖRVALTNING FÖREBYGGANDE UNGDOMS INSATSER OCH MEDBORG ARSERVICE TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 1.6.-821-2011 SID 1 (6) 2012-04-04 SDN 2012-04-19 Handläggare: Christina Hermansson Telefon:

Läs mer

Framtidsbilder Hälso- och sjukvården i Norrbotten. år 2020

Framtidsbilder Hälso- och sjukvården i Norrbotten. år 2020 Framtidsbilder Hälso- och sjukvården i Norrbotten år 2020 1 Vad tycker du? Läs det här först En förklaring av begrepp Landstinget beslutade år 2009 att se över den framtida hälso- och sjukvården i Norrbotten.

Läs mer

Ledningsrapport december 2016

Ledningsrapport december 2016 Årets resultat är + 198 mkr, vilket är 438 mkr bättre än föregående år men avviker negativt mot budgeten med 124 mkr. Resultatförbättringen beror på att skatteintäkterna ökat med 852 mkr, där höjningen

Läs mer

Bilaga Återkoppling RD-uppdrag till RS för att uppnå budgeterat resultat

Bilaga Återkoppling RD-uppdrag till RS för att uppnå budgeterat resultat Bilaga Återkoppling RD-uppdrag till RS för att uppnå budgeterat resultat Ärende/fråga Minska användning av inhyrd personal och övertid Liggande handlingsplaner följs i ordinarie uppföljning Tjänstledigheter

Läs mer

Politisk samverkansberedning

Politisk samverkansberedning Protokoll Politisk samverkansberedning Tid och plats Torsdag den 5 september 2013 kl 09.30-16.00, Sunderby folkhögskola, Västergård Landstinget Kent Ögren (S), ordf Britt Westerlund (S) Monica Carlsson

Läs mer

Barnen och sjukdomen Nationell konferens Barn som anhöriga 2013

Barnen och sjukdomen Nationell konferens Barn som anhöriga 2013 Barnen och sjukdomen Nationell konferens Barn som anhöriga 2013 Barn till föräldrar med allvarlig somatisk sjukdom Att implementera lagen inom vuxensomatisk vård Neurologiska klinikens arbete med rutiner

Läs mer

Politisk samverkansberedning

Politisk samverkansberedning Protokoll Politisk samverkansberedning Tid och plats 5 februari 2015 kl 10.00-16.00, Sunderby folkhögskola Landstinget Maria Stenberg, ordf 5-15 Agneta Granström (MP) ande Socialberedningen Helena Öhlund

Läs mer

Regional inventering av tillgång till specialiserad palliativ vård för barn.

Regional inventering av tillgång till specialiserad palliativ vård för barn. Regional inventering av tillgång till specialiserad palliativ vård för barn. Årligen dör uppskattningsvis 5-10 barn av cancer i norra sjukvårdsregionen. Dessa barns tillgång till specialiserad palliativ

Läs mer

Bilaga 1. Våld i nära relation NLL 2015

Bilaga 1. Våld i nära relation NLL 2015 Bilaga 1 Våld i nära relation NLL 2015 1. Jag är anställd inom: 1. Luleå/Boden närsjukvårdsområde 271 (31%) 2. Piteå närsjukvårdsområde 149 (17%) 3. Gällivare närsjukvårdsområde 92 (11%) 4. Kalix närsjukvårdsområde

Läs mer

Månadsfakta oktober 2016

Månadsfakta oktober 2016 Ekonomi Resultaträkning Kostnadsutveckling 2016-2015 Resultaträkning (Mkr) 201610 201510 2010610-201510 Avvikelse mot budget 2016 Verksamhetens intäkter 1 039 976 6,5% 164 Verksamhetens kostnader -7 291-6

Läs mer

Månadsfakta september 2016

Månadsfakta september 2016 Ekonomi Resultaträkning Kostnadsutveckling 2016-2015 Resultaträkning (Mkr) 201609 201509 2010609-201509 Avvikelse mot budget 2016 Verksamhetens intäkter 936 873 7,2% 149 Verksamhetens kostnader -6 544-6

Läs mer

Framtidens primärvård

Framtidens primärvård Framtidens primärvård Strukturerad vårddokumentation checklistor för evidens och vårdprogram dela information patienten dela information med andra vårdgivare överföring till kvalitetsregister verksamhetsuppföljning

Läs mer

Samverkansrutin Demens

Samverkansrutin Demens Samverkansrutin Demens I Vellinge kommun Samverkan mellan kommun, primärvård och specialistvård Lokal samverkansrutin Bakgrund: Demenssjukdomar är sjukdomar som leder till kraftiga försämringar i människans

Läs mer

Sammanställning 1. Bakgrund

Sammanställning 1. Bakgrund Sammanställning 1 Blandat lärande nätverk Sörmlands län 27 september 2016 om Delaktighet och bemötande ur ett anhörigperspektiv, samverkan mellan kommuner och landstinget. Bakgrund Nämnden för socialtjänst

Läs mer

Prioriterade områden

Prioriterade områden 2017-10-25 Överenskommelse om organisering av länsstyrgruppens samverkan inom hälso- och sjukvård, socialtjänst och skola, mellan länets kommuner och Region Norrbotten. Bakgrund Länets kommuner och Region

Läs mer

Datum: Händelseanalys. Suicid utförd på boende för ensamkommande flyktingbarn. Februari 2017

Datum: Händelseanalys. Suicid utförd på boende för ensamkommande flyktingbarn. Februari 2017 Datum: 2018-01-18 Händelseanalys Suicid utförd på boende för ensamkommande flyktingbarn Februari 2017 1 Sammanfattning Person som tidigare varit på ett bedömningssamtal på den aktuella mottagningen. Bedömdes

Läs mer

Ledningsrapport januari 2018

Ledningsrapport januari 2018 Periodens resultat är + 32 mkr, en positiv avvikelse mot budget med 8 mkr. Nettokostnaderna har ökat med 5,3% jämfört med samma period föregående år. Periodens nettokostnaderna är 16 mkr lägre än budget.

Läs mer

Verksamhetsberättelse Psykiatripartners barn och ungdom 2015

Verksamhetsberättelse Psykiatripartners barn och ungdom 2015 Verksamhetsberättelse Psykiatripartners barn och ungdom 2015 Verksamhetsform, uppdrag och innehåll: Mottagningen i Motala ansvarar för Motala och Vadstena kommuner. I kommunerna finns nästan 10 000 barn

Läs mer

Hälso- och sjukvården Samordnad vårdplanering på Gotland rutiner

Hälso- och sjukvården Samordnad vårdplanering på Gotland rutiner MANUAL 1(7) Samordnad vårdplanering på Gotland rutiner Samverkan vid in och utskrivning av patienter i slutenvård. (SOSFS 2005:27 ) 1) Signal till socialtjänsten vid inläggning. Vid inskrivning av samtliga

Läs mer

Samverkansforum för Närsjukvården Luleå/Boden

Samverkansforum för Närsjukvården Luleå/Boden 1(5) Protokoll Samverkansforum för Närsjukvården Luleå/Boden Tid och plats Fredag den 3 oktober 2014 kl 10.00 konferenscentrum rum 1 Ulf Bergman närsjukvårdschef Per Vågström, bitr närsjukvårdschef Camilla

Läs mer

Vad krävs för att beakta barns behov av information, råd och stöd?

Vad krävs för att beakta barns behov av information, råd och stöd? Vad krävs för att beakta barns behov av information, råd och stöd? Utveckling av barn- och föräldrastöd vid Beroendecentrum Stockholm (BCS) Barn och unga i familjer med missbruk 2 december 2013 Christina

Läs mer

Samverkansdiskussion om intravenöst missbruk och spridning av hepatit C i Norrbottens Län

Samverkansdiskussion om intravenöst missbruk och spridning av hepatit C i Norrbottens Län Samverkansdiskussion om intravenöst missbruk och spridning av hepatit C i Norrbottens Län 29 november 2012 Birgitta Hall Kurator Sunderby Sjukhus Ann-Louise Svedberg Lindqvist Sjuksköterska Smittskydd

Läs mer

Kopia utskriftsdatum: Sid 1 (8)

Kopia utskriftsdatum: Sid 1 (8) Förvaltning Ägare Reviderat datum Ann-Louise Gustafsson 2018-05-30 Verksamhet Välfärd och folkhälsa Slutgranskare Marie Gustafsson Diarienr Dokumentkategori Fastställare Giltigt datum fr o m Överenskommelser

Läs mer

Trycksår - handlingsplan

Trycksår - handlingsplan Nationella satsningen för ökad patientsäkerhet, indikator 4, 2013 Handlingsplan med mål och förbättringsarbete för att minska andelen trycksår inom Norrbottens läns landsting (NLL). Handlingsplan: NLL;s

Läs mer

BUP Sahlgrenska Universitetssjukhuset

BUP Sahlgrenska Universitetssjukhuset BUP 2018-05-16 Väntande till första besök 421 334 287 106 161 138 0 80 TOTALT ANTAL ÖVER 30 DAGAR TOTALT ANTAL ÖVER 30 DAGAR TOTALT ANTAL ÖVER 30 DAGAR TOTALT ANTAL ÖVER 30 DAGAR 2015 2016 2017 MARS 2018

Läs mer

Årsrapport för privata vårdgivare på nationella taxan 2018

Årsrapport för privata vårdgivare på nationella taxan 2018 Redovisande dokument Rapport Sida 1 (7 Årsrapport för privata vårdgivare på nationella taxan 2018 Sida 2 (7) Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Allmänt... 3 Samverkansorganet... 4 Ersättningsetableringar...

Läs mer

Dålig psykisk hälsa är vanligare bland förtidspensionärer, arbetslösa och studerande än bland personer som arbetar. Andelen med dålig psykisk hälsa

Dålig psykisk hälsa är vanligare bland förtidspensionärer, arbetslösa och studerande än bland personer som arbetar. Andelen med dålig psykisk hälsa Referat av föredrag från konferens 110412 i Lund arrangerad av Schizofreniföreningen i Skåne i samarbete med Vuxenskolan i Skåne. Anders Åkesson (Mp) Regionråd, vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden

Läs mer

Akutpsykiatrisk vård. 8 9 februari 2012, Stockholm

Akutpsykiatrisk vård. 8 9 februari 2012, Stockholm Akutpsykiatrisk vård Akutpsykiatriska bedömningar och diagnossättning Missbrukets fysiologi behandling och risker med abstinens! Suicidriskbedömning hur kan du bedöma hur allvarligt det är? Samtalsteknik

Läs mer

BUP Dalarna Katalog gruppinsatser Hösten 2018

BUP Dalarna Katalog gruppinsatser Hösten 2018 BUP Dalarna Katalog gruppinsatser Hösten 2018 Föräldrainformation, kurser och gruppbehandlingar i BUP Dalarna - hösten 2018 Här finns information om kurser, gruppverksamhet och gruppbehandlingar som finns

Läs mer

Trygga äldre i Norrbotten - ett gemensamt ansvar

Trygga äldre i Norrbotten - ett gemensamt ansvar Trygga äldre i Norrbotten - ett gemensamt ansvar Införande av Trygg hemma 2013-2015 2015-12-15 INNEHÅLLSFÖRTECKNING KAPITEL 1 INLEDNING 3 1.1 Bakgrund 3 1.2 Uppdrag 3 1.3 Metod, syfte, mål 4 1.4 Målgrupp/avgränsningar

Läs mer

Folkhälsoenkät Förekomsten av dålig psykisk hälsa är 16 % för män och 20 % för kvinnor.

Folkhälsoenkät Förekomsten av dålig psykisk hälsa är 16 % för män och 20 % för kvinnor. Folkhälsoenkät 2008 Förekomsten av dålig psykisk hälsa är 16 % för män och 20 % för kvinnor. Den högsta andelen ses bland unga kvinnor i åldern 18-34 år.. Dålig psykisk hälsa är vanligare bland förtidspensionärer,

Läs mer

Tidig planering för säker och trygg vård i sommar

Tidig planering för säker och trygg vård i sommar PM 2015-04-17 1 (5) Sommarplaneringen i vården 2015 Tidig planering för säker och trygg vård i sommar För att få en bild av hur planeringen av vården och bemanningen av vårdpersonal ser ut inför sommaren

Läs mer

Minnesanteckning lokala Närsjukvårdsgrupp Uddevalla, , Kasen, Stadshuset, Uddevalla

Minnesanteckning lokala Närsjukvårdsgrupp Uddevalla, , Kasen, Stadshuset, Uddevalla Minnesanteckning lokala Närsjukvårdsgrupp Uddevalla, 2017-12-07, Kasen, Stadshuset, Uddevalla Närvarande/ Förhindrade: Se bilaga 1. Godkännande av dagordning/ anmälan övriga frågor Dagordningen godkändes.

Läs mer

Patientforum. Vad är det och hur går det till?

Patientforum. Vad är det och hur går det till? Patientforum Vad är det och hur går det till? Vad är patientforum? Patientforum är en mötesform som erbjuds inom flera av Stockholm läns sjukvårdsområdes psykiatriska verksamheter. På mötet kan patienter

Läs mer

Handlingsplan för NOSAM Östra Göteborg 2018

Handlingsplan för NOSAM Östra Göteborg 2018 Handlingsplan för Östra Göteborg 2018 Uppdrag :s uppdrag är att gemensamt definiera och arbeta utifrån behoven i närområdet samt att arbeta med de uppgifter som beskrivs under -info i LGS:s samverkansplan.

Läs mer

Projekt Multi7 -bättre liv för sjuka äldre

Projekt Multi7 -bättre liv för sjuka äldre Projekt Multi7 -bättre liv för sjuka äldre Samarbete mellan Umeå kommun och Västerbottens läns landsting. Bättre liv för sjuka äldre Kan vi höja kvaliteten i vård och omsorg och samtidigt göra den mer

Läs mer

Råd till våldsutsatta kvinnor och barn. Information till dig som bor i Luleå och Boden

Råd till våldsutsatta kvinnor och barn. Information till dig som bor i Luleå och Boden Råd till våldsutsatta kvinnor och barn Information till dig som bor i Luleå och Boden Att många människor i samhället utsätts för hot och våld inom hemmets väggar är ett samhällsproblem. Dessutom är det

Läs mer

Specialiserad palliativ vård på hemorten

Specialiserad palliativ vård på hemorten Specialiserad palliativ vård på hemorten Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland Söklista för personal inom slutenvården samt kommunal vård och omsorg i norra regionen. Söklistan ska förmedla

Läs mer

Minnesanteckningar Utvecklingsråd för personer med psykisk ohälsa

Minnesanteckningar Utvecklingsråd för personer med psykisk ohälsa Minnesanteckningar Utvecklingsråd för personer med psykisk ohälsa Tid:, 8.30 12.00 Plats: Solhem, plan 8, lokal Blå rummet Omfattning: p. 60-70/2012 Närvarande: Bertil Martinsson Anneli Svensson Kerstin

Läs mer

Projekt Patientforum. En del av NSPH Skåne MICHELLE NILSSON, PROJEKTLEDARE LINDA MALTERIUS, PROJEKTMEDARBETARE

Projekt Patientforum. En del av NSPH Skåne MICHELLE NILSSON, PROJEKTLEDARE LINDA MALTERIUS, PROJEKTMEDARBETARE Projekt Patientforum En del av NSPH Skåne MICHELLE NILSSON, PROJEKTLEDARE LINDA MALTERIUS, PROJEKTMEDARBETARE Bakgrund Ett liknande arbetssätt används i egen regi i Stockholm, liksom det tidgare har gjorts

Läs mer

Journalen via nätet för psykiatrins patienter. Inga Jonzon Eriksson

Journalen via nätet för psykiatrins patienter. Inga Jonzon Eriksson Journalen via nätet för psykiatrins patienter Inga Jonzon Eriksson Innehåll Aktuellt läge i Sverige Status i Region Jönköpings län Införandet av psykiatrins anteckningar Förberedelser Erfarenheter Resultat

Läs mer

Samverkansgrupp för Psykiatrin i Halland

Samverkansgrupp för Psykiatrin i Halland Protokoll Sammanträdesdatum 2015-06-03 Samverkansgrupp för Psykiatrin i Halland Tid: 3 juni 2015, kl 09.30 12.00 Plats: Trådgården, Psykiatristaben Varberg Närvarande: Ove Larsson Ordförande Ann-Sophie

Läs mer

Redovisning av förstärkningsmedel psykiatri 2017 riktat till patientgrupper med bipolär sjukdom

Redovisning av förstärkningsmedel psykiatri 2017 riktat till patientgrupper med bipolär sjukdom Redovisning av förstärkningsmedel psykiatri 2017 riktat till patientgrupper med bipolär sjukdom SU Psykiatri affektiva Nyttjande av utökade medel Mottagningen har anställt följande yrkeskategorier: 1,5

Läs mer

BESLUT. Tillsyn av psykiatriska akutmottagningen,

BESLUT. Tillsyn av psykiatriska akutmottagningen, Iff'\ Inspektionen förvårdochomsorg BESLUT it'rs/ 2015-12-01 Dnr 8.5-8059/2015-71(9) Avdelning mitt Ylva Grahn ylva.grahngi vo.se Landstinget Sörmland 611 88 Nyköping Vårdgivare Landstinget i Sörmland

Läs mer

Resultat oktober 2013 Hur går vi vidare?

Resultat oktober 2013 Hur går vi vidare? Resultat oktober 2013 Hur går vi vidare? Innehåll Resultat Norrbotten Bättre liv för sjuka äldre Förstärkt utskrivning från sjukhus Förstärkt samverkan i öppenvård Framgångsfaktorer Hur går vi vidare 2014?

Läs mer

Bakgrund. Uppföljningens syfte. De 13 mångbesökarna. Mångbesökare. Landstinget. Projekt Mångbesökare

Bakgrund. Uppföljningens syfte. De 13 mångbesökarna. Mångbesökare. Landstinget. Projekt Mångbesökare Bakgrund Projekt Mångbesökare En modell för uppföljning av insatser och behov som patienter/klienter har inom missbruks och beroendevården i Norrbotten Benitha Eliasson, vetenskaplig ledare FoUI Norrbotten

Läs mer

Riktlinjer för psykiatrisk öppenvård. PSYKIATRIFÖRVALTNINGEN Box 601, Kalmar

Riktlinjer för psykiatrisk öppenvård. PSYKIATRIFÖRVALTNINGEN Box 601, Kalmar Riktlinjer för psykiatrisk öppenvård V U X E N P SYKIATRI SÖDER F A S TSTÄL L T 2011-06-16 V E R S I O N 2011:1 PSYKIATRIFÖRVALTNINGEN Box 601, 391 26 Kalmar Innehåll Inledning 2 Definition av öppenvård,

Läs mer

BESLUT. Tillsyn av psykiatriska akutmottagningen, Västerås

BESLUT. Tillsyn av psykiatriska akutmottagningen, Västerås /5-(e,.(7s BESLUT inspektionenförvårdochomsorg 2015-06-05 Dnr 8.5-26139/2014-81(7) Avdelning mitt Håkan Hult hakan.hultgivo.se Landstinget Västmanland Diariet Västmanlands sjukhus Landstingshuset ingång

Läs mer

Ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet i hälso- och sjukvården

Ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet i hälso- och sjukvården Ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet i hälso- och sjukvården Birgitta Boqvist Patientsäkerhetssamordnare Norrbottens läns landsting Norrbotten Kiruna Gällivare Pajala Landstinget är länets största

Läs mer

Yttrande på Granskning av läkemedel för äldre

Yttrande på Granskning av läkemedel för äldre 1(6) 2019-06-12 HSN/568/2019 Karin Lindgren Läkemedelsenheten, Hälso- och sjukvårdspolitiska avd Yttrande på Granskning av läkemedel för äldre Övergripande kommentarer Hälso- och sjukvårdsnämnden delar

Läs mer

Socialförvaltningen Sida 0 (5) Verksamhetsplan

Socialförvaltningen Sida 0 (5) Verksamhetsplan Sida 0 (5) Forum CARPE 2017-04-01 Verksamhetsplan 2017-04-01 2018-03-31 Forum Carpe - kompetens- och verksamhetsutveckling inom funktionshinderområdet i Stockholm län Sida 1 (5) Verksamhetsidé och övergripande

Läs mer

Barnperspektivet inom Beroendevården

Barnperspektivet inom Beroendevården Barnperspektivet inom Beroendevården Sölvie Eriksson & Anna-Carin Hultgren Dagens Agenda Vårt sammanhang och vårt uppdrag Lagar och åtaganden Barnombud och Barnsamordnare Anhöriga barn Utbildningsinsatser

Läs mer

Kommunalt forum Jönköpings län

Kommunalt forum Jönköpings län Kommunalt forum Jönköpings län 2018-06-01 Slutrapport och Avtalsförslag Fördjupad uppföljning av volym- och kostnadsutveckling inom hemsjukvården efter KomHem Thomas Tryggvesson Rapporten Resultat, beslutsförslag

Läs mer

Uppdrag: Utveckla vården och omhändertagandet av äldre människor med psykisk ohälsa. Lägesrapport

Uppdrag: Utveckla vården och omhändertagandet av äldre människor med psykisk ohälsa. Lägesrapport Uppdrag: Utveckla vården och omhändertagandet av äldre människor med psykisk ohälsa Lägesrapport 2018-09-20 Bakgrundsbeskrivning: Sverige har idag 1,7 miljoner invånare som är 65 år och äldre. Antalet

Läs mer

PREVENTIVT ARBETSSÄTT MED SENIOR ALERT SOM KVALITETSINDIKATOR BÄTTRE LIV FÖR SJUKA ÄLDRE. Slutrapport för förbättringsarbete

PREVENTIVT ARBETSSÄTT MED SENIOR ALERT SOM KVALITETSINDIKATOR BÄTTRE LIV FÖR SJUKA ÄLDRE. Slutrapport för förbättringsarbete PREVENTIVT ARBETSSÄTT MED SENIOR ALERT SOM KVALITETSINDIKATOR BÄTTRE LIV FÖR SJUKA ÄLDRE Slutrapport för förbättringsarbete Sammanhållen vård och omsorg Härjedalen 2013-10-01 Bakgrund/problembeskrivning

Läs mer

Suicidalitet arbete inom olika verksamheter, på Gotland

Suicidalitet arbete inom olika verksamheter, på Gotland Regionstyrelseförvaltningen RSF Regionövergripande Rutin Regiongemensamma dokument Suicidalitet arbete inom olika verksamheter, på Gotland Innehåll Inledning...1 1. Oro/risk för suicid handläggning inom

Läs mer

Samverkansforum för Närsjukvården Luleå/Boden

Samverkansforum för Närsjukvården Luleå/Boden 1(6) Protokoll Samverkansforum för Närsjukvården Luleå/Boden Tid och plats Fredag den 5:e september 2014 kl 09.00 konferenscentrum rum 1 Ulf Bergman närsjukvårdschef Per Vågström, bitr närsjukvårdschef

Läs mer

Nätverksträff för medicinska sekreterare Visionshuset i Stockholm.

Nätverksträff för medicinska sekreterare Visionshuset i Stockholm. Nätverksträff för medicinska sekreterare 2016-10-12--13 Dag 1 Landet runt med Tidningen Vision Visionshuset i Stockholm. De tre frågorna från Tidningen Vision gicks igenom och besvarades av de olika landstingen

Läs mer

Utökad kapacitet för magnetkameraundersökningar Dnr

Utökad kapacitet för magnetkameraundersökningar Dnr ÄRENDE TILL SAMMANTRÄDESDATUM Regionstyrelsen 2017-12-19 Sida 1 (7) Utökad kapacitet för magnetkameraundersökningar Dnr 04426-2017 Förslag till beslut 1. Bild- och funktionsmedicin inom Division Länssjukvård

Läs mer

Information Länspensionärsrådet. 6 december Lars Almroth Förvaltningschef Blekingesjukhuset

Information Länspensionärsrådet. 6 december Lars Almroth Förvaltningschef Blekingesjukhuset 1 Information Länspensionärsrådet 6 december 2017 Lars Almroth Förvaltningschef Blekingesjukhuset 2 Sommarsjukvården 259 vårdplatser under två veckor, 262 under åtta veckor. (269 förra året, normalläge

Läs mer

GRUNDKRAV 1, SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE: LOKAL HANDLINGSPLAN Datum 30 oktober 2014

GRUNDKRAV 1, SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE: LOKAL HANDLINGSPLAN Datum 30 oktober 2014 1 ( 12 ) GRUNDKRAV 1, SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE: LOKAL HANDLINGSPLAN Datum 30 oktober 2014 1 (13) Darienr/Dplankod LOKAL HANDLINGSPLAN Utifrån Överenskommelse om samverkan kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

Samverkan i kommunen vid hemgång efter sjukhusvistelse

Samverkan i kommunen vid hemgång efter sjukhusvistelse RUTIN FÖR Samverkan i kommunen vid hemgång efter sjukhusvistelse Antaget av Medicinskt ansvarig sjuksköterska Antaget 2018-06-01 Giltighetstid 2020-06-01 Dokumentansvarig Medicinskt ansvarig sjuksköterska

Läs mer

nyårshelgen 2018 Upprättat av Utfärdsdatum Sidnr Anneli Andersson i samverkan med samordningsgruppen

nyårshelgen 2018 Upprättat av Utfärdsdatum Sidnr Anneli Andersson i samverkan med samordningsgruppen 2018-12-04 1 (5) Riktlinje för samverkan jul- och Bakgrund I år sammanfaller jul- och nyårshelgen med de vanliga helgerna vilket resulterar i att det i perioden 22 december till och med 1 januari endast

Läs mer

Journalia Rutin Region Norrbotten

Journalia Rutin Region Norrbotten Styrande rutindokument Rutin Sida 1 (5) Journalia Rutin Region Norrbotten Lagrum och styrande förutsättningar Journalia är Region Norrbottens system för Antikoagulantiabehandling och används framför allt

Läs mer

Fast vårdkontakt vid somatisk vård

Fast vårdkontakt vid somatisk vård Riktlinje Process: 3.0.2 RGK Styra Område: Vård i livets slut Faktaägare: Pär Lindgren, chefläkare Fastställd av: Per-Henrik Nilsson, hälso- och sjukvårdsdirektör Revisions nr: 1 Gäller för: Region Kronoberg

Läs mer

Psykisk ohälsa. Analys av inkomna synpunkter. Patientnämnden Skåne. 1 juli juni 2017

Psykisk ohälsa. Analys av inkomna synpunkter. Patientnämnden Skåne. 1 juli juni 2017 Patientnämnden Skåne Psykisk ohälsa Analys av inkomna synpunkter 1 juli 216-3 juni 217 Februari 218 3 lagen (217:372) om stöd vid klagomål mot hälso- och sjukvården: Patientnämnderna ska bidra till kvalitetsutveckling,

Läs mer

Ledningsrapport januari 2019

Ledningsrapport januari 2019 Verksamhetens resultat är +5 mnkr vilket är i nivå med budget och 31mnkr sämre än föregående år. Nettokostnaderna har ökat med 6,8 procent jämfört med samma period föregående år medan skatter och statsbidrag

Läs mer