Verksamhetsplan för stödpersonsverksamheten

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsplan för stödpersonsverksamheten"

Transkript

1 Verksamhetsplan för stödpersonsverksamheten 2017

2 Sida 2 av 9 Innehåll Inledning..sid 3 Planering inför sid 3 Förvaltningens organisation och rutiner...sid 5 Handläggning sid 6 Rekrytering och utbildning av stödpersoner.....sid 6 Informationsinsatser....sid 7 Månadsrapportering..sid 7 Stödet.sid 8 Kvalitetssäkring och egenkontroll.....sid 8 Samarbete med vården sid 9

3 Sida 3 av 9 Inledning Patientnämndens förvaltning har enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård en skyldighet att förordna stödpersoner som tvångsvårdas inom psykiatrin. Detta gäller även dem som vårdas enligt lagen om rättspsykiatrisk vård samt personer som tvångsisoleras enligt smittskyddslagen. Stödpersonen ska bistå den tvångsintagna patienten i personliga frågor och även besöka denna. Stödpersonen har tystnadsplikt. Ett förordnande om stödperson varar så länge tvångsvården pågår och kan därefter, om patienten och stödpersonen så önskar, fortsätta under ytterligare fyra veckor. I uppdraget ingår att besöka patienten en gång per vecka. Stödpersonerna får ekonomisk ersättning för detta. Förordnande av stödperson är tydligt reglerad i lag med angivande av vissa skyldigheter för den chefsöverläkare som ansvarar för patientens tvångsvård. Det är en rättighet för den tvångsvårdade patienten att få en stödperson. Planering inför 2017 Stödpersonsgruppen kommer under 2017 att fokusera på följande områden: Delaktighet i förvaltningens digitaliseringsprocess. Sprida kunskap om stödpersonsverksamheten. Effektivisera stödpersonsadministrationen. Arbeta för att fler patienter får tillgång till stödpersoner. Arbeta för en ökad mångfald bland stödpersonerna. Ta fram en rapport gällande genomförd patientenkät rörande vad patienter inom rättspsykiatrin tycker om att ha stödperson samt presentera denna för vården, allmänheten och stödpersonerna. Utveckla och ha följsamhet till rutiner. Införa kontrollfunktioner för att säkerställa att patienterna regelbundet får besök av sina stödpersoner. Öka stödpersonsgruppens kunskap om psykiatrisk vård. Delaktighet i digitaliseringsprocessen För att kunna effektivisera verksamhetsprocesserna, utöka tillgängligheten och erbjuda nätverksanpassade lösningar, krävs moderna och säkra digitala lösningar. Arbetet med att utforska digitaliseringsmöjligheter fortsätter även under 2017.

4 Sida 4 av 9 Sprida kunskap om verksamheten Stödpersonsgruppen kommer att sprida kunskap om verksamheten genom: Power Pointpresentation om stödpersonsverksamheten och förvaltningens övriga verksamhet. Skriftlig information om stödpersonsverksamheten i broschyrer, nyhetsbrev och årsrapport. Webbplatsen med aktuell information om stödpersonsuppdraget som riktar sig till patienter, stödpersoner och vårdpersonal, ska löpande uppdateras med ny information. Informationsbrev som tar upp aktuella frågor som berör uppdraget. Skickas till stödpersonerna varje kvartal. Effektivisering av stödpersonsadministrationen Genomgång av de administrativa stödpersonsprocesserna kommer att göras för att se om ytterligare effektivisering kan göras. Detta arbete kommer att underlätta införandet av en digital administration. Arbeta för att fler patienter får tillgång till stödpersoner Förvaltningen har sett att antalet förordnanden varierar kraftigt genom åren. Vården har skyldighet att informera patienter om deras rätt till stödperson. Vi vill säkerställa att patienterna får information om sin rätt till stödperson så att alla som önskar att få en stödperson också får det. Under 2017 kommer: Förvaltningen fortsätta med sammarbetsträffar med ledningen för rättspsykiatri. Utveckla samarbeta med ledningen för Psykiatri Stockholms läns sjukvårdsområde (SLSO) som initierades under Förvaltningen bidrar med statistik kvartals- eller årsvis för att klinikerna ska kunna jämföra sig med varandra och se skillnader i anmälningsfrekvens. Öka mångfalden bland stödpersoner Att rekrytera nya stödpersoner genom att nuvarande stödpersoner rekommenderar sina vänner och bekanta, har visat sig vara mycket framgångsrikt och kostnadseffektivt. Genom att avstå från annonsering i olika media, som ändå inte gett någon effekt att tala om i antal nya stödpersoner, kan förvaltningens ekonomiska resurser komma stödpersonerna bättre tillgodo. För närvarande saknar förvaltningen yngre manliga stödpersoner. En annan grupp vi skulle vilja nå är personer som kan flera språk. Förvaltningen kommer att ta hjälp av de yngre manliga stödpersoner som finns för att se om det finns intresse hos deras vänner och bekanta att bli stödpersoner. Beroende på vilken profil av stödperson som önskas kommer förvaltningen också att göra en specialrekrytering mot aktuella föreningar och eventuellt också lärosäten under 2017.

5 Sida 5 av 9 Patientenkäten inom rättspsykiatrin Under 2016 har förvaltningen genom samarbete med rättspsykiatrin genomfört en patientenkät där patienter tillfrågats hur de upplever att ha en stödperson. 91 procent av de 81 svarande, uppgav att de är nöjda med att ha en stödperson. Under 2017 kommer enkäten att sammanställas i en rapport. Denna kommer sedan att presenteras för stödpersoner, vården och allmänheten i olika sammanhang. Utveckla och ha följsamhet till rutiner Arbetet på förvaltningen styrs av olika rutiner. De aktuella rutinerna kräver regelbunden uppdatering samtidigt som behov av nya rutiner tillkommer. Under 2017 kommer förvaltningen att: Revidera nuvarande rutiner. Ta fram nya rutiner. Gå igenom rutinerna på stödpersonsmötena. Skriva avvikelser om rutinerna inte följs. Kontrollfunktioner för stödpersonsverksamheten Förvaltningen har tagit fram förslag på kontrollfunktioner för att säkerställa att patienterna verkligen blir besökta av sina stödpersoner, samt att rätt arvode utbetalas. En rutin för detta ska tas fram och implementeras under Öka kunskap om psykiatriskvård Genom avvikelserapporteringen har behov av mer kunskap om psykiatri i allmänhet, och rättspsykiatri i synnerhet, uppmärksammats. I år har vi därför planerat för studiebesök hos Rättspsykiatri på Helix i Huddinge eller Löwenströmska i Upplands Väsby. Genom att presentera oss för vården och utbyta information om varandras verksamheter, hoppas vi på större förståelse för våra respektive arbetssätt och svårigheter. Detta kan underlätta för stödpersonerna, men även för det framtida samarbetet mellan vården och förvaltningen. Förvaltningens organisation och rutiner Uppdraget att förordna stödpersoner engagerar flera medarbetare inom patientnämndens förvaltning. Arbetet kring handläggning, rekrytering, utbildning, fortbildning och förordnanden samordnas av stödpersonssamordnaren, som har detta som sin huvuduppgift. I stödpersonssamordnarens tjänst ingår också redovisning till nämnden i form av årsrapport och verksamhetsplan. I dag är fem medarbetare olika mycket engagerade i stödpersonsarbetet. Antalet handläggare som är kopplade till stödpersonsverksamheten behöver anpassas till antalet inkomna förordnanden. Då antalet stödpersonförordnandena periodvis varierar kraftigt, behöver handläggarresurserna snabbt kunna möta förändringar. Förvaltningen kommer att följa upp ärendeutvecklingen och anpassa handläggarresurserna under 2017.

6 Sida 6 av 9 Handläggning Majoriteten av ansökningarna om att få en stödperson kommer in via fax men kan även inkomma via post eller telefon. Arbetsprocessen sker i databasen Vårdsynpunkter enligt de rutiner som utarbetats. I databasen finns färdiga mallar och brev. I handläggningen av varje ärende tas alltid kontakt med berörd vårdavdelning för att få information om den patient som önskar få en stödperson. Vi ställer alltid frågor rörande säkerhet och risker för stödpersonen i samband med besök. Information om patienten paras sedan med en lämplig stödperson. I vår databas finns utförliga uppgifter om varje stödperson, till exempel intressen och språkkunskaper. I regel försöker förvaltningen ordna så att förordnanden är könsneutrala (man-man respektive kvinna-kvinna) men undantag från detta kan förekomma, dels på grund av brist på manliga stödpersoner, dels då vården rekommenderar något annat eller om patienten önskar det. Under 2017 behöver följande genomföras vad gäller databas och ärendehandläggning: Verksamheten behöver effektiviseras och anpassas för en digitalisering. Arbetsrutinerna och handläggningsprocessen behöver fortlöpande, vid behov, uppdateras. Administrationsprocesserna behöver ses över. Stödpersonshandläggarna ska ges tillfälle att sätta sig in i arbetsrutinerna för att få en mer enhetlig handläggning. Rekrytering och utbildning av stödpersoner I nuläget har förvaltningen drygt 200 aktivt registrerade stödpersoner varav 115 har uppdrag. Några av de registrerade har dock valt att ta tillfällig paus av personliga skäl. Omsättningen av stödpersoner är av flera olika anledningar stor. För att tillgodose kommande behov behöver förvaltningen regelbundet rekrytera och utbilda nya stödpersoner. Rekrytering av nya stödpersoner kommer att göras främst genom redan aktiva stödpersoner. Detta har varit en framgångsrik strategi under Det ger möjlighet till riktad rekrytering och det är kostnadseffektivt. Intresseanmälan om att bli stödperson sker via förvaltningens webbplats eller via kontakter från andra stödpersoner. Efter intresseanmälan tar stödpersonshandläggare kontakt och genomför en första intervju. Därefter görs en kontroll i kriminalvårdsregistret. Blir den blivande stödpersonen godkänd efter intervju och registerkontroll, får denne gå igenom en introduktionsutbildning som omfattar 3 x 3 timmar kvällstid. Utbildningen för blivande stödpersoner har i utvärderingar varit mycket uppskattad. Den är förberedande för att kunna ta på sig ett stödpersonsuppdrag. Utbildningen ger grundläggande kunskap om psykiatriska diagnoser och sjukdomstillstånd som är vanliga vid tvångsvård, innehållet i och erfarenhet av stödpersonsuppdraget samt grundläggande juridisk kunskap om tvångslagar, sekretesslagen och smittskyddslagen. Under året 2017 planeras fortlöpande rekrytering och utbildning. Antalet utbildningar bestäms utifrån antalet sökanden.

7 Sida 7 av 9 Så här ser planeringen för 2017 ut: Fortlöpande intervjuer med tilltänkta stödpersoner. Utbildning av nya stödpersoner planeras till en till två gånger per år (vår- och hösttermin). I syfte att få riktad rekrytering, fortsätter rekryteringen med hjälp av redan aktiva stödpersoner. Informationsinsatser Tidigare erfarenheter har visat att förvaltningen kontinuerligt behöver informera vården om stödpersonsverksamheten. Detta kräver bland annat att förvaltningen aktivt besöker och informerar vårdpersonal ute på vårdavdelningar, men också på chefsöverläkarnivå. Även patient- och anhörigföreningar samt andra intressenter kan behöva informeras. Planerat under 2017: Förvaltningens webbplats med aktuell information om stödpersonsuppdraget som riktar sig till både patienter, stödpersoner och vårdpersonal, uppdateras löpande. Fortsatt utskick av informationsbrev till stödpersonerna varje kvartal. Studiebesök i vården. Information till vården och allmänheten i samband med bland annat mässor. Månadsrapportering Krav på månatlig rapport är numera permanentat. Granskningen av rapporterna sker i två steg. Först granskas månadsrapporten av handläggare som skriver ut ett utbetalningsunderlag. Detta attesteras därefter av förvaltningsjuristen och på så sätt blir det en dubbelkontroll. Stödpersonen ska i månadsrapporten redovisa sina kontakter med patienten samt uppgifter om det varit några problem i kontakterna med denne eller med vårdavdelningen. Dessa upplysningar, samt information i avslutsenkät (skickas ut i samband med avslutat uppdrag), ligger till grund för fortsatt utveckling och planering av verksamheten. Inför varje kvartal får stödpersonen ett utskick med allmän information och tre månadsrapporter samt svarskuvert. Stödpersonen ska i månadsrapporten redovisa sina kontakter med patienten samt uppgifter om det varit några problem i kontakterna med patient eller vårdavdelning. Ett krav för att få ersättning är att stödpersonen skickar in den månatliga rapporten. Med detta förfarande har förvaltningen dels gjort stora besparingar, dels fått en bättre insyn i stödpersonernas aktiviteter under själva uppdraget. Om stödpersonen skickar in en ofullständig redovisning tar förvaltningens handläggare alltid kontakt med denne.

8 Sida 8 av 9 Dessa upplysningar samt informationen i avslutsenkäten som skickas ut i samband med avslutat uppdrag, ligger till grund för fortsatt utveckling och planering av verksamheten. Under 2017 kommer förvaltningen att: Fortsätta med krav om månatlig rapportering samt avslutsenkät. Fortsätta att skriva avvikelserapporter och debitera vården i de fall man underlåter/glömmer att informera om att tvångsvården upphört och det därmed har betalats ut för mycket ersättning till stödpersonen. Stödet Förvaltningen inbjuder en till två gånger per år samtliga stödpersoner till en utbildning kvällstid kring aktuella teman och frågeställningar. Under 2017 planeras: Ett föreläsningstillfälle under vårterminen där vi presenterar resultatet från patientenkäten om vad patienter inom rättspsykiatrin tycker om att ha en stödperson. Utrymme för reflektion och diskussion i anslutning till våra årliga föreläsningar. Behov av ytterligare ett föreläsningstillfälle avgörs under året beroende på stödpersonernas och förvaltningens behov. Kvalitetssäkring och egenkontroll Kvalitetssäkringen av alla delar av stödpersonsverksamheten har bland annat handlat om att skapa tydliga arbetsprocesser och rutiner. Detta arbete har visat på behov av återkommande rutingenomgångar för samtliga stödpersonshandläggare. För 2017 gäller följande: Kontinuerlig revidering och genomgång av arbetsprocesser och rutiner. Avvikelserapportering som en del i kvalitetssäkringsarbetet. Införa kontrollfunktioner och rutiner för att säkerställa att patienter blir besökta av sina stödpersoner samt att rätt arvode utdelas. Stödpersonssamordnaren ska årligen göra en kontroll för att säkerställa att förvaltningen efterlever rutinen om att stödperson utses senast tre arbetsdagar efter ankomststämpling, gällande lagen om psykiatrisk vård, och sju dagar gällande lagen om rättspsykiatrisk vård och smittskyddslagen.

9 Sida 9 av 9 Samarbete med vården Stödpersoner hade initialt av flera orsaker svårigheter med att besöka sina patienter på rättspsykiatriska kliniken Helix i Huddinge och på Löwenströmska sjukhuset i Upplands Väsby. Svårigheterna har regelbundet redovisats av stödpersonerna i månadsrapporterna. Denna information har legat till grund för samarbete och dialog mellan ledningen för rättspsykiatrin och förvaltningen, i syftet att underlätta besöken för stödpersonerna. Samarbete med ledningen för Psykiatri Stockholms läns sjukvårdsområde (SLSO) som initierades under 2016 kommer att utvecklas under Förhoppningen är att det ska leda till regelbundna samarbetsträffar, som i sin tur leder till att de patienter som önskar att få en stödperson också får det. Under 2017 planeras följande aktiviteter: Patientenkäten presenteras för vården. Studiebesök inom rättspsykiatri. Fortsatt samarbete med ledningen för rättspsykiatrin och övrig psykiatri.

Verksamhetsplan för stödpersonsverksamheten 2016

Verksamhetsplan för stödpersonsverksamheten 2016 Handläggare: Agneta Calleberg Milana Bosnic Kapfält 1 (1) PAN 2016-04-12 P 7 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-04-01 PaN A 1604-00093-30 Verksamhetsplan för stödpersonsverksamheten 2016 Ärendet Patientnämnden beslutar

Läs mer

Årsrapport för stödpersonsverksamheten

Årsrapport för stödpersonsverksamheten Årsrapport för stödpersonsverksamheten 2016 Sida 2 av 10 Innehåll Inledning..sid 3 Interna projekt under 2016...sid 3 Förvaltningens organisation och rutiner...sid 4 Handläggning sid 5 Rekrytering och

Läs mer

Årsrapport för stödpersonsverksamheten 2017

Årsrapport för stödpersonsverksamheten 2017 Årsrapport för stödpersonsverksamheten 2017 Sida 2 av 12 Innehåll Inledning.sid 3 Interna projekt under 2017...sid 3 Förvaltningens organisation och rutiner...sid 5 Handläggning sid 5 Rekrytering och utbildning

Läs mer

Plan för stödpersonsverksamheten 2014-2015

Plan för stödpersonsverksamheten 2014-2015 Handläggare: Louise Skantze PaN 2014-05-08 P 9 ANMÄLAN 2014-04-11 1 (1) PaN A1404-00111-55 Plan för stödpersonsverksamheten 2014-2015 Ärendet Ärendet innehåller en plan för stödpersonsverksamheten för

Läs mer

Verksamhetsplan för stödpersonsverksamheten 2013

Verksamhetsplan för stödpersonsverksamheten 2013 Förvaltningschef: PaN 2013-03-04 P 6 Staffan Blom TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-02-27 PaN A1302-00048-55 Verksamhetsplan för stödpersonsverksamheten 2013 Ärendet För första gången har förvaltningen utarbetat en

Läs mer

Stödpersonsverksamheten. Årsrapport 2017

Stödpersonsverksamheten. Årsrapport 2017 Stödpersonsverksamheten Årsrapport 2017 Innehåll 3 Inledning 4 Interna projekt under 2017 6 Förvaltningens organisation och rutiner 7 Handläggning 8 Rekrytering och utbildning av stöd personer 9 Informationsinsatser

Läs mer

Årsrapport för stödpersonsverksamheten 2015

Årsrapport för stödpersonsverksamheten 2015 Handläggare: Milana Kapfält 1 (1) PAN 2016-02-02 P 10 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-01-20 PaN A1601-00006-60 Årsrapport för stödpersonsverksamheten 2015 Ärendet Förvaltningen tar årligen fram en årsrapport för

Läs mer

PaN A1503-00103-55 BILAGA. Årsredovisning 2014 Stödpersonsverksamheten

PaN A1503-00103-55 BILAGA. Årsredovisning 2014 Stödpersonsverksamheten PaN A1503-00103-55 BILAGA Årsredovisning 2014 Stödpersonsverksamheten Sida 2 av 7 Innehåll INLEDNING... 3 FÖRVALTNINGENS ORGANISATION OCH RUTINER... 3 UTVECKLING AV FÖRORDNANDEN... 4 STÖDPERSONERNA...

Läs mer

Stödpersonsverksamheten. Årsrapport 2018

Stödpersonsverksamheten. Årsrapport 2018 Stödpersonsverksamheten Årsrapport 2018 Innehåll 3 Inledning 4 Interna projekt under 2018 7 Förvaltningens organisation och rutiner 8 Handläggning 9 Rekrytering och utbildning av stödpersoner 10 Informationsinsatser

Läs mer

Kvalitet. vid handläggning av klagomålsoch stödpersonsärenden. Mål och aktiviteter Patientärenden. Stödpersoner. Prevention.

Kvalitet. vid handläggning av klagomålsoch stödpersonsärenden. Mål och aktiviteter Patientärenden. Stödpersoner. Prevention. 2017-12-15 PaN A1711-0021443 Kvalitet vid handläggning av klagomålsoch stödpersonsärenden Mål och aktiviteter 2018 Patientärenden Stödpersoner Prevention Öka kunskap Främja kontakter 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Kvalitet Mål och aktiviteter 2017

Kvalitet Mål och aktiviteter 2017 2017-01-10 PaN A1612-0024643 Bilaga 2 Kvalitet Mål och aktiviteter 2017 Patientärenden Stödpersoner Prevention Öka kunskap Främja kontakter 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Bakgrund... 3 2 Effektmål... 3 2.1 Patientärenden...

Läs mer

Kvalitet Mål, aktiviteter och handlingsplan

Kvalitet Mål, aktiviteter och handlingsplan Bilaga 4 2014-04-28 PaN A1404-0011343 Kvalitet Mål, aktiviteter och handlingsplan 2014-2016 Patientärenden Stödpersoner Prevention Öka kunskap Främja kontakter 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING...

Läs mer

Dnr PN Patientnämndens Verksamhetsplan 2017

Dnr PN Patientnämndens Verksamhetsplan 2017 20160101 Dnr PN--1 Patientnämndens Verksamhetsplan Verksamhetsplan Innehållsförteckning 1. Vision/verksamhetsidé... 3 2. Medborgarperspektivet... 4 3. Processperspektivet... 5 4. Ekonomiperspektivet...

Läs mer

Dnr PN Patientnämndens Verksamhetsplan 2019

Dnr PN Patientnämndens Verksamhetsplan 2019 20160101 Dnr PN-2018-1100 Patientnämndens Innehållsförteckning 1. Vision/verksamhetsidé... 1 2. Medborgarperspektivet... 2 3. Processperspektivet... 2 4. Ekonomiperspektivet... 3 5. Nyckelindikatorer...

Läs mer

Verksamhetsplan för patientnämnden och patientnämndens kansli

Verksamhetsplan för patientnämnden och patientnämndens kansli 1(7) Förvaltningsnamn Avsändare Verksamhetsplan 2019 2020 för patientnämnden och patientnämndens kansli Inledning Tanken med denna verksamhetsplan är att den ska skapa fokus och riktning för de två kommande

Läs mer

Har du glädje av att ha en stödperson?

Har du glädje av att ha en stödperson? Har du glädje av att ha en stödperson? Enkät riktad till patienter i rättspsykiatrisk vård Hösten 2016 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING... 3 2 KVALITETSMÅL FÖR STÖDPERSONSVERKSAMHETEN... 3 3 ENKÄTMETOD...

Läs mer

Mål och aktiviteter vid handläggning av klagomåls- och stödpersonsärenden

Mål och aktiviteter vid handläggning av klagomåls- och stödpersonsärenden 2019-01-03 PaN A1901-00007 Mål och aktiviteter vid handläggning av klagomåls- och stödpersonsärenden Patientärenden Stödpersoner Prevention Öka kunskap Främja kontakter 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Bakgrund...

Läs mer

Mål, aktivitets- och handlingsplan för kvalitet 2014-2016

Mål, aktivitets- och handlingsplan för kvalitet 2014-2016 Handläggare: Louise Skantze PaN 2014-06-03 P 10 ANMÄLAN 2014-05-14 1 (1) Diarienummer PaN A1404-00113-43 Mål, aktivitets- och handlingsplan för kvalitet 2014-2016 Ärendet Ärendet innehåller mål och handlingsplan

Läs mer

Verksamhetsplan patientnämnden och patientnämndens kansli

Verksamhetsplan patientnämnden och patientnämndens kansli 1(8) Förvaltningsnamn Avsändare Verksamhetsplan 2017 2018 patientnämnden och patientnämndens kansli Inledning Den bärande tanken med en verksamhetsplan är att skapa fokus och riktning för kommande år.

Läs mer

Dnr Patientnämndens Verksamhetsplan 2015

Dnr Patientnämndens Verksamhetsplan 2015 -03-24 Dnr Patientnämndens Verksamhetsplan Innehållsförteckning 1. Vision/verksamhetsidè... 3 2. Medborgarperspektivet... 4 3. Processperspektivet... 5 4. Ekonomiperspektivet... 6 5. Nyckelindikatorer...

Läs mer

Förvaltningschef PaN E

Förvaltningschef PaN E PaN 2011-09-27 P 6 Staffan Blom TJÄNSTEUTLÅTANDE Förvaltningschef 2014-07-10 PaN E1108-00069-56 Principärende Nedgång av förordnanden av stödpersoner Ärendet Patientnämndens förvaltning har enligt 30 och

Läs mer

Bilaga 3. Kvalitetspolicy. Gäller från och med 2012

Bilaga 3. Kvalitetspolicy. Gäller från och med 2012 Bilaga 3 Kvalitetspolicy Gäller från och med 2012 Uppdaterad januari 2015 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING BAKGRUND... 3 1 STYRNING... 3 1.1 LAGAR... 3 1.2 REGLEMENTE... 3 1.3 EXTERNA SAMVERKANSAVTAL... 3 1.4 ÖVRIGT...

Läs mer

Patiensäkerhetsberättelse PSYKIATRICENTRUM MAGNUS FRITHIOF

Patiensäkerhetsberättelse PSYKIATRICENTRUM MAGNUS FRITHIOF Patiensäkerhetsberättelse PSYKIATRICENTRUM 171227 MAGNUS FRITHIOF Innehållsförteckning Sammanfattning... 2 Övergripande mål och strategier... 3 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet... 3 Struktur

Läs mer

Patientnämndens verksamhetsberättelse

Patientnämndens verksamhetsberättelse Patientnämndens verksamhetsberättelse 2016 1 Verksamhetsberättelse 2016 2 Sammanfattning Under året har Region Kronoberg fattat ett formellt beslut om att arbeta mot en mer personcentrerad vård vilket

Läs mer

Delårsrapport per april 2019

Delårsrapport per april 2019 Dnr 2019-104A Delårsrapport per april 2019 Patientnämndens rapport till Regionstyrelsen Antagen av Patientnämnden 2019-05-21 www.regionvasterbotten.se INNEHÅLL 1. INLEDNING... 3 1.1 Nämndens/styrelsens

Läs mer

Patientnämndens förvaltning

Patientnämndens förvaltning Patientnämndens förvaltning Din oberoende instans för utredning av problem i vården Stödpersonsverksamhet Milana Bosnic Kapfält Stödpersonssamordnare Ledamöter 2015-2018 Ordf Eva Lannerö (KD) Pia Helleday

Läs mer

Utveckling av Vårdsynpunkter Investeringsplan 2015

Utveckling av Vårdsynpunkter Investeringsplan 2015 Handläggare: Lillemor Humlekil 1 (1) PAN 2015-02-03 P 8 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-01-14 PaN A1410-00260-43 Utveckling av Vårdsynpunkter Investeringsplan 2015 Ärendet I ärendet föreligger förvaltningens plan

Läs mer

1 Verksamhetsberättelse Sammanfattning

1 Verksamhetsberättelse Sammanfattning 2016-01-20 Patientnämnden Annika Lundgren, Carina Rissvik, Ingrid Sivermo 1 Verksamhetsberättelse 2015 2 Sammanfattning I januari infördes den nya patientlagen som syftar till att stärka och tydliggöra

Läs mer

Kommunikationsplan för patientnämndens förvaltning 2014-2015

Kommunikationsplan för patientnämndens förvaltning 2014-2015 Handläggare: Louise Skantze PaN 2013-12-10 P 10 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-11-27 PaN A1311-00305-55 Kommunikationsplan för patientnämndens förvaltning 2014-2015 Ärendet Ett av förvaltningens viktigaste uppdrag

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av. Patientnämnden. Norrbottens läns landsting. Datum Mars Jan-Erik Wuolo

Revisionsrapport. Granskning av. Patientnämnden. Norrbottens läns landsting. Datum Mars Jan-Erik Wuolo Revisionsrapport Granskning av Patientnämnden Norrbottens läns landsting Datum Mars 2005 Namn Jan-Erik Wuolo 1 Innehållsförteckning 1. Uppdrag, revisionsfråga och metod...3 2. Patientnämndens ansvarsområde...3

Läs mer

Uppföljning av tvångsvård - område psykiatri

Uppföljning av tvångsvård - område psykiatri Uppföljning av tvångsvård - område 2(17) Innehållsförteckning 1 3 1.1 Bakgrund 3 1.2 Tvångsvårdade i förhållande till befolkning 4 1.3 Vårdtillfällen 4 1.4 Kvinnor och män i sluten LPT 6 2 Tvångsåtgärder

Läs mer

Revidering av reglemente avseende patientnämnden med anledning av ny lag 4 LS

Revidering av reglemente avseende patientnämnden med anledning av ny lag 4 LS Revidering av reglemente avseende patientnämnden med anledning av ny lag 4 LS 2017-1185 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-11-22 LS 2017-1185 Landstingsstyrelsen Revidering av reglemente avseende

Läs mer

2014-09-29. Månadsbrev nr 8

2014-09-29. Månadsbrev nr 8 2014-09-29 Månadsbrev nr 8 Vad tycker vårdgivarna om patientnämnden? Höstens första sammanträde med patientnämnden, som ägde rum den 22 september, inleddes med en presentation av en enkät som sänts ut

Läs mer

Patientnämnden ett stöd för dig som är patient. Carina Liljesand ordförande, patientnämnden Göteborg

Patientnämnden ett stöd för dig som är patient. Carina Liljesand ordförande, patientnämnden Göteborg Patientnämnden ett stöd för dig som är patient Carina Liljesand ordförande, patientnämnden Göteborg Patientnämndens uppdrag Lag (1998:1656) om patientnämndsverksamhet m.m. Utifrån synpunkter och klagomål

Läs mer

Lokal handlingsplan fo r folkha lsoarbete

Lokal handlingsplan fo r folkha lsoarbete 1 (5) 2019-04-11 Lokal handlingsplan fo r folkha lsoarbete Bakgrund Hälsan i Stockholms län är allmänt god och den förväntade medellivslängden stiger för varje år. Hjärt- och kärlsjukdomar minskar, antalet

Läs mer

Lokal handlingsplan för hbt-frågor

Lokal handlingsplan för hbt-frågor Handläggare: Christina Hegefjärd PaN 2015-02-03 P 12 ANMÄLAN 2015-01-13 1 (1) Diarienummer PaN A1310-00288-57 Lokal handlingsplan för hbt-frågor 2014-2016 Ärendet Nämnden beslutade vid sammanträde den

Läs mer

Uppföljning av ärenden januari juni 2015

Uppföljning av ärenden januari juni 2015 Förvaltningschef Staffan Blom 1 (1) PaN 214-9-22 P 11 ANMÄLAN 214-9-2 PaN A147-196-43 Uppföljning av ärenden januari juni 215 Ärendet Ärendet innehåller förteckning över inkomna ärenden till patientnämndens

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse År 2013

Patientsäkerhetsberättelse År 2013 Patientsäkerhetsberättelse År 2013 2014-02-21 Revideras senast 2015-02-27 Sören Akselson Chefsöverläkare 1 Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande mål och strategier 5 Organisatoriskt ansvar

Läs mer

2014-06-25. Månadsbrev nr 6

2014-06-25. Månadsbrev nr 6 2014-06-25 Månadsbrev nr 6 Patientnämndens sammanträde inleddes med en lägesrapport från sjukhusets VD Stefan Jacobson. Därefter informerade chefläkare Åsa Hammar om det pågående patientsäkerhets- och

Läs mer

Verksamhetsberättelse Patientnämnden Gäller för: 2017 Enhet: Kansliavdelningen Patientnämnden

Verksamhetsberättelse Patientnämnden Gäller för: 2017 Enhet: Kansliavdelningen Patientnämnden Verksamhetsberättelse Patientnämnden 2017 0 Gäller för: 2017 Enhet: Kansliavdelningen Patientnämnden SAMMANFATTNING INVÅNARE De senaste årens ökning av ärenden har planat ut även om några verksamheter

Läs mer

Revisionsrapport. Norrbottens läns landsting. Granskning av Patientnämnden. Februari Ellinor Nybom Granskning av ansvarsutövande 2003

Revisionsrapport. Norrbottens läns landsting. Granskning av Patientnämnden. Februari Ellinor Nybom Granskning av ansvarsutövande 2003 Revisionsrapport Februari 2004 Granskning av Patientnämnden Ellinor Nybom Granskning av ansvarsutövande 2003 Norrbottens läns landsting Innehållsförteckning 1. Uppdrag, revisionsfråga och metod... 1 2.

Läs mer

Lagen om psykiatrisk tvångsvård, LPT

Lagen om psykiatrisk tvångsvård, LPT Lagen om psykiatrisk tvångsvård, LPT Information till patienter Brukarinflytande-samordnare, BISAM Psykiatri Södra Stockholm STOCKHOLM LÄNS SJUKVÅRDSOMRÅDE Innehåll Allmänt... 3 Förutsättningar för intagning

Läs mer

Årlig granskning Patientnämnd-Etisk nämnd. Revisionspromemoria. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret

Årlig granskning Patientnämnd-Etisk nämnd. Revisionspromemoria. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret Årlig granskning Patientnämnd-Etisk nämnd Revisionspromemoria LANDSTINGETS REVISORER 2014-04-09 14REV46 2(7) Sammanfattning Vår bedömning är att Patientnämnd-Etisk nämnds verksamhet har bedrivits på ett

Läs mer

Granskning år 2015 av patientnämnden

Granskning år 2015 av patientnämnden Granskning år 2015 av patientnämnden Rapport nr 20/2015 Mars 2016 Jonas Hansson, revisionskontoret Diarienummer: REV 21:2 2015 Innehåll 1. SAMMANFATTANDE ANALYS... 3 1.1. REKOMMENDATIONER... 3 2. BAKGRUND...

Läs mer

Stockholms läns landsting 1 (3)

Stockholms läns landsting 1 (3) Stockholms läns landsting 1 (3) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2014-10-22 LS 1408-0956 Landstingsstyrelsen Yttrande över departementspromemorian Delaktighet och rättsäkerhet vid psykiatrisk tvångsvård

Läs mer

Digital strategi 2016-2018

Digital strategi 2016-2018 1 Digital strategi 2016-2018 Antagen av: Kommunfullmäktige Antagningsdatum: 2016-02-17 Diarienummer: 2015/55 Handläggare/författare: Sara Skyttner, webbstrateg 2 Innehåll Inledning och bakgrund... 3 Syfte...

Läs mer

Dina rättigheter som patient inom psykiatrisk tvångsvård

Dina rättigheter som patient inom psykiatrisk tvångsvård PSYKIATRI Dina rättigheter som patient inom psykiatrisk tvångsvård enligt Lagen om psykiatrisk tvångsvård, LPT www.lg.se En del av Landstinget Gävleborg I Hälso- och sjukvårdslagen anges bland annat att

Läs mer

HELSINGBORG KONTAKTCENTER

HELSINGBORG KONTAKTCENTER STADSLEDNINGSFÖRVALTNINGEN K O N T A K T C E N T E R SID 1(5) HELSINGBORG KONTAKTCENTER OCH AKTIVITETSPLAN 2013 Rådhuset Postadress 251 89 Helsingborg Växel 042-10 50 00 helsingborg@helsingborg.se helsingborg.se

Läs mer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Patientnämndens kansli. Verksamhetsplan 2014. Patientnämnden och Patientnämndens kansli 13OLLPN1166-1

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Patientnämndens kansli. Verksamhetsplan 2014. Patientnämnden och Patientnämndens kansli 13OLLPN1166-1 ÖREBRO LÄNS LANDSTING Patientnämndens kansli Verksamhetsplan 2014 Patientnämnden och Patientnämndens kansli 13OLLPN1166-1 Uppdrag och styrdokument Patientnämnden och dess kansli har ett tydligt och avgränsat

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse Sunnangårdens Gruppbostad

Patientsäkerhetsberättelse Sunnangårdens Gruppbostad Patientsäkerhetsberättelse Sunnangårdens Gruppbostad År 2014 Datum och ansvarig för innehållet Lisbeth Lundvall 20150227 Mallen är anpassad av Ambea AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall KVALITETSAVDELNINGEN

Läs mer

Patientsa kerhetsbera ttelse fö r La karhuset Trana s

Patientsa kerhetsbera ttelse fö r La karhuset Trana s Patientsa kerhetsbera ttelse fö r La karhuset Trana s Datum och ansvarig för innehållet 2016-02-03 Anders Pramborn Verksamhetschef Läkarhuset Tranås Jon Tallinger Tillförordnad verksamhetschef Läkarhuset

Läs mer

Verksamhetsplan 2018 för Brottsofferjouren Mellersta Skåne

Verksamhetsplan 2018 för Brottsofferjouren Mellersta Skåne Verksamhetsplan 2018 för Brottsofferjouren Mellersta Skåne Organisation: Brottsofferjouren Mellersta Skåne är en av landets 79 lokala brottsofferjourer och ger stöd i kommunerna Lund, Eslöv, Höör, Hörby,

Läs mer

Rapport angående uppföljning av stödpersonsverksamheten

Rapport angående uppföljning av stödpersonsverksamheten Förvaltningschef: PaN 2013-03-12 P 12 Staffan Blom ANMÄLAN 2013-02-27 PaN A1302-00056-55 Rapport angående uppföljning av stödpersonsverksamheten Ärendet Under första kvartalet 2012 påbörjade förvaltningen

Läs mer

Gunilla Sundblad RFS - Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare. Jeanette Byskén Henriksson Patientnämnden Jönköpings län

Gunilla Sundblad RFS - Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare. Jeanette Byskén Henriksson Patientnämnden Jönköpings län Gunilla Sundblad RFS - Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare Jeanette Byskén Henriksson Patientnämnden Jönköpings län Rekryteringskonferens 2018 Rekryteringskonferens Linköping 22 oktober 2018 Frivilliga

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Hälsoringen Osby/Lönsboda

Patientsäkerhetsberättelse för Hälsoringen Osby/Lönsboda Patientsäkerhetsberättelse för Hälsoringen Osby/Lönsboda År 2015 Katharina Martinsson tf verksamhetschef 20150219 Innehållsförteckning Sammanfattning 2 Övergripande mål och strategier 3 Organisatoriskt

Läs mer

Patientnämnden. Synpunkter och stödpersoner. Boden Patientnämnden

Patientnämnden. Synpunkter och stödpersoner. Boden Patientnämnden Synpunkter och stödpersoner Boden 2015-01-13 Vad är patientnämnden? En fristående instans dit patient och närstående kan vända sig när problem uppstår i kontakt med landsting/kommun avseende hälso- och

Läs mer

Målgrupp, uppdrag och organisation Västbus riktlinjer inom Göteborgsområdet

Målgrupp, uppdrag och organisation Västbus riktlinjer inom Göteborgsområdet Målgrupp, uppdrag och organisation Västbus riktlinjer inom Göteborgsområdet Delregional styrgrupp Västbus Reviderad 2016-03-17 Temagrupp Barn och Unga I Göteborgsområdet samverkar Västra Götalandsregionen,

Läs mer

Psykiatri i Norr UTBILDNINGSLOGG FÖR ST-LÄKARE I PSYKIATRI

Psykiatri i Norr UTBILDNINGSLOGG FÖR ST-LÄKARE I PSYKIATRI 1 Psykiatri i Norr UTBILDNINGSLOGG FÖR ST-LÄKARE I PSYKIATRI ST-läkare Klinik Handledare Verksamhetschef Studierektor Legitimationsdatum: 2 ALLMÄN INFORMATION Specialisttjänstgöring Den legitimerade läkare

Läs mer

Policy för information och kommunikation

Policy för information och kommunikation Antagen av fullmäktige 081022 Policy för information och kommunikation Torsås kommun är en politiskt styrd organisation som finns till för medborgarna. Det är deras behov och förutsättningar vi ska se

Läs mer

Delegationsbestämmelser

Delegationsbestämmelser 1 (2) Bilaga Delegationsbestämmelser Patientnämndens ordförande Nämnden uppdrar åt sin ordförande besluta i enskilt ärende som till följd av sin brådskande natur inte kan anstå till nämndsammanträde. Sådana

Läs mer

Patientnämnden i Stockholms län. Eva Ljung Förvaltningschef Patientnämndens förvaltning

Patientnämnden i Stockholms län. Eva Ljung Förvaltningschef Patientnämndens förvaltning Patientnämnden i Stockholms län Eva Ljung Förvaltningschef Patientnämndens förvaltning Patientnämnden Är en del av landstinget. Finns i alla landsting. Är en politisk nämnd. Är fristående från vården och

Läs mer

Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans

Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans 1 Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans En översikt för att underlätta ditt val av vård och omsorg RTFL Care AB 556824-9915 Kvalitetsdeklaration 2017 Att arbeta med kvalitet är en självklarhet för offentliga

Läs mer

RIKTLINJER för volontärverksamheten i Nacka

RIKTLINJER för volontärverksamheten i Nacka RIKTLINJER för volontärverksamheten i Nacka uppdaterad version december 2016 Nannette Büsgen Koordinator Riktlinjerna är till hjälp för organisationer som tar emot volontärer och ger stöd och vägledning

Läs mer

Granskning år 2012 av patientnämnden

Granskning år 2012 av patientnämnden Granskning år 2012 av patientnämnden Rapport nr 22/2012 Februari 2013 Jonas Hansson, Revisor, revisionskontoret Innehåll Innehåll... 2 1 Sammanfattning... 3 2 Inledning... 3 2.1 Bakgrund... 3 2.2 Revisionsfrågor...

Läs mer

Årlig granskning av Patientnämnden - Etiska nämnden Revisionspromemoria. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret

Årlig granskning av Patientnämnden - Etiska nämnden Revisionspromemoria. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret Årlig granskning av Patientnämnden - Etiska nämnden 2015 Revisionspromemoria LANDSTINGETS REVISORER 2016-04-08 16REV20 2(7) Sammanfattning Granskningen visar att Patientnämnden - Etiska nämnden har arbetat

Läs mer

Verksamhetsplan 2015

Verksamhetsplan 2015 Serviceförvaltningen Sida 1 (9) Verksamhetsområde upphandling 2015-03-09 Verksamhetschef: Liselothe Engelgren Verksamhetsplan 2015 Serviceförvaltningen upphandling Sida 2 (9) Verksamhetsbeskrivning Verksamhetsområde

Läs mer

Patiensäkerhetsberättelse TANDVÅRDSCENTRUM ANNIKA KAHLMETER/ GULL-BRITT FOGELBERG

Patiensäkerhetsberättelse TANDVÅRDSCENTRUM ANNIKA KAHLMETER/ GULL-BRITT FOGELBERG Patiensäkerhetsberättelse TANDVÅRDSCENTRUM 2018-02-01 ANNIKA KAHLMETER/ GULL-BRITT FOGELBERG Innehållsförteckning Sammanfattning... 2 Övergripande mål och strategier... 3 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet...

Läs mer

Uppföljning av handlingsplan samt reviderad handlingsplan 2016 utifrån inventeringen psykisk funktionsnedsättning

Uppföljning av handlingsplan samt reviderad handlingsplan 2016 utifrån inventeringen psykisk funktionsnedsättning 2015-10-28 1 (6) av handlingsplan 2014-2015 samt reviderad handlingsplan 2016 utifrån inventeringen psykisk funktionsnedsättning Inledning av handlingsplanen 2014-2015 samt revidering av handlingsplanen

Läs mer

Konsekvensanalys i det fall patientnämndens förvaltning i Stockholm ska handlägga klagomål på skolhälsovården

Konsekvensanalys i det fall patientnämndens förvaltning i Stockholm ska handlägga klagomål på skolhälsovården Förvaltningschef Staffan Blom PaN 2013-03-12 P 10 Dnr A1302-00049-56 ANMÄLAN 2013-02-15 Konsekvensanalys i det fall patientnämndens förvaltning i Stockholm ska handlägga klagomål på skolhälsovården Ärendet

Läs mer

Verksamhetsberättelse Utgåva: 2018 Rapportperiod: Organisation: Nyköping o Oxelösunds överförmyndarnämnd

Verksamhetsberättelse Utgåva: 2018 Rapportperiod: Organisation: Nyköping o Oxelösunds överförmyndarnämnd Verksamhetsberättelse Utgåva: Rapportperiod: -12-31 Organisation: Nyköping o Oxelösunds överförmyndarnämnd Uppdrag enligt budget Överförmyndarnämnden har till uppgift att efter anmälan utreda behovet av

Läs mer

Tillgänglighet och bemötande inom individ- och familjeomsorg

Tillgänglighet och bemötande inom individ- och familjeomsorg www.pwc.se Revisionsrapport Inger Kullberg Cert. kommunal revisor Tillgänglighet och bemötande inom individ- och familjeomsorg Surahammars kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell

Läs mer

Protokoll Patient- och förtroendenämnden Birgit Jacobsson 2003-10-08 Sekreterare. Sammanträdesrummet Sessionssalen, Landstingshuset, Linköping

Protokoll Patient- och förtroendenämnden Birgit Jacobsson 2003-10-08 Sekreterare. Sammanträdesrummet Sessionssalen, Landstingshuset, Linköping Sammanträdesplats Sammanträdesrummet Sessionssalen, Landstingshuset, Linköping Ledamöter Margareta Isacsson (s) ordförande Inger Persson (m) vice ordförande Britt-Marie Asp (s) Jan-Erik Johansson (s) Solveig

Läs mer

Patientnämnden. Region Östergötland

Patientnämnden. Region Östergötland Patientnämnden Patientnämnden Enligt lag om patientnämndsverksamhet m.m. (1998:1656) ska varje landsting/region och kommun ha en eller flera patientnämnder med uppgift att stödja och hjälpa patienter.

Läs mer

Överförmyndare: Verksamhetsplan 2015. Sidnr. Innehållsförteckning

Överförmyndare: Verksamhetsplan 2015. Sidnr. Innehållsförteckning Verksamhetsplan 2015 Överförmyndare: Verksamhetschef: Innehållsförteckning Christer Fjordevik (KD) Anna Thorén Starby (Kommunjurist) Sidnr Planeringsförutsättningar och omvärldsanalys 1 Mål och riktlinjer

Läs mer

UTKAST. Detaljbudget Patientnämnderna. Beslutsunderlag Patientnämnderna

UTKAST. Detaljbudget Patientnämnderna. Beslutsunderlag Patientnämnderna Detaljbudget 2019 Patientnämnderna UTKAST Beslutsunderlag 181101Patientnämnderna Dnr: PNN 2018-00089 Dnr: PNG 2018-00066 Dnr: PNS 2018-00065 Dnr: PNV 2018-00064 Dnr: PNÖ 2018-00066 Detaljbudget 2019 2019

Läs mer

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Vårdgivare boende vid Runby gruppbostad.

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Vårdgivare boende vid Runby gruppbostad. 2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Vårdgivare boende vid Runby gruppbostad. Datum och ansvarig för innehållet 29/2-2016 Susanna Årman Kvalitetsavdelningen 2015-12-01 Mallen är anpassad

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Villa Agadir

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Villa Agadir 2014 års patientsäkerhetsberättelse för Villa Agadir Datum och ansvarig för innehållet Februari 2015 Pia Henriksson Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall KVALITETSAVDELNINGEN

Läs mer

2013-02-15. Patientsäkerhetsberättelse för den medicinska delen inom elevhälsan

2013-02-15. Patientsäkerhetsberättelse för den medicinska delen inom elevhälsan 2013-02-15 Patientsäkerhetsberättelse för den medicinska delen inom elevhälsan År 2012 Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande mål och strategier 4 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet

Läs mer

Personlig assistans Umeå kommun. Information till dig som valt Umeå kommun som anordnare av din personliga assistans.

Personlig assistans Umeå kommun. Information till dig som valt Umeå kommun som anordnare av din personliga assistans. Personlig assistans Umeå kommun Information till dig som valt Umeå kommun som anordnare av din personliga assistans. Personlig assistans för vuxna Vår vision är att gemensamt skapa det bästa och självklara

Läs mer

Strategi för systematisk uppföljning och granskning av hälso- och sjukvården i Stockholms läns landsting

Strategi för systematisk uppföljning och granskning av hälso- och sjukvården i Stockholms läns landsting 1 (9) Ledning och styrning Strategisk enhet Handläggare Henrik Gaunitz Telefon 08-123 132 92 E-post henrik.gaunitz@sll.se Strategi för systematisk uppföljning och granskning av hälso- och sjukvården i

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Folktandvården

Patientsäkerhetsberättelse för Folktandvården Patientsäkerhetsberättelse för Folktandvården År 2012 Datum och ansvarig för innehållet 2013-02-25 Annika Kahlmeter Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting Innehållsförteckning Sammanfattning

Läs mer

Föredragningslista Sammanträdesdatum 2004-12 - 02

Föredragningslista Sammanträdesdatum 2004-12 - 02 Föredragningslista Sammanträdesdatum 2004-12 - 02 Psykiatrinämnden Tid: Torsdagen den 2 december, Klockan 16.00 Plats: Landstingets kansli, Halmstad Borgsalen Utvecklingskraft möte med LS -au 13.00 14.30

Läs mer

Sammanställning enkät

Sammanställning enkät Sammanställning enkät Exempel på goda rutiner och samarbetsformer. Antal utskick:140 Antal svar: 56 Svarsfrekvens: 40% Antal LAG som svarat: 33 Antal länsstyrelser som svarat: 23 Nedan framgår de olika

Läs mer

3.2 Social utsatthet: frihetsinskränkningar som isolering genom att bli hindrad från att träffa släkt och vänner eller att delta i sociala

3.2 Social utsatthet: frihetsinskränkningar som isolering genom att bli hindrad från att träffa släkt och vänner eller att delta i sociala 3.2 Social utsatthet: frihetsinskränkningar som isolering genom att bli hindrad från att träffa släkt och vänner eller att delta i sociala aktiviteter. - Andel medarbetare som årligen tagit del av handlingsplan

Läs mer

Rapporter till kommunfullmäktige

Rapporter till kommunfullmäktige ORDFÖRANDEFÖRSLAG 18:1 Dnr KS/2018:214-101 2018-05-11 1/1 Rapporter till kommunfullmäktige 2018-05-28 Förslag till beslut Kommunfullmäktige beslutar att 1. lägga föreliggande rapporter till handlingarna.

Läs mer

Delegations och attestbestämmelser för Patientnämnden

Delegations och attestbestämmelser för Patientnämnden Bilaga Camilla Heise Löwgren 2017-11-13 PaN A1711-0019552 Delegations och attestbestämmelser för Patientnämnden Patientnämndens förvaltning Telefon 08-690 67 00 E-post registrator@pan.sll.se Box 17535,

Läs mer

Yttrande över Fråga patienten Nya perspektiv i klagomål och tillsyn (SOU 2015:102)

Yttrande över Fråga patienten Nya perspektiv i klagomål och tillsyn (SOU 2015:102) Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

ProSale Signing Referensnummer:

ProSale Signing Referensnummer: 1 (5) Tid och plats ande 09.00-12.00, Schaktet Peter Högberg, (S) ordförande Magnus Danlid, (C) vice ordförande Eric Dicksson, (KD) ledamot Magnus Gustafsson, (M) ledamot Olle Hjertqvist, (S) ledamot Per

Läs mer

Patientnämndens protokoll

Patientnämndens protokoll Patientnämnden 14 maj 2018 Sida 1 (15) Patientnämndens protokoll Sammanträdesdatum: 2018-05-14 Tid: 10:00-15:00 Plats: Clarion Sense Hotel, Skeppsbrogatan 34, The Leaf 54-62 Beslutande Lennart Åström (S),

Läs mer

Resultat Röntgenkliniken

Resultat Röntgenkliniken Resultat 155 13-03-13-15:07 SÄKER VÅRD 2012 Översikt patientsäkerhetsarbete 1500 Antal anmälda avvikelser Antal anmälda avvikelser 1200 900 600 300 0 933 Med tanke på vår kliniks storlek får 857 835 antalet

Läs mer

Regler för kommunikation

Regler för kommunikation Vår ref: Tobias Edoff Kommunikatör Datum: 2018-11-06 Regler för kommunikation 1. Inledning Reglerna tar sin utgångspunkt i Tranemo kommuns kommunikationspolicy KS/2018:629. 2. Syfte Syftet med reglerna

Läs mer

Bokslut 2014. Patientnämnden

Bokslut 2014. Patientnämnden Bokslut 2014 Patientnämnden Sammanfattning VERKSAMHET OCH RESULTAT Patientnämnden ska utifrån synpunkter och klagomål stödja och hjälpa enskilda patienter och bidra till kvalitetsutveckling och hög patientsäkerhet

Läs mer

Granskning år 2014 av patientnämnden

Granskning år 2014 av patientnämnden Granskning år 2014 av patientnämnden Rapport nr 26/2014 Mars 2015 Jonas Hansson, Revisor, revisionskontoret Diarienummer: Rev 24:2-2014 Innehåll 1. SAMMANFATTNING... 3 2. INLEDNING... 4 3. NÄMNDENS UPPDRAG...

Läs mer

e-tjänster för parkeringstillstånd PROJEKTSKISS TILL E-TJÄNSTEPROGRAMMET

e-tjänster för parkeringstillstånd PROJEKTSKISS TILL E-TJÄNSTEPROGRAMMET PROJEKTSKISS TILL E-TJÄNSTEPROGRAMMET Förvaltning: Trafikkontoret 1 (7) 1. BAKGRUND OCH NULÄGE 1.1 Beskrivning av projektidén Idag har Trafikkontoret två e- tjänster som varit i drift sedan oktober 2002.

Läs mer

Att styra och leda för ökad patientsäkerhet

Att styra och leda för ökad patientsäkerhet Nationell satsning på ökad patientsäkerhet Att styra och leda för ökad patientsäkerhet Vägledning för vårdgivare enligt kraven i patientsäkerhetslagen Förord Den nya lagen om patientsäkerhet innebär stora

Läs mer

Verksamhetsplan. Patientnämden och Patientnämndens kansli 16PN1388

Verksamhetsplan. Patientnämden och Patientnämndens kansli 16PN1388 Verksamhetsplan 2017 Patientnämden och Patientnämndens kansli 16PN1388 Innehåll 1. Inledning... 4 2. Vision och värdegrund... 5 3. Syfte... 6 4. Framgångsfaktorer... 7 5. Mål... 8 6. Organisation... 13

Läs mer

Kartläggning av arbetet med barn och unga i samhällsvård i Stockholms län 2012 Cecilia Löfgren

Kartläggning av arbetet med barn och unga i samhällsvård i Stockholms län 2012 Cecilia Löfgren Rapport 2013 Kartläggning av arbetet med barn och unga i samhällsvård i Stockholms län 2012 Cecilia Löfgren rapport 2013-04-10 2(13) Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 4 2. Metod... 4 3. Sammanfattning...

Läs mer

Enkät 2012-01-23 till kommuner

Enkät 2012-01-23 till kommuner Enkät 2012-01-23 till kommuner Inledning instruktion Syftet med enkäten är att belysa samarbetet mellan kommuner och personer som utför lagreglerade frivilliguppdrag. Enkäten besvaras av handläggare/chef

Läs mer

Handlingsplan mot våld i nära relationer

Handlingsplan mot våld i nära relationer SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2013-11-04 AN-2013/636.739 1 (2) HANDLÄGGARE Hartvig Egebark, Gunnel 08-535 376 04 Gunnel.Hartvig-Egebark@huddinge.se Äldreomsorgsnämnden

Läs mer