Kommunikationsplan för patientnämndens förvaltning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kommunikationsplan för patientnämndens förvaltning 2014-2015"

Transkript

1 Handläggare: Louise Skantze PaN P 10 TJÄNSTEUTLÅTANDE PaN A Kommunikationsplan för patientnämndens förvaltning Ärendet Ett av förvaltningens viktigaste uppdrag är att enligt 2 lag (1998:1656) om patientnämndsverksamhet m m informera allmänheten, hälso- och sjukvårdspersonal och andra berörda om sin verksamhet. Som ett led i att patientnämndens verksamhet ska bli mer känd har förvaltningen för andra året i rad utarbetat en kommunikationsplan för åren Förslag till beslut Nämnden föreslås besluta att - anta kommunikationsplan för Staffan Blom Förvaltningschef Bilaga Kommunikationsplan för Patientnämndens förvaltning Telefon E-post registrator@pan.sll.se Box 17535, Stockholm Fax Hornsgatan 15

2 1 PaN P 10 Bilaga PaN A Kommunikationsplan för patientnämndens förvaltning

3 2 Innehållsförteckning Inledning Sid 3 Tillbakablick 2012 Sid 3 Syfte Sid 4 Mål Sid 4 Målgrupper Sid 4 Intern kommunikation Sid 5 Bakgrund Intranät Förvaltningens informationsmöten Nämndsammanträden Extern kommunikation Sid 6-8 Bakgrund Kanaler för kommunikation Hemsidan Foldrar Förvaltningens månadsbrev Årsrapport Inkommande telefonsamtal E-post Utskick av statistik Media Informationsaktiviteter Sid 9-14 Akutsjukhusen Primärvården Psykiatrin och stödpersonsverksamheten Geriatriken och den kommunala vården Tandvården Specialistvården Habilitering Samverkansråd med pensionärsorganisationer Patient- och intresseföreningar Deltagande i mässor Information till politiska organ Vårdutbildningar Information till allmänheten Patientnämnden i sociala medier Sammanfattning Sid 14-15

4 3 Inledning Inom varje landsting och region ska det enligt lag finnas en patientnämnd som patienter och anhöriga kan vända sig till med synpunkter på hälso- och sjukvården. Enligt 2 lag (1998:1656) om patientnämndsverksamhet m m ska patientnämnderna informera allmänheten, hälso- och sjukvårdspersonal och andra berörda om sin verksamhet. Patientnämndens förvaltning arbetar kontinuerligt med att förbättra sin kommunikation såväl internt som externt. Befolkningen i Stockholms län växer årligen med drygt invånare och är idag över 2 miljoner. Att nå ut med information till allmänheten är en utmaning och därför behövs en strukturerad långsiktig plan för hur patientnämnden och dess förvaltning ska kommunicera med omvärlden. Tillbakablick 2013 Förvaltningens medarbetare är ute och informerar vid cirka 100 tillfällen per år. Under 2013 har förvaltningens medarbetare informerat verksamheter inom hälso- och sjukvård och andra viktiga aktörer. Som exempel kan anges vårdutbildningar, politiska organ, kommuner, patientoch pensionärsföreningar och andra myndigheter. Övriga arrangemang som förvaltningen deltagit i har varit den nationella patientsäkerhetskonferensen, landstingets 150-årsjubileum, Seniormässan, anhörigdagen och Stockholms läns landstings patientsäkerhetsdagar. Förvaltningschefen har vid några tillfällen blivit intervjuad av olika TV-kanaler och tidningar. Senast var TV 4 angående klagomål inom cancervården. I september medverkade förvaltningschefen i morgonsoffan i SVT för att kommentera ett patientfall. En handläggare har också medverkat i Strix television angående tandvård.

5 4 Syfte Främsta syftet är att göra förvaltningens verksamhet mer känd bland allmänheten och hälsooch sjukvården. Ett annat syfte är att utveckla arbetet med kommunikation såväl internt som externt. Mål Målen för förvaltningens arbete med kommunikation är att: - öka medborgarnas kunskap om patientnämndens lagreglerade uppdrag. Lagen om patientnämndsverksamhet m m (Lag 1998:1656). - informera sjukvårdspersonal och andra berörda inom Stockholms läns landsting om patientnämndens verksamhet. - de förtroendevalda och medarbetarna ska ha tillgång till relevant information som rör verksamheten Målgrupper Målgrupperna för patientnämndens informationsinsatser beskrivs i 2 lag (1998:1656) om patientnämndsverksamhet m m. Nämnderna ska utifrån synpunkter och klagomål stödja och hjälpa enskilda patienter och bidra till kvalitetsutveckling och hög patientsäkerhet i hälso- och sjukvården genom att 1. hjälpa patienter att få den information de behöver för att kunna ta till vara sina intressen i hälso- och sjukvården, 2. främja kontakterna mellan patienter och vårdpersonal, 3. hjälpa patienter att vända sig till rätt myndighet, samt 4. rapportera iakttagelser och avvikelser av betydelse för patienterna till vårdgivare och vårdenheter. Nämnderna ska informera allmänheten, hälso- och sjukvårdspersonalen och andra berörda om sin verksamhet. Lag (2010:670).

6 5 Intern kommunikation Bakgrund En väl fungerande intern kommunikation är en förutsättning för att patientnämnden och dess förvaltning ska fungera på ett tillfredställande sätt. Den interna kommunikationen ska präglas av öppenhet, förtroende och dialog. Intranät Sedan ett par år tillbaka har förvaltningen ett väl fungerade intranät Panorama som dagligen underhålls av förvaltningens kommunikatör. I Panorama finns förutom nyheter allt som rör förvaltningens olika verksamhetsområden, exempelvis ärenden till nämnden, arbetsprocesser, arbetsplatsfrågor, anteckningar från möten, miljö och juridik m m. Målgruppen för Panorama är medarbetarna på förvaltningen och de förtroendevalda i nämnden. Inom några av landstingets förvaltningar har ett gemensamt intranät inrättats. Detta har inneburit förbättringar jämfört med de intranät som tidigare använts. Det nya intranätet är välstrukturerat, målgruppsanpassat och möjliggör ett riktat nyhetsflöde och profilsidor. Förvaltningen har bjudit in representanter från LSF kommunikation för att få mer information om det gemensamma intranätet. Förvaltningen har ännu inte tagit ställning till att ingå i det gemensamma intranätet men följer utvecklingen. Förvaltningens informationsmöten En gång i månaden har förvaltningen informationsmöten. Vid dessa möten rapporterar medarbetare från exempelvis kurser och konferenser eller informerar kring olika ämnesområden. Några gånger per år bjuds externa föreläsare in kring olika ämnen efter önskemål eller initiativ från medarbetarna. Förvaltningens kommunikatör samordnar dessa möten. Nämndsammanträden Patientnämnden sammanträder sju gånger per år. I samband med dessa möten informeras de förtroendevalda av förvaltningens tjänstemän i aktuella frågor som rör verksamheten. Det förekommer också att externa föreläsare bjuds in till sammanträdena.

7 6 Extern kommunikation Bakgrund Förvaltningens uppdrag att nå ut med information till allmänheten, sjukvårdspersonal, andra myndigheter, samarbetspartners och övriga berörda är en utmaning för förvaltningen. Det är därför viktigt att finna en struktur på arbetet med kommunikation. Kanaler för kommunikation Förvaltningen använder sig idag av ett antal kanaler för att nå ut med information om verksamheten vilka presenteras nedan. Hemsidan Sedan några år tillbaka har förvaltningen en hemsida med information om patientnämndens verksamhet. Här finns också anmälningsblanketter att hämta. På hemsidan finns information på olika språk inklusive teckenspråk. Det går också att få information uppläst från hemsidan. Genom hemsidan kan man lämna sina kontaktuppgifter för att sedan bli kontaktad av någon på förvaltningen. Eftersom Stockholms läns landsting är förvaltningsområde för finska språket finns en särskild sida på finska. Foldrar Förvaltningen har under åren tagit fram ett antal foldrar med olika innehåll om patientärenden, stödpersonsverksamheten och journaler. Foldrarna delas ut vid besök i hälso- och sjukvården, vid mässor och liknande. Foldrar skickas vid behov också till personer som kontaktar förvaltningen per telefon. Ett par av foldrarna finns på 15 olika språk och även på minoritetsspråken.

8 7 Det finns också en gemensam folder för samtliga patientnämnder i landet som kan användas i nationella sammanhang. Förvaltningens månadsbrev Sedan två år tillbaka ger förvaltningen ut ett månadsbrev som innehåller information om nämndens beslut, aktiviteter som genomförts samt mycket annat som händer i verksamheten. Månadsbrevet skickas ut brett till olika aktörer i vården men har också över 50 fasta prenumeranter.

9 8 Årsrapport I mars varje år ges en rapport ut om patientnämndens verksamhet samt ärendebeskrivningar och statistik. Årsrapporten beslutas i nämnden och anmäls i landstingsfullmäktige. Alla chefläkare och andra viktiga samarbetspartners blir då inbjudna för att få information om årsrapporten. Rapporten skickas enligt uppdrag till Socialstyrelsen och Inspektionen för vård och omsorg. Inkommande telefonsamtal Förvaltningen har telefontid varje vardag mellan kl och tar årligen emot närmare ärenden per telefon. Telefon är en viktig kanal för att informera och ta emot synpunkter. En del av telefonsamtalen leder till skriftliga anmälningar. Under 2013 har förvaltningen arbetat med att förbättra telefontillgängligheten.

10 9 E-post Det blir allt vanligare att allmänheten tar kontakt med förvaltningen genom e-post. Det kan ofta vara första kontakten med förvaltningen. På grund av den sekretess som råder inom patientnämndens förvaltning krävs försiktighet vid kommunikation per e-post då vi saknar krypterat nät och att detta inte är säkert att kommunicera. Utskick av statistik För att informera om de klagomål som inkommit skickas varje månad avidentifierade automatiska rapporter med statistik ut till nära 800 vårdgivare, Hälso- och sjukvårdsförvaltningen och de politiska beredningarna. Syftet är att rapporterna ska vara ett underlag i arbetet med att systematiskt förebygga och förbättra kvaliteten i hälso- och sjukvården. Media De ärenden som behandlas i patientnämnden finns på landstingets hemsida och följs ofta av media, vilket ibland resulterar i tidningsartiklar. Det förekommer också att media tar kontakt och önskar information om förvaltningens statistik. Förvaltningschefen blir ibland kontaktad av någon TV-kanal för en intervju i någon aktuell fråga. I samband med att årsrapporten blir offentlig hålls en presskonferens i förvaltningens lokaler. Media får då möjlighet att ställa frågor till ordföranden, vice ordföranden och förvaltningschefen. Artikel hämtad från Länstidningen i Södertälje april 2012

11 10 Informationsaktiviteter Akutsjukhusen Under de senaste två åren har förvaltningen besökt Norrtälje sjukhus, Södersjukhuset och Södertälje sjukhus. Konceptet har varit att några medarbetare varit bemannade i sjukhusens entréer och informerat såväl besökare som sjukvårdspersonal. Även närliggande verksamheter har besökts och blivit informerade om patientnämndens verksamhet. I samband med besöken har nämnden även haft sammanträde i sjukhusets lokaler. Under planerar förvaltningen att tillsammans med de förtroendevalda besöka Karolinska universitetssjukhuset, Danderyds sjukhus och Capio S:t Görans sjukhus med samma koncept. Informationsinsats vid Södersjukhuset Primärvården Under 2013 har förvaltningen skickat ut foldrar med ett informationsbrev till samtliga vårdcentraler inom Stockholms läns landsting. I brevet erbjöd förvaltningen att göra besök i primärvården i syfte att informera. Med anledning av detta utskick blev förvaltningen inbjuden till ett par vårdcentraler. Förvaltningen kommer att prioritera att besöka vårdcentraler under då endast ett fåtal besök genomförts under föregående år. Psykiatrin och stödpersonsverksamheten Flera besök har genomförts vid psykiatriska verksamheter under Några som fått besök av medarbetare från förvaltningen är Södertälje psykiatri, Ytterö, Capio psykiatri, Danderyds sjukhus psykiatri, psykiatrin vid Löwenströmska sjukhuset, heldygnsvården vid Enskede Årsta Vantör, Barn och ungdomspsykiatrin och Järvapsykiatrin. Vissa informationsinsatser har varit riktade mot stödpersonsverksamheten och rört verksamheter där patienter tvångsvårdas. Personer som tvångsvårdas enligt lagen (1991:1128) om psykiatrisk tvångsvård (LPT), lagen (1991:1129) om rättpsykiatrisk vård (LRV) eller enligt smittskyddslag (2004:168) (SmL) har rätt att få en stödperson under tiden tvångsvården pågår.

12 11 Det är viktigt att informationsinsatser kontinuerligt riktas till dessa verksamheter så att de patienter som önskar och har rätt att få en stödperson får det. Landstingets 150 års-jubileum Geriatriken och den kommunala vården Förvaltningen har få ärenden som rör den geriatriska och den kommunala vården. Under bör ett par medarbetare utses som aktivt kontaktar några geriatriska kliniker och kommunala äldreboenden för besök i deras verksamheter. De medicinskt ansvariga sjuksköterskorna (MAS) bör årligen bjudas in till förvaltningen. Tandvården Förvaltningens handläggare av tandvårdsärenden träffar årligen ledningen för Folktandvården och de privata aktörer som patientnämnden har avtal med. Under 2010 träffade denna handläggare samtliga klinikchefer inom Folktandvården och under åren har enskilda kliniker fått information. Folktandvården, Distriktstandvården och Aqua Dental inbjuds regelbundet till nämndsammanträden för information om verksamheten och får årligen en kallelse för medverkan på chefläkarmötet inför årsrapporten. Den politiska tandvårdsberedningen i landstinget bjuder årligen in förvaltningen i samband med att årsrapporten givits ut.

13 12 Förvaltningens handläggare för tandvårdsärenden bevakar kontinuerligt att informationsinsatser genomförs där behov finns. Specialistvården Det finns ett behov av att förbättra samarbetet med specialistmottagningar utanför sjukhusen. Ett par medarbetare bör utses för att aktivt kartlägga var behovet är som störst. Exempelvis där det är svårt att få in yttranden i tid och där det saknas kunskap om patientnämndens verksamhet. Habilitering Förvaltningen har få klagomål rörande habiliteringsverksamheter bortsett från de ärenden handlar om tillgång till tolk. Under kommande två år bör ett par informationsinsatser genomföras i ett par av dessa verksamheter. Samverkansråd med pensionärsorganisationer Enligt beslut i landstingsfullmäktige ska landstingets förvaltningar samverka med särskilt utsedda representanter från olika pensionärsorganisationer. Förvaltningen bjuder in patientnämndens samverkansråd till dialog två gånger per år. Samverkansmöte

14 13 Patient- och intresseföreningar Förvaltningen blir ofta inbjuden att delta vid olika föreningars möten. Under 2013 har förvaltningen besökt Nacka anhörigförening, reumatikerdistriktet, hjärt-och lungsjukas förening, SPF Mälarhöjden-Hägersten, Hörselskadades distrikt och Synskadades riksförbund. En del föreningar har förvaltningen ännu inte nått under 2013 som exempelvis invandrarföreningar. Ett par medarbetare bör utses som kartlägger vad som bör prioriteras under Deltagande i mässor Förvaltningen deltar årligen i de patientsäkerhetskonferenser som anordnas både inom Stockholms läns landsting och nationellt. Annat som förvaltningen årligen deltar i är Seniormässan och anhörigdagen i Stockholms stadshus. Förvaltningen planerar att delta som utställare i dessa arrangemang även under de två kommande åren. Vid Stockholms patientsäkerhetskonferens som ägde rum i november 2013 medverkade förvaltningen med ett eget seminarium Patienten en bortglömd resurs i patientsäkerhetsarbetet vilket är ett resultat av ett pilotprojekt som genomfördes under hösten Som ett led i förvaltningens patientsäkerhetsarbete tillfrågades anmälare om de ansåg att de drabbats av skada, vårdskada eller risk för detta. Pilotprojektet omfattade ärenden som inkom under perioden den 1 september till och med den 30 november Anhörigmässan hösten 2013

15 14 Information till politiska organ När årsrapporten är beslutad i nämnden anmäls den även till Landstingsfullmäktige i maj. Landstingets tre sjukvårdsstyrelser och vissa programberedningar bjuder årligen in förvaltningen för att få information om innehållet i årsrapporten. Landstingshuset i Stockholm Vårdutbildningar Under 2013 informerade medarbetare på förvaltningen vid sjuksköterskeutbildningar, arbetsterapiutbildningen, tandläkarhögskolan, utbildningar i händelseanalys inom Stockholms läns sjukvårdsområde samt utbildning för utländska läkare. Förvaltningen blir kontinuerligt inbjudna till dessa utbildningar. Information till allmänheten Att nå ut brett till allmänheten är den största utmaningen och kräver nytänkande och god planering. Under 2013 har förvaltningen annonserat efter stödpersoner i Södertälje vilket gav positiv effekt. Att annonsera i våra vanligaste dagstidningar kan vara en värdefull kanal att nå ut till allmänheten. Förutom förvaltningens egen hemsida finns information om verksamheten även på 1177 Vårdguiden och patientförsäkringens hemsida. Patientnämnden i sociala medier Patientnämndens förvaltning har ännu inte tagit ställning till om verksamheten ska synas i sociala medier då det krävs en del resurser att svara på eventuella inlägg. Patientnämnden och dess förvaltning har tystnadsplikt mot anmälare och hanterar sekretessbelagd information vilket kan vara olämpligt ur den aspekten. Förvaltningen följer utvecklingen över hur andra myndigheter hanterar sin kommunikation i sociala medier.

16 15 Sammanfattning Sammanfattningsvis bör patientnämnden och dess förvaltning de närmaste två åren prioritera informationsinsatser till primärvården, geriatriken, specialistmottagningar utanför sjukhusen, och invandrarföreningar. För de stora sjukhusen och tandvården finns det en planering likaså de politiska organen inom Stockholms läns landsting. En struktur på informationsarbetet skulle bättre kunna uppnås genom att medarbetarna får ansvara för information till verksamheter inom olika kommuner och stadsdelar. Förutom verksamheter inom hälso- och sjukvården finns även andra aktörer att sprida information till exempelvis församlingar och bibliotek. För att de förtroendevalda ska få möjlighet att medverka vid besök hos olika verksamheter ska de i god tid få information om den planering som förvaltningen har under de kommande två åren. De förtroendevalda ska kunna anmäla intresse till vilka arrangemang de önskar delta i eller ta egna initiativ till aktiviteter. Förvaltningen bistår de förtroendevalda med material och presentationer efter önskemål. Förvaltningen återkommer med en aktivitetsplan för Aktiviteter som ska genomföras 2015 planeras under 2014.

2014-06-25. Månadsbrev nr 6

2014-06-25. Månadsbrev nr 6 2014-06-25 Månadsbrev nr 6 Patientnämndens sammanträde inleddes med en lägesrapport från sjukhusets VD Stefan Jacobson. Därefter informerade chefläkare Åsa Hammar om det pågående patientsäkerhets- och

Läs mer

Ledamöter: Eva Lannerö (KD) Ordförande. Kjell Treslow (M) Lena Huss (FP) Margareta Cantell (C) Eleonor Eriksson (S)

Ledamöter: Eva Lannerö (KD) Ordförande. Kjell Treslow (M) Lena Huss (FP) Margareta Cantell (C) Eleonor Eriksson (S) 2013-12-10 1 (7) Sammanträde med Patientnämnden Dag: 2013-12-10 Tid: 14.30 16.30 Plats: Hornsgatan 15, 2 tr Ledamöter: Eva Lannerö (KD) Ordförande Inger Ros (S) Vice ordförande Kjell Treslow (M) Lena Huss

Läs mer

2014-09-29. Månadsbrev nr 8

2014-09-29. Månadsbrev nr 8 2014-09-29 Månadsbrev nr 8 Vad tycker vårdgivarna om patientnämnden? Höstens första sammanträde med patientnämnden, som ägde rum den 22 september, inleddes med en presentation av en enkät som sänts ut

Läs mer

Dnr PN Patientnämndens Verksamhetsplan 2019

Dnr PN Patientnämndens Verksamhetsplan 2019 20160101 Dnr PN-2018-1100 Patientnämndens Innehållsförteckning 1. Vision/verksamhetsidé... 1 2. Medborgarperspektivet... 2 3. Processperspektivet... 2 4. Ekonomiperspektivet... 3 5. Nyckelindikatorer...

Läs mer

Dnr PN Patientnämndens Verksamhetsplan 2017

Dnr PN Patientnämndens Verksamhetsplan 2017 20160101 Dnr PN--1 Patientnämndens Verksamhetsplan Verksamhetsplan Innehållsförteckning 1. Vision/verksamhetsidé... 3 2. Medborgarperspektivet... 4 3. Processperspektivet... 5 4. Ekonomiperspektivet...

Läs mer

Revidering av reglemente avseende patientnämnden med anledning av ny lag 4 LS

Revidering av reglemente avseende patientnämnden med anledning av ny lag 4 LS Revidering av reglemente avseende patientnämnden med anledning av ny lag 4 LS 2017-1185 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-11-22 LS 2017-1185 Landstingsstyrelsen Revidering av reglemente avseende

Läs mer

Verksamhetsplan för patientnämnden och patientnämndens kansli

Verksamhetsplan för patientnämnden och patientnämndens kansli 1(7) Förvaltningsnamn Avsändare Verksamhetsplan 2019 2020 för patientnämnden och patientnämndens kansli Inledning Tanken med denna verksamhetsplan är att den ska skapa fokus och riktning för de två kommande

Läs mer

Ledamöter: Eva Lannerö (KD) Ordförande Kjell Treslow (M) Lena Huss (FP) Juan Carlos Cebrian (S) Staffan Sjödén (M) Margareta Cantell (C)

Ledamöter: Eva Lannerö (KD) Ordförande Kjell Treslow (M) Lena Huss (FP) Juan Carlos Cebrian (S) Staffan Sjödén (M) Margareta Cantell (C) 2014-12-09 1 (6) Sammanträde med Patientnämnden Dag: 2014-12-09 Tid: 14.30 16.45 Plats: Hornsgatan 15, 2 tr Ledamöter: Eva Lannerö (KD) Ordförande Kjell Treslow (M) Lena Huss (FP) Juan Carlos Cebrian (S)

Läs mer

Patientnämnden. Region Östergötland

Patientnämnden. Region Östergötland Patientnämnden Patientnämnden Enligt lag om patientnämndsverksamhet m.m. (1998:1656) ska varje landsting/region och kommun ha en eller flera patientnämnder med uppgift att stödja och hjälpa patienter.

Läs mer

Återföring angående ofullständig adresserade försändelser

Återföring angående ofullständig adresserade försändelser Handläggare: Louise Skantze 1 (4) PAN 2015-12-01 P 5 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-11-02 PaN V1311-05209-55 Återföring angående ofullständig adresserade försändelser Ärendet Förvaltningen återkommer i ett ärende

Läs mer

Verksamhetsplan patientnämnden och patientnämndens kansli

Verksamhetsplan patientnämnden och patientnämndens kansli 1(8) Förvaltningsnamn Avsändare Verksamhetsplan 2017 2018 patientnämnden och patientnämndens kansli Inledning Den bärande tanken med en verksamhetsplan är att skapa fokus och riktning för kommande år.

Läs mer

Patientnämnden ett stöd för dig som är patient. Carina Liljesand ordförande, patientnämnden Göteborg

Patientnämnden ett stöd för dig som är patient. Carina Liljesand ordförande, patientnämnden Göteborg Patientnämnden ett stöd för dig som är patient Carina Liljesand ordförande, patientnämnden Göteborg Patientnämndens uppdrag Lag (1998:1656) om patientnämndsverksamhet m.m. Utifrån synpunkter och klagomål

Läs mer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Patientnämndens kansli. Verksamhetsplan 2014. Patientnämnden och Patientnämndens kansli 13OLLPN1166-1

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Patientnämndens kansli. Verksamhetsplan 2014. Patientnämnden och Patientnämndens kansli 13OLLPN1166-1 ÖREBRO LÄNS LANDSTING Patientnämndens kansli Verksamhetsplan 2014 Patientnämnden och Patientnämndens kansli 13OLLPN1166-1 Uppdrag och styrdokument Patientnämnden och dess kansli har ett tydligt och avgränsat

Läs mer

Kvalitet. vid handläggning av klagomålsoch stödpersonsärenden. Mål och aktiviteter Patientärenden. Stödpersoner. Prevention.

Kvalitet. vid handläggning av klagomålsoch stödpersonsärenden. Mål och aktiviteter Patientärenden. Stödpersoner. Prevention. 2017-12-15 PaN A1711-0021443 Kvalitet vid handläggning av klagomålsoch stödpersonsärenden Mål och aktiviteter 2018 Patientärenden Stödpersoner Prevention Öka kunskap Främja kontakter 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Svar på förfrågan från socialdepartementet angående patientmaktsutredningen

Svar på förfrågan från socialdepartementet angående patientmaktsutredningen Förvaltningschef Staffan Blom PaN 2013-03-12 P 8 Dnr A1302-00047-30 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-02-27 Svar på förfrågan från socialdepartementet angående patientmaktsutredningen Ärendet Patientnämnden har mottagit

Läs mer

Dnr Patientnämndens Verksamhetsplan 2015

Dnr Patientnämndens Verksamhetsplan 2015 -03-24 Dnr Patientnämndens Verksamhetsplan Innehållsförteckning 1. Vision/verksamhetsidè... 3 2. Medborgarperspektivet... 4 3. Processperspektivet... 5 4. Ekonomiperspektivet... 6 5. Nyckelindikatorer...

Läs mer

JIL Stockholms läns landsting i (6)

JIL Stockholms läns landsting i (6) JIL Stockholms läns landsting i (6) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Juridik och upphandling 2016-02-01 LS 2015-0168 LSF Kansli Möte med landstingsstyrelsens pensionärsråd Datum Måndagen den i februari

Läs mer

Nämnden beslöt att begära skriftlig återföring i ärendet senast den 31 december 2014.

Nämnden beslöt att begära skriftlig återföring i ärendet senast den 31 december 2014. Handläggare: Agneta Calleberg 1 (2) PaN 2015-03-06 P 6 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-02-11 PaN 1401-00020-30 1403-01455-30 Återföring Problem att få remissvar vid införd spärr i journalsystem Ärendet Patientnämnden

Läs mer

Bilaga 3. Kvalitetspolicy. Gäller från och med 2012

Bilaga 3. Kvalitetspolicy. Gäller från och med 2012 Bilaga 3 Kvalitetspolicy Gäller från och med 2012 Uppdaterad januari 2015 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING BAKGRUND... 3 1 STYRNING... 3 1.1 LAGAR... 3 1.2 REGLEMENTE... 3 1.3 EXTERNA SAMVERKANSAVTAL... 3 1.4 ÖVRIGT...

Läs mer

Hantverkargatan 45, Landstingshuset. Ledamöter: Eva Lannerö (KD) Ordförande

Hantverkargatan 45, Landstingshuset. Ledamöter: Eva Lannerö (KD) Ordförande 2015-02-03 1 (6) Sammanträde med Patientnämnden Dag: 2015-02-03 Tid: 14.30 16.30 Plats: Hantverkargatan 45, Landstingshuset Ledamöter: Eva Lannerö (KD) Ordförande Eleonor Eriksson (S) Vice ordf Pia Helleday

Läs mer

Uppföljning av ärenden januari juni 2015

Uppföljning av ärenden januari juni 2015 Förvaltningschef Staffan Blom 1 (1) PaN 214-9-22 P 11 ANMÄLAN 214-9-2 PaN A147-196-43 Uppföljning av ärenden januari juni 215 Ärendet Ärendet innehåller förteckning över inkomna ärenden till patientnämndens

Läs mer

1. den hälso- och sjukvård enligt hälso- och sjukvårdslagen (1982:763) som bedrivs av landstinget eller enligt avtal med landstinget,

1. den hälso- och sjukvård enligt hälso- och sjukvårdslagen (1982:763) som bedrivs av landstinget eller enligt avtal med landstinget, Reglemente för landstingets patientnämnd Allmänna bestämmelser 1 Patientnämnden har i enlighet med lag (1998:1656) om patientnämndsverksamhet m.m. till uppgift att stödja och hjälpa patienter inom 1. den

Läs mer

Mål och aktiviteter vid handläggning av klagomåls- och stödpersonsärenden

Mål och aktiviteter vid handläggning av klagomåls- och stödpersonsärenden 2019-01-03 PaN A1901-00007 Mål och aktiviteter vid handläggning av klagomåls- och stödpersonsärenden Patientärenden Stödpersoner Prevention Öka kunskap Främja kontakter 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Bakgrund...

Läs mer

Kvalitet Mål och aktiviteter 2017

Kvalitet Mål och aktiviteter 2017 2017-01-10 PaN A1612-0024643 Bilaga 2 Kvalitet Mål och aktiviteter 2017 Patientärenden Stödpersoner Prevention Öka kunskap Främja kontakter 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Bakgrund... 3 2 Effektmål... 3 2.1 Patientärenden...

Läs mer

Kvalitet Mål, aktiviteter och handlingsplan

Kvalitet Mål, aktiviteter och handlingsplan Bilaga 4 2014-04-28 PaN A1404-0011343 Kvalitet Mål, aktiviteter och handlingsplan 2014-2016 Patientärenden Stödpersoner Prevention Öka kunskap Främja kontakter 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING...

Läs mer

Neuro Center S:t Göran bristande information om avgifter m.m.

Neuro Center S:t Göran bristande information om avgifter m.m. Handläggare: Agneta Calleberg PaN 2014-02-11 P 6 Återföring TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-01-08 PaN V1208-03386-52 1209-03659-52 1209-03661-50 1210-04308-55 1210-04433-50 HSN 1304-0419 Neuro Center S:t Göran bristande

Läs mer

Nämnden beslöt att begära skriftlig återföring i ärendet senast den 1 september

Nämnden beslöt att begära skriftlig återföring i ärendet senast den 1 september Handläggare: Agneta Calleberg PaN 2012-10-30 P 6 Anna Arengård TJÄNSTEUTLÅTANDE 2012-10-18 PaN V1111-04350-50 K 1935-2011 Återföring Bristande sekretess Ärendet Patientnämnden behandlade vid sammanträde

Läs mer

Patientnämndens förvaltning

Patientnämndens förvaltning Patientnämndens förvaltning Din oberoende instans för utredning av problem i vården Stödpersonsverksamhet Milana Bosnic Kapfält Stödpersonssamordnare Ledamöter 2015-2018 Ordf Eva Lannerö (KD) Pia Helleday

Läs mer

Principärende. Patientförsäkringsvillkor. Ärendet

Principärende. Patientförsäkringsvillkor. Ärendet Handläggare: Gunilla Larsdotter PaN 2015-02-03 P 4 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-01-20 PaN V1303-0128359 Principärende Patientförsäkringsvillkor Ärendet En kvinna opererade sin fot för tredje gången, till följd

Läs mer

Bokslut 2014. Patientnämnden

Bokslut 2014. Patientnämnden Bokslut 2014 Patientnämnden Sammanfattning VERKSAMHET OCH RESULTAT Patientnämnden ska utifrån synpunkter och klagomål stödja och hjälpa enskilda patienter och bidra till kvalitetsutveckling och hög patientsäkerhet

Läs mer

Reglemente för patientnämnden

Reglemente för patientnämnden Ärende 17 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Landstingsdirektörens stab Kanslienheten 2017-09-08 Diarienummer 170589 Landstingsfullmäktige Reglemente för patientnämnden Förslag till beslut Landstingsfullmäktige godkänner

Läs mer

Patientnämnden behandlade vid sammanträde den 19 september 2013 ett principärende gällande brister i remissbevakning.

Patientnämnden behandlade vid sammanträde den 19 september 2013 ett principärende gällande brister i remissbevakning. Handläggare: Renate Cremer 1 (4) PaN 2014-06-03 P 7 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-05-09 PaN V1211-04982-58 PaN V1211-05199-58 Återföring Brister i remissbevakning Ärendet Patientnämnden behandlade vid sammanträde

Läs mer

Mål, aktivitets- och handlingsplan för kvalitet 2014-2016

Mål, aktivitets- och handlingsplan för kvalitet 2014-2016 Handläggare: Louise Skantze PaN 2014-06-03 P 10 ANMÄLAN 2014-05-14 1 (1) Diarienummer PaN A1404-00113-43 Mål, aktivitets- och handlingsplan för kvalitet 2014-2016 Ärendet Ärendet innehåller mål och handlingsplan

Läs mer

Årsrapport för stödpersonsverksamheten 2015

Årsrapport för stödpersonsverksamheten 2015 Handläggare: Milana Kapfält 1 (1) PAN 2016-02-02 P 10 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-01-20 PaN A1601-00006-60 Årsrapport för stödpersonsverksamheten 2015 Ärendet Förvaltningen tar årligen fram en årsrapport för

Läs mer

Återföring: Principärende rörande vård av patienter med cancersjukdom

Återföring: Principärende rörande vård av patienter med cancersjukdom Handläggare: Jörgen Maersk-Möller Anders Fridell PAN 2016-04-12 P 6 1 (6) Återföring: Principärende rörande vård av patienter med cancersjukdom Ärendet Patientnämnden noterade under 2014 en kraftig ökning

Läs mer

Öppnande av principärendet (Ofullständigt adresserade försändelser)

Öppnande av principärendet (Ofullständigt adresserade försändelser) Handläggare: Louise Skantze 1 (3) PAN 2016-09-06 P 6 2016-08-18 PaN V1311-0520-55 Öppnande av principärendet (Ofullständigt adresserade försändelser) Ärendet Den 3 juni 2014 behandlades ett principärende

Läs mer

Återföring. Remisshantering

Återföring. Remisshantering Handläggare: Renate Cremer PaN 2013-09-19 P 10 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-09-04 PaN V1112-0487558 PaN V1112-0488858 PaN V1112-0503458 PaN V1206-0255458 PaN V1207-0303458 PaN V1207-0303558 Återföring Remisshantering

Läs mer

Agneta Calleberg Förvaltningsjurist Telefon 690 67 14 agneta.lonnemo-calleberg@pan.sll.se

Agneta Calleberg Förvaltningsjurist Telefon 690 67 14 agneta.lonnemo-calleberg@pan.sll.se Agneta Calleberg Förvaltningsjurist Telefon 690 67 14 agneta.lonnemo-calleberg@pan.sll.se Patientsäkerhetslagen (2010:659) Bakgrund och framtid Klagomålsinstanser Patientnämnden Socialstyrelsen (klagomål

Läs mer

Patientnämnden behandlade vid sammanträde den 3 juni 2014 ett principärende rörande bristande samverkan kring ett flerfunktionshindrat barn.

Patientnämnden behandlade vid sammanträde den 3 juni 2014 ett principärende rörande bristande samverkan kring ett flerfunktionshindrat barn. 1 (4) Handläggare: Agneta Calleberg PaN 2015-02-03 P 5 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-12-18 PaN 1210-04469-52 K 2852-2012 HSN 1210-1310 Återföring Bristande samverkan Ärendet Patientnämnden behandlade vid sammanträde

Läs mer

Patientnämnden PROTOKOLL

Patientnämnden PROTOKOLL Patientnämnden PROTOKOLL 2018-05-31 PN 26 Rapport klagomålsärenden: Aktuell statistik och iakttagelser PN 27 Rapport stödpersonsverksamheten PN 28 Rapport från kansliet PN 29 Ekonomi PN 30 Patientsäkerhetskonferensen:

Läs mer

Sammanträde i programberedningen för akutsjukvård

Sammanträde i programberedningen för akutsjukvård 9/2017 1 (6) Sammanträde i programberedningen för akutsjukvård Datum Tisdagen den 12 december 2017 Tid 15.10-16:15 Plats Södertörnssalen, Landstingshuset Ledamöter (M) (L) (M) (M) (KD) (C) (S) (S) (V)

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av. Patientnämnden. Norrbottens läns landsting. Datum Mars Jan-Erik Wuolo

Revisionsrapport. Granskning av. Patientnämnden. Norrbottens läns landsting. Datum Mars Jan-Erik Wuolo Revisionsrapport Granskning av Patientnämnden Norrbottens läns landsting Datum Mars 2005 Namn Jan-Erik Wuolo 1 Innehållsförteckning 1. Uppdrag, revisionsfråga och metod...3 2. Patientnämndens ansvarsområde...3

Läs mer

Svårigheter att få tolkar till döva och hörselskadade

Svårigheter att få tolkar till döva och hörselskadade Handläggare: Agneta Calleberg PaN 2013-12-10 P 5 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-11-05 PaN A1303-00111-30 SLSO 13-098 SLSO 12-2099 HSN 1305-0579 Återföring Svårigheter att få tolkar till döva och hörselskadade Ärendet

Läs mer

Patientnämndens verksamhetsberättelse

Patientnämndens verksamhetsberättelse Patientnämndens verksamhetsberättelse 2016 1 Verksamhetsberättelse 2016 2 Sammanfattning Under året har Region Kronoberg fattat ett formellt beslut om att arbeta mot en mer personcentrerad vård vilket

Läs mer

Granskning år 2015 av patientnämnden

Granskning år 2015 av patientnämnden Granskning år 2015 av patientnämnden Rapport nr 20/2015 Mars 2016 Jonas Hansson, revisionskontoret Diarienummer: REV 21:2 2015 Innehåll 1. SAMMANFATTANDE ANALYS... 3 1.1. REKOMMENDATIONER... 3 2. BAKGRUND...

Läs mer

Patientnämndernas rapportering till Socialstyrelsen

Patientnämndernas rapportering till Socialstyrelsen Patientnämndernas rapportering till Socialstyrelsen Enligt regleringsbrevet 2001 skall Socialstyrelsen utifrån patientnämndernas årliga verksamhetsredogörelse redovisa effekterna av de förändringar rörande

Läs mer

2011-06-08 LS 1010-0819. Uppföljning av vilka åtgärder som vidtagits med anledning av den nya lagstiftningen om minoriteter och minoritetsspråk

2011-06-08 LS 1010-0819. Uppföljning av vilka åtgärder som vidtagits med anledning av den nya lagstiftningen om minoriteter och minoritetsspråk Stockholms läns landsting Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1(2) Ankom Stockholms läns landsting 2011-06-08 LS 1010-0819 i ANOSTINGSSTYRELSEN Dnr: 2011-06- 0 8 * 1-06-21 01? Landstingsstyrelsen Uppföljning

Läs mer

Protokoll Patient- och förtroendenämnden Birgit Jacobsson 2003-10-08 Sekreterare. Sammanträdesrummet Sessionssalen, Landstingshuset, Linköping

Protokoll Patient- och förtroendenämnden Birgit Jacobsson 2003-10-08 Sekreterare. Sammanträdesrummet Sessionssalen, Landstingshuset, Linköping Sammanträdesplats Sammanträdesrummet Sessionssalen, Landstingshuset, Linköping Ledamöter Margareta Isacsson (s) ordförande Inger Persson (m) vice ordförande Britt-Marie Asp (s) Jan-Erik Johansson (s) Solveig

Läs mer

Vårdgivarenkät Ärendet

Vårdgivarenkät Ärendet Förvaltningschef Staffan Blom 1 (1) PaN 2014-09-22 P 9 ANMÄLAN 2014-09-02 PaN A1408-00207-43 Vårdgivarenkät 2014 Ärendet Patientnämndens förvaltning arbetar ständigt för att förbättra kvaliteten i sitt

Läs mer

Möte med landstingsstyrelsens pensionärsråd

Möte med landstingsstyrelsens pensionärsråd 1 (5) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Juridik och upphandling LSF Kansli Möte med landstingsstyrelsens pensionärsråd Datum Torsdagen den 5 december 2013 Tid 13.00-14.45 Plats Landstingshuset, Hantverkargatan

Läs mer

Uppföljning av ärenden angående akutmottagningar

Uppföljning av ärenden angående akutmottagningar Controller: Lillemor Humlekil 1 (1) PAN 21--21 P 7 TJÄNSTEUTLÅTANDE 21-4-28 PaN A12-6-43 Uppföljning av ärenden angående akutmottagningar Ärendet I ärendet föreligger en redovisning av förvaltningens ärenden

Läs mer

PaN A1503-00103-55 BILAGA. Årsredovisning 2014 Stödpersonsverksamheten

PaN A1503-00103-55 BILAGA. Årsredovisning 2014 Stödpersonsverksamheten PaN A1503-00103-55 BILAGA Årsredovisning 2014 Stödpersonsverksamheten Sida 2 av 7 Innehåll INLEDNING... 3 FÖRVALTNINGENS ORGANISATION OCH RUTINER... 3 UTVECKLING AV FÖRORDNANDEN... 4 STÖDPERSONERNA...

Läs mer

Patientnämnden i Stockholms län. Eva Ljung Förvaltningschef Patientnämndens förvaltning

Patientnämnden i Stockholms län. Eva Ljung Förvaltningschef Patientnämndens förvaltning Patientnämnden i Stockholms län Eva Ljung Förvaltningschef Patientnämndens förvaltning Patientnämnden Är en del av landstinget. Finns i alla landsting. Är en politisk nämnd. Är fristående från vården och

Läs mer

Bilaga 4. Vad tycker vårdgivarna om patientnämnden?

Bilaga 4. Vad tycker vårdgivarna om patientnämnden? Bilaga 4 Vad tycker vårdgivarna om patientnämnden? Enkät våren 2017 FÖRORD Föreliggande rapport visar att man från vårdens sida är nöjd med patientnämndens verksamhet. Huvuddelen av de svarande anser att

Läs mer

Patientnämnden. - När patienten inte är nöjd med vården

Patientnämnden. - När patienten inte är nöjd med vården Patientnämnden - När patienten inte är nöjd med vården PATIENTNÄMNDEN Oberoende instans för utredning av problem i vården Patientnämnden ska utifrån synpunkter och klagomål stödja och hjälpa enskilda patienter

Läs mer

Patientnämnderna i Västra Götalandsregionen Anne-Kathrin Schneider, sektionschef

Patientnämnderna i Västra Götalandsregionen Anne-Kathrin Schneider, sektionschef Patientnämnderna i Västra Götalandsregionen Anne-Kathrin Schneider, sektionschef Lag (2017:372) om stöd vid klagomål mot hälso- och sjukvården (proposition 2016/17:122) ersätter Lag ( 1998:1656) om patientnämndsverksamhet

Läs mer

Förvaltningschef PaN E

Förvaltningschef PaN E PaN 2011-09-27 P 6 Staffan Blom TJÄNSTEUTLÅTANDE Förvaltningschef 2014-07-10 PaN E1108-00069-56 Principärende Nedgång av förordnanden av stödpersoner Ärendet Patientnämndens förvaltning har enligt 30 och

Läs mer

Att styra och leda för ökad patientsäkerhet

Att styra och leda för ökad patientsäkerhet Nationell satsning på ökad patientsäkerhet Att styra och leda för ökad patientsäkerhet Vägledning för vårdgivare enligt kraven i patientsäkerhetslagen Förord Den nya lagen om patientsäkerhet innebär stora

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Patientlag; utfärdad den 19 juni 2014. SFS 2014:821 Utkom från trycket den 1 juli 2014 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. 1 kap. Inledande bestämmelser 1 Denna lag

Läs mer

att Modell för samverkan mellan Stockholms läns landsting och pensionärsorganisationer

att Modell för samverkan mellan Stockholms läns landsting och pensionärsorganisationer Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2012-08-15 LS 1109-1161 Landstingsstyrelsen LANDSTINGSSTYRELSEN 1 2-08- 28 0 0 03 3 " Reviderad modell för samverkan mellan Stockholms

Läs mer

Ledamöter: Eva Lannerö (KD) Ordförande. Kjell Treslow (M) Lena Huss (FP) Juan Carlos Cebrian (S)

Ledamöter: Eva Lannerö (KD) Ordförande. Kjell Treslow (M) Lena Huss (FP) Juan Carlos Cebrian (S) 2014-03-04 1 (6) Sammanträde med Patientnämnden Dag: 2014-03-04 Tid: 14.30 15.50 Plats: Hornsgatan 15, 2 tr Ledamöter: Eva Lannerö (KD) Ordförande Inger Ros (S) Vice ordförande Kjell Treslow (M) Lena Huss

Läs mer

Överlämnande av statistik för 2013 till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och Socialstyrelsen

Överlämnande av statistik för 2013 till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och Socialstyrelsen Förvaltningschef: Staffan Blom 1 (1) PaN 2014-03-04- P 12 ANMÄLAN 2014-02-18 PaN A1402-00053-55 Överlämnande av statistik för 2013 till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och Socialstyrelsen Ärendet

Läs mer

Sammanträde i sjukvårdsstyrelse norr

Sammanträde i sjukvårdsstyrelse norr 1 (7) Sammanträde i sjukvårdsstyrelse norr Datum Tid Plats Torsdagen den 9 mars 2017 14.00 15:20 Skärgårdssalen, Landstingshuset Ledamöter (L) (KD) Hans Andersson Lotta Lindblad-Söderman Christina Enocson-Mårtensson

Läs mer

Lokal handlingsplan för hbt-frågor

Lokal handlingsplan för hbt-frågor Handläggare: Christina Hegefjärd PaN 2015-02-03 P 12 ANMÄLAN 2015-01-13 1 (1) Diarienummer PaN A1310-00288-57 Lokal handlingsplan för hbt-frågor 2014-2016 Ärendet Nämnden beslutade vid sammanträde den

Läs mer

Förfrågningsunderlag för vårdval av tjänster inom klinisk neurofysiologi

Förfrågningsunderlag för vårdval av tjänster inom klinisk neurofysiologi Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-10-22 1 (5) HSN 1112-1505 Handläggare: Pernilla Andersson Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-11-19, p 4 Förfrågningsunderlag för vårdval av tjänster

Läs mer

1 Verksamhetsberättelse Sammanfattning

1 Verksamhetsberättelse Sammanfattning 2016-01-20 Patientnämnden Annika Lundgren, Carina Rissvik, Ingrid Sivermo 1 Verksamhetsberättelse 2015 2 Sammanfattning I januari infördes den nya patientlagen som syftar till att stärka och tydliggöra

Läs mer

Verksamhetsplan för stödpersonsverksamheten 2013

Verksamhetsplan för stödpersonsverksamheten 2013 Förvaltningschef: PaN 2013-03-04 P 6 Staffan Blom TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-02-27 PaN A1302-00048-55 Verksamhetsplan för stödpersonsverksamheten 2013 Ärendet För första gången har förvaltningen utarbetat en

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2007:56 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Modell för samverkan mellan Stockholms läns landsting och länets pensionärsorganisationer Föredragande landstingsråd: Chris Heister Ärendet

Läs mer

Norrtälje kommun en tredjedel av Stockholms län. 56 000 invånare. Under sommaren ca 180 000 inv

Norrtälje kommun en tredjedel av Stockholms län. 56 000 invånare. Under sommaren ca 180 000 inv Norrtälje kommun en tredjedel av Stockholms län 56 000 invånare Under sommaren ca 180 000 inv Orter: Norrtälje stad Rimbo uppländsk jordbruksbygd Älmsta vid väddö kanal Hallstavik - huvudort i norra delen

Läs mer

Uppföljning av ärenden januari juni 2013

Uppföljning av ärenden januari juni 2013 Handläggare: Lillemor Humlekil PaN 213-9-19 P 16 ANMÄLAN 213-9-4 PaN A138-237-43 Uppföljning av ärenden januari juni 213 Ärendet Ärendet innehåller uppföljning av ärenden januari juni 213. Av uppföljningen

Läs mer

Patientsa kerhetsbera ttelse fö r La karhuset Trana s

Patientsa kerhetsbera ttelse fö r La karhuset Trana s Patientsa kerhetsbera ttelse fö r La karhuset Trana s Datum och ansvarig för innehållet 2016-02-03 Anders Pramborn Verksamhetschef Läkarhuset Tranås Jon Tallinger Tillförordnad verksamhetschef Läkarhuset

Läs mer

Patiensäkerhetsberättelse PSYKIATRICENTRUM MAGNUS FRITHIOF

Patiensäkerhetsberättelse PSYKIATRICENTRUM MAGNUS FRITHIOF Patiensäkerhetsberättelse PSYKIATRICENTRUM 171227 MAGNUS FRITHIOF Innehållsförteckning Sammanfattning... 2 Övergripande mål och strategier... 3 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet... 3 Struktur

Läs mer

Framtidsplanen. - en av de största satsningarna någonsin på hälso- och sjukvård i Stockholms län

Framtidsplanen. - en av de största satsningarna någonsin på hälso- och sjukvård i Stockholms län Framtidsplanen - en av de största satsningarna någonsin på hälso- och sjukvård i Stockholms län 1 Innehåll Stockholms län växer och vårdutbudet behöver öka Stockholms län växer 3 Vårdnätverket 4 Husläkaren

Läs mer

Granskning år 2012 av patientnämnden

Granskning år 2012 av patientnämnden Granskning år 2012 av patientnämnden Rapport nr 22/2012 Februari 2013 Jonas Hansson, Revisor, revisionskontoret Innehåll Innehåll... 2 1 Sammanfattning... 3 2 Inledning... 3 2.1 Bakgrund... 3 2.2 Revisionsfrågor...

Läs mer

Reglemente för Patientnämnden

Reglemente för Patientnämnden Reglemente för Patientnämnden Fastställt av landstingsfullmäktige 2010-06-01, 127 Senast reviderat av landstingsfullmäktige 2015-02-17, 22 Allmän del Arbetsformer Dessa bestämmelser gäller även för nämnds

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Agneta Calleberg 2011-12-29 PaN V0910-04171-53 Katarina Eveland 0910-04210-53

TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Agneta Calleberg 2011-12-29 PaN V0910-04171-53 Katarina Eveland 0910-04210-53 PaN 2011-12-09 P 5 TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Agneta Calleberg 2011-12-29 PaN V0910-04171-53 Katarina Eveland 0910-04210-53 Återföring Bristande samverkan Ärendet Patientnämnden behandlade vid sammanträde

Läs mer

Konsekvensanalys i det fall patientnämndens förvaltning i Stockholm ska handlägga klagomål på skolhälsovården

Konsekvensanalys i det fall patientnämndens förvaltning i Stockholm ska handlägga klagomål på skolhälsovården Förvaltningschef Staffan Blom PaN 2013-03-12 P 10 Dnr A1302-00049-56 ANMÄLAN 2013-02-15 Konsekvensanalys i det fall patientnämndens förvaltning i Stockholm ska handlägga klagomål på skolhälsovården Ärendet

Läs mer

Sammanträde i Programberedningen för äldre och multisjuka. Plats Mälarsalen, Landstingshuset, Hantverkargatan 45

Sammanträde i Programberedningen för äldre och multisjuka. Plats Mälarsalen, Landstingshuset, Hantverkargatan 45 1 (8) Sammanträde i Programberedningen för äldre och multisjuka Datum Tid 14.00 16.20 Plats Mälarsalen, Landstingshuset, Hantverkargatan 45 Ledamöter (KD) Thorbjörn Larsson Ordförande (M) Caroline Wallensten

Läs mer

Modell för samverkan mellan Region Stockholm och länets pensionärsorganisationer

Modell för samverkan mellan Region Stockholm och länets pensionärsorganisationer 1 (2) Regionrådsberedningen SKRIVELSE 2019-08-14 RS 2019-0382 Regionstyrelsen Modell för samverkan mellan Region Stockholm och länets pensionärsorganisationer Föredragande regionråd: Ella Bohlin Ärendebeskrivning

Läs mer

Patiensäkerhetsberättelse TANDVÅRDSCENTRUM ANNIKA KAHLMETER/ GULL-BRITT FOGELBERG

Patiensäkerhetsberättelse TANDVÅRDSCENTRUM ANNIKA KAHLMETER/ GULL-BRITT FOGELBERG Patiensäkerhetsberättelse TANDVÅRDSCENTRUM 2018-02-01 ANNIKA KAHLMETER/ GULL-BRITT FOGELBERG Innehållsförteckning Sammanfattning... 2 Övergripande mål och strategier... 3 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet...

Läs mer

Förslag till organisation av den basala hemsjukvården med landstinget som huvudman

Förslag till organisation av den basala hemsjukvården med landstinget som huvudman Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-01-11 1 (3) HSN 2016-0075 Handläggare: Elisabeth Höglund Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-02-23, p 10 Förslag till organisation av den basala hemsjukvården

Läs mer

Patientnämnden Översiktlig granskning av ansvarsutövande 2010

Patientnämnden Översiktlig granskning av ansvarsutövande 2010 Patientnämnden Översiktlig granskning av ansvarsutövande 2010 Revisionsrapport Februari 2011 Fredrik Markstedt Revisionskonsult Innehållsförteckning 1 Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2 Bakgrund...

Läs mer

Sammanträde med programberedningen för akutsjukvård

Sammanträde med programberedningen för akutsjukvård 1 (13) Kl. 14:00-15:50 42-51 Sammanträde med programberedningen för akutsjukvård Marie Ljungberg Schött (M) Dag Larsson (S) Plats Mälarsalen, Landstingshuset Närvarande ledamöter Marie Ljungberg Schött

Läs mer

Information om patientsäkerhetslagen

Information om patientsäkerhetslagen Information om patientsäkerhetslagen Inflytandesamordnare för patienter och närstående Inflytandeombud för patienter och närstående Barnsamordnare. Barnombud Patientsäkerhetslagen Patientsäkerhetslagen

Läs mer

Bakgrund Inspektionen för vård och omsorg har under veckorna 24 och 25 granskat följande sjukhus inom Stockholms län:

Bakgrund Inspektionen för vård och omsorg har under veckorna 24 och 25 granskat följande sjukhus inom Stockholms län: Tg1 2013 v 2.1 BESLUT 2013-07-02 Dnr 8.5-28358/2013 1(5) Avdelning öst Lotte Hidemo lotte.hidemo@ivo.se Karolinska Universitetssjukhuset Chefläkaren 171 76 STOCKHOLM Den 1 juni 2013 tog den nybildade myndigheten

Läs mer

Revisionsrapport. Norrbottens läns landsting. Granskning av Patientnämnden. Februari Ellinor Nybom Granskning av ansvarsutövande 2003

Revisionsrapport. Norrbottens läns landsting. Granskning av Patientnämnden. Februari Ellinor Nybom Granskning av ansvarsutövande 2003 Revisionsrapport Februari 2004 Granskning av Patientnämnden Ellinor Nybom Granskning av ansvarsutövande 2003 Norrbottens läns landsting Innehållsförteckning 1. Uppdrag, revisionsfråga och metod... 1 2.

Läs mer

Rutiner för avvikelsehantering och riskhantering

Rutiner för avvikelsehantering och riskhantering Riktlinje 3/Avvikelser Rev. 2018-07-03 Socialkontoret Annicka Pantzar Medicinskt ansvarig sjuksköterska Rutiner för avvikelsehantering och riskhantering Författningar Patientsäkerhetslagen (2010: 659)

Läs mer

Förslag att upphandla basgeriatrisk vård

Förslag att upphandla basgeriatrisk vård HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-11-13 p 11 1 (5) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Catharina Johansson Marite Sandström Förslag att upphandla basgeriatrisk vård Ärendebeskrivning Ärendet

Läs mer

Granskning år 2014 av patientnämnden

Granskning år 2014 av patientnämnden Granskning år 2014 av patientnämnden Rapport nr 26/2014 Mars 2015 Jonas Hansson, Revisor, revisionskontoret Diarienummer: Rev 24:2-2014 Innehåll 1. SAMMANFATTNING... 3 2. INLEDNING... 4 3. NÄMNDENS UPPDRAG...

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse. för. Hälsocentralen i Näsum

Patientsäkerhetsberättelse. för. Hälsocentralen i Näsum Patientsäkerhetsberättelse för Hälsocentralen i Näsum Datum och ansvarig för innehållet 2014-02-13 Maria Theandersson, Platschef Lideta Hälsovård Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Sammanträde i programberedningen för akutsjukvård

Sammanträde i programberedningen för akutsjukvård 1 (5) Sammanträde i programberedningen för akutsjukvård Datum Tid 14.00 16.00 Plats Skärgårdssalen, Landstingshuset Ledamöter (M) Marie Ljungberg Schött Ordförande (FP) Hans Åberg 1:e vice ordförande (S)

Läs mer

Patientnämndens förvaltning har under 2015 fått in ärenden gällande att vårdgarantin för neuropsykiatriska utredningar inte följs.

Patientnämndens förvaltning har under 2015 fått in ärenden gällande att vårdgarantin för neuropsykiatriska utredningar inte följs. Handläggare: Agneta Calleberg Siv Aronsson 1 (5) PaN 2016-02-02 P 7 Principärende Vårdgarantin efterlevs inte för neuropsykiatriska utredningar har under 2015 fått in ärenden gällande att vårdgarantin

Läs mer

Plats Roslagssalen, Landstingshuset, Hantverkargatan 45. Thorbjörn Larsson (KD) Caroline Wallensten. Ola Hägg (S)

Plats Roslagssalen, Landstingshuset, Hantverkargatan 45. Thorbjörn Larsson (KD) Caroline Wallensten. Ola Hägg (S) 1 (5) Sammanträde i Programberedningen för äldre och multisjuka Datum Tid 14.00 15.35 Plats Roslagssalen, Landstingshuset, Hantverkargatan 45 Ledamöter (KD) (C) (MP) Thorbjörn Larsson Caroline Wallensten

Läs mer

Patientnämnden. en länk mellan patienten och vården

Patientnämnden. en länk mellan patienten och vården Patientnämnden en länk mellan patienten och vården 2013 Patientnämndens uppdrag Lag 1998:1656 Utifrån synpunkter och klagomål stödja och hjälpa enskilda patienter och bidra till kvalitetsutveckling och

Läs mer

Förslag till upphandling av bröstdiagnostiska tjänster inom SLL samt förlängning av avtal

Förslag till upphandling av bröstdiagnostiska tjänster inom SLL samt förlängning av avtal HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2011-11-22 p 14 1 (5) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Malin Rydberg Förslag till upphandling av bröstdiagnostiska tjänster inom SLL samt förlängning av avtal

Läs mer

Patientnämndens rapport 2014

Patientnämndens rapport 2014 Patientnämndens rapport 2014 1 Sammanfattning Rapporten avser patientnämndens verksamhet för 2014 med inkomna synpunkter samt stödpersonsuppdrag. Främst ses ärenden rörande felaktig, fördröjd eller utebliven

Läs mer

Patientnämnden behandlade vid sammanträde den 19 september 2013 ett principärende rörande en man som väntat åtta år på en operation.

Patientnämnden behandlade vid sammanträde den 19 september 2013 ett principärende rörande en man som väntat åtta år på en operation. Handläggare: Agneta Calleberg Mats Haapanen 1 (3) PaN 2015-09-17 P 9 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-08-26 PaN 1210-0436549 K 2268-2012 Principärende Väntat tio år på operation Ärendet Patientnämnden behandlade

Läs mer

HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING. Hässelgården och Skolörtens vård- och omsorgsboende- Patientsäkerhetsberättelse 2010

HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING. Hässelgården och Skolörtens vård- och omsorgsboende- Patientsäkerhetsberättelse 2010 HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORGEN Marie Sundström Telefon: 508 05 016 TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 APRIL 2011 SID 1 (6) DNR 1.2.1 195-2011 SAMMANTRÄDE 19 APRIL 2011 Till Hässelby- Vällingby stadsdelsnämnd

Läs mer

Revisionsrapport 2015 Landstinget Blekinge

Revisionsrapport 2015 Landstinget Blekinge Revisionsrapport 2015 Landstinget Blekinge Granskning av Förtroendenämnden 1 Innehåll Innehåll... 1 Sammanfattning... 2 1 Inledning... 3 1.1 Syfte... 3 1.2 Revisionskriterier... 4 Lag om patientnämndsverksamhet,

Läs mer

Att vara avvikelsesamordnare i ett Systematiskt patientsäkerhetsarbete

Att vara avvikelsesamordnare i ett Systematiskt patientsäkerhetsarbete Att vara avvikelsesamordnare i ett Systematiskt patientsäkerhetsarbete Du är viktig! 2018-03-20 Chefsjuksköterskor centrala Patientsäkerhet - vårdskada Lagar och föreskrifter nyheter Avvikelsesamordnaren

Läs mer